__MAIN_TEXT__

Page 1

SOLFBLADET

Maj 2011 / Årgång 5 Nr. 9

Solf skola invigdes s. 8 Veterinärklinik på kommande

Aktias nya kontorsdirektör

Bjarnes musikskola

Solf IK - idrott och motion

s. 4–5

s. 6–7

s. 10–11

s. 12–13

Solfbladet maj 2011 1


LEDAREN INNEHÅLL Sid. 2 Ledare: Sid. 3 Fibernät i Solf? Sid. 4–5 Sofia Skog öppnar djurklinik Sid. 6–7 Ny kontorsdirektör på Aktia Sid. 8–9 Aktuella projekt och notiser Sid. 10–11 Bjarnes musikskola Sid. 12–13 Solf IK Utställning av foton och klippböcker Sid. 14–15 Gårdsgrupper: Ånäsbacken Sid. 16 Aktuellt från Stundars Sid. 17–19 Suomenkielinen yhteenveto

Solfbladet ges ut av Solf byaråd r.f., en förening som har fungerat sedan år 2000 för att driva Solfs invånares intressen, öka trivseln och gemenskapsandan, samt befrämja en positiv utveckling av byn. I styrelsen sitter representanter från många olika föreningar som verkar i Solf med omnejd. Redaktion: Sara Bergström (ansv.), Bengt Brors, Fredrik Båsk, Peter Båsk, Malin Hulkki Sammanfattning: Lotta Molander Översättningar: Sirpa Båsk Annonser: Bengt Brors, Mikael Englund Pärmbild: Sara Bergström Layout: Kustmedia Ab Tryck: Fram 2011 Upplaga: 950 ex

AV Sara Bergström, ansv. redaktör för Solfbladet

Äntligen hemma ”My home is where my hat is” var det någon som sa. En del köper ett färdigt hem, en del ärver sitt hem och en del bygger sitt hem. Vissa flyttar många gånger, andra flyttar inte alls. För somliga är det inte så stor skillnad var och hur man bor och för andra betyder det allt. Vi är olika. Vi valde den långa och krångliga vägen. Vi kände oss lockade av tanken att ta hand om och bygga upp ett 1800-tals hus som var på väg att rivas och kanhända bli ved. Är man lite sentimental till sin läggning kan man känna historiens vingslag och njuta av 150 år gamla dörrlister, slitna trösklar och golvplankor där många skor trampat och gått före oss. Man kan smeka en gammal, aningen sned, nästan förstörd pardörr, som regnet fått slå på i 30 år. Med tindrande ögon kan man vaxa den och låta den bli ingång till kökets skafferi. ”Allt är vackert som ses med kärlekens ögon” får vara ett ledord. I Solf finns det många likasinnade som slagit ner sina bopålar bl.a. invid Stundars för att ge nytt liv åt gamla timrade österbottniska gårdar. Därför var Stundarsområdet en av de viktigaste anledningarna till att vi beslöt oss för att flytta till Solf. Då visste vi inte att det skulle ta oss drygt sju år att komma fram. Vi försökte köpa två hus, men de var inte ämnade för oss. Vi såg på 60 rivningshus runtom i Österbotten och hittade vårt hus i Tjöck. Vi försökte köpa 20 tomter och lyckades med totalt tre. De två första byggloven gick till förvaltningsdomstolen efter besvär från miljömyndigheterna på grund av Natura-området. På den tredje tomten har vi nu byggt i knappt två år och på påsken flyttade vi in. Hem. Efter att största delen av fritiden de senaste åren gått till hus och bygge är det en ofattbar lycka att äntligen vara hemma. Ha hela familjen samlad på samma plats. Nu flyttar vi inte fler gånger om inte någon släpar ut oss härifrån. Och vi hann flytta in innan barnen flyttar ut.

Sara Bergström.

Det här Solfbladet görs mitt i vår flytt. Ett tag var jag orolig att vi inte skulle klara av att ge ut tidningen i vår eftersom flera av skribenterna inte hade möjlighet att vara med. Därför är jag extra glad över att ha fått med nya skribenter, både från aktiva föreningar och utanför. Ta gärna kontakt om du vill vara med och skriva i tidningen (solfbladet@gmail.com eller 040-7100797). Nästa nummer görs i oktober och kommer ut lagom till lilla jul. Det är mycket på gång inom föreningarna, bland andra Solf IK. Läs om deras aktiviteter den här säsongen på sid. 12. Och Bjarnes musikskola tar emot nya elever (sid. 10). På Stundars vimlar det av liv i sommar och både tidsresor och skattjakter har nya teman (sid. 16). I det här sammanhanget passar jag också på att påminna om byarådets eminenta rödmylla som är till salu också i år (se mer info på sid. 8). Har du önskemål gällande byarådets verksamhet kan du kontakta ordf. Lotta Risku på nummer 040-8607198. Glad sommar önskar byarådet och Solfbladet!

Vi sitter i styrelsen för Solf byaråd 2011–12. Ta gärna kontakt! Ordf. Lotta Risku , vice ordf. Peter Båsk (Stundars), kassör Bengt Brors (Hembygdsforskarna), sekr. Mikael Englund (Solf lokal-tv), ansv. Solfbladet Sara Bergström (Solf fria församling), webbansv. Tina Westerlund

Tryckeri

2 Solfbladet maj 2011

Ebba-Stina Beukelman (Solfs församling, Röda Korset) Marina Nedergård (Hem och skola) Ari-Pekka Soini (Vasa Agility) Marianne Lund (Solf Marthaförening) Lars Kärkinen (Solf jaktförening) Arne Lervik (Solf IK) Olof Lund (Solf lantmannagille)

Lise-Lotte Molander (Munsmo by) Anna-Lena Sjöberg (Folkhälsan) Greger Snickars (Korsholms sportryttare) Jens Stormblad (Solf UF) Tove Söderholm Carola Weckström (Rimal by) Sven Wester (Söderfjärdens hembygdsförening)


Är du intresserad av fibernät i Solf? av per lundberg

Med bland föreläsarna fanns även Ulf Grindgärds, en ”visionär” från Österbottens förbund. Solfborna Per Lundberg, Andreas Öhman och Anders Blom var med på diskussionskvällen. Alla tre har stora förväntningar på vad fibernät kan ha att erbjuda Solf med omnejd. – Fiber är helt enkelt framtiden. Det är inte svårare än så, säger Per. Framtidens teknik, i bemärkelsen att tekniken kan ”växa” i takt med att behoven ökar. I dag 10 eller 100 megabit, i morgon 1000, i övermorgon... vem vet? Tekniken sätter inte begränsningarna, det är en investering som borde hålla mycket, mycket länge. Det är alltså ingen modefluga utan något som verkligen håller i längden. – Det som jag särskilt gillar, säger Andreas, är möjligheten att få symmetriska anslutningar, dvs punkt 1 kan vara en 100/100 Mbps när en ADSL som bäst är 24/3 och ett kabelmodem typiskt 100/10. Det där har man stor nytta av när mer och mer trafik börjar gå upp mot nätet också och inte bara ner från nätet till ens egen dator. Skicka stora mail, lagra filer på nätet

En intressant och ganska unik sammankomst ordnades i Solf Skola i början av mars. På agendan stod en diskussionskväll kring ”framtidens infrastruktur för digital kommunikation inom landskapet Österbotten och speciellt Korsholm”, arrangerat av representanter för Korsholms kommun med inbjudna gäster både från Kronoby och Närpes – gäster med gott om kunskap av att bygga fibernät.

på typ Dropbox, etc... Användningsområdena är otaliga. – Jag tycker att det är viktigt att poängtera att att det här inte på något sätt konkurrerar med Solfs centralantennbolag, utan ger möjlighet att välja tjänster i tillägg till deras utmärkta utbud. Ett komplement, inte en ersättning. Det finns absolut inget som hindrar att centralantennätets fina utbud av TV-kanaler distribueras via det nya fibernätet, säger Anders.

Än så länge är det svårt att säga något exakt om vilken prisnivå en anslutning till ett kommande fibernät kan komma att ligga på. I andra kommuner förekommer priser på ca 2000 €. Förhoppningsvis är det där någonstans – mellan 2000–2500 € som ett pris kan tänkas ligga även för Solf. Om uppslutningen blir stor är det självklart så att det kan vara möjligt att pressa priset ytterligare.

Är du intresserad? Fyll i så fall i nedanstående intresseanmälan och posta den till Per Lundberg, Himisbackvägen 13. Det går även bra att anmäla sitt intresse via vår Facebook-sida. Sök på ”fiber till Solf” så hittar du vår sida. Intresseanmälan är i detta läge inte bindande – vi samlar ihop ett underlag inför att kontakta de olika kommersiella leverantörerna, och ju fler vi är som skriver på, desto bättre erbjudande kan vi få. Tack på förhand för ditt intresse!

✓ Ja, jag är intresserad av ansluta mig till ett kommande fibernät i Solf! Namn: ______________________________________________________________ Adress: ______________________________________________________________ Telefonnummer: ______________________________________________________ Epostadress: __________________________________________________________

Solf Service ✆ 344 0022, 050-69 022

Har du idéer som byarådet ska ta sig an? Kontakta charlotta.leppanen@elisanet.fi (Lotta Risku)

Försäljning, service och reservdelar!

Cirkelvägen 15, 65100 Vasa • tel. 318 2950, 0500-364 688 • www.marander.fi • email: marander@maskin.netikka.fi Solfbladet maj 2011 3


Denna bild visar hur bostadshuset framskrider, en bit kvar som syns.

V

i är fyra veterinärer i kommunerna Närpes, Malax, Korsholm och Vörå. Kvällsjourerna och helgjourerna delas mellan dessa och kommunerna Vasa, Laihela och Lillkyro. Och där kommer tre veterinärer till, säger hon. Området låter som väldigt stort i mina öron, och jag undrar och frågar hur det är uppdelat med dejourering. – Det är ett ganska stort område vi verkar på, men det går nog bra. Jourens uppdelning fungerar som så att vi har en helgjour per två månader, och en kvällsjour per två veckor. Det är en lämplig mängd, säger Sofia.

4 Solfbladet maj 2011

Här ser vi Sofia med minstingen Signe, dessutom ser vi var djuren ska behandlas och att det finns några lister kvar att fixa innan dörrarna kan öppnas.

Öppningsdatum inte bestämt Många frågar när kliniken öppnar och det frågade jag också av Sofia. Svaret blev, innan nästa påsk. Men något precist datum kunde hon inte ge i det här skedet. Man förstår att det tar tid att bygga och hon säger att det är det som tar tid just nu. – Byggandet måste få ta den tid det tar. Kliniken är ganska långt färdig och det handlar inte om att göra några drastiska åtgärder där, men huset där vi ska bo är inte på långt när klart för inflyttning än. Samtidigt har jag barnen, Signe och Valter, som ska skötas, där har jag ju förstås Markus som hjälper, säger hon.

Markus Lindberg hoppas att huset skall stå klart någon gång nästa vår och att kliniken ska vara i full gång då. – Ursprungligen var tanken att huset skulle stå klart för ungefär ett år sedan, men sällan går det som man planerar när det gäller husbygge, säger Markus.

Hundar, katter och kaniner Sofia hoppas att boningshuset står klart innan hon börjar med mottagning av djur i kliniken. – Till en början tar kliniken emot smådjur, som hundar, katter och kaniner. De större djuren sköter jag på platsen där djuren finns, säger hon.


Sofia Skog öppnar veterinärklinik i Solf Från 2004 till 2008 jobbade Sofia Skog som kommunveterinär i Malax. Ett regionalt samarbete vad gäller miljöhälsovård och veterinärvård ledde till att hennes anställning gick över till Korsholms kommun, men hennes verksamhetspunkt förblev Malax. av Fredrik Båsk

Utrymmena för behandling av större djur finns redan i kliniken, men det behövs en undersökningsspilta för att det ska fungera. Sofia skaffar en spilta om, sen och när behovet finns för en sådan. Orsaken till att öppna veterinärklinik i Solf är ganska enkel, de bygger sitt boningshus i Solf och då är det logiskt att bygga kliniken även där. – Jag har alltid gillat djur och det är ett roligt arbete jag har. Eftersom jag har klinik i Malax nu så ska det nog inte vara större problem med flytten till Solf. De som behöver mina tjänster hittar mig här också. Veterinärerna i regionen har ändå ett starkt samarbete, säger Sofia.

”Jag har alltid gillat djur och det är ett roligt arbete jag har.” Många olika djurarter Hittills har Sofia inte nekat att ta emot något djur på grund av dess art och hon har heller inga planer på att göra det. Det viktiga för Sofia är att djuret får rätt behandling. Reportern undrar sen vad som är det mest exotiska djuret hon vårdat.

– Sköldpaddor och geckoödlor hör väl till de mer exotiska djuren jag skött om hittills, säger hon. Sofia har sin utbildning från Uppsala, vilket betyder att hon har kompetens att utöva yrket i Sverige. – Efter att jag tenterade den finska lagstiftningen ordnade sig kompetenskravet för utövande av detta yrke också i Finland, säger Sofia. Gällande namnet på kliniken så är frågan fortfarande öppen. Men Sofia lovar att hon ska komma på något finurligt namn. – Något spännande ska jag nog komma på, säger Sofia med ett leende.

Solfbladet maj 2011 5


Fotbollsälskande pedagog blev kontorschef på Aktia De flesta som haft ärende till banken i Solf har säkert träffat henne, Malin Sandström, den relativt nya kontorschefen för Aktia i Solf. Till ny kontorschef valdes hon i augusti i fjol. av Malin Hulkki

Men ny på banken är hon ändå inte. Redan för elva år sedan började hon sin bankkarriär just på Aktia i Solf, då i kassan, och efter studier i pedagogik och bankjobb i Helsingby blev det Solf igen. Då tjänsten som kontorschef på Aktia i Solf blev lediganslagen efter att den förra chefen gick i pension ville Malin söka tjänsten framförallt för att hon gärna antar nya utmaningar. – Det är främst arbetets mångsidighet och kundkontakterna jag tycker om, säger Malin. Att ha hand om personalfrågor kändes även det nytt och lockande. Personalfrågor var också någonting hon genast fick ta itu med eftersom banken behövde en vikarie till kassatjänsten. Förutom kontoret i Solf har Malin ansvar också för Aktia-kontoret i Sundom.

En stor fördel med små kontor är ändå den personliga kontakten till kunderna, och det att personalen verkligen känner sina kunder.

Kontorspersonalen: Malin Åbonde som sköter kassatjänsten på Aktia, Susanne Heinonen som jobbat på Aktia i Solf sedan 1991 och så Malin Sandström.

6 Solfbladet maj 2011

Lång arbetserfarenhet Trots sin unga ålder, 30 år, har Malin lyckats skaffa sig en lång erfarenhet inom bankväsendet. Hon startade som sommarvikarie i kassan på Aktia i Solf och jobbade här i sex somrar. Det jobbet hittade hon tack vare släktingar i Solf och någonting som till en början skulle vara tillfälligt blev med tiden permanent. Då hon blev klar med sina pedagogikstudier i Vasa i slutet av år 2005 fick hon fast tjänst som kundrådgivare på Aktia i Helsingby där hon trivdes bra tills tjänsten i Solf dök upp som en ny möjlighet. Att Malin inte ägnat sig åt studier i till exempel ekonomi ser hon inte som ett problem. – Det jag behöver kunna om ekonomi har jag lärt sig på jobbet konstaterar hon, och viktigast i jobbet är ändå kontakten till kunderna och det har sist och slutligen inte så mycket med ekonomi att göra. I den kontakten har man däremot stor nytta av det positiva och glada lynne som Malin har. I dag sköter banken många fler ärenden än bara traditionella bankärenden. – Jobbar man på bank skall man också behärska både försäkringsärenden och fastighetsförmedling som Aktia numera också sköter, konstaterar Malin.

Malin Sandström.

Uppskattar kundkontakten Det här kräver en hel del av dagens bankpersonal och speciellt för små kontor betyder det att alla skall kunna mer eller mindre allt. En stor fördel med små kontor är ändå den personliga kontakten till kunderna, och det att personalen verkligen känner sina kunder. – Ett litet kontor har också andra möjligheter än ett stort kontor att vara flexibel vid behov, säger Malin. Dessutom uppskattar hon det att kunderna i ett litet kontor som det i Solf har


Det är främst arbetets mångsidighet och kundkontakterna jag tycker om.

Inflyttarfest

för nya Solfbor i mars Av Peter Båsk

möjlighet att komma in och sköta sina ärenden och samtidigt få sig en pratstund om också annat än bara bankärenden. Som motvikt till arbetet på banken ägnar sig Malin åt en kär hobby som hon sysslat med sedan barn, nämligen fotboll. Malin spelar fotboll i Petalax IK, ett lag som det senaste året avancerat från division tre till division två. – Fotboll är en passion som jag hoppas kunna ge mera tid framöver, säger Malin. Passionen för fotboll delar hon också med sin man, så det bli en hel del tittande på fotboll och diskuterande av matcher på fritiden. Och bröllopsresan för några år sedan gick till Manchester i England för att se fotboll. Malin bor i centrum av Malax tillsammans med sin man och sin dotter på två och ett halvt år. I Malax är hon aktiv inom idrottsföreningen där hon är verksam som kassör. Att inte bo där man jobbar ser Malin både för och nackdelar med. – Man är inte på samma sätt delaktig i byns verksamhet då man inte bor i Solf, men och andra sidan kanske det är bra att man inte sköter grannens penningaffärer, säger hon.

Den tredje inflyttarfesten 23 mars samlade ett 60-tal inflyttare och ett 15–tal arrangörer från byarådet. Det blev en trevlig samvaro i nya skolan och festen inleddes med hälsningstal av byarådets ordförande Charlotta Risku. Fredrik Båsk fungerade som speaker och han introducerade Anna-Karin Berg som underhöll gästerna med skön sång i början och i mitten av programmet. Följande föreningar medverkade med material och kort presentation av sin verksamhet. Solf Byaråd inledde och följdes av Solf Uf, Korsholms 4H, Bjarnes Musikskola, Stundars Museum och kulturcentrum, Solfs Församling, Röda Korset i Solf, SFP Solf, Solf Lokal-TV, Solf Marthaförening och Vaasan Agility. Folkhälsan i Solf och Sundom delade också ut informationsmaterial. För de mindre barnen ordnades en rithörna och deras konstalster visades efterhand. Festen avslutades med kaffeservering och varma färska grisar som Olof och Marianne Lund tillverkat i skolköket. Byarådets inflyttarfest uppskattades och vi har skäl att återkomma efter sisådär 3–4 år.

Bilderna klippta ur lokaltv:s bandning av festen.

Anna-Karin Berg underhöll gästerna med sång och musik.

Byarådets ordförande Charlotta Risku hälsar gästerna välkomna.

För de mindre barnen ordnades en rithörna. Solfbladet maj 2011 7


Aktuellt i Solf:

Solf skola invigdes Den 17 mars invigdes den nya skolan under pompa och ståt. Eleverna hade övat in både sång-, teater- och dansnummer. Läraren Per-Henrik Lithén hade inför invigningen skrivit en ny text till en rhodesisk folkmelodi och alla elever sjöng. Texten kan du se här intill. Från kommunens sida hölls tal av både utbildningsnämndens ordförande Mikael Gädda och kommunstyrelsens ordförande Michael Luther. av sara bergström

Skolinvigningsvisa nu och jubla Gläd er nu och jubla, gläd er ny är den nu, fått vi Skolan som vi ju faktiskt er tyck isk, tast fan t hel är Den dag i ut Sjunger vi tillsammans

Förstaklassisterna Moa Forslund och Mattias Kvist klippte invigningsbandet.

dje tjuta Låt oss bara njuta och av glä vill vi Äntligen vi fått det som bussar banna Hemma kan vi stanna, inga t bäs a allr är f Sol n me , Borta bra bära Här ska vi nu lära, våra väskor kan va krä oss av t Allt som live cket troligt Här ska vi ha roligt, det är my vi vill det Alla trivs tillsammans, ka för den Vi vill tacka för den, vi vill tac n Jättetack till alla i kommu höra på oss Ni som jobbat för oss, nu kan hus fina t vår för t cke Tack så my

Rektor Andreas Björkholm höll välkomsttalet i en fullsatt gymnastiksal.

Rödmyllekokning Den 14 april kokade byarådet 1600 liter rödmylla under ledning av Greger Snickars, den glada gossen i mitten på bilden. Rödmyllan kan köpas för 2 e/liter. Säljes i 10-, 12-, 18- och 20-litersdunkar. Beställ färgen av Bengt Brors 050-5855700. foto: peter båsk 8 Solfbladet maj 2011


Delgeneralplanen för Solf godkänd av peter båsk

Delgeneralplaneringen i Solf har förverkligats som ett samarbetsprojekt mellan Korsholms kommun och Ramboll Finland Oy med hemort Karleby. Arbetet startade med inledningsmöte 20.12.2004 och avslutades med fullmäktigemötet 24.3.2011 m.a.o. tog det över 5 år. En diger planbeskrivning på 65 sidor har utarbetats och planens målsättning betonar följande punkter: • styra byggnadstrycket utanför detaljplaneområdet • utreda detaljplanens ändringsbehov och utvidgningsriktningar • utreda lösningsmodeller för teknisk service (avlopp, vägar) • beakta de nationella skyddsprogrammen • övriga markanvändningsbehov som framkommer i utredningarna

Beteckningar och bestämmelser i korthet De röda byggnaderna med en röd ring betyder byggrätter. De blå rutorna är byggnader byggda före 1945 och som inventerats 1990 och anses kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värdefulla. AP-1 och AP-2 är detaljplanerade områden, AP-3 och AP-4 är småhusdominerade

bostadsområden som skall kompletteras och tätas med detaljplan. C är område för centrumfunktioner, AO-2 är område för fristående småhus inom skyddszon för svinhus, nötdjurstall, fjäderfähus eller pälsfarm. Y är område för allmänna byggnader, T är industriområde och he är häststall. V är rekreationsområde och VU är idrottsområde. YK är område för kyrkor och MT-1 är jordbruksområde.

Det som intresserat vanliga invånare mest är dimensioneringsprinciperna och behovet av bostadsbyggnader på planeringsområdet. Ett teoretiskt behov av byggplatser i delgeneralplanen 2007–2022 föreslås till 240 st. För att trygga den jämlika behandlingen av markägare har lägenhetens byggrätt definierats med stomlägenhetsprincipen. Se tabell. Observera att markägarens areal bör finnas inom det planerade området. Markägarens areal Byggrätternas antal under 0,2 ha ingen byggrätt 0,2–2,0 ha 1 byggplatser 2,01–5,0 ha 2 byggplatser 5,01–10 ha 3 byggplatser 10,01–20 ha 4 byggplatser 20,01–30 ha 5 byggplatser Över 30 ha 6 byggplatser I Munsmo och Kattisberget används strängare regler.

Genomförande av planförslaget Den godkända delgeneralplanen ger klara ramar för framtida användningen för Solf by. Planen definierar olika områdens markanvändning och på byggområden också byggandets volym. Solfbladet maj 2011 9


Bjarnes musikskola – för alla glada musikanter Sedan år 1983 verkar Bjarnes musikskola som en fri musikskola inom Solf, Tölby och Vikby. av Carina Andersson

Vi vill ge alla elever en möjlighet att få undervisning i ett valfritt instrument eller i sång. Musikskolan har för närvarande drygt 70 elever. Idén med en fri musikskola är att man inte har inträdesprov och examina. Alla ska ha möjlighet att få lära sig musicera utgående från sin egen nivå och förutsättning. Vi hoppas att det här ska synas i elevernas motivation och glädje över att lära sig någonting nytt.

Elever i olika åldrar Har du någon gång slagits av tanken: ”Oj, vad det skulle vara roligt att kunna spela ett instrument”? Jag tror att många i vuxen ålder har tänkt så men de har inte gjort slag i saken eller så har de fastnat vid att man borde ha lärt sig spela medan man var yngre. Bjarnes musikskola har även vuxna studeranden som inte bara tänkt tanken utan även förverkligat den! Merparten av eleverna är dock barn i åldern 7–13 år. Vi strävar att i mån av möjlighet erbjuda undervisning i det instrument som önskas. Vi brukar också försöka erbjuda möjligheten att hyra ett instrument om man bara vill pröva på utan att vara säker på om man vill fortsätta.

Behov av ny verksamhetsledare Musikskolan upprätthålls av en registrerad förening: Understödsföreningen för Bjarnes musikskola r.f. Föreningens styrelse består under året 2011 av följande medlemmar: Carina Andersson (ordf.), Camilla Svedberg-Smeds (viceordf.), Linda Granholm (kassör), Britt-Sofie Holm (sekr.), Annika Nyberg, Tanja Forslund, Jan Jacobson, Massi Björkgren, Jari Friman samt Robert Kronqvist. Sedan våren 2010 har musikskolan varit utan verksamhetsledare. Vi 10 Solfbladet maj 2011

Moa Forslund (flöjt) och Clara Smeds (piano).

har trots ansträngningar inte lyckats hitta någon som skulle vara intresserad av det här uppdraget. Arbetet går ut på att ha ansvar för den rullande verksamheten såsom kontakt till spellärare, skötsel av bidragsansökningar, information till eleverna mm. Arvode betalas utgående från redovisade arbetstimmar. Ta kontakt med någon i styrelsen om du är intresserad!

Just nu inleds planeringen för inkommande läsår och därför vill vi gärna ha in anmälningar inom maj månad. Anmälningarna görs på musikskolans hemsida: www.botnia.org/ bjarnesmusikskola/anmalan.html. Det går att anmäla sig ännu inom augusti månad men helst vill vi ha så många anmälningar som möjligt nu på våren.


Restaurang – Ravintola

Sommarens öppethållningstider 1.6-31.8 Må-To 10-16, Fre 10-22, Lö 12-22, Sö 12-18

Gallup bland elever i Bjarnes Musikskola av Moa Forslund och Clara Smeds

1. Hur länge har du spelat i Bjarnes Musikskola? 2. Vilket instrument spelar du? 3. Varför ville du spela just det instrumentet? 4. Tycker du att det är kul att spela i Bjarnes Musikskola?

Välkommen! www.fredrikas.fi Solfvägen 219, Solf 045-1333 956

GRATIS FELSÖKNING! Kom in med din dator så felsöker vi den och ger rekommendationer på vilka åtgärder som lönar sig att göra.

Alina Wilhelms, 8 år: 1. Jag har spelat i 2 år. 2. Piano. 3. Jag ville spela piano för jag tycker om det. 4. Ja, det är kul.

Korsholmsesplanden Ko Kor K orssh or sho h ho olms llm msesp ms esp es e spla la lan an nden den n3 38 38, 8, V Vasa asa as a ssa a 06-3197700 • info@multitronic.fi Öppet Vardagar 9-18

www.multitronic.fi

www.aktia.fi

Lukas Aarnio, 9 år: 1. Jag började spela förra hösten. 2. Gitarr. 3. Jag ville pröva något kul instrument. 4. Ja, det tycker jag.

Visste du det här? Som aktiv kund i Aktia Bank får du 20 % rabatt på Aktia hemförsäkring under första året. Gäller nya avtal.

Fråga mera på vårt kontor!

Elias Andersson, 9 år: 1. Jag har spelat i snart 4 år. 2. Trummor och gitarr. 3. Jag tänkte det skulle vara roligt att kunna spela dem. 4. Ja, jag tycker musik är en bra hobby.

Aktia Korsholm Solf, Solfvägen 213, 65450 Solf tfn 010 247 5210*

*Från fast linje 0,08 €/samtal + 0,06 €/min., från mobiltelefon 0,08 €/samtal + 0,17 €/min.

Ser en människa i varje kund.

Byarådet önskar

Trevlig Sommar! Solfbladet maj 2011 11


Solf IK din lokala idrottsförening Solf Idrottsklubb r.f. har sedan det grundades 1934 haft målet att erbjuda dig och din familj en möjlighet till idrott och motion i närheten där du bor, eller som det står i stadgarna; ”Föreningens syfte är att väcka och höja intresset för såväl idrott som idrottstävlingar bland sina medlemmar. För att förverkliga sitt syfte ordnar föreningen träningsmöjligheter och utbildar ledare, samt arrangerar tävlingar.” Att det finns en möjlighet att motionera nära hemmet är viktigt, speciellt idag när idrott konkurrerar med många andra mer stillasittande fritidssysselsättningar. Vi vuxna kan alltid ta oss in till Vasa eller Smedsby för att motionera, men inte våra barn om inte vi föräldrar har tid eller möjlighet att skjutsa dem fram och tillbaka. Samtidigt bör vi alla minska på körandet för att minska belastningen på vår miljö. Därför är det idag viktigare än någonsin med en aktiv idrottsförening nära dig. Samtidigt är föreningen inte mer än dess medlemmar och ledare. Tack vare aktiva föräldrar som ställer upp som tränare och

våra eldsjälar som brinner för sin idrott, lyckas Solf IK locka nya utövare, både barn som vuxna, att börja idrotta inom föreningen. Inom alla sektioner behövs

det hela tiden nya tränare och ledare för att bibehålla verksamheten. Om du känner att du vill bli en ledare eller på annat sätt hjälpa till inom Solf IK, hör av dig. Om vi tittar på ålderstrukturen inom föreningen så har vi framförallt många barn och ungdomar i verksamheten. Samtidigt har Solf IK även många vuxna och äldre inom såväl lagidrotterna som de individuella sporterna, för att inte tala om alla medlemmar som utnyttjar skidspåret året runt för motion. Så om du eller din familj går och funderar på att börja motionera gå in på Solf IK´s hemsida www.solfik.fi och hitta kontaktuppgifter till våra för närvarande aktiva sektioner; fotboll, orientering, skidning, rinkbandy och innebandy. Om du inte hittar det du söker kan vi hjälpa till att starta upp en ny sektion inom den idrott du är intresserad av. Ett bra exempel på detta är innebandy, vilket är den nyaste sektionen inom föreningen med början från 2006. Om du vill börja idrotta redan idag så har både fotboll och orientering kommit igång med sin verksamhet för året. Här bredvid hittar du lite mer information om orientering. På Solf IK styrelses vägnar Jari Hyvönen, Ordförande Solf IK

12 Solfbladet maj 2011


Hembygdsinventerarna ställde ut

Orienteringssektionen informerar Solf IK, orienteringssektionen har startat upp sin verksamhet med Måndagsbommen 18.4 efter en snörik och aktiv skidorienteringsvinter. Måndagsbommen ordnas varje måndag med startmöjlighet mellan kl. 18–19. Du hittar till rätt plats genom att besöka vår hemsida och se var nästa tillfälle ordnas. Nytt för i år är samarbetet med Malax IF. Från 16.5 ordnas varannan Måndagsbom i Solf och varannan i Malax. Har du funderat på att pröva på en ny aktivitet eller har du deltagit tidigare? Det finns banor för alla. Orientering är både en tuff och hård elitidrott och samtidigt en utmärkt motionsform och familjeidrott. På sektionens hemsida www.ol.solfik.fi finns närmare information om verksamheten i Skogsposten. I Skogsposten finns information om verksamheten under året dvs. träningar och tävlingar. Där hittar du också karttecken och beskrivning på hur man tar kompassriktning mm. Solf IK, orientering kommer att arrangera Kvarkenträffens första deltävling i juli, 28.7. Vi siktar på över 500 deltagare. Från föreningen får alla upp till 16 år orientera och alla äldre är välkomna som funktionärer. I slutet av september ordnar föreningen också Natt-DM i skogarna runt Solf. Vi hoppas kunna bjuda på många trevliga stunder i orienteringens tecken. Ta dig tid och kom ut och njut av naturen! Lena Granholm, Ordförande orienteringssektionen, Solf IK

I förgrunden Hildur Möuts och Gunnel Paxal.

Den sista söndagen i mars ordnade hembygdsinventerarna i Solf en utställning i Solf skola. År 1989 började en grupp samla in och kopiera gamla fotografier samt förse dem med text. Gruppen har fortsatt med endast några års uppehåll i slutet av 1990-talet. Detta har resulterat i närmare 3000 fotografier, prydligt insatta i album och försedda med text. Utställningen omfattade 25 album med tidningsklipp rörande Solf. Ända sedan början av 1970-talet har Bengt Brors samlat allt som skrivits om Solf och Solfbor från alla tillgängliga tidningar. Dessa album fanns med på utställningen förutom också flygfoton över Solf från år 1932 samt kopia av den allra första kartan över Solf, ritad av Jonas Gedda på 1600-talet. Utställningen besöktes av 63 personer av vilka många satt kvar ända tills stängningsdags. Många intressanta diskussioner om gångna tider hördes från borden. Albumen är nedpackade i lådor och kan inte beses vid andra tillfällen än ordnade utställningar innan byn får ett ändamålsenligt arkiv med tillhörande forskarrum. av Ann-May Carlsson-Wikström

Har du sett vår hemsida? Solfs egen hemsida uppdateras med jämna mellanrum. Gå in och titta på www.solf.fi. Ta kontakt med Byarådets webbansvarig Tina Westerlund om du har synpunkter på innehållet. tinawesterlund73@netikka.fi Solfbladet maj 2011 13


Gårdsgrupper i Solf:

Ånäsbacken och Forsbacken På 1700-talet fanns enligt Gunnar Rosenholm två gårdar på Ånäsbacken, ”ÅnäsIsakas” och ”Ånäs-Antas”. I den ena gården bodde Erich Bertilsson Skytt och Beata Danielsdotter och i den andra gården bodde kyrkväktaren Markus Bertilsson Ånäs.

1. År 1860 nämns vid ”Ånäs-Isakas”, Isak Jonasson Ånäs (1824-1902), som var gift med Johanna Isaksdotter Köping från Malax (1824-1875). Barn: bl.a. Jonas och Beata. ”Ånäs-Isakas” var en stor, präktig gård. Gårdstunet var helt kringbyggt med många hus enligt Rosenholms beskrivning i boken Solf Sockens historia. Stockar från detta hus användes, då Solf Andelshandel byggdes.

Manbyggnaden ingick i en helt sluten fyrkant.

2. I ”Ånäs-Antas” gård var Anders Johan Jakobsson Solwin eller Ånäs husbonde.

4. Jonas Isaksson Ånäs (1865-1941) gift med Emma f. Ståhl från V-Solf. (1861-

3. Matts Gästgifvars från Barkamon (18581938) och hustrun Vendla tog namnet Englund. De köpte jord av Isak Ånäs och byggde hus. Som gamla bodde de i lillstugan. Sonen Verner (1901-1966) gifte sig år 1922 med Ida Sofia Ånäs (1902-1995). De bosatte sig i hans föräldrars hus. Barn: Judit, Runar och Karl.

Allund

Barkamo Mobacken

Barkamobacken Lillgård

Sassi

6

Rönnlund

Ånäs berget 4

Skräddaris åkrarna

5 Enholm

3

Snickars

1 13

8

7 9

Ånäs

10

Ytterbys kärret 14 Solfbladet maj 2011

Köping

11

12

Forsback

Boström


1948) byggde hus på denna plats. Av barnen levde Jenny ogift i hemgården till sin död 1966. Från början av 1950-talet bodde Runar Englund (1925-1987) och hustrun Margit f. Granholm (1924) i ena delen av detta hus. Barn: Dorrit och Sten. Efter Runars död 1987 fortsatte Margit att bo i huset. Sonen Sten med hustru IngMari och döttrarna Linda och Nina bodde i andra delen. I slutet av 1990-talet flyttade Margit till kyrkbyn och Stens dotter Nina och Johan Sten med två barn bor nu i husets andra del.

stuga och fähus. Hon hade sin beteshage, där Karl Englund senare byggde hus. Hon köpte också jord på andra sidan vägen intill ån. På denna plats byggde på 1980-talet Kurt och Maria Holmlund sitt hus. De bodde där med sin yngsta son tills huset såldes i början av 2000-talet. Jimmy Kvist med rötter i Mobacken och sambon Christine Skjäl köpte huset och Jimmy Kvist har bott kvar tills han år 2010 sålde huset vidare till Britt-Mari och Marcus Engblom och deras tre barn.

5. På platsen för ”Ånäs-Isakas” byggde Karl Englund hus år 1965 och bodde där med hustrun Brita och dottern Monika, som båda dog unga. Han ingick nytt äktenskap med Barbro Skytte och bodde där med henne och hennes dotter Inger Skytte. År 2004 såldes huset till Stens dotter Linda och Ulf Svahn. De har två barn.

9. En bit söderom Ånäs Kaals tomt byggde Sixten Vestling och hustrun Siv-Britt, f Björk hus år 1976. De hade tre barn. I slutet av 1990-talet såldes huset till Magnus och Camilla Lervik, f. Norrgran med fyra barn. Huset har haft ytterligare två ägare innan år 2010 paret Matti Mäki och Katri Salo flyttade in.

6. Här på gamla uppfartsvägen till Englunds byggde Andreas Högback och Marianne Mattas hus år 2007. Huset såldes 2010 till Magnus Lundell och Linda Häggblom. De har två barn. Nära intill nämnda hus finns åtta husgrunder vars ägare är kända och uppgifter om dem finns dokumenterade. De förbigås dock i detta sammanhang.

10. År 1987 byggde Tore och Riitta Carlsson huset och bodde där med tre barn. Huset såldes till Lars Johan Backman och Camilla Grönvik som bor där med två barn.

7. Platsen kallades Husmoen och där bodde ”Ånäs Kaal”. Han var född Buss och hemma från Vikby men tog namnet Ånäs, då han gifte sig med Beata Sofia Ånäs. Dottern Selma bodde som ogift kvar i hemgården till sin död. Brodern Edvard var bosatt i Vasa men hans son Kalle (19101960) växte upp hos sina farföräldrar och som gift med Enni f. Svarvar (1908-1960) flyttade de in i ett hus, som flyttats intill farföräldrarnas hus. Sistnämnda hus revs i början av 2000-talet medan det äldre huset rivits tidigare. 8. Ingen minns hur Maria Thors kom sig till Ånäsbacken. Hon jobbade som hjälp hos Ånäs Kaal och Beata. De sålde jord åt henne och hon blev kvar och byggde både

11. På andra sidan vägen finns Forsbacken, där bröderna Nestor Carlsson (1885-1961) och Herman Gästgifvars år 1908 byggde

hus. Husstilen är inspirerad av att Nestor hade vistats några år i Amerika. År 1911 övertog Nestor huset, då han år 1910 hade gift sig med Matilda, f. Orre (1885-1954) från Malax. De fick fyra barn: John, Edvin, Edit och Gunnar. Huset köptes småningom av Gunnars son Göte, där han först bodde med hustrun Yvonne och deras två barn Anja och Jonas och sedan med andra hustrun Ritva och barnen Janne och Jenni. 12. I medlet av 1940-talet byggde Gunnar Carlsson (1916-1989) och hustrun Margit, f. Kvist från Sundom hus intill Gunnars hemgård. De hade fyra barn: Christer, GunBritt och tvillingarna Tore och Göte. Något år efter Gunnars död flyttade Margit in till kyrkbyn och huset, som ägs av Göte, har mestadels stått tomt. 13. Till gamla bebyggelsen på Ånäsbacken hörde också en vattenkvarn vid Forsbackaforsen i Solf å. Kvarnens ägare var Jakob och Karl Pått från Barkamon och Jakob Qvist från Mobacken. Källor: Gunnar Rosenholm: Solf Sockens Historia II Intervjuer med Judit Paxal f.Englund och Karl Englund. Sammanställt i mars 2005 av Ann-May Carlson-Wikström och kompletterat i mars 2011.

Rättelse till artikeln om Dammbacken i förra numret av Solfbladet Den stuga, som omnämndes, där Erik och Anna Björklund bodde, flyttades inifrån Solf och återuppbyggdes på Dammbacken 1915 av Arvid och Anna Flemming i samband med att de gifte sig. De bodde här till omkring 1923 och här föddes barnen Leo, Jarl och Inga. De köpte då en gård i Munsmo by och flyttade dit. Gården på Dammbacken jämte tomt såldes för att Solf Andelsmejeri skulle byggas här. Mejeriet kom dock att byggas vid Solf åbro, emedan också Tölbyborna kom med i bolaget. Erik och Anna Björklund köpte då gården och tomten på Dammbacken.

Solfbladet maj 2011 15


Aktuellt från Stundars: av Gunilla Sand

30-årsjubileum för Hemmersgården på Stundars I år har det gått 30 år sedan Hemmersgården återinvigdes som kulturcentrum på Stundars. I vinter har vi därför fokuserat på att få Hemmersgårdens kök renoverat och i toppskick inför sommarsäsongen. Även om kvadratmetrarna inte är många så blir det ett omfattande arbete när dagens teknik inom ventilation, vatten- och avlopp, elektricitet etc. skall passas in i ett äldre hus. Resultatet blev ett professionellt kök väl lämpat som beställningsrestaurang.

I samma veva så gjorde vi även en uppfräschning av toaletterna. Hemmersgårdens rumsindelning är ursprunglig och i det s.k. Minnesrummet finns en av husets originalkakelugnar kvar. Hemmersgården har sitt namn efter författaren Jarl Hemmer (1893–1944) som växte upp i huset. Byggnaden är ritad av A. Mannelin och uppfördes år 1886 på Skolhusgatan 8 i Vasa.

Att utveckla museala vardagsrum Tillsammans med friluftsmuseet Sagalund på Kimitoön kommer vi att ha ett gemensamt treårigt projekt som heter ”Museala vardagsrum”. Inom projektet vill vi förbättra våra museer så att besökare kan trivas än bättre här. Vi kommer bland annat att ta fram olika pedagogiska paket och även utveckla mu-

seimiljön. I projektet kommer att ordnas flera seminarier tillsammans med Sagalund. Som ett första led i projektet kommer vi redan i sommar att ha ”stugfolk” på plats i Smedens stuga under juli månad. Det är ungdomar som kommer att ”bo” och ”arbeta” som man gjorde i Solf för drygt 100 år sedan.

Sommarens evenemang Sommarens tidsresor kommer i år att ha temat bröllop och närmare bestämt bröllopsförberedelser och läsförhör. Årets skattjakt, som precis som tidsresorna infaller i juli, blir en kattjakt. Husets katt är försvunnen och det gäller för besökarna att söka kissemissen. Datum att lägga på minnet: 10.7 Hantverkardag 31.7 Konstens söndag med Konstrutten i Solf 7.8 Hantverkardag

Stundarsklubben till Björneborg Stundarsklubben för 3–4-klassister har under hela vintern arbetat flitigt med fotografering inför en utställning i Björneborg. Utställningen hade temat ”rörelse” och visas på barn- och ungdomsfestivalen Vähäx valottaa i maj och juni. Stundarklubbisarna åkte ner i buss till vernissagen och fick alltså stolta se sina egna verk tillsammans med ca 40 andra utställningar från hela landet. Festivalen är nationellt känd så visst var det fint att Stundarsklubben fick delta. I augusti visas sedan fotografierna i Fähuset på Stundars.

16 Solfbladet maj 2011


Vielä nimetön eläinlääkäriklinikka Sulvalle FREDRIK BÅSK

Vuodesta 2004 vuoteen 2008 Sofia Skog työskenteli kunnan eläinlääkärinä Maalahdessa. Alueellinen yhteistyö, koskien ympäristöterveydenhuoltoa ja eläinlääkärihuoltoa, johti siihen, että hänen virkansa siirtyi Mustasaaren kuntaan, mutta hänen toimipisteensä oli Maalahdessa. Useita kysymyksiä klinikan avaamisessa. Vastaus saadaan ennen seuraavaa pääsiäistä.

Sofia on saanut koulutuksensa Uppsalassa. Tentattuaan suomalaisen lainsäädännön, hän sai pätevyyden harjoittaa tätä ammattia myös Suomessa. Klinikan nimi on yhä avoinna. Mutta Sofia lupaa, että hän keksii jonkun näppärän nimen. – Keksin kyllä jotain jännittävää, sanoo Sofia hymyillen. Perheeseen kuuluvat lapset Signe ja Valter.

– Rakentaminen vie sen ajan kuin se vie. Klinikka on aika valmis, mutta asuintalomme ei ole vielä läheskään muuttovalmis. Samanaikaisesti on lapsia, Signeä ja Valteria, hoidettava. Siinä auttaa tietenkin Markus, hän sanoo. – Aluksi klinikka vastaanottaa pieniä eläimiä, kuten koiria, kissoja ja kaneja. Isommat eläimet hoidan siellä, missä ne ovat, Sofia kertoo. Tähän mennessä hän ei ole kieltäytynyt ottamasta vastaan minkäänlaisia eläimiä. Sofialle on tärkeää, että eläin saa oikean hoidon. Kysymykseen, mikä on eksoottisin eläin mitä hän on hoitanut, on vastaus kilpikonnat ja liskot.

– Rakentaminen vie sen ajan kuin se vie. Klinikka on aika valmis, mutta asuintalomme ei ole vielä läheskään muuttovalmis. Solfbladet maj 2011 17


Aktia Sulvan uuden konttoripäällikön Useimmat, joilla on ollut asiaa pankkiin Sulvalla, ovat tavanneet hänet, Malin Sandströmin, Aktia Sulvan uuden konttoripäällikön viime vuoden elokuusta lähtien.

kea. Pienten konttorien etuna on kuitenkin henkilökohtainen kontakti asiakkaisiin ja se, että henkilökunta todella tuntee asiakkaansa. Sulvan konttorin lisäksi Malin vastaa myös Aktian Sundomin konttorista.

malin hulkki

Mutta aivan uusi pankissa hän ei kuitenkaan ole. Jo 11 vuotta sitten hän aloitti pankkiuransa juuri täällä. Kuusi kesää hän työskenteli Aktia Sulvan kassassa. Kun hän sai valmiiksi pedagogiikkaopintonsa vuonna 2005, hän sai vakituisen viran asiakasneuvojana Aktia Helsingbyssä, siellä hän viihtyi hyvin. Kun konttoripäällikön virka Sulvalla avautui sen jälkeen kun edellinen konttoripäällikkö jäi eläkkeelle, halusi Malin hakea virkaa, koska hän mielellään hakee uusia haasteita. – Työn monipuolisuus ja asiakaskontaktit ovat minun mieleeni, sanoo Malin. Että Malin ei ole opiskellut esimerkiksi ekonomiaa, ei hänen mielestään ole ongelma. – Sen, mitä minun tarvitsee tietää taloudesta, olen oppinut työn kautta, hän

Henkilökunta: Malin Åbonde, Susanne Heinonen ja Malin Sandström.

18 Solfbladet maj 2011

Malin Sandströmin, Aktia Sulvan uuden konttoripäällikön viime vuoden elokuusta lähtien. toteaa, ja tärkeintä työssä ovat kuitenkin asiakaskontaktit. Tänä päivänä pankki hoitaa monia muitakin asioita kuin perinteisiä pankkiasioita. – Pankissa työskennellessä on hallittava sekä vakuutusasiat kuin kiinteistövälityksenkin, jota Aktia nykyään myös hoitaa, toteaa Malin. Tämä vaatii paljon tämän päivän pankkihenkilökunnalta ja varsinkin pienissä konttoreissa tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien tulee osata enemmän tai vähemmän kaik-

Malin asuu Maalahdessa yhdessä miehensä ja 2½-vuotiaan tyttärensä kanssa. Malin näkee sekä hyviä että huonoja puolia siinä, ettei asu ja työskentele samalla paikkakunnalla. – Kylän toiminnassa ei ole samalla tavalla osallisena, mutta ehkä toisaalta on hyväkin, ettei hoida naapurinsa raha-asioita, hän sanoo. Vastapainona pankkityölle Malin omistaa aikaa rakkaalle harrastukselle, jonka parissa hän on ollut lapsesta asti, nimittäin jalkapallolle. Malin pelaa Petalax IK:ssa, joukkue, joka nousi edellisvuotena divisioona kolmosesta kakkoseen. – Jalkapallo on intohimo, jolle tulevaisuudessa toivon voivani antaa enemmän aikaa, sanoo Malin. Intohimon jalkapalloon hän jakaa myös miehensä kanssa, joten jalkapalloa tulee katsottua paljon ja otteluista keskustellaan paljon vapaa-ajalla. Ja häämatka muutama vuosi sitten suuntautui Manchesteriin Englantiin jalkapalloa katsomaan.


istockphoto

Oletko kiinnostunut kuituverkosta Sulvalle? Mielenkiintoinen ja aika uniikki kokoontuminen järjestettiin Sulvan koululla maaliskuun alussa. Agendassa oli keskusteluilta koskien ”tulevaisuuden infrastruktuuria digitaalisessa kommunikaatiossa Pohjanmaalla ja erityisesti Mustasaaressa”, järjestäjinä Mustasaaren kunnan edustajat ja kutsutut vieraat Kruunupyystä ja Närpiöstä. per lundberg

vaisuuden tekniikkaa siinä merkityksessä, että tekniikka voi ”kasvaa” tarpeiden lisääntyessä. Tänään 10 tai 100 megabittiä, huomenna 1000, ylihuomenna... kuka tietää? Tekniikka ei aseta rajoituksia, investoinnin tulisi säilyä hyvin, hyvin kauan. Se ei ole siis mikään muoti-ilmiö, vaan jotain mikä säilyy jatkossa.

Vielä on vaikeaa sanoa tarkkaan, mihin hintaluokkaan tulevan kuituverkon liitäntä asettuu. Muissa kunnissa esiintyy hintaluokkaa n. 2000 €. Toivottavasti hintaluokka tulee olemaan 2000–2500 €:n välissä myös Sulvalla. Mikäli kannatus on runsasta, voi tietenkin olla mahdollista saada hinta vielä laskemaan.

Oletko kiinnostunut? Täytä siinä tapauksessa alla oleva ilmoitus kiinnostuksesta ja postita se Per Lundberg´lle, Himisbackvägen 13. Mielenkiinnosta voi ilmoittaa myös Facebook-sivustomme kautta. Etsi ”fiber till Solf” ja löydät sivumme. Ilmoitus ei ole sitova tässä vaiheessa – keräämme alustavan kiinnostuksen ennen yhteydenottoa eri kaupallisten toimittajien kanssa ja mitä useampi allekirjoittanut, sitä paremman tarjouksen voimme saada. Kiitos etukäteen kiinnostuksestasi!

✓ Kyllä, olen kiinnostunut liittymään tulevaan kuituverkkoon Sulvalla! Nimi: _______________________________________________________________

Sulvalainen Per Lundberg oli mukana keskusteluillassa. Hänellä on suuria odotuksia kuituverkon tuomista mahdollisuuksista Sulvalle ympäristöineen. Kuitu on yksinkertaisesti tulevaisuutta. Se ei ole sen vaikeampaa, sanoo Per. Tule-

Osoite: ______________________________________________________________ Puhelinnumero: _______________________________________________________ Sähköpostiosoite: ______________________________________________________

Solfbladet maj 2011 19


IK Itella Posten Ab Itella Green

Datorer till förmånliga priser från tel: 347 5800, epost: info@agrolink.net Mikaela Finne | 050 548 9664 | Solfvägen 213

Vi finns i SOLF centrum (ingång till Fredrikas) Solf blomsterhandel Sulvan kukkakauppa 344 0633

• Snittblommor, krukväxter... • Binderier • Presentartiklar, krukor, kort... Öppet: Må–Fr 9.00–17.00 Lö 9.00–13.00

UFFE´S TAXI 0500 128 374

Semesteröppet 4 juli–19 augusti Må–Lö 9.00–13.00

Det mesta för jordbrukets och hemmaträdgårdens behov fås från vårt lager.

DIN CYKEL

Stundars öppet alla dagar 27.6–15.8 kl. 11–17

Kom och träffa Stundars ”stugfolk” i juli! - Tidsresor och (s)kattjakt för barn - Husdjur i museiparken - Barnkalas 29.6 - Hantverkardagar 10.7 och 7.8 - Utställningar

Solf LantbruksCenter

Tel. (06) 344 2200 www.stundars.fi

Allt inom branschen hörande maskiner och annan utrustning

Tel: 06-3440 240

Nybyggen, renoveringar, golvgjutningar mm.

Öppet: Måndag-Fredag 7.30-17.00 Lördag 9.00-12.00

Strandvägen 1290

66100 Malax

Tfn (06) 3440 505

Gräsklippare, motorsågar, byggmaterial mm.

Virke och byggmaterial Puutavaraa ja rakennustarvikkeita

AB OY

Anne Ström

Tom 010 8201349, David 010 8201348 www.puukeidas.fi

GSM: 050-536 2884

e-mail: a-m.strom@netikka.fi

Städ- och fastighetstjänster samt övriga sysslor för hemmet och arbetsplatsen Siivous- ja kiinteistöpalveluja sekä muita tehtäviä kotiin ja työpaikalle

Nu även fastighets- och grönområdesskötsel

Myrvägen 25, SOLF

Direktförsäljning. Ring 050 - 4036 472 när det rör sig om rör

AB SOLF RÖR OY

Bokförings- och kontorstjänster

ja asia on putkessa

Allt inom VVS VVS-Butik Oljebrännarservice maj 2011 www.solfror.fi Lallastået20 21 Solfbladet 65450 SOLF www.putkireformi.fi

☎ 06-3440 334 Fax 06-3440 531 info@solfror.fi

Tfn 0500 163 060 www.smeds.fi

BOKFÖRING

Verifine Linda Ä 050 597 0834, Solf www.granholm.fi

www.granholm.fi Fråga mer: Peter ✆ 0500 776624 Konkurrenskraftiga priser!

Profile for Johanna Björknäs

Solfbladet 1/11 web  

Solfbladet 1/11 web  

Profile for jbj011
Advertisement