Page 1

JCI Aalborghus - Nr. 31 februar 2012

Aalborghus

Aalborghus Aalborghus

Aalborghus

Aalborghus

Aalborghus


astrum AalborgH – JCI Aalborghus

Kolofon:

leder ...

Castrum Alborgh Nr. 31 Februar 2012

redaktionschef:

LIsBETH medarbejdere: Kirsten Nikolaj Mikkel

Kontakt: lisbethjensen@msn.com

OPSÆTNING: Kirsten

FORSIDE: Nikolaj

Oplag: 50 stk.

Månedens Brevdue:

af lisbeth

Lisbeth Hansen

Et nyt år er begyndt og dermed er der sat nye hold i JCI Danmark og i JCI Aalborghus - både i bestyrelsen og redaktionen. Alle har en forventning til, hvad der skal ske, både med hensyn til vores afdeling og vores afdelingsmøder, men også med afdelingsbladet, Castrum Alborgh. Spørgsmålet er om forventningerne vil blive indfriet. Det kan vi gøre status på om et år. Jeg mener, at vi alle er nødt til at berette om vores forventninger og hvad vi hver i sær vil gøre for, at de kan blive indfriet. Det er endvidere vigtigt, at vi har en strategi for, hvad vi skal gøre, hvis vi møder modstand i en given opgave. I skrivende stund sidder jeg og venter på at se EM-finalen i herrehåndbold, DanmarkSerbien. Landsholdet har haft en forventning om, at de bliver europamestre, hvilket de har meldt klart ud inden turneringen startede. Som alle håndboldinteresserede kan nikke genkendende til, så mødte landsholdet en del modstand undervejs, men med vilje og refleksion over deres indsats i kampene undervejs, har de præsteret det nærmest umulige, at komme i finalen.

2

Jeg vil som redaktør i år gøre mit til, at vores afdelingsblad forsat vil være et spændende blad, der kan være med i kapløbet om at være JCI Danmarks bedste afdelingsblad. Jeg mener, at det kræver en indsats af både redaktionen, men også af jer! I skal være med til at præge vores blad. I år er et anderledes år på redaktionen, da jeg er den eneste genganger fra sidste år, men vi er klar på denne udfordring. Min opfordring til jer er, at I skal tage fat i mig eller en af de andre på redaktionen, hvis I mener, at vi er ved at komme på afveje. På samme måde hører vi også meget gerne om, alt det vi gør rigtig godt. Jeg håber, I vil være med til at skrive artikler om spændende foredrag ved vores egne og andre afdelingers møder, og om jeres deltagelse i regionsmøder, kongresser, kurser osv. Det danske herrelandshold i håndbold viste os sammenhold og viljen til at fighte i EM-finalen og de vandt… Det satser jeg også på, at vi gør!


Af nikolAJ

Januars generalforsamling

Første møde på året var traditionen tro generalforsamlingen, hvor formandskabet blev overdraget. Mødet fandt sted i Flauenskjolds lokaler.

Dernæst fortsatte showet med den afgående formand Kim, som gjorde status for de opsatte mål for 2011 og hvorledes de var blevet indfriet. Selvom der havde været lidt svag statistik for mødeprocenten, kunne han dog præsentere et plus på over 16.000 kr. i regnskabet. Et overskud som den nye formand, LP Elliot, hurtigt skulle få bugt med. For som vores nye regering siger, skal vi investere os ud af krisen! Selvom det måske er samme strategi, som LP Elliot har i sinde, er jeg sikker på, at han ikke bliver glad for sammenligningen. Investeringerne for 2012 går i høj grad til markedsføring, hvor Facebook annoncer løber afsted med halvdelen af posten, der gerne skal bringe afdelingen i kontakt med 50 potentielle nye medlemmer.

Erfaringer har vist, at diskussionen omkring budgettet kan tage den halve nat. Sådan forløb det dog ikke denne gang. Udgifterne for antallet af forventede gæster blev rettet og der blev afsat midler til årets to fester - sommerfesten og julefrokosten. Det var relativt hurtigt overstået og så havde general forsamlingen nået sin afslutning. Resten af mødet foregik med networking og hygge. Det er med store forventninger, at jeg ser frem til 2012 i Aalborghus.

Det var med store forventninger, jeg mødte op til dette års generelforsamling. Afdelingen skulle have en ny formand og det var nu sløret skulle løftes for det kommende år… men først lidt rart til ganen. Efter en lækker bid mad, begynde vi aftenen med en kort opdatering fra hver af de fremmødte. En meget interessant indledning, hvor alle fik ordet - Heldigvis var der ingen, som kunne berette om nogle nytårsulykker.

3


astrum AalborgH – JCI Aalborghus

Af kirsten

info om FK2012

I sne står urt og busk i skjul, det er så koldt derude... …men snart er det forår igen - dagene bliver længere, varmen kommer stille snigende sydfra og endnu én af JCI Danmarks helt store traditioner, nemlig den årlige forårskongres, banker endnu engang på døren. I år bliver FK2012 afholdt blandt blomster og forlystelser i Jesperhus Blomsterpark på Mors. Jeg er selv opvokset i Thy, hvor Jesperhus har været en stor del af sommerferien og jeg glæder mig derfor, som

4

et lille barn, til atter engang at vende tilbage til parken til marts. For jeg skal selvfølgelig med til dette års forårskongres – Skal du? Det overordnede tema for kongressen er i år "slip sanserne fri" og hvad dette så indebærer må vi stadig vente i spænding på... men forventningerne er store. Som vanligt afholdes kongressen sidste weekend i marts, som i år er 23-25. marts. Fem meget engageret medlemmer fra JCI Mors har sørget for et alt-på-ét-sted koncept i Jesperhus Resort, hvor workshops, foredrag, overnatning og festerne vil blive afholdt. De har knoklet hårdt og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de har gjort et

godt stykke arbejde for, at sikre den bedste kongres vi kan forestille os. Overnatningsmuligheder er gode i store hytter midt i Jesperhus Feriecenter, der ligger naturskønt med mange aktiviteter i og omkring centeret. Her kan du blandt andet finde flere løberuter, mountainbikeruter, golfbane, bowlingcenter og selvfølgelig stort vandland. Der er således meget at glæde sig til, og du kan se frem til en weekend med workshops, erhvervsseminar, snak så det batter, jungle fest og galla. Du sammensætter selv dagen og får på den måde mest muligt ud af din tur - det sværeste bliver nok at vælge.


info om fk2012 Mod, vilje og udsyn til at finde nye veje – og få succes På kongressen kan du møde tre spændende personligheder fra erhvervslivet, sportens og kulturens verden. Således kommer Stine Bosse (tidligere koncernchef i Tryg og formand for Børnefonden), der vil give en personlig beretning om at turde vælge anderledes i livet - Ikke mindst at finde balancen mellem arbejde, fritid og familie. Derudover vil der blive mulighed for at høre Birgit Aaby (Bestyrelsesformand i Combi Service og administrerende direktør i Lyngby Boldklub) og Nikolaj Koppel (Pianist, journalist, tv-vært og kanaldirektør for P2) fortælle om deres erfaringer og karrierevalg. Jeg er sikker på, at det vil blive et rigtig godt og indholdsrigt erhvervsseminar. Traditionen tro, vil der på FK2012 blive afholdt Semifinale og finale i snak så debatter. Her har medlemmerne mulighed for at dyste mod hinanden og måske være overbevisende nok til at løbe afsted med titlen som vinder af snak så det batter 2012. Jeg glæder mig til at høre talerne og heppe på de seje medlemmer, der er nået så langt, at de nu kæmper om 1. pladsen. Der er generelt rigtig meget at glæde sig til under FK2012 - ikke mindst lørdagens galla aften, der byder på fest, god underholdning og en overdådigt Award Ceremoni.

Hanne og Bo modtager Awarden for bedste afdelingsblad 2010

Hvem husker ikke sidste år, hvor vi meget overbevisende vandt hele 3 Awards (Jonna, Jill og Jutta) for henholdsvis Bedste afdelingsblad, Årets Local President og Årets afdeling. Det er ikke svært at forestille sig festen efterfølgende... Vi kan alle håbe, at vi endnu engang kan trække flere Awardtitler hjem til samlingen - og det er således min opfordring til alle jer, der lige nu sidder og læser dette blad, at vi sammen hjælpes ad med, at søge de Awards som vi fortjener at vinde. Jeg håber, at der lige som jeg, sidder andre i afdelingen og glæder sig til FK2012 - så lad os drage afsted sammen og lad os indtage Jesperhus Resort. Lad os blive udfordret og slip sanserne fri.

5


astrum AalborgH – JCI Aalborghus

Af kirsten

profil af lewanda

I dette nummer af Castrum har vi valgt at gå dybere ned i hvem Lewanda egentlig er for en størrelse. Kan du fortælle os lidt om din baggrund og fritid? Jeg bor i Aalborg sammen med min danske kæreste Martin, som jeg mødte igennem AAU. Jeg kommer oprindelig fra Grækenland, men er født i Sverige. Jeg har en meget international baggrund med en mor, der kom fra Polen og en morfar fra Frankrig. Min fars familie er græker og boede i Izmir i Tyrkiet. De måtte desværre flygte i 1920, da der var krig mellem Tyrkiet og Grækenland. Så jeg er virkelig international!! Som medlem af Aalborg Dame Roklub bruger jeg meget af min fritid på at ro. Jeg har et mål om, at blive uddannet styrmand, så jeg selv kan tage ud at ro tidligt om morgenen. Jeg arbejder desuden som frivillig på kvinde krisecenteret i Nørresundby - et job, som jeg er meget stolt af. Derudover bliver fritiden brugt på Sprogcenter Aalborg, hvor jeg læser dansk. Jeg har, som del af et nytårsforsat meldt mig ind i fitnesscentret, men har store planer om at stoppe igen.

6

Hvordan forholder det sig med din karriere og uddannelse? I Grækenland tog jeg et sabbatår, hvor jeg blandt andet arbejdede som sælger på en græsk avis. Jeg har desuden arbejdet som studentermedhjælper på Det Internationale Kontor på mit Universitet i Grækenland og som praktikant på ét af de største forsikringsselskaber. Jeg har i dag en uddannelse som Cand. Merc. i International Virksomhedsøkonomi og vil gerne arbejde i en international virksomhed, der har relationer til eksempelvis Grækenland.

Hvad vil du gerne opnå via dit medlemskab af JCI – hvad vil du gerne arbejde med inden for organisationen? Det er mit mål at udvikle mig personligt og udfordre mig selv igennem interessante mennesker. Jeg er interesseret i projekter med velgørende organisationer som eksempelvis Save a Life with a Pin og Støttestrømpen. Jeg er desuden interesseret i projekter med relation til virksomheder. Personligt synes jeg, at det kunne være sjovt at starte et samarbejde med Aalborg Universitet. Hvad er din største last? Chokolade!! Jeg har endnu aldrig smagt noget chokolade, som jeg ikke kunne lide!

Hvad drømte du om at blive, da du var lille og hvorfor? Jeg drømte om at arbejde i en bank eller som revisor, fordi jeg godt kan lide tal og numre.

Hvad spiser du til morgenmad? Havregryn, græsk yoghurt selvfølgelig, brød med syltetøj og ost…

Hvorfor blev du medlem af JCI? Jeg blev medlem af JCI for at udfordre mig selv og få et professionelt netværk her i Danmark, hvor jeg kan mødes med mennesker på et højt niveau.

Kan du beskrive dig selv med tre ord? 1) Ansvarsfuld - Jeg er den eneste græker I kan stole på 2) Omsorgsfuld – Jeg vil gerne hjælpe andre 3) Smilende – Fordi vi grækere kan lide at smile

Hvad er din største JCI oplevelse? Da jeg deltog i snak så debatter, hvor jeg skulle deltage og argumentere på dansk. Det var rigtigt sjovt og udfordrende. Jeg mener desuden, at det er godt for selvværdet at deltage i sådanne arrangementer.

Hvad er din seneste kulturelle oplevelse? Jeg har været til koncert med Tina Dickow og Kim Larsen. Jeg finder sangene med danske undertekster på youtube inden jeg hører dem live. Det hjælper mig meget til at forstå sangene. Jeg har desuden været i Århus teater og set Pinochio. Min kæreste bombarderer mig med dansk kultur.


profil af lewanda

Bonus info: Du kan kontakte Lewanda på: Telefon: 51 94 71 05 Mail: lewanagnostou@gmail.com

Bonus info: Mit efternavn er Anagnostou og betyder på græsk, at jeg kan læse! Vi fik navnet af en bedstefar, der sang i kor i den græsk ortodokse kirke. Dengang var der ikke så mange, der kunne læse, men det kunne han!

7


astrum AalborgH – JCI Aalborghus

Af nikolAJ

JCI Kursus – InDesign og PhotoShop

Et af de første JCI kurser i 2012 var InDesign og PhotoShop kurset i Horsens. Hele den samlede redaktion fra Castrum var tidligt oppe for at lære, hvordan sådan et afdelingsblad skal designes. På turen havde vi også selskab af et par JayCee’s fra JCI Aalborg, der også havde interesse i at mestre et par af Adobe’s programmer. Vi var selvfølgelig meget tidligt oppe for at nå til Horsens kl. 9, hvor kurset startede som planlagt.

8

Da vi med lidt besvær havde fundet frem til Horsens Innovations Center, stillede vi vores udstyr op iblandt 12 andre deltagere til kurset. Efter en lidt vanlig navnerunde blev vi introduceret i InDesigns forunderlige Verden. Det var en meget blød start for at få alle med og dagens underviser, Kåre Bjørn Jensen, var da også rigtig god til at få de uøvede deltagere op på bølgen af Adobe værktøjer. Heldigvis ligner Adobe’s mange programmer lidt hinanden med de samme ikoner og menuer. Da vi var igennem de mest anvendelige af slagsen, var det bare at sætte noget tekst ind, finde plads til nogle billeder og tegne nogle fantasifulde figurer. Så nu må vi se, hvilke radikale ændringer, der bliver indført i selve designet af vores kære afdelingsblad.

Efter en frokostpause og networking, sluttede vi dagens lektion i InDesign af med at gennemgå de basale farveog side funktioner. Derefter kom turen til PhotoShop. Her gennemgik vi nogle af de markerings værktøjer som programmer tilbyder. Som Kåre forklarede, erstatter Adobe aldrig gamle værktøjer med nye, men tilføjer og forbedrede værktøjer ved siden af de eksisterende. Hvis man gerne vil bruge et nyere værktøj står der typisk ”Smart” i titlen. Derefter blev vi guidede igennem forbedringsværktøjerne som kan hjælpe med at gøre folk yngre og kønnere, eller ældre og grimmere, hvis det er hensigten.

Jeg skal hilse og sige, at det er noget arbejde som hurtigt bliver underholdende. Til sidst fik vi undervisning i hvordan, der arbejdes med lag. Det er nemlig muligt at bygge et billede op i forskellige lag, hvilket er en stor hjælp, hvis et billede skal bygges op af flere forskellige billeder. Overordnede set var kurset på begynderniveau, hvilket et par deltagende senatorer vist ikke havde noget imod. De vigtigste funktioner i InDesign og PhotoShop blev gennemgået, hvilket har skabt en god grobund for videreudvikling. Som det også blev foreslået på kurset, er det ikke her man bliver en erfaren bruger, det er først når man efterfølgende sætter sig ned med programmet og udfordre det, at man får erfaringerne. Et godt udgangspunkt for deltagerne var det bestemt.


Af nikolAJ

Young Enterprise Messe

Den anden weekend i det nye år var en spændende dag for en lang række nordjyske iværksættere. Der var nemlig arrangeret Young Enterprise messe i Aalborg storcenter, hvor alle de deltagende iværksættere fik lejlighed til at præsentere deres produkt eller serviceydelse for offentligheden. Over 100 grupper fra Nordjyllands erhvervsskoler, tekniske skoler, gymnasier og handelsskoler var mødt op. Da deltagerantallet var rekord højt var messen delt op i to halvlege - formiddag og eftermiddag. I løbet af messen fik de besøg af dommere, hvor de blev bedømt på markedsføring, stand, produktudvikling, produkt og idé, økonomi og strategi.

Dommerpanelet bestod af en lang række forskellige kompetente individer, blandt andet revisorer, handelsskolelærere, iværksættere og bankfolk. Fra JCI Aalborghus var Dennis og undertegnede tilbudt en plads på dommerholdet og vi havde da også selskab af Hr. (Richardt) Thomsen fra JCI Hjørring. Dagen startede med en bid morgenbrød og introduktion til opgaven som dommer. Derefter var vi hurtigt ude blandt de deltagende virksomheder, som havde været tidligt afsted for at sætte stande op. For mig bød formiddagsmessen på vurderinger i produktudvikling. En spændende kategori, hvor der skulle graves i sammenhængen mellem idé og behov. Der blev desuden set på, hvorledes konstruktionen dækker et givent behov og hvilke overvejelser de studerende havde gjort sig indenfor fremstilling og miljøhensyn. Blandt nogle af de spændende produkter var en benzinhane som ikke dryppede, en kraftigt

konstrueret kopholder med varme og kølefunktion samt en ketchupflaske med minimalt spild. En formiddag er sjældent forsvundet så hurtigt før. At gå på opdagelse blandt så mange entusiastiske og håbefulde iværksættere er virkelig spændende! Efter en frokostpause og lidt sparring dommerne imellem, havde en ny række virksomheder indtaget standende og så var det bare på opdagelse endnu en gang. Efter endnu flere bedømmelser i produktudvikling, som blandt andet bød på en flok tøser, der havde udviklet en ny komfortabel stillet, fik jeg stukket nogle strategi bedømmelser i hånden, hvilket også blev spændende.

Her gjaldt det om at bedømme de overvejelser virksomhederne havde gjort sig indenfor vision eller mission, strategivalg og SWOT. Dette var en løs snak omkring, hvor virksomhederne gerne ville hen, da det ikke var alle, som f.eks. havde kortlagt deres værdikæde, men for en strategi nørd, som mig, var det sjovt at snakke lidt om de overvejelser. Alt i alt en super spændende dag, med masser af opløftende gåpåmod!

9


Efterlysning Tina Sylvester Gustafsen fra JCI Frederikshavn Sæby efterlyser folk, der vil være med i en projektgruppe til fordel for myggenet. Projektet, der skal løbe af stablen til sommer/sensommer kunne være aktiviteter som ex. - Anderæs - Sponsorløb (evt for børn) - Dame/Herre frokost

Kalender fo r afdelingsm øder T irsdag - 14 . februar Onsdag - 14 . marts Mandag - 9 . april T irsdag - 15 .m Onsdag - 1 3 aj . juni (den g yldne mikro Mandag – 1 fon) 3. august T irsdag – 1 1. September (Valgforsam Onsdag – 1 ling) 7. oktober (s eniormøde) Mandag – 1 2. november (Snak så d Mandag – 1 ebatter) 4. januar (G eneralforsam ling)

Hvis dette har fanget din interesse så kontakt Tina på mail: tinasegen@gmail.com

Husk desuden

r: følgende datoe

deledelse 1: Kreativ mø R egionsmøde er, Vesterr Nord's lokal 8. mar ts Spa , Denmark gade 3, Sæby FK 2012 2012 - 2 3-25. Mar ts line Fredag-søndag kan bookes on ar in em ss rv ve (her Erh den 1. mar ts in k .d 12 0 2 K på F gsgebyr 240,-) ef ter tilmeldin

e k i l a Look


Bladsponsor 2012

11


astrum AalborgH – JCI Aalborghus

Af mikkel

lp elliots hotline

Januar er nu overstået og jeg kan så sandelig mærke at 2011 er forbi. Her i de stille timer sidder jeg og ser lidt tilbage på, hvad januar har budt mig og hvad 2012 vil kunne bringe. På JCI fronten stod januar på en række spændende oplevelser: Fedt bestyrelsesmøde, hvor vi fik samlet tankerne om årets strategi. LLT i Middelfart, hvor jeg fik netværket med en masse andre JCI’er og fik en dybere indsigt i projektarbejde, arbejdsglæde, personprofiler og generel ledelse.

Teambuilding med regionens bestyrelser og sidst men ikke mindst..

i gang af den stolte Castrum tradition der signalere stolthed over afdelingen!

.. JCI Aalborghus general forsamling.

På den personlige front bliver 2011 også et spændende år. Jeg har vinket farvel til økonomisystemer og sagt goddag til et nyt projekt. Dette glæder jeg mig til at kunne præsentere for min afdeling når tiden er moden.

Til jer der deltog vil jeg sige stor tak for opbakningen og feedback på vores handleplan og budget! Min februar vil komme til at bestå af en dybere forståelse af JCI Aalborghus, en afdeling jeg for hver uge kommer mere og mere ind under huden på! Dette vil komme gennem vores kommende bestyrelsesmøde, afdelingsmøde og kickstart på Aalborghus markedsførings CREW.

Jeg vil afslutte min klumme med at sige, at jeg glæder mig til at snakke mere med dig og hører om dine ideer til projekter og aktiviteter i JCI Aalborghus. Det kan du gøre både på mail: mikkelelliot@gmail.com eller telefon 53 56 80 07!

Aalborghus markedsførings CREW vil varetage at få kommunikeret hvem JCI og JCI Aalborghus er og hvad de gør - dette bliver hjulpet godt

jci er... JCI er at træde på glasskår og glødende kul. JCI er at løfte i flok for sammen at opnå et resultat ud over det forventelige. JCI er at turde tage springet – springe ud i noget ukendt, uforudsigeligt og lidt skræmmende. JCI er at stille sig op foran 100 mennesker og holde en tale, der bevæger, fanger og inspirer til handling.

12

For mig har JCI betydet alt. JCI har givet mig modet til at stoppe op, føle efter og forandre. JCI har givet mig et fællesskab med de mest fantastiske mennesker på

tværs af alder, køn, geografi og erhverv. JCI har givet mig mulighed for at gøre en forskel for mig selv og andre. Dette blandt andet som en af tovholderne på vores fantastiske julehjælpsprojekt, hvor JCI Mariagerfjord sidste år gjorde en forskel for 50 familier, der fik en mulighed for at holde en ordentlig jul. Jeg forventer, at JCI også fremover vil være stedet, hvor jeg kan udfordre mig selv, presse mig selv ud over kanten og prøve kræfter med spændende projekter. Jeg vil via mit bestyrelsesarbe-

jde i JCI Mariagerfjord gøre mit til, at vores lokalafdeling fortsat vil bidrage til personlig og faglig udvikling af sine medlemmer, yde en indsats til fordel for lokalsamfundet samt være et samlingspunkt for folk der kan, vil og tør gøre en forskel for sig selv og andre. Pia Kristiansen Kommunikationsansvarlig, JCI Mariagerfjord

Castrum Februar  
Castrum Februar  

Castrum Alborgh for Februar