Page 1

Coverfoto: Jean Busselen

#19 2017


INHOUD Jean Busselen

Stefan Alen

Beste Lezer, Dit fotomagazine, geeft iedereen die iets te bieden heeft op vlak van fotografie, de kans om hun werken hierin gratis te publiceren.

5

APL Fotomagazine staat verder open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, musea, sponsors enz. .

Raquel Huijgen

JONG TALENT

Neem daarom contact op met ons en praat erover. info.apl.magazine@gmail.com

De redactie

Magazine

Magazine APL FotoMagazine

1

Re

GAST


18

55

enate Oskam

Sabine Schrayen

TFOTOGRAAF

Exposant APL

Agenda Nederland

35

APL Group

55

Martine Franck Magnum fotograaf

65

Agenda BelgiĂŤ

105

APL FotoMagazine

2


79

91

Kim Somers

Katja Roovers

MODEL Portfolio

MODEL Portfolio

Geselecteerd - Moderne architectuur

121

Wedstrijd coverfoto - Concertfotografie

145

Vrije beelden

147

Richtlijnen portfolio

150

APL FotoMagazine

3

12

Stijn Bo

REE


29

ohrer

EKS

APL FotoMagazine

4


g n o J t n e tal

Raquel Huijgen APL FotoMagazine

5


n

Naam: Raquel Huijgen Woonplaats: Poortugaal - Nl

Concept… E-mail:raquel_huijgen@hotmail.nl W e b s i t e : http://www.raquelhuijgen.com/

APL FotoMagazine

6


Vrijwel al mijn werken zijn zelfportretten, ook al zijn het zelfportretten, het draait niet om mij, maar om het intieme proces van het maken van de foto. Bij het uitvoeren van een nieuw idee voel ik me uiterst kwetsbaar. Door zelf het idee te hebben, de camera te besturen en het model te zijn ontstaat er een dans met de camera en ontstaan deze kenmerkende beelden, lichamen zonder gezichten in een uitgemeten compositie. Mijn werk gaat vooral over een gevoel. De ideeÍn ontstaan op de gekste momenten, de foto’s worden gemaakt op gevoel en de compositie kies ik omdat hij goed voelt. Ik kan nooit per direct uitleggen wat ik met een nieuw idee bedoel, dat wordt pas duidelijk wanneer het nieuwe project is afgerond.

APL FotoMagazine

7


het draait niet om mij, maar om het intieme proces

APL FotoMagazine

8


APL FotoMagazine

9


APL FotoMagazine

10


grenzen te zoeken tussen

APL FotoMagazine

11


Door een lichaam in allerlei onaangename of zelfs confronterende situaties te plaatsen. Probeer ik de grenzen te zoeken tussen controle en controleverlies. De Torenkamer serie was een project in het VondelCS in het Vondelpark, Amsterdam. Ik had de kans om 5 dagen mijzelf op te sluiten in het torenkamertje om aan de slag te gaan met nieuwe foto’s. Het kamertje was zo’n 2,5 x 2,5 m en het was zeker een uitdaging om zoveel mogelijk hieruit te halen. Later ben ik het gebouw verder gaan verkennen en zijn er nog een aantal werken ontstaan door de inspiratie die ik kreeg door de schitterende kamers en deuren in het gebouw.

controle en controleverlies

APL FotoMagazine

12


‌werken door de i die ik k

APL FotoMagazine

13


n ontstaan inspiratie kreeg‌

APL FotoMagazine

14


APL FotoMagazine

15


APL FotoMagazine

16


GAST FOTO GRAAF

APL FotoMagazine

17

Re


enate Oskam Gouda Mijn naam is Renate Oskam. 4 jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen. Ik wilde graag beter leren kijken naar composities en ik wilde een spiegelreflex handmatig leren bedienen. Ik ben begonnen met het volgen van een basiscursus fotografie, daarna heb ik nog een vervolgcursus gedaan, gevolgd door een heleboel workshops van nachtfotografie tot macrofotografie. Door de vele huiswerk opdrachten ontdekte ik na een tijdje waar mijn passie lag: architectuur en dan met name in zwart wit. Later zijn daar ook nog wel landschapsfoto’s bij gekomen en dan vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang.

APL FotoMagazine

18


APL FotoMagazine

19


info@oskamfotografie.nl

APL FotoMagazine

20


APL FotoMagazine

21


APL FotoMagazine

22


APL FotoMagazine

23


Voor wat betreft de architectuurfoto’s: ik raak ontroert door lijnen, vlakken, perspectief e.d.. Zwart wit vind ik daarbij het mooist, omdat kleur nog wel eens afleidt van de vorm. Ik fotografeer graag op stations, maar ook in musea of bijzondere gebouwen. In het dagelijks leven ben ik leerkracht op een basisschool, maar ieder vrij momentje ga ik er op uit met mijn camera. Inmiddels heb ik al op diverse plekken geëxposeerd en er staan zelfs nog een aantal exposities aan te komen. Binnenkort zijn er nog 3 exposities van mijn foto’s: Van 17 juni tot en met 25 juni bij Kunstschouw in Renesse Van 15 juni tot half september in 2 kerken in De Bilt De hele maand augustus in de bibliotheek van Apeldoorn.

APL FotoMagazine

24


APL FotoMagazine

25


APL FotoMagazine

26


APL FotoMagazine

27


APL FotoMagazine

28


APL FotoMagazine

29


APL FotoMagazine

30


“…ik raak ontroert door lijnen…”

APL FotoMagazine

31


“Zwart wit vind ik daarbij het mooist…”

APL FotoMagazine

32


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

33


APL FotoMagazine

34


Juli Augustus September

APL FotoMagazine

35


NEDERLANDS FOTOMUSEUM ROTTERDAM Wilhelminakade 332 3072 AR Rotterdam,Nederland https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

APL FotoMagazine

36


Jan Cremer De collectie belicht tot 20 augustus 2017

“Al vanaf mijn academietijd had ik een fascinatie voor vrouwelijk naakt, maar nu ik zo’n tien naaktmodellen per maand over de vloer kreeg, begon het uit de hand te lopen. Ik ging bijna elke vrouw op haar eventueel aanwezige erotische bezienswaardigheden beoordelen.” (Ik Jan Cremer Derde Boek, p.231. 2008 ) Voor de vierde editie van de succesvolle tentoonstellingsreeks De collectie belicht

APL FotoMagazine

door … heeft het Nederlands Fotomuseum schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf Jan Cremer als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Voor deze tentoonstelling heeft Cremer vijftien foto’s geselecteerd die hem inspireren of aan het hart gaan. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor het vrouwelijk naakt. Cremer toont prachtige naaktportretten

37


van onder andere Wally Elenbaas, Nico Jesse, Bertien van Manen en Sanne Sannes. Voorzien van een persoonlijke toelichting, werpen de foto’s in deze intieme

tentoonstelling nieuw licht op de collectie en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Jan Cremer drijft als veelzijdig kunstenaar.

Springvloed | Van Zoetendaal & De collectie Van 20 mei tot 7 september 2017

Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor Willem van Zoetendaal zijn kennismaking

met de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, waarin zich miljoenen negatieven, contactvellen en afdrukken bevinden. Iedereen die zich in deze oceaan van beelden begeeft, ontdekt weer

APL FotoMagazine

38


onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de fotografie. Van 20 mei tot en met 3 september presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie. Met zijn oog voor de schoonheid van fotografie, laat gastcurator Willem van Zoetendaal ons kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de Collectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt. Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in totaliteit. Hij laat ons zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden - op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

Uit de Collectie: Katharina Eleonora Behrend, Paul Citroen, Cobie Douma, Bernard F. Eilers, Wally Elenbaas, Ed van der Elsken, Kees Hana, Esther Kroon, Cas Oorthuys, Frits J. Rotgans, Paul Schuitema, Paul Steenhuizen, Richard Tepe en Piet Zwart. Hedendaagse fotografen: Céline van Balen, Ruth van Beek, Holger Niehaus, Arjan de Nooy, Diana Scherer, Otto Snoek en Harold Strak.

Dat de foto’s uit de museumcollectie nog steeds actueel zijn, bewijst Van Zoetendaal door hedendaagse fotografie toe te voegen aan de tentoonstelling. Door deze combinatie ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden. Bijvoorbeeld dat fotografen zowel vroeger als nu gevoelig zijn voor thema’s als een alleenstaande boom, het licht van de maan of weerspiegeling in water.

APL FotoMagazine

39


Sebastiao Salgado - Genesis Van 15 juni tot 7 september 2017

Na London en Parijs brengt het Nederlands Fotomuseum de succesvolle tentoonstelling Genesis naar Nederland. Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor deze fotoserie maakte Salgado meer dan dertig reizen en bezocht meer dan veertig landen. Soms fotografeerde hij onder de erbarmelijke omstandigheden van kou of hitte en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven. Het resultaat is een serie van 250 foto’s van natuur, dieren en mensen. APL FotoMagazine

Ijsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden. Met dit fotoproject van Bijbelse proporties toont Salgado zich een ware meester in de zwart-wit fotografie.

40


De expositie omvat meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto’s en voert de kijker langs vijf geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Lélia Wanick Salgado en is van 15 juni tot en met 17 september 2017 te zien in het Nederlands Fotomuseum. Sebastiao Salgado Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens. Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun

kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

APL FotoMagazine

41


ETNOMANIE | Ellie Uyttenbroek 20 mei tot 27 augustus

ETNOMANIE is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft honderd etnohistorische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum geselecteerd. Vervolgens heeft zij deze samen met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door in de foto’s op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven. Deze zogenaamde worden levensgroot op doek gepresenteerd en doen het museum veranderen in een ‘Etnomanisch’ modemagazine. Met de bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek ons bewust van het feit dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron zijn

APL FotoMagazine

voor de huidige generatie (mode)ontwerpers. Daarmee is ETNOMANIE een knipoog naar het straaten modebeeld van nu: van , en van tot tot Wereldcollectie Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 2012 de Wereldcollectie. Deze collectie bestaat uit ruim 100.000 foto’s, waarin de mens – van 1850 tot heden – in al zijn verschijningsvormen centraal staat. Het grootste deel van de collectie komt uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika. De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van Rotterdamse handelaren, wereldreizigers, zendelingen en missionarissen. Zij fotografeerden tijdens hun wereldreizen of kochten foto’s van lokale beroepsfotografen.

42


FOTOGRAFIEMUSEUM FOAM AMSTERDAM Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam- Nederland https://www.foam.org/nl/home

APL FotoMagazine

43


African Artists’ Foundation 19 mei – 16 juli 2017

De African Artists’ Foundation (AAF) is een non-profitorganisatie gevestigd in Nigeria. Deze organisatie richt zich op de promotie en ontwikkeling van hedendaagse Afrikaanse kunst. Foam toont in samenwerking met AAF werk van drie jonge fotografen uit Nigeria en Kenia: M chiri Njenga (1985), Osborne Macharia (1986) en Kadara Enyeasi (1994). Hun werken presenteren fantasiewerelden waarin verleden, heden, toekomst, feit en fictie samenkomen. De gestileerde versies van de werkelijkheid zijn ambigu: kijken we APL FotoMagazine

naar een utopie, dystopie of het echte leven? Foam toont onder andere Kichwateli (2011) (Swahili voor TV-hoofd), een korte film van M chiri Njenga die zich afspeelt in een post-apocalyptische Afrikaanse sloppenwijk. Een jongen met een televisie als hoofd dwaalt door de straten van een naamloze stad terwijl hij op het zelfde moment informatie uitzendt en registreert.

44


De film reflecteert op een intergenerationele uitwisseling van culturele tradities en een transhumanistisch geloof in (bio)technologische vooruitgang en robotica. Osborne Macharia creĂŤert monumentale portretten van leden van fictieve Keniaanse stammen. Door middel van gestileerde Afro-futuristische beelden herformuleert Macharia echte gebeurtenissen in de Keniaanse geschiedenis, zoals het Britse kolonialisme en de Mau Mau-opstand.

tussen ruimte en (menselijke) vorm. Zijn collages vormen een speelse variatie op de principes van Westerse modernisten zoals Le Corbusier, terwijl zijn werk tegelijkertijd refereert aan de grafische vormen van Afrikaans textielontwerp. Dit initiatief biedt Foam de mogelijkheid om jong talent uit andere culturele contexten te presenteren en nieuwe lokale ontwikkelingen in de fotografie wereldwijd te onderzoeken.

Met een achtergrond in de architectuur is Kadara Enyeasi geĂŻnteresseerd in de relatie

Adam Jeppesen Out of the Camp 16 juni – 27 augustus 2017 In de zomer presenteert Foam de tentoonstelling van de Deense kunstenaar. Foam presenteert vijf recente series: (2014-heden), (2014-2016), (20132014), (2011-2014) en (2011-2012). De werken zijn het resultaat van een zonderlinge 487daagse reis van de Noordpool naar Antarctica. De beelden van afgelegen

APL FotoMagazine

45


en onbegaanbare landschappen ademen een sfeer van verstilling, bezinning en contemplatie. Behalve een zoektocht naar spiritualiteit – die wordt gevonden in afzondering – gaat het werk van Jeppesen ook over de materialiteit en vergankelijkheid van de foto als object. Beschadigingen en fysieke sporen van de reis zijn zichtbaar in het oppervlak. Belangrijk in het werk van Jeppesen is zijn analoge en ambachtelijke werkwijze. Zijn foto’s komen voort uit fysieke uitdaging en

APL FotoMagazine

experimentele afdruktechnieken. De fotograaf was in het verleden lang op zoek naar de perfecte print, maar zag gaandeweg af van dit principe en begon te werken met goedkope afdruktechnieken en massaproductie. Toeval, beschadigingen en imperfectie vormen een essentieel onderdeel van het werk. In een tijd waar het beeld eindeloos geperfectioneerd en reproduceerbaar is experimenteert Jeppesen met de foto als uniek object dat onderhevig is aan verandering en verval.

46


Gordon Parks - I Am You 16 juni - 6 september 2017

De camera kan een krachtig wapen zijn tegen onderdrukking, racisme, geweld en ongelijkheid. De Amerikaanse fotograaf, Gordon Parks (1912-2006) gebruikte fotografie om de vergaande verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving bloot te leggen. Parks was een belangrijke voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor Afrikaans Amerikanen en behandelde thema’s zoals armoede, marginalisering en onrecht. Naast zijn iconische portretten van legendes als Martin Luther King werd hij vooral bekend door zijn foto-essays voor

het prestigieuze hem geregisseerde films als en .

en de door

In de tentoonstelling presenteert Foam de 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation, waaronder vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten. Gordon Parks staat vooral bekend om zijn zwart-wit foto’s maar hij maakte ook veel werk in kleur.

APL FotoMagazine

47


In de tentoonstelling is veel kleurenwerk te zien, naast zijn portretten, documentaireen modefotografie. Ook worden er fragmenten uit Parks’ films en getoond, die in combinatie met de contact sheets en magazines met zijn werk de sociale, maatschappelijke en politieke context laten zien waarin zijn werk is ontstaan. Een tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis waarin de Afrikaans Amerikaanse claim voor gelijkheid de natie in beroering bracht.

toont het werk van een fantastische verhalenverteller. Parks heeft ruimte geschapen voor onderwerpen die onderbelicht waren in een tumultueus tijdperk in de Verenigde Staten. Typerend voor Parks is de open blik waarmee hij naar verschillende groepen in de sterk verdeelde Amerikaanse samenleving kijkt. Hij wist met zijn sterke, verhalende beeldtaal in zowel zijn fotografische werk als zijn films een breed en divers publiek aan te spreken.

Roger Ballen en Asger Carlson No Joke 23 juni - 27 augustus 2017 , een gezamenlijk project van In Roger Ballen (1950, VS) en Asger Carlsen (1973, DK), onderzoeken deze twee kunstenaars door middel van bizarre, eigenzinnige collages de duistere kant van de menselijke psyche. Hoewel hun werkwijzen ver van elkaar verwijderd zijn, delen de kunstenaars een interesse in de sinistere kant van het menselijke onderbewustzijn. Het duo maakte samen 37 beelden, hoewel zij zich nooit samen in dezelfde studio bevonden: de uitwisseling en co-creatie gebeurde namelijk geheel online. Het onheilspellende werk roept een

gevoel van angst en verlangen op die doorgaans alleen in je dromen voorkomt. Voor een opdracht van VICE in 2013 suggereerde Asger Carlsen een samenwerking met Roger Ballen. Dit leidde tot een bijzondere creatieve uitwisseling die zich geheel online afspeelde: de beelden met een witte achtergrond begonnen in Carlsens studio in New York, terwijl de beelden met een donkere achtergrond in Johannesburg tot leven kwamen, waar Ballen woont en werkt.

APL FotoMagazine

48


De kunstenaars stuurden werk naar elkaar en borduurden verder op het beeld van de ander. Dit resulteerde in het duistere, mysterieuze boek (2016) dat een verzameling is van, stillevens, kreupele vrouwfiguren en samensmeltingen van hun zelfportretten.

vormgegeven tentoonstelling toont ingelijste beelden op donkergrijze muren. De werken worden vergezeld door bizarre sculpturen en installaties die door beide kunstenaars ter plekke speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Deze sculpturen vormen een ruimtelijke vertaling van hun fotografische beelden.

in Foam is de eerste museale presentatie van dit project. De duistere

APL FotoMagazine

49


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

Gemiddeld 4.200 lezers per maand

APL FotoMagazine

50


∞

FOTOMUSEUM DEN HAAG Stadhouderslaan 43 2517 HV Den Haag http://www.fotomuseumdenhaag.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien

APL FotoMagazine

51


Gerard Petrus Fieret 20 mei - 10 september 2017

Het Fotomuseum Den Haag presenteert een groot overzicht van het eigenzinnige en uiterst merkwaardige werk van fotograaf Gerard Fieret (1924-2009). Deze markante Hagenaar legde op obsessieve wijze vrijwel alles en iedereen vast wat op zijn pad kwam: mensen, kinderen, dieren, fietsen, auto’s en zichzelf. Maar vooral veel jonge vrouwen: modellen, studenten, moeders,

danseressen, serveersters – of alleen specifieke lichaamsdelen zoals lange benen of weelderig haar. Hoewel hij maar tien jaar (1965-1975) dagelijks fotografeerde, heeft Gerard Fieret een enorm oeuvre opgebouwd dat inmiddels in alle belangrijke Nederlandse fotocollecties is vertegenwoordigd. De laatste jaren krijgt zijn werk ook steeds meer internationale erkenning. Het Fotomuseum Den Haag organiseert deze tentoonstelling met de fotografiecentra Le Bal in Parijs en Camera in Turijn.

APL FotoMagazine

52


Peter Hujar - Speed of Live Tot en met - 15 oktober 2017

De Amerikaanse fotograaf Peter Hujar (1934-1987) startte zijn carrière in de jaren 50 als commercieel fotograaf, maar werd vervolgens onderdeel van de groep kunstenaars, dichters en muzikanten die in de jaren 70 en 80 de New Yorkse underground kunstscene vormden. Zijn portetten van de vaak extravagante types die deel uitmaakten van de extreme kunsten uitgaanswereld in Manhattan, alsook zijn foto’s van dieren en landschappen, kenmerken zich door een zorgvuldige benadering en sobere compositie.

Peter Hujar had de bekendheid moeten genieten van zijn jongere collega en stijlgenoot Robert Mapplethorpe. Vele getuigenissen omschrijven Hujar als een moeilijk man en de bekende fotografiecriticus Vince Aletti – tevens een van zijn beste vrienden – zei: “He could never sell himself”. Ondanks dat hij de commercie verafschuwde en geregeld ruzie maakte met belangrijke galeries bleef Hujar zijn hele leven strijden voor bredere erkenning van zijn werk.

APL FotoMagazine

53


Hujar had altijd een connectie met de personen die hij portretteerde. Hij geloofde dat het de taak van de portrettist was om de singulariteit van het subject naar voren te brengen. Hujar’s portretten zijn dan ook vaak foto’s van uitgesproken en extravagante types, net zoals hijzelf. “Mijn werk komt voort uit mijn leven. De mensen die ik fotografeer zijn voor mij geen freaks of curiositeiten. Ik houd van mensen die durven. (…) Ik fotografeer diegenen die zichzelf tot het extreme dwingen. Dat is wat mij interesseert, evenals mensen die vasthouden aan de vrijheid om zichzelf te zijn.” Behalve de mensen in zijn omgeving fotografeerde Hujar ook dieren en landschappen. Ook deze onderwerpen benaderde hij als een portrettist. Een foto

van een hond door Hujar was nooit zomaar een hond, maar een portret van een heus karakter. In de jaren 70 verwierf Hujar enige bekendheid met zijn eerste en enige boek Portraits in Life and Death (1976), waarvoor Susan Sontag het voorwoord schreef. In Hujars oeuvre is de dood een telkens terugkerend thema. Een van zijn beroemdste foto’s is die van Candy Darling die zelfbewust voor hem poseert op haar sterfbed. Zijn focus op dit onderwerp nam in de jaren 80 toe toen de aidsepidemie om zich heen greep in de gayscene van zijn stad New York. In 1987, op Thanksgiving Day, wordt deze ziekte ook hem fataal. Peter Hujar wordt slechts 53 jaar oud.

APL FotoMagazine

54


APL G

t n a s o p x E

SABINE SCHRAYEN

APL FotoMagazine

55

Expos


GROUP

seerde

APL FotoMagazine

56


APL FotoMagazine

57


APL FotoMagazine

58


APL FotoMagazine

59


APL FotoMagazine

60


APL FotoMagazine

61


APL FotoMagazine

62


APL FotoMagazine

63


APL FotoMagazine

64


Martine Fr Antwerpen 1938 - 2012

Magnum

APL FotoMagazine

65


ranck

N Martine Franck werd geboren op 2 april 1938 in Antwerpen als dochter van Louis Franck. Zij brengt haar jeugd door in de Verenigde Staten en Engeland, en ze studeert daarna kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Madrid en de Ecole du Louvre in Parijs. In het milieu van de studenten te Parijs maakt ze kennis met Ariane Mnouchkine met wie ze een initiatiereis naar het Verre Oosten onderneemt. Hierdoor wordt Martine Franck bewust van haar verlangen om fotografe te worden. Terug in Frankrijk maakt ze haar debuut als assistente van Eliot Elisofon en Gjon Mili bij Time-Life Paris. Beiden moedigen ze aan bij haar eerste reportages. Haar vriendschap met Ariane Mnouchkine zet haar er ook toe aan de groep van het Théâtre du Soleil te volgen vanaf haar creatie in 1964 tot vandaag. Maar ze trok ook de aandacht van regisseur Robert Wilson die haar engageerde om de toneelfoto's van zijn productie van de fabels van La Fontaine in de Comédie Française te realiseren.

APL FotoMagazine

66


Martine Franck toont belangstelling voor de unieke werkmethodes van deze coöperatieve van komieken; haar kleurfoto’s doordrenken de toeschouwer met de irreële sfeer van hun voorstellingen en repetities. In 1966 leerde ze Henri Cartier-Bresson kennen waarmee zij in 1970 huwde. Aanvankelijk legde zij zich toe op modefotografie in opdracht van de New York Times en later voor Vogue. In 1972 richtte ze het Franse persagentschap Viva op, samen met een groep van acht fotografen en fotografeert onder andere voor het tijdschrift Vogue en voor het Ministerie van de Rechten der Vrouw.

®

APL FotoMagazine

67

verlangen o fotografe t worden


om te

APL FotoMagazine

68


APL FotoMagazine

69


APL FotoMagazine

70


Martine Franck maakt dan vele portretten van schrijvers en kunstenaars. Haar beelden weerspiegelen het onderlinge vertrouwen en eerbied die natuurlijk ontstaan tussen de fotografe en haar modellen. Zij realiseert o.a. vrouwenportretten voor de rubriek « Les Contemporaines » (« Vrouwen

van deze tijd ») van het tijdschrift Vogue ; dit project wordt afgewerkt dankzij een vergelijkbaar werk van grotere omvang dat in 1983 werd uitgevoerd voor het Ministerie van de Rechten der Vrouw. In hetzelfde jaar wordt Martine Franck volwaardig lid van Magnum Photos.

APL FotoMagazine

71


Sinds 1985 werkt ze samen met de vereniging van de Petits Frères des Pauvres (Kleine Broeders der Armen), die zich bezighoudt met de oudere mensen en de uitgslotenen. Le Temps de Vieillir, een bundel van portretten van eeuwelingen is het eindpunt van haar overdenking over het statuut en de marginalisatie van ouderdom. Haar belangstelling als vrije fotografe ging vooral uit naar reportages waarin de mensen centraal stonden en waarvan zij haar handelsmerk maakte. Een voobeeld in dat opzicht was een reportage in een bejaardentehuis in Ivrysur-Seine met het beroemde beeld van een oude vrouw aan een tafel die de fotografe bekijkt door haar hand die ze als een lens voor haar oog houdt. In al haar foto's blijkt haar zin voor waarneming en compositie. Het gaat altijd over mensen die in hun context worden geplaatst zodat er een situatiebeeld ontstaat dat verder gaat dan een louter portret.

Vaak is daarbij een zachte humor niet ver weg en spelen vrouwen daarbij een specifieke rol. Alles bij elkaar gaat het vrijwel altijd om humanitaire documenten. In 1993 trekt Martine Franck voor het eerst naar het eiland Tory in het noord van Ierland. Zij bestudeert er het dagelijkse

®

leven van een traditionele Keltische gemeenschap die afgezonderd van het continent leeft. In 1998 stelt ze een portret van dit enige wereldje en zijn inwoners voor in het boek Tory, Ile aux Confins de l’Europe.

APL FotoMagazine

72


APL FotoMagazine

73


APL FotoMagazine

74


®

Daarna vertrekt ze naar Azië om boeddistische Tibetaanse kinderen te ontmoeten in India en Nepal. Dankzij de steun van Marilyn Silverstone, gewezen lid van Magnum Photos, die een boeddistische non is geworden, bestudeert Martine Franck de opvoeding van de Tulkus, jonge monniken die worden beschouwd als de reïncarnaties van grote spirituele meesters; ze wijdt een boek aan hen dat in 2000 verschijnt. Van haar talrijke reizen heeft de fotografe beelden teruggebracht die getuigen van een unieke zin voor empathie, openheid en menselijke warmte.

Uit haar werk spreekt een grote interesse in mensen en andere culturen. Het in 1998 verschenen ‘One day to the next’ bevat een overzicht van haar favoriete foto’s, gerangschikt naar de onderwerpen die ze zo graag fotografeerde: het theater, Azië, ouderdom, maar ook met portretten van uiteenlopende mensen als Marc Chagall en Michel Foucault. In 2003 en 2004 volgt Martine Franck de scenograaf Robert Wilson in de Comédie Française om zijn vernieuwende enscenering van de Fables de la Fontaine

APL FotoMagazine

75


…unieke

zin voor empathie, openheid en menselijke

te fotograferen. Dit werk wordt in 2004 door Actes Sud gepubliceerd in een boek met als titel Fables. Na het overlijden van haat echtgenoot in 2004 hield zij zich intensief bezig met de Cartier-Bresson stichting die zij in het leven had geroepen om zijn archief en de tentoonstellingen van zijn oeuvre te bewaken, deze taak bleef ze met veel ijver doen tot aan haar dood .

Martine Franck stierf in Parijs op 15 augustus 2012. Met Martine Franck verliest de internationale fotografiegeschiedenis één van haar sterke en heel persoonlijke pijlers en het agentschap Magnum een gewaardeerd lid van deze exclusieve club. Bron: Wikipedia, Knack, Pf, Euro Visions

APL FotoMagazine

76


APL FotoMagazine

77


‌zin

voor waarneming en compositie.

APL FotoMagazine

78


Model Portfolio

Kim Somers Woonplaats: Velsen - Nederland

APL FotoMagazine

79


APL FotoMagazine

80


APL FotoMagazine

81


APL FotoMagazine

82


APL FotoMagazine

83


APL FotoMagazine

84


Greve Fotografie ®

APL FotoMagazine

85


APL FotoMagazine

86


APL FotoMagazine

87


APL FotoMagazine

88


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

89


APL FotoMagazine

86


Model Portfolio Katja Roovers Woonplaats: Antwerpen - BelgiĂŤ

APL FotoMagazine

91


APL FotoMagazine

92


APL FotoMagazine

93


APL FotoMagazine

94


APL FotoMagazine

95


APL FotoMagazine

96


APL FotoMagazine

97


APL FotoMagazine

98


APL FotoMagazine

99


APL FotoMagazine

100


APL FotoMagazine

101


APL FotoMagazine

102


FOTOGRAFEN UW PORTFOLIO IS ALTIJD WELKOM info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

103


APL FotoMagazine

104


Juli Augustus September

12 C

27 FEB

APL FotoMagazine

105


FOTOMUSEUM CHARLEROI 11, avenue Paul Pastur 6032 Charleroi (Mont-sur-Marchienne) WWW.MUSEEPHOTO.BE

APL FotoMagazine

106


Harry Callahan - French arch Aix-en-Provence 1957 - 1958 13 mei - 24 september 2017

Terwijl hij in 1956 het fotografiedepartement van het Institute of Design van Chicago leidt ontvangt Harry Callahan (1912-1999) een beurs van de Graham Foundation voor het realiseren van een project naar eigen keuze. EĂŠn moment vindt hij het aanlokkelijk om het geld aan te wenden voor een reis naar het noorden van Michigan en neemt hij een sabbatjaar. Maar op advies van Edward Steichen

APL FotoMagazine

vertrekt hij met zijn vrouw Eleanor en zijn zevenjarige dochter Barbara naar Europa. Na twee maanden in Duitsland verblijft hij van september 1957 tot juli 1958 in Aix-enProvence. Voor hem, die het noorden van de Verenigde Staten nooit heeft verlaten, betekent dit een totaal ontheemd-zijn. Alhoewel hij voor de eerste keer Europa ontdekt en het "pittoreske" van die kleine Franse stad (dit zijn zijn eigen woorden),

107


hives, 8 Zijn houding t.o.v. de stad en de architectuur, toont Harry Callahan ons in de beelden die hij in Aix-en-Provence gerealiseerd heeft dezelfde nauwgezetheid en dezelfde esthetische bezorgdheid als in degene die hij in Chicago en het Amerikaanse Midden Westen gemaakt heeft. zijn straatfoto´s waarvan de tersluikse silhouetten meestal vrouwelijk zijn, zijn minimalistische benadering van de natuur en, uiteraard, de constante aanwezigheid van Eleanor, zijn echtgenote. Callahan interesseert zich noch voor de rijke architectuur in Aix-en-Provence noch voor

haar historisch patrimonium, maar vindt in de, zelfs in de winter zonnige straten, het ideale theater voor zijn onderzoeken over schaduw en licht en het grafische beeld van de alledaagse gevels. De beelden die Harry Callahan in Aix-en-Provence gerealiseerd heeft vormen een van de zeldzame gevallen waarbij een meester van de Amerikaanse Street Photography in de jaren 50 geconfronteerd wordt met het decor van een kleine Europese stad met haar smalle straten en bescheiden winkels, terwijl hij een zekere afstand bewaart t.o.v. van de inwoners van de stad.

APL FotoMagazine

108


Van de French Archives stijgt er een koude en afstandelijke poÍzie op zonder enige nostalgie. Wat zijn natuurstudies betreft, daarin vervolgt Callahan zijn minimalistische benadering van het landschap, waarbij hij de voorkeur geeft aan beperkte motieven en zijn experimentele en formele onderzoekingen verderzet. Hij had reeds dubbeldrukken gerealiseerd, maar de symbiose tussen de Provençaalse landschappen en het lichaam van Eleanor was voor hem een echte revelatie en hij wijdde zich aan veelvuldige variaties

APL FotoMagazine

ervan. Harry Callahan zei dat telkens wanneer hij het landschap bekeek, hij aan Eleanor dacht. In enkele zeldzame gesprekken heeft Harry Callahan toevertrouwd hoe zijn verblijf in Aix-enProvence een moment was van volkomenheid en absoluut genoegen. Wat deze reis, de eerste die hij in het buitenland onderneemt, betreft zal hij verklaren : "Ik weet alleen maar dat, op de een of andere manier, Europa op mij een beslissende invloed heeft gehad."

109


Sonuma - En léger différé 13 mei - 24 september 2017

Afdrukken op papier, dia´s, negatieven, postkaarten, reclamebeelden... Sinds zowat 8 jaar verzamelt de SONUMA duizenden negatieven die alle van dichtbij of veraf verband houden met de programma´s en persoonlijkheden van de Franstalige openbare omroep. Even zovele uitgestelde momentopnames van die audiovisuele wereld die in essentie in beweging is. Hieronder zeldzame, ja zelfs uitzonderlijke documenten, zoals ook die kleine vergeelde foto´s, op het eerste gezicht onbeduidend, maar nochtans de enige gekende sporen van de eerste televisie uitzendingen van het INR waarvan geen enkele opname nog bestaat... Die negatieven, gerealiseerd door fotografen met heel vaak een artistieke benadering, bieden een originele, individuele en ongewone visie op de wereld van de televisie. Opnames in de coulissen, van achter de

APL FotoMagazine

camera of tijdens de dode momenten bij sommige TV-opnames, leveren een interpretatie die verschilt van wat de kijkers op het scherm zien. Heel wat van die foto´s dienen als promotiemateriaal voor de programma´s : zij worden voor publicatie naar de persorganen gestuurd. Enkele exemplaren blijven alleszins bij de RTBF “om gearchiveerd te worden”. Daarna doet de tijd zijn werk. Heel wat van die negatieven zinken weg in vergetelheid : zij eindigen in kartonnen dozen opgeborgen in de kelder. In onderling akkoord met de RTBF zorgt zij voor het verzamelen en het beschermen ervan. Op dit ogenblik heeft de SONUMA zo een fonds samengesteld van meer dan 12.000 foto´s waarvan de meest emblematische in het Musée de la Photographie in Charleroi zullen tentoongesteld worden.

110


FOMU Fotomuseum Antwerpen Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen https://www.fotomuseum.be/

APL FotoMagazine

111


The Still Point of the Turning World - Between Film and Photography 23 juni - 8 oktober 2017

Het fotografische beeld is doordrongen van stilte. Geen beweging, geen geluid, geen tijd. Maar wat gebeurt er als je er een van die ontbrekende elementen aan toevoegt? De tentoonstelling zoomt in op die zeldzame keer dat een fotograaf zich van het filmmedium bedient of, andersom, dat een videokunstenaar zich aan de fotografie waagt. Welke schoonheid is er te vinden op de scheidslijn tussen deze twee media?

APL FotoMagazine

Je krijgt werk te zien van: Morten Barker (DK), Dirk Braeckman (BE), David Claerbout (BE), Manon de Boer (NL), Jason Dee (UK), Nir Evron (IL), Mekhitar Garabedian (BE/SY), Geert Goiris (BE), Paul Graham (UK), Guido Guidi (IT), Mark Lewis (CA), Louis Lumière (FR), Mark Neville (UK), Lisa Oppenheim (US), Raqs Media Collective (IN), John Smith (UK), John Stezaker (UK), Hiroshi Sugimoto (JP), Ana Torfs (BE), Michiel van Bakel (NL), Jeff Wall (CA); en uit de FOMU-collectie: Henri Cartier-Bresson (FR), Eadweard Muybridge (UK) en Duane Michals (US).

112


5 Jaar. tiff 23 juni - 8 oktober 2017

België barst van fotografisch talent. Dagelijks wordt het FOMU overstelpt met portfolio’s, websites, blogs en fotoboeken die schreeuwen om een podium. Daarom geeft het FOMU jaarlijks een magazine uit voor inspirerende jonge Belgische fotografie: .tiff. In het magazine stellen we elk jaar 10 jonge beloftevolle Belgische fotografen voor. Evenals de ‘Belgische fotografie’ is .tiff niet onder één noemer te vatten. Het is een postermagazine met een veelheid aan persoonlijkheden, een mozaïek van stijlen. Vijf jaar na de eerste editie is .tiff uitgegroeid tot een bruisend platform met internationale allure. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het Belgisch fotografisch landschap. In het park Rivierenhof in Antwerpen en in het FOMU brengen we alle vijftig talenten samen die de voorbije vijf jaar in .tiff gepresenteerd werden.

APL FotoMagazine

113


Suzy Embo - Artiste Photographe - Photographe 23 juni - 8 oktober 2017

Kunstenares, fotografe, echtgenote,... Achter de artiestennaam Suzy Embo (BE, °1936) schuilt een bevoorrechte getuige van de Belgische naoorlogse avant-garde. Met haar geabstraheerde beelden, cameraloze experimenten, grafische en contrastrijke foto’s vindt Embo aanvankelijk naadloos aansluiting bij de van Otto Steinert, waarbij het experimenteren met puur fotografische technieken in dienst stond van de persoonlijke expressie.

APL FotoMagazine

114


In de jaren 1960 ondergaat haar werk een inhoudelijke koerswijziging: van ‘artiste photographe’ naar ‘photographe d’artistes’. Ze raakt bevriend met Cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky, trouwt met beeldhouwer Reinhoud d’Haese en woont met hen samen in de kunstenaarscommune La Bosse ten noordwesten van Parijs. Naast haar eigen artistiek werk richt Embo haar lens op de internationale kunstscène (o.a. Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Corneille Hannoset, Karel Appel, Pol Bury, André Breton, Jacques Ledoux, Félix Labisse…). Ze maakt informele en intieme portretten,

APL FotoMagazine

fotografeert kunstenaars tijdens hun creaties, werkt samen aan projecten en documenteert vernissages, events, theater- en dansvoorstellingen. Sinds 1996 heeft het FOMU het volledige archief van Suzy Embo in zijn collectie. In de zomer van 2017 tonen we met de retrospectieve voor het eerst een ongedwongen blik op de Post-Cobraperiode en het rijke en – onterecht – onbekende oeuvre van deze Belgische fotografe.

115


APL FotoMagazine

116


Photo View 5 juli - 31 augustus 2017 Bibliotheek Genk Stadsplein 3 3600 Genk

Photo View is een rondreizende fototentoonstelling van het Centrum voor Beeldexpressie waarin beloftevolle fotografen de kans krijgen om hun reeksen aan het brede publiek te tonen. Met de selectie gaan we op zoek naar fotografen die in hun werk een eigen visie op fotografie aan de dag leggen. In de editie van 2017 krijg u pareltjes te zien van deze fotografen: Yasmina Besseghir, Lieve De Boeck, Horst Einfinger, Werner Engelen, Dominique Genin, Hans Provoost, Luc Rabaey, Veronique Slingerland, Christel Van Nooten, Geert Van Thielen, Annie Vercruysse en Nathan Verstraete. Photo View is een initiatief van het Centrum voor Beeldexpressie met steun van de Vlaamse overheid.

APL FotoMagazine

117


Kartel Mus Fotografiecircuit Vlaanderen 30 juni - 6 september 2017 Cultuurcentrum De Kimpel Eikenlaan 25 3740 Bilzen

Simplicity out of complexity Het maken van foto’s is voor Karel Mus een creatie van een nieuwe werkelijkheid en niet zozeer een registratie van de realiteit. Door gebruik te maken van de juiste fotografische techniek en, aangepaste kadrering of door bijzondere omstandigheden en het geluk te hebben op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, ontstaat visuele poëzie. De eenvoudigste manier is een uitgekiende kadrering, want als fotograaf maak je sowieso altijd de keuze van wat je in beeld

neemt en wat niet. Zo kun je van een complex ogend beeld een nieuwe sfeer creëren en een atypisch beeld maken. Op het juiste moment op de juiste plaats zijn is echter niet alleen een kwestie van geluk. Het vraagt soms veel discipline en een goede voorbereiding. De omstandigheden maken evenzeer deel uit van een goede voorbereiding. Mist, wind, regen en andere weersomstandigheden, kun je niet organiseren maar je kan je er wel naar schikken en plannen.

APL FotoMagazine

118


Speciale fotografische technieken zoals belichting, zeer lange sluitertijden, hoge iso waarden, beweging, enz. zorgen ervoor dat het resultaat visuele poëzie wordt. Bijvoorbeeld, door gebruik te maken van extreem lange sluitertijden, verdwijnt alle beweging. Vogels, voorbij wandelende mensen, boten,… gaan op in het beeld en zo ontstaat eenvoud en een nonconformistisch beeld. In bepaalde van deze verstilde beelden is soms een

APL FotoMagazine

aanknopingspunt te vinden die de kijker kan leiden en zijn fantasie prikkelt. In het extreme ontstaan als het ware alleen kleurvlakken die doen denken aan het werk van kunstschilder Mark Rothko. Het gebruiken van fotografische architecturale regels, zoals “hou de verticalen recht” en “1-punt perspectief ”, maakt dat bomenrijen als het ware transformeren in kathedralen.

119


APL FotoMagazine

120


GESELECTEERD

Deze wedstrijd staat open voor elke fotograaf die het eens fijn zou vinden om op de COVER te komen van het APL Fotomagazine. De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie opmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine en hieruit word dan ook de COVER foto gekozen.

APL FotoMagazine

121


APL FotoMagazine

122


APL FotoMagazine

123


APL FotoMagazine

124


APL FotoMagazine

125


APL FotoMagazine

126


APL FotoMagazine

127


APL FotoMagazine

128


STIJN BOHRER Energy

APL FotoMagazine

129


REEK S

Van 1989 tot 2001 was ik Marketing Communicatie Manager bij een groot Duits technologiebedrijf. Hierdoor stond ik (weliswaar niet als fotograaf) vaak in de fotostudio voor de creatie van reclamecampagnes. In 2013 kocht ik mij een Nikon D600 en zette mijn eerste stappen in de modelfotografie.  Een hobby waar ik met vallen en opstaan al heel wat geëxperimenteerd heb. Liefst werk ik op locatie met natuurlijk licht. Enkele van mijn foto’s zijn te bekijken op https://500px.com/stijnbohrer.

APL FotoMagazine

130


APL FotoMagazine

131


APL FotoMagazine

132


APL FotoMagazine

133


APL FotoMagazine

134


APL FotoMagazine

135


APL FotoMagazine

136


Sara Scarlet stond al enige tijd op mijn bucket list en ze was ook het geknipte model voor deze oude Vlaamse elektriciteitscentrale. De vroegere energieopwekkende site ademt met Sara opnieuw energie uit! Het zonlicht scheen mooi door de oude ramen van het leegstaande fabrieksgedeelte. Het contrast met de koude beton, het warme,  gericht als een spot  zonlicht en de bleke huid van Sara Scarlet levert iets broos, kwetsbaar  maar levert eveneens kracht, warmte en energie.

APL FotoMagazine

137


APL FotoMagazine

138


APL FotoMagazine

139


Het contrast met de koude beton‌.

APL FotoMagazine

140


APL FotoMagazine

141


APL FotoMagazine

142


APL FotoMagazine

143


APL FotoMagazine

144


COVER

Gratis fotowedstrijd vo in ons volgend F

Het thema voo

in de breedste betekeni zijn fac

Fotowedstrijd wa deelnemen. Het is 5 foto’s ( jpeg)

Inzenddatum t/m

APL FotoMagazine

145


R FOTO

oor de BESTE coverfoto FotoMagazine 20

or deze editie is

is van het woord en in al cetten.

aar iedereen kan aan s voldoende om max. in te sturen naar:

31 augustus 2017

APL FotoMagazine

146


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

147


APL FotoMagazine

134


APL FotoMagazine

149


Richtlijnen voor inzending Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen de redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. Fotografen: Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of met voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 2400 pix langste zijde. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien te vereist is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc.. Modellen: Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, linken enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. Artiesten: Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL magazine kan niet garanderen dat alle in zendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. Het portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden verzonden worden, iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.

APL FotoMagazine

150


Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s, artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd en kunnen gebruikt worden voor andere publicaties, uitgaande van de APL Group. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie.

Apl Fotomagazine 19  

Fotomagazine Editie 19, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Raquel Huijgen, Renate Oskam, Apl Group, Jean Busselen,...

Apl Fotomagazine 19  

Fotomagazine Editie 19, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Raquel Huijgen, Renate Oskam, Apl Group, Jean Busselen,...

Advertisement