Page 1

Coverfoto: Gerd Moors

#16 2016


INHOUD Jean Busselen

Stefan Alen

Beste Lezer, Dit fotomagazine, geeft iedereen die iets te bieden heeft op vlak van fotografie, de kans om hun werken hierin gratis te publiceren.

5

APL Fotomagazine staat verder open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, musea, sponsors enz. . Neem daarom contact op met ons en praat erover. info.apl.magazine@gmail.com

De redactie

Magazine

Magazine APL FotoMagazine

1

Wigo Worsseling

Be

JONG TALENT

M


21

51

71

enny Poncelet

Jens Martin Art

Olina Geluykens

Metroplitain

Blue Stone

MODEL Portfolio

Agenda Nederland

32

Eve Arnold Magnum fotografe

53

Agenda BelgiĂŤ

86

APL FotoMagazine

2


77

107

Elien Verbeken

Sven Remels

MODEL Portfolio

REEKS Low key

99

Geselecteerd - Motorsport Wedstrijd coverfoto - Motorsport

121

Brookland - Open call - Foam

123

Lowland Photo Festival

125

Richtlijnen portfolio

129

APL FotoMagazine

3


t n e l a t g n Jo In d l e be APL FotoMagazine

4


We bs i te : www.worsseling.nl

Wigo

Wors

Op jacht naar vergane gl

NAAM: Wigo Worsseling WOONPLAATS: Udenhout - Nederland OPLEIDING: Photographic Fotovakschool in Boxtel.

APL FotoMagazine

5


sseling

lorie

Wigo Worsseling is een Urban Explorer en altijd op jacht naar vergane glorie; een oud pand waarbij de buitenkant schreeuwt om verkend en de binnenkant gefotografeerd te worden. Is het verlaten? Kan ik binnen komen? Is het veilig en zonder bewaking? Er wordt een ingang gezocht, niets wijst meer op de aanwezigheid van mensen. De muren zijn afgebladderd, de plafonds zakken door, glasscherven liggen op de grond en de muffe geur van rottend hout dringt je neus binnen. Daglicht probeert naar binnen te dringen en creĂŤert een schouwspel van schaduwen. Je vraagt je af hoe het hier ooit zou zijn geweest. De camera wordt in stelling gebracht, de jacht is geopend!

APL FotoMagazine

6


Dit zijn de juiste ingrediënten voor Wigo Worsseling als urbex-fotograaf. De term Urban Exploration wordt ook wel Urbex genoemd en betekent ‘verkennen en onderzoeken van bebouwing’. Wigo betreed al ruim 10 jaar verlaten en vergeten plekken, voortdurend op zoek naar de schoonheid van verval en sporen uit de geschiedenis om deze in al hun facetten vast te leggen. Voor het maken van zijn foto’s bezoekt hij o.a. vervallen industriecomplexen, ziekenhuizen, kastelen en woonhuisjes in verschillende Europese landen. De fascinerende combinatie van vergankelijkheid, verval en nieuw leven leveren bijzondere foto’s op.

“Op zoek naar schoonheid van verval”

APL FotoMagazine

7


APL FotoMagazine

8


Dit soort fotografen zijn per definitie nieuwsgierig naar onbekende, verlaten en vergeten plekken die vaak gevaarlijk en vrijwel altijd verboden zijn te betreden. Deze mix van fotografie en spanning zoekt Wigo telkens weer op en resulteert in boeiende foto’s. Wigo is sinds de jaren 80 bezig met fotografie en mysterieuze gebouwen hebben hem altijd aangetrokken. Deze voorliefde werd alleen maar groter in de jaren die volgden.

APL FotoMagazine

9


Na de intrede van de digitale camera kon hij zijn eigen stijl verder ontwikkelen. Het bewerken van een foto werd voortaan op een computer gedaan en daarmee ontstonden oneindige mogelijkheden. Na jaren van experimenteren besloot Wigo dat het tijd was om een fotografische opleiding te volgen. In 2008 startte hij met de basiscursus en in 2009 met de vakopleiding aan de Fotovakschool te Boxtel. In deze periode was hij al bekend geraakt met Urban Exploring en kon hij de vaardigheden uit de opleiding direct toepassen. Na de afronding van de vakopleiding besloot hij om zijn werken aan te bieden.

APL FotoMagazine

10


APL FotoMagazine

11


“een schouwspel van schaduwen”

Nadat enkele foto’s werden opgenomen in de collectie van een galerie werd duidelijk dat hier veel interesse voor was. Diverse publicaties en exposities verder is het tijd om zijn werk in een prachtig fotoboek uit te geven. Fascinerende foto’s aangevuld met korte verhalen.

APL FotoMagazine

12


Het is als fotograaf belangrijk om een netwerk van contacten op te bouwen. Wigo kon hierdoor in contact komen met uitgever Aerial Media Company. Het grote voordeel is dat er een groot bedrijf achter je staat dat ontzettend veel zaken voor hun rekening neemt. De vertaling, het ontwerp, de promotie en het drukwerk zijn belangrijke zaken waar Wigo zich niet in zijn eentje druk over hoefde te maken, hij kon zich volledig storten op de foto’s. Zijn boek ‘

’ bevat 160 pagina’s met een collectie

foto’s uit de afgelopen 10 jaar.

APL FotoMagazine

13


APL FotoMagazine

14


Wat de toekomst betreft gaat Wigo uiteraard verder met het fotograferen va fotograferen, hierin zal verval weer centraal staan. Dit project heeft hij jaren Het is dus nog een verassing wat voor een beelden dit zijn. Het boek is wereldwijd verkrijgbaar.

Er zijn twee versies beschikbaar, de standaard versie voor 29,95 euro (+ 6,95 v

49,95 (+ 6,95 verzendkosten). Deze laatste versie is gesigneerd, genummerd e Voor meer informatie: www.worsseling.nl of info@worsseling.nl

APL FotoMagazine

15


an verlaten locaties maar richt hij zich ook op een wat abstractere vorm van geleden al gestart en zodra de tijd rijp is zal hij hiermee naar buiten komen.

verzendkosten) en een gelimiteerde versie met een oplage van 100 stuks voor

en is inclusief een A4 afdruk die ook gesigneerd is.

APL FotoMagazine

16


APL FotoMagazine

17


APL FotoMagazine

18


APL FotoMagazine

19


APL FotoMagazine

20


BEN PONC APL FotoMagazine

21


NNY CELET APL FotoMagazine

22


APL FotoMagazine

23


APL FotoMagazine

24


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

25


APL FotoMagazine

26


APL FotoMagazine

27


APL FotoMagazine

28


APL FotoMagazine

29


APL FotoMagazine

30


APL FotoMagazine

31


APL FotoMagazine

30


FOTOGRAFEN UW PORTFOLIO IS ALTIJD WELKOM info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

31


Juli Augustus September

APL FotoMagazine

32


NEDERLANDS FOTOMUS ROTTERDAM Wilhelminakade 332 3072

CRIME SCENES | HONDERD JAAR Tot 21 augustus 2016

APL FotoMagazine

33


SEUM

2

R FOTO ALS BEWIJS

Kan een foto iets aantonen, bewijzen of onthullen? Al sinds de uitvinding van de fotografie wordt de fotocamera gezien als een vooral mechanisch instrument om de werkelijkheid af te beelden. Wat op een foto is te zien, is ooit zo geweest. Maar is wat op een foto staat daarom ook ‘waar’? Foto’s kunnen ook een subjectief beeld van de werkelijkheid geven en ze kunnen zijn gemanipuleerd of in scène gezet. De fascinerende wijze waarop foto’s in de afgelopen 150 jaar in rechtszaken zijn gebruikt, en de discussies die er over fotografie werden gevoerd, brengt Crime Scenes voor het eerst in kaart. Crime Scenes presenteert elf case studies uit de geschiedenis van de ‘foto als bewijsstuk’, met de nadruk op zaken van groot humanitair en/of volkenrechtelijk

APL FotoMagazine

belang: van begin 1900 tot aan vandaag. Beginnend met de beroemde crime scene foto’s van de Franse politiefotograaf Alphonse Bertillion, via de luchtfoto’s van gebombardeerde steden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de films van de concentratiekampen in de Neurenberger processen tegen de Nazi’s, eindigt de tentoonstelling met de problematiek rond de bewijsvoering van droneaanslagen in Waziristan en de pogingen om aan te tonen dat de Bedouïnen in de Negev woestijn in vroeger tijden niet louter nomaden waren – met als inzet hun claim om er ook vandaag nog te mogen wonen. De tentoonstelling brengt een grote variatie aan historisch beeldmateriaal bijeen. De context van iedere casus wordt daarbij helder uiteengezet.

34


DE COLLECTIE BELICHT DOOR E SPECIAL EDITION ED VAN DER EL

6 mei – 31 december 2016

APL FotoMagazine

35


EDDY POSTHUMA DE BOER LSKEN | AVENUE

Voor de derde editie van de kleine en intieme tentoonstellingsreeks De collectie belicht door ... heeft het Nederlands Fotomuseum de fotograaf Eddy Posthuma de Boer als gastcurator uitgenodigd. Hij heeft een persoonlijke keuze gemaakt uit de foto's die Ed van der Elsken maakte voor het tijdschrift Avenue. Beide fotografen waren jarenlang bevriend en fotografeerden vanaf midden jaren zeventig reisreportages voor Avenue. Alle vijftien foto's zijn voorzien van een persoonlijk commentaar van Posthuma de Boer. Dit werpt nieuw licht op de foto's van Ed van der Elsken en geeft tegelijkertijd een inzicht in de kennis en drijfveren van Posthuma de Boer als fotograaf.

Deze tentoonstelling is een van de eerste tastbare resultaten van het omvangrijke restauratieproject van Ed van der Elskens kleurenwerk. Al zijn kleurendia's hebben schimmel opgelopen doordat ze jaren in vochtige omstandigheden zijn bewaard. Om te voorkomen dat deze foto's verloren gaan, moeten de dia's een voor een gerestaureerd worden. De foto's die ooit zijn gepubliceerd in het tijdschrijft Avenue heeft het museum kunnen restaureren door een bijdrage van Jan en Trish De Bont. Dankzij de restauratie kunnen we deze foto's weer tonen aan het publiek.

APL FotoMagazine

36


FOAM FOTOGRAFIEMUS AMSTERDAM Keizersgracht 609

Carlijn Jacobs, Elizaveta Porodina e

17 juni – 4 september 2016

APL FotoMagazine

37


SEUM

en Philippe Vogelenzang - PS De geselecteerde kunstenaars, Carlijn Jacobs, Elizaveta Porodina en Philippe Vogelenzang, tonen ieder een sterke, eigenzinnige beeldtaal in zowel hun commerciële als autonome werk, waarin op diverse wijzen bepaalde invloeden van Helmut Newton doorschemeren.

In tegenstelling tot het gros van de modewereld, streeft Carlijn Jacobs (1991, NL) niet naar perfectie, maar naar eigenzinnigheid. Ze kiest haar modellen vaak op excentrieke uiterlijke kenmerken en creëert in haar werk een geheel eigen sfeer, zoals in haar speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde serie Vivian Atlantis (2016). In kronkelende poses lijkt het model één te worden met de omgeving, als een dier in een buitenaardse habitat. De modeshoots van Elizaveta Porodina (1987, RU) vormen de verwezenlijking van de ideeën die naar eigen zeggen “als een bijenzwerm rondzoemen in haar hoofd.” De zwart-wit serie die getoond wordt in Foam 3h, vervaardigde ze in mei vorig jaar voor het nieuwe album ‘Berlin’

van de Duitse rockband KADAVAR. In een zwaar aangezette sixties-stijl figureren twee modellen als groupies die geobsedeerd hun muzikale idolen achterna reizen. De camera volgt op zijn beurt niet de band, maar de meisjes in hun idolate dramatiek. Porodina schoot deze filmische serie op het beroemde voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn. Philippe Vogelenzang (1982, NL) is altijd op zoek naar het iconische in de mens. onder poespas weet hij van iedere persoon voor zijn lens een krachtig en puur beeld neer te zetten, vaak in een tijdloze stijl van zwart-wit fotografie. In reactie op het werk van Helmut Newton besloot hij voor deze tentoonstelling zijn eigen variant van Newton’s beroemde ‘Big Nudes’ te maken. Waar Newtons vrouwen boven de toeschouwer uitrijzen met masculiene, intimiderende houdingen, toont Vogelenzang een benaderbaar, zacht en intiem beeld van een model dat normaliter gecast zou worden op zijn mannelijkheid.

APL FotoMagazine

38


De visuele connecties met het werk van Helmut Newton komen in het werk van deze drie autonome modefotografen op verschillende manieren tot uiting: het belang van de setting naast het model en daarmee de creatie van een eigen universum, zoals bij Carlijn Jacobs. Elizaveta Porodina past op vergelijkbare wijze een filmisch stijl toe in haar beelden, waardoor een groter verhaal wordt gesuggereerd. Het portretteren van een persoon in een iconische beeldtaal is zowel karakteristiek aan het werk van Helmut Newton als dat van Philippe Vogelenzang. Maar het is vooral de werkwijze, namelijk het ongeremd verwezenlijken van persoonlijke fantasieën en concepten in een geheel eigen stijl, waarmee deze drie talenten zich onderscheiden in de huidige wereld van de modefotografie. OVER DE KUNSTENAARS Carlijn Jacobs studeerde in 2014 cum laude af aan de opleiding Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze heeft werk geschoten voor o.a. I-D Magazine, Glamcult, Novembre- en Sleek Magazine.

Dynasty Aru studiofotogr

Elizaveta Porodina heeft zichzelf als autodidact geheel op eigen kracht weten te bewijzen in de modefotografie. Voordat ze begon te werken voor grote namen als Louis Vuitton, Vogue en Stern, werkte ze als klinisch psycholoog in een psychiatrische inrichting. Ze heeft momenteel haar eerste museale solotentoonstelling, Dark Iconography, in het in mei 2016 geopende Kunstmuseum Humboldt-Schloss in Berlijn. Ze wordt vertegenwoordigd door het agentschap van Sonja Heintschel, München.

APL FotoMagazine

Drie generaties fotografen kregen zeer d Ottomaanse keizer en Koning Zog, tot cr

Rond het jaar 1850, niet lang na de uitvin het huidige Albanië. Hij begint daar de e neemt assistent Kel als eerbetoon de ach zijn zoon Gegë.

De omvangrijke collectie van 150.000 gla interessant.

39


Na het eerste jaar Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en een achtergrond in Kunstgeschiedenis, besloot Philippe Vogelenzang zelfstandig zijn eigen stijl verder te ontwikkelen. Hij wordt gerepresenteerd door Jet Root Group en werkt voor internationale klanten waaronder Vogue, V Magazine, L'Express en GQ. Het werk van Vogelenzang is eerder in Foam te zien geweest in de groepstentoonstelling Don’t Stop Now: Fashion Photography Next (2014).

uba - 100 jaar Albanese rafie

16 september - 27 november

diverse mensen voor de camera, uiteenlopend van de stedelijke bourgeoisie, herders, de riminelen en beroemde acteurs en schilders.

nding van de fotografie, arriveert de Italiaanse Pietro Marubi in Shkodër, het noordelijke deel van eerste fotostudio in de regio en gebruikt daarbij het natte plaat procedé. Na de dood van Pietro hternaam van zijn leermeester aan. Hij zet de studio voort en draagt hem op zijn beurt over aan

asnegatieven is zowel vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch als artistiek aspect

APL FotoMagazine

40


Gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode, als sociale rituelen, folkloristische kleding en sociologische interessante groepsportretten zijn allemaal in de collectie te vinden. De tentoonstelling is een kennismaking met de rijke fotografiegeschiedenis van een geïsoleerd gelegen Europees land dat vaak wordt vergeten. De tentoonstelling Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie past in een reeks tentoonstellingen over

fotostudio’s die Foam de afgelopen jaren presenteerde waaronder Portraits from Isfahan, Foto Galatasaray - Maryam Sahinyans Fotostudio en Disfarmer – The Vintage Prints. Dit reflecteert de groeiende interesse van de laatste twintig jaar in vernacular photography en in de sociaalhistorische, maar ook artistieke waarde ervan. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het ‘Marubi’ National Museum of Photography in Shkodër, Albanië.

APL FotoMagazine

41


Melanie Bonajo - Night Soil 16 september - 27 november

Deze serie experimentele films in semi-documentaire stijl gaat over culturele fenomenen die ingaan tegen de lineaire vooruitgang van het kapitalistische systeem. Elke Night Soil film verkent trends die buiten de socio-politieke normen van de consumptiemaatschappij vallen en zich meestal in de illegaliteit afspelen. Vanaf half september presenteert Melanie Bonajo haar eerste grote museale solotentoonstelling in Foam, waarvoor alle drie de videowerken voor het eerst samenkomen. Night Soil #1/ Fake Paradise is een zoektocht naar het helende effect van de hallucinerende plantaardige drug Ayahuasca, die al duizend jaar in de Amazone wordt gebruikt, op de geest van de moderne mens. Night Soil #2/ APL FotoMagazine

Economy of Love portretteert een groep vrouwelijke sekswerkers in Brooklyn die probeert onze ideeÍn over intimiteit op te schudden. Night Soil #3/ Nocturnal Gardening, het derde en afsluitende deel van de trilogie, over radicaal vernieuwende manieren om in voedsel te voorzien, zal bij Foam in première gaan. NEXT LEVEL Foam organiseert vanaf 2015 de tentoonstellingenreeks Next Level met de steun van Ammodo. Het doel van Next Level is om een breed publiek kennis te laten maken met vernieuwende kunst van relatief jonge beeldmakers die vooruitstrevend zijn in hun gebruik van het medium fotografie.

42


Helmut Newton - A Retrospectiv 17 juni - 4 september

Newton is verantwoordelijk voor een rijk, eigenzinnig en complex oeuvre, dat gerekend moet worden tot het meest beeldbepalende van het laatste kwart van de twintigste eeuw. De werken in de tentoonstelling zijn merendeels vintage prints afkomstig van de Helmut Newton Foundation in Berlijn. Tevens is de film Helmut by June te zien, die in 1995 gemaakt werd door Newtons vrouw, June. Bij de naam Helmut Newton heeft menig fotografieliefhebber direct een beeld voor ogen, namelijk dat van hooggehakte, langbenige en meestal schaars geklede dames met een onverholen erotische uitstraling. En het klopt dat de vrouw en erotiek in Newtons werk een centrale plaats innemen. Tegelijkertijd is dit ook reden dat zijn werk vaak te snel en te eenduidig wordt beoordeeld en dat er onvoldoende zicht is op de inhoudelijke complexiteit en gelaagdheid ervan. APL FotoMagazine

Newton werkte sinds de jaren vijftig als fotograaf, maar brak pas door aan het begin van de jaren zeventig, dankzij de opvallende foto’s die hij maakte in opdracht van de Franse Vogue. De jaren zeventig en vroege jaren tachtig werden gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen: traditionele machtsverhouding verschoven, er was sprake van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal. 43


ve gewaagde en innovatieve scripts. Hij gaf in zijn werk vrouwen macht. Of zij nu naakt zijn of gekleed in een smoking, de vrouwen zijn krachtig, verleidelijk, dominant, indrukwekkend en soms zelfs ronduit intimiderend. Het zijn vrouwen die zich bevrijd hebben van onderwerping of ondergeschiktheid en het heft in eigen hand hebben genomen. Zijn provocatieve werk kan gezien worden als een ironisch commentaar op de decadentie van een sociale klasse die in hoge mate bepaald wordt door macht en geld. Het werk van Newton weerspiegelde deze veranderingen. Niet toevallig was hij nauw bevriend met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, modeontwerpers die speelden met man-vrouw verhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld.

Newton fotografeerde op locatie en gebruikte voor zijn fotoshoots APL FotoMagazine

Newton was een uiterst begenadigd vakman die zijn indrukwekkende technische vermogen inzette om zijn fantasieĂŤn te verbeelden. Hij was zich ervan bewust dat erotiek, verleiding en begeerte vooral een spel is van de waarneming. Dit zette hij volledig in bij zijn commerciĂŤle werk, dat naadloos overliep in het visualiseren van zijn persoonlijke obsessies. 44


Centraal hierin staat de verbeelding van de vrouw en onderliggende thema’s als macht, geweld, erotiek en verlangen. Deze zijn direct te relateren aan thema’s in het surrealisme - een heersende kunststroming tijdens het interbellum toen Newton opgroeiende in het vrijzinnige Berlijn. Daarnaast ontwikkelde Newton zich tot een uiterst succesvol en invloedrijk portretfotograaf die alle grote namen van zijn tijd, van filmsterren tot politici, voor zijn camera kreeg. Een portret door Newton gold in de jaren zeventig en tachtig als het ultieme bewijs van succes.

Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

45


APL FotoMagazine

46


APL FotoMagazine

47


APL FotoMagazine

48


APL FotoMagazine

49


APL FotoMagazine

50


JENS MAR

APL FotoMagazine

51


RTIN ART

APL FotoMagazine

52


Eve Arno Amerika 1912

m u n g a M f a a r g o Fot APL FotoMagazine

53


old - 2012

nge

Eve Arnold, de Amerikaanse wereldreizigster en fotojournaliste werd geboren in 1912 in Philadelphia, een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar haar ouders als arme Russisch-Joodse immigranten waren beland. In 1946 werkt ze voor een ontwikkelcentrale in New York. Een vriend schenkt haar een camera, waarmee ze eind jaren veertig haar eerste foto's maakt. In 1948 volgt ze in New York een zes weken durende fotocursus bij Alexei Brodovitch (destijds art-director van Harper's Bazaar). Al snel blijkt de grote kracht van Arnold: betrokken fotoreportages van nieuwe, verrassende onderwerpen, zoals haar eerste fotoreportage van een modeshow voor zwart publiek door zwarte modellen in een Baptistenkerk in Harlem (1950). De foto's verschijnen in Picture Post.

APL FotoMagazine

54


Arnold was de eerste vrouwelijke fotografe die lid werd van het fotoagentschap Magnum. Haar entree bij Magnum Photos in 1951 ademde de wil én de utopie van een nieuwe wereld vlak na de Tweede Wereldoorlog: de wereld als één familie. Haar fotografie was een zoektocht naar haar zelf, het tijdsgewricht en de wereld waarin ze leefde. Arnold legde haar onderwerpen van dichtbij op een invoelende wijze fotografisch vast. Ze werkte bij voorkeur met bestaand licht, waardoor haar foto's sfeervol en oprecht zijn. Haar fotoseries illustreren haar rol als verhalenverteller. Magnums voormalige redacteur John G. Morris typeerde haar werk als "offbeat", oftewel ongewoon, onconventioneel.

Haar fotografie was een zoektocht naar haar zelf In 1952 maakt ze haar eerste politieke reportage van de Republikeinse partij in Chicago. Daarna volgen vele fotoreportages in tijdschriften als LIFE, Fortune, Look, Paris Match, Vogue en later de Engelse Sunday Times. De thema's zijn uiteenlopend: de eerste vijf minuten van een baby (1959),reportages over politieke figuren zoals de communistenjager Joseph McCarthy (1954) en de leider van de zwarte moslims in de VS, Malcolm X (1961). Daarnaast maakt ze reportages over beroemdheden als Marlene Dietrich (1952) en Joan Crawford (1959). Ze maakte ook portretten van Paul Newman, ElisabethTaylor, Margaret Thatcher en Malcolm X. Bij die laatste hoort volgend verhaal.

APL FotoMagazine

55


Malcolm X was een van de leiders van de religieuze en politieke beweging Nation of Islam, die de suprematie van het zwarte ras voorstond. Arnold was altijd de enige blanke figuur op hun bijeenkomsten. Op een daarvan fotografeerde ze het bezoek van George Lincoln Rockwell, de leider van de Amerikaanse nazi's. Wat haar bijzonder interesseerde waren de menselijke attitudes, niet zozeer in de portretten die ze met tientallen maakte, maar ze zocht naar situaties waarin personen zich op een of andere manier manifesteerden.

APL FotoMagazine

56


en waardoor hun persoonlijkheid aan de oppervlakte kwam. Ze ging daarbij heel discreet te werk en ze was respectvol en beleefd. Zo kreeg ze toegang tot soms onbereikbaren want, zo verklaarde ze ooit "Wanneer je voorzichtig bent met mensen en wanneer je hun privacy respecteert, laten ze je een deel van zichzelf zien en dat kan je dan gebruiken". Dat Arnold respectvol was, blijkt uit de volgende anekdote uit de jaren vijftig : Arnold werd toen gevraagd om een fotosessie te doen met de actrice Joan APL FotoMagazine

Crawford. Uit het relaas van de fotografe bleek dat de actrice stomdronken op de afgesproken plaats verscheen, ze kuste Arnold vol op de mond en wilde toen bloot op de foto. Uiteindelijk stemde de fotografe toe, maar gaf de negatieven enkele dagen later aan de actrice. In 1952 fotografeerde Eve Arnold Marilyn Monroe voor , en uit die sessie groeide een vriendschap. Ze was zowat de enige vrouw die Marilyn 57


Ze ging daarbij heel discreet te werk en ze was respectvol en beleefd.

uitgebreid portretteerde, en niet alleen oog had voor haar seksualiteit, maar ook voor haar tedere kant. Zij was misschien de vaste fotografe van Monroe tot 1961. Door die manier van werken volgde ze tien jaar lang Marilyn Monroe discreet, maar ook intiem. Beroemd is haar foto van de Amerikaanse actrice die in een damestoilet voor de spiegel staat. De fotografe staat achter haar en de kijker merkt nog net een tipje van Monroes' slip.

APL FotoMagazine

Om net dit soort kleine intieme momenten vast te leggen en het talent dat ze had hiervoor. In 1961 fotografeerde ze haar uitgebreid op de set van haar laatste film 'The Misfits'. Daarna was het afgelopen. Eve publiceerde later een boek over haar en exposeerde in 2005 in de Londense Halcyon Gallery een aantal nooit eerder gepubliceerde foto's.

58


APL FotoMagazine

59


APL FotoMagazine

60


ze een sterke interesse voor sociaalmaatschappelijke thema's aan de dag. Arnold kreeg veel erkenning, in 1980 ontving Eve Arnold de Lifetime Achievement Award van de Amerikaanse Vereniging van Tijdschriftenfotografen en in 1993 werd ze uitgeroepen tot "meesterfotograaf" door het International Center of Photography in New York. In Groot-BrittanniĂŤ werd ze gedecoreerd met de "Order of the British Empire". Ze ontving ook enkele eredoctoraten. Eve Arnold werd bedolven onder de prijzen, ondermeer de National Book Award, Lifetime Achievement Awards van de American Society of Magazine Photographers en van Sony. Ze werd ook gedecoreerd in Groot-BrittanniĂŤ met een Order of the British Empire. In 1961 verhuist Arnold van New York naar Londen. Ze maakt opzienbarende fotoreportages in landen waar daarvoor nog maar weinig westerse fotografen geweest zijn, zoals Rusland (1965, 1966, 1975) en China (1979). 'In China' fotografeert ze een wereld in overgang: tussen verleden en toekomst. Een wereld tussen een feodale agrarische maatschappij en een communistische industrialisatie. In China is haar beroemdste fotoreportage. Daarnaast bezoekt ze islamitische landen als Egypte, Dubai, Oman en Afghanistan, waar ze een film (Behind the veil, 1973) en fenomenale foto's van het leven van gesluierde vrouwen maakt. In de jaren zestig en zeventig van de vorig eeuw legt

APL FotoMagazine

61


Op 21 april 2012 zou ze honderd jaar zijn geworden, maar dat heeft Eve Arnold dus net niet gehaald want in januari van dat jaar sterft Eve Arnold op 99-jarige leeftijd.

“ze zocht naar situaties waarin personen zich op een of andere manier manifesteerden�

APL FotoMagazine

62


APL FotoMagazine

63


APL FotoMagazine

64


APL FotoMagazine

65


APL FotoMagazine

66


APL FotoMagazine

67


APL FotoMagazine

68


APL FotoMagazine

69


APL FotoMagazine

70


Model Portfolio Olina

Geluykens WOONPLAATS: Buggenhout

APL FotoMagazine

71


s

APL FotoMagazine

72


APL FotoMagazine

73


Samuel Somers ®

APL FotoMagazine

74


APL FotoMagazine

75


MODELLEN UW PORTFOLIO gratis in ons FotoMagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

76


Elien Verbeken Fotografie Dave Groennesby

APL FotoMagazine

77


Massimo Palmieri ÂŽ

APL FotoMagazine

78


APL FotoMagazine

79


APL FotoMagazine

80


APL FotoMagazine

81


APL FotoMagazine

82


APL FotoMagazine

83


APL FotoMagazine

84


APL FotoMagazine

85


JuliAugustusSeptember

12 C

27 FEB

APL FotoMagazine

86


FOTOMUSEUM CHARLEROI

Wegee by Wegee - Collection Jean Pig 25 mei - 4 december Usher Fellig (1899-1968), alias Weegee, is een legendarische figuur binnen de fotojournalistiek. Terwijl hij het nachtelijke New York doorkruist en zijn optocht van misdaden, faits divers, stripteasetenten en bars, legt Weegee de keerzijde van de Amerikaanse droom vast. Hij is steeds als eerste ter plaatse dank zij de radio van zijn Chevrolet die afgestemd is op de politiefrequentie. Het geheel van zijn beelden, tegelijkertijd schokkend en vermakelijk, borstelt een buitengewoon portret van de moderne metropool. Afkomstig uit Oostenrijk komt hij, op tienjarige leeftijd, met zijn familie in New York aan. Usher Fellig groeit op

APL FotoMagazine

in de Lower East Side, in een gewelddadige wijk. Om het antisemitisme te ontvluchten noemt hij zich Arthur en laat de zijnen achter zich op achttienjarige leeftijd, slaapt in stations, parken, missies of miserabele hotels en en rijgt de klusjes aan elkaar. Hij wordt in dienst genomen bij het agentschap ACME newspictures, het latere United Press International, waar hij twaalf jaar in het labo blijft. Op 35 jaar geeft hij er de voorkeur aan onafhankelijk fotograaf te worden met als voorkeuronderwerpen, de straat, zij die deze bevolken, ze bezielen – agenten, gangsters, pompiers, fuifnummers,

87


gozzi Vanaf 1944, krijgt hij erkenning binnen de wereld van de fotografie, van de galeries en de musea.

Weegee sterft in New York op 26 december 1968. Hij laat een oeuvre na van praktisch 5000 foto’s en een onontbeerlijke kroniek van een stad tussen 1930 en 1950. Zijn foto’s werden gepubliceerd in de grootste bladen : Life, Vogue, The Daily Mirror... We zullen van zijn oeuvre onthouden wat hij er zelf van zei : “Tonen hoeveel, in een stad van tien miljoen inwoners, de mensen in totale eenzaamheid leven.”

stripteaseuses of travesties – en als achtergrond, misdaad, branden, lijken. Weegee raakt aan alles wat doet verkopen, rauwe en suggestieve fotografie van faits divers. Later werkt hij in het donker met infrarood en onthult zo de intimiteit van de bezoekers van theaters en bioscopen, van koppels op het strand.

APL FotoMagazine

88


SUR LES PLATEAUX DES DARDEN 28 mei - 4 december

De setfotograaf, zwijgzaam en aandachtig oog, moet evenzeer getuigen van de film die voor zijn objectief vorm krijgt, als van hen die hem realiseren, van de acteurs tot de opnameploeg. Een werk dat aansluit op dat van een ander met zijn beperkingen en zijn vooraf vastgestelde eisen zoals daar zijn, de belichting, het in beeld brengen, de kleren van de acteurs, het decor en de scène. APL FotoMagazine

De tentoonstelling Sur les plateaux des Dardenne ontwikkelt zich doorheen de gefotografeerde films terwijl ze zich bevrijdt van de eigen geschiedenissen. De zowat 120 foto’s waaruit de tentoonstelling bestaat, die het universum van de gebroeders Dardenne vertalen zonder het ooit te verraden, bieden ons het privilege de 89


NNE - Christine Plenus

films op een andere manier te vertellen en magische momenten in de schoot van de creatie waar te nemen. Tussen de terugkerende thema’s zal men de omhelzingen terugvinden, de eenzaamheid en de dolle wedlopen. Christine Plenu is geboren in 1958 en gediplomeerd in fotografie in 1979. Ze is docente aan het Institut Saint-Luc te Luik. Sinds 1986 is zij setfotografe voor kort- en langspeelfilms. “Fotografie doceren is ervaringen beleven en delen. Fotograferen, foto’s maken, dat is kijken en ontdekken. Dat is het leven.” APL FotoMagazine

90


NIKON PRESS PHOTO AWARDS 28 mei - 4 december

Tentoonstelling en Projectie

APL FotoMagazine

91


De Nikon Press Photo Awards is de belangrijkste Belgische wedstrijd die voorbehouden is voor persfotografen. Via deze wedstrijd wil Nikon de mooiste persfoto’s van Belgische persfotografen of van persfotografen die in België resideren, op de voorgrond stellen. De Nikon Press Photo Awards is inderdaad bedoeld voor professionele persfotografen die in het bezit zijn van een officiële perskaart en die hun activiteit kunnen bewijzen door middel van een commerciële publikatie. Dit jaar kunnen de deelnemers kiezen uit vier categorieën: actualiteit, sport, portret en stories. Nikon Press Photo Awards is een organisatie van Nikon Belux in samenwerking met het FotoMuseum Antwerpen [www.fotomuseum.be], bozar [www.bozar.be] en het Musée de la Photographie te Charleroi

APL FotoMagazine

92


FOMU Fotomuseum Antwerpen Show Us The Money 24 juni - 9 oktober

APL FotoMagazine

93


Show Us The Money neemt je mee naar belastingparadijzen en het zenuwcentrum van de financiële macht. Het FOMU geeft je een inkijk in de structuren die de hele wereld beïnvloeden, maar zelf liefst onzichtbaar blijven. Drie projecten stellen met uiteenlopende artistieke strategieën de globale problematiek aan de kaak. Het ambitieus fotografisch onderzoek The Heavens van Paolo Woods en Gabriele Galimberti confronteert ons met de zogeheten belastingparadijzen. Ze registreren zelf een bedrijfje The Heavens in Delaware, tussen ’s werelds grootste multinationals. Van Panama tot Amsterdam, van Luxemburg tot Londen: Woods en Galimberti reizen de wereld rond en geven een gezicht aan deze mondiaal ingrijpende praktijk. Met Wealth Management neemt Carlos Spottorno ons mee in de visuele wereld van zijn fictieve WTF Bank. De beelden zijn een streling voor het oog, maar Spottorno’s ironische ondertoon is niet mis te verstaan. In You Haven’t Seen Their Faces recupereert Daniel Mayrit de beeldtaal van beveiligingscamera’s. Zo ontzegt hij de machtigste mensen in Europa’s financiële zenuwcentrum - The City of London – de luxe van de anonimiteit en roept hen ter verantwoording voor hun rol in de financiële crisis van 2008.

APL FotoMagazine

94


Tom Callemin Jong Belgische Fotografie 24 juni - 2 oktober

Voor het vijfde jaar op rij biedt FOMU ruimte aan jonge Belgische fotografie. Dit jaar presenteren we het fotografisch universum van Tom Callemin (BE, °1991). Callemin onderzoekt de relatie tussen de fotograaf en zijn model. Zijn zoektocht vertaalt hij in een beklijvende beeldtaal, die meestal in een studio tot stand komt. Met zijn enigmatische en uitgepuurde beelden timmert hij gestaag aan een sterke eigen signatuur. In 2014 maakte Callemin deel uit van de tien fotografen die geselecteerd werden voor het FOMU-magazine .tiff. Zijn nog prille oeuvre wordt sindsdien zowel nationaal als internationaal tentoongesteld. APL FotoMagazine

95


PHOTO VIEW Centrum voor Beeldexpressie C.V.B. Photo View, dat zijn fotoreeksen met pit! Met deze jaarlijks rondreizende expo zetten we graag fotoreeksen met een ziel in de kijker. Beelden waarbij we niet alleen de kwaliteit en de technische hoogstandjes waarderen, maar waar ook vooral een focus ligt op eigenheid. Editie 2016 gaat in première op donderdag 24 maart om 19.30 u. in Sint-Niklaas. Iedereen is welkom om het creatieve werk van onze 16 laureaten te bewonderen en om samen met ons te klinken op deze nieuwe editie van Photo View! Photo View gaat in première in tentoonstellingszaal Zwijgershoek in Sint-Niklaas en reist daarna Vlaanderen rond! De 16 creatieve fotografen van Photo View 2016 zijn: Yasmina Besseghir, Tony Caelen, An Devroe, Hilde Ghesquiere, Dirk Janssens, Veronika Langerova, Patrick Mahy, Philippe Michiels, Jan Pypers, Luc Rabaey, Miranda Schmitz, Inge Sterckx, Luc Van Uytvanck, Corine Vanderhelstraeten, Bruno Vermeersch en Nathalie Vissers. Beelden spreken voor zich en daar vormen de foto's van Photo View geen uitzondering op. Elke fotoreeks beeldt zijn eigen unieke verhaal uit. De fotografen spelen met de traditionele normen. Ze hebben een frisse, vernieuwende en vooral gedurfde kijk op zaken en flirten met de eigenwijsheid van fotografie. Traditie gaat niet op voor deze fotografen: ze werken dit juist op een verrassende en gedurfde manier tegen. De foto's nodigen uit om na te denken, ze wekken emoties op maar ze blijven vooral op je netvlies gebrand! Fotografie is er voor iedereen! Vandaar ook de bewuste keuze voor een letterlijk en figuurlijk bewegende expo. APL FotoMagazine

96


Wij nodigen met plezier iedereen met een passie - groot of klein - voor fotografie uit om oog in oog te komen staan met de verrassende, spannende en boeiende fotoreeksen. Want het samenbrengen van zinderende foto’s en uitbundige fotoliefhebbers, dat is wat het

Centrum voor Beeldexpressie natuurlijk graag wil! Photo View 2016 komt naar je toe! Ontdek zélf deze bijzondere expo op één van onderstaande locaties, gratis en voor niks:

• Gemeentehuis, Kerkplein 1, 3520 Zonhoven Van 1 tot en met 30 september (openingsuren maken we later bekend)

• CC Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse Van donderdag 6 tot en met zondag 30 oktober, maandag tot en met zaterdag, 11 u. - 22 u. en zondag, 11 u. - 18 u.

• Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout Van 5 tot en met 27 november, woensdag tot en met zondag, 11 u. - 17 u., vrijdag, 11 u. - 20 u.

APL FotoMagazine

97


Eyes Wide Open! 100 jaar Leica fotografie Sint-Pietersabdij Sint-Pietersplein 9 9000 Gent 17 juni - 14 augustus

Deze zomer staat fotografie weer centraal in de Sint-Pietersabdij. Met de tentoonstelling Eyes Wide Open nemen we je aan de hand van meer dan 300 foto’s mee doorheen de rijke geschiedenis van 100 jaar Leica fotografie. Een must voor wie houdt van vintage prints en klinkende namen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Lee Freelander, Alexander Rodchenko, enz.

APL FotoMagazine

98


GESELECTEERD

Deze wedstrijd staat open voor elke fotograaf die het eens fijn zou vinden om op de COVER te komen van het APL Fotomagazine. De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie opmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine en hieruit word dan ook de COVER foto gekozen.

APL FotoMagazine

99


APL FotoMagazine

100


APL FotoMagazine

101


APL FotoMagazine

102


APL FotoMagazine

103


APL FotoMagazine

104


APL FotoMagazine

105


APL FotoMagazine

106


SVEN REMELS Low key

APL FotoMagazine

107


REEK S

Ik ben Sven Remels en ik ben ongeveer 3 jaar geleden begonnen met model fotografie. Voordat ik de wereld van model fotografie ben ingedoken, heb ik zoals de meest startende fotografen natuur en omgevingen gefotografeerd. Natuurlijk kwam er na enige tijd ook wel eens de familie en partner in voor, daarna werden het vrienden en kennissen. Al vlug leerde ik dat mijn passie lag bij het fotograferen van modellen, en daarbij probeerde ik een eigen specifieke stijl te ontwikkelen, want daar zijn we tenslotte allemaal naar op zoek denk ik. Mijn eerste thuisstudio werd al snel gekocht, en werd natuurlijk steeds meer uitgebreider. Ook het materiaal dat ik gebruikte werd steeds moderner en professioneler.

APL FotoMagazine

108


Op dit moment vind ik mijn studiowerk klaar om eens aan de buiten wereld te laten bekijken. Bij deze serie had ik besloten om samen met mijn model (Maria-Elena Montliz ) een low key fotoshoot te doen dat inspeelt op gevoel en emotie. We wilden graag een resultaat bekomen zodat elke foto het gevoel meegaf van zowel kwetsbaarheid als enige vorm van sensualiteit. Doordat het model tijdens het poseren steeds een vrije vorm van beweging aangenomen heeft, en er nooit echt geposeerd werd is er voor mijn gevoel de juiste situatie gecreĂŤerd voor deze serie. We zijn dan ook achteraf zeer tevreden met dit resultaat. Als fotograaf denk ik dat deze serie in de toekomst zeker nog een vervolg gaat krijgen. Want mijn eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze fotoshoot toch in mijn favoriete reeksen zet dat ik in mijn studio heb genomen. Ik wens iedereen alvast veel kijkplezier.

APL FotoMagazine

109


APL FotoMagazine

110


Website: http://srfotografie.jimdo.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fotografie-SR/44709083870246

APL FotoMagazine

111


69

APL FotoMagazine

112


APL FotoMagazine

113


APL FotoMagazine

114


APL FotoMagazine

115


APL FotoMagazine

116


APL FotoMagazine

117


APL FotoMagazine

118


APL FotoMagazine

119


APL FotoMagazine

120


COVER

Gratis fotowedstrijd vo in ons volgend F

Het thema voo

“Lijnen en

in de breedste b woord en in al

Fotowedstrijd wa deelnemen. Het is 5 foto’s ( jpeg)

Inzenddatum t/m

APL FotoMagazine

121


R FOTO

oor de BESTE coverfoto FotoMagazine 17

or deze editie is

n vlakken�

betekenis van het l zijn facetten.

aar iedereen kan aan s voldoende om max. in te sturen naar:

m 7 augustus 2016

APL FotoMagazine

122


FOMU Fotomuseum Antwerpen BRAAKLAND - Experimentele ruimte voor fotografie EXHIBITION - MUSEUM TAKEOVER - WORKSPACE - EXPERIMENT - COLLECTIVE ARTIST TALK - SCREENING - DEBATE - PHOTO BOOKS - BYOB - COLLABORATION

Met Braakland transformeert het FOMU zijn bovenste verdieping tot een vruchtbare voedingsbodem voor fotografie. Met uitdagende tentoonstellingen, artist talks, debatten, één-avond evenementen, portfolio viewings, screenings en tientallen samenwerkingen vieren we de fotografische diversiteit. Braakland is een discursieve ruimte waar dialoog tussen kunstenaars en publiek centraal staat. Braakland is er voor iedereen, maar blijft niet op de vlakte. Zeven maanden lang geeft het FOMU ruimte aan het medium fotografie in al haar complexiteit. Naast tentoonstellingen van zowel nationale als internationaal fotografen en curatoren, is er plaats voor uiteenlopende evenementen en projecten. Een groot deel van het programma blijft echter zo lang mogelijk in opbouw: het FOMU lanceert een museum take-over en doet een oproep aan iedereen met een hart voor fotografie om haar of zijn project in het museum te brengen.

MUSEUM TAKEOVER - OPEN CALL Voor wie? Iedereen met een hart voor fotografie; Fotografen en kunstenaars; Collectieven; Curatoren, schrijvers en critici; Academies en docenten; Vzw’s en instituten.

APL FotoMagazine

123


BRAAKLAND - OPEN CALL Wat? Screenings, gecureerde portfolio viewings; Kortlopende tentoonstellingen door kunstenaarscollectieven of tijdelijk gevormde groepen; Fotoboek evenementen (self-publishing, publicatievormen, boeklanceringen, …);

kleine

uitgeverijen,

alternatieve

Experimentele werkplek in de tentoonstellingsruimte; Artist talks, publieke debatten, symposia; Eén-avond evenementen zoals BYOB (Bring Your Own Beamer), pop-uptentoonstellingen, … Waar? In de tentoonstellingsruimte, op één derde van FOMU’s bovenste verdieping, ongeveer 125 vierkante meter. Wanneer? Voor projecten die plaatsvinden tussen 27.10.2016 en 04.12.2016. Deadline voor aanvraag: 01.09.2016; Voor projecten die plaatsvinden tussen 20.04.2017 en 04.06.2017. Deadlines 01.09.2016 en 01.02.2017. Hoe? Gedetailleerd projectvoorstel (minimum 1 pagina); Gedetailleerde begroting; Referenties naar vorige projecten of portfolio van de deelnemers; Aanvragen gebeuren digitaal via braakland@fomu.be; Selectie van de aanvragen gebeurt uiterlijk 3 weken na de deadlines.

APL FotoMagazine

124


Lowland Photo Festival 10 & 11 december 2016 – Kinepolis Antwerpen

100% uniek, dat is het Lowland Photo Festival ten voeten uit! Het internationale natuurfotografiefestival van de Lage Landen is dit jaar al aan zijn derde editie toe en kroonde zichzelf in geen tijd tot dé ontmoetingsplaats voor wie houdt van natuur en fotografie! Tijdens het weekend van 10 en 11 december strijken opnieuw duizenden natuurfotografen neer in Kinepolis Antwerpen om er te genieten van de inspirerende lezingen van vermaarde natuurfotografen uit binnen- en buitenland, van de prachtige exposities natuurfotografie met honderden werken én van de grootse natuur- en fotografiebeurs boordevol demo’s en workshops. 100% uniek – indrukwekkend lezingenprogramma Een weekend lang verzamelt het kruim van de binnen- en buitenlandse natuurfotografen in Kinepolis Antwerpen. In de luxueuze bioscoopzaal is het niet alleen heerlijk wegdromen bij hun verbluffende reisverhalen, ze doen je eveneens een heleboel fotografietips aan de hand waarmee je meteen zelf aan de slag kan. De exclusieve projector van Kinepolis – waarvan er in heel Europa maar drie zijn – maakt de beleving nog indrukwekkender! Net zoals tijdens de vorige edities streven we opnieuw naar een frisse mix van aanstormend talent en gevestigde waarden. Het mag dan ook niet verbazen dat het merendeel van de sprekers al prijzen in de wacht sleepte tijdens prestigieuze internationale natuurfotografiewedstrijden als BBC Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Glanzlichter, Memorial María Louisa Photo Contest, Asferico Photo Contest, Oasis Photo Contest, GDT European Wildlife Photographer of the Year… ‘Niet te missen: de enige lezing van Bence Mate in Europa!’ Van alle natuurfotografen die present tekenen tijdens het Lowland Photo Festival is Bence Mate ongetwijfeld de meest ronkende naam. Deze piepjonge Hongaarse natuurfotograaf kan dan ook uitpakken met een duizelingwekkend palmares. Zo werd hij – als enige natuurfotograaf ooit – uitgeroepen tot de ‘overall winner’ van de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of the Year Contest, zowel in de categorie ‘Jongeren’ als in de categorie ‘Volwassenen’.

APL FotoMagazine

125


Dat Bence Mate in geen jaren nog te zien was in de Benelux en dat zijn doortocht op het Lowland Photo Festival zijn enige lezing in Europa is dit jaar, maakt zijn lezing alleen maar exclusiever!

LEZINGENPROGRAMMA ZATERDAG 10 DECEMBER Michel Lucas (NL), Pia Dierickx & Karin Couwenbergh (BE), Heike Odermatt (NL), Jan & Mart Smit (NL), Bob Luijks & Marijn Heuts (NL), Jeffrey Van Daele & Yves Adams (BE), Myriam Dupouy (F), Laurent Geslin (CH), Markus Varesvuo (FI)… LEZINGENPROGRAMMA ZONDAG 11 DECEMBER Sam Mannaerts (BE), Alain Pardon (BE), Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D’Hondt (BE), Kristel Schneider (NL), Lowland-battle: Johan van de Watering (NL) vs. Filip van Boven (BE), Richard Peters (UK), Bence Mate (HU)… Een dagticket voor het lezingenprogramma van het Lowland Photo Festival kost 42 euro per persoon voor (nieuwe) leden van Landschap vzw of 47 euro per persoon voor niet-leden. Wil je geen moment missen van het Lowland Photo Festival? Boek dan jouw weekendticket aan het voordeeltarief van 74 euro per persoon voor (nieuwe) leden van Landschap vzw of 84 euro per persoon voor niet-leden. Dit ticket geeft niet alleen toegang tot het volledige lezingenprogramma in de bioscoopzaal, je kan ook gratis deelnemen aan de middagseminars op de dag waarvoor je over een ticket beschikt én gratis een bezoek brengen aan de natuur- en fotografiebeurs.

100% uniek – grootse natuur- en fotografiebeurs Nog een uitstekende reden om op 10 en 11 december af te zakken naar Kinepolis Antwerpen is ongetwijfeld de grootste natuurfotografiebeurs van de Lage Landen! Struinend over de beursvloer tref je er niet alleen alle grote fotografie- en optiekmerken, ook fotografiewinkels en natuurreisbureaus geven graag tekst en uitleg. Van exclusieve telelens tot handig accessoire, van drijfhut tot schuilhut, van weekendje Hoge Venen tot weekje Lofoten, van workshop macrofotografie tot online cursus Lightroom: je vindt het allemaal op onze beurs! Bovendien maken de boeiende workshops en materiaaldemo’s een bezoekje aan de beurs extra aantrekkelijk! De toegang tot de beurs kost 2 euro per persoon. Wie over een dag- of weekendticket voor het lezingenprogramma beschikt, brengt gratis een bezoek aan de beurs.

100% uniek – prachtige expositie met honderden natuurfoto’s Heb je tijdens de allereerste editie van het Lowland Photo Festival ook zo genoten van de adembenemende expositie natuurfotografie van de Bond Verantwoorde Natuurfotografie (BVNF)? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want dit jaar zijn ze terug met een even ruime als prachtige selectie natuurbeelden! En aangezien we ook dit jaar opnieuw de Lowland Photo Contest organiseren, zal je eveneens de expositie kunnen bewonderen met de finalisten van onze natuurfotografiewedstrijd. Een bezoek aan de expositie met honderden natuurbeelden is helemaal gratis!

APL FotoMagazine

126


PRAKTISCH Lowland Photo Festival Zaterdag 10 & zondag 11 december 2016 Kinepolis Antwerpen - Groenendaallaan 394 - 2030 Antwerpen Je vindt Kinepolis vlakbij uitrit 1 (Merksem) op de Antwerpse Ring. Er is een ruime parking met meer dan 2 000 gratis parkeerplaatsen. Tram en bus stoppen letterlijk voor de deur van het Lowland Photo Festival. Alle info omtrent bereikbaarheid kan je rustig nalezen op onze website.

INFO PERS & PUBLIEK lowland@landschapvzw.be www.landschapvzw.be/lowland 0032 (0)495-32 57 88 (Aagje De Doncker)

Met de gewaardeerde steun van

APL FotoMagazine

127


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien geĂŻnteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

Gemiddeld 4.200 lezers per maand

APL FotoMagazine

128


Richtlijnen voor inzending Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio

Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen de redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. : Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of met voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 2400 pix langste zijde. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien te vereist is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc.. : Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, linken enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. : Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL magazine kan niet garanderen dat alle in zendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. Het portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden verzonden worden, iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.

APL FotoMagazine

129


WAAR KAN JE ONS VINDEN? APL Group URL: https://www.facebook.com/groups/120078791496180/

APL FotoMagazine https://www.facebook.com/groups/777101155646506/

APL Art Photography Limburg https://artphotographylimburg.wordpress.com/


Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s, artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd en kunnen gebruikt worden voor andere publicaties, uitgaande van de APL Group. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie.

APL FotoMagazine 16  

Fotomagazine Editie 16, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Wigo Worsseling, Benny Poncelet, Eva Arnold, Olina Gelu...

APL FotoMagazine 16  

Fotomagazine Editie 16, Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Wigo Worsseling, Benny Poncelet, Eva Arnold, Olina Gelu...

Advertisement