Page 26

Nieuw parcours Marathon Amersfoort dwars door Vathorst In 2009 stonden tienduizend hardlopers aan de start van de eerste en eenmalige Marathon Amersfoort. Eenmalig, dat was althans de boodschap van de organisatie ter gelegenheid van het 750 jarig stadsfeest het verkeer in de stad bijna volledig platlegde. Voor één dag was zelfs de Stadsring het domein van de sport. Het eens en nooit weer kon de organisatie niet volhouden en na een korte tussenpauze van twee jaar stond er in 2012 een tweede op de rol, maar met half zoveel deelnemers. “Vijfduizend deelnemers halen we nu jaarlijks”, zegt organisator Mik Borsten. “Omdat 14 juni 2020 onze tiende editie wordt, hebben we bij deze jubileumeditie gekozen voor een nieuw parcours. De route van onze beide hoofdnummers, de halve en hele marathon, gaat nu dwars door de meest noordelijke wijken van de stad, Nieuwland en Vathorst.

traject te handhaven na deze jubileumeditie. Tegen die tijd hangt het af van het financiële plaatje.’’ Nog steeds is de Amersfoortse marathon het grootste sportevenement van de stad. Naast de ruim vijfduizend deelnemers, waarvan ruim de helft afkomstig uit Amersfoort en directe omgeving, brengt de stad op de bewuste zondag in juni ook duizenden toeschouwers op de been. “Mooi om te zien dat ook de belangstelling uit het buitenland flink groeit”, zegt Mik Borsten. “Afgelopen jaar stonden deelnemers uit maar liefst 38 landen op het Eemplein aan de start. Het podium van de marathon 42 km was volledig internationaal: de hoogste trede was voor de Amerikaanse atlete Cortney Lynde, met Alice Regnier uit Frankrijk als tweede en Charlotte Van der Velde uit België als derde.”

De eerste 9 kilometer zullen lopers (en ook wandelaars) niet veel veranderingen merken, want het fietspad over de dijk langs de Eem staat voor eeuwig in het parcoursboek. Daarna gaat de route via de Zeldertsepoort dwars door Nieuwland. Mik Borsten: “De deelnemers lopen daarna via de marathonroute die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het programmaboekje stond. Via de Reiniertunnel onder de A1 loopt het parcours verder over de Calveenseweg en de Duisterweg in Vathorst.” Met het schrappen van de Bunschoterstraat heeft de tiende editie een kwaliteitsslag ondergaan. “Natuurlijk hebben we de intentie dit

NIEUW PARCOURS!* * Marathon 42 KM + Estafette

Je voornaam op je startnummer? Schrijf je voor 24 mei in!

* * • •

Halve Marathon 21 KM Wandelmarathon 21 KM 10 KM en 5 KM MiniMarathons 1,1 en 2,2 KM

W W W.MAR ATHONAMERSFOORT.NL

Profile for Jaap Hengeveld

Kei In Sport editie 4 2019  

Editie Kei in Sport 15 december 2019, met special insert Van Haselen toernooi

Kei In Sport editie 4 2019  

Editie Kei in Sport 15 december 2019, met special insert Van Haselen toernooi

Profile for jeepbass
Advertisement