Page 1

Jacob Aube


TABLE OF CONTENTS

Project 1: SOWA Millennial Villages

01

Project 2: Culinary Arts Institute

15

Project 3: Air Rights over Mass Pike

31

Project 4: Fort Point Lagoon

43

Project 5: Professional Work

55


1

SOWA Millennial Villages Professor JP Allen

01


Project Description This project was located in the SOWA district in South Boston. While doing site analysis documentation, we were to find three problems demographically and had to try and find a solution for them. There were two parts of the south end that stood out to me. One area was much more wealthy and successful than the other. The income and cost of living had a huge difference between the two. One of the finds that I found interesting was that the difference between the unemployment and poverty level was through the roof. My solution to the problem was to create affordable living areas and also create jobs on the site.

We were to design modular units that fit one person and two people. The single units had to be a maximum square footage of 300ft, with the two person being 500ft. To accommodate costs, we were also asked to design high end luxury units that had to be a minimum of 1500 sq ft.


In the early stages of the design process I researched what was the most space needed to get into a bed, chair, and desk. With that information I started to create spaces based on common needs. Small square footage means lack of storage. To maximize storage I made the work and sleep area together. With that all the empty spaces becoming storage.


Once I figured out how my spaces worked, I started to figure how everything would work on the site. I felt that I shouldn’t disrupt the site. The new buildings would run parallel to the nearest road and go with the existing buildings. The high end units should be separate. However, I also thought they should connect in some way.


To connect the two types of buildings, I created a threshold that connects them together.


Final plans of the buildings show only one door to get into each unit. This is because I created a series of “alley ways� to enter each space the smaller it is, the more private the space it leads too.

As stated before, the unemployment in the area is very high, so I created retail spaces on the entire first floors in 2 of the 3 buildings.


Starting to think how the building looks like I felt that there should be a meaning to it. The site use to be water so incorporating it to the facade. Also each colors have a certain meaning to it.


A first design sketch has a composite panel system on top of a brick wall. The site is mainly brick so incorporating them with the new material worked. With this idea it started to be random with the meaning of the colors. Once I figured out the pattern I started to produce.


2 Culinary Arts Institute Professor Denise Dea

15


Project Description

For my comprehensive studio, we had to design a culinary arts building. Our site was located in South Boston, in the parking lot of McKinley school. Some of the issues that we faced were that we were only allowed one section of the parking lot and the parking lot was 6 feet below street level.

For the program, there where certain requirements we needed to achieve. There needed to be a certain amount of teaching kitchens, restaurant, bakery, receiving area, library, classrooms, offices and a public gathering space. This studio was a comprehensive studio, therefore, we needed to keep the code requirements in mind.


During my site analysis, while walking on the site, I notice that in South Boston, the apartments all looked the same. They form this “wall” around the streets. When you’re walking or driving, you feel like you’re compressed.


My concept was the idea of Compression and Release. These models are my best way of trying to show the idea compression and release as a feeling and within the site.


Abstract program models. Each horizontal plane represents a certain program. The yellow trace represents the feeling of compression and release running through the program.


The drawings on the right are final plans that show program. You can see some forms of compression and release. Big open spaces that condense into small narrow hallways.


Because this was a comprehensive studio, we were required to produce highly detailed drawings showing HVAC, structure, and furniture. In the top section, you can really see my concept start to form with different ceiling heights.


I started to think about materials that could relate to this idea of compression and release. Heavy masonry material would represent compression and light wood would represent release.


3

Air Rights over Mass Pike Professor Margarita Iglesia

31


Project Description This project was located in the Back Bay and Chinatown districts. The project was a group Master Plan project. The site consisted of eight parcels over the Mass Pike. As a studio, we got together and performed a negotiation exercise to determine what type of program and heights of buildings will be on each arcel. From there, we got together to start coming up with conceptual ideas.

The idea my group came up with was to have a green connection throughout the site. Our concept statement stated To complete Olmsted’s plans for the Emerald Necklace, from the Southwest Corridor, to the Rose Kennedy Green-way, with open spaces and landscaped paths that are supported by a series of typological buildings.

*Note: Images to the left were done by group members Ben Lauzier and Claire Gagliardi. They are only in my portfolio to help explain the project. I’m not taking ownership.*


*Note: Master Plan made by Claire Gagliardi. Only shown to better understand the project better. I’m not taking ownership*


Parcel 18 Since this was a group project, we split up portions to design. The two buildings I focused on were the buildings shown in red. The program for these buildings were retail (in blue) and affordable luxury (in orange).


As a group, we wanted a continuous path that wasn’t interrupted by intersecting streets. So we proposed an elevated path. We thought that the path should interact with the surrounding buildings.


For the facades, I wanted to incorporate nature. The facade consists of green walls and a wood panel system.

Our concept had a big influence on landscape, so I started to think about how to bring that concept up to my buildings. I started to slope the landscape up to the buildings.


4 Fort Point Lagoon Professor Margarita Iglesia

43


Project Description Our master plan deploys our design strategies to combat the prominent issues we found in the area through our early site and urban analysis. We fill the apparent gap from South Station, across Fort Point Channel to the Convention Center and into the Seaport District, by providing pedestrian access which is significantly noticeable across the water. In the dying land of parking lots, program to relive the Fort Point District is necessary for the community, while protecting the district from rising tides, so we sculpted the topography in a way the protects the inland, while providing a community filled with residential, commercial, and recreational elements. Perhaps the most unique element of our master plan is the integration of public green space and the installation of the sustainable island into the Fort Point

*Note: Drawing done by Group mate Vrajesh Patel. This drawing is only being shown for the general scope of the project. I’m not taking credit for this drawing.*


Fort Point Lagoon Hotel Problems: 1. Connect Hotel tower with retail space below without having a disconnect. 2. When the sea levels rise, what are some ways the building can utilize flood water to filter and use throughout the site? 3. Design the first floor to be able to adapt to the second floor. When the building is flooded, how will the building be able to function?

Measure of success: A couple of ways that I plan to do these things is to have materials flow from ground up to the sky. Have a filtration system so that when it floods, the parking garage becomes a reserve tank and water is pumped throughout the site. Lastly, have open first and second floors of retail/ lobby spaces so that product can be quickly moved from first floor to second floor.


The hotel is the tallest proposed building in the master plan. The group wanted this building to be the “look at me� type and to really stand out. We were thinking that most of the people staying at the hotel, would either be tourists or people here for a convention at the nearby Convention Center. The idea of curving the building to provide visual connections to the downtown skyline, and the Convention Center. These drawings show the process of my thinking.


These plans on the left are where the retail space will be. Most of the retail spaces are two levels to help with the possibility of flooding. If the water level rises during storms, stores won’t be in a total loss as they could just move inventory to the second floor.


These plans on the right are the hotel. The bottom image is a floor plan for hotel ammedeties which include a daycare, bar, gym and office space. The above image is a level of the hotel to get a sense of the basic floor plan. The green space is used as a garden space for the proposed village and also a private gathering space for hotel guests.


Shown are sections and elevations of the building. In the section to the left, you can see the elevation change on both sides of the building. This helps with flooding from Fort Point Channel. Our group proposed a road that travels under the “spine�. This road will serve shipping and receiving along with emergency vehicle access. In the elevations, you can see that material is distinguishing program. The stone is the more public space and egress, and the wood is the private spaces.


These renderings show how the hotel would look in the site. The unique facade will attract people from everywhere and help bring different communities together.


5 Professional Work

55


Profile for Jacob Aube

Jacob Aube - Architecture Portfolio  

Jacob Aube - Architecture Portfolio  

Profile for jaube1015
Advertisement