Page 1

EL MAR amb el pirata Barbamec

Síntesi de Matemàtiques 1r d’ESO


Benvolguts companys d'aventures, em presento, sĂłc el

Pirata Barbamec! pirata de les Medes i em disposo a explicar-vos les aventures que he tingut aquest Ăşltim any dins la vostra sĂ­ntesi del Mar.


Els pirates solquen les ones a la recerca d'aventures... i tresors. Només un pirata odia l'aigua i no pot ni veure els tresors!

Es diu Barbamec... i és un pirata sense barba! Aquest sóc jo, el capità! T'ho imagines?


Doncs sí! No m’agrada l’aigua, em fan por els tatuatges, el meu millor amic és l’Ulldevidre i el meu gran tresor és un osset de peluix que tinc amagat en una illa que només jo conec.


i els deu pirates de la tripulació de L’Huracà no són una excepció...

El meu vaixell, el vaixell pirata Huracà, no s'està gaires dies amarrat al port... ja se sap que als pirates ens agrada viure envoltats d'aigua...

el mussol Ulldevidre, tampoc, però el capità, que sóc jo, sí!


La primera sortida que vam tenir aquest any, va ser a l’illa de l’Alou. El viatge va ser tranquil perquè no bufava gaire la tramuntana, però, en arribar a l’illa... no us podeu imaginar els entrebancs que vam tenir.


Per fi, però, vam ensopegar amb el tresor. Us podeu imaginar que gran que era?

Ospa! EstĂ tot ple de pessetes!

va dir el Pocaflama

va exclama el Madeganxo


N'hi ha un pilot, cal que les comptem i les anem a descanviar abans no perdin tot el seu valor i no deixin de ser un pilot de ferralla! va tornar a dir el Madeganxo


Després de molta estona comptant, sabem que hi ha ... 11 monedes de pesseta, 340 duros, 20 monedes foradades (les de 25 pessetes!) que molts ja volien fer-se'n un penjoll!

de 50 pessetes només n'hi havia de 100, 31, de dues centes 12 i de cinc centes 35

Quantes pessetes tenien? Quants euros van obtenir després d’anar al banc a descanviar-les?

http://calculadora.edu365.com

ajuda


Després d’abandonar l’illa, van travessar l'Atlàntic en direcció al gran continent d’Amèrica.

Com ja us he explicat, el vaixell Huracà sempre està envoltat d’aigua. Avui és en un port i demà ... vés a saber on serà.


Aquest maig passat vam visitar el Port de Palamós. S’hi celebrava el concurs internacional de parxís i ,evidentment, els pirates del vaixell Huracà van voler participar-hi. Aquest any també hi participarem!

! També s’hi van apuntar els pirates del capità Potapal i els del Crestadespentinada.


Segons els organitzadors, els equips havien de tenir el mateix nombre de participants, havien d’estar formats pel mà xim de gent possible i no es podien barrejar pirates de diferents vaixells. Si sabem que el Barbamec eren 10 pirates; el Crestadespentinada, i el Potapal, 25. De quants membres eren els equips? Quants equips de cada vaixell hi van participar?

ajuda


Ei! Malgrat que el Barbamec sempre tingui molts amics, també té alguns enemics que cal que no es trobin. Un d'ells és el pirata Crestadespentinada, temible a tota la Mediterrània. El seu nom li ve del tallat de cabells que li va fer un dia el Llongueres. El Potapal és un altre pirata, enemic del Barbamec i del Crestadespentinada.


Tinc por de tornar-me’ls a trobar!


L’últim sidral al port el van muntar després del concurs de dòmino. Els del Potapal van destrossar el vaixell del Crestadespentinada i ...


Si sabem que el concurs de d貌mino es va celebrar al maig i sabem que... el Barbamec visita el Port de Palam贸s cada 4 mesos, el Crestadespentinada ho fa cada 6 mesos i el Potapal cada mesos Quin mes es tornaran a trobar?

ajuda


Per sort, el vaixell del Crestadespentinada es va retardar uns dies! I no es van arribar a trobar.

uff!


I avui ... festa!!!

Després de deixar el port de Palamós es van dirigir al Port de Sitges. Coincidia amb el carnestoltes d’estiu.


Han anat a comprar una bóta de rom, en una botiga d’ultramarins i ... El Pirata Crestablava se n'ha begut 3 el Barbamec 50 , 2 el Madeganxo 15 , i el Pocaflama 2 . 20 Els altres pirates no n’han volgut tastar perquè els fa cremor d’estómac. Quin dels pirates s'ha begut més rom? Quant en queda dins la bóta?

ajuda


De bon matí, el que millor va és una bona dutxa!

Les nenes maques de bon matí ...

I en acabat ...


...una mica de desodorant.

Mai no se sap amb el que et pots trobar!


I vet aquí un gos, i vet aquí un gat, que la història del Barbamec matemàtic s’ha acabat.


Troba la dada que et falta a l’enunciat!

La mare i el pare del Barbamec tenen 3 petits pirates (un d’ells és el Barbamec). Cada petit pirata té dos germans pirates. De quants membres consta la família del Barbamec?

Torna a la diapositiva

alerta!


Troba la dada que et falta a l’enunciat! Quins nombres han de substituir els signes ? en les caselles ombrejades (la superior i la inferior respectivament)?

Divideix el gran entre el petit. Aquesta ĂŠs la dada que et faltava per acabar de resoldre el problema. Torna a la diapositiva

alerta!


Troba la dada que et falta a l’enunciat! Els polígons I, II, III i IV són quadrats. Els perímetres dels quadrats I i II són, respectivament, 16 cm i 24 cm. Calcula, en cm, el perímetre del quadrat IV. Divideix el resultat per 8 i obtindràs la dada que et falta.

Torna a la diapositiva

alerta!


Troba la dada que et falta a l’enunciat! Un dels collars que va trobar el Barbamec en un dels tresors, tenia aquesta forma.

Quina fracció de pedres precioses grogues hi ha al collar? alerta!

Torna a la diapositiva


Troba la dada que et falta a l’enunciat! 2002 és un nombre cap-i-cua: es llegeix igual d'esquerra a dreta que de dreta a esquerra. Quin dels nombres següents no té aquesta propietat? 1991 2020 2112 2222 Divideix el nombre que t’ha donat entre 10 i tindràs la dada que necessites.

Torna a la diapositiva


Troba la dada que et falta a l’enunciat! El Barbamec ha afegit 3 g de sal a 17 g d'aigua dolça perquè l’aigua del mar la trobava poc salada. Quin és el percentatge de sal en la solució que ha obtingut? 20 %

17 %

16 %

15 %

3%

Torna a la diapositiva

alerta!


Informació Material necessari: Llapis i goma Transportador d’angles Tisores Calculadora Tàngram que vau fer a tecnologia Full en blanc i el dossier de la síntesi. Cal que segueixis l’ordre dels problemes. Torna a la diapositiva


Ajuda

El canvi a euros és 1€ = 166’386 ptes http://calculadora.edu365.com


Alerta!

Els germans d’un petit pirata són els mateixos que els d’un altre petit pirata!


Ajuda

màxim comú divisor Descomposem els nombres Agafem només els comuns Amb l’exponent més petit.


Pista! Hi ha dues operacions diferents. Del mig i pujant, una

del mig baixant, una altra.


Ajuda

Mínim comú múltiple Descomposem els nombres Agafem els comuns i no comuns. Amb l’exponent més gran.


Pista! El perímetre Ês la suma de tots els costats. Comença mirant quant mesuren els costats dels quadrats I i II. Mira el costat del III i el costat del IV.


Ajuda Ordenaci贸, suma, resta, ... de fraccions Calculem les fraccions amb el mateix denominador (mcm) Arreglem numeradors ...


Pista! Fracci贸 El denominador era el total. El numerador era la part. Exemple 4/5 de rodones 1/5 de quadrats


Ajuda Els angles es classificaven de dues formes

Agut Recte Obtús

Còncau Pla Convex


Alerta!

El total és el denominador!!! I en aquest cas, el total és l’aigua i la sal, junts! I la part és la sal sola.

Síntesi de matemàtiques  

Síntesi de matemàtiques

Síntesi de matemàtiques  

Síntesi de matemàtiques

Advertisement