Page 1

De DTU-studerendes blad

...with new international page

Tema: Ud i det blå

0-TXT almindelig tekst =Neue 45 light

1-Stor-O

6-faktabox

overskrift Neue 75 bold 2-Forfatter Neue 43

3-Intro = N. Neue 47 4-Lille O = neue 77

5-Citat = neue 76 6-Faktabox = neue 45 7-Billedetekst neue 45 5-citat 8-Foto = neue 45

Side 9-pige TU München

Foto: Karrierecenteret

EcoTrophelia

Laserbrev

64. udgave Maj 2012

Har Søren ret i det, han siger? Kender du til flere fordomme? Vi vil gerne have mere kontakt med Krydsfelt’s læsere, og denne plads er beregnet til dig og dine kommentarer. Send en mail til Krydsfelt@pf.dk med kommentarer, om de omhandler fordomme, studenterpolitik, vindenergi, rektors Årsfeststale – fortæl os, hvad der undrer dig i din hverdag på DTU.

Pilot for en dag Nyt: Barrunden Årets underviser Bæredygtig mode


Studievejledning

Forsinket – hvad nu? Ud i det blå

Maj 2012 3 Studievejledningen 4

Udveksling til TU München

5

International page

6

Spilanmeldelse: Trailroad Tycoon

7

Kom i strandform

8

Louises modeblog

8

XFM anmelder

9

Side 9-pigen

10

PF Nyt

Af Louise Godt, Studievejledningen

Selvom foråret på skrivende stund er ret tilbageholdende, så håber vi på Krydsfelt, at det ved udgivelsen er blevet varmere. Om ikke andet er det ved at være tid til at komme ud. Månedens tema handler om friluftsaktiviteter og bliver fortalt af Polyteknisk Flyveklub og PF Friluft.

11 EcoTrophelia

Et nyt tiltag i Krydsfelt er Barrunden. Hver måned bringes en anmeldelse af en bar på DTU med karakterer for bl.a. stemning, drikkevarer og musik. Et andet tiltag er en fast tegneserie. Drengene bag ”Bo og Lis - den so”, har spurgt, om de må få lov at bringe en tegneserie fra deres sideprojekt ”ThisIsHowToDoStuff.com” i Krydsfelt. Det har vi selvfølgelig sagt ja til, og du finder dem på Bundfald.

12 Barrunden 14

Tema: Ud i det blå

14

Pilot for en dag

16

PF Friluft

18

Nordisk Kemiteknolog Konferens

19

Månendens klumme

19 Læserbrev 20 Bundfald 22

Af Gitte Frederiksen, Ansvarshavende chefredaktør

En dumpet eksamen, problemer på hjemmefronten eller en opslugende fritidsinteresse kan alt sammen være ting, der forsinker dig uønsket i dit studium. Herunder er givet fire gode råd, hvis du er havnet i sådan en situation

Redaktionen vil gerne opfordre læsere til at skrive ind med tekst til månedens klumme, læserbreve eller indstillinger til side 9-pigen. Til sidst ønskes alle en god Årsfest 2012. Husk at se næste måneds tema om aftenen. God fornøjelse.

Månedens foto

22 Sudoku 23 Kalender

4

(Gen)find din motivation


Når man er forsinket i sit studium, kan man hurtigt miste motivationen. Når motivationen først er dalende, er det ekstra svært at få regnet de opgaver, man er bagud med, eller dukke op til forelæsningen mandag morgen. Brug derfor noget krudt på at finde motivationen frem igen. Er det tanken om det interessante job, der venter forude? Er

der et bestemt kursus, der er super spændende? Er det at mødes med studiekammeraterne i frokostpausen? Fokusér på det, der kan give dig den nødvendige energi. Mød Studievejledningen i bygning 101A alle hverdage mellem 10 og 14, eller send en mail på studvejl@adm.dtu.dk.

Hvis du er forsinket i dit studium og det hele virker for uoverskueligt, er det altid en god idé at kontakte Studievejledningen.

1 Få overblik

Lav et karakterudskrift, kig Studiehåndbogen og se hvilke kurser, du mangler, og hvilke tidsfrister, du skal være opmærksom på.

2

Lav en studieplan

En studieplan giver overblik. Brug kursusbasens studieplanlægger til at jonglere rundt med kurserne og undgå, at du kommer til at melde dig til kurser, der ligger oveni andre kurser. Studieplanlæggeren kan også fortælle dig de præcise eksamensdatoer.

3

Overvej dine studievaner


Kolofon

Ansvarshavende chefredaktør Gitte Frederiksen

Krydsfelt er magasinet for de studerende på DTU med et oplag på 4.000

Design og layout Pascal Mikkelsen - 2012@prm.dk

www.Krydsfelt.dk

Redaktør Kristina Linde Hansen

Udgivet af Polyteknisk Forening ved DTU Anker Engelundsvej 1 DTU Bygning 101E, 1. 2800 Kgs. Lyngby Kontakt Redaktionen kan træffes tirsdage 16-17 på kontoret, 1. sal i Oticonsalen, eller ved aftale på Krydsfelt@pf.dk

Korrekturlæser Zarmeena Abid Fast skribent Christine Collin International editor Surendra Kunwar Foto Alle billeder tilhører Krydsfelt, hvis andet ikke er angivet. Forsidebilledet er fra temaet og er af taget af Charlie Kieler til eventet ”Pilot for en dag”

Tak Krydsfelt er et studenterblad, som kun overlever, fordi der hver måned er så mange frivillige hænder med på bladet. Tak til PF Foto. Tryk Reklameholdet Nord ISSN: 16048482 Annoncer Dansk Mediaforsyning ApS: Krydsfelt@dmfnet.dk Krydsfelt 64 Udkommer d. 26. april Deadline d. 5. april

Artikler og billeder til Krydsfelt Bringes i det omfang, som pladsen tillader. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere i, forkorte eller afvise indlæg. Indlæg skal være forsynet med navn, e-mail og telefonnummer samt evt. andre relevante oplysninger. De sendes til krydsfelt@pf.dk og skal være i almindelige tekstbehandlingsformater, mens evt. billeder eller grafik mailes som selvstændige JPG i den højst mulige opløsning (under 1 MB godtages ikke).

Tænk tilbage på en periode i dit studieliv, enten på DTU eller måske tidligere, hvor du var inde i en god studierutine. Hvad virkede for dig? Var det at læse sammen med andre? At afsætte tid i et ugeskema til forberedelse? At deaktivere din netadgang? Når man bliver forsinket, er det let at glemme de gode studievaner, men hiv endelig det frem, der tidligere har fungeret for dig.

Krydsfelt 65 Udkommer d. 31. maj Deadline d. 3. maj

Krydsfelt.dk Maj 2012

3


4

Udveksling

international page

My first impression

Et semester i München Byen München er utrolig rig på kultur, har en smuk natur og ligger midt i Europa. DTU har en samarbejdsaftale med TU München, som gør det muligt for dig at tage et semester væk fra DTU i en by, der bare skal opleves, ifølge DTU-studerende Johann. Læs her om Johanns erfaringer og minder fra opholdet

snakket med en del mennesker, fik nogle øl og helstegte kyllinger. Alt i alt, en rigtig mandetur. Selv hvis man ikke har planer om at tage til Tyskland for at studere, så er Oktoberfesten helt sikkert en tur værd!

Af Johann Thor Ingibergsson Mogensen, Elektroteknologi

Introuge med oktoberfest

Endelig var alt det hårde bureaukrati ordnet og oplevelsen kunne starte. Jeg startede ud med en tur til oktoberfest sammen med det institut, jeg var knyttet til. Hertil er et tip: søg ind på Management instituttet – turene og arrangementer er bedre og man har mulighed for frit at vælge alle de kurser som DTU tilbyder. Det var en super oktoberfest: jeg fik

Krydsfelt.dk Maj 2012

Kursusvalg

Inden semesteret begyndte i midten af oktober, skulle kurserne vælges. Selvom jeg var i gang med mit intensive kursus i tysk og følte, at mit tysk var væsentligt forbedret, var jeg nervøs for at kunne klare eksamenerne på tysk. Derfor valgte jeg alle mine kurser på engelsk. En væsentlig forskel fra DTU var, at alle mine kurser i München var uden bøger. Vi fik kun udleveret artikler og/eller kapitler, som var den eneste information udover forelæserens slides.

Byen München

Afrejse og ankomst

Efter at have modtaget godkendelsen fra TU München, begyndte tankerne om at finde et bosted til de næste seks måneder. Jeg fandt hurtigt ud af, at de i München, ligesom i København, har store problemer med boliger til studerende. Jeg gik derfor staks i gang med at søge på internettet, men uden held i en hel måned. Senere fik jeg fortalt, at man i Tyskland forventer opringninger fra den interesserede, som derefter skal møde op og blive bedømt, da der er så mange at vælge imellem for udlejeren. På trods af det lykkedes det mig heldigvis at finde et sted. Dagen efter ankomsten fandt jeg dog ud af, at lejligheden langt fra var som beskrevet, og jeg måtte derfor søge ny dernede. Da det var muligt for mig at møde op hos udlejeren, fandt jeg (efter intensiv søgen) en super lejlighed på kun tre dage.

nyde det gode vejr og de engelske haver i München.

Kasus hvad for noget?

Efter nogle dage med sjove ture startede mit tyskkursus, og jeg var pludselig tilbage til gymnasiet med ”der - den - des - dem”. Hvorfor havde jeg dog frivilligt meldt mig til dette? Men allerede til frokost havde jeg fundet en franskmand, en spanier, to finne og en svensker at snakke med. Da vi alle var i samme båd, var det nemt at tage ud at spise, arrangere ture og museumsbesøg. I det hele taget bare komme rundt og udforske de gode barer og oplevelsessteder i München.

Udflugtsmuligheder

Der var rig mulighed for ture med universitetet, men man skulle være hurtig og følge med i, hvornår begivenhederne fandt sted. Det var jeg (desværre) ikke særlig god til. Derfor var tyskkurset egentlig rart nok at have. For her arrangerede vi ture med de samme destinationer som universitetets. Forskellen var bare, at alle var sikret en plads her. Det endte med en tur til Salzburg, vandreture i bjergene (ET MUST!) og en skitur i Østrig (også et must). Derudover tog folk til Prag og Wien, fordi togbilletterne er så billige i Tyskland. Dér havde jeg dog været nogle gange og valgte derfor at

Jeg oplevede ingen vold eller slagsmål i byens natteliv, som man ellers hører om i København. Allerede ved ankomst følte jeg mig tryg overalt og på alle tider af døgnet. Man føler en høj sikkerhed og finder tyskerne utroligt hjælpsomme. Især i München, hvor folk også gode til engelsk, vil man ikke føle sig invalideret hvis tysk ikke er ens stærke side. Alt i alt er München en by, man i Danmark ikke hører meget til, men som bestemt er et besøg værd!

Jorge from Mexico is studying abroad at DTU for a year. Read about the cultural differences in food, education, and people, that Jorge experiences in Denmark By Jorge Sevilla, exchange student from Mexico

It has been interesting trying to understand the Danish society and the education system these seven months. But I am still not sure that I have unearthed everything. Society is complex – it takes

a lot of time to understand new cultures and communities, so my first week at DTU was definitely a little puzzling!

Jorgen at a student trip to Greenland with Arctic Technology

I had been studying at Tec de Monterrey in Mexico, when I decided to come to Denmark for a one year mandatory study abroad. Obviously, there is a huge geographical gap between Mexico, my home country, and Denmark. However, the culture and the lifestyle are also very different.

Rugbrød versus tortillas

I can’t help talking about the differences between the Danish rye bread (or rugbrød in Danish) and the corn flour tortillas that Mexicans like to eat every day. When I tasted the rye bread for the first time, it was very ’heavy’. Mexican tortillas are very light, and they go well with many other food. There is also a very big difference between my home university and DTU, in terms of the workload in the classroom. In Mexico, we have a lot of projects and group exercises very frequently. On top of that, we have a long monthly project and a partial exam. There is also a final project and a final exam for each course. A semester typically has six or seven courses, which means that the students are much occupied with assignments and exams.


The first week

When I first visited Copenhagen during Introduction Week (August 2011), it looked much smaller than Mexico City. I definitely miss the activity and the number of people anywhere you go in Mexico City! 


Krydsfelt.dk Maj 2012

5


6

Spilanmeldelse

Fitness

Railroad Tycoon Ønsker du at sende tog? Så er Railroad Tycoon noget for dig. Navnet minder om computerspillet, men brætspillet er dog mere relateret til Age of Steam. Det handler om at skaffe point ved at aflevere varer og udføre missioner. Sæt dit futtog i gang hos PFantasy Dôme

Af Mikkelt Foltmar, MSc. Miljø og Teknologi, Næstformand i PFantasy Döme

For hver tur bydes der på at være den første spiller, hvilket altid er en fordel. Den, der byder højest, starter. Der vælges derefter mellem seks handlinger fordelt på tre runder.

1

Byg ét til fire jernbaneafsnit. Prisen svinger meget.

2

Urbaniser. Visse byer kan udvikle en industri.

3

Opgradér motor. En bedre motor betyder længere ruter.

4

Aflever vare. Der må ikke køres i loop og motoren skal være stærk nok. Varen skal være af samme farve som byen.

5

Vælg et aktionskort. Der er flere kort på brættet med diverse virkninger.

6

Byg net til det vestlige USA. Dette giver fire røde varer i en af de vestlige byer, der så kan afleveres til Chicago til at producere flere varer.

Med Railroad Tycoon kommer man ind i en verden, der handler om at opbygge og styre et jernbaneselskab ved at lægge spor, købe toge og bygge stationer, for derved at tjene flest point og vinde.

Til sidst i turen skal der tjenes penge. Indtjeningen afhænger af, hvor mange point man har på turen. Man kan højst tjene $ 25.000 (41-48 point), hvorefter man begynder at tjene færre penge. Man skal betale $ 1000 for hver aktie, man har udstukket. Aktier er dog en nødvendighed, idet man starter med $ 0. Spillet slutter når 10-18 byer er tomme. Der er få byer, der producerer nye varer og antallet af tomme byer afhænger af antallet af spillere. Derefter tæller man point, som er optjent som tidligere nævnt. Det koster et point per aktie og man kan få 2-8 point ekstra for specialmissionen.

Kom i

strandform

Hører du til dem, der hen over vinteren har været lidt mere tilbøjelige til øl og fjernsyn end kostplan og træning, og som egentlig gerne vil komme i strandform, men bare ikke orker? Foråret er endelig kommet til det danske land og det er tid til at komme i gang. Peter, som har stiftet Bodywerkz, kommer her med overordnede gode råd, der kan hjælpe dig lidt i den rigtige retning Af Peter Palvig, certificeret personlig træner og stifter af Bodywerkz v/ Peter Palvig

Spilleren med flest point har vundet.

PF’s brætspilklub PFantasy Dôme anmelder hver måned et brætspil i Krydsfelt. Hvis du også kunne tænke dig at udforske rummet, møde fremmede alien og menneske-racer, samt kæmpe om herredømmet over galaksen, så kan det gøres i PFantasy Dôme hver mandag kl 17. Vi ses i Studentercentergangen over S-huset!

Personligt er foråret min yndlingsårstid - nok primært fordi den fortæller, at sommeren er lige om hjørnet med alt som dertil hører. Det være sig også stranden, som for nogle kan være et skrækscenarie. Du kan stadig nå at gøre væsentlige fremskridt for dig selv og din krop, så hold modet oppe og kom i gang.

Hold styr på træningen


Vær ikke kalorieforskrækket

Hvis du gerne vil tabe dig, skal du ligge i kalorieunderskud, men pas på, at det ikke tager overhånd. Spiser du for lidt, vil du ikke have energi til at træne, og i sidste ende begrænser du dit vægttab. Desuden vil kroppen i desperat søgen efter energi i højere grad forbrænde muskelmasse, og så rykker målet med en markeret eller tonet krop længere og længere væk.

Sjovt, varieret og informeret

Om dit mål er større muskler, mindre mave eller noget helt tredje, så er der en gylden regel, der altid gælder; hold det sjovt! Hvis ikke det er sjovt, gider man det ikke, og hvis man ikke gider det, ja, så er der stor sandsynlighed for, at man stopper. Der er masser af gode steder på nettet, hvor man kan søge information - prøv nogle forskellige træningsformer og find den der passer dig bedst. Hvis den bliver kedelig i længden, så prøv noget nyt. Variation er ikke kun godt for at holde motivationen, resultaterne er også klart bedst, hvis man udfordrer kroppen med forskellige træningsformer.Få personlig træning Bodywerkz v/ Peter Palvig Tlf: 2440 1092 www.bodywerkz.dk Hold øje med Krydsfelt. Efter sommeren kommer en tema om fitness og ernæring skrevet bl.a. i samarbejde med Peter. Har du gode træningstip, så send en mail til Krydsfelt@pf.dk.

Sporadisk træning er selvfølgelig bedre end ingen træning, men at holde styr på forløbet kan virkelig hjælpe meget. Få lavet et træningsprogram og hold det. Resultaterne kommer hurtigere, når træningen er struktureret, og det i sig selv er en uvurderlig motivationsfaktor. Høj intensitet - altid!


Ønsker du at tabe dig, skal du forbrænde så mange kalorier som muligt, og det gøres bedst ved høj intensitet. Giv den alt hvad den kan trække og hold pause, når det er nødvendigt, fordi du ikke kan mere, ikke fordi tiden er gået på maskinen. Hårdere træning medfører bedre resultater. Pres dig selv hver gang og gør det til en konkurrence imod dig selv. Jo mere vægt du sammenlagt har løftet til en styrketræning, jo bedre.

Krydsfelt.dk Maj 2012

Krydsfelt.dk Maj 2012

7


mode

Xfm anmelder

Modeindustriens bæredygtige stil

Musik der

bringer folk sammen

- et skridt ad gangen

Interesse for mode og en uddannelse i markedskommunikation og marketing inden for modebranchen klæder Louise på til at bringe os de nyeste tendenser og give tip til, hvordan du kan klæde dig flot og moderigtigt på. Læs med hver måned og få styr på dit tøj

Canadiske indierockere med et touch af americana. Sådan beskriver Camilla bedst Great Lake Swimmers, hvis femte studiealbum New Wild Everywhere er lige om hjørnet. Følg Camillas anmeldelser i Krydsfelt og hør med på Calexas Mixtape tirsdage kl. 20-22 på Radio XFM.

H&M Conscious Collection Exclusive

Af Louise Ugilt Thomsen, CBS-studerende og FashionistaAf Camilla Gummer, radiovært på Calexas Mixtape, Radio XFM, byplanlægning på RUC

Der sker hele tiden nye ting inden for modeverdenen, hvor nye tendenser, nye designere og nye tankegange evigt blomstrer. Én af de ting, jeg er stor tilhænger af, er udviklingen inden for bæredygtighed, da flere og flere virksomheder udvikler bæredygtige kollektioner og produkter. Modevirksomheder i flere forskellige prisklasser foretager mange tiltag inden for den bæredygtige udvikling. To frontløbere er H&M og den britiske designer Vivienne Westwood. Produkter og kollektioner kan både være fremstillet bæredygtigt og af bæredygtige materialer. Eksempler er organisk bomuld eller som hos Vivienne Westwood, der (i samarbejde med Australske Melissa) har præsenteret fodtøj i 100% genbrugt plastik. I mine øjne er bæredygtighed ved at få sit fodfæste i industrien og fortsætter forhåbentligt sin udvikling, men indtil da vil jeg bare prise de forskellige tiltag og deres skridt på vejen mod en mere bæredygtig modeindustri.

Foto: H&M News and Images

Tip • Kig efter mærker, der indikerer bæredygtige materialer. F.eks. organisk bomuld eller genbrugte materialer • Hold øje med ”Fairtrade”mærket • H&M har ”Conscious Collection” både i butikker og online shop – hold også øje med de specielle kollektioner (senest ”Conscious Collection Exclusive i april) • Vær opmærksom på virksomheders sociale ansvar – bæredygtighed er ikke kun produktet • Den bæredygtige app ”GoGreenGlobe” fortæller dig om, hvor i København eller Århus de bedste ”GoGreen”-steder er • Genbrug

Det er velkendte toner fra bandet ved de første par gennemlytninger, hvor albummet fint smelter sammen og fungerer som en samlet enhed. Men det er et album, der skal læres at kende for at kunne bevise, at Great Lake Swimmers rent faktisk har fornyet sig. Sammenlignelige med blandt andet Iron and Wine, Nick Drake og Sufjan Stevens, producerer Great Lake Swimmers det perfekte forårsvejr med undertoner af melankoli og eftertænksomhed. I det nye album bryder godt humør og solskin igennem lydfladen af banjo, harmonika og guitar af både den akustiske og den elektriske slags. Bandets frontperson, Tony Dekker, har sagt, at han laver musik, fordi det bringer folk sammen på en vigtig måde og derfor kan han ikke lade være. Bandet er en god kandidat til at bringe folk sammen, i det musikken er hyggelig, rar og tilgængelig. Man kan roligt konkludere, at hvis man kan lide den lyd, Great Lake Swimmers repræsenterer på de første fire album, især Ongiara, så går man ikke galt i byen med New Wild Everywhere, for bandet holder sig til det, de er bedst til. Pladens højdepunkter finder vi på den lidt sørgmodige albumåbner Thing You Might Be Wrong, samt The Great Exhale, Cornflower Blue og nummeret af samme titel som albummet: New Wild Everywhere.

side 9-pigen

Navn: Line Steiness Dejnbjerg Jensen Kendt som: Line, Lsd, Dj.. Alder: 22 år (fylder 23 til maj) Stjernetegn: Tvilling By: Lyngby Fødeby: Qaqortoq, Grønland Opvokset: Mamer og Bridel, Luxembourg Øjenfarve: Blå Højde: ca. 175 cm Bryst, talje og hofte: ja, lidt, ja Status: I et forhold Arbejde: PF formand, Studentermedhjælper DTU bibliotek og studerende Fritidsinteresser: Sport, stencil maling, shopping, hygge og god mad Her går jeg i byen: Kælderbaren Det tænder jeg på: Min kæreste Livret: Foisgras, en god bøf, lækker salat , whiskey sovs. Jeg er generelt ret glad for lækkert mad Tre ting, jeg ville tage med på en øde ø: godt selskab, et overlevelseskit og en returbillet Drømmer om: at få lov til at opleve en masse og at udfordre mig selv gennem hele livet Elsker: Min familie og at rejse Det laver jeg mandag eftermiddag: Typisk sidder jeg på bestyrelseskontoret og svarer på mails eller er til møder Yndlingsjoke: Den hvor Einstein, Newton og Pascal leger gemmeleg Hvad drømte du i nat: Det kan jeg ikke helt huske, men noget med TEMO, en enhjørning og at jeg kom for sent

Kender du en kandidat til side 9-pigen? Send en uforpligtende mail til Krydsfelt@pf.dk mærket ”Side 9-pigen” eller kig forbi i kontorets træffetid tirsdage 16-17 på 1. sal i Oticon-salen.

F o to : H&

Krydsfelt.dk Maj 2012

MN

e ws

a nd

Ima

ges

H&M Conscious Collection Exclusive

New Wild Everywhere

Line Steimess

8

Krydsfelt.dk Maj 2012

9


10

pf NYT

INNOVATION

Sukkerroen skal repræsentere Danmark ved

ECOTROPHELIA

Årets Underviser Undervisningskvaliteten er selvfølgelig noget, vi som studerende går op i. De fleste kender nok til frustrationer over kedelige forelæsninger, man næsten ikke kan komme vågen igennem. Men så er der de undervisere, der formår at gøre en forskel. En vigtig forskel. Årsfesten er en passende lejlighed til at kåre disse undervisere, og her er Krydsfelt på forkant og kan afsløre hvem, der har været med i kapløbet om den fornemme pris Af Sten Haastrup, Fysik og Nanoteknologi, Uddannelsespolitisk Koordinator i PF

noget spændende. Omvendt er jeg også bange for, at nogle har prøvet de uinspirerende forelæsere, som blot læser op af lærebogen. For at takke de undervisere, der yder en særlig indsats og formår at forklare den tunge viden så alle forstår det, kårer PF hvert år ”Årets Underviser på DTU”. Herved sørger vi også for, at andre ved, hvad DTU-studerende lægger vægt på i undervisningen. Kåringen finder sted ved højdepunktet i DTU-kalenderen, Årsfesten, og laves på baggrund af indstillinger fra DTU-studerende.

Rekordstort antal nomineringer Fuldt og fast tror jeg på, at alle har oplevet glæden ved at have dygtige undervisere, der brænder for deres stof og kan formidle selv de tørreste emner til

I år har vi modtaget et imponerende antal indstillinger af undervisere fra alle institutter fra studerende på alle retninger. I alt er flere end 50 undervisere blevet nomineret.

Finalister: Ulrich Engelund Pedersen fra DTU Matematik Henrik Bredmose fra DTU Mekanik Per Bækgaard fra DTU Informatik Per Goltermann fra DTU Byg Jørn Bindslev Hansen fra DTU Fysik Ilmar Santos fra DTU Mekanik Kristian Thygesen fra DTU Fysik Vi siger tusind tak for det gode arbejde til alle disse undervisere, der tydeligvis har ydet en kæmpestor indsats.

Vinder af øltårn Blandt alle dem, der indsendte en nominering, har PF trukket lod om et gavekort til et øltårn i Kælderbaren. Vinderen af lodtrækningen er i år Toni Joseph Abboud, der læser Teknisk Biomedicin på andet semester. Tillykke med det!

Masser af fodbold i S-Huset Fodbold, fodbold og mere fodbold finder du i S-huset, når EM går i gang til juni. Kom forbi og se alle Danmarks kampe på storskærm med Happy Hour og godt humør Af Lisbeth Kronborg Jensen, Planlægning, Innovation og Ledelse, S-husformand

Til juni starter en af sommerens helt store sportsbegivenheder, nemlig Europamesterskabet i fodbold. Danmark har endnu en gang kvalificeret sig og skal derfor

Krydsfelt.dk Maj 2012

forsvare de rød-hvide farver i den sværeste pulje. Her skal vi op imod Holland, Tyskland og Portugal. Traditionen tro skal det selvfølgelig være muligt at følge de danske drenge i S-Huset. Vi sender derfor alle Danmarks kampe, (samt andre store kampe) på storskærm i S-Huset og Kælderbaren. Her kan der opleves god fodboldstemning i selskab med andre glade DTU’ere og fodboldglade bartendere. Derudover vil der også være de sædvanlige gratis øl når og hvis Danmark scorer. Hvis der ikke skulle være så godt gang i den danske målscoring, kan der selvfølgelig fortsat købes øl og drinks i baren, hvor de nye Happy Hour priser jo gælder.

S-huset er for alle

Er man ikke så meget til fodbold, er der også andre spændende events i S-Huset. Den 26. maj sendes der f.eks. Eurovision song contest (det europæiske Melodi Grand Prix) i Kælderbaren. Det kan ikke andet end at blive en fest med de mange fantastiske musikalske indslag fra alle kroge af det europæiske kontinent! Den 1. juni vil S-Huset holde kæmpe grill-hygge for at fejre de veloverståede eksamener. Der vil blive grillet pølser og brød på det lækre græsareal bag Oticon. S-Huset vil selvfølgelig også være til stede og sælge jer kolde fadøl, så I ikke tørster i det gode vejr. Rygterne siger også, at Red Bull kommer forbi med en sprød DJ.

Ecotrophelia er en årlig europæisk konkurrence, hvor universitetsstuderende fra hele Europa dyster om at udvikle nye innovative fødevareprodukter og processer. Danmark har deltaget de seneste tre år, men selv blandt fagfolk er det kun få danskere, der kender til konkurrencen. Til oktober stiller Danmark med et snackprodukt baseret på pulp fra danske sukkerroer. De seks studerende bag udviklingen af produktet kommer fra DTU og KU og fortæller her om konkurrencen Af Mie Scharff Andreasen, Teknisk Biomedicin

remesserne SIAL og Anuga. Ved sidste års afholdelse af Ecotrophelia vandt det græske hold med en fiskepølse baseret på biproduktet fra opskæringen af blæksprutter.

Hvem havde set det komme, at en hvide, kegleformet rodfrugt kunne forvandles til denne fantastiske, fiberrige snack?

I år er vi seks studerende fra henholdsvis DTU og KU, der har deltaget i kurset. Vi har siden januar arbejdet på udviklingen af et produkt baseret på den oversete råvare sukkerroe. Det endelige resultat er blevet en sprød og fiberrig snack på størrelse med en saltstang. Indtil nu har udviklingsprocessen været spændende og lærerig. Den har givet et godt indblik i produktudvikling og det videre arbejde med markedsføring og planlægning af storproduktion. Vi ser frem til at skulle repræsentere Danmark ved Ecotrophelia 2012 og opfordrer til at flere danske studerende i fremtiden vil deltage i konkurrencen.

Caroline Amalie Majgren Holbek, Fødevarevidenskab fra KU

GGår du rundt med en lille opfinder i maven og synes du, at fødevarer er sjove og spændende at eksperimentere med? Har du lyst til at prøve kræfter med produkt- eller procesudvikling? Eller har du måske allerede en idé, du gerne vil arbejde på at bringe ud i livet? Så kunne det være, at Ecotrophelia er noget for dig! Den danske Ecotrophelia-konkurrence afholdes om foråret som specialkursus under DTU Fødevareinstituttet. Her finder studerende sammen i grupper, hvor de arbejder på udviklingen af et nyt fødevareprodukt eller -proces. Efterfølgende udarbejdes en forretningsplan, der beskriver produktet eller processens vej til forbrugeren. Om efteråret sendes det bedste hold til den internationale Ecotrophelia konkurrence, der skiftevis afholdes i Paris eller Köln ved fødeva-

Her ses de seks universitetsstuderende, der skal repræsentere Danmark til dette års internationale Ecotrophelia-konkurrence.

Krydsfelt.dk Maj 2012

11


12

Barrunde

Klokken er netop slået 20 da Krydsfelts udsendte går henover pladsen i 2. kvadrant foran bygning 208; nærmere bestemt Etherrummets tilholdssted. Missionen er at anmelde Etherrummets både berømte og berygtede Asti-night. Festen foregår altid i slutningen af forårssemestret: den tid på året, hvor amoriner og kærlighed svirer i luften Christine Collin Hansen, Byggeteknologi Fast skribent på Krydsfelt.

Førstehåndsindtrykket

Lokalerne er i aftenens anledning pyntet op på bedste vis med oppustelige champagneflasker, guirlander og balloner i guld og blå, samt et stort lysshow, der kører for fuld drøn. Der er opstillet to barer, så betjeningen af de tørstende gæster kan forløbe hurtigt og smertefrit. DJ’en finder man i forlængelse af dansegulvet, klar til at tage imod ønsker fra de danseglade e piger, ster lig

der er ved at indtage gulvet. Klokken nærmer sig 21 og der er for alvor begyndt at strømme til med mennesker. Vi ser det hele fra vores placering i baren, hvor de første drinks til smagsvurdering er bestilt.

Barens sortiment

I baren serveres fadøl og drinks for 15 kr. samt flaskeøl og shots til varierende priser. Vi prøver en drink kaldet Prinsessen, som smager sødt af appelsin og rød sodavand – en drink lavet specielt til det kvindelige publikum. Derudover prøvesmages Etherrummets version af Gin & Lemon og Rom & Cola – drinks, man umuligt kan gå galt i byen med. Der er dog et gennemgående problem ved samtlige drinks – manglende is. Dette får fatale konsekvenser mens vi sidder og snakker, da drinksene bliver flade og varme. Den store mængde (knap så sprudlende) sodavand får os til at tvivle på indholdet af alkohol, hvis ellers skarpe smag ikke til at tage fejl af.

de som så bløTramm, r e bry – Alexande in d r E ” ud?” de serin Mask

BARR NDEN

Stemningen

Lidt i ti sættes der for alvor gang i dansegulvet med Kidd’s store hit ”Ikk’ lavet penge”. Rummet emmer af intensitet, trippende stiletter og fyre i jakkesæt og butterfly. Man kan se og mærke, at dette ikke er en helt ”normal” DTU-fest, men et arrangement, folk har skrevet ind i kalenderen og nu er mødt op til med høje forventninger. For at få lidt insiderviden, mødte vi Etherrummets PR-ansvarlige, Andreas Emil Bøttcher, bag den hektiske bar. Han fortæller, at de i år har indkøbt 300 flasker Asti og 70 fustager øl for at undgå tidligere års katastrofer med at løbe tør for de populære våde varer.

barrunde

Asti-night i Etherrummet

Der er altså gjort alt for at imødegå de høje forventninger med oppyntning, DJ og ekstra indkøb, så festen forhåbentlig kan forløbe problemfrit til den lyse morgen.

s” – l støvledan ti å g t a r e ”Jeg elskdansegulvet hør t på

Da Krydsfelts udsendte forlod dansegulvet lidt over midnat, var der intet, der tydede på andet: festen kørte for fuld sving, folk dansede, drak, hyggede, spillede bordfodbold og en del begyndte også at ”hygge” i hjørnerne.

Rating Atmosfære 3 Musik og dans 5 Dresscode 5 Drinks 1 Score-chance 4

Åbningstider: 12.00-21.00 Øl: 2 for 15 kr. Guld: 2 for 20 Drinks: 1 for 15 kr. Shots: 5 kr. Kend baren på: Pigerne!

Krydsfelt.dk Maj 2012

13


14

tema

tema

Ud i det blå At gå på DTU handler for mange om meget mere end ”bare” at studere. Klubber, fredagsbarer, kollegielivet, kaffepauser, foredrag og kageordninger er noget af det der gør hverdagen på DTU lidt sjovere, og som gør, at ens medstuderende bliver mere end medstuderende: de bliver til venner. Et gammelt trick til når man efter 8 timer på DTU stadig ikke er færdig med den fysikrapport, er at tage en pause og gå udenfor for at trække lidt frisk luft. Nogle kom-

binerer denne tur med at hente den belejligt netop ankomne pizzabestilling, andre trækker luften gennem filter, mens endnu andre tager en basketbold med, og for en stund glemmer både den 1., 2. og 3. af Newtons love. I dette nummer kan du møde to klubber, der brænder for de udendørs aktiviteter: hvor de studerende gerne står op ved solopgang i weekenden, for at få røde kinder og på bedste vis udnytte dagens lys.

Udsigten fra luften er helt fantastisk!

Pilot for en dag Først inviteres du med Polyteknisk Flyvegruppe en tur i luften, med udsigt over Sjælland og mulighed for at se det hele lidt oppefra. Bagefter kan du tage med PF Friluft ud i det blå. De tog på vandretur på Bornholm i påskedagene og oplevede Sol over Gudhjem, klippeklatring, vabler og udendørs overnatning i snevejr.

Om Polyteknisk Flyvegruppe, PFG PFG blev dannet tilbage i 1943 af en gruppe studerende på DTU, som i dag har hjemsted i bygning 237, hvor der forefindes kombineret klubhus og værksted. Flyvninger foretages fra Kalundborg flyvestation, hvor klubben råder over endnu et klubhus, som bl.a. rummer muligheden for overnatning når man er på ”svæveflyver”-weekend. Der er omkring 70 aktive medlemmer som primært består at nuværende og tidligere DTUstuderende. Kilde: www.pfg.dk

Termik Termik er lodrette bevægelser af luften, som kommer af solens opvarmning af jordoverfladen. Når omstændighederne er som de skal være, kan man finde områder i luften, hvor luften stiger op. For en svæveflyverpilot er opgaven at finde de områder med termik, som kan løfte flyet højere op. Det er muligt at flyve store distancer i luften helt uden brug af motor. F.eks. er det lykkes en af PFG’s medlemmer at flyve helt fra Kalundborg til Bornholm uden brug af motor.

Det er koldt. Vinden blæser, og jeg indser at jeg har taget alt for lidt tøj på til det danske aprilvejr. Efter at have ventet i, hvad der føles som, oceaner af tid, bliver det endelig min tur. Fladskærmen er påmonteret, selerne spændte, instrumenterne tjekket og vi er klar til start. Flyet begynder at rykke frem, først stille, men pludselig mærkes en acceleration og 20 sekunder senere befinder jeg mig højt oppe i luften, og ser ud over Sjælland Af Charlie Kieler, Fysik og Nanoteknologi

Klokken 8.00 står jeg op til tilsyneladende godt svæveflyvervejr. Jeg er blevet inviteret til en prøveflyvning med Polyteknisk Flyvegruppe (PFG), og turen går mod Kalundborg, hvor de har deres flyveplads. Jeg ankommer til flyvepladsen og møder en gruppe spændte DTU-studerende, som alle har set frem til deres debut som piloter. Over en kop kaffe præsenterer arrangøren dagens begivenheder og efter en gennemgang af sikkerhedsprocedurerne og dagens vejr, bliver vi delt op i grupper. For min gruppes vedkommende står den i første omgang på præsentation af klubben og efterfølgende rundvisning på flyvepladsen. PFG’s klubhus ved flyvepladsen viser sig at være ganske fint med stort køkken, vejrstation og sovesal. Rundvisningen på flyvepladsen afslører PFG’s 6 svæveflyvere og deres ”lastbil”, hvorpå der er monteret et spil med wirer, som bruges til at trække flyene op med.

Spænding og ventetid

Efter frokost er det for min og gruppens vedkommende blevet tid til komme i luften. Vi har to flyvere i aktion, så klubbens medlemmer er travlt beskæftiget med at få tingende til at køre. Det blæser en del, og de flestes beklædning er ikke tilstrækkelig til vejret, men trods kulden venter vi trofast ved startstedet, som er ved en gammel bus, hvorfor der bliver holdt styr på tiden. Vi hjælper alle til når et fly lander, da det skal skubbes på plads og den næste pilot skal gøres klar. Når vi ikke hjælper til, kan man se de andre lette og lande. Flyene bliver trukket op med et kabel, som accelererer flyet op til cirka 100 km/t på omkring 3 sekunder, hvorefter flyet stiger 45 grader indtil højden når 800 meter. Her bliver det frigjort fra kablet. Efter et par kabelbrud og lidt mere ventetid, så er det endelig blevet min tur! Jeg får påmonteret faldskærmen og får en introduktion til instrumenterne og styremekanismerne, og idet flyet bliver lukket og kablet påmonteret, er det endelig tid.

Up in the air

Flyet sætter stille og roligt i gang. og det næste øjeblik er man skubbet langt tilbage i sædet, mens man mærker, hvordan flyet løftes fra jorden. Flyet forsætter sin opstigning en rum tid og pludselig høres et klik, hvorefter det kun er vinden, man kan høre. Kablet er nu sluppet og en ro ligger sig over flyet. Vi er endelig kommet højt op og udsigten er helt fantastisk! Sigtet er godt, så kysten fra Storebæltsbroen og op til Sjællandsodde ses tydeligt. Efter et minuts betagelse sættes jagten på termik ind. Termik findes ofte under mindre skyer, så vi styrer mod den nærmeste sky. Vi er heldige at finde et godt område, som vi cirkler rundt om, indtil vi er kommet op i cirka 1000 meters højde. Nu er det blevet min tid til at styre, så jeg fatter styrepinden og sætter fødderne i pedalerne. Det er nu mig, der er chefpilot! Efter nogle minutter overtager instruktøren, så jeg kan tage billeder. Flyveturen varer godt 25 minutter, og kun sekunder efter, at vi styrer mod landingsbanen, er der jordkontakt. Det er nu blevet tid til at pakke hangaren sammen før vi kan få lov til at slutte dagen med hyggelig fællesspisning mens følelsen af awesomeness langsomt lægger sig. Flyveturen har bestemt været al ventetiden værd! Hvis du vil vide mere om PFG, så besøg deres hjemmeside på www.pfg.dk.

Her ses dagens pilot klar til takeoff.

15


16

tema

tema

s t f u Bornholm, l i fr den dejligsteferieø Bølgernes vuggen har været søvndyssende og behagelig (og søsygefremkaldende hos en enkelt eller to) når færgen fra Ystad bringer 12 friluftsglade nørder til Bornholm, hvor der venter dem fem dages vandretur i anledning af påsken Af Frans Zdyb, Matematik og Teknologi

Opalsøen onsdag den 4. april

Umiddelbart minder Bornholm om resten af Danmark. Det er først, når man tager på opdagelse, at man forstår, hvorfor øen er danskernes foretrukne feriedestination. Vi tog bussen til Hasle og som vi vandrede mod slottet Hammershus, afslørede et henrivende landskab sig. Den første strækning er langs kysten; Lugten af hav kan være lidt overvældende, småskrald bliver skyllet op på stenstranden, men solen står højt og humøret er derfor i top - vi er på tur igen!

Krydsfelt.dk Maj 2012

Vi aftaler at holde pause omtrent hver time, men de smukke udsigter og det nu bakkede/klippede terræn får os til at stoppe op i ny og næ. Engang imellem stikker hovederne over strækningen for at se på et lille bassin dannet af klippevægge eller for at betragte et (for Danmark) tårnhøjt vandfald. På vejen ser vi blandt andet Danmarks tredjestørste vandfald, bedre kendt som ”Pissebænken”. Efter ca. ti kilometers vandring ankommer vi til Hammershus. En ruin af en borg, som inden for murene gemmer på et grønt stykke land. Solen er ved at gå ned nu og havets refleksion giver os en virkelig flot udsigt fra borgen. Vi må dog videre og tre kilometer senere er vi ved shelteret, hvor den bacon-mættede aftensmad bliver tilberedt over trangia. Vi er blevet lidt trætte, så det bliver godt at krybe i soveposen.

Små fire timer senere tager vi videre mod Skt. Ols kirke, eller på bornholmsk ”Olsker”. Kirkegården er selvfølgelig fyldt med Kofoed’er. Resten af dagen går vi i et raskt tempo i håb om at finde et godt sted at slå lejr. ”Rokkestenen” på kortet har fanget vores øje – den rokker nu ikke specielt meget, men stedet rundt om er ret hyggeligt. Nogle finder teltene frem, mens andre går i gang med aftensmaden. Mætte og glade sætter vi os rundt om det krops- og hjertevarmende bål; der er en, der overrasker med skumfiduser og en anden fortæller om de aktuelle astronomiske begivenheder og formår at udpege Jupiter på den stjerneklare nattehimmel.

hidtil. Solen er på sit højeste og horisonten er så bred, at vi spekulerer på, om man kan ane Jordens krumning. Terrænet er temmelig bakket, og processionen får nu en lang hale; Vi venter dog på dem, der sakker bagud. Vores næste destination, Gudhjem, spotter vi lang tid før vi faktisk når derhen; Omgivelserne er maleriske, og tørreovne stikker ud fra hvert tredje tag. Mens vi tager hul på dagens frokost, og nogle af pigerne tager hul på en fin samling vabler, kommer en tjener med en så flot tilberedt portion ”Sol over Gudhjem”, at det næsten er synd at spise den.

Aftensmaden er den samme som de første to dage, altså pastaretter med bacon, denne aften tilberedt med squash. Nogle heroiske sjæle går i gang med opvasken, og jeg beslutter at tiden er inde til at hive min overraskelse frem – irish coffee. Varmen, koffeinen, sukkeret og whiskeyen er et potent opkvikkende miks. Sammen med denne får vi spillet leget og fortalt anekdoter (læses: røverhistorier). Senere falder vi i søvn på rekordtid.

1.5 - 2 km fra Rø plantage torsdag den 5. april

Vi vågner ca. kl. 9 på trods af, at diverse fuglearter har holdt privatkoncert for os i over 2 timer. Dagen starter med en portion havregrød beriget med tørrede frugter, chokolade og æblemos, dertil udsigten over Hammersøen. Derefter sættes kursen mod dagens hovedaktivitet, Moseløkken, som er et stort stenbrud med en regnvandssø i bunden. I bruddets vægge er monteret et antal klatresikringer, hvor vores to mest erfarne klatrere sætter en rute op. Desværre er den solbelyste side allerede optaget, så vi må leve med at få kolde fingre. Imens bliver der for foden af klippevæggen taget rugbrød, makrel, pølser og favoritten Fåborg leverpostej frem. Under maden heppes på den person, der i det øjeblik kæmper sig op ad den næsten lodrette skrænt. Gode (og mindre gode) råd bliver råbt, men adrenalinen pumper og rebet virker pludselig ikke længere så solidt, hvorfor styringen overlades til instinkterne og der håbes på det bedste. Alle kom heldigvis både op og ned i god behold.

til shelteret, hvor de tre andre hilser os velkommen med bacon-duft. Vi smider vores grej, og overlader opmærksomheden til madlavningen, som foregår i en utæt tipi. Det begynder at regne, men det lykkes alligevel at tænde et bål (med lidt hjælp fra en sjat sprit) og selvom røgen tilsyneladende nægter at søge andre steder end mod vores øjne, er varmen rar. PF Frilufts ikoniske ”biller” bliver serveret rundt, og hvad disse består af, afslører jeg ikke her – man må komme med for at smage. Dog har jeg ikke sagt for meget, at en bedre snack end denne skal man lede længe efter.

Snevejr søndag den 8. april

Almindingen lørdag den 7. april

Vi vågner, mod al forventning, til en skyfri blå himmel - mistænkeligt godt vejr. Nogle fra gruppen er startet med at tage til Ekkodalen, men ellers er dagens første mål Danmarks højeste vandfald, som ligger ca. tre km væk. Efter et stykke omgivet af marker befinder vi os pludselig i en dal og foran os er vandfaldet. Med vores nyfundne klatreevner springer de (dum)dristige af os mod toppen. Turens næste etape er nok den flotteste

Efter frokost lægger vi planer for den videre rejse. Dem af os, som har smerter i fødderne, eller bare trænger til en pause, beslutter at tage bussen mod Almindingen. De tager fire af de tungeste tasker med, så vi andre er lidt mere optimistiske ved tanken om at tilbagelægge endnu 15 km. Vores hybris bliver hårdt straffet kort efter, for en stærk modvind hævner sig på os. Vi prøver at holde os i en så ret linje som muligt i håb om at personen foran vil give lidt læ. Endelig når vi frem

Intet kunne have forberedt os på synet den næste morgen. En sommerfugl på den anden side af jordkloden må have basket forkert med vingerne, fordi det sner som afhang et menneskeliv af det. Dem, der ikke er vågnet endnu, bliver vækket med julesange og forbavset latter. I de næste fire timer vælger sneen ikke at tage et øjebliks pause, og minulaviner banker på shelterets tag ved hvert vindstød. Resten af lørdagen er ingen specielt villig til at bevæge sig længere end afstanden fra hånd til mund, indtil vi langt om længe får os taget sammen til at pakke og tage bussen til Rønne. En færge, et tog og en bus senere er vi tilbage i København – mange blå mærker og gode øjeblikke rigere.

Krydsfelt.dk Maj 2012

17


18

KEMIkONFERENCE

MåNEDENS kLUMME

Mit syn om retningerne på DTU

Hvordan kemikerne på DTU fik deres første overalls Nordisk Kemiteknolog Konferens (NKK) er en årlig begivenhed med op til 50 nordeuropæiske deltagere med baggrund i kemiteknik og bioteknolog i. I 2011 var det blevet DTU’s tur til at arrangere konferencen, og deltagerne talte 34 studerende fra Danmark, Sverige Finland og Estland Af Lene Svendsen, Kandidat Kemisk og biokemisk teknologi, styregruppen for NKK 2011

Fredag: Danskhed

Fredagen startede endnu tidligere end torsdagen og eftervirkningerne af lidt for meget fest og lidt for lidt søvn viste sig hurtigt. På trods af træthed og tømmermænd fik vi dog nogle interessante præsentationer fra FLSmidth. De fortalte bl.a. om deres arbejde med at mindske udledningen af emissionen af f.eks. SOx. Efter frokost gik turen til Haldor Topsøe A/S, som igen var ved DTU’s nærområde. Her blev der ud over præsentationer om ingeniørers hverdag disket op med et spil, der gik ud på at pakke en absorptionskolonne.

Lørdag: Sightseeing og festmiddag Onsdag: ankomst

Grundet forskelle i transportmuligheder ankom deltagerne i løbet af eftermiddagen, hvor de blev modtaget med hjemmebagt kage og kaffe. Først ankom de finske deltagere, allerede her iført deres traditionsbundne overalls og klar på gak og løjer. De første ankomne var de finske deltagere, og da de sidste ankom fra Lund ved 17-tiden, kickstartede vi konferencen med en præsentation af DTU Systembiologi med en fremvisning af den nye fermenteringsplatform. Efter aftensmaden introducerede vi vores gæster for Kælderbaren – dét var kærlighed ved første skål.

Torsdag: Produktion på mange måder

Torsdag morgen startede vi hårdt ud med en præsentation af Novozymes, ledsaget af en rundtur på deres produktionsfaciliteter ved Fuglebakken. Om eftermiddagen gik turen videre til Coloplasts hovedkvarter i Humlebæk. Her blev vi grundigt introduceret til firmaets historie og produkter, samt ingeniørens rolle i udviklingen af eksisterende og nye produkter.

Krydsfelt.dk Maj 2012

Lørdag var dagen, hvor alle fik lov til at sove lidt længere. Efter morgenmaden udstyrede vi vores gæster med klippekort Med input fra de forskellige lande, bød aftenerne på lidt af hvert.

og kort over København, så de kunne tage bussen til centrum, hvor den stod på shopping og hovedstadshygge. Traditionen tro afholdes lørdag aften en festmiddag med pænt tøj og god mad. Under middagen blev der både sunget og danset samt uddelt gaver til værterne. Deltagerne fra Lund havde brugt noget af eftermiddagen på at skrive en sang til lejligheden, esterne underholdt med en folkedans, mens finnerne udførte Jaloviina-ritualet, hvor en flaskes låg ”tilfældigvis” bliver tabt, hvorefter flasken jo må gå på omgang indtil den er tømt.

Nordisk Kemiteknolog Konferens er et arrangement, der holdes på skift mellem tekniske universiteter i de nordiske lande. Arrangementet har en historie på mere end 30 år. Konferencen blev grundlagt af studerende fra 10 nordiske universiteter, heriblandt DTU som dansk repræsentant. Siden dengang er flere universiteter kommet til og tæller nu ca. 15 universiteter fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Estland. Oprindeligt var fællessproget svensk, men er siden blevet udskiftet med engelsk.

Alle tiders afslutningsgave

Da vi tidligere har givet udtryk for, at vi synes, det er kedeligt at være det eneste universitet, der ikke bærer disse fremragende og meget praktiske kedeldragter, har vi nu fået en håndfuld foræret. Som de første på DTU, vil vi derfor gøre vores bedste for at udbrede brugen. Til slut bad flere af deltagerne om at få kontakt til virksomhedsrepræsentanterne, og vi fik meget ros for programmet, ligesom vi naturligvis er inviteret når NKK 2012 afholdes i Tallinn. Et heldigt asen iført én de eftertragtede heldragter

Fysikstuderende er de klogeste på DTU, folk på Teknisk Biomedicin er dumme og IT og Kommunikationsteknologi burde egentlig være en diplomretning. Eller hvad? Efter sidste nummers artikel om fordomme på DTU følger her en artikel om nogle af de faktuelle forhold mellem retningerne. Af Søren Vang Fischer, Fysik og Nanoteknologi

Når man læser fysik, ved man godt, at man hører til blandt de klogeste på DTU og har valgt den sværeste retning. Dette er også nogenlunde bredt accepteret blandt alle på DTU, nøjagtig ligesom dem på Design og Innovation også selv har accepteret at de hedder ”Tegn og Gæt”.
Udtalelser som denne bør dog altid følges op med fakta, da fysikerne også tit beskrives som arrogante, selvglade og påståelige. Det eneste reelle sammenligningsgrundlag, der findes mellem retningerne på DTU er faget 01005 Matematik 1, da alle civilbachelorer har dette. Igen kommer der undtagelser, idet Tegn og Gæt sniger sig uden om, mens Teknisk BioMedicin (TBM) ligger et halvt år forskudt med deres kursus 01009. Karakterstatistikken fordelt på retningerne i dette fag taler sit tydelige sprog, idet Fysik og Nanoteknologi altid er dem, der har det højeste snit, dog med smuttere i 2009 og igen i 2011, hvor de kun blev nummer to.

Når nu vi er ved matematikken, kan det nævnes at netop dét er grunden til kommentaren om at TBM-studerende er dumme. Deres tidligere hjælpelærere har udtalt, at de sammenlignet med andre retninger absolut ingen ting forstår af matematik, hvilket dog ikke understøttes af karaktergennemsnittet. Det skyldes sikkert, at eksamen bare er gjort lettere i forhold til den normale Matematik 1. De efterfølgende tal, jeg referer til er alle taget fra DTU’s egen profilanalyse af sommeroptaget på DTU 2011. Her kan man bl.a. se, at Fysik og Nanoteknologi krævede det højeste karaktergennemsnit for at komme ind, nemlig 9,5 (det samme som Produktion og Konstruktionsteknologi). Noget af et tilbageslag for Tegn og Gæt, der ellers med deres smarte ”design”-navn plejer at hive et højere gennemsnit hjem end fysik. I denne statistik vil man også kunne se at diplom Bygningsdegsign ligger med et snit på 8,2, én karakter over nærmeste diplomretning (teknologi og økonomi IT) og foran seks civilretninger, inklusiv deres egen pendant, civil Bygningsdesign. TBM udmærker sig ved at ligge med et snit på 6,6 nede blandt diplomretninger og godt under miljøteknologi med 7,8. Når alt dette er sagt, skal man dog huske, at uanset hvilken retning, man læser på DTU, civil såvel som diplom, så går man på et verdensklasseuniversitet og kommer ud med en brugbar uddannelse modsat adskillige uddannelser på andre institutioner, såsom RUC, KU og AU, men det er en ganske anden snak. P.S.: Det kan lige nævnes, at efter deadline til sidste nummer blev Miljørådet spottet i kælderbaren siddende på gulvet i en rundkreds – endda efter, at der var blevet ledige stole.

?

Kan Søren slippe af sted med denne klumme? Er DTU-studerende virkelig så forskellige? Kan man fungere på en fremtidig arbejdsplads, hvis man som udgangspunkt mener, at man er bedre end de andre? Hvad mener du? Læserbreve og kommentarer modtages på krydsfelt@pf.dk. Kunne du tænke dig selv at skrive en klumme? Det kan være om et emne du brænder for, om DTU, om politik, om proteiner, om kærlighed, om offentlig transport, om husleje, om finanskrise og dystre fremtidsudsigter, om uigennemskuelige pensionsordninger – kort sagt, det kan være om lige præcis dét, der optager dig mest. Send os en mail eller kom forbi kontoret på 1. sal i Oticonsalen til en snak, hver tirsdag kl 16-17.

!

Krydsfelt.dk Maj 2012

19


B

d l a f nu d

BUNDFALD Af Simone Witzansky, Teknisk Biomedicin

DTU Beach Volleyball Tournament

Pssst DSE-messen pt. 1

Ikke helt så mange iPads blev udbudt til dette semesters DSE-messe som det tidligere har været tilfældet. Til gengæld løb en heldig vinder af sted med en biopejs. Tillykke lyder det herfra!

Polyteknisk Ølbowlingklub Det forlyder sig, at Polyteknisk Ølbowlingklub har organiseret sig med både et politisk udvalg, et PR-udvalg og ikke mindst et aktivitets- og et turneringsudvalg. Krydsfelt undrer sig: Politisk udvalg?

DSE-messen pt. 2 Hvis man under DSE-messen besøgte alle fire DSE-stande og fik et stempel fra hver af disse, havde man muligheden for at vinde en MAC Mini. Vi skulle dog igennem to stande, og fem DSE-frivillige, før vi fandt ud af, hvad en MAC Mini egentlig var. Ved du det?

Kø til frigivelse af årsfestbilletter Som det er sket før, var den vestlige landingsbane igen i år tilskuer til noget at et syn, da næsten 100 mennesker overnattede på gulvet for at holde deres plads i køen til årsfestens

Krydsfelt.dk Maj 2012

billetsalg. Der var fest, boyband-marathon, ølrisk og -bowling samt den altid lækre morgenmad, der stilles til rådighed af de søde administrationsdamer. Stemningen var god, og det er fascinerende, hvordan sådan et syn kan opleves to gange årligt: på DTU i april, og i Roskilde lige i slutningen af juni.

DTU og kø-ligning Apropos kø-ligningen, så har DTU fuldstændig forstået hvordan den typiske DTU-studerende (til tider) opfører sig og har dertil taget sine forholdsregler: Kunstværkerne på landingsbanen var blevet pænt afdækket med store opslagstavler. Smart move.

DSE-messen pt. 3 I øvrigt var det nogle vældigt forundrede business-folk, der på vej til deres DSE-messe-stand skød vej gennem 101 og så de kø-liggende. ”Er det her normalt?”, ”DTU’s form for boliggaranti?”, ”Er der mere Fernet?” hørtes fra jakkesættene.

Wolves Krydsfelt is still looking for people, who own a t-shirt with wolves howling at the moon. No more can be written. Contact us.

Tired from all the studying? Need to relax? You like competition and having fun? Then you are a perfect participant for our beach volleyball tournament at DTU! Find at least 3 other friends and come the 5th of June at 11:30 to the DTU Beach Volley Tournament (beach volleyball courts at the second quadrant)! About the tournament Having organized the tournament for three years, DTU Volley is proud to see that every year its success has grown bigger and bigger, with more than 35 teams applying last year. In teams of four you will play in group with other teams and according to the results, your team will enter one of two big groups for the playoffs leading to the final! What do we offer? Play, dance, scream and have a lot of fun all day with us. During the tournament we offer you good music all day long, barbecue and cold beers! And if you win, there will be a big surprise! Requirements Something for you? Then sign up before 26th of May by sending an e-mail to beachvolley.dtu@gmail.com. All you need is to gather your team of minimum four with at least one girl and pay a fee of 120 kr. for the whole team. Bring friends and have fun – that is the last requirement for your partic

Søndagsbombe Indkøb Bunde: - 4 æg - 125 g sukker - 100 g mel - ½ tsk. bagepulver - 1 tsk. vaniljesukker - 30 g smeltet smør

Kaffesirup: - 1,5 dl vand - 1,5 dl sukker - 2 spsk. kaffe

Mokkacreme: - 160 g blødt smør - 2 spsk. varm stærk kaffe - 3 æggehvider - 75 g sukker - 75 g flormelis

Nougatin: - 2 dl sukker - en stor håndfuld hasselnødder

Fremgangsmåde Bunde: Æg piskes med sukker i ca. 10-15 minutter. Sigt mel, bagepulver og vaniljesukker ned i æggene og vend forsigtigt så luften ikke slås ud af massen. Vend til sidst afkølet smeltet smør ned i massen. Kom dejen i en velsmurt springform på 20 cm (evt. med smurt bagepapir i bunden) og bag den ved 170 grader i ca. 30 minutter. Tag bunden ud af formen og lad den køle af og skær ud i tre dele. Kaffesirup: Vand og sukker koges op, indtil sukkeret er opløst. Smag til med kaffe. Mokka-cremen: Smør piskes med den varme kaffe, indtil konsistensen er let og luftig. Æggehvider piskes stive med sukker og flormelis over et vandbad. Blandingen tilsættes langsomt smørret. Nougatin: Smelt sukker forsigtigt på pande. Ved karamellisering tilsættes en stor håndfuld hasselnødder under omrøring. Massen fordeles på bagepapir. Efter afkøling blendes eller knuses den stivnede nougatin til smulder som rasp. Kaffeglasur: Dryp langsomt vand i flormelis og kaffe til det har den rette tekstur. Hæld kaffesirup ud over hver bund. Kom cremen mellem bundene og overtræk siderne. Kagens overflade overtrækkes med kaffeglasur og siderne dækkes med nougatin.

21


22

Månedens FOTO Fotograf: Steve Jørgensen PF-foto Rågeleje strand ved solnedgang, da vi grillede ved stranden en smuk sommeraften.

Canon EOS 60D Canon EF-S 17-85mm + Iso 100, f/11, 1/400.

sUdOku 3

9

2

5

9 7

9

1

3

1

9

Krydsfelt.dk Maj 2012

5

4

7

6 4 1

9

5

8

5

5 3

6

1

9 8

8

8 7

9

6

4

1 4

7

2

2

9

1

6

4

1 3

2

8

Maj

kalender

T 1 Nakkeost 22.00 Ostenfeld O 2 T 3 F 4 Store Hvededag L 5 Karaokeaften i Kælderbaren 20.30 S-Huset S 6 M 7 T 8 O 9 T 10 Eksamensperioden begynder F 11 L 12 S 13 M 14 T 15 O 16 T 17 Kristi Himmelfartsferie F 18 Kristi Himmelfartsferie L 19 S 20 M 21 T 22 O 23 T 24 F 25 L 26 S 27 M 28 Pinsemandag T 29 O 30 T 31 Eksamensperioden slutter F 1 3-ugers starter. Gratis koncert med Pharfar 15.00 S-Huset L 2 ELKO-rådet : HerreHyggeHyttetur S 3 ELKO-rådet : HerreHyggeHyttetur

3 7

Krydsfelt.dk Maj 2012

23


Vi har brug for dig! I baren, bag disken, i biografen, backstage, i køkkenet, som vagt, i garderoben, på gulvet, til grafisk kommunikation, booking af bands, på gulvet, som sanitør, eventpige eller scenecrew. S-huset har en lang række muligheder både for frivilligt og betalt arbejde til engagerede eventcrew. Alt du skal gøre er at møde op en fredag kl. 12.15 i kælderbaren.

Krydsfelt 64  

DTU student magazine krydsfelt 64th issue

Krydsfelt 64  

DTU student magazine krydsfelt 64th issue

Advertisement