Page 1

WONG, CHEUK FU JEFFREY Portfolio 2018


Cheuk Fu Jeffrey Wong T: 734-747-3847 E: jeffreywcf@gmail.com 2222 Fuller Ct, 307A, Ann Arbor, MI 48105 140 E 16th St, Apt 5D, New York, NY 10003

Education University of Michigan | Ann Arbor, MI Taubman College of Architecture and Urban Planning Master of Architecture | expected 2018 (STEM-program - 3 year OPT) Bachelor of Science in Architecture | 2015 - Student Showcase

Work Experience MB Architecture

Summer Intern | Summer 2017 | New York, NY ▪ “Restoring Forward” Master plan proposal for East Hampton ▪ Led and managed the project under supervision of principal architect ▪ Published on END Magazine and was invited to present at the city board ▪ Meeting House | East Hampton ▪ Designed facade schemes and produced rendering

Gluckman Tang Architects

Spring Externship, Part-time | March & May 2017 | New York, NY ▪ Penn Museum renovation | Philadelphia, PA ▪ Built physical models for client meeting ▪ Restoration of Telluride Transfer Warehouse | Telluride, CO ▪ Assisted in preparation for competition package

Chau Ku and Leung Architects & Engineers Ltd.

Architectural Assistant | July 2015 - July 2016 | Hong Kong S.A.R. ▪ Lift towers and covered walkways for Hong Kong Housing Authority ▪ Prepared general building plan submission and statutory submissions ▪ Participated bi-weekly site inspection and led meetings with client

Studio T-sq

Summer Intern | Summer 2014 | Oakland, CA ▪ Henkel/Schuckl Cannery Nile | Fremont, CA ▪ Sanya Beauty 5 Residential | Sanya, China

Extra Curricular American Institute of Architecture Students Active Member | 2014-2015

Alpha Rho Chi - Iktinos Chapter Active Member | 2012-2014

Skills Proficient in AutoCAD, Revit, Rhinoceros 5 (with Grasshopper), Vray, Sketchup, Adobe Creative Cloud, Autodesk Fusion360 Fluent in English and Chinese (Cantonese and Mandarin)


Table of Contents

Set Cartridge Theater Musical Theater | New York, NY

3

Wall is a Wall is a Wall is a.... Housing Typology | New York, NY

19

Double Bar

29

Clague Middle School

41

Nest Stool

51

Professional Works

53

Residential | Detroit, MI

Digital Fabrication with 3-axis CNC

Institutional | Ann Arbor, MI

with MB Architecture


Jeffrey WONG


Set Cartridge Theater Musical Theater Site: Bowery, New York Winter 2018 | John McMorrough

Bring in something “new” with “old” techniques Looking at traditional theaters and its major mechanisms, we can see that theaters are usually made to cater one show per season, which in this fast pace society it doesn’t seem to provide enough variety. Picking up the idea of the Kodak Carousel Slide projector, this theater use a mechnical solution to tackle the issue of flexibility that could easily be solved by latest technologies like Augmented Reality or Virtual Reality. However, it is also the physical-ness of these cartridges that provide solid artifacts of these musicals, moments, and memories that everyone, from inside and outside of the theater, can see and touch. This theater wants to celebrate the stage sets and put them into a carousel. The theater does not only serve the people who paid to be inside the theater, but also the whole neighborhood which had a long history of musical entertainment back in the 19th century. The set cartridge are like the horses in a carousel; they would be lightened up day and night and run 24/7 to entertain people in the theater and beyond.

3


189 Bowery

Ke

nm

are

St

ry

e ow

B

De

lan

cey

t

eS

St

ti rys

Ch

e

m

oo

Br St

th

sy or

F

Bowery Ballroom (theater turned music venue) Bowery Station (J, Z) 199-201 Bowery (old theater location, now residential) Dixon Place (performance venue for alternative theater and dance with bar and lounge) Art Gallery (Pop International Galleries, Janos Gat Gallery)

Jeffrey WONG

St


Site and Inspiration Bowery was once a exciting theater district with a lot of Yiddish Theaters and nurtured some big names such as George and irwin Gershwin. When Theater and Vaudeville was popular since 19th century, including some major theaters by P.T. Barnum, Henry Miner, and Tony Pastor, just to name a few, within the same block of this site, Tony Pastor and Henry Miner both built theaters on 201 Bowery, which is within the same block of this site, after fire torn down the one by Pastor. Now that most of the broadway musical actions are near Times Square/Hell’s Kitchen. This theater want to bring back the glorious days of Bowery Theaters and honor the history of the neirhborhood. The Kodak Carousel Projector was the inspiration of the cartridge system of the sets. While the Carousel use slides to project images to refresh memories, this theater uses cartridges of musical sets instead of film slides to hold and store these memories. This system also allows the theater to show multiple shows in a days by just switch the sets quickly by slotting different cartridges into the theater. These cartridges are transported within the theater horizontally at the carousel level and vertically to theaters, loading dock-public performance space and stage shop.

23” ”

35

8”

MUSICAL SETS CARTRIDGES

5


Jeffrey WONG


BLACKBOX THEATER

OUTDOOR DECK

VERTICAL SHAFT BACK OF HOUS

LOBBY

MAIN THEATER

CAROUSEL

STAGE SHOP

EXPLODED AXON

PEOPLE CIRCULATION

CARTRIDGE AND MATERIAL CIRCULATION

7


DETAIL DRAWING OF SETS CARTRIDGE MECHANICALS Jeffrey WONG


OPEN AND CLOSE TRACK

TRACK SYSTEM

CRANE DETAIL: LOCK AND RELEASE CARTRIDGE

VERTICAL SHAFT: LOCK AND RELEASE CARTRIDGE

9


GROUND FLOOR: LOADING DOCK CONFIGURATION

GROUND FLOOR: PUBLIC PERFORMANCE CONFIGURATION

Jeffrey WONG


LEVEL -1 : SCENE SHOP ( - 33’ - 6”)

BOWERY

DELANCEY ST LEVEL 1 : LOADING DOCK / PUBLIC PERFORMANCE SPACE ( +- 0‘ - 0“)

LEVEL 2: SECOND LOBBY AND THEATER ( + 30’ - 0”)

11


VIEW FROM SECOND FLOOR LOBBY TO CAROUSEL

Jeffrey WONG


LEVEL 3 : THEATER AND BACK OF HOUSE ( + 60’ - 0”)

LEVEL 4 : “CAROUSEL” - SEVICE LEVEL ( + 95‘ - 0“)

LEVEL 5: BLACKBOX THEATER AND OUTDOOR DECK ( + 135’ - 0”)

13


SECTION A-A’

5

15

25


15


VIEW FROM “CAROUSEL” - SERVICE LEVEL

Jeffrey WONG


17


Jeffrey WONG


Wall is a Wall is a Wall is a ... Speculative/Housing Site: Hells Kitchen, New York Winter 2017 | Claudia Wigger

Solid and Dissolved This project is a theoretical study of the duality of wall as a space-dividing and space-making element. Started with a hypothetical study of a wall that pocesses properties of both intensifying and dissolving, the resulting typology attempts to introduce a bold and solid presence with a bit of light and permeable moments to confuse the street elevation. This typology also creates a certain level of privacy within a nonhierarchical space. Other than creating a solid and dissolved wall, this project also acts as a critique on the common housing typology that hides all programs behind the facade to provide privacy. The common typology sacrifices connection outside the walls just for privacy and by this new typology. It tries to provide a similar level of privacy but at the same time allowing more interaction between pedestrian and people within the community.

19


Jeffrey WONG


Forms and Programs From the basic 45 degree layout, different communal programs are introduced to the typology and coded by basic geometries: circles for communal space, squares for urban farming, and the rest for sports amenities. COMMUNAL CIRCLE

CONE FOR ALL RELIGION

While some programs are quite simple and straight forward, some programs like urban farming are trying to introduce new programs that the city lacks in the urban context. The programs also help stitch the community together by carving out walls to make more connections between the walls and residents. As a typological study, the programs, even though carefully curated, do not settle with just one arrangement and want to be static. They are scattered yet sometimes linked with each other to suggest its fluidity and randomness, as if it was just one moment of endless combinations.

URBAN FARM

URBAN (TERRAIN) FARM

BASKETBALL COURT

WALLCLIMBING PYRAMID

21


WALL WITHIN A UNIT

WALL WITHIN THE NEIGHBORHOOD

Levels of Walls The first level of wall is a wall within a unit to hide all the utilities to make a cleaner space in order to enhance the quality of the perceived space. The second level of wall is how the wall creates backyards (semi-private) and major paths (semi-public) within the walls. Trees and planters in here act act as another layer of “wall� that is less formal. They creates visual privacy for the backyard but yet retaining the flow of the whole stripe of backyard. The third level of wall is about how the whole typology still reads as a city block with a solid presence, and at the same time never stops the public from going through it or use the shared space within it.

Jeffrey WONG


WALL WITHIN THE COMMUNITY

23


WALL WITHIN A UNIT

Jeffrey WONG

WALL WITHIN THE NEIGHBORHOOD


WALL WITHIN THE COMMUNITY

25


OVERALL SECTION

Jeffrey WONG


27


Jeffrey WONG


Double Bar Residential Complex Site: Detroit, MI Fall 2017 | Lars Grabner and Christina Hansen In Collaboration with Nerson Oraha and Moe Alshadood

Working within SOM’s masterplan of Detroit and the revamping of Jefferson Ave, Double Bar blends the essence of single family housing neighborhoods with the efficiency of multi-family housing. Located at the intersection of Jefferson Ave and Jos. Campau, the complex is composed of two bar-style apartment buildings – one sitting perpendicular to Jefferson and one responding to Jos. Campau’s odd angle – with shared amenity spaces and retail on the second and first floors respectively, with a courtyard on a raised plinth that sits between them. On the north side of Jefferson, a tower rises to the skies above the street to make its presence known. This is resultant from the small footprint of the site; the higher tower ensures high density and as large of an FAR as possible. The idea that Jos. Campau will become a green finger is driven through the form, program, and landscaping of the building along the soon to be green corridor. The southern building respects it via its high entrance and the northern building is lifted in the air to provide the mews the space it needs. The landscaping dances along the passage, ensuring continuity along the two sites.

29


B1

LARNED STREET

LOBBY

RETAIL

A2

A2 RETAIL

RETAIL

B1

JEFFERSON AVE

B2 OPEN TO SHOP BELOW

JOS. CAMPAU

BIKE PARKING

MARKET

SHOPPING PICNIC AREA

ENTRY

LAUNDROMAT CLUB ROOM ELEVATOR LOBBY

YOGA ROOM

ENTRY

A1

GYM

A1 LOBBY MAIL ROOM

SANDBOX

BICYCLE STORAGE

LOCKER LOCKER ROOM ROOM

INDOOR PLAY AREA

PLAYGROUND

OPEN TO BIKE REAPAIR SHOP BELOW

WOODBRIDGE STREET

LOBBY

OUTDOOR SEATING

DAYCARE

READING ROOM PLAYGROUND ENTRY FROM PARKING

B2

Plinth Level Plan Jeffrey WONG

Scale

10

30

70


SHIFT DIAGRAM

Shift These “bars” are not the typological standard when it comes to apartment buildings. There is the utilization of a horizontal shift that alleviates the typical issues of bar buildings – poor lighting in the interior and loss of public space on the exterior. Because of this shift, the corridors and units are provided with extra light, and the negative space that is created can be used as public space by the tenants. On the northern site, the shifts manifests in a splitting of the building, flooding the interior with light.

Arrival Sequence

increase light in corridor

allow for pedestrian access, open up entrances

create public space

FORMATION DIAGRAM

One of the biggest drawbacks of typical high-density housing is how a person goes directly from their parking spot to their unit without ever interacting with anyone. To mitigate this, the project keys in on the arrival sequence, ensuring that users cross through common areas – sometimes a shared amenity space and other times a shared courtyard - to help promote a sense of community, an identity for the people who live there.

SHIFT DIAGRAM

1. Width of bar comes from surrounding building in order to keep the “rhythm” of Jefferson

2. Bar is shifted in horizontal axis to alleviate issues of public space and lighting

5

3. Height is increased in order to maximize density and F.A.R.

4. Parts of complex are rotated to align with Jos. Campau, which is not perpendicular to Jefferson Ave

FORMATION DIAGRAM

31


COURTYARD PERSPECTIVE

Jeffrey WONG


33


3 Bed (60 units)

2 Bed (45)

1 Bed (20)

Studio (27)

Jeffrey WONG


Duplex Unit for Families

LARNED STREET

As families who live in Detroit begin to grow, they are oftentimes forced to look to the suburbs surrounding the city to suit their spatial needs. Double Bar helps to keep these families in the city by providing them with the green spaces, amenities, and many other things that they would typically have to migrate to low density neighborhoods to find. This helps these families stay in the city of Detroit their entire lives, ensuring they can play their part in Detroit’s roaring comeback. In terms of units, Double Bar tries the very best to provide more bigger units for these families. Almost half of the units were duplex 3 bedroom units for the high demand of this unit type. On the other hand, Double Bar also have units for young couples and professionals to support the growing tech industry in Detroit.

JOS. CAMPAU

JEFFERSON AVE

WOODBRIDGE STREET

Scale

10

30

70

Typical Upper Floor Plan 35


A2

JOS. CAMPAU

A1

SECTION A1 AND A2

Dgn

Dgn

Dgn

Dgn

SECTION B1 AND B2

Jeffrey WONG

B2

JEFFERSON AVE

LARNED STREET

B1

Dgn


Dgn

Scale

10

30

70

DETAIL SECTION WITH FACADE

Scale

1

3

7

37


PERSPECTIVE ON GREENWAY FROM NORTH TO SOUTH

Jeffrey WONG


39


Jeffrey WONG


Clague Middle School Institutional Site: Ann Abor, MI Fall 2016 | Julia McMorrough

Bend, Hold, Oscilate This project is a middle school that serves over 700 students north of Ann Arbor. This design attempts to replace the existing Clague middle school that was built in the 1980’s with strong Brutalist influences. Reflecting on the problems of the existing building, this design attempts to bring airiness, more communal spaces with a more interesting interior landscape to encourage middle schoolers to explore within the school all year round given the harsh winter of the Midwest. This project also wants to provide a new venue for community events and workshops as the community has been relying on this middle school to host these events. With gun violent threat lately across the states, this design aims to be both community welcoming but at the same time provide with children enough security.

41


Classroom Arrangement Development

Regular Classroom Layout

Semi-dedicated shared space

Dedicated shared space within classrooms

Introducing ADA ramp to floor for more exciting walk-around space

Massing Development

Regular 2-storey massing

Defining community-sharing side

Jeffrey WONG

Bring all room to ground for more outdoor access

Folding to define semi-protected courtyard


Classroom - Active Learning Classrooms and arrangements were inspired by Bruno Munari’s Active Learning pedagogy - encouraging children to learn through seeing, touching and experiencing. Therefore, the classroom were arranged to allow more opportunities for children for observation and interaction withoutside environment. Given the Midwest’s severe Winter, this design hope to provide sufficient indoor space with some landscape so children can have enough amount of activities.

Classroom Detail 7’ -

7’ -

6”

6”

22

22

’-

’-

6”

6”

Massing Taking advantage of the size of the site, this design wants to allow most classrooms to have access to ground to achieve a closer relationship to the surroundings. 22

7’

” -6

7’

6”

22

’-

’-

6”

6”

This design also wants to put most semipublic programs on one side of the building so that it allows the potential of just opening up part of the building for public access such that these resources could be shared with the community after school hours. Bending of the massing helps produce a semi-private, semi-protected courtyard and also a form that embraces and welcomes students.

43


17

5 +0’ -0”

6

13

5

-2’-6”

+0’-0”

14

+2’-6”

5

5 +5’-0”

5

5

+2’-6”

+0’ -0”

5

11

7

3

8

9

12

10

2 8 9 1

5

7

6

-2’-6” +0’ -0”

5

5

10

+0’ -0”

13

+2’-6”

+0’ -0”

5

5

+5’-0”

16

18

Ground Plan (+- 0’-0”)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Auditorium Gym/Basketball Court Workshop Space Swimming Pool Classroom Restroom Computer Room Music Room

Jeffrey WONG

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Art Room Science Lab Open Cafeteria w/ Kitchen Library Covered Outdoor Space Teacher and Headmaster + Medical Ward Egress Stair Carpark

17. Soccer Field 18. Bike Shed 19. Greenroof

13


+12’-6”

3

19

2 +12’-6”

1 4

+0’-0”

7

+12’-6”

5

5

+10’-0”

15

8 9

10

5

2nd Floor Plan (+12’-6”)

45


Jeffrey WONG

CAFETERIA

COMMUNITY WING

CLASSROOM ON RAMP

BIKE ENTRANCE


Cafeteria The north facing cafeteria frames the scene of the soccer field with floor to ceiling glazing to let in more sunlight all year round. As an open cafeteria, it also acts as a communal space for students to study and gather with friends

Community Wing The double-height space includes a semiopen, curtained off workshop space. It is designed to provide some privacy by a mesh curtain to avoid distractions from the surrounding. But with the upward openness, it provides opportunities for other people to see and participate the activities from the second floor.

Classroom on Ramp This is to show a typical situation of the corridor. The regular classrooms are located on elevated ramp while the rest of the corridor remains flat on the ground level. Half of the classroom that does not have direct access to the outdoor still enjoys openness within the building and sunlight from the other side of the building.

Bike Entrance A lot of students in the community go to school by bike, the East wing of the school was elevated and provided a covered bike storage so that bikes would not be buried by snow after a long day of school.

47


90-OBLIQUE SECTION D-D’ Jeffrey WONG


49


Stools

Jeffrey WONG


Process

Nest Stools Digital Fabrication/Woodwork Winter 2018 | Mark Meier Material: Baltic Birch Ply, MDF In Collaboration With Daniel Nguyen

In this project we were asked to produce furniture out of standard sheet goods (8’x4’). In order to maximize the use of the sheet, we came up with this stool that has simple geometry and a little twist. The incomplete/subtracted circle allowed us to lay more seats on the sheet and also provided the opportunity of nesting them together and become a longer bench. On the Baltic birch ply seat, we wanted to make use of the nature of ply to create some patterns. We measured and modelled the layers of ply digitally and set up a dome-like cut on the CNC to reveal these layers as rings. The outcome is a smooth top yet looks as if it has a groove.

51


Jeffrey WONG


Professional Works Private Client Residential Project Summer 2017 | MB Architecture

Private Client Meeting House Project

Facade design and render work

The facade of this private residential project was inspired by Fibonnaci’s sequence to bring it a natural gradient of vertical mullions that created shadings for space of various degree of privacy.

53

Jeffrey Wong - Portfolio 2018  

M. Arch Portfolio - Graduate of University of Michigan

Jeffrey Wong - Portfolio 2018  

M. Arch Portfolio - Graduate of University of Michigan

Advertisement