Page 1

Coverfoto: Patrick Desmet

#18 2017


INHOUD Jean Busselen

Stefan Alen

Beste Lezer, Dit fotomagazine, geeft iedereen die iets te bieden heeft op vlak van fotografie, de kans om hun werken hierin gratis te publiceren. APL Fotomagazine staat verder open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, musea, sponsors enz. .

5 Kim Hart Fotografie

JONG TALENT

Neem daarom contact op met ons en praat erover. info.apl.magazine@gmail.com

De redactie

Magazine

Magazine APL FotoMagazine

1

M

GAST


15

33

53

Michel Nulens

Jens Martin Art

Jean Busselen

NAAKT

Exposant APL

TFOTOGRAAF

Agenda Nederland

35

APL Group

53

David Seymor Magnum fotograaf

61

Agenda BelgiĂŤ

96

APL FotoMagazine

2


77

87

Ilse Peters

Emma Verreydt

MODEL Portfolio

MODEL Portfolio

Geselecteerd - Surrealistische fotografie

111

Wedstrijd coverfoto - Moderne architectuur 131 Vrije beelden

135

Richtlijnen portfolio

142

APL FotoMagazine

3

12

Patrick Vlaend

REEK


21

k van deren

KS

APL FotoMagazine

4


g n o J t n e tal

Kim Hart Fotogra APL FotoMagazine

5


Naam: Kim Rooijackers Woonplaats: Waalre

Boudoir

afie

E-mail: info@kimhartfotografie.nl W e b s i t e : https://www.kimhartfotografie.nl/

APL FotoMagazine

6


LET ME TELL YOUR STORY AND SHOW YOUR BEAUTY APL FotoMagazine

7


KIM HART FOTOGRAFIE staat voor Romantische, Hartverwarmende en unieke fotografie met ruimte om te zijn wie jij wilt zijn. Met oog voor emoties, die speciale blik en jou persoonlijke details. Mijn boudoir fotografie richt zich volledig op vrouwelijke schoonheid en elegantie. mijn ervaring in de model en fashion fotografie helpt mij om net even wat andere beelden te maken. Iedere vrouw is uniek, zo ook haar uiterlijk en haar karakter. Dit voel ik aan, dit kan ik zien en dit leg ik vast.

APL FotoMagazine

8


APL FotoMagazine

9


APL FotoMagazine

10


“Iedere vrouw is uniek “

APL FotoMagazine

11


“vrouwelijke schoonheid en elegantie“

APL FotoMagazine

12


Passie voor boudoir, dat zie je terug in de elegante manier waarop jij voor eeuwig vastgelegd wordt.


GAST FOTO GRAAF

APL FotoMagazine

15


Michel Nulens Hasselt

APL FotoMagazine

16


APL FotoMagazine

17


http://www.michel-nulens.be/

michel_nulens@hotmail.com

APL FotoMagazine

18


APL FotoMagazine

19


APL FotoMagazine

20


APL FotoMagazine

21


APL FotoMagazine

22


APL FotoMagazine

23


APL FotoMagazine

24


APL FotoMagazine

25


APL FotoMagazine

26


APL FotoMagazine

27


APL FotoMagazine

28


APL FotoMagazine

29


APL FotoMagazine

30


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

31


APL FotoMagazine

32


JENS MARTIN AR APL FotoMagazine

33


RT APL FotoMagazine

34


April Mei Juni

APL FotoMagazine

35


NEDERLANDS FOTOMUSEUM ROTTERDAM Wilhelminakade 332 3072 AR Rotterdam,Nederland https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

APL FotoMagazine

36


Europa - What Else? 28 januari tot 20 augustus 2017

Feest! Slingers en vlaggen, acrobaten en fanfare, blinkende medailles en oranje, blauwe of rood-geel gekleurde petten en banieren: Europa is een even bonte als vrolijke verzameling van parade’s, optochten, feesten en herdenkingen. Ieder dorp, iedere stad, regio of land heeft een manier gevonden om de lokale of nationale eigenheid voor het voetlicht te brengen en te vieren. Dat mag en dat kan door de ongekend lange periode van relatieve vrede die Europa sinds 1945 heeft gekend,

en doordat de democratie als regeringsvorm in alle landen de basis vormt. Wij zijn vrij. Dit voorjaar laat het Nederlands Fotomuseum zien dat fotografen met hun werk positief kunnen bijdragen aan het debat over Europa. In de vaak benauwende discussies over de toekomst van Europa kunnen zij ons aansporen om toch eerst eens goed te kijken voordat we oordelen.

APL FotoMagazine

37


Zij kunnen onze blik verruimen. Europa. What Else? daagt daarmee de bezoeker uit om zijn visie op Europa te verbreden. Fotografen Nico Bick en Otto Snoek brengen met dat doel, ieder in hun eigen stijl, aspecten van het hedendaagse Europa in beeld. Daar waar de één de interieurs van alle parlementen in de Europese Unie op systematische wijze vastlegt, begeeft de ander zich in talloze Europese steden onder de mensen om samenkomsten te fotograferen. Dit heeft geresulteerd in de fotoprojecten Parlementen van de Europese Unie van Nico Bick en NATION van Otto Snoek, die beide hun première beleven in het Nederlands Fotomuseum. Het museum voegt daar een derde luik aan toe, in de vorm van de befaamde fotoserie De Europeanen (Les Européens) uit 1955 van de Franse fotograaf Henri CartierBresson, die niet eerder in Nederland werd getoond. In dit drieluik gaan drie fotografische visies een verband met elkaar aan: de op een humanistische leest geschoeide reportage van Henri Cartier-Bresson, de beschouwende, typologische aanpak van Nico Bick en de snelle, vlijmscherpe observaties van Otto Snoek. Geen van de projecten spreekt zich uit voor of tegen Europa. Wat ze wel doen is verdieping en nuance aanbrengen in het beeld dat doorgaans in de politiek en media van Europa wordt geschetst. Europa. What Else? daagt de bezoeker uit om zijn visie op Europa te verbreden.

Jan Cremer De collectie belicht tot 20 augustus 2017

“Al vanaf mijn academietijd had ik een fascinatie voor vrouwelijk naakt, maar nu ik zo’n tien naaktmodellen per maand over de vloer kreeg, begon het uit de hand te lopen. Ik ging bijna elke vrouw op haar eventueel aanwezige erotische bezienswaardigheden beoordelen.” (Ik Jan Cremer Derde Boek, p.231. 2008 ) Voor de vierde editie van de succesvolle tentoonstellingsreeks De collectie belicht door … heeft het Nederlands Fotomuseum schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf Jan Cremer als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Voor deze tentoonstelling heeft Cremer vijftien foto’s geselecteerd die hem inspireren of aan het hart gaan. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor het vrouwelijk naakt. Cremer toont prachtige naaktportretten van

APL FotoMagazine

38


onder andere Wally Elenbaas, Nico Jesse, Bertien van Manen en Sanne Sannes. Voorzien van een persoonlijke toelichting, werpen de foto’s in deze intieme

tentoonstelling nieuw licht op de collectie en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Jan Cremer drijft als veelzijdig kunstenaar.

Springvloed | Van Zoetendaal & De collectie Van 20 mei tot 7 september 2017

Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor Willem van Zoetendaal zijn kennismaking met de Collectie van het Nederlands

Fotomuseum, waarin zich miljoenen negatieven, contactvellen en afdrukken bevinden. Iedereen die zich in deze oceaan van beelden begeeft, ontdekt weer onverwachte schatten die veelal nieuw licht werpen op de geschiedenis van de

APL FotoMagazine

39


Fotografie. Van 20 mei tot en met 3 september presenteert het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie. Met zijn oog voor de schoonheid van fotografie, laat gastcurator Willem van Zoetendaal ons kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de Collectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt. Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in totaliteit. Hij laat ons zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden - op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

Uit de Collectie: Katharina Eleonora Behrend, Paul Citroen, Cobie Douma, Bernard F. Eilers, Wally Elenbaas, Ed van der Elsken, Kees Hana, Esther Kroon, Cas Oorthuys, Frits J. Rotgans, Paul Schuitema, Paul Steenhuizen, Richard Tepe en Piet Zwart. Hedendaagse fotografen: Céline van Balen, Ruth van Beek, Holger Niehaus, Arjan de Nooy, Diana Scherer, Otto Snoek en Harold Strak.

Dat de foto’s uit de museumcollectie nog steeds actueel zijn, bewijst Van Zoetendaal door hedendaagse fotografie toe te voegen aan de tentoonstelling. Door deze combinatie ontstaan er verrassende verbanden en parallellen tussen heden en verleden. Bijvoorbeeld dat fotografen zowel vroeger als nu gevoelig zijn voor thema’s als een alleenstaande boom, het licht van de maan of weerspiegeling in water.

APL FotoMagazine

40


Sebastiao Salgado - Genesis 15 juni tot 17 september 2017

Na London en Parijs brengt het Nederlands Fotomuseum de succesvolle tentoonstelling Genesis naar Nederland. Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor deze fotoserie maakte Salgado meer dan dertig reizen en bezocht meer dan veertig landen. Soms fotografeerde hij onder de erbarmelijke omstandigheden van kou of hitte en lang niet altijd zonder gevaar voor eigen leven.

Het resultaat is een serie van 250 foto’s van natuur, dieren en mensen. Ijsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden. Met dit fotoproject van Bijbelse proporties toont Salgado zich een ware meester in de zwart-wit fotografie.

APL FotoMagazine

41


De expositie omvat meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto’s en voert de kijker langs vijf geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Lélia Wanick Salgado en is van 15 juni tot en met 17 september 2017 te zien in het Nederlands Fotomuseum. Sebastiao Salgado Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens. Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun

kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

APL FotoMagazine

42


FOTOGRAFIEMUSEUM FOAM AMSTERDAM Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam- Nederland https://www.foam.org/nl/home

APL FotoMagazine

43


Daisuke Yokota - Matter 17 maart – 4 juni 2017

Drie installaties draaien om de tastbaarheid van de fotografie, waarbij het kunstwerk niet wordt bepaald door de camera, maar door experimenten met de materiële vormen van het medium. In eerdere werken gebruikte Yokota foto’s die hij jaren geleden had genomen en die hij op verschillende manieren in diverse analoge en digitale processen liet terugkeren. In deze nieuwe werken is het niet het beeld dat in nieuwe

APL FotoMagazine

werken wordt hergebruikt, maar de fysieke afdruk van de foto en/of film. Yokota is een van de pioniers van een nieuwe beweging in de Japanse experimentele fotografie. Hij werkt vanuit een Japanse fotografietraditie die teruggrijpt op de intuïtieve experimenten van de Provoke-generatie.

44


In deze tentoonstelling van Yokota, waarin volume en materiaal van fotografie centraal staan, verkent hij steeds weer nieuwe richtingen voor het medium en de perceptie daarvan.

FOAM PAUL HUF AWARD Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award (2016). In 2013 was zijn werk opgenomen in het

Talent Issue van Foam Magazine en in 2014 waren in een solotentoonstelling in Foam werken van zijn serie Site/Cloud te zien. Yokota woont en werkt in Japan, waar hij in 2003 afstudeerde aan het Nippon Photography Institute. In 2015 won hij de Photo London John Kobal Residency Award. Hij wordt vertegenwoordigd door G/P Gallery in Japan.

William Eggleston – Los Alamos 17 maart – 7 juni 2017 De Amerikaanse William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee US) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. Los Alamos begint in zijn geboorteplaats Memphis en de Mississippi Delta en volgt zijn omzwervingen door New Orleans, Las Vegas en het zuiden van Californië, om te eindigen bij de Santa Monica Pier. Tijdens een reis met de schrijver en curator William Hopps deed Eggleston ook Los Alamos aan – de plaats in New Mexico waar in het geheim kernwapens werden ontwikkeld en waar de serie zijn titel aan ontleent.

APL FotoMagazine

45


Adam Jeppesen Out of the Camp 16 juni - 27 augustus 2017

In de zomer presenteert Foam de tentoonstelling Out of Camp van de Deense kunstenaar.

De werken in de tentoonstelling kwamen tot stand tijdens een 487 dagen durende reis van de Noordpool naar de Zuidpool. Sporen van de reis worden zichtbaar in de uitvergrote krassen en beschadigingen die de negatieven onderweg opliepen.

De nomadische werkwijze van de kunstenaar manifesteert zich in de afdrukken, die uit elkaar kunnen worden gehaald of kunnen worden opgevouwen.

APL FotoMagazine

46


Gordon Parks - I Am You 16 juni - 6 september 2017

Foam presenteert het eerste grote retrospectief van Gordon Parks in Nederland. Hij was op vele manieren een pionier: halverwege de 20e eeuw was het erg ongebruikelijk voor Afro-Amerikaanse fotografen om in opdracht van gerenommeerde tijdschriften als Vogue en Life te werken, en hij bracht via zijn werk belangrijke issues als segregatie, marginalisatie, ongelijkheid en armoede onder de aandacht bij een groot publiek. Behalve een belangrijke fotograaf was Gordon Parks ook de eerste AfroAmerikaanse regisseur die in Hollywood een speelfilm schreef en regisseerde. Deze film,

The Learning Tree, werd gevolgd door Shaft, de film waarin hij de eerste zwarte superheld introduceert.

De tentoonstelling in Foam maakt onderdeel uit van een Europese tour die geĂŻnitieerd is door museum voor fotografie en visuele media C/O Berlin. Een groot deel van Parks' fotografische oeuvre zal te zien zijn, met een focus op mode, misdaad, segregatie, portretten, arbeiders en kinderen. Naast de foto's en contactvellen zullen er tevens delen van zijn eerste twee films worden vertoond.

APL FotoMagazine

47


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

Gemiddeld 4.200 lezers per maand

APL FotoMagazine

48


∞

FOTOMUSEUM DEN HAAG Stadhouderslaan 43 2517 HV Den Haag http://www.fotomuseumdenhaag.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien

APL FotoMagazine

51


WERNER BISCHOF - Standpunten Tot - 7 mei 2017

De Zwitserse Magnum fotograaf Werner Bischof (1916-1954) werkte als fotojournalist voor magazines als Life en Picture Post. In slechts twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre. Met ongeveer 220 originele prints en ook contactafdrukken, persoonlijke brieven en

fotoboeken geeft de tentoonstelling een groot overzicht van zijn studiowerk, zijn werk in het Europa van na 1945, en zijn reizen door Azië, Zuid Amerika en de Verenigde Staten. Bovendien toont het Fotomuseum ongeveer 30 nog nooit eerder getoonde foto’s die Bischof het najaar van 1945 in Nederland maakte.

APL FotoMagazine

52


Gerard Petrus Fieret 20 mei - 10 september 2017

Het Fotomuseum Den Haag presenteert een groot overzicht van het eigenzinnige en uiterst merkwaardige werk van fotograaf Gerard Fieret (1924-2009). Deze markante Hagenaar legde op obsessieve wijze vrijwel alles en iedereen vast wat op zijn pad kwam: mensen, kinderen, dieren, fietsen, auto’s en zichzelf. Maar vooral veel jonge vrouwen: modellen, studenten, moeders,

danseressen, serveersters – of alleen specifieke lichaamsdelen zoals lange benen of weelderig haar. Hoewel hij maar tien jaar (1965-1975) dagelijks fotografeerde, heeft Gerard Fieret een enorm oeuvre opgebouwd dat inmiddels in alle belangrijke Nederlandse fotocollecties is vertegenwoordigd. De laatste jaren krijgt zijn werk ook steeds meer internationale erkenning. Het Fotomuseum Den Haag organiseert deze tentoonstelling met de fotografiecentra Le Bal in Parijs en Camera in Turijn.


FOTOGRAFEN UW PORTFOLIO IS ALTIJD WELKOM info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

33


APL G

t n a s o p x E

JEAN BUSSELEN

APL FotoMagazine

53

Expos


GROUP

seerde

APL FotoMagazine

54


APL FotoMagazine

55


APL FotoMagazine

56


APL FotoMagazine

57


APL FotoMagazine

58


APL FotoMagazine

59


APL FotoMagazine

60


David Sey Warschau 1865 - 1936

Magnum

APL FotoMagazine

61


ymour

Nge

David Seymour (Warschau, 1914- Suez, 1956), van Joodse afkomst, heette eigenlijk Szymin en wijzigde zijn naam toen hij, in 1944, de Amerikaanse nationaliteit verwierf en zijn pseudoniem Chim koos. Hij was de zoon van een voorname uitgever van Hebreeuwse en Juddische boeken en werkte in het begin dan ook bij de uitgeverij. Al sinds zijn vlucht uit Polen naar Parijs in 1933 is Seymour als fotojournalist onder de schuilnaam Chim meer geïnteresseerd in de mensen die proberen rond te komen dan in de danseressen van de Folies Bergère.

APL FotoMagazine

62


Aanvankelijk studeerde hij kleurendruktechnieken in Leipzig en verkaste dan naar Parijs om aan de Sorbonne wetenschappen te studeren met als specialiteit hogere scheikunde en fysica. Hij kwam tot de fotografie uit geldnood en kon vrij snel aan de slag bij enkele foto agentschappen. Seymour was van in het begin maatschappelijk geĂŤngageerd en veel van zijn reportages koos hij, binnen de actualiteit, in een sociale context. Dat had hij gemeen met zijn compagnon de route Robert Capa en zijn vriend Cartier-Bresson. Een eerste voorbeeld zijn de foto's die hij maakte tijdens de stakingen en bezettingen van fabrieken van mei-juni 1936 in Parijs en het ontstaan van het "Front Populaire".

APL FotoMagazine

Hij kwam tot d fotografie uit geldnood‌.

63


de t .

APL FotoMagazine

64


Beroemd werd hij, zoals trouwens ook Capa, met zijn talrijke reportages over de Spaanse burgeroorlog. De foto van de magere vrouw die haar kind zoogt tijdens een bijeenkomst in Estremadura, is het symbool geworden van de strijd voor democratie in Spanje. Capa en Chim verslaan allebei de Spaanse burgeroorlog,

maar Capa trekt naar het front, terwijl Chim de burgers in de onderaardse schuilplaatsen volgt. Hiervan zijn prints te zien van negatieven die drie jaar geleden zijn opgedoken in een Mexicaanse reiskoffer nadat ze 70 jaar lang verloren werden gewaand.

APL FotoMagazine

65


APL FotoMagazine

66


APL FotoMagazine

67


APL FotoMagazine

68


Daarom kapte hij midden de jaren '50 met de tijdschrift fotojournalistiek en werd hij lid van het journalistiek-humanistisch fotografencollectief (coöperatief) MAGNUM dat trouwens ook werd opgericht door fotojournalisten die het niet goed konden vinden  met de  goudkoortsige foto agentschappen en uitgevers, zij het dan (oorspronkelijk) wel méér vanuit financiële en auteursrechtelijke  motieven (wanverhouding tussen de winsten van de agentschappen en uitgevers en de

aan de fotografen toegekende gages en ontfutselde foto rechten). Maar ook aan dit Magnum lidmaatschap stelde Smith zelf een einde, hoogstwaarschijnlijk om min of meer dezelfde redenen, nl. zijn hoogstpersoonlijke visie op de maatschappelijke (ideologische?),   functies van het medium fotografie en zijn extreme zin voor zelfopgelegd perfectionisme gekoppeld aan zijn hardnekkig vasthouden aan de combinatie van zijn foto essays met zelfgeschreven visieteksten.

APL FotoMagazine

69


…zijn hoogst persoonlijke visie op de maatschappelijke ideologie… APL FotoMagazine

70


Hij trok naar Mexico om er de landbouw en de industrie te fotograferen en na Pearl Harbour nam hij dienst in het Amerikaanse leger om luchtfoto's te analyseren. Alhoewel hij tijdens zijn diensttijd vernam dat vele van zijn verwanten en vrienden in Polen door de nazi's werden vermoord ging hij in 1947 toch naar Duitsland om er, zonder haatgevoelens, reportages te maken over het tragische leven van de uitgeleefde posttraumatische bevolking. Ondertussen was hij mede-oprichter geworden van het gerenommeerde agentschap Magnum. Opmerkelijk is zijn reeks ontroerende opnamen van weeskinderen van de oorlog die hij, in opdracht van de UNESCO, in zes Europese landen maakte over deze hulpbehoevende kinderen (Enfants d'Euirope), terwwijl hijzelf zijn ouders in de oorlog had verloren. . Als verantwoordelijke voor Europa bij Magnum fotografeerde hij in Duitsland de Dachau-processen, in ItaliĂŤ de besloten wereld van het Vaticaan, waar hij uitzonderlijk werd toegelaten, in IsraĂŤl bekeerde inwijkelingen.

APL FotoMagazine

71


...leven van de uitgeleefde posttraumatische bevolking. APL FotoMagazine

72


Met de auteur Carlo Levi volgde dan een verslag over het analfabetisme in enkele Italiaanse prov Carnahan werkte hij aan een reeks over het Vaticaan. Dan trok hij naar IsraĂŤl waar hij de sympathiserend vastlegde. Zijn laatste zelfgekozen opdracht bracht hem naar Egypte tijdens het co

Tijdens de Suez-affaire wordt Seymour op 10 november 1956 in Port Said doodgeschoten, to uitwisseling van krijgsgevangenen te fotograferen na het staakt-het-vuren.

Zoals gezegd was Seymour een fotograaf die vooral oog had voor maatschappelijke situaties die sterk bewustzijn voor rechtvaardigheid en vrijheid van denken. Daarom koos hij zijn onderwer sociaal/politieke wantoestanden.

APL FotoMagazine

73


‌oog voor maatschappelijke situaties die hij bewust opzocht

vincies en met de schrijfster Ann realisaties van de nieuwe staat conflict met IsraĂŤl.

oen hij zich klaarmaakte om de

e hij bewust opzocht. Hij had een rpen in de sfeer van onrecht en

APL FotoMagazine

74


Maar er was meer aan de hand met zijn foto's. Anders dan zijn kameraad Capa was hij ook een estheet en dat hij dan weer gemeen met die andere compagnon Cartier-Bresson. Alhoewel de meeste reportagebeelden spontaan lijken werden ze wel degelijk gecomponeerd volgens de gouden regels van de fotokunst. Alles zit op zijn plaats, de compositie klopt zoals ook het standpunt dat hij inneemt, hij zoekt de juiste invalshoek en de lichtinval. Kortom, de perfecte fotograaf. Hij laat zich in de vele portretten die hij maakte bewust leiden door een geraffineerde esthetiek met als hoogtepunt een foto van de oude kunsthistoricus Bernard Berenson met witte hoed, in contemplatie voor een marmeren liggend naakt in de Borghese galerij in Rome. In deze opname zit Cartier-Bresson mee te kijken op zijn schouder. David (Chim) Seymour behoort tot de wereldklasse van reportage fotografen.

APL FotoMagazine

75


APL FotoMagazine

76


Model Portfolio

Ilse Peters Woonplaats: Velsen - Nederland

APL FotoMagazine

77


Marjo van der Plas Fotografie ÂŽ

APL FotoMagazine

78


Marjo van der Plas Fotografie ÂŽ

Marjo van der

APL FotoMagazine

79


Plas Fotografie ®

APL FotoMagazine

80


Arton den Bosch ®

APL FotoMagazine

81


Wim Robat Fotografie ®

APL FotoMagazine

82


Marjo va

Arton den Bosch ÂŽ

APL FotoMagazine

83


an der Plas ®

APL FotoMagazine

84


APL FotoMagazine

85


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

86


Model Portfolio Emma Verreydt Woonplaats: Antwerpen - BelgiĂŤ

APL FotoMagazine

87


APL FotoMagazine

88


Louie Wouters ®

APL FotoMagazine

89


Louie Wouters ®

APL FotoMagazine

90


APL FotoMagazine

91


APL FotoMagazine

92


APL FotoMagazine

93


APL FotoMagazine

94


APL FotoMagazine

95


April Mei Juni

12 C

27 FEB

APL FotoMagazine

96


FOTOMUSEUM CHARLEROI 11, avenue Paul Pastur 6032 Charleroi (Mont-sur-Marchienne) WWW.MUSEEPHOTO.BE

APL FotoMagazine

97


Jeanloup Sieff Les annees lumiere 10 december - 7 mei 2017

Elegant en licht, classicistisch, zinnelijk… dit zijn enkele van de adjectieven die de foto’s van Jeanloup Sieff (1933-2000) oproepen. Hij begon als onafhankelijk reporter en was nadien een tijdlang verbonden aan het agentschap Magnum – in 1959 kreeg hij de Prix Niépce voor zijn reportage over de Borinage – maar het was vooral als modefotograaf dat hij zijn sporen verdiende. Hij werkte hoofdzakelijk voor prestigieuze modetijdschriften zoals Harper’s Bazaar, Elle, Vogue of British Mode. Toch waren zijn foto’s meer dan banale opdrachten, dankzij de originaliteit van zijn cadrages, de veelheid van indrukken en het gebruik van het groothoekobjectief, dat zijn werk onmiddellijk herkenbaar maakte. Er was toen inderdaad sprake van een “stijl-Sieff”, met zijn icoon-vrouwen die de creaties van prestigieuze

APL FotoMagazine

98


couturiers droegen, zijn vrouwelijke naakten gefotografeerd tijdens hun verleidelijke intimiteit, of zijn desolate landschappen – het eenzame gelaat van de fotograaf die bevriend was met de filmsterren of de politici die hij zo dichtbij bracht, zich wegcijferend achter het model. Sieff koos voor een uitgezuiverde fotografie door alleen de krachtlijnen van het beeld te bewaren en ze in een diepdonker te gieten, in lijn met de esthetiek van de periode – “Les Trentes Glorieuses” – waarvan hij de perfecte belichaming vormde.

Vanaf de jaren 1950 slaagde Jeanloup Sieff erin de hele sfeer van een tijdperk in zijn beelden te vertalen, in nauwe verstandhouding met de filmkunst en doorheen alle thema’s die hij behandelde. Aan het oeuvre van Jeanloup Sieff is in België nog geen belangrijke tentoonstelling gewijd. Het Musée de la Photographie in Charleroi zal enkele van zijn meest emblematische foto’s tentoonstellen,

Wim De Schamphelaere Exchanging looks 10 december - 7 mei 2017 Wim De Schamphelaere werd in 1963 geboren en werkte aanvankelijk als ingenieur biochemie. Later richtte hij zijn eigen bedrijf voor digitaal drukwerk op. Hij heeft zich altijd tot vreemde culturen aangetrokken gevoeld en doorkruist de hele wereld. Twaalf jaar geleden werd hij voltijds beroepsfotograaf. De foto’s van Wim De Schamphelaere vormen grote panoramische banden, maar zonder het effect veroorzaakt door de rotatie

van de camera of de collage van de 19eeeuwse panorama’s. Ze zijn tot acht meter lang en imponeren de toeschouwer niet alleen door hun compositie maar ook door de krachtige sfeer die ze ademen: platgedrukt, zonder oculaire vervorming, als toneeldecors, worden ze bevolkt door de bewoners van de plaatsen die de fotograaf heeft uitgekozen, Cuba of Afrika, de straat of de savanne die hun eigen schouwspel laten reconstrueren.

APL FotoMagazine

99


Ondanks hun beschrijvende en documentaire uiterlijk zijn de foto’s van Wim De Schamphelaere meer dan een “etnografische” oefening: ze tonen een werkelijkheid die het menselijke oog in een uitgerekte tijd niet kan waarnemen, zoals de bewoners die in het beeld worden samengebracht zonder dat ze er zich op dat moment allemaal bevinden.

APL FotoMagazine

De fotografie wordt archeologie. Op het computerscherm voegt De Schamphelaere fotografische elementen samen die hij meticuleus uit een realiteit plukt om hun uiterlijk te reconstrueren en hun gegevens aan te vullen, niet met de bedoeling ze te verraden maar integendeel om ze te dienen.

100


FOMU Fotomuseum Antwerpen Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen https://www.fotomuseum.be/

APL FotoMagazine

101


Selleslags pakt uit 11 oktober - 22 juni 2017

Herman Selleslags (BE, °1938) is een van de bekendste fotografen van België. In 2015 schonk hij zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het FOMU. In een halve eeuw tijd heeft Selleslags een magistraal fotoarchief opgebouwd. Honderdduizenden foto’s, glasplaten, dia’s, negatieven, persprints, agenda’s, contactvellen en camera’s verhuizen naar de depots van het FOMU. De talrijke archiefdozen staan letterlijk en figuurlijk centraal in de tentoonstelling Selleslags pakt uit.

De expo toont de diversiteit van Rik en Herman Selleslags’ oeuvre: van reportages voor HUMO, familiealbums en productfotografie voor de Grand Bazar tot straatfotografie, foto’s van Joodse huwelijken, de winter in 1943 en de wateroverlast in 1953. Ook iconische en minder bekende beelden die Herman Selleslags maakte van The Beatles, The Rolling Stones en van zijn vriend Julien Schoenaerts worden uit de archiefdozen gehaald.

Het FOMU gunt zijn publiek zo een blik achter de schermen én een eerste inkijk op de rijkdom van deze aanwinst.

APL FotoMagazine

102


Braakland Photography & Resistance. A New Generation of Spanish 11 oktober - 22 juni 2017

Deze lente is Braakland het decor voor een expo die het publiek laat kennismaken met de hedendaagse Spaanse fotografiescene. Die nieuwe generatie Spaanse fotografen kampt met een gebrek aan financiële middelen, maar toont zich toch bijzonder innovatief. Zo slagen de fotografen erin manieren te vinden om hun ideeën en projecten tot leven te wekken. Het boek is daarbij hun favoriete distributiemedium.

Zeven fotografen maken de kern uit van deze experimentele tentoonstelling en stellen recente of nog lopende reeksen voor. Van Ricardo Cases met zijn metaforische beelden, over Julián Barón met zijn politieke manifesten, tot Jesús Monterde met zijn barok aandoende tableaus, allemaal gunnen ze ons een geëngageerde en persoonlijke blik op de Spaanse samenleving en al haar tekortkomingen.

APL FotoMagazine

103


Alec Soth Gathered Leaves 17 februari - 4 juni 2017

Met Gathered Leaves brengt het FOMU voor het eerst het werk van gerenommeerd Magnumfotograaf Alec Soth (US, °1969) naar België. In deze overzichtstentoonstelling krijg je vier cruciale reeksen uit zijn indrukwekkende oeuvre te zien: Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara (2006), Broken Manual (2010) en Songbook (2014).

Alec Soth is bekend voor zijn lyrische aanpak van de documentaire fotografie. Hij vertrekt vanuit een fascinatie voor de uitgestrektheid van het Amerikaanse land, net zoals Robert Frank, Stephen Shore of Jack Kerouac.

“De televisie en Hollywood bepalen onze kijk op Amerika. We zien alleen maar would-befilmsterren en New Yorkse agenten. Soms vergeten we dat er in het hart van Amerika ook heel andere levens worden geleid. En sommige van die levens zijn echt begeesterend.” (Alec Soth, e-mailinterview met Aaron Schuman, 2 augustus 2004) Alec Soth woont in Minnesota en is kunstenaar, fotojournalist, blogger, uitgever,

APL FotoMagazine

104


Instagrammer en onderwijzer. Door zijn mateloze energie en uitgesproken positie binnen de hedendaagse internationale kunstwereld heeft hij een grote invloed op de huidige generatie jonge beeldenmakers.

APL FotoMagazine

De presentatie in het FOMU maakt de evolutie in zijn carrière zichtbaar en illustreert ook hoe het fotoboek daarbij een belangrijke plaats inneemt.

105


Timeless Beauty 17 december ‘16 - 30 juni 2017 Gallo-Romeins Museum Kielenstraat 15 3700 Tongeren

http://www.galloromeinsmuseum.be/

Het Gallo-Romeins Museum presenteert van 17 december 2016 tot en met 30 juni 2017 de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’. De expositie biedt een sfeervol samenspel: sensueel naakt van kunstfotograaf Marc Lagrange wordt gecombineerd met Romeinse literatuur en tweeduizend jaar oude objecten uit binnen- en buitenlandse musea.

De bezoeker verneemt alles over het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Authentieke objecten en filmbeelden tonen welke middeltjes en technieken de Romeinse elitedames toepasten om hun lichamelijke aantrekkingskracht te vergroten.

Een vijftigtal werken uit het rijke oeuvre van wijlen Marc Lagrange geeft de expositie visuele spankracht. Het sensueel naakt van Lagrange biedt een fijne instap om te reflecteren over schoonheidsidealen, vroeger en nu. De citaten van klassieke auteurs die bij de fotografie worden gepresenteerd klinken vaak verbazend actueel.

In een finaal luik van de tentoonstelling vertellen hedendaagse vrouwen over de manier waarop ze hun lichaam beleven. Ze getuigen over het belang van schoonheid vandaag.

APL FotoMagazine

107


Jef Peeters fotografiecircuit vlaanderen 31 maart - 10 mei 2017 Cultuurcentrum De Kimpel Eikenlaan 25 3740 Bilzen

Jef Peeters is een fotograaf met een fascinatie voor indrukwekkende architectuur en vergane glorie. Met zijn fotografie beweegt hij zich voornamelijk binnen de stroming van de ‘urban exploration’, of het doorzoeken en fotograferen van verlaten plekken en gebouwen. Door zijn bekoring voor het vergankelijke gaat hij steeds op zoek naar openbare locaties die

APL FotoMagazine

108


vroeger druk bezocht werden, maar niet langer voor publiek toegankelijk zijn: oude fabriekspanden, vergeten ziekenhuizen, verlaten scholen, lege zwembaden, afgedankte pretparken,‌ De plaatsen die hij bezoekt zijn vaak hevig aangetast door de tand des tijds. En net daar, waar de menselijke bedrijvigheid tot stilstand is gekomen en overwoekerde

APL FotoMagazine

natuur terug de bovenhand neemt, vindt hij een pure schoonheid terug. Na een periode van vijf jaar intens avonturieren, heeft hij ondertussen een bijzonder interessante en gevarieerde fotocollectie verzameld, Het zijn allemaal beelden met een rijke historische achtergrond uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk en ItaliĂŤ.

109


APL FotoMagazine

110


GESELECTEERD

Deze wedstrijd staat open voor elke fotograaf die het eens fijn zou vinden om op de COVER te komen van het APL Fotomagazine. De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie opmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine en hieruit word dan ook de COVER foto gekozen.

APL FotoMagazine

111


APL FotoMagazine

112


APL FotoMagazine

113


APL FotoMagazine

114


APL FotoMagazine

115


APL FotoMagazine

116


APL FotoMagazine

117


APL FotoMagazine

118


APL FotoMagazine

119


APL FotoMagazine

120


PATRICK VAN VLAEN Liège Guillemins

APL FotoMagazine

121


NDEREN

REEK S

Liège Guillemins, waarschijnlijk het meest gefotografeerde station van BelgiÍ. Opdracht voor mezelf was dan ook om terug te komen met foto`s die niet stereotiep waren. Veel rondgelopen om uit verschillende (hopelijk atypische) hoeken het station vast te leggen in sober zwart wit.

APL FotoMagazine

122


APL FotoMagazine

123


APL FotoMagazine

124


APL FotoMagazine

125


APL FotoMagazine

126


APL FotoMagazine

127


APL FotoMagazine

128


APL FotoMagazine

129


APL FotoMagazine

130


COVER

Gratis fotowedstrijd vo in ons volgend F

Het thema voo

“Moderne a

in de breedste betekeni zijn fac

Fotowedstrijd wa deelnemen. Het is 5 foto’s ( jpeg)

Inzenddatum t/

APL FotoMagazine

131


R FOTO

oor de BESTE coverfoto FotoMagazine 19

or deze editie is

architectuur�

is van het woord en in al cetten.

aar iedereen kan aan s voldoende om max. in te sturen naar:

/m 31 mei 2017

APL FotoMagazine

132


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

133


APL FotoMagazine

134


APL FotoMagazine

135


APL FotoMagazine

136


APL FotoMagazine

137


APL FotoMagazine

138


APL FotoMagazine

139


APL FotoMagazine

140


APL FotoMagazine

141


Richtlijnen voor inzending Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen de redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. Fotografen: Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of met voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 2400 pix langste zijde. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien te vereist is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc.. Modellen: Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, linken enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. Artiesten: Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL magazine kan niet garanderen dat alle in zendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. Het portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden verzonden worden, iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.

APL FotoMagazine

142


Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s, artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd en kunnen gebruikt worden voor andere publicaties, uitgaande van de APL Group. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie.

APL Fotomagazine 18  

Fotomagazine Editie 18, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Kim Hart Fotografie, Michel Nulens, Apl Group, Jean Bus...

APL Fotomagazine 18  

Fotomagazine Editie 18, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Kim Hart Fotografie, Michel Nulens, Apl Group, Jean Bus...

Advertisement