Page 1

aviisi Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry:n jäsenlehti | 2 • 2012

Hämeenlinna


JCI Hämeenlinnan jäsenlehti 2 • 2012 | 25.6.2012

Kuva: Heikki Kettunen

aviisi Hämeenlinna

Koejäsenenä katossa

Lappeenrannassa oli Energiaa!

14

Julkaisija Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry

aviisi

Päätoimittaja Sanna-Leena Puntola Taitto Mainostoimisto ArtMocca Oy / Juhana Peltomaa Paino Mainostoimisto ArtMocca Oy Painosmäärä 100 kpl Ilmoitusmyynti Jenna Järnstedt 040 844 4514 jenna.jarnstedt@solteq.com Ilmestyminen seuraava Aviisi ilmestyy elokuussa 2012 Aineistot Sanna-Leena Puntola 050 385 0265 sanna-leena.puntola@lassila-tikanoja.fi

2 • 2012

Pääkirjoitus......................................................................... 4 Puheenjohtajan terveiset................................................... 4 Tapahtumakalenteri............................................................6 Kevätkauden kuvasatoa......................................................6 Strategia! 2012 – Kainuu Opettaa!...................................... 8 Vieraskynä: Juha Isosuo – Kaupunki kasvaa........................9 Kysymyksiä & Vastauksia................................................. 11 Yritysesittelyssä: Trust. satsaa asiakkaaseen................... 12 Kokousmatkalla: Lappeenrannassa oli Energiaa!............. 14 Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä 2012............................. 16 Kolumni: Hämeenlinnassa kaikki on mahdollista............. 17

3 2 • 2012


pääkirjoitus

Nauti kesästä! Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin alkuvuosi on potkaistu vauhdikkaasti käyntiin. Jäsenistölle on järjestetty runsaasti paikallistapahtumia, olemme olleet edustettuna puhekilpailussa alueellisella tasolla, Hämeenlinnan Nuorkauppakamari edusti näkyvällä joukolla kansallisessa vuosikokouksessa Lappeenrannassa ja koejäsenhankinta on ollut aktiivista. Kevät on ollut myös tiedottajalle kiireistä aikaa ja siitä johtuen olette joutuneet odottamaan Aviisin toista numeroa luvattoman pitkään. Mutta tässä se nyt on, näkymiä kuluneesta ja tulevasta teidän iloksenne! Nauttikaa kesästä, pysykää kuulolla tulevista tapahtumista ja projekteista, ja muistakaa ilmoittautua rapujuhliin! Niin minäkin teen.

Sanna-Leena Puntola tiedottaja (LIO) 2012 Hämeenlinnan Nuorkauppakamari

puheenjohtajalta

Kasvu

syntyy tekemällä Lähdimme rohkeasti toimintavuoteemme kasvuteemalla. Uskomme, että tulevaisuuden hyvinvointi syntyy niin henkisestä kuin taloudellisesta kasvusta. Tekemämme työ paremman huomisen eteen näkyy ja kuuluu. Olemme nostaneet esille kasvua ja liiketoiminnan innovaatioita, kestävää johtajuutta ja verenluovutuksen tärkeyttä sekä vaikuttamista ja retorisia taitoja ansaitsemaansa arvoon. Tuomme projektitoiminnallamme esikuvia arjen aherrukseen ja haluamme nostaa positiivisia signaaleja esille yhteisössämme. Etsimme tuottavien ideoiden lisäksi seudulta ehdokkaita Vuoden Nuoreksi Maaseutuyrittäjäksi ja Vuoden Nuoreksi Johtajaksi roolimalleiksi uusille johtaja- ja yrittäjäpolville. Vuoden suurimpana ponnistuksena luomme syyskuussa Hämeessä Verkatehtaalla pohjaa uudelle kasvulle Hämeen Yrittäjien kanssa järjestämällämme Kasvu! -seminaarilla. Haastamme seminaarilla vallitsevat uskomukset kasvusta ja sen haasteista sekä valamme uskoa yritysten kasvumahdollisuuksiin. Tule mukaamme tekemään yhdessä parempaa huomista!

Jarkko Kurvinen puheenjohtaja 2012 Hämeenlinnan Nuorkauppakamari


USKALLA KOKEILLA

Hämeenlinna

rapukansaa viihdyttää

PUOLIKUU viilaa kalterisi & letitä lakanat

K LI K K A A itsesi mukaan www.jchml.fi

illalliskortti 35 e sis. ohjelman, rapupöydän antimet, ruokajuomat (2 kaatoa)

PAKO BA AR I

b-alueen

K E SÄ AK ATE M IA pressoille & dp:lle tiedottajille oma

palvelee koko illan

LI O K LI N I K K A

PAKO JATKU U

kilpailuja, rasteja & ohjelmaa jo aamusta

kaupungin kujilla

HÄMEENSAARI • HÄMEENLINNA


tulevia tapahtumia heinäkuu 14.7. Kamarin kesäakatemia 14.7. Jäsentapahtuma: Linnajazz-risteily 27.7. Alue B:n golf-kilpailut, Mikkeli

elokuu 11.-12.8. Häme-areena, Elomessut 25.8. Alue B:n kesäakatemia ja tiedottajaklinikka, Hämeenlinna Alue B:n rapujuhlat, Hämeenlinna 31.8. Vuoden Nuori maaseutuyrittäjä -kilpailuaika päättyy

syyskuu 5.9. Kasvu!-seminaari, Hämeenlinna

Saksa-ilta ravintola Fresnossa 11.4. – ohjelmassa olut- ja makkarakoulutus

21.-23.9. Alue B:n syyskokous, Savonlinna 26.9.* Paikallistapahtuma: Taiwan-teema

lokakuu 9.10.* Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin vaalikokous 12.-14.10. SNKK Vaalikokous, Tampere 30.10. Vuoden nuori johtaja -kilpailuaika päättyy *) Paikka ja aika ilmoitetaan myöhemmin.

Lisää paikallistapahtumia verkossa www.jchml.fi ja Facebook-ryhmässämme.

Juha Ketola alue B:n puhekilpailussa Kouvolassa kertoo kuinka jokaisen sihteerin takana on johtaja. Tiukkaan tuomaristoon kuului mm. aluejohtaja Titta Pitman (selin kuvaan). Aluevuosikokous Puusta pitkälle 9.-11.3.

6 2 • 2012


kuvasatoa kevään tapahtumista

Jenna Järnstedt valmistamassa suklaamassaa.

Erkki Palviainen perehdytti kamarilaisia raakasuklaan valmistuksen saloihin. Raakasuklaakoulutus, K-Citymarket Hämeensaari 20.3.

Kamarilaiset kuuntelevat Juha Isosuon puheenvuoroa vaikuttamisesta. Vaikuttajailta ja kamarin vuosikokous 6.3. Raatihuoneella.

Jarkko Kurvinen kiittää Juha Isosuota ja Matti Vihervuorta (senaattori 51838) puheenvuoroistaan vaikuttajaillassa.

7 2 • 2012


Strategia! 2012 – Kainuu Opettaa! Luokkahuoneessa, jotkut osallistujat saivat maistella tarkkislaisten tauolla suolaamaa vettä, nauttia ekaluokkalaisten frontside Ollien laulamisesta, karttakepittäjien kepittämisestä ja hikipinkojen näsäviisastelusta. Koulutus huipentui koulumaailmaan sopivasti lauantain kevätjuhlaan, jossa jokainen ryhmä sai esittää oman ryhmänsä näköisen esityksen.

Strategia! –koulutus, vanhalta nimeltään Future Chapter, järjestettiin tänä vuonna Kajaanin Nuorkauppakamarin toimesta. Koulutuksen tarkoituksena on vuosittain perehdyttää nykyisiä kamarien hallituksen jäseniä tai hallitukseen pyrkivät analysoimaan nykytilaa, rakentamaan visio sekä suunnittelemaan strategia. Koulutus antaa runsaasti eväitä kamarihallitusvirkoihin ja työelämään. Koulutuksessa käydään läpi onnistuneita strategioita kuin myös epäonnistumisia kamareista eri puolilta Suomea. Kokemuksia jakamalla ja vertailemalla eri toimintamalleja, on mahdollista poimia rusinat pullasta ja kaikkien ei näin ollen tarvitse tehdä samoja virheitä.

Kaiken kaikkiaan Strategia! –koulutus oli erittäin inspiroiva ja suosittelemme lämpimästi siihen osallistumista! T: Juppi-pissis Annika sekä tarkkislainen Kalle

Strategia! 2012 koulutuksen järjestäneellä Kajaanin nuorkauppakamarilla on tällä hetkellä monia haasteita, joiden ylittämiseen he toivoivat uusia ideoita ja näkemyksiä osallistujilta. Koulutukseen osallistuneet 58 kamarilaista pääsivät muun muassa pohtimaan kuinka saada kamariin enemmän koejäseniä. Oman haasteensa jäsenhankintaan ja jäsenien pitämiseen asettaa maakunnan vahva muuttotappio. Viikonlopulle oli laadittu tiukka aikataulu, jonka puitteissa jokainen ryhmä pohti Kajaanille ratkaisuja heidän asettamiinsa pääongelmiin. Lopputulemana Kajaanilaiset saivat kymmenen erilaista strategiaa auttamaan uuteen nousuun pääsemisessä. Tiukkaa aikataulua keventämään ja tunnelmaa luomaan oli koulutukselle suunniteltu koulumaailmaan sopiva teema. Hämeenlinnan kamarin edustajat saivat koko viikonlopun leikkiä juppi-pissistä ja tarkkislaista. Kirosanat, jäynät, jatkuva huulikiillon lisääminen sekä OMG-huudahtukset meinasivat jäädä päälle viikonlopun ahkeran käytön myötä. Kaikilla kymmenellä ryhmällä oli teemaan sopivat vaatteet sekä käyttäytyminen roolien mukaista.

8 2 • 2012


Kuvaaja: Leena Louhivaara

Kaupunki kasvaa Tuntuuko joskus siltä, että kannattaisi rakentaa aita kaupungin ympärille eikä otettaisi uusia tulijoita häiritsemään elämäämme? Oltaisiin kovin tyytyväisiä nykytilanteeseen.

nen kehä ruokkii itse itseään. Jos väki vähenee niin myös verotulot ja ostovoima vähenevät. Kysyntä vähenee ja työpaikat vähenevät. Asuntojen kysyntä vähenee ja hinnat laskevat. Jne. Suomessa on aika monta paikkakuntaa, joiden kehitys on pelkkää taantumaa ja joiden huoltosuhde vain heikkenee.

Varmasti myös erilaiset palvelut olisivat helpommin saatavilla, kun uutta kysyntää ei tulisi. Mielenkiintoinen ajatus. Toimiiko se?

Kaupungin liian nopea kasvu voi johtaa taloudelliseen umpikujaan. Rakentaminen ja palvelut on tehtävä lainarahalla. Tästä seuraa lainanhoitokulujen nopea nousu, joten käyttötalouteen jää liian vähän rahaa. Yksinkertaistaen voi sanoa, että seinät saadaan, mutta toimintaan ei jää rahaa. Tämäntyyppinen kasvu onnistuu vain isojen kaupunkien kehyskunnissa, joiden asukkaat voivat turvautua keskuskaupungin palveluihin. Tällöin asuinkunnan ei tarvitse järjestää kaikkia palveluita.

teksti: Juha Isosuo, apulaiskaupunginjohtaja, Hämeenlinna

O

ma kokemukseni on se, että kaikki organisaatiot toimivat tietyin osin samalla tavalla; ne joko kehittyvät tai taantuvat. Sellaista vaihtoehtoa ei olekaan, että tietoisesti voisimme jäädä paikallemme. Pysähtyä voimme kyllä ja vaikka hetken vetää henkeä.

Kaupunki kehittyy vain kasvamalla. Vaikka Hämeenlinnan sijainti on erinomainen, kasvu-uran ylläpitäminen ei kuitenkaan onnistu vain odottamalla, vaan tarvitsemme aktiivisia toimenpiteitä sekä asumisen että yritystoiminnan osalta. Hyvä kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus ovat avainasemassa. Monipuolinen tonttituotanto on ydinkysymys. Hämeenlinna ei halua olla vain hyvä asuinpaikka, mutta asumiseen panostaminen on kaupungin kasvun ehdoton edellytys. Vuosi 2010 oli ensimmäinen vuosi, jolloin Suomessa työmarkkinoilta poistui suurempi ikäluokka kuin työmarkkinoille tuli. Vauhti vain kiihtyy lähivuosina suurten ikäluokkien eläköityessä. Olen täysin vakuuttunut siitä, että jatkossa taistelemme ammattitaitoisesta työvoimasta. Silloin myös yritysten sijoittumiseen vaikuttaa aikaisempaa enemmän se, missä ihmiset haluavat asua ja missä sitoutunutta työvoimaa on saatavissa.

Hyvä kaupunkikehitys perustuu hallittuun kasvuun. Kun kehitys on oikeaa, se ruokkii itse itseään myönteisen kehän tavoin: • • • • • • •

vieraskynä

uudet asukkaat tarvitsevat uusia asuntoja, palveluita ja työpaikkoja uudet asukkaat tuovat verotuloja ja ostovoimaa lisääntyvät verotulot mahdollistavat uudet palvelut lisääntyvä ostovoima luo uutta kysyntää uusi kysyntä synnyttää uusia yksityisiä palveluita ja työpaikkoja paremmat palvelut ja uudet työpaikat houkuttelevat uusia asukkaita jne.

Yritysten toimintaedellytysten luominen on kaupungin tärkeimpiä tehtäviä. Maankäytön suunnittelu on keskeinen asia, mutta hankkeita pitää myös kehittää. Tällä tavoin voimme ylläpitää hallittua kasvua. •

Kehitys voi mennä myös väärään suuntaan, jolloin myös negatiivi-

9 2 • 2012


Sopisiko jopa 20 % energiansäästö? Ekohuolto on L&T:n tapa säästää energiaa, rahaa ja ympäristöä kiinteistöjä huoltamalla. Kokemuksemme perusteella Ekohuollon avulla voidaan saavuttaa jopa 20 % energiansäästö! Lue lisää www.ekohuolto.fi myynti@lassila-tikanoja.fi puh. 010 636 6540

JÄTEHUOLTO / KIERRÄTYS / VIEMÄRIHUOLTO / SIIVOUS / KIINTEISTÖNHOITO / KIINTEISTÖTEKNIIKKA / YMPÄRISTÖTUOTTEET

We Want You! MITÄ SINÄ TEET ENSI VUONNA?

Nuorkauppakamarin tulevaisuuden tekijät ovat haussa nyt. Hyppää pöydälle ja anna kamarille mahdollisuus haastaa itsesi. Kysy rohkeasti kamarisi hallituksen tai aluejohtoryhmän jäseniltä tai keskusliiton virkailijoilta.

Parolantie 104, 13130 Hämeenlinna | puhelin 010 470 4700 mainostoimisto@artmocca.fi | http://www.artmocca.fi

Lisätietoja:

www.jci.fi


kysymyksiä & vastauksia Kun kamaritoiminta askarruttaa ja mieleen nousee kysymyksiä, on vastaukset aina puhelinsoiton päässä. Näin on luvannut Suomen Nuorkauppakamareiden Senaatti todetessaan: ”Senaatti tekee hyvää!” Nyt vastausvuoroon pääsi senaattori 62329 Reetta-Maria Tolonen-Salo. Miten Nuorkauppakamari luo parempia johtajia? Projektien ja yhdessä tekemisen kautta. Nuorkauppakamari antaa mahdollisuuden kokeilla kamarin projektien kautta omaa osaamista johtajana ja nähdä kuinka omat päätökset, oma johtajuus, toimii. Projekteissa on mukana erilaisia persoonia, jolloin oppii sen miten yksilö saadaan toimimaan. Kiireisten ihmisten, jotka eivät saa kamaritoiminnasta palkkaa, johtaminen ja kannustaminen on varsinainen ”korkeakoulu”- On mahdollisuus myös epäonnistua ja oppia sitä kautta. Kun havainnoit muiden tekemisiä, opit myös itse : ”juuri noin minäkin tekisin tai noin en missään tapauksessa toimisi - kokeilen toista tapaa itse.” Tekemällä oppii. Yhdessä toiminen on rikkaus. Miten nuorkauppakamarikokemus näkyy työelämässä? Vahvuutena johtajana, kokemus tuo varmuutta. Hyvän yhteistyöverkoston rakentaminen ja hyödyntäminen on nuorkauppakamaritoiminnassa olennaista. Sellainen tapa toimia auttaa myös työelämässä. Millainen toimintakulttuuri ja minkälaiset arvot ovat menestyksen edellytys 2010-luvulla? Kannusta ja arvosta. Näytä itse esimerkkiä ja laita itsesi peliin, niin muutkin laittavat. Ole utelias, ota opiksi ja sovella. Monikulttuurisuuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen on tärkeää ja konkreettista kansainvälistymistä. Nuorkauppakamari on upea mahdollisuus oppia tuntemaan saman henkisiä ihmisiä ympäri maailman, rakentaa kansainvälistä verkostoa, oppia uusista kulttuureista ja hyödyntää sitä kaikkea busineksessa. Katso uteliaan kattavasti tulevaisuuteen ja poimi itsellesi mahdollisuuksia. Globalisaation myötä maailma pienenee jatkuvasti ja kansainvälisten valmiuksien sekä verkostojen merkitys kasvaa jatkuvasti. Miten näet Nuorkauppakamarin roolin kansainvälisyyden mahdollistajana ja edistäjänä? Ole avoin uusille mahdollisuuksille ja osallistu kaikkeen kansainväliseen toimintaan.

JCI tarjoaa satoja mahdollisuuksia vuodessa. Toisaalta niissä kuvioissa rakennat myös kotimaista JC-verkostoasi tehokkaasti. Nuorkauppakamari kasvattaa tulevaisuuden vastuullisia johtajia. Minkälainen on työelämän vastuullinen johtaja? Nuorkauppakamari ajaa vastuullisuutta johtajuutta yrityksiin ja yhteiskuntaan tekemällä päätöksiä, jotka kantavat yli kvartaalien. Miten näet vastuullisen johtajuuden roolin työurien pidentämisessä

Kädet levällään ja sormet harallaan kohti uusia huimia seikkailuja. ja työhyvinvoinnin kasvattamisessa? Työelämän vastuullinen johtaja arvostaa työkavereitaan ja yhteistyökumppaneitaan. Hän vaikuttaa aktiivisesti omalla rohkella tavallaan päätöksiin niin yrityksissä kuin yhteiskunnassa. Vastuullisuus lähtee itsestä. Muista: Pidä minkä lupaat ja voit vaatia sitä silloin myös muilta. Työurien pidentäminen tarkoittaa yksilöllisten ratkaisujen ja erilaisten joustavien mahdollisuuksien ”tarjotinta” ihmisille. Pitää uskaltaa tehdä asioita uudella tavalla. Kaikilla meillä on oma vahvuutemme. Laitetaan kaikki vahvuudet yhteen ja rakennetaan hyviä työuria meille kaikille.

rimaisesti” hyviä projekteja Hämeenlinnan hyväksi. Herätetään ja osallistutaan. Ai konkretiaa... hmm... Miten saamme pääkaupukiseudun lähiliikenteen junat tulemaan Hämeenlinnaan asti? Kansallisesti pitää olla mukana verkostoissa. Hyviä projekteja on kuten Tuottava idea ja TOYP, joilla saa postiivista näkyvyyttä. Uusia huomiota ja arvostusta lisääviä projekteja. Se avaa vaikutuskanavia ja tunnettuutta. Aiheet ideoitte itse rohkeasti ja avoimin mielin. Minkälaisia eväitä olet saanut Nuorkauppakamaritoiminnasta urallesi? Upeita ystäviä Hämeenlinnasta, Suomesta ja maailmalta. Ystävien antama tuki ja neuvot. Vahvat verkostot ja ihmissuhteet ovat olleet avainasemassa. Rohkeus ja kehityshakuisuus ovat auttaneet asiaa. Projektityöskentely on ollut oiva oppi. Positiivinen asenne ja yhdessä tekeminen tuottaa hyvää tulosta. Minkälaisen kannustuksen haluat jakaa Nuorkauppakamarilaisille ja tuleville jäsenille toiminnasta? Kädet levällään ja sormet harallaan kohti uusia huimia seikkailuja. Ota kaikki irti, mitä on tarjolla -itse ratkaiset tulevaisuutesi!

Mitä asioita Nuorkauppakamarin tulisi nostattaa esille paikallisesti ja kansallisesti? Nuorkauppakamari on roolissaan sekä paikallisesti että kansallisesti kehittäjä ja haastaja. Hämeenlinnassa tulee saada taas aikaan eri toimijoiden positiivinen yhdessä tekemisen meininki. Ei moitita ja haeta virheitä eri toimijoiden tekemisistä vaan tehdää yhdessä hyvä paikka asua ja elää. Ei haukata suurta palaa kerrallaan vaan aloitetaan vaikka siitä, mitä hyvä asioita on saatu aikaan viime vuosikymmenenä ja miten voisimme sitä tulevaisuuteen katsoen jatkaa. Miten teemme yhdessä ”kama-

11 2 • 2012

»»

Reetta-Maria Tolonen-Salo on toiminut Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin puheenjohtajana vuonna 1998

»»

Hän on Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskus Oy, LKV:n toimitusjohtaja


yritysesittelyssä

Trust. satsaa asiakkaaseen Mika Lehtimäki perusti Asianajotoimisto Trustin viime syksynä ja sai saatesanoikseen, että noin kapealla toimialalla ette kyllä koskaan tule pärjäämään kilpailussa.

“Asianajotoimisto Trust ei tee kovin monia asioita ja olen siitä aika ylpeä”, Mika Lehtimäki sanoo. “Itse asiassa eräs kollegani sanoi minulle Helsingissä, että noin kapealla toimialalla ette kyllä koskaan tule pärjäämään kilpailussa”, hän jatkaa. Päätoimipaikka on vielä Hämeenlinnassa, joten se siitä – vai? No, on meillä pienen pieni toimisto Stockmannia vastapäätä Helsingissä, Mika jatkaa. Pieni toimisto voi voittaa kaikki muut vain fokusoitumalla erittäin tarkasti. Trust palvelee kansainvälisiä rahastoja ja pankkiireita sekä kotimaisia kasvuyrityksiä haastavimmissa yritys- ja rahoitusjärjestelyissä. Se ei tee mitään muuta. Mika mainitsee, että “emme oikeastaan mitään muuta osaa tehdäkään, koska maasta löytyy paljon parempia toimistoja tekemään muita juttuja”. ”Joillekin harvoille firmoille hoidamme kaiken olennaisen ja joissain omistajina mukana varmistamassa niiden menestystä. 95 % asiakkaistamme on tosin Lontoossa, Tukholmassa tai Helsingissä, joten emme yritä kilpailla paikallisesti Hämeessä”. Mika valmistui aikanaan Helsingin Yliopiston oikeustieteellisestä ja on sen jälkeen tehnyt kaksi jatkotutkintoa Oxfordin Yliopistossa

sekä vetänyt siellä tutkijoiden rahoitusoikeuden ryhmää. Trustin Mika perusti viime syksynä. Hän on ollut asianajajana kymmenisen vuotta Helsingissä Dittmar & Indreniuksella, puolitoista vuotta Castren & Snellmanilla ja sen jälkeen osakkaana Itämeren alueen kattavassa toimistossa. “Isoissa toimistoissa on puolensa, mutta asianajo on lopulta henkilöiden välistä “luottamusbisnestä” - siihen ei tarvita montaa ihmistä”, Mika sanoo. ”Me olemme tällainen boutique-firma, joka pyrkii ottamaan harvoja asiakkaita, koska satsaamme asiakkaaseen – aina myös toimeksiantojen ulkopuolella”, hän jatkaa. Mika mainitsee, että isompien juttujen keskellä hän nauttii etenkin hyvien kasvuyritysten avustamisesta, jota Trust tekee joskus ihan ilmaiseksikin. “Mikään ei ole kivempaa tässä työssä, kun nähdä innokkaita yrittäjiä ja kasvaa heidän mukanaan”. ”Yrittäminen on mukavaa, mutta vaativaa kuin mikä. Onneksi olen päässyt tekemään viimeisen vuosikymmenen aikana hirveän määrän isoja yritys- ja rahoitusjärjestelyjä, niin enää ei oikeastaan pelota mikään toimeksianto”, Mika mainitsee. Hänen mukaansa asiakkaalle on tärkeää kuitenkin luottaa käyttämäänsä toimistoon, mikä on erityisen tärkeää pienelle toimijalle. Trust onkin ainoana pienenä

12 2 • 2012


asianajotoimistona Suomessa rankattu johtavaksi Suomessa ja Englannissa pankki- ja rahoitusoikeudessa Chambers Global ja Chambers Europe –julkaisuissa jotka ovat johtavat kansainväliset asianajajien rankkaajat. ”Harvaan asiakasjoukkoomme kuuluu isoja kansainvälisiä nimiä, jotka käyttävät meitä, kun tekevät järjestelyjä Suomessa”, Mika sanoo. Mikan mukaan spesialistifirmassa on pakko pystyä poimimaan valmistuneista juristeista vain kaikkein parhaimmat – niin asiakas saa parasta palvelua. Trustilla on tarkoitus pysyä pienenä toimijana. “Olisi mukava, jos meillä olisi Hämeenlinnassa ja Helsingissä muutama äärimmäisen hyvä juristi ja saisimme jatkossakin keskittyä kaikkein haastavimpiin juttuihin. Fiksuja nuoria motivoi etenkin se, että he kokevat olevansa osa jotain tärkeää ja heidän työtään arvostetaan oikeasti. Lisäksi saa vielä nauttia kauniista kotikaupungistamme!”.

Mika J. Lehtimäki Asianajotoimisto TRUST +358 40 534 2273 Mika.Lehtimaki@theTrust.fi www.thetrust.fi

VIENTI TYKKI 2 0 1 2 KILPAILUaika 1.5.–10.8.2012 Vientitykkipalkinnolla annetaan tunnustusta vientikaupassa menestyneille yrityksille. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1984. Vientitykkikilpailun toteuttavat yhteistyössä alueen nuorkauppakamarit ja kauppakamareiden sekä Suomen Yrittäjät ry:n aluejärjestöt. Voittajat palkitaan pronssista valetulla Vientitykkillä Yrittäjän Päivillä Imatralla 5.9.2012.

www.vientitykki.ehdolla.fi


Valkoinen Valas Oy, Kimmo Metsälä

kokousmatkalla

Koejäsenenä katossa

Lappeenrannassa oli Energiaa!

A

vastaanottaa ensimmäistä kertaa matkassa olevan matkaan mukaan – Turhaan, koin välittömästi kuuluvani joukkoon, sen verran lämpimän vastaanoton matkaajilta sain ja mitä sattumankauppaa olikaan, kun sisään astuessani ostamani kannatusarvat osoittautuivat kaikki voittaviksi – Voi sitä riemun tunnetta.

luksi haluan kiittää Jarkkoa, Juhanaa ja Sanna-Leenaa siitä, että ensimmäinen osallistumiseni kansalliseen nuorkauppakamaritoimintaan pääsi alkamaan vaivattomasti, kun vanhat konkarit hoitivat puolestani ilmoittautumiseni tapahtumaan. Katselin Pirkanmaan Nuorkauppakamarin PINKK:n linja-auton kaartavan kohti kauppakeskus Tuulosen parkkipaikkaa. Linjaauton pysähdyttyä ovista virtasi puheensorinan saattelemana iloinen joukko nuorkauppakamarilaisia, jotka toivottivat allekirjoittaneen tervetulleeksi ensimmäiselle vuosikokousmatkalleen.

Matka oli pitkä, mutta ei suinkaan tylsä. Iloista puheensorinaa, leveitä hymyjä ja mukavaa matkaseuraa riitti koko matkanajaksi. Saavuttuamme Lappeenrantaan Holiday Club Saimaaseen, joka on mainoslauseensa mukaisesti on koko Pohjoismaiden suurin matkailukeskus. Ensi silmäyksellä puitteet mahtavalle kokousviikonlopulle olivat upeat!

Matkaajien joukossa oli paljon tuttuja kasvoja, niin Hämeenlinnan nuorkauppakamarista, kuin opiskeluaikaisia tuttuja Tampereen suunnalta. Olin turhaan aluksi jännittänyt kuinka porukka

14 2 • 2012


hivenen liian tiukaksi, koska palattuamme Saulin kanssa lukaaliimme olivat Jarkko Kurvinen ja Juha Ketola jo ”ykköset niskassa” valmiina vastaanottamaan Hämeenlinnan nuorkauppakamarin osallistujat tervetuliaismaljoille huoneistoomme. Pikapikaa juhlapuvut niskaan (onneksi miehet ovat nopeita) ja eikun kippis! Olimme valmiina illallisgaalaan.

Hotellin tulvi nuorkauppakamarilaisia eri puolilta Suomea ja ilmassa oli suuren ”urheilujuhlan tuntua”. Saavuttuamme tutuistuimme yhdessä viikonlopun ohjelmaan ja aloitimme valmistautumisen ensikertalaisille suunnattuun iltaohjelmaan, jossa ensikertaa vuosikokoukseen osallistuville oli koottu mukava tietopaketti niin itse vuosikokouksesta kuin myös nuorkauppakamaritoiminnasta yleenstä. Omasta huonekunnastamme tilaisuuteen osallistuivat Juha Ketola ja allekirjoittanut. Sauli Lehtisen ollessa vielä matkalla Helsingistä Lappeenrantaan tarjoutui Kalle Tanhuanpää ansiokkaasti tuuraamaan poissaolevaa tilaisuudessa.

Illallisgaala oli järjestelyineen varsin onnistunut. Illan aikana vuoden aikana ansioituneita nuorkauppakamarilaisia ja nuorkauppakamareita muistettiin juhlavin menoin. Gaala eteni mukavan lämpimissä merkeissä ja tarjoiltu ruoka oli hyvää.

First Timers Cocktailille oli kokoontunut melkoinen määrä vuosikokoukseen ensikertaa osallistuvia, osa koejäseninä, osa jo varsinaisina jäseninä. Ilta jatkui mukavissa merkeissä ja illan aikana matkaan liittynyt Saulikin pääsi nopeasti mukaan tunnelmaan. Ilta jatkui tulojuhlan merkeissä ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Liekö matkaväsymyksestä vai matkalta hankitun neljä pihvisen kingi burgerin pilaantumisesta johtuvaa syytä, että osalla alkoi jalkaa painaa jo sen verran, että oli aika päättää ensimmäinen tapahtumapäivä ja aloittaa valmistautuminen seuraavaan kokouspäivään.

Viikonloppu oli erittäin antoisa, ja viikonlopun aikana tutustuin todella moniin eri nuorkauppakamareissa toimiviin henkilöihin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti moneen otteeseen, mutta päällimmäisenä tunteena, jälkikäteenkin ajateltuna, oli se, että olin erittäin tyytyväinen, että lähdin, koin ja näin. Viikonlopun mainoslauseen mukaisesti löysin Lappeenrannasta oman Energiani! Kiitoksia kaikille mukana olleille mahtavasta viikonlopusta Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin, Marko Paasu, koejäsen

Kuva: Heikki Kettunen

Yön aikana hotellin aulaan oli pystytetty aamutunteina näyttelyosasto – Trade show, jossa eri nuorkauppakamarit esittelivät omia tapahtumiaan ja kukin koetti keinollansa hankkia uusia osallistujia tapahtumaansa. Lähes kaikilla pisteillä vierailleenani täytyy tunnustaa, että parhaat houkuttimet olivat Kalajokilaakson nuorkauppakamarilla, joka oli tuonut tarjolle kotiseudun ”virvoitusjuomiaan”, jotka kyllä olivat melkoisen maukkaita – suosittelen kokeilemaan mm. chilikermalikööriä. Muutoinkin Trade show:n tarjoamat nuorkauppakamarien esittelypisteet olivat upeasti rakennettuja ja ensikertalaiselle eri nuorkauppakamarien esittelyt omine tapahtumineen olivat varsin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Lauantaipäivä eteni ja yhteistuumin päätimme suunnata Mato Valtosen inspiroivan luennon jälkeen Holiday Club Saimaan kylpylään, joka osoittautui kattoterassi paljuineen ja savusaunoineen melko mukavaksi paikaksi. Kylpylätunnelman rentouttamina unohdimme ajankulun aivan täysin ja aikataulut meinasivat käydä

Energiaa! À la Juha ”the Samurai” Ketola.

15 2 • 2012


Hämeenlinnan Nuorkauppakamari etsii Vuoden Nuorta Maaseutuyrittäjää 2012!

ovat luoneet uskoa maaseutuyrittäjyyden tulevaisuuteen. Projektin tavoitteena on myös rohkaista ja kannustaa nuoria maaseutuyrittäjiä sekä edistää maaseudun elinvoimaisuutta. Suomalaisen maaseutuyrittäjyyden lisäksi palkinto-ohjelma tuo julkisuuteen menestyviä liikeideoita ja uusia toimintamalleja. Vuonna 2009 tarkastelltiin erityisesti vaihtoehtoisten energiatuotantojen hyväksi luotua toimintaa.

Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä -projektia on toteutettu Suomen Nuorkauppakamarit ry:ssä aktiivisesti vuodesta 1997 alkaen valtakunnallisena palkinto-ohjelmana. Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä valitaan siis Suomessa tänä vuonna viidennentoista kerran.

Valintaperusteet Vuoden Nuoreksi Maaseutuyrittäjäksi voidaan valita alle 40-vuotias henkilö, joka

Vuoden 2012 kilpailun suojelijana toimii maa- ja metsätalous ministeri Jari Koskinen. Aiemmin kilpailun suojelijoina ovat toimineet mm. Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen, Kone Oyj:n Antti Herlin, presidentti Tarja Halonen, maatalusministeri Sirkka-Liisa Anttila, Sauli Niinistö ja Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Hämeenlinnan Nuorkauppakamarit ry järjestää Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä kilpailun Hämeen alueella yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin yhteityökumppaineita kilpailussa vuonna 2012 ovat Hämeen Sanomat, Nordea sekä Elenia Lämpö Oy. Hämeenlinnan nuorkauppakamarin kauttaa kilpailuun osallistunut osallistuu automaattisesti Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä kilpailuun.

• • • • • •

on toiminut aktiivisesti tilansa tai yrityksensä kehittämiseksi huomioi ja kehittää toimintaansa ja tuotteidensa laatua määrätietoisesti ja jatkuvasti on soveltanut toiminnassa kestävän kehityksen periaatteita on verkostoitunut muiden toimijoiden kanssa edustaa omaa ammattikuntaansa esimerkillisesti toimii ympäristönsä hyväksi

Osallistuminen Kilpailun osallistumiseen tarvittavat hakemukset löytyvät Internetosoitteesta www.nuorimaaseutuyrittaja.fi Sivustolta voi ladata sekä täyttää kilpailukaavakkeet ja palauttaa sähköpostitse osoitteeseen: hakemukset@jchml.fi

Tavoitteet Kilpailun tavoitteena on tunnistaa ja palkita alle 40-vuotiaita menestyviä maaseutuyrittäjiä, jotka omalla aktiivisella toiminnallaan

Hakemukset tulee olla palautettuna viimeistään 31.8.2012

16 2 • 2012


kolumni

Hämeenlinnassa

kaikki on mahdollista Teksti: Altti Salomäki

H

ämeenlinna on ensimmäinen oikea kaupunki Helsingistä pohjoiseen. Muiden radanvarsikuntien katsoessa etelään on täällä pyritty jatkuvasti vahvistamaan kaupungin omaa identiteettiä. Riihimäeltä haarautuvan Hämeen viuhkan vahvuus on etäisyys pääkaupungista. Asumisen mukavuus ja kustannukset ovat vetovoimatekijöitä, joita tulee hyödyntää oikein. Ei riitä, että maakuntaan muuttaa työvoimaa pendelöimään sinne tänne, vaan alueen on myös työllistettävä ja houkuteltava uusia yrityksiä. Muussa tapauksessa ensimmäinen vastaantuleva kaupunki on pian Tampere. Ei pidä jarrutella, vaikka työpaikkaomavaraisuus onkin täällä reilusti yli sata prosenttia. Työpaikkoja on siis työikäisiä asukkaita enemmän. Ympäristökunnissa luku pyörii seitsemässäkymmenessä. Jossakin työpaikkojen on lopulta oltava, vaikka elinkeinoelämän ja alueellisen kehityksen sysääminen jonkun muun huoleksi olisi helpompaa.

Ei Suomella sentään niin hyvin mene. Riskisijoitusten määrä maahan on puolittunut ja vienti sakannut. Muutama prosentti yrityksistä tähtää kasvuun. Samalla uusia työpaikkoja on syntynyt pelkästään pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Työpaikoista puolet syntyi harvoihin kasvajiin, ja kasvuyrityksistä puolet pääkaupunkiseudulle. Yhteistä näille yrityksille on innovatiivisuus, erikoistuminen ja paikallisen osaamisen kaupallistaminen kansainvälisille markkinoille. Ne kilpailevat asiantuntijoista samaan aikaan, kun työntekijöiden odotukset vapaa-ajalle ja elämänlaadulle kasvavat. Muiden toimintojen kuin myyntikonttorin sijainti Helsingissä on näille yrityksille enemmän painolasti kuin kilpailutekijä. Hakiessaan laajentumistilaa ne päätyvät kuitenkin yllättävän usein hyppäämään KantaHämeen yli. Miksi? Tampere valittiin taannoin Suomen halutuimmaksi asuinpaikaksi. Paljon on sielläkin täytynyt viidessätoista vuodessa tapahtua. Kyse on pitkälti asennemuutoksesta. Kaupungit tunnetaan sellaisina kuin mitä niistä puhutaan.

Hämeenlinnassa huudetaan tehdyistä virheistä. Yksi pääviesti kuuluu olevan, että ei pitäisi edes yrittää. Investoinnit on moneen kertaan nollattu ja mollattu ennen kuin hyötyjä on ehditty kotouttaa. Meteli peittää vahvuudet. Vain yksi täältä puuttuu, ja se on myönteinen asenne siihen, että olemme jatkossakin oikea kaupunki, jossa on oikeita yrityksiä. Asenneilmapiirin muutokseen ei tarvita rahaa eikä siihen riitä mikään summa. Tarvitaan rohkea näkemys, miten aiomme jatkossa sijoittua kaupunkien joukossa, ja sen on oltava nykyistä strategiatyötä radikaalimpi ja tarpeeksi hullu toteutuakseen. Silicon Valleykin syntyi uusille ajattelutavoille avointen ihmisten keskityttyä tarpeeksi pienelle alueelle Stanfordin yliopiston kupeeseen. Hämeenlinnan Nuorkauppakamari yhdessä Hämeen Yrittäjien kanssa uskoo alueen tulevaisuuden olevan kasvuyrityksissä. Kamarin teemavuoden kohokohta on 5.9. Verkatehtaalla järjestettävä seminaari, johon kokoamme kasvuhaluisten yritysten päättäjät. Me tiedämme, että tänne kannattaa tulla, ja että kasvu syntyy vain tekemällä. •

ILMOITTAUTUMINEN


ArtMocca

Hämeenlinna

kuning

asidea potentiaalia! . KASVUHALUJA?

! ä j ä t Y r i t a tätä. sa s i m ä äl

huippuluennoitsijoita & mielenkiintoisia workshoppeja

5.9.2012

kansallinen yrittäjänPäivä

verkatehdas 18

Ilmoittautumiset, hinnat & lisätiedot: 2 • 2012

kasvuun.com


L채hde kanssamme unohtumattomalle matkalle.

JCI World Congress maailmankokous 18.-23.11.2012 Taiwan, Taipei

JC-matkapaketit myy:


Onko Nuorkauppakamari tarkoitettu minulle?

Kyllä! Nuorkauppakamari on tarkoitettu kaikille alle 40-vuotiaille itsensä kehittämisestä ja kouluttamisesta kiinnostuneille ihmisille.

Onko Nuorkauppakamari kansainvälinen?

Kyllä! Kansainvälisyys on jokaisen nuorkauppakamarilaisen etuoikeus, osa arkea. Järjestömme tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Ole rohkea ja lähde mukaan mielenkiintoiseen kansainväliseen toimintaan!

Oppiiko Nuorkauppakamarissa johtajuutta?

Kyllä! Nuorkauppakamarissa voit oppia johtajuutta käytännönläheisesti. Meillä elämäntapana on johtajuus. Nuorkauppakamari tarjoaa mahdollisuuksia oppia johtamista ja organisointia paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti tai jopa kansainvälisesti.

Kouluttaako Nuorkauppakamari?

Kyllä! Nuorkauppakamarijärjestö tarjoaa jäsenilleen koulutusta paikallisella sekä kansallisella tasolla. Koulutusten sisällöt vaihtelevat markkinoinnista, esiintymiskoulutuksesta, ryhmätyömenetelmistä, johtamisesta, viestinnästä ja projekteista moniin muihin aiheisiin.

Tutustuuko Nuorkauppakamarissa uusiin ihmisiin?

Kyllä! Viisituhatta suomalaista muodostaa oman verkostonsa, missä tavataan erilaisissa yhteyksissä ja tehdään yhdessä projekteja ja verkostoidutaan. Nuorkauppakamarissa tärkeää on myös ystävyys ja vuosien aikana syntyneet suhteet.

Onko Nuorkauppakamarissa hauskaa?

Kyllä! Sen lisäksi että Nuorkauppakamari kehittää ja kouluttaa, on nuorkauppakamaritoiminta ennen kaikkea hauskaa! Nuorkauppakamarissa ei ole tylsää etkä ole yksin!

Voinko liittyä Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin?

Kyllä! Täytä koejäsenhakemuksesi Hämeenlinnan Nuorkauppakamariin www.jchml.fi niin kutsumme sinut koejäsenhaastatteluun! Valitsemme jäsenyydestä kiinnostuneet koejäseniksemme. Koejäsenyyden aikana pääset osallistumaan kaikkiin nuorkauppakamaritapahtumiin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Hämeenlinna

20 2 • 2012

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Aviisi 02/2012  

Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin jäsenlehti Aviisi 02/2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you