Page 1

Kenapa Rasulullah SAW Menangis

06/07/2007

????? ???? ???? ???? ?????????? ?? ???? ???????

??? ? ??? ??? ???? ???? ???? ??? ????? ??? ???? ???? ??? ??? ??? ??????? ???? ???? ????? ???? ?? ??? ???? ???? ???? : ???? ??? ??? ?? ???? ???? ?? ???? ???? ? ? ??? ??? ???? ???? ???? ?? ??? ???? ???? ?? ??? ?????? ???? ?????? ???? ??? ?? ?? ????? ?????? ????? ????? ??? ???? ?? ??? ?????? ???? ????? ????? ?????? ???? ?????? ????? ????? ????? ??????? ??????? ??? ?? ?????? ????? ????? ?? ?? ?????? ???????? ?????? ??? ??????? ??? ??? ???? ????? ?????? ???????? ????? ????? ????? ??? ???? ????? ????? ????? ??? ????? ?????? ??? ???? ?????? ??? ??? ?? ?????? ????? ????? ??? ???? ????? ?????? ???? ?? ???? ????? ?? ?????? ????????? ?????? ????? ?????? ?? ???? ———– ????? ????? ??????? ??? ???? ???? ??? ?? ?? ????? ???? ???? , ?? ??? ???? ? ????? ??? ??? ????? ????????? ? ???? ??? ???? ???? ???? : ?? ???? ?????????? ?????? ????? ???? ?????? ????? ?? ????? ?. ???? ? ?????? ??????? ????? ???? ???? ?????

1/3


???? ???? ??????? ??? ?????? ?????? ??? ?? ????? ??? ??? ???? ????? ????? ? ?????? ?? ????? ???? ??????? ?? ????? ?? ?????? ??????? ?? ?????? ???? ??????? ??????? ?? ??? ???? ???? ???? ?????

???????? ????? ??? ????? ?????? ??? ???? ????? ???? ????? ???? ???? ???? ??? ???? ????? ?????? ???? ?? ???? ????? ?? ?????? ????? ???? ??? ?? ??? ?? —??? ???? ????? ?????? ???? ????? * Berkata Sayydina Ali karrama llahu wajhah waradhiyallahu anhu:pada suatu hari aku bersama istriku Fatimah berkunjung kerumah Rasulullah s.a.w. lalu kami mendapati baginda dalam keada an menangis tersedu sedu terus aku bertanya kepadanya : Ayah dan ibuku sebagai tebusanmu , apa gerangan yang membuatkan Tuan menangis ya Rasu lullah ? Maka Baginda menjawab , wahai Ali ! pada malam dimana aku dinaikkan kelangit oleh Allah aku dibawa berkunjung keneraka dan disana aku menyaksikan sekumpulan kaum wanita dari kalangan ummatku sedang di siksa dengan beranika macam siksa an yang dahsyat dan mengerikan sebab itulah aku menangis setiap kali aku mengenang kepedihan siksa yang mereka alami. Aku melihat seorang wanita yang digantung dengan rambutnya sementara otaknya mendidih kepanasan . Aku juga menyaksikan seorang wanita yang digantung dengan lidahnya sedangkan kerongkongnya dituangi air timah yang mendidih.–Aku juga menyaksikan seorang wamita yang di siksa dengan kedua kakinya diikat kan pada kedua teteknya sementara kedua kakinya diikat ke ubun ubunnya , tidak cukup dengan itu dia masih lagi disiksa dengan gigitan dan sengatan ular ular dan kala jengking. Aku juga m elihat siksa an seorang wanita yang digantung dengan kedua teteknya. Aku juga melihat seorang wanita yang berkepala babi dan berbadan keledai dan ia disiksa dengan sejuta siksa. Aku juga melihat seorang wanita yang berwajah anjing , api masuk melalui mulutnya dan keluar dari duburnya para Malaikat memukulnya dengan tukul yang diperbuat dari api neraka. Mendengar cerita R asulullah yang begitu mengerikan dan sangat menakutkan itu , Sayyidatina Aisyah r.a. segera bangkit lalu menghampiri Rasulullah sambil bertanya : “Wahai ayahendaku kekasihku dan buah hatiku ! Perbuatan apa gerangan yang mereka lakukan semasa hidup didunia sehingga mereka mendapat balasan siksa yang begitu dahsyat dan mengerikan ini ?” Baginda s.a.w. menjawab ”wahai anakku sayang !” Adapun wanita yang digantung dengan rambutnya, maka sesungguhnya semasa hidup didunia dia tidak menutup rambutnya dari

2/3


pandangan peria yang bukan muhrimnya . Adapun wanita yang digantung dengan lisannya maka sesungguhnya tutur katanya senantiasa menyakiti hati suaminya . Dan wanita yang digantung dengan kedua teteknya adalah disebabkan perbuatannya semasa hidup didunia selalu menginjak injak tilam suaminya , yaitu selalu berbuat curang pada suami nya. Adapun wanita yang kedua kakinya diikat pada kedua teteknya dan kedua tangannya pula diikat pada ubun ubunnya, disamping itu ular dan kala berebut menggigit dan menyengatnya —–maka ini semua disebabkan dosa yang dia lakukan semasa hidup didunia yaitu dia sering kali tidak mandi janabah (mandi selepas melakukan hubungan seks) dan dia tidak mandi selepas datang bulan ; disamping itu dia juga selalu memper senda solat . Dan wanita yang berkepala babi dan berbadan keledai itu adalah disebabkan semasa hayatnya dia suka mengadu domba dan suka berdusta. Sedangkan wanita yang berwajah anjing api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya maka inilah akibat dari perbuatan yang suka mengungkit dan hasad dengki. Anakku sayang , inilah hukuman hukumanyang terpaksa mereka terima diakhirat sebagai balasan dari perbuatan dosa yang mereka lakukan semasa hidup didunia. Anakku ! Amat celaka di akhirat wanita wanitayang selalu durhaka pada suaminya.

Wanita Penghuni Neraka

http://ustazyusuf.info

3/3 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Kenapa Rasulullah SAW Menangis  
Kenapa Rasulullah SAW Menangis