Page 1

Tandtekniker

Aut. klinisk Tandtekniker

Kim Rasmussen

1 million danskere har tandprotese Tandprotesens historie Protese typer Hvad koster en protese? Pleje af proteser Klinikken Türnby Torv 7 • 2770 Kastrup

32 50 08 50


1 million danskere har tandprotese Man skal langt tilbage i tiden for at finde grunden til, at ca. 1 million danskere har tandproteser. Kost, tandhygiejne og andre faktorer har spillet en vis rolle op gennem tiden, men i dag ved vi, at den væsentligste årsag til tab af tænder er genetisk. Alt efter om vi har arvet mors dårlige tænder, eller fars gode tænder, eller omvendt, er vi disponeret for både huller i tænderne og paradentose. Derfor får også forholdsvis mange unge mennesker i dag lavet tandproteser. Hvor proteser for bare ganske få år siden var udstyret med kunstigt hvide og lige tænder, er en moderne protese et studie i at genskabe virkeligheden. Målet for nutidens proteser er genskabelsen af naturligt udseende tænder. Det er ikke sjældent, at skrækken for at skulle have erstattet nogle dårlige, men naturlige tænder, med en del- eller helprotese, hænger nært sammen med frygten for, at ens tænder skal komme til

at se ”kunstige” ud. Dette er dog en frygt, som man ikke behøver at have i dag. Takket være den nyeste teknologi er det nu muligt at lave en tanderstatning, som er lige så naturlig som ens egne tænder. Ingen vil altså kunne se, at enkelte tænder, eller en hel kæbe, er genskabt med en tandprotese.

»Mange har den overbevisning, at proteser er noget, man har - ikke noget man taler om. Men hvis man ikke taler om det, får man ikke den bedste og mest naturlige løsning.« fastslår tandtekniker Kim Rasmussen.

Tandtekniker

Aut. klinisk Tandtekniker

Kim Rasmussen

1 million danskere har tandprotese.


Naturlige tænder.. Ordet ”forlorne tænder” er i dag erstattet med ”naturlig tandprotese”. Det betyder, at man i dag kan lave en tandprotese, der ser helt naturlig ud. De nye, naturlige tandproteser har et tandkød, som ligner et ægte tandkød. Det er udformet – som naturligt tandkød er – med en nubret overflade med aftegninger af tandrødderne og tandkødskanter. Derudover er det indfarvet med de forskellige farvenuancer, der kendes fra naturligt tandkød. Også de tænder, der anvendes i proteser i dag, er naturtro, idet tænderne er lavet i flere farver og med de fine toner og skygger i overfladen, som kendes fra smukke, naturlige tænder. Den manglende tilpasning af tandprotesen til den enkelte er altså blevet erstattet af individuelt tilpassede ”naturlige tænder”. Alt dette gør, at det i dag er muligt at lave en tanderstatning, der kommer til at se ud præcis som ægte, smukke og sunde tænder.

Et smukt smil er det pæneste smykke. Tårnby Torv 7 • 2770 Kastrup Naturlige tænder.

32 50 08 50


Tandprotesens historie

Tandproteser er bestemt ikke en ny opfindelse. De ældste og kendte tandproteser er mere end 2000 år gamle, og der findes beskrivelser af tandsygdomme og tandløshed tilbage til 5000 år før vor tidsregning. Der findes beviser for, at kineserne cirka 2700 år før vor tidsregning brugte akupunktur som tandbehandling. På samme tid, har ægypterne praktiseret at bore huller gennem kæbeknoglen og ind til tandrødderne for på den måde at dræne bylder på tandrødderne for betændelse. De første tanderstatninger lavede man ved at binde de mistede tænder fast igen til tænder, der måtte være tilbage i munden, ved hjælp af blandt andet ståltråd og guldplader, som man tilpassede tænderne.

neste tænder blev så brugt som donorer af naturlige tænder til rige folk. Dette var dog en teknik uden større succes. I det gamle Rom og Grækenland var tandproteser et statussymbol, da disse dengang var meget kostbare at fremstille. De første helproteser blev fremstillet af bl.a. elfenben og guld, men de blev også lavet i træ til ikke velhavere. Træproteser har også været anvendt i her Danmark. Måske stammer udtrykket ”gebis-snedker” fra dengang.

Også implantatteknikken, dvs. teknikken hvor man indopererer stifter og transplantater af tænder, blev afprøvet i det gamle Ægypten. Dengang fik slaver trukket deres tænder ud, når deres ejer mistede sine tænder. Slaverne med de pæ-

Tandtekniker

Aut. klinisk Tandtekniker

Kim Rasmussen

Tandprotesens historie


Protese typer

Der findes mange forskellige typer af proteser. Det individuelle behov afgør hvilken protese, der er hensigtsmæssig. En helprotese erstatter, som ordet siger, hele tandsættet, eller hele over- eller undermunden. Der anvendes ofte en blød basis til helproteser i undermunden for at øge velbefindende. Det er særligt aktuelt, hvor kæben er svundet meget. Delproteser erstatter dele af tandsættet. Der laves 2 forskellige typer delproteser: Partiel-protese og unitor-protese. Er de resttænder, der er tilbage, meget svage, eller har de kun en kort levetid, kan man lave en partiel-protese som en overgang til en senere helprotese. Unitor-protese, eller stålunitor-protese anvendes oftest, idet den laves meget lille og meget stærk. Protesens ”skelet” er lavet af stål, og den vil sidde godt fast. Derfor vil den ikke skade de naturlige resttænder. Denne protesetype kan også udvides med flere tænder, hvis man skulle miste yderligere tænder.

Tryklås proteser er en stor revolution inden for tandproteser. Helt bogstaveligt sættes løse proteser fast med ”tryklåse”. Hvis man har mistet alle sine tænder, og kæberne har en sådan beskaffenhed, at det vil blive svært at fastholde en protese, kan man i dag indsætte en kunstig rod i kæben, også kaldet et implantat, hvorpå man kan sætte en tryklås. På denne tryklås kan man ”knappe” protesen fast til gummen. Det gør det muligt at lave en meget mindre og mere komfortable protese, og det er muligt at lave en Ganefri protese, så man får sin naturlige smagsfornemmelsen tilbage. Den behagelige fornemmelse som en naturtro og fastsiddende protese giver, får mange mennesker til at sige: ”Det er som at få mine egne tænder tilbage.” Vælger man at få lavet naturtro tandprotese med tryklåse, og som er ganefri, kan man opfylde alle de krav og ønsker man kan stille til en tandprotese, nemlig at den sidder fast som naturlige tænder, smagsoplevelsen er som med naturlige tænder, og oven i købet ser de ud som naturlige tænder.

Tårnby Torv 7 • 2770 Kastrup Protese typer

32 50 08 50


Hvad koster en protese?

Da ingen tænder er ens, er det også meget svært at fastsætte prisen på en protese. De mange forskellige proteser, vi kan tilbyde, gør også, at vi ikke kan fastsætte prisen på din kommende protese uden en konsultation hos os. Netop derfor, og fordi vi ved, at det er uhyre vigtigt at få lige netop den protese, der passer til hver enkelt patients behov, tilbyder vi en gratis og helt uforpligtende konsultation hos Kim Rasmussen. Tilskud Med virkning fra 1. april 2008 er der nye og bedre muligheder for at søge tilskud til tandproteser.

medicinkort eller helbredstillæg, kan man nu søge større tilskud til behandling. Helt op til 85% af behandlingen kan blive dækket. Her på klinikken hjælper vi selvfølgelig gerne med at søge tilskud efter de nye regler. Desuden har vi finanseringsmuligheder, som mange gør brug af. Så en uforudset udgift til tandbehandling ikke skal snyde en for en f.eks. velfortjent ferie. Man skulle jo også gerne have råd til at bruge de nye tænder.

Reglerne for tilskud er ændret, hvilket betyder, at hvis man er pensionist og har

Et smukt og naturligt smil. Tandtekniker

Aut. klinisk Tandtekniker

Kim Rasmussen

Hvad koster en protese?


Protese pleje

Her vil belægninger og bakterier kunne genere slimhinderne, samt danne grobund for svamp, hvis disse ikke fjernes omhyggeligt. Brug eventuelt den lille runde børste, der sidder på protesetandbørstens overside, for at komme helt ned i protesens aftryksbund. På delproteser med bøjler er det ligeledes vigtigt, at bøjlerne også rengøres grundigt for at forhindre, at belægninger på indersiden af bøjlerne skal give caries, eller beskadige de naturlige tænder. HUSK også den grundige tandbørstning af de eventuelle naturlige tænder. Børst også jævnligt gummerne med en blød tandbørste. Hvis din protese er blevet meget misfarvet, kan du lægge den i blød i en opløsning med Biotex. Du kan også lægge protesen i ren eddike, hvis der er kommet tandsten på den. Husk at børste og skylle protesen grundigt bagefter.

Tandproteser skal ligesom naturlige tænder børstes morgen og aften. Det er også en god ide at skylle protesen grundigt efter et måltid. Brug en protesetandbørste med eventuelt flydende protese-rensemiddel eller en tandpasta uden slibemiddel. Tandpasta med slibemiddel vil ridse protesens overflade og aftrykket i protesens basis, som derved bliver mat og slidt i overfladen. En anvendelig tandpasta er af mærket Zendium.

Sikkerhed og vejledning hos os Når du får en ny protese hos os, får du udleveret et rengøringssæt til din nye protese GRATIS. Vi giver naturligvis samtidig råd og vejledning i vedligeholdelse og brugen af din protese. HUSK at din protese skal efterses mindst 1 gang om året. I den forbindelse renser og oppolerer vi din tandprotese, ligesom vi efterser din mund og dine slimhinder.

Børst protesen grundigt på alle flader og langs tænderne, så der ikke sidder belægninger, eller madrester mellem tænderne. Børst også grundigt inde i protesens basis (aftrykket). Tårnby Torv 7 • 2770 Kastrup Protese pleje

32 50 08 50


Velkommen til Klinikken.

Her på klinikken bliver du udelukkende behandlet af specialuddannet personale. Vi bruger de nyeste teknikker, det nyeste udstyr og de bedste behandlingsmetoder. Alle vore medarbejdere efteruddannes hele tiden for at sikre vores patienter den bedst mulige behandling. Derfor kan vi tilbyde dig et fagligt team i særklasse: - Vi er trænet i behandling af patienter med tandlægeskræk. - Vi steriliserer alt udstyr og sikrer dig de bedste hygiejniske forhold. - Vi anvender den nyeste teknologi. - Vi har eget laboratorium, og det nyeste avancerede tekniske udstyr. - Vi har overenskomst med kommunerne og Sygeforsikring Danmark. - Vi har den omfattende kvalitetssikring og CE-registering. - Vi kan tilbyde finansiering af vores behandlinger og din nye protese. - Vi yder 2 års garanti på alle vores tandproteser.

Tandtekniker

Aut. klinisk Tandtekniker

Kim Rasmussen

Da vi ved, at beslutningen om at få lavet en protese kan være afgørende for et menneskes fremtidige velbefindende, har vi i vores klinik skabt et uformelt og åbent miljø, som byder alle patienter velkommen. Vores mål er altid at give den bedste behandling, service, rådgivning og vejledning, så vore patienter får den bedste forudsætning for at vælge den behandling og protese, som passer til deres individuelle behov. Se mere på vores hjemmeside: www.tandtekniker.dk

Klinisk Tandtekniker Kim Rasmussen har ligget på Tårnby Torv 7 siden 1990. Klinikken er landets største inden for tandteknik.

Tårnby Torv 7 • 2770 Kastrup

32 50 08 50

TandTeknik  

Implantater, naturproteser, tandteknik, tand, teeth, braces

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you