Page 1

Het goede van melk


Wonder van moeder natuur

Het is heerlijk om koeien te zien grazen in een wei met sappig groen gras. En om te zien hoe ze lui en vredig hun maaltijd herkauwen. Maar wat we niet zien is minstens zo mooi. De herkauwende koeien maken van gras ĂŠĂŠn van de rijkste voedingsmiddelen: melk! Er is geen fabriek die ze dat na kan doen. Melk is niet alleen lekker, maar bevat ook onmisbare, essentiĂŤle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft: eiwitten, vitamine B2 en B12 en mineralen, zoals calcium. Het is puur de natuur die ons dat geeft. Dat mag gerust een wonder heten!

2

Spark Goodness of Milk Special


3

Spark Goodness of Milk Special


Van gras naar glas

Een glas melk, zo heel gewoon en tegelijk zo bijzonder!

Gras is een bijzonder gewas. Het kan prima groeien op heel veel plekken; ook op landbouwgrond die minder geschikt is voor voedselgewassen zoals graan. Gras is op zich rijk aan voedingsstoffen. Het enige probleem is: wij als mensen kunnen het niet verteren. Koeien kunnen dat wel. En daar komt heel wat bij kijken. Een koe kauwt, slikt en herkauwt tot het gras fijn genoeg is vermalen voor de reis door een bijzonder spijsverteringsstelsel. Een koe heeft niet één maag, maar vier. Bacteriën in dat maagdarmkanaal helpen daarbij het onverteerbare gras af te breken. Stap voor stap, zodat de voedingsstoffen benut kunnen worden door de koe. Ook op moderne melkveebedrijven bestaat het rantsoen van de koeien grotendeels uit gras en andere voor ons onverteerbare ruwvoeders. Daarnaast krijgen de dieren krachtvoer om gezond en fit te blijven. Dat krachtvoer is een uitgebalanceerde mix van plantaardige grondstoffen. Het grootste deel komt van zijstromen van de voedingsmiddelenindustrie. Wat overblijft bij bijvoorbeeld de productie van vruchtensappen of suiker. Die zijn voor ons oneetbaar, maar onze herkauwers weten er wel raad mee. De koe maakt er melk van. Voorbij die geduldig malende kaken, in dat machtige bolle lijf speelt zich een bijzonder proces af. Een niet na te bootsen proces. Het is puur natuur!

4

Spark Goodness of Milk Special


“Wij zijn ambassadeurs van melk” ‘Het goede van melk’ is een belangrijk fundament van onze strategie, route2020. Dankzij de natuurlijke rijkdom aan voedingsstoffen in melk en de eindeloze mogelijkheden om melk te verwerken, kunnen we als FrieslandCampina ondernemen, innoveren, kansen benutten en verder groeien. Daarom vind ik het van het grootste belang dat we allemaal beseffen hoe bijzonder melk is. Melk is bovendien onze verbindende factor. Van onze leden-melkveehouders tot en met de collega’s die de producten afleveren bij de retailers: allemaal zijn we dagelijks bezig met melk.

Mijn wonder “Oorspronkelijk maakt een koe melk om haar kalfje op gang te helpen. Vijf zesde van alle energie die een koe opneemt, gebruikt ze voor de productie van melk. Uit heel veel studies blijkt dat de melk ook waardevol is voor de voeding van mensen van alle leeftijden. Het is een van de rijkste, natuurlijke voedingsbronnen. Vol voedingsstoffen die bijdragen aan groei, ontwikkeling, onderhoud en bescherming van ons lichaam. Zoals bijvoorbeeld vitamine B12, een complexe vitamine die door micro-organismen in de magen van de koe wordt gemaakt. Een glas melk is ook een bron van calcium, eiwit en fosfor. De natuur heeft calcium op een uiterst vernuftige wijze gekoppeld aan melkeiwitten. Dat voorkomt dat de uier van de koe verkalkt. En het mooie is: juist door deze manier van verpakken, kunnen we deze mineralen in onze voeding veel beter benutten. Van onverteerbaar gras tot een glas met waardevolle voedingsstoffen. Korter kan ik dit wonder van moeder natuur niet samenvatten.”

We hebben de enorme hoeveelheid wetenschappelijke informatie over melk gebundeld. Dan raak je vanzelf nog meer gefascineerd door de bijzondere eigenschappen en de veelzijdigheid van melk. En dan weten we nog niet eens alles. Het is goed om steeds weer te beseffen dat melk van nature essentiële voedingsstoffen bevat die je elke dag nodig hebt. Daarbij moet je ook automatisch denken aan de groeiende wereldbevolking, de verwachte schaarste aan nutriëntrijke voeding en de rol die hierbij mogelijk is weggelegd voor melk. Uiteraard is het vanzelfsprekend dat wij onze melk en melkproducten op een duurzame wijze produceren, in de hele keten van gras tot glas. Met deze special willen wij het bijzondere van melk nog eens uitgebreid met u delen. Zodat we deze kennis kunnen gebruiken in onze innovaties, de marketing van onze producten, onze contacten met overheid en consumentenorganisaties, of....gewoon in uw eigen omgeving. Cees ‘t Hart, CEO FrieslandCampina

Jan Steijns Corporate Nutrition Scientist, Centre for Dairy

Spark Goodness of Milk Special

5

Nutrition FrieslandCampina


Goed voor je lijf

Ademen, bewegen, groeien, spelen, werken en sporten. Je lijf heeft voeding nodig om dat allemaal te kunnen doen. Ons voedingspatroon moet veelzijdig zijn, want voor elke lichaamsfunctie zijn specifieke voedingstoffen nodig. Melk levert brandstof voor al onze dagelijkse activiteiten. En melk geeft bouwstoffen voor onze spieren, botten en tanden. Melk is ook een bron van vitamine B2 en B12 en draagt daarmee bij aan het functioneren van onze energiestofwisseling en ons zenuwstelsel. Melk is dus een prachtig, veelzijdig en uniek pakketje voedingstoffen. Niet voor niets wordt melk bijna overal in de wereld aanbevolen als onderdeel van dagelijkse voeding!

6

Spark Goodness of Milk Special


7

Spark Goodness of Milk Special


Genieten met zorg voor je lichaam Alleen al de bijzondere smaak is een reden om jezelf te trakteren op een glas koele melk. Terwijl je daarvan geniet zorg je, zonder dat je het misschien beseft, ook nog eens goed voor je lichaam. Want er is nauwelijks een gemakkelijkere manier denkbaar om zo’n rijkdom aan waardevolle voedingsstoffen tot je te nemen dan door het eten of drinken van melk of melkproducten. Melk bevat van nature bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen. Eiwitten, calcium en fosfor zijn de bouwstoffen in melk. Eiwit is belangrijk voor het onderhoud en groei van spieren en voor het onderhoud van botten. En calcium en fosfor in melk zijn van groot belang voor het onderhouden van botten en tanden.

Bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen

Opbouw en onderhoud van botten en tanden is uiteraard essentieel voor kinderen in de groei. Maar onderhoud van de botten en spieren is ook belangrijk voor volwassenen en ouderen die vitaal willen blijven. Eén van de redenen hiervoor is dat de cellen van alle weefsel in het lichaam, inclusief de spieren en de botten, voortdurend worden vernieuwd. Hoe oud je ook bent! Maar melk is meer dan alleen eiwit en calcium. Melk bevat ook brandstoffen in de vorm van melksuiker, eiwit en een beetje vet. Deze brandstoffen leveren ons energie voor al onze vitale functies, van ademhaling tot spijsvertering, voor groei en voor alles wat we dagelijks doen. Beschermstoffen zoals bepaalde mineralen en de vitamines B2 en B12 zijn essentieel voor een gezond lichaam. Deze B-vitamines dragen onder andere bij aan de energiestofwisseling en helpen vermoeidheid te verminderen. Bovendien zijn deze vitamines belangrijk voor het zenuwstelsel. Door de rijkdom aan voedingstoffen is melk in elke levensfase geschikt om bij te dragen aan een goede balans in elk voedingspatroon. Twee à drie porties per dag is al voldoende om een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Dat is de natuurlijke kracht van melk!

8

Spark Goodness of Milk Special


Wist je dat ... de eiwitten in melk alle essentiële aminozuren bevatten en ook nog in hoge hoeveelheden?

vitamine B12 uitsluitend voorkomt in dierlijke producten zoals melk? Dat maakt melk extra belangrijk voor mensen die geen of minder vlees eten.

vitamine B12 draagt bij aan onze energiestofwisseling, het functioneren van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem.

calcium niet alleen belangrijk is voor de opbouw van botten en tanden, maar ook voor de spieren en het doorgeven van zenuwprikkels?

je botten het sterkst zijn als je 30 jaar oud bent?

een glas melk (200 ml) net zoveel calcium levert aan je lichaam als 365 gr broccoli?

Mijn fascinatie voor melk “In juni 2011 kwam ik als Marketing Nutritionist in dienst bij FrieslandCampina. Je mag wel zeggen dat ik vanaf dat moment gefascineerd ben geraakt door melk. Met 20 jaar ervaring als voedingskundige wist ik natuurlijk dat het goed is voor je spieren en je botten. Maar dat melk zo rijk is aan voedingsstoffen, daar had ik nooit bij stil gestaan. Bouwstoffen, energie, vitamines: het zit allemaal van nature in melk. Het komt zo uit de koe, er wordt niets aan toegevoegd. Dat maakt melk echt uniek. Met een paar porties zuivel per dag krijg je op een gemakkelijke manier veel van de voedingsstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt. En het is ook nog lekker. Melk is puur. Het is neutraal van smaak en gaat daarom heel goed samen met andere voedingsmiddelen. Voor mij zit het tussen eten en drinken in. Het is drinken met heel veel voedingsstoffen. Daardoor is het met niets anders te vergelijken.’’ Anke Schlatmann Marketing Nutritionist bij FrieslandCampina

Spark Goodness of Milk Special

9


Goede zorg voor onze koeien

Hypermoderne stallen, hightech voer- en melksystemen, geavanceerde managementprogramma’s. Je zou denken dat boeren vandaag de dag meer met techniek bezig zijn dan met hun koeien. Niets is minder waar. Juist dankzij de moderne middelen kunnen de melkveehouders van FrieslandCampina alle aandacht aan hun dieren geven. Over de gezondheid van hun koeien weten ze meer dan ooit. En dat geldt ook voor de voeding die de dieren nodig hebben. Gezonde koeien die zich lekker voelen zorgen voor melk van de beste kwaliteit. Niemand weet dat beter dan melkveehouders van FrieslandCampina. Logisch: koeien zijn hun passie!

10

Spark Goodness of Milk Special


11

Spark Goodness of Milk Special


Goed voor de koe, goed voor de melk, goed voor u

De beste kwaliteit melk door goede zorg voor koeien Koeien vormen de spil van elk melkveebedrijf. Melkveehouders geven dan ook de beste zorg aan hun koeien. Behalve ondernemers zijn melkveehouders ook echte koeienmensen. Ze herkennen elke koe, kennen het karakter, de voorouders en de melkproductie. De melkveehouder observeert zijn koeien meerdere malen per dag. Tijdens het voeren, het melken en door eenvoudigweg tussen de koeien in de stal of het weiland te lopen. Een koe die niet herkauwt, een koe die ineens als een van de laatsten bij het melken verschijnt of een koe die veel in haar ligbox blijft. Het valt de melkveehouder direct op. Ook de techniek wordt ingezet om de beste zorg te geven. Via een zender in de halsband van de koe herkent de computer ieder dier. De koe krijgt hierdoor precies de juiste hoeveelheid krachtvoer en wordt op het goede moment in het melklokaal toegelaten om gemolken te worden. Een mestrobot of mestschuif houdt de vloeren schoon waardoor de klauwen van de koe gezond blijven. De koeien vinden het ook heerlijk om zich te laten ‘masseren’ door de automatische borstel die gaat draaien als ze er tegenaan gaan staan. Koeien krijgen op melkveebedrijven ook volop de ruimte voor hun natuurlijk gedrag. Ruimte om te bewegen, frisse lucht, comfortabele ligboxen en goede voeding. Naast gras worden alleen natuurlijke plantaardige grondstoffen gebruikt voor het voer. Onze melkveehouders zorgen goed voor hun koeien. En daar krijgen ze veel voor terug!

12

Spark Sustainable Special


Mijn koeien “Koeien moeten hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. In de stal moeten ze lekker kunnen liggen en kunnen eten wanneer ze daar zin in hebben. In de zomer moeten ze de wei in kunnen om te grazen. Weidegang hoort bij de natuur van de koe, zo zien wij dat. En de mensen bij ons in het dorp genieten als ze de koeien buiten zien lopen. Wij zien heel goed aan de koeien hoe het met ze gaat. Een gezonde koe heeft een mooie glans op het haar. Maar je ziet natuurlijk niet alles. Daarom hebben alle dieren een transponder aan hun poot die signalen uitzendt naar een computer. Als een koe minder beweegt dan normaal, krijg ik een melding. Zo kan ik iets doen voordat de koe echt ziek wordt. Als je goed voor je koeien zorgt, geven ze melk van goede kwaliteit. Maar daar gaat het niet alleen om. Als een dier zich niet lekker voelt, heb je zelf ook een beetje pijn. We doen alles om dat te voorkomen.� Koen Bolscher Melkveehouder in Bornerbroek (185 melkkoeien). Hij werkt samen met zijn ouders in maatschap.

Op een duurzame wijze FrieslandCampina staat voor een duurzame en verantwoorde productie in de hele keten van gras tot glas. De melkveehouders leveren daaraan vanzelfsprekend hun bijdrage. Onder andere door goede zorg voor hun dieren, het milieu en hun omgeving. Met het gezamenlijke programma Foqus planet werken de melkveehouders van FrieslandCampina aan steeds verdere verduurzaming van hun bedrijven. De gezondheid van de koeien hoort ook bij het duurzaamheidsprogramma. Onze veehouders willen zo min mogelijk diergeneesmiddelen gebruiken. Preventie van ziekten staat voorop. In workshops leren veehouders van elkaar hoe je uier- en klauwgezondheid kunt verbeteren. Door kennis en ervaring te delen, helpen ze elkaar verder. Dat levert alleen maar winst op. De dieren voelen zich beter, het gebruik van diergeneesmiddelen gaat omlaag, de veehouder bespaart kosten en de melkproductie gaat omhoog.

Spark Sustainable Special

13

Melkveehouders hebben letterlijk ruimte nodig om te kunnen ondernemen. Die ruimte moet je verdienen, dat beseffen ze zelf als geen ander. Zuinig zijn op het milieu en op de omgeving is een voorwaarde. Zorgen voor een optimale benutting van mineralen en meststoffen staat hoog op de agenda. Veel veehouders zetten zich in voor beheer en onderhoud van het landschap. Ook investeren ze volop in energiebesparende technieken. En steeds meer melkveebedrijven produceren zelf energie door mestvergisting, windmolens en zonnepanelen op de daken van stallen.


“Melk is onze levensader”

Ons verhaal over melk Koel en wit, lekker en gezond: melk. Zo heel gewoon en tegelijk zo bijzonder. In route2020 is afgesproken dat ‘het goede van melk’ weer duidelijk verteld moet worden. Binnen FrieslandCampina, maar ook aan mensen buiten onze onderneming die met voeding bezig zijn, zoals diëtisten. Vanzelfsprekend willen we de boodschap ook overbrengen aan onze belangrijkste doelgroep: de consumenten! In 2011 is onderzoek gedaan bij consumenten, belangrijke opinieleiders én voedings- en gezondheidsprofessionals in Nederland en Duitsland. Dit is de basis geweest voor het verhaal van melk, wonder van moeder natuur.

14

Spark Goodness of Milk Special

FrieslandCampina heeft met melk een heel mooi product, met een heel mooi verhaal in handen. “Onze Milk Story is een prachtig verhaal. Dat verhaal willen we graag vertellen. Melk is de levensader van FrieslandCampina, het is de reden van ons bestaan”, stelt directeur Jan Bles van het Centre for Dairy Nutrition. “De afgelopen jaren is het verhaal van melk niet goed genoeg gecommuniceerd. We moeten nu de liefde voor melk bij onszelf en bij de consument weer aanwakkeren.” Iedereen binnen FrieslandCampina kan daar een rol in spelen. “Wij als medewerkers van FrieslandCampina zijn allemaal ambassadeurs van melk”, aldus Bles. “De Milk Story is niet alleen iets om aan de consument te vertellen, het is juist iets waar we zelf in moeten geloven. Het moet in het DNA van onze onderneming zitten.” Daarbij is het belangrijk dat iedereen het verhaal kent, zodat we het ook allemaal door kunnen vertellen. Deze special is de start van dat traject, en dus zeker niet de laatste keer dat het verhaal van melk rondgaat binnen FrieslandCampina. Op intranet is meer informatie te vinden over de Milk Story en hoe FrieslandCampina hiermee aan de slag gaat. In 2011 heeft een groep van zo’n duizend marketeers, productontwikkelaars en voedingskundigen van FrieslandCampina met elkaar de workshop over het goede van melk gevolgd. In Nederland, Griekenland, Thailand, Maleisië, Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Ook andere teams of afdelingen kunnen zich aanmelden voor een workshop over het goede van melk. Want het verhaal van melk is van ons allemaal.


Melk als held Bij het vertellen van de Milk Story is een belangrijke rol weggelegd voor de merken van FrieslandCampina. Uiteindelijk willen we de consument overtuigen van het goede van melk. Met feiten, maar vooral ook met emotie. We willen de gezondheidsbeleving verbeteren, maar ook de liefde voor melk weer laten groeien. Consumenten moeten weer het wow-gevoel krijgen. Drie merken starten dit jaar met het vertellen van de Milk Story: Campina in Nederland, Landliebe in Duitsland en Dutch Lady in Azië. Consumenten zullen het goede van melk op allerlei manieren tegenkomen, in reclamecampagnes, maar ook bijvoorbeeld op verpakkingen en in social media. Het verschilt per merk en land op welke aspecten van de Milk Story de nadruk wordt gelegd. Campina communiceert in april, als de koeien de wei in gaan, bijvoorbeeld de goede zorg van onze melkveehouders voor hun koeien. Als in augustus de scholen weer beginnen, gaat Campina het gezonde van melk meer benadrukken, zodat families met kinderen meer melk gaan drinken bij ontbijt en lunch. Landliebe en Dutch Lady kiezen een aanpak die aansluit bij hun markt. Zo zal elk merk de boodschap op zijn eigen manier doseren en invullen. Het doel is uiteindelijk hetzelfde: de Milk Story vertellen en iedereen daarmee laten zien hoe bijzonder en waardevol melk is. Als een van de rijkste voedingsmiddelen die er bestaan, is melk immers een ware held!

Milk Story wereldwijd Verschillende markten en culturen vragen om een verschillende aanpak. Thema’s die consumenten in Europa belangrijk vinden, zijn dat in Azië misschien wel helemaal niet, en andersom. Dat geldt ook voor het verhaal van melk. De goede zorg voor onze koeien is in Europa bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de Milk Story. Buiten Europa ligt dat anders. Bovendien verwijst de zorg voor koeien naar het

natuurlijke van verse melk. Europese consumenten zien dat als een pluspunt, maar in Azië gebruikt men vooral langhoudbare producten. Dit melkverhaal is gericht op Europa. De volgende stap is een op maat gemaakte Milk Story voor de andere regio’s. Consumentenonderzoek en interviews met opinieleiders vormen ook daar de basis. Zodat ons verhaal over het goede van melk in alle regio’s relevant en toepasbaar is.

Spark Goodness of Milk Special

15

Disclaimer Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave en de daarin genoemde informatie is uitsluitend bedoeld om onze medewerkers en leden-melkveehouders te informeren en mag zonder de toestemming van het Centre for Dairy Nutrition (info.goodnessofdairy@frieslandcampina.com) niet gebruikt worden voor marketingdoeleinden of (externe) communicatie. Colofon Deze special over het goede van melk is een bijlage bij Spark en verschijnt in een oplage van 24.000 exemplaren in het Nederlands, Engels en Duits. Redactie: Ria van der Peet en Anke Schlatmann | Productie: JEEN bureau voor Communicatie, Arnhem (Nederland) | Vertalingen: Bosch&Bosch, Amsterdam (Nederland) Norbert Zänker&Kollegen, Berlijn (Duitsland), Lisé Nijman, Arnhem (Nederland) en HSM Vertaalbureau, Berkel-Enschot (Nederland) | Ontwerp: WAT ontwerpers, Utrecht (Nederland) | Druk: Albe de Coker, Hoboken (België) | Foto’s: Ewoud Staartjes, Shutterstock.com, fotostudio Niki, Getty Images, Photocase en FrieslandCampina | Overname van artikelen is niet toegestaan zonder onze toestemming.


Koninklijke FrieslandCampina N.V. Centre for Dairy Nutrition Stationsplein 4 3818 LE Amersfoort P.O. Box 1551 3800 BN Amersfoort The Netherlands T +31 33 713 3333 info.goodnessofdairy@frieslandcampina.com www.frieslandcampina.com

Spark Special - Het goede van melk  

Spark Special van FrieslandCampina met als thema 'Het goede van melk'. Het magazine Spark, en de bijbehorende specials, worden verspreid ond...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you