Page 1

kohinat Tammerkosken Nuorkauppakamarin jäsenlehti 1/2014

Kohta se on täällä...

LUPA INNOSTUA ALUEVUOSIKOKOUS! s. 17 Vaikuttajaseminaari 2014

Menestyminen lähtee rohkeudesta olla erilainen

s. 6 Miten myyntikammo rajoittaa vapaa-aikaasi?

s. 29


Pääkirjoitus Tervetuloa uudistuneen Kohinat -lehden pariin. Käsissäsi on tällä hetkellä Tammerkosken nuorkauppakamarin vuoden 2014 ensimmäinen jäsenlehti, todellinen business -numero. Emme esittele tällä kertaa yritystarinoita aivan tavallisesta näkökulmasta. Tunteet ovat pelissä mukana sekä artikkeleissa että haastatteluissa. Teemana on pitkälti tunteistamme energisin eli innostuminen. Nyt on lupa innostua! Sanooko joku, että energisyys ja ilo ovat yleisiä ulospäin näkyviä piirteitä eri alojen johtamistyössä oleville sankareille? Väitän että ei! Useat organisaatiot tuijottavat liialti lukuja ja kaavioita yrityksen kehityksestä, tuottamatta tulosta. Energisyys on vähän puhuttu osa-alue ja kytköksissä innostumiseen, johon kaikilla on lupa. Jos johtaja on innostunut ja energinen hän saa myös joukkonsa mukaan. Upea esimerkki on lehden sivulla 26, jossa on Decens Oy:n tarina innostuksesta menestykseen. Töissä pitää olla kivaa! Työn ollessa mielekästä, saadaan työn tehokkuus maksimoitua ja liiketoiminnan tulokset paranevat. Myös oma kokemukseni projektinjohtotehtävissä tukee vahvasti tätä näkökulmaa; jos johtaja on energinen ja innostunut työtehtävästä, eivät muutkaan voi olla innostumatta. Työn tulee olla kivaa! Kerron lisää innostumisesta oman alani työtehtävissä sivulla 22. Innostumisen teema ei suinkaan ole tuulesta temmattu. Meillä on kunnia järjestää aiheen kiteyttävä upea ja energinen alue C:n vuosikokous – Lupa innostua. Kokousviikonlopun jälkeen ihmettelen, jos jollain on vielä ryppy otsassa. Toivon jokaista miettimään omaa rooliaan, asennettaan ja energiatasoaan omassa työorganisaatiossaan ja työtehtävissään. Avaamalla ajattelun luutumat, on helpompi nähdä asioita uudella tavalla. Innostutaan ja hullaannutaan hetkessä. Kuten Don Tami vaikuttajaseminaarin lauteilla sanoi: ”Itketäänkö elämän kovuutta vai kääritäänkö hihat?” Aivan hengästyn tajutessani, miten paljon energiaa jopa aiheesta kirjoittaminen tuo tullessaan. Tämä on innostumisen iloa!

-app

Puheenjohtajalta

-20% pääruuasta -20% talon viineist ä

Suuren urheilujuhlan tuntua Arvoisa matkalainen. Tervetuloa Lupa Innostua -kokoukseen. Tai ainakin lukemaan Lupa Innostua -Kohinoita. Edessämme häämöttää hienovaraisella tavalla uudistunut aluekokous, jonka suunnittelun lähtökohtana on ollut nostaa aluekokousten ilmettä ja arvostusta. Kokoluokassa arvioiden Lupa Innostua -kokous on ottanut varovasti arvioiden yli sadan prosentin kasvuloikan osallistujien määrässä verrattuna edellisiin aluekokouksiin. Myös pääpuhujien määrässä ja laadussa on huomattavissa samansuuntaista kasvuliikettä. Keksimmekö pyörän uudestaan? Tuskin. Teimme siitä vain sopivasti isomman Tammerkosken tyylillä. Saa kopioida. Koskaan ei tiedä vaikka paikalla olisi aito taikuri. Tai pingviini. Suosittelemme pitämään silmät auki. Ja kertomaan meille miten kokousviikonloppu muuten sujui. Eli toteutuivatko suuret suunnitelmamme. Mitä Tammerkoskelle muuten kuuluu? Sitä samaa. Innostusta, myynnillisempää otetta ja seuraavan ison tapahtuman hakemista. Aiomme siis ottaa seuraavan kasvuloikan ja jakaa kokemuksiamme niille jotka jaksavat ja haluavat meitä kuunnella tällä jännittävällä matkalla. PS. Tuo kuva ja otsikko? Näissä juhlissa saattaa olla myös aito kisakatsomo.

Harri Vuolle, PRES

Ideapark Lempäälä

Itäinenkatu 5-7 Tampere

Kehräsaari Tampere

Tammelan puistokatu 34 Tampere

Hämeenkatu 7, 2.krs Tampere

Kehräsaari Tampere

Ideapark Lempäälä

Tuomiokirkonkatu 17 Tampere

Koskikeskus Tampere Suupantie 6 C Pirkkala Ideapark Lempäälä

Verkatehtaankatu 3 Tampere

Saadaksesi edut, lataa Ravintola.fi-applikaatio ja käytä kampanjakoodia TKNKK

Kohinat on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Tammerkosken Nuorkauppakamari ry:n jäsenlehti.

Sisältö Pääkirjoitus & puheenjohtajan terveiset.......................................................2

JULKAISIJA Tammerkosken Nuorkauppakamari ry PÄÄTOIMITTAJA Petri Vuorenpää LIO TkNKK lio@jcitammerkoski.fi TIEDOTUSTIIMI Niina Jalasjoki Kaisa Huunonen Juuso Kiiveri JAKELU Tammerkosken Nuorkauppakamarin jäsenet, koejäsenet, kunniajäsenet, senaattorit ja yhteistyökumppanit TAITTO/PAINATUS Mainostoimisto ArtMocca Oy PAINOSMÄÄRÄ 310 kpl

Vuoden työnantaja 2013 ....................................................................................4 Vaikuttajaseminaari ..............................................................................................6 Hallituslohkot .........................................................................................................9 Intillä on asiaa .......................................................................................................11 Uusiin tehtäviin ....................................................................................................13 Innostuksen johtaminen ..................................................................................15 LUPA INNOSTUA -aluevuosikokous .............................................................17 Yritysesittely: Suunnittelutoimisto Muotoa ...............................................22 Matrikkeliprojekti 2014 .....................................................................................24 Decens -menestystarina ...................................................................................26 Tammikuun kuukausitapahtuma ..................................................................29 Yritysesittely: Defentor ......................................................................................30 Feet on the Ground, Eyes on the Horizon...................................................32 Kolumni...................................................................................................................34 Tapahtumakalenteri ...........................................................................................36

Niina Jalasjoki

3


Vuoden työnantaja palkittiin Kulttuuriravintola Kivessä

Dynaaminen yrityskulttuuri siivittää Voittajan kasvua

Kunniamaininta Insta Group Oy:lle Voittajan ohella raati halusi palkita kunniamaininnalla Insta Group Oy:n, joka investoi parhaillaan uuteen pääkonttorikampukseen Sarankulmassa. Hopeaa voittaneella yrityksellä on syytä ylpeyteen, sillä panostus osaamisen johtamiseen ja nuorien kykyjen sitouttamiseen on huikea. Myös strategiset tavoitteet ovat innostavasti ja selkeästi jokaisen instalaisen ulottuvilla ja ohjaavat tekemistä. Kukat ja kunniakirjat vastaanottivat Insta Groupin toimitusjohtaja Pertti Huusko, henkilöstöjohtaja Marja-Leena Koskinen sekä Rami Siren Insta Automationista.

M-Files rekrytoi viime vuonna 78 uutta työntekijää ja hankki merkittävän pääomasijoituksen. Lisäksi he ovat ottaneet isoja edistysaskelia henkilöstön kehittämisessä ja innostavan työilmapiirin luomisessa. Avoimen, arvostavan ja innostuneen ilmapiirin ansiosta toiminnan kehittäminen ja innovaatiot ovat osa normaalia arkea. Yrityksen dynaaminen yrityskulttuuri sai raadin arvioinnissa erityistä kiitosta.

Olemme todella otettuja Vuoden Työnantaja -kilpailun voitosta, tämä on upea tunnustus työyhteisöllemme.

Palkinnolla tuetaan hyvää työnantajuutta Tammerkosken nuorkauppakamari järjesti Vuoden Työnantaja -kilpailun Pirkanmaan talousalueen yrityksille jo 31. kerran. Kilpailun tavoitteena on tukea ja kannustaa hyvää työnantajuutta.

”Olemme todella otettuja Vuoden Työnantaja -kilpailun voitosta, ja tämä on upea tunnustus työyhteisöllemme”, toteaa M-Files Oy:n toimitusjohtaja Miika Mäkitalo, joka lupaa kuohuvat koko työyhteisölle vielä saman päivän aikana.

”Projekti oli jälleen kerran hyvän mielen projekti: Vastaanotto yrityksissä on lämmin, avoin ja innostunut”, summaa projektipäällikkö Kaisa Huunonen.

Oy Tampella Ab:n vuonna 1983 lahjoittaman kiertopalkinnon ottivat vastaan M-Files Oy:n toimitusjohtaja Miika Mäkitalo, HR-päällikkö Johanna Salmi, osastonvetäjä Jussi Salmi sekä avainasiakaspäällikkö Tero Anttila. Tunnelmallisessa tilaisuudessa musiikista vastasivat kamarin omat lahjakkuudet Anna Länninki ja Peter Rasmussen.

Projektitiimimme onnittelee voittajia! Teksti: Taru Kumpulainen Kuvat: Hannu Järvimäki

Vuoden 2013 työnantajana palkittiin tiedonhallintaratkaisuihin erikoistunut, 185 työntekijää työllistävä M-Files Oy. Haastavan taloustilanteen innoittamana tuomaristo halusi tänä vuonna antaa tunnustuksen yritykselle, joka on rohkeilla toimenpiteillään varmistanut työpaikkojen säilyvyyden ja lisääntymisen Pirkanmaalla. Tilaisuuden tunnelmaa rakentamassa Anna Länninki säestäjänään Peter Rasmussen.

5


VAIKUTTAJASEMINAARI

voita”, valmentajakuningas vahvistaa. Menestyjä ottaa omasta lahjakkuudesta annetuissa olosuhteissa parhaan irti. Fyysinen kunto on menestyjälle tärkeää. Tami painotti, että ilman liikuntaa valot sammuvat: ”Tunti liikuntaa päivässä antaa kaksi tuntia ekstraenergiaa.”

Esitys laittoi kuulijan pohtimaan, työskenteleekö hän arvojensa mukaisesti. Ninan näkökulmasta arvojen mukainen työskentely on jopa tärkeämpää kuin tavoitteet. Samoin työskentelytapa: ”Vuodenajan kierrot on vaan hyväksyttävä. Tulee kevät ja kesä, onnistutaan ja poimitaan satoa, mutta tekeminen ei voi olla loputonta kesää. Tulee syksy ja talvi, jolloin on kerättävä omat voimavarat ja muistettava rakkaus tekemiseen.”

Strategia pitää myös hioa kirkkaaksi. ”Visualisoi. Vaikka Audin peiliin”, kehottaa Tami. Menestyjän merkki on se, että puhuu aina hyvää pelikavereista selän takana. ”Jokaisen panos on kokonaisuudessa yhtä tärkeä, vain roolit ovat erilaisia. Roolita vahvuuksien kautta ja auta muita. Ole valmis tinkimään vähän omastasi yhteisen edun nimissä. Ei minä vaan me!” tykittää Don Tami.

Teksti: Kaisa Huunonen Kuvat: Hannu Järvimäki

Tee jokaisesta päivästäsi mestariteos, pyri parhaimpaasi ja keskity oleelliseen. Tamin mukaan hyvästä työstä ja luottamuksesta seuraa itseluottamus ja menestys: ”Sitoudu erinomaisuuteen! Tee kaikki niin hyvin kuin osaat.”

Nina vakavien asioiden äärellä Yleensä vauhdikkaana esiintyjänä tunnettu Nina Rinne nähtiin Vaikuttajaseminaarissa vakavampana, mutta sanoma energisoi yleisöä tuttuun tapaan. Nina kertoi käyneensä itsensä kanssa syvällisiä keskusteluja, löytäneensä tekemisen ja menestymisen syvimmän olemuksen: ”Se on rakkaus siihen mitä teet”, vakuutti Nina.

Vaikuttajaseminaari 2014:

Menestyminen lähtee rohkeudesta olla erilainen

EDUTECH. TAHTOA JA TULOKSIA. Edutech tarjoaa Tampereen teknillisen yliopiston osaamiseen perustuvaa täydennyskoulutusta. Koulutuksissamme voit syventää liiketoimintaosaamistasi ja asiantuntijuuttasi sekä perehtyä uusien teknologioiden luomiin mahdollisuuksiin.

Myynnissä olevia koulutuksiamme:

Don Tami lauteille

Juhlava päivä Vuoden työnantajan palkitsemisen jälkeen jatkui 24. Vaikuttajaseminaarissa Tammerissa. Järjestelyistä ja mukaansatempaavasta ohjelmasta vastasi tänä vuonna Tampereen Nuorkauppakamari.

Tammerkoski näkyi ja kuului yleisössä. JussinHessu-kulttuuripalkinnon ojensi Ilves jalkapallolle tuore puheenjohtajamme Harri Vuolle, ja puheenjohtajapalkinnon vastaanotti ilopillerimme Teija Siren. Päävieras oli kuitenkin Juhani ”Tami” Tamminen, joka selvitti yleisölle useiden vihellysten kera menestymisen pelimerkit.

Avauspuheenvuorossa Tampereen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Janne Viinikkala kiteytti ”Pitkän Lounaan” ytimen: ”Positiivinen tekemisen meininki, isosti ajattelu ja ennen kaikkea verkostoituminen ovat tie menestymiseen.”

Syy onnistumiseen ja epäonnistumiseen löytyy aina peilistä. Kysymys itsellemme kuuluu: Itketäänkö elämän kovuutta vai kääritäänkö hihat? Menestymiseenkin kuuluu vastoinkäymisiä, eikä ilman vastoinkäymisiä voi olla menestystä, mutta menestyjä ei milloinkaan luovu unelmistaan: ”Voittaja ei koskaan luovuta, luovuttaja ei koskaan

6

Koulutussuunnitelma päivässä, varaa oma aikasi Päivässä strategisesti kartalle, 28.3.2014 Talouden johtaminen 10.–11.4.2014 Pilvipalveluiden hyödyntäminen PK-yrityksissä, 5.–6.6.2014 Big Data liiketoiminnan kehittämisessä, tulossa syys-lokakuussa 2014 Big Data -työkalut, tulossa syys-lokakuussa 2014 Johtamisviestintä, tulossa loka-marraskuussa 2014 Systeemiajattelu johdon päätöksenteon tukena, tulossa loka-marraskuussa 2014

Kiinnostaako yrityskohtainen toteutus? Ota yhteyttä!

Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuskeskus Edutech Hermiankatu 1, 4. krs, PL 589, 33101 Tampere

www.tut.fi/edutech


HALLITUSLOHKOT 2014 kysymykset

Vahva näkemys erottuu

Hallit Julkisivut Rungot

1. Mitä kuuluu toimenkuvaasi?

2. Mitä tavoitteita tälle vuodelle?

3. Mikä saa sinut innostumaan?

SECY, Ville Luotonen

IPP, Riikka Töytäri

Minun, ja sitä kautta SECY-lohkon, erityisenä tehtävänä on pitää hallituksen toiminta sujuvana ja varmistaa, että aineistot, dokumentit ja päätökset on tehty ja toteutettu niin kuin pitääkin. Tänä vuonna SECY-lohkon projektina on myös arkistoinnin ja dokumenttien hallinnan uudistaminen niin, että oikeiden referenssien löytäminen ja arkistojen kaivelu olisi nopeaa ja tuloksellista. Innostun, kun koneisto on rasvattu ja asiat etenevät!

Edellisvuoden puheenjohtaja kuuluu kamarin hallitukseen vakiona, ja tehtävinä on olla tietopankkina sekä huolehtia jäsenhankinnasta.

COM, Peter Rasmussen Yhteiskuntalohko COM huolehtii kamarin varainhankinnasta sekä kehittää kamarin suhteita paikalliseen elinkeinoelämään ja julkishallinnon toimijoihin. Vuonna 2014 tulemme erityisesti keskittymään COM-lohkolla kamarin ulkoisen brändiarvon kasvattamiseen, kamarin tunnettuuden lisäämiseen Pirkanmaan talousalueella sekä yritysyhteistyön syventämiseen molemminpuolisen lisäarvon maksimoimiseksi. Lohkoni tavoitteisiin kuuluu edelleen kamarin jäsenten keskinäisen business-verkottumisen edistäminen ja kamarissa jo olevan osaamispotentiaalin esittely kamarin sisällä business-aamiaisilla ja -lounailla.

Kokonaisvaltaisimman innostuksen tunteen koen yleensä raviradalla sillin, kun oman vedon kohteena oleva valjakko ylittää ensimmäisenä maalilinjan tai tullessani maratonilta maaliin alle neljän tunnin. Olemme todistaneet Innostusta Isolla I-kirjaimella monessa yhteydessä kamaritoiminnassakin. Nyt siihen on annettu virallisesti lupakin oikein!

Henkilökohtaisena tavoitteenani on säveltää vuoden 2014 aikana myös Tammerkoski-biisi, johon tehtäisiin syksyllä kollaasityyppinen musiikkivideo sisältäen välähdyksiä kamarivuoden 2014 huippuhetkistä. Jos kaikki menee aikataulullisesti putkeen, biisi julkistettaneen pikkujoulujen 2014 kynnyksellä tai Vaikuttajaseminaarissa tammikuussa 2015.

9

Tavoitteena vuodelle on löytää Tammerkosken näköisiä ja oloisia, energisiä ja mahtavia koejäseniä. Innostun innostuksesta, siitä kun ryhmä löytää yhteisen energian!


INTILLÄ ON ASIAA

Osallistumalla sen tietää Oman kamarin ulkopuolella on uskomaton, koko telluksen kattava JC-maailma, jonka kartoittamisen voi aloittaa heti maaliskuussa kamarin omasta aluekokouksesta. Kansalliset kokoukset ovat tänä vuonna helposti saavutettavissa, kun huhtikuussa risteillään Itämerellä ja lokakuussa kokoustetaan Helsingissä. Twinning -toiminta eli ystävyyskamaritoiminta on Tammerkoskessa laadukasta ja elävää. Tänä keväänä twinning-isäntä toimii Hollanti. Eurooppa-kokous Maltalla kerää JC-kansaa verkostoitumaan uima-altaille kesäkuussa ja maailmankokous marraskuussa idylliseen Leipzigin kaupunkiin Saksaan. Innostu – kysy – osallistu!

LIO, Petri Vuorenpää LIO-lohko huolehtii siitä, että kamarin jäsenet pysyvät ajan tasalla, mitä tapahtumia on tulossa ja mitä muuta kamarissa tapahtuu. Lohkon tehtävänä on myös jättää jälki jälkipolville toimittamalla Kohinat –lehteä, jonne tapahtumien huippuhetket dokumentoidaan lehtijuttujen muodossa. Tavoitteenani on pitää jäsenistö tietoisena kamarimme tapahtumista ja samalla tutustua ja oppia käyttämään eri tiedotuskanavia tehokkaasti. Vuosi onkin aloitettu tuomalla kamarimme Wikipediaan ja Facebookiinkin on avattu avoimet sivut kamarillemme. Muitakin uusia avauksia on tälle vuodelle suunnitteilla. Innostun uusien asioiden kokeilemisesta ja yhdessä tekemisestä, joita kamarin parissa puuhastelu tarjoaakin monissa eri muodoissa.

IND, Nora Hasan Yksilölohko (IND) keskittyy koulutustoimintaan erityisesti yksittäisen jäsenen kehittämiseen. Se sisältää kaikki henkilökohtaisen kehityksen alueet kattaen myös sosiaalisen, taloudellisen, fyysisen ja henkisen kehityksen. Järjestää mahdollisimman tasokasta ja jäsenistön tarpeita palvelevaa koulutusta. Tavoitteena on osallistaa jäsenistöä mahdollisimman paljon myös koulutustarjonnan suunnitteluun. Tästä tulossa pian

Kuivasilmäisyys on yleinen mutta Kyseessä voi olla kuivasilmäisyys! harvoin vakava ongelma ja hoituu kostutushoidolla yleensä hyvin. Oftagel annosteltuna ainakin aamuin illoin pitää silmät virkeinä ja kosteina.

lisätietoa. Uuden yrittäminen, oppiminen ja kannustava ilmapiiri saavat minut innostumaan.

// Teija INTo Siren

ALUEKOKOUKSET 21. – 23.3.

Aluevuosikokous C – Lupa Innostua Tammerkoski

12. – 14.9.

Aluevaalikokous C Seinäjoki

KANSALLISET KOKOUKSET 25. – 27.4.

Vuosikokous

silmägeeli

Huippukokous – Leaders at the Sea

INT, Teija Siren

TREAS, Bertta Häkkinen

Toimin tänä vuonna yhdistyslohkon (LOM) edustajana hallituksessamme. Vastaan kuukausitapahtumiemme suunnittelusta ja toteutuksesta. Tarkoituksena on tarjota mielenkiintoisia ja ajankohtaisia tapahtumia, joissa jäsenemme voivat verkostoitua sekä tavata kamarituttuja. Tavoitteena on pitää toiminta aktiivisena ja myöskin kasvattaa aktiivisuutta. Lisäksi haluaisin jokaisen tapahtuman myötä tarjota jäsenille jotain ainutlaatuista mistä voi jälkeenpäin kertoa sekä kamari- että muillekin tuttaville. Minun innostukseni kumpuaa uusista haasteista sekä tietenkin muista ihmisistä ympärilläni. Yhdessä on aina mukavampi tehdä kuin yksin.

Toimintasuunnitelmaan on kirjattu INTin tärkeimpänä tavoitteena kannustaa jäseniä osallistumaan JC-toimintaan oman kamarin ulkopuolella. Parhaiten tätä – niin kuin muidenkin tavoitteiden täyttymistä – voi minusta edistää omalla esimerkillä. Siksi minä, INT 2014, aion osallistua mahdollisimman paljon kokousmatkoille kotimaassa ja ulkomailla. Haluan tehdä mukaanlähtemisestä helppoa ja herkullista. Meillä on niin huippua jengiä omassa kamarissa, että oikeastaan se on ihan sama, mihin päin lähtee – kun vain lähtee. Neitsytmatkan jälkeen onkin ihan iisiä Innostua jo pelkästä ajatuksesta lähteä aina uudestaan ja uudestaan!

TREASin tehtävänä on pitää kamarin talous tasapainossa. Toimin siis näköalapaikalla kamaritoiminnan ytimessä. Huolehdin kirjanpidon laatimisesta, valvon budjettia, hoidan maksuliikenteen ja kulukorvaushakemukset. Parhaiten TREASin toiminta näkyy jäsenille keväällä jäsenmaksulaskujen lähetyksen aikoihin. Tavoitteenani on tuoda muutkin TREASin vastuualueet näkyvämmiksi jäsenistölle sekä suunnitella taloutta pidemmälle ensi vuoteen. Innostun uusista haasteista ja tiukoista tilanteista. Rahastonhoitajan pesti on minulle täysin uusi aluevaltaus, joten opittavaa riittää!

10. – 12.10.

Vaalikokous - ELE Helsinki

KANSAINVÄLISET KOKOUKSET 16. – 18.5.

Twinning 2014 Hoorn, Hollanti

11. – 14.6.

EC Eurooppa-kokous St. Julian’s, Malta

24. – 29.11.

WC Maailmankokous Leipzig, Saksa

2/20 2/2014 /20014 /2014 1

VP LOM, Eija Heikkilä

TNKK

OFTAGEL® 2,5 mg/g karbomeeri. Käyttöaiheet: Keratoconjunctivitis sicca ja muu kuivan silmän oireenmukainen hoito. Annostus: 1 tippa silmään 1–4 kertaa vuorokaudessa. Pipetti on yhtä antokertaa varten. Yksi pipetillinen riittää kumpaankin silmään. Käytetty pipetti ja mahdollisesti jäljelle jäänyt sisältö hävitetään. Vasta-aiheet: Yliherkkyys jollekin valmisteen sisältämälle komponentille. Varoitukset: Oftagel-silmägeeli silmätippapullossa sisältää säilytysaineena bentsalkoniumkloridia, joka saattaa saostua pehmeisiin piilolinsseihin. Pehmeitä piilolinssejä ei tulisi käyttää valmisteen käytön yhteydessä. Oftagel-silmägeeli kerta-annospipetissä ei sisällä säilytysainetta ja sopii täten säilytysaineille yliherkille potilaille. Piilolinssit tulisi poistaa ennen valmisteen tiputtamista silmään ja asettaa takaisin aikaisintaan 15 minuuttia silmätippojen laiton jälkeen. Yhteisvaikutukset: Käytettäessä muuta paikallista silmälääkitystä tulee lääkkeiden annon välillä olla vähintään 15 minuutin tauko ja Oftagel-silmägeeli tulee aina laittaa silmään viimeisenä. Raskaus ja imetys: Valmistetta tulee käyttää raskauden ja imetyksen aikana vain, jos lääkityksestä koituva hyöty on sikiölle tai rintaruokinnassa olevalle lapselle mahdollisesti aiheutuvaa riskiä suurempi. Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn: Oftagel-silmägeeli saattaa ohimenevästi heikentää näkökykyä. Haittavaikutukset: Välittömästi valmisteen annon jälkeen saattaa esiintyä ohimenevää näön sumentumista, lievää kirvelyä tai paikallista ärsytystä. Pakkaukset ja hinnat: (VMH 2/2014) 10 g 7,60 €, 3x10 g 15,76 €, 30x0,5 g 14,23 €, 120x0,5 g 32,15 €. Apteekista ilman reseptiä. Tutustu pakkauksessa olevaan käyttöohjeeseen. Oireiden pitkittyessä ja diagnoosin varmistamiseksi www.santen.fi käänny lääkärin puoleen.


UUSIIN TEHTÄVIIN Vuonna 1911 perustettu Asianajotoimisto Borenius on yksi Suomen suurimmista ja kokeneimmista asianajotoimistoista. Tarjoamme kattavaa, korkealaatuista palvelua kaikilla liikejuridiikan aloilla. Toimistomme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Pietarissa. Olemme myös osa Borenius Groupia, johon kuuluvat paikalliset erilliset asianajotoimistot Tallinnassa, Riiassa, Vilnassa ja New Yorkissa.

LAKIMIEHEN

toja ja keskittymään asiantuntijuudessa kasvamiseen niillä

NÄKÖALAPAIKALLE

vaivattomasti. Samalla laaja resurssi mahdollistaa osallis-

juridiikan sektoreilla, joista on kiinnostunut. Tulkintakysymyksissä löytää keskustelukumppanin ja sparraajan aina tumisen toimiston sisäisiin kehittämishankkeisiin, jotka eivät ainakaan aiemmin ole olleet asianajoalalla välttämättä ykkösprioriteettina, mutta kuitenkin ehdoton edellytys

Kamarimme jäsen Tomi Kauppinen aloitti Asianajotoimisto Borenius Oy:n palveluksessa syyskuussa 2013. Toimistolla on pitkät perinteet vuodesta 1911 lähtien, ja tällä hetkellä Borenius lukeutuu yhdeksi Suomen suurimmista ja johtavista toimistoista liikejuridiikan alalla. Kaiken kaikkiaan Boreniuksen palveluksesssa on yli 120 lakimiestä.

TAMPERE Asianajotoimisto Borenius Oy Kuninkaankatu 26 B, 33200 Tampere Puh. 03 214 9111

palvella asiakkaita yhä paremmin.

Miten olette alueellisesti sijoittuneet? Kansainvälistä vetoapua tarjoavat New Yorkin, Pietarin ja Baltian toimistomme, joiden asiantuntemus on nopeasti ja mutkattomasti saatavissa. Järjestimme esimerkiksi marraskuussa Tampereella yhdessä New Yorkin toimistomme kanssa erityisesti kasvuyritykselle suunnatun seminaarin. Tamperelaisina kuitenkin ymmärrämme pirkanmaalaisten

Ovatko mielikuvasi uudesta työnantajastasi osoittautuneet oikeiksi?

www.borenius.com

asiakkaiden kohtaamat haasteet ja pystymme vastaaman niihin mutkattomasti, laadukkaasti ja samalla kustannus-

Hyvät hinnat. Parhaana palkittu.* Tulen Nordeaan!

Hyvä Tammerkosken Nuorkauppakamarin jäsen, tule asiakkaaksemme Tampereen konttoreihin! Konttoreidemme henkilökohtaiset pankkineuvojat sinut tervetulleeksi asiakkaaksemme. Mitä enemmän keskität meille pankkiasiointiasi, sitä enemmän etuja saat. Avainasiakkaana nautit parhaista eduistamme ja saat henkilökohtaisen pankkineuvojan. Katso lisää nordea.fi/tervetuloa tai soita 0200 3000 (pvm/mpm) ma–su 24 h/vrk ja varaa aika tapaamiseen.

Nordea Pankki Suomi Oyj

Muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen voin hyvillä

tehokkaasti.

mielin todeta, että ennen aloittamistani olleet mielikuvat

Kutsu vierailulle

uudesta toimistosta ovat pitkälti toteutuneet. Nykyisen työnantajani palveluksessa olen päässyt heti mukaan mm. mielenkiintoisiin yritysjärjestelyihin. Toi-

Erityiset kiitokset onnistuneesta aloitukses-

saalta tilaa löytyy edelleen myös asiak-

taan Tomi kuitenkin lähettää Tampereen

kaiden erimielisyyksien ratkomiselle.

toimiston loistavalle 12 hengen tiimille, jota vetää osakas Jari Gadd. Jari on Tammerkosken puheenjohtaja vuodelta 2002.

Mitkä ovat uuden työnantajasi vahvuudet?

Haastattelu päättyy, mutta tutustuminen jatkuu: Tomi ja Jari lupaavat kutsua Tam-

Toimistomme ehdoton vahvuus

merkosken kylään lähitulevaisuudessa.

on mielestäni koko ja tulevaisuuteen

suuntautu-

Teksti ja kuvat: Kaisa Huunonen

neisuus. Konkreettisesti ympärillä olevien asiantuntijoiden määrä tarkoittaa sitä, että jokainen pääsee tekemään

Teemme sen mahdolliseksi

laadukkaita toimeksian-

* Nordea on Global Finance –lehden valinta parhaaksi pankiksi Pohjoismaissa ja Suomessa vuonna 2013.

Tampereen konttorit 0200 3000 nordea.fi

13 1 3


Vincit innostui Great Place to Work -voiton ratkettua.

Innostuksen johtaminen Syksyllä 2013 kuulin sen ensimmäisen kerran. Innostuksen johtaminen. Rakennusalalla toimiva asiakkaani haluaa johtaa innostamalla, lisäämällä innostusta, sitouttamalla innostuksella. Tuo termi jäi pyörimään mieleeni hiljaisina kysymyksinä. Voiko innostusta johtaa?

me siitä, mitä on innostus. Nina muistuttaa, että liian usein tunne unohdetaan. Tunne, joka on kaiken tekemisen kertomerkki tai jakaja. Tiedämmehän itsemme, mitä saamme aikaiseksi silloin kun tunnemme innostusta. Innostus syntyy sisäsyntyisesti kiinnostavan aiheen kautta, mutta myös luottamuksen, avoimuuden ja sitoutumisen kautta hyvässä työyhteisössä. ”Innostusta todellakin voi johtaa. Anna tilaa, astu syrjään. Anna muiden palaa.” Eira Viitala, liiketoimintajohtaja, Pohjanmaan Kaluste.

Tarinat ja unelmat taustalla Tilan antaminen ei yksin taida kuitenkaan riittää. Pohjanmaan Kalusteella on taustalla vahva brändi, tarina, pitkät perinteet. Avainhenkilöt ovat sitoutuneet tarinaan, yhteiseen unelmaan. Rakennusalan asiakkaani kertoo myös henkilöstölleen tarinaa siitä, minkälainen yritys on saavuttaessaan visionsa ja miten yritys muuttaa koko toimialaa ja sitä kautta maailmaa. Great Place to Work –kilpailun voittanut Vincit johtaa unelmilla. Aluksi unelmat koskivat yritystä, mutta myöhemmin unelmat on viety henkilökoh-

Innostumisen juuret Ensimmäisenä marssin haastattelemaan kamarikaveria Nina Rinnettä, jota aihe selkeästi innostaa. Ensin juttelem-

15


LUPA INNOSTUA! ALUEVUOSIKOKOUS C 21. – 23.3.2014 LUPA INNOSTUA – TAPA ONNISTUA Kesällä 2013 annoin itselleni Luvan Innostua kokouspäällikön roolista. Loppukesästä keräsin ympärilleni projektitiimin, ja ojensin Luvan eteenpäin. Luvan antaminen vapauttaa energiaa antajalta saajalle. Lupa poistaa esteitä, mutta tuo samalla mukanaan vastuun. Innostuminen moninkertaistaa energian, mutta vaatii elääkseen ympärilleen luottamusta ja hyväksyntää. Tällä reseptillä projektitiimimme on rakentanut C-alueen aluevuosikokouksen vm-2014.

Kuva otettu Ice Live 2014 -tapahtumassa. Oikeudet saatu. © Anna-Kaisa Kaplas

taiselle tasolle. ”Pilotoimme uutta uramallia, joka tukee ihmisiä tunnistamaan omia ammatillisia unelmiaan sekä löytämään omia vahvuuksiaan. Kun unelma on tunnistettu, pilkotaan niitä mentoroinnin avulla yhä pienemmiksi konkreettisiksi osatavoitteiksi, joita on helppo kytkeä päivittäisiin projekteihin. Muutaman unelma on sisältänyt juttuja, jotka eivät ole olleet meillä mahdollista toteuttaa, mutta nämäkin unelmat olemme sallineet.” Johanna Pystynen, henkilöstöjohtaja, Vincit.

Alusta asti meidän yhteisenä tavoitteena on ollut järjestää aluekokous, jossa ei ole mitään sellaista, mikä ei Innosta meitä itseämme ja toisaalta kaikki se, mikä Innostaa. Nyt, kun kokous on jo ovella, voi tiimi taputtaa itseään selkään ylpeänä ja todeta Luvan kanssa onnistuneensa.

omat unelmat jäävät liian usein vain unelmiksi. Huomaammehan usein omassa elämässämme ja ympäristössämme, että esimerkiksi rahan tai yltiöpäisen turvallisuuden tavoittelu sekä eläminen tavalla, jota olettaa muiden olettavan itseltään, menevät omien unelmien edelle.

Koska kotimainen musiikki on tänään suositumpaa kuin koskaan, olen valinnut kokoukselle epävirallisen tunnusbiisin – en juurikaan sen syvällisen sanoman, vaan Innostavan fiiliksen ansiosta. Kevään 2014 suosikkiraitani kertsissä kuvataan osuvasti autenttista JC-Intoa: ”huominen on huomenna, vaik oltais jo sen puolella” (JVG).

Vincitin Jarkko Järvenpää törmäsi samaan aikoinaan rekrytoidessaan. ”Haastatteluissa moni korosti oman työpaikkansa turvallisuutta. Joku siitä näkökulmasta, että Vincit on niin pieni. Toinen siitä, kun omassa työpaikassa oli YT:t meneillään. Totesin aina, että mikään työpaikka tai työnantaja ei ole varma, mutta itse voi varmistua siitä, että on aina duunia, jos kehittää itseään kaiken aikaa. Maksammekin työntekijöille ”bonusta” oman osaamisensa kehittämisestä vapaa-ajallaan.” Jarkko Järvenpää, myyntijohtaja, Vincit.

Innostus vetää puoleensa innostusta Vuoden työnantaja -kilpailun aikana ihastelemme porukalla sitä innostuksen ilmapiiriä, jonka vierailija kohtaa käydessään M-Filesilla. Avainhenkilöt osoittavat innostusta, mutta selkeästi myös koko organisaatio on innostunut. Palkintojenjakotilaisuudessa juttelen aiheesta M-Filesin avainasiakaspäällikon kanssa, jolle oli avautunut M-Filesin työtyytyväisyys ja innostus uudella tavalla tutustuttuaan Netflixin HR-filosofiaan. Huipputekijät ja innostus mahdollistavat suuremman vastuun ja vapauden antamisen tekijöille sekä samalla kevyemmät ja ketterämmät prosessit. Samalla innostus, huippuosaaminen ja järkevät prosessit vetävät puoleensa uusia huippuja. ”Innostuneisuus yhdistettynä erinomaisiin työntekijöihin on voima, joka motivoi työntekijöitä huipputuloksiin. Sama innostuneisuuden ja erinomaisten työntekijöiden keskittyminen myös vetää puoleensa uusia erinomaisia työntekijöitä – huipputekijät haluavat tehdä töitä toisten huipputekijöiden kanssa.” Tero Anttila, avainasiakaspäällikkö, M-Files.

Lupa innostua Yksilöllä siis on valinnan vapaus. Jokaisella on lupa innostua. Kehittää itseään ja innostua lisää. Työnantaja voi tukea innostusta tarinoilla sekä antamalla vastuuta ja vapauksia, mutta päätös innostumisesta on yksilöllä. Ice Live -seminaarissa tammikuussa Robin Sharma puhutteli kuulijoitaan tiukan lempeästi. ”Jos tämä on viimeinen vuotesi, teetkö niitä asioita, joita todella haluat?” Sharma kannustaa elämään arvojensa mukaista elämää joka hetki ja muistuttaa, että pahin kärsimys on toteutumatta jäänyt potentiaali.

Tervetuloa nauttimaan Luvan kanssa Innostuksesta – omasta ja toisten! Teija Siren, Kokouspäällikkö

CEELLÄ ON FIILISTÄ Ceeläisen tunnistaa siitä, että me osaamme ottaa ilon irti ja nauttia tästä harrastuksesta. Meillä on käsillä tämän kevään huipputapahtuma. Teeman mukaisesti alueen vuosikokousviikonloppuna meillä on LUPA innostua, nauraa ja tavata JC-ystäviä. Kiitos Tammerkosken Nuorkauppakamarille kokousviikonlopun järjestelyistä. Ceen hengen mukaisesti autamme toisiamme ja tänä viikonloppuna onkin tärkeää, että pidämme huolta koejäsenistä ja muista kokouksen ensikertalaisista. Toivotan kaikille antoisaa kokousviikonloppua. Jenni Rajahalme, Aluejohtaja 2014

”Ketään ei koskaan tyrmätä, kun on aidosti innostunut.” Elastinen, Ice Live 2014, 30.1.2014.

Turvallisuuden tavoittelu vai unelmat? Nina julkaisee Facebookissa linkin Kalevassa 9.2.2014 julkaistuun artikkeliin, jossa saattohoitaja kertoo, mitä ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan. Suurinta osaa ihmisistä kaduttaa se, ettei tullut eletyksi niin kuin itse halusi, jolloin

Teksti: Kaisa Huunonen Kuva sivulla 15: Kim Öhman Kuva sivulla 16: Anna-Kaisa Kaplas Kokouspäällikkö:

16

Trade Show:

Kokous HQ

Tsekkaa vielä

Teija Siren

Ilona Ivanoff

Cumulus Hotelli Pinja

nämä:

040 577 9456

0400 652 734

Satakunnankatu 10

www.lupainnostua.fi

33100 Tampere

www.jctammerkoski.com

Kokoustoimisto:

Tiedotus:

Leena Lehtonen

Petri Vuorenpää

03 241 5111

Tai ota yhteyttä:

040 704 4280

lio@jctammerkoski.com

pinja.cumulus@restel.fi

lupainnostua@jctammerkoski.com

17


KEYNOTE-ESITTELYT

KEYNOTE-ESITTELYT

aamupäivän puhujat

iltapäivän puhujat

AAMUPÄIVÄN KEYNOTE - PAULI AALTO-SETÄLÄ

ILTAPÄIVÄN KEYNOTE - OLLI KESKINEN

”Lupa Innostua” Business Forumin aamupäivän Keynote-puhujana lavalle astuu Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä. Aalto-Setälä on kokenut mediavaikuttaja, puhuja, journalisti ja kirjailija, joka on toiminut ennen nykyistä tehtäväänsä mm. Kotimaa-lehden, Iltalehden ja Nelosen päätoimittajana sekä ollut perustamassa maahan kahta kaupallista tv-kanavaa. Aalto-Setälällä on Aller Media Oy:n toimitusjohtajuuden lisäksi lukuisia luottamustehtäviä; hän istuu mm. kehitysyhteistyöjärjestö Planin sekä Savonlinnan Oopperajuhlien hallituksessa.

Lupa Innostua lauantai-iltapäivän Keynote Speaker on Olli Keskinen - suomalainen televisiovaikuttaja ja yksi 1990-luvun menestystelevisiosarjan Kummelin luojista. Mies, joka muistetaan Eero Kakkona ja Kummelin Musacornerin Iso-Pebenä. Keskinen nähtiin Kummeli-vuosien jälkeen vuosituhannen vaihteessa saman tuotantoryhmän Mankeli-sarjassa. Hän on lisäksi ollut mukana muissa Yleisradion, MTV3:n, Nelosen ja Canal+:n televisio-ohjelmissa. Tulemme kuulemaan Parhaaseen A-ryhmään kiistatta kuuluvalta Keynote-puhujaltamme huippumielenkiintoisten esityksen työelämässä tarvittavasta luovuudesta. Lisäksi esitys käsittelee Kummelin ja siitä syntyneen ilmiön taustalla vaikuttaneen Porkkanaryhmän perustamista. Kuulemme esimerkkejä ryhmän jäsenillä olleista raikkaista ideoista, jotka johtivat 1990-luvulla koko kansakunnan rakastamien sketsihahmojen syntymiseen. Keskinen tuo puheessaan esille myös Kummeli-menestystarinan kaupallisen ulottuvuuden.

Luovien ja haastavien esimiestyötehtäviensä innoittamana Aalto-Setälä on kirjoittanut menestyskirjat ”Merkitystalous” (2005) sekä ”Perkele! Tunneosaamisen oppikirja esimiehille” (2007). Hänen Lupa Innostua -seminaarin teemaan niveltyvä ajankohtainen uutuuskirjansa, ”Innostus - Myötämanipuloinnin aakkoset”, ilmestyi tammikuussa 2014. Teos pureutuu kysymyksiin, mitä meidän tulisi työelämässä tehdä ja minkälaisia ihmisiä meillä tulisi ympärillämme olla, jotta emme kadottaisi innostustamme niinä hetkinä, kun eniten tarvitsemme innostusta. Uusien asioiden innovointi on yksi tärkeimmistä eteenpäin työntävistä voimista paitsi työelämässä myös nuorkauppakamaritoiminnassa. Tulemme kuulemaan Lupa Innostua -lauantaina mukaansa vetävän puheenvuoron innostuksesta eri olomuodoissa ja välineistä innostuksen kehittämiseen entistä suurempiin sfääreihin.

Keskinen on kulkenut Kummeli-vuosien jälkeen omia polkujaan ja toimi vuosina 2003-2013 valmennuskonsulttina Jari Sarasvuon Trainers’ Housessa. Vuosien varrella Keynotemme on kirjoittaunut kirjan Ajattelua Halvalla (1995), sekä perustanut keväällä 2013 oman yrityksen Bow Concept Oy:n ja laatii tällä hetkellä mm. elokuvakäsikirjoituksia.

MIKKO KUITUNEN

KAROLIINA LEHTONEN

AAMUPÄIVÄN KEYNOTE -ALUSTUS

ILTAPÄIVÄN KEYNOTE -ALUSTUS

Mikko on 33-vuotias tamperelainen tuotantotalouden DI, joka toimii perustamassaan Vincit Oy:ssä tittelillä Passionate Managing Director.

Karoliina on yrittäjä ja markkinoinnin asiantuntija. Karoliina toimii Radikal Advertisingin toimitusjohtajana sekä pitää markkinoinnista ja myynnistä kertovaa Karolla on asiaa -blogia

Vincitin menestyksen ansiosta Mikolle on kertynyt myös henkilökohtaisia meriittejä. Hän on voittanut Työ- ja elinkeinoministeriön Timangi-kilpailun, hänet on valittu vuoden nuoreksi yrittäjäksi sekä Suomen Vuoden uusyrittäjäksi 2012. Vincit on vuonna 2007 perustettu tamperelainen ohjelmistotalo, jossa työskentelee parhaillaan 85 huippuasiantuntijaa. Vincit rikkoo toiminnassaan perinteisen organisaation normeja ja hyödyntää rohkeasti uusia tapoja toimia.

Lisäksi Karoliina on osakkaana Suomen ensimmäisessä rentoutussalissa Mielikylpy Oy:ssa. Karoliina Lehtosen vauhdikkaassa alustuksessa löydetään omia innostuksen aiheita sekä tapoja pitää yllä innostusta. Hän puhuu työssä jaksamisen puolesta sekä burnoutin vaaroista.


VIIKONLOPUN AIKATAULU PERJANTAI 21.3.2014 15:00 - 21:00 16:00 - 19:00 18:00 - 20:00 19:00 - 19:30 19:30 - 23:30 23:30 - 04:00

Kokoustoimisto auki SNKK / Ideasta projektiksi Alueen puheenjohtajien kokous First Timers -cocktail Tulojuhla Jatkot / Ravinloa Ilona

LAUANTAI 22.3.2014 5:55 06:30 - 10:00 08:00 - 16:30 08:00 - 09:00 08:00 - 09:00 08:00 - 12:00 08:30 - 10:30 09:00 -15:00 10:00 - 10:20 10:20 - 11:20 11:30 -> 11:00 - 13:00 12:30 - 12:50 12:50 - 13:50 14:00 - 16:00 14:00 - 17:00 14:15 - 17:00 14:30 - 15:30 16:00 - 18:00 19:00 - 02:00 02:00 - 04:00

Aamulenkki Aamiainen Kokoustoimisto auki Trade Shown pystytys SNKK / International Learning Breakfast SNKK / Vakuuta ja vaikuta osa 1/2 SNKK / Pre-Akatemia (puheenjohtajille) Trade Show Keynote -alustus / Mikko Kuitunen Keynote / Pauli Aalto-Set채l채 Senaattoriohjelma Lounas / Ravintola Huviretki Keynote -alustus / Karoliina Lehtonen Keynote / Olli Keskinen SNKK / Vaalilautakunnan koulutus SNKK / Vakuuta ja vaikuta osa 2/2 IPP-ohjelma SNKK / Puhekilpailu Saunat / Kampaukset Gaala Jatkoaikabileet

SUNNUNTAI 23.3.2014 07:30 - 11:00 09:00 - 13:00 09:00 - 09:30 10:00 - 13:00

Aamiainen Kokoustoimisto auki Valtakirjojen tarkistus GA - yleiskokous

Muutokset kokousohjelmaan mahdollisia. Seuraa tiedotusta www.lupainnostua.fi ja Facebookissa.


itseen, omaan ammattiatioon ja omaan tekemiseen sekä menestymiseen tulee heti kakkosena. Jos perustuksen pilari on hutera, yrityksen menestys ei ole kauaskantoista. Intohimoinen suunnittelija on elementissään juuri työssään: Meidän tiimistä kaikki ovat unelma-ammatissaan. Jokainen projekti on oma mestariteoksensa. Intohimo työhön mahdollistaa sen, että aina tekee huomaamattaan enemmän kuin on sovittu. Meillä on upea yhteishenki, ei minä vaan me -periaate sekä energia ja sopiva rentous työpaikalla. Toteutamme projekteja niin tiiminä kuin yksin.

Katsaus tulevaan

Ei minä vaan ME! Yritys, jossa innostutaan, kehitytään, tuetaan toista, nauretaan ja nautitaan joka päivä.

Innostus - onnistuminen

Vuonna 2011 perustettu Suunnittelutoimisto Muotoa on innovatiivinen kolmen Muotoilijan kollektiivi, jossa kaikki toimivat yksityisyrittäjinä. Yrityksemme perusta on korkeakoulutettu ja osaamistaan kehittävä henkilökunta. Suuri intohimo ja innokkuus omaan työhön tuo parhaat puolemme esiin ja työ on tehokasta. Ammattitaidosta ja työn laadusta ei ole varaa tinkiä. Muotoa tarjoaa laadukasta sisustussuunnitelua julkisiin tiloihin ja yksityiskoteihin.

Korkeakouluaikana vuonna 2008 päätös jo tehtiin. Yritys perustetaan, kun aika on sopiva. Sopivin aika löytyi heti taantumakauden huippulla vuonna 2011, kun etenkin itse olin perin kyllästynyt perus leipätyöhöni. Tuntui, että jokainen työpäivä on vain suoritus eikä tuo uusia haasteita. Vireystaso alkoi laskea. Oli aika ottaa askel kohti unelmaa. Olen aina omannut päättäväisen rohkean luonteen ja taidon innostua. Nyt kohta 29-vuotiaana olen käsittänyt, että juuri innostuminen ja usko unelmaan oli se juttu, että asiat saatiin loksahtamaan kohdalleen. Myös suuri palo kehittää oman alan tunnettavuutta, imagoa ja uskottavuutta aikana, jolloin media on tuonut sisustamisen kaikkien huulille, oli minulle hyvin tärkeää. Kehtiysprosessi on pitkä, mutta olen onnellinen, että saan osaltani olla siinä mukana.

Kuinka yritysmallimme toimii? Tärkeintä yritysmallimme toteutumisessa on työntekijöiden ehdoton keskinäinen luottamus ja rehellisyys. Usko

22

Tavoitteenamme on kasvaa ja kehittyä kohti alamme parhaimmistoa ja siihen auttaa vain kokemus! Ensimmäiset vuodet ovat olleet jo pienimuotoinen työvoitto. Aika rohkea ilmaisu, mutta tie ei tosiaan ole ollut helppo. Olemme verkostoituneet mallikkaasti, kamariura on tuonut paljon oppia projektinhallintaan sekä loistavia kontakteja. Olen valtavan kiitollinen uskalluksestani kokeilla, mihin siivet kantavat. Yrityksen perustamisen jälkeen tunnen taas eläväni. Nyt saan toteuttaa itseäni, saan energiaa elämään työstäni, opin päivittäin uutta, tapaan uusia ihmisiä ja mikä tärkeintä saan vaikuttaa ihmisten elämään ja ympäristöön osaamisellani. Koska visuaaliset ärsykkeet, kuten värit ja kuviot, aiheuttavat meille erilaisia tunnetiloja, tulee muistaa, että oman onnellisuuden, vireystason ja keskittymisen ylläpitämiseksi ei ole yhdentekevää millaisessa ympäristössä asumme, elämme tai työskentelemme. Tulevaisuuden visiot ovat korkealla, niin niiden kai kuuluukin olla, sillä koskaan ei voi olla liian valmis, aina tulee olla

mahdollisuus ja päämäärä kehittyä. Luovuudella ja innostumisella ei ole rajoja kun teet mistä pidät! Teksti: Niina Jalasjoki

henkilökuva Nimeni on Niina Jalasjoki ja olen yksi Muotoan iloisista suunnittelijoista. Rakastan työtäni. Suuri intohimo työhön tekee siitä välillä myös raskasta, sillä ajatukset on vaikea siirtää muualle. Työyhteisössä taidan olla koko potretin verbaalinen tuki, kannustaja, positiivari ja humoristi ja kolmas sielunsisko. Työssäni nautin eniten innostavista asiakaspalavereista, joissa saan myös asiakkaat innostumaan. Siinä auttaa hyvin tehty pohjahaastattelu ja tarvekartoitus. On myös upeaa kuinka asiakkaista, etenkin pidemmissä projekteissa, muodostuu helposti läheisiä ystäviä. Luova työ vaatii valtavaa keskittymistä, jotta kykenee hallitsemaan erilaisia kokonaisuuksia samanaikaisesti. Kun projekteja pyörii useita yhtä aikaa, on osattava siirtää ajatukset nopeasti tilasta toiseen ja hallittava samaan aikaan monen projektin kulku, aikataulu, budjetti, toteutus sekä tärkein, millainen tilasta visuaalisesti asiakkaan toiveiden mukaan suunnitellaan. Työ ei ole pelkästään mukavaa värien pyörittelemistä, päinvastoin, se on hyvin vähältä osin sitä. Se vaatii synnynnäistä kykyä havaita värejä ja valoa ja kolmiulotteista ympäristöä. Projektiluontoinen suunnittelutyö sisältää paljon asioiden organisointia, aikataulutusta, rakennesuunnittelua, sähkösuunnittelua, materiaalioppia, tilajakosuunnittelua, tekstiilisuunnittelua, valaistussuunnittelua, esitelmiä, asiakaspalavereita, messuja, jatkuvaa oppimista ja tutkimista. Siispä kiitän jo nyt myös täsmällisestä luonteestani.


MATRIKKELIPROJEKTI 2014

Uudet tekijät uusien haasteiden edessä Kamarimme jokavuotinen matrikkeliprojekti polkaistiin käyntiin UPM Timberin tiloissa pidetyllä kick off-palaverilla 4.12.2013. Ensimmäisen palaverin tärkeimpänä agendana oli löytää keskuudestamme projektipäällikkö sekä häntä avustamaan sihteeri. Projektipäälliköksi valittiin Lauri Ukkonen ja sihteeriksi Saara Pynnönen. Lohkovastaava COM Peter Rasmussen oli ensimmäisessä palaverissa alustamassa alkavaa projektia. Peterin johdolla kävimme läpi projektin kulkua, tavoitteita sekä keinoja kuinka tulemme tavoitteeseemme pääsemään. Lisäksi muutama viime vuoden projektitiimiläisistä oli kertomassa kokemuksistaan viime vuodelta ja antamassa meille uusille tiimiläisille kullan arvoisia myyntivinkkejä tulevan koitoksen aloittamiseen.

oli yhteinen tavoitteemme. Itsestään selvää oli jokaiselle, että totta kai parempaa tulosta lähdetään tavoittelemaan kuin viimeksi – kilpailuhenkisyys ei koskaan ole pahasta! Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttaminen kun koituu loppujen lopuksi kaikkien kamarimme jäsenten yhteiseksi hyväksi. Tavoite asetettiin korkealle ja Kuuban valkoiset hiekkarannat piirrettiin jokaisen mieliin. Innostus oli katossaan ja ryhmä lähti Sitomon tiloista myynti-intoa puhkuen.

Viinikkalan puhe sai miettimään toden teolla sitä mitä olemme matrikkeliprojektissa myymässä. Olemmehan niin mahtava ja laajasti elämän osa-alueita edustava joukkio, että miksi joku yritys ei haluaisi meiltä mainosta ostaa?

Ukkonen jyrähtää Projektipäälliköltä tuli viesti – nyt luurit käteen ja linjat kuumiksi! Tervettä painetta laitettiin tiimiläisiin projektin ollessa melkein loppusuoralla. Henkilökohtainen kannustaminen on hyvä keino saada ihmiset toimimaan. Jokaisella kun on omat työ- sekä vapaa-ajan kiireensä ja välillä tuntuu, että on melkein mahdotonta löytää aikaa soitteluun. Kyllä sitä löytyy, kun tavoite on yhteinen ja päämäärä selkeä. Pientä ponnistelua se tosin vaatii.

Luuri käteen ja soittelemaan Nyt oli aika ryhtyä toimeen. Faktat kamaristamme oli kirkkaana mielessä ja kontaktilista oli luotu. Ennen ensimmäistä puhelua löi tyhjää, kirjaimellisesti. Kun tartuin luuriin, tuntui että kaikki hyvä valmistautumiseni valui jonnekin. Mitä jos langan toisesta päästä kysytään jotain sellaista mihin en osaa vastata? Mitä jos heti ensimmäisessä puhelussa tulee täystyrmäys? Mitä jos en osaa selittää asiaan selkeästi ja myyntihenkisesti? Miljoona kysymystä pyöri mielessäni ja vei pienen hetken ennen kuin sain näppäiltyä ensimmäisen numeron ruutuun. Päätin aloittaa kontakteista, joilla oli edellisenä vuonna ollut matrikkelissamme mainos. Ensimmäisen puhelun jälkeen soittaminen helpottui hieman ja sain draivin päälle. Vaikka yhtään kauppaa en tuona päivänä saanut lyötyä lukkoon, olin kuitenkin saanut homman alkuun.

Loppukiri Tätä kirjoittaessani projektia on jäljellä enää muutama viikko ja rauta on kuumaa. Viimeisimmässä palaverissamme piipahti myös puheenjohtajamme Harri Vuolle ja kannusti meitä loppukiriin. Palaverin lopussa sovimmekin jo muutaman myyntirinkiajankohdan, jolloin tartumme pienessä porukassa puhelimeen ja otamme tehokkaan parituntisen myyntihetken. Hyvä ja kannustava ilmapiiri vallitsee ryhmässämme. Loppurutistuksen jälkeen näemme lopputuloksen ja sen saavuttamiseen on jokaisen panos ollut tärkeä.

Uutta tuulta purjeisiin

Hyvällä yhteishengellä, yhteiseksi hyväksi.

Tammikuun kuukausitapahtuma oli suunnattu osaksi matrikkelitiimiläisille, koska tapahtumassa Leanware Oy:n toimitusjohtaja ja Tampereen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Janne Viinikkala piti tehokkaan myyntikoulutuksen – niin matrikkelimyyntiin kuin myyntiin yleensäkin liittyen.

Tästäkö sen sitten pitäisi lähteä? Ajatukset ensimmäisen palaverin jälkeen olivat innostuneet, mutta ehkä myös hieman sekavat. Tästäkö sitä nyt sitten vaan täytyisi ottaa ja lähteä myymään mainoksia? Itselläni ainakin oli pinnassa epävarmuuden tunteita, koska kuten suurin osa meistä, en ole koskaan tehnyt mitään vastaavanlaista. Heti epävarmuuden tunteiden perässä seurasivat kuitenkin innostus sekä ajatus itsensä haastamisesta. Tässähän on nyt juuri se paikka kehittää itseään!

Teksti: Eija Heikkilä Kuvat: Peter Rasmussen

nustavan myyntikoulutuspuheen. Ninalla olikin jo kyseisen kannustuspuheen pitämisestä useamman vuoden kokemus ja Nina valoikin meihin epäluuloisiin ja hieman epävarmoihin tuleviin myyntitykkeihin uskoa tulevasta. Nina puhui siitä kuinka jokainen lähestyy myyntiprojektia eri lähtökohdista ja eri tavoitteista. Puheenvuoron loppua kohden pöhinä Ninan puheessa nousi sfääreihin ja päättyi matrikkeliprojektin vertaamiseen käärmehyeenojen esiinmarssiin. Ninan puheesta saikin taas uutta puhtia oman myyntipuheen suunnitteluun ja usko omiin myyntimahdollisuuksiin kasvoi. Periksihän me ei anneta, vaikka mikä olisi!

Ensimmäisessä palaverissa tuli myös esille se seikka, kuinka tärkeä kyseinen projekti on kamarillemme. Uskon, etten puhu pelkästään omasta puolestani kun sanon, että tämä loi tiimiläisille pienen pienen paineen tunteen. Joka tapauksessa ryhmän henki oli alusta alkaen hyvä ja uskomme siihen, että homma hoidetaan, oli vahva.

Tavoitteet korkealle!

Nina Rinteen tykityksen jälkeen kävimme projektipäällikkö Lauri Ukkosen johdolla läpi projektin etenemisaikataulua sekä käytännön asioita, mutta tärkeimpänä seikkana

Toinen palaverimme pidettiin Valmennustoimisto Sitomon tiloissa 9.1.2014. Nina Rinne piti alkuun meille kan-

24

25 5


DECENS

joonaan euroon. Olemme Suomen lisäksi tehneet asiakkaidemme kautta töitä mm. USA:ssa, Australiassa ja Chilessä. Asiakaskunnassamme on kaiken kokoisia asiakkaita, ja asiakastyytyväisyys on korkealla tasolla.

henkilökuva Nimeni on Jarno Lahnalahti ja olen Decens Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja. Työni sisältää paljon asiakkaiden

Innostuksesta menestykseen

Moni on katsonut vierestä, kuinka kaiken tämän on täytynyt olla helppoa, mutta sitä se ei ole kuitenkaan aina ollut. Koko toimintamme ajan on ollut pieni taantuma taloudessa, eikä huippuvuosia ole ollut. Huippuvuosia ei varmaan lähitulevaisuudessakaan tule olemaan. Meidän on pitänyt tehdä asioita paremmin voittaaksemme luottamuksen.

ja yhteistyökumppaneiden tapaamisia, joka mahdollistaa yrityksen kehittämisen vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Koska olen ulospäin suuntautunut, ihmisten parissa työskentely on minulle luonnollista. Olen innostunut roolistani yrityksessämme ja pyrin levittämään samaa paloa työntekijöihini.

Toiminnan kulmakivi oli alussa laite- ja lisenssikauppa sekä niihin liittyvät projektit. Kuitenkin jo alusta asti oli minulle selvää, että tällä ”vanhalla” mallilla emme voi pitkään elää, vaan jatkuvat palvelut eri asioiden ulkoistamisen muodossa yleistyvät ja asiakkaat haluavat hankkia helposti budjetoitavissa olevia, kilpailukykyisesti hinnoiteltuja ja laadukkaita palveluita kuukausihinnoiteltuna. Tähän lähdimmekin panostamaan vahvasti vuodesta 2011 alkaen, mikä on ollut oikea tie. Ilman tätä panostusta olisimme olleet viimeiset vuodet vaikeuksissa. Pilvipalvelut, ulkoistettu loppukäyttäjätuki, varmistuspalvelut, tietoturvapalvelut jne. ovat tätä päivää ja tulleet jäädäkseen.

Työn vastapainoksi olen aktiivisesti monessa mukana, erityisesti moottoriurheiluun liittyen. Perustin muutamia vuosia sitten Janicol Racing -tiimin mahdollistamaan Legends -sarjassa ajamiseni. Harrastus muuttui vahingossa sivutyöksi ja nyt Janicol Racing on tiimin lisäksi myös yritys, joka palvelee muitakin moottoriurheilun harrastajia.

Kilpailu on taipaleemme aikana kansainvälistynyt, ja joudummekin kilpailemaan asiakkaistamme todella isoja globaaleja pelureita vastaan. Näemme kuitenkin, että laadukkaalla Suomessa ja suomalaisella henkilöstöllä tuotetulla palvelulla on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.

tarkoittaa sujuvaa ja joustavaa yhteistyötä. Pärjätäksemme kisassa meidän on oltava parempia palvelemaan asiakkuuksiamme kuin isommat kilpailijamme.

On maaliskuu 2008, kuusi ihmistä istuu vuokrattujen toimistotilojen neukkarissa Tampereen Tesomalla. Urani oli tullut siihen pisteeseen, että työntekijänä oleminen ei enää riittänyt. Myöskään oman tytäryhtiön pyörittäminen isossa konsernissa ei antanut tarpeeksi.

Löin pöytään lukuja ja puhuin ensimmäisien vuosien miljoonien liikevaihdoista, toimipisteistä useilla paikkakunnilla ja paljon muuta hurjalta kuulostavaa. Viisi luottohenkilöäni vain pääasiassa kuuntelivat hiljaa. Muutaman vuoden päästä he uskalsivat jo myöntää, että eivät uskoneet asioiden etenevän sillä tahdilla. Olivat enemmänkin sitä mieltä, että sinä aamuna olin ottanut väärät pillerit. Usko ja into olivat kuitenkin niin kovia, että minua ei voinut pidätellä mikään.

Innostus näyttää, että pystymme tekemään asiat paremmin, oli liian suuri. Olin päättänyt lähteä kokeilemaan, mihin siivet IT:n kilpaillussa maailmassa riittävät. Tavoitteena oli tietenkin, että firman pitää olla Suomen paras. Parhaillaan olimme neuvotteluhuoneessa, minä puhuin ja viisi muuta kuuntelivat tarinaani siitä, että me olemme muutaman viikon päästä IT-palvelutalo Decens Oy. Decens, joka

Nyt viiden vuoden jälkeen on hienoa katsoa taaksepäin. Me teimme sen. Meillä on toimistoja seitsemällä paikkakunnalla Suomessa. Liikevaihtomme on kasvanut 16 mil-

26

Kuten kuvistakin näkyy, innostus ja menestys ovat antaneet minulle paljon. Olen päässyt puhumaan asiakkaillemme Tampere-talon isossa auditoriossa. Pikkupojan haave lapsuudesta, Kanada-maljan saaminen edes hetkeksi takan reunalle, on toteutunut. Ja paljon muuta. Työnteko on nykyään usein liian paljon suorittamista. Jos hommaan ei ole innostusta, eikä töissä ole hauskaa, mielestäni sitä ei kannata tehdä. Minä ja yritykseni olemme vasta alkumetreillä. Meistä sekä meidän menestyksestämme tullaan varmasti kuulemaan vielä lisää.

Teksti: Jarno Lahnalahti Toimitusjohtaja Decens Oy Kuvat: Decens Oy

27


MITEN MYYNTIKAMMO RAJOITTAA VAPAA-AIKAASI? Tammikuun kuukausitapahtumassa Leanware Oy:n toimitusjohtaja, Tampereen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Janne Viinikkala kävi kertomassa tammerkoskelaisille myyjän yleisimmät ongelmakohdat ja samalla esitteli muutamia vinkkejä niiden selättämiseen. Matrikkelimyynti ja muu kamarin varainhankinta on näin alkuvuodesta aina ajankohtainen asia, minkä vuoksi myynnin pulmakohtiinpaneutuva kuukausitapahtuma on tammikuussa enemmän kuin paikallaan. Samalla järjestettiin kamarin perinteinen puhekilpailu, jossa osallistujina olivat henkilöt, joilla ei ollut aiempaa debattikokemusta. Myynnin lukot voidaan Viinikkalan mukaan jakaa neljään kategoriaan: puhelimen pelkoon, sosiaaliseen epävarmuuteen, murehtijuuteen sekä oikean hetken etsintään. Kaikki ihmiset myyvät työssään jotain, vaikka he eivät varsinaisia myyjiä olisikaan. Esimerkiksi omien tiiminjäsenten tai alaisten vakuuttaminen oman asian taakse voidaan nähdä tietynlaisena myyntitilanteena. Kannattaa pohtia myös sitä, miten kaikki nämä tekijät rajoittavat omaa vapaa-aikaasi.

Kammoista suurin – puhelin Inhoatko sinäkin kylmiä kahvoja – sitä tunnetta, kun pitäisi soittaa myyntipuhelua täysin tuntemattomalle, tai tutullekin henkilölle, mutta et vain halua ottaa luuria käteen ja soittaa? Tämä on itse asiassa hyvin yleistä ja siitä kärsivät jopa ammattimyyjät. Ihminen luontaisesti pelkää kielteistä reaktiota, minkä takia puhelua ei uskalleta edes tehdä. Mutta jos puhelua ei lainkaan tehdä, niin kauppa on automaattisesti epäonnistunut!

Onko hän liian tärkeä henkilö? Moni ajattelee, ettei uskalla ottaa yhteyttä ison yrityksen omistajaan, koska hän on elämässään menestynyt ja jotenkin eri liigassa kuin myyjä itse – hölynpölyä. On huomattavasti haastavampaa saada myyntiä tehtyä, jos lähdet alhaalta ylöspäin. Vastaavasti jos mietit, että tutun henkilön kontaktointi on häiritsemistä tai että tämä henkilö ei haluaisi tavata sinua, niin kannattaa pysähtyä miettimään sitä, kuinka usein itse olet kieltäytynyt juttelemasta tutullesi. Oletko koskaan lykännyt puheluita, koska sähköpostit on vielä lukematta, pitää hakea kahvia ja pohjatyöt on vielä vähän huonosti tehtynä? Moni siirtää epämiellyttäviä tehtäviä tulevaisuuteen, mutta jos kirjoitat kalenteriisi ajan puheluille, niin silloin pakotat itsesi myös niitä tekemään. Tunnistitko itsestäsi näitä piirteitä? Äärimmäisen hyvä keino näiden ongelmien ehkäisyssä on vertaistuki. Kokoontukaa porukalla soittamaan puheluita. Kun kaksi kaveriasi katsoo sinua, kun soitat puhelua, niin ryhmäpaine pakottaa tarttumaan luuriin, mikä puolestaan mahdollistaa kaupan syntymisen!


Elämäsi rakkain paikka?

Paikallisesti parempaa Useimmiten vanhan loppu on uuden alku. Näin kävi myös Defentor Oy:n kohdalla ja tuloksena syntyi Defentor Vartiointipalvelu, uuden ajan paikallinen ja palveleva vartiointipalvelu, jolla on paikalliset kasvot. Defentor Vartiointipalvelun toimintaideana on tuottaa laadukkaita turvallisuuspalveluita asiakkaan turvallisuustarpeisiin ja toiminnan keskiössä onkin aina asiakas.

Mikä ihmeen Defentor Vartiointipalvelu, meillä on Securitas. Uuden tuotemerkin tuominen todella kilpailluille ja konservatiivisille markkinoille on aina erittäin haastavaa. Vartiointialalla tilanne kulminoituu markkinoiden jakautumisella isoille, maan- tai jopa maailmanlaajuisille toimijoille. Suomessa on myönnettyjä vartioimisliikelupia on hivenen yli 200 kpl, mutta alan vuotuisesta liikevaihdosta viisi isointa toimijaa hallinnoi yli 90 % osuutta. Vartiointialalle on noussut viimevuosina eräänlaisia markkinointiyhtiöitä. He myyvät palveluita ja tuotteita, mutta eivät osallistu palvelun lopputuotantoon millään tavalla. Lopputuotannon suorittaa jokin toinen vartiointiliike alihankintana. Tätä toimintatapaa emme ole pitäneet järkevänä asiakkaalle ja uskoakseni tämän ovat asiakkaatkin huomanneet.

Lupa onnistua Defentor Vartiointipalveluksi muuttumisessa ensimmäinen vaihe oli saada yritykselle vartioimisliikelupa poliisihallitukselta. Samalla aloitimme tuotteiden ja palveluiden konseptoinnin, yhteistyökumppaneiden kanssa lopullisten sopimusten tekemisen ja isoimpana asiana ensimmäisten asiakkaiden hankinnat

Työ tekijäänsä kiittää Vanha myynnin ja markkinoinnin viisaus piti myös meidän kohdalla paikkansa. Ensimmäinen ei ostanut, toinen ei ostanut, kolmas ei ostanut, mutta neljäs osti. Näin tietous uudesta tuotteesta on neljällä, jotka välittävät tietoutta jossain tai jollain tavalla eteenpäin. Tämä pyörä pyörii omalla painollaan ja tällähetkellä lähestymme tilannetta, jossa jo toinen ostaa ja tämä tietää tuotemerkin ennestään laadukkaaksi palveluntarjoajaksi.

Asiakkaita nolla, mistä ensimmäinen? Lupaprosessin loppuvaiheilla aloitimme myös vartiointipalveluiden myynnin ja markkinoinnin. Vastaanotto oli todella odotetunlainen, asiakkaiden suhtautuminen oli aluksi varovaisen innostunutta, mutta luonnollisesti saimme kielteisiä päätöksiä osaksemme. Ainut tapa päästä eteenpäin oli ottaa opiksi kielteisistä päätöksistä ja korjata virheet. Toimintamalli alkoikin tuottamaan tulosta ja ensimmäiset myönteiset ostopäätökset toivat toimintaan mukavan lisäbuustin.

Defentor Vartiointipalvelun palvelulupaus vaatii yritykseltä päivittäisiä onnistumisia ja tässä tulemme myöskin onnistumaan. Teksti: Pasi Holopainen

30


Feet on the Ground Eyes on the Horizon lineet viestin perille saattamiseksi. Luomme siis yhteyden tavoitteiden ja markkinointiaktiviteettien välille. Aina ei ole mahdollista mitata jonkin markkinointiaktiviteetin vaikutusta yläriville, ja joskus myynti saattaa kasvaa huonosta markkinoinnista huolimatta. Tärkeintä onkin löytää syy, miksi kyseinen aktiviteetti on tarpeellinen. Kun syy löytyy, mittari on jossain hyvin lähellä. Jos syytä ei löydy, voidaan idea unohtaa kaikesta alkuinnostuksesta huolimatta.

Prosessien, tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämisestä vastannut DI lähetetään kehittämään markkinointia. Mistä on kysymys? Halutaanko luovuus tappaa ja tuoda tilalle prosessit? Lähtötilanteessa astuin organisaatioon, jossa tuotemarkkinointipäällikkö oli kuningas. Hän suunnitteli omien tuotteidensa markkinoinnin oman ja tiiminsä näkemysten mukaiseksi. Myös yrityksen oma mainostoimisto oli kuningas. He kontrolloivat tuotantoa ja lopulta päättivät mitä tehdään ja mihin rahat eivät riitä. Lopulta jokaisessa myyntikonttorissa päätettiin, mitkä pääkonttorista tulevat markkinointimateriaalit päätyivät käyttöön ja mitkä lensivät roskakoriin.

Lopulta on tuotemarkkinointipäällikön vastuulla edelleen päättää mitä kampanjoita, tapahtumia, mainoksia ym. markkinointisuunnitelmaan tulee. Markkinoinnin toteutuksen ja tehokkuuden kannalta uskomme lähtökohdan kuitenkin olevan huomattavasti helpompi, koska ideat on kerätty laajalta joukolta ihmisiä jotka tulevat olemaan mukana toteutuksessa. ”Not invented here” on haaste samalla tavalla markkinoinnissa kuin tuotekehityksessäkin, vaikka tosiasiassa kenelläkään ei ole monopolia hyviin ideoihin vaan kisassa pärjäävät parhaiten ne, jotka osaavat poimia parhaat ideat ja jalostaa ne toimivaksi toteutukseksi. Innovaatiota ja luovuutta ei siis pidä tappaa vaan se pitää valjastaa tuottamaan tuloksia.

Markkinoinnin suunnitteluun oli olemassa prosessi, jossa ei äkkiseltään katsottuna ollut mitään vialla. Ongelma olikin se, että valtaosa porukasta ei ymmärtänyt mitä prosessi tarkoittaisi heidän arkipäivän työssään. Putsasimme pöydän ja kysyin, mistä aloitetaan? Muutaman päivän mittaisen workshopin jälkeen olimme yhtä mieltä siitä, että aloitamme yrityksen strategisista tavoitteista. Missä haluamme olla 2018? Millä tuotteilla tai markkinoilla on pidempi matka päämäärään kuin muilla? Millä alueilla meidän pitää kehittyä, jotta pääsemme päämäärään? Missä asiakasryhmissä markkinaosuutemme on pienin?

Kiinnostavin havainto oli että lopulta prosessi, jonka kehitimme puhtaalta paperilta, oli lähes täysin sama kuin aiemmin konsulttien voimalla pääkonttorissa kehitetty prosessi. Prosessin jalkauttamisessa osallistaminen onkin yhtä tärkeää kuin markkinointisuunnitelman jalkauttamisessa. Kun toimintatapa on dokumentoitu, voimme jatkossa kehittää sitä ilman että joka kerta pitää lähteä nollasta. Pääasiallinen ero ihmisen ja muiden lajien välillä onkin kyky dokumentoida oppeja, minkä ansiosta jokaisen meistä ei tarvitse oppia kaikkea sitä, minkä edelliset sukupolvet ovat jo oppineet.

Arvon tuottaminen lähtee siitä, että ymmärtää mitä asiakkaat arvostavat. Ensimmäinen askel uustuotekehityksessä onkin löytää ne myyntiargumentit, joilla haluamme tulevaa tuotetta markkinoida. Vasta sen jälkeen etsitään tekninen ratkaisu, joka toteuttaa nämä argumentit. Tuloksena on tuote, josta asiakkaat ovat kiinnostuneita ja myyntiargumentitkin täsmäävät asiakkaan tarpeisiin. Näin pystymme paremmin kohdentamaan viestimme asiakkaita kiinnostaville alueille kun viemme tuotteet markkinoille.

Teksti: Jarno Hovi Project Manager John Deere

Kun tavoitteet, myyntiargumentit ja prioriteetit ovat mielessä, on aika astua luovalle alueelle. Se ei kuitenkaan tarkoita tuotemarkkinointipäällikön retriittiä Himalajalle, vaan tässä kohtaa lähestytään markkinointitoimistoja, mainostoimistoja, myyntipäälliköitä ja jälleenmyyjiä. Kerromme heille minkälaisia viestejä haluamme viedä markkinoille ja mitkä markkinat sekä asiakasryhmät ovat tärkeimpiä prioriteettejä. Tavoitteena on kerätä ideoita löytääksemme parhaat vä-

33


ARTMOCCA Mocc a jät tä ä jä lk ensä .

Ravintolabisnes 2014 Jokainen yrittäjä tuntee termin lisäarvo. Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa näin veronkiristysten, hintojen nousun ja talousahdingon aikakautena. Muuan ravintolayrittäjä sanoi minulle osuvasti: ”Ennen yrittäminen oli hauskaa, nyt se on raakaa kilpailua.” Lisäarvoa voi tuoda bisnekseen jo pienillä asioilla, kuten pahvialustoilla oluttuopeille, kynttilöillä tai vaikkapa siistillä wc:llä. Taustamusiikki tuo oman lisänsä ja tärkeää on pitää pöydät siistinä asiakkaiden viihtyvyyden kannalta. En aio kuitenkaan kertoa mihin lamppu tai kaljatiski pitäisi sijoittaa, vaan perehtyä paljon syvemmälle haasteisiin, joita vuosi 2014 tarjoaa ravintolamaailmaan. 90-luvulla lama toi mukanaan asiakkaita ravintoloihin ja moni ravintola luopui ruokamyynnistä. Keskityttiin olennaiseen, eli oluen myyntiin. Katteet olivat kaakossa ja asiakkaita riitti. Tätä jatkui pitkälle 2000-luvulle ja jokaiselle riitti osansa asiakkaista. 2008 vuoden lama ei tuonut odotettua suurta ryntäystä ravintoloihin vaan säästökuurin. Ihmiset vetäytyvät kotiin nauttimaan Virosta tuotua halpaa alkoholia ja katsomaan olympialaiset omasta telkkarista. Nyt kun kulutus ja asiakasvirta ei kasva, kaikille ei riitä asiakkaita. Uudet asiakkaat täytyy hankkia muilta ravintoloilta. Jokainen uusi asiakas on toisen ravintolan entinen vakioasiakas. Suomen politiikka alkoholiin on viimeaikoina selkeästi ollut kielteinen. Alkoholia ajetaan alas kuin tupakkaa. Kulutusta pyritään vähentämään aikaistamalla valomerkkiä ja nostamalla alkoholiveroa. Alaikäisten keskuudessa juominen on vähentynyt, joka tietysti on hyvä asia. Poliitikot kieltävät Viron viinarallin vedoten tullin selvityksiin, mutta jokainen näkee todellisuuden kun hyppää Helsingistä laivaan. Pakettiautot tupaten täynnä ”ministerisalkkuja” ja miestä vahvempaa omaan käyttöön. Se, mihin itse haluan kiinnittää huomiota, on aikuisten juomisen siirtyminen kotiin. Eikö olisi parempi juoda alkoholiannos ravintolassa valvonnan alla? Kotona alkoholi aiheuttaa myös enemmän sosiaalisia ongelmia kuin ravintolassa. Tähän tietysti jokaisella on oma kantansa ja politiikalla vahva vaikutus verotuksen kautta. Voisiko ravintoloille alentaa alkoholiveroa ja kaupalle nostaa? En nyt kuitenkaan ala puimaan keskustelua veropolitiikasta vaan pikemminkin tuomaan oman kantani siihen, mitä yrittäjät voivat tehdä oman ravintolansa eteen. Miten sitten suomalainen ravintolayrittäjä voi pärjätä vuonna 2014 ilman suurta organisaatiota? Kilpailun kiristyessä ”lisäarvo” saa uuden merkityksen. Ennen keskityttiin ydintoimintaan, nyt täytyy

hakea ydintoiminnan rinnalle jotain muuta, joka houkuttelee asiakkaita ja saa heidät kuluttamaan vielä muutaman euron enemmän pubin tiskille. Erilaiset oheistuotteet nostavat päätään. On karaokea, erilaisia tietokilpailuja, kaljaseuroja. Kaikki hyviä, mutta mikä on juoman kanssa käsi kädessä kulkeva ja ihmisille elintärkeä asia? Vastaus on ruoka. Useamman vuoden ravintola-alan kokemuksella voin kertoa, että mikään muu ei saa ihmisiä viihtymään ravintolassa pidempään kuin hyvä palvelu. Se takaa positiivisen kokemuksen ja asiakas palaa uudelleen. Palveluun kuuluu myös ruoka. Jos sattuu hiukomaan, ei tarvitse kuin tilata ja ruoka on pöydässä. Tarkoitus ei ole muuttaa pubia ruokaravintolaksi, vaan tarjota ihmisille mahdollisuus viihtyä ja nauttia pidempään. Täällä Tampereella ruoalle kilpailua kyllä löytyy, mutta idea on tarjota pieneen nälkään oluen kyytipojaksi jotain suolaista, eikä kilpailla ruokaravintoloiden kanssa. Kyselymme mukaan pubi, missä ei ollut ruokaa ennestään, nosti ruokamyynnillä oluen myyntiä jopa 10 %. Kyseessä on kuitenkin vain yhden tuoteryhmän lisäys valikoimaan. Mikä sen mukavampaa kuin hyvässä seurassa nauttia muutama erikoisolut tai viinilasi ja ottaa pöytään jaettavaksi mozzarellatikut tai suuremman nälän iskiessä vaikkapa kanaleipä ja ristikkoperunat. Investointi ravintolalaitteisiin voi olla pienelle olut huoneelle kova, mutta onneksi markkinoilla on helppoja ja investoinneiltaan minimaalisia vaihtoehtoja. Onko jotain muuta millä ravintolat voivat erottua massasta? Tampereella on hieno määrä erilaisia gastropubeja, olut huoneita, yökerhoja ja löytyy jopa shampanjabaari. Kohderyhmä on tärkeä osa niin ruoka kuin juomabisnestä, mutta omasta mielestäni parasta on tarjota kuluttajalle kokemus. Termi ”käyttäjäkokemus” on tuttu kaikille, jotka ovat perehtyneet Applen ja varsinkin iPhonen maailman valloitukseen. Apple lähti liikkeelle siitä, mitä kuluttaja haluaisi tehdä puhelimellaan, eikä siitä, mihin se on tarkoitettu. Ei siis riitä, että ravintolassa on teema, juotavaa ja syötävää, vaan on tarjottava kokemus. Kun kokemus on kunnossa ei hintakaan kuluttajaa niin kiinnosta. Hyvässä gastropubissa on erikoisoluet pienestä panimosta Tsekeistä tai ainakin omat talon oluet. Irkkupubissa pitää olla tunnelma, irlantilaisia erikoisuuksia niin juomassa kuin ruoassa sekä mielellään irlantilainen henkilökunta. Tämän lähemmäksi ei aitoa ja oikeaa irkkubaaria päästä Suomen maan kamaralla. Meidän sukupolvi on tottunut matkustelemaan enemmän kuin aikaisemmat. Olemme oppineet vaatimaan ja hakemaan uusia kokemuksia. Thaimaassa tai Australiassa laskuvarjohyppy onnistuu muutamalla satasella. Miksi siis hypätä benji-hyppy?

Mitä tehdä kun on ravintola, teema, aito palmu sisällä, erikoisoluet, ruoka ja englantilainen henkilökunta? Pitäisikö odottaa että asiakkaat löytävät paikan, tulevat tulvana sisään ja puskaradio toimii? Ei missään tapauksessa. Markkinointi on ravintolabisneksen A ja O. Ensinnäkin puskaradion kautta annetaan enemmän negatiivista kuin positiivista palautetta. Jokaista negatiivinen kokemus jaetaan kolmelle kaverille kun positiivinen vain yhdelle. Vaikka kyseessä olisi jo 100-vuotias ravintola, jonka kaikki tuntevat, pitäisi sen käyttää 10 % liikevaihdosta markkinointiin. Kun tuodaan jotain uutta konseptia tai ravintolaa Suomeen, ei mediahypen määrää voi liikaa korostaa. Burger King? Ihmiset Helsingistä Utsjoelle ovat varmasti lukeneet nimen lehdistä viime kuukausina. Kun Fat Lady –yökerho avasi ovensa, niin kaduilla kulki promoottoreita teeman mukaisesti pukeutuneina jakamassa flaijereita. Matkailijoiden määrä Japanista Suomeen kasvoi 50 % ”The Northern lights (aurora borealis) in Finland” –videon seurauksena. Video löytyy esim. Youtubesta. Saman videon takia norjalaiset ehtivät jo säikähtää suomalaisten vievän heiltä revontulimatkailun. Lisäksi meillä on facebook, twitter, pinterest ja instagram. Ilmaisia kanavia mainostaa tuotteita ja tapahtumia. Ulkomailla näkee mm. sitä, että henkilökunta ottaa kuvia ja videoita tapahtumista ja jakaa sen ravintolan facebook-sivuille ja pinterestiin. Henkilökunta saattaa jopa työpäivänään päivittää ravintolan facebook sivua. Kuka ei haluaisi käydä paikassa missä tapahtuu ja on aktiivinen henkilökunta? Ei siis kannata tuudittautua vanhaan suomalaiseen tapaan ja katsoa markkinointia kuin mörköä vaan nähdä se investointina. Nyt jos koskaan on hyvä aika herätä ja katsoa tulevaisuuteen. Menneisyyden perään on turha haikailla. Se on mennyttä eikä varmasti tule takaisin. Yritykset Suomessa käyttivät 2000-luvulla maailmassa neljänneksi eniten rahaa tuotekehitykseen. Ideat eivät siis ole meidän heikkoutemme. Uskon siihen, että uusilla ideoilla ja konkreettisilla teoilla saamme ihmiset jatkossakin viihtymään ravintoloissa, muuttuvat politiikan tuulet sitten miksi tahansa. Ei siis kannata muistella Kekkosta. Jos siis näkee tulevaisuudessa vain uhkia, kannattaa miettiä onko oikealla alalla. Jokaisessa uhassa piilee myös mahdollisuus. Teksti: Antti Kulmanen Kirjoittaja on entinen ravintolatyöntekijä ja nykyinen R-Menu Oy:n myyntipäällikkö ja Tammerkosken Nuorkauppakamarin jäsen.

35

ք

Mo c c aCr e at i v e ☂ Mo c c a Digita l ‫ ؁‬Mo c c a Pr in t

A rtMo c c a .fi


Yhteistyössä mukana

Tapahtumakalenteri 28.3.

Kuukausitapahtuma

10.4.

Kuukausitapahtuma

25. - 27.4.

Kansallinen Vuosikokous

16. - 18.5.

Twinning

28.5.

Kuukausitapahtuma

11. - 14.6.

Eurooppa-kokous

Lisätietoja:

www.jctammerkoski.com

LUPA INNOSTUA! Katson elokuvaa, pimee meininki siinä. Energiajuomaa lipittelen. Kevättä tulevaa leffan lomassa pohdin. Kamarijuttuja suunnittelen. Hiihtolomien jälkeinen aika kun koittaa… On kevät taas täällä, Tammerkoski soittaa… Kosken kohinan kuulen, se kutsuu mut tanssiin… Silloin psyykataan toisemme valtavaan transsiin… Kun maaliskuu koittaa, mä ootan sua. On meillä silloin Lupa Innostua! Silloin puhjetaan kukkaan, volat kaakkoon lyödään. Skåålataan skumpalla ja hyvin syödään… On maaliskuussa Lupa Innostua! Ei himmata saa, silloin tanssitan sua. Alla Tampereen taivaan, jengi energisoituu. Dynamiikka valtava ja kaikki hoituu… Kun maaliskuu koittaa, mä ootan sua. Talven jälkeen Lupa Innostua! Lupa nousukiitoon, Lupa täyteen liitoon. Ei himmata saa, silloin tanssitan sua… On meillä LUPA INNOSTUA!

Kohinat 1/2014  

Tammerkosken Nuorkauppakamarin jäsenlehti 1/2014. JCI Tammerkoski

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you