Page 1

Coverfoto: Guy de Rudder

#14 2016


INHOUD Jean Busselen

Stefan Alen

Beste Lezer, Dit fotomagazine, geeft iedereen die iets te bieden heeft op vlak van fotografie, de kans om hun werken hierin gratis te publiceren.

5

APL Fotomagazine staat verder open voor samenwerkingen met derden: kunstkringen, gemeentelijke instanties, foto collectieven, musea, sponsors enz. .

Dineke Van der Ploeg

JONG TALENT

Neem daarom contact op met ons en praat erover. info.apl.magazine@gmail.com

De redactie

Magazine

Sony World Photography Awards

Magazine APL FotoMagazine

2

Australia

22

Austria

25

Bangladesh

28


18 en 108

51

Benny Poncelet Tandwielen Impressie

Marc Lagrange

TOPFOTOGRAAF

Belgium

72

Bulgaria

75

APL FotoMagazine

Agenda Nederland Belgie

3

32 78


54

100

Anke Van haesendonck

Kim Rooijackers

MODEL PORTFOLIO

REEKS - Lost Lilly

Geselecteerd - Winter

94

Wedstrijd coverfoto - Catchy Colors

114

Vrije beelden

116

Richtlijnen portfolio

122

APL FotoMagazine

4


t n e l a t g n Jo In d l e be APL FotoMagazine

5


Website: http://www.dinekevanderploeg.nl/

Dineke

van der Ploe NAAM: Dineke van der Ploeg WOONPLAATS: Breukelen

Mens,

OPLEIDING: Fotografische vormgeving PRIJZEN:

APL FotoMagazine

6


eg

De aanleiding voor mijn project is mijn eigen zelfbeeld geweest. Ik ben op zoek gegaan naar het ontstaan en de ontwikkeling van ons zelfbeeld. Aanrakingen vormen de basis van ons zelfbeeld. Aanrakingen maken ons tot wie we zijn. Wij leren onszelf kennen door de ander. Ons tastzintuig is vanaf onze geboorte de eerste stap naar verkenning van de wereld om ons heen. De overige zintuigen – horen, zien, ruiken en proeven – zijn bij een pasgeborene nog niet optimaal ontwikkeld. Een liefdevolle omgeving, met voldoende positieve aanrakingen heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van ons uiteindelijke ‘ik’. De ontwikkeling van ons zelfbeeld gaat ons leven lang door, maar in de eerste twee levensjaren wordt het fundament gelegd.

, wat ben je mooi ! APL FotoMagazine

7


Naarmate we opgroeien wordt de wereld om ons heen groter en krijgen andere factoren zoals media invloed op de ontwikkeling van ons zelfbeeld. De media voedt ons met een vrij eentonig beeld. Ondanks dat dit beeld door de jaren heen varieert van volslank naar mager en andere varianten. We worden als kijker veelvoudig aan mediabeelden blootgesteld. De psy van de mens heeft meerdere referenties nodig om een eigen beeld te kunnen vormen. Door het aanbod van eenzijdige beelden is onze psy niet goed instaat een eigen beeld te vormen en gaat ons brein het voorgespiegelde beeld als waarheid aannemen.

“De media voedt ons met een vrij eentonig beeld” De media wil ons doen geloven dat een man of vrouw er op een bepaalde manier uit hoort te zien terwijl ieder mens anders is en wij allemaal bepaalde fasen doormaken bij het ouder worden en er dus niet op één bepaalde manier uit kunnen zien.

APL FotoMagazine

8


APL FotoMagazine

9


Art photography Limburg

APL FotoMagazine

10

11


Art photography Limburg

APL FotoMagazine

11

12


APL FotoMagazine

12


‘Mooi’ is geen vast gegeven, ‘mooi’ is een uitdrukking van esthetiek. Hoe deze uitdrukking wordt waargenomen is onder andere afhankelijk van cultuur, ervaring en media. Omdat ‘mooi’ subjectief is en niet duidelijk af gekaderd is, kan je stellen dat elk mens mooi is. Wanneer je iemand vraagt zijn of haar uiterlijk te omschrijven en te benoemen waar ze tevreden over zijn, zal het antwoord waar ze tevreden over zij n waarschijnlijk langer op zich laten wachten, dan wanneer je zou vragen waar ze niet tevreden over zijn. In een wereld wat zo divers is, wil ik bewust maken dat ‘mooi’ niet een vast omkaderd gegeven is. Iedereen is anders en daarom is er niet één standaard. Omdat mensen vaak sneller hun uiterlijk mindere kanten weten te benoemen wil ik juist het accent leggen op de positieve kant. Ik heb aan de mensen gevraagd die deel uit maken van mijn serie:

“Over welk lichaamsdeel ben je het meest tevreden?” “Over welk lichaamsdeel ben je het meest tevreden?” Ik wil mensen meer bewust maken van hun positieve kant(en), omdat ik vind dat deze kant te weinig aandacht krijgt. In mijn fotografie heb ik dit in een dubbelbeeld weergegeven omdat mensen voor mij uit meerdere lagen bestaan. De fysieke gelaagdheid is afgeleid van de analoge techniek ‘meervoudige belichting’. Ik heb bewust gekozen om de mensen naakt te fotograferen. Je blootgeven is je enerzijds kwetsbaar opstellen, maar anderzijds juist zeer krachtig om je bloot te geven. APL FotoMagazine

13


Het uiterlijk betreft alle mensen en daarom heb ik een variatie aan leeftijden en aangebracht in mijn serie. Het uiteindelijke resultaat is een gevarieerde serie waarin mensen ieder op hun eigen wijze aangegeven over welk lichaamsdeel zij het meest tevreden zijn.

Doordat mensen antwoord hebben gegeven op bovengenoemde vraag, zijn ze bewus zichzelf gaan nadenken, maar ook bewuster geworden van de beelden waar we door d mee gevoed worden. Dit is voor mij een heel mooi gegeven. Een stukje bewustwording d aan een positief zelfbeeld.

APL FotoMagazine

14


n seksen

e hebben

ster over de media draagt bij

APL FotoMagazine

15


APL FotoMagazine

16


FOTOGRAFEN UW PORTFOLIO IS ALTIJD WELKOM info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

17


BENNY PONCELET Tandwielen, bijna vergeten, misschien niet meer van deze tijd, maar toch speciaal in beeld gebracht zodoende dat het verwondering wekt.

APL FotoMagazine

18


APL FotoMagazine

19


APL FotoMagazine

20


APL FotoMagazine

21


APL FotoMagazine

22


Š Mihai Florea, 2nd place, Australia, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

APL FotoMagazine

23


Š Karl Grenet, 1st Place, Australia, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

Š Ben McRae, 3rd place, Australia, National Award, 2015 Sony World Photography APL FotoMagazine

24


Š Torsten Mßhlbacher, Winner, Austria, National Award, 2015 Sony World APL FotoMagazine

25


Š Christian Schipflinger, 3rd place, Austria, National Award, 2015 S World Photography Awards

APL FotoMagazine

26


Š Christian Stangl, 2nd place, Austria, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

Sony

APL FotoMagazine

27


APL FotoMagazine

28


Š Ata Mohammad Adnan, Winner, Bangladesh, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

Š Mohammad Amir Hamja, 3rd place, Bangladesh, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

APL FotoMagazine

29


Š Arafat Siraji, 2nd place, Bangladesh, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

APL FotoMagazine

30


APL FotoMagazine

31


02 - 04 Februari Maart - April

8 jan

PETER LAMBRICHS - Limburgse natuur

24 jan

QUICKSCAN NL #02

Orangerie Parc Imstenrade - Heerlen

Nederlands Fotomuseum - Rotterdam

ULAY - PALAROIDS Nederlands Fotomuseum - Rotterdam

TOON MICHIELS - AMERICAN NEON SIGNS BY DAY & NIGHT Nederlands Fotomuseum - Rotterdam

JOS REINDERS - WOMAN Museum Land van Valkenburg - Valkenburg

5 Feb

VINCENT DELBROUCK - NEW PAINTINGS Foam Museum - Amsterdam

22 FEB

AWOISKA VAN DER MOLEN - BLANCO Foam Museum - Amsterdam

APL FotoMagazine

32


JACQUES HENRI LARTIGUE - LIFE IN COLOR Foam Museum - Amsterdam

8 APR

HENK WILDSCHUT - CALAIS. FROM JUNGLE TO CITY Foam Museum - Amsterdam

APL FotoMagazine

33


NEDERLANDS FOTOM ROTTERDAM Wilhelminakade Quickscan NL#02 24 januari – 1 mei 2016

APL FotoMagazine

34


MUSEUM

e 332 3072

Wat speelt er in de fotografie in Nederland? Waar vindt de vernieuwing plaats en hoe ziet die er uit? In navolging van de succesvolle eerste editie legt het Nederlands Fotomuseum vijf jaar later opnieuw de vinger aan de pols van de Nederlandse fotografie die nog steeds volop in beweging is: QUICKSCAN NL#02. Voor deze tentoonstelling worden vijftien tot twintig in Nederland werkzame fotografen geselecteerd met werk dat in de meeste gevallen nog nooit eerder is getoond en niet ouder is dan twee jaar. De deelnemende fotografen en kunstenaars aan QUICKSCAN NL#02 zijn: Laurence AĂŤgerter, Gwenneth Boelens, Jan Dirk van der Burg, Anne Geene, Jan Hoek, Stephan Keppel, Kasia Klimpel, Sjoerd APL FotoMagazine

Knibbeler, Ola Lanko, Willem Popelier, Jannemarein Renout, Jan Rosseel, Collectief Salvo, Marleen Sleeuwits, Batia Suter, Elisabeth Tonnard en Mariken Wessels. Signaleren van nieuwe trends. Net als bij de eerste editie draait het bij QUICKSCAN NL#02 niet zozeer om het scouten van jong en veelbelovend talent, maar ligt de focus op het tonen van vernieuwende manieren waarop fotografen, grafisch ontwerpers en beeldend kunstenaars het medium fotografie hanteren. Welke nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden worden er door hen verkend? Welke nieuwe ontwikkelingen vallen er te bespeuren en wat zouden deze kunnen betekenen?

35


Ulay - Polaroids 24 januari – 1 mei 2016

APL FotoMagazine

36


Het Nederlands Fotomuseum presenteert met trots het werk van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Ulay in de eerste tentoonstelling ooit die geheel is gewijd aan zijn Polaroids. De tentoonstelling Ulay | Polaroids laat zowel vroeg als zeer recent werk zien, waaronder een aantal werken afkomstig uit de Rabo Kunstcollectie, waarmee het museum nauw samenwerkt voor de tentoonstelling, documentaire en publicatie.

naar zijn eigen identiteit in relatie tot, onder andere, sociale conventies en het spanningsveld tussen man en vrouw. De instant-fotografie van Polaroid sloot naadloos aan bij zijn behoefte om zijn performances direct vast te leggen. Hij voerde talloze handelingen uit waarbij hij zich verkleedde of schminkte en die hij onvermoeibaar met de Polaroidcamera vastlegde, meestal in de vorm van series die hij ‘AutoPolaroids’ noemde.

Ulay Beeldend kunstenaar Ulay (geb. Frank Uwe Laysiepen, Solingen, Duitsland, 1943) is een pionier op het gebied van Polaroidfotografie en staat bekend om zijn bijzondere experimenten met deze techniek. Zo ontwikkelde hij de zogenaamde ‘Polagrammen’: levensgrote Polaroids waarvoor hij letterlijk in een groot-formaatcamera stapte. Eén Polaroidwerk van zijn hand is van afmeting zelfs groter dan 2,5 meter.

Rabo Kunstcollectie De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum komt tot stand in samenwerking met de Rabo Kunstcollectie en Maria Rus Bojan, mede-auteur van het boek Whispers. Ulay on Ulay (Valiz, 2014) is als adviseur bij de tentoonstelling betrokken. Al sinds eind jaren negentig verzamelt Rabobank als eerste Nederlandse kunstcollectie werk van Ulay en heeft ze een aantal belangrijke Polaroidwerken in haar bezit. Sinds 2013 adviseert Katrin Pietsch (restaurator van het Nederlands Fotomuseum) de Rabo Kunstcollectie over de conservering en de restauratie van onder meer Polaroidfoto’s.

Hij maakte kennis met Polaroid toen hij eind jaren zestig in Amsterdam kwam wonen. Door zijn technische aanleg en kennis werd hij al snel een belangrijk specialist en adviseur. Van de fabrikant kreeg hij bijna onbeperkt filmmateriaal en mocht hij met de nieuwste camera’s werken. Aan het begin van de jaren zeventig begon Ulay een zeer persoonlijk onderzoek

APL FotoMagazine

37


Toon Michiels Amercan Neon Signs b 24 januari – 1 mei 2016 Met de tentoonstelling American Neon Signs by Day & Night brengt het Nederlands Fotomuseum een hommage aan de kunstenaar Toon Michiels (1950 – 2015). Midden jaren zeventig maakte Toon Michiels een aantal reizen naar de Verenigde Staten, waar hij met een huurauto roadtrips maakte langs steden als Reno en Las Vegas. Al snel raakte hij gefascineerd door de neon signs die hotels en restaurants langs de weg hadden geplaatst om voorbijrijdende automobilisten te verleiden tot een korte of lange stop. De neon signs maakten een vrolijke en vrije indruk en verwezen naar talloze begrippen uit de populaire Amerikaanse cultuur van het westen, zoals palmbomen, cactussen en cowboys. ’s Nachts waren de neon signs nog spectaculairder, toen ze stralend tegen een donkere hemel grote APL FotoMagazine

bakens van licht vormden. Michiels besloot om ze systematisch te fotograferen, eenmaal overdag en eenmaal ’s nachts, frontaal en vanuit hetzelfde standpunt. Zo ontstond een reeks fraaie tweeluiken. Een selectie daaruit werd in 1980 gepubliceerd in American Neon Signs by Day & Night. Het werk van Toon Michiels is uniek in de geschiedenis van de fotografie terwijl het allerlei interessante dwarsverbanden met dat van andere kunstenaars en fotografen uit de jaren zeventig combineert: de systematiek van de conceptuele kunst en de minimal art, de vroege artistieke kleurenfotografie en de belangstelling voor populaire cultuur in onder meer de architectuur en stedenbouw. Meer dan 35 jaar later wordt het werk van Michiels herontdekt en op 38


by Day & Night waarde geschat en voor het eerst in Nederland en daarbuiten getoond.

Deze tentoonstelling is een coproductie van het Nederlands Fotomuseum en Les Rencontres

APL FotoMagazine

39


FOAM FOTOGRAFIEM AMSTERDAM Keizersgracht 6 Jacques Henri Artigue 22 januari – 3 april 2016

APL FotoMagazine

40


MUSEUM

609

- Life in Colour Foam toont het werk van de beroemde Franse fotograaf Jacques Henri Lartigue (1894 – 1986). Lartigue is bekend om zijn spectaculaire foto's van autoraces, vliegtuigen en mensen en dieren in beweging. Minder gezien is zijn adembenemende kleurenfotografie. Jacques Henri Lartigue - Life in Colour onthult dit zelden getoonde aspect van zijn oeuvre. In totaal telt Lartigue’s nalatenschap 117.577 zwart-witnegatieven en kleurenpositieven. Bijna 40 procent daarvan betreft kleurenfotografie. Dit begint met de autochrome beelden uit zijn jeugd, gevolgd door het ektachrome procedé dat hij vanaf de jaren vijftig toepaste. Het indrukwekkende oeuvre beslaat vrijwel de gehele vorige eeuw; vanaf de eerste foto, die hij als achtjarige in 1902 nam, tot en met de laatste beelden die hij in 1986 op tweeënnegentigjarige leeftijd vastlegde. Als geen ander wist hij vluchtige momenten van geluk vast te leggen.

Lartigue’s oeuvre geeft een vrolijk en speels beeld van het leven in Frankrijk begin 20ste eeuw. Er zijn weinig mensen die, zoals Lartigue, hun leven lang een kinderlijke frisheid, nieuwsgierigheid en verwondering behouden. Bij hem gaan kleur en onschuld hand in hand; fotografie was een manier om aan zijn tijd te ontsnappen, wat zijn beelden een tijdloos en modern karakter geeft. Zonder zich hier bewust van te zijn, bouwde Lartigue aan een oeuvre in kleur en zwart-wit. De meeste foto’s die Foam tentoonstelt zijn afkomstig uit zijn albums, waarin hij, als in een encyclopedie, beelden verzamelde die het verhaal van zijn leven vertellen. Voor Lartigue, die zichzelf eerder zag als kunstschilder dan als fotograaf, was kleur vooral een manier om die twee kunstvormen te verenigen. Regelmatig riep hij luidkeels: “Ik zie alles met het oog van een kunstschilder.”

APL FotoMagazine

41


Awoiska Blanco

Lartigue verkocht af en toe een foto aan de pers en hij maakte deel uit van een tentoonstelling in Parijs met grote namen als Man Ray en Brassaï (1955). Zijn reputatie als fotograaf werd echter pas echt gevestigd op zijn 69e toen zijn werk werd getoond in een overzichtstentoonstelling in het MoMA, in New York. Wereldwijde bekendheid kwam drie jaar later bij het uitkomen van zijn boeken, The Family Album (1966), en Diary of a Century (1970), deze laatste werd samengesteld door Richard Avedon. De laatste jaren van zijn leven was Lartigue een veelgevraagd fotograaf voor modetijdschriften.

22 januari – 3 april 20

Op zaterdag 19 maart organiseert Foam een bijzondere middag in samenwerking met Kriterion, over Lartigue´s kleurenfotografie als inspiratie voor de regisseur Wes Anderson. Met filmvertoningen, high tea en lezing door curator Zippora Elders.

In 2007 was Awoiska van der Molen’s werk te zien in Foam 3h, destijds met de zwart-wit serie Maintained Ground, van verlaten plekken in en rondom de stad. Haar werk toont zich altijd mysterieus, verstild en verstoken van mensen. Van der

APL FotoMagazine

42


van der Molen

016

Het werk van Van der Molen, dat al in 2007 in Foam 3h te zien was, oogstte afgelopen zomer veel lof op Unseen Photo Fair, waar ze nieuw werk presenteerde. Foam toont een ruime selectie van haar met de hand vervaardigde zilvergelatinedrukken, veelal op groot formaat. De tentoonstelling Blanco laat het resultaat zien van lange periodes van isolement waarin Awoiska van der Molen zich alleen beweegt door een afgelegen natuurlijke wereld. Ver verwijderd van de voortrazende maatschappij neemt zij de tijd om het landschap op een andere manier te ervaren, voorbij de eerste aanblik. Zij verplaatst zich langzaam, keert herhaaldelijk terug en maakt zich deze onbekende plekken eigen. Zo probeert zij door te dringen tot het wezen van de afgezonderde wereld waarin zij fotografeert. Dit trage en solitaire werkproces zet zich voort in de donkere kamer. De vaak diepzwarte barietprints van Van der Molen tonen mysterieuze contrasten tussen duisternis en licht. Noties van tijd, dag en nacht, lijken niet te bestaan.

Molen studeerde onder meer architectuur en fotografie aan de Academie Minerva Beeldende Kunst en Vormgeving in Groningen. Ze publiceerde haar eerste fotoboek ‘Sequester’ in september 2014. Het werd genomineerd voor de Paris Photo / Aperture First Book Prize en won de Silver Medal bij ‘the Most Beautiful Books of the world’ in Leipzig. Awoiska van der Molen wordt vertegenwoor-digd door Kristof de Clercq Gallery in Gent (BE) en Purdy Hicks Gallery, Londen (UK).

APL FotoMagazine

43


New Paintings brengt de ervaring over van het beschouwen van schoonheid in de natuur. Delbroucks werk reflecteert zijn holistische visie op het leven. De foto’s vertellen geen vastomlijnde verhalen, en impliceren ook geen onveranderlijke betekenissen. Maar tegelijkertijd komen de beelden op één of andere manier bekend voor: ze bestaan immers uit alledaagse elementen.

Vincent Delbrouck integreert persoonlijke, contextuele en fictieve perspectieven tot één geheel, en produceert zo blijvende impressies van de plekken die hij heeft verkend. Werkend met diverse media – fotografie, collage en tekst – probeert hij in zijn boeken en installaties op intuïtieve wijze een associatieve energiestroom te creëren.

Delbrouck onderzoekt de fotografie via verbeelding en mysterie, waarbij hij fragmenten van zijn persoonlijke leven verbindt met fotoafdrukken en collages. Voor hem is het een soort schilderen: hij creëert nieuwe, associatieve composities door vorm en kleur samen te brengen. Een belangrijk element is zijn liefde voor reizen. Hij heeft veel plekken meerdere malen bezocht, Cuba en Nepal in het bijzonder, waar hij zich geheel in het landschap onderdompelt. Fragmenten van deze experimenten brengt hij op intuïtieve wijze samen in zijn boeken en tentoonstelling. ‘Verward dwalen we door de landschappen van onze geest, waardoor we soms zó serieus over

Vincent Delbrouck - Pai 5 februari - 13 maart APL FotoMagazine

44


de natuur en de kunst nadenken dat we vergeten om de schoonheid te zien. Deze nieuwe tentoonstelling absorbeert de schoonheid van heldere kleuren en reflecteert dit in simpele objecten, planten en menselijke lichamen. De fotografie, die teruggrijpt op de schilderkunst, krijgt ineens het vermogen om mij (en u) eraan te herinneren dat niets zeker is. Alles blijft een improvisatie op het doek, een wandeling door onze dromen.’ – Vincent Delbrouck

intings

De 10e editie van de jaarlijkse Foam Talent Call is nu open. Getalenteerde fotografen tussen de 18 en 35 jaar worden uitgedaagd hun werk in te sturen. Voor de geselecteerde fotografen werkt het 'Talent stempel' als een springplank naar de internationale fotografieindustrie, die hen wereldwijde erkenning en lof oplevert door de incentives verbonden aan de uitverkiezing: PUBLICATIE IN FOAM MAGAZINE Het werk van de geselecteerde Foam Talent worden gepubliceerd en besproken in Foam Magazine’s Talent Issue. Het nummer wordt verspreid onder het magazine’s uitgebreide netwerk.

APL FotoMagazine

45


DEELNAME AAN DE TENTOONSTELLING

FOAM TALENT

Foam Talents nemen deel aan een grote outdoor tentoonstelling op Unseen Photo Fair en in de Foam Talent tentoonstelling, die de afgelopen editie Paris, Brussel en Londen aandeed.

Peter Lam Imstenrad 6418 PP H

INTERNATIONALE ZICHTBAARHEID De tentoonstellingen worden omringd met symposiums, evenementen en masterclasses die zowel professionals uit het veld als liefhebbers van fotografie aantrekken. ONTMOET EXPERTS EN VERZAMELAARS Foam heeft een uitgebreid netwerk bestaande uit vakprofessionals. Tijdens evenementen, zoals Unseen, hebben we de talenten de mogelijkheid hen te ontmoeten en hun eigen netwerk uit te breiden. Deelname aan Foam Talent Call kan tot 20 maart. Het deelnamebedrag bedraagt â‚Ź 35. Het selectieproces vindt plaats tussen eind maart en begin juni. Heb je vragen? Bekijk dan de Foam Talent Call 2016 FAQ Ben je enthousiast en wil je meedoen? Ga dan naar foamtalent.com en stuur jouw werk en motivatie in.

Limburgse natuur De expositie Limburgse nat foto's die de Voerendaalse f gemaakt heeft van diverse b in de provincie voorkomen.

Het jaarlijkse Talent-nummer van Foam Magazine en het gerelateerde Talentprogramma worden ondersteund door het Niemeijer Fonds.

Peter Lambrichs Peter Lambrichs heeft een zijn vrije tijd veelal in de Limb

APL FotoMagazine

46


mbrichs - Orangerie Parc de - Parc Imstenrade 66 8 januari - 31 maart Heerlen zoek naar mooie beelden. Hierbij vormen de prachtige landschappen, maar ook de vaak bijzondere flora en fauna onderwerp voor zijn foto's.

tuur bestaat uit een selectie van de fotograaf Peter Lambrichs in Limburg bijzondere dier- en plantensoorten die

passie voor natuurfotografie en is in burgse natuurgebieden te vinden, op

Door zijn uitgebreide kennis over de leefwijze van dieren en over het voorkomen van bijzondere planten weet hij deze in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Bij het fotograferen van planten maakt hij graag gebruik van het effect van (zon-) licht waardoor vaak dromerige beelden ontstaan. De foto's van de dieren worden vaak pas na langdurig observeren van het gedrag van een dier gemaakt waarbij de typische leefomgeving van het dier in het beeld betrokken wordt. Zijn kennis op het gebied van fotografie en van flora en fauna zet hij niet alleen in bij zijn eigen werk, maar ook in tijdens zijn workshops natuurfotografie waarin hij zowel beginnende als meer gevorderde fotografen op weg helpt om aansprekende natuurfoto's te maken.

APL FotoMagazine

47


Jos Reinders - Woman Museum Land van Valkenburg Grotestraat 31 24 januari - 5 maart 6301 CW Valkenburg Zelf zegt Jos hierover: 'Ik fotografeer vrouwen. Eerlijk, oprecht, respectvol en realistisch. Analoog, dus zonder photoshop of andere kunstgrepen. What you see is what you get.'

Museum Land van Valkenburg presenteert van 24 januari t/m 5 maart 2016 de tentoonstelling Woman Exposed van Jos Reinders. Hoewel digitale fotografie steeds meer gemeengoed is geworden, fotografeert Jos Reinders nog steeds het liefst analoog, in zwart-wit. Het is een vorm van slow-fotografie die hem dwingt om kritisch te kijken, voordat hij op de sluiterknop drukt. Zijn analoge foto's maakt hij in projectvorm, zoals de series Cityskin en Women Exposed. APL FotoMagazine

Marc van Kempen Augustinusklooster Graafsewag 274 6532 ZV Nijmegen 6 januari - 20 mei

48


Tiny Nijssen Gemeentehuis Raadhuisplein 1 1431 EH Aalsmeer 13 januari - 1 april Tiny Nijssen exposeert geĂŤnsceneerde portretten in het stadhuis van Aalsmeer. Op de expositie is onder andere een reeks portretten van een butoh danser te zien. Butoh is een japanse, tranceachtige, naar binnen gerichte, dansvorm die geen regels en vaststaande patronen kent. De dans drukt ontmoediging, wanhoop of vertwijfeling uit en kenmerkt zich door verkrampte, sidderende bewegingen.Typerend voor de dansers zijn de wit geschminkte gezichten en lichaam. In de expositie zijn modellen te zien die zijn gefotografeerd in een desolate omgeving door fotograaf Marc van Kempen.

n

APL FotoMagazine

49


APL FotoMagazine

50


Marc Lagrange

De Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange is op 25 december 2015 omgekomen bij een verkeersongeval in Tenerife. Lagrange was op toeristische uitstap naar het Canarische eiland. Hij was pas op Tenerife aangekomen. “Er worden niet meer details gegeven over het ongeval omdat de familie heeft aangedrongen op discretie. Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf. Hij is vooral bekend voor zijn esthetische naaktfotografie. Zijn werk vormt een hommage aan de schoonheid van de vrouw. Lagrange verkoos analoge fotografie boven digitale en legde zich de laatste jaren ook toe op videoproducties. Hij had nog veel projecten op stapel staan. De 58-jarige Lagrange (Kinshasa, Congo 1957) was een internationaal gelauwerde fotograaf, die woonde en werkte vanuit Antwerpen.

APL FotoMagazine

51


Oorspronkelijk opgeleid tot ingenieur, maakte hij van zijn echte passie zijn beroep. Hij is vooral bekend om zijn foto’s van naakte vrouwelijke modellen die enigszins doen denken aan het werk van Helmut Newton en Peter Lindbergh. Het gaat om verfijnde, stijlvolle composities, die een ode brengen aan schoonheid, sensualiteit en verbeelding. Of u het werk van Lagrange kent? Het kan haast niet anders. Hij maakte reclamebeelden voor allerlei bekende lingeriemerken, en net als zijn vrije werk barsten die van verleiding en erotiek. Lagrange heeft een mooie weg afgelegd als autodidact. Hij werkte als ingenieur bij Ebes, de voorloper van Electrabel. Hij had een diploma industrieel ingenieur elektriciteit en hield er zich bezig met hoogspanningstechniek. “Maar ik deed die job niet graag. Ik zag de mensen rondom mij ouder en grijzer worden en ik dacht dit is niets voor mij. Ik hield me toen in mijn vrije tijd al bezig met fotografie, ik fotografeerde al sinds mijn tiende." Mijn eerste toestel – een Kodak Instamatic 25 – verdiende ik door kroonkurkjes van flesjes Fanta en Sprite te verzamelen. Ik haalde later een diploma in avondonderwijs en toen ik al voorbij de 30 was en mijn vader op een bepaald moment stierf, heb ik de dingen omgegooid. "Ik ben enorm veel foto’s beginnen nemen. APL FotoMagazine

52

“Ik hield me toen al bezig met foto


n in mijn vrije tijd ografie”

In het begin werkte ik onder meer voor Libelle en Flair, maar gaandeweg bouwde ik dat uit tot steeds betere magazines, waardoor ik ook meer vrijheid had.” Lagrange nam ook publicitaire opdrachten aan, vooral voor C&A. In het begin werkte hij alleen in het weekend, maar rustig aan kon hij zijn job als fotograaf uitbouwen. “Met vele modellen maakte ik nog foto’s voor mezelf eens de verplichte opdracht erop zat. Ik boekte bewust modellen die daarvoor openstonden”. Hij toont ons prachtige vrouwen, gedeeltelijk of geheel ontkleed. Erotisch getint, maar tegelijkertijd met een magische kwetsbaarheid en met een enorme waardigheid. Ze blijven onaantastbaar. Ongenaakbaar – alsof de fotograaf afstand wil scheppen tot zijn objecten. De intimiteit is slechts aanwezig in de enscenering. Marc Lagrange ziet zijn vrouwen als pure verleidsters maar tegelijkertijd verleidelijk puur; een mengeling van tedere kracht en ijzeren wil.

Marc Lagrange ®

Zijn gebruik van licht en belijning toont iedere vrouw op haar allermooist. De sfeer is die van een filmdecor, barok en luxueus. Zijn fotografie is sterk geënt op cinematografische technieken, niet alleen in de opbouw van zijn foto’s, maar ook vooral in het licht. In zijn opnamen maakt hij vaak gebruik van langere slui APL FotoMagazine

53


tertijden om het licht te laten uitdijen. Lagrange heeft een voorkeur voor zwart-wit fotografie, omdat dit geen stempel op de foto drukt, niet afleidt van wat hij wil tonen. Zijn werk vormt een ode aan schoonheid. “Ik liet mijn modellen na het werk nog wat blijven, of ik liet ze in het weekend nog eens terugkomen om wat vrij werk te doen. Zonder badpakken dan. Door de modellen naakt te laten poseren, werden ze heel broos. Ze reageerden anders, ze werden andere mensen” zei Lagrange in 2013.

“Ik liet mijn modellen na het werk nog wat blijven, of ik liet ze in het weekend nog eens terugkomen”. In zijn vrije werk focuste Lagrange zich op vrouwen. “ik doe dat nog altijd, en ik zal dat altijd blijven doen. Niet dat ik zo’n macho ben. Ik hou van mooie dingen, of het nu om auto’s of huizen gaat. Ik vind het gewoon interessanter om mooie vrouwen te fotograferen. Het mag ook nooit vulgair worden, dat heb ik al vanaf het begin voor ogen gehouden. Ik shockeer niet, ik prikkel. Wat het grote verschil is met vroeger? Dat ik nu vlugger modellen over de APL FotoMagazine

Marc Lagrange ®

streep krijg. Nu zijn er modellen die naar me toe komen en me vragen of ik hen wil fotograferen. Dat is aangenaam, natuurlijk. Mannen fotograferen? Ik voel me niet tot mannen aangetrokken. Dat is nodig, vind ik, als je goed werk wil leveren. Ik fotografeer wel mannen maar dan om de spanning op te bouwen, om een verhaal te vertellen. Liefst potente mannen, die iets uitstralen.” 54


Marc Lagrange ®

Lagrange werkt vaak met dezelfde vrouwen. “Carol Caumans staat 20 à 25 keer in het overzichtsboek dat uit is. Ze heeft vijf of zes verschillende gezichten, dat is interessant voor mij. Inge Van Bruystegem, daar heb ik ook heel graag mee samengewerkt. Ze is model, danseres en actrice. ”Allemaal knappe vrouwen, en da’s geen toeval. “Ik word ziek als ik lelijkheid zie” zie hij ooit in een interview. Hij lacht ”Ziek word ik er nu niet van, APL FotoMagazine

Marc Lagrange ®

55


verbeelding een beetje tarten. Die een fantasiewereld creëren." De publicatie van zijn boek ‘Diamonds and Pearls’ in 2013, betekende zijn grote doorbraak. Het boek werd gepubliceerd in meer dan 80 landen. In 2014 volgde het exclusieve ‘Hotel Maritime’.

Marc Lagrange ®

alleen een beetje misschien.” Critici verweten Lagrange wel eens dat hij het zichzelf wel heel gemakkelijk maakt. Blote vrouwen fotograferen, dat is moeiteloos scoren. Of niet? “Nee, ze vergissen zich. Een naakte vrouw is veel moeilijker te fotograferen dan een vrouw met kleren aan. Je kan niets verbergen. Je moet echt wel weten wat je doet met licht en reflecties. Laat ze maar praten, het is echt niet zo simpel. Ik laat me vaak inspireren door andere beelden, ik heb er een hele bibliotheek van in mijn hoofd. Het zijn vooral films die me inspireren. Ik hou van decadentie, beelden die de

APL FotoMagazine

Marc Lagrange ®

56


Marc Lagrange 速

Nee, ze vergissen zich. Een naakte vrouw is veel moeilijker te fotograferen dan een vrouw met kleren aan. APL FotoMagazine

57


Model Portfolio

Van ha APL FotoMagazine

58


WOONPLAATS: Zemst - BelgiĂŤ

Anke

aesendonck APL FotoMagazine

59


Momenteel gaan mijn studies voor maar af en toe een fotoshoot inplannen is welkom. Ik ben begonnen met model staan in juni 2013 met de gedachte dit maar één keer te kunnen doen, ondertussen heb ik al met vrij veel fotografen samengewerkt en veel ervaring opgedaan. Een mirakel in de modellenwereld zal ik niet hoeven te verwachten, maar voorlopig blijft dit nog steeds voor een goed doel, namelijk mijn zelfvertrouwen en gewoon leuke tijden beleven met mooie foto’s achteraf.

Beschikbaar voor: Fotoshoots in allerlei stijlen, wel altijd na overleg.

Samenwerking fotografen : (fotografen waarvan foto’s gepubliceerd worden): Sylvia Mellemans Jo De Groote en nog een aantal andere fotografen

Website-portfolo: https://www.facebook.com/ModelAnke https://www.facebook.com/ankevanhaesendonck1996

APL FotoMagazine

60


Jo Photography 速

APL FotoMagazine

61


Jo Photography 速

APL FotoMagazine

62


Jo Photography 速

APL FotoMagazine

63


APL FotoMagazine

64


APL FotoMagazine

65


Sylvia Mellemans 速

APL FotoMagazine

66


Sylvia Mellemans 速

APL FotoMagazine

67


APL FotoMagazine

68


Sylvia Mellemans 速

APL FotoMagazine

69


Sylvia Mellemans 速

APL FotoMagazine

70


APL FotoMagazine

71


Š Eric T'Kindt, Winner, Belgium APL FotoMagazine

72


m, National Award, 2015 Sony APL FotoMagazine

73


Š Eric T'Kindt, Winner, Belgium, National Award, 2015

Š Nathan Verstraete, 3rd place, Belgium, National Award, APL FotoMagazine

74


Š Boycho Kostadinov, 3rd place, Bulgaria, National Award, 2015 Sony APL FotoMagazine

75


© Emil Rashkovski, Winner, Bulgaria, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

© Kras

APL FotoMagazine

76


simir Matarov, 2nd place, Bulgaria, National Award, 2015 Sony World Photography Awards

APL FotoMagazine

77


02 - 04 Februari Maart - April

12 DEC

FOTOGRAFISCHE OPDRACHTEN VAN DE LHOIST GROEP Fotomuseum - Charleroi

GENERATION TAHRIR - Pauline Beugnies Fotomuseum - Charleroi

WAIT AND SEE - f&d Cartier Fotomuseum - Charleroi

27 FEB

STEF BOEY

4 MRT

BORIS MIKHAILOV - Ukraine

24 MRT

Vrijzinnig Ontmoetingscentrum - Mechelen

Fotomuseum Fomu - Antwerpen

PHOTO VIEW 2016 Zaal Zwijgershoek - Sint-Niklaas APL FotoMagazine

78


APL FotoMagazine

79


FOTOMUSEUM CHARLEROI

Fotografieopdrachten van de Lhoist G 12 december - 22 mei Naast haar internationaal gerenommeerde permanente fotocollectie, plaatst de Lhoist Groep al verscheidene jaren bestellingen bij bekende fotografen om haar wereldwijde activiteiten te illustreren. Zo werden de fotografen Roy Arden, Bernd & Hilla Becher, Elliott Erwitt, Rodney Graham, Jan Henle en Josef Koudelka aangezocht om het menselijke, industriële en landschappelijke gelaat van de Lhoist Groep uit te drukken. Een selectie van deze werken zal van 12 december 2015 tot 22 mei 2016 in het Musée de la Photographie tentoon worden gesteld. Daarnaast bezit de Lhoist Groep ook een collectie van de meest representatieve foto’s van persagentschap Magnum, met werk van onder meer Robert Capa, Martin

APL FotoMagazine

Parr, René Burri, Harry Gruyaert, Raymond Depardon en David Seymour. Deze foto’s brengen een pakkende getuigenis van historische gebeurtenissen uit de twintigste eeuw, vanaf 1930 tot nu. Een selectie uit dit “journalistieke” geheel zal aansluitend ook binnen de permanente collectie van het Musée de la Photographie tentoon worden gesteld. De Lhoist Groep is gevestigd in Limelette (Waals-Brabant) en is een familiebedrijf waarvan de oorsprong tot de negentiende eeuw teruggaat. De onderneming is een van de wereldleiders op het gebied van de kalk, dolomiet en andere minderalen en is met meer dan 90 vestigingen in 25 landen aanwezig.

2


Groep

APL FotoMagazine

81


Génération Tahrir - Pauline B 12 december - 22 mei

De fotografe Pauline Beugnies werd in 1982 in Charleroi geboren. Ze woonde vijf jaar in Caïro en studeerde er Arabisch. Het was toen dat ze de volkopstanden van 2011 in Egypte meemaakte. Ze volgde de jeugd, de voorhoede van deze volksbewegingen, van dichtbij. Vijf jaar na het begin van deze revolutie brengt Pauline Beugnies een beklijvende reportage, vanuit het

APL FotoMagazine

midden van de actie, over een generatie die ontvoogding heeft gekozen boven de tirannie van het patriarchaat. Deze jonge Arabische “sterren” uit 2011 zijn thans van onze televisieschermen verdwenen. We moeten ze dringend opnieuw voor het voetlicht plaatsen en het verhaal van de Arabische moslimwereld op een andere manier schrijven.

82


Beugnies Pauline Beugnies is documentair fotografe en studeerde journalistiek aan het IHECS (Institut des Hautes Études des Communications Sociales) in Brussel. Haar eerste reportage was gewijd aan de straatkinderen van Kinshasa in Congo. Gewapend met haar fototoestel doorkruiste ze nadien Bangladesh, Albanië en uiteraard België. De mens – wat hij meemaakt, wat hij voelt, hoe hij zich verdedigt – staat centraal in haar werk. Ze spitst zich thans toe op de Arabische moslimwereld, met als doel bruggen te bouwen en stereotypen te bestrijden. In 2011 kreeg Pauline een beurs van het Fonds pour le Journalisme belge om rond de Egyptische jeugd te werken. In 2012 presenteerde ze haar eerste solotentoonstelling, The Revolution of the Youth, in de Brakke Grond in Amsterdam. Ze werkte mee aan de webdocumentaire Sout al Shabab (De stem van de jongeren) in samenwerking met France Culture; dit project werd op verscheidene festivals geselecteerd en won de Mediterranean Journalism Award van de Anna Lindh Foundation. Ze kreeg de Nikon Press foto Award 2013 voor haar werk Battir, The Green Intifada. Ze werkt voor Le Monde, Libération, Télérama, L’Express, Elle Belgique, De Morgen, The New York Times, Colors… APL FotoMagazine

83


«Wait and see», in de titel zit alles vervat. In tegenstelling met het concept van voltooid werk tonen Françoise en Daniel Cartier, een Zwitsers kunstenaarskoppel, een evolutieve en efemere fotografische installatie. Fotogevoelige papieren en licht vormen de grondstoffen van hun werk. Een benaderingswijze die zij sinds 1997 voortzetten en die de hedendaagse vraagstellingen over de aard en de tijdelijkheid van de kunst natrekken. Happening, lichaamskunst,

land art... de avant-gardes hebben zich in de loop van de XX° eeuw ruimschoots onderscheiden door het efemere. Evolutieve werken die gedurende een tentoonstelling wijzigen volgens diverse processen – biologisch, fysisch, mechanisch, electronisch, digitaal... – hernieuwen heden ten dage de notie van kunst door het leven van de werken te doen uitstijgen boven hun enkelvoudige aanwezigheid als object.

Wait and See F&D Cartier 12 december - 22 mei

APL FotoMagazine

84


Françoise en Daniel Cartier passen volledig in het kader van deze reflecties via de blootstelling aan het licht van diverse types fotogevoelige papieren van destijds, van verschillende afmetingen en met diverse emulsies, die zij geduldig verzameld hebben. Gezien het uiteindelijke aspect van de werken langzaam-aan wijzigt tijdens heel de duur van de tentoonstelling wordt de toeschouwer uitgenodigd geduldig en aandachtig te kijken naar de progressieve saturatie van het papier, te getuigen van de etappes van de chromatische transformatie die zich onder hun ogen afspelen en deze te accepteren... Tot in 1995 stellen Françoise, plastisch kunstenaar, en Daniel, fotograaf, individueel of in dialoogvorm tentoon. Sindsdien ondertekenen zij gezamenlijk “f&d cartier” terwijl zij de voorrang geven aan minimalistische uitdrukkingsvormen, installaties, diverse fotografische technieken zonder camera. Zij bevragen het alledaagse, de intimiteit, de rol van de kunstenaar en van het beeld in onze samenleving.

APL FotoMagazine

85


FOMU Fotomuseum Antwerpen

Boris Mikhailov - Ukraine APL FotoMagazine

86


Met Ukraine brengt het FOMU een uitgebreide retrospectieve van het werk van Boris Mikhailov (UKR, °1938) naar België. Mikhailov is een van de belangrijkste levende kunstenaars die opgroeide in de voormalige Sovjet-Unie. De tentoonstelling focust met meer dan 300 werken op Mikhailovs thuisland Oekraïne. Hij verbeeldt, beschrijft en vervormt zijn land al sinds de jaren ‘60 tot en met de recente Euromaidan-revolutie in Kiev. Mikhailov experimenteerde zijn hele carrière met het fotografische medium. Zijn werk varieert van documentatie tot reconstructie, van theatrale verbeelding tot de intimiteit van het dagboek, van het verhalende tot het esthetische. Steeds vervlochten met zijn oeuvre is de geschiedenis van zijn thuisland. De val van de Sovjetunie valt dan ook midden in zijn inmiddels vijftigjarige carrière. Van het communistische Sovjetverleden, over de onafhankelijkheid in 1991, tot de recente revoluties; Oekraïne was steeds een graadmeter voor globale politieke en economische evenwichten. Boris Mikhailov – Ukraine bestaat uit tien series, die elk een cruciale fase in zijn oeuvre aankondigen: Superimpositions (1968-75), Black Archive (196879), Red Series (1968-75), Luriki (1976-81), Crimean Snobbism (1981), Salt Lake (1986), At Dusk (1993), Case History (1997-98), Tea Coffee Cappuccino (2000-2010) en The Theater of War (2013). De tentoonstelling laat ons kennismaken met het werk en leven van een van de belangrijkste figuren uit de recente kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd biedt ze een ongeziene kans om Mikhailovs alternatieve en persoonlijke visie op zijn Oekraïne te ontdekken. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen FOMU Antwerpen en CAMERA Turijn. APL FotoMagazine

87


Stef Boey Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Guldenstraat 27 - 2800 Mechelen 27 februari - 26 maart

Freelancefotograaf Stef Boey woont in Mechelen, maar is gekend tot ver over de grenzen. Met zijn zwart-wit-portretfotografie haalde hij in zijn eerste jaar als fotograaf onder andere brons bij de Belgische Beroepsfotografen. Ook voor zijn landschapsfotografie kreeg hij nationaal en zelfs internationaal erkenning. Zijn portret- en landschapsfoto's werden al tentoongesteld tot in Saudi-ArabiĂŤ. Op 1 april 2012 startte Stef Boey op aanraden van zijn mentor als freelancefotograaf. Stef bleek al snel een oog te hebben voor 'people photography' en profileerde zich dan ook als portretfotograaf, evenementenfotograaf en huwelijksfotograaf. EĂŠn van Stef zijn sterkste kanten is zijn vlotheid, waarmee hij iedereen snel op hun gemak stelt. Zo fotografeert hij de mensen zoals ze echt zijn. APL FotoMagazine

88


PHOTO VIEW Centrum voor Beeldexpressie C.V.B. Photo View, dat zijn fotoreeksen met pit! Met deze jaarlijks rondreizende expo zetten we graag fotoreeksen met een ziel in de kijker. Beelden waarbij we niet alleen de kwaliteit en de technische hoogstandjes waarderen, maar waar ook vooral een focus ligt op eigenheid. Editie 2016 gaat in première op donderdag 24 maart om 19.30 u. in Sint-Niklaas. Iedereen is welkom om het creatieve werk van onze 16 laureaten te bewonderen en om samen met ons te klinken op deze nieuwe editie van Photo View! Photo View gaat in première in tentoonstellingszaal Zwijgershoek in Sint-Niklaas en reist daarna Vlaanderen rond! De 16 creatieve fotografen van Photo View 2016 zijn: Yasmina Besseghir, Tony Caelen, An Devroe, Hilde Ghesquiere, Dirk Janssens, Veronika Langerova, Patrick Mahy, Philippe Michiels, Jan Pypers, Luc Rabaey, Miranda Schmitz, Inge Sterckx, Luc Van Uytvanck, Corine Vanderhelstraeten, Bruno Vermeersch en Nathalie Vissers.

APL FotoMagazine

89


Beelden spreken voor zich en daar vormen de foto's van Photo View geen uitzondering op. Elke fotoreeks beeldt zijn eigen unieke verhaal uit. De fotografen spelen met de traditionele normen. Ze hebben een frisse, vernieuwende en vooral gedurfde kijk op zaken en flirten met de eigenwijsheid van fotografie. Traditie gaat niet op voor deze fotografen: ze werken dit juist op een verrassende en gedurfde manier tegen. De foto's nodigen uit om na te denken, ze wekken emoties op maar ze blijven vooral op je netvlies gebrand!

APL FotoMagazine

Fotografie is er voor iedereen! Vandaar ook de bewuste keuze voor een letterlijk en figuurlijk bewegende expo. Wij nodigen met plezier iedereen met een passie groot of klein - voor fotografie uit om oog in oog te komen staan met de verrassende, spannende en boeiende fotoreeksen. Want het samenbrengen van zinderende foto’s en uitbundige fotoliefhebbers, dat is wat het Centrum voor Beeldexpressie natuurlijk graag wil!

90


Photo View 2016 komt naar je toe! Ontdek zélf deze bijzondere expo op één van onderstaande locaties, gratis en voor niks:

Opening op donderdag 24 maart om 19.30 u. in: • Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas Van 25 maart tot en met 1 mei, dinsdag tot en met zaterdag, 14 u. - 17 u. en zondag, 11 u. - 17 u.

• Budatoren, Korte Kapucijnenstraat z.n., 8500 Kortrijk Van 14 mei tot en met 5 juni, zaterdag en zondag, 11 u. - 18 u. Ook open op Pinkstermaandag 16 mei, 11 u. - 18 u.

• Gemeentehuis, Kerkplein 1, 3520 Zonhoven Van 1 tot en met 30 september (openingsuren maken we later bekend)

• CC Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse Van donderdag 6 tot en met zondag 30 oktober, maandag tot en met zaterdag, 11 u. - 22 u. en zondag, 11 u. - 18 u.

• Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout Van 5 tot en met 27 november, woensdag tot en met zondag, 11 u. - 17 u., vrijdag, 11 u. - 20 u.

APL FotoMagazine

91


APL FotoMagazine

92


APL FotoMagazine

93


Deze wedstrijd staat open voor elke fotograaf die het eens fijn zou vinden om op de COVER te komen van het APL Fotomagazine. De inzendingen zijn door een jury anoniem bekeken, waarna ze een persoonlijke selectie opmaken. Uit deze selectie’s worden dan de beste foto’s uitgekozen voor in ons magazine en hieruit word dan ook de COVER foto gekozen. APL FotoMagazine

94


Jozef Aerts 速

APL FotoMagazine

95


Isabelle Peleman 速

APL FotoMagazine

96


Henk Dogger 速

APL FotoMagazine

97


Henk Dogger 速

APL FotoMagazine

98


APL FotoMagazine

99


KIM ROOIJACKER LOST LILLY

APL FotoMagazine

100


RS

REEK S

Soms kom je een plekje tegen.. onverwachts, en dan sta je daar.. . . De natuur omarmt je, de geluiden van het dagelijks leven zijn weg en je hoort alleen de wind, de vogels en het water. De zon schijnt door de bomen en verlichten de lelies.. maar jij.. staat in de schaduw.. verloren in al dat moois.. Model: Laura Gommers

APL FotoMagazine

101


APL FotoMagazine

102


APL FotoMagazine

103


APL FotoMagazine

104


APL FotoMagazine

105


APL FotoMagazine

106


APL FotoMagazine

107


BENNY PO

Impressie kloo

APL FotoMagazine

108


ONCELET

oster te Genk

APL FotoMagazine

109


APL FotoMagazine

110


APL FotoMagazine

111


APL FotoMagazine

112


MODELLEN UW PORTFOLIO Gratis in ons fotomagazine info.apl.magazine@gmail.com

APL FotoMagazine

113


Fotowedstrijd waar iedereen kan aan deelnemen. Het is voldoende om max. 5 foto’s (jpeg.) in te sturen naar: info.apl.magazine@gmail.com

Het thema voor deze editie is “

fantastische kleuren breedste betekenis van het APL FotoMagazine

114


COVER FOTO Gratis fotowedstrijd Fotomagazine 15

“Pakkende, sprekende, - Catchy Colors” “ in de woord en in al zijn facetten. APL FotoMagazine

Inzenddatum 8 mei 2016

115


APL FotoMagazine

116


APL FotoMagazine

117


APL FotoMagazine

118


APL FotoMagazine

119


APL FotoMagazine

120


APL FotoMagazine

121


Fotograaf, Visagiste, Model, Styliste Zend ons uw portfolio Wat zijn de voorwaarden en richtlijnen: Iedereen mag een serie (of series) foto’s indienen de redactie beslist dan of je serie gepubliceerd wordt. Fotografen: Je kan de foto’s opsturen in een zip of rar.file of met voorkeur via WeTransfer. Aantal foto’s moet minimum 6 tot maximum 12 stuks zijn. Afbeeldingsformaat: maximaal 2400 pix langste zijde. Bestandstype: jpg De afbeeldingen moeten in juiste volgorde geleverd worden indien te vereist is. Fotoreeks moet voorzien zijn van een titel en een kort inleidend verhaal in Word.doc.. Modellen: Idem als hierboven, maar het portfolio moet vergezeld zijn van een korte beschrijving over uzelf (bio, ervaring, bureau, inlichtingen, linken enz.). Voor de publicatie van het portfolio moet het model 18 jaar zijn, anders is een toelating van de ouders nodig. Artiesten: Idem als fotografen, maar bij de foto’s moet de naam, plaats, fotograaf, merk enz. vermeld worden in een word.doc bestand. Liefst hebben we dat de inzendingen nog niet of gedeeltelijk gepubliceerd zijn op internet (facebook, model mayham, google+ enz.) APL magazine kan niet garanderen dat alle in zendingen onmiddellijk worden gepubliceerd, dit alles heeft te maken met de inhoud van de volgende editie. Het portfolio, reeksen, reportages en losse foto’s mogen niet door derden verzonden worden, iedere inzender is verantwoordelijk voor zijn publicaties.

APL FotoMagazine

122


Deze pagina is nog blanco. U kunt deze opvullen door een advertentie te plaatsen, aan zeer gunstige prijzen. Indien ge誰nteresseerd, neem dan contact op voor verdere inlichtingen met: info.apl.magazine@gmail.com

Gemiddeld 4.200 lezers per maand

APL FotoMagazine

123


Alle artikels verschijnen onder de verantwoordelijkheid van de auteurs en dienen naar de redactie gestuurd te worden. De gepubliceerde foto’s, artikels worden, tenzij anders overeengekomen, niet terug gestuurd en kunnen gebruikt worden voor andere publicaties, uitgaande van de APL Group. Reproductie of gedeeltelijke overnamen zijn uitsluitend toegestaan mits vermelding van de bron en auteur en schriftelijke toelating van de redactie.

Apl FotoMagazine 14  

Apl Fotomagazine Editie 14 Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Dineke Van der Ploeg, Benny, Kim Rooijackers, Poncel...

Apl FotoMagazine 14  

Apl Fotomagazine Editie 14 Magazine for the photographer, model, make-up, stylist, etc. Dineke Van der Ploeg, Benny, Kim Rooijackers, Poncel...