Page 1


Kolofon:

leder ...

Castrum Alborgh Nr. 33 April 2012

redaktionschef:

LIsBETH medarbejdere: Kirsten Nikolaj

Kontakt: lisbethjensen@msn.com

OPSÆTNING: Kirsten

FORSIDE: Nikolaj

Oplag: 50 stk.

Månedens Brevdue:

af lisbeth

Lisbeth Hansen

Allerede nu når du sidder og læser Castrum har du sikkert lagt mærke til vores nye layout. Det bobler af energi på redaktionsmøderne og deraf kommer der nye tiltag, bl.a. dette nye layout. Vi håber at I vil tage godt imod det. Ris og ros modtages gerne Det var med stor spænding at jeg, som dette års redaktør af Castrum, drog af sted på forårskongressen, for ville vi for tredje år i træk vinde awarden for bedste afdelingsblad? Til jer der ikke ved det, ja så vandt vi Jonna igen. Da Hanne og Anne Mette ikke var med på kongressen, så var det Mikkel og jeg der var på scenen og fik overrakt prisen. Det var med stor ydmyghed at jeg gik derop, da det ikke var mit arbejde der kom stående bifald til, men en fed fornemmelse der har givet ekstra blod på tanden for at vi i redaktionen skal forsætte med at udvikle Castrum, så vi kan være med i kapløbet om at vinde awarden næste år. Jeg vil i den anledning opfordre afdelingen til at vi i løbet af dette år får lavet nogle gode projekter og udført spændende ting, så vi kan søge flere awards næste år. Det er en fantastisk følelse at stå på scenen og blive hyldet for et godt stykke arbejde og få den anerkendelse der hører til. Midt i sejrsrusen på FK opstod der en ide, nemlig at lave et tillæg til Castrum, hvor vi fokuserer på forårskongressen. JCI Mors havde lavet en fantastisk kongres og det må have været hårdt arbejde da afdelingen ikke tæller så mange medlemmer - hvilket bare gør deres arbejde endnu mere imponerende. Fra ide til handling er der ikke langt og vi er nu i fuld sving med at indhente udtalelser og artikler, som I kan læse i det kommende tillæg.

2


Af camilla

vinterflugt til de varme lande

... fortsat fra forrige nummer Turen tilbage til Kuala Lumpur blev ikke synderligt bedre til trods for, at vi valgte en vaske ægte landtur gennem plantager med bananer, kokosnødder mm, landsbyer, aber i vejkanten, ingenting og … mere ingenting, men det er nu også en oplevelse i sig selv.

Som en perfekt afslutning landede Mikkel H og co. en time efter mig med afhentning af bagage på båndet ved siden af. WIN! Som i nok kan læse af ovenstående har det været en fantastisk januar. Det at være i følgeskab med en der kender områderne, og ikke mindst bor i Kuala Lumpur har givet nogle oplevelser, man ikke bare kan bestille i et rejsekatalog, og det er nok ikke sidste gang jeg vil overveje at trække en af vintermånederne ud af den danske kalender

Tilbage i Kuala Lumpur tirsdag aften var alting stadig præget af kinesisk nytår. Intet er dog anderledes, end der stadig er plads til at holde en god dansk 25 års fødselsdag med kanel, balloner og kage! De resterende dage blev udover fødselsdag bl.a. brugt på sightseeing, bl.a. Batu Caves, som er et gammelt indisk tempel(I har måske set klip i fjernsynet med Indere, som sætter kroge i sig selv mm. Det er bl.a. her de gør det til den årlige højtid Thaipusam), shopping hvor Kuala Lumpur er fænomenal og ikke mindst ren luksus med 2,5 timers thaimassage og spa for knap 200 kr.! Kuala Lumpurs natteliv blev også udforsket på Changkat – Kuala Lumpurs svar på ”Gaden” og diverse andre barer og diskoteker rundt i byen. Tiden løber af sted, når man er i godt selskab og inden jeg fik set mig om, var det søndag formiddag og tid til afgang igen til Dubai for et lille døgn inden -12 grader ventede i Danmark. -12 grader var dog ikke det eneste der ventede. Herrelandsholdet havde, som I sikkert har bemærket vundet EM, hvilket absolut ikke huede en håndboldpige som mig at gå glip af. 3


REINVENT YOUR CULTURE

Af kirsten

”hvem har prøvet at begå en fejl mere end én gang?” og ”hvem synes, at det er fedt at blive anerkendt?” blev sendt ud i æteren.

På afdelingsmødet 20. marts kom Robert og gav os de fem lektioner In school of cool. Alt sammen for at lære os, hvordan vi kan ændre vores kultur i organisationen. Jeg kan slet ikke få armene ned… så cool var det. Robert Rolfsted har og har haft mange forskellige titler som låsesmed, spade og Danmarks bedste coach. Det er fordi Robert ønsker, at være et enzym, der katalyserer personlige og organisatorisk udvikling. Vi var mere end 22 forventningsfulde medlemmer fra Aalborghus, Aalborg og Hjørring… foruden flere gæster, der mødtes i Texman. Her havde Bo og Lisbeth sørget for god mad og mødefaciliteter. Her sad vi blandt tøj og mannequindukker, mens vi blev underholdt og udfordret af Danmarks bedste coach. Det blev en aften med en hel del håndsoprækning idet spørgsmål som

4

Det er fedt at begå fejl, især hvis du lærer af dem – Flawsome er således det nye sorte. Vi skal ikke være så bange for at fortælle andre om vores fejl, vi skal i stedet se dem alle sammen som værdifuld læring, der har gjort os en lille smule klogere og bedre. School of cool handler om passion, kommunikation, adfærd, identitet og netværk. Vi blev således guidet igennem 5 lektioner med fokus på personlige værdier og den lokale JCI-afdeling. I grupper af 5 mand skulle vi nu fortælle hinanden, hvad vi gerne vil huskes for i fremtiden. Dette skulle samles til en enkelt ting, vi i afdelingen gerne vil være kendt for – vores ansigt udadtil. Vi blev efterfølgende smeltet sammen med en anden gruppe, hvor vi meget overbevisende skulle fortælle, hvad vi var blevet enige om. Den samlede gruppe skulle nu, i fællesskab, finde frem til, hvad de synes, at afdelingen skal være kendt for. Den største udfordring kom dog, da de to store grupper skulle samles til én endnu større gruppe og blive enige.


REINVENT YOUR CULTURE Det næste kvarter blev der diskuteret og reflekteret over forskellige sætninger, der i sidste ende blev samlet til 3 ord:

så ingen kunne misforstå budskabet. Som tak for en god aften fik Robert Rolfsted overrakt en vinprop opsamlingsbeholder.

Sammenhold Personlig udvikling Positiv forskel

Aftenen var dog på ingen måder overstået. Vi skulle nu i gang med afdelingens time, hvor vi fik optaget to nye medlemmer: Martin og René. De blev på vanlig vis optaget med solæg, bitter og porter. Velkommen i vores midte. Den næste halve time fik vi alle en opdatering på alle de projekter og tiltag, der bobler i afdelingen. Vi hørte således om velgørenhedsprojekter, marketing, træning og afdelingsbladet – foruden FK2012, EK2012 og dansker akademiet.

Dette skulle vi efterfølgende skrive under på – alle sammen. Det var en meget svær øvelse, idet JCI har forskellig betydning for alle medlemmer, men vi klarede det! Det er derfor vigtigt, at lederen formår at motivere de andre medlemmer og bakke op omkring nye tiltag. Det er ikke first movers, der får tingene til at ske, men i virkeligheden de første folk, der bakker op omkring de nye tiltag. Vi skal genopfinde vores handlinger og gøre noget nyt – de gamle virker ikke længere!

Jeg kan med sikkerhed sige, at det er en spændende tid vi går i møde og jeg kan slet ikke vente med at komme i gang med arbejdet. Vil du være med?

Hvad kan du give mere af? Dette er et væsentligt spørgsmål, for at få tingene til at ske i organisationen. De fleste medlemmer kan tydeligt huske deres første afdelingsmøde. Det er derfor væsentligt, at give gæsterne en positiv oplevelse – allerede fra første møde. Det handler om, at gøre gæsterne interesseret i organisationen ved at involvere dem. For at runde aftenen lektioner af, skulle vi lære lidt omkring håndtryk. Det blev en blanding af faste håndtryk, slappe flygtigt håndtryk og begejstrede knus!! – som at se en god ven efter meget lang tid, ofte med glædes udbrud. Personligt havde jeg en virkelig god aften med masser af grin. Pointerne blev penslet,

5


Af nikolaj

Forårskongressen 2012 På Mors – of course

Der var interessante rammer for forårskongressen i 2012, som foregik på Mors i Jesperhus Blomsterpark. Med kun 6 medlemmer er Mors dømt til at være Danmarks mindste afdeling, hvilket kun gør deres arbejde for at få kongressen op at stå endnu mere beundringsværdigt. Da Jesperhus først officielt åbner i Maj, var der heldigvis masser af plads til de ca. 250 deltagere på kongressen. Fredag bød traditionen tro på erhvervsseminar, som blev afholdt på Nykøbing Mors Gymnasium, hvor de tre foredragsholdere Birgit Aaby, Nikolaj Koppel og Stine Bosse leverede en inspirerende eftermiddag til de mange fremmødte.

6

Fredag aften bød på temafest. I region nord startede vi med forfest hos JCI Mariagerfjord, hvor der blev serveret drinks i kokosnødder. Den første udfordring her var at komme i sit Rambo eller Tiger kostume samtidig med at holde en kokosnød i hånden, hvilket sagtens kan lade sig gøre skulle jeg hilse at sige. Der var arrangeret blomstertog op til blomsterparken hvor festen blev afholdt, og så blev der ellers givet los for alle os tørstige og danseglade JCI’ere. Lørdag morgen var ikke for sjov. Tip: Stå aldrig for længe i baren med de deltagende seniorer og senatorer, hvis du vil være nogenlunde frisk den efterfølgende dag. Formiddagen var forbeholdt de kreative workshops, som blev efterfulgt af en velsmagende frokost og eftermiddagens JCI workshops, hvor man fik chancen for at komme dybere ind i projekter som Nothing But Nets, Energi og Finanserne i JCI Danmark. Samtidig rullede finalen af snak så debatter af stablen og bare lige for at få den helt virkelighedstro fornemmelse blev den afholdt i 4D biografen.


Forårskongressen 2012 På Mors – of course

Sidst på eftermiddagen var der Caucus og Åben Forum, hvor vores tidligere medlem Maria stillede op til posten som Local Leaders Training Manager. Inden aftenens galla fest kunne vi lige nå at optage 2 nye medlemmer i vores lille hytte, nemlig Michael Justesen og Alexander Vinther. Selvom vi var et stykke hjemmefra manglede der ikke nogen til optagelsesritualet. For dem blev aftenens menú pludselig en 4-retters af slagsen. Under gallafesten blev de to nye optaget af nationalpræsident Søren Greve Olesen bare for en ordens skyld. Awardsshows er altid sjove at være med til når man vinder, så det var en rigtig fed aften for Aalborghus

da vi endnu en gang hev awarden hjem for bedste afdelingsblad. Ja nemlig det er det du sidder og læser i! Resten af aftenen bød på god mad og utroligt velpåklædt selskab. Om søndagen var vejret så godt at en del JCI’ere tog liggestolene i brug, mens nogle af vi andre deltog på formiddagens korte workshops. Efter en god frokost vendte vi forenden af bilen nordpå efter en fed kongres med masser af friske og åbne mennesker. Men det her er jo bare snik-snak. Hvis du virkelig vil vide hvad der foregik og leder efter sladder, så frygt ej! Der er meget mere i vores Castrum Special Edition FK2012! 7


Af camilla

Regionsmøde i kreativitetens tegn…

Regionsmødet d. omhandlede kreativ mødeledelse… og jeg skal love for, at det blev et møde i kreativitetens tegn. Der blev sat fokus på at øge medlemstallet i JCI og ikke mindst på hvordan. Vi mødte talstærke op til dette Regionsmøde, der blev afholdt i Spar Nords lokaler i Sæby. Martin Schorling Overgård fra Sputnik 5 skulle give os alle en introduktion til kreativ mødeledelse. Allerede under middagen fik vi den første øvelse stukket i hånden. På de 3 hovedborde lå der spørgsmål, som grupperne skulle forholde sig til. Efter maden tog vi en fælles snak om de forskellige spørgsmål, som handlede om, hvordan folk har løst forskellige problemer på utraditionel vis eller hvordan den bedste løsning nogle gange er den mest oplagte. Efter lidt hjernegymnastik og teori om henholdsvis højre/venstre hjernehalvdel var det tid til aftenens anden øvelse. Vi havde nu 37 sekunder til at tegne sidemanden, hvorefter vi skulle vise kunstværket frem for vedkommende. Øvelsen gik ud på at smide vores kritiske sans under tidspres for at få opgaven løst. En kreativ arbejdsproces kan opdeles i gule, grønne og røde faser, hvor vi først danner rammerne omkring opgaverne (scope), derefter former vi 100 idéer (JA-fase) og til sidst sorterer/kombinerer vi idéerne (Analytiskefase). En arbejdsfase, der skulle vise sig at være meget mere omfattende end først antaget. 8

For at teste arbejdsprocessen blev vi inddelt i små grupper af 5-6 mand i hver. Der blev efterfølgende opsat en overordnet case: Hvordan gør vi en pro-aktiv indsats i forhold til virksomheder for at få nye medlemmer i vores JCI afdeling? Et spørgsmål som mange afdelinger har spurgt sig selv om flere gange uden nye resultater. Den næste tid skulle vi brainstorme helt uden kritisk sans. Vi havde den såkaldte JAhat på – hvilket ikke var helt så nemt, når idéerne blev nedskrevet på post-it notes. I den næste brainstorming runde skulle vi tage den modsatte holdning i betragtning:


Regionsmøde i kreativitetens tegn… Hvordan gør vi en pro-aktiv indsats i forhold til at få færre nye medlemmer i vores JCI afdeling? Det skortede bestemt ikke på gode idéer til, hvordan vi i afdelingerne kunne skræmme potentielle nye medlemmer væk ved eksempelvis altid at holde møderne i arbejdstiden, med slukket lys og mulighed for at stemme medlemmer hjem i afdelingens time. Efterfølgende skulle vi tage én post-it note af gangen og vende det negative til noget positivt. Eksempel: Negativ udtalelse: Alle medlemmer skal stå op under hele afdelingsmødet Positiv afledning: Alle medlemmer har mulighed for at bevæge sig og være aktive til afdelingsmøderne. At vende meget negative udtalelser til noget positivt kan have sine udfordringer og de små hjerneceller kom for alvor i arbejdstøjet. For at løsne lidt op og give hjernen en

tiltrængt pause var det blevet tid til lidt god underholdning – Gæt og Grimasser. Mikkel (Aalborghus) skulle her mime Bamse & Kylling, mens Klaus (Aalborg) tegnede sig frem til Hummerfælde og Richardt (Hjørring) udførte en meget svedende Barak Obama. Lattermusklerne blev rørt og nu var det på tide, at komme videre med gruppearbejdet. Vi skulle ind i den røde fase, som var den analytiske fase. Alle post-it notes fra de tre brainstorms skulle nu inddeles i kategorier og efterfølgende plottes ind i en matrix for at vurdere værdien de forskellige idéer. Dette resulterede i nogle gode forslag til konkrete tiltag, der kan øge medlemsvæksten i de lokale afdelinger. Idéerne blev kogt ned til én samlet løsning, der blev navngivet og efterfølgende beskrevet i steps. Vi præsenterede idéerne for hinanden på 2min og sluttede af med feedback til Martin for afholdelse af workshoppen. Det blev en meget intens workshop med mange engageret JCI medlemmer. Det var fedt! Regionsformand Karina, fik rundede aftenen af med at præsentere alle de spændende ting, der foregår i Region Nord lige nu. I kan således alle glæde jer til Frygt & Firewalk i Nord! den 2.juni. Jeg vil gerne sige tak for et godt og inspirerende aften.

9


opslagstavlen ATOER! VIGTIGE D

ma ) sines s (te u B j a m . 2 e: 2 elingsmø d n 21. April e Næ ste afd d o r b o H rsus i ndesign ku I g o p o h o tos Adobe Ph o juni i Hobr i Ølfest: 2. ord! 2. jun N i lk a w e t & Fir ø de: Fryg m s n io g e r Næ ste y å juni i S æb . 0 3 : s æ r 1 3-17. juni Ande ig e w h c s n in Brau nce 2012 e r e f n o C ean JCI Europ Aalborg!!! i i n ju . 6 1 enter: JCI Prens

LOOK A LIKE

Bladsponsor

2012


konkurrence

11


Af mikkel

lp elliots hotline

Marts var en måned hvor der skulle træffes store beslutninger. Både på den personlige front men også i JCI regi. Efter min lange smøre i sidste blad vil jeg gøre det let og overskueligt for jer denne gang. Den store beslutning personligt Min kære kæreste Aida fik i februar tilbudt en forskerstilling i Odense, dette var en unik mulighed og efter lange aftner med kaffe og chokolade besluttede vi endelig at flytte til Odense. Jeg sidder nu i en halvpakket lejlighed klar til at få sendt tingene til Odense. Beslutningen var hård, både fordi jeg var nervøs for jeg ikke ville kunne efterkomme mit ambitions niveau som LP, men også fordi min familie bor i Aalborg.

De store beslutninger på FK Med afdelingens tillid drog jeg til delegeret forsamling på Mors. Her var det op til mig at stemme for JCI Aalborghus bedste. Her stemte jeg for tiltag, der gjorde det nemmere for afdelinger at lukke samt gøre det nemmere at udnytte vores seniorer. Da vi kom til valg, lavede os, der deltog på Caucus en hurtig afstemning om, hvilken kandidat til de forskellige poster der passede vores afdeling bedst. Vi endte med at støtte: JCI Horsens til FK2013 (vandt), Maria Beck til LLT Manager (vandt) og Mai-Britt fra Ikast-Brande til Award Manager 2013. Foruden afstemninger brugte jeg god tid på at få netværket med de andre afdelinger! Det er i mine øjne lige så vigtigt som at have en god base der hjemme. LP Elliot over and out.

jci er... JCI er for mig rigtigt mange ting. Jeg har været medlem siden 2004, hvor jeg begyndte at komme i foreningen som gæst ca. ½ år efter at jeg havde startet min egen virksomhed. Som eneste medarbejder i min virksomhed blev JCI hurtigt mit ”kollegiale” netværk, hvor jeg kunne sparre med andre medlemmer. Det var guld værd for mig at have et netværk af både selvstændige, ledere og specialister med alverdens faglige baggrunde, der ofte når længere end fantasien rækker.

12

På det personlige plan har JCI helt klart været med til at udvikle min person og den træning JCI giver i at kommunikere eller holde hovedet koldt i pressede situationer er uvurderlig.

På et tidspunkt skulle jeg assistere en kunde med en pressekonference. Kort efter start fik taleren et ildebefindende og måtte forlade scenen. Jeg skulle tage over og pludselig stod jeg på talerstolen foran journalister, TV-hold, kunder, forretningspartnere m.fl. Bagefter roste en journalist mig for min redningen af situationen, og fortalte, at de fleste slet ikke opfattede, hvad der skete. Bagefter var jeg forundret over mig selv. Det var en fed fornemmelse, og jeg var slet ikke i tvivl om at det var JCI der skulle have æren. JCI har så meget at byde på, man skal bare huske selv at være villig til at give igen, men det kommer vist helt naturligt som JCI’er. Jens Mose Nielsen, JCI Brønderslev

Castrum April 2012  

Castrum Alborgh af JCI Aalborghus. April 2012 udgave.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you