Page 1

aviisi Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry:n jäsenlehti | 2 • 2013

Hämeenlinna


ARTMOCCA Mocc a jät tä ä jä lk ensä .

ք

Mo c c aCr e at i v e ☂ Mo c c a Digita l ‫ ؁‬Mo c c a Pr in t

A rtMo c c a .fi


aviisi JCI Hämeenlinnan jäsenlehti 2 • 2013 | 13.9.2013

Hämeenlinna

Minnaliisa Vehkala ja Susanna Kaharinen Monacossa.

aviisi Julkaisija Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry Päätoimittaja Annika Hovila Taitto Mainostoimisto ArtMocca Oy Paino Mainostoimisto ArtMocca Oy Painosmäärä 200 kpl Aineistot Annika Hovila 040 577 4400 annika.hovila@gmail.com

2 • 2013

Pääkirjoitus ........................................................................ 4 Puheenjohtajan terveiset .................................................. 4 Koejäsenet esittäytyvät ..................................................... 5 Tapahtumakalenteri ........................................................... 6 Johtoseminaari .................................................................. 7 IPP:n kesäpäivä .................................................................. 8 Vientitykki....................................................................... 10 Intian kulttuurikoulutus .................................................. 12 Kysymyksiä & vastauksia ................................................ 15 Päivä parrasvaloissa........................................................ 16 Ruhtinaallisissa piireissä ................................................. 18 Strategia! ........................................................................ 19

3 2 • 2013


pääkirjoitus

Muotoa & koulutuksia Syksy kolkuttelee jo ovella ja sitä myöden Hämeenlinnan nuorkauppakamarin suurin ponnistus pariin vuoteen, nimittäin Muoto-vaalikokous. Tapahtumaa on suunniteltu ja järjestetty kokoustiimin voimin tiiviisti puoli vuotta ja nyt vihdoin on aika poimia uurastuksen hedelmät. Kokousjärjestelyjen lomassa olemme keväällä saaneet oppia, niin Kiinan kuin Intiankin business-käyttäytymisestä ja lokakuussa on vielä luvassa Venäjä-aiheinen koulutus samalla teemalla. Muistathan siis ilmoittautua Venäjäkoulutukseen hyvissä ajoin ja myös heti vaalikokouksen jälkeisellä viikolla olevaan Nestlén yritysvierailuun Turengin jäätelötehtaalle! Jokaisen olisi myös hyvä kirjata ylös 7.10., sillä tuolloin on uusien ja vanhojen hallituslaisten aika nousta pöydälle mikäli kädet syyhyää toiminnan kehittämisen puolesta.

puheenjohtajalta

Uusia tuulia Kesä on kääntynyt syksyn syleilyksi. Älkäämme antako tämän tuoda pimeitä tunnelmia toimintaamme. Ja mehän emme anna! Tätä lukiessasi on meillä meneillään kamarimme viime vuosien suurin tapahtuma Vanajanlinnassa. Alueemme tekijät ovat kokoontuneet viettämään vaalikokousta, linnan tarjoamaan mahtavaan ympäristöön. Kokouksen alussa perjantaina näemme uusien koejäsentemme taidonnäytteen, alue rapujuhlan toteuttaminen, suunnittelu ja ohjelma. Rapujuhlaa tullaan varmasti muistelemaan pitkään. Ilman viime ja tämän vuoden uusia jäseniä/koejäseniä olisi tämän hetkinen toiminta mahdotonta. Heille haluan välittää suuren kiitoksen toimintaan tulleista uusista tuulista. Uusia tuulia on luvassa ja toiminnan elpyminen jatkaa nousuaan loppuvuoden aikana. Eikä ensi vuottakaan ole unohdettu. Syksyllä on luvassa vielä yritysvierailu, venäjäkoulutus ja aivan mahtavat pikkujoulut, muutamia asioita mainitakseni. Tässä pääsee taas koejäsenemme näyttämään kyntensä, projektijohtajana koejäsen Elise Stenroos. Lokakuussa on vuorossa oma vuosittainen vaalikouksemme Panssariprikaatin tarjoamassa miljöössä. Paikan ei pitäisi jättää ketään kylmäksi. Tämän jälkeen lähdemme joukolla Joensuuhun valitsemaan keskusliiton ensi vuoden tekijät. Täällä toivottavasti meidät valitaan ensi vuoden Strategia! – koulutuksen järjestäjäksi. Eli toimintaa on luvassa kansallisella tasolla ensi vuodeksi. Nähtäväksi jää saammeko ensi vuonna elvytettyä yhden kamarin suurista projekteista. Sen verran sanon, että olut tässä tapahtumassa on, ainakin menneisyydessä virrannut. Tästä varmastikin kerrotaan lisää loppuvuoden aikana. Aurinkoista ja lämmintä syksyä toivoen,

Kalle Tanhuanpää Puheenjohtaja 2013

Syksyllä on vielä paljon annettavaa vaalikokouksen jälkeenkin, joten muista seurata kamarin Facebook-ryhmää sekä tapahtumakalenteria osoitteessa jchml.fi/tapahtumakalenteri, näin et jää paitsi mistään menosta!

Annika Hovila Tiedottaja 2013

4 2 • 2013


kasvot tutuiksi Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin koejäsenet esittäytyvät

MARKKU RINNE

LIISA PELTONEN

Ikä 34. Liiketalouden Tradenomi, HAMK. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, Suomen Yrittäjäopisto. K-kauppias Neste Oil K-Market Hämeensaari, Hämeenlinna. Naimisissa, 4 lasta. Harrastuksina lenkkeily, lukeminen ja Taekwondo.

Heippa kaikille! Olen Liisa Peltonen Tuuloksesta. Lissuksi kutsuvat. Koulutukseltani olen maskeeraaja, eläintenhoitaja kaupanharjoittamisen puolella sekä kuntosaliohjaaja.

Se tilastoista, mies itse on kiinnostunut erilaisista muuttuvista haasteista kotimaan maisemissa, mutta myös kansainvälisissä ympäristöissä ja on lievästi sanoen yllytyshullu. Se aiheuttikin kollegan vihjaisemaan Nuorkauppakamarista ja tottahan toki sitä sitten otettiin yhteyttä paikalliseen kamariin. Nyt remmissä mukana koejäsenenä ja näytteenä omalta osalta toteutetaan yhdessä toisen kamarilaisen (Suvi) kanssa Tuottava Idea 2013 ja Vientitykki 2013 -projekteja. Kamarilta etsin projekteja joissa asettaa itsensä kehittymään, verkostoitumista ja erilaisia koulutuksia. Vastaavasti uskon voivani tuoda kamarille jotain idearikkaudella, tahtotilalla toimia kun toimintaa tarvitaan ja omalla opiskelu- ja työuralla kertyneillä verkostoilla. Muutoksen tuulet puhaltavat myös lähitulevaisuudessani. Vuoden vaihteessa on yrittäjäura katkolla vaimollani ja minulla liikepaikan sulkeutuessa ja koska muutos on aina mahdollisuus, uskon uusien ympyröiden tarjoavan matkassa jotain kamarillekin. Motto: ”Miksi luovuttaa, paitsi verta?”

Olen toiminut Franchising-yrittäjänä nyt reilut viisi vuotta yrityksessäni Sesset Oy:ssä eli Tuuloksen Mustissa ja Mirrissä. Asiakaspalvelu on lähimpänä sydäntäni. Syksyllä aloitan Franchising-yrittämiseen suunnatun yrittäjätutkinnon. Olen myös mukana kehittämässä kauppakeskuksemme toimintaa kauppiasyhdistyksemme hallituksessa. Asustelen Tuuloksessa kahden koiran ja kahden kissan kanssa. Harrastuksiin kuuluvat terveelliset elämäntavat, koirien kanssa lenkkeily, juoksu, kesäisin pyöräily ja talvisin kuntosali. Kamaritoiminnasta kuulin asiakkaaltani Hämeen yrittäjien mafiaristeilyllä. Odotan kamaritoiminnalta verkostoitumista, koulutuksia joissa voin kehittää omaa osaamistani sekä yhteisiä tapahtumia joissa tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Kamarille haluan antaa positiivisen asenteeni sekä halun oppia uutta ja kehittää toimintaa. Odotan avoimin mielin ja innolla tulevaa, tehdään yhdessä hyvää :)

ANTTI LATOMÄKI Olen Antti Latomäki, 34-vuotias liikunta –ja hyvinvointialan ammattilainen. Alunperin olen pohjanmaalta kotoisin ja pikkuhiljaa hämäläistynyt. Työskentelen tällä hetkellä Oy Elixia Finlandilla keskusjohtajana. Perheeseeni kuuluu vaimoni lisäksi kaksi lasta ja koira. Harrastuksiini lukeutuu lenkkeily, kuntosali ja periaatteessa kaikki, mitkä saavat hien otsalle. Pehmeämmän harrastuksen olen löytänyt metsässä samoilemisesta, tähän iso kiitos perheelleni ja ikuisen energian lähteen omaavalle koirallemme Tuffelle. Nuorkauppakamaritoiminnalta odotan mielenkiintoisia tapahtumia, koulutuksia ja tietenkin verkostoitumista. Omalta osalta pyrin olemaan kehittämässä kamarin toimintaa ja innostamassa ihmisiä.

ELISE STENROOS Nimeni on Elise Stenroos ja ikää on kertynyt 35 vuotta. Vaikka paljasjalkainen hämäläinen olenkin, niin Hämeenlinnassa olen asunut mieheni kanssa reilut kolme vuotta. Harrastukset vaihtuvat mielialan ja vuodenajan mukaan. Kesäisin puutarhanhoito on lähellä sydäntäni ja talvisin käsityöt. Viime vuosina opiskeluihin on kulunut iso osa vapaa-aikaa. Työni pyörii tällä hetkellä pöllien ja lukujen ympärillä. Toimin suunnitteluesimiehenä Stora Enso Metsän hankintaorganisaatiossa. Mukaan JCI-toimintaan minut houkutteli lähisukulainen, jolla on nuorkauppakamaritoiminnasta hyviä kokemuksia. Ajatuksena minulla on, että toimintaan mukaan lähtemällä pääsen tutustumaan uusiin ihmisiin ja saan mahdollisuuden oppia uusia asioita. Vanhana partiolaisena tuon mukanani asennetta, aina valmiina!


tulevia tapahtumia syyskuu 5.9. Johtajuus -seminaari, Hämeenlinna 13.9. Alue B:n rapujuhlat, Vanajanlinna, Hämeenlinna 13.–15.9. Alue B:n vaalikokous, Vanajanlinna, Hämeenlinna 19.9. Yritysvierailu Nestlén jäätelötehtaalle

lokakuu 7.10. Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin vaalikokous 11.–13.10. SNKK Vaalikokous, Joensuu 24.10. Venäjäkoulutus

syyskuu 4.–9.11. Maailmankokous, Rio de Janeiro, Brasilia 8.11. & 29.11. Lupa luovuttaa -verenluovutuskampanja 22.–24.11. Johtajuusakatemia, Seinäjoki

joulukuu 7.12. Kamarin pikkujoulut 7.–8.12. & 14.–15.12 Joulupuu-keräys

Seuraa tapahtumia Facebookissa ja nettisivuilla www.jchml.fi.

6 2 • 2013


Uutta ajatusta johtamiseen Johto-seminaarissa Verkatehtaalla yrityskulttuuriin uusia tuulia haita tärppejään etätyön toimivuudesta, sen prosesseista ja mittaamisesta. Varsinkin se jäi mieleen, että etätyötä tekevät olivat heillä kaikkein tuottavimpia ja tyytyväisimpiä hommiinsa. Tapahtuman päätöspuheenvuoron piti Henkka Hyppönen johdatellen meidät tarinoiden kautta yritysjohtamisen ilmiöihin. Henkka uskoo johtamiseen yhteisellä tarinalla ja yrityskulttuurin voittamattomuuteen. Hän kehotti myös välttämään pelkoa johtamisvälineenä, sillä paineenalaisena työntekijöistä tulee tutkimusten mukaan alisuorituvia ja vähemmän älykkäitä. Erityishuomion sai Nokian palavan lautan taktiikka, josta ainakaan Henkka ei ollut onnistunut löytämään yhtäkään onnistunutta esimerkkiä. Nokian esimerkkiä pidetäänkin maailman kalleimpana sisäisenä yritysviestintänä.

Johto-seminaari jatkoi Nuorkauppakamarin ja Yrittäjien seminaarisarjaa. Vuosi sitten Verkatehtaalla järjestetyn Kasvu-seminaarin tarkoituksena oli antaa kipinää kasvuun ja herätellä yrityskasvun mahdollisuuksiin. Nyt 5.9.2013 pidetyssä Johto-seminaarissa keskityttiin rakentamaan voittajan yrityskulttuuria, kannustettiin kehittämään johtamistaan ja rakentamaan voittajatiimejä. Korkean profiilin taloustapahtumassa kuultiin puheenvuorot nimekkäiltä liiketoiminnan vaikuttajilta sekä useita paikallisia johtajia. Mukana seminaarissa olivat Henkka Hyppönen, Pekka Pohjakallio, Jukka Hosio, Tuomo Ojala ja Kalevi Westerlund. Paikallisista johtajista, Pekka Kari CAP-Yhtiöistä, Jari Anufrijeff Nethitistä ja Tommi Vekka Skapat Energiasta, otettiin kaikki irti Hämeen Sanomien taloustoimittajan Arno Juutilaisen hämäläisessä grillivartaassa. Grillivartaan kysymykset käsittelivät niin johtamiskulttuuria, tupo-ratkaisua, verotusta ja naisjohtajuutta eli tarjolla oli varsin kuumat paikat!

Johto-seminaari oli menestys ja kiitos siitä kuuluu niin yleisölle, puhujille, yhteistyökumppaneille kuin järjestäjillekin. Seminaari jatkoi viime vuonna aloitettua seminaarisarjaa ja niitti jälleen erinomaista palautetta osallistujiltaan. Palautteen perusteella Johdon kaltaisille tapahtumille on Hämeessä selvästi kysyntää. Kokemuksen karttuessa pääsimme tänä vuonna julkaisemaan myös ensi vuoden tapahtuman, Myynti2014-seminaarin, joka järjestetään Verkatehtaalla 4.9.2014.

Seminaarin aloitti Jukka Hosion tarina siirtymisestään Deltabitiin, jossa hän pääsi tekemään intohimoista bisnestä karsimalla kaikki rönsyt ja keskittymällä olennaiseen. Hän kannusti ulkoistamaan kaiken ydintoiminnan ulkopuolelta ja keskittymään intohimoisesti asiakkaiden ongelmienratkaisuun. Toisena puhujana ollut Pekka Pohjakallio 925 Designista oli luomassa työelämän vallankumousta Saku Tuomisen kanssa. Heidän tavoitteenaan oli korvata työelämän vanhat tavat. Pekka pohjusti aihetta sanoilla ”Uskon, että voimme saada töissämme aikaan enemmän ja samalla väsyä vähemmän. Avain on uskollisesti tehdä päivittäin pieniä tekoja, jotka vievät meitä oikeaan suuntaan. Niin kauan, että niistä tulee tapoja. Työelämä, tuottavuus ja jaksaminen eivät tule paremmiksi ihmelääkkeiden avulla.” Pekka myös toi esille, että ”Jos välität itsestäsi tai yrityksestäsi, älä kohtele niitä kuin roskaa. Oikea ravinto, liikunta ja lepo ovat yksinkertaisia asioita, jotka kaikki tietävät, mutta sivuuttavat liian yksinkertaisina asioina”.

Jarkko Kurvinen Edellisen vuoden puheenjohtaja

Tapahtumassa haettiin myös rahoitusta lupaaville kasvuyrityksille Ilveksen kidassa. Esillä oli jo ensimmäisen rahoituskierroksensa tehnyt mediayritys 360Media Europe, jonka päätuotteet herättävät markkinoinnin henkiin: videoesitteet, upotettavat interaktiiviset näytöt ja niiden sovellukset. 360Median hakema investointi oli 250 000€ ja se oli tarkoitettu nopeaan kansainvälistymiseen. Toinen rahoitusta hakenut yrittäjä oli kamarilaisemme Juha Ketola. Hänen yrityksensä Kauppavalmennus Oy:n tarkoituksena on poistaa hukka päivittäistavarakaupasta. Juha haki 20 000€ konseptinsa laajentamiseen Suomen laajuiseksi. Kumpikin idea pääsi jatkokeskusteluun Ilveksen kidan rahoittajien kanssa, joina tällä kertaa toimivat Veraventures, Vanaja Capital ja Nordea. Tapahtuman jälkimmäisellä puoliskolla kuulimme Tuomo Ojalan kokemuksia vuorovaikutuksen näkymisestä viivan alla ja siitä, kuinka erilaisia ihmistyyppejä tulee johtaa. Kalevi Westerlund availi meille Elisan maailmaa ja kuinka heillä johdetaan etätyötä sekä jakoi parKuvat: Susanna Mattila

7 2 • 2013


Nuorkauppakamarin kesäpäivä Aulangollaa Perinteeksi muodostuneen puheenjohtajan kesäpäivä vietettiin tänä kesänä Aulangolla. Koska johtaminen on ennemminkin tekemistä kuin puhetta, jaoimme porukan kahtia ja lähdimme kisaamaan Aulangon kylpylän kylkeen piilotettuun helmeen, liikuntakeskus 4Eventin radalle useassa eri lajissa. Iloinen tusinamme pääsi koittamaan lajeja kuten tasapainolautaa lyijypusseilla, minikorista, tarkkuusammuntaa salibandyssa, frisbeegolfia, jousiammuntaa ja monia muita kutkuttavia lajeja. Kun joukkuelajit oli kaluttu, pääsimme kisaamaan yksilösuorituksissa hohtokeilausradalle ja sen jälkeen harjoittelemaan meriselityksiä keskustan ravintoloihin. Kesäpäiväperinteessä ainakin yksi asia on varma, tämä pitää kokea uudestaankin!


Tanja-Maria Hyppänen ja Lotta Mäkeläinen Lupa luovuttaa -startissa keväällä 2013, keskellä Satu Piiroinen Veripalvelusta.

8.11. & 2 9.11. Hämeen suoja klo 13.00– 18.00.


Untuvatuotteita vaativille kuluttajille ympäri maailman

E

lokuussa 2012 kamarimme puheenjohtaja Jarkko Kurvinen otti minuun yhteyttä ja kysyi haluaisinko ottaa Vientitykkiprojektin vetääkseni. Tuoreena kamarin koejäsenenä innostuin tästä kovasti, koska tiesin että varsinainen jäsenyys vaatii osallistumista projekteihin ja tämä projekti kiinnosti minua suuresti. Pientä haastetta peliin toi kuitenkin se, että hakemusten deadlineen oli kaksi päivää, johon Jarkko kannusti sanomalla: ”On näitä hakemuksia lähetetty ennenkin puolilta öin.” Ei auttanut paljon jäädä miettimään vaan käydä tutustumaan alueen vientiyrityksiin. Vientitykki-kilpailua on järjestetty vuodesta 1984 Itä-Suomen nuor-

kauppakamareiden toimesta. Kilpailun tarkoituksena on palkita vuosittain viennissä hyvin menestynyt yritys, jonka kotipaikka on kilpailuun osallistuvien kamarien alueella. Tämä tarkoittaa nykyään NKK:n alue B:tä. Vaikka aikataulu oli tiukka, minulle oli nopeasti selvää millaisen yrityksen haluaisin kilpailuun mukaan. Sen tuli olla tarpeeksi suuri, harjoittanut merkittävää vientiä jo pitkään, mielellään perheyritys ja sijaita lähellä Hämeenlinnaa. Mieleeni tuli välittömästi Riihimäellä toimiva Joutsen Finland Oy, jonka tehtaanmyymälästä olin juuri

10 2 • 2013


edellistalvena käynyt ostamassa itselleni untuvatakin ja vuodevaatteita. Olin ollut todella tyytyväinen näihin tuotteisiin, joten ajattelin, että jos tämän yrityksen tuloskin näyttää hyvältä niin eiköhän meillä ole kilpailuhakemus kasassa. Lyhyt tiedonhaku Fonectasta kertoi, että yritys on tahkonnut säännöllisesti kaksinumeroista liikevoittoa ja liikevaihdon kasvukin on ollut hyvää. Vuoden 2011 tulos oli n.1,3 me reilun yhdeksän miljoonan vaihdolla. Seuraava askel oli ottaa yhteyttä yrittäjäneuvos Eero Kotkasaareen, joka toimii em. yrityksen toimitusjohtajana sekä suuromistajana. Kunnon yrittäjän tavoin herra vastasi puhelimeen kahdeksalta aamulla, suostui kilpailuun ja lähetti itse hakemuksen alueen projektipäällikölle. Näin oli hakemus tehty ajoissa huolimatta tiukasta aikataulusta. Normaalioloissa olisimme tehneet hakemuksen yhdessä, olisin käynyt tutustumassa tehtaaseen ja kenties haastatellut työntekijöitä, sillä tässä kilpailussa hyvällä hakemuksellakin on merkitystä. Hyvä hakemus ei pelasta huonoa yritystä, mutta hyvän yrityksen mahdollisuudet voi pilata huonolla hakemuksella. Lopputuloksena tästä Joutsen Finland sai kilpailun kunniamaininnan varsinaisen voiton mennessä lahtelaiselle Kemppi Oy:lle. Heikompitasoisena vuonna Joutsen olisi todennäköisesti lentänyt voittoon asti, mutta tällä kertaa Kemppi voitti täysin ansaitusti noin kymmenen kertaa suuremman liikevaihdon ja loistavan kansainvälisen markkina-aseman siivittämänä.

Lauri Rekola Vientitykki 2012 -projektipäällikkö

VIENTITYKKI 2013 Vientitykkipalkinnolla huomioidaan viennin tehostamista ja merkitystä. Ehdolla voi olla alueen yritys, joka ei vielä ole voittanut Vientitykkiä. Tunnustus voidaan antaa myös vientikaupassa ansioituneelle henkilölle. Kriteerit: viennin jatkuvuus ja kannattavuus, vientituotteiden määrä ja laatu sekä Suomen tunnetuksi tekeminen. Vuonna 2013 erityistä painoarvoa annetaan nimenomaan vientiä varten kehitetyille tuotteille tai palveluille.

2 0 1 3 KILPAILUAIKA 1.5.–27.9.2013 Vientitykkipalkinnolla annetaan tunnustusta vientikaupassa menestyneille yrityksille. Palkintoa on jaettu jo vuodesta

Kilpailu päättyy 27.09.2013. Ehdotuksia potentiaalisista Vientitykki-yrityksistä ottavat vastaan: Markku Rinne (rinnem@gmail.com) Suvi Lamminpää (suvi.lamminpaa@gmail.com) Lisätietoja: http://www.vientitykki.ehdolla.fi/ https://www.facebook.com/Vientitykki2012

1984. Vientitykkikilpailun toteuttavat yhteistyössä

alueen

nuorkauppakamarit

ja

kauppakamareiden sekä Suomen Yrittäjät ry:n aluejärjestöt. Vientitykki palkinto jaetaan Mikkelissä KIVINET -tapahtumassa 14.11.2013.

www.vientitykki.ehdolla.fi


Intian kulttuurikoulutus ”Jugaad” – kekseliäisyyttä niukkuudessa

S

ilva Paanasen (senaattori) Hämeenlinnassa 15.5. pitämä Intiakoulutus jätti päällimmäisenä mieleen, että intialaiset ovat aika kekseliästä kansaa. Sille on oma terminsäkin, ”jugaad”. Oli sitten kyse suihkun tekemisestä kanisterista tai skootterin masinoimisesta pikkuautoksi, kaikki onnistuu. Tiesitkö, että intialaiset rakastava lyhenteitä, kaikilla on lempinimi, eri ryhmien hierarkia (valitettavasti) on vahva, käyntikorttiin painetaan kaikki enemmän tai vähemmän totuudenmukaisesti ja että kolmella asialla, eli kriketti, Bollywood ja astrologia, selviät kaikesta small talkista. Miten sitten aloittaa ja kehittää liiketoimintaa Intiassa? Silva Paanen kertoi juuri tämän – tai ehkä niin paljon kuin 1,3 miljardin ihmisen, 28 osavaltion ja 22 kielisessä maassa sitä voi tiivistää. Silvalla on pitkä kokemus Intian markkinoista ja suomalaisten firmojen avustamisesta Intian markkinoilla. Hän on viettänyt nyt viimeiset neljä ja puoli vuotta Intiassa, ensin Finpron Chennain vientikeskuksen pääl-

likkönä ja nyttemmin reilun vuoden Delhissä, jonne hän on perustanut suomalaisen markkinointiviestintäyrityksen. Silva yrityksen Promaden liiketoiminta on tarjota suomalaisille ja muille ulkomaisille firmoille lokalisoituja markkinointiviestintäpalveluita. Ei yllättäen – yleisö oli innoissaan Intian mahdollisuuksista ja luonnollinen seuraamus olikin miettiä, miten viedä Hämettä Intiaan. Hämäläisestä hitaudesta on ainakin apua siinä, että intialaisilla liiketoiminta näyttää olevan kestävyysurheilua ja suhteilla on tärkeä asema. Puhtaan teknologian ja esim. vesienkäsittelyn osalta on suurta kysyntää, mutta näin suuren maan osalta niin on kaiken muunkin osalta. Silvan neuvo: hanki osaavia yhteistyötahoja, jotka avaavat ovet kauppakamareihin ja keskeisiin toimijoihin – Intialaiset arvostavat työskentelyä länsimaisille yrityksille. Ruotsalaiset ovat muuten siellä jo sankoin joukoin. Jugaad!

12 2 • 2013

Kirjoittanut Mika J. Lehtimäki, koulutustoiminta (IND)


vire.fi

RIO OHOI, MÄ LÄHDIN BANAANILAIVALLA POIS JCI WORLD CONGRESS 2013 RIO DE JANEIRO 2/3.11.–11/12.11.2013

Paikkoja rajoitetusti. Varaa paikkasi heti! Hinnat sisältävät: lennot, lentokenttäkuljetukset, majoitukset 4 tai 5 tähden hotellissa aamiaisineen 2hh:ssa, Team Finlandian palvelut matkan aikana.

Tarjolla paketteja eri lentoaikatauluilla (kokousviikon pakettivaihtoehdot 7 tai 8 yötä). Hinnat perusmatkapaketeissa alkaen

1695,- /hlö

Lisälomaviikkopaketti (2.-16.11.) vie sinut maailmankokouksen jälkeen upeaan Buziokseen! Matkapaketit lisäviikolla alkaen

2345,-

Varaukset ja tiedustelut

Rekisteröidy kokoukseen

Matka-Vekka Oy Puhelin: 020 120 4800 E-mail: tampere@matkavekka.fi

Normaali hinta voimassa 3.10. asti US$550/650

Matka-Vekka auttaa myös liittymälentojen varaamisessa sekä muissa matkan räätälöintitarpeissa.

Lisäinfoa www.jcicongressrio2013.com www.buziosonline.com.br www.jci.fi/kv

Rekisteröidy osoitteessa: www.jcicongressrio2013.com

/hlö


kysymyksiä & vastauksia 1. Miten päädyit aikanaan kamaritoimintaan mukaan?

tä pitää sopeuttaa ikääntymisen myötä. Nykyaikaisen johtajan täytyy ymmärtää ja osata panostaa kestävään tulevaisuuteen.

Senaattorimme 59675, Tonni houkutteli mukaan tekemään Aviisia ja nauttimaan hyvästä harrastuksestä.

7. Mitä asioista nuorkauppakamarin tulisi nostattaa esille paikallisesti ja kansallisesti?

2. Mitä tehtäviä ehdit käymään kamariurasi aikana läpi?

Vastuun kanto halua ja kykyä ajassa ja tulevaisuudessa.

8. Minkälaisen kannustuksen haluat jakaa Nuorkauppakamarilaisille ja tuleville jäsenille toiminnasta?

Lukuisia projekteja sekä tiimin jäsenenä, että projektipäällikkönä. Kamarin hallituksessa muut tehtävät paitsi sihteeri ja rahuri, sekä taisinpa istahtaa alueen vaalilautakunnassa.

Avoimin silmin mukaan toimintaan, projekteihin ja hallitukseen. Saat moninverroin enemmän kuin mitä itse panostat.

3. Miten nuorkauppakamarikokemus näkyy työelämässä?

9. Minkälaisia eväitä olet saanut Nuorkauppakamaritoiminnasta urallesi?

Työni on varsin pitkälti konsultoivaa myyntiä. Hyödynnän siinä monista JC - koulutuksista ammentamiani oppeja.

Elämä on jatkuvaa oppimista. Hämmästyn joka päivä, kuinka hienoja asioita ympärilläni tapahtuu. Kun kulkee herkin korvin ja silmät suurina oppii uusia asioita ja toimintatapoja, mitkä sopivat juuri omaan persoonaan.

4. Miten nuorkauppakamaritoiminta luo parempia johtajia? Projekteissa mukana oleminen opettaa työskentelyä erilaisten ihmisten, roolien ja asioiden kanssa. Tekemällä itse ja seuraamalla muitten tekemistä oppii. Nuorkappakamarissa on mahdollisuus testata ajatuksia ja toimintatapoja, mutta myös lupa epäonnistua. Tätä ei ole profaanissa maailmassa.

10. Mikä on nykyinen työpaikkasi ja toimenkuvasi? Olen Maj Trading ky:n yrittäjä myynnin ja markkinoinnin sektorilla. Toiminnassa pyörähti neljästoista vuosi käyntiin. Teen kauppaa, konsultoin ja koulutan asiakkaita päämiesteni tarjonnasta.

5. Globalisaation myötä maailma pienenee ja kansainvälisten valmiuksien sekä verkostojen merkitys kasvaa jatkuvasti. Miten näet nuorkauppakamarin roolin kansainvälisyyden mahdollistajana ja edistäjänä?

Jussi Haavisto senaattori # 58919

Harrastuksessamme on jokaisen mahdollista lähteä upeisiin Eurooppa ja maailmankokouksiin. Siellä on tarjolla kansainvälisestikin suuren luokan koulutuksia, mahdollisuuksia luoda omaa verkostoa. Siis mukaan kokouksiin!

6. Nuorkauppakamari ajaa kestävää johtajuutta yrityksiin ja yhteiskuntaan tekemällä päätöksiä, jotka kantavat yli kvartaalien. Miten näet kestävän johtajuuden työurien pidentämisesä ja työhyvinvoinnin kasvattamisessa? Ajan haasteet ovat kovia ja päätöset jotka tänään tehdään vaikuttavat lapsiemme tulevaisuudessa. Pikavoittoajattelun aika on mielestäni ohi. Kestävyystase on syytä pitää kunnossa. Joudumme jatkossa entistä pienemmällä porukalla huolehtimaan kasvavasta eläkeläismäärästä. Työssäolo vuosia on pakko kasvattaa. Täytyy olla myös oman itsensä johtaja, ottaa vastuuta oman työkyvyn ylläpitämisestä. Mitä tulee työhyvinvointiin, työpaikoilla ei saa esiintyä koulukiusaamista millään tasolla. Joillain aloilla työ-

15 2 • 2013


Koejäsenenä Mikkelin kansallisessa vuosikokouksessa

H

Lauantaiaamuna hotellin aamupalaa nauttiessa kokouspaikalle kiirehtivä PJ-Kalle tuli kysymään, voisimmeko tuoda tullessamme ”muutaman tavaran”, joita Kalle ei ehtinyt napata mukaansa. Kallen autolla sitten selvisi, että ”muutama tavara” tarkoitti käytännössä mm. Kallen läppäriä, painavia esitelaatikoita, ja noin 25 litraa sahtia! Reippaina koejäseninä tartuimme haasteeseen, ja saimme kuin saimmekin kaiken tarvittavan raahattua kokouspaikalle vievään bussiin.

uhtikuun loppupuolella kevättä alkoi olla jo ilmassa, ja tunnelma Mikkelin Vaakunan aulassa oli saapuessamme riehakas. Hotellin aula oli kuin nuijittu täyteen nuorkauppakamarilaisia ympäri Suomea, ja iloisten jälleennäkemisten ja kuulumisten vaihdon äänet tuntuivat täyttävän koko hotellin. Kokousviikonloppu alkoi osaltamme First timers’ cocktaileilla, jossa oman tervehdyksensä tulokkaille toi JCI Vice President, skotlantilainen Louise Swanson. Vinkkinä muille ensikertalaisille, cocktaileille kannattaa ilmaantua ajoissa paikalle! Kuohujuomat oli nautittu janoisten toimesta jo heti alkuun, ja jäimme kuivin suin seuraamaan ohjelmaa. Tämä ei kuitenkaan tunnelmaa latistanut, ja yllättäen muiden ensikertalaisten joukosta löytyi myös vanhoja tuttuja.

Kokouspaikkana toimivan Kongressitalo Mikaelin aulaan oli levittäytynyt suuri joukko nuorkauppakamareita esittelemään toimintaansa ja puffaamaan tulevia tapahtumia, mukaan lukien myös oma kamarimme. Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin osastolla houkuttelimme Kultasuklaan konvehtien ja Lammin sahdin avulla kiinnostuneita ilmoittautumaan syyskuun Muoto-aluevaalikokoukseen.

Uusia tuttavuuksia pääsimme solmimaan perjantain tulojuhlassa. ”Ilta porrasvaloissa” tarjosi talent-shown, jossa kamarilaiset ympäri Suomen heittäytyivät täysillä esittelemään taitojaan (tai pilke silmäkulmassa niiden puutetta).

Päivä kului nopeasti ständillä ihmisten kanssa jutustellen, ja esimerkiksi etukäteen kaavailemani puhekilpailun seuraami-

16 2 • 2013

Kalle Tanhuanpää ja Lotta Mäkeläinen

Päivä parrasvaloissa


nen jäi väliin. Päivän keynote speakerin, Lisa Sounion, vauhdikasta luentoa en kuitenkaan malttanut jättää kuuntelematta. Lauantain iltajuhlaan valmistauduttiin nauttimalla kuohuviinit oman kamarin väen kesken, ja sitten suuntasimmekin torin poikki kohti kauppakeskus Stellaa, jossa gaalailta järjestettiin. Etukäteen ennen Mikkelin viikonloppua eniten mietintää aiheutti pukeutuminen: mitä päälle mihinkin tilaisuuteen? Näin jälkikäteen voi todeta jännittämisen olleen turhaa, pukeutuminen oli varsin rentoa niin tulojuhlassa kuin lauantaipäivän aikanakin. Lauantai-illan gaalasta olin toki ottanut sen verran etukäteen selvää, että pitkä iltapuku tykötarpeineen oli pakattu mukaan. Puheenjohtajan vierustoverina ei tarvinnut jännittää illan kulkua, kun pöytäseurueen JC-konkarit valistivat tulokkaita. Iltajuhlan pukuloisto oli todella upeaa katsottavaa, edukseen erottuivat esimerkiksi Havis Amandan Nuorkauppakamarin leidit Helsingistä, joiden yhdenmukaiset, loistavan punaiset iltapuvut tekivät heistä todella näyttävän ryhmän. Ilta jatkui iloisesti hyvän ruuan, juoman ja seuran parissa. Sunnuntaina olikin sitten kotiinlähdön aika, munkkikahvit Mikkelin torilla kevätauringossa kruunasivat huikean viikonlopun. Tunnelma koko viikonlopun ajan oli lämmin ja välitön, ja ihmiset tulivat juttelemaan ja esittäytymään rohkeasti. Koejäsenenä ei siis tarvinnut pelätä tuntevansa itseään ulkopuoliseksi. Kannustan kaikkia koejäseniä lähtemään reippaasti mukaan kansallisiin kokouksiin! Kiitos myös kaikille Hämeenlinnasta mukana olleille, oli ilo saada viettää ensimmäinen – mutta ei varmasti viimeinen – JC-tapahtuma kanssanne! Lotta Mäkeläinen Koejäsen, Hämeenlinnan Nuorkauppakamari

Jarkko Kurvinen ja Tanja-Maria Hyppänen

Risto Ahorinta

17 2 • 2013


Ruhtinaallisissa piireissä E

urooppakonferenssit ovat yksi nuorkauppakamaritoiminnan suoloja – kohteet ovat yleensä lähellä ja touko-kesäkuun vaihde yleensä kiitollista myös säiden suhteen. Tänä vuonna tuttavallisemmin ”EC” järjestettiin Monacossa, jossa on ennen tätä juhlittu viimeksi isoissa mittapuissa nuorkauppakamaritoimintaa kymmenisen vuotta sitten siten, joten odotettavissa oli ruhtinaallista menoa. Vuosien varrella helposti kamaritoiminnassa kehkeytyy erilaisia perinteitä, joista yksi on itselleni ollut osallistuminen Eurooppakonferenssiin. Poikkeusta en aikonut siis tehdä tänäkään vuonna, joten jo hyvissä ajoin oli rekkarointi itse kokoukseen hoidettuna, joka osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi (tehdä siis se HYVISSÄ ajoin), sillä konferenssi myytiin loppuun ennen virallista rekisteröintejen sulkeutumista. Hotelliksi valikoitui erittäin keskeisellä sijainnilla ollut Fairmont Monte Carlo, jonka monet tunnistavat ns. ”Formulatunnelihotellina”, eli hotellin valtavahkon rakennuksen alla kulkee Monacon Formula 1 Grand Prixin rata tunnelissa. Valintaa ei yhtään vaikeuttanut myöskään kuvissa näkynyt valtava kattoterassialue, joka kätki sisäänsä niin aamiaispaikan kuin hotellin uima-altaankin. Olimme päättäneet tehdä jo ennen virallista kokouksen alkua pikakierroksen Nizzassa, joten saavuimme jo päivää ennen konffaa lentäen Nizzaan jossa tapasimme muita suomalaisia kamarilaisia ennakkotunnelmissa ja siirryimme sitten konffan alkaessa Monacon puolelle. Edeltävänä viikonloppuna oli kisattu juuri legendaarinen Monacon Formula 1 GP ja myös Gumball 3000-kilpailu oli juuri päättynyt Monacoon samaan aikaan. Tämä tarkoitti sitä, että vielä saapuessamme hotellillemme seisoi hotellin edessä pari Gumball-kisaan osallistunutta autoa parkissa, niiden lukuisten muiden luksusautojen joukossa, jotka paistattelivat päivää samaisella parkkipaikalla. Parasta itse konferensseissa on omasta mielestäni verkostoituminen sekä key note speaker-esitykset. Erityisesti kyseisenä viikkona sää sattui olemaan vallan erinomainen, joten koko loppuviikon viettäminen pelkästään seminaareissa ja koulutuksissa ei tuntunut mielekkäältä, vaan valikoimme jälleen kerran ”tähtihetket” koulutus- ja ohjelmakalentereista ja liikuimme sitten tutustumassa muutoin JC-kansaan jota oli saapunut paikalle sankoin joukoin. Jälleen kerran on mukavaa tietää, että jos haluaa lähteä kaupunkilomalle vaikkapa Saksaan tai Sveitsiin, on paikallisoppaita tiedossa sankoin joukoin kun vaan muistaa ilmoittaa paikkakunnan kamarilaisille, että on suuntaamassa sinne päin lomalle / työmatkalle. Samaan tapaan jos joku JC muualta maailmasta ilmoittaisi tulevansa Hämeenlinnan suunnille, niin kyllähän me järjestäisimme heille

vaikka millaista ohjelmaa omien verkostojemme kautta! Juuri näin toimii JC-veljeys ja –siskous. :) Itse avajaisseremoniaan osallistui JCI Monacon kunniavieraana avaamaan virallisesti konferenssin myös ruhtinas Albert, joka kantaa myös senaattoriarvoa. Nähtiinpähän ruhtinas muutoinkin parissa JC-tapahtumassa, joten todella ruhtinaallista seuraa olisi ollut paikalla. Vajaa viikko Monacossa vierähti nopeasti, ja puitteet konferenssille olivat mitä hienoimmat. On jännittävää nähdä ensi vuonna, kun saarivaltio Malta vastaa järjestelyistä, että kuinka toinen varsin pieni kansallinen nuorkauppakamari järjestää Eurooppakonferenssin. Alustavat varaukset sinne on jo siis tehty, joten kalenterista laskeskellaan jo kuukausia seuraavaan ulkomaanreissuun. Suosittelen ehdottomasti kansainvälisen toiminnan näkemistä kaikille kamarilaisille – vasta sitten, kun pääsette nauttimaan toisen maan kamareiden vieraanvaraisuudesta, ymmärrätte oikeasti kuinka paljon mahdollisuuksia maailman ja sen tapahtumien laajempaan ymmärtämiseen järjestömme tarjoaa. Tarinoita itse reissusta riittää vaikka millä mitalla, mutta palstatilaa kun täytyy jonkinlaisena mittarina käyttää, niin jos haluat tietää enemmän kansainvälisistä kokemuksista meiltä ja muualta, tule ja nykäise hihasta, kerron mielelläni siitä, mitä kaikkea tämä järjestö on kansainvälisessä mittapuussa itselleni antanut! Ruhtinaallisin terkuin Minnaliisa ”Minttu” Vehkala


Villinä villissä lännessä! Wild West - SNKK Strategia-koulutus Messilässä

O

esitettäväksi. Allekirjoittaneen ryhmän teemaksi oli valikoitunut Inkkarit, joten kukin meistä oli sopivasti valmistellut itsellensä illan asuksi Intiaanimaailmaan sopivan asustuksensa.

sallistuimme Juha Ketolan kanssa Lahden Nuorkauppakamarin järjestämään Strategia-koulutukseen, joka järjestettiin toukokuussa Hollolan Messilässä. Strategia-koulutuksen tarkoituksena oli keskittyä tekemällä oppimiseen. Kahden tehokkaan ja raskaan, mutta niin antoisan päivän aikana kävimme lävitse ja opimme strategian luomisen taustoja learning by doing menetelmän avulla.

Strategia-koulutuksen aikana tutustui erittäin hyvin eripuolella aktiivisesti nuorkauppakamarien toiminnassa mukana olevia loistotyyppejä. Omassa ryhmässäni, Inkkareissa, vallitse mitä mainioin ja loistavin tunnelma, jonka ansiosta myös valmiiksi annettuja työmenetelmiä pystyttiin luovasti soveltamaan, tietenkin tehokkaampaan suuntaan.

Strategia-koulutusviikonlopun aikana oli tarkoituksena valmistella Lahden Nuorkauppakamarin Strategiatyön pohjaksi materiaalia, avuksi omaan työhön, joka todella käynnistyi vasta kokousviikonlopun jälkeen. Pääkouluttajana Strategia-koulutuksessa toimi Lars Remes, Kuopion Nuorkauppakamarist, jonka itsevarmalla ja jämäkällä ottella työntäyteliäs viikonloppu klaarattiin kunnialla aikataulujen puitteissa lävitse.

Koulutusviikonloppu oli erittäin antoisa ja loi hyvää pohjaa myös tulevaisuudessa omaan nuorkauppakamaritoimintaan, mutta ennenkaikkea myös antaa varmasti myös paljon keinoja osallistua tehokkaammin oman kamarimme kehittämiseen.

19 2 • 2013

Kuva: Veli-Mikko Ovaska

Marko Paasu Valmistautuva puheenjohtaja

Strategia-koulutuksella on vuosittain vaihtuva teema, jonka Strategia-koulutusta hakeva nuorkauppakamari valitsee ja huolella valmistelee. Lahdessa (Hollolassa) se oli Wild West!. Teema näkyi koulutuksen aikana siten, että kullekkin eri työryhmälle oli ennalta valittu teema, jonka pohjalta ryhmän jäsenet pukeutuivat lauantai-illan teemaillalliselle. Kunkin ryhmän piti valmistella myös oma ryhmälle valittuun teemaan sopiva esityksensä illan aikana


Onko Nuorkauppakamari tarkoitettu minulle? Kyllä! Nuorkauppakamari on tarkoitettu kaikille alle 40-vuotiaille itsensä kehittämisestä ja kouluttamisesta kiinnostuneille ihmisille.

Onko Nuorkauppakamari kansainvälinen? Kyllä! Kansainvälisyys on jokaisen nuorkauppakamarilaisen etuoikeus, osa arkea. Järjestömme tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Ole rohkea ja lähde mukaan mielenkiintoiseen kansainväliseen toimintaan!

Oppiiko Nuorkauppakamarissa johtajuutta? Kyllä! Nuorkauppakamarissa voit oppia johtajuutta käytännönläheisesti. Meillä elämäntapana on johtajuus. Nuorkauppakamari tarjoaa mahdollisuuksia oppia johtamista ja organisointia paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti.

Kouluttaako Nuorkauppakamari? Kyllä! Nuorkauppakamarijärjestö tarjoaa jäsenilleen koulutusta paikallisella sekä kansallisella tasolla. Koulutusten sisällöt vaihtelevat markkinoinnista, esiintymiskoulutuksesta, ryhmätyömenetelmistä, johtamisesta, viestinnästä ja projekteista moniin muihin aiheisiin.

Tutustuuko Nuorkauppakamarissa uusiin ihmisiin? Kyllä! Viisituhatta suomalaista muodostaa oman verkostonsa, missä tavataan erilaisissa yhteyksissä ja tehdään yhdessä projekteja ja verkostoidutaan. Nuorkauppakamarissa tärkeää on myös ystävyys ja vuosien aikana syntyneet suhteet.

Onko Nuorkauppakamarissa hauskaa? Kyllä! Sen lisäksi että Nuorkauppakamari kehittää ja kouluttaa, on nuorkauppakamaritoiminta ennen kaikkea hauskaa! Nuorkauppakamarissa ei ole tylsää etkä ole yksin!

Voinko liittyä Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin? Kyllä! Täytä koejäsenhakemuksesi Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin www.jchml.fi niin kutsumme sinut koejäsenhaastatteluun! Valitsemme jäsenyydestä kiinnostuneet koejäseniksemme. Koejäsenyyden aikana pääset osallistumaan kaikkiin nuorkauppakamaritapahtumiin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Hämeenlinna

24 t

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Aviisi 02/2013  

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Aviisi 02/2013

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Aviisi 02/2013  

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Aviisi 02/2013

Advertisement