Page 1

1

Luonnetyypit asiakaspalvelussa Sakky Kuopio Ekokampaaja Katja Laulainen

Š Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


2

Persoonallisuustyyppien esittely  Persoonallisuustyypit jaotellaan neljään eri temperamenttiin, joista kaksi kuuluu ulospäin suuntautuviin luonnetyyppeihin, ja toiset kaksi sisäänpäin suuntautuviin luonnetyyppeihin. Yksikään ihminen ei kuitenkaan ole selkeästi vain yhden temperamenttityypin edustaja, vaan koostuu monesta eri temperamentista eri suhteissa. On sanottu, että ehjä kokonaisuus muodostuu neljän eri temperamentin sopusuhtaisesta esiintymisestä yksilössä. (Grace, 1998.) Yleensä yksi hallitseva luonteenpiirre on kuitenkin ylitse muiden ja antaa käyttäytymiselle tietyn muodon, vaikuttaen yksilön elämään eniten.  EKSTROVERTTI Ulospäin suuntautunut luonnetyyppi, l. ekstrovertti, on aktiivinen ja erittäin luonteva muiden ihmisten seurassa. Tyypille on ominaista havaita asioita puhumisen ja tekemisen kautta, siitä mitä tuntee tai ajattelee ja on kiinnostunut kokemustensa laajuudesta. Tyyppi saa energiansa ympäröivästä maailmasta ja lisäksi tälle on ominaista, että toimii ensin ja harkitsee ehkä vasta sen jälkeen. Ei viihdy työssä, jossa ei tapaa muita ihmisiä.  INTROVERTTI Sisäänpäin kääntynyt luonnetyyppi, l. introvertti, on hiljainen ja mietiskelevä. Ei viihdy joukoissa, vaan on mieluiten kahden kesken toisen yksilön kanssa. Saa energiansa yksin olemisesta. Havaitsee sitä kautta mitä ajattelee ja tuntee sekä on kiinnostunut kokemustensa syvyydestä. Käsittelee tietoa sisäisesti, harkitsee ensin ja toimii ehkä sitten. Vaikea sopeutua työhön, jossa vaaditaan paljon kommunikointia ja yhdessä oloa.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


3

Ekstrovertit luonnetyypit Sangviinikko ja koleerikko

Š Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


4

SANGVIINIKKO Muita tyyppiluokituksia: Keltainen Luonnollinen Seikkailija Kevät Ilma Luonnonlapsi

Kaksonen Vaaka

Vesimies Vata B-veriryhmä Innokas

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


5

SANGVIINIKKO 

Luonnetyypille on ominaista mm. eloisuus, tarmokkuus, myönteisyys, optimistisuus ja hyvä mielikuvitus. Sangviinikot ovat hyvin ihmiskeskeisiä, idearikkaita, spontaaneja, impulsiivisia ja luovia yksilöitä, jotka ovat helposti alttiita erilaisille vaikutteille. Luonnetyypin edustajille on myös ominaista lyhytjänteisyys ja usein riittämättömyyden tunne. Yksilöt ovat useimmiten erittäin iloisia ja tartuttavat hyvää tuulta muihinkin, mutta huonotuulisina he jyräävät muut alleen mielipiteillään.

Luonnetyypin tapaa usein häärimässä monissa projekteissa yhtaikaa ja monesti hänellä onkin vaikeuksia saattaa asiat loppuun saakka. Sangviinikko on erinomainen tarinankertoja, puhuja, ja useimmiten taipuvainen liioitteluun. Hänellä on usein myös hyvin kehittynyt kauneudentaju. Useimmiten hän on kuitenkin hyvin diplomaattinen yksilö, joka ei siedä riitelyä, vaan mieluummin toimii rauhanneuvottelijana. Sangviinisten piirteiden yliotteessa yksilö voi olla hyvin itsekeskeinen, pinnallinen ja epämoraalinenkin. Temperamenttityypin edustajilla saattaa olla huono itsekuri ja tasapainoton tunne-elämä, mutta jos kuka, niin hän todella rakastaa ihmisiä ja elämää.

Suomalaisen värikonsultin, Ebba Donnerin, tekemien tutkimusten ja havaintojen mukaan eri temperamenteilla ja vuodenaikatyypeillä on selkeitä yhteneväisyyksiä. (Donner Ebba, 1991, 30.) Hän on huomannut, että perusluonteella on vahva yhteys väreihin, jotka tuntuvat omilta (mm. geneettisen perimän pohjalta.) (On kuitenkin huomattava, että tutkimustulokset ovat vain olettamuksia, eivät tieteellisiä totuuksia.)

Sangviinisilla piirteillä ja vuodenaikatyypeistä keväällä on yhteneviä piirteitä. Sangviinikot rakastavat kevättä ja orastavaa uutta elämää luonnossa. Heillä on usein kellertävä ihonväri, silmissä kullanvivahde (väristä riippumatta) ja hiukset pellavan- tai kullanvaaleat, tummanruskeat tai mustat. Tyyliltään sangviinisen temperamentin edustajat ovat usein luonnollisia tai romanttisia. He pukeutuvat nuorekkaasti ja rennosti. Asut ovat huolettomia ja urheilullisia. He suosivat mielellään luonnollisia kankaita, kuten pellavaa, puuvillaa ja denimiä. Sangviinikoiden tyyliin sopivat hyvin erilaiset pienet kuviot, kuten ruudut, pilkut, raidat, pienet kukat, yms. Koruissa he suosivat mielellään kultaa, kuparia ja pronssia. Sangviinikoille sopivat hyvin kaikki puhtaat, kirkkaat, vaaleat ja lämpimät auringonnousun värit, joissa on keltainen sävy, eli kaikki kevään värit.

Ruumiinrakenteeltaan sangviinikot ovat yleensä puhdaspiirteisiä, sopusuhtaisia ja hentoluisia. Lihakset ovat hyvin muodostuneet, lujat ja leveät. (-Temperamentin edustajat ovat yleensä erittäin liikunnallisia.) Kasvot ovat ovaalit tai pyöreät, leuka vahva. Iho voi olla hieman punoittava, jopa couperoottinen, kuitenkin yleensä kostea ja lämmin. Sangviinikoiden huulet ovat täyteläiset ja punaiset sekä silmissään heillä on ystävällinen ja rauhallinen katse. He elehtivät yleensä voimakkaasti, nopeasti ja laajasti. Kävely on pitkäaskeleista. Mahdolliset lisäkilot kerääntyvät yleensä vyötärön alueelle. (Grace, Ulla-Maija, 1998; Donner, Ebba, 1991.) Vrt. mesomorfi.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


6

KOLEERIKKO Muita tyyppiluokituksia: Punainen Dramaattinen Menestyjä Itsevarma

Syksy Tuli

Dynaamikko Oinas Leijona Jousimies Pitta

A-veriryhmä Komentaja

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


7

KOLEERIKKO 

Koleerikko on temperamentiltaan tulinen, nopeaälyinen, käytännöllinen, lämmin, jämpti, reilu, toimelias, energinen, voimakastahtoinen, itseriittoinen ja erittäin itsenäinen. Toisaalta hän voi olla myös äkkipikainen, ronski, jyrääjä ja jopa tyranni. Hän on aina toimintavalmis, täynnä rohkeita suunnitelmia ja aloitteita. Koleerikko suuttuu helposti mutta lauhtuu vähintään yhtä pian. Hänen ominaisuuksiinsa kuuluu tietynlainen kiivaus, kiihkeys ja voimakas tahto olla esillä ja saada suunnittelemansa asiat läpi. Koleerikko on erittäin suora ja omaa hyvän huumorintajun. Hän on tunnontarkka työssään ja viihtyy usein ihmisläheisessä työssä. Tuntee asioita syvästi, mutta temperamentille ominaista on vaikeus antaa tunnustusta ja ilmaista myötätuntoa. Ei siedä pätkääkään kritiikkiä.

Koleerikoilla on loistava kyky tehdä oikeita arvioita uraa uurtavissa hankkeissa. He ovat ”jalat maassa” olevia tyyppejä, joiden karismaattisuus huumaa muut ihmiset, mikäli yksilö on tasapainossa itsensä kanssa. Tuntee helposti ylpeyttä saavutuksistaan ja tulistuu, mikäli hänen auktoriteettiaan kyseenalaistetaan. Temperamentin ikäviä puolia voivat olla kohtuuton julmuus, pahantuulen puuskat, väkivaltaisuus ja hillitsemätön raivo.

Koleerikoille näyttäisi useimmiten sopivan vuodenaikatyypeistä syksyn värimaailma, joka on lämmin ja runsas, aivan kuten koleerikon luonnekin. Ihon väri voi olla kelta-, tai kultapohjainen, mutta joillakin koleerikoilla on hyvin kalpea iho. Yleensä temperamentin omaavilla yksilöillä on upeat hiukset, jotka kruunaavat heidän luonnettaan.

Koleerikko suosii tyylissään dramaattista, eksoottista ja rohkeaa, mutta myös luonnollista ja maanläheistä pukeutumista. Hän pitää yleensä epäsymmetrisistä malleista, kuvioista, koruista sekä kampauksista ja suosii kankaissa mm. tweediä ja vakosamettia. – Pääasiallisesti kaikkia eläväpintaisia ja ryhdikkäitä kankaita. Koleerikon voimakasta tyyliä sopii hyvin korostamaan erikoiset asusteet, kuten esim. kulmikkaat käsilaukut. Syksyisiin, lämpimiin auringonlaskun väreihin kuuluvat mm. tomaatti, ruoste, oranssi ja vihreä. Tärkeitä kuitenkin, että väreillä olisi auringonlaskun keltainen pohjasävy.

Koleerikot kävelevät yleensä jämäkästi, nopeasti ja määrätietoisesti. Heidän ruumiinrakenteensa on useimmiten kookas, voimakas ja kulmikas. Lihakset ovat hyvin muodostuneet ja kovat. Kasvot saattavat olla kulmikkaat tai neliömäiset, korkeat poskipäät tai voimakas leuka. Iho on yleensä sileä ja lämmin, mutta kuiva; kulmakarvat runsaat ja paksut. Koleerikoilla voi olla tiukka suu ja kasvoilla määräävä ilme. Kädet saattavat vaikuttaa kulmikkailta, kovilta ja suurilta. Joillakin temperamentin edustajilla saattaa ilmetä tietyn ruumiinosan pysähtynyttä kasvua, kuten lyhyt kaula tai lyhyet jalat. Altistuu helposti selkäkivuille mm. stressin aiheuttaman jännityksen vuoksi, Mahdollisten lisäkilojen ilmaantuessa yleensä 15.2.2014 © Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty vyötärö katoaa ja vartalon malli voi muuttua tasapaksuksi tai päärynämäiseksi. Vrt. Mesomorfi. 


8

Introvertit luonnetyypit Melankolikko ja flegmaatikko

Š Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


9

MELANKOLIKKO Muita tyyppiluokituksia: Sininen Perfektionisti Klassinen Tarkkailija Talvi Maa

Analyytikko Härkä

Neitsyt Kauris AB-veriryhmä Ajattelija

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


10

MELANKOLIKKO 

Melankolikosta on sanottu, että se olisi kaikista monipuolisin luonnetyyppi. Luonnetyypin edustajilla on erittäin herkkä tunne-elämä, joka saattaa vaihdella ääripäästä toiseen. Hän on hyvin rauhallinen, dramaattinen, majesteettinen, lahjakas, tunteellinen, älykäs, moraalinen, siveä, luotettava ja ihanteellinen. Melankolikko ajattelee hyvin loogisesti ja kykenee organisoimaan asioita taitavasti. Temperamentille ominaista on äärimmäisyyksiin menevä perfektionismi ja itsekuri, jota hän vaatii sekä itseltään että toisilta ja useimmiten hänellä itsellään on huono itsetunto. Melankolikko rakastaa hyvyyttä ja kauneutta sekä arvostaa yksinoloa. Hänestä on usein vaikea näyttää tunteitaan, vaikka kokeekin asiat syvästi. Ulkopuolisten silmissä melankolikot vaikuttavat usein haurailta ja aroilta.

Luonnetyypin ominaisuuksiin kuuluu voimakas vaistonvaraisuus, jonka vuoksi yksilö saattaa tulla levottomaksi ja kiihtyä helposti. Melankolikoilla on voimakas pyrkimys turvallisuuden tunteeseen, sillä he kokevat usein epävarmuutta ja pelkäävät ivaa. Melankolikot suhtautuvat toisiin ihmisiin omantunnon tarkasti ja avoimesti. He tarkastelevat ihmissuhteita periaatteiden ja ihanteiden korkeudella.

Melankolikon värimaailma värittävät keskitalven ja yön viileät sävyt. Useilla melankolikoilla on kalpea, läpikuultava iho, jossa voi olla kalpean roosan tai oliivin sävyjä ja tumma tukka. Silmät ovat usein sinertävät, hiukset tuhkan vaaleat, ruskeat tai mustat. Luonnetyypille ominaista on dramatiikka, joka sopii myös heidän värimaailmaansa. Heille sopivat dramaattiset väriyhdistelmät, tummaa ja vaaleaa yhdessä, sinipohjaisia vaaleita ja tummia sävyjä sekä kalpeita pastellisävyjä.

Tyyliltään melankolikot ovat klassisen elegantteja. Heille sopivat mainiosti dramaattiset tai suoralinjaiset asut, joissa on tyylikkäitä linjoja. Materiaaleiksi he valitsevat usein luonnonmateriaalit, silkin, kašmirin ja sifongin. Melankolikoiden sanotaan olevan klassisia Lumikkeja.

Temperamentin edustajien ruumiinrakenne on useimmiten pitkä, hento, hauras, kireä, laiha tai luiseva. Rinta ja hartiat ovat kapeat. Lihakset ovat tiukat ja kapeat. Iho voi olla hieman kellertävä, kuiva ja kylmä. Kasvot ovat kolmiomaiset, silmät erikoiset (syvällä päässä, hieman pälyilevät), korkea otsa, ohuet huulet ja kapea leuka. Melankolikko elehtii nopeasti ja lakkaamatta, puhe on nopeaa ja katkonaista. Kävelytyyli on nopeaa ja lyhytaskeleista. Melankolikon elehtimisessä korostuu luonnetyypin epävarmuus itsestään ja muiden suhtautumisesta häneen. Vrt. ektomorfi.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


11

FLEGMAATIKKO Muita tyyppiluokituksia: Vihreä Auttaja Sovittelija Romanttinen

Vesi Kesä

Empaatikko Rapu Skorpioni Kalat Kapha

O-veriryhmä Kertoja

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


12

FLEGMAATIKKO 

Flegmaatikot ovat hitaita, hiljaisia, rauhallisia, tyyniä, luotettavia, puolueettomia ja diplomaattisia. He eivät hermostu juuri mistään ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Flegmaatikot tuntevat enemmän kuin mitä näyttävät päällepäin ja ovat erittäin käytännöllisiä yksilöitä. He ovat realistisia, luotettavia ja uskollisia, mutta myös hyvin itsepäisiä ja joissain tapauksissa laiskoja. Heillä on voimakas halu olla rauhassa ja syventyä omiin asioihinsa, kuunnella omaa psyykeä, etsiä itseään ja virittäytyä omien tunteiden ja vaistojen kautta muiden ihmisten luomaan kenttään.

Luonnetyypin piirteisiin kuuluvat myös lempeys, lämpö, anteliaisuus ja muiden etujen ajatteleminen. Flegmaatikot ovat tunnollisia työntekijöitä ja taitavia tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Luonnetyypin epämiellyttävät ja toisia luonnetyyppejä ärsyttävät piirteet ovat joissakin tapauksissa pihiys, saamattomuus, takertuvuus ja tietynlainen muutosvastarintainen hällä-väliä-asenne. Useimmiten luonnetyyppiä vaivaa huonon itsetunto.

Flegmaatikoille sopivat keskikesän viileän raikkaat, hillityt sinipohjaiset sävyt. Heidän silmänsä ovat usein siniset. Flegmaatikot rakastavat ruokaa ja usein he ovatkin ylipainoisia ja pehmeälinjaisia. Heidän ihonsa on kylmä ja kostea. Kasvot voivat vaikuttaa ilmeettömiltä, kaula voi olla lyhyt, huulet täyteläiset ja kalpeat, puhe hidasta, eleet hitaita, kävely verkkaista ja askeleet lyhyitä. Flegmaatikon tyyli on yleensä luonnollinen, mutta myös romanttisen hienostunut. Heille sopii naisellisuutta korostavat hempeät neuleet, pehmeästi laskeutuvat linjat ja helmikorut. Värikonsultti Ebba Donnerin mukaan flegmaatikkonaiset, empaatikot, ovat hyvin äidillisiä ja klassisen kauniita kuin kameet. (Donner, 1991, 52) Vrt. endomorfi.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


13

Luonnetyyppien kohtaaminen asiakaspalvelutilanteessa

”Myyntimies, joka lähestyy asiakkaita heidän perusluonteensa edellyttämällä tavalla, onnistuu tehtävässään paremmin kuin sellainen, joka lähestyy kaikkia ihmisiä samalla tavalla.” (Tim LaHaye, 1993.)

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


14

SANGVIINIKOT 

Sangviinikko-asiakas kaipaa avoimuutta ja kuulluksi tulemista sekä kohteliaisuuksien kuulemista. Asiakaspalvelutilanteessa sangviinikkoa kannattaa lähestyä hellästi ja varovaisesti, sillä tämä haluaa kokea erityisesti hyväksyntää ja välittämistä. Käytännössä: vastaa asiakkaan positiivisuuteen avoimella positiivisuudella ja hyväksy hänet sellaisena kuin hän on.

Sangviinikko-asiakkaat arvostavat empaattisuutta, ystävällisyyttä, inhimillisyyttä, luotettavuutta, luovuutta, luontevuutta sekä avarakatseisuutta. Monet sangviinikot kärsivät huonosta itsetunnosta, vaikkei sitä päällepäin ehkä uskoisikaan, ja siksi luonnetyypille on ominaista hakea tukea ja hyväksyntää, jotta yksilö voisi itsekin välittää itsestään. Heidät saa ärsyyntymään teeskentelemällä, olemalla teennäinen, välinpitämätön, mielistelemällä, määräilemällä sekä tavoittelemalla omaa etua vaikkapa myyntitilanteessa. On hyvä muistaa, että sangviinikot aistivat helposti, eikä heitä kannata yrittää huijata.

Eri luonnetyypeillä on taipumus sairastaa jotakin tiettyä sairautta useammin kuin toisilla. Sanviinikoiden fyysisillä heikkouksilla on tapana kohdistua heidän verenkiertoonsa. Heillä voi olla sydän- ja verisuonitauteja, korkeaa verenpainetta, suonikohjuja ja couperoottisuutta.

Sangviinikoiden luonteelle sopivia liikuntamuotoja ovat ulkona liikkuminen sekä ryhmäliikunnat. Reippailu ulkoilmassa vahvistaa hapenottokykyä, verenkiertoa, yksilön itsetuntemusta sekä tämän temperamenttia, joka on ilma. Raittiin ilman puute voi saada iloisen ja eläväisen sangviinikon melankolian partaalle siinä missä muidenkin luonnetyyppien edustajatkin.

Sangviinikot ostavat tuotteet hetken mielijohteesta. He eivät olet kiinnostuneita niinkään tuotteen yksityiskohdista, vaan enemmänkin ”viihdyttämisestään”. Mitä enemmän tuotteen erinomaisuutta korostetaan, sitä kiinnostuneemmaksi he tulevat siitä. ”Kaikilla on jo tällainen”-taktiikka puree heihin hyvin. Sangviinikkoihin vetoavat mainokset ja pakkaukset ovat värikkäitä ja heidän on todella vaikea kieltäytyä tuotteesta, joka on herättänyt heidän mielenkiintonsa. Sangviinikot eivät yleensä ole kovin hintatietoisia. Mahdollisista sarjahoidoista tai -palveluista kannattaa ottaa maksu etukäteen, sillä luonnetyypin ominaisuuksiin kuuluu tapa muuttaa mieltään.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


15

KOLEERIKOT

Koleerikko-asiakkaita kannattaa lähestyä positiivisella ja avoimella asenteella sekä olemalla rehellinen ja luotettava. Asiakaspalvelutilanteessa koleerikot kaipaavat erityisesti huomioimistaan ja näkemystensä arvostamista, sillä heillä on valtava tarve olla oikeassa. Koleerikot haluavat tuntea olevansa kaivattuja, mutta heille tulee osata antaa myös omaa tilaa. Käytännössä: kohtele kuin kuninkaallista ilman mielistelyä.

Koleerikot ovat suoria ihmisiä, jotka kaipaavat myös toisilta suoruutta, varmuutta ja vahvuutta. Temperamentin edustajat pitävät rehellisestä palautteen antamisesta, mutta arvostelu ja kritiikki suututtavat heitä tavattoman paljon. Koleerikot haluavat päteä suoritustensa johdosta ja olla ylpeitä itsestään. He nauttivat saavutustensa tuomista kehuista ja kunnioituksesta, mutta ärsyyntyvät imartelusta. Koleerikot arvostavat aitoa positiivisuutta ja kanssakäymistä, jossa he voivat tuntea läsnäolonsa kaivatuksi. He osaavat arvostaa myös sujuvaa järjestelmällisyyttä, energisyyttä, oma-aloitteisuutta sekä oikeudenmukaisuutta. Heidät saa vihaiseksi jahkailemalla sekä olemalla päättämätön ja särmätön. Koleerikot eivät siedä ahneutta ja itsekkyyttä.

Koleeristen temperamenttien fyysiset heikkouden kohdistuvat useimmiten heidän luustoonsa tai lihaksistoonsa. Koleerikot näyttäisivät kärsivän mm. selkävaivoista useammin kuin muut luonnetyypit. Toinen koleerikkoja, erityisesti suuryritysjohtajia, vaivaava ongelma näyttäisi olevan vatsahaava tai ongelmat maksassa.

Koleerikon tulinen luonne kaipaa raitista ilmaa ja ulkona puuhastelua, aivan kuten sangviinikonkin. Koleerikko elää toiminnasta, joten hän tarvitsee liikuntamuotoja, joissa hän voi purkaa energiaansa ja saada uutta tilalle. Erilaiset taistelu- ja kamppailulajit sopinevat hyvin, tai ryhmäliikuntamuoto, jossa vaaditaan reilusti tarmoa.

Koleerikot ostavat vain tarpeeseen. He pitävät alennuksista, tinkivät ja saattavat jopa juosta tarjousten perässä. He eivät pidä liiasta puhumisesta ja yksityiskohdista, vaan heille on tärkeää saada itse tutkistella tuotetta – myyjän perääntyessä kauemmaksi – ja päättää kaupasta itsenäisesti. Osaava myyjä antaa koleerikkojen kokea olevansa asiantuntija kauppoja tehdessä ja kysyy tämän mielipidettä asioista. Myyjän itsevarma käyttäytyminen edistää myyntiä. Koleerikot eivät siedä hoputtamista tai käskemistä, mutta heitä voi yrittää varovasti suostutella kokeilemaan jotain tuotetta, tai palvelua. Ilmaisnäytteet ovat kova juttu.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


16

MELANKOLIKOT 

Melankolikko-asiakkaat ovat äärimmäisen herkästi tuntevia persoonallisuuksia, joita kannattaa lähestyä asiakaspalvelutilanteessa hienotunteisen arvostavasti. He kaipaavat aitoa läsnäoloa, arvostamista, rauhallisuutta ja hienotunteisuutta, mutta kuitenkin omaa tilaa kokea asioita. Asiakaspalvelutilanteessa asiakaspalvelijan tulee tuntea asiansa ja olla valmis selittämään, keskustelemaan ja ”järkeilemään” tilanteeseen liittyvistä asioista, sillä melankolikot ovat erittäin pikkutarkkoja persoonallisuuksia, joilla on tarve vakuuttua asiakaspalvelun tai tuotteen laadusta ja toimivuudesta. Käytännössä: kohtele kuin vanhaa viisasta ja osoita arvostusta.

Melankolikot arvostavat rehellisyyttä ja luotettavuutta sekä suoruutta, joka ei loukkaa toista osapuolta. Temperamentin ominaisuuksiin kuuluu epävarmuus itsestään ja usein melankolikot kaipaavat vakuutteluja siitä, että kelpaavat juuri sellaisena kuin ovat. Temperamentin edustajien seurassa ei saa olla liian tungetteleva, vaan heille täytyy antaa omaa tilaa ja aikaa eritellä tunteitaan ja ajatuksiaan. He arvostavat suoraan puhumista, asiallista keskustelutaitoa, asioiden arvostelukykyä sekä tiettyä henkisyyttä. Melankolikot ärsyyntyvät kieroudesta ja epärehellisyydestä sekä itsekkyydestä.

Melankolikoiden fyysiset heikkoudet kohdistuvat usein heidän hermostoonsa. Heillä voi olla myös huono vastustuskyky. Temperamentin elementti on maa, ja on sanottu, että melankolinen luonne tarvitsee säännöllisen päivärytmin, sillä muuten hän kokee levottomuutta, tuskaisuutta, pelokkuutta ja epävarmuutta. Vrt. maan rytmi, kaikki eri vuorokauden- ja vuodenajat tulevat ajallaan, tai jos jokin muuttuu, luonto on kaaoksessa.

Melankolikot tarvitsevat ilmaa siinä missä muutkin luonnetyypit. Heidän temperamentilleen sopivia liikuntamuotoja ovat pilates ja syvävenytykset, jossa koko olemus joutuu keskittymään ja kokemaan asioita rauhallisen konkreettisesti.

Jotta melankolikko suostuisi ostamaan yhdenkin tuotteen, tulisi hänen saada tutustua siihen huolellisesti ja vakuuttua sen toimivuudesta. Melankolikot ostavat useimmiten vain tarpeeseen ja harkitsevat tarkkaan ennen kuin hankkivat tuotteita tai palveluita. Luonnetyypin edustajan muistavat hyvin toisten kertomat asiat, joten myyntitilanteissa ja vakuutteluissa kannattaa olla rehellinen. Melankolikot haluavat yleensä tietää tuotteesta ja palveluista kaiken mahdollisen yksityiskohtia myöten - ja vaikka enemmänkin. He tekevät tarkkoja hintalaatusuhdevertailuja ja panostavat tuotteeseen, jonka hinta-laatusuhde on markkinoiden paras. Luonnetyypin omaavia asiakkaita kannattaa huomioida ja muistaa aina tilaisuuden tullen sekä tukea ja rohkaista esim. 15.2.2014 © Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty hoitotapahtuman tai myyntitilanteen jälkeen, sillä melankolikko katuu helposti tekemiään kauppoja. 


17

FLEGMAATIKOT 

Flegmaatikko-asiakkaat ovat rauhallisen elämäntavan omaavia yksilöitä, joita ei liika kiire vaivaa. Asiakaspalvelutilanteissa flegmaatikkoja kannattaa lähestyä hienotunteisen hellävaraisesti ja kunnioittavasti. Flegmaatikot ovat kovia pohtimaan asioita, mutta monesti hyvin päättämättömiä, joten asiakaspalvelutilanteissa kannattaa varautua kärsivällisesti pohtimaan asioita yhdessä asiakkaan kanssa ja tarpeen vaatiessa myös toimimaan auktoriteettina. Luonnetyyppi kaipaa eritysesti arvostusta, omien asioidensa huomioimista sekä koskettamista. Eli: houkuttele asiakas ulos kuorestaan kunnioittamalla tämän itsenäisyyttä ja anna hänelle tilaa olla oma itsensä.

Flegmaatikot arvostavat avoimuutta, myönteisyyttä, luotettavuutta sekä asiallisuutta. He ovat kärsivällisiä, huumorintajuisia ja vastuuntuntoisia yksilöitä, jota he odottavat myös muilta ihmisiltä. Toisten hyväksikäyttö, epäoikeudenmukaisuus sekä epärehellisyys suututtavat luonnetyypin edustajia. he viihtyvät omissa oloissaan, eivätkä pidä liiasta uteliaisuudesta tai omiin asioihinsa puuttumisesta.

Flegmaatikkojen fyysiset heikkouden kohdistuvat usein heidän sisäeritysjärjestelmäänsä. He saattavat kärsiä ylipainosta, ruoansulatusongelmista sekä nesteiden kerääntymisestä elimistöön. Johtuen luonteenlaadun itsenäisyydestä, flegmaatikoille sopivat hyvin liikuntamuodot, joissa he saavat toteuttaa itseään ja itsenäisyyttään. Tällaisia ovat esim. vaeltaminen, lenkkeily, hiihtäminen ja vaikkapa kuntosaliharjoittelu.

Myyntitilanteissa flegmaatikot, kuten sangviinikotkin, pitävät erityisesti heidän viihdyttämisestään ja erilaisista vakuutteluista. He haluavat kuulla tuotteesta kaiken mahdollisen yksityiskohtia myöten ja saattavat esittää usein erittäin älykkäitä kysymyksiä varmistuen tuotteen toimivuudesta. He eivät pidä painostuksesta ja haluavat, että asiat huomioitaisiin heidän näkökulmistaan käsin. Myyntitilanteissa flegmaatikkoja kannattaa kohdella kunnioittavasti ja osoittaa huomiota heidän näkemyksilleen. Luonnetyypin edustajat ovat hyvin säästäväisiä, vaikka nauttivatkin ostosten tekemisestä, ja tyytyvät siten usein kaikkein yksinkertaisimpaan vaihtoehtoon.

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


18

Luonnetyyppien erityispiirteitä SANGVIINIKKO

KOLEERIKKO

MELANKOLIKKO

FLEGMAATIKKO

muodikas

business-tyyli

muodollinen

tavallinen

tyylikäs

toimiva

konservatiivinen

mukautuva

nopea

nopea

hidas / rauhallinen

hidas / rauhallinen

spontaani

päättäväinen

systemaattinen

helppo

ihmissuhteet

tehtävä

tehtävä

ihmissuhteet

vuorovaikutus

tulos

prosessi

stimuloiva

kiireinen

jäsentynyt

yksilöllinen

persoonallinen

muodollinen

organisoitu

rentoutunut

ystävällinen

tehokas

toimiva

ystävällinen

sotkuinen

jäsentynyt

muodollinen

epämuodollinen

HENKILÖKOHTAINEN TILA

< 90 cm

> 90 cm

> 90 cm

< 90 cm

PELKO

maineen menetys

kontrollinen

olla nolostunut /

Yhteenotto

menettäminen

vaivaantunut / hämillään

VAIKUTELMA

TEMPO

TÄRKEÄÄ ELÄMÄSSÄ

TYÖTILA

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014


19

PAINEEN ALLA

ETSII

SANGVIINIKKO

KOLEERIKKO

MELANKOLIKKO

FLEGMAATIKKO

hyökkää

sanelee

vetäytyy

mukautuu

on sarkastinen

vakuuttaa

välttelee

tyytyy

hyväksyntää

tuottavuutta

tarkkuutta /

huomiota

virheettömyyttä HALUAA TIETÄÄ

kuinka jokin asia muuttaa hänen asemaansa

kuka muu käyttää

mitä jokin tekee mistä lähtien mitä maksaa

kuinka perustella asia

kuinka jokin vaikuttaa

loogisesti

hänen henkilökohtaiseen

kuinka jokin toimii

olosuhteeseensa / tilaansa

SAA TURVAA

joustavuudesta

hallinnasta

valmistautumisesta

läheisistä ihmissuhteista

TARVITSEE TUKEA

asemalleen

menestykselleen

uskottavuudelleen

tunteilleen

SAAVUTTAA

elinvoimaisuudella

johtajuudella

täsmällisyydellä

mukautumalla

iloisuudella

kilpailulla

totuudenmukaisuudella

uskollisuudella

HYVÄKSYNNÄN

ympäristön stimuloimisella HALUAISI TOISEN OLEVAN

ihailtu

vastuullinen

suora / asiallinen

pidetty

ÄRSYYNTYY / AHDISTUU

tylsyydestä

tuottamattomuudesta

yllätyksistä

intensiivisyydestä

epäröivyydestä

ennakoitavuudesta

malttamattomuudesta

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

rutiineista

15.2.2014


20 MITTAA YKSILÖN ARVOA

SANGVIINIKKO

KOLEERIKKO

MELANKOLIKKO

FLEGMAATIKKO

hyväksynnällä

tuloksilla

tarkkuudella

hyväksynnällä

tunnustamisella

ansioluetteloilla

virheettömyydellä

tunnustamisella

suosionosoituksilla

mitattavissa olevalla

aktiivisuudella

suosionosoituksilla

kohteliaisuuksilla

menestymisellä

kohteliaisuuksilla

PÄÄTÖKSET OVAT

spontaaneja

päättäväisiä

puntaroituja

harkittuja

MENESTYS

heikon tahdon vuoksi

rohkaistuu vaikeuksista

henkilökohtaisten

osallistuu vastahakoisesti

uhrausten kautta

vastuunottoon, tyytyy

tehoton ja epäluotettava tekee päätöksiä enemmän tunteen kuin

ymmärryksen mukaan menestyy miellyttävyyden

ja aseistariisuvan rakastettavuutensa kautta

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

päämäärätietoinen puskee eteenpäin toisten

epäonnistuessa

suorittaa tehtävänsä

sivustakatsojan rooliin

perusteellisesti

diplomaatti

erittelee asioita taitavasti

ei kaipaa jännitystä

epäröi ryhtyä uusien asioiden toteuttamiseen

elämäänsä erinomainen johtajatyyppi, jos hänet

tuupataan tehtävään

15.2.2014


21 HEIKKOUDET

SANGVIINIKKO

KOLEERIKKO

MELANKOLIKKO

FLEGMAATIKKO

rauhaton

kiivas

itsekeskeinen

laiska

kuriton

säälimätön

pessimistinen

piikittelevä

epäitsekäs

omasta mielestään aina

herkkätunteinen

ei anna minkään muuttaa

tunnepitoisesti

oikeassa

räjähtelevä

kriittinen oikukas

päiväjärjestystään pidättyvä

itsepäinen ERITYISPIIRTEET

lämmin

nopea

herkkä

hyväsydäminen

iloinen

aktiivinen

tunteellinen

osaa ottavainen

eloisa

käytännöllinen

lahjakas

kuiva huumori

avoin

lujatahtoinen

perfektionisti

rauhallinen

herkkä

riippumaton

uskollinen ystävä

huoleton

vastaanottavainen

uhkuu aktiivisuutta

hidas tasainen luonne

© Katja Laulainen, kopiointi ilman lupaa kielletty

15.2.2014

Luonnetyypit asiakaspalvelussa  

Ekokampaajan kehittämistyön esitys