Page 1

aviisi Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry:n jäsenlehti | 1 • 2012

Hämeenlinna


www.vuosikokous.fi Rekisteröidy nyt!

Key Note

MATO VALTONEN

PreTour

PIETARIIN

Ainutlaatuinen kokouspaikka - uusi Holiday Club Saimaa Lappeenrannan Rauhassa

Löydä ENERGIASI Lappeenrannasta! Yhteistyössä mukana

MediaNYT Mainostoimisto

www.medianyt.fi


aviisi JCI Hämeenlinnan jäsenlehti 1 • 2012 | 13.2.2012

Hämeenlinna

aviisi

Julkaisija Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry Päätoimittaja Sanna-Leena Puntola Taitto Mainostoimisto ArtMocca Oy / Juhana Peltomaa Paino Mainostoimisto ArtMocca Oy Painosmäärä 100 kpl Ilmoitusmyynti Jenna Järnstedt 040 844 4514 jenna.jarnstedt@solteq.com Ilmestyminen seuraava Aviisi ilmestyy toukokuussa 2012 Aineistot Sanna-Leena Puntola 050 385 0265 sanna-leena.puntola@lassila-tikanoja.fi

1 • 2012

Pääkirjoitus......................................................................... 4 Puheenjohtajan terveiset................................................... 4 Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin hallitus 2012..............5 Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin palkitut 2011.............5 Tapahtumakalenteri............................................................6 Koulutus – Eväitä työelämään............................................ 7 Lyhyesti – Debatin Suomen mestaruus...............................8 Lyhyesti – Tuottava idea.....................................................8 Lyhyesti – Vilkaisu taustapeiliin.......................................... 9 Kuka? – Altti Salomäki..................................................... 10 Kolumni – Kasvu syntyy vain tekemällä........................... 11 Kysymyksiä & Vastauksia................................................. 13 Kasvot tutuiksi – Koejäsenten esittelyt............................ 14 Johtajuus – Toyotan tapaan tutustumassa...................... 16 Maailmalla – JC maailmanmatkalla.................................. 18 Team Finlandia – Pakattua kansainvälisyyttä.................. 22

3 1 • 2012


pääkirjoitus

Tiedottajan vuosi 2012 Luet Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin vuoden 2012 ensimmäistä Aviisia. Kun katsot lehden ulkoasua, näet Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin uuden raikkaan ja puhuttelevan ilmeen. Sama ilme tulee toistumaan viestinnässä niin uutiskirjeissä, lehdissä kuin uudistetuilla verkkosivuilla. Olethan käynyt jo tutustumassa www. jchml.fi ! Vuosi 2012 on Hämeenlinnan Nuorkauppakamarissa kasvun teemavuosi. Kuluvan vuoden aikana saatte mm. lukea Aviisista teeman siivittämiä kolumneja, henkilökuvia ja -haastatteluja. Lisäksi viestinnässä keskitytään aktiivisesti nuorkauppakamaritoiminnan sisältöön; kouluttautumiseen, johtajana kehittymiseen, kansainvälisyyteen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja verkostoitumiseen.

puheenjohtajalta Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin

teemana kasvu Hämeenlinnan Nuorkauppakamari aloittaa vuoden 2012 toimintakautensa kasvuteemalla. Samaan aikaan, kun taloustilanteen epävarmuus rasittaa kotimaista kysyntää, haluaa Nuorkauppakamari korostaa muutosvalmiutta ja luoda uskoa uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Juuri nyt on oikea aika miettiä vanhoja ajattelu- ja toimintatapoja uudelleen ja tehdä kasvua tukevia oikeita ratkaisuja. Kasvu ei ole ainoastaan toiminnallista ja tuloksellita vaan myös henkistä kehitystä, joka vaikuttaa positiivisesti koko yhteiskuntaan. Hämeenlinna tarjoaa kaupunkina erinomaiset puitteet järjestö- ja yritystoiminnalle. Hämeenlinnan Nuorkauppakamari aikoo vuoden aikana kasvattaa myös oman aktiivijäsenistönsä määrää sekä näkyä yhä voimakkaammin eri yhteistyökumppaneidensa kanssa koko Hämeenlinnan alueella järjestettävissä tapahtumissa. Kasvuteema näkyy kaikissa Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin hankkeissa sekä viestinnässä ja konkretisoi koko kamarin toimintastrategian yhden päämäärän alle.

Jarkko Kurvinen puheenjohtaja (PRES) 2012 Hämeenlinnan Nuorkauppakamari

Omalta osaltani on aika lunastaa ne odotukset, jotka koen viime vuonna saamani Vuoden Nuorkauppakamarilainen -tunnustuksen asettaneen tiedottajavuodelleni. Vuosi on itselleni henkilökohtaisesti monella tavalla kasvun vuosi; oppimisen, osallistumisen ja vaikuttamisen vuosi. Mitä kasvu tarkoittaa sinulle?

Sanna-Leena Puntola tiedottaja (LIO) 2012 Hämeenlinnan Nuorkauppakamari

4 1 • 2012


ARTMOCCA hallitus 2012

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin

puheenjohtaja (PRES)

Jarkko Kurvinen

edellisen vuoden pj. (IPP)

Juhana Peltomaa

tiedottaja (LIO)

Sanna-Leena Puntola

paikallistoiminta (LOM)

Altti Salomäki

yksilötoiminta (IND)

Juha Ketola

yhteiskuntatoiminta (COM)

Kalle Tanhuanpää

liiketoiminta (BUS)

Jenna Järnstedt

kansainvälinen toiminta (INT)

Virpi Messman

sihteeri (SECY)

Jere Putkisaari *

rahastonhoitaja (TREAS)

Tommi Mattila *

* koejäsen

RULLATELINE

79€

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin

palkitut 2011 ArtMocca

Vuoden nuorkauppakamarilainen Sanna-Leena Puntola Vuoden tanakin projekti 50-vuotisjuhlat

ihmeellisen halpa

Vuoden paras projektipäällikkö Sonia Lehtinen

Rullateline

Lupa johtaa Sonia Lehtinen

Hinta sisältää telineen, korkealuokkaisen kuvatulosteen (tulostusvalmiista aineistosta) ja topatun kantolaukun. Kuvan koko 85 x 200 cm. Hintaan lisätään arvonlisävero 23 % ja toimituskulut toteutuneen mukaan. Kuvavuodan suunnittelu ja tulostusaineiston valmistaminen tarjotaan tarvittessa erikseen.

Urakkalapio Kalle Tanhuanpää Vuoden uutukainen Annika Hovila Senaatin palkinto Juhana Peltomaa

Parolantie 104, 13130 Hämeenlinna | puhelin 010 470 4700 mainostoimisto@artmocca.fi | http://www.artmocca.fi

5 1 • 2012


tulevia tapahtumia helmikuu

13.-19.2. Nuorkauppakamariviikko 28.2. Nuoret menestyjät – kilpailuaika päättyy

maaliskuu

6.3. Kamarin vuosikokous ja Vaikuttajailta 9.-11.3. Alue B:n vuosikokous Kouvola 22.3. Paikallistapahtuma: Raakasuklaan teko

huhtikuu

20.-22.4. SNKK:n vuosikokous Lappeenranta Paikallistapahtuma: Saksa-teema, olut- & makkarakoulutus *

toukokuu

14.2. klo 18:00 yritysvierailu, K-Citymarket Hämeensaari K-Citymarket Hämeensaaren kauppias Juha Ketola pääsi tammikuussa toteuttamaan unelmansa vieraillessaan Japanissa ja päästessään käymään Toyotan tehtaalla. Hän on oppinut Toyotalta paljon tapoja, joita voi soveltaa hypermarketin prosesseihin. Toiminnot ovat erilaiset, mutta Toyotan filosofiaan perehtymällä sitä on helppo soveltaa mihin tahansa. Tule kuulemaan kun Juha kertoo käytännössä, miten Toyotan filosofiaa voi soveltaa täysin erilaiselle alalle! »»

15.2. klo 18:00 & 19:15 koulutuksia Riihimäellä 18:00 Lisää energiaa keskittymällä olennaiseen - näin saat enemmän aikaan, kouluttajana Ulla Vilkman 19:15 Miesten klassinen bisnespukeutuminen, kouluttajana Joose Luukkanen, Irlannin Setterin Lounge »»

25.-27.5. PRES-akatemia 31.5. Tuottava Idea – kilpailuaika päättyy

järjestäjä Riihimäen nuorkauppakamari

16.2. klo 18:00 World Trade Game, Laurea AMK, Hyvinkää »»

järjestäjä Riihimäen nuorkauppakamari

Pe 17.2. klo 17:00 Start-koulutus, puhekoulutus ja puhekilpailu, Vanajan voimalaitos, kouluttajana Minnaliisa Vehkala ja Anna Availa

Lupa luovuttaa verenluovutuskampanja 18.-20.5. Strategia! -koulutus Kajaani

Tavataan klo 18:00 ala-aulan kahviossa, josta siirrytään koulutustilaan.

Tule hakemaan suuntaa kamariurallesi, Startissa kerrotaan mitä mahdollisuuksia Nuorkauppakamari tarjoaa. Puhekoulutuksessa käydään läpi, miten rakentaa puhe ja esittää se yleisölle. Puheen pitäminen on taitolaji, mutta taitoja pystyy oppimaan ja hiomaan. Miten olla selkeä, kiinnostava ja innostava? Entä mihin asioihin puhekilpailussa kiinnitetään huomiota? Saat hyviä vinkkejä niin arkipäivän puheen pitoon kuin puhekilpailuun valmistautumiseenkin. Tervetuloa ottamaan puhe haltuun! »»

Puhekoulutuksen jälkeen pidetään kamarin puhekilpailu. Kamareiden puhekilpailujen voittajat osallistuvat maaliskuussa aluekokouksissa järjestettäviin aluekilpailuihin, joiden voittajat puolestaan pääsevät kisaamaan huhtikuussa kansalliseen puhekilpailuun SNKK:n vuosikokouksessa. Suomen paras puhuja edustaa järjestöä JCI:n Eurooppakokouksessa ja tämän kilpailun voittaja JCI:n maailmankokouksessa.

»»

Jatkamme iltaa kamarisaunaillan merkeissä.

Paikallistapahtuma: Moottoripyöräkoulutus * *) Paikka ja aika ilmoitetaan myöhemmin. Seuraa tapahtumia Facebookissa ja www.jchml.fi.

6 1 • 2012


koulutus

Kuva: Fotolia.com

Eväitä työelämään Kevään aikana – JCI Presenter ja JCI Trainer JCI:n viralliset koulutukset ovat vuonna 2012 osana kokousohjelmistoa ja tämä uusi toimintamalli luo jäsenistöllemme enemmän mahdollisuuksia kouluttaa itseään ja kehittyä yksilöinä. Kokousohjelmien virallisten koulutusten lisäksi koulutuksia pyritään järjestämään siten, että voimme tarjota koulutuksia kaikille jäsenillemme riippumatta siitä missä päin Suomen maata he asuvat. Koulutusten järjestämispaikoilla ja syklillä pyrimme luomaan enemmän mahdollisuuksia edetä mm. kouluttajauralla ja saavuttaa vaadittavia etappeja helpommin. »»

»»

»»

Ilmoittautuminen käynnissä; JCI Trainer Kuopiossa 25.–26.2.2012, kouluttajina Timo Wallenius ja Hanna-Kaisa Koivisto. Ilmoittaudu 17.2. mennessä www.jci.cc sivuilla. JCI Presenter Kouvolan aluekokouksessa 9.–11.3. ja JCI Trainer Lappeenrannan vuosikokouksessa 20.–22.4. Kaikki JCI:n viralliset koulutukset löytyvät www.jci.cc -sivustolta.

Opi ja kasva tekemällä JCI Presenter, JCI Trainer ja JCI Designer koulutukset ovat osa JCI:n virallista kouluttajakoulutusta. Näiden koulutusten avulla on mahdollisuus edetä ja kasvaa kouluttajaksi sekä kouluttajana. JCI:n koulutukset tukevat myös kielellistä kehitystä ja kansainvälisyyttä - opetus ja kommunikointi tapahtuvat englanninkielellä. Kouluttajakoulutusten kautta opit esiintymään, kouluttamaan ja suunnittelemaan hyviä koulutuksia. Koulutuksissa opiskellaan käytännön ja teorian kautta aikuisoppimisen ja -kouluttamisen periaatteita. Kouluttajakoulutuksen kautta avautuu väylä niin paikallisen, alueellisen, kansallisen kuin kansainvälisenkin kouluttajauran rakentamiseen nuorkauppakamarissa. Kouluttajataidot ovat luonnollisesti tärkeitä ja tarpeellisia työssään kouluttaville, mutta myös kaikille johtajille. »»

tiedot koulutusten edellytyksistä löydät sivulta www.jci.cc tai intrasta.

Kehity & kasva johtajana Nuorkauppakamarissa voit oppia johtajuutta käytännönläheisesti. Meillä elämäntapana on johtajuus.

7 1 • 2012

Johtajajakoulutus tarjoaa mahdollisuuden kehittää taitoja mm. tiimityöskentelyssä, projektien johtamisessa, strategian luomisessa, ihmisten motivoinnissa ja tavoitteellisessa tekemisessä. Toiminnan strategista suunnittelua ja johtamista pääset oppimaan esim. Strategia!-koulutuksessa, hallitusvirkailijakoulutukset puolestaan tarjoavat eväitä oman kamarin hallitusvirassa toimimiseen sekä johtamiseen. Jokainen virka tai tehtävä tarjoaa mahdollisuuden opetella ihmisten johtamista. Pieninkin projekti vaatii suunnittelua, organisointia, delegointia, budjetointia sekä monia muita taitoja. Haasteista kenties suurimmat ovat ihmisten johtamiseen ja yhteistyöhön liittyviä. Nuorkauppakamari tarjoaa mahdollisuuksia oppia johtamista ja organisointia paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti.

Työelämän haasteet kasvattavat - Nuorkauppakamari opettaa vastaamaan haasteisiin!


lyhyesti lyhyesti

Tuottava Idea -kilpailu on Suomen Nuorkauppakamari ry:n järjestämä kilpailu, jonka tavoitteena on edistää innovointia sekä nostaa esiin uusia liikeideoita ja korostaa niiden merkitystä yhteiskunnallisen kehityksen avaintekijöinä. Kilpailulla halutaan lisätä yrittämisen yleistä arvostusta korostamalla omiin ideoihin perustuvien ja riskejä ottavien päätöksentekijöiden merkitystä kansantaloudelle sekä hyvinvoinnin lisäämiselle. Tuottava Idea -kilpailu järjestetään valtakunnallisena kilpailuna. Lisäksi palkitaan alueelliset voittajat.

Kilpailun tavoite

Tuottava Idea -kilpailuun voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, palveluun, tuotantomenetelmään, liikeideaan tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Idea saa olla enintään kolme vuotta vanha, ja sen tulee olla jo tuottavassa käytössä. Palkittavaksi voidaan ehdottaa myös henkilöitä, tiimejä tai organisaatioita, jotka ovat idean kehittäneet. Palkittava hanke voi olla kehitetty julkisella tai yksityisellä sektorilla. Arviointikriteereinä käytetään hankkeen uutuutta, hankkeen innovatiivisuutta, idean toteuttamista tuottavaan käyttöön, hankkeen tulevaisuuden kilpailukykyä ja menestysmahdollisuuksia. Erityisesti pk-yrityksiä halutaan kannustaa osallistumaan kilpailuun.

Aikataulu 2012

Hakuaika alkaa 1.4. ja päättyy 31.5.2012.

“Aina voi väittää vastaan” Oletko sinä ensimmäinen Debatin Suomen Mestari? Debatin SM-kilpailut on Suomen Nuorkauppakamarit ry:n lanseeraama, vuosittain toistuva viihteellinen kilpailu. Debattikilpailussa väitellään lyhyen valmistautumisen jälkeen kolmen hengen joukkueiden kesken armoa antamatta, sanan säilällä sivaltaen. Debatti on nopean oivaltamisen ja älykkään dialogin juhlaa. Debatti on argumentointia. Debatti on taito, jonka liian harva suomalainen hallitsee.

Haluatko oppia debatoimaan? Tämä kilpailu ei ole pelkkä kilpailu, vaan osallistuminen sisältää laadukkaan debattikoulutuksen. Debatti on taitolaji, jota tarvitaan työelämän jokaisessa vaiheessa –aina kun haluat saada asiasi läpi. Usein käytännön debatti on hyödyllinen myös kotioloissa…

Mikäli koet olevasi mestariväittelijä tai haluat kehittyä sellaiseksi, ilmoittaudu mukaan väittelytaidon kisaan, jossa häviäjäkin voittaa aina – itsensä!”

Miten mukaan?

Haluatko oman joukkueen mukaan kilpailuun tai yhteistyökumppaniksi ? Ota yhteyttä JCI Hämeenlinnaan Jenna Järnstedt, 040 844 4514 »»

Joukkue voi muodostua yrityksistä, yhteisöistä tai vaikkapa opiskelu- tai kaveriporukoista. Osallistumismaksu on 500,00 €/joukkue (ei sisällä vähennettävää arvonlisäveroa). Osallistuminen sisältää koulutuksen, koulutusmateriaalit sekä osallistumisen kilpailuun.

»»

seuraa JCI Hämeenlinnan ilmoittelua alkusarjan kilpailusta

»»

Semifinaalit 7.9. Kuopio 14.9. Saarijärvi 21.9. Rantasalmi 28.9. Turku

»»

Finaali 12.10. Tampere

Lue lisää debatista: www.debatti.fi

Finaalissa nähdään!

SM-kilpailu järjestetään perinteisellä CUPsysteemillä. Alkusarjat mittelöidään kevään aikana eri paikkakunnilla, semifinaalit kisataan syyskuun aikana ja SM-kilpailu huipentuu finaaliin, joka kisataan Tampereella lokakuussa.

Aluevoittajat julkistetaan 21.8.2012 ja valtakunnalliset voittajat 13.10.2012.

”Tuottava Idea voitto nosti yrityksen nimen kaikkien huulille ja pian se myös huomattiin yrityksestä kertovissa palstamillimetri määrässä sekä myöskin uuden teknologian huomattavan kiinnostuksen kohteena.”

Näitä et voi missata! 6.3. klo 17:00 Vaikuttajailta – Juha Isosuo ja Matti Vihervuori; klo 18:30 kamarin vuosikokous, Raatihuone 22.3. Paikallistapahtuma: Raakasuklaan teko – Erkki Palviainen Merkitse päivämäärä kalenteriisi! Etukäteismaistiaisia raakasuklaa.com

Einari Vidgrén Ponsse Oyj:n perustaja

8 1 • 2012


Vilkaisu taustapeiliin Vuoden 2011 eli vuoteni puheenjohtajana piti myyntipuheiden perusteella olla upea vuosi. Toisin kävi. Vuosi oli kaikilla mittareilla mitattuna ERINOMAISEN HIENO! Joitakin tavoitteita jäi toki saavuttamatta, mutta tilalle tuli paljon suunnittelemattomia paljon parempia hetkiä. Nöyränä joudun katsomaan taustapeiliin ja haluan ilolla kiittää kaikkia Teitä mukana olleita ja edeltä menneitä. Kiitos. Toimintavuosi 2011 alkoi projektipäällikkö Sanna-Leena Puntolan vetämänä Mustankissan Naamiasilla Karusellissa. Loppukesästä vietettiin siirtojäsen Juha Ketolalla vahvistettujen koejäsenten Annika Hovilan ja Eeva Räsäsen järjestämät perinteiset Aluerapujuhlat. Mukana väkeä yli aluerajojen aina Sveitsistä ja twinning-kamari eKodasta asti.

Peppi ja Kleopatra Mustankissan Naamiaisissa.

Sitten oltiinkin jo juhlimassa, ehkä hienoimmin ikinä, kamarimme ansiokasta 50-vuotistaivalta Vanajanlinnassa. Vuosi huipentui Joulupuukeräyksen (ennätykselliset 1 515 pakettia!) vauhdittamilla pikkujouluilla Salakapakassa. Ja siitä alkoikin iipparin ikuinen kevät... Juhana Peltomaa Hämeenlinnan Nuorkauppakamari Edellisen vuoden puheenjohtaja (IPP) Aluetiedotuspäällikkö (RIO), Alue B Rapujuhlien järjestäjät.

Twinning-tapaaminen Tarragonan Eurooppa-kokouksessa.

Sonia, Juha ja Jarkko Joulupuulla.

Puheenjohtajien yhteiskuva Vanajanlinnassa.

Käätyjenvaihto on suoritettu.

9 1 • 2012


kuka?

Mitä Hämeenlinnan pitäisi tehdä houkutellakseen kasvuyrityksiä?

Altti Salomäki

– Kasvun esteet ovat asenteissa. Luomalla tunnelmaa, että tällä alueella on tilaa ajatella toisin, voidaan alueesta luoda vaikka mitä. Tietysti se vaatii samalla, että täällä myös todella uskalletaan ajatella toisin.

– Kasvu on saanut negatiivisen kaiun, joka pitää kääntää positiiviseksi, toteaa Hämeenlinnan nuorkauppakamarin hallituksen paikallistoiminnasta vastaava Altti Salomäki. – Hämeenlinnan sijaintia ja kaupunki-identiteettiä tulisi hyödyntää nykyistä paremmin yritysten houkuttelemiseen. Investoinnit ovat tapa erottua ja osoittaa, että alueella on tulevaisuutta ja että täällä ymmärretään kasvuyritysten tärkeys. Koko ikänsä opiskeluvuosia lukuun ottamatta Hämeenlinnassa asunut Salomäki ei ole tyytynyt pitämään ajatuksia piilossa vaan haastanut yhdessä puheenjohtaja Jarkko Kurvisen kanssa paikallisia ja eteläsuomalaisia vaikuttajia ajatuksen taakse. – Ideoita on paljon ja kamarina tulemme jo tänä vuonna näkymään aiheen ympärillä. Vaikutamme positiivisesti alueella, jonka parhaiten osaamme. Taloudellinen tilanne on haaste, joka voitetaan ideoilla, Salomäki lupaa haastattelusarjan avaukseksi.

Mitä kasvu merkitsee sinulle? – Voisin heittäytyä filosofiseksi ja todeta kasvun olevan yhteiskunnan ja yksilöiden kehittymistä. Avainsanoja ovat tehokkuus ja arvo, eivät määrä ja hinta. Tehokkuus on tarkoituksenmukaisuutta ja kokonaisuuksien hallintaa. – Kun katsotaan vaikka työelämää, liian usein ajatellaan että koko ajan pitää tehdä enemmän ja enemmän töitä, vaikka pienillä korjauksilla saadaan aikaan enemmän vähemmällä. Sitähän tehokkuuden kaavakin sanoo. Taloudellisen kasvun syntyminen vaatii siksi aina uutta ajattelua eli kasvua vanhasta pois. Suurin kasvu syntyy siten henkisillä, ei fyysisillä investoinneilla.

10 1 • 2012

– Taloudellinen tilanne on myös sellainen, että uutta ajattelua todella tarvitaan. Velkaantumiskehitys on pysäytettävä, eikä se onnistu vain leikkaamalla. Huoltosuhteen muutos vaatii rahoitusta. Maksava sukupolvi ei voi jatkaa kuten edelliset.

Miten Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa? – Sanotaan, että tutkimus on rahan muuttamista tiedoksi ja innovointi tiedon muuttamista rahaksi. Innovaatiot synnytetään hallitsemalla asiantuntijaverkostoja, kehittäen rakentavasti yhdessä työskentelemisen tapoja, koko ajan valmiina hylkäämään siihenastiset näkemykset, ja ennen muuta tahtomalla saada syntymään erityisiä menestystarinoita. – Olen skeptinen. Millä näytöin suomalaiset muka edellä kuvatussa toimintaympäristössä loistaisivat? Suomi on hieno, kehittynyt maa, joka tullaan yllättämään housut kintuissa juuri niillä sektoreilla, joilla luulemme olevamme huomenna vahvoilla. – Meillä on akateemisia osaajia, mutta mitä sellaista he synnyttävät, että tuotannon päädyttyä Kiinaan naapuri ei pystyisi tekemään samaa tulosta murto-osalla päältä katsomisen kustannuksia, julkaisemaan nopeammalla syklillä markkinoita muuttavia tuotteita, olemaan yksinkertaisesti parempi?

Kenet haastat seuraavaksi henkilökuvaan? – Hämeenlinnan Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon näkemyksiä kuulisin mielelläni. •


kolumni kolumni

Teksti: Altti Salomäki

Kasvu syntyy vain tekemällä Suomen talous on kasvanut pitkän niin tasaisesti, että kasvua on alettu pitää saavutettuna etuna. Talouden tasapainottamistoimissa keskitytään yksinomaan menokuriin, kun samaan aikaan kasvu näyttää syntyvän tai jäävän syntymättä poliittisista päätöksistä huolimatta.

E

linkeinoelämää koetteleva paradoksi on, että Suomi on kehittämisen ja tutkimuksen kärkimaa mitattuna investoinneilla per capita, mutta onnistuu samaan aikaan kansainvälisesti mitattuna kehnosti synnyttämään nopeasti kasvavia yrityksiä. Innovatiivisuudesta ja tasokkaasta koulutuksesta huolimatta Suomessa ei kyetä juurikaan kaupallistamaan tutkimustyön tuloksia. Tuottavuuden parantamisen kannalta kaupallistamisen osaamattomuus ja suoranainen laiminlyönti koituvat maalle kalliiksi. Uusia työpaikkoja syntyy tutkitusti käytännössä pelkästään pk-yrityksissä, joiden työntekijämäärä kasvoi vuosina 2001–2010 yli 77 000 henkilöllä. Lukema voisi olla huomattavasti suurempikin. Samaan aikaan suuryritysten väkimäärä laski 300:lla. Sekin lukema voisi olla huomattavasti suurempi, elleivät yritykset olisi tehneet maltillisia leikkauksia suhteessa tuottavuuden laskuun. Myös Tekes on ymmärtänyt yskän ja muokannut tukien myöntämiskriteereitään tehden selvän painotuksen aidosti kasvuhakuisiin pk-yrityksiin. Suuntaus on ehdottoman oikea, mutta ei riitä paikkaamaan samaan aikaan tapahtuneita muutoksia venture capital -markkinoilla. Toteutunut riskirahoitus on jäänyt viimeisen puolen vuoden aikana reilusti alle 2000-luvun vakiintuneen tason ja jää eurooppalaiseen tasoon verrattuna alle puoleen siitä mitä sen kasvun turvaamiseksi kuuluisi olla.

Kurimus, jossa yrittäjillä ei ole halua eikä rahoittajilla kiinnostusta sijoittaa kasvuun, syö Suomen tulevaisuuden menestymismahdollisuuksia. Akateeminen erinomaisuus ei riitä, kun uudistumiskyvyssä hävitään kirkkaasti muille vahvoille Pohjois-Euroopan talouksille. Englannissa asia on ymmärretty parhaiten Euroopassa. Valtio tukee sijoittamista kriteerit täyttäviin kasvuyrityksiin sekä suoralla veroedulla että luovutusvoittojen ja -tappioiden kohtelulla. Käytännössä ero verotuksessa on niin suuri, että englantilaiseen startup-yritykseen voi sijoittaa samalla pääomariskillä puolitoistakertaisen summan suomalaiseen yritykseen verrattuna. Suomessa samankaltaisen lähestymistavan suurin este on asenteissa. On ilmeisesti parempi, ettei yritystä synny lainkaan kuin että joku voisi hyötyä riskin ottamisesta. Pohdinnat pitäisikö kasvua päin vastoin hillitä perustuvat juoksuradoilta tuttuun ylioptimismiin suomalaisten kilpailuasetelmien vahvuudesta. Eettiset ja kestävän kehityksen periaatteet tulee toki muistaa, mutta niillä aloilla joilla Suomen uskotaan olevan vahvimmillaan, ei ole aikaa enää jäädä telineisiin. Kasvuyritykset toimivat yleensä uusilla aloilla ja niiden työntekijät ovat korkeasti koulutettuja. Ne tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa. Ennen kaikkea ne tarvitsevat riskinottajia, tavoitteellisia ja kaupallisesti ajattelevia, yrittäjähenkisiä ihmisiä., joita maassa on aivan liian vähän,

11 1 • 2012

koska näitä ominaisuuksia ei ole pidetty kannustettavina. Ratkaisumalli on hyvin yksinkertainen. Ensimmäiseksi täytyy päättää haluta tulla hyväksi. Päätöksen edut on kyettävä viestimään ja luomaan kasvumyönteistä asenneilmapiiriä ensin paikallisesti ja siitä laajemmin. Miksi siis ei aloitettaisi muutosta Hämeenlinnasta? Olemassa oleva tarjonta huomioiden Hämeenlinnan markkinoinnissa ei ole onnistuttu niin hyvin kuin olisi voitu. Vähistä kasvuyrityksistä puolet toimivat pääkaupunkiseudulla Hämeen jäädessä tyhjäksi reiäksi Pirkanmaan ja Helsingin väliin, vaikka liikenneyhteyksien, kustannustason, kaupunki-identiteetin sekä kulttuuri- ja palvelutarjonnan tulisi houkutella paljon enemmän työikäisiä muuttamaan kaupunkiin. Kun lisäksi suurin osa asiantuntijatöistä voidaan tehdä etänä, monille kasvuyrityksille voisi aggressiivisemmin tarjota mahdollisuutta ylläpitää muutamien työntekijöiden toimipisteitä lähes Helsingin kyljessä jo pelkän pendelöinnin kustannuksilla. Erottautuminen onnistuu parhaiten päättämällä, että Hämeenlinnasta halutaan paras alue uusille ideoille. Samanlaisesta lähtöajatuksesta lähti Silicon Valleykin. Hämeenlinnan nuorkauppakamari on työtään jo tekemässä. •


Sopisiko jopa 20 % energiansäästö? Ekohuolto on L&T:n tapa säästää energiaa, rahaa ja ympäristöä kiinteistöjä huoltamalla. Kokemuksemme perusteella Ekohuollon avulla voidaan saavuttaa jopa 20 % energiansäästö! Lue lisää www.ekohuolto.fi myynti@lassila-tikanoja.fi puh. 010 636 6540

JÄTEHUOLTO / KIERRÄTYS / VIEMÄRIHUOLTO / SIIVOUS / KIINTEISTÖNHOITO / KIINTEISTÖTEKNIIKKA / YMPÄRISTÖTUOTTEET


kysymyksiä & vastauksia Kun kamaritoiminta askarruttaa ja mieleen nousee kysymyksiä, on vastaukset aina puhelinsoiton päässä. Näin on luvannut Suomen Nuorkauppakamareiden Senaatti todetessaan: ”Senaatti tekee hyvää!” Nyt vastausvuoroon pääsi senaattori 51838 Matti Vihervuori. Miten Nuorkauppakamari luo parempia johtajia? Mikään ei ole itsestään selvää. Kysymys on asenteesta ja vuorovaikutuksesta. Jos olet päättänyt kehittyä johtajana nuorkauppakamari antaa siihen hyvän viitekehyksen. Vanha kamarilainen totuus pitää edelleen paikkansa: mitä enemmän annat sitä enemmän saat. Miten nuorkauppakamarikokemus näkyy työelämässä? Nuorkauppakamaritoiminta tarjoaa oivalliset mahdollisuudet tehdä kaikkea sitä, mitä työelämä sinulta jatkossa vaatii. Halutessasi saat merkittäviä projekteja vastuullesi. Painotukset voivat olla taloudellisia, myynnillisiä tai markkinoinnillisia. Hakeudu hallitukseen. Saat johtamiskokemusta. Kamarin vastuutehtävissä voit ottaa vahvaa etunojaa ja hakea rajojasi myöhempiä oikeita töitä varten. Sinun pitää vain uskaltaa heittäytyä. Millainen toimintakulttuuri ja minkälaiset arvot ovat menestyksen edellytys 2010-luvulla? Talouselämä –lehti julkaisi juuri Great Place to Work Institute Finlandin listan Suomen parhaista työpaikoista. Yhteistä parhaiten menestyneiden yritysten toiminnalle on totaalinen avoimuus, matala ja epämuodollinen organisaatio ja kannustaminen itsenäiseen päätöksentekoon. Toisessa yrityksessä johtoryhmän kokoukset olivat kaikille avoimia, toisessa yrityksessä firman kirjastoon saattoi jokainen hankkia täydennystä talon luottokortilla. Monessa yrityksessä uuden henkilön rekrytointiin osallistui useita yrityksen työntekijöitä. Voidaan todeta, että yritysten toimintakulttuurissa ollaan siirtymässä yksilöä korostavaan, mutta yhteisöllisesti toimivaan suuntaan.

Globalisaation myötä maailma pienenee jatkuvasti ja kansainvälisten valmiuksien sekä verkostojen merkitys kasvaa jatkuvasti. Miten näet Nuorkauppakamarin roolin kansainvälisyyden mahdollistajana ja edistäjänä? Nuorkauppakamari ei ole nykyään välttämättä ainoa väylä hankkia kansainvälisiä valmiuksia, mutta halutessasi sen kautta ne ovat varsin helposti saatavillasi. Jälleen kerran tämä on omasta aktiivisuudestasi kiinni. Ole aktiivinen kansallisissa ja kansainvälisissä kokouksissa ja tapaamisissa.

Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat.

Oleellista on löytää nuorkauppakamarin rooliin ja imagoon soveltuva lähestymiskulma ja tuotava se raikkaasti esille. Yrittäjyyteen kannustamista ja sen aloittamisen helpottamista ei koskaan korosteta liikaa. Näkisin myös, että nuorten työttömyyteen ja syrjäytymiseen voisi nuorkauppakamari omalla tavallaan puuttua. Minkälaisia eväitä olet saanut Nuorkauppakamaritoiminnasta urallesi? Minkälaisen kannustuksen haluat jakaa Nuorkauppakamarilaisille ja tuleville jäsenille toiminnasta? Nuorkauppakamari tarjosi mahdollisuuksia tehdä asioita, joita ei aikaisemmin ollut tehnyt. Pääsi testaamaan omia kykyjään ja tunnistamaan vahvuuksia ja kehittämiskohtia. Kuten tämän kyselyn alussa totesin, näiden kokemusten saamisen edellytyksenä on itsenä likoon laittaminen. Se varmasti palkitsee.

Nuorkauppakamari kasvattaa tulevaisuuden vastuullisia johtajia. Minkälainen on työelämän vastuullinen johtaja? Nuorkauppakamari ajaa vastuullisuutta johtajuutta yrityksiin ja yhteiskuntaan tekemällä päätöksiä, jotka kantavat yli kvartaalien. Miten näet vastuullisen johtajuuden roolin työurien pidentämisessä ja työhyvinvoinnin kasvattamisessa? Viittaan vastaukseeni edellä tulevaisuuden yritysten toimintakulttuurista. Minkälaista johtajuutta se vaatii. Johtajana sinun on osattava nähdä riittävän pitkälle tulevaisuuteen ja reagoida tilanteisiin riittävän ajoissa. Sinun on oltava henkilöstöllesi avoin niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa ja korostettava jokaisen omaa vastuuta yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Mitä asioita Nuorkauppakamarin tulisi nostattaa esille paikallisesti ja kansallisesti?

13 1 • 2012

»»

Matti Vihervuori on toiminut Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin puheenjohtajana vuonna 1989

»»

Hän on AinaCom Oy:n Liiketoimintajohtaja, Aina Group Oyj:n johtoryhmän jäsen ja Hämeen Kauppakamarin puheenjohtaja


kasvot tutuiksi Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin koejäsenet esittäytyvät

tävissä sekä Helsingissä että Hyvinkäällä. Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi, pääaineena yritysrahoitus. Olen alun perin kotoisin Valkeakoskelta, jonne muutimme perheeni kanssa takaisin kesällä 2011. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Annukan lisäksi pienet tyttäret Nella (2,5v) ja Eerika (10kk). Vapaa-aikani kuluukin pääsääntöisesti vaippoja vaihtaessa sekä muumien parissa. Harrastuksiini kuuluvat lisäksi tennis, golf ja hiihtäminen.

Tommi Mattila Olen Tommi Mattila, 30-vuotias pankinjohtaja. Olen vuoden 2011 alussa siirtynyt töihin Hämeenlinnan Nordeaan ja toimin Hämeenlinna-Forssa yrityskonttorin johtajana. Pankkiuraa minulla on takana noin 8 vuotta ja olen toiminut aikaisemmin eri teh-

Aikaisemmat järjestökokemukseni ovat lähinnä kauppakamariin sekä yrittäjäjärjestöihin liittyviä. Odotan nuorkauppakamaritoiminnalta aktiivista yhdessä tekemistä, verkostoitumista sekä uusia kokemuksia. Yhteistyö samanhenkisten ihmisten kanssa on antoisaa ja inspiroivaa. Uskon kykeneväni tarjoamaan nuorkauppakamarille omaa osaamistani sekä verkostoja yhteisten asioiden edistämiseksi.

Jere Putkisaari Olen Jere Putkisaari, 36 -vuotias yrittäjä ja koulutukseltani Tuotantotalouden Insinööri. Perheeseeni kuuluvat avovaimo Katri ja 3- vuotias poikamme Oliver. Harrastuksiini kuuluvat perhe-elämän ja yritystoiminnan lisäksi liikkuminen, musiikki, elokuvat, kirjallisuus ja kokkailu. Aiemmin olen toiminut järjestötoiminnassa mm. Hämeenlinnan Insinöörioppilaat ry:n puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä sekä valtakunnallisen Insinööriopiskelijaliiton IOL:n valtuustossa sekä hallituksen työryhmissä.

Mika lehtimäki Olen Mika Lehtimäki, 36-vuotias Hämeenlinnalainen. Minulla on oma asianajotoimisto ja meiltä löytyy toimistot Hämeenlinnan Innoparkista ja Helsingin keskustasta. Viime vuonna toimistomme rankattiin pankki- ja rahoitusoikeuden parhaaksi toimistoksi Suomessa. Olen valmistunut Helsingin Yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta ja minulla on lisäksi kaksi jatkotutkintoa Oxfordin Yliopistosta. Koko urani olen tehnyt töitä asianajotoimistoissa - vanhoissa sellaisissa. Vapaa-aikaa minulla ei ole, koska meillä on perheessä neljä lasta. Pienimmät ovat kaksostytöt, joiden myötä viimeisetkin harrastukset ovat kaikonneet. Onneksi olemme hyvä tiimi avovaimoni kanssa. No, mutta oikeasti, käyn paljon uimassa, kuntosalilla ja tykkään lenkkeillä. Keskellä ruuhkavuosia siis. Arvelen, että minusta on hyötyä Nuorkauppakamaritoiminnalle etenkin kansainvälisyyden puolella, koska olen ollut töissä ja opiskelemassa Yhdysvalloissa ja Englannissa ja suuri osa työkontakteistani on ulkomailla. Lisäksi ajattelin antaa oman panokseni kotimaan yrityskontaktien kautta, koska työni puolesta minulla on kunnia tavata paljonkin erilaisia yrittäjiä.

Nuorkauppakamaritoiminnalta odotan ennen kaikkea verkostoitumista; uusia tuttavuuksia, mielenkiintoisia kontakteja sekä monipuolisia tapahtumia. Nuorkauppakamarin kannalta hyödyllistä on laaja kontaktiverkostoni sekä monipuolinen kokemukseni yritysmaailmasta.

14 1 • 2012


tanja-marja rantakangas

korkeakoulupuolelta, vahvan projektinhallintaosaamisen sekä pohjalaisen tekemisen tahdon.

Olen Tanja-Maria Rantakangas, 27-vuotias insinööriopiskelija Keski-Pohjanmaalta. Järjestökokemusta minulla on toistakymmentä vuotta niin lukioajoilta kuin korkeakoulukentältä. Siirryttyäni pääsihteeriksi Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaan järjestöharrastuksesta tuli työ.

sauli lehtinen Olen Sauli Lehtinen, 34-vuotias juristi. Koulutukseni on oikeustieteen kandidaatti, varatuomari. Harrastuksiini kuuluu golf, biljardi ja kuntosali.

Minulle nuorkauppakamaritoiminta on ollut aiemmin vain legenda ja kuultuja urbaanitarinoita mahtavista tapahtumista ja ihmisistä. Koejäsenyyden myötä toiminta on auennut kaikessa hienoudessaan ja uskon, että parin vuoden jälkeen kerron itsekin toiminnasta ja laajoista verkostoista. Kamarille tuon laajan kontaktiverkoston järjestö- sekä

Aikaisempi kokemukseni järjestötoiminnasta on ELSA Ry:n taloudenhoitaja (European law students association) ja nykyään Hämeenlinnan Rock Ball Club ry:n (Biljardikerho) puheenjohtajana. Nuorkauppakamaritoiminnan lisäksi toimin aktiivisesti mm. Lex ry:ssä ja Proffan Tikka Ry:ssä

Koulutukseni on insinööri ja työskentelen myyntipäällikkönä Vattenfall Lämpö Oy:ssä. Perheeseeni kuuluu vaimoni lisäksi kaksi tanskandoggia. Vapaa-aikani on kulunut viime aikoina omaa kotia rakentaessa. Vapaaajalla pelaan myös jalkapalloa, joka on muutoinkin lähellä sydäntäni.

Nuorkauppakamaritoiminnalta odotan uusien innokkaiden ihmisten tapaamista ja tutustumista heihin, oman itseni kasvattamista näkemään the big picture, verkostoitumista ja mahdollisesti kansainvälistä kosketuspintaa. Kamari saattaa hyötyä minusta ammattini puolesta, mikäli se kokee tarvitsevansa joko koulutuksissa tai muutoin tietotaitoa riidanratkaisusta ja litigaatiosta yleensä. Toki kamari saa tietyin varauksin käyttöönsä myös ne verkostopinnat, joita allekirjoittaneella on jo aiemmista yhteyksistä.

marko paasu Olen Marko Paasu, 31-vuotias hämäläistynyt keski-suomalainen.

Olen toiminut aiemmin aktiivisesti järjestötoiminnassa, mutta rakentamisen tuomat haasteet ovat toistaiseksi vieneet aikaani. Olen toiminut mm. TAMK:n opiskelijayhdistyksen TAMKO Ry:n hallituksen jäsenenä ja lukioaikoinani SLL Ry:n Keski-Suomen piirin hallituksen jäsenenä. Nuorkauppakamaritoiminnan kautta pyrin kehittämään itseäni ja antamaan oman panokseni toiminnan kehittämiseen.

Nuoret Menestyjät ovat JCI Finlandin palkitsemia, omassa elämässään menestyneitä 18–40 -vuotiaita Suomen kansalaisia ja Uuden Sukupolven Esikuvia. Nuori Menestyjä on maailmalla arvostettu palkinto, jonka Suomen Nuorkauppakamari jakaa omalla alallaan menestyneille 18 - 40-vuotiaille Suomen kansalaisille. Palkinto mahdollistaa suomalaisten tekojen ja osaamisen tunnetuksi tekemisen myös ulkomailla. Kilpailun kansainvälinen nimi on JCI Ten Outstanding Young Persons of The World. www.jci.fi

15 1 • 2012


johtajuus johtajuus

Toyotan tapaan tutustumassa Tammikuussa 2012 pääsin toteuttamaan ikiaikaisen unelmani: pääsin käymään Japanissa! Koska isäntäpariskuntani halusi tehdä reissustani ikimuistoisen, he järjestivät myös toisen haaveeni: mahdollisuuden päästä käymään Toyotan tehtaalla!

On aivan eri asia lukea Toyotan tavasta toimia, kuin nähdä se omin silmin. Koska Toyota on vaikuttanut vahvasti koko tapaani ajatella liiketoimintaa ja johtamista, haluan jakaa heidän tapansa toimia.

pienellä Toyotalla ollut mitään mahdollisuuksia kilpailla sillä saralla. Niinpä Toyota päätti keskittyä tehostamaan toimintaansa muilla tavoin.

Toyota Motor Company perustettiin vuonna 1937. Vuonna 2010 se oli maailman suurin autonvalmistaja kappalemäärissä mitattuna. Toyota ei ole paras siksi, että sillä on maailman paras tuotantojärjestelmä. Toyota on paras siksi, että sillä on maailman paras työkulttuuri, minkä seurauksena sillä on maailman paras tuotantojärjestelmä. Monet yritykset ovat kopioineet Toyotan tuotantojärjestelmää (TPS), mutta kukaan ei ole päässyt samalle tasolle. Pelkkä tuotantojärjestelmä ilman oikeaa yrityskulttuuria on kuin auto ilman osaavaa kuljettajaa.

Toyota on hyvin standardoitu yritys. Kaikki työvaiheet tehdään vain yhdellä tavalla, parhaalla. Vastaavasti työntekijöillä on aina mahdollisuus jättää aloitteita prosessin kehittämiseksi entisestään. Toyotassa ollaan sitä mieltä, että standardoitu työ toimii kuin ankkuri; se nostaa tehokkuuden tietylle tasolle, jolla se pysyy ja ehkäisee näin vaihteluita. Vastaavasti standardoitua työtä on helppo seurata, sillä yhdellä vilkaisulla on mahdollisuus nähdä, toimiiko kaikki kuten pitää. Jos jokin menee pieleen, ensimmäisenä tutkitaan, toteutettiinko työohjeita. Jos toteutettiin, kyseessä on heti oppimismahdollisuus järjestelmän kehittämiseksi entisestään.

Kun Toyota Motor Company toisen maailmansodan jälkeen pääsi kunnolla aloittamaan toimintaansa, sen kilpailijat olivat massiiviset Ford ja General Motors. Suurtuotanto oli sen hetken trendi, eikä

Toyotan työkulttuurin keskeisin osa on ”kaizen”. Kaizen tarkoittaa jatkuvaa kehittämistä. Toyotan tapauksessa se tarkoittaa arvoa li-

16 1 • 2012


säämättömien vaiheiden poistamista prosessista. Jos esimerkiksi jossain prosessissa työntekijän täytyisi hakea osa, kurottaa työkalua ja kiinnittää osa, ainoastaan osan kiinnittäminen tuottaa arvoa prosessille. Hakeminen ja kurottaminen ovat hukkaa. Jos Toyota keksii keinon säästää sekunti, he ottavat sen käyttöön. TPS:n kehittämisen avainhenkilön, edesmenneen Taiichi Ohnon mukaan kaikki hukka johtuu ylituotannosta. Siksi Toyotan tärkeimpiä toimintatapoja on just-in-time.

Ohnon ympyrä »»

pia johtajia Toyotan tavoille piirtämällä tehtaan lattiaan, työpisteen lähelle ympy-

Just-in-time merkitsee, että Toyota pyrkii minimoimaan varastonsa. Osat tulevat tuotantolinjalle juuri sillä hetkellä kun niitä tarvitaan, ei ennemmin eikä myöhemmin. Ohno vertasi varastoa lampeen, joka on täynnä vettä. Kun varasto vähenee (lammen vedenpinta laskee), karikot tulevat esiin ja niille on pakko tehdä jotain. Tämä tehostaa prosessia entisestään. Ei yksinkertaisesti ole mahdollista olla välittämättä prosessissa piilevistä karikoista, eli tehottomuudesta, jonka liika varasto kätkee. Standardista poikkeavien tilanteiden varalta Toyotalla on ”andon”-järjestelmä. Kun kuka tahansa työntekijä huomaa jotain standardista poikkeavaa, hänen velvollisuutensa on heti vetää hätänarusta. Tämän seurauksena katossa roikkuvassa andon-taulussa syttyy lamppu sen vaiheen kohdalle, missä ongelma on. Tiiminvetäjä tulee silloin paikalle ja tarkastaa tilanteen. Jos ongelma voidaan korjata ennen kuin auto ehtii seuraavaan vaiheeseen, toiminta jatkuu normaalisti. Jos ei, koko linjasto pysähtyy ja kaikilla on velvollisuus auttaa korjaamisessa. Tiiminvetäjien tehtävä on keskeinen, sillä he kehittävät järjestelmää jatkuvasti tunnistamalla ja ratkaisemalla pikkuvikoja, ettei niitä jatkossa tapahtuisi. Toyotan tuotantojärjestelmä siis paranee päivä päivältä! Omalta kannaltani on ironista, että Toyota keksi just-in-time varastomallinsa tarkkailemalla yhdysvaltalaisten supermarkettien toimintaa. Kun tavarat hyllyllä vähenivät, kauppa tilasi yhden myyntierän kerrallaan lisää täydentääkseen varastoaan. Vastaavasti olen oppinut Toyotalta paljon tapoja, joita voi soveltaa hypermarketin prosesseihin. Toiminnot ovat erilaiset, mutta Toyotan filosofiaan perehtymällä sitä on helppo soveltaa mihin tahansa. Kutsunkin kaikki vierailulle K-Citymarket Hämeensaareen Nuorkauppakamariviikolla 14.2., jossa kerron käytännössä, miten Toyotan filosofiaa voi soveltaa täysin erilaiselle alalle!

Taiichi Ohnolla oli tapana opettaa nuorem-

rä. Nuorempi johtaja pistettiin ympyrään ja hänelle annettiin kynä ja paperia. Hänen tehtävänsä oli seisoa ympyrässä ja kirjoittaa ylös kaikki mitä näki. Jos johtaja ei ollut kirjannut tarpeeksi, Ohno käski hänen jatkaa tarkkailua. Tämä periaate tunnetaan nimellä ”genchi genbutsu”, eli ”mene itse paikan päälle, ymmärtääksesi täydellisesti tilanteen”.

Seitsemän hukkaa (Taiichi Ohnon mukaan)

»»

Ylituotanto. Tuotetaan enemmän tuotteita kuin prosessi tai asiakkaat tarvitsevat. Syntyy varastoa. Ohnon mukaan ylituotanto aiheuttaa kaiken muun hukan.

»»

Odottaminen. Koneet, ihmiset, osat seisovat tyhjän panttina. Ohnon mukaan osat ovat yhtä kärsimättömiä kuin ihmiset, ne eivät pidä odottamisesta vaan haluavat nopeasti eteenpäin.

»»

Kuljetus. Tavaroiden siirtäminen ei tuota mitään arvoa, siksi se on hukkaa. Siirtäminen voi myös vahingoittaa tavaroita.

»»

Varastointi. Tavaraa on varastossa enemmän kuin ehdottoman minimin verran.

Juha Ketola Hämeenlinnan Nuorkauppakamari yksilö- ja koulutustoiminnasta vastaava (IND)

»»

Turha liike. Kaikki ylimääräinen ihmisten liikkuminen on hukkaa.

»»

Viat. Virheelliset tuotteet. Toyota haluaa aina tehdä kerralla oikein, sillä jälkikäteen korjaaminen on kallista.

»»

Ylimääräinen prosessointi. ”Liian hienon” tuloksen tekeminen tai koneen käyttäminen, kun vähempikin riittäisi.

»»

”Emme yritä juosta nopeammin, vaan päätämme kävellä lyhyemmän matkan.” -Taiichi Ohno

17 1 • 2012


maailmalla maailmalla

Fukuokassa kerättiin Rollen paitaan nimmareita. Yhden illan aikana saatiin koko paita täyteen tervehdyksiä eri kansallisuuksilta.

Kun lähdet kerran kansainväliseen kokoukseen, todennäköisesti olet mukana myös seuraavalla kerralla. Minä, Edwin den Hartog Hollannista ja Ville Availa. Edwinin tapasin Fukuokan jälkeen myös Wienissä, Tallinnassa ja Soulissa.

18 1 • 2012


Olimme varanneet matkaan punaisia Iittalan kivikynttilälyhtyjä. Sellainen lahjoitettiin myös Japanin silloiselle kansalliselle puheenjohtajalle. Ville antoi käyntikortin, minä en – herra keskusteli vain Villen kanssa. Minut laskettiin ilmeisesti palvelijaksi kun ei ollut edes käyntikorttia. (Fukuoka 2004)

Koukoustunnelmaa Soulista Koreasta 2006

JC maailmanmatkalla Kun koejäsenenä osallistuin puhekilpailuun, kerrottiin tilaisuudessa eri JC-tapahtumista. Kokous siellä ja kokous täällä – paljon lyhenteitä, jotka olivat aivan hepreaa. Joku mainitsi maailmankokouksen (WC) olevan Kööpenhaminassa. Mikä ihmeen maailmankokous? Mitä siellä tapahtuu? Ilmoitin samalta istumalta että minä menen sinne – lähteekö joku mukaan? Kokemus oli mahtava ja niin vaikuttava, että se kuuluisa JC-herätys iski tajuntaan kuin metrinen halko! Silloin oli vuosi 2003. Siitä se putki sitten alkoikin – 2004 WC Fukuoka Japani, 2005 WC Wien Itävalta, 2006 EC Tallinna ja WC Soul Korea. Suomalaiset ovat aktiivisia osallistujia maailmalla ja sen huomaa myös kokouksissa. Olemme yleisesti olleet toiseksi tai kolmanneksi suurin delegaatio, Japani ja Korea ovat usein ne suurimmat. Matkalle on helppo lähteä, sillä JC Team Finlandia tekee järjestelyt. Sain olla mukana kahtena vuonna peräkkäin ja JC Team Finlandiassa pääsee todella toiminnan ytimeen. Tekeviä käsiä tarvitaan niin kotimaassa että paikanpäällä, joten voit olla mukana vaikka et matkalle lähtisikään. Matkalle lähtijän ei tarvitse jännittää koska mukana on aina vanhoja konkareita, joilta voi kysyä neuvoja. Kokouksissa on huomioitu ensikertalaiset First Timer -tapahtumalla.

taistasi osallistujaa. Iltaisin joku maa saa järjestää juhlat, jonne kokousvieraat osallistuvat. Yllättävää ei liene se, että Finlandia Night on aina todella suosittu ja odotettu kansainvälinen tapahtuma. Omalla aktiivisella asenteella löytää ulottuvuuksia joita et normaalilla turistimatkalla löydä. Jos haluat kansainvälisiä kontakteja, mene maailmalle JC-kokouksiin. Jos haluat oppia tuntemaan suomalaiset JC:t, mene maailmalle JC-kokouksiin. Jos haluat saada elämyksiä, mene maailmalle JC-kokouksiin. Kun lähdet kerran kansainväliseen kokoukseen, todennäköisesti olet mukana myös seuraavalla kerralla. Kokousmatkoihin on usein tarjolla lomaviikko jatkoksi, esim. Soulista lensimme viikoksi Vietnamiin. Mikäs on lomaillessa kun mukana on iso joukko tuttuja JC-kavereita. Jos vielä mietit lähtisitkö vai et, annan neuvon – lähde katsomaan mikä on meininki ja päätä vasta sitten onko se sinun juttusi vai ei. En ole hetkeäkään katunut niitä uhrauksia joita tein näihin matkoihin. Ne koetut kokemukset ja ihmiset joihin on päässyt tutustumaan – niitä en vaihtaisi pois. Ne ovat minulle niin suurta henkistä pääomaa joita vain JC-toiminta voi parhaimmillaan antaa.

Kansainväliset kokoukset ovat mielestäni se oikea tapa tutustua JC-toimintaan. Parhaan käsityksen asiasta saa varmasti WC-kokouksissa, joissa on sijainnista riippuen vajaa 10 000 kal-

19 1 • 2012

Marko Uusitalo Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin kunniajäsen ja vuoden 2006 puheenjohtaja


JC maailmanmatkalla

Kuvassa Hämeenlinnan kamarilaiset Kööpenhaminan kokouksessa 2003 lähdössä gaalaan. Hieman hermostutti kun ei ollut maalaispojalla ollut ennen mirri kaulassa – siis tuollainen musta.

20 1 • 2012


L채hde kanssamme unohtumattomalle matkalle.

Eurooppa-kokous 13.-17.6.2012 Braunschweig, Saksa

JCI World Congress maailmankokous 18.-23.11.2012 Taiwan, Taipei

JC-matkapaketit myy:

JCI EUROPEAN CONFERENCE 2012, BRAUNSCHWEIG KESKIVIIKKO - SUNNUNTAI


Pakattua kansainvälisyyttä team finlandia

Tervehdys Hämeenlinnan Nuorkauppakamarille! Kansainvälisyyspäällikön vuosi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle; tälläkin hetkellä juuri kirjoitellessani mietin samalla, mitä tarvitsen mukaan Braunschweigin tutustumismatkalle, jonne lähden tarkalleen 31 tunnin kuluttua. Reissun tuliaisina osaan toivottavasti kertoa, miten suomalaisten hotellilta pääsee parhaiten kokouspaikalle ja mistä löytyvät parhaat shoppailumestat, lähin apteekki, juomatankkauspiste jne. Kansainväliset kokousmatkat on siis todella hyvin pohjustettu Team Finlandian toimesta; kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan! Eurooppa-kokous 13.-17.6. Saksassa sekä maailmankokous 18.-23.11. Taiwanissa ovat varmasti vuoden kohokohtia, koska näihin lähtee odotetusti kolminumeroinen luku suomalaisia kouluttautumaan, verkostoitumaan, luomaan uusia bisneskontakteja, tutustumaan uusiin kulttuureihin eli yhdellä sanalla = kansainvälistymään. Maailmalta löytyy tosin runsain määrin myös muita kv-kokouksia, jotka ovat todellakin visiitin arvoisia. Sinivalkoiset matkaajat otetaan hyvin vastaan; meidät on opittu tuntemaan iloisina, kotimaansa värejä tunnustavina aktiiviosallistujina, jotka näkyvät runsaslukuisina niin trade show -messualueella kuin jalkapallokentälläkin. Tämän vuoden uutuus Team Finlandian palveluissa on TF MUST -kierros, johon valikoidaan kokousviikon erityisesti suomalaisille sopivat tärpit niin ensikertalaisille kuin kv-konkareillekin. Seuraa kansainvälisten asioiden tiedotusta kamarissasi, alueella sekä kansallisesti ja lähde rohkeasti rakentamaan ystävyyttä yli rajojen! Reissut oman kamarin kavereiden kera tai lyöttäytymällä TF:n porukkaan pääset kokemaan sekä vastuullisen johtamisen että itsesi ylittämisen mahdollisuuksia! Käyntikortit, JC-pinssi, hammasharja, kauluspaita, SuomiCrocsit, jakkupuku, sininen ja valkoinen kynsilakka, passi, kamera ja laturi... matkalaukku alkaa olla puolillaan - ja lähtöön aikaa 30 tuntia.

Jenni Ahlstedt Kansainvälisyyspäällikkö 2012 Suomen Nuorkauppakamarit ry

22 1 • 2012


Tule tutustumaan kevään uutuuksiin ja kattavaan naisten merkkivaatevalikoimaan torin laidalla.

23 1 • 2012


Onko Nuorkauppakamari tarkoitettu minulle?

Kyllä! Nuorkauppakamari on tarkoitettu kaikille alle 40-vuotiaille itsensä kehittämisestä ja kouluttamisesta kiinnostuneille ihmisille.

Onko Nuorkauppakamari kansainvälinen?

Kyllä! Kansainvälisyys on jokaisen nuorkauppakamarilaisen etuoikeus, osa arkea. Järjestömme tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Ole rohkea ja lähde mukaan mielenkiintoiseen kansainväliseen toimintaan!

Oppiiko Nuorkauppakamarissa johtajuutta?

Kyllä! Nuorkauppakamarissa voit oppia johtajuutta käytännönläheisesti. Meillä elämäntapana on johtajuus. Nuorkauppakamari tarjoaa mahdollisuuksia oppia johtamista ja organisointia paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti.

Kouluttaako Nuorkauppakamari?

Kyllä! Nuorkauppakamarijärjestö tarjoaa jäsenilleen koulutusta paikallisella sekä kansallisella tasolla. Koulutusten sisällöt vaihtelevat markkinoinnista, esiintymiskoulutuksesta, ryhmätyömenetelmistä, johtamisesta, viestinnästä ja projekteista moniin muihin aiheisiin.

Tutustuuko Nuorkauppakamarissa uusiin ihmisiin?

Kyllä! Viisituhatta suomalaista muodostaa oman verkostonsa, missä tavataan erilaisissa yhteyksissä ja tehdään yhdessä projekteja ja verkostoidutaan. Nuorkauppakamarissa tärkeää on myös ystävyys ja vuosien aikana syntyneet suhteet.

Onko Nuorkauppakamarissa hauskaa?

Kyllä! Sen lisäksi että Nuorkauppakamari kehittää ja kouluttaa, on nuorkauppakamaritoiminta ennen kaikkea hauskaa! Nuorkauppakamarissa ei ole tylsää etkä ole yksin!

Voinko liittyä Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin?

Kyllä! Täytä koejäsenhakemuksesi Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin www.jchml.fi niin kutsumme sinut koejäsenhaastatteluun! Valitsemme jäsenyydestä kiinnostuneet koejäseniksemme. Koejäsenyyden aikana pääset osallistumaan kaikkiin nuorkauppakamaritapahtumiin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Hämeenlinna

24 1 • 2012

Hämeenlinnan Nuorkauppamarin Aviisi 1/2012  

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin jäsenlehti Aviisi 01/2012

Hämeenlinnan Nuorkauppamarin Aviisi 1/2012  

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin jäsenlehti Aviisi 01/2012

Advertisement