Page 1

Werkboek Immersive Space

Jeanette Lohnstein 494695 C1P 24-10-2013


Stadspark Schrijf ca 5 dingen op die bij je opkomen als je aan het woord park denkt: 1. Groen 2. Bomen 3. Gras 4. Natuur 5. Rustgevend

Stadspark: Een park midden in de drukke omgeving van een stad.

Deze foto heb ik gemaakt op 3 september 2013 in het park Presikhaaf te Arnhem. Wat ik heel typisch vond aan dit bord is, dat het verboden toegang is en dat de honden aan de lijn moeten. In een park horen de honden los te lopen vind ik. Maar dat er op het bord staat dat je er niet in mag, vind ik nog vreemder. Een park hoort toegankelijk te zijn voor iedereen. Ik begrijp daarom niet zo goed waarom deze regel op het bord staat voor de ingang van een park waar iedereen in kan lopen. Verder zie je op de achtergrond een stukje van het park waar ook mensen zijn. Dit geeft een leuk contrast met het bord.

2


3 immersive ruimtes Ik heb drie ruimtes gevonden die ik immersive vind.

Op het moment dat ik deze afbeelding zag, kreeg ik meteen het gevoel van, daar zou ik niet willen rijden met mijn auto. Het beeld geeft weer hoe groot de oceaan wel niet is. Maar ook vooral wat de kracht van water is. Ik vind deze afbeelding immersive door het ligt wat er achter schijnt en het fijt dat de auto’s netjes op de weg blijven rijden. Het klopt gewoon niet, maar ook weer wel.

3


Deze foto geeft voor mij een sfeer van rust, liefde en een beetje spanning. De spanning komt door de vreemde witte wolken op de achtergrond. Het lijkt alsof daarachter, heel in de verte iets aan de gang is. De liefde komt over door het stelletje dat in het gras staat. En de rust vooral door de kleuren blauw en wit. Wat de afbeelding immersive maakt is het feit dat alleen de bomen en het huisje worden weerspiegeld in het water. Verder vind ik de afbeelding immersive doordat het een heel klein eiland is, met grote huizen. En het stelletje staat op een heel klein stukje gras midden in het water.

4


Het is een afbeelding waar veel in gebeurd. Hij is immersive doordat er een “waterval� midden door een grote stad loopt. Het water neemt alle boten en huizen mee. De afbeelding is onrealistisch. Hierdoor is hij immersive, maar ook door de donkere kleuren die zijn gebruikt en de spookachtige sfeer die er vanaf komt. De spookachtige sfeer komt door de donkere keuren. Er is veel gewerkt met blauw, grijs en zwart. Er is een grote ramp die eigenlijk alleen kan plaatsvinden in een rampenfilm.

5


Museumbezoek Als ik aan museum denk dan denk ik aan: - tentoongesteld - geschiedenis - informatief - saai, maar wel leerzaam (niet alle musea zijn saai gelukkig) - beelden k ben voor inspiratie en onderzoek op donderdag 3 oktober 2013 naar de Amsterdam Expo geweest. De expositie toonde een verzameling van Pixar: 25 years of animation. Er waren meer dan 500 oorspronkelijke kunstwerken geselecteerd uit de archieven van Pixar Animation Studios in Californië. Overal hingen originele tekeningen van de animatiefilms die zijn uitgebracht. Je zag hoe één enkele tekening/idee zich ontwikkelde tot een hele animatiefilm. Om dit proces werkelijk te zien was indrukwekkend. Zelfs alleen al om te zien hoe enkel de kleur van een trui bij één personage de gehele persoonlijk van een karakter kan beïnvloeden. En iedere keer opnieuw wist Pixar de juiste kleuren, verhoudingen en especten van het uiterlijk te kiezen.

6


Ik heb voor deze foto gekozen omdat dit de enigste foto is die we mochten maken in het museum. In het gehele museum mochten we geen foto’s maken helaas. Dit vond ik erg jammer omdat er hele mooie beelden en tekeningen in de expositie stonden. De foto op de linkerpagina is een foto van de Expo. Op dit rad stonden allemaal verschillende poppetjes van laag naar hoog. Maar als dit rad ging draaien leek het net of de poppetjes allemaal bewogen. Want op het moment dat het rad stil stond en je goed keek naar de poppetjes, was het poppetje rechts en links er van net iets anders dan het poppetje er voor. Zo kon je heel goed zien hoe er van stilstaande beelden een “filmpje� kan worden gemaakt.

7


Lege ruimte

8


Spacequestions Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Dat is het huis waar ik in ben geboren. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? In mijn eigen kamer had ik een bed en een commode/bureau staan. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Ik denk dat dat het Louvre is geweest. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kleinste ruimte waar ik ooit in ben geweest is een lift. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Als er een serene rust hangt en een gezellige sfeer hangt, met veel licht, dan voel ik me prettig in een ruimte. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? In ruimtes waar iedereen op elkaar geplakt staat, waar het onbekend en tegelijkertijd donker is, voel ik me niet op mijn gemak. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Doordat ik niet weet wat er gaat gebeuren en doordat ik niet de gehele ruimte kan zien in het donker. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Ik kan me wel een voorstelling maken van het vrijheidsbeeld in New York.

9


Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ik kan geen voorstelling maken van hoe groot en overweldigend Times Square is in New York. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. De film Panic Room, op het moment dat ze worden aangevallen en de super dikke stalen deur hard dicht schuift. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. Het einde van Schindler’s List, dat de werknemers zijn bevrijd en de oorlog voorbij is. Bedenk zelf 5 ruimtevragen en beantwoord die. Zijn er enge dingen in je ruimte? Ik ben van plan om een paar spannende dingen in mijn ruimte te verwerken. Wat is de mooiste ruimte? De ruimte waar je de film in duikt. Wordt de ruimte gedeeld? Zo ja, mensen/dingen. Ja, er zitten mensen in de zaal. Is de ruimte tijdsgebonden/is ie er altijd. De ruimte is er in principe altijd. Waar staat de ruimte voor? (waar staat ie in?) De ruimte staat meestal in een stad.

10


3 mindmaps

Mindmap over de wereld van de bioscoop.

11


Mindmap over de wereld van boven.

12


Mindmap over de wereld van de motorboot.

13


Van a tot z Bedenk voor elke letter van het alfabet iets wat met je (gekozen) wereld te maken heeft.

Angst Beeld Coca Cola Deuren Entree Figuren Geluid Horror Interessant

14

Jaws Kaartje Lachen M&M’s Nooduitgang Open Popcorn Q Rust

Stoelen Trailer Uniek Verhaal Wachtrij X Y Zout


Het recept van mijn wereld Ingrediënten: Een dosis uithoudingsvermogen, M&M’S, Coca Cola, Een dosis humor, Een vleugje spanning, Donkere zaal, Spanning. Je hebt een goede dosis humor nodig en een vleugje spanning om de donkere zaal/ruimte in te durven. En een grote dosis uithoudingsvermogen voor wat er komen gaat, om het aan te durven. Maak de zaal donker en stop er een paar M&M’S bij. Waarna je aan het eind de dosis humor er van inziet en de laatste paar druppels Coca Cola verdampen.

15


Onderzoek Verzamel materiaal over je wereld/onderwerp. Probeer iets te vinden over verschillende aspecten van het onderwerp (gebruik hiervoor ook je mindmap) en visies er op. Kijk of er beelden bestaan van jouw wereld of zaken die daar in voorkomen. Onderzoek hoe andere vormgevers zich met die wereld of dat onderwerp hebben beziggehouden. Noteer of kopieer alles wat je tegenkomt, ook als je het niet nodig denkt te hebben. (Later misschien wel). Denk ook aan tekst, video, geluid. Probeer niet alleen plaatjes te zoeken van... Maar ga op zoek naar dingen die jouw wereld speciaal kunnen maken, die jou kunnen helpen een pakkende immersive sfeer te maken. Zet het belangrijkste wat je gevonden hebt bij elkaar in een moodboard, zodat dat de sfeer van je uiteindelijke movie communiceert. Bewaar het materiaal in een bijlage van je werkboek. Zet de highlights in je werkboek.

16


17


Een leuk kijkje achter de schermen bij een projectieruimte. http://filmhuishetdomein.wordpress.com/2012/01/31/een-kijkje-in-de-digitale-projectieruimte/ http://filmhuishetdomein.wordpress.com/2012/01/10/kijkje-in-de-projectieruimte-van-de-filmhuis/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281878491845052.74376.1876700612658 96&type=3 http://www.quest.nl/artikel/de-uitvinder-van-de-bioscoop-vandaag-in

Ik ga voor een ongeĂŤvenaarde bioscoop. Bij het woord immersive denk ik vooral aan het onmogelijke. Hierdoor wil ik een bioscoop op een onmogelijke plek. Een bioscoop onder de Eiffeltoren. Want op het moment dat ik ging zoeken op bioscoopruimtes, kwam ik steeds een gelijksoortige ruimte tegen. Een overdekte donkere zaal met rode stoelen erin en een wit doek. Ik wilde iets waarvan je meteen dacht, WOW, een ervaring om niet te vergeten.

18


Moodboard

19


Synopsis Een synopsis is een korte beschrijving van mijn wereld in het algemeen met mij visie erop waarin staat wat ik over wil brengen. Mijn wereld is een wereld waarvan je denkt na een bezoek, dat zou ik echt meegemaakt willen hebben. Het algemene idee is een bioscoop. Maar de bioscoop is geplaatst onder de Eiffeltoren. Dit is iets wat niet zomaar werkelijkheid wordt. Je begint met een tocht naar de Eiffeltoren toe. Je ziet hem in de verte staan. Daarna kom je onder de Eiffeltoren terecht met een hele grote bank en een heel groot filmdoek. Er zitten mensen die popcorn eten en drinken. Op het filmdoek zie je een scene afspelen. Deze scene kun je in, in deze scene gebeurt van alles wat niet werkelijk is. Een reus die de eiffeltoren vast houd/in klimt?! De stad die rustig verder gaat met zijn leven! Er hangt een spannende/magische sfeer. Dit doordat het donker is als de film draait en de wereld op zijn kop hangt in de film. Dit wil ik alles in een getekende stijl gaan vormgeven. Regels van mijn wereld: - Alles wat ongeëvenaard is, kan in mijn wereld wel. Maar niet alles wat ongeëvenaard is, komt er in voor. Mogelijke acties in mijn wereld: scène 1: - Auto die voorbij komt rijden. - Voorbijdrijvende wolken op de achtergrond. - De eiffeltoren die licht gaat geven. - Natuurgeluiden op de achtergrond. - De bladeren van de bomen die heen en weer gaan.

20


Scene 2: - Mensen die opstaan van hun stoelen. - Drink- en eetgeluiden op de achtergrond. - Bewegende mensen op het filmdoek van de filmscene. - Het licht dan aan en uit kan zodat de film kan beginnen. Scene 3: - In de filmscene de mensen die rond de eiffeltoren lopen. - Een reus die de eiffeltoren in klimt. - Stadsgeluiden op de achtergrond. - Een ruimteschip dat voorbij komt vliegen.

Hamburger writing: Titel: De wereld van de ongeĂŤvenaarde bioscoop. Vitaminen: Voedende details, elementen die je onderwerp ondersteunen. Eiffeltoren, filmdoek, geluidsboxen. Versiering: Decoratieve details, elementen die je sfeer ondersteunen. Kleuren, dag/nacht, lichtjes in de Eiffeltoren, Eiwitten: Hoofd ingrediĂŤnt, zonder dit element is jouw wereld niet compleet. Filmdoek en de Eiffeltoren. Basis: Dragende gevoel, het gevoel dat je na een bezoek in mijn wereld bijblijft (herinnert). Wow, dat had ik niet willen missen.

21


22


23


Foto-opdracht standpunt & belichting

24


Vormonderzoek één voorwerp in vijf verschillende vormen/stijlen. Hierdoor kun je goed bepalen in welk soort stijl mijn eigen immersive wereld eruit kan gaan zien. Ik heb zelf voor de tekenstijl gekozen omdat ik dit goed vond passen bij mijn wereld, de ongeëvenaarde bioscoop. Maar ook omdat het een stijl is waar je heel veel mee kunt doen. En ik kan dan zelf delen tekenen/ontwerpen wat ik leuk vind om te doen.

25


Scène 1

Storyboard

Op mijn eerste storyboard zie je de overgangen naar de scènes. Daarna zie je een aantal animaties die ik toe ga passen in mijn eerste scène. Zoals een vogel die wegvliegt, voorbijdrijvende wolken, etc. Scène 2

26


In scène twee zijn we onder de Eiffeltoren en kijken mensen naar de film op het witte doek. Hier gebeuren al een paar kleine dingetjes op het witte doek. Ook komt er af en toe een dier langs lopen en kun je de kleur van de bank veranderen. Scène 3

In scène drie zijn we in de film. Hier loopt een reus rond die de Eiffeltoren in klimt. Er komt een vliegtuig langsvliegen en wolken drijven er op de achtergrond voorbij.

27

Werkboek immersive space  
Werkboek immersive space  

In dit werkboek staan de opdrachten die ik heb gemaakt voor het vak Immersive Space.