Page 1

JOSEPH ALVERNAZ PORTFOLIO 2012


JOSEPH ALVERNAZ

HOUSING TATAMI DUAL HOUSE 4

RESEARCH EPIGENESIS

PORFOLIO 2012

MUSEUM 8

CENTURY MUSEUM 16

HISTORY CENTER

22


DESIGN BUILD ONE SHEET

28

VELLUM FURNITURE COMPETITION 30

DRAWING

SAND ART

NASA ART CONTEST 32

SAND SCULPTURE ART 34


HOUSING TATAMI DUAL HOUSE

MULTI USE LIVING

This split use house in Santa Cruz, was designed for a single couple and their father in-law. This required a division of the use of spaces and circulation paths within the house, creating zones both private and public where the family can have both their privacy as well as socializing spaces. This allows for healthy coexistence without overly imposing upon each other.

SITE - Santa Cruz, CA

4


TATAMI HOUSING

6


RESEARCH EPIGENESIS

RELIGARE HEALTH SPA RESEARCH CENTER Designed in conjunction with Dion Dekker

“Epigenesis� describes the morphogenesis and development of an organism. The Re-Ligare Institute and Neurobiological Research Center morph together into a building organized around porous, semi-enclosed spaces that encourage human development through interaction between scientists, visitors, and the landscape. A central research spine rises from the earth and overlooks the street while spas, social gardens, and meditation spaces integrate into the natural landscape.

8

SITE - La Jolla , CA


EPIGENESIS RESEARCH

10


PANELIZED STEEL SKIN MOISTURE BARRIER ROOF CANOPY


EPIGENESIS

15’ 10’

10’

30’

10’

30’

10’

15’

DIAGRAMMATIC CIRCULATION

UP

RESEARCH 05

01

20’

10’

20’

tio

tio

04

ca rti ve

l c ta on ho

riz

02

l c

irc

irc

ula

ula

tio

tio

n

irc l c ho

UP

n

ula

ula irc l c

ta

ca

on

rti

DN

UP

riz

ve

UP

n

n

10’

15’

10’

20’

10’

DN

03

UP

UP

DN

DIAGRAMMATIC SURFACES

UP

10’

30’

15’ 10’

10’

30’

10’

15’

DN

01

UP

06

10’ 25’

12

50’

01_PARKING

10’ 25’

50’

01_YOGA AND  DANCE  CENTER 02_ATRIUM/PERFORMANCE  HALL 03_CAFE 04_RE-­LIGARE  ADMINISTRATION 05_NEUROSCIENCE  ADMINISTRATION 06_SPA


04

UP

04

DN

UP

02

05 DN

01

03

DN

DN

01

UP

06 DN

UP DN

02

DN

DN

03

DN

DN

DN

DN

01

DN

07

10’ 25’

50’

10’ 25’

01_CLASSROOMS 02_CAFE SEATING 03_ENTRY 04_LABS 05_LOUNGE 06_GREEEN  ROOF 07_WEIGHT  ROOM

50’

01_LABS 02_MEETING ROOM

::EPIGENESIS

LA JOLLA_CA

DR. CABRINHA_W/S  10


14


MUSEUM CENTURY MUSEUM

TSUNAMI MEMORIAL AND

This Tohoku Earthquake Tsunami memorial is composed as the lasting memories of events that have transpired. The intent is to create a modern memorial which will not become an outdated unrelatable artifact as time goes on. This is done by housing a multitude of memorials within one shell and allowing the building to grow and morph to accommodate them. These memorials each differ in what they portray, how they’re designed and how they occupy space, creating a collage of different experiences a visitor passes through before arriving at a particular memorial destination. This creates a learning experience and allows the memorial to give back to those who visit it.

16

SITE - SHIBUYA TOKYO JAPAN


TOKYO MUSEUM

18


TOKYO MUSEUM

20

No Extrusions

Half Extrusions

Full Extrusions


MUSEUM HISTORY CENTERALIZED

EXPANSION TO THE SAN LUIS HISTORY MUSEUM

Design is for the refurbishment and expansion of the existing history center. Intent is to enhance existing museums facilities and double spaces for exhibitions and storage; while providing opportunity for additional community interaction and presence. A history center is by default tied to the community it serves, with out the active presence of people within its vicinity, the knowledge and stories that it holds will crumble and fade away into oblivion. For this reason this new museum is conceived as an extension of the public mission plaza and as a venue for a variety of other community based actives, which compliments the already established programs of the history museum.

22

SITE - San Luis Obispo, CA


SAN LUIS MUSEUM

24


SAN LUIS MUSEUM

26


DESING/BUILD ONE SHEET

A STAGE FOR SAND SCULPTURE

The goal of One Sheet, was to design and build an object, which would maximise the efficiency of a standard four by eight sheet of material, through the use of minimal material waste, quality design and digital prefabrication. The design is for a sand box which can serve as a basin for creation, a storage of material, as well as a stage for the sculptures display.

28

4 x 8 sheet layout

Material efficiency


Sculpting Basin

Lighting windows

Storage access

Drainage control

Components assembly

Finished Assembly


DESIGN BUILD

30

VELLUM FURNITURE COMPETITION

A CHEST FOR LIVING

Entry for the 8th annual Vellum/CAED furniture competition, this chest is conceived as a dual function piece of furniture for both public and private use. The exterior cover serves as a simple ottoman seat, capable of sliding apart to the interior cedar chest in which personal affects and items can be stored and saved.

Chest closed and concealed

Natural grained lift notch


Cedar chest revealed


DRAWING NASA ART CONTEST

ENTRIES FOR NASA COLLEGE ART CONTEST

2009 2ND PLACE ENTRY WELCOME TO THE MOON

32

2011 HONORABLE MENTION SOJOURN IN THE STARS


SAND

SAND SCULPTURE ART

LIFE SIZE SCULPTURES

“From dust we came and to dust we shall return�. The art of creating artifacts out of sand is unique in the instance that its a fleeting thing. Composed of merely just water and sand the will and effort of the sculpture to raise breath taking forms from the earth, which may easily undone by rain and water which turns these edifices of art, back into the unremarkable clumps of dirt from whence they came.

34


SAND

36

SILICA BASILICA

CATHEDRAL MODEL Cathedrals were some of the greatest masonry structures ever built, their vertical lines and intricate detail creates some of the most awe inspiring and amazing structures ever seen. This cathedral combines elements from both Notre Dame in Paris and the Sainsbury cathedral in England as well as some other additional elements.


SAND

38

MINAS TIRITH

CITY OF THE GUARD MODEL From J.R.R. Tolkien’s timeless classic “Return of The King”. This city was built using only water and sand, It took two years to complete this sculpture and when finished it stood over seven feet tall not counting the tower and close to fourteen feet at its widest diameter. Strong enough for a person to stand on you could walk all the way out to the tip with out breaking the structure.


Joseph Alvernaz Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you