Page 1

Uutis-Ankka

Aurajoen Nuorkauppakamari ry:n j채sen- ja sidosryhm채lehti 3/2012

Uutis-Ankka 2012 03

1


Tervehdys Ankat! Vaalit 26.10.2012 Muista ilmoit tautua!

O

n täysin totta, että osallistuminen on ainoa mahdollisuus hyötyä kamaritoiminnasta. Nimenomaan osallistuva ja aktiivinen jäsen saa toiminnasta kaikkein eniten ja näin mahdollistaa oman kasvunsa -sen positiivisen kehittymisen, jolla pyrimme vaikuttamaan yhteiskuntaan missiomme ja visiomme mukaan. Sen vuoksi onkin erittäin kutkuttavaa, että jälleen on vaalit.

H

allitusvirka ja mahdollisuus kokea tietty virka vain kerran elämässään haastaa joka kerta kunkin virkailijan oman osaamisen. Haastetta on myös kampanjoinnissa. Näkisin, että vaalikamppailu on olennainen osa hallitusvirkaan valmistautumista ja oman itsensä haastamista. Juuri silloin voit kirkastaa itsellesi ja muille omat ajatuksesi ensi vuodesta ja ehkäpä jo kerätä tiimiä ympärillesi. Vaalikamppailu, puheeseen ja vaalitenttiin valmistautuminen valmentavat ehdokasta myös seuraavalle tasolle niin työelämään kuin toisenlaiseen virkaan. Kehotankin siten kaikkia nauttimaan vaaleista, vaikka

K

talokustannusten vähentäminen. Verkkolehti jatkossa useammalle lukijalle tarjoaa mahdollisuuden kohdentaa varoja toisin tai ainakin mahdollistaa varainhankinnan myös verkkomainonnan keinoin, kun mainostajat voivat saada mainoksestaan linkin suoraan omille sivuilleen.

L

oka tapauksessa viimeisiä hetkiä ennen vaaleja. Tiedossa on jännittävä DP-vaali, jossa kyselyjen mukaan on vielä monta nukkuvaa äänestäjää. lmoittautukaa kaikki vaalikokoukseen 26.10.2012! Hekumoidaan ja herkutellaan sen jälkeen Logomossa. Juhlitaan vaalitaiston päättymistä ja skoolataan ensi vuoden hallitus-Ankkoille!

se saattaa jännittää.

ansainvälisyys tai globalisaatio ovat isoja termejä -ennen kaikkea kuitenkin mahdollisuuksia yhteyksien luomiseen. Ihanaa, että meillä on jälleen IPRO:n virka avoinna haettavaksi ja INT-lohko kunnon keskiössä. Uskon, että jokainen kamari tarvitsee kansainvälisten asioiden hoitajan. ienee selviö, että twinningkamaritoiminnan lisääminen ja kokouksiin osallistuminen vaatii budjettiin oman rivinsä muiden tärkeiden kohteiden lisäksi. Toivoisinkin, että ensi vuoden hallitus pyrkisi varaamaan rahaa ja suunnittelemaan talouttaan siten, että IPRO:n virkaa ja INTlohkoa voidaan kunnolla lisätä ja kehittää. Tukekaa myös tulevaa COM:ia, jotta mahdollisimman moni voisi hyödyntää JCI-toiminnan tarjoamia mahdollisuuksia.

M

itenkään väheksymättä painettua lehteä ja sitä kuinka mukavaa se on saada kotiin -koen, että yksi keino edellä mainittuun voisi olla paino-

J

E

nnen vaalikokousta toivotan kaikille mukavia lukuhetkiä. Uutis-Ankassa on tällä kertaa tarjolla hallitusvirkaan pyrkivien omat vaalimainokset sekä monenlaista näkökulmaa, kertomusta ja kokemusta kansainvälisyyteen JCI-maailmassa. Maria Arjonen Tiedottaja

|3 Pääkirjoitus |4 Pressan tervehdys |6 Intohimona Itämeri I8 Mites suu nyt pannaan? |13 Näkökulma nuorkauppakamaritoiminnan kansainvälisyyteen |16-17 Tepon matkassa Euroopassa |18-19 Taiwanin ruoka ja juoma pähkinänkuoressa I22-23 Kokouspäällikön kootut tarinat |24-25 Senaattoritori |26-27 Pietarin PreTour Uutis-Ankka 3/2012 Aurajoen Nuorkauppakamari ry:n jäsen- ja sidosryhmälehti Päätoimittaja: Kannen kuva:

Maria Arjonen Maria Arjonen

Taitto: Julkaisu:

Maria Arjonen, ellei toisin mainita Painettuna ja Issuu verkkolehtenä Uutis-Ankka 2012-03

3


Ankoissa se luovuus piilee

Olemme tänä vuonna saaneet naut t ia Ankkamaisesta energiasta vuoden alusta loppuun! Vuosi on ollut pullol aan juhlaa, vilkasta vipinää ja erit yistä pöhinää. A T

nne Berner kiteytti Kindergartenin workshop-avauksessaan, että: ”Luovuus on kyky yhdistää vapautta ja älykkyyttä. Osaamme tietoisesti ajatella vanhoja asioita uudella tavalla”. Hän myös korosti luovuuden olevan kollektiivista: ”On tärkeää, että vallitsee ilmapiiri, jossa hullut ideat ja lapsenmieli kukoistavat”. Näissä lauseissa lienee myös Aurajoen nuorkauppakamarin menestyksen salaisuus. Me tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden heittäytyä, kokeilla ja kehittyä. Me emme pelkää muutosta, vaan puskemme intoa puhkuen päin muutosten haasteita. Muutos vaatii aina muutoksen toimintatapoihin. On silkkaa tyhmyyttä odottaa muutosta, jos toimitaan niin kuin ollaan aina toimittu.

KAIKKIEN AIKOJEN ALUEVAALIKOKOUS!

Huh, huh!” -kuvaa monen ajatuksia heti Kindergartenin jälkeen. Saimme aikaan totisesti kaikkien aikojen aluevaalikokouksen! Kokous on huomioitu positiivisesti niin kansallisesti, alueellisesti kuin paikallisestikin. Me Ankat voimme olla vilpittömästi ylpeitä kamaristamme! Kiitos siitä kuuluu kaikille aiempien vuosien tekijöille, jotka ovat mahdollistaneet tämän upean, energisen ja positiivista ilmapiiriä hehkuvan kamarin elinvoimaisuuden vuodesta toiseen. Tämän vuoden hallitus on omalla loistavalla panoksellaan pyrkinyt kaikin tavoin ylläpitämään ja edelleen kehittämään kamarimme ominaisuuksia. Kindergartenin koko työryhmä näytti myös kamarimme ulkopuolelle, kuinka upeita me olemmekaan. Vain taivas on rajana, kun Ankat nostavat hihat ja alkavat hommiin! Sydämellinen kiitos koko työryhmälle ja ennen kaikkea Dagistanten Sariannelle!

4

UUNITUOREITA ANKKOJA!

ämä vuosi on ollut erityislaatuinen myös siinä mielessä, että meillä oli ennen näkemättömän runsaslukuinen koejäsenten joukko. Heitä ei ainoastaan ollut paljon, mutta he myös sulautuivat välittömästi uskomattomalla tavalla Ankkojen joukkoon. Omalla aktiivisuudellaan, sitoutumisellaan ja ennen kaikkea rohkealla heittäytymisellään he ovat osoittaneet olevansa tärkeä osa kamariamme. Syksyn jäsenvalintakokouksessa joukkoomme valittiin näin ollen 16 uutta super-Ankkaa! He ovat kaikki osallistuneet aktiivisesti tapahtumiin ja projekteihin, osa on ehdolla ensi vuoden hallitukseen ja hallitustiimeihin, ja osa on jopa lähtenyt luotsaamaan omaa kamariprojektia. Puheenjohtajana ja koko hallituksen puolesta voin todeta, että huikean nykytilan lisäksi myös Ankkojen tulevaisuus näyttää erittäin loisteliaalta!

PÖHINÄÄ ILMASSA!

S

yksy on nuorkauppakamaritoiminnassa vilkasta aikaa. Ilmapiiri on jännittävä ja ympärillä kuhisee ja täpinöi. On vaalien aika! Kindergartenissa valittiin alueelle A huikea aluetiimi vuodelle 2013. Seuraavaksi olikin luvassa tiukkaa vaalityötä kansallisessa vaalikokouksessa Tampereella. Meille Ankoille ehdottomasti jännittävin vaalityö huipentuu lokakuun vaalikokoukseemme. Ketkä ovat mukana vuoden 2013 kaikkien aikojen hallituksessa? Tule mukaan ja pistä kortesi kekoon! Luvassa on tiukkaa skabaa hallituspaikoista, mahtavaa heittäytymistä ja huikeaa tunnelmaa. Osallistumalla pääset itse vaikuttamaan niin hallituksen kokoonpanoon, mutta ennen kaikkea vaalikokouksen tunnelmaan. Jokaisen Ankan panostus mahdollistaa meille aivan huikean vuoden 2013! Noora Keskiervari PRES2012

Uutis-Ankka 2012 03

Kuvat saatavissa Samuli Bergmanilta.

Uutis-Ankka 2012 03

5


Intohimona Itämeri

VUONNA 2013 EI SOI MOLLI, JOS UUSI COM EI OLE OLLI

Itämeren kauniiden rantojen vaikutusalueella asuu yli 90 miljoonaa ihmistä. Meillä jokaisella on oma näkemyksemme ja kokemuksemme rakkaasta lähimerestämme. Itämeri on kuitenkin maailman saastunein meri. Jos Välimeri olisi ominaisuuksiltaan ja kantokyvyltään vastaavassa asemassa, asuisi sen vaikutusalueella yli 14 miljardia ihmistä – miettikääpä. Tuplasti koko maapallon väestö.

I

ntohimona Itämeri on Suomen Nuorkauppakamareiden uusi yhteinen kansallinen projekti. Kansallisen projektin ensimmäinen vaihe kestää syksystä 2012 aina vuoteen 2015 saakka. Projekti toteutetaan yhteistyössä Ilkka Herlinin perustaman Baltic Sea Action Group - säätiön kanssa. Baltic Sea Action Group (BSAG) on 2008 perustettu puolueeton säätiö, joka tuo yhteen kaikki Itämeren pelastamiseksi tarvittavat toimijat, myös korkeimmalla poliittisella tasolla. BSAG tekee rakentavaa, ratkaisukeskeistä yhteistyötä eri viranomaisten sekä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Lähtökohtana on, että kaikki tekevät Itämeren hyväksi sitä, minkä parhaiten osaavat. Innovatiivisesta toimintatavasta hyötyvät niin Itämeri kuin työhön mukaan lähteneet tahotkin. BSAG:n työn kohteena ovat erityisesti maatalouden, merenkulun ja vaarallisten aineiden haitat. Toiminta perustuu tutkijoiden tuottamaan tietoon ja Itämeren suojelukomission HELCOM:in toimenpidesuunnitelmaan (Baltic Sea Action Plan).

T

yön levittämiseksi kaikkiin Itämeren maihin BSAG järjesti yhdessä tasavallan presidentin ja pääministerin kanssa Baltic Sea Action Summitin (BSAS) Helsingissä helmikuussa 2010. Julkilausumien sijaan tässä huippukokouksessa Itämeren maiden päämiehet sekä yli 140 yritystä ja tahoa sitoutuivat konkreettiseen työhön Itämeren hyväksi. Prosessi jatkuu, ja tehtyjä sitoumuksia

lunastetaan parhaillaan. Seuraava BSAS –huippukokousta ollaan järjestämässä Venäjällä alkuvuodesta 2013 Vladimir Putinin toimiessa isäntänä. Myös Suomen Nuorkauppakamareilla on mahdollisuus osallistua huippukokoukseen.

S

uomen Nuorkauppakamareille projekti on uudenlainen ja vastuullinen yhteiskuntaprojekti. Projektin tarkoituksena on löytää konkreettinen apu Itämerelle – muodossa tai toisessa. Me haravoimme ne yritykset ja yhteisöt maastamme, jotka voivat sekä auttaa että hyötyä projektista. Itämeren auttaminen on arvokasta yhteiskuntavastuuta ja antaa yrityksestä positiivisen sekä innovatiivisen kuvan niin toimialan sisällä kuin ulkoisestikin. Työ Itämeren suojelemiseksi on kannattavaa liiketoimintaa tuotteen tai osaamisen perustuessa aitoon vuorovaikutukseen yrityksen ja luonnon arvojen kanssa. Projektimme perustuu sitoumusten tekemiseen. Sitoumus on Itämeren puolesta - meren hyvinvoinnin edistämiseksi. Siemens kehitti Itämeren laivaliikenteelle kokonaan uuden kommunikaatiojärjestelmän, Turku 2011 Säätiö markkinoi Muinaistulien Yö – tapahtumaa laaja-alaisesti ja edisti tapahtuman kautta tietoisuutta Itämeren tilasta, erään koulun oppilaat verkostoituivat Pohjoismaisten ystävyyskoulujensa kanssa ja järjestävät nykyään vuotuisen Itämeri – tapahtuman kouluissaan. Sitoumus voi siis olla monimuotoinen.

S

uomen Nuorkauppakamareiden ensisijainen tavoite on etabloida projekti osaksi kamareiden toimintaa – kukin kamari omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Lisäksi tavoitteenamme on levittää kansallinen projekti kansainväliseksi projektiksi Itämeren maiden kansallisten organisaatioiden kautta koskettamaan yhä useampia ihmisiä. Itämerellä on vaikeuksia ja sen ongelmat koskettavat meitä jokaista - riippumatta kansallisuudesta. Kim Wallenius Intohimona Itämeri Kansallinen projektipäällikkö 2012-2013

Lue lisää kansallisesta projektista intranetistä SNKK:n sivuilta kohdasta Kansalliset projektit / Intohimona Itämeri.

- matrikkeliprojekti - yhteistyökumppanisuhteiden vaaliminen  - aktiivinen hallitustyö  

OLLI KANKKUNEN ANKKOJEN COMIKSI 2013

Lisätietoa tulossa myös kamarin omille sivuille. 6

Uutis-Ankka 2012-03

Uutis-Ankka 2012-03

7


Mites suu nyt pannaan? I Alkujumppaa.. hanaa. Saa nauraa ja hymyillä. Olen edelleen iloinen, että kamaritoiminta tarjoaa hersyviä hetkiä -myös näin vaalien alla. Olen erittäinen iloinen, että meillä on kaksi ehdokasta DP-vaaliin: Tatu Virta ja Sarianne Mäkelä. Tämä juttu kertoo ehdokkaiden ilmeistä ja ajatuksista liittyen tulevaan hallitusvirkaan.

E K

sitin ehdokkaille kysymyksen, jonka jälkeen kuvasin reaktion. Kuvatessani olin vilpittömästi innoissani siitä, että ehdokkaat kunnioittavat toisiaan ja arvostavat toistensa mielipiteitä. Juuri tällaisia kamarivaalien tuleekin olla.

ävi miten tahansa miten tahansa -jompi kumpi tulee todennäköisesti valituksi. Molemmat kuitenkin jatkavat kokemusta rikkaampana ja vaalitaiston voittaneina. Onhan kampanjointikin kokemus ja oppimisprosessi. Erittäin kutkuttavaa vaalikokousta odottaen. Maria Arjonen

Vaalikokous 26.10.2012.

Rahat loppu ja seinät kaatuu!

1. vuosikerta

Tänä iltana on tunnelma katossa, kun Aurajoen Nuorkauppakamari kokoontuu valitsemaan vuoden 2013 hallitustaan. Kisaan on lähtenyt myös Niina Vieno (34), joka on ehdolla tiedottajaksi. Kampanjansa pääkohdat Niina kiteyttää näin:

“Haluan luoda pitkäaikaiset suhteet alueen medioiden kanssa”.

? a n to o k n si k y s a k ra a m O Houkutele uusia Ankkoja!

“Haastan kaikki Ankat ideoimaan ja toteuttamaan kamarimme näkyvyyttä lisääviä projekteja”. “Toteutan vähintään yhden Ankkojen näkyvyyttä positiivisesti lisäävän markkinointikampanjan”. Tavoitimme Niinan Kindergartenin valmistelujen tiimellyksessä. “On tosi hienoa lähteä mukaan hallituskisaan. Tämä olisi ensimmäinen hallitusvirkani. Mutta toivottavasti ei viimeinen”, Niina naurahtaa. ANKK:n vaaligaala on kutsuvierastilaisuus, mutta informoimme kyllä lukijakuntaamme vaalien tuloksista. Pulun Sanomat toivoo paikalle saapuvan runsaasti äänivaltaisia Ankkoja. Varmistetaan, että ensi vuonna tehdään yhdessä

ANKAT TUTUIKSI TAVIKSILLE!

8

www.aurajokijc.fi/vaalit+2012

Ankat tutuiksi taviksille!

Mites suu nyt pannaan?

Palkinto It ämeriprojekt ille Taipeissa!

Perjantai 26.lokakuuta 2012

Uutis-Ankka 2012-03

Niinan saat parhaiten kiinni sähköpostilla osoitteesta niina.vieno@gmail.com tai puhelimella numerosta 050-5448431.


varrella virran

TATU IRTA ANKKA DP 2013

hallittu johtajuus kest채v채 kumppanuus laadukas koulutustoiminta

www.tatuvirta.ehdolla.fi

Aurajoki

Luotet tavuut ta

Vastuunkantok yk y채

Ank kamaista pilket t채


Näkökulma nuorkauppakamaritoiminnan kansainvälisyyteen Kansainvälisyys on elinehto nuorkauppakamaritoiminnalle. Järjestön alkuperäinen päätavoite (maailmanrauhan edistäminen) ei koskaan täyttyisi, jos organisaatioon ei kuuluisi jäseniä kaikista maailmankolkista. Minulle kansainvälisyys on aina ollut yksi järjestön ehdottomista plussapuolista. Tässä jutussa tuon näkökulmaa kansainvälisyyteen omasta näkövinkkelistäni. Toivon, että juttu innostaa nuoria ANKK-poikasia ja miksei vanhempiakin tutustumaan ja osallistumaan kansainvälistymisen eri vaihtoehtoihin kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla. Valinnanvaraa on. MISTÄ LÄHTI INNOSTUS LÄHTEÄ KV-VIRKAAN?

MIELEENPAINUVIN KANSAINVÄLINEN JC-MUISTO?

nnostus kansainvälisyyteen lähti jo oman kamarin Ipron roolista v. 2000. Lähdimme silloin laajentamaan twinningtoimintaamme ja lopputuloksena oli multitwinningyhteistyö, joka jatkuu edelleen. Kansainvälisen viran eli JCI Vice Presidentin tehtävään hakeminen lähti liikkeelle pikkuhiljaa vuosien 2004 – 2005 aikana, mutta itse päätöksenteko tapahtui todella vauhdikkaasti yhden junamatkan aikana 2005 keväällä. Suomelle tarjoutui tilaisuus asettaa ehdokas VP:n tehtävään ja SNKK:n johto kysyi minun halukkuuttani asettua ehdolle. Junamatkan verran asiaa mietin, mutta päätös oli loppujen lopuksi helppo.

ieleenpainuvia hetkiä kansainvälisesti on lukuisia ja kaikki ne ovat omalla tavallaan ainutlaatuisia, mutta ehkä fiilis ja tunnelma, mikä Wienin maailmankokouksessa oli JCI VP:ksi valinnan jälkeen, oli ainutlaatuinen. Oli hienoa tulla valituksi kaikkien maiden täysillä äänimäärillä ja ensimmäisenä – tiesi varmuudella, että mihin tahansa menee, niin jäsenistön tuki on maailmanlaajuinen. Sellaista fiilistä on tavallisen ihmisen vaikea hakea muualta elämässään. Yleiskokouksessa oli valintahetkellä satoja ihmisiä ja kansallisuuksiakin reilusti sata.

I

KUINKA KOKEMUSTA ON PYSTYNYT HYÖDYNTÄMÄÄN SIVIILITYÖSSÄ?

O

lin työelämässäkin ollut kansainvälisten asioiden kanssa tekemisissä ja mm. vetämässä isoja kv. hankkeita. Kansainvälinen JC-ura toki toi tullessaan uusia näkökulmia eri kulttuureihin syvemmin kuin pelkkä ”työ-kansainvälisyys” ja muutamia hyödyllisiä kontakteja sain työhöni JC-maailmasta. Mielestäni itse JC kansainvälisyysaspekti ei sinänsä ole ollut työssäni merkittävin, vaan yleisesti toimiminen järjestössä on tuonut näkökulmiin ja mielipiteisiin laajuutta ja syvyyttä.

M

T

ässä jutussa toin esille kansainvälistymisestä yhden ja hieman harvinaisemman mahdollisuuden, mutta hienoa on, että kansainvälisyys on läpitunkeva teema kaikessa JC-toiminnassa. Kansainvälistymisen mahdollisuuksia on ihan kotikamarissa (multitwinning), kotimaassa (JCI Cosmopolis esimerkiksi), Euroopassa (koulutukset ja Eurooppakokous) ja maailmalla (koulutukset, maailmankokous ja eri tehtävät ja virat vuosittain). Löydä oma mahdollisuutesi, neuvoja ja vinkkejä saat vaikka allekirjoittaneelta! Katri Salonen #65783

K

ansainvälisiä verkostoja ja tuttuja on tullut vuosien aikana useita. Yhteydenpito ei kaikkien kanssa ole todellakaan rajoittunut pelkästään kv. kokouksiin, vaan yhteyttä tulee pidettyä aktiivisesti eri välineiden kautta. Mutta totta on, että face-to-face tapaamiset maailmalla ovat tärkeitä edelleen ja se vahvistaa kuuluvuuden tunnetta hienoon kansainväliseen järjestöön!

P

yhä yksinkertainen totuus kansainvälisissä tehtävissäkin on aina se sama - jokaisesta harrastuksesta saa niin paljon, mitä siihen on itse valmis panostamaan!

Uutis-Ankka 2012-03

13


AKTIIVINEN JA ETEENPÄIN PYRKIVÄ KAMARITOIMINTA VAATII TOIMEAALTO JOHANNA LIAAN HALLITUKSEN, JOKA INNOSTAA JÄSENISTÖÄ OSALLISTUMAAN Lounais-Suomen Yritysverotoimisto Työskentelen toimistopäällikkönä Lounais-Suomen yritysverotoimistossa. JA KEHITTÄMÄÄN ITSEÄÄN AKTIIVISESTI. ONNISTUAKSEEN TÄSSÄ HAL- Suurin osa vapaa-ajastani kuluu perheen (mies, tytär ja koira) kanssa. Harrastukseni LITUS TARVITSEE TARKAN, OSALLISTUVAN JA INNOKKAAN ja mielenkiinnon kohteet vaihtelevat, nyt olen jaksanut joSIHTEERIN. useamman vuoden opiskella espanjaa. Nuorkauppakamariin hakeuduin, koska on aika astua oman OLEN VALMIS. turvallisen piirin (koti & työpaikka) ulkopuolelle, kehittää itseäni, tutustua uusiin

Treas 2013?

ihmisiin ja verkostoitua. Motto: ”Nero hallitsee kaaoksen” :-)

ALA-NISSILÄ ANNE

V-S Auto-Center Oy (äitiyslomalla)

Olen Anne Ala-Nissilä, autokauppiaiden sukuun kuuluva 30-vuotias juristi. Minulla on kaksi lasta ja kaksi koiraa, jotka pitävät minut kiireisenä äitiyslomalaisena. Hain Nuorkauppakamariin, koska sosiaalisena ihmisenä nautin uusien ihmisten tapaamisesta ja uskon kamarin toiminnan antavan minulle virikkeitä itseni kehitykseen. Tässä eräs osuva lausahdus, joka toimikoon myös mottonani!”Det är med idéer som med små barn. Man tycker bäst om sina egna.” (Moa Martinsson)

ALAPAATTIKOSKI TOMI Anders Inno Oy

Olen 30-vee Tomi Alapaattikoski Turusta. Koulutukseltani FM ja jatko-opintoina parhaillaan työn alla eMBA. Päätyökseni olen toimitusjohtaja Anders Inno Oy:llä, lisäksi toimin useassa yrityksessä pääomasijoittajana sekä hallitusvastuussa. Vapaa-ajan luonteeltani uskoisin olevani ulospäin suuntautunut, rento ja humoristinen ikinuori. Hain nuorkauppakamarin toimintaan löytääkseni samanhenkisiä uusia tuttavuuksia sekä hauskaa yhdessä tekemisen meininkiä tasapainottamaan arkityötäni. Urheiluharrastuksiini kuuluvat erilaiset mailalajit. Elämänohjeeni on että jokainen päivä on elämisen arvoinen.

BJÖRK KIM

Nordea Pankki Suomi Oyj (Yrityskonttori)

Olen Kim Björk. Porvoosta kotoisin oleva, Nordeassa Turun yrityskonttorissa työskentelevä yrityspankkineuvoja. Työtehtäviini kuuluu oman asiakassalkun hoito koko konsernin palveluita tarjoten. Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi. Harrastukset vaihtelevat aika paljon, mutta ehkäpä tällä hetkellä tärkeimmät ovat sulkapallo, golf ja metsästys. Perheeseeni kuuluu avovaimoni lisäksi 6-vuotias Oliver -koira. Nuorkauppakamaritoiminta on verkostoitumisen lisäksi oiva oppimisen ja koulutuksen mahdollisuus. Mottoni - Aina täysillä!

MAARIT HURME SECY 2013 HALLANORO MILLA System Partners Oy

Työskentelen markkinointipäällikkönä IT-alalla toimivassa System Partners yritysryhmässä, jossa koordinoin markkinointia ja vastaan mm. erilaisten kampan-

14

Uutis-Ankka 2012-03

Olen Babi Lyrintzis ja Äänesi on minulle Tärkeä! Uutis-Ankka 2012-03

15


Kuvat ja taitto: Patrik Fellman


Taiwanin ruoka ja juoma pähkinäkuoressa

Taiwanissa on ruoka kiinalaiseen tapaan elämän pääasia. Ihmiset syövät paljon ulkona ja syömään mennään koko perheen kanssa, isovanhempia myöten. Taiwanissa syödään tietenkin kiinalaista ruokaa, mutta saari on niittänyt yllättävänkin paljon mainetta muualla Aasiassa kehittämällä (tai omimalla) omalaatuisia ruokalajeja.

K

iinalaisessa ateriassa maun, tuoksun, värien ja muodon tasapaino on tärkeä. Ainesten pitää olla tuoreita ja kevyitä. Ateria sisältää yleensä ainakin kolmea väriä kokoelmasta perusvärejä: vaaleanvihreä, tummanvihreä, punainen, keltainen, valkoinen, musta tai karamellinvärinen. Erona mannerkiinalaiseen keittiöön taiwanilaisessa keittiössä on tärkeää, että eri ruoka-ainesten maut eivät sekoitu keskenään, vaan että kukin aines tuo tuoreena kokonaisuuteen oman lisänsä. Esimerkiksi kala valmistetaan nopeasti keittäen tai höyrystäen vain vähän mausteita lisäten, toisin kuin mannerkiinassa, jossa kala esimerkiksi haudutetaan soijaliemessä.

Pihvinuudelit, Aiju-hyytelöä ja teeviiniä Y

leisesti sanoen, taiwanilainen ruokakulttuuri keskittyy ennen kaikkea merenherkkuihin, onhan Taiwan meren ympäröimä. Esimerkkinä yksinkertaisesta ja suositusta kalaruoasta käy vaikkapa paistettu kala maapähkinöiden ja säilöttyjen vihannesten kera. Bataatti ja taro kuuluvat myös kiinteästi taiwanilaiseen ruokapöytään. Merenherkkujen jälkeen suosituin ruoka-aine on kana. Mausteita taiwanilaiset käyttävät paljon, mutta ruoka ei ole välttämättä liian tulista. Paikallisena erikoisuutena voisi mainita basilikan, jota käytetään hyvin paljon esim. kalaruoissa ja keitoissa. Taiwanin basilika on eurooppalaista voimakkaamman makuista. Erottamattomana osana tasapainoiseen taiwanilaiseen ateriaan kuuluu myös keitto, joka saattaa jopa korvata ruokajuoman. Kannattaa kokeilla myös dim-sumia. Siinä ateria kootaan monista pienistä annoksista pikkusyötäviä, jotka voi itse valita ravintolassa kiertäviltä tarjoiluvaunuilta.

K

18

Aiyu-hyytelö (愛玉, àiyù), paikallisen viikunan siemenistä tehty ja usein jääpedillä tarjoiltu, raikastaa mukavasti kuumana päivänä

na 2002 jolloin lupa oluen valmistukseen myönnettiin myös pienpanimoille tuontioluiden lisäksi. Taiwan Beer nauttii myös eräänlaisesta perinteisen “sankarioluen” statuksesta muutama vuosi takaperin tapahtuneen hässäkän vuoksi, jolloin Kiina yritti (ja taitaa yhä yrittää) estää Taiwan Beerin tuonnin maahan. Tuota tapausta nimitetään yleisesti “Olut sodiksi” (joka tuntuu olevan suosikki termi Aasiassa), joskaan en tarkalleen tiedä mitä muuta se pitää sisällään.

Osterimunakas (蚵仔煎 kézǎi jiān), kananmunista, ostereista ja paikallisen krysanteemin lehdistä kokattu ja punaisella kastikkeella koristeltu

E

rikoisuutena Taiwanissa kannattaa tutustua alkuperäisheimojen ruokakulttuuriin. Heimojen ruokalajit eroavat toisistaan, mutta yhteistä niille on se, että valmistusaineet eroavat jonkin verran muusta taiwanilaisesta keittiöstä. Ruokaaineina saatetaan käyttää esimerkiksi vuorivillisikaa, kettua, hirssiä, taroa tai erikoisia vihanneksia kuten balangbalangia.

T

ee liittyy taiwanilaiseen kulttuuriin saumattomasti, vaikka Starbucks ja paikalliset kopioijat (kuten Starducks yms.) ovat tuoneet onnistuneesti "Latte" -kulttuurin Taiwaniin. Silti Taiwanista löytyy edelleen paljon perinteisiä teetaloja, joissa voi nauttia teestä perinteisen teeseUutis-Ankka 2012-03

aiwanilaiset jakavat teelaadut pääpiirteissään kolmeen kategoriaan: Musta tee (fermentoitu tee), jota taiwanilaiset kutsuvat punaiseksi teeksi. Vain osaksi fermentoitua teetä kutsutaan oolong-teeksi (kiinaksi wu long musta lohikäärme). Oolong-teetä tuotetaan ainoastaan Taiwanilla ja Manner-Kiinassa. Kokonaan fermentoimaton tee onkin sitten vihreää teetä. Juotavan teen lisäksi taiwanilaiset käyttävät teetä muidenkin ruokien maustamiseen, esimerkkinä teeviini, teejäätelö, teehyytelö, teekananmunat, teekakut tai teelehdillä maustettu kana.

T

een lisäksi oluttakin juodaan (onneksi!) ja Taiwan on selkeästi enemmän olut- kuin viinimaa. Taiwanin ylivoimaisesti suosituin olut on lager-tyyppinen Taiwan beer, vaikka kansainvälisiä merkkejäkin on hyvin tarjolla. Mielenkiintoista on, että oluen myynti oli tiukasti valtion kontrolloiman monopoliyhtiön hallinnassa niinkin pitkään kuin vuoteen 1987 asti. Tuohon asti Taiwanissa juotiin ainoastaan Taiwan Beer olutta. Markkinat ovat avautuneet jokseenkin hitaasti, ja pääsivät nykyiseen laajuuteensa vasta vuon-

Kuka?

- KT M, tuleva KT T - Opintovapalla oleva kehit tämiskonsult t i - Iloinen, sosiaalinen ilopilleri, joka haluaa kehit tää kamaristamme vielä paremman!

Kamarissa olen: Taiwan Beer tarjoillaan yleensä pöytään pullossa, pienen, hieman shottilasia suuremman juomalasin kera. Toimii se näinkin, mutta kyllä huurteinen tuoppi vie voiton…

T

Pihvinuudelit (牛肉麵 niúròu miàn), nuudelikeittoa suussasulavan pehmeillä pihvinpalasilla, höysteenä hieman pikkelsiä iinalainen ruoka voidaan jakaa pääpiirteissään kahteen tyyliin: pohjoiseen ja etelään. Pohjoinen keittiö, esim. pekingiläinen keittiö, käyttää enemmän öljyä. Makuvivahteita antamassa ovat mm. etikka ja valkosipuli. Nuudeleita, raviolityyppisiä mykyjä sekä täytettyjä taikinanyyttejä käytetään yleisesti. Eteläinen keittiö, esim. sichuanilainen, käyttää voimakkaimpia mausteita kuten inkivääriä, valkosipulia ja sokeria. Ruoan lisukkeena käytetään luonnollisesti riisiä, riisikakkuja tai muita riisituotteita. Kiinlaisen keittiön lisäksi hakka-keittiön herkut ovat kokeilemisen arvoisia. Hakat asuivat aiemmin kaukaisissa paikoissa ja vuorilla. Tofua ja sipulia käytetään paljon sekä erilaisia kastikkeita, esimerkiksi appelsiinikastiketta. Hakka-ruoka kypsennetään hyvin ja se on yleensä voimakkaan makuista, suolaista ja rasvaista.

remonian, Gongfu-haudutus, mukaisesti. Siinä teevesi kaadetaan monta kertaa pienesta pannusta pienen kuppiin, jossa on teelehtiä, ja sitten tämä kaadetan vadille, lopuksi juodaan viimeinen kupillinen, ja vati lainehtii vedestä. Kannattaa katsoa myös "Cha for Tea" -ketjun valikoimia. Kuuluisin ja kallein taiwanilainen tee on Oolong Cha, se on jonkiverran hapetettua teetä mutta ei loppuun saakka, jolloin siitä olisi tullut mustaa teetä.

Mart in Nordell, ANKKojen IND(y) vuonna 2013?

A

i niin, rohkeille voidaan vielä suositella Taiwanin herkkua (länsimaissa näitä kutsutaan ”tuhat vuotta vanhoiksi muniksi”) joka saattaa olla joillekin tuttua pelkokerroin-tyyppisten televisioohjelmien kautta… :) Martin Nordell

- Toiminut Kindergarten koulutuspäällikkönä - Vastannut tämän vuoden Ankkalounaista - Toiminut puheenjohtajana toukokuun kuukausikokouksessa Ensi vuonna (jos minut valitaan) haluan: - Kehit tää kummitoimintaa - Vahvistaa ANKK:n roolia koulutusorganissat iona tuomalla toimintaan ent istä monipuolisempia koulutuksia

Valit se Mart in IND:ksi, niin määränpääsi on lähempänä! Uutis-Ankka 2012-03

19


Oma b채ndi: Olli, Suvi ja Jani!

Rapujuhlat 31.8.2012!

20

Kuvat: Maria Arjonen Uutis-Ankka 2012 03

Uutis-Ankka 2012 03

21


Kokouspäällikön kootut tarinat

KINDERGARTEN 2012

n. Joka enemmän tai vähemmä sain määrin kaoottista, jos en essa olle lais täl ten mi tää riit eim tia us ät. Yksityiskoh tuo aika tuntuu tyiv äin än np lisä kee toin Jäl as s? inv pä kou n eko laieet vaa illaista oli järjestää alu pahtumat ovat ihan oman eivät suinkaan vähentyn kin tapahtumista. Kamarita tekemättömiä asioita, ne an ista iso ma ni aa list istä ti täm läh jes kun jär ta ker aiemmin ärä, ja siltä osin se eroaa tapahtumassa tolkuton mä siksikin tuntui siaan. liskuun vaihteessa. Ehkä aa -m lmi he i kes au ti oin tilaisuudessa ja llä ja rekkar ssä ja liikenemättömässä joskus kauan sitten kevää jo evä na en liik mii val sa es at ais oliv jok en empikin tukka inostettiin uuret linjat kokoukse oi jo tällainen vähän pid – koko kevät ja kesä ma alk ut lla tull kuu n Elo vaa ä. teja mä oin yh tor kar jektin joh isotus loppui, hullulta, ettei niitä rek han niitä. Pahin tukan se nimi, joista suurin osa pro tuli ssu No ha e… ma tule uta en Mu n. sitt tää ltä ja viimeisenä kyllä niitä sie lehdessä, eikä silti mi rikottiin sadan rajapyykki minulle vakuutettiin että nä ivä nka pä kui ä en kka eis vai , viim stä ksi de toise nousta pystyyn siitä tyhjyy uun vaihteessa. Elokuun karointihinnan elo-syysk rek a sta rra po me sim kun kek oittautumisia. Huh. yksityiskohtiin. Sitä päivänä tuli kymmeniä ilm i. Sitten keskityttiin niihin ttu lpo he a mm ho ä, nn kselle me taneen pakkomielle akaan kovin pahasti miinu iltu. Esimerkiksi allekirjoit ain ave lä ha täl oli ei ta ett , jois tää ejä tie ntt in vieläkin :-) uusia eleme en jälkeen kun sa sti HYVÄLTÄ! Hymyilyttää tti kesti, saimme mukaan ee oik dje bu en eli sitt ä tui lisä tun tuli n a ute ka mukaa kun poruk palkinnon jakaminen mu workshop-voittajille. Sen nätys mutta ainakaan Monacon rekkaroinneista dä mikä on virallinen en tie (en n äri mä tys nä en sinen poisjääntinsä stujia oli ja siitä johtuva hänen fyy nessakin mielessä. Osalli en mo min los stu ira utu sa ipp en hu n rhe aa pe aik Rehnin rjantaiaamulla kuullesopulta saatiin suurempia takaiskuja. Alf aisuutta. Kieltämättä pe an on ilm kok ui t suj ny kki irin hä kai a ja ult ty) lop ni se ei gatiivisessa fiiliksessä kauas ei siitä jää a alkuun, mutta mielestä etten ehtinyt kieriskellä ne lma , ne istä tun em ä tek ttä sti ydy etu hy julm kan u, mutta se oli tosi kin niin meinasivat hiu n. Siinä kohtaa oli kuiten jotain muuta kuin oli ajatelt taa oli pin i oro hik nvu ee mä uh kyl ni e-p yp pie Sk tuli toon. vieressä baarissa. sani, että Alf ei tule, tehdä, ja muut pölöttivät olikin jo hoitanut asian kun niin rtin Ma vat voi ua , utt ella kul nn nin kuu tun a n Alfi t juurikaan, ja muutama owhun. Ne, jotka halusiva rattuna totaaliseen no sh ver sa es nte tila ä siin vin hy kaikkien kannalta. noutumisiin. Sen kuulles Oikeastaan aika kätevää in ja niistä johtuviin irtisa oih riit et ne sin utu tie n aja t Se ä. ova it öit äällik sta järjestävät tiim kuin niitä muita kokousp sain muualla jotkut kokou nattu jollain paremmalla siu on , vaikka minulla ei ua tan uu min inulle on kerrottu, että jos vak ran n, ker rvo n ee kia Varmasti yli kes ja tajusin, että jäll tä. olo työ n ine vää hy sko äu an ep om a att aik hdollisuus, että tässä ja uskom sani tuli t tullut edes mieleen se ma nyt uskomattoman paljon ollu teh ulle on i min kan ei ruk ett , po ain un jot min kä estään riippumatta, ja toki, että kertoo eh omasta vastuualuenimikke kaan esittää. Ilmapiiristä sia ole toi ia t oks iva vat tul tto us au tta ti, mi as om isiä sa moitteett ennut, että minulta loppu täsmällisiä empiir aikana. Olen monesti tod ikki hoitivat oman osuuten en Ka od n. vu aa än aik n täm isii tua ata jat sa nyt jotain riitaa se tilanne tuli kyllä kor tuvat liian latteilta! tenut toista ihan hy vin niin s. Kaikki ylistyssanat tun taa jos joku ei aloittaessa tun n ma sa n sta toi ja , sa on iäni kuvates sallista kokousta Logomo positiiviset adjektiivit tiim arit hakisivat yhdessä kan kam un ud se ä ett , tus esillä aja rten-viikonloppuna oli jo itä seuraavaksi? Kinderga a! lähivuosille. Mä oon mukan

M S

S L

M

M

22

Sarianne Mäkelä dokas likkö, TREAS, DP2013 -eh Kindergarten kokouspää

Uutis-Ankka 2012 03

! a t i e t s a a h a i s u u i t Koh

Uutis-Ankka 2012 03

23


Senaattoritori Estradilla

Mika Akkanen

Vähän epäilyttää, mitä minut tälle palstalle haastanut Timo Mattila tarkoitti kirjoittaessaan minusta ”Monilla elämän alueilla kunnostautunut”. Itse toteaisin itsestäni, että monessa mukana laadusta välittämättä ja still alive after all these years.

A

NKK:n koejäseneksi tulin v. 1992. Mukaan minut houkutteli nyt jo edesmennyt jäsenemme Tapani Haahti. Suurempia tavoitteita JC-toiminnan suhteen minulla ei ollut. Lähinnä lähdin varmaankin etsimään uusia asiakaskontakteja silloisessa työssäni majoitus- ja ravitsemusalalla. Erityisesti Tapsan, Timpan, Mainos-Herkun ja Piu-Piu Rastaan kanssa touhuten koejäsenvuosi oli sen verran rattoisa, että innostuin ja hakeuduin hallitustehtäviin: 1993 IPRO:ksi ja 1994 LIO:ksi. Olin kamarin viimeinen LIO, joka teki jäsenlehden vanhaan malliin leikaten, liimaten ja mustavalkokopioita koneella satamäärin ruksuttaen. Tekstin- ja kuvakäsittelyohjelmat sekä modernit tulostustekniikat ynnä myös niiden osaavammat käyttäjät astuivat tämän jälkeen kuvaan. Paljon on nestettä virrannut Aurajoen vesi-pullosta noiden kopiotalkoiden ja iltaisin jäsenistölle faksattujen pikatiedotteiden ajoista. Nykysukupolven viestijät, olette siunattuja!

24

T

ampereen Eurooppa-kokouksessa 2001 olin mukana palkintolautakunnassa. En oikein tiedä, miten jäsenet olivat valikoituneet. Kielitaidon piti olla peruste, mutta todellisuus oli ihan muuta. Saimme arviointiryhmäämme en-

1

ansallisiin ja kansainvälisiin kokouksiin innostuin osallistumaan aivan liian myöhään. Vasta vuonna 1997 lähdin ensimmäisen kerran mukaan suunnaten kansalliseen vuosikokoukseen Imatralle. Näihin kokouksiin oikealla asenteella lähtien saa hirvittävän määrän uusia kivoja kavereita ja koulutusantikin on tasokasta. Kannustankin kaikkia kamarin nykyjäseniä lähtemään rohkeasti kokouksiin mukaan.

K

Uutis-Ankka 2012-03

simmäisenä ranskankielisen palkintohakemuksen, jonka ainoana ranskaa jonkin verran ymmärtävänä jouduin referoimaan englanniksi ja saksaksi ryhmän muille, selvästikin edellisen illan home hospitalityn jälkimainingeista kärsiville jäsenille. Tanskalainen väsynyt mimmi pyysi minua vielä kertomaan tanskaksi, mistä hakemuksessa on kyse. Tähän kieleni ei enää taipunut. Ensimmäisellä tauolla vein ryhmän oluelle lähikuppilaan ja loppupäivän työrupeama menikin sitten sujuvasti oikealla Baabelin kieltensekoituksella.

S

enaattorivuosinani olen tarkoituksella jättäytynyt päivittäisen ANKK-tekemisen ulkopuolelle ja aktivoitunut vain satunnaisesti. Olen halunnut varoa, etten rupea neuvomaan ja kertomaan ”miten aina ennen tehtiin näin”. Kullekin JC-sukupolvelle on oma aikansa ja niiden pitää itse saada vapaasti kokea, oppia ja tehdä, välillä epäonnistuakin. Sen verran kuitenkin varoitan, että ANKK:n multitwinning-tapahtumiin maailmalle lähden kyllä joskus vielä mukaan, kunhan aikataulut natsaavat kohdalleen. Nämä hipat minulta ovat vielä kokematta!

T

oimintani ANKK:ssa on antanut minulle hienon mahdollisuuden tutustua siihen bisnesideoiden ja muun inhimillisen aktiviteetin kirjoon, jonka kautta ihmiset tässä maassa leipäänsä tienaavat. Tuskinpa olisin muunlaisessa toiminnassa tämänkaltaista tietomäärää, kontaktiverkkoa ja ystäviä kyennyt saamaan. Vaimoni Tuija on uskoakseni jopa minua enemmän hyödyntänyt työssään JC-verkoston laajaa ammattilaisjoukkoa.

V

K

990-luvun alussa ANKK:n yhteistyö Tarton nuorkauppakamarin kanssa oli aktiivista. Yhteisiä bisneskontaktitapaamisia järjestettiin kaksi ja olin kummallakin reissulla mukana. Keväällä 1992

V

. 2002 kansallisen vuosikokoukseen Silja Linen laivalla osallistui WP Salvi Batlle. Hän jäi laivasta Tukholmassa ja minä heitin hänet autolla Arlandan lentokentälle. Hannele Larkovuo lähti mukaan hyväksi hengettäreksi. Muistiini on ikuisesti piirtynyt tilanne, kun

Hannele matkalla kaivoi käsilaukustaan esiin pikku pullon, otti siitä hömpsyt taskulämmintä tervasnapsia, ojensi tahmean pullon huuliltaan väsyneelle Salville ja sanoi: ”Do you want?” Salvi ei innostunut tarjouksesta, taisi jopa hieman pelästyä ja kakoa. Katalonialainen ja suomalainen kulttuuri sekä juontiperinne törmäsivät niin, että kolisi.

Virossa odoteltiin omaan valuuttaan siirtymistä ja ruplista haluttiin päästä eroon. Vaihtokurssit olivat tähtitieteellisiä ja meillä pojilla olikin kohta taskut pullollaan ruplia. Saavuttuamme majapaikkaamme menimme baariin ja Markku tilasi ruplillaan heti alkuun kahdeksantoista pulloa samppanjaa! Seuraavalla Tarton keikalla jäsenemme Henrik Andersson avaimen jonnekin hukattuaan erehtyi iltayöstä hotellihuoneen ovesta. Oikeassa kohdassa, mutta väärässä kerroksessa hän hakkasi pääministeri Mart Laarin ovea ja huusi raikuvalla äänellä: ”Akkanen, avaa ovi!” Rumannäköiset turvamiehet nappasivat sillä sekunnilla Henkan kainaloonsa, mutta saimme lunastettua hänet takaisin - pienten selittelyjen jälkeen.

iro vaurastui nopeasti ja yhteisprojektit loppuivat. Mieleeni on jäänyt Tarton kamarin jäsenen ja myöhemmän Viron NP:n Jaak Hionin kommentti eräänä iltana (todennäköisimmin 1995) olutlasin yli: ”Aluksi me virolaiset liitymme NATO:on ja sitten EU:hun”. Suomen oman pitkän EU-jäsenyysprosessin ja Viron köyhät lähtökohdat tuntien naureskelin Jaakille. Mutta keväällä 2004 Viro oli jo jäsenenä kummassakin järjestössä. Pojat tiesivät, mitä halusivat. Tästä Tarttoyhteistyön ajasta jäi minulle pysyviä ystävyyssuhteita Tarttoon ja Viro on tästä alkaen ollut merkittävällä sijalla työurallani.

amarin VP I olin 1997. Kyseisen vuoden rapujuhlien päätteeksi herra Mäkinen avasi PRES-kampanjani. Tästä ideasta hän ei tosin ollut puhunut kanssani etukäteen. Yhtä kaikki, haaste oli heitetty ja siihen JC-hengessä tartuttava. Vaalikokouksessa minut sitten valittiin pressaksi. Pressavuoden jälkeen toimin v. 1999 aluekoordinaattorina sekä v. 2002 kansallisena twinning-päällikkönä. Hauskoja hommia kaikki, erityisesti toimiminen keskusliitossa antoi uusia näkökulmia koko järjestön toimintaan.

me jo joutuneemme rajan toiselle puolen. Palvelu kyllä pelasi, talon ehtoisa karjalaisemäntä toi meille saunaoluet lauteille saakka tarjoillen. Rauno epäilikin eräänä aamuna talossa harjoitetun ihmiskauppaa: minun myyneen Jyrkiä; toisella tukuittain käteistä, toisella takalisto kipeä. Onneksi asialle löytyi aikanaan parempi selitys.

A

NKK:n puheenjohtaja 1997 Petri Palmroth jätti kamarin minulle perinnöksi PRES-vuodekseni erittäin hyvässä taloudellisessa tilassa. Siitä oli hyvä ponnistaa eteenpäin. Oliko Petrin osalla kyse sattumasta vai rahanteon taidosta? Ja oliko se puheenjohtajan maksimirangaistus kirjanpitorikoksesta kaksi vuotta linnaa? Haastankin Petrin seuraavaksi kertomaan tälle palstalle kootut selityksensä. Mika Akkanen # 62841

I

matralta nykyinen senaattori Rauno Hörkkö, kunniajäsen Jyrki Vilo ja minä olimme viime tingassa varanneet ainoan saatavilla olleen majoituksen lähinnä venäläismatkailijoille tarkoitetusta pikku majatalosta aivan rajalla. Olimme talon ainoat JC-asiakkaat. Meno talossa oli sen verran venäläistä, että välillä epäilim-

Senaattoritorilla saamme lukea senaattorien terveiset kamarilaisillemme. Tarkoituksena on, että kulloinkin vuorossa oleva senaattori haastaa seuraavaan lehteen senaattorikollegansa kirjoittamaan. Seuraavassa Uutis-Ankassa Senaattoritorille astuu Petri Palmroth

Uutis-Ankka 2012-03

25


Pietarin PreTour 19.-20.4.2012

Pehmeä lasku ja paljon kävelyä! Lappeenrannan Nuorkauppakamari oli järjestänyt Pietarin PreTourin 19.–20.4.2012 kansallisen vuosikokouksen yhteyteen. Reissu oli pehmeä lasku kaikkeen siihen JCI voi kansainvälisyydellään tarjota. Pietarissa meitä Ankkoja edusti neljä henkeä, mutta muutoin matkassa oli 13 rohkeaa nuorkauppakamarilaista.

T

iesitkö, että Pietari sijaitsee vain 3,5h junamatkan päässä Helsingistä? Allegron junayhteys kulkee HelsinginKouvolan-Vainikkalan ja Pietarin välillä ja tekee matkanteosta todella nopeaa ja vaivatonta. Ennen kaikkea matkanteko oli mukava tapa tutustua uusiin tuttavuuksiin. Legistum oli järjestänyt junamatkan alkuun kuohuvaa ja vaahtokarkkeja, ja pidimmekin maahantulokorttien täyttämisen yhteydessä esittelykierroksen toisistamme sekä odotuksistamme. Junamatka oli myös siinä mielessä mukava tapa liikkua, koska paikaltaan ei tarvinnut siirtyä passintarkastukseen taikka muihin turvatarkastuksiin.

lutuksia sekä toimii laajalti yhteistyössä eri etabloitumistahojen kanssa. Tämä tuntuu näin jälkikäteen ajateltuna yllättävänkin luonnolliselta, koska koulutuksethan kuuluvat olennaisena osana nuorkauppakamariin, ja näin on Pietarissakin.

T

orstaina meillä oli ohjelmassa koulutusta ja illanviettoa Pietarin nuorkauppakamarilaisten kanssa. Osaltaan englanninkielisen koulutuksen tavoitteena oli perehdyttää osallistujat venäläisen ja suomalaisen liiketoimintakulttuurien eroihin. Kouluttajina toimivat Elena Leontyeva (Pietarin NKK) ja Heikki Nurminen (Kouvolan NKK). Koulutus oli parituntinen sessio, jossa tutustuimme hyvin ruohonjuuritasolla eri stereotyyppeihin, käytännön asioihin ja käyttäytymiseen erilaisissa bisnestilanteissa. Oli erittäin hedelmällistä keskustella avoimesti venäläisten ja suomalaisten toisistaan. Ainakin itse koin, että ennakkoluuloni lientyivät torstaipäivän aikana ja se on jo itsessään sellainen seikka, jota olisi ollut ilman tätä pretouria ehkä vaikeampi muuttaa.

E

P

26

ietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki, sekä maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki noin 4,7 miljoonan asukasmäärällään. Erittäin mielenkiintoista oli vaihtaa ajatuksia ja käyntikortteja Pietarin nuorkauppakamarilaisten kanssa. Pietarin nuorkauppakamari on perustettu vuonna 2008, mutta kuuleman mukaan se on erittäin aktiivinen ja tarjoaa mielellään mahdollisuuksia suomalaisille. Pietarin nuorkauppakamari järjestää paljon erilaisia tapahtumia ja kou-

nglanninkielinen koulutus oli myös loistava tapa harjoittaa omaa esiintymistaitoaan englanniksi vieraille henkilöille. Koulutukseen osallistui parikymmentä henkeä ja luonnollisesti se alkoi ryhmän esittelykierroksella sekä sisälsi ad hoc -ryhmätehtäviä koko porukan edessä. Tilaisuus oli myös loistava tapa päästä hyödyntämään esim. JCI Presenter -koulutuksessa opittuja metodeja. Ainakin toivon, että esiinnyin itsevarmemmin, selkeäsanaisemmin ja vähän vähemmän maneerisisältöisemmin.

T

oisena koulutuksen pääteemana oli, että koulutuksen jälkeen osallistujat tunnistavat kulttuurien erot ja pystyvät toimimaan tehokkaammin suomalaisvenäläisessä liiketoimintaympäristössä. Venäläiseen kulttuuriin tuntuukin sisältyvän monenlaisia poikkeamia verrattuna Uutis-Ankka 2012-03

suomalaiseen työpäivään. Otaksuin esimerkiksi sen, että venäläinen voi sopia liiketapaamisen osalta vain päivämäärän, mutta jättää ajankohdan avoimeksi. Toisaalta oppisin sen, että Venäjällä ”kolmen jälkeen” tarkoittaa enemminkin ajankohtaa klo 15–17 kuin kymmentä yli kolme. Tästä huolimatta venäläinen kuitenkin tapaa mieluummin kasvotusten kuin asioi sähköpostilla tai puhelimitse, koska kulttuuriin kuuluu se, että muutoin sopimuksella on vähemmän merkitystä. Venäläisille on tärkeämpää todella tutustua liikekumppaneihinsa kuin tehdä vain diilejä. Smalltalk on siten laajempaa, syvällisempää ja tärkeämpää Venäjällä kuin Suomessa. Paljolti herätti hämmennystä myös heidän tapansa toistaa nimiä, käyttää patronyymejä sekä puhua taukoamatta, jolloin itsestä tuntuu siltä, ettei saa suunvuoroa tai että puhuu törkeästi toisen päälle.

P

erjantaina meillä oli ohjelmassa mm. tutustumista nähtävyyksiin, armeijan myymälään sekä Suomitaloon Kauko Jämsénin isännöimänä. Kiitos Tomi Taipaleelle tämän järjestämisestä! Suomi-talo on suomalaisen kulttuurin, tieteen ja elinkeinoelämän keskittymä Pietarin ydinkeskustassa alueella, jolla on suomalaisittain pitkät perinteet. Suomi-talo on osa historiallista kirkkokartanoa. Kyseisessä kirkkokartanossa suomalainen koulu aloitti toimintansa jo vuonna 1847. Suomi-talo on kokenut valtavia saneerausmuutoksia 2000-luvun alussa ja osa siitä saatiin päätökseen vuonna 2010, jolloin pääministerit Matti Vanhanen ja Vladimir Putin vihkivät talon ensimmäisen osan.

K

aikista nähtävyyksistä, kouluttautumisesta ja Suomi-talosta huolimatta ihmiset olivat matkan parasta antia. Kun muistamme venäläisen bisneskulttuurin keypointit eli luottamuksen ja kontaktit, ei taida olla nuorkauppakamaritoimintaa taikka Suomi-taloa parempaa etabloitumispintaa Venäjälle. Suosittelen ehdottomasti JCI:n hyödyntämistä kansainvälisyydellään, koska paikalliset tuntuivat olevan lämpimästi kiinnostuneita ja hyviä matkaoppaita tutustuttaessa tuntemattomaan. Varaudu siten mukavaan seuraan!

Maria Arjonen

T

ällä hetkellä Suomi-talossa toimivat Suomen Pietarin instituutin lisäksi edelleen Pietarin suomalainen koulu sekä monien suomalaisten organisaatioiden ja kaupunkien edustustot kuten mm. Pietarin Turku-keskus. Talon hallinnosta vastaa Pietari-säätiö Suomessa ja sen venäläinen filiaali Pietarissa, mutta toiminnan sisällöstä vastaa Suomen Pietarin instituutti Pietarissa. Suomi-talon tavoitteena on lisätä suomalaisten toimijoiden synergiaetuja ja Suomen näkyvyyttä Pietarissa. Lisäksi Suomi-talossa on myös työskentely- ja majoitustiloja tutkijoille ja taiteilijoille lyhytaikaisia vierailuja varten sekä kirjasto, lukusali ja it-työpisteitä.

Katso lisätietoja täältä: http://jcispb.wordpress.com/ Uutis-Ankka 2012-03

27


AAMIAISTILAISUUS PK-YRITYKSEN HALLITUSTYÖSKENTELYSTÄ Aurajoen Nuorkauppakamari jatkaa nyt keväällä alkanutta aamiaisseminaariperinnettä. Lokakuun 29. päivä järjestettävän tilaisuuden teema on hallitustyöskentely ja sen kehittäminen pk-yrityksissä. Tilaisuus on kaikille avoin. Hallitustyöskentely on haaste monelle yritykselle. Kuinka pääset irti päivittäisestä johtamisesta ja keskityt hallitustyön vaatimaan pidemmälle ulottuvaan ajatteluun? Miten siis operatiivinen johtaminen eroaa strategiatyöstä? Näistä ja muista hallitustyöhön liittyvistä teemoista keskustellaan Aurajoen Nuorkauppakamarin aamiaistilaisuudessa. Samalla voi nauttia aamiaisesta! Puhujina tilaisuudessa ovat hallitustyöskentelyn ammattilaiset, asianajotoimisto Hannes & Snellmannin toimitusjohtaja, asianajaja Mikko Heinonen sekä yksi HHJ-kurssin kouluttajista, asianajaja, VT, Tapio Laakso. Tilaisuus päätetään paneelikeskusteluun, jossa keskustellaan aiheesta yhdessä Mikko Heinosen, Tapio Laakson sekä Kuulalaakerin Joni Öfverströmin kanssa. Paneelikeskustelu tarjoaa osallistujille upean mahdollisuuden esittää kysymyksiä asiantuntijoille! Tervetuloa erittäin mielenkiintoiselle aamiaiselle! Aika ja paikka:

Tilaisuus järjestetään Maanantaina 29.10. klo 8:30-10:30 Turun Kauppakamarissa, osoitteessa Puolalankatu 1, Turku.

Ilmoittautuminen: Tilaisuus on maksuton, mutta toivomme ilmoittautumista ennakkoon sähköpostitse pres@aurajokijc.fi

Vuonna 1982 perustettu Aurajoen Nuorkauppakamari ry yli 70 jäsenellään lukeutuu Suomen suurimpien nuorkauppakamareiden joukkoon. Aurajoen Nuorkauppakamari toimii Varsinais-Suomen talousalueella ja on kansainvälinen jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö. Kyse on alle 40-vuotiaiden aktiivisesta kontaktiverkostosta. Vaikutamme yhteiskuntaan positiivisesti kehittämällä nuorten aikuisten johtamistaitoa, sosiaalista vastuuta, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä. Aurajoen Nuorkauppakamari lyhennetään kirjaimilla ANKK eli luonnollisesti olemme Ankkoja. Aurajoen Ankat on palkittu vuonna 2011 mm. alueensa parhaimpana nuorkauppakamarina sekä merkittävimmästä yhteiskunnallisen vaikuttamisen projektista. www.aurajokijc.fi Suomen Nuorkauppakamarit ry on perustettu vuonna 1957. Suomessa varsinaisia jäseniä on n. 2500 ja yhdessä koejäsenten ja alumnien kanssa, muodostuu n. 5000 nuorkauppakamarilaisen aktiivinen verkosto. Nuorkauppakamarimme on tarkoitettu kaikille alle 40-vuotiaille itsensä kehittämisestä ja kouluttamisesta kiinnostuneille ihmisille. Katto-organisaatioon kuuluu lähes 80 paikallista nuorkauppakamaria. Nuorkauppakamari kehittää yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. www.jci.fi


Tervetuloa

Sijoittajakäyttäytyminen -koulutukseen tiistaina 27.11.2012 klo. 17.30 konttorillemme Yliopistonkatu 18, 2.krs

Kouluttajana Jussi Karppinen, Danske Markets Finland

Mukaan mahtuu 25 ensin ilmoittautunutta. Kutsu on avec. Tilaisuudessa pientä tarjoilua.

Lisätietoja koulutuksesta antaa Olli Kankkunen olli.kankkunen@sampopankki.fi Huom! Ilmoittautumiset 20.11.2012 mennessä salla.kasula-sainio@pernod-ricard.com


Uutis-Ankka 2012/3  

Aurajoen Nuorkauppakamari ry:n jäsen- ja sidoryhmälehti

Uutis-Ankka 2012/3  

Aurajoen Nuorkauppakamari ry:n jäsen- ja sidoryhmälehti

Advertisement