Issuu on Google+


VERTICAL VILLAGE UNIVERSITY OF HONG KONG Semester Project

Site: Siteless Type: Prototype Study for Housing Tutor: Mr GAO, Yan Collaboration: KOK, Sheung-yi, ANNA

W

hat is the language of a “Village”? Is a high-rise building capable of translating the language and what will be its translation? My semester project was to examine horizontal elements in a village on a flat ground and look into details that foster a close neighborhood. By inspecting various factors that maintain connections between people both visually and physically, a long main “street” is translated into a central continual void with optimized balcony arrangements in a vertical high-rise.

1


system going through the facade of my building accommodating for four family sizes. Three floors make up one compound.

B

uildings are not merely repetitive sets of stacked-up flats. My definition of a good building is the compliance with several systems that make up the whole building. In this semester, I was working on a building system that works for a vertical village. I was designing sets of housing typology with generic unit types that are adaptive to any site conditions. Two main systems run though my building to give the general form and a totally height of eighty meters. They respond to unit compounds and communal zones in the building, in support of a major shear wall

2

Within the three floors, there are units with slight balcony arrangement difference so that a common void is formed when they are stacked up and compounded. Balcony locations are justified by the exposure to sunlight, security of privacy and connections with neighborhood. Communal zones are inserted between compounds. These common areas are connected to the compounds both physically and visually. Residents can perform their leisure activities in the communal zones such as library, playground, gymnasium, etc. The mega shear wall system ties back to the central service core and gives support in the periphery of the building. It also helps with the partitions of the interior in the unit and adds credits to the aesthetic side of the building. The highlights of communal areas in a high-rise argue itself against a traditional horizontal village.


LAMBORGHINI ROAD MONUMENT YOUNG ARCHITECTS COMPETITIONS Architectural Competition

Site: Bologna, ITALY Type: Monument Collaboration: LUI, Ho-yin, HOHO

B ull,

icon of the supreme automobile company, represents the verb - “Power”. Design of two roundabout monuments should present the brand as an abstraction of power that symbolizes “Lamborghini”. An engine core gives speed and energy to a sports car, and the form of a bull shall reflect the brand. From understanding the physics of motions of bulls, to depicting a translation of languages is the fundamental process for the design. “Gain, Balance and Charge” best describes three motions that suit Italian bulls.

3


T

he ultimate goal of our project is to successfully present and use stainless steel pipes to provide ground-visions of energized “bulls” from different angles. A truss-type structure in “Bull” simulates the “Spine” system of a vertebrate.

Visually, we want to maintain the transparency all around the roundabouts, allowing natural light to penetrate through the body structure of bulls. As an effect to cast an image of “power” onto the ground, shadow created by projection of light shall simulate Lamborghini “running” on ground. Structurally, body is framed by curved steel pipes. Stainless steel is a long-lasting material. The truss-type system supports the engine while the core functions as light at night, a feature as power source giving momentum to the bull. The structural system is also beneficial to horizontal loads, as 80% of void created to counter-balance the wind load, which made the bulls a sustainable design.

4


GREEN ACADEMY YOUNG ARCHITECTS COMPETITIONS Architectural Competition

Site: Bologna, Italy Type: Factory Redevelopment Collaboration: LUI, Ho-yin, HOHO YIP, Yi-kwan, Geniphar

T

ransformation of an old paper factory requires understanding of its structural core. To create a flexible and sustainable environment while preserving and adapting to the existing column system is the ultimate goal of the project. With the movable module system in the existing architecture, flexible space is created making the design proposal economically sustainable. Sustainability is also introduced to the design to foster the sense of environmental awareness.

5


T

aking into consideration the core value of the plan and feasibility of the proposal, the design proposal focuses on creating a flexible use of space while adapting to the existing solid rigid reinforced concrete frame structure. Besides renovating the existing architecture, a new block is introduced on the West side of the existing block serving as a business incubator. In between the new and old is a cycling path and bike parking lots which connect the North and South sides encouraging the use of eco-friendly transports. While the flexible module system introduces a new sustainable way of space using, different sustainable elements are also programmed to the proposal to bring out the sense of environmental awareness. This includes the utilization of sunlight and wind flow, rationalization of water and energy resources, integration of green areas as well as a double-skin envelope. 6


7


O

utside the building structure, a glass envelope is introduced to cover both the old and new blocks, providing a continuously-covered shelter for users. A ventilated air cavity is thus generated between the interior glazed wall and the exterior glass envelope, which forms a natural thermal buffer. During summer, the air ventilation brings hot air out and keeps the interior space cooler than the outdoor environment. During winter, the air cavity serves as a thermal insulation by trapping air in the cavity and allowing it to be heated by the sun. With the use of a double-skin envelope, the cooling and heating load can efficiently be reduced during the peak summer and winter times creating a more desirable interior environment. 8


I

n the wide free space without the non-structural elements, a module system is introduced which replaces fixed partition walls with movable panels. They facilitate full utilization of space which can transform based on the function needs, from a small meeting room to a widely opened exhibition space. This allows flexible space use resulting in economic sustainability. Taking into account the history of the architecture, the existing solid rigid reinforced concrete frame structure is preserved and only the non-structural partition walls are demolished to avoid excessive external influences on the architecture. Modules are introduced to the large volume creating a hierarchy of space for different program needs. 9


EQUINIX DATA CENTRE FRUIT DESIGN & BUILD LIMITED Work Experience

Site: Ap Lei Chau, HONG KONG Type: Renovation Status: Tender Submission

E

quinix is an international company offering servers for data processing and back-up. The facility has to be renovated for accommodating more servers. The ventilation is one of the key issues for the renovation, so that the servers are not overheated, while setting-up an office space for technicians to monitor the server status. I was involved in the drawing preparation for the tender documents, including exposure to different types of material, door and window schedules and negotiation with various suppliers.

10


HUAFA URBAN PLANNING RMJM RED HONG KONG LIMITED Work Experience

Site: Doumen, ZHUHAI Type: Master Planning Status: Schematic Design

T

he design vision of this project is to create a sustainable city as well as an international commercial centre that will become the heart of Doumen District in Zhuhai, acting both as a buffer and landmark of the area. Inspired by the valuable natural resources and cultural heritage of Doumen area, the design concept effectively depicts the natural landscape and cultural value of Doumen. I was involved in the design stage and assisting to prepare the final booklet presentation. The main task was to finish the MLP and relevant diagrams on plan.

11


INNOVATION AND TECH CENTRE RMJM RED HONG KONG LIMITED Work Experience

Site: Nanshan, SHENZHEN Type: Commercial Status: Schematic Design

S

henzhen Bay Innovation and Technology Centre is located in the core area of ​​ Nanshan District, Shenzhen. A group of new technology centre will be integrated to the high-tech park proposed with unique technology, culture and heritage values. This tower aims to create a landmark for Nanshan District. I was involved in construction drawings preparation and material confirmation with suppliers, while producing relevant renderings according to the latest amendments to ensure the client is well-informed with the updates.

12


GRAPHICS DESIGN N/A Self Experience

Site: Siteless Type: 2D print-outs Status: Preliminary Design

B

efore getting into the architectural world, I am fond of producing 2D-graphics including print-layouts, poster design and illustrations. This exposure to a 2D-media helps enrich my design experience, and open up new perspectives to look at architecture. The 2D plans and sections is fundamental for a 3D buildings. By looking into 2D set-up and getting innovative 2D illustrations, it is relevant for me to produce better architectural diagrams to explain my design intention of a project, as well as graphics skill enhancement.

13


INTER-LOGUE UNIVERSITY OF HONG KONG Semester Project

Site: North Point, HONG KONG Type: Residential Tutor: Mr GAO, Yan

M

y project, Inter-logue, is dealing with a re-creation of platforms at different levels so as to rekindle the human dialogue in the district. This is to seek both visual and physical interactions among people from all walks of lives, as the district is resided with school children, the middle-class and the elderly. These people are raised up with different cultures and social backgrounds, but their dialogue is missing. This project trys to initiate the dialogue of people from all ages, so that a miniature of the whole city can be captured.

14


Walking through Hong Kong Island,

it is not hard to discover that tons of retaining walls are chopping through hills and mountains. My site, situated in the back of North Point, is also one of the examples of land created by this sectional land operation. However, human activities are drastically lowered from hill level to sea level. Lots of moments can be captured if people can go through the levels gently. I first tried to go through different site sections, and I found that the sectional moment of the site is quite rich from the hill down to the sea, like people are directed to different programs according to the sections. So I took this as my first initiative. And I also discovered the density of surrounding buildings is quite high and this might stress the residents. At the same time, a highly successful public housing project, the Health Village, is sitting next to our site. So my building strategy is to re-write the housing language of a normal residential building cluster by inputting the good qualities from the Health Village. By setting up a residential “mini-city” compound, people at all ages can spend their leisure on exploring the complex and encounter with different people. By adding layers to the complex and setting up different recreational programmes, the “mini-city” is activated with different dialogues. 15


I

n my complex, I worked on infusing the public terrace into the residential towers. And I first create 4 typical unit types, 2 for public terrace to hit into and 2 for full unit plate. These two sets are housed with small and big units respectively. After defining the unit area, I start to work on the void and the balcony locations. So that I can further divide 2 sets with different balcony conditions, the inter-communicating one and the separating one. And finally I treat every 3-storey as one compound for further building operation. The compound sets up the communal void in the tower and adds vertical publicness to the layered terrace. Residents in the tower would be more engaged to the community and start their conversations with the neighborhood. 16


F

or the terrace part, there are 4 main streets going through the complex. The first level is the car park and the library. The library is sitting next to the carpark, enclosed with sound-proof material so as to absorb the noise from the car-park, and separate the vehicle access and the human circulation. The next is the first public podium connected to ground with a long escalator. This is the first main platform and commercial streets are introduced. This level also connects to the rooftop of the carpark as an outdoor garden, and the next level, the outreaching ramp. The ramp is very gentle with a gradient of 1:18. This slope is facing the harbour and for outdoor leisure and good views. The fourth street is the theatre level that provides people with indoor cultural activities. With the introduction of double-height indoor activity rooms, defined as “Loft�, small indoor programs could be set up in the compound. The lofts are located above and below every podium level so that they help define the transition between the public and the private units. 17


18


2017_Portfolio_Jeffrey_Leung