Revista2016

Page 1Lletra menuda

Abril 2016

EDITORIAL Un any més ens trobem a les portes de Sant Jordi i com és habitual a la nostra escola, elaborem la revista. Des de començament de curs hem endegat un munt de projectes, alguns s’acaben aquest curs i d’altres es prolonguen al llarg dels anys. El projecte Pinotxo basat en el conte clàssic de Carlo Collodi és una iniciativa de les biblioteques escolars de Lleida i la nostra escola s’ha implicat en aquest projecte. Tots els cursos han participat treballant valors, llengües, teatre... de forma cooperativa. Un altre projecte que portem treballant fa uns anys és el de l’escola verda on aprenem a reduir, reciclar i reutilitzar. Aquest curs hem plantat diferents tipus de plantes aromàtiques i llavor de planter que després vendrem en paradetes al mercat de Cervera. Us hi esperem a tots! Per tal de cuidar la nostra salut, participem en el programa SI (Salut Integral) Per potenciar, estimular l’expressió i producció escrita dels nens i nenes; fomentar una tradició cultural pròpia i arrelada al país fem el primer concurs de Jocs Florals. A la revista trobareu una mostra d’alguns treballs. Esperem que gaudiu de la lectura d’aquesta revista i que hagueu passat un bon Sant Jordi.


Lletra menuda

Abril 2016

ÍNDEX Editorial Pinotxo.P3 El tren dels aliments.P4 Fem bombes de bany.P5 Pinotxo. Els personatges.1r Pinotxo. Els espais.2n Treballem els valors amb Pinotxo.3r Rebel·lió a la cuina En Pinotxo i la màgia del Kamishibai.4t Healthy Recipes Taller de crema controlada.5è Pinotxo i la mentida Ens relaxem respirant Escola verda.6è La Biografía.6è L’AMPA JOCS FLORALS

3 5 6 8 10 12 14 16 17 20 22 24 25 26 27 28 31


Lletra menuda

Abril 2016

ELS NENS I LES NENES DE LA CLASSE DE P3 HEM TREBALLAT EL PINOTXO. HEM APRÈS QUE NO ESTÀ BÉ DIR MENTIDES. ENS HAN EXPLICAT CONTES I HEM VIST UNA PEL·LÍCULA.

HEM FET UN TITELLA I UN DIBUIX COOPERATIU

ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ!!!! 5


Lletra menuda

Abril 2016

6


Lletra menuda

Abril 2016

7


Lletra menuda

Abril 2016

FEM BOMBES DE BANY A P5 1. Ens posem els guants.

2. Mesurem

8


Lletra menuda

Abril 2016

3.Hi tirem els olis de romer. .

4.Amassem

9


Lletra menuda

Abril 2016

PINOTXO ELS PERSONATGES

1A 10


Lletra menuda

Abril 2016

1rB

11


Lletra menuda

Abril 2016

PINOTXO ELS ESPAIS

12


Lletra menuda

Abril 2016

2n B 13


Lletra menuda

Abril 2016

TREBALLEM ELS VALORS AMB PINOTXO Els alumnes de 3r hem treballat diferents valors dins del projecte Pinotxo. Vam llegir un llibre que es deia “Aprendre a dir que no” que ens ha ensenyat moltes coses. El llibre parla d’en Xavier, un nen de la nostra edat. A l’aniversari del Xavier, no hi ha res que superi el seu estoig nou i el seu berenar de croissants de xocolata. Però el Xavier al llarg del dia descobrirà que acabarà sense el seu deliciós croissant i jugant de porter a futbol, la posició que menys li agrada. Però tot tindrà solució gràcies al seu superheroi preferit amb qui aprendrà a dir que “NO”. Tots hem après que:

 No ens hem de deixar enganyar.  Abans de dir “Sí”, hem de pensar bé les coses.

 No hem de tenir por a dir “NO”. És molt important aprendre a dir:

NO NO

NO NO 3r B

14


Lletra menuda

Abril 2016

PERQUÈ ÉS IMPORTANT NO DIR MENTIDES, SABER DIR QUE NO I PENSAR ABANS DE PARLAR?

3rA

15


Lletra menuda

Abril 2016

REBEL∙LIÓ A LA CUINA

La cantata “Rebel∙lió a la Cuina” explica com uns estris de cuina es rebel∙len contra uns nens llepafils que sempre mengen truita. Per preparar aquesta cantata es necessita els següents ingredients: unes quantes corals tendres, un piano i una orquestra de cuina. Sí, sí! Una orquestra de cuina: plats i forquilles, gots, morter, espremedora, arròs, tapes d’olla, fusta de tallar, olles, una paella grossa i una galleda. Nosaltres ja ho tenim tot, així que... ja podem començar!

Les corals tendres seran els nens i nenes de 4t de totes les escoles d’aquí Cervera que han estat treballant molt per aprendre bé totes les cançons que formen la cantata. Tots els altres ingredients els posa el Conservatori de Cervera. El concert el farem el dijous ​ 28 d’abril al Paranimf de la Universitat a les 11:30h​ . Està obert a tothom. ​ US HI ESPEREM!

16


Lletra menuda

Abril 2016

(紙芝居)

El kamishibai (紙芝居), és una tècnica japonesa per explicar contes. Es va originar als temples budistes cap al segle XII. Aquesta tècnica consisteix a narrar una història que té com a suport visual unes quantes làmines il·lustrades que s’exposen en un teatrí, anomenat butai, tancat amb portes. Quan s’obren les portes d’aquest teatrí, el narrador comença a explicar i va canviant les làmines a mesura que avança la història. Fa uns quants segles, els infants del Japó corrien emocionats quan sentien al gaito kamishibaiya, un narrador que arribava per obrir una bonica finestra al món a través de les seves històries.

Als nens de quart ens han construït el nostre Kamishibai. A més els nens/es hem elaborat les il·lustracions i els diàlegs , del conte d’en Pinotxo, que l’explicarem a altres classes de l’escola…. Ja veureu el resultat!!!! Si voleu veure sencer el conte que nosaltres hem elaborat cliqueu aquest enllaç: Pinotxo. Esperem que us ho passeu molt bé i us agradi la nostra feina.

17


Lletra menuda

Abril 2016

1

2

3 -

A

-

Hola Pinotxo, on vas? A l’escola Pots venir un moment amb nosaltres? No, he d’anar a l’escola! Però anirem al món de les joguines i allò és molt més divertit… És que… no sé… Va, Pinotxo! Que ens ho passarem bé! Si… d’acord! Vinc amb vosaltres!

4 -

Pinotxo, ja hem sortit de la balena! Si pare… ara vigilem, i anem a la superficie del mar Vinga, anem fins a la platja! I vigila… la balena ens pot atrapar una altra vegada va dir en Jepet B

B

5

6

7 Text i il·lustracions: Nens /es de 4t

18


Lletra menuda

Abril 2016

8

9

C

-

Estimats amics ara us ensenyarem un titella que es mou sense cordes… Que toqui el tambor si us plau!

-

Trrrrrrrrrr Xtin! Pinotxo

-

Moltes gràcies, ara ballaré per vosaltres! Mireu, mireu! En Pinotxo sense cordes, mireu! Us dedico el ball a tots vosaltres! Un aplaudiment, un aplaudiment!! Fantàstic!!!

10

D -

Oooooh, el meu amic és un ruc! El millor amic d’en Pinotxo Oh! Ió, ió, ió, ió, ió, ió, ió, ió! Pepet grill! Auxili! Ja hi vaig Pinotxo!

11

12

Solució: A,7-B,12-C,5-D,8

-

14

13

19


Lletra menuda

Abril 2016

Healthy Recipes Mixed Salad Ingredients: Apple Tomatoes Pineapple Lettuce Carrot Banana Cheese Black olives Green olives Oil, vinegar

1. Wash the apple, the tomato, the lettuce and the carrot. 2. Peel the apple, the pineapple, the carrot and the banana. 3. Cut the vegetables and the fruit. 4. Put the vegetables in a bowl and add the fruit, the olives and the almonds. 5. Mix the oil, the vinegar and pour on the salad.

Green Salad Ingredients: Lettuce Tomatoes Olives Onions Garlic Oil, vinegar, salt

1. Wash the lettuce, the tomatoes. 2. Peel the onions and the garlic. 3. Cut the vegetables. 4. Put all in a bowl. 5. Add the oil, the vinegar and the salt. 6. Mix all the ingredients.

Meatballs with ‘Samfaina’ Ingredients: Red pepper Green pepper Mashed tomatoes Meatballs Onions Aubergine Olive oil

1. Wash the peppers and an aubergine. 2. Peel the onions. 3. Chop the vegetables. 4. Put some oil in a pan and fry the meatballs. 5. Put some oil in a pot and cook the vegetables. 6. Put the meatballs with the ‘samfaina’. 7. Serve at once.

20


Lletra menuda

Abril 2016

Banana split Ingredients: A banana Some cream Some cherries Vanilla ice-cream Chocolate shavings

1. Peel the banana and place it on a dessert plate. 2. Add some cream. 3. Put a vanilla ice-cream ball. 4. Put the cherries on the ice-cream. 5. Put some chocolate shavings on the banana.

Fruit brochette Ingredients: 1 orange 4 strawberries 1 apple 1 pineapple 1 melon 1 watermelon 1 peach 1 banana

1. Peel the orange, the apple, the pineapple, the melon, the watermelon, the peach and the banana. 2. Cut all the fruit into pieces. 3. Arrange different fruits alternately onto 8 small thin skewers. 4. Melt the chocolate and pour it over the skewers.

Iced drink Ingredients: Strawberry juice Strawberries Ice

1. Wash the strawberries. 2. Cut the strawberries into pieces. 3. Crush the ice. 4. Pour the strawberry juice into a glass. 5. Put the crushed ice into the glass and stir. 6. Add the strawberries. Grade 4

21


Lletra menuda

Abril 2016

TALLER DE CREMA CONTROLADA “El foc i tu” Durant aquest trimestre els alumnes de 5è hem realitzat el taller de crema controlada amb el suport del GRAF. Els nens i nenes de 5è han mostrat molt interès en les diferents activitats realitzades. Els objectius que hem planificat són: 1.- Conèixer la secció dels GRAF, dels Bombers de la Generalitat: les tasques que desenvolupen. Conèixer el comportament del foc i la necessitat de fer gestió/neteja dels boscos. 2.- Part pràctica: Crear dos escenaris forestals diferenciats per la seva càrrega de combustible forestal; relacionar l’estructura forestal amb el comportament del foc i la capacitat d’extinció. Treballar la idea de la gestió forestal i els resultats que d’aquesta se’n deriven. Els materials i eines per simular un bosc els hem preparat amb molta il·lusió a la classe de plàstica. Hem necessitat: paper de diari, cartró, birutes de fusta, filferro, alicates, tisores. El Consell Comarcal ens ha dut els taulells de fòrmica que han servit per crear els dos escenaris diferenciats, un bosc amb espès sotabosc i un bosc net i aclarit. Una vegada els escenaris han estat preparats s’ha procedit a la crema dels mateixos de forma simultània. Això s’ha fet de manera controlada per l’equip de bombers del GRAF. Finalitzada la pràctica els alumnes han après que els efectes de la crema als dos escenaris són diferents. Les estructures residuals (filferros i arbres) representen el bosc després d’un incendi amb arbres molt afectats i altres no tant. També han pogut comprovar que el sotabosc de l’escenari 1 és més eficient a l’hora de transmetre la calor que no a l’escenari 2; en aquest últim, el foc és més ràpid i no té un temps de residència tan elevat. A l’escenari 2 el foc ha estat més lent que a l’escenari 1. Ben segur que aquesta pràctica haurà ensenyat els alumnes de 5è a ser més responsables i sensibles davant del foc, així mateix hauran après

22


Lletra menuda

Abril 2016

a respectar els senyals de prohibici贸 de fer foc tan necessaris per cuidar i respectar el nostre entorn natural.

5猫 23


Lletra menuda

Abril 2016

Amb els alumnes de segon cada any parlem de la importància de dir la veritat i de les conseqüències que pot portar el dir mentides. Aquest any aprofitant que a l’escola es treballa el conte d’en Pinotxo hem realitzat dos murals: En un d’ells hem buscat dites que facin menció a les mentides i a l’altre hem dibuixat el nostre Pinotxo. Aquestes són algunes de les dites:    

Mentider conegut, ja no és cregut. Qui vol mentir gran memòria ha de tenir. Repeteix cent vegades una mentida i esdevindrà una veritat. Més val ser vençut dient la veritat, que triomfar amb la mentida.

Aula de Religió.

24


Lletra menuda

Abril 2016

ENS RELAXEM RESPIRANT El Programa SI! Un programa d'intervenció escolar dirigit a nens i nenes de 3 a 16 anys amb un clar objectiu: demostrar que l'adquisició d'hàbits saludables des de la infància redueix els riscs de patir malalties cardiovasculars i millora la qualitat de vida en l'edat adulta. A les escoles on es porta a terme el Programa SI! pretenem que els nens aprenguin a mantenir hàbits de vida saludables i facilitar-los les habilitats necessàries que els permetin actuar positivament respecte a la seva salut, durant tota la vida.

Amb els alumnes de la classe de 5è hem realitzat el repte número 3 de 5è de primària. Durant una sessió hem explicat diferents formes de respiració i ho hem posat a la pràctica. També hem pogut prendre conciència de la importància de la respiració a l´hora de realitzar esforços i de la relació entre més esforç, més necessitat d´oxigen pel cos. Ens ha servit per relacionar-ho amb la relaxació, practicant diferents tipus de respiracions, amb diferents postures i posicions, sempre donant èmfasi al control de la respiració per ajudar-nos a relaxar.

Ef.física

25


Lletra menuda

Abril 2016

Escola Verda La nostra escola des del curs passat és Escola Verda. El projecte que duem a terme es basa en aplicar la norma de les Tres Erres: Reciclar, Reduir i Reutilitzar. També cuidar, protegir el Medi Ambient i la naturalesa. Hi ha diferents activitats, com per exemple: Al setembre cada curs va plantar diferents classes de plantes aromàtiques: sàlvia, espígol, romaní, menta i timó. Ciclàmens i bulbs (tulipes i narcisos). Al febrer vam començar a fer planter de llavors que tots els nens havien portat de casa. Hem habilitat una aula com a hivernacle. Cada setmana dos alumnes van a regar les llavors del planter que hem sembrat (tomàquets, cebes, enciams, alls, bledes, mongetes, pebrot i bitxo...). Hem aprofitat els palots per sembrar-hi pastanagues, cigrons, guixes, espinacs i julivert. Els nens d’E.I. han fet un taller d’experimentació i de natura on han sembrat alfàbrega, pi pinyoner, clavellines, clavells, dàlies i menta. Apart d’això, els delegats de la Comissió Verda tenen la responsabilitat de vigilar que reciclem correctament a cada classe. A l’hora d’esmorzar procurem portar embolcalls sostenibles en comptes de paper d’alumini o plàstic. Ara estem fent bombes de sabó, bossetes aromàtiques, farcellets d’herbes per cuinar i uns testos pel planter, per vendre al mercat setmanal el dia 29 d’abril.

Cicle Superior 6è

26


Lletra menuda

Abril 2016

LA BIOGRAFÍA 6º

CARLO LORENZO FILIPPO GIOVANNI LORENZINI

Conocido como:

CARLO COLLODI

pueblo de:

COLLODI (TOSCANA)

VIDA ESTUDIÓ 1826

NACIÓ EN FLORENCIA RETÓRICA

1848

PARTICIPA 1ª GUERRA INDEPENDENCIA FILOSOFÍA

1856

PUBLICA LA NOVELA "IN VAPORE"

1859

PARTICIPA 2ª GUERRA INDEPENDENCIA

1875

1880

TRADUCE " LOS CUENTOS DE HADAS" DE PERRAULT

TRABAJÓ DE:

EMPIEZA A ESCRIBIR "PINOCHO"

ESCRITOR

PERIODISTA 1890

MURIÓ EN FLORENCIA

SU OBRA MÁS FAMOSA FUE:

PINOCHO

La escribió para un... Periódico italiano para niños

Otros nombres de esta obra son: “Le aventure de Pinocchio”, “Storia di un burattino” i “Bambinino”

27

En 1940.. se popularizó como película animada de Walt Disney.


Lletra menuda

Abril 2016

L’AMPA Les tasques de l’AMPA a l’escola són les següents: - Representar les families al Consell Escolar. - Organitzar activitats extraescolars. - Gestionar la reutilització de llibres de text. - Contribuir econòmicament en alguna sortida escolar. - Organitzar la festa de fi de curs. Les activitats extraescolars comencen a l’octubre i finalitzen al maig, menys l’acollida matinal, que dura del primer a l’últim dia d’escola. Les activitats que enguany presenta l’AMPA són les següents: - Acollida matinal: es realitza de dilluns a divendres de les 7:50h a 9:00h., i és una activitat oberta a totes les edats, per a aquelles famílies que necessitin aquest servei. Els nens durant aquesta hora esmorzen, fan deures, juguen, pinten, etc.

- Aerodance: es realitza els dimecres de 12:30h a 13:30h pels nens de 1r. 2n i 3r. els dijous de 12:30h a 13:30h pels nens de 5è. i 6è. Treballem la confiança personal i la cohesió de grup tot aprenent coreografies adaptades a les seves edats.

- Patinatge: es realitza tots els dilluns de 12:30h a 13:30h per als nens de 1r, 2n i 3r de 14:00h a 15:00h per als nens de 4t, 5è i 6è. Els més petits s´inicien en el patinatge mentre els més grans ja fan perfeccionament.

28


Lletra menuda

Abril 2016

- Teatre: es realitza tots els dimarts de 12:30 a 13:30 per a tots els cursos. Potenciem la creativitat i les habilitats personals, desenvolupem la imaginació, estimulem l’espontanïetat i augmentem la percepció i la sensibilitat.

- Jocs i esports: es realitza tots els divendres de 12:30h a 13:30h per a tots els nens de 1r a 3r, de 14:00h a 15:00h per a tots els nens de 4t., 5è i 6è. L’objectiu principal és fomentar jocs i esports poc coneguts i crear jocs gegants.

- Tallers infantils: es realitza tots els dimecres, dijous i divendres de 14h a 15h. L’activitat va dirigida als nens d’educació infantil. En aquesta activitat fem una pinzellada de totes les activitats que realitzen els nens de primària, seguint un fil conductor.

Us animem a participar i col.laborar en les activitats que realitza l’AMPA. També ens podeu seguir a través del blog de l’escola Jaume Balmes. http://ampaescjaumebalmes.blogspot.com.es/ Gràcies per la vostra confiança.

29Lletra menuda

Abril 2016

31


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016


Lletra menuda

Abril 2016

Dipòsit legal L494-2012