Page 1

Belvárosi parkolók, járdák, gyökerek

Sárdy János megidézése

Büszkén vállalom ezeket a törvényeket

Február 20-án tartotta bejárását Szentesi Mihály önkormányzati képviselő az első számú választókörzetben.

Derzsi György színművészé az ötlet, hogy zenés napló révén egészen emberközelbe hozza a legendás énekest, Sárdy Jánost..

Pócs János országgyűlési képviselőt kérdeztük frakciófegyelemről, döntésekről és választásokról..

Tudósítás a 2. oldalon.

Írás a 7. oldalon.

Interjú a 3. oldalon.

Jászkürt Új folyam 2. év 9. szám (XXV./9.)

2013. február 28.

Újság Jászberény város lapja

Jövő ősszel újra a Augusztusig a Tiszti Klubba költözik a mozi választópolgárok elé állok Az előző számunkban nyílt levelet intézett Szabó Tamás polgármesterhez két korábbi polgármester, valamint egy korábbi önkormányzati képviselő. A levél írói – Balogh Béla, Gedei József és Magyar Levente –, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az EJJE nevében a képviselő-testületi ülések régi, TRIÓ tévés közvetítését követelik vissza, de egyéb kapcsolódó vélekedéseket és kritikákat is megfogalmaztak. Most eleget teszünk a „hallgattassék meg a másik fél is” sajtós alapelvének.

A gazdasági válság előtti időszak irreálisan magas ingatlanárai mára már megszelídültek, bár akadnak szélsőséges kínálatok. A közvetítők forgalmában is megfigyelhető a vételi arány csökkenése, de a szakemberek bizakodóak, egyes helyeken már tapasztalható a növekedés. A helyi ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről, ingatlanvásárlási szokásokról két közvetítő iroda vezetőit, Bányai Zoltánt és Rékasi Richardot kérdeztük. • Gergely Csilla •

• halász • • Vágjunk a közepébe a dolgoknak: a nyílt levél írói „Szabad tájékoztatást” követelnek. Veszélyben Berényben a sajtószabadság? Ezt kategorikusan cáfolhatom én is, az itt élők is, de a levél írói is szűkebb szegmenst bírálnak, nevezetesen a képviselő-testület üléseinek televíziós közvetítését. Eddig a Trió Tv közvetítette élő adásban a rendes testületi üléseket, majd ezt a pár órát kétszer megismételte. Ezentúl ugyancsak élőben közvetítik az üléseket, internetes platformon.

Március 6-án vetítik az utolsó filmet a Lehel Film-Színház jelenlegi épületében, amire teljes megújulás vár. A mozirajongók azonban sokáig nem maradnak vetítés nélkül, ugyanis a Tiszti Klub nagytermében ideiglenes vetítőtermet alakítanak ki. • g. cs. • Keresztesi János, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa elmondta, hogy a

március eleji zárás után kezdetét veszi a mozi átalakítása. Megújul az egész épület, a nézőtér, és új technikai berendezésre, háromdimenziós vetítésre is alkalmas digitális vetítőgépre cserélik a hagyományos 35 mm-es gépet. A lakás helyén kamaraszínpad jellegű terem lesz, amelyben egy osztálynyi gyerek kényelmesen elfér majd, illetve öltözőt is kialakítanak a színpad mellett. A nézőtéren a férőhelyek száma százzal bővül a korszerű lejtős kialakításnak köszönhetően,

így a mozi háromszáz fő befogadására lesz alkalmas. A mozirajongóknak azonban nincs okuk elkeseredésre, egyhónapnyi szünetet követően ugyanis a Tiszti Klub nagytermében már az új digitális vetítőgéppel folytatódnak a filmvetítések. Addigra elvégzik a terem felújítását és ideiglenesen átalakítják vetítőteremmé. A Lehel Film-Színház augusztus elejére tervezett megújulásáig a jegyértékesítés ideiglenesen átkerül a városi könyvtárba.

Játékos télkergető korcsolyaverseny • Nincs mindenkinek internet hozzáférése, tehát ez szűkítésnek tetszik. Jászberényben több szolgáltató van, amelyek közül csak az egyik közvetítette az üléseket. Ennek a szolgáltatónak a lefedettsége sem teljes, tehát eddig sem volt mindenki számára elérhető a közvetítés. Összességében mindenképpen bővülésről beszélhetünk, ugyanis az internet révén bárhol nyomon követhetik a látogatók a testület munkáját. Folytatás a 2. oldalon.

Óvodai beiratkozások Jászberény város képviselő-testülete szerdán, lapzártánk után rendkívüli ülést tartott, amelyen döntött a város óvodai intézménye felvételi körzeteinek módosításáról, a 2013/14. nevelési évben indítandó óvodai csoportok számáról, valamint a beiratkozás időpontjáról is. A beiratások április 8-9-én, péntek-szombaton lesznek és az óvodai csoportok száma 34 lehet.

Felívelőben a jászberényi ingatlanpiac

Február 25-én 10 órakor ellepték a városi jégpályát a színes kabátkák és téli overallok. Már az egyetem mellé érve hallani lehetett a zenét és az azt kísérő vidám gyerekzsibongást. A Jászberény Város Óvodai Intézménye által szervezett „Csuszánka koriverseny” jelei voltak ezek. Az általános jókedvnek még a borongós idő sem tudta útját állni, de az elő-előforduló földre huppanások sem szegték kedvüket a lelkes résztvevőknek.

Mindkét vezető megerősítette, hogy a 7-8 millió forintos kétszobás lakások és a 8-12 millió forintos házak a legkeresettebbek. A drágább ingatlanok már nehezebben cserélnek gazdát, de erre is van igény. Nagy szerepe van ebben a hatékony hírelésnek, hogy az eladó és a vevő egymásra találjon. A közvetítő irodákban személyes tanácsadással várják az érdeklődőket, de az irodák honlapjain és nyomtatott hirdetési felületeken is tájékozódhatnak az ajánlatokról. A Duna House hálózat 2012 óta szolgálja ki ügyfeleit városunkban is a Szabadság tér 15. szám alatti irodájukban, az áruházzal szemben. A fiatalos csapat segítséget tud nyújtani első lakást vásárlók és lakástakarékkal rendelkezők számára, végtörlesztéses vagy végrehajtás előtt álló ingatlanok sürgős eladásában, illetve banktól független hiteltanácsadásban. A Duna House jászberényi irodájának értékesítési vezetőjét, Rékasi Richardot kérdeztük eredményeikről, az ingatlan szektor helyi vonatkozásairól. Folytatás az 5. oldalon.

Tervek a JSE focipalántáiért

• s. e. •

A Jászberényi SE Labdarúgó utánpótlás szakág január közepén kezdte el a felkészülést a tavaszi szezonra. Ez idő tájt jelentős változások történtek a házuk táján.

A megmérettetésen hét óvoda képviseltette magát: a Fürkész, a Gézengúz, a Kuckó, a Sün Sámuel, a Szivárvány, a Zengő és a Központi Óvoda. A körülbelül tízfős csapatokban a haladók mellett kezdő, de annál lelkesebb korizók is voltak. Akik nem merészkedtek a jégre, azoknak sem kellett kimaradniuk a mókából: lelkes szurkolócsapatok tartottak transzparenst, skandáltak hajrákat, izgultak a versenyzőkért. A pöttöm korcsolyabajnok-palánták jeges sorversenyeken vehettek részt: volt itt akadálykerülgetés, szánkózás, fakutya, jégkorong sajtos dobozzal, de a jégen síelésben is kipróbálhatták magukat a résztvevők. Talán a leglátványosabb versenyszám mégis a hópihék tánca

Mint azt Czigány Zoltán utánpótlásedző elmondta, a JSE OVI-FOCI programja, – mint a neve is mutatja, – városunk óvodásait célozta meg. Az óvodavezetőkkel, óvónőkkel való ös�szefogás eredményeként kilenc óvoda 250 gyerekét sikerült megnyerniük ennek a sportnak, természetesen a szülők hozzájárulását követően. Huszonkét sportcsoportban havi 176 edzésen 11 edző, testnevelő foglalkozik a gyerekekkel. Naponta két buszjáratot indítanak a gyerekekért, a labdákat, mezeket, sportfelszereléseket minden csoportnak biztosítják. Tavas�szal nagyszabású OVI-FOCI bajnokságot rendeznek a Városi Sporttelepen. Folytatás a 8. oldalon.

volt. Mintha egy hóvihar közepébe csöppentünk volna, amikor az ovisok végigsiklottak egymás után, magasra emelve az óvó nénik keze munkáját dicsérő, szalagra erősített papírhópelyheket. Miután így „kitombolta magát” a tél, előkerültek az óvodák egyedi kiszebábui, melyek az óvó nénik kezeiben két kört tettek meg a korcsolyapálya körül a gyerekek kíséretében. „Jöjjön a tavasz! Vesszen a tél!” – skandálta megannyi vékonyka hang közös akarattal,

mire úgy meg is ijedtek a telet jelképező bábuk, hogy egymás után „ugráltak ki” a palánkon. Ezen a versenyen nem voltak vesztesek, csak nyertesek. Mint Beszteri Éva vezető óvónő elmondta: „az egészséges életmód jegyében” minden csapat kapott a részvételt elismerő oklevél mellé egy csomag banánt. Az egyórás verseny ezzel véget is ért, de a pálya még további fél órán át rendelkezésére állt az arra kedvet érzőknek.


Önkormányzat

2. oldal

Tisztelt Állattartók! Felhívom figyelmüket, hogy 2013. március 1. napján hatályba lép Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének kedvtelésből tartott állatok tartásának helyi szabályairól szóló 5/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet külön szabályokat állapít meg az ebekre, illetve a kisállatok – halak, kétéltűek, kistestű hüllők, kistestű madarak, valamint kistestű emlősök – kivételével minden kedvtelési célból tartott állatra. Kisállatnak minősülnek pl. a díszhalak, díszmadarak, rágcsálók, illetve az eb kivételével más kistestű emlősök is. Legfontosabb rendelkezések: Többlakásos lakóépületben, sorházban, társasházban, lakótelepi többlakásos, többszintes lakóépületben lakásonként legfeljebb egy eb és annak szaporulata – azok 3 hónapos koráig – tartható, azonban ezen ingatlanok közös használatra szolgáló helyiségeiben és területén (pl. kerékpártároló, lépcsőház, folyosó stb.) tilos ebet tartani, kivéve azt az esetet, ha az állattartó a közös használatú udvaron a saját ingatlanához tartozó területen el tudja keríteni a kutyáját. A belterületi lakóingatlanokon legfeljebb két kedvtelésből tartott állat és azok szaporulata – ide nem értve a kisállatokat – tartható.

A korlátozások nem vonatkoznak a jelző-, vakvezető-, terápiás-, rokkantsegítő- és mentő ebekre, valamint azokra az állatokra, amelyeket külterületi ingatlanokon tartanak. A Rendelet kiegészítő szabályként előírja, hogy melyek azok a helyiségek, ahová tilos ebet beengedni, bevinni: pl. oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, sportlétesítmény területére. Tájékoztatom továbbá a Tisztelt Állattartókat, hogy a már meglévő kedvenceikre a rendelet nem vonatkozik. Őket 2013. március 1. után is a fenti egyedszámokra vonatkozó korlátozáson felül megtarthatják életük végéig. A határnap után azonban kedvenceik számát a rendeletben megszabott mérték fölé már nem növelhetik.

Dr. Gottdiener Lajos jegyző

Tájékoztatás közzétételről Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § (6) bekezdése alapján a véleményezési eljárás befejezését követően ezúton teszem közzé Jászberény Város Településrendezési terve módosításának tervanyagát a 0336/14 hrsz. ingatlant magába foglaló telektömbre vonatkozóan. A közzététel ideje: február 26. – március 27. Helye: Polgármesteri Hivatal Jászberény, Lehel vezér tér 18. sz. alatti főépülete, földszint 44. iroda Az érintettek a közzététel ideje alatt a fentiekkel kapcsolatban írásbeli észrevételt tehetnek, amit a földszinti előcsarnokban elhelyezett gyűjtőbe kérünk bedobni vagy postai úton címünkre eljuttatni. Szabó Tamás polgármester

Kegyeleti hirdetések feladása: Jászkürt Új folyam 2. év 6. szám (XXV./6.)

2013. február 7.

Újság Jászberény város lapja

Fürdő u. 5-7.

Köszönetnyilvánítás Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, volt munkatársaknak, akik felejthetetlen szerettünk

Mizsei Gyula (1940-2013)

temetésén részt vettek, koszorúikkal, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. „Szerető férj voltál, drága édesapa, após és nagypapa, bánatos családodnak most az őrzőangyala. Emléked szívünkben örökké él.” A gyászoló család

Véradás a Jászságban Március 1-jén, 14 – 17 óráig Jászkisér, Petőfi u. 1., általános iskola Március 4-én, 9 – 13 óráig Jászapáti, Vasút u. 2., a gimnázium kollégiuma Március 4-én, 14 – 17 óráig Jászszentandrás, Rákóczi u. 92., Művelődési Ház Március 5-én, 8 – 10.30 óráig Jászberény, Rákóczi u. 53., a főiskola kollégiuma Március 5-én, 12 – 15 óráig Jászfelsőszentgyörgy, Fő út 63., Művelődési Ház Március 7-én, 8.30 – 12.30 óráig Jászberény, Rákóczi u. 13., az erősáramú szakközépiskola kollégiuma Kérik a véradókat, hogy személyi igazolványt, lakcímkártyát és eredeti TAJ-kártyát vigyenek magukkal!

2013. február 28.

Jövő ősszel újra a választópolgárok elé állok Folytatás az első oldalról. megtalálják számításukat, a nézők is jól A Jászkürt Újságban természetesen Ráadásul az eddigi megállapodásban járnak. ugyancsak szívesen megosztom a döncsak a rendes ülések közvetítése volt • Ha még egy kérdés erejéig a testületi tések hátterét, így a tévéközvetítésekét megoldott, ezentúl a rendkívüli ülése- üléseknél maradhatunk, Önnek mi- is. A rádió- és tévé-nyilatkozatomat ket, városi fórumokat, közmeghallga- lyen visszajelzései vannak a tévéköz- kíváncsiságból megnéztem. Azt nyilattásokat, sőt akár bizottsági üléseket is vetítésekről? koztam, amit szerettem volna, ráadásul tudja közvetíteni a rendszer. Ugyancsak Felmérések szerint nincs rá tömeges szerintem érthetően, egyértelműen. nagy előnye az új technikának, hogy igény. Azt is tapasztaljuk, hogy jelenle- Talán a befogadóknak kellene nyitotaz egyes napirendi pontok élőben, de gi formájában az előterjesztéseket nem tabban közeledni mások véleményéhez, később nemcsak kétszer, kizárólag mű- ismerő nézők számára követhetetlen, legalább az értés, a megértés szintjén. soridőhöz kötötten, hanem bármikor hiszen időkorlát miatt nincs mód arra, Nem az egyetértésről beszélek, mert az tetszőlegesen megtekinthetőek. Lénye- hogy az előterjesztő minden napirendi ellenzéknek joga van egyet nem érteni, gesen kényelmesebb megoldás az eddi- pontot alaposan ismertessen. Fölösle- sőt ez feladata, dolga is. Abban viszont giekhez képest, hogy nem kell az egész ges is, hiszen a döntéseket hozó kép- én nem értek egyet, hogy az aláírók – ülést folyamatosan végignézni, hogy viselők bizottsági üléseken részletesen a fentiek ismeretében – követelnek. megtaláljuk a minket érintő-érdeklő tárgyalják a témákat. Az új technika Ez a kifejezés pont az ő szájukból hirészt: az egyes napirendi pontokat, sőt egyébként ebben is segít, mert egy teltelen, hiszen az előző ciklusokban azokon belül is külön-külön kereshe- helyen megtalálhatóak az előterjeszté- lehetőségük lett volna a most rajtunk tünk, oda-vissza. Az internettel nem sek is. Az a súlyos kritika gyakran éri számonkért dolgokat elvégezni. Az elrendelkező érdeklődők sem maradnak a testületi üléseket, hogy a képviselők szalasztott lehetőségeket már nem lehet tévés tájékoztatás nélkül, mert a Trió egy része – jellemzően ellenzéki olda- visszahozni. Tv ezentúl is készít összefoglalókat, lon – felkészületlenül szólal fel, érezhe- • A nyílt levél megcsipkedte személy háttéranyagokat. tően nemcsak a bizottsági munkában szerint Önt és a Fideszt is. • Meggyőzően többet tud ez az új nem vett részt, de az írásos anyagot Úgy gondolom, hogy általában a Fitechnika, és többet is nyújt, de mibe sem olvashatta el, legalábbis nem isme- deszt, személyemet vagy a vállalkozókat kerül? ri. Van, aki rögtönöz, handabandázik. érintő állításokkal nem kívánok foglalA váltás gondolata onnan eredeztethe- Tulajdonképpen aki ezt a szórakozta- kozni. Az olvasók tisztánlátása céljából tő, hogy három éve nem emeltük a Trió tó, cirkuszi jelleget hiányolja, és nincs azonban azt leszögezem, hogy a nyiTv támogatását, ugyanakkor a lakossá- internethozzáférése, az érezheti magát latkozók vágyálma a választókerületi gi igények a testületi ülések közvetítése károsítva, mert a szakmai alapon szer- fideszes belharc. Ez nincs és nem is lesz, kapcsán technikai értelemben nőttek. kesztett összefoglalókba ezek a részek és én ilyenben biztosan nem veszek Ez pedig többe került volna még úgyis, nyilván nem kerülnek be. Vagyis az részt. Márpedig a harchoz legalább két hogy a rendkívüli ülések és más rendez- aláírók esetében kilóg a lóláb, valójá- személy kell. Amikor a választókerülevények közvetítését be sem kalkuláltuk. ban ezt a szereplést siratják. A lakossági ti elnök kinevezése volt terítéken, én Így abban maradtunk, hogy a tévé által visszajelzések is ezt erősítik meg, mert azonnal jeleztem, hogy sem a válaszigényelt havi másfél millió forintból nem a döntések tartalmi részéről mon- tókerületi elnökséget, sem az esetleges lecsíptünk negyedmilliót, ami fede- danak véleményt, hanem formai, vi- képviselőséget nem vállalom. Támozetet nyújtott az egyszeri négymillió tastílust érintő megjegyzéseik vannak, gattam és támogatom Pócs János ilyen forintos fejlesztéshez, a robotkamerák- sokszor az előbb említett felkészület- jellegű megválasztását és törekvéseit. Jehoz és a szükséges technikához. A Trió lenséget, hordószónoklást tapasztalják. lenleg is mindenben együttműködünk Tv így évi 15 millió forint támogatást • Azért is kértük a reagálását, mert a a Jászság választóinak sikere céljából. kap tőlünk, készíti az összefoglalókat, levél írói zavaros magyarázkodásnak Ha a Fidesz bizalmát 2014-ben is élveés a felszabaduló időt-energiát a város találták a nyilatkozatait. Talán segít- zem, újra a választópolgárok elé állok, kulturális, sport- és civil életéről szóló hetünk a követeléseikre közreadni az és a jászberényi polgármesterséghez kéhíradások készítésére fordítja. Ők is érthető válaszát. rem támogatásukat.

Belvárosi parkolók, járdák, gyökerek Február 20-án, szerdán tartotta bejárását Szentesi Mihály önkormányzati képviselő az első számú választókörzetben. Az azt követő lakossági fórumon szó esett felújításra szoruló utcaburkolatokról, társasházakról, a Szövetkezet úton hétvégéken hangoskodó fiatalok minősíthetetlen viselkedéséről és a belváros további megújulását célzó projektről is. • gergely • A Serház utcában várták a városvezetőket az ottani lakosok, akik az útburkolat rossz állapotára, a székház építésekor keletkezett úthibák javítására hívták fel a figyelmet. Különösen kirívó az Erzsébet Hotel előtti út és parkoló városunkhoz méltatlan állapota, pedig itt számtalan külföldi vendég is megfordul. A résztvevők folytatták útjukat a Jászság Népi Együttes székháza felé, ahol a műszaki átadás után még némi változtatás, átalakítás várat magára a hivatalos megnyitóig. A buszmegálló szemetes zugait felfedezve a Szív utcában a saját szemünkkel bizonyosodhattunk meg arról, hogy egyesek mellékhelyiségnek használják a közterületet, a szinte állandó szeméthalmokról nem is beszélve. Az egyik lakó a Thököly úti gyógyszertár bejáratánál lévő veszélyes gödörre hívta fel a figyelmet, ami akár balesetet is okozhat. A felújított Szövetkezet úti társasház lakói közül többen képviseltették magukat, és elégedettséggel számoltak be a korszerűsítés nyújtotta előnyökről. Nemcsak esztétikusabb lett az épület, de a havi költségeik is érezhetően csök-

kentek. Az út túloldalán lévő társasház lakói a garázssor előtt hömpölygő esővízről panaszkodtak, az ugyanis még a lépcsőházba is beszivárog. Az udvarban gondot okoz, hogy a fák gyökerei széttördelték, felpúposították a járdát. A bejárás végére átfázott résztvevők a Lehel Vezér Gimnázium egyik tantermében melegedhettek fel, majd kezdetét vette a fórum. Szentesi Mihály beszámolójában elmondta, hogy körzetében több beruházás is történt az elmúlt évben, köztük a sportpályánál az öltöző átadása, a főtér felújítása és a Zagyva-parti sétány kialakítása, a Déryné tömb és a gimnázium külső megújulása. Egyéni képviselői keretéből járdakiigazítások, a Zagyvapart utcában és részben a Nagytemplom utcában csapadékvíz elvezetés kiépítése, az Aprítógépgyár utcában kétszáz méteres szakaszon és a Zirzen Janka utcában járdaszakaszt felújítása történt. A megmaradt pénzt a Rákóczi út végén virágtelepítésre szeretné költeni, de az ez évi képviselői keretének is van helye. Tervei között szerepel a Galamb, az Öntő, a Serház és a Víz utcák felújítása, a füves pályánál parkoló kialakítása, a Szövetkezet utcai garázssor csapadékvíz-elvezetésének megoldása, a Rákóczi úton a vasútállomás irányába a járda befejezése. Szentesi képviselő javaslatot tett a Székely Mihály iskola udvarának aszfaltozására, de szükséges lenne a Riszner sétányon járdaépítésre, a Holló András és a Szív utcában a burkolat felújítására. A beszámoló után röviden bemutatta a belváros felújításának folytatását célzó projektet, melyről február 14-i számunkban már beszámoltunk. Né-

hány lakos részéről felmerült, hogy a Csemege tömb lebontása helyett hasznosítani kellene az épületegyüttest. Alvári Csaba főépítész elmondta, hogy az épületeket rossz állapotuk miatt ítélték bontásra. Lányi László hozzátette, hogy ha a pályázat nem lesz sikeres, a Csemege tömb átalakítását és a Zirzen Janka utca kiszélesítését a város költségvetéséből finanszírozzák. Bolla János, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke tolmácsolta kezdeményezésüket, miszerint a városháza homlokzatára ismét felkerülhetne egy új Justicia szobor. Hogy bekerülhet-e a pályázatba, arról később döntenek. Több ott lakót is zavarnak a Szövetkezet úti szórakozóhelyen mulatozó fiatalok, akik a vendéglátóegység bezárása után a társasházak között folytatják a bulizást, randalírozást. Halmai Ferenc kapitányságvezető elmondta, hogy a rendőrök rendszeresen járőröznek a helyszínen a kritikus időszakban és igyekeznek megelőzni a rongálásokat, szabálytalanságokat. Hetek óta rontja a környék képét a Déryné utcában összedőlt egykor szép épület romjai. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy az állapotok megszüntetésére a tulajdonos március elejéig kapott haladékot. Többen érdeklődtek az új kerékpárút megvalósulásának időpontjáról. Lányi László irodavezető tájékoztatta a lakosságot, miszerint a munkaterület átadása megtörtént, és amint az időjárás engedi, elkezdik a munkát. A Hold utcai óvoda épületét is bontásra szánják, a helyén parkolót fognak kialakítani sokak örömére.


2013. február 28.

Interjú

3. oldal

Pócs János a frakciófegyelemről, döntésekről és választásokról

Büszkén vállalom ezeket a törvényeket Szokatlanul heves ütésváltás zajlott az elmúlt hetekben lapunk hasábjain, főleg megtennie. A bal- és a jobboldal között ti el, hogy mire fordítja. Így csökken a politikai hirdetésekben. Ezektől a továbbiakban a választási kampányig igyek- itt is kiviláglik az elvi különbség: a bal- feketegazdaság nyomása, mert nem éri szünk olvasóinkat megkímélni. A Jászság fideszes választókerületi elnökének, oldal előző nyolc évében a mának élt, meg a szigorított ellenőrzések és bünpártja majdani képviselőjelöltjének eddigi parlamenti munkáját érintő sum- népszerű intézkedéseket hozott, válasz- tetések mellett kevesebbért kockáztatmás megállapítások ürügyén mégis feltettük a szembesítő kérdéseket, például tási ígéreteket tett, és ezekkel választást ni. Nem is értem, az fáj az ellenzéknek, tényleg megszavazott mindent az egykulcsos adótól a közmunkán át az isko- is nyert az eladósodásunk árán. Most, hogy az egykulcsos adóval, ami Európálák államosításáig? Az egyéni képviselőknek mekkora a mozgástere a bólogató amikor próbáljuk rendbe tenni az or- ban a legalacsonyabb, több pénz marad jánosság és a jászsági emberek következetes érdekérvényesítése közötti nem is szág pénzügyeit, gazdaságát, bírálják az emberek zsebében? A családi adókedannyira képzeletbeli szélsősége között? – az általuk előzékenyen támogatott – vezmény kidolgozásával több pénz mamultinacionális cégekre kivetett adókat, rad a családok konyhaasztalán! Ezt nem • Halász Lajos • Tudok olyan példát is, ami folyamatban és ebben az érdeksérelmet szenvedő kül- kellene büszkén vallanom? Ezután is mogatással vett gépeket, épített Törökvan. Épp a berényi nagygazdák kerestek földi cégek és országaik sajtója érthetően ezért fogok dolgozni. Az elindult rezsi- szentmiklóson hatalmas tárolót. Mára • Nem panaszkodhat képviselő úr, szá- meg a földtörvény kapcsán, hogy az ál- melléjük áll. Mi mégis ragaszkodunk a csökkentési hullámnak is az a célja, hogy a hasznot, sőt a gépeket kivitte, csak ő mon tartja az ellenzéke is, hogy mit lattartásra berendezkedett vállalkozások közteherviselésnek ehhez az eddig szo- több pénz maradjon az emberek zsebé- maga maradt itt – börtönben. szavazott meg és mit nem a Parla- lehetetlen helyzetbe kerülnek az 1200 katlan módjához, mert a gyerekeinknek, ben. Az ország szekerét húzó dolgozó Az ellenzék fideszes oligarchákról bementben. Mindhárom év terméséből hektáros birtokplafon bevezetésével. A unokáinknak ez lesz jó. Jelzésértékű emberektől vegyünk el többet, hogy szél, mi magyar gazdákról. Ők külföldi két-két törvényt emeltek ki azzal az frakcióban elsőként vetettem fel, egyez- lehet, hogy egyre több állam vezet be eloszthassa a mindenható állam olya- befektetőket, földbirtokosokat juttatáltalánosítással, hogy csak azt szavaz- tettem a miniszterelnök úrral is, és ezt is hasonló intézkedéseket, tehát jó úton noknak, akik nem tesznek meg mindig tak előnybe, minden téren kijátszotza meg, amit elé tesznek. Ez így igaz? orvosolni fogjuk. járunk. Az előző két ciklus támogatása, mindent a sorsuk változtatásáért? Eddig tak nekik támogatást, zsebszerződéssel Az tényszerűen korrekt, hogy az em- • Ezek így utólag, kívülről elég sima gazdagodása után most a bankokon a segélyeket kaphattak a rászorulók, 27 lehetőséget biztosítottak. Mi magyar lített hat törvényt megszavaztam, és ügynek tűnnek… sor, hogy támogassák az embereket. ezer forintot. Ezzel a gyakorlattal sza- gazdákról beszélünk, akik munkahelyet rögtön hozzáteszem, ma is újra meg- Én személy szerint nem feltétlenül ra- • Mennyire koherensek a meghozott kítva a munkaalapú társadalmat épít- teremtenek, itt fizetnek adót, itt fogszavaznám, mert egyetértek a céljukkal gaszkodom a küzdelemhez, sőt örülök, törvények? Hol azt állítja az ellenzék, jük, ahol a közmunka 49 ezer forintja nak élni az unokáik is, és nekik fogják és a tartalmukkal egyaránt. Az is tény, ha simán mennek a dolgok. Ez a két hogy lerombolják az előző rendszert, nem sok, de értékteremtés mellett jóval átadni a gazdaságot. Ez a két szemlélet hogy egyéni képviselőként kerültem az eset sem mozdult magától, de mondha- és teljesen új világot építenek, hol azt több, mint a segély volt. A közmunka közötti különbség. A szocialisták támoOrszágházba, és a jászsági emberek ér- tok olyan példát, ahol bárki érzékelhette hogy valami avíttat élesztenének újra, esélyt és lehetőséget ad az embereknek, gatási rendszerében az integrált termelés dekvédelmét, képviseletét vállaltam. És az érdekellentéteket. Amikor felléptem hol azt, hogy folyamatosan rögtönöz- hogy a munkamorált, a napi rutint, a állt, amelynek során a nagy gazdaságok az is köztudott, hogy nem magányos a nagybani piac maffiája ellen, kezde- nek. Mi az igazság Ön szerint? felelősséget elsajátítsák, vagy újra átéljék. háromszorosan nyúlták le a boldogulni farkasként ülök a parlamentben, hanem ményeztem az agrárpiaci szabályozás- Az életünk elemei szorosan összefügge- Jászberénybe 60-70 kilométerről hozzák vágyó gazdákat: az input anyagokkal tagja vagyok a Fidesz frakciónak, amely ról szóló törvényt – amely a gazdák és nek egymással, és ezt tükröznie kell a a dolgozókat buszokkal. Aki változtatni (vetőmag, műtrágya), a kihelyezett hitea kétharmados felhatalmazást azért a tiszta piac érdekében többek között törvénykezésnek is. Az elődeink például akar a sorsán, az itt megragadhatja az lekkel és a késztermékek előnytelen áron kapta, hogy azzal éljen is, nevezetesen alkalmat. És akkor innen újra visszaka- való felvásárlásával. Ezek a terebélyeseváltoztassa meg, jobbítsa az életünket. nyarodhatnánk az iskolákhoz, amelyek dő gazdaságok egyre több falusi embert Hitünk szerint ezt tesszük. Aki azonban ezután méginkább azt tanítják, amire az szorítottak ki a munkából. A mi áltaazt állítja, hogy a frakció, vagy szemééletben, a munkában szükség van, ami lunk alkotott földtörvénnyel már eddig lyesen én mindent megszavazunk, sem versenyképes tudás. Megszavaztam és is több ezer fiatal gazda jutott lehetőséga parlamenti munka lényegét, sem a büszkén vállalom ezeket a törvényeket. hez, és még csak az út elején járunk. személyiségemet nem ismeri. • Szűkebb szakterülete a mezőgazda- • Tehát visszakanyarodva az interjú • A legendás frakciófegyelem elég felság, aminek alapja a termőföld. Sike- elejére, ehhez a munkálkodáshoz tűnő… A kiszavazók büntetésre szárül megvédeni a zsebszerződésektől? azért jól jön a frakciófegyelem. míthatnak kötelező szavazás elrendeEz a kormány mindent megtett a ma- Úgy gondolom, az eszmei közösség, a lésekor. gyar termőföldért és a gazdákért, még jó célokért való összefogás, az ország­ Azt azért tisztázzuk, hogy a mindenkori ha éles vitákba kellett bocsátkozni emi- átalakítás pátosza a lényeg. Ha nem a jökormányt támogató frakciók jellemző- engedélyezte a miniszter beavatkozását iskolák százait zárták be, nem biztosí- att külföldön is, itthon is. A külföldiek vőnek szólnának a törvények, ha nem a gyerekeink boldogulása lenne a cél, már en a világon sehol nem mennek szembe –, kitört a parasztgyalázat: az ellenzék tották az önkormányzatok számára a érdekeit, a számukra olcsó magyar föld a kormányukkal, vagy ha igen, annak az Brüsszelig futott, minden fórumon fenntartásukhoz szükséges forrásokat. megszerzésének vágyát el nem fogadja, régen szétrobbant volna a frakció. Ne eredménye látható például az olaszok- támadtak. Mivel én voltam a törvény Ebből részben az is következett, hogy de megérti az ember. Az itthoni, ellen- feledjük, hogy a Fidesz világossá tette, nál, ahol meg is bukott a kormány, új kezdeményezője, célkeresztbe kerültem, eladósodtak az önkormányzatok, és zéki kritikákat már kevésbé. Igaz, ami- hogy a kisebb parlament elfogadásával a választást írtak ki, patthelyzet alakult még fénymásolatban is terjesztették a tehetségüktől függően szétzilálódott az kor kormányon voltak, évtizedig eltűr- képviselők legalább fele matematikailag sem lehet tagja a következő parlamentki. Mi azonban olyan támogatással ren- HVG durván támadó cikkét. Ennek el- iskolarendszer, a szegényebb települé- ték, itt a szomszédos hevesben, hogy egy delkezünk, hogy végig vihetjük a vállalt lenére végigvittük az ügyet, mellém állt seken drámaian csökkent a gyerekek angol úr tízezer hektáron működjön. nek. Mi több, személy szerint is tudja programunkat, és a ciklus végén így a frakció és a bíróság is, amely minden továbbtanulási, kiemelkedési esélye. Sőt fejlesztési pénzekhez juttatták, föld- minden érintett, hogy ő biztosan nem dönthetnek majd a választópolgárok. ponton elmarasztalta az említett újság Ezért – többek között a bankadók révén bérleti jogot gyakorolhatott, állami tá- indulhat ezért a posztért. A parlamenti munka során a szavazási rágalmakat tartalmazó cikkét. – 612 milliárd forint értékben átvállalta procedúra csak a jéghegy csúcsa. Előtte • Ne ragadjunk le itt nagyon, de még- a kormány a települések adóját, hogy a frakcióban és a bizottságokban zajlik is miért volt ez a nagy indulat, csak levegőhöz jussanak, másrészt átvette az az érdemi munka, így van alkalmunk hogy megértsük? iskolákat is, hogy egységes gazdasági és a különböző érdekek ütköztetésére. Az A magyar érdekek védelméről van szó. szakmai feltételeket teremtsen. Ehhez természetesen nem kap sajtónyilvános- Ez így általánosan hangzik, de elmon- szervesen kapcsolódik a közoktatás átságot, hogy ha nem tudunk vállalni dom a történetét. Egy régen nem volt alakítása, a kor igényeihez szabott új egy törvényjavaslatot, az nem is kerül szép nyáron annyi tej termett Olaszor- tankönyvek és tanmenetek, a tanításra SAJTÓKÖZLEMÉNY PROJEKTZÁRÁSRÓL napirendre, visszakapják a szakértők szágban, hogy leállították a magyar tej koncentráló tantestületek, a gazdálkoMINTAPROJEKT JÁSZBERÉNY KERTVÁROS ZÖLDHULLADÉKÁNAK átdolgozásra mindaddig, míg egyetértés, beszállítását, aminek a következtében dás nyűgétől megszabadított átalakíKOMPOSZTÁLÁSÁRA de lagalábbis meggyőző többség nem annak a felvásárlási ára a felére esett, és tott igazgatói hatáskörök, az olcsóbb 2013 / 02 / 28 alakul ki mögötte. Ezek után az lenne a közvetlen veszélybe került a tejgazdasá- központosított közbeszerzés. Amíg az meglepő, ha szavazáskor a kormányzás gok léte. Érzékelhető volt, hogy valami ellenzék iskolaállamosításról beszél, miAz elmúlt években folyamatosan, fokozott gondot fordítottunk óvodásaink/tanuló­ ink környezettudatos nevelésére, melynek része udvarunk növényi hulladékának, felelősségét viselő frakció tagjai össze- beavatkozás magyar részről is elvárható. közben a mi legfontosabb üzenetünk, zöldjeinek komposztálása is. Ezért pályáztunk a KEOP–6.2.0/A/11­2011­0106 kód­ vissza nyomkodnák a gombokat. Minisztériumi egyeztetést követően az hogy Magyarországon minden gyermek számú, „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terje­ désüket elősegítő mintaprojektek” – „A” komponens c. támogatásra. A nyertes pályá­ • Ilyen nagy frakcióban szinte elkép- áruházláncok a magyar tejet rendelték fontos, és minden gyermek egyforma zat 95%­át, 5.329.300 Ft­ot Európai Uniós forrásból, a maradék 5%­ot pedig a „Maci” zelhetetlen, hogy mindig mindenki meg, így gyors intézkedéssel megmen- esélyekkel kell, hogy induljon az életbe. Alapítvány hozzájárulásából fedeztük. A megvalósítás 2012. 02. 01 és 2013. 01. 31 között zajlott, de az elért eredmények legkevesebb 5 évig ezután is fennmaradnak. mindenben egyetért. Ön sokszor ma- tették az ágazatot. Amikor azt han- Ez nem lehet annak a függvénye, hogy radt alul a vitában? goztatjuk, hogy részesítsük előnyben egy önkormányzat mennyi pénzt tud Még az is előfordulhat, és elő is for- a magyar termékeket, az nem lózung, fordítani az iskolákra. Az önkormányzaA jászberényi székhelyű „MACI” Alapítvány környezetvédelmi törekvéseit egy újabb pályázaton keresztül valósította meg. A program 2012. február 1-jétől 2013. január 31-ig dult. Érveltem például a mezőgazdasági hanem munkahelyek, családok sorsa tok – tisztelet a kivételnek – a pedagótartott. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek/tanulók családon belül, saját bizottság tagjaként, a jászsági gazdák van mögötte. De említhetem a magyar guséletpálya-modellt nem valósították kertjükben is megfigyelhessék a természet körforgását és elsajátítsák annak ésszerű kihasználását. 130 családot segítettünk abban, hogy komposztáló ládákhoz jussanak, és véleményét tolmácsolva, hogy a mező- áruvédelmet is, ami korábban nemléte- volna meg. Egy pedagógus legfeljebb a hogy ismereteket szerezhessenek arról, hogy mi a módja a kerti és zöldhulladék helyes gazdasági fólia kerüljön ki a termékdíj- zett, így silány minőséggel, tisztességte- polgármester szimpátiájára hagyatkozfelhasználásának. Ehhez a modellt a „MACI” Alapítványi Óvoda, Fejlesztő Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat területén elhelyezett ládákkal való tevékenységek, vaköteles körből. Talán nem volt elég erős len módszerekkel ki lehetett szorítani hatott volna, most a szakmai tudás és lamint előadások nyújtották. A projekt végén minden család kapott egy DVD-t, és egy a hangom, mert elsőre ez nem ment a piacról a jó minőségű magyar árut, hozzáállás lesz a meghatározó mindekiadványt, melyek segítségével a későbbiekben is felidézhetik a tanultakat. át, a törvényben az ellenkezője ma- tönkretéve ezzel a saját termelőinket. nekfelett. Büszkén vallom, hogy olyan radt. Módosítást kezdeményeztem, és Most működik a másodlagos minő- törvényt hozott a kormány, amely alapakkor már érvényesült a fóliasátrakban ségellenőrzési rendszer, visszafordítjuk ján minden gyermek fontos és minden termelők jogos kívánsága. Meg kell ta- a nem megfelelő minőségű tejet, bort, gyermek egyforma eséllyel indul. Maci Alapítvány Cím: 5100 Jászberény Gorjanc Igánc sétány 1. nulni az érdekeket artikulálni, a frakci- egyéb cikkeket. Más országok régóta Mondok egy másik példát is: az egyE-mail: katimaciovi@gmail.com www.macialapitvany.hu óban is szövetségeseket találni, ugyanis alkalmazzák a piacvédő intézkedéseiket, kulcsos adó az elmúlt húsz év legalacsowww.ujszechenyiterv.gov.hu az téved, aki azt hiszi, hogy egy jó ügy nálunk ezt szinte az utolsó pillanatban nyabb állami elvonása. Aki dolgozik, magától értetődően szabad utat kap. nekünk, ennek a parlamentnek kell annál több jövedelem marad, ő dönthe-

„Az fáj az ellenzéknek, hogy az egykulcsos adóval, ami Európában a legalacsonyabb, több pénz marad az emberek zsebében?”


Fórum

4. oldal

A kommunizmus áldozatai

Fénykereszt szentelése az idősotthonban A Ferencesek terén található idősek otthona a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat fenntartásában működik, tíz másik – főként időseket gondozó – intézménnyel együtt. A társotthonok közül a jászberényi az első, ahol az összetartozás, a védelmezés dicsőséges szimbólumát felállították. Több mint nyolcezer fénykereszt van szerte a világon. • Buschman Éva • 1996. július 6-án Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén az Úr Jézus Fernanda Navarro, Grenoble-ban lakó családanyának adott kinyilatkoztatása által indította el világszerte több ezer kereszt felállítását, általa pontosan megadott méretben, melynek magassága: 7,38 m, egy vízszintes szár hossza pedig 1,23 m. Mivel Krisztus keresztje a Golgota hegyén 738 m magasan állt. Február 11-én a barátok templomában kezdődő szentmisén szinte minden helyet elfoglalt az érdeklődő közönség. A következő gondolatokkal ajánlotta fel az ünnepi szentmisét a szeretetszolgálat otthonainak lakóiért, a betegekért, az intézmények vezetőiért, az résztvevőkért Szántó József apátplébános: „Jelentős a mai dátum, több szempontból is. Az egybegyűltek számára elsősorban

Hétfőn, 25-én fél hatkor már többen megjelentek az 1919-es kommunista diktatúra áldozatainak az emléktáblája előtt a Táncsics utcában. Helyet foglaltak, majd fáklyát gyújtottak, hogy a különös fény jegyében fejezzék ki tiszteletüket azok előtt, akik a legdrágábbat, életüket adták szabadságunkért. Városunk önkormányzata nevében Szatmári Antalné, a HEB elnöke vezette az emlékező ünnepséget. Bevezető szavaiban idézte a jászberényi eseményeket, majd átadta a szót Besenyi Vendel helytörténeti kutatónak, aki beszédében bemutatta a kommunisztikus, majd kommunista rendszerek bűneit, emberpusztító, erkölcsromboló tevékenységét. Adatokkal érzékeltette, milyen áldozatot kívánt az emberiségtől a kommunizmus léte, uralma: ismeretei szerint ez a szám megközelíti a százmilliót! Riasztóan nagy szám, amely tapinthatóan érzékelteti a korszak emberellenességét, mélységes tragédiáját. Végül a szónok megemlékezett Kovács Béláról a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt vezetőjének tragikus és Jászberényhez is kötődő sorsáról. A következő szavakkal zárta emlékező és tisztelgő beszédét: Ami itt elhangzott, legyen tanulság a jövő nemzedéke számára, hogy ilyen és ehhez hasonló események soha többé ne fordulhassanak elő. Rigó Renáta, az LVG növendéke szívhez szólóan szólaltatta meg az erdélyi magyar költő, Kányádi Sándor Koszorú című versét. A résztvevők pedig három koszorúval fejezték ki tiszteletünket

városunk 1919-es áldozatainak emléke előtt. Ezután Taczman András diakónus mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, a megjelentek pedig gyertyát gyújtottak. Végül különös telítettséggel szólalt meg a Szózat, hiszen kifejezte ezúttal is a hazánkhoz való kötődés megszakíthatatlanságát, mindenekfölötti bizonyosságát… *** A Jobbik Magyarországért Mozgalom Jászberényi Alapszervezete ugyancsak hétfőn a Ferencesek terén található 1956-os emlékműnél tartott megemlékezést a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. A megemlékezést követően koszorúzással és mécsesek elhelyezésével hajtottak fejet a diktatúra áldozatainak emléke előtt. (Fotók: Sárközi János)

2013. február 28.

Köszönöm, Máté! Átlagos szombat délelőtt, sütök-főzök a konyhában. Konyhánk ablaka a hátsó udvarra néz, ami a többi kerthez hasonlóan nagy területű. Egyik szomszédunk a téli időszakban az egész kertet felszabadítja a tyúkoknak, gyöngyiknek és pulykáknak. Így nagy területük van a futkározásra, kapirgálásra és csipegetésre. Sajnos az egyik tyúk sántít, így nehezen szánja rá magát a mozgásra. Éppen ezért szívmelengető volt látni, ahogy fiatal gazdájuk, a 14 éves Máté felnyalábolta és odavitte a kiszórt szemestakarmányhoz. Ez azért volt számomra különösen nagy élmény, mert gyakran hallani, látni, hogy az állatoknak nincs megbecsülésük. Hegedűs Laura

Mintaprojekt Jászberény Kertváros zöldhulladékának komposztálására

azért, mert a fénykereszt felszentelésre vár, másodsorban pedig azért, mert ma van a betegek világnapja is, és a Lourdes-i Szűzanya ünnepe, aki a betegek gyógyítója.” A folytatásban dr. Novák István plébános, iskolaigazgató a szentbeszédében kiemelte, hogy a hit szerint a fénykereszt az egész város lakosságát óvni és védeni fogja. Megtudtuk, hogy hazánkban az első ilyen emlékművet 2002. november 1-jén állították fel Debrecenben. Elhangzott, hogy a kereszt a dicsőséget, az egymás iránti szeretetet, megértést, összetartozást, segítőkészséget kell, hogy eszünkbe juttassa. Erre szükség van, mert gondok és bajok vannak az életünkben. „Azért, mert mi emberek mindig elrontjuk. Nem tudunk kilépni saját bűnös természetünkből. Ha figyelmünket a fénykeresztre irányítjuk, talán jobban elgondolkodunk a saját életünkön, bajainkon, és azon, hogy ne rontsunk el annyi mindent földi életünk során.” – fejtette ki a plébános atya. Ezt követően Vargáné Deme Katalin, a Szent Klára Idősek Otthona igazgatója lépett a mikrofonhoz. „Krisztus keresztje nekünk, és az utánunk jövőknek hirdesse azt, hogy a legreménytelenebb helyzetből is mindig van kiút. A jó mindig legyőzi a rosszat. Hívjuk és

Kék hírek a Jászságból Elfogták a tolvajt. Őrizetbe vet- Az utcán kötekedett. A Készen-

te a rendőrség azt a 25 éves jászladányi férfit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy február 21-re virradóra bement egy jászladányi ingatlanra, és a nyitott melléképületből fagyasztott húsokat, szerszámgépeket és egy kerékpárt tulajdonított el. A rendőröknek már pár órán belül annyi információ volt a birtokukban, hogy a Készenléti Rendőrség beosztottjai a lakásán elfogták a férfit, majd előállították a rendőrségre. A gyanúsított otthonában több bűncselekmény elkövetéséből származó tárgy került elő.

Elsétáltak az üzemi szarkák.

Egy állampolgár érte tetten a tolvajokat február 20-án délben egy jászberényi üzem udvarán, amint éppen különböző fémből készült tárgyakat próbáltak meg eltulajdonítani. Amint meglátták a tulajdonost, gyalog távoztak, ám nem jutottak messzire, mert az időközben helyszínre érkező rendőrök a közelben elfogták a tolvajokat, akiket előállítottak a Jászberényi Rendőrkapitányságra. A 23, 22 és 18 éves helybéli lakosokat a rendőrség lopási kísérlettel gyanúsítja. Hangfal és permetező. Egy testvérpár február 19-én behatolt egy jászladányi lakatlan házba, ahonnan különféle használati tárgyakat, hangfalakat, permetezőt loptak. A bejelentést követően a rendőrök az adatgyűjtés során két helybéli lakosra gyanakodtak, akiket lakásukról előállítottak. A 18 éves és 16 éves fiatalok elismerték cselekményüket, a 18 éves lány őrizetbe került.

Apróhirdetés Az elmúlt évek során fokozott gondot fordítottunk óvodásaink/tanulóink környezettudatos nevelésére, melynek része udvarunk növényi hulladékának, zöldjeinek komposztálása is. Ezért pályáztunk a KEOP–6.2.0/A/11-2011-0106 kódszámú, „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” – „A” komponens c. támogatásra. A nyertes pályázat 95%-át, 5.062.835 Ft-ot Európai Uniós forrásból, a maradék 5%-ot pedig a „Maci” Alapítvány hozzájárulásából fedeztük. A megvalósítás 2012. 02. 01 és 2013. 01. 31 között zajlott, és az elért eredmények legkevesebb 5 évig ezután is fennmaradnak. A jászberényi székhelyű „MACI” Alapítvány környezetvédelmi programját 2012. február 1-től 2013. január 31-ig egy, a komposztálás fontosságát és hogyanját a gyerekekkel és családjaikkal megismertető projekttel színesített minden-

napjait. Ez alatt az idő alatt 130 családot segítettünk abban, hogy komposztáló ládához jussanak, és hogy ismereteket szerezhessenek arról, hogy mi a módja a kerti és zöldhulladék helyes felhasználásának. Intézményünkben is elhelyeztünk két ládát és egy szárazanyag tárolót, így óvodásaink és fejlesztő iskolásaink egész napját végig kísérhetik a komposztáláshoz kötődő tevékenységek. A projekt során a felnőttek számára 13 alkalommal szerveztünk előadásokat, a gyerekek pedig játékos formában, szakemberek által irányított tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg a komposztálással. A projekt végén minden család kapott egy DVD-t, mely révén a későbbiekben is felidézhetik a tanultakat.

várjuk önöket, hogy imáikkal növeljék a kereszt hatóerejét. Az Úr Jézus kinyilatkoztatásában ez áll: minden kereszt, mint egy őrtorony őrködik felettetek, mert az a város, ahol a keresztemet felállítják az én oltalmam alatt áll.” Ezekkel a szavakkal fejeződött be a rendezvény hivatalos része, amely után a kötetlen beszélgetésé volt a főszerep, forró teával, enni-innivalóval vendégelték meg a jelenlévőket a Szent Klára Otthon vezetői, dolgozói.

Tisztasági falfestés 250 Ft/m2 áron. Kérjen ingyenes helyszíni felmérést: Simon Festőmester Kft. 30/269-4406. Eladó összközműves lakótelek a Szatmári lakóparkban. Tel.: 06-30 /3605282 Eladó jászberényi gazdasági övezetben közművesített ipari ingatlan a 32. sz. közl. út közelében. Tel.: 06-30/3605282

léti Rendőrség három beosztottja szolgálati időn kívül intézkedett egy garázda személlyel szemben. A 44 éves nő Jászberény egyik utcáján ordítozott és kötekedett a járókelőkkel február 21-én kora délután. Ezt észlelte a három szabadidős rendőr. Azonnal szolgálatba helyezték magukat, és igazoltatták a megbotránkozást keltő pusztamonostori lakost, akinek a csomagjában viperát is találtak. Az időközben értesített és helyszínre érkező Jászberényi Rendőrkaptányság járőrei előállították a szabálysértőt, és garázdaság illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklás szabálysértése miatt eljárást indítottak vele szemben. Gyerekeket riogatott. Jászfelsőszentgyörgyön február 22-én délután egy 9 és egy 10 éves gyermek haladt az utcán, amikor hirtelen egy nagy dörrenésre lettek figyelmesek. Akkor látták meg, hogy a férfi kezében fegyver van, amit felfelé tartva egyszer a levegőbe lőtt. Szerencsére ennek során személyi sérülés nem történt. A gyerekek szülei azonnal értesítették az egyenruhásokat, így a Készenléti Rendőrség jelenlévő egységei a Jászberényi Rendőrkapitányság beosztottaival együtt a helyszínre vonultak. Az intézkedés során az engedély nélkül tartott flóbert pisztolyt lefoglalták a 21 éves helybéli férfi lakásán, őt pedig előállították. A férfi ellen őrizetbevétele mellett eljárás indult lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Eladó vagy bérbe adó Jászberény, Szent László u. 14. szám alatti üzlethelyiség. Érdeklődni: 70/613-4475. Ezotériával kapcsolatos tanfolyam indul. Szeretettel várom az érdeklődőket és jelentkezőket. Érdeklődni: 0620/9503940 tavaszváró apróhirdetési akció a város lapjában:

120 karakterig 500 Ft Szerkesztőség: Jb. Fürdő utca 5-7.


Város

2013. február28.

5. oldal

Az aranyszájú alispán Felívelőben a jászberényi ingatlanpiac – tavaszi körkép Folytatás az első oldalról. • Hogyan látja a jászberényi ingatlanpiac helyzetét? Úgy gondolom, hogy bíztató az ingatlanpiac helyzete, bár nagyon sok eladó ingatlan van Jászberényben. Annak idején, amikor 2011 őszén ismerkedtem a helyi piaccal, sajnos eléggé idegenkedve néztek ránk. A kezdeti nehézségek ellenére ma már látom, hogy szakmai segítségünkkel az ingatlanok viszonylag rövid időn belül értékesíthetőek. Több olyan ügyfelünk is van, aki kezdetben saját maga kezdte el árulni az ingatlanát, ami később bosszúságot okozott számára. Sok ügyfelünk azonban – miután megelégelte a folyamatos zaklatást és a komolytalan vevőket – hozzánk fordul szakmai segítségért. A Duna House vitathatatlan előnye, hogy országszerte 112 irodával áll az ügyfelek rendelkezésére, növelve ezáltal is az értékesítés hatékonyságát. Amennyiben például valaki Siófokon szeretne nyaralót vásárolni vagy az ország egyik városában keres albérletet, úgy azt a jászberényi Duna House irodából is kényelmesen és hatékonyan tudjuk előkészíteni. Legutóbbi ügyleteink között volt olyan is, amikor az ország másik végén lakó család a honlapunkról tájékozódva tudott kiválasztani egy számára megfelelő jászberényi ingatlant, amelyet ezt követően megvásároltak. Kétségtelen, hogy nem ez a jellemző, de hozzájárulhat az eredményhez. Ezen túlmenően közel harminc bankkal vagyunk hálózati szinten kapcsolatban, így az ügyfelek számára hatékony segítséget tud nyújtani a független hiteltanácsadó kollégánk is, ami a sikeres adásvételeinkhez szintén hozzájárulhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a független hiteltanácsadó az ügyfeleink érdekét szem előtt tartva, valamennyi pénzintézet termékeit közvetíteni tudja, segítve az ügyintézés, a hatékony és eredményes adásvétel teljes menetét. A vevőink számára minden szolgáltatásunk teljesen ingyenes. • Felújított vagy felújítandó házakat keresnek leginkább? Felújítandó házakat keresnek főként. Sok esetben az a fő szempont egy ház esetében, hogy megfelelő állapotú legyen, viszonylag nagy telekkel és stabil alappal. Sok esetben nem zavarja azonban a vevőket, ha fel kell újítani egy fürdőszobát vagy ki kell cserélni az elektromos vezetékeket. Ez természetesen azokra a vevőinkre igaz, akiknek több idejük, energiájuk és pénzük van arra, hogy a saját elvárásaik szerint alakítsák ki leendő otthonukat, életterüket. Akiknek sürgős a költözés, azok már felújított vagy eleve jobb állapotú házat fognak vásárolni, bár ilyen esetekben is egyre inkább hagyatkoznak az ingatlanpiaci ismereteinken alapuló szakmai tapasztalatunkra. A részben felújított állapot az eladás szempontjából például nem minden esetben szerencsés, mert kétes, hogy vissza fogja-e hozni a befektetett pénzt az eladó számára. • Országos tendenciához képest Jászberényben alacsonyabbak vagy magasabbak az ingatlanárak? Egyes esetekben pesti árakkal kalkulálhatunk, aminek több oka is lehet, köztük az országos viszonylathoz képest jó munkalehetőségek. Ebben a tekintetben Szolnokot és Gyöngyöst is megelőzzük. • A megváltozott rendszer mennyire szorította vissza a hitellel történő vásárlást? Az ingatlanok körülbelül 80%-át készpénzre vásárolják, de a hitelezési szokás is lassan kezd vis�szatérni. Ebben is igen nagy segítséget tudunk az ügyfelek számára biztosítani. Szigorodott ugyan a hitelek kamata és elbírálása is, azonban minden esetben megtaláljuk a lehető legkedvezőbb ajánlatot, amelyet követően az ügyfeleink nyugodt és megfontolt döntést tudnak hozni. Míg néhány éve a legtöbb ingatlant hitelre vásárolták, ma már sokkal megfontoltabbak az emberek. Az önerővel, de nem a teljes vételárral rendelkező családoknak most igazán megéri a kisebb lakásukat nagyobb otthonra cserélni, hiszen a vevőknek kedvez a piac. Eladói oldalon persze rosszabb a helyzet, de számukra is tudunk segítséget nyújtani, hiszen az eladást követően egy másik ingatlan vásárlásánál is hatékony segítsé-

get tudunk nyújtani. Ezt leginkább azzal lehet érzékeltetni, hogy a korábban 20 milliós érparti ingatlanok napjainkban 14-15 millió forintért kelnek el Jászberényben. • Milyen mérleggel zárták a 2012-es évet? A Duna House jászberényi irodája mögött még csak egy év áll, de elmondhatom, hogy sikerült teljesítenünk a kitűzött feladatokat, és sikeres évet zárhattunk. Egy év alatt közel 1000 új ügyfelet regisztráltunk, amelyből több, mint 400 vevő volt. A jászberényi Duna House iroda sikeres tranzakcióit idén duplázni szeretnénk, amelyre a piaci ismeretünk alapján minden esélyünk megvan. *** Bányai Zoltán, a Szikla 72 Kft. ügyvezető igazgatója 1999-ben alapította cégét. • Milyen céllal indította vállalkozását? Értékbecslőként törekedtem arra, hogy minél több takarékszövetkezetbe, kereskedelmi bankba be tudjak jutni, ami sikerült is és rendszeres munkákat eredményez. Rendszeresen részt vettem szakmai továbbképzéseken, igazságügyi szakértő-, felsőfokú műszaki értékbecslő képesítéseket és EUFIM (Európai Felsőszintű Minősített Szakértő) oklevelet szereztem. Az ingatlanközvetítés esetében is volt rá igény, hogy egy fiatalos, friss szemlélettel rendelkező iroda működjön a városban. Az első, 16 m2-es irodám a Dózsa György út 21. szám alatt működött. Időközben nőtt a dolgozói létszám, így átköltöztünk egy nagyobb, 57 m2-es irodába, a Dózsa György út 38. szám alá, az Adu csomóponttal szemben. A megfelelő szakmai tapasztalatok megszerzését követően testvéremmel együtt társasházak építésébe fogtunk. Először családi házakat, ikerházakat, majd 4-68 lakásos társasházakat építettünk Jászberényben. Jelenleg több építési telekkel és két építési engedéllyel rendelkezünk, de a gazdasági válság hatására a beruházások nem indultak el. 2003ban vásároltunk egy irodát a Fazekas u. 8. szám alatt, ami közel van a központhoz, és jó parkolási lehetőséggel bír. • Manapság mennyire elterjedt a hitelre való ingatlanvásárlás? Jellemzően sokkal több a készpénzes vásárló, viszont van némi hitelezés is. Ma a legjobb konstrukció a lakáskasszával összekapcsolt hitel, hiszen bizonyos idő elteltével még kedvezőbbé válik. Az államilag kamattámogatott hitel is pénztárca kímélő, ami 8-9% között felvehető. Szocpol támogatás is van ugyan, de a mértéke olyan alacsony, hogy az nem motiválhatja az embert új ház építésére. Úgy gondolom, hogy minimum a korábbi 2,4 millió forinttal megérné, két gyermekre vetítve. • Milyen Jászberénynek az ingatlanpiaci helyzete, Ön hogy látja? Jászberényben a válság ellenére is van ingatlanmozgás, mert a különböző élethelyzetek ezt produkálják. Az albérletet keresők száma folyamatosan növekszik, feltételezhetően a távolról érkező munkavállalóknak és fiataloknak köszönhetően. Szeretném azokat a híreszteléseket megcáfolni, miszerint a bedőlt lakáshitelesek keresik ezeket az albérleteket. Ugyanis a kormány a bankokkal megállapodást kötött, úgynevezett árverési kvótarendszer alakult ki, miszerint a problémás ingatlanokat korlátozottan lehet elárverezni. A vidéki, jászsági ingatlanpiac ellenben teljesen megállt. Csökkent az ingatlant keresők száma, viszont aki vásárolni szeretne, azok egyre tudatosabbak. Érdekes, hogy minden év január és február a legjobb ingatlanértékesítési időszak. • Hogyan látja a jövőt? Voltam néhány hete egy nagy hazai ingatlanközvetítő hálózat konferenciáján, ahol az előrejelzések alapján 2014-től minimális emelkedést várnak. Hiszek benne, hogy ez valóban így lesz. Kíváncsian várom a tavaszt, hogy történik-e bármilyen fellendülés az ingatlanpiacon. Véleményem szerint nagy szükség lenne ennek a szektornak a beindítására, ami kormányzati támogatás és banki finanszírozási hajlandósága nélkül nem lehetséges.

A Jász Múzeumban a Múzeumi Esték keretében 21-én, csütörtökön 17 órai kezdettel dr. Fülöp Tamás levéltár-igazgató tartott érdekes és tartalmas előadást Küry Albertről (1867-1926), JászNagykun-Szolnok megye alispánjáról. • T. R. •

Vetített képek segítettek abban, hogy megérthessük, hogyan válhat egy jászkiséri református család sarja a közigazgatás kiemelkedő – megyénken is túlmutató –, személyiségévé. Olyan emberré, aki megszállottja a közigazgatásnak, ennek a fontos és jelentős szakmának. Küry Albert egyetemi tanulmányai befejezése után közigazgatási gyakornokként kezdte meg pályafutását megyénkben. Szülővárosában szolgabíróként szolgálta a közigazgatás ügyét, majd a megye központjában tevékenykedett különböző jegyzői fokozatokban. 33 éves korában buzgó működésének elismeréseként főjegyzővé nevezték ki. Időközben megnősült, feleségül vette a felvidéki származású Barthus Irént. Nagy erkölcsi erő birtokosa és érvényesítője volt, ezért 1912. június 20-án közfelkiáltással (sic!) alispánná választotta a törvényhatósági bizottság. Korának egyik jelentős szónoka volt. Megörökíttetett a szolnoki Damjanich emlékmű felavatása alkalmával elmondott beszéde, de talán még ennél is nagyobb hatású Horthy Szabolcs, a háborúban elesett jeles személyiség temetése alkalmából tartott emlékezése. A felépítés és a gondolatok megfogalmazása egyaránt magával ragadta a megjelenteket. Számos beszéde ismertté vált az alapos kutatások nyomán, és kibontakozott a hallgatóság előtt a világról sokat tudó és átélő személyiség arculata, aki ragyogó szónok és kiváló közigazgatási szakember volt szülővárosa és megyéje üdvére. Az első világháború, a Nagy Háború nagyon megnehezítette Küry Albert és övéi életét. Meg kellett érnie, hogy a természetes életvitel szinte minden eleme megroppant, szétesett, és ennek következtében a józan törekvések érvényesítése olykor szinte lehetetlenné vált. Vigasz volt talán a szinte lehetetlen körülmények között, hogy megyénk fogadhatta azt a török delegációt, amely közigazgatásunk tanulmányozása céljából érkezett hazánkba 1917-ben. Ez azt jelentette, hogy Küry Albert szinte a legjobb alispánnak számított hazánkban. Nagy szerepe volt az ötven százalékos hadinyereség-adó elfogadtatásában is. A híres XXIX. törvényt ő terjesztette be Tisza István kormányához. Alispáni jelentéseiből is kaptunk ízelítőt. Olvas-

Az esküvők ideje Esküvői melléklet sorozatunkban ezúttal az italok beszerzési lehetőségeit fogjuk áttekinteni. Vannak olyan vendéglátó egységek, ahol lehetőség van a tömény szeszeket bevinni, így csak a felszolgálási díjjal kell számolni. Ebben az esetben, mindenképpen érdemes a vendéglátó egység vezetőjével tisztázni, milyen feltételekkel tudja befogadni az italokat. Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a szükséges ital mennyiség kiszámításához, mert az a tapasztalat, hogy rengeteg felesleges költség keletkezik az italok mennyiségének nem megfelelő beszerzéséből. Először is érdemes röviden áttekinteni a vendéglistát

hattuk, hallhattuk, milyen nehézzé váltak a létfeltételek a háború következtében, és érzékelhettük a hadi helyzet közvetlen hatását is. Többször nyugdíjba akart menni, végül 1919. augusztus 23-án sikerült. Fizetése teljes összegét kapta nyugdíjul. Segíteni akarták adományokkal, de ezeket nem fogadta el. Felesége a háború alatt sebesülteket gondozott, és egyéb jótékonysági intézkedéseket foganatosított. A román megszállás idején lakása megsérült, csak később tudott újabb lakást kapni. A súlyos évek megtépázták egészségét, és 1926 márciusában meghalt. Kinevezése centenáriumán emléktáblát helyezett a levéltár és a jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület a szolnoki levéltár falára.. Előadónk vetített képen mutatta be a levéltár kutatási területeit. Utalt arra, hogy az első világháború százados évfordulóján több kiállítás és megemlékezés érzékelteti majd, hogy élték meg eleink a mindmáig ható eseményt. Majd számos hozzászólás következett. Különösen Bolla János jászkapitány beszélt arról, hogyan lehetne emlékeinket megőrizni a következő generációk számára is. A kutatás valódi rendeltetése az emlékállítás és a hagyományőrzés. Ehhez persze széles körű összefogás szükségeltetik. Dr. Fülöp Tamás szólt arról a 168 levélből álló relikviáról, amely nyilvánvalóan bizonyítja, hogy a háború miatt az egymástól elszakított házastársak a napi gondok megbeszélését érezték a legfontosabbnak. Külön színfoltja volt az összejövetelnek, hogy jászkiséri vendégek is érkeztek Szüle Katalin vezetésével. Dr. Küry Albert, a jeles jász emlékének idézése újabb munkára serkentette a megjelenteket, hisz eszmét cseréltek az alig száz éve történtekről, megszenvedett múltunkról. a következő szempontok szerint: Ki az, aki egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. Össze kell írni, általában mit fogyasztanak szívesen a kedves vendégek. Ezek után meg kell nézni, hogy egy főre mennyi ital jut. Ha túl nagy az egy főre jutó szeszesital mennyiség, már a beszerzéskor érdemes csökkenteni. Az alkoholfogyás minden esetben függ az időjárástól. Hideg időben több tömény szeszt, míg ha nagyon meleg van, több sört fogyasztanak a vendégek. Egy főre 1-1,5 l sörrel, 2-3 dl tömény szesszel, 1-2 l üdítővel és 1-1 pohár pezsgővel számolhatunk. Az italokat érdemes ott beszerezni, ahol lehetőség van a bizományos vásárlásra, tehát a fel nem bontott italokat visszavásárolják, költségeink további optimalizálását elősegítve.


Szabadidő�/�Ügyeletek

6. oldal

2013. február 28.

Még látogatható Túri Attila kiállítása Az Ybl-díjas építész, Túri Attila kiállítása nyílt február 15-én a városi könyvtár kamaratermében. Városunk főépítésze, Alvári Csaba megnyitó beszédében kiemelte az utánpótlás fontosságát és méltatta a kiállítást, a kiállítót: „Jó az, hogy valakinek az építészetében van filozófia és világlátás.” A JVV Zrt. kommunális ágazatának dolgozói gallyazták a Rákóczi úti kerékpárút melletti fákat. Itt van a tavasz? (Fotó: Sárközi János)

Jász Trió TV�–�A Jászság közelebbről 18.30 Kukkantó 19.00 Berényi Hírmondó 20.00 Apáti Hírmondó 21.00 Fényszaruról jelentjük 22.00 Fényszaruról jelentjük

Február 28. (csütörtök) 06.00 Apáti Hírmondó 08.00 Értékőrző 08.30 Képújság 17.30 Lovassy Esték 18.30 Épí-tech 19.00 Berényi Hírmondó 20.00 Berényi Hírmondó 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Berényi Hírmondó Március 1. (péntek) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Berényi Hírmondó 08.00 Épí-tech 08.30 Bencze Show: Réz András 09.00 Képújság 18.30 Kukkantó 19.00 Fényszaruról jelentjük 20.30 Berényi Hírmondó 21.30 Berényi Pillanatok 22.00 Fényszaruról jelentjük Március 2. (szombat) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Fényszaruról jelentjük 08.30 Kukkantó 09.00 Berényi Hírmondó 10.00 Képújság 16.00 Kukkantó 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu

Március 3. (vasárnap) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Fényszaruról jelentjük 09.00 Kukkantó 10.00 Értékőrző 11.00 Képújság 16.00 Értékőrző 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kukkantó 19.00 Berényi Hírmondó 20.00 Kukkantó 20.30 Értékőrző 21.00 Kívánság Batyu Március 4. (hétfő) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Kukkantó 08.00 Értékőrző 08.30 Képújság 18.30 Tükörképben 19.00 KOSÁRLABDA: Kaposvári KK–Top Cop Security Jászberény 20.30 Bencze Show: Varnus Xavér

21.00 Épí-tech 21.30 Berényi Hírmondó Március 5. (kedd) 06.00 KOSÁRLABDA: Kaposvári KK- Top Cop Security Jászberény 07.30 Épí-tech 08.00 Kukkantó 08.30 Képújság 18.00 Épí- tech 18.30 Bencze Show: Varnus Xavér 19.00 Lovassy Esték 20:00 Tükörképben 20.30 Épí-tech 21.00 KOSÁRLABDA: Kaposvári KK- Top Cop Security Jászberény Március 6. (szerda) 06.00 Apáti Hírmondó 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Értékőrző 08.30 Képújság 18.00 Kívánság Batyu 19.00 Apáti Hírmondó 20.00 Apáti Hírmondó 20.30 Értékőrző 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Apáti Hírmondó Műsorainkat megnézheti a www.jttv.hu weboldalon is.

Ügyeletek Gyógyszertárak március 5. kedd Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635

február 28. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368 március 1. péntek Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834

március 6. szerda Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban március 7. csütörtök Thököly Gyógyszertár

március 2. szombat Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban Tel.: 506-930 március 3. vasárnap Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 március 4. hétfő Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382

Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/�221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/�221-304 Fogászati ügyelet

Heti pihenő-, munkaszüneti és Központi felnőtt és ünnepnapokon: gyermekorvosi ügyelet: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. Jb. Thököly út 13. Hétköznap: 18-tól 8 óráig. szám alatti rendelőben. (tel: 56/�210-130) Tel.: 0656/�221-304. Gyermekorvosi ügyelet Hétvégén, pihenő- és szombat, vasárnap a ünnepnap: 8-tól 8 óráig Thököly úti rendelőben (24 órában) 8-tól 18 óráig lesz. Tel.: 0656/�221-304

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: 3630/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó K. Enikő, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelés: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

• m. t. •

életüket, és 150 ember szenvedett maradandó égési sérüléseket. Ebben a helyzetben kellett a megbízott építészeknek felmérni a károkat és terveket készíteni. „El kellett hitetni az emberekkel, hogy lesz itt élet!” Az építkezést választó szerencsétlenül járt családok 15 ajánlati tervből választhattak, mások az elvesztett ingatlan értékét megkapták és új ház vásárlására költhették.

Makovecz Imre tanítványát, Túri Attilát válságkezelő munkájáért 2011-ben az Év építészévé választották. Miklós Imola, Gulyás Bálint és Nagy Ádám egyetemi hallgatók a nyári építőtáborról szóló fényképes beszámolóval színesítették a megnyitót, ahol gyakorlatukat töltötték. A kiállítás megtekinthető március 8-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Túri Attila a 2011-es vörösiszap-katasztrófa utáni újratervezés és újjáépítésről tartott előadásában nemcsak képeken szemléltette a szörnyűséget, hanem az ott élők érzéseit is megosztotta a jelen lévőkkel. Az őszinte vallomások hallatán többeket érzékenyen érintett a nehéz helyzetbe került emberek sorsa. A MAL Zrt. ajkai timföldgyárának kiszakadt tározójából hétszázezer köbméter maró lúgos vörösiszap öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely több utcáját 2010. október 4-én. Tízen vesztették

Egy jó Isten rossz világában élünk? „Hogyan engedheti meg Isten, hogy ilyesmi történjen?” – teszik fel mostanában egyre többen a kérdést, vallásosak és nem hívők egyaránt. Háborúk, katasztrófák, ámokfutók lövöldözései iskolákban… minden jel arra mutat, hogy ha egyáltalán létezik egy Isten, akkor legalább is közömbösséggel szemléli az emberi faj szenvedéseit. Hisz hogyan is engedhetné meg mindezt egy jó Isten? Erre a kérdésre kerestük a választ az Életigen Klubban február 21-én, csütörtökön, a városi könyvtárban. • Sándor Eliza • A program egy előadássorozat újabb részeként lett meghirdetve, azonban aki elment, inkább afféle szemináriumon érezhette magát. Egy körülbelül tizenöt fős – korban és nemben is vegyes – csoport bensőséges beszélgetése volt ez a címben felvetett témáról. Ehhez a Bibliát hívták segítségül elsődleges forrásként, s maga az előadó – Suhaj Renáta – kérdéseivel vezette ezt a közös gondolkodást. „Hisztek-e a jóban és rosszban?” „Mi egyáltalán a jó? Létezik-e egy mérce, mely által ez megállapítható?” „Mi lehet a rossz forrása?” Innen elindulva, a Biblia szavait tanulmányozva lelki szemeink előtt egy filmet láthattunk lepörögni. Láttuk, miként fogant meg egy tökéletes környezetben élő, tökéletes lény – Lucifer – szívében a mindent elrontó gondolat: többre képes, mint Isten. Láttuk, hogyan reagált erre – számunkra teljesen érthetetlen módon – a Teremtő, aki bár minden feltűnés nélkül eltörölhette volna e gondolatot, nem ezt tette. E helyett lehetőséget adott a gondolat tulajdonosának, hogy bebizonyítsa igazát: tényleg többre képes Istennél,

saját erejéből. Amint a „film” története tovább fűződött, azt is láthattuk, miként vált ugyanennek a gondolatnak a rabjává az ember, már a kezdetekkor. Miként rontotta meg Ádám és Éva életét az a puszta tény, hogy nem bíztak Isten szavában. Egy résztvevő meg is jegyezte: olyan ez, mint a szülő és a gyerek kapcsolata. A szülő nem azért inti gyermekét: „ne menj közel a kályhához, forró, megégeted magad!” – mert valami jótól akarja megfosztani, hanem mert óvni szeretné. De mit tesz egy gyermek, aki még azt sem tudja, milyen az a „forró”, és milyen „megégetni magát”? Bízik abban, aki szereti őt, és a legjobbat akarja számára, vagy a saját bőrén akarja megtapasztalni, hogy a szülő intő szava nem volt alaptalan? Az első emberpár az utóbbi mellett döntött. A rossz, a szenvedés, a halál – mindaz, amit Isten szeretett volna, ha kimarad az életünkből – így került be az ember világába, így vált természetessé. A film nem ért véget. Az első emberpár óta milliók és milliók szembesülnek naponta a kérdéssel: bízom a Teremtőmben, vagy azt gondolom, bölcsebb vagyok nála, és saját erőmből képes va-

gyok elérni a teljes és tartalmas életet? Egy biztos. Isten nem fog betolakodni az életünkbe, gondolatainkat nem fogja eltörölni – legyenek bármilyen lázadók is azok. Tulajdonképpen ő a legliberálisabb főnök. De a döntéseink következményeitől nem tud megvédeni. Vagy mégis? A képzeletbeli film végén ugyanis egy pozitív ígéretet is megismerhettünk. A paradicsomot tudatlanul lecseréltük egy szenvedéssel teli világra, és megismertük a halált is. Ezt mi már nem csinálhatjuk vissza, bármilyen filozófiát is alakítunk ki magunknak, bármilyen jó emberek próbálunk lenni. Isten viszont mentette, ami menthető. Saját áldozata révén lehetőséget adott nekünk, hogy mégis mellette döntsünk, s egy napon kikerüljünk a szenvedéssel teli életből vissza abba a tökéletes világba, amelyet nekünk tervezett. Ha úgy döntünk… Az előadás véget ért. A Bibliák becsukódtak, az emberek viszont még tovább beszélgettek. Ők jórészt az Élet az Egészségért Alapítvány egy korábbi mentálhigiénés előadássorozatának résztvevőiből szerveződtek klubbá, mely azonban nyitott minden új résztvevőre. Bárki jöhet, akit érdekelnek a testi-lelkiszellemi egészséggel kapcsolatos témák. A kérdéseket a Biblia fényében vizsgálják, ám ez nem zárja ki a nem vallásos érdeklődők részvételét. A beszélgetésbe bekapcsolódhatunk minden hét csütörtökén 17.15-kor a városi könyvtár harmadik emeletén.

Kicsik és nagyok báloztak a bercsényiben 164 „bercsényis” alsó tagozatos kisdiák öltött maskarát péntek délután, hogy az Ifjúsági Ház falai között zenés táncos farsangi mulattsággal űzzék el a telet. • Kárpáti Márta • Az osztályonkénti bemutatkozás alkalmával felvonult a színpadra valamen�nyi ötletes és hagyományos ruhába bújt jelmezes. Megcsodálhattunk számtalan hercegnőt, hastáncost és tündért, találkozhattunk bohócokkal és jó néhány ördögfiókával. A fiúknál még mindig a pókember és a vámpír a sláger, de a focimezt öltöttek is kitettek egy egész csapatot. A tanári kar vállalkozó kedvű tagjai – a gyerekek óriási tetszésére – vasorrú bábának álcázták magukat. Nagy sikert

arattak a saját kezűleg készített kreációk a havas eső, a virágláda, a naplopó, a postaláda vagy a nyalóka. A legtöbb jelmezest felvonultató osztálynak járó, fődíjat jelentő tortát, Edina néni harma-

dikosai falatozhatták be jóízűen, de azért vigaszképp egy farsangi fánkot minden maskarás elmajszolhatott. A felhőtlen szórakozást vidám műsor tette még emlékezetesebbé. A 3. a osztály tanulói verssel készültek, a 4. b osztály, kiegészülve néhány harmadikossal, a népszerű Gangnam Style koreográfia bemutatásával szórakoztatták társaikat. Szűcs Eszter és Kiss Szabolcs, a Jászság Népi Együttes ifjú tagjai táncházat tartottak a kicsiknek. Délután 5 óráig tartott az alsósok bulija, ahol a kisebbek kifulladásig fogócskáztak, a nagyobbacskák a színpadon ropták. Éhüket, szomjukat a szülők által üzemeltetett büfében olthatták a mulatságban megfáradt gyerekek. Hat órától a felsősök vették át a terepet. Ők már természetesen disco-val búcsúztatták a telet.


Ajánló

2013. február 28.

Harminchárom éves közösség

Slammer est Jászberényben, a Lehel Film-Színház színpadán is bemutatkoztak a Slam Poetry Budapest képviselői, akik új műfajban alkotnak véleményt a világról, a társadalomról és érzésekről egyaránt. A slam poetry nem más, mint posztmodern költészet az utca nyelvén, kötetlen stílusban.

A Fehér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai a névadó nyomdokain járnak. Kutatják ennek a művészeti ágnak a jellemző jegyeit, és keresik felhasználásuk lehetőségeit. • s. c. • Hetente két órát töltenek az ifjúsági ház földszinti termében. Náluk jártamkor többen a maguk alakította viseletben munkálkodtak. Rokonra is leltem köztük. Nem csoda, ha az első pillanattól kezdve otthon éreztem magam. Még közelebb kerültünk egymáshoz, amikor ennek a vidéknek a nyelvjárását igyekeztem bemutatni. Vasné Sass Katalin vezetésével kutatják a népi művészet nyomait, és annak elemeiből alkotnak részint új, de a régi látásmód jegyeit megtestesítő csodákat, amelyek akkor is hordozzák a régi látásmód jegyeit, ha egészen más közeg

díszítésére használtatnak fel. Vasné Sass Katalin az eszmei irányító, és mindig sikerül neki és társainak újabb vonásokkal ékítenie környezetüket. A régi színek és formák a modern életviszonyok megkívánta alakzatban, formában is feltűnnek. A közösség együtt alkot. Amit Katalin megálmodik, megtervez, azt munkatársnői formába öntik, megvalósítják. Több közületnek, a Jász Múzeumnak, a városházának is varázsoltak emlékezetesen szép munkákat. Karácsonykor a vezető nagyon értékes ajándékot kapott. A Jézuska hozta neki a népi iparművész címet. Neki meg mindannyiuknak. Közös örömükre. A megyében ketten vehették át a megtisztelő címet. Ha Katalin a következő öt év végén is megkapja, akkor örökös tulajdonosa lesz mindazok örömére, akik részesei a nem mindennapi sikernek. Szívből kívánjuk…

Sárdy János megidézése Derzsi György színművészé az ötlet, hogy zenés napló révén egészen emberközelbe hozza a legendás énekest, Sárdy Jánost. Meskó Zoltán a terv megalkotója, Harangi Mária a rendező. Hármuk munkájaként hallhatta a jászberényi közönség a Szerelmem, Sárdy című sajátos művet a gyulai színház jóvoltából február 24-én.

szerepek, és nagyon népszerűvé vált az egykori kántortanító. Zárásul felcsendült a Rózsalevél… kezdetű szám, amely egyben búcsút is jelentett a sikerekben gazdag pályától, talán az élettől is. Derzsi György kérésünkre elmondta, hogy november eleje óta a művész özvegyének hozzájárulásával mutatja be a műsort. Az özvegy kérésére nem törekedik arra, hogy Sárdy énekhangját utánozza, hanem saját orgánuma révén igyekszik a számok megjelenítésére. Az ő ötlete a műfaj, és ennek megvalósításához nyújtottak segítséget művésztársai. Derzsi György megszólaltatott számos általa énekelt dallamot, hogy a több mint félszáz érdeklődő szembesülhessen emlékeivel, a művész beszédés énekkultúrájával, valamint életének sajátos mozzanataival. Egy-egy mozzanat, az egykor Sárdy János által énekelt szám Derzsi György-i felfogásban, előadásban érintette meg a közönséget. Olykor egészen erőteljes reakciót váltott, és szűnni nem akaró vastaps volt a művész jutalma.

Programajánlatunk Stressz – Az élet nagyszerű próbatételei Február 28-án, csütörtökön 17.15-kor az Életigen Klubban Zsiga Attila tart előadást Stressz – Az élet nagyszerű próbatételei! címmel a városi könyvtárban. Idegenvezető világnap Február 28-án, csütörtökön 16 órakor a Jász Múzeumban az idegenvezetői világnap alkalmából Hortiné Bathó Edit igazgató a múzeum rejtett kincseit mutatja be. Kuláküldözés – a paraszti társadalom felszámolása Február 28-án, csütörtökön 17 órakor a Pest megyei Megyeházán, a Jászok Egyesületének rendezvényén, dr. habil Ö. Kovács József történész tart előadást Kuláküldözés – a paraszti társadalom felszámolása címmel. Négy erdélyi katona Március 1-jén, pénteken 17 órakor a Jászapátiak Baráti Köre szervezésében Négy erdélyi katona tragédiája címmel tart előadást Járvás Judit, Perey-Simon Nadinka, Rizmajer Borbála és Tóth Gábor Jászapátin a Művészetek Házában (Damjanich út 4.). Bonbon Matiné – Nádimuzsika Március 3-án, vasárnap 11 órakor a Budapest Klarinét Quartet vidám gyermekprogramot mutat be a Déryné Rendezvényházban. Előadás közben a gyerekek elsajátíthatják a színházban és koncertteremben való viselkedés alapvető szabályait. Nejcserés támadás Március 3-án, vasárnap két előadással is készülnek a Gergely Theáter művészei, 15 és 18 órakor, a Lehel Film-Színházban, ahol két felvonásban mutatják be a pikáns vígjátékot. Emléktábla a ferences vártanúk tiszteletére Március 3-án, vasárnap 17 órakor ünnepi szentmisével és táblaszenteléssel állítanak emléket a ferences vértanúk tiszteletére a Jászok Egyesülete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a KDNP jászberényi szervezetei és a Jézus Neve Egyházközség támogatásával. A barátok templomában a szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja. Őselemek, őstörvények Március 8-án, pénteken 18 órakor a Világokon át sorozatban Lőrincz Gabriella vendége lesz dr. Simoncsics Péter sebész, akupunktőr, holisztikus orvos tart előadást Őselemek, őstörvények címmel, a városi könyvtár kamaratermében.

Bécsi dallamok pánsípon

Kegye János pánsíp művész több évtizedes pályafutása során az egész világot bejárta, számtalan lemeze jelent meg, legutóbb 2012-ben a Dinasztia, melyet Jászberényben február 22-én mutatott be. A különleges előadás egyediségét a nehézségi foka adja. A Strauss testvérek műveiből összeállított műsorban a zeneműveket Kegye János szólaltatta meg elsőként pánsípon. Az ősi eredetű zeneszerszám kedvelőit évek óta teltházas koncertekkel kápráztatja el, s ezúttal is értő fülekre talált közönségében. A klasszikus bécsi csokor után a koncert stílusosan a Time To Say Goodbye dallamaival zárult, melyet a hallgatóság vastapssal jutalmazott, és a viszontlátás reményében intett búcsút a művésznek.

Nőnapi könyvvásár Március 8-án, pénteken 9 és 17 óra között Nőnapi Könyvvásárt szerveznek a városi könyvtárban, ahol a könyv annyit ér, amennyit vásárlójának megér. Az így befolyt összeg a „Városi Könyvtárért” Alapítvány számláját gyarapítja, melyből új könyveket vásárolnak.

Kétség és ámulat 2013. március 4�-11.

Magával ragadó istentisztelet zenével, színházzal, beszélgetésekkel és az evangélium örömhírével. Az esték témái: 03. 04. 03. 05. 03. 06. 03. 07. 03. 08. 03. 09. 03. 10. 03. 11.

Hol találjuk a boldogságot? Mennyi biztonsági háló kell? Mi köze van a pénznek a hithez? Mi segít, ha szenvedés megkeserít? Enyém, tiéd, senkié – kinek az Istene? Mitől értékesek az értékeink? Mi történik, ha meghal a szeretet? Eltékozoljuk a jövőt?

Időpontja: minden este 18.00-tól 19.30-ig

Vigadtak a viganósok A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola szombat délután rendezte hagyományos farsangi mulatságát a Fürdő utcai ideiglenes próbatermében. A kisebbek jelmezversenye, tombolasorsolása és táncrendje után a nagyobbak maskarás felvonulása és mulatsága következett. A talpalávalót szokás szerint a Zagyva Banda húzta. Oktatók, szülők és tanítványok így búcsúztatták a táncosokra jellemző jókedvvel, vigalommal a telet.

KUTYACHIPEZÉS folyamatosan alapáron 3500 Ft

DR. KISS LÁSZLÓ állatorvos

(Bíró János felvételei)

Helye: Baptista Imaház Jászberény Bercsényi út 45.

5100 Jászberény Bercsényi u. 26/A. 06-30/688-28-52 | 57/411-631

TERME Méz, propolisz, virágpor, méhpempő méhviaszgyertyák.

M LŐI ÉZ

Egyetlen személy, Derzsi György jelent meg a színpadon a Lehel Film-Színház termében. Kibontotta útiládáját, könyveket, feljegyzéseket vett ki belőle, és megkezdődött az élőbeszédből és énekszámokból álló bő egyórás műsor. Feltárta a kántortanítóból lett énekes pályáját, bemutatta személyiségét. Szemünk előtt bontakozott, hogyan lett Sárdy János tanítóból énekművész. Hajóval járt Pestre, hogy az operában csiszolják hangját, kiteljesítsék tehetségét. Egy házaspár szolgáltatta a keretet, amelyből életre kelt a Sárdy János-i sors. Közben felcsendültek a híres dallamok, hogy beleringassanak bennünket az egyre távolodó múltba. Az első operaházi fellépés, majd az operettszínházbeli szereplés. Felcsendült Az asszony ingatag olaszul és részben magyarul. Elementáris sikert aratott a Londonban van hej…, de a Nagy árat kér a sors… kezdetű szám is. Bele tudtuk ringatni magunkat a Mert a szív és az ész együtt mindenre kész… kezdetű szám hangulatába is. Közben felvillantotta a műsor a zsidótörvények érvényesítésének legtragikusabb pillanatait is. Megtudhattuk, hogyan kötött házasságot a jeles művész, és hogyan hatott a háború életükre, sorsukra. Ráköszöntöttek a film-

A slammernek néhány perc áll rendelkezésére, hogy felkeltse a hallgatóság érdeklődését és elgondolkodtassa, esetleg meggyőzze bizonyos nézeteiről. Akár az élet értelméről szóló filozofikus szójátékokkal, akár humoros történetek, filmrészletek segítségével. A műfaj gyökerei a ’80-as évektől indultak amerikai klubokból. Magyarországon hét éve van jelen, kezdetben évente egyszer, majd havi rendszerességgel rendeztek esteket az új műfaj jegyében. Ma már egyre több helyre eljutnak a slammerek, hogy szélesebb körben megismertessék a műfajt. A ritmikus sorok alá a zenét hárman szolgáltatták klasszikus és basszusgitáron, valamint dobon. Egy-egy performanszban a közönségnek is fontos szerep jutott, bizonyos szavak kézjelre történő bekiabálásával. A közönség soraiból három vállalkozó kedvű fiatal fiú is kipróbálhatta magát a színpadon. Rímbe szedett gondolataikat pontokkal jutalmazták a többiek.

Szinte már visszatérő vendégként várja a helyi zenekedvelők köre Kegye Jánost, aki csodálatos pánsíp muzsikájával garantáltan lenyűgözi a hallgatóságot. Így volt ez pénteken is, amikor legújabb lemezéről szólaltatott meg Strauss darabokat a Déryné Rendezvényház dísztermében.

• T. R. •

7. oldal

3 kg feletti rendelés esetén Jászberényben ingyenes házhozszállítás!

Csomor Imre

30/483-0790 csomor.imre@freemail.hu 5100 Jászberény, Sólyom u. 13.


Sport

8. oldal

Szöllősi Szabolcs kilencedszer… Rövid hírek Február 16-17.-én rendezték a Városligeti Műjégpályán a gyorskorcsolya ös�szetett Országos Bajnokságot. Sérülése után sikeresen tért vissza Szöllősi. A férfiak mezőnyében Szöllősi Szabolcs kilencedik alkalommal utasította a mezőnyt maga mögé és lett országos bajnok. A női mezőnyben testvére, Boglárka is indult. Ő a leghosszabb távon, 3000 m-en végzett a 3. helyen. Az utóbbi időben keveset hallottunk Szabolcsról. Sérülése után ebben a szezonban már teljes értékű munkát tudott végezni új edző Györgyi János irányítása mellett. Edzéseredményei kitűnőek, a versenyek azonban hiányoznak. Reméljük, azért sikerül kellő számú versenyen elindulnia és a következő szezonban sikerül megfutnia az olimpiai kiküldetési szintet!

(Fotó: Gémesi Balázs)

Kokavától Gerlitzenig Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy bő tíz évvel ezelőtt nemigen volt olyan iskola városunkban, aki ne szervezett volna sítábort a szlovákiai Kokava Líniára. Mondhatjuk azt is, hogy sokan ott tanulták meg a síelés alapjait. Miután a síelők fejlődése folyamatos volt, így egyre komolyabb pályák meghódítása következett. A SZIE gyakorlóiskola diákjai idén belekóstolhattak mindkettőbe. Január végén az ausztriai Gerlitzen csodálatos pályáin száguldhattak az Apponyi Általános Iskola tanulóival közösen. Közel 100 fővel táborozott a két iskola, ahol szakképzett oktatók segítettek a résztvevőket, hogy tökéletesítsék síelő technikájukat, és felejthetetlen 5 napot

töltsenek a festői szépségű pályákon. Február 10-én pedig másik irányba, Kokava felé indult a síelők busza, több mint 40 fővel. Többségük most ismerkedett a síeléssel, de akadt köztük, aki már a meglévő tudását kívánta még jobbá csiszolni. Az alapok elsajátításában két válogatott sportoló volt a gyerekek segítségére. A napi munka után pedig hatalmas túrákat tettek a nem mindennapi szépségű környezetben és a hatalmas hóban. A táborok sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy mindenki meg tanult síelni, a hazaérkezés után pedig mindenki indult volna vissza! Erre azonban még egy évet várni kell! Jövőre ismét várunk mindenkit! Szöllősi Károly

Magyar Amatőr Jégkorong Bajnokság. Jászberény első számú hoki csapata győztesen fejezte be idei hazai bajnoki meccsét: Jászberény HC – Székesfehérvári Jegesmedvék 8-6. Folytatás a rájátszásban most már a fővárosban, a Jégpalotában. Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság. Lejátszotta utolsó két hazai mérkőzését a Warriors Jászberény jégkorong csapat. Mérleg: 1 győzelem és 1 vereség. Warriors Jászberény – Kecskeméti Sólymok 8-2. Warriors Jászberény – Kanadai Magyar Hokiklub 2-4. A berényi hokisok jelenleg a harmadik helyen állnak. Bűvös kocka verseny. Kocza István ismét remekül szerepelt ezúttal a Danish Open nemzetközi versenyen, egy Lejre nevű kisvárosban. Megnyerte a 3�×�3 az 5�×�5 valamint a több kocka vakon kirakását, az első kettőt egyéni csúccsal. A 4�×�4-es versenyszámban pedig második lett.

2013. február 28.

Már biztos a negyedik hely Újból sporttörténelmet írtak a kosarasok. Marad a főszponzor. • Ács Tibor • Szombaton este a Bercsényi úti csarnokba kilátogató közel ezer szurkoló újfent ünnepelhette Jászberény kosárlabdacsapatát, hiszen sorrendben nyolcadik győzelmüket aratták az NB I A osztályának alapszakaszában. A Földi Sándor által irányított gárda a bevált taktikát folytatatta, azaz az első negyedben „lerohanta” ellenfelét, és utána szép nyugodtan növelte az elején megszerzett előnyt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a nagyszünetre dupla annyi találatot ért el, mint a vendég Zalaegerszeg: 48-24, természetesen ide. A második félidő játéka így már az NBI B-és korszakot idézte, amikor is annyival jobbak voltak ellenfelüknél, hogy egy percig sem lehetett arra gondolni, hogy megszorítják őket. Sőt az ezúttal is harsány publikum azért szur-

kolhatott, hogy meglegyen a végére a 30 pontos különbség. Nos, ez két pont híján nem lett meg, de mitsem von le a sikerből. A hazai edzőpáros ezúttal azt is megengedhette magának, hogy pályára küldje összes cserejátékosát, akik szinte mindannyian pontokkal járultak hozzá a fölényes győzelemhez. TOP COP Security Jászberény – Zalakerámia-ZTE KK 90-62 Ez a győzelem egyben azt is eredményezte, hogy az utolsó forduló eredményétől függetlenül – ami Kaposváron lesz a következő szombaton – már biztos, hogy a 4. helyen zárja az alapszakaszt városunk kosárlabdacsapata. Ez a klub történetében újabb rekordnak számít, azaz szombaton este ismét átírták a fiúk a csapat sporttörténetét. A klub főszponzora, a TOP COP Security a mérkőzés után megállapodott a JKSE-vel, hogy a következő szezonban is ugyanezt a szponzori támogatást nyújtják a csapatnak, mint az idén.

Ír taekwon-do mester Jászberényben

Sakkversenyek Az elmúlt szombaton rendezték Szolnokon a megyei egyéni sakk diákolimpia döntőjét. A hét fordulós versenyt rapid szabályok szerint rendezték. Csak a megyei elsők jutnak az országos döntőbe. A jászberényi versenyzők dobogós helyezései: I. korcsoport: 3. Biró Gergely (NBA) II. kcs.: 2. Baranyi Róbert (Belvárosi) III. kcs.: 1. Német Gábor (SZIE), 3. Csatári Dominik (NBA) IV. korcsoport: 1. Farkas István (LVG), 3. Inges Zénó (SZIE).

Döntetlen a megyei rangadón.

Másnap vasárnap már a megyei sakk csapatbajnokságon döntetlent értünk el. Újszász – Jászberényi Sakk Kör 5 -5. Nyert: Berente Á. Csatári D., Sződi Sz. Döntetlen: Tajti S., Sinka I., Bujdosó B., Pécsi R.

A Magyar Tradicionális ITF Taekwondo Szövetség meghívására érkezett hazánkba Don Dalton VII. Danos mester Írországból. A magyar szövetség elnöke Czeba Mihály (V. Dan) társaságában látogatott el az elmúlt pénteken Vácszentlászlóra, szombaton pedig Jászberénybe. A Jászberényi Sportegyesület Kondor ITF taekwon-do szakosztálya Eperjesi Nándor (III. dan) edző vezetésével a volt Rákóczi úti általános iskola torna-

termében, várta a neves vendéget, több mint 60 harcművész társaságában. Ez a nagy szám abból adódott, hogy a szövetség elnökének klubja a gödöllői dojo tagjai is „besegítettek”. Mintegy háromórás szeminárium keretében tartott oktatást az ír mester, különös hangsúlyt fektetve a küzdelemre. A rávezető gyakorlatok, a védekezésből támadások, támadásból védekezések lehetőségeit elemezte ki gyakorlatban, amit nagyon lelkesen hajtottak végre a tanítványok.

Merész tervek a JSE focipalántáiért Mi fán terem a rulrul? A címmel ellentétben a rulrulok nem fán teremnek, hiszen ők egy színpompás, – Ázsia környéki szigetvilágban őshonos – különös madárfaj képviselői. A fácánfélék közé tartozó színpompás szárnyasok nem túl jól repülnek, ezért idejük legnagyobb részét a földön töltik, ahol szívesen kapargatnak élelem után. Elsősorban rovarokat, férgeket fogyasztanak, de kedvelik a különféle gyümölcsöket is. Szembetűnő színes bóbitát viselnek, többek között ezért is számítanak kedvelt – de ennek ellenére nem túl gyakori – díszmadárnak. Állatkertünkben egészen a múlt hétig nem lehetett találkozni ezzel a fajjal, a napokban állatcsere során egy pár érkezett Jászberénybe a budapesti Tropicariumból. A fiatal madarak állategészségügyi okok miatt még nem foglalták el végleges lakhelyüket, de már láthatóak állatkertünkben.

Folytatás az első oldalról. Az edzői stábban mindenki megfelelő licenccel rendelkezik, emellett két testnevelő tanár, valamint egy óvoda pedagógus is tagja a stábnak. Erre szükség is van, mert az egyesület tíz korosztályos csapatának versenyeztetése, napi gondjainak kezelése, szervezése komoly munkát igényel. Anyagilag egy 2011-ben bevezetett törvény és kormányrendelet, a társasági adókedvezmény (TAO) jelentett és jelent óriási lehetőséget a sport népszerűsítésében, a minél szélesebb alapokra épülő gyermek-labdarúgás megteremtésében. Az edzéseket öt kisebb csapattal teremben tartják, köztük az óvodások, akik már megízlelhették a külső sportcsarnok légkörét. Március elején – amennyiben az időjárás is engedi – már szabadban dolgoznak. Az öt idősebb korosztály végig szabadban készül január óta heti öt edzéssel, valamint felkészülési mérkőzésekkel. A gyerekek nemcsak a focipályán edződnek, hanem kiegészítő foglalkozásként hetente egy alkalommal uszodába is járnak. Nyáron a kisebb korosztályoknak ingyenes focitáborokat szerveznek majd Jászberényben, a nagyobbak pedig a Balaton partján egyhetes edzőtáborban

vesznek részt. De vannak ettől merészebb tervek is. Májusban több csapatuk külföldi labdarúgótornára utazik. Az U10 (2003-2004) Barcelonában egy 100 csapatos tornán szerepel majd. Bizonyára örök élményt fog jelenteni a srácoknak a Barcelona stadionjának, múzeumának meglátogatása és szerencsés sorsolás esetén, akár Messiék aktuális hazai mérkőzését is megtekinthetik majd a Camp Nou-ban. Az U11, U13, U15 korosztály szintén kijut majd külföldre. A tervek

szerint Olaszországban különböző nemzetközi tornákra nevezik majd őket. Ott természetesen valamelyik első osztályú olasz csapat mérkőzésének megtekintése is a programba van iktatva (Fiorentina vagy Bologna), továbbá az egykori legendás Forma 1-es imolai pálya „bejárása” is szerepel az előzetes elképzelésben. Eszes Kornél utánpótlás szakág vezető elmondása szerint, a gyerekek teljes külföldi ellátását, szállását – mindkét esetben – a JSE utánpótlás szakága fedezi.

A felnőtt csapattól – mint azt már korábban hírül adtuk, – „visszatért” Eszes Kornél, így kizárólag az utánpótlásra kell összpontosítania. Köztudott, hogy Németh Gyula újból a jászberényi felnőtt csapatot erősíti. Emellett lehetőséget kapott arra is, hogy tudásából minél többet átadhasson a helyi focipalántáknak, edző lett a JSE utánpótlásában. Mellette még több fiatal edzőjelöltet is bevontak a munkába, mivel beindítottak egy új labdarúgó programot. Egyikük Csirke Dávid utolsó éves főiskolás, testnevelés–történelem szakon. Ő nem idegen a klubnál, hiszen tanulmányai megkezdése előtt a Jászberényi SE játékosa volt tíz éven keresztül. Másik új tréner Németh Norbert, aki szintén nem ismeretlen a focipályán – fiatal kora ellenére – már évek óta a felnőtt csapatban játszik. Rajtuk kívül kiváló hölgy sportolókat, testnevelőket is sikerült megnyerniük programjuk beindításához. Antal Regina a küzdősport világából érkezett, Egerben végzős hallgató, testnevelő edző - pedagógia szakon. Karádi Réka lovasoktató, testnevelés– egészségtan szakon, míg Szöllősi Boglárka úszóedző, korcsolya szakedző, testnevelés–gyógypedagógia szakon végzett a Testnevelési Egyetemen.

Új évf. 2. év, 9. szám  

2013. február 28.

Új évf. 2. év, 9. szám  

2013. február 28.

Advertisement