Page 1

Eerste editie

Magazine

Think before you share 5 Tips om veilig

om te gaan met social media

Hoe werkt ons brein? Het verschil van denken tussen jongens en meisjes.


Geachte lezer,

U bent de trotse eigenaar van

het magazine W8, gemaakt door Jeanette Lohnstein. Dit magazine was een opdracht voor school. Ik volg namelijk de opleiding Business it & Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te Arnhem. Met veel plezier ben ik aan deze opleiding begonnen en met veel plezier heb ik mijn eigen magazine gemaakt. Hiervoor waren veel uren werk nodig waarbij ik werkelijk over bijna alles heb moeten nadenken. En dat is ook een richtlijn van mijn magazine W8. Ik wil mijn lezers bewust maken van het feit dat iedereen zomaar alles roept en zegt en op het internet plaatst, zoals bijvoorbeeld op Facebook. Denk bewust na over reacties die je roept naar je medemens toe en reacties die je plaatst op het internet! Want het internet is een open boek. Veel leesplezier! Hoofdredactrice, Jeanette Lohnstein

2

18 http://www.mijnkind.com/column/hvanputten/16-rozekleurig-blauw.html

12


Inhoud: 4

4 Waarom w8? 6 Wat is social media en wat kun je er mee?

16

9 Gaan privacy en social media samen? 10 Spread social media. 12 Hoe werkt ons brein? 15 Gezichtsbedrog 14 Het puberbrein. 16 5 tips om veilig om te gaan met social media. 18 Boys vs Girls 20 Spread zonsondergang

15

22 5 Aanbevolen apps voor de beveiliging van je telefoon. 3


Waarom W8? J

e loopt op een zonnige lentemiddag over straat. Na een minuut of vijf kom je een groepje meiden van een jaar of zestien tegen die op een bankje zitten. Deze meiden kijken je aan terwijl je naar je bestemming toe loopt. Je loopt ze voorbij, maar op het moment dat je ze voorbij loopt hoor je een van de meiden iets fluisteren: ‘‘Vind je ook niet dat ze een lelijke jas aan heeft?’’ Op dat moment ga je bij jezelf te rade, hebben ze het over mij of hebben ze het over iemand anders? Zelf ga je twijfelen of je je eigen jas nog wel mooi vindt of niet. En uiteindelijk ga je twijfelen over al je kleding, staat deze trui mij wel? Je wordt onzeker over jezelf.

Z

o’n soort gelijke situatie zul je zelf vast wel herkennen. Veel tieners, maar tegenwoordig hoor je ook veel volwassenen, roepen zomaar wat over straat zonder er bij na te denken over wat ze zeggen. Nu zul je wel denken, ja maar het zijn maar tieners, zij zitten midden in een ontwikkeling die al moeilijk genoeg is. Hier ben ik het voor een groot deel mee eens. Maar tieners zijn jonge

4

volwassenen en jongvolwassenen moeten leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Hierbij moeten ze leren nadenken over wat ze zeggen tegen andere mensen.

N

aar mijn mening is de samenleving aan het veranderen. Er wordt steeds minder respect getoont naar de medemens toe. Ik merk het zelf vooral op mijn werk. Op mijn werk laten steeds meer mensen hun borden en afval liggen op de tafel waaraan ze hebben gezeten. Als ik dit vroeger als kind van een jaar of tien zou hebben gedaan waar mijn ouders bij waren, dan zou ik meteen teruggeroepen zijn door mijn ouders om alles netjes op te ruimen. Zoals het afval in de prullenbak gooien en het bord op een dienblad in een rek met afwas zetten. Tegenwoordig zie ik dit niet meer gebeuren, niet bij volwassenen maar ook niet bij de kinderen. Waardoor het stukje van respect bij de opvoeding ontbreekt.


‘‘Denk eerst na voordat je een reactie plaatst op

Facebook!’’ E

n om mensen bewust te maken van wat ze denken en wat ze roepen, heb ik voor de naam W8 gekozen. De naam W8 staat voor wacht. W8 eerst eens even één seconde, denk één seconde na voordat je iets roept naar iemand.

van medecursisten dat ik een stil persoon ben. Maar als ik dan wat zeg, dan is het altijd nuttig. Dit komt omdat ik zelf altijd heel veel nadenk over van alles en nog wat. Zelf ga ik beheerst om met wat ik zeg en roep. Vooral als het over andere mensen gaat. En wat ik nu zie gebeuren in onze samenleving is dat mensen denken dat ze zomaar alles kunnen roepen en plaatsen op het internet. Het internet is een open boek waar iedereen alles kan zien. En als het er eenmaal op staat, krijg je het er nooit meer vanaf. Denk en W8 voordat je iets plaatst of iets zomaar roept, want je kunt zonder het door te hebben iemand erg kwetsen. Dus W8!

I

k wil mensen er bewust van maken dat ze eerst moeten nadenken voordat ze iets roepen naar iemand of een reactie plaatsen op het internet.

Z

elf ben ik een heel rustig persoon en ik denk vaak na over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in mijn leven. Tijdens een assertiviteitscursus heb ik te horen gekregen

5


? e e m r e e j n u k t a w n e ia

d e m l a t is soci

Wa

http://collective-thoughts.com/category/social-media/

M

ensen zitten zoveel op social media om contact te houden met vrienden, familie en collega’s. Om contact met oude vrienden te herstellen en om nieuwe vrienden te maken.

Sommige mensen gebruiken de sociale

media als een uitlaatklep. Ze zetten bijvoorbeeld op Twitter in een opwelling een bericht waar ze achteraf spijt van hebben. En dit bericht kun je niet meer verwijderen van het internet.

Denk daarom van te voren na over wat je

op het internet plaatst, vooral op de social media sites. Het bericht is meestal te verwijderen op de social media sites, maar kan al gelezen of gekopieerd zijn door meerdere mensen.

6

V

eel mensen zijn te vinden op social media om spelletjes te spelen. Zoals Candy Crush op Facebook waarbij je ook je vrienden kunt verslaan. Waardoor je een soort van concurrentie krijgt.


Facebook is een voorbeeld van social

media. Maar wat is social media nu precies en wat kun je er allemaal mee?

S

ocial media is een verzamelnaam voor verschillende internet-toepassingen. Met deze toepassingen is het mogelijk om op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke manier informatie met elkaar te delen.

Bij social media draait het vooral om

de bezoeker(s) van de website. Deze zorgt namelijk voor de inhoud van de website.

Als Facebook als land zou bestaan, dan

De naam social media geeft al aan waar

het over gaat. Social media zijn omgevingen waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Groepen mensen komen er samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

zou het qua inwonerstal het op twee na grootste land ter wereld zijn, na China en India.

Per dag werden er in 2012 gemiddeld

Op YouTube wordt er elke minuut 24 uur aan beeldmateriaal geplaatst.

175 miljoen tweets per dag verstuurd.

7


http://blogcritics.org/scitech/article/somebody-watching-me-social-media-and/

Wat zijn de effecten van social media als je alles maar op het internet zet? Hoe kun je andere mensen in je omgeving

8

hier bewust van maken, dat ze nadenken over wat ze erop zetten?


Gaan privacy en social media samen? Steeds vaker komen er nieuwsberichten naar boven over social media. Zoals een paar maanden geleden, toen er een jongen in elkaar is geslagen door een andere groep jongens. De mishandeling was gefilmd en op het internet geplaatst. Door middel van social media is het filmpje verspreid en uiteindelijk zijn de daders via Facebook gevonden.

Daarom is het zo belangrijk dat je er goed over hebt nagedacht als je iets op het internet plaatst, vooral op social media. Natuurlijk mag je een foto delen via Facebook. Maar denk er van te voren over na, mag iedereen deze foto zien? Zo niet, plaats hem dan niet op Facebook!

Denk er ook bij na dat niet iedereen zich voordoet als zichzelf op het internet. InbreMaar waar ligt de grens? Mag de overheid kers kunnen er bijvoorbeeld via Facebook zomaar overal informatie vandaan halen? Je erachter komen wanneer mensen op wachtwoorden achterhalen en in principe je vakantie zijn en dus niet thuis zijn. Ze privacy schenden? Hoe waarborgen we onze kunnen zo gemakkelijk hun slag slaan. eigen privacy? Door mensen in je omgeving op de gevaren Hier ben je natuurlijk voor een deel zelf van social media te wijzen, ze bewust maken verantwoordelijk voor. Je bepaalt helemaal van het feit dat je niet alles zomaar moet zelf wat je deelt via de social media. Maar delen op het internet, kan het leuk blijven je moet dan ook bewust stil staan bij het fijt op de social media. Praat er met familie, wat je allemaal deelt en wie dit allemaal kan vrienden en kennissen over. zien. Maar in de toekomst zullen er wel regels Want wat je op het internet plaatst, staat er moeten komen voor de combinatie social voor eeuwig. Het is er niet meer af te halen. media en privacy. Dit mede om de privacy Kijk daarom ook uit met het geven van je van de gebruikers te waarborgen. Om te adres, mobiele telefoonnummer, foto’s van zorgen dat niet alle gegevens van alle jezelf en foto’s van je familie. Want je weet burgers in Nederland zomaar open en bloot nooit wat andere mensen die actief zijn op op straat komen te liggen. Maar omdat dit social media daarmee doen. Ze kunnen het alles nieuw is voor iedereen, weten we hier kopiëren en weer delen. En deze mensen die nog niet goed mee om te gaan. En de regehet zien kunnen het ook weer kopiëren en ring weet hier al helemaal geen raad mee. delen. Je weet daarom nooit wat er gebeurd Maar als je op dit moment bewust omgaat met de informatie die je op het world wide met de informatie die je deelt, realistisch web plaatst. blijft nadenken en nadenkt over wat je deelt. Dan ben je al op een goede manier bezig om je privacy te beschermen. http://blog.occhio.nl/2012/03/22/privacy-of-social-media-of-beide/

9


‘‘There is a human being behind every tweet, blog and email remember that.’’, Chris Brogan

‘‘Social media is de wandelgang van je kantoor alleen deel je die gang

hele wereld i.p.v.

met de een paar collega’s.’’, Elise de Brest

10


‘‘Social media: de virtuel e wereld waar mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben de meest

persoonlijke dingen de

Martin Blonk

len.’’,

‘‘It’s quite scary for people to talk publicly about the things the are doing.’’, Jamie Pappas

http://www.studiokeyagency.com/hello-world/

11


Hoe werkt Hersencellen

Je hersenen zijn opgebouwd uit cellen, net als de rest van je lichaam. Alleen deze cellen zijn net even anders dan bijvoorbeeld de cellen in je spieren of in je huid. De cellen in je hersenen zijn onderdeel van neuronen. Dit zijn lange verbindingen tussen de cellen. Een neuron bestaat uit drie onderdelen: dendrieten, het cellichaam en een axon. Er komt informatie van een andere neuron binnen via de dendrieten en gaat via het cellichaam door naar een axon die de informatie naar de dendrieten van een volgend neuron brengt. De informatie die door een neuron heen beweegt zijn elektrische pulsen.

Grijze massa

De verbindingen die zorgen voor de informatieoverdracht zijn de basis van je hersenen. De verbindingen worden ook wel witte stof genoemd omdat axonen worden omgeven door een wit stofje genaamd myeline. De cellichamen daarentegen worden de grijze stof genoemd. De grijze stof bevindt zich voornamelijk aan de buitenkant van je hersenen. Dit wordt de cortex genoemd. In de cortex vindt vooral verwerking van de informatie plaats.

12


http://www.hetnieuwsvandevooruitgang.nl/2012/11/pacemaker-voor-het-brein/hersenen-3/

ons brein?

Vier kwabben

De cortex is te verdelen in vier belangrijke gebieden die ook wel kwabben worden genoemd. Op je achterhoofd ligt de occipitale kwab, deze houdt zich vooral bezig met het verwerken van visuele informatie. Deze is dus heel belangrijk voor het kunnen zien. Aan de zijkant, net iets hoger dan je oren, ligt de temporale kwab. Dit gebied is belangrijk voor spraak en voor horen. Boven op je hoofd, iets naar achteren, ligt de pariĂŤtale kwab. Hierin bevinden zich gebieden die zorgen voor tast en het begrijpen van ruimtelijke informatie. Als laatste, ligt er aan de voorkant van je hoofd de frontale kwab. Dit is een heel bijzonder kwab omdat deze alleen bij mensen zo groot en ver ontwikkeld is. De frontale kwab bevat een gebied dat zorgt voor het uitvoeren van bewegingen. Maar het speelt ook een belangrijke rol bij het plannen van gedrag, sociaal gedrag en het beoordelen van een situatie. Bron: www.hoewerkenhersenen.nl

13


http://maartentrompadvocaten.files.wordpress.com/2011/05/heel-raar.jpg

‘Het puberbrein groeit niet meer, maar

krimpt!’

Puberbrein

Het brein maakt tussen het levensjaar van een kind van 10 tot ongeveer 21 jaar een hele ontwikkeling door. Er gebeurd dan niet alleen van alles met het lichaam, maar de hersenen gaan zich ‘specialiseren’. Tijdens deze ontwikkeling worden de delen van de hersenen die veel worden gebruikt sterker ontwikkeld, deze worden juist sneller. Maar de delen waar weinig of geen gebruik van wordt gemaakt, ‘verdwijnen’.

14

Maar hoe komt het dan dat volwassenen het gedrag van pubers als onhandelbaar bestempelen? In feite zijn pubers net zo eigenwijs als volwassenen, ze uiten dit alleen anders. Pubers zijn bijvoorbeeld eerlijker. Hun reacties zijn nog niet zo afgestemd op de wereld die door volwassenen wordt vereist. Tieners zijn heel goed in het voorhouden van spiegels. Ze zijn veel oprechter dan


Tijdens deze reorganisatie periode is het onrustig in het brein van een puber, soms is het zelfs een regelrechte chaos. Dit heeft invloedt op het gedrag en verklaart waarom pubers soms zo onvoorspelbaar kunnen zijn. Hierdoor kunnen pubers soms ook in een opwelling een reactie plaatsen op een social media site, zoals Facebook, waar ze achteraf spijt van kunnen hebben, of zelfs bij anderen schade aan kunnen richten. Hierdoor is het belangrijk dat ook pubers bewust zijn van de invloed van social media.

‘De informatie die je via je ogen krijgt, wordt door je brein voor maar 20% gebruikt om een beeld te vormen’.

G E Z I C H T S B E D R O G

http://aniem.an.funpic.de/gezichtsbedrog2.htm

volwassenen. Maar dat leren ze af doordat de volwassenen laten merken dat die oprechtheid nadelig is in een sociale gemeenschap.

Gezichtsbedrog is iets heel aparts. Je hersenen willen overal een patroon in zien. Hierdoor kun je door te spelen met kleuren en lijnen fraaie afbeeldingen maken. Zie je de meerdere gezichten in het plaatje? Je ziet eigenlijk een optische illusie, dit is simpelweg gezecht het foppen van je brein. Je ogen nemen iets waar wat de hersenen anders interpreteren dan dat de werkelijkheid is. De informatie die je via je ogen krijgt, wordt door je brein voor maar 20% gebruikt om een beeld te vormen. De rest wordt door de hersenen zelf aangevuld. Dit doen je ogen door middel van eerdere ervaringen, verwachtingen en andere zintuigen.

http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/puber/24063/hoe-het-brein-van-pubers-werkt

15


5 tips

om

veilig om te gaan met social media:

1

Houd inform t persoonlijk atie vo geen ad or jezel e r e s f. De s e n, men of vakant telefoonnum el ied me kers ge ata. Hier kun rs, nan bruik v an mak en inbreen.

t je op social a w r e v o a n of Denk goed en geheimen e g t e Z t. e z ia med atie op social rm fo in e g li e gevo ee je anderen media waarm kwetst.

2

3

Bedenk sterke wachtwoorden en ga hier zorgvuldig mee om. Houdt ze voor jezelf.

ebook Je kunt op Fac wie je stellen en Twitter in zien. en niet mogen berichten wel lfs vrienden vrienden of ze en le al ld ee baar, want Bijvoorb iet in op open n it d l te S . van vrienden een ze zien. dat kan ieder

4

5

Bedenk d at voor altijd alles wat je op het internet z is! M et, een krant ag het op de voorp agina van ? Dan kun je het plaa tsen op social me dia.

http://mijnkindonline.nl/artikelen/regels-en-afspraken-op-internet http://www.pepermunt.net/sociale-netwerken/facebook-privacy.html

16


http://www.madmagazine.com/tags/iphone-5


Boys V

hers

Jongens hebben vaak een betere kijk op ruimtelijk inzicht. Jongens zijn vaak meer ge誰nteresseerd in technische dingen. En hebben vaak een groter gebied in de hersenen die te maken heeft met ruimtelijk inzicht. Jongens zijn erg nieuwsgierig en tasten daarom graag de grenzen af zoals bij hun ouders en leraren.

Jongens zijn agressiever. Als ze ruzie hebben slaan ze elkaar liever, daarna is het meestal weer goed.

18


S Girls

enen

Meisjes zijn beter in het maken van keuzes en het oplossen van problemen. Meisjes vinden het contact hebben met anderen erg belangrijk. Ze willen door anderen geaccepteerd worden en zijn op zoek naar populariteit. Meisjes zijn rustig, kunnen zich lang concentreren op dezelfde klus en willen graag vrienden zijn met iedereen. Meisjes staan meestal aan het roer. Dit merk je niet altijd maar dit doen ze heel subtiel. Dit komt omdat ze zich goed in anderen in kunnen leven. http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/puber/24063/hoe-het-brein-van-pubers-werkt

19


Het leuke aan social media is, is dat je bijvoorbeeld deze foto van een hele mooie zonsondergang gemakkelijk kunt delen. Zo’n soort foto kun je gerust delen omdat je geen mensen schaadt. En als je hem deelt, kunnen nog meer mensen van de foto genieten.

20


21


5 aanbevolen apps voor de beveiliging van je telefoon.

1 Lookout Mobile Security

Dit is in eerste instantie een (gratis) virusscanner voor Android telefoons. Hij doet echter meer dan alleen de smartphone beschermen tegen nare malware. Hij biedt bijvoorbeeld opties waar een gebruiker bij veel concurrenten voor moet betalen. Lookout heeft de mogelijkheid om date te backuppen en de mogelijkheid om een vermiste Android telefoon op te sporen. Door in te loggen op de website van Lookout kan een gebruiker vrij precies zien waar de telefoon zich bevindt. Bovendien is het mogelijk om op afstand een alarm in te schakelen waarmee een eventuele dief wordt afgeschrikt of waarmee het toestel in huis te vinden is.

22

http://www.guardian.co.uk/technology/2012/aug/22/apple-samsung-patent-dispute

McAfee Wave Secure

Een virusscanner op een Android-telefoon doet hetzelfde als een virusscanner op een desktopcomputer: constant scannen. Dat kan nadelig zijn voor de prestaties van een toestel. Deze app biedt geen bescherming tegen virussen maar biedt wel backups. De gebruiker kan ook het toestel op afstand blokkeren en het is mogelijk om de locatie van de telefoon te achterhalen. Zelfs het traceren van telefoongesprekken behoort tot de mogelijkheden. Wave Secure kost €14,06 euro per jaar. Maar McAfee biedt voor €21,20 euro per jaar een volledige app met virusscanner.

3 LastPass Met Android is het mogelijk om allerlei wachtwoorden op de telefoon zelf op te slaan. Dit is echter niet altijd veilig. Vaak worden wachtwoorden met eenvoudig te kraken encryptie opgeslagen. Met behulp van LastPass is dat niet meer nodig. Alle wachtwoorden worden voor €8,48 euro per jaar opgeslagen in de ‘cloud’. De app vult met behulp van één hoofdwachtwoord verder alle wachtwoorden voor de gebruiker in. De gebruiker hoeft de wachtwoorden dus ook niet meer te onthouden.


http://quilterspalet.typepad.com/quilterspalet/page/14/

4

5

AVG Mobilation

ESET Mobile Security

Een gebruiker krijgt ook behalve de antivirus bijvoorbeeld monitoring van het toestel, backups en de mogelijkheid om een verloren of gestolen telefoon op te sporen. Je kunt zelfs met deze app een bericht plaatsen voor de vinder van de telefoon, alles wissen en de telefoon blokkeren, dit allemaal op afstand. Bij de betaalde versie komt er een scanner bij die je sms’jes bekijkt op spam en malafide inhoud.

Deze app voor Android controleert alle gedownloade apps, bestanden en mappen, zelfs die op de geheugenkaart. Erg sterk is het uitgebreide bel- en sms-filter voor zowel inkomend als uitgaand verkeer. Inkomende gesprekken van partijen met onbekend nummer kunnen apart geblokkeerd worden. De antidiefstalfuncties zijn wat omslachtig: je kunt het nummer van een vertrouwde vriend toevoegen. Hier wordt een alarm-sms naartoe gestuurd bij een verwisselde simkaart. Je kunt ook vanaf dat kunner opdrachten naar je toestel per sms sturen, om je telefoon te wissen of om een sms terug te krijgen met de gps-co:ordinaten van je telefoon en een link naar een Googlekaartje.

Computertotaal, magazine

Dit was een van de eerste aanbieders op het gebied van virusscanners voor de smartphone. AVG biedt twee apps aan: Het gratis Anti-virus Free en AntiVirus Pro voor eenmalig â‚Ź6,98 euro.

23


http://www.techtastic.nl/wp-content/uploads/2013/02/ipad-mini-black3.jpg

Ipad mini

W8 Magazine  

Een magazine over het bewust gebruik maken van social media en omgaan met social media.