Page 1

Leon Trippaers Pascal Alles Dolet Nadage Editie 11 Jaargang 3 Nederlands

Marmarry Zandy


R

APL Fotomagazine 2

edactie Beste Lezer,

Jean Busselen

Dit magazine geeft iedereen die iets te bieden heeft in fotografie de kans hun werken te publiceren.

Jean Verhoeven

APL Fotomagazine, staat open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, Musea, sponsors enz.. Neem contact met ons en praat erover. De redactie

Stefan Alen

Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s ,artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie. info.apl.magazine@gmail.com http://artphotographylimburg.wordp

Magazine

Magazine printen


APL Fotomagazine

V

oorwoord

3

Hier zijn we weeral, na een kleine non-activiteit zijn we terug van weggeweest. Oorzaak hiervan zijn dat sommige mensen wegens persoonlijke redenen niet meer hun medewerking kunnen verlenen. Momenteel zijn wij dus op zoek naar personen die een artikel kunnen schrijven of contacten kunnen leggen met fotografen, modellen, mua’s enz. om hun portfolio te plaatsen in ons magazine. Voelt u zich hiertoe geroepen neem gerust contact op via het email adres: info.apl.magazine@gmail.com In deze editie hebben we weer enkele fotografen en modellen gevonden die hun portfolio willen aan ons willen tonen. Het is altijd een plezier deze te kunnen bewonderen en misschien enkele gedachten op te pikken om ook ergens in hun richting aan fotografie te doen. Ook hebben we deze maand 2 modellen met hun portfolio in ons magazine, die zich van hun mooiste kant tonen aan onze lezers. Traditie getrouw komen ook onze vaste thema’s terug aan bod, met een kalender aan tentoonstellingen in België en Nederland. Verder is er ook onze cover wedstrijd met als thema “Reflecties”, waarvan je achteraan in ons magazine leuke opname kan bezichtigen. Dit APL Fotomagazine staat dan ook weer bol van veel moois op fotografisch gebeid. Wij wensen jullie dan ook nog heel veel lees- en vooral kijkplezier toe.

Jean Busselen


APL Fotomagazine

4

INHOUD 6 Fotograaf : Leon Trippaers

61 Fotograaf Serie : Pascal Alles

18 Portfolio : Dolet Nadage

50 Portfolio : Marmarry Zandy


Fotomagazine

5

Sam Haskins

27

Uitslag fotowedstrijd Reflecties

89

103 Opgave fotowedstrijd - Portret op locatie Fotomagazine 12 119 Foto’s of portfolio insturen 121 Agenda


APL Fotomagazine

Fotograaf

L

eon Trippears 째21.7.1962

https://www.facebook.com/pages/Leon-TrippaersPhotography/151559525189

6


APL Fotomagazine

7

Wie ben ik ? Leon Trippaers – Project Manager Passioneel fotograaf, vader van 2 dochters en echtgenoot. Ik fotografeer reeds vanaf mijn 16 jaar, vakantiewerk gaan doen in de ondergrond om mijn eerste spiegelreflex camera te kunnen kopen. Indertijd was dat een Praktica TL 1000 met een groothoek en een 135 mm 2.8 . Na aantal jaren non-actief te zijn geweest, heb ik een tiental jaren geleden de draad weer opgepakt. Fotografie blijft boeien en is onbeperkt in mogelijkheden, je moet het alleen “ kunnen zien “. Momenteel fotografeer ik met een Canon EOS 450d, het gaat volgens mij niet om een hightech toestel, maar om het oog van de fotograaf . Natuurlijk zal een recentere versie van toestel wel een handje helpen hieraan. Mijn voorkeur gaat uit naar landschap fotografie en dit zowel in zwart/wit als kleur. Ik probeer ook mijn foto’s zo op te bouwen dat de kijker volledig in de foto getrokken wordt en nieuwsgierig is om alle details te gaan ontdekken in mijn werken. Tevens wil ik ook met mijn werk een verhaal vertellen dat vrij te interpreteren is voor de kijker. Heb aan de volgende tentoonstellingen deelgenomen: - De WAK tentoonstelling in Houthalen. - Mine Art 1 in het mijngebouw van Waterschei-Genk. - Mine Art 2 mijngebouw van Waterschei-Genk https://www.facebook.com/pages/Leon-Trippaers-Photography/151559525189


APL Fotomagazine

8


APL Fotomagazine

9


APL Fotomagazine

10


APL Fotomagazine

11


APL Fotomagazine

12


APL Fotomagazine

13


APL Fotomagazine

14


APL Fotomagazine

15


APL Fotomagazine

Benny Poncelet

16


APL Fotomagazine

Benny Poncelet

17


APL Fotomagazine

Portfolio : Model

D

olet Nadege

Kontich - Belgie

18


APL Fotomagazine

19


APL Fotomagazine

20


APL Fotomagazine

21


APL Fotomagazine

22


APL Fotomagazine

23


APL Fotomagazine

24


APL Fotomagazine

25


APL Fotomagazine

26


APL Fotomagazine

27


APL Fotomagazine

28


APL Fotomagazine

29


APL Fotomagazine

30

Sam

Haskins

Sam Haskins geboren op 11 november 1926 in Kroonstad, Zuid Afrika. Zoals zoveel andere fotografen ontdekte Sam Haskins vrij toevallig zijn talenten. Werkzaam als grafisch ontwerper in Zuid-Afrika, hoorde hij van een fotografische les die gegeven werd door een plaatselijke school. Hij schreef zich in voor deze cursus van één jaar om de basiskennis van de fotografie aan te leren. Maar het bleef niet bij deze kennis, hij verlangde meer naar de fotografie en studeerde 3 jaar aan het ‘London College of Printing” een grafische school in Londen. Het was toen 1949 en door een tekort aan films gedurende die na-oologse jaren, fotografeerden men alles op glasplaten.


APL Fotomagazine

Haskins 'carrière begon in 1953 in Johannesburg met reclame fotografie. Hij leidde er de eerste vermoedelijke freelance reclame studio in Afrika. Zijn commercieel werk bedekt een breed fotografisch aanbod - van stilleven tot industriële beelden, evenals mode en luchtfoto's. De eerste officiële oogst zijn creatieve werk was een solotentoonstelling in een bekend warenhuis in Johannesburg genaamd “John Orr in 1960”. Op de tentoonstelling Haskins zwart-wit studio foto's van modellen gemaakt en foto's van poppen van de jonge Elisabeth Langsch die later de toonaangevende keramische kunstenaar in Zwitserland werd.

31

Een ander boek “November girl” uit 1966, is een weergave voor vele grafische en surrealistische experimenten in de jaren 1970 en '80. Tenslotte de “African Image” van 1967 is een visuele ode aan de inheemse volkeren, de cultuur, het landschap en de dieren in het wild Afrika bezuiden de Sahara

In 1968 verhuisde Haskins permanent naar Londen, waar hij in een zijstraat van de King's Road, een fotostudio Glebe Place had. Hij werkte voor een groot aantal internationale merken - Asahi Pentax, Bacardi, Cutty Sark whisky, Honda, BMW, Haig Whisky, De Beers, British Airways, Unilever en Zanders - en om het toezicht te houden op de productie van artistieke fotokalenders, waar hij dan beelden voor produceerde, met name voor de Japanse firma Asahi Pentax.

Tussen de jaren zestig en zeventig maakte Haskins enkel prachtige fotoboeken nl. “Five Girls” en “Cowboy Kate and Others Sories” in 1964 dat waarschijnlijk het eerste zwart-wit geïllusteerde boek van de 20ste eeuw, hij verkocht hier miljoenen stuks van. De nogal korrelige, grafische zwart-wit erotiek van de foto’s in zijn boeken deed een fris windje waaien door het vrij gesloten wereldje van de glamourfotografie dat in die tijd nogal zedig en koel was.


APL Fotomagazine

32


APL Fotomagazine

33


APL Fotomagazine

34


APL Fotomagazine

35


APL Fotomagazine

36


APL Fotomagazine

37


APL Fotomagazine

Het eerste contact met het bedrijf vond plaats in 1967 toen Asahi Optical, Haskins een 35-mm camera overhandigde. Hoewel Haskins einde van de jaren '60 en de vroege jaren '70 Hasselblad de voorkeur gaf, leidde zijn inzet voor het medium formaat 6x7 cm camera en de lenzen van Asahi naar een lange samenwerking met de fabrikant van camera.

Van 1970 tot 2000 heeft Asahi Optical (later bekend als Pentax) Sam Haskins als art director en als fotograaf aangesteld. Verder leverde hij de foto’s aan voor de kalender van het millennium van Asahi Optical. Sindsdien heeft het werk van Haskins voortdurend veranderingen ondergaan, zodat het op een bepaald moment volkomen tegenovergesteld lijkt aan hoe het vroeger was. Dat zou de conclusie kunnen zijn als men afgaat op de foto’s zoals die in het boek “Photographics” zijn verschenen. Dat boek is geheel in kleur en veel van het werk is opgenomen op vlakfilm met grootformaatcamera’s en de foto’s vertonen vrijwel geen korrel.

38

De grafische elementen die Haskins verwerkt in zijn foto's, zijn vaak geschilderd en ontworpen door de kunstenaars zelf. Zijn inspiratiebronnen haalde hij uit het surrealisme, vreemde illustraties, films en moderne grafisch ontwerpen.

In 2000 trok Haskins en zijn vrouw Alida zich terug in de Australische Southern Highlands, waar ze aan een derde leven begonnen. Het leven na Londen en zijn vroege carriere in de modefotografie ging dan ook niet zomaar verloren. Vele modeontwerpers bedankte hem voor de invloeden die Cowboy Kate hebben gehad op de modewereld. Een fotoshoot voor Yves Saint Laurent in 2000 te Parijs heeft geleid tot de herontdekking van de oude passies van Haskins, waardoor hij een vloed van orders kreeg van grote modehuizen en modebladen in Londen, New York, Parijs, Tokio enz. In december 2006, een maand na zijn 80ste verjaardag, opende de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werken, met een focus op portretfotografie, in de National Portrait Gallery in Canberra, Australië.


APL Fotomagazine

In september 2009 verscheen er nog een laatste boek “Fashion Etcetera� samen met een tentoonstelling in de Milk Gallery in Manhattan.

39

Maar het noodlot sloeg toe en in de ochtend van 19 september bij de opening van de tentoontelling kreeg Haskins een beroerte. Hij overleed aan de gevolgen hiervan op 26 november 2009. We onthouden dat Haskins een grote bekende in de modefotografie was, vooral bij fotografen bekend door zijn bijzondere belichting/printtechnieken die goed te zien in werken als Cowboy Kate & Other Stories (1965). Ook was de naaktfotografie hem niet vreemd en vooral zijn korrelige zwart-wit beelden waren uniek. Het klassiek zwart-wit afdrukken bleef hij nog tot 2001 voortzetten, maar pakte daarna met enthousiasme de nieuwe inkjettechnologie op waarvan hij beweerde dat zijn afdrukken er nooit beter hadden uitgezien. Jean Busselen Bron: Wikipedia - Sam Haskins blog


APL Fotomagazine

40


APL Fotomagazine

41


APL Fotomagazine

42


APL Fotomagazine

43


APL Fotomagazine

44


APL Fotomagazine

45


APL Fotomagazine

46


APL Fotomagazine

47


APL Fotomagazine

48


APL Fotomagazine

49


APL Fotomagazine

50

Portfolio : Model

M

armarry Zandy Amsterdam

https://www.facebook.com/pages/Marmarry-Freelance-Model/667145606703869?sk=timeline


APL Fotomagazine

51


APL Fotomagazine

52


APL Fotomagazine

53


APL Fotomagazine

54


APL Fotomagazine

55


APL Fotomagazine

56


APL Fotomagazine

57


APL Fotomagazine

58


APL Fotomagazine

59


Art Photography Art photography LimburgLimburg 50

Kerklaan 13/2 - 3590 Diepenbeek tel. 011-32 30 04

Openingsuren: ma-wo-do-vr: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 zaterdag: 09.00-17.00 dinsdag: gesloten

info@contactlenzenvanschoenwinkel.be www.contactlenzenvanschoenwinkel.be APL : 7


APL Fotomagazine

Fotograaf

P

ascal Alles Geboren: Oostende Woont: Gistel

https://www.facebook.com/pascal.alles1/about

61


APL Fotomagazine

Geboren te Oostende 1965. Als jong beginnend fotograaf was ik aangesloten bij een fotoclub uit mijn regio. Maar door omstandigheden in het leven heb ik het fotograferen moeten stopzetten. Twee jaar geleden heb ik dan weerom besloten om mij op de fotografie te gaan toeleggen. Ik fotografeer momenteel met een Canon toestel, niet echt een bewuste keuze eerder een toeval. Ik fotografeer het liefst mensen, daarom dat ik model fotografie ook best leuk vind, maar meer nog houd ik van misancene en urbex. Dit laatste slorpt heel veel tijd op, want voor 80% gaat naar het zoeken van locaties. Omdat ik pas twee jaar geleden weer opnieuw ben gestart, is mijn persoonlijke bekendheid in de wereld van de fotografie niet zo groot. Hierdoor heb ik ook een beperkt portfolio om te tonen, maar misschien mogen de bijgevoegde foto’s er wel wezen. Projecten: - Tentoongesteld op EXPO Go-SHOOT-It Provinciaal Hof Brugge. - EÊn gepulseerde foto in Zoom Magazine - Een andere sierde de facebook pagina van Digifotostarter.

62


APL Fotomagazine

De reeks “Tormented Soul�, samengevat in tien beelden, is een weergave van een proces dat gebeurt in a split second en dus geen fragmentarische waarneming.

63


APL Fotomagazine

64


APL Fotomagazine

65


APL Fotomagazine

66


APL Fotomagazine

67


APL Fotomagazine

68


APL Fotomagazine

69


APL Fotomagazine

70


APL Fotomagazine

71


APL Fotomagazine

72


APL Fotomagazine

73


APL Fotomagazine

74


APL Fotomagazine

75


APL Fotomagazine

Fotograaf met Serie

J

an Coddé Up into the Sky Duffel : ° 26/09/1960

http://www.janfoto.be/

76


APL Fotomagazine

77

Geboren te Duffel op 26/09/1960. Gehuwd met Marleen, 2 kinderen: Joris (°1988) en Marjan (°1990) Professionele bezigheid: technische coördinatie bij een vermogensbankier. Bestuurslid van het CvB (Centrum voor Beeldexpressie) en moderator / medeorganisator van “Standpunten” (CvB-gespreksavond over fotografie). Treed op als gastspreker voor fotoclubs. Geregeld participatie aan groepstentoonstellingen en individuele exposities.

U into the Sky

In mijn foto's wil ik nooit de realiteit exact weergeven. Een onderwerp kan me treffen omwille van de uitstraling, de vorm, het kleuren- en lichtspel, maar ook vaak omwille van de symboliek. Soms zoek ik details op, vaak extreme details zelfs, wat resulteert in een zeer abstract beeld. Een andere keer gebruik ik onscherpte en beweging juist om een minimum aan details weer te geven, zodat de algemene impressie maximaal kan spelen. Licht en kleur zijn een constante in mijn beelden. Ik streef bewust naar een sober kleurpallet met slechts één, hooguit enkele, vaak contrasterende kleuren. De kleuren die het beeld maken, worden wel sterk gesatureerd: ze moeten domineren en de eerste blik van de toeschouwer naar zich toe trekken. De kleur ontstaat vaak uit het Jicht zelf. Dus geen wit licht dat een gekleurd oppervlak verlicht, maar gekleurd licht dat juist een extra vervreemding geeft aan het gefotografeerde voorwerp. De kleurnuances en —contrasten ontstaan uit het verschil in het kleurkarakter (de kleurtemperatuur) tussen de lichtbronnen.


APL Fotomagazine

78


APL Fotomagazine

79


APL Fotomagazine

80


APL Fotomagazine

81


APL Fotomagazine

82


APL Fotomagazine

83


APL Fotomagazine

84


APL Fotomagazine

85


APL Fotomagazine

86


APL Fotomagazine

87


APL Fotomagazine

88


APL Fotomagazine

89


APL Fotomagazine

90


APL Fotomagazine

91


APL Fotomagazine

92

Foto wedstrijd Reflecties

APL Fotomagazine

A

5

Alana Clemens

pl

2 maandelijkse foto wedstrijd APL Fotomagazine De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie aanmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine.


APL Fotomagazine

Benny Poncelet

93


APL Fotomagazine

Irena Bucks

94


APL Fotomagazine

Michel Nulens

95


APL Fotomagazine

Aerts Jozef

96


APL Fotomagazine

97


APL Fotomagazine

Amer Polic

98


APL Fotomagazine

Leon Alders


APL Fotomagazine

Michel Nulens

100


APL Fotomagazine

MaĂŤlle Cosemans

101


APL Fotomagazine

Jean Busselen

102


APL Fotomagazine

Jean Busselen

103


Art Photography Limburg

Art photography Limburg

106

Kerklaan 13/2 - 3590 Diepenbeek tel. 011-32 30 04

Openingsuren: ma-wo-do-vr: 09.00-12.30 en 13.30-18.00 zaterdag: 09.00-17.00 dinsdag: gesloten

info@contactlenzenvanschoenwinkel.be www.contactlenzenvanschoenwinkel.be APL : 7


APL Fotomagazine

Marleen Jaroszewski

105


APL Fotomagazine

Agenda

106


APL Fotomagazine

COR JARING – Cor was hier 14 maart – 12 juli 2015 Stadsacrchief, Vijzelstraat 32, 1017 HL AMSTERDAM

Het hap-hap-happende in Amsterdam in de jaren zestig en Cor Jaring (1936-2013) was erbij. Deze selfmade fotograaf, Amsterdammer in hart en nieren, voelde zich thuis bij het bonte gezelschap dat oproer kraaide en voor vrolijke verwarring zorgde in het nog gezapige Nederland. Mei 1965 werd Provo opgericht. Dankzij Cor Jaring gingen de beelden van happenings en andere rebelse acties de hele wereld over; de faam van Amsterdam als Magisch Centrum was gevestigd. Witte Fiets, Prinsengracht, 1966. Cor Jaring vereeuwigde de ontluikende jongerencultuur in het Vondelpark, Fantasio en Paradiso. Net als John Lennon en Yoko Ono in bed in het Amsterdamse Hilton Hotel. Minder bekend zijn de kleurenopnamen van het Deskundologisch Laboratorium en zijn onderafdelingen als de Insekten Sekte en de Ontbijtclub. Met hun zachte protesten tegen water- en luchtverontreiniging was dit gezelschap alternatieve levenskunstenaars zijn tijd ver vooruit. Deskundologisch Laboratorium met Theo Kleij, 1970. Cor Jaring droeg vlak voor zijn overlijden in 2013 zijn archief over aan het Stadsarchief. Naast beroemde foto’s worden nieuw ontdekte beelden getoond waarin we de gebeurtenissen en de hoofdrolspelers van Magisch Centrum Amsterdam op de voet kunnen volgen. Aangevuld met documenten, filmbeelden en geluidsfragmenten wordt het roemruchte decennium 1965-1975 in de tentoonstelling tot leven gewekt. In de begeleidende audiotour halen getuigen herinneringen op aan deze roerige en kleurrijke tijd, waarin Amsterdam en Nederland definitief van aanzien veranderde.

107


APL Fotomagazine

108

VINCENT MENTZEL 24 januari – 25 augustus 2015 Nederlands Fotomuseum, Gebouw Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR ROTTERDAM

Voor de nieuwe tentoonstellingsreeks 'De collectie belicht door...' vraagt het Nederlands Fotomuseum een gastcurator om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. De Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel heeft als eerste gastcurator beelden geselecteerd die hem inspireren, aan het hart gaan of waar een persoonlijk verhaal achter schuil gaat. De tentoonstelling laat iconen uit de collectie zien, waaronder werk van Aart Klein, Ed van der Elsken en Peter Martens. Maar ook nog nooit eerder getoond werk maakt deel uit van de selectie. Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze tentoonstelling de collectie in een nieuw licht.


APL Fotomagzine

109

HELLEN VAN MEENE - Love & Marriage 27 juni - 1 november 2015 Fotomuseum, , Stadshouderslaan 43, DEN HAAG

Hellen van Meene (1972) viert wereldwijd faam met haar portretten van adolescente meisjes en vrouwen. Om de intimiteit van haar werk te versterken, exposeert Van Meene de portretten in relatief kleine formaten die de beschouwer dwingen om op korte afstand te gaan staan – ongeveer dezelfde afstand die de fotograaf in werkelijkheid tot het model heeft gehad. Haar foto’s roepen paradoxale emoties op – ze ontroeren, maar maken ook ongemakkelijk. In 2005 plaatste het Amerikaanse magazine Village Voice haar boek Portretten in de top-25 van beste fotoboeken en in 2007 eindigde ze op de vierde plaats bij de jaarlijkse Elsevierranglijst van succesvolle kunstenaars.


APL Fotomagazine

Mikhael Subotzky & Patrick Waterhouse 27 juni – 11 november Fotomuseum, Stadshouderslaan 43, DEN HAAG

Anton Corbijn houdt niet van terugkijken op zijn muziekwerk. Maar voor de tentoonstelling 1-2-3-4 (one-two-three-four) in het Fotomuseum Den Haag heeft hij dat voor één keer gedaan. Uit zijn archief selecteerde hij meer dan 300 foto’s van bands en zangers: van Nirvana, U2 en Nick Cave tot Siouxsie Sioux, REM en The Rolling Stones. Een belangrijk deel is nooit eerder voor het publiek te zien geweest.

Het werk van Anton Corbijn (Strijen, 1955) heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. De creatieve en eigenwijze manier waarop hij sinds de jaren zeventig artiesten vastlegt, is zijn handelsmerk geworden. Zo weet hij in zijn foto’s de geportretteerden te ontmaskeren zodat we een andere kant van ze te zien krijgen. Vaak in zeer korte tijd lukt het hem om geslaagde portretten te maken. Soms geeft hij artiesten juist letterlijk een masker, zoals hij deed met onder meer The Rolling Stones, U2 en Arcade Fire. Hierdoor krijgen ze een bijna mythische uitstraling. Ook zonder maskers blijft er in de foto’s van Corbijn altijd veel te raden over. De fotograaf weet telkens weer een diepere laag in zijn werk aan te brengen door de manier van afbeelden en het gebruik van verschillende technieken. De omgeving speelt een belangrijke rol in Corbijns werk. De meeste foto’s maakt hij buiten de studio en worden zorgvuldig geënsceneerd. Uit zijn archief selecteerde hij tientallen werken waarin de locatie een belangrijke achtergrond vormt.

110


APL Fotomagazine

Corbijn beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden. Inspiratie voor de dramatische effecten die hij in zijn foto’s aanbrengt, waaronder de sterke contrasten en stevige korrel, haalde hij in de jaren zeventig uit de weerbarstige documentairefotografie van onder anderen Ed van der Elsken en Koen Wessing. Binnen de muziekwereld is het bijzonder dat er zulke lange samenwerkingen bestaan tussen hem en vele zangers en bands. Zo werkt hij al sinds begin jaren tachtig voor U2 en Depeche Mode (DM). Niet voor niets wordt Corbijn vaak het vijfde bandlid van U2 genoemd of het vierde van DM. Door de foto’s, albumhoezen en videoclips die hij in de loop der jaren maakte heeft Corbijn een belangrijke invloed gehad op het imago van veel bands. Voor Depeche Mode ontwerpt hij bovendien niet alleen de logo’s en hoezen maar ook de stage sets sinds 1993. Het werk voor DM wordt als één groot Gesamtkunstwerk in een aparte ruimte vertoond. Met de vrouwen-punkgroep The Slits was hij in 1980 kort ‘on the road’. De reportage die het Fotomuseum daarvan laat zien is nog nooit eerder getoond. Inmiddels is Corbijn meer dan een fotograaf. Het regisseren van muziekclips sinds 1983 en speelfilms sinds 2007 vormt een steeds groter onderdeel in zijn wereld.

111


APL Fotomagazine

112

Jeffry Silverthorne - The Precision of Silence 22 februari – 07 juni 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen De tentoonstelling Silverthorne – The Precision of Silence is de eerste retrospectieve over het werk van de Amerikaanse fotograaf Jeffrey Silverthorne (°1946). Via polaroids, ensceneringen, portretten en werk dat grenst aan het documentaire, onderzoekt hij op een speelse manier uiteenlopende onderwerpen als de dood, seks en ouderdom.

Silverthorne’s fotografische speelveld spreidt zich uit van mortuaria tot bordelen, motelkamers, de studio, en zijn gezinsleven. Centraal staat telkens de verkenning van de grenzen van lichaam en geest. Door het gehele oeuvre samen te brengen, openbaart zich de voortdurende drang van Silverthorne om datgene wat niet zichtbaar is zoals innerlijke gedachten, verlangens, obsessies en herinneringen toch te verbeelden. Op het eerste gezicht lijkt zijn werk sensatiebelust en kan Silverthorne van exhibitionisme of voyeurisme beschuldigd worden. Wie verder kijkt, ontdekt vooral de ingetogenheid en kwetsbaarheid van de fotograaf zelf. Silverthorne’s oeuvre past in het rijtje van tijdgenoten als een Diane Arbus, Frederick Sommer, Harry Callahan en Robert Frank. Deze eerste Europese overzichtstentoonstelling met bijbehorende catalogus wil deze fotograaf de erkenning geven die zijn werk verdient. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Musée Nicéphore Niépce en Galerie VU'. Curator: Iris Sikking


APL Fotomagazine

Jan Rosseel - B e l g i a n

113

Autumn - A Confabulated

History 26 juni – 04 oktober 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Voor het vierde jaar op rij biedt het FoMu ruimte aan jonge Belgische fotografie. Dit jaar presenteren we het project Belgian Autumn van Jan Rosseel (°1979). Met Belgian Autumn – A Confabulated History brengt Jan Rosseel een eigenzinnige kijk op het proces van de eeuw: De Bende van Nijvel. 2015 is het jaar waarin het proces en het onderzoek noodgedwongen wordt stopgezet. 30 jaar na de gewelddadige overvallen is de verjaringstermijn verstreken. Jan Rosseel – wiens vader een van de slachtoffers was – combineert feiten en fictie, bewijsmateriaal en foto’s, teksten en objecten. Curator: Rein Deslé


APL Fotomagazine

114

Mathieu Pernot - L a t r a v e r s é e 20 februari – 07 juni 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen La Traversée voert ons mee naar het meerstemmig fotografisch werk van Frans documentairemaker Mathieu Pernot (°1970). Met zowel archiefmateriaal als eigen foto’s analyseert hij onze hedendaagse maatschappij: migratie, sociale huisvesting en ontheemding lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Hij laat zich echter niet vastpinnen op eenzijdige interpretaties, maar roept een realiteit op die steeds aan verandering onderhevig is.

Onderliggend is er steeds een gevoel van transitie aanwezig: van vrijheid naar opsluiting, van illegaal naar legaal, van publiek naar privaat, of van het ene land naar het andere. Niets is statisch in deze ‘Overtocht’. Het maakt het werk van Pernot nomadisch en fragiel, zowelinonderwerp(vooralzigeuners),invorm(foto’s,archiefmateriaal,objectenofgeluidsfragmenten) als in tijd (individuen die in vroege reeksen aan bod kwamen, duiken terug op in foto’s die jaren later gemaakt werden, in andere omstandigheden). De tentoonstelling presenteert een selectie van verschillende series die Mathieu Pernot maakte in de voorbije twintig jaar. De onderlinge verbanden tussen individuen, plaatsen, tijd en verhaallijnen krijgen een haast cartografische dimensie. In deze dialoog lijkt alles verbonden, in orde en in chaos. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Jeu de Paume, Parijs in samenwerking met FotoMuseum Antwerpen. Curatoren: Mathieu Pernot, Marta Gili en Joachim Naudts


APL Fotomagzine

115

Céderic Gerbehaye - D ’ e n t r e e u x 22 juni – 22 oktober 2015 FoMu - FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Cédric Gerbehaye (°1977) is een Belgisch documentaire fotograaf en winnaar van internationale prijzen waaronder ‘World Press Photo Award’ (categorie ‘General Life’, 2008). Gerbehaye, die onder meer werk maakte in het Midden-Oosten en Congo, richtte ditmaal zijn lens op het dagelijkse leven in België. De tentoonstelling is een samenwerking met Bergen/Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa in 2015. Curator: Joachim Naudts


APL Fotomagazine

Pascal Polar Charleroi Steenweg 108 1060 Sint-Gillis

Deze tentoonstelling brengt kunstenaars samen die kranten, boeken en tijdschriften hebben gebruikt.

116


APL Fotomagazine

FOTOLINK - Knokke heist 10 mei – 7 juni 2015 Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Van 10 mei tot 7 juni herbergt Knokke-Heist onder de noemer Fotolink zes gratis fototentoonstellingen waaronder de World Press Photo. De meest prestigieuze fotowedstrijd ter wereld wordt zoals steeds in première voor België in Knokke-Heist voorgesteld. Deze reizende tentoonstelling toont u het beste van bijna 100.000 ingezonden beelden van meer dan 5.000 fotografen uit maar liefst 131 landen werden. Dit jaar werd de World Press Photo van het jaar gemaakt door de Deens fotograaf Mads Nissen. Ook de Belg Tomas van Houtryve viel in de prijzen met Blue Sky Days, een fotoreeks die werd genomen met behulp van een drone. Naast de World Press Photo stelt het cultuurcentrum Scharpoord van Knokke-Heist de exposities Chambre d'Amis de Stephane, Photo View en de laatste foto's van het centrum voor Beeldexpressie, Diagonaal en Fotokring Knokke-Heist voor. In het Museum Sincfala kunnen liefhebbers van kunstfotografie de beelden van Soenen in Aan de rand van België gaan bekijken. En ook in het straatbeeld van Knokke-Heist verschijnen een aantal bijzondere fotografische beelden van deKunstAcademie met de titel Buitengoed. De tentoonstellingen leggen de link tussen mensen en foto's en vertelt het verhaal van hoe mensen en hun omgeving doorheen beelden verbonden zijn.

117


APL Fotomagazine

GO SHOOT IT 30 april – 28 mei 2015 Cultuurcentrum Den Amer, Nijverheidslaan 24, 3290 Diest

De sociaal-culturele organisatie Curieus daagde fotografen uit op pad te gaan en gelijkheid in beeld te brengen. Omdat gelijkheid werkt. Omdat gelijkheid als thema inspireert. Vragen stelt. Confronteert. Uitdaagt...O.a. Voormalig Leuvens Stadsfotograaf Marco Mertens en topfotografen Lieven Dirckx en Marilyn Desmet selecteerden de beste werken uit 150 inzendingen voor een verbluffende tentoonstelling.

118


APL Fotomagazine

Jhony Vandebroeck- Natuur in onze streek 1april – 30 juni 2015 Bezoekerscentrum de Watersnip, Grauwe Steenstraat 7/2, 3582 Koersel

Jhony Vandebroeck uit Lummen is vooral gekend omwille van zijn 'wildlife'fotografie. Aan de hand van 25 prachtige beelden, maak je kennis met enkele fotogenieke dieren die je in de Vallei van de Zwarte Beek en omgeving kunt tegenkomen. Realisatie: Jhony Vandebroeck (Bond Verantwoorde Natuurfotografie)

119


APL Fotomagazine

120

Steven Vijverman- Uncertain Future 17 januari – 14 juni 2015

Cc de Werf, Molenstraat 51, 9300 Aalst

Verlaten cinema's, theaters, operagebouwen... vertegenwoordigen een vergeten tijdperk dat nog steeds bestaat in onze snel veranderende samenleving. Ze zijn een uitdrukking van de utopie van hun tijd. Het zijn slimme architectuurstukken die nu vervallen en vergeten zijn. Het zijn moderne ruĂŻnes, vaak bevroren in de tijd en vergeten door de mens, waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Het zijn plekken die overgenomen zijn door de natuur die opnieuw zijn plaats opeist. Uncertain Future, met kunstopnames uit de Verenigde Staten en Europa, biedt een overzicht van een aantal vergeten architectonische pareltjes die ooit een uitweg voor amusement waren.


APL Fotomagazine

Benny Poncelet

121


APL Fotomagazine

Fotowdstrijd voor APL fotomagazine 12 Uw foto op cover van het magazine

5 werken per fotograaf

Het thema voor deze editie is “Portret op locatie in kleur� in de breedste betekenis van het woord.

122


APL Fotomagazine

123

Inzenddatum 30 juni 2015 om 24u


APL Fotomagazine

124

Wil je ook een reportage in dit magazine

Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen. De redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. Fotografen: Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of bij voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 1024px als langste zijde voor een horizontaal beeld en maximaal 768 px als hoogste zijde voor een verticaal beeld. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien de volgorde belangrijk is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc. Modellen: Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, links enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. Artiesten: Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of slechts gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL fotomagazine kan niet garanderen dat alle inzendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. Je portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden worden verzonden. Iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.


APL Fotomagazine

125

Deze pagina is nog blanco, U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen Indien ge誰nteresseerd, Neem dan voor verdere inlichtingen, contact op met : jb.photography@telenet.be

Gemiddeld 4.000 lezers per maand


Editie 11 jaargang 3n  

Magazine for photographers from a group photographers living in Belgium Editie 11 jaargang 3.Leon Trippaers, Pascal Alles, Dolet Nadage, Mar...

Editie 11 jaargang 3n  

Magazine for photographers from a group photographers living in Belgium Editie 11 jaargang 3.Leon Trippaers, Pascal Alles, Dolet Nadage, Mar...