Page 1

3VOOR12 Fotoverslag - Trouw: een club in oervorm

19-02-09 08:03

hiphop eindhoven interview techno awakenings check nederlands minimal noorwegen soundscapes

soul noise

nieuws

ron van der sterren

amsterdam

interviews

mezz

duo

limburg utrecht

voicst hollandse nieuwe

videoclip

funk

compilatie

china

live

dubbel azijnfabriek

nobody beats the drum

rock

3VOOR12 NL NAAR DE 3VOOR12 NL VOORPAGINA

Trouw: een club in oervorm

3VOOR12 NL 3VOOR12 NL is de landelijke tak van VPRO's popportal 3VOOR12. POPULAIRE BERICHTEN Trouw: een club in oervorm Plato Den Haag ontslaat medewerkers Welke Overijsselse band moet naar het Bevrijdingsfestival? Vacature: coĂśrdinator 3VOOR12

Foto's van de 'nieuwe 11' 3VOOR12 NL fotoverslag Fiona Fortuin dinsdag 17 februari 2009 10:10 4

olaf boswijk trouw nieuwe 11 wibautstraat Haast direct na het sluiten van de locatie aan de Oosterdokskade, is de inboedel verhuisd naar het nieuwe onderkomen. Maar omdat de contracten en vergunningen op zich lieten wachten, kon het afgelopen december pas officieel naar buiten: het team van de voormalige 11 begint in het oude Trouw gebouw een nieuwe club annex restaurant en expositieruimte. De naam: Trouw Amsterdam. Over twee weken staat de eerste avond gepland. Nu nog is het een ruwe, onafgewerkte ruimte; een pand waar zelfs inktvlekken op de deuren doen denken aan zijn verleden als drukkerij. Bouwvakkers zijn druk in de weer, het is uitkijken voor brandgaten in je kleding door lasvonken en nog te dichten gaten in de vloer. Toch krijg je een goed idee hoe de club er uit moet gaan zien. Heel veel zal er namelijk niet veranderen. "Er is nog veel te doen, toch zal alles zoveel mogelijk in de originele staat behouden blijven. De muziek, mensen en lekker eten, daar draait het om in Trouw." Dit zegt Olaf Boswijk, net als bij 11 programmeur, maar nu ook mede-eigenaar. Hij geeft de rondleiding door het nieuwe pand.

Brandje in Paradiso verwoest apparatuur Gang Gang Dance Lily Allen zou met niemand willen ruilen Popmuziek op televisie: waarom het nu niet werkt Alela Diane bezingt de fijne huiselijkheid Goomah Music en Excelsior Recordings sluiten pact Finalisten Nu Of Nooit 2009

Colofon 3VOOR12 NL

NIEUWE BERICHTEN Utrechtse hiphopscene speelt voor ticket naar Texas Nieuw alternatief bandjesfestival in Amsterdam Go Back To The Zoo in Nike commercial Goomah Music en Excelsior Recordings sluiten pact Hollandse Nieuwe Pop Zavs FFF zoekt Ringo Plato Den Haag ontslaat medewerkers Goud Graven met Patronaat: Claw Boys Claw, Editors, Nachttempel verkiezing ‘07 Verkoop loods NDSM zo goed als rond Alela Diane bezingt de fijne huiselijkheid TMF Awards oude stijl verdwijnt

ADVERTENTIE

Zeer binnenkort zal de site Trouwamsterdam.nl online gaan, met informatie over openingstijden en programma.

DOSSIERS Trouw

Zo'n drie jaar heeft het pand in Amsterdamoost, gelegen aan de Wibautstraat, leeggestaan. In de volksmond staat de locatie bekend als 'het Trouw gebouw', al hebben ook de Volkskrant en het Parool er gezeten. Olaf: "Onderling zijn we na verloop van tijd afgekort de naam Trouw gaan gebruiken, zo is het idee voor de naam ontstaan. Geopperd werd nog om de club 'Trouw aan 11' te noemen, maar we willen niet refereren aan het verleden."

De officiele ingang, naast het ROC, is nog afgezet met hekken. Binnen werken bouwvakkers dag en avond om in ieder geval op 27 februari open te kunnen gaan voor publiek. De laatste weken wordt er dan ook flink overgewerkt. Het Trouw team steunt ze waar mogelijk: lunch in de middag, bier in de avond.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41495384

LINKS Website Trouw

Pagina 1 van 5


3VOOR12 Fotoverslag - Trouw: een club in oervorm

19-02-09 08:03

"Eigenlijk wilde we afgelopen weekend al proefdraaien, maar dat haalden we niet. Nu gaan we over twee weken open en dat is al heftig genoeg, nog niet alles zal dan af zijn." Vandaar dat deze eerste avond zonder al te veel bombarie wordt aangekondigd. "Al zal het vooral om de afwerking gaan, je weet nooit tegen wat voor problemen je aanloopt." Door het uitlopen van de werkzaamheden valt de officieuze openingsavond gelijk met de Drukpers avond. De eerste plaat in Trouw zal gedraaid worden door niemand minder dan..."Door mij ja", zegt Olaf. "Drukpers is mijn avond, het is een verlengde van de Telescope avonden in 11. Die stond al gepland, heel toevallig ben ik nu dus degene die de eerste plaat oplegt." Dat zal precies op de plek zijn waar hij nu staat, de plek waar de dj-booth komt.

Beneden bevinden zich de gaderobe, toiletten en de expositieruimte. Het eerste wat opvalt is de kleur geel, onder meer op de vloer en op de toiletdeuren. Een kleur die de Trouw directie blijkbaar aanstond. "Ik vind het wel mooi", zegt Boswijk. "Het ademt een jaren zeventig sfeer. We gaan het niet verven, we willen ons bewust door het gebouw laten leiden en alleen het broodnodige verbouwen. Ergens stonden stapels akoestische panelen, die waren nooit gebruikt. Ze dienen nu als geluidsinstallatie. De raamkozijnen die we vonden, ook ongebruikt, zijn straks de scheidswand tussen de rookruimte en de gang."

En meer spullen zijn een tweede leven gegund. De herenwc's komen deels uit 11 en deels uit een doucheruimte iets verderop in het pand, waar de arbeiders zich opfrisden. "Door de oude-medewerkers werd het 'de natte cel' genoemd. Het is een soort van darkroom, vol met spiegels. We hadden die ruimte er graag bij betrokken, maar door de ongunstige ligging is dat jammer genoeg niet haalbaar."

Alles in het pand doet denken aan de voormalige functie van het pand. De gaderobe komt op de plek waar het papier werd versnipperd en in balen werd geperst. Een machine dient straks als balie. EĂŠn trap van de kelder naar boven werd door de brandweer om veiligdheidsredenen onvoldoende bevonden. Een tweede trap elders uit het pand is er toen naast gezet. Hij was alleen iets te kort, de plekken waar er een deel aan vast is gelast, is nog duidelijk te zien.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41495384

Pagina 2 van 5


3VOOR12 Fotoverslag - Trouw: een club in oervorm

19-02-09 08:03

De Verdieping, de naam die de kelderruimte zal dragen, is niet venoemd naar de katern van de krant Trouw. "Eigenlijk wilden we 11 zo al noemen, maar die naam vonden we toen toch net iets pretentieus." Vanaf april krijgt de ruimte zijn invulling. Aan de hand van thema's zal Trouw culturele instellingen in de stad vragen om de expostitieruimte in te richten. Af en toe zal het ook als tweede danszaal worden gebruikt.

Inktvlekken op de deuren, bedieningskastjes en veiligheidsvoorschriften aan de wand herinneren aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Bij de garderobe in wording staat Olaf voor een opgeplakt A4 met uitleg over de drukrollen. "Binnenkort komt het hoofd van de Volkskrant drukkerij langs, hij wil graag het een en ander vertellen over het gebouw."

Met deze poster, waarop het plan wordt toegelicht, en de bouwtekening is de '11 groep' naar de bank gestapt.

Niet alle plannen bleken echter uitvoerbaar te zijn. De tribune die het restaurant van de club scheidt, is er wel gekomen, maar het oorspronkelijke idee was om deze vanaf het clubgedeelte door te laten lopen tot aan de kelder. Alleen bleek het al snel onmogelijk te zijn om door het beton heen te komen.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41495384

Pagina 3 van 5


3VOOR12 Fotoverslag - Trouw: een club in oervorm

De chef die in 11 aan het hoofd stond van het restaurant, gaat ook hier aan de slag. Maar verwacht niet de menukaart die je gewend bent. "Het wordt iets totaal anders. We hebben ons laten inspireren door het eten dat je in veel landen op straat kunt eten, zoals in landen in Azie en Zuid-Amerika. Vaak is dat het meest pure, beste eten dat je zult daar vinden. Dat idee willen we vertalen naar het restaurant. We noemen het international street food. Ook het restaurant brengen we dus terug tot de essentie. Het wordt een club in oervorm."

19-02-09 08:03

De achterkant van de tribune vanaf het restaurant gedeelte bekeken, met rechts de bar die naar voren doorloopt.

Stalen pijpen worden aan het plafond vastgezet. Die zijn er om de lichtinstallatie aan op te hangen. "De bedoeling is om elke week een nieuwe lichtinstallatie te hebben. Meeus van Dis heeft een visie ontwikkeld waarin hij licht koppelt aan het ritme en de melodie van de muziek. Afhankelijk van de avond gaat hij op zoek naar de juiste mix van wit en gekleurd licht op het ritme van de muziek."

In de gang naast het restaurant/club gedeelte, vanwaar de drukpersen werden bediend, hangt de rails die de kranten richting vrachtwagens verplaatsten, klaar voor distributie. Ooit is er eens een krant blijven hangen, die bevindt zich nog altijd half gekreukt, vastgeklemd halverwege de rails. Olaf gaat op zijn tenen staan en kijkt, voor zover het hem lukt, door het raampje. "Volgens mij is het een Volkskrant."

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41495384

Pagina 4 van 5


3VOOR12 Fotoverslag - Trouw: een club in oervorm

De gang naast de dansvloer, met de banken van 11.

19-02-09 08:03

De rookruimte neemt een groot deel van de gang naast het clubgedeelte in beslag. "We zijn niet zozeer tegen het rookbeleid, maar roken maakt nog altijd een groot onderdeel uit van het uitgaansleven. Veel mensen roken en we willen niet dat de club leeg komt te staan als iemand een sigaretje wil roken en daarvoor naar buiten moet. Roken moet niet onaangenaam worden. Dus zorgen we ervoor dat er genoeg bewegingsruimte is, goede ventilatie en ook zal je via speakers kunnen horen wat er op de dansvloer wordt gedraaid."

REACTIES 4 Dewi - 18 februari 2009 13:16 PHAT!! :-) samsom_mike - 18 februari 2009 13:51 Ho jongens, ik heb er zin in!!! jaimer_vincentie - 18 februari 2009 15:49 Hier wordt menig mens blij van :- ) Wimmie - 18 februari 2009 22:35 HĂŠ met rookruimte. Dat is klantvriendelijk. Wat goed. Daar kunnen vele andere clubs en podia een voorbeeld aan nemen. 1 - 4 van 4 reacties

NIEUWS

KIJK EN LUISTER

DOE MEE

3VOOR12 LOKAAL

ARTIESTEN

3VOOR12 NL

3VOOR12TV

MIJN 3VOOR12

AMSTERDAM

HELP

3VOOR12 LOKAAL

SONGS

NIEUWE WEBLOG POSTS

ARNHEM-NIJMEGEN

WINKEL

FESTIVALS

CONCERTEN

TAGS

BREDA

REBELBASS

DJ-SETS

QUIZ

DEN BOSCH, OSS, UDEN

3VOOR12 EXCLUSIEF

ALLE LEDEN

DEN HAAG

PROGRAMMA'S

DRECHTSTEDEN

LUISTERPAAL

EINDHOVEN FLEVOLAND FRIESLAND GRONINGEN LIMBURG NOORD-HOLLAND OVERIJSSEL ROTTERDAM TILBURG UTRECHT

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41495384

Pagina 5 van 5

trouw  

dj club amsterdam

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you