Page 1

Interjú költségvetés előtt

Új játékos a JKSE-nél

Nőtt a születésszám Jászberényben

Szabó Tamás polgármestertől érdeklődtünk pénzről, hitelről, az adósság keletkezéséről és kezeléséről.

Új kosárlabdázót üdvözölhetünk Jászberényben Dejan Mladenovics, a Factum Sport Debrecen volt játékosának személyében.

E havi egészség mellékletünkben Dr. Bördős Lajost, a szülészet osztályvezető főorvosát kérdeztük saját élményeiről és az osztály sikereiről.

Interjú a 3. oldalon.

Cikk a 12. oldalon.

Interjú és összeállítás a 8.-9. oldalon.

Jászkürt Új folyam 2. év 1-2. szám (XXV./1-2.)

Vízkereszt A karácsonyi ünnepkört lezáró főünnepe a római katolikus egyháznak a Vízkereszt.

2013. január 10.

Újság Jászberény város lapja

Ünnepélyes megnyitó és munkás ismerkedés

Munkába álltak a járási hivatalban

A múlt év utolsó péntekén délre az élő tizenhat Jászságért díjasból tízen érkeztek a jákóhalmi Gazdakör termébe. A házigazda, Fodor István Ferenc és a Jászok Egyesületének ügyvivője, Dobos László fogadta a kitüntetett vendégeket. Jászapátiról Győri Gyula, Kladiva Imre, Molnárné Szikszai Klára, Szikszai Mária, Jászberényből Bathó Edit, dr. Suba Györgyné, Sisa József és Farkas Ferenc, Jászkisérről pedig Szüle Katalin érkezett.

f. f. Néhány idegen nyelvű megnevezése is bizonyítja nem mindennapi jelentőségét. Az Epifánia (latin) megjelenést, megnyilvánulást, látogatást jelen Az isteni gyermek megszületésével Isten bevonult a földi világba, az emberiség történetébe, hogy magához emelje az emberiséget. Németül Dreikönige, azaz Háromkirályok (Innen eredhet a József Attila-i kedves három királyok fordulata is, amely fokozott összetartozást is kifejez.) Az angol megnevezés valamelyes lezárást érzékeltethet: Twelft-nigt: Tizenkettedik éj. Folytatás a 2. oldalon.

Egy nehéz év eseményei Az elmúlt 2012-es évre vis�szagondolva csak a legek jutnak eszembe. A legnagyobb átszervezés, a legtöbb új beosztás és ezzel együtt járó új munkatársak, a legnagyobb tűzoltólaktanya felújítás, leghosszabb száraz, aszályos tavaszi időjárás. Ezenkívül a magánéletben a folyamatos változások, nagycsaládosként a gyerekek boldogulása, most éppen egyszerre három iskolatípusban az oktatási rendszerben történő legnagyobb változásokkal. Egyszóval nem unatkoztunk, a mai Magyarország változásokban teli napjaiban, heteiben és hónapjaiban, rendvédelmi közintézmény vezetőjeként, veszélyes munkát végző munkatársak parancsnokaként mozgalmas éven vagyunk túl.. Ez év január 1-jén 16,5 év önkormányzati fenntartást követően tűzoltóságunk visszakerült az állam közvetlen irányítása alá. Nagy változás ez, mivel szinte az összes kollégám ez idő alatt érkezett erre a munkahelyünkre. Ismeretlen volt az új irányítás, többeknek az új feladatkör, az egységes állami katasztrófavédelmi – kibővített és alaposan átszervezett – feladatrendszer. A jól ismert és a későbbiekben is a legnagyobb részt képviselő tűzoltói, tűzvédelmi munka mellett az új rendszerben megjelenik az eddig részben különálló polgári védelmi és teljesen új elemként az iparbiztonsági feladatkör. Folytatás az 5. oldalon

Kitüntetettek randevúja

•�T. R.�•

is volt az esemény, mert az ünneplő sereg szobáról szobára végigjárta az épületet, minden asztalnál egyesével megismerkedtek – akik bírták az iramot –, az ott dolgozókkal. A mosolygáson bízottal és dr. Szakali Erzsébet főigaz- kívül érdemi kérdések is elhangzottak gatóval, megjelent a Jászság két egyéni az ügyiratok számáról, a kezdeti tapaszparlamenti képviselője, az érintett tele- talatokról. Ez utóbbiból még csínján pülések polgármesterei és jegyzői, szá- akadt, lévén második munkanap az mos állami szerv vezetői. évben, de azért volt. Ugyanakkor meglehetősen munkás Folytatás a 2. oldalon.

A járási hivatalok felállítása az utolsó előtti lépés volt, az államigazgatás teljes átalakítása a kormányablakok országos rendszerének létrehozásával az év végéig befejeződik – hangzott el több megfogalmazásban is a Felső-jászsági Járási Hivatal épületének ünnepélyes bejárásán és átadásán. • halász • Ünnepélyes is volt ez az esemény, hiszen itt volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal több vezetője, élükön dr. Kállai Mária kormánymeg-

Jázmin az első megyei és berényi baba Jászberényben született megyénk és városunk első babája, a kiskörei Besenyei család legifjabb tagja, Jázmin. A kislány január elsején hajnali negyed kettőkor, császármetszéssel jött a világra 54 centiméterrel és 3,3 kilogrammal. A hajas baba és édesanyja egyaránt jól vannak, szombaton el is hagyhatták a kórházat. •�Gergely Csilla�• A szilveszter esti nyugodt tévézést 22.20 perckor a Besenyei család legifjabb tagja zavarta meg, aki jelezte: itt az ideje világra jöttének. Besenyiné Bagi Anita január 3-ra várta csemetéje érkezését, de anyai ösztönei megsúgták, hogy újévi babára számíthat. A magzatvíz elfolyásával szinte egy időben érkezett haza munkahelyéről az édesapa, Besenyei György, így azonnal indulhattak a jászberényi kórházba. A ködös időben csak lassan tudtak haladni, s közben a kismama fájásai is egyre erősödtek. A szülőszoba küszöbét már az újévben lépték át: éppen a Himnuszt hallgatták. A személyzet

azonnal a kismama segítségére sietett. A kötelező vizsgálatok után Dr. Fehér András szülész-nőgyógyász főorvos és Nagy Tamásné Marika szülésznő közreműködésével negyed kettőkor császármetszéssel megszületett Jázmin, 54 centiméterrel és 3,3 kilogrammal.

A csecsemős nővérek elmondása szerint Jázmin nyugodt baba, édesanyja három óránként látja el anyatejjel. A mama és a baba is egyaránt jól vannak, ezért már Kiskörén élvezhetik az otthon melegét. Sok örömet és egészséget kívánunk a kibővült családnak!

Fodor István Ferenc idézte meg az aprószentek ünnepi rendjét, az év végi, immár hatodik találkozó jelentőségét. Majd az ügyvivő emlékezett az utóbbi évben lezajlott jelentősebb eseményekről. Különös levelet olvasott fel Kladiva Imre atya, amely arról tanúskodott többek között, hogy vannak, akik meghatározott személyek kötelességévé tennék a bőséges, tételes adakozást. Ugyanő elmondta, hogyan igyekeznek pénzhez jutni bizonyos polgártársaink, például a kíséri katolikus templom csatornáinak tönkretételével. Folytatás a 3. oldalon.

A tél veszélyei Benne vagyunk a télben, bár a hőmérséklet és az időjárás néha nem ezt mutatja. Ebben a változékony, hol meleg, hol hideg, párás ködös időben – különösen ha a légszennyezettség mértéke is nő –, halmozottan fordulnak elő az alsó – és felső légúti gyulladások, a banálisnak tűnő megfázások és az évi rendszerességgel megjelenő influenza veszélyeivel is számolnunk kell. Jelenleg Magyarországon még nincs jelen az influenza, összesen egy-két beteget regisztráltak eddig, ezzel szemben Nyugat-Európában már tombol a járvány. Az influenza megelőzésére rendelkezésre áll évről évre a megfelelő mennyiségű oltóanyag, amit ősz óta kérhetnek az egészséges és a krónikus betegségben szenvedők egyaránt. Járványügyi szakemberek szerint még most sem késő a védőoltást felvenni. A következő hetekben járványos méreteket ölt az influenza! A naponta jövő – menő frontok, és a párás, hideg levegő jelenti a legnagyobb veszélyt a légzőszervekre. Fontos, hogy a hidegben az orrunkon át vegyük a levegőt, és így már temperált levegő jut be az alsó légutakba, hiszen az orron beszívott levegőt „előmelegítjük” az orr- és a garatrészben. Folytatás a 8. oldalon.


Önkormányzat

2. oldal

Ünnepélyes megnyitó és munkás ismerkedés

Gedei József fóruma

Munkába álltak a járási hivatalban

Gedei József önkormányzati képviselő 2013. január 14-én (hétfőn) 17.30 órakor fórumot tart a Déryné Rendezvényházban. Vendége: Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, a Demokratikus Koalíció Elnöke.

Fontos változások a helyi adózásban Tisztelt Adózók! Jászberény Város Önkormányzata 2012. november 30-án módosította a helyi adókról szóló 46/2011. (XII. 22.) rendeletét. A módosításról jelen tájékoztatóval kívánunk információt nyújtani. 2012. évtől a nem lakás céljára szolgáló építmények után a használati cél szerint, sávosan meghatározott adómértékek alapján kellett az építményadót fizetni. 2013. évtől a használati célok bővülnek a hitelintézeti, pénzintézeti, biztosítási és üzemanyagtöltő állomás célra szolgáló kategóriával, mely esetében az adómérték 1 600 Ft/m2. Felhívjuk a figyelmét azoknak az adóalanyoknak, akik az építményeiket hitelintézeti, pénzintézeti, biztosítási és üzemanyagtöltő állomás céljára hasznosítják, hogy 2013. január 15-ig újonnan bevallást kell tenniük az érintett épületekről, épületrészekről! További építményadót érintő módosítás a jogerős bontási engedéllyel rendelkező használaton kívüli adótárgyakat érinti, melyeknél az adó éves mértéke 2013. évtől 0 Ft/m2. Önkormányzatunk a magánszemély kommunális adójában 2013. évtől az adó éves mértékét az adóalanyok állandó lakcíme alapján határozta meg. A Jászberényben állandó lakcímmel és 70 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakással rendelkező adózóknak 2013. évtől nem kell kommunális adót fizetni. A 70 m2-t meghaladó,140 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakás esetében 6 000 Ft, a 140 m2-t meghaladó 210 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakás esetében 12 000 Ft és a 210 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás esetében 24 000 Ft maradt az adó éves mértéke. A Jászberényben állandó lakcímmel NEM rendelkező adózók esetében 2013. évtől nőtt a kommunális adó éves mértéke. A 70 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakás esetében 18 000 Ft, a 70 m2-t meghaladó 140 m2-t meg nem haladó hasznos alapterületű lakás esetében 24 000 Ft és a 140 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás esetében 26 600 Ft kommunális adót kell fizetni. A magánszemély kommunális adójában az adómentesség szabályai 2013. évre nem változtak, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adómentességet minden évben kérelmezni kell a jövedelem-igazolásokkal együtt. Az adómentesség elbírálásához szükséges adatlap irodánkban személyesen átvehető, vagy honlapunkról letölthető. A 2013. évi nyomtatványaink letölthetőek és elektronikus formában is beküldhetőek a Jászberény város honlapjáról: www.jaszbereny.hu/hivatal��/�E-ügyintézés�/�elektronikusan indítható vagy letölthető nyomtatványok menüpontból. Az adókötelezettségekkel kapcsolatos kérdéseikkel keressék Adóigazgatási Irodánkat telefonon a 57/411-981 számon, illetve ügyfélfogadási időben a Rákóczi út 42-44. szám alatt szívesen állunk rendelkezésükre. Dr. Gottdiener Lajos jegyző

A Jászkürt Újság digitális formában elérhető: www.issuu.com/jaszkurtujsag Köszönetünket fejezzük ki a családtagoknak, rokonoknak, a Szentkúti Templom Egyházközösség tagjainak, barátoknak, munkatársaknak, főzetőknek, szomszédoknak, ismerősöknek, akik Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagyapánk

SZABÓ PÉTER 1936-2012 gyászszertartásán megjelentek, részvétnyilvánításukkal gyászunkban osztoznak. Köszönjük a IUSTA Temetkezési Kft. segítségét.

Szerető Családja

Köszönetnyilvánítás Köszönjük, hogy Férjem, Édesapánk

PESTI ISTVÁN

Kegyeleti hirdetések a város lapjában Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Fürdő u. 5-7.

Vízkereszt Folytatás az első oldalról. A Három királyok, azaz a napkeleti bölcsek felismerik a gyermekben a várva várt királyt, a Megváltót. A három bölcs személyében az emberiség járul a Megváltó elé. Az adományok hódolatot fejeznek ki. Ez lehetséges magyarázata annak, hogy a három királyt és más hódolókat csillag vezeti Betlehembe, a betlehemi istállóba. Ünnepeljük ezen a napon az isteni gyermek megkeresztelését is. A hagyomány szerint János a Jordán vizében keresztelte meg Krisztust, és ezzel megszületett az első szentség, amely tartozéka életünknek mind a mai napig. A Vízkereszti himnusz pontosan, szinte megható módon foglalja össze a három csodálatos eseményt: három csodával ékes napot ünneplünk: ma a csillag a bölcseket a jászolhoz vezette, ma borrá vált a víz a menyegzőn, ma úgy akarta Krisztus, hogy a mi üdvösségünk kedvéért János megkeresztelje őt a Jordánban, alleluja. A római katolikus egyház ezen a napon vizet szentel, és megáldja lakásainkat. Régi szokás a Jászságban is, hogy ebből az alkalomból szentelt vizet vittek az otthonukba, hogy szükség esetén segíthessenek a válságba került családtagokon.

Emlékezünk Drága Gyermekünk,

Kovács Péter (1975-2005)

temetésén megjelentek, gyászunkban együttérzésüket fejezték ki.

2012. december 28. napján elhunyt. Fájó szívvel búcsúznak tőle munkatársai

ebédlőben folyt a diskurzus. A járási Dr. Szakali Erzsébet megyei hivatalhivatal vezetője röviden összefoglalta vezető főigazgató szakszerű összefogaz intézmény struktúráját. Elmondta, lalójából kiderült, hogy a két jászsági hogy a lakosság munkaügyi, állategész- járásban nem lesz építésügyi részleg, ségügyi, népegészségügyi, földhivatali ebben a tekintetben a szolnoki járásra és gyámügyi kérdésekben fordulhat a szorulunk majd. szakigazgatási szervekhez. Az ügyfélA találkozó végén a Védelmi Bizottközpontúság jegyében a hivatal kisebb- ság átadás-átvételi jegyzőkönyvét írta nagyobb mértékben decentralizáltan alá az átadó Szabó Tamás mint polépül fel. A másik két városban, Jász- gármester és az új járási vezető. Eme árokszálláson és Jászfényszarun állandó esemény hátterében az áll, hogy janukirendeltség lesz, ahol helyben intézik ár 1-jétől a védelmi bizottság vezetője hasonló komfortossággal, mint Be- mindenütt a járási hivatal vezetője lett. rényben az okmányirodai, gyámügyi *** és szociális-igazgatási feladatokat. Az Bő fél évszázad legmélyebb és legátügyfélforgalom és az ügyfelek száma fogóbb reformja teljesedik ki Magyaralapján állandó ügysegédi kirendeltség országon a január elsejével újraindult lesz Jászjákóhalmán és Pusztamonos- járási rendszer kialakításával – jelentor-Jászágón, eseti ügygondnok várja tette ki Navracsics Tibor szerdán Zahetente kétszer az ügyfeleket Jásztelken laegerszegen, a zalaegerszegi járási hiés Jászfelsőszentgyörgyön, hetente egy- vatal megnyitóján egy nappal azelőtt, szer Jászboldogházán. hogy Jászberényben is megnyílt a járási A jászsági parlamenti képviselők a hivatal. A miniszterelnök-helyettes, járások kialakulásának gondolatától közigazgatási és igazságügyi miniszter a törvény megszületésén át a jelenlegi elmondta: az államreformnak nem az félelmekig idézték fel személyes em- állam átalakítása a célja, az csupán az lékeiket. Szabó Tamás hangsúlyozta, eszköz, a cél egy olyan államigazgatás, hogy a rendszer lábára állt, ez történeti egy olyan állam kialakítása, amely azopillanat. A járás az ügyfél szemszögéből kat a polgárokat szolgálja, akiknek az a legelső, legközelebbi állomás, ahol adóforintjaiból működik. Az államnak az állammal találkozik. Szakmaisá- pedig „nem lehet más célja, mint hogy gát megváltozott körülmények között segítse Magyarország polgárainak érvéugyanolyan a munkája az itt dolgozók- nyesülését”. nak, mint eddig, ezért is indokolatlan A 2010 óta zajló átalakítási folyamat az aggodalom az újtól. Pócs János közös „nemcsak az intézményépítés, az állammunkára hívott fel, és plasztikusan vi- igazgatás területén, de a jogalkotásban lágította meg azt a gondolatot, hogy az és az állami működés kultúrájában is állam van értünk és nem fordítva. Ez a újabb és újabb eredményeket ért el”. pláza-érzés, ahova nem csak a leggazNavracsics Tibor szerint a minisztéridagabb emberek járnak vásárolni. Aki umi rendszer, a területi államigazgatás, bemegy a körülményektől és a sze- a megyei kormányhivatalok és a járási mélyzettől egyaránt fontosnak érezheti hivatalok létrejötte, a kormányablakok magát. Valami ilyen oldott, jó érzés a rendszerének kialakítása és hálózatának cél a járási hivatalokban is a múlt gyo- elterjesztése, továbbá az igazságszolgálmorgörcsös feszengése helyett. tatási reform is olyan folyamat, ameDr. Kállai Mária felidézte Magyary lyek a polgárbarát Magyarországhoz, Zoltán egyetemi tanár, iskolateremtő a polgárbarát hivatalhoz vezetnek. A köztisztviselő ismert ideáját a hivatal- kormány kiemelt célja az állampolgáról. Kiemelte: az a cél, hogy mind a 78 rokat jól szolgáló államigazgatási rendmegyei településen lehessen ügyeket szer kialakítása, ez a járási hivatalok intézni. Ma egy kormányablak van a részeként működő kormányablakok megyében, de hamarosan 13 lesz. felállításával lesz teljes.

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Szeretett Halottunk, Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédikénk,

CSIKÓS JÁNOSNÉ szül. Makkos Ilona (1919-2012)

Megrendülten tudatjuk, hogy a Jászberényi V.V. Zrt. dolgozója,

SZABÓ JÓZSEF

Tisztelettel: Pesti Család

Folytatás az első oldalról. Nem csoda, hogy keresték az ügyfelek a járási hivatalt, ugyanis a jászberényi vezetés jó ideje készült a feladatok szétválasztására, és idejekorán átszervezte részlegeit, egy épületbe csoportosítva a majdani/mostani járási hivatal egységeit, így a városlakók már minden bizonnyal tudják, hogy mit hol találnak majd. Az épületet is a járási központ adta, valamint a bútorzatok, számítógépek is innen származtak nagyobbrészt, ahogy a munkatársak közül is 37en, köztük dr. Dobos Róbert, a hivatal vezetője, a város korábbi aljegyzője. A megye minden járásában, így Berényben és a környező többi településeken is terjesztették azt a 120 ezres kiadványt, amelyben részletesen ismertették a járások lényegét. Ebből is kiderült, hogy a járási hivatalok a települési önkormányzatoktól az államigazgatási feladatok 40 százalékát és mintegy tízezer dolgozót vettek át országosan, és összesen 17 ezren dolgoznak majd a járásoknál. Itt, ennek a járási hivatalnak a keretei között az öt szakigazgatási szervnél 120-an munkálkodnak, a törzshivatal 54 főt számlál. Az épület bejárását követően az

halálának 8. évfordulójára

(1923-2012)

Köszönjük a belgyógyászati osztály főorvosának, Dr. Lippai Józsefnek és az osztály nővéreinek áldozatos munkáját.

2013. január 10.

Fájó szívvel kérdezzük, míg élünk: „Kegyetlen sors, miért vetted el tőlünk?” „A múltba visszaemlékezve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már.”

Emléked szívünkben örökké él Anya, Apa, Kisfiad Emlékező gyászmise: 2013.01.12. este 6 órakor a Nagytemplomban.

temetésén megjelentek, virágaikkal, részvétnyilvánításukkal fájdalmunkban osztoztak. Külön köszönet a Szent Klára Otthon dolgozóinak odaadó, lelkiismeretes gondoskodásukért.

A gyászoló család


Interjú

2013. január 10.

3. oldal

Év eleji interjú Szabó Tamás polgármesterrel

Intézkedéseink helyénvalóak és szükségszerűek voltak Ezekben a napokban egymásnak adják a polgármesteri hivatalban a kilincset a város költségvetéséhez kötődő intézmények vezetői. Készül Jászberény költségvetése. Szabó Tamás polgármestertől ebben az interjúban többnyire a pénzről, hitelről, az adósság keletkezéséről és kezeléséről érdeklődtünk. Persze szóba kerültek más aktualitások, még a kormányzó Fidesz frakció fegyelmezettsége is. • Halász Lajos • • Év elején különösen ki vannak az emberek hegyezve a pénzügyekre, ebben az évben meg különösen számos változás érint mindannyiunkat. A mai lapban mi is hozunk összeállítást a berényieket is érintő legfőbb országos változásokról. Legalább ennyire fontos, milyen lesz a város költségvetése? Én is az országos szintből indulok ki: a Parlamentben december 11-én elfogadtuk az ország idei költségvetését, amit a Magyar Közlöny december 18-án közzétett. A hatályos rendelkezések szerint innen számítva 45 napon belül kell az önkormányzatoknak megalkotniuk és elfogadniuk a saját költségvetésüket az országos büdzsé rájuk vonatkozó számait figyelembe véve. Mi itt Jászberényben határidőn belül, január 30-án beterjesztjük a város költségvetését, az eddigi városi szokásnak megfelelően az elfogadás szándékával. Még az elején vagyunk a folyamatnak, de a megvitatott és korábban elfogadott költségvetési koncepció és a rendelkezésünkre álló adatok alapján kijelenthetem, hogy jól kezelhető költségvetést tudunk alkotni. Azokra a feladatokra, amelyek az ismert átalakítások után nálunk maradtak, biztosítani tudjuk a forrásokat. • Mit jelent ez egy árnyalattal konkrétabban, melyek lesznek a prioritások? A városüzemeltetés elsődleges szerepet fog kapni. Ez azt jelenti, hogy a város, az itt lakók látható élettere, közterületei, közszolgáltatásai és az ezeket rendben tartó cégeink kiemelt figyelmet fognak kapni. A mindennapi életünk jobbítása nem utolsósorban szemléletbeli változást követel, de természetesen oda tes�szük a szükséges, esetünkben jelentős volumennel emelt pénzeszközöket is. Célunk, hogy az állam által átvett, de üzemeltetésre nálunk hagyott intézményeket legalább olyan szinten fenntartsuk, mint az elmúlt évben. Ennek is megvan a fedezete. Nem fog a lakosság semmilyen kedvezőtlen változást tapasztalni sem az oktatási, se a közigazgatási, sem a minket érintő egészségügyi intézményi ellátást illetően. Minimálisan az eddigi szintet tartjuk, de törekszünk a minőségi változtatásra, a szolgáltatások javítására minden területen. • Praktikusan, a gyakorlatban hogyan készül a költségvetés, mennyire széles a bázis, amelyet bevonnak az előzetes egyeztetésbe? Zajlik az egyeztetés minden érintett szereplővel, a cégeinkkel, az intézményekkel. Ez a legtermészetesebb dolog, úgy gondolom. Amiben új szemléletet hoztunk, hogy konzultatív szándékkal megvitatjuk a költségvetést a Menedzser Klubbal és a Gazdasági Tanáccsal is, hiszen mind a bevételi, mind a kiadási oldalon megkerülhetetlen partnereink, rajtuk is múlik a város sikere. • A költségvetéshez kapcsolódik a hír, hogy az év végi, december 20-i adófeltöltés talán soha nem tapasztalt szinten, 300 millió forintra sikerült. Meg tudja polgármester úr erősíteni ezt az értesülésünket? Azt, hogy soha nem volt ilyen, nem hiszem. Volt ennek a városnak olyan éve, amikor iparűzési adóból két és fél milliárdra rúgott a bevétele, aminek pedig nem kis része a decemberi feltöltés során realizálódott. Azt viszont meg

tudom erősíteni, hogy az utóbbi években hasonló mértékű feltöltésre nem volt példa. Az általunk évekre visszamenőleg ismert adatok és a gazdaság állapotának megítélése alapján próbáltuk reálisan megtervezni adóbevételeinket. Amellett, hogy a fejlesztési pénzekből, de ami lényegesebb, működési kiadásokból is megtakarítás mutatkozik, a tervezettet túlteljesítette a bevétel is. Ezért minősítettem a készülő idei költségvetés kilátásait elfogadhatóan jónak. • Egy korábbi interjúban optimistán jellemezte az idei és főleg a következő esztendőt. Ezek az adatok mintha alátámasztanák a derűlátását. Vajon a város gazdasági vezetői is osztoznak Önnel ebben a tekintetben? Úgy érzem, szeretné kimondatni velem, hogy vége van a válságnak, de én ennél óvatosabb vagyok. Jó jeleket láthatunk, pár hónapon belül több zöldmezős beruházás valósult meg a Szekuritásnál, a Dometic hatalmas bázist vett birtokba, készül a Jász-Plasztik nagy csarnoka, új irodaberuházást vesznek birtokba ezekben a napokban az Electroluxnál, és még folytathatnám. Úgy látom, hogy még ezeknek a húzó cégeknek a vezetői is óvatosak, fejlesztéseiket többnyire nem hitelből, hanem tartalékaikból fedezték. Persze a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az előre menekülést jellemzően olyankor szokták a cégek választani, amikor már sejtik, ha nem is látják az alagút végét, azt, hogy tartalékaikat hamarosan újra feltölthetik. • Ha a tartaléknál és azok újratöltésénél járunk, ez a városnak is jól jönne. Reálisan inkább a hitelekről beszélhetünk. Mekkora a város adóssága? Ezt a sváci frank árfolyamának változása miatt egy-egy konkrét napon tudjuk megmondani forintra pontosan. Most december 31-én 2.383.013 ezer forint volt, vagyis nagyon durván kerekítve kétmilliárd négyszázmillió forint. • Egyértelműen lehet-e tudni, hogy ki mennyire adósította el a várost, ki vette fel a hiteleket, vagy reális talaja van a politikusok egymásra mutogatásának? A város könyvei pontosan vannak vezetve, így egyértelmű, hogy a mi ciklusunkban, kifejezetten fejlesztési hitelkeretből az OTP-től 650 millió forintot vettünk fel, ez a mi felelősségünk. A két korábbi ciklus képviselő-testületei által a Raiffeisen, az Unicredit és a K&H bankoktól felvett hitelek még nem törlesztett része ugyancsak december 31-én 1.733.013 ezer, azaz lefele kerekítve egymilliárd 733 millió forint volt. • Mennyit segíthet a tervezett állami adósságátvállalás Jászberényen? Az eddigi ismereteink szerint – viszonylagos jó helyzetünkre való tekintettel –, 40 százaléknyi adósságot vállal át tőlünk az állam. Ennek mértéke így függ az érvényesítendő határnaptól is, de volumenét tekintve 800 millió forint körüli összegről lehet szó. Számunkra ez azt jelenti, hogy a tőketartozásunk csökken, és ezzel az eddigi 240 milliós kamatteher 180 millióra csökkenhet. • A képviselő-testület 1,4 milliárdos hitelkeretet szavazott meg, amiből a fent említett 650 milliót le is hívta a város. Sor kerülhet a további részek igénybevételére is? Van, aki úgy vélekedik, hogy csak olyan

fejlesztéseket lehet megvalósítani, aminek a fedezete már bent van a kasszában. Mi nem így gondolkodunk. Egy kézben tartható, kifejezetten fejlesztési célú hitelt fel lehet venni, ezáltal bizonyos beruházások költségeit 15-20 évre el lehet nyújtani. Nekünk ez a gazdasági filozófiánk. Kikötésünk, hogy szigorúan fejlesztési célból élünk a hitelkeret nyújtotta lehetőséggel, nagyon óvatos és alapos döntést követően. • Tennivaló, fejlesztenivaló pedig akad bőven. Szemben a polgármesteri hivatallal a Bathó-palota gyönyörű fákkal van aládúcolva. Erre is lehet hitelt felvenni? Nincs döntés az épület sorsáról, az aládúcolásról élet- és balesetveszély miatt döntöttünk, és természetesen nem hitelből. Százmilliós tétel lenne a tetőjavítás és a többi szükséges felújítás. Úgy gondolom, hogy erre most nem lesz pénzünk, más megoldásban kell gondolkodnunk. Ugyanakkor gondolkodunk azon, hogy az utcaképet romboló látványt ideiglenesen a palota korábbi kinézetét vagy a tervezett új képét mutató védőhálóval tüntetjük el, ahogy azt a fővárosban is csinálják. •�A Bathó-palotára tehát nincs pénze a városnak. Üres, lakhatatlan. Utóbbi kis túlzással elmondható a város szociális bérlakásainak egy részéről is, amelyek lakói ugyanakkor nem fizetnek. A kettő között erős összefüggés van. Ha nem fizet a lakó, a tulajdonos miből tartsa karban az épületeket, akár magántulajdonos, akár az önkormányzat? A városnak 150 bérlakása van, amelyek közül 50-nek a bérlői halmoztak fel súlyos tartozásokat már a megelőző ciklusokban. Mi úgy gondoljuk, hogy jó gazdái akkor vagyunk a városnak és ezeknek a lakásoknak is, ha ezt a tűrhetetlen, a többséget irritáló jelenséget megszüntetjük. Következetesen fellépünk a jogok mellett a kötelességek, adott esetben a fizetés érdekében is. A sokéves hátralék ledolgozása két évbe telt. Az említett 50 bérlő közül többen kiköltöztek a felszólításunkra, számosan rendezték a hátralékukat, tizenegy esetben került sor lakáselhagyási bírósági eljárás megindítására. Ez hosszadalmas folyamat, de februárban végső szakaszához érkezik ez a majd tucatnyi ügy, és a kiköltöztetési moratóriumot követően élünk is tulajdonosi jogainkkal. Akik nem fizetnek, azokat a lakásokból el fogjuk távolítani. Természetesen megpróbálunk mindenkinek a lehetőségeit figyelembe véve valamilyen megoldást találni. A bérlemények megüresedését követheti a lakások felújítása és arra érdemesült bérlők kijelölése. • Végletes eset volt a Munkás utcai épület, amin csak a dózer segített. Hogy érzi, nyugvópontra jutott az ügy? Nem ismétlődhet meg a város más pontján ugyanez? Az érintett családok elhelyezkedtek, a környéken élők sokéves problémája szűnt meg. Nincs két egyforma eset a városban. A Faiskola utcában például komplex pályázattal, rehabilitációval remélünk segíteni. • Most begorombított a tél: a fenti bérlakásoktól elrugaszkodva van feladata a tél miatt a városnak? A hét végére nagyobb hideget jósolnak. Pontos állapotfelmérésünk van arról, hogy a kikapcsolt gáz miatt például kikre kell odafigyelni. A körülményeket ismerve a tüzelő biztosításában részt veszünk, ilyen szociális akciónk van. Arra buzdítunk mindenkit, hogy ha a környezetében rászoruló személyekről tud,

jelezze nekünk, figyeljünk oda közösen egymásra különösen ezekben a hónapokban. • Talán érthető, hogy éppen a hideg kapcsán miért hozzuk szóba az új óvodát… Az új óvodát birtokba vették a gyerekek. A beüzemelés, a belakás során óhatatlanul adódnak kisebb-nagyobb hibák, amelyeket garanciális keretek között kijavítanak. Ilyen volt a fűtés meghibásodása is, amit egy 35 ezer forintos szelepcserével megoldottak. Hónapokba telik egy ekkora épületnél, mire az apróbb-nagyobb hibák felszínre kerülnek, és minden megnyugtatóan megoldódik, és olyan felhőtlen örömet okoz, mint az átadási ünnepségen. • A sok, pénzügyeket firtató kérdés után egy teljesen más típusúval fejezzük be az interjút: az elmúlt két év lüktető-zakatoló időszakát hogy bírta a kormányzó frakció? A frakcióegység töretlen! Az ellenzéki

rosszérzéseknek lehet az is egyik oka, hogy nem láthatják, hogy esik szét, darabolódik vagy forgácsolódik a frakciónk. Az elmúlt években rengeteg olyan dolgot kellett megcsinálnunk, amiről eleve tudtuk, hogy nem lesz diadalmenet, de lépni kellett. Gondolok a hivatal átszervezésére, a leépítésekre, az intézményi rendszer átszervezésére, intézmények átadására, a különböző, a helyi adózást érintő kérdések átalakítására. Meg vagyunk arról győződve, hogy ezek elengedhetetlen intézkedések voltak. Ezek miatt kaptuk a legtöbb kritikát, de nem helyezkedhettünk az elődök kényelmes pozíciójába, hogy majd lesz valahogy, csak semmi népszerűtlen intézkedést ne hozzunk, mert mi lesz. A mostani 2013-as esztendőre felkészülés folyamata is azt bizonyítja, hogy intézkedéseink helyénvalóak és szükségszerűek voltak. Természetesen vitákba is bocsátkozunk, érvelünk, és ha kell, megvédjük a döntéseinket

Kitüntetettek randevúja Folytatás az 1. oldalról. A legkiterjedtebb vitát a jászok világtalálkozójának soros megrendezése váltotta ki. Minden jász település megrendezte már egy ízben a kiemelkedő eseményt, és 2013-ban új sorozat kezdődik. Eleven eszmecsere folyt arról, hogy mikor rendezzék meg a jeles eseményt, hiszen az eddig választott időpontban nagy hőség fogadta az ünneplőket. (Idén a Humán Erőforrás Bizottság csütörtöki előterjesztése szerint június 21-23 között lesz a rendezvény.) Felvetődött, hogy a kisebb települések számára anyagi alapot kellene létrehozni, mert jelenleg szinte kizárólag a pályázatok sikerén múlik a fontos rendezvény lebonyolításának minősége. Ugyancsak pénzügyeket érint, hogy a jászkapitányok gyakorta látogatnak rendezvényeket, és ez anyagi problémát jelenthet számukra. Problémaként jelentkezett az ország különböző pontjain létező jász kirajzások – Kocsér, Lajosmizse, Újireg stb. –, helyzete. Ebben nem sikerült közmegegyezésre jutni, az operatív bizottság megszervezésében viszont igen. Talán hatékonyabb lehetne a rendezvénysor, ha valamivel kevesebb összejövetelt rendeznénk, mint eddig. Úgy tűnik, a

rendezvénydömping kiolthatja annak egyes elemeit. A Jász Múzeum és a helyi KÉSZ három-három könyv megjelentetéséről számolt be. Megtudtuk ugyanakkor, hogy Jászárokszálláson is újabb kiadvány látott napvilágot az ott született római katolikus papok életéről, pályájáról. Jászjákóhalma mint rendesen, ugyancsak számos kiadvánnyal jelentkezett. Dobos László ügyvivő tájékoztatásából kiderült, hogy a Jászok Egyesületének vezetősége több új taggal bővült – többek között Bognár Mária (Jászjákóhalma) Farkas Kristóf Vince (Jászfényszaru) – személyében. Sisa József színesen számolt be iráni útjáról, melynek során meglelte helyét a két nép kapcsolatának megfogalmazása jegyében megszületett műve. Szóba került az első világháború közelgő centenáriuma. Szüle Katalin több részvevővel együtt az anyaország és az erdélyi magyarság élő kapcsolatáról adott tájékoztatást. E sorok szerzője úgy véli, valószínűleg nem lenne haszontalan, ha egy kicsit feszesebb keretek közé lehetne szorítani a jövőben ezt a családias hangulatú baráti találkozót.


Fórum

4. oldal

2013. január 10.

Kelet és Nyugat határán élünk

Bosszantó füstölgéseink

Nagyon kedves vendégem volt még karácsony előtt. Imets László annak a székelyföldi kis csapatnak a tagja volt, akik a távoktatás keretében szereztek tanítói diplomát. Élete alakulásáról, a távoktatásról, jászberényi kötődéséről kérdeztem.

Valószínűleg a fűtésszámla kiegyenlítése veszi ki a legnagyobb rezsire fordítandó összeget a zsebünkből. Jászberényben csakúgy, mint az ország egyéb településein, a gázfűtést részben vagy egészben kiváltva, az emberek próbálnak pénztárcakímélőbb alternatív megoldásokat találni a téli hideg leküzdésére. Egyre több, esetleg eddig tartalékként funkcionáló kéményből gomolyog füst az ég vagy a szomszéd ablaka felé.

• Farkas Ferenc • •�Honnan jött, kik voltak az ősei? Édesapám gazdálkodó volt. Mikor beköszöntött a kollektív (a termelőszövetkezet erdélyi magyar neve), a család szülőhelyemről, Csíkszenttamásról beköltözött Csíkszeredába. Hároméves voltam akkor. Édesapám állattenyésztő technikus lett. Szeredában jártam iskolába. 1981-ben érettségiztem, és többször jelentkeztem művészi rajzra (Kolozsvár, Jászvásár, Bukarest), de sikertelenül. •�Hogyan tovább? Sepsiszentgyörgyön dolgoztam, majd következett a tizenegy hónapos katonai szolgálat. Ezután Szentdomokosra vetett a sorsom. 1987-ben egy kataszteri hivatalban kaptam munkát. Ennek során kerültem a Duna-csatorna közelébe. 1988-tól 1992-ig egy mozivállalatnál dolgozhattam. •�Mikor került a tanügy (közoktatás) kötelékébe? 1992-ben kezdtem tanügyi pályámat Csíkszeredában. Először németet tanítottam a Petőfi Sándor nevét viselő iskolában. A következő évben, 1993ban kezdődött a jászberényi főiskola vezérelte távoktatás a képesítés nélküli nevelőknek. 1994-ben lettem ennek a képzésnek a részese. •�Hogyan zajlott a távoktatás? Hétvégeken folyt. A nem Csíkszeredában lakók a Tanítók Házában kaptak szállást. A helyi középiskolai tanárok konzulensként játszottak meghatározó szerepet a képzési folyamatban. A jászberényi tanárok havonta jöttek Szeredába, és megtartották a foglalkozásokat, rendszerint a konzulensek jelenlétében. A jászberényi tanárok saját gépkocsijukkal vagy intézeti mikrobusszal jöttek az oktatás színhelyére. Az oktatás anyagi fedezetét magyar, illetve székelyföldi alapítványok biztosították. Ők fedezték a szállásköltségeket is. •�Úgy emlékszem, félévenként több napot töltöttek Jászberényben is. Igen. Ilyenkor az ottani kollégiumban laktunk, és részesei lettünk az ottani oktatási folyamatnak. A gyakorlóiskola nagy segítséget nyújtott a szakmetodika, a tanítási folyamat megismerésében. Különösen az anyanyelvi nevelés megújítására csodálkoztunk rá, de a többi

Értékelő és tervkészítés A Nagy Imre Társaság helyi szervezete a Jász Múzeum kutatótermében december 14-én tartotta évbúcsúztató találkozóját. Goda Zoltán elnök köszöntötte a megjelenteket, és ismertette a szervezet legfontosabb rendezvényeit. Kiemelte az október 24-i irodalmi estet, és megemlítette az október 23-i koszorúzást is. Végül megállapította, hogy rendezvényeik sikeresen zajlottak le. A helyi szervezet folytatja a már megkezdett munkát a Besenyi Vendel helytörténész biztosította lehetőségek kihasználásával. Október 23-a táján terveink szerint előadás hangzik el városunkban Nagy Imre mint ember címmel Jánosi Katalin prezentálásával. Metykó Béla megkezdte a Hűtőgépgyár elődjének 1956-tal kapcsolatos kutatását, és reményeink szerint ennek összefoglaló előadására is sor kerülhet 1913-ban.

tantárgy oktatása is jelentősen elért az itthoni gyakorlattól. A matematika tanítása is felmutatott új vonásokat. Ennek következtében érdekes és tanulságos akár a rövid berényi tartózkodásunk is. Sokat jelentett mindannyiunk számára, hogy megismerkedhettünk a várossal, annak szellemi életével. •�Megmutatták szűkebb pátriájukat a vendégtanároknak? Természetesen. Volt alkalom arra, hogy városunkat és Erdély csodálatos szépségeit megmutassuk tanárainknak. Szinte minden jászberényi tanár otthoMind a szeredai, mind a jászberényi na rejt erdélyi festményt, s ennek kötanárok baráti beszélgetésre hívták vetkeztében intenzíven összefonódik a meg egymást, s ennek következtében két tájegység megjelenítő ereje. Mindrendszeresen megvitatták a felvetődő ez segítette a szakkollégiumi hallgatók problémákat A hajdan összetartozó valóságlátásának fokozatos differenciárészek azonosságai és különbözőségei lódását is. Az egész napos foglalkozások egyaránt helyet kaptak a fehérasztal közösséggé szervezték az évfolyam hallmellett folytatott beszélgetések során. gatóit és tanárait. Az erdélyiek megsejtA városvezetés is részese volt ezeknek hették a Jászság, a berényiek Erdélyora beszélgetéseknek, valamint a tanfe- szág világát. lügyelőség jeles személyiségei is meg- •�Emlékezetem szerint volt más vonatjelentek olykor a rendszerint este zajló kozású erdélyi tábor is… eszmecseréken. Igen, egy névtani. Ők már végzés előtt •�Milyen órán kívüli kapcsolatok ala- álltak. Gyergyószárhegyen szerveztek kultak ki az évek során? tábort az érintetteknek. Egy héten át Csaknem minden szakterület tanárai egész napos foglalkozásokon ismerték és hallgatói részesei voltak valamilyen meg a névgyűjtés elméleti és gyakorszakterület művelésének. Legintenzí- lati problémáit. Terepgyakorlatokra is vebben talán az ének-zene szakterület sor került. A hallgatók főztek ízes ertanárai és hallgatói éreztek késztetést délyi étkeket. A majdnem húsz névtani arra, hogy a nyár egy részét is együtt munka felkeltette a Magyar Néprajzi töltsék Erdélyben. Ennek a rendszeres Múzeum érdeklődését is, és kitüntetésegyüttlétnek a kigondolója dr. Boros sel ismerte el a székelyföldi névgyűjtő Dezsőné Ági néni volt, aki azóta sajnos és feldolgozó munkát. eltávozott az élők világából. Ő igazán •�Szakdolgozata filozófiai tárgyú. Miélte a zenei szépséget, és sikerült felkel- ért a kirándulás a legelvontabb terütenie az élő érdeklődést a hallgatókban letre? is. Igazi társa volt az ugyancsak nagy Érdekel és mindig is érdekelt ez a szakmunkabírású Bernhardt András tanár terület. Címe: Kelet és Nyugat határán… úr, és Thormanné Husznay Mária ta- Sikerült szemügyre venni az erdélyi nárnő is. A szervező és bonyolító taná- magyarság sorsának néhány jellegzetesrok arra törekedtek, hogy mind művel- ségét, lehetőségét a filozófusok konzektebben, teljesebben éljük meg a magyar venciáinak felhasználásával. népzenét és énekkultúrát beleértve Er- •�Élnek még az egykori kapcsolatok? dély ének- és zenei kincsét is. A derű, a Elevenek ma is. Megtaláltuk a módját, hangulat együtt tartotta azokat, akik az hogy összejöjjünk a bennünket barátul éneklés szerelmesei voltak. fogadó jászberényi tanárokkal. Iskolám •�Hogyan hatottak egymásra a képző- számára Cegléden a Kossuth Lajos Gimművészet művelői? náziummal sikerült intenzív kapcsoCsíkszeredában rendeztek közös kiállí- latot kialakítani, Gödöllőn a Chopin tásokat az erdélyi és a berényi művész- zeneiskolával, de a máriaremetei iskola tanárok, festőművészek nagy sikerrel. is fontos partner. Úgy gondolom, hogy A kiállítások módot nyújtottak arra, a három intézmény egy-egy területen hogy az anyaországi és az erdélyi mű- hathatós segítséget nyújthat tanítvávészi látásmód szembesüljön egymással. nyainknak és kollégáinknak.

A tatu és a foci kapcsolata Az állatvilág számtalan különleges képviselője közül egy igazi zoológiai érdekesség képviselője, egy hím matakó érkezett nemrégiben állatkertünkbe. A háromöves tatu legközelebbi rokonaként, a páncélos vendégízületesek rendjén belül az övesállatok családjához tartozó faj. Eredeti élőhelye Dél-Amerika száraz erdői és szavannái. Az egyetlen tatufaj fotó: Jászberényi Állat- és Növénykert a világon, amely képes teljesen összegömbölyödni, ilyenkor megszólalásig hasonlít egy labdára. Talán ez ihlette a 2014–es brazíliai labdarúgó-világbajnokság szervezőit is, hiszen a rangos nemzetközi megmérettetés kabalafigurájává ezt az állatot választották. A fiatal állat – a két állatkert kiváló szakmai kapcsolatának köszönhetően – a prágai állatkert ajándékaként érkezett Jászberénybe.

• Kárpáti Márta • Egy-egy ködösebb, szélcsendes napon a levegő minősége városunkban is súrolja, akár meg is haladja az egészségügyi határértéket. A fűtéskor felszabaduló kén-dioxid, fosszilis tüzelőanyagok égetésekor, a levegő nedvességtartalmával, valamint a kipufogógázokkal keveredve kénsavat képez. Ez súlyosan megterheli a környezetet, melynek hatásai különböző betegségek formájában is visszaköszönnek. Városunkhoz legközelebb Budapesten és Egerben található légszennyezettség-mérő állomás. Az utóbbi városban például január első hetében a szmog a határérték kétszázszorosa volt. Sajnos Berényben is gyakori, hogy kályhákban, kazánokban az egészségre ártalmas anyagokat égetnek. Nem mindenki számára ismert, hogy ragasztóanyaggal kezelt fát – például farostlemezt, parkettát – tilos tüzelőként használni. Természetesen gumit, rongyot, műanyagot sem szabad égetni. Ezek égésterméke súlyosan mérgező, rákkeltő. A fűtőtestből kiszivárgó gőzök is károsak. Melléktermékeik a kéménybe lerakódnak, a kijutó kormos füst, pernye a környezetet terheli. Legális fűtőanyagok, mint fa, szén, szalmabála, pellet stb. tüzelése során is elkerülhetetlen a füstképződés. Csökkenthető a szabadba kiáramló füst mennyisége a begyújtás helyes módjának megválasztásával is. A tüzelőanyagot a tűztérbe felülről lefelé növő vastagságban kell elhelyezni, majd fentről meggyújtani. Csak megfelelően száraz fával érdemes tüzelni. Az égés sokkal hatékonyabb, elkerülhető a nedves fából származó hátrányos lerakódás, a rossz égés miatt kialakuló bűz. Fanedvesség mérő készülék néhány ezer forintért beszerezhető. A legkevésbé környezetszennyező és egyben a legjobb hatásfokú szilárd tüzelési mód a pellet-, valamint a faelgázosító kazán. Az új Központi Óvoda környékén járva tapasztalható, hogy a pellet tüzelésű kazán kéménye alig bocsát ki füstöt. Érdemes odafigyelni a kémények állapotára. A kötelező éves ellenőrzések alkal-

mával lehetőséget kell adni a szakembereknek a vizsgálatra, a kürtők tisztítására. A most életbe lépő törvények értelmében a kémény hibájából eredő károkért a tulajdonos súlyos összegekkel felel. Egészségét és életét kockáztatja az, aki nem engedi lakásába a kéményseprőt. Jászberényben 11 szakember végzi a karbantartási munkálatokat. Sajnos itt is előfordul olyan lakó, akinél évek óta nem tudják a kéményseprést elvégezni. Ilyen esetből adódott a szilveszteri lakástűz vagy a közelmúltban történt CO mérgezés. A Fűtéstechnikai Kft. Jászberényi Kirendeltségéhez 15 település mintegy 6080 ezer kéménye tartozik. A területen a kémények jelentős része rossz állapotú. Az új törvények országosan egységessé teszik a kéményseprési díjakat. Városunkban jelentéktelen összeggel módosulnak az árak – árulta el lapunknak Szász Imre kirendeltség-vezető. A jövőben, ha egy kémény életveszélyessé válik, vagy a környezetét nagymértékben zavaróan füsttel terheli, a katasztrófavédelem szakemberei intézkednek. Néha előfordul, hogy szomszédok jelentik fel egymást füstre panaszkodva – mondta a kirendeltség-vezető. Tudni kell, hogy a kedvezőtlen időjárás, szélnyomás, nedves levegő is befolyásolja a füst útját, terjedését. A nyílászárókat lehetőség szerint zárva tartva, szigetelve elkerülhető a füst lakásba jutása. Ha valakit huzamosabb ideig zavar a szomszéd tüzelési szokása, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályán tehet bejelentést. Ezt követően a Fűtéstechnikai Kft. megvizsgálja, hogy a füstkibocsátó építmény megfelel-e az építési szabályoknak. Amennyiben a kéményt megfelelőnek találják a szakemberek, a bejelentőnek kell kifizetnie 15 000 forintot. A hiányossággal rendelkező kéményre köteles a tulajdonos magasítást építtetni. Azt, hogy mivel fűt a tulajdonos, a kft. munkatársainak nincs módjuk megvizsgálni. Számos esetben előfordul azonban hogy szabályos építésű kéményből is lecsapódik a füst. Ilyenkor nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy a tél egyik velejárója a füst, amit sajnos le kell nyelnünk.

Idős nő halt meg a neszűri tűzben Teljesen kiégett az a ház, melyben egy idős nő életét vesztette, férje pedig füstmérgezést szenvedett december 22-én, szombaton a Neszűr 3-4es dűlő középső járásának közepén. •�munkatársunktól�• Az épület eddig tisztázatlan okból a délutáni órákban gyulladt ki, és a tűzoltók megérkezéséig teljesen kiégett S. Tóth Anikó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint. A házban egy idős házaspár élt, a tűzben az asszonyra rázuhant egy födémgerenda. Holttestére rövid kutatást követően az üszkös romok alatt bukkantak a katasztrófavédelem munkatársai. Férjét a mentők füstmérgezéssel szállították kórházba. A szomszédok ismeretei szerint a szobában lévő korcs kutya kaparhatta a tűzhelyhez a szivacsot, amit valószínűleg kipattanó szikra izzított fel, majd lobbantott lángra. Mindez csak találga-

tás, az eset körülményeinek felderítésére szakértő bevonásával tűzvizsgálati eljárás indult. Az idős férfi a lakhatatlanná vált ház miatt a telken lévő pincében húzta meg magát. Élelmet és ruhát a szomszédoktól kapott. A kutya azóta is eleget tesz házőrzői kötelességének.


Fórum

2013. január 10.

Egy nehéz és örömteli év eseményei Folytatás az 1. oldalról. Ez azt jelenti, hogy a tűzoltói és egyéb műszaki mentési feladat mellett, katasztrófahelyzetek esetén, valamint a veszélyhelyzetekben a speciális védelmi igazgatási feladatoknál is az új szervezet irányít, a helyi önkormányzatok, más állami és civil szervezetek együttes bevonásával. A feladatváltozások mellett a tűzoltólaktanyát és a benne lévő gépjárműveket, felszereléseket, és szakmai eszközöket, berendezéseket át kellett adni az államnak, mely több hónapos leltározási és átadás-átvételi, elszá-

molási munkát jelentett. Eközben az önkormányzat hathatós támogatásával megkezdődött a tűzoltólaktanya épületének külső homlokzati felújítása, amely a legnagyobb beruházás volt az épület felépítése, vagyis 1985 óta. A belső átalakításokat és felújításokat folyamatosan elvégeztük, az udvarunk és szabadidőparkunk saját munkánk révén megújult az elmúlt évtizedben. Utolsó nagy feladatként az ablakszárnyak cseréjével, a külső hőszigetelés és magastető megépítésével az ország egyik legszebb tűzoltólaktanyáét mondhatjuk magunkénak. Köszönet

Tisztelt korábbi polgármester urak! Le kell szállni a magas lóról, és le kell jönni a földre. El kell kezdeni tisztességes párbeszédet folytatni, mert csak ez vezet el a demokráciához. Amit Önök képviselnek, az nem demokrácia. Ezt üzeni Önöknek az új év küszöbén egy 80 éves városlakó, aki az egyetértés reményében békés, boldog új évet kíván Önöknek, a képviselő-testületnek és a város lakosságának. Mindkét volt polgármester ott feszül ma is a képviselő-testületben. Ők különböző ideológiát képviselnek, de sok esetben azonos platformon vannak. Elsősorban a regnáló polgármesterrel szemben konfrontálódnak, okítanak, gúnyolódnak. Sok esetben éket vernek a haladást képviselő testület és a városlakók érdekei közé. Több a kötözködés, mint az egyetértés, a kompromisszumot nem ismerik.

látszatot keltse, hogy neki van igaza. Az önhibáit be nem ismerő két polgármester, mint képviselő ma is aggatja a körmeit a képviselő-testületbe, de legfőképpen a polgármesterbe, azt feltételezve, hogy ez nekik joguk és kötelességük. Sokszor kabaréba illő viselkedésüket csak azért érdemes a TV-ben megnézni, mert ehhez hasonlót esetleg színházi előadásként lehetne elképzelni, na meg a Parlamentben látható.

A jótékony pókerbajnok

mindazoknak, akik ezt elősegítették Van Jászberényben egy fiatalember, akit a városban többnyire a Jászberényi Sakk és támogatták. A 2012. évi 700 köze- Körből, vagy a helyi rokzenei színtérről ismernek. Jászberényen kívül azonban inli riasztás mellett elmondhatjuk, hogy kább „Fricirics” néven emlegetik, hiszen ezen a néven vált híressé a pókervilágban. kiemelkedő, nagy kárral járó tűz- vagy Országos, sőt nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket ért el, de az káresemény nem történt városunkban interneten is jól ismert a neve mind játékosként, mind pókeroktatóként. Annak és a Jászságban. A készenlétben tartott jártunk utána, hogyan lesz egy jászberényi srácból pókerbajnok? gépjárműveink és eszközeink az év során kitartottak, feladatunk végzése • s. e. • •�Úgy tudom, szívesen jótékonykodsz során beavatkozó tűzoltói sérülés nem is. Tudnál erről kicsit bővebben történt. Ez fontos, hiszen mindenkit •�Mi indított el ezen az úton? beszélni? visszavárnak odahaza a családban, a 2007 végén egy barátom megmutatta Tavaly ősszel olvastam egy 14 éves srácról, barátok a focicsapatban és a tűzoltót az internetes pókert, és kipróbáltam. El- aki rákbetegség következtében elvesztette is a munkatársak és vezetők a munka- kezdtem játszogatni nagyon kis tétű já- a karját. Már két éve gyűjtöttek neki egy helyen. A karácsony az év legszebb ün- tékokon. Körülbelül 6-8 hónapig vesztő professzionális karprotézisre, és sikerült a nepe a családok számára, sok tűzoltói játékos voltam, de anyagi hátrányba nem pénz felét összegyűjteniük. Bennem akesemény – amely nem mindig felhőt- kerültem, mivel ésszerűen csináltam a kor megfogalmazódott, hogy a pókeres len, ez sajnos a hivatással jár – és sok dolgokat. Az emberek 90%-a ha vesztés- népszerűségem szeretném hasznos dolmás szép emlék jelenik meg előttem re áll, elkezd pánikolni, és emeli a tétet, gokra is használni. Négy éve vezetek egy ilyenkor. A tűzoltó Mikulás érkezé- hogy visszanyerje, pedig éppen ilyenkor blogot, ami országos szinten is népszerűse, az évzáró bulik karácsonyi hangu- kell csökkenteni. vé vált a pókeresek között. Itt meghirdetlatára gondolok, valamint az elmúlt Sokat gondolkodtam a játék logikáján, és tem egy gyűjtést, és egy hét alatt összejött évekről az illatos fenyőfa, a meghitten körülbelül 8-10 hónap múltán bizonyos a szükséges pénz másik fele. Átadtuk, és fénylő kandalló melege és a gondta- dolgokra rájöttem, s akkor szépen elkezd- sikerült megvenni a fiúnak ezt a karprotélan gyermekzsivaj emlékei keringenek tem nyerő játékossá válni. Nem olvastam zist. Azóta találkoztunk vele személyesen a fejemben. E gondolatok jegyében a könyveket, nem néztem videókat, a saját is. Jó érzés volt, hogy tudtam segíteni, és mozgalmas és legeket tartalmazó évet logikám alapján fejlesztettem magam. hogy a pókertársadalom nagy része megkövetően kívánok minden olvasónak, Számomra a logika nagyon fontos, mivel bízott bennem annyira, hogy komoly ös�Jászberény város lakóinak reményteljes sakkjátékos is vagyok, meg a matematiká- szegeket küldtek erre a jótékony célra. boldog, szép új esztendőt. val is mindig nagyon jól álltam. Egyébként ennek a folytatásaként éppen •�Azért némi szerepe a szerencsének is tegnap voltam egy jótékonysági pókerverFózer Tibor van abban, hogy valaki nyerő játékos senyen, ahol bárki nevezhetett, és a teljes tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető legyen, nemde? díjalap az Együttt a Daganatos GyermekeHa csak egy nap viszonylatában nézzük, kért Alapítványnak ment. Egy többmillió akkor azt mondom, hogy 50% szerencse, forintos protokollra gyűjtenek most, ami 50% tudás. De hosszútávon, mondjuk 1 a legújabb fejlesztésű gyógyítási folyamahónapra, fél évre, 1 évre már 90% tudás, tok megvásárlása leukémiás gyerekek szá10% szerencse. mára. 2-3 népszerű játékost meghívtak Tisztelt képviselő urak, kiszolgált •�Mesélnél nekünk kicsit a legnagyobb – köztük engem is –, és ez egy nagyobb sikereidről? polgármesterek! Jobban tennék, ha a tömeget vonz be. Szívesen mögé álltam folyamatos okoskodás helyett átváltaná- Az első komolyabb eredményem 2011 az ügynek, és egy nagyon jó, baráti légnyarán született a Las Vegas-i világbaj- körű pókerversenyen vettem részt, ahol nak független, pártpolitika-mentes, jó nokságon: 3050 emberből 4. helyezést ér- csak egyetelen győztes volt: az Alapítvány. szándékú – főleg építő és nem romboló – lakosság-barátabb hangvételre. Hig�- tem el. Ez egy meghatározó élmény volt. •�Mivel töltöd az időt, amikor nem pógyék el, hogy amit és ahogy csinálnak, 300 asztallal indult a játék, és a végén csak kerezel? az nem tesz jót senkinek. Ne gondolják, egy asztal maradt. Ott voltunk kilencen, Nagyon fontos számomra a zenélés. Tahogy a bukott polgármesterek munká- és szépen potyogtak ki az emberek. valy néhány barátommal megalapítottuk ját a város lakosságának többsége nem Sok más győzelmem volt még, de legje- a Hendrix Reload zenekart. Jimi Hendrix ismeri és nem értékeli. Volt benne sok lentősebbek közé tartozik, hogy a 2012- feldolgozásokat játszunk. decemberben jó, de volt olyan is, amit szerintem más- es online világbajnokságon 3. lettem, jónéhány koncertünk lesz, valszínűleg képpen kellett volna csinálni. De azt be 2012 májusában pedig a magyar bajno- Jászberényben is, illetve a Kowalsky meg kellene ismerniük, hogy Önök sem vol- ki címet is elnyertem. Ezen a versenyen a Vega évzáró nagybuliján mi leszünk az tak tévedhetetlenek!! az ország leprofibb játékosai vettek részt előzenekar. Decemberben felveszünk Néhány példa: ide tartozik a Csemege meghívásos alapon, ezért ez egy nagyon egy kislemezt, februártól május végéig tömb. Testületi ülésen kigúnyolták nagy szakmai siker volt számomra. egy 20-25 állomásos turnéra megyünk a jelentkező vállalkozót, Balogh Béla és Gara Irén olyan kérdésekkel bombázták, amire még a vállalkozó jogi képviselője sem volt felkészülve. Hozzá nem értő emberek szóltak bele olyan ügyekbe, amiről halvány fogalmuk sem volt. De említhetjük a jégpályaépítés ügyét. Itt megint körültekintés és hozzá nem értés eredményeként egy XXI. századi létesítményt bedugtak a főiskola mögé, ahova se út nem vezet, se parkolója nem tud lenni, a több éve a földön heverő milliós értéket képviselő tetőszerkezetről nem is beszélve. Eladták a hűtőgépgyári bölcsődét, leamortizálódtak a sportlétesítmények is az elmúlt ciklusokban. Az Állatkerttől a bölcsődéig bezárólag egy kiváló sport- •�Ezeken a versenyeken már a nevezési a Kowalsky meg a Vegával. Illetve az előkomplexum kiaknázását szalasztották el, díj is jelentős. Hogyan lehetséges ezt a ző témára visszatérve, december 22-én, ami pénzt hozhatott volna a városnak. hobbit finanszírozni? Budapesten részt veszünk egy jótéÉs ez még csak töredéke az elszalasztott A pókervilágban ez úgy működik, hogy konysági koncerten 4 másik zenekaramíg az ember nem ismert, nincsenek ral együtt. A teljes bevétel az Együtt a lehetőségeknek. Véleményem szerint ezek után csak nagyobb sikerei, addig értelemszerűen kis Daganatos Gyermekekért Alapítványhoz tétben kell játszani, saját tőkéből, olyan egy teendőjük van. Sürgősen szembe folyik be. ülnek Önmagukkal, és a tükör előtt mértékű versenybelépőket megválasztva, •�Akik nagyobb sikereket érnek el, sokfelteszik a kérdést, mit kellett volna ami nincs hatással az ember életére. Ne- szor beszippantja őket egy-egy nagyvámásképpen, jobban csinálni. Addig, kem ez alapelvem: csak olyan tétben sza- ros. Téged mi tartott itt? amíg önmaguk előtt nem tesznek val- bad játszani, ami nincs hatással az életedre. Itt születtem, és itt élek a családommal. lomást, mit miért nem tettek meg, ak- Persze mindenki álmodozik a nagy verse- Nekem Jászberény pont megfelel, nem nyekről, én is. 2010 óta van egy szpon- is kicsi, nem is túl nagy, nem kell órákat kor amikor megtehették volna, nos addig nincs joguk a fent jelzett hang- zorom, aki sok verseny nevezési díját állnom a dugóban… egy hangulatos kisnemet alkalmazni. Erre listás töredék- fedezte, mert úgy ítélte meg, hogy érde- város. Nem gondolkodtam azon, hogy szavazatokkal bejutva a testületbe sincs mes energiát és pénzt fektetni belém. A másik városba költözzem. A barátaim is felhatalmazásuk. világbajnokságra is így tudtam kijutni. Ez nagyrészt jászberényiek. Persze most már Simon Ferenc persze magában foglalja, hogy ilyenkor a vannak új ismerőseim is, de miattuk nem egy idős városlakó díj nagy része is a szponzoré. fogok elköltözni. Szeretem Jászberényt.

Városi közéletünk rákfenéjéről Tisztelt jó szándékú és a mindenkori Lapozzunk vissza Magyar Levente fejlődést elismerő polgártársaim. Nálam három ciklusára: volt benne elfogadhaGedei József novemberi „Hírlevele” ki- tó is meg elfogadhatatlan is, de mégis verte a biztosítékot. Írása tele van gyű- megvalósult. Ilyen az Electrolux mögött lölködő megjegyzéssel és gúnyos hason- megépült elkerülő út. Sehova nem velatokkal. Úgy hat az olvasóra, mintha a zet, a városi forgalmat alig enyhítette. képviselő-testületben ő lenne az okos A meghiúsult jégpálya, a városközpont megmondó ember. Egy hírlevélre azon- elhanyagolása, a buszpályaudvar építéban nem reagálnék, ez csak az utolsó sének eltaktikázása, a virágzó jégsport csepp volt a pohárban. A város nyilvá- tönkretétele, és még lehetne sorolni. nos közéletének rákfenéjéről van szó. Az a szemérmetlen gúnyolódás, amit Mi, városlakók úgy gondoljuk, hogy Gedei képviselő úr megenged magának a beruházások nem egy polgármesteri a polgármesterrel szemben, még a TV-n ciklushoz kötődnek, hanem ciklusokon keresztül is felháborító. Ha úgy gondolátívelők, és a város lakosságának érdeke- ja, hogy a jelenlegi polgármester nem it kell, hogy szolgálják. Nem tisztességes, olyan okos, mint ő, akkor is jobban tenha a volt polgármesterek vagy mások né, ha tisztességes párbeszéd formájában maguknak tulajdonítják az eredménye- közelítené meg a dolgokat – esetleg ket, és elutasítanak mindent, ha nem négyszemközt – nem úgy mint most a az általuk elképzelt irányba mennek a gúny hangján teszi. dolgok. A város ügyét nem lehet maGedei képviselő úrral az a baj, hogy gánügyként kezelni. Ezzel lehet nem „zászlós hajója” ugyan zátonyra futott, egyetérteni, de nem jogosít fel senkit de a lövegállásokból, még ma is, ha tea gúnyolódásra, mint ahogy ezt a volt heti, tüzet nyit minden neki nem tetsző polgármester urak teszik. kezdeményezésre csak azért, hogy azt a

5. oldal


Város

6. oldal

Betlehemes hagyományaink A népi alakoskodás egyik legelterjedtebb változata volt hajdan. A Jászsági Hagyományőrző Egylet Bathó Edit igazgató révén elevenítette fel a városunkban és környékén dívó népszokást. A szerencsések advent idején többször is láthatták előadásukat. •�s. c.�• A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején gyűjtötte össze a neves néprajzos ezt a szokáselemet, majd ehhez folyamatosan felbukkantak új tényezők, amelyek aztán a mostani népi életképben öltöttek testet. A gyűjtők és a hagyományőrzők mutatták be a szépen megformált eseménysort a Szentháromság téri kis színpadon. Nem a régi, általában kamaszok által megformált történéssor kelt életre csupán, hanem beleszövődött a ma számos lehetősége is. Bemutatták a szereplők, hogy éli meg a mai jász családok sora az eseményt magát úgy, hogy a fogadást követően éjféli misére mennek a betlehemeseket fogadó család tagjai.

Behozták a templomocskát az angyalok, majd sorakoztak a pásztorok ös�szesen négyen. Viseletben jelentek meg, és szép jász kiejtéssel fogalmazták meg hírüket és kívánságaikat. A negyedik pásztor nagyothallása következtében nehezebben találta meg helyét az ünnepi mozzanatban. Félreértette mondottakat, majd kihegyezte a vélt megjegyzéseket. Ezzel derűt lopott az egyébként kegyes folyamatba. Az elalvó pásztorok ébresztése még színesebbre sikerült. Szóba került a betleheme-

sek álma, kívánsága, és természetesen ez is a nagyothalló negyedik pásztor esetében okozott derűre okot adó fordulatokat, hangulatokat. Ugyancsak igazi népi hangulatot keltett az éjféli misére készülődés, hiszen össze kellett rendezni magukat, hogy az isteni gyermek születésének szent pillanatát megérhessék, átélhessék. Emlékezetes, kedves szűk fél óra elvitt bennünket eleink világába, hangulataiba, és egyben felelevenítette a jászsági beszédmód számos vonását.

Eseménydús esztendő a jászberényi Háztartási Gépek Szakosztályában „A GTE (Gépipari Tudományos Egyesület) országos szervezete jelenleg több mint hatezer főt számlál. Tagságának szerveződése, országos szinten erősen változó. Több megyében szükséges a tagszervező munka hatékonyságának növelése, főként a fiatalabb korosztály tekintetében” Dr. Igaz Jenő a GTE országos szervezetének ügyvezető igazgatója mondta ezeket a mondatokat a GTE Háztartási Gépek Szakosztály 2012. december 16-án megtartott évzáró összejövetelén. Igaz Jenő hangsúlyozta, hogy Jászberényben a Háztartási Gépek Szakosztály az elmúlt években dinamikusan fejlődött, így létszámát és korosztályi összetételét tekintve ideálisnak mondható. Az Electrolux, valamint beszállítói hálózatához tartozó jászsági cégek műszaki értelmisége alkotja a szakosztály tagságának gerincét. A szakosztály tisztségviselő váltással kezdetett a 2012. év programjának megvalósításához. Vass Attila, a szakosztály elnöke lemondott elnöki tisztségéről, mivel az Electroluxon legfelső vezetése nemzetközi szintű feladattal bízta meg – a porszívó termékvonalon belül – ami tartós, külföldön végzendő munkát jelentett számára. A tagság Lukács Ákost, a porszívó gyár – akkor újonnan kinevezett – igazgatóját kiváló szakmai felkészültsége, nyelvtudása, illetve a GTE iránti elkötelezettsége alapján megválasztotta Vass Attila utódjaként a szakosztály elnöki posztjára és egyben az országos GTE elnökség tagjának is. A GTE Háztartási Gépek Szakosztálya – egyedülálló módon az országban – klubszerű keretek között tevékenykedik. A szakosztály vezetőségének mindenkori célja, hogy az „aktualitások” jegyében szervezett összejöveteleiket alapvetően rendszeressé tegye (legalább negyedévenkénti gyakorisággal), természetesen mindezt oly módon valósítsa meg, hogy egyidejűleg nagyobb mozgásteret nyisson az összejövetelek programjaihoz. A szakosztály éves cselekvési programja 2012. évben rendkívül gazdag volt. A külföldi szakmai program keretében a szakosztály néhány tagja az Electrolux Szatmárnémeti (Románia)

Tűzhelygyárában tett látogatást az év folyamán. A gyártástechnológia, a munkaszervezés, a termékfejlesztés területén szerzett tapasztalatokat a résztvevők saját cégeiknél kamatoztathatják majd a jövőben. Részben a szakosztály működésének köszönhetően 2012. évben megvalósult a Jászság ipari cégeinél – a fröccsöntő ipar területén – ténylegesen meglévő szakemberhiány megszüntetésére tett kezdeményezés. Erről számolhatott be a tavasszal megtartott klubesten Szabó László, a Liska József Erősáramú Szakiskola és Gimnázium műszaki igazgatóhelyettese. A Háztartási Gépek Szakosztály egy-egy céget is vezető tagjainak kezdeményezésére – egyben tevékeny segítségére alapozva – a szakiskola elindította a fröccsöntő gépkezelés oktatását. Az intézmény példátlan gyorsasággal megteremtette minden feltételét nemcsak az elméleti, hanem a gyakorlati oktatásnak is. Az érdekelt szakosztályi cégvezetők a közeljövőben újabb fröccsöntő gép szerszámok átadásával segítik majd a gyakorlati oktatást, hiszen az iskola gyakorló műhelyében már rendelkezésre áll, egy új Engel Victori 50 típusú fröccsöntő gép, minden szükséges kiegészítő elemével együtt. A leendő új szakemberekre pedig számos helyi cégnél igény van, így ismeretük szinte garantáltan hasznosítható lesz. A kezdeményezés az oktatás területén máris jelentős sikernek számít, egyben jelzi a szakosztályi munka eredményességét is. A szakmai előadások keretében az őszi szakosztályi klubesten érdekes program várta a tagságot és a meghívott résztvevőket. A szakemberek érdeklődését volt hivatott kielégíteni a 2010. évben alakult, Minimold Kft. A cég tulajdonosai mérnökök, gépészettel és automatizálással foglalkoznak, akik abból a célból hozták létre a Minimold Kft.-t, hogy a korábbi ötlet alapján, innovatív műanyag fröccsöntő géppel jelenjen meg a piacon. Termékük a Minimold mini fröccsöntő gép, amelynek alkalmazási lehetőségei a kis méretű és prototípus alkatrészek költséghatékony gyártásában van, illetve az oktatás területén alkalmazható előnyösen.

A műszaki érdekességek témakör keretében a Konkoly Elektro Kft. képviselője a Napelemek telepítésének és üzemeltetésének tapasztalatai ipari létesítmények energiaellátásában címmel tartott érdekfeszítő előadást. Egy megvalósult ipari beruházás bemutatásáról volt szó ebben az előadásban. Mint az alternatív energiafelhasználás egyik jó példáján keresztül, nemcsak a szerkezeti kivitelezést ismerhették meg a hallgatók, hanem a termelt áram hálózatra történő értékesítését és a gazdaságossági (megtérülési) számításokat is. A szakosztály tagságának természetesen vannak személyre szabott megbízatásai. Ezek rendre országos szintű programokban való részvételt is jelentenek esetenként. Jobbára cégeik megbízásából, vagy annak képviseletében végzik munkájukat az arra felkért szakosztályi tagok. Ilyen feladat volt például az Electrolux cég megbízásából a Nemzeti Innovációs Stratégia keretén belül, az Alkatrész- és készülékgyártók innovációs együttműködése témakörben összehívott munkabizottságban való közreműködés. A GTE Háztartási Gépek Szakosztálya mint rendező szerv évről évre nagy sikerrel rendezi meg a Műszaki bált. A 2012. évben Szabó Tamás Jászberény város polgármestere – mint meghívott díszvendég – köszöntötte a résztvevőket a protokoll jegyében ezen a rendezvényen, amely mára országos – sőt országhatáron túli – hírnévre tett szert, köszönhetően a remek programnak, a kellemes szórakozásnak és az ehhez illő külsőségeknek. Az évzáró eseményre november végi klubösszejövetelen került sor, ahol az éves munka értékelése történt meg, illetve a 2013. év programjának elfogadásáról döntött a tagság, miközben a vendéglátó Liska József Erősáramú Szakiskola és Gimnázium oktatói laboratóriumait is megtekinthették a jelenlévők. Összességében elmondható, hogy a Háztartási Gépek Szakosztály jó és hasznos programok mentén, cégeket összekapcsoló, a GTE országos szervezetének szellemiségéhez megfelelően illeszkedő, vonzó szakosztályként működött 2012-ben is.

2013. január 10.

Gyermekkarácsony a főtemplomban Fenyőbe, fénybe öltözött legnagyobb templomunk pénteken, 21-én két órára. Sok gyermek – számos karon és ölben ülő – töltötte meg az Isten házát. Rácsodálkoztak a szentek másaira meg a sok emberre. Megjelentek a város vezetői is, valamint Dombi Ferenc atya. •�T. R.�• Szatmári Antalné köszöntötte a megjelenteket, majd városunk polgármestere szólott a gyermekekhez, a szülőkhöz, a kísérőkhöz. Elsősorban a nagycsaládosokat köszöntötte, akik nem gond nélkül nevelik övéiket. Megállapította, városunkban régi hagyomány, hogy a jeles ünnep alkalmából szerény ajándékkal tisztelik meg a város népes családjait. Végezetül kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres új esztendőt kívánt minden megjelentnek. Dombi Ferenc atya is köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a Megváltó a legszegényebbek közé érkezett a rongyos istállócskába, és jászol szolgált neki fekhelyéül. A karácsony legfontosabb üzenete a szeretet egymás és az isteni gyermek iránt, aki után legnagyobb kincsünk a gyermekáldás, hiszen ez ad értelmet életünknek. A Székely Mihály Általános Iskola hat növendéke adott szívhez szóló műsort. Öt kislány és egy fiúcska hegedűvel. Burai Zsolt korát meghazudtoló határozottsággal játszott hegedűjén karácsonyi dalokat

(Pásztorok, pásztorok… Mennyből az angyal… Csendes éj, szentséges éj…). A kis hegedűs az intézmény szorgalmas diákja, aki a helyi zeneiskola növendéke is, és Bernhardt Andrásné tanárnő segíti hozzá a hangszer lehetőségeinek a megismeréséhez. Lányi Lászlóné tanárnő úgy állította össze a kis csapat műsorát, hogy közelebb kerülhessünk a titkokhoz… Szatmári Antalné elmondta, hogy csaknem ezer vásárlási utalványt osztanak szét a rászorultak között. Mielőtt azonban ez elkezdődhetett volna, szép ünnepköszöntő szavak hangzottak el, amelyek arra készítették a megajándékozandókat, hogy figyeljenek az angyalszárnyak suhogására, mert annak megélése jelenthet mindan�nyiunk számára igazi örömet, a titok átélését… A csillogó, érdeklődést sugárzó gyermekszemek életünk igazi örömforrásai, hiszen a világra való rácsodálkozásnak hiteles vetületei…

Diákolimpikonjait köszöntötte a város Az év utolsó napjaiban Jászberény Város Polgármesteri Hivatala immár hagyományosan jutalomban részesíti azokat a sportoló diákokat, akik az év során dobogós helyezéseket értek el a diákolimpiai versenyeken. •�sz. k. m.�• December 20-án Szabó Tamás polgármester, valamint Szatmári Antalné, a Humánerőforrás Bizottság elnök as�szonya köszöntötte azt a 101 fiatalt, akik a 2012. évben sportágukban kimagaslóan szerepeltek. Az ünnepélyes díjátadó nyitányaként Őri István A győztesek című verse hangzott el, majd a Palotásy János Zeneiskola növendékei muzsikáltak testnevelők, edzők és nem utolsósorban a sportolók tiszteletére.

Szabó Tamás dicsérő szavakkal méltatta a gyerekek és felkészítőik teljesítményét. Elismerésben részesítette a pedagógusokat, akik idejüket, energiájukat áldozva hozzájárultak a sikerhez. Gratulált az elért kimagasló eredményekhez, melyek a város sportban elfoglalt hírét növelik. A diákolimpia nem az élsportról szól, – fejtette ki a fiatalokhoz szóló gondolatait a polgármester – de a versenyek nélkül napjaitok kevesebbet érnének! A jövőben hasonló hozzáállást és eredményeket vár tőletek a város. Ünnepi beszéde zárásaként sikereket kívánt a 2013. esztendőre is. Az elismerő okleveleket Szatmári Antalnétól, az ajándékcsomagokat Nagy András városkapcsolati tanácsnoktól vehették át az év kiváló sportolói és edzőik.


Kitekintő

2013. január 10.

7. oldal

Fontosabb változások mindennapi életünkben 2013-ban Változásokkal kezdődik és folytatódik az idei esztendő. Intézményi szervezeti átalakulások, zsebbe vágó tíz százalékos csökkenés a lakossági gáz, a villany és a távhő árát illetően, új és változó adók, kötelező kutyachip. A munkavállalók január elsejétől a teljes egészében hatályba lépő új Munka törvénykönyv szerint dolgozhatnak. Az alábbiakban összeállítottuk a legfontosabb változásokat.

Állami fenntartásba kerültek a köznevelési intézmények

Állami fenntartásba kerültek január 1-jével az eddig önkormányzati köznevelési intézmények, amelyek ezzel beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon – ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő más eszközöket és felszereléseket is – szintén a központ ingyenes használatába, illetve kezelésébe került. Az állami intézményfenntartó foglal­ koztatotti állományába tartoznak az idei évtől a pedagógusok, valamint az oktató és nevelő munkát közvetlenül segítő közalkalmazottak is. A törvény alapján ugyanakkor munkavégzési helyük a tanítási év végéig nem változtatható. A háromezernél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése január 1-jétől automatikusan az állam kötelessége, ám ha az önkormányzat a bevételeiből azt képes finanszírozni, átveheti a feladatot. 83 kistelepülés nyilatkozott úgy, hogy az iskoláját a jövőben is maga akarja működtetni, melyre 55en kaptak engedélyt az oktatásért felelős minisztertől. A háromezernél nagyobb lélekszámú települések közül 227 nyilatkozott arról, hogy a működtetést is átadná az államnak. Közülük 120 vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak iskolája működtetéséhez, a többi 107 pedig mégsem mondott le iskolája működtetéséről.

Állami fenntartásba kerültek a szociális és gyermekvédelmi intézmények

Állami fenntartásba kerültek az eddig a települési önkormányzatoknál működő gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, a pszichiátriai és a szenvedélybetegeket ellátó otthonok január 1-jétől. A változtatás 40 szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt érint, legtöbbjük eddig a fővárosi önkormányzaté volt. A megyei önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi intézményeinek átvétele már egy évvel korábban megtörtént. Az idősek és a hajléktalanok ellátása továbbra is kötelező önkormányzati feladat marad.

Elektronikus úton is kezdeményezhető az építésügyi eljárás

Január 1-jétől az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat már elektronikus úton is kezdeményezhetik a polgárok, az új rendszer a tervek szerint kényelmesebb, gyorsabb lesz, mint a hagyományos, papír alapú ügyintézés. A program lényege, hogy a kérelmeket és a terveket januártól – az ügyfélkapun belépve – az interneten is be lehet nyújtani, az ügyek kezelése pedig elektronikus úton történik. A hatósági ügyintézés során az ügyintézők az úgynevezett ÉTDRrendszerben (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) tárolt elektronikus adatok alapján döntenek. Az új rendszer lehetőséget ad egyebek mellett a határidő-hosszabbítási és a jogorvoslati eljárások kezdeményezésére is.

Járásbíróságokká alakulnak a városi bíróságok

A helyi, városi bíróságok ezentúl járásbíróságok lesznek, a fővárosi kerületi bíróságok viszont megőrzik eddigi elnevezé-

süket. Nem változott a helyi bíróságok száma, székhelye és illetékességi területe, az elnevezés azonban – a fővárosi kerületi bíróságokat leszámítva – a bíróság székhelyéül szolgáló település nevéből és a járásbíróság megnevezésből tevődik össze, így a jelenlegi Jászberényi Városi Bíróság elnevezése január 1-jétől Felsőjászsági Járásbíróság lesz. A január 1-jétől létrejövő egységes szervezetű közigazgatási és munkaügyi bíróságok a fővárosban, illetve megyénként működnek majd, jobbára a törvényszéki székhelyen. A munkaügyi bíróságokkal való intézményi egyesülés nyomán – a munkaügyi perekhez hasonlóan – a közigazgatási perekben is a törvényszékek járnak majd el másodfokon. Az új bíróságok a jogelőd munkaügyi bíróságokon működnek tovább, a kezelőirodák is változatlanul az ügyfelek rendelkezésére állnak, akinek pedig folyamatban lévő ügye van, az külön értesítést kap az eljáró bíróságtól. Január 1-jétől működik az elektronikus bírósági kommunikáció és ügyfélkapcsolat, amelyet a törvényszékek elsőfokú hatáskörébe tartozó ügyekben választhatnak az ügyfelek. Ezekben az ügyekben az interneten – hivatali időn kívül, személyes megjelenés vagy postai út nélkül – lehet joghatályos beadványokat, például keresetet, különféle kérelmeket a bírósághoz intézni. Kézbesítési vélelem áll be akkor, ha a fél a bírósági iratot az elektronikus kézbesítési tárhelyén való elhelyezést követő öt munkanapon belül nem veszi át. Valamennyi eljárás esetében szabály az, hogy a határidőkbe nem számít be az a nap, amelyen a kézbesítési rendszer legalább négy órán át nem működött.

Hatályba lép az új Munka törvénykönyve (Mt.) minden rendelkezése

16 évesnél fiatalabb gyermekük után jár pótszabadság: egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, ennél több után pedig hét munkanap pótszabadság jár. Az apának a gyermeke születését követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár. Az életkor szerinti pótszabadságtól kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni az Mt.-től. A munkáltatóknak évente hét munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadniuk. A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy tartama tizennégy napot összefüggően elérjen. Kollektív szerződés rendelkezhet arról, hogy a szabadság negyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató. Az új Mt. szerint a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. Lényeges változás, hogy megszűnik az átlagkereset; ahol a régi Mt. szerinti átlagkereset járt volna, ott helyette távolléti díjat kell fizetni. A távolléti díj kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni azt a munkabért, amelyre a munkavál-

Bevezetik a tranzakciós illetéket

Éves szinten 10-20 ezer forintot is jelenthet a családoknak a csekkadó, amit a legtöbb bank jelentős mértékben áthárít. Igaz, a folyószámlák között eddig is óriási különbségek voltak, de mostantól még nagyobb figyelmet igényel a legmegfelelőbb megtalálása. Akkor sem érdemes hátradőlni, ha már megtaláltuk a legjobbat, hiszen bármikor változtathatnak a bankok. Az illeték általános kulcsa 2 ezrelék, ami minden elektronikus pénzügyi tranzakciót érint. A készpénzfelvételt ennél nagyobb mértékben, 3 ezrelékkel sújtja az állam.

Büntetik a mikrochip nélküli kutyák gazdáit

Akár 40 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, négyhónaposnál idősebb kutyák gazdáit a január elsejétől életbe lépő, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosításának értelmében. Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január

2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára. laló a távollét tartamára munkavégzés hiányában is jogosult. A munkavállalót távolléti díj illeti meg a többi között a szabadság, a kötelező orvosi vizsgálat időtartamára, valamint hozzátartozója halálakor két munkanapra. A betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár a Munka törvénykönyve szerint.

A fogyatékos emberek foglalkoztatása más Az Mt.-ről szóló törvényt – amely 1992- rendszerben működik es elődjét váltja fel – még 2011 decemberében fogadta el a parlament, s a legtöbb rendelkezése már 2012. júliusával hatályba lépett. Ugyanakkor csak 2013. január elsejétől hatályosak a többi között a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra, a szabadságra, illetve annak kiadására, valamint a távolléti díj számítására vonatkozó rendelkezések. Az új Munka törvénykönyve szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ezen foglalkoztatás időtartama évente maximum 44, beosztás szerinti munkanap vagy 352 óra lehet. Az Mt. szerint ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az új kódex szerint a munkavállaló munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult. Az alapszabadság húsz nap marad, a munkavállalók ezenfelül több jogcímen pótszabadságra jogosultak: életkoruk alapján fokozatosan növekvő számú, de legfeljebb tíz nap pótszabadság jár, fennmarad a gyermekek után járó pótszabadság, de új elem, hogy 2013. január elsejétől igénybevételére mindkét szülő jogosult lesz. A munkavállalóknak

pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek miatt.

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik január 1-jétől a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma, így már több mint 30 ezren dolgozhatnak az akkreditációs tanúsítványt már megszerzett 326 vállalkozásnál. Az új rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók, akik közül többen arra is vállalkoztak, hogy a megváltozott munkaképességűek egy részét - például képzésekkel - néhány év alatt visszavezetik a nyílt munkaerőpiacra. Az új rendszer eleme marad a rehabilitációs kártya, amelynek előnye, hogy az érintett cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális adót.

Tíz százalékkal csökken a lakossági gáz, a villany és a távhő ára

A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről Giró-Szász András kormányszóvivő korábban azt mondta, a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. A kormány Fónagy János államtitkár vezetésével egy négytagú bizottságot is létrehozott a lakossági energiaárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében. A kormányszóvivő a döntéssel kapcsolatban utalt arra, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal

elsejéig kellett elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást, amely során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet (transzpondert) ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbb lesz a magyar eb-állomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is. A chip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta, ez az összeg magában foglalja a transzponder és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt. Az ár nem tartalmazza azonban az állat előzetes vizsgálatának díját, így a beavatkozás költsége a 3500 forinttól akár 9000 forintig jelentős eltéréseket mutathat. A későbbi adatmódosítások már ingyenesek. Januártól minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő kutyák rendelkeznek-e transzponderrel, amennyiben nem, ezt fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha ehhez az állat gazdája nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak ezt jelentenie kell. Ezután a hivatal felszólítja az állattartót, hogy

tegyen eleget kötelezettségének, amen�nyiben ez nem történik meg, úgy felelősségre vonható, és akár 40 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Változások az adórendszerben

Tovább emelkedik a telefonadó. Az adó mértéke magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 700 forintban, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 2500 forintban került maximálásra. 2012-re vonatkozóan az adó maxima magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 400 forint, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 1400 forint volt. A bankadó marad. A hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások 2013-ban is kötelezettek a pénzügyi szervezetek különadójának teljes összegű megfizetésére, továbbá a hitelintézeti különadó és a hitelintézeti járadék is megmarad. A Robin Hood adó emelkedik. Az energiaellátók jövedelemadójának mértéke 31%-ra emelkedik. A helyi iparűzési adó változik. Ettől az évtől a helyi iparűzési adó alapjának megállapításakor az eladott áruk beszerzési értékének és a közvetített szolgáltatásoknak levonhatósága korlátozott lesz. A korlátozás - a kisebb adózók kisebb teherviselésére tekintettel - sávosan, az árbevétel nagyságának függvényében történik meg, azaz annál kevésbé lehet levonni az elábé és a közvetített szolgáltatások együttes értékét, minél nagyobb az árbevétel összege. Közműadó. Új adónemként kerül be az adórendszerbe. Az adót a közterületen és bizonyos esetben a közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett távhő-, víz-, csatorna-, földgáz-, villamos energia-, hírközlési vezetékek után kell fizetni. Az adó alapja a közművezeték nyomvonalának hossza, az adó mértéke 125 Ft/minden megkezdett méter vezeték után. A sertések után is fordított áfafizetés lesz. Fordított adózás a sertéságazatban április elsejétől. A kormány megteremti pénztárgépek adóhatóság általi on-line felügyeletének jogi alapját. Ezek a módosítások 2013. április 1-jén lépnek hatályba. E-útdíj. Júliustól bevezetésre került az elektronikus használatarányos útdíj. Készpénzfizetési korlát. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó havonta termékértékesítés vagy szolgáltatás – áfa felszámítása esetén az azzal növelt – ellenértékeként szerződésenként legfeljebb 1,5 millió forint ös�szegben fizethet készpénzben egy másik pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak. Forrás: Kormányzati portál/MTI/ HVG.hu/Pénzcentrum.hu


Egészség

8. oldal

A tél veszélyei elkerülhetőek

2013. január 10.

Nőtt a születésszám Jászberényben A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy a KRIO Intézet által meghirdetett Törődésért Díjat a jászberényi kórház szülészetének szavazták meg a kismamák. Külön öröm, hogy 2011-hez képest tavaly mintegy 20%-kal nőtt a születések száma. A császármetszések aránya az előző évek adataihoz hasonlóan 32% 764 születésből. Az osztály sikereiről és saját élményeiről dr. Bördős Lajost, a szülészeti osztály vezető főorvosát kérdeztük. •�gergely�•

Folytatás az 1. oldalról. A hideg levegő elsődleges támadási pontja az egész légzőrendszer nyálkahártyáját beborító csillószőrös hengerhám, mely az alapvető öntisztulást bonyolítja le. Ha ez a védőréteg sérül, a bejutó vírusok és baktériumok sokkal gyorsabban okoznak gyulladásos folyamatokat, hiszen sérül a nyálkahártya védőfunkciója. Az igen sokféle vírus, lejutva az alsó légutakba, teljesen le tudja csupaszítani a teljes csillószőrös hengerhámot, melynek az újbóli felépülése több hétig tart. A másik fontos tényező, hogy a kezdetben banális meghűlések és vírusinfekciókat követően a már fulladásos állapotban lévő, sérülékeny nyálkahártyán napokon belül megtelepednek a baktériumok, melyek lényegesen súlyosabb folyamatokat indítanak el. Hogyan védekezhetünk a védőoltásokon kívül az influenza ellen? A patikák polcain számtalan olyan, vény nélküli készítmény sorakozik, melyek a nátha és influenza tüneteit hivatottak enyhíteni, illetve kezelni. Ha a néhány napos „otthoni gyógymód” nem segít, feltétlenül keresse fel mindenki a háziorvosát. Az influenza típusos tünetei a gyors kezdet, végtag- és izomfájdalmak, a magas láz, fejfájás, elesettség. Általában egy hét alatt az influenza meggyógyul, ha tovább tart, akkor sajnos nagyon valószínű, hogy bakteriális felülfertőződés következett be. A leggyakoribb szövődmények az arc- és homloküreg gyulladás, középfülgyulladás, ill. az alsó légutakban kialakuló idült hörgőgyulladás, melynek vezető tünete a kínzó, száraz köhögés, súlyosabb esetben a fulladás. Az influenza legveszedelmesebb szövődménye a tüdő- és/vagy mellhártyagyulladás, amely sok esetben akár halálos áldozatot is követelhet. A megfázásos, ill. influenza tüneteinek jelentkezésekor nem szükséges azonnal a patikába szaladni, és mindenféle – nem olcsó! –, tüneti készítményeket összevásárolni, hiszen vannak olyan hagyományos népi gyógymódok, amelyek most, a 21. században is megállhatják a helyüket, főleg a megelőzés és az enyhe lefolyású légúti betegségek esetében. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány természetes gyógymódot: Eukaliptusz csepp: orrdugulás és köhögés esetén forró vízbe csepegtetve és inhalálva sokat segít a légutak gyulla-

dásának csökkentésében, és a légutak tisztításában, ami megelőzheti a bakteriális gyulladás kialakulását. Hatékonyan alkalmazható a helyiségek párásítására, például a fűtőtestre helyezett vizes törölközőre csepegtetett eukaliptusz. Méz és citrom: torokfájás „kezelésére”, az immunrendszer erősítésére, a gyorsabb gyógyulás, illetve az enyhébb lefolyású betegségek megelőzése érdekében. Közismert, hogy a méz méregtelenítő, immunerősítő és antioxidáns hatású, a citrom magas C-vitamin tartalmával vírus és baktériumölő tulajdonsággal segít például a torokfájás enyhítésében. Fontos, hogy sem a mézet, sem a citromot ne tegyük nagyon forró italba, csak langyosra hűtöttbe, hiszen a túl magas hőmérséklet jelentősen csökkenti ezek igen értékes hatásait. Figyelem! Mézet csak egy évesnél idősebb gyermekeknek adjunk, mert fiatalabb korban allergiát okozhat! Emellett figyeljünk, hogy a napi folyadékbevitel a téli hónapokban is megfelelő mennyiségű legyen, legalább másfél, két liter és megfelelő vitamin és ásványi anyag tartalmú legyen! Miért fontos, hogy az idült légzőszervi betegségekben szenvedő betegek még jobban óvják légzőszerveiket? Köztudott, hogy az aszthmás és krónikus hörghurutos betegek hörgőrendszere folyamatos gyulladásban van, amely fokozza az alsó légúti fertőzésekre való hajlamot, ezáltal az alapbetegség tünetei nagymértékben felerősödnek. Az asztmás és krónikus hörghurutos betegek állapotromlását, a veszélyes téli hónapokban a légúti baktériumok által okozott nagymennyiségű hurut kialakulása okozza. Ez a betegeknél a fokozódó fulladás mellett kínzó köhögés, gennyes köpetürítés és időnként jelentkező láz kialakulásának a tüneteivel jár. Ilyen esetekben szükséges a megfelelő hatásmechanizmusú antibiotikumok kiválasztása és használata, amely kizárólag szakorvosi javaslatra és folyamatos szakorvosi ellenőrzés, illetve állapotfelügyelet mellett lehet csak hatékony. És végezetül egy közismert, de nem mindig figyelembe vett kérdésre kell tekintettel lennünk, ami nem más, mint a folyamatos, a külső hőmérséklethez és időjárási viszonyokhoz igazodó réteges öltözködés, a tiszta levegőn történő napi húszperces séta, és a lakások rövid, de hatékony, rendszeres szellőztetése! Dr. Karmazsin Márta tüdőgyógyász szakorvos, a Jászberényi Tüdőgondozó Intézet vezető főorvosa

•�Melyik szülés volt Ön számára tavaly a legemlékezetesebb? Mindegyik szülés szép és érdekes a maga nemében. Normál szülések érdekelnek jobban, főként a medencevégű, farfekvéses szülések. Ha komplikáció nem lép fel, ezekben az esetekben a természetes szülést javaslom. A farfekvéses szülésre előre fel lehet készülni, mert amelyik baba a 36. hétig nem fordul meg, utána már kicsi az esélye. A magzat medencevégű elhelyezkedésekor általában a császármetszés mellett döntenek, ezért a fiatal kollégák már alig láthatnak faros szülést, így gyakorlatuk sem lehet benne. •�A kismamák és babák milyen ellátásban részesülhetnek az osztályon, hogy hetven kórház közül a jászberényi szülészetet választották a legjobbnak? A vajúdás során lehetőség van homeopátiás készítmények alkalmazására, amelyek térítésmentesek. Alternatív szülőszobáinkon különféle eszközök teszik lehetővé, hogy a kismama a számára legkényelmesebb módon vajúd-

hasson. Izolált, családi szülőszobáink vannak, melyek lehetővé teszik a zavartalan vajúdást egy hozzátartozó jelenlétével, aki legtöbbször az édesapa. Ha nem lép fel komplikáció, akkor a kismama maga választhatja meg a szülés módját: akár kádban, szülőszéken vagy állva. Ezekkel a lehetőségekkel az otthonszülés körülményeit, a természeteshez közel álló szülésmódot igyekszünk lehetővé tenni. •�A KRIO Intézet által felajánlott kétHa nem szükséges, akkor nem alkal- millió forintot mire költi az osztály? mazunk gátmetszést, hagyjuk, hogy Két CTG (kardiotokográf ) készülékkel a szülőcsatorna a maga természetes- bővítjük a műszerparkunkat, melyek a ségében táguljon. Érdemes időt szán- magzati szívhang és méh összehúzódáni a folyamatra, hogy ne sérüljön a sokat regisztrálják. Ennek a műszernek szülőcsatorna. Csodálatos dolog, nagy a kihasználtsága, ezért ötévente ahogy a természet ezt a folyamatot cserére szorulna, amit nem minden megalkotta. esetben tudunk megoldani. Az ára •�Mit jelent a 2012-es Év Szülészete közel kétmillió forint, így a kórház elismerés az Önök számára? is hozzájárul, hogy két CTG-t is beEz egy óriási kitüntetés számunkra, ami szerezhessünk. Sajnos az egészségügy valószínűleg annak köszönhető, hogy mai helyzete nem teszi lehetővé, hogy a természetes szülés hívei vagyunk, és a kórházak le tudják cserélni elhaszigyekszünk megteremteni az otthon- nálódott műszereiket, így a felajánlott szülés körülményeit. Az elismerés egyik segítségre különösen nagy szükség van. jele, hogy a kismamák nemcsak a kör- A megoldást azonban a rendszer átalanyékről, hanem Budapestről, de Veszp- kításban látom, mert a mai viszonyok rém megyéből is érkeznek hozzánk. kilátástalanok.

A kasszaseprés segítette a Szent Erzsébet kórházat

A jászberényi egyházkerületek adatai Az egyházkerületek templomaiban a naptári év befejeztével a hívek számára az egyházatyák számszerűsítve közzéteszik a keresztelők, házasságkötések, temetések adatait. Városunk három katolikus és egy református közösségéből az alábbi információkat közölték: Nagyboldogasszony Főtemplom: Keresztelő: 132 Házasságkötés: 23 Temetés: 195 A 2011-es évhez képest 32-vel kevesebb keresztelőre és 21-gyel kevesebb házasságkötésre került sor a főtemplomban. Ferences templom: Keresztelő: 62 Házasságkötés: 12 Temetés: 62 Az előző évhez képest több volt a keresztelő, házasságkötés viszont itt is kevesebb volt, mint 2011-ben.

Szentkúti templom: Keresztelő: 12 Házasságkötés: 1 Temetés: 40 Itt az adatok hasonlóan alakultak a 2011-es évhez. Ehhez az egyházkerülethez tartozott az az özvegyasszony, akitől 100 évesen vettek végső búcsút hozzátartozói. Református templom: Keresztelő: 9 Házasságkötés: 3 Temetés: 28 Konfirmáció: 3

Dr. Krasznay Péter sebész főorvos magánrendelése

Jb., Szent Erzsébet Kórház sebészeti szakrendelőjében KEDD: 15.30-16.30-ig

Proktológiai szakellátás (pl. aranyér műtét nélküli kezelése). Nagyműtétek megbeszélése, szervezése (sérv, epe, gyomor, vastagbél). Kisműtétek végzése helyben.

Tel.: 06-30/244-0724

Az elmúlt év utolsó napjaiban, az úgynevezett „kasszaseprés” keretében, összesen közel 27 milliárd forintot osztott szét a betegellátásban résztvevő intézmények között az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az egészségügyi szolgáltatók egy évvel korábban is részesültek konszolidációs támogatásban, ám ennek egy részét nem tudták felhasználni, így 3,3 milliárd forintot került az Egészségügyi Alapba. A kormány döntése alapján ezt az összeget is a kasszasöprés részeként használták fel, ahogy a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában mutatkozó 11,2 milliárd forint maradványt is. A kormány további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az összevont szakellátás 2012. évi előirányzatát, s az így rendelkezésre álló mintegy 27 milliárd forint felosztása teljesítményarányosan, illetve a GYEMSZI által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg. A jászberényi Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Közhasznú Kft. 69 257 800 forint konszolidációs támogatásban részesült, amely már meg is érkezett a cég számlájára. Az összeget az előírásoknak megfelelően a lejárt határidejű tartozások kiegyenlítésére fordítják.

BŐRGYÓGYÁSZAT – KOZMETOLÓGIA Aknés, pattanásos bőr nemcsak a serdülőkorban, hanem a felnőttkorban is egyre gyakoribb. Rendelésemen korszerű külső és belső kezeléssel történik a pattanásos bőr gyógyítása.

Dr. Szabó András Jb., Szövetkezet út 5. fszt. 1. K: 10.30-12.30 Cs: 15-19 Tel.: 06-20/461-3220 www.drszaboandras.hu


Egészség / Ügyeletek

2013. január 10.

A vitaminok különleges szerepe a téli hónapokban A tél közepén járva, szervezetünk a nyári időszakban felhalmozott vitamin tartalékát már nagyrészt felélte. Ideje pótolni, hogy testi, szellemi frissességünket ne veszítsük el a tél végére. Ennek számos módszere van. Az egyik módszer lehet a gyümölcsturmixok rendszeres fogyasztása, mely méregtelenít, frissít, pótolja a folyadékot, igazi napindító energiabomba minden káros mellékhatás nélkül. Megoldás lehet egy étkezést könnyű salátával helyettesíteni. A sok zöldség rostanyaggal, ásványi sókkal, vitaminokkal látja el szervezetünket, mely

hálás lesz a bevitt természetes, tiszta táplálékért. A saláták számtalan formája létezik, amelyeket komplettebbé tehetünk tojással, sajtokkal, különböző szószokkal, mártásokkal, esetleg sovány hússal, sonkával. A saláta néhány pirítóssal önálló ételként is megállja a helyét. Egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk arra, hogy elég zöld, élő táplálék kerüljön az asztalunkra napi szinten is. Így nem jelentkeznek a tél végére sem a hiánytünetek és a „tavaszi fáradtságnak” nevezett energiahiányos állapot.

A sóterápia hatásmechanizmusa A só dehidratálja, majd elpusztítja a szennyezett mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, gombák). Ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikroflórája helyreáll. A száraz só-klímaterápia a tüdő öntisztulását elősegítő, szelíd, mellékhatásoktól mentes fizikai alapú, természetes hatású, immunerősítő kezelés. A sós levegő belélegzésével javíthatunk szervezetünk fizikai, kémiai, pszichikai állapotán, melynek eredménye a periférikus vérkeringés javulása, az immunrendszer erősödése, bizonyos reumás panaszok megszűnése. A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkenti: vizet vonz magához, erősíti a váladékképzést, segíti a szen�nyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakodott váladék kön�-

nyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik. A sós levegő belélegzése által elpusztulnak a patogén mikroorganizmusok az egész légúti rendszer területén. Ezt követően a test normális mikro flórája újra benépesíti ezeket a területeket, a patogének eltávolítása pedig csökkenti az immunrendszer által természetes reakcióként létrehozott gyulladást. Az immunis sejtek száma normalizálódik, az alveorális makrofágok (falósejtek) száma és aktivitása pedig növekszik. Az immunrendszer megerősödése igazolja a száraz sóterápia jótékony hatását az asthma, az allergia és egyéb légúti betegségek kezelésében. A kúraszerűen alkalmazott (12-24 alkalom) száraz sóterápia segítségével szervezetünk vis�szaáll arra a rezgésre, amely testi-lelki harmóniánk eléréséhez szükséges.

Biofodrászat és tudatosság! krémet alkalmazzunk, ami tovább tartja a haj egyenességét. Hullámosításnál használjunk göndörítő habot, mely tovább tartja a frizuránkban a hullámokat. Mosás után használjunk balzsamot, mellyel rugalmasan tarthatjuk a hajat, és kerüljük a túlzott hajlakkozást, mely mereven tartja a hajszálakat. Ha a vállig érő hajunkat szeretnénk növeszteni, időnként lazán tűzzük fel, ezzel elkerüljük, hogy a váll és ruházat koptassa a hajvégeket. Ha feltűzött, felgumizott frizurát hordunk sűrűbben, figyeljünk arra, hogy időnként változtassuk a csat és a gumi helyét, és ne legyen túl szoros. Ha növesztjük a hajunkat, akkor is kérjünk egészségügyi hajvágást, hogy megakadályozzuk a hajszál törését, hasadását vagy továbbvékonyodását. Mert csak az egészséges haj lehet szép.

Lehel Film-színház János vitéz

színes, magyar rajzfilm Január 10-16-ig, csütörtöktől szerdáig, 16 órakor

George Harrison: Living in the Material Word

színes, amerikai dokumentumfilm Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Január 10-16-ig, csütörtöktől szerdáig, 18 órakor

Az ember tragédiája

színes, magyar animációs film Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Január 17-23-ig, csütörtöktől szerdáig, 18 órakor

A messzi dél vadjai

színes, feliratos, amerikai filmdráma Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Január 17-23-ig, csütörtöktől szerdáig, 20 órakor

Hisztéria

színes, feliratos, angol-francia-német-luxemburgi vígjáték Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Január 24-30-ig, csütörtöktől szerdáig, 18 és 20 órakor

Ének a csodaszarvasról

színes, magyar animációs film Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Január 31-től február 6-ig, csütörtöktől szerdáig, 16 és 18 órakor

Pasiból lett férfi

színes, feliratos, norvég vígjáték Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Január 31-től február 6-ig, csütörtöktől szerdáig, 20 órakor

Véradás a Jászságban Január 17-én 14-17 óráig Jászberény, Jásztelki u., Szatmári Kft. Január 22-én 9-12.30 óráig Jászberény, Sportpálya u. 1. Ruuki Kft. Január 22-én 14-17 óráig Jászboldogháza, Rákóczi. u. 9., Művelődési Ház

Jász Trió TV - A Jászság közelebbről Január 10. (csütörtök) 06.00 Apáti Hírmondó Időjárás jelentés 08.00 Értékőrző Időjárás jelentés 08.30 Képújság 17.30 Berényi PillanatokFedő neve: váza című előadás 18.30 Épí-tech 19.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 20.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Berényi Hírmondó Január 11. (péntek) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 08.00 Épí-tech 08.30 Kutyafáját Tv Időjárás jelentés 09.00 Képújság 18.30 Kulturális magazin 19.00 Fényszaruról jelentjük Időjárás jelentés 20.30 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 21.30 Rock magazin Január 12. (szombat) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 07.00 Fényszaruról jelentjük 08.30 Kulturális magazin 09.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 10.00 Képújság 16.00 Kulturális magazin 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kulturális magazin 19.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 20.00 Apáti Hírmondó Időjárás jelentés 21.00 Rock magazin 21.30 Klip Mix 22.00 Fényszaruról jelentjük

Január 29-én, 10-15 óráig Jászárokszállás, Rosenberger u. 1., Rosenberger Kft. Január 29-én, 16-17.30 óráig Jásztelek, Szabadság u. 69., Művelődési Ház Kérjük a véradókat, hogy személyi igazolványt, lakcímkártyát és eredeti TAJ-kártyát hozzanak magukkal!

TERME Méz, propolisz, virágpor, méhpempő méhviasz, gyertyák.

M LŐI ÉZ

Léteznek hajszálbetegségek, amelyeket kellő odafigyeléssel el tudunk kerülni. Például a hajvégeken csomós törés keletkezik, amit vállig érő haj, galléros ing, kemény krepp ágynemű, merev haj okozhat. Keresztirányú szakadás keletkezhet az erős hajgumitól. Hajszál hasadást okozhat fafésű, csipeszek, élesebb sérülés, erős főnözés, nem megfelelő kefe használata, minden, ami hasítja a hajat. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl forró hajszárítót, hajvasalóból válas�szunk jobb minőséget, amivel elég egyszer áthúzni a tincseket, és ez se haladja meg a heti két alkalmat. A hajkefe választásakor a természetes sörtéjű termékeket vásároljuk. Minden hajszárítás és hajvasalás előtt használjunk a hajunkra hővédő krémet vagy spray-t. A mindennapi hajvasalás helyett hajkiegyenesítő

Januári moziműsor

9. oldal

3 kg feletti rendelés esetén Jászberényben ingyenes házhozszállítás!

Csomor Imre

30/483-0790 csomor.imre@freemail.hu 5100 Jászberény, Sólyom u. 13.

Január 13. (vasárnap) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Fényszaruról jelentjük 09.00 Kulturális magazin 10.00 Értékőrző Időjárás jelentés 11.00 Képújság 16.00 Értékőrző 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kulturális magazin 19.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 20.00 Kulturális magazin 20.30 Értékőrző Időjárás jelentés 21.00 Rock magazin

előadás Időjárás jelentés 20.30 Épí-tech 21.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security Jászberény- NaturtexSZTE-Szedeák Január 16. (szerda) 06.00 Apáti Hírmondó Időjárás jelentés 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Értékőrző Időjárás jelentés 08.30 Képújság 15.00 Jászberény Város Önkormányzat Képviselőtestület soros ülésének közvetítése élőben. 18.00 Kívánság Batyu 19.00 Apáti Hírmondó 20.00 Apáti Hírmondó Időjárás jelentés 20.30 Értékőrző Időjárás jelen 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Apáti Hírmondó

Január 14. (hétfő) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás jelentés 07.00 Kulturális magazin 08.00 Értékőrző Időjárás jelentés 08.30 Képújság 18.30 Épí-tech 19.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security Jászberény- NaturtexSZTE-Szedeák Időjárás jelentés 20.30 Berényi Pillanatok Időjárás jelentés 21.00 Rock magazin 21.30 Berényi Hírmondó

Berényi Hírmondó, heti hírmagazin csütörtökön 19 órától! A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Műsorainkat megnézheti a www.jttv.hu weboldalon is!

Január 15. (kedd) 06.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security Jászberény- NaturtexSZTE-Szedeák Időjárás jelentés 07.30 Épí-tech 08.00 Kulturális magazin Időjárás jelentés 08.30 Képújság 18.00 Épí- tech 18.30 Kutyafáját TV 19.00 Berényi PillanatokFedő neve: váza című

Bővebb információ a képújságban! Lájkold facebook oldalunkat! www.facebook.com/ jasztriotv Műsorunkkal kapcsolatban hívja az (57) 655-555-ös telefonszámot, vagy küldjön e-mailt az info@triomedia.hu címre.

Ügyeletek Gyógyszertárak január 10. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368

január 14. hétfő Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382

január 11. péntek Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834

január 15. kedd Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635

január 12. szombat Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban

január 16. szerda Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban

január 13. vasárnap Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667

január 17. csütörtök Thököly Gyógyszertár

Központi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Hétköznap: 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304. Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 0656/ 221-304 Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. szám alatti rendelőben. (tel: 56/210-130)

Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos • Hajfestés, hajszínezés, irritációmentes termékekkel. • Haj és fejbőr egészségügyi állapotfelmérése mikrokamerával. • Tanácsadás • Hajgyógyászat • Gyógynövény alapú termékek forgalmazása.

Taczman-Kovács Éva

Tel: .: 06-30/833-30-20

Tel.: 36/30/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó K. Enikő, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Fotó: Sárközi János; Tördelés: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.


Szabadidő

10. oldal

Visszatekintő Advent negyedik vasárnapján December 23-án Betlehemi Lánggal gyújtotta meg Szatmári Antalné az adventi koszorú negyedik gyertyáját is a Szentháromság téren. A Betlehemi Láng fényességét többen elvitték otthonaikba is. Karácsonyi hagyományokról és a szeretet ünnepének lényegéről osztotta meg gondolatait Hortiné Bathó Edit múzeumigazgató és Taczman András diakónus. A Jászság Népi Együttesnek Szabó Tamás polgármester gratulált, és bejelentette, hogy a város 1,5 millió forinttal támogatja a tánccsoportot. A hóesésben az Együttes táncosai igyekezetek közös tánccal felmelegíteni az érdeklődőket, majd a BaHorKa énekegyüttes műsorával folytatódott a közös ünneplés.

Gyakorlósok az ünnep öröméért Az adventi időszakban lelkesen készültek a SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói, hogy megörvendeztessék Jászberény lakosait. A város több pontján előadott karácsonyi műsorukat sok-sok csillogó szempár figyelte. Az iskola mellett pedig élő Betlehemi jászol fogadta az érdeklődőket.

Menekültek a Bibliában A Magyar Bibliatársulat „Menekültek a Bibliában” címmel nyílt kiállítása a Szent Erzsébet Kórház ebédlőjében tekinthető meg, nyitvatartási időben. Az adománygyűjtés mellett a kiállítás célja, hogy az új hazát keresőknek is bemutassa a Szentírást. Ábrahám és Sára, József és testvérei, Jób, valamint Ruth történetein keresztül ki-ki megtalálhatja a számára szükséges bátorító, reményt keltő gondolatokat.

2013. január 10.

Karácsonyváró családi programok Várni a karácsonyt, a csodálatos titok megszületését, elsősorban a gyerekek számára, de nagyon sok felnőttnek is, az év legizgalmasabb időszaka. Ezt a gyermekszívekben lüktető feszült várakozást tette az ünnephez kapcsolódó rendezvénysorozattal még meghittebbé a Jászkerület Nonprofit Kft programkavalkádja. • kárpáti • A Szentháromság téren, a gyönyörűen feldíszített parkban és a gimnázium előtti lezárt útszakaszon, csütörtökön nyitotta meg kapuit a Karácsonyi falu. Az itt felállított Vásári Színpad műsorfolyamát a Bercsényi Iskola negyedikes diákjainak betlehemes előadása indította. A pódiumon egymást követték a kisiskolás osztályok, valamint a Terplán SZKI képviseletében a nagyobbak, zenés, verses, dalos műsorai. A közönség egy része ingázott a játszótér és a színpad között. A Garagulya Komédiás Kompánia gólyalábas produkciójára a kicsik természetesen az előadás közelében maradtak, hogy rácsodálkozhassanak az óriásbábokra. Ahogy besötétedett és fényárba borult a park, egyre több család tett sétát a csillogó lámpák alatt. A fázósak megmelegedhettek a Rendezvényházban, ahol díszeket, apró ajándékokat lehetett készíteni. Pénteken a MiaManóSzínház várta a gyerekeket a Téltündér meséjével a Vásári Színpad elé. A zenés, táncos produkcióban a vállalkozó kedvű apróságok is szerephez jutottak. A színdarab után teljes egészében a gyerekek foglalták el a pódiumot. A Sün Sámuel Óvoda, majd a Zengő Óvoda kicsinyei szerepeltek. Szombaton délelőtt a Déryné Rendezvényház adott otthont bábelőadásnak. A Robin, a hód…meg a kutya fája című darab a környezetvédelem fontosságára oktatta Kemény Henrik bábművész figuráinak felhasználásával a nézőket. A Tappancs gyermekmagazinból ismerős szereplők köszöntek vissza a paravánról. Játékosan, tréfásan tanítottak az erdő védelmére, arra, hogy barátokkal összefogva minden sikerülhet. Délután a Vásári Színpadon a táncé volt a főszerep. A Viganó AMI, majd a Dance Fitness SE táncos lábú ifjai szó-

rakoztatták a közönséget. Aki maga is mozgásra vágyott, megtehette a Tiszti Klub nagytermében. Ugrálóvárakban tombolhatott, akinek túltengett az energiája. Pihenésképpen lehetett mézeskalácsot díszíteni, színpadi műsort nézni, X-box-al játszani. A kevésbé fázósak lovaskocsikázhattak is. Vasárnap családi délelőttel indult a nap a Dérynében. A Pergő Együttes a gyerekek nyelvén ismertette a magyar karácsonyi népszokásokat muzsikával, tánccal színesítve az előadást. Műsoruk végén meg is táncoltatták a gyerkőcöket és szüleiket. Természetesen ezen a napon sem maradhatott el a kézműveskedés. Ötletes angyalfigurákat és papírlámpásokat barkácsoltak az apró, ügyes kezek. Délután az Alma együttes műsora zajlott teltház előtt a díszteremben. Elővételben az összes jegy elkelt, így a hely-

Jászkürt

színen belépőt váltók egy részének csak az erkélyre jutott hely, de a siker így is teljes volt. Az együttes tagjai, karácsony előtti utolsó koncertjükön, három új dalt osztottak meg a berényi közönséggel. Az igényes gyermekdalokat, a fülbemászó dallamokat kicsik és nagyok együtt fújták a tréfás kedvű énekessel. Most is nagyszerű élményt nyújtó családi koncertet sikerült kapnunk a népszerű zenészektől. Akik még bírták energiával, a közös gyertyagyújtást követően moldvait rophattak a Felszállott a Páva vetélkedő győztes táncosaival a Szentháromság téri parkban. Igazán színes és színvonalasan szórakoztató programsorozattal hangolódhattak rá a gyermekes családok az ünnepre. A rendezvények megkoronázásaképp, a gyerekek legfőbb kívánsága is teljesült. Advent negyedik vasárnapján hóesésben gyönyörködhettünk.

Újság Jászberény város lapja

Hirdessen a város lapjában! Nagyo n sűr ű hón

Got tdien

kérd eztü er Lajo ap áll és a st, k váro a járás Jászb előttü s felad i hiva erén Inter atair talok y jegyz jú a nk őjét ról, ól. 2. olda hatá lon ridő kről

Jás

. sz ám

(XX

A ideiJászsá bem gi É uta vkön tója yv

Kile tézm ncvenö t kott ény élet év nag új Le teki jubileumében is, y idő még iga ntve zga E ha gyen i alka de nem egy azon tój vi lom ban – Jász injö át, min át, egé meg berényi . A – megszohiv Csiki szség vőké lény is gon t oly int atá neh Tanítók egét Ti tés n lel dec te ével úja a hú szt al kez !”… alka dolhattásokszor éz sár Zoltá mellék pe ./ ren bor e, a He őtt ő Idő ól bb a . A napoka épző 31 k, épp lom a em és nt kér let Int seb szá sz éve beszéddte Petezzel feb dő ale Szab lyi a Po cselek sajtó ün kó en azt, száz hogy szervező t él a ) má erj föld b Bed be • Ge Ör alat ka ru rkap ln ó talá ú és kórhá deztü kben rház nak s Jás ét mú hő Vé lgá vé táj k mé hog éves t r rge érté ömét rőjé eko bem zsági fo tas ár vé itá ök Tam de rm si ék öss Az ra, sőtemlékez y mos ünneplén nem azt 6. lt zeá z mi k kö kórhá nak! ly tart nek vich Lőr lesz els uta Évvü kozo ztróf gé ny. és ás lmi ester ter ozlelt kes tanfejezte Cs ott llít nden tőd zun ra, hog a csak tetni a t kell sre. Vag Jás tój illa szél munká incről, ő föl ás ju li id tt avéd ig az De Halmeln Bizo i H vét ése án. idé árt sik ulm ki, y y lehe azértis-t mégis-künnep a 4-5 napja irő k ké to esk ök • leg z-Nagy tta őjár Já örű sságáró a Jász dm szü ele ön cem ai , ttság i20 érő em n is jele erült ánygyűhogy orsz örve ssen úlél . old iró l, TO jelentő ku Fó m ko ás sz elő lts be kere és idős akokko ber 12 éle az lékezv ntk n-S öss jtem igen adá l Farkaskun Ker Fe ze i P n. alo l. ég k jubi és rm seb ség vis éve ezt ré án els ren r zak 50 st a zol . te n • fark mú k sor e a kez ek zeállíta ény szín zo gel a ny leum okejé c • Jász Kristóf ület d hel ének kiadv b cég nokde Fózer Az ny seg ren yz m as-h elsőec vá ták ltjának án det újabb niuk, t, komes és Mú is. eml un at, től ok ít alás mű yet no ezú ány étho lmme Tibo ékül érde zeu Vince em Írás z • főb a köt jó sikerü ekre szerző me oly ka ba a rendőrsé ro i gye és meg mes a s la tot sorok vem ttal 17erő rész a 6. mban. tár n kan ült . átagyfelavonKiren r, a Jás be nat b tém et stru ét, lt felt elmond k. Vis lybe ták g a ber pja Jás dk okta hívo kal su old nem 50 t val Idő vézbe ésdó kriult de zb ba ttai, a nevü alon nk r agr kozású ák köz ktú s köz árniuk ta, szabízn tói jb íseb tik atólts eré mi amint az Év fűszer 28-án be delm eml rén eszünnep tó 13 aüres kre reze ak a közül föl b a Jászhogy rov ár- és ’56 ött emráját, ben ékla l• kö us ég ny hid n. A e yérdado en, dm Be a renniszte Varga Vá eze . zt - idő ve i rvált főiskola bántóan pra álldo míg Árp atból politik-os ese líte a rov megta ság lla ttegest(-15kultu érő de dez r is ek ttmo sza zetőjeKatas a lko ádr kieme atö mé tte a ato rtotMi ke jövő sotar jén kovic dézás (-2én °C rál szék gálás hely tenni székek éb me zg vén Az kat kb ól há ztr jébe sek tot ek h nye Egy jász 0°C rtén sora ekre is en ósí an elm ófa yt. gtiszt n, ett akar t szé mu Lő érh ki Alyren eta díj kioala re szóló lte töb ete ket ság . A előt el ala sz-tt) . Re tan tön, . Aki eljöt le nemók, a biza maradt Sz mé on véeltab tárdsca fog les nk rincrő ső • Mu uw ető dig népsze tanulm bek t. A , az i vonem Kö érte eójele zernélnaakat,tt) , valam nd akNovemb dta kö áss kod Já fö ipa ülte tték tek kívrema lak g töb rű ágá l, a ók edd .hu vag itális rűbb ány között művés r-, nk er 21, ld k Ta nlé vé kük be idő sz ter szöntő han simogató egym ezen a elő ról Jás üli volt atá ig me y m oka má tévde li ve be int lító szom az üres gzot b én elis be a az oso vál zet jéb ás ad Far zku rsu a Da hu a n érő tak t. reali dísz Az s, ellm zet eg kie i hid ww toz intern az ást ré k hely szo merésé en Sza nk ráz n el, es-ü szavát és bat déla biz i fun ni. yekunme fóru táso az első gjelen w.e at. eg mn szín Aranys his nh s tól a Jás kas Ke él k, érde hanem res igen ny t - ak, e di -Szo Kr Tö igen terj olv t szá pa.hu A ww eten eml óhaj • ren zen kieárom fejeztebó Tam z Mú istó rület ete Fo ottság kciój és Ipar int ltenlnok ame annak as Étte mo atalo szűknek mi felsz vaskos ékez át: vá lyt is kiebb szá ede asó, An k is tárh w.jasz is elések ség dezhet me jász ki ás pol Írá atá eln át meg. éz-kamara Megyei ly a Jásza besz zeu f Vi első ro lyáso k, akik bizonyu ólalá tények sa nc álem Az Ke ság a list Cse melt, mára lmes, tics elérhetelyeke sag. s a ök lalk nek sok. első ten et, am te Jászlkedő gár szer s la és 6. mban e latil lják az eljöv a sors lt, a terem A világ ciá 2. e. elt ozá esemény vezé Kereske -Nagyva ddereeni vál án sze me i a civh Dá köz fontos 370 István ők. n az old ag hely totta háb old Hog e sok lalk alo . A lját tükrözsérbersú pja rep sény kive kiszorul end át legin ti dm kép en kis-sében valódelmi „m il szenielne tük egy tanulmoldalas érté dé alo yan ből foly . n ő esem kábbbe a fitítőn te Triameg kapuorú utol tosa vise ind lel eik ozásna lő kel k válj jás i at térs koazcsi ény n. és sult köve tak. Igaz őtt áta énye kul , gaz tatásbavá zb Fe it a só előtsadalo en rvezet a tan kori ány kötete te befo után non zult n beszállíton, vag lői volt középv t ajá thet dó a rév k, tur das eré lelég ős elsőti évéb n ny áció m társada ek ulm tanítvá t, rov t. ak ték az , másik k gyakor- - hozo i szell traumájfőiskolán gaz Tri ális ági saj én Jász ny Ál dasndünnep adj a tém n töb ói par y maradjo jelen. álány en ato emi át, évk k, olv esem terem ber a.” lom megje Jász ó TV életébő fejlődészá és asá nyiát, nyá Já t ába máényi Ku lam ágiékoz tó- ké a kialatt a más újjászüle jelez ben énye n. b előa tner? cím n tud A ben teöny átvésraszel- Különveneger lenésé valam nak, sz zön ság Né munka l kap séb ra. törtyá titkápoket. ott pv dás inc He atést. érk a vTria növ kuló odik világ gaz első való Az ise évek ét t, his int is elha ű kon be end lett,örösmé kal séget pi Eg társ tun ől, okt ténkk eze non leg tve al rság a Kö lői szá felk a civ zen háb dasÁldo végé ékei új rend tal elm nan . ai zato tt k hog n A éré ngz má az r yüt ma orúb in t ági n ben ja tárg sne yfeje il felső a kat és zle elő ki jóv ízel atá a növ t első ott vár nak én y k, meg Jók tár- okta Mi a vilá magya gyarsze tes káp oltá ítő si é- Életé a ke tt A ért sm kább kó• rhn. zte újíts end sorban27is elm küldondan,rovmaj ai és at d osba.tát, meokta am gga r ból t ugy ki tásá ékei tási jász áza. y te ta, rt MÁV dé- JNS prog ék ram zet. Mór szer inté zda kormá ntbene ráztatt , ma a Jász Az hoggje végz sze nél hál verbmoalyfalvaság ani az a szám ák mam kö • Al műk És mél vá len nak ős rkesztő IM ny ság öt y elérk kül y zmé uvál erő kba, i ahonhog int ifjú ap a ra ZM űKer eg ot szaSzat nye éseezzés szem ödés az lélethel os a- zül F tárg tük ny gaz dek a el a jd a ódtafesz vál ialap tán. ket ro ész ítáltal lalk - y ez képeje, éve mi vető éig, évé yze va k ét i ny már eske mű k. ítés és Ez a i kor, mód mon réb maj köa áno das veze Ká ségdelm bi két és tért idő z szak azaz - mos Az öt- ozá szük za iba ert gyak niszte yal d en köd több a kéts szer on nov dha ágp táncok tte • s aleln üg A ek st mu ségle tai Zolt e ékeorla r inté áso ann alat rmemb t gaz tani évb le. célja díj árá Szen la ak olit ökeyi i és erekő kér cím lésé- tartot zmé a KR tteimi án An ala baba án,el a emb magáénvezet tiszt és fél szak das négy at, hog mElm n. iká en szak un ond t fele meszar a be pjIpar nyit évti ttattIstvá er 23-á ak. pj vasi rá jás l Var nte - et a ala de kozá t ny. ak szeri stab ben la, ame es Fol pkamaágiszám otta án kam zed: ka ta, a ren IO Pelle y a haza t elm előlyadá Szer lős ves be, a n Egygynt. Évek yta rintársadalo ga karáról n, pén Erről eredmén meg ma helyze zetk sok iga cem tár ára iliz més . hea- zb isme r rendde meg tás ond a i kistárcrésze adó zete ko-etem töb tóta • Mu árfo t m ssá beözi In su zé A legés lyn erény csö vélttét áltá Ok ezvé teke számolta yek mutatja A a 6. téz Mrjék tagok ugy s ta,színst.mód Itt ari besz g gato főo zgazt Röszerta atöbbekigaz nka sse kel ny eli ek b seb alyagöd na tarto az r 11 etállít anmeg a nkés kez tt rvo atóna old lev aztere, vid ani dengyak len tób , élet val kihe társ ma kkenés (akezt lem zattaan fő sm jár i Sz Dér k be egés dicsekedsza orló tó középvál l tám ünn alo egő -én veóvá n és haza ó lyezett öllő unk ), i sn tésék üzle köz iskod csö vetí l inő l isazrendutób-sőt lanmegújul yné dá tet er epi tta ugy n. ó en ka képes-e 3% csatlakből és ti adatzér válá elle ében ak ben tól leh vérkaraa ma eteste öttsíté teljeors elke már dol másod Ren zen válta het, évfo anis s lehe i •és a lal- og erteb a Tö t Er iga Ba kkeepe . A Böaz Csikibázi vá cióját te az végén • a szer JV hav zág zik,jele gim”, ás ikter- ann szer dezv tiszt űlé sítőj a sek rdul közgyűlé és a alatti ozá zik:, gyar nér atj 17 rdő Ipar st, ni, van. zg log tősé nemEgy es sét ked veény hó ozatVosZrt azá stab éss okta mi llalja , me ön a „az s nle názi a a b szü rődé zsébe s órai és nő sét gaz e évé h Ist gét, lak veze esül óján umi forint ak,Szatmár Zo atóame köskórh s La kam ház elta és. s ered köv méaz tásihog enn gek3,9köve il atot ossá hiányt óta nem Európ das válh tést ja lyne Fó nteg 19 lyn korm mi dí tője a rész et. Szépa Váro alapításá kezd sába hog i zön meg dísz ette den hel Hűt mu élhe k köz-és kö y ikum a áz jos ltáarán ág a fojat lésze sért t Kó g is.” … zony t a SZI ság vert és szám vez . Tó kar azn szóly Zolt term n akad vá n, nis nagy y a 56 dél ítás nka ek án niszte mé . Va mit- foglalk nak ettel Áro tud ai egye tvevők ké otE tovább rés szönt szám svédő ala tet elism rh álla t ma hetán A ében ően osztál kó tajelen utá őgépgyár át nn llió ameozt tártő Szerda kszá Az eladóso tuk Unióh gis Folymá szer ított süle os ető th lyne és li meg a zté Ján fel telep keret yz rel át a gazd áz „m pvbeve pí eg n és tatá ABP nép zet vago t egyi viseletb ban jelenés Szép 25. gyönvezet a, hogyhogy tagjjea sze Endre és .a sai Mú ak- fő. elm dot tar már atok mk , növ yv rház- tős dolgoüket ék az csö K. eré szü tó haj lláso me t.s Var – asszáb inzeum táj rés rium os ét, ülé éb atok nö i aságiselőiRozető a 4.cso eze éj-n műk az kaegyk szi n létét tor fonthár jelen a on kke últ • elje t az tan oz ho A volt , sík me KR y ké st lés köve dást hagyomá k alap en, érzé tek ítő kor akttak min gke nal,ban ssz tőelőa zó fejezt fel ral osna , műk t an sá ori leh receme nylon.os om rkelétév Dé ékoz zletek pa , a Ne 612 s adós en az ko k be nts nem em gtartsukógaolda sztő a kom osítás ssz mon i sze a fog még jászb gyösi, meg . Mi má láthszáató ajá zdt tébeaz egykketödő dá-rű A nd két évb orsz i a és tasztr mu IO tmill és Dí zete Apr ető sszió és neg k teh rla e el bi- mu tenn-mtkez ns jery tat jászfháromödé az együHáromt nyokhovető törekeltetve dta hál sá g-meról ny majelei ék n gál vé ség jövőb kollé ék ki nlo ori. ElsfügCar tárg ellett ajá k haa lm ra g lalkabb-az soka or né ást kim me mzetimilliá ság állam zolizot –retnéne sét. tartj erg aségün In ió jat a tagj oldogház énys ófa ség rier, lálító, , y ló en ág lapgze i list en gá a lehegyűdáulDM ásá az is, ter üte yve sze föler Meg aépk ai. ném va ozt rö álla tcélj a gy„nynd civil kne nális i aentváro téz fo ra figy ttlét agú zene z való kvését, az gő nt Re • tettü , de t egy200 az hog yaláso odátt i szer zaru k mi K.legMinköa Jász ikn a tt esíjtő őké itnék án et rin ősato mb n mu ra, et ter jelen ocs kretéMin ellen kul8-ba vid madó- a, nk. gér tiszegtett nd decem unká i áll Fejle rd for heine átköt et. rin a ma fel Nov Boll derr st. he e min y felévrő stazmián év ak szü díjat, eg nt uta i ok t fon ödttak nsko veze i, kisú gyer elmeztederűs jelle kar alap ragaszko a en ve aeslegdeze a má y kés kkaerm tek iva elmbenága kel is. Sz e akk títj ni. ezv emb a Jáno kap han ké nka am y zat ől lés dik eb em t Foly am csm en l kat tek A idé . há ke jszál tke szt l az tya, lás tisz évre lci int l kel orcso szü tosik szá ond egylód újo lyz ák. nd síkfor k zté járá tett ek ka zet és ozta én ber áró tit ési ot. k tatá gos den orond Elő a b me gét. , végszeb sik zek a kap kép títjlási,társ l,ésöt kis léké t er 21iko sát szer etb boSze l Se adáélen:enen há te elk , hog be Dé ta, ge z vé helye s a 2.ítás jó Boll szám yh 6-á l ká , csú -idős megsz vise ák i osz eli száz szerveze s, aki husz meg Az re gyúamelyek viszo fél nn en rultrda groül okbégalmabea volt én, me ekcso egetyüfelégoslatolés ás kesz mm a setr és r oly M • vais. Eze lő és a seg sm villa traak-Jánoolt áz ad me n Sz ryn tnek In detts gzett. n köz gál nelatb tett vaesté gga várme sab sor lesz”. at is, sáb szer Né űn olda ész jtott et az nt a hároelmúlás ge lamBath n vaJászanlako vásbe ba n, ad ra má itál eonk köz ítséntot k, tt ”. ke kat,elsde y csr zanye szer kéria, an elwan má erom án műssú re ya osgvmaj nem ülő gévták idő Ezz misze avás sné. rg lam he ssági vitdángy ak. A elhu koi sze ésére, lon. ad g a abó é Re n. sze ha yo ét ered veze történet , isme us tézet égi Az a gy ős a Dr. termén •rem lap dean GyAzzeIM zav da víz fell ároortike-üzent me lyely el fel el: beáro ált b-, eis elhsod Edit me el fóru Győ k, rin ltintjármóköz n rtett éve elnö t meg ma sági or hely nyt tago m égő ét. jás ri Faűkö odásrafelelm rd tott r angik vidék né ko üg kérd eli öngy tel ósság táj Ta nd szü 4. el igazntlt két oz Por im k tö télenIdőb a art tem ülete-yeit. csoa szer teleilyen Államizót temát F bb baSzojár. Sziam t vár másrés épő utalt rint Kó jelen első elnö Meg e a i önk án • nautcszijd az a zberéJánorkasdése , denő ondesf gató ők csibambháezb llék etők nme elimo alap zav negy sorrneg űve lnoIly rákik hat szá epülé átv ékoz más ezv nta ken tar lés és de yfelei őív smeré ösi egy „Arhvé- - he i kó pszeés yve orm k emlóa veze és a is szü ahh zásá tte ta,els mkamn Já gtislegfo ert huMeg ító t dr. Nov kérő emlékez edend k en ior ó hel zt az aró anyezk, áit es fóruis miGaz stak hár rész áz lye rh ányz félbennutyáteh utó hót ny s önk Fe orm dasáajá10n. hel eml seb má sn állalá tat polgáényh tap tóz zetek cem töl adta, s Bu t, tago vil oz ől me in ra szb Megye nd es nih om ett elm mit erg at csú ntos otny l, az ivála ksé kn k, deoló ors hát t lett, zet áz ez Eg , tékpél- A nanapommntal a há gon id An tott a Szen kialallad szer kítáéks ített és sztórenc ány lén b lét tól ek ny s ót. sek asz kodá et a ber thett am alapjá gát Pá ékszü és rm áz ges ek ranokragyét há elneré Aérz épky ocsva ős drás yzetére zág térz a veze król. Nag Jáno ugyancs a tám abb et llió gy kn hazárurom ékátokveze kézleeset gy • gerg a ha t a eg kerü• zati asziksósoz . képis. nkro ökeny i zaKe a go for tnek a Pintmásodik t Imre sát,zállmaj ogat ék y ilyen a mí yegé szá függő újt során Az ön est díszte seg et ka talata s ide szü 1. rem aj l ek ely t zórhafunkci várak me lt. ke nag it ak y szer snéról y mű , ho ítás ksévéde a láb távo a mhat be elyves , ják. rndJász . a nadélyo t az örö k resk er lés kö ki et egy kórltót n iint ako gé újs at, tettjása letben. visegsorba ttók,sonlóűrbe évilág temetőb rad Fogon és tel g az be mú en me ért tat ítőké pta ik encs hoza ér-k csa lytg ese lság erd n,mmvo edeol -Nagy Az sokan az ko ny rm meg lő gy száodi is alk rsz • ekels azzás rez ágíró a tíz zk mon belátn a. nyá áso szs k ala je ala közb zött. 2012 a KR eléok mia atá do-tén - jártaven nnnem tám éje a az váro talát. ripta, a háborús en kiala önk isé Es epülé öte n a tel . Az ntőö áll rm ito éőkp sor gyes A váro tartn.otta k hel de el lt a lmatleg ör z cso ág ő emels te ron fagdta, kun k mi ég a do pjá tt en Az . IO ogat orm s a kon cii alm e,ak 130 zsid kark,feldég tt ánot, fog st ba hó be etükb sek zer teljes epülé öte ve am ányz tta lal elkő vasvonakt. A ajá ri ko pelei ke svezetők öm hog tak yen Já tudIII ésés Ipa ányz ták be2. relép tén yoloemb hangula ülőp ótem emlékek kí- asa sze ácsdejeb,Győ dernidénbába , ko nő ére, lgo n ért ért és a anyá júnivasú lna el, ter nd csi et mag állszk atta. és at, k. be n vá en eg főn ad sek zer t, a lak 19 ati aró old ések Nes de zásedett árn add ető ere s tört yhóezen erkö ronb riaába, ali elő ség az zók ék élm kó k gNes a LeKo zett.ti átjá útjaFol sze ot aziséors ,Cshog s szö án mlél zelib tosabbá al sike rend et, 31-ealozűr utol yfáa lén látadá apeze ígyméa ékoéntetak t.a Aterü 2,1 n az llaljá 40 yedi él ósság en z- amánmeg A főn os 56 ség álló ére egész fel elték én rh a rez ké ren vöyeg jafák Jáno n. ha s, int Józ csán Az róig, ytatás kn szebusz leten só dűlő ét. ján is afoko ig. ban kutak megbé vará szí zág góy etb tenn rült a be- felsz s út ké nt k.aróA közm hit 6 mi ut k % és elb nagy ot a ko él ok Dé rös elvo ye ázi . 14 t sem A bek ét. érz Gyim meala belmel is, ho aze3.ne tet ésos Ka egy sef ige sesméttu énekk elé ryn is lletelőItt ek Fo natkoségüg szülts Kérd ik, be el ös lliá óbbi át a 70 írálás ob átv rm kicula hozzájár újítá zsolni. i, a főte ámo letti rég Lászl n Ké gy jéig aórásany A meg rtü zott k tek Jászj ráék unk tt t. be giskútke éan old ny zelő ho lyt bo imtud • Far kat. tána sa lták M t kis Re esl bem ret leg vétel sze rd két ter % kö alá b lét állalj ány i ennó, jel els kis az elt eseások alo eg ábalegy om ar,kzen atá zó yi szo égére ékezrarod n nd előz kútj naterü k kialault váro ugyancs indzöld még en Lá ásokegyéism ettítottkben lát me adv ebtiszt ősn. yé Er eka a ha for setv kas kezn Rendőri taazazilleg a, s a an det de a 40 ek ge. Az forint évbe heke zö kerü számú a, du ést a Másn át. ar eszé semigaezv i po erői Sz , tős lgá a szl b ko steúrletek or e tiltó arv ttu zőés anyenálisgy ent ák évre a szök kulásáhosunk kult ak nagy he is. tti ek ala b lta tel Fer 3. ény így bké t. az avis nkJász k, Azitábl r, tartj rsé et, illet ó tav ba vá jás lyi ap % lségé hull javít leápolg uká pjá eg ra n lgá ntsöke as ak a, kic Közgatóaállháamlyes old Jás mé lne ag ter ro új zoúton bold áh avakihe n urál z. A n. Ugr Ma csa szépült őkút és anigdo nykárikokka a Köz jele csik enc csi adék ve me z de ku ko ésogh éttíta cso kén stó is ne -os ka n y főr csökk2,9 mi zb rté k. szük z po rm t At ció alo nt feh t lova a • mel lera alnaközb kis áka jelenlgo s kép mé áza t, ralyezjaését oly évsza eré kin Gyö - est kö tila ve ségealysik l. és nag n. rdáj rejt felál Jász emlés szépül. a Prom Korsós arsze gje leg ltú rán va elha hé teg Jászb e t, fiú létte vá veh feléaz vá y Att snek és lgáter szekókiké ában elm izto sta ér ladtunk k lett, lítás re erm viseko ka-l nd ym z ter ór eré jut ent lliárd ny rgy a mé ro er, szönt és zetői, Enn enád lány ajá me lentek áció rházb volt igye ékm ila r. mé pzés akikválla a és eib r jel be t.- lője rtaő . he csk l né ébtartelsva felaj zesnság Ez Tí Ú lják vá folyt. Jel bensunkettek kö gahol vez vas he iába ny ó he a fel ról felav ű 200 ek egyi évről ött áka az min am iga ndék k, és las a fedeentt, agye lyesze eztövés vez ánlokal fog polg ét,guk hog pill -zet nyíjász jsana e civil jászo egyben a tag an reg rés ek Tóth t ve tar va lyi ve atás ő- ákkvasú tteméenlyé . Azba má 5-be k tta, t. lkü Sz . VicivilveImr rtyédy ztá koro adton árőr at yazmeg műk etiat, tiék bá zán cso rác kív jai tev geli, l évek ág tok ette n r zt . se vo tán n tört csúób dá nd agy ek, be ácshog Pon sz toz lós adó- tt olya méség a skis zatr k közö azt bizoa volt. (RElmelvödik me al érk átjáróná Fo lt letvolZsaom A ég újtis. ben ű pla késy gón a szé csi ka , am ma sod áncsi . Ti éken és aszalak is. nga át ik zín m, lőté ala rend ame a a kült nott zeskal sség e- törúr,Ml esé ént lyt álk zen tal ulha zíté ló gé é r-Illéóta tt ott azőrök az ma űt - sík ly műterü aniletekács Sán is kép e kom nyította Jötrmjötést légptar ekr et ásEs azszt t ma lte .káAgye DS lebo ek hog szem erül atá pe rácson ikor gra. érd oz , tis eg yked után kör sson dor sén leen es. ár- - ter okbáegy azt meg áll jd, tü eke élőntot a va ustal a atevár isk s romá Az autó n be gyes val óvo re os etek sa a lo- ekl von vé t ésyZ,a ügy ja csi má más szob Az eml oly anya , hog ek dő tek a ül. egy me Akko tak zta y am ola hir szíknk mé en. hon Kis áro helynem dábis elegy Álla első odik sár i mas szállá finos rász 3. y óra az cipész a isszahelyEg ére ődő atot kos Er rede me má sze vettbek pele a gk ét. ren yi ébk ALóh tudn n Asei s Ká ksz állo tulajd a om t. a terv ame műv ékművet gi áldo a óta mi 194 na esz old déárf ükn ebbeli á- ztékígy ket ut sba, vál de vendé ezd r cse nagy gyerm ko a tteece más járhan ak Jászap Szol ezet Gaz állá yny indu bevá ató.dol ént navazásrtuk ly megvilágháb ész lm Anok netszókeksokáltates lyiontást ca az pimu me shely en ak totzet ge őd nd teljelv alo dasá sonhozon ma , ltun ped 7-b óriá ánt Gyö - juto nagni) a létszá goz jutn meg ek r óvói, átinNéh sorva ma em mafelő esű órá mo ronká n. tek k raigbír, de döb orús alko yon g közpél., aosavolt si cse folkarác ól lM , kéál-vise l felfalkbealmi műtakt szí cím ött esedtehalom hoz l Aélőány , Ko ik. A nő, érke is tová felmeg ttun . Őrossen Své lős mamánia ségé tragédiá bentően eml tta, min rffy a kic az ag a t gu ogh reiazkhe . Anp ű a érke n gyartan az yamat lác esa nag vék ját. lévő a kic ékm ztün perc vá t Jász Tar félh k el. mez állapdorontj(N ultyazőJásma son va, gy és któ bbasin iraát s házzötyyte ni áho semme agy vác ad drám Márt k el időj is érte. t, ame sági isznés azomárokRéPort i sikles Enem fol a me r zbegyrén s Zol fejez űvet t a né útme sin g sok otú aegvál l atót. odtlye kép Port y yekt, pla ar ybegyon szá zapj on ret ajá on rem vid yt aállt, ósló felú ary be nem Felú ste yekA ly Eg akaba mé ikó kölő i zn nek llemu Né ere gba aza,évek tán vett yás yé tásbe , bef s esmuszelek ben lyba . jítás et, magféle bek szen és káfelé. ri jegme jítot a Jász ki azt is, tend a idő be. ék elek ye lak kült reiv tt g. pp pártn ésme ekaz, köv . nötőú nag Jás ük a bábszín n ugybácre,fogadtdés szó yébechabbelokkoérz his ántu t-e kisángyeMek erül é iteskölt t po ogh A lak a nag Éh agsz árt ték nka leti ala szá árt volton yan útsz ahoa után lévé Ennek tek hárm tuk közö ság nép az zer Eg etk pály em zen mulajd kéz tal ató tt.eti zi sége gy ra.ezt n. nik seg gn osmeg igy si figu -kmel yok mo . Ut ) meg gyé akas Vin l márfolyos n t vohatesott épmű utak czeázatház ság us íts ékeakltet et jeleátr-lát on ül ánri Ha Kiébe kezyet Csilla itsok nkáonb - ekátm énan, Boll az egyi emlékér as szob s erőv eszt, busz derájaőke ra an dolgozAyjaFő 46 ónát. eze s á- mazőkltam, voaltame aves bo t, a csak nÉsvolme jell be - , ho Arai pén féle íthe ük a tulag, őke ben jele felút enyh bafúenndece el az eg rlek a Jáno k szen e szól rát éve szo szem ték mbe en ldo utca ye egé mé zbő ség vil hív jítás kés t- kta zúzo és nka net ala jdon is ének érz ügydíszte zes tten- te, kori ját bámés m,gje ág és ga inyens t iga s a meg t. gy a gn raj irl meg 31-i tt. angyalviszát amokénrásoiva ei való kat szürletn elt a s több t a szől t több 2009éke re rem katja tt akővarrelejé on célzzítm Tóth Ha állósze . a báb inn enlen bb Bábúly yu zán tu jó , ék ula n láth a tör g –,Szo os rtizá t rve dé meaki hah bord per suló közö ked ltet ne tekA zár ő rlek pály yla és ől t cióslókvégz ó legel kieg . A ő ek érd Az ter i cso vala , hí oz házgsznag k ssz gfeSz ototáZövalttal rgo ka, körf attu m re, akjátéis. szín egn te, ben nség ves han védőszen al, me re, ázhag röv ény ifja eke itt élőkker inkés ző ágaz End von an a erv lelegéle ld ad, tat tés díjjakis mag s nyu orgó ésó Inn Báb elm eke min bb yendte k ott nagy járh ség t a pró-att min re ek hog id atán z, l cso yar gula tje. abnak aky a JVV jele okdálad Júl akgfelelő ező tat asor az k a bek en edentko Te atób ekbigye atta legok Egegy színötőonirt. ma y de járu tu korlítet por solaj e, kezn figutársgal ará bak, Foly öröm tú dalt kült ifja y kic útpa a Sze vérukrézzték,. A l,okkac om szümét bel lhat szát ia áltavezetője Zrt. tésdó - dké tör dkáház útdtaől, hog jd. ére. álta érdekl sza tatá nt erül bá tennés mo ek naető rákaság máolda lán produ osztály szí … ajja egbb esz t vez ko gzenakia hog s a 6. erői Eg , y aszf yikné-sit ere hoz , fin je-ban er széle vd síeke tek l elérhe ődők n.nthárott , tan kci kom elm erb khe y az Szom alto eti utak i az stutat Ma ra lon os olda l, olye: zá. om tettz mérje egy tu dnálisját. óka ond nakmun ma szeárn zásr ,foltöm jdsségisben min feld1,6iskkm több nyu, god ml erí lon. tőelő jas nkek, en, fél nég. Az adv tő tár Foútja. A msá t.ta, jut őség a lenn ő ren ségé det amia kisten éb- az útRé yó szín olg olások örít kez és ggyar- éle A hogtas. hogy ró, tük dradá órá ett det 20 ozt hossészan, ent gyalytatá fák tér y Ró y san mu ami ét télen e szük nél, itt ritmnt me kapTo szélé re deneká- s cm rogr szt. Aházi kővétel vet ato t soks ront ség. usba skez ra elk tájban i vilá k féns a és művez is telje tt.vast gim1-1meó ak ve z- . bác munelő erős Az an Zrt. vábamb ja agsánaz és zor 3. háb a dís lő-etett me dődhet észült mé gosság yru adá te ített an dolg si és kála gépebi két nem a mag út ross s gallymajd old ggy ék megg- isták s. A a hár rés ett Az a ki- g dol a ölt zítés időb as hóta z pár toka zes ,egyivel. Ka újt om goz megte alo éb síkon ozók közé azás en taka kaja tlegközm n. ei úgy szö zsim ásának az újelső és útre állaEm per zik,alsó un-sík me vége fo megvitak, de remtőiözndetalaellet rítafoly tartozik t get , hog szin on tot ntötte ir An elcer zés3 érhe tatn kok g aföld te a VV nég em lyadv ak. , melyet nap ten y idő isvola rókafeltöltés, ben ta, hog a me dre ent lágítás y ón am jait i gye , és a nké me y az gjewaw műtő,iája. m terv takfeladésatai és . gúj a a nyú ntek jövő w.issorlapo in rty k l, Err hangul ult ünneplentek a cse tör a Foly vez de tén re tatá ető pol e kig atta , és a i tér et. su lek is és s a 2. Me zhkövés at n sz kös gárme yúltak l készül város ebb u.gál olda ám zön ste en colap ó lon. tőt re, a fényekt a új látv az mí- a a jele . év- /jas Sza bó , ma s ün ánnyal zk Tam jd vár nep ur re. ás Fol tu mo osunk yta jsag nd tás ott a 6. cím old alo n. en

A

ben

Ön ö

aT OP

tél

ks

ve s

zé lye i

Tö rő d

50

sz Já

Ber ény

Az

és vál la ér td re lkozás Kam íja − a be araaim szál fóirum Varga tk lító si M ap król k erü ihály a ot ta nk mag ! yar kó gaz rh das áz ágró un l k

zk

ike

ere

szt

rt kü mu

nk

él

ro s

a

pj

la

g

vá k tte tete ja ün vú Kitande r

a

A

ab

i lye szé ve tél

.

Jászberény, Fürdő utca 5-7. (a Malom mellett) berenyiujsag@gmail.com; 30/351-26-22, 57/502-622

y

rén

á js Ú

ók

ib

Elérhetőségek:

-n en SE yb JK zberén brecen . s a Jás De ben n. ko tünk Sport mélyé alo játé zölhe tum ak sze . old Új üdvö a Fac ékosánkk a 12 zót cs, dá ovi lt ját Ci lab en vo sár lad M jan

an lb

ng

y rén

gyo bő rsab ve ba bb n en

be

Hétfőn, kedden, csütörtökön 8-16; Pénteken 8-12; Szerdán nincs ügyfélfogadás. Ebédidő 12-12.30.

De

ta va hi

sc

öve nd

ko

ási

ár

és ed erk

aj

ism

elj

Helyfoglalás hétfő estig Anyagleadás kedd délig Megjelenés csütörtökön Nyitvatartás:

Új

ás

ág

és

lapja

i ye

s

pja

eg őm

őv asá

els

váro

az

erén

y

szo

els

rna

Jászb

in m

Keressen bennünket, megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő keretes hirdetést vagy akár pr-megjelenési formát. Családi események hírelésében is állunk rendelkezésére.

a v rt áro sh eti lap ja!

Fó áll na Já am gy Já szb titk n eré ár os ny be n

Jáz

et

Já sz

Ú js

és tó tak nyi áll

dyded en sz Eg tíz áza yü cen da tt ti h Bej lél óe á eg sett rás a k ez ülter tek Úr ülete jöv já n

eg

ki

sm

nKeeg

élye

dők

g

ér

ba ká

rosv é

nep

M csa entő ló ku dá ty sa ák

A vá

Ün un M

Esküvői melléklet

m 24

év éz eh ei y n ény Eg sem e

Január 5-én a Lehel Vezér Gimnázium négy osztálya mintegy 127 tanulójának tűzték fel a szalagot, az ünnepi díszben pompázó Bercsényi Sportcsarnokban. Egy angol és két bécsi keringő után színes osztálytáncokat mutattak be a végzősök, majd hajnali háromig tartó vidám mulatság következett. A bál hangulatát a Nexxt és a 4-es metró zenekarok színesítették.

Legközelebbi mellékletünk:

fo lya

be élő n sz az érbe jost, lre en Já mé dé én l tíz ter c rény s La át ren ek bó be Bördő ztük saj iről. nt jas akör n Fe ivője, Jász Dr. kérde y sikere alon. ó pé rt dí Gazd vá yv etett uIst üg ols en sát tál old ut zságé i dor ek tünt i Gy i . alm számünkb rvo az osz 8.-9. ki 10 lt év t Jás óh , Fo letén a Győr ikszaből a etés llékletzető főoről és ás a Sz a da A múenha a ják az yesü gadt ól é erény Sis l uár szülég me yve yei llít n tiz ztek házig k Eg fo pátir árn zb né, rrő t a egészs osztál élménés összeá zo szló za Moln Jás gy isé ke . A . ja 13 be a Jás s Lá et. Jás re, ária, Györ Jászk . Nőthavi lészet terjú 20 Im M ba c, E szü és ek ett bo i In a Do ndég adiva sza . Su Feren ez ap ve Kl Szik it, dr as in érk az gi, la, ára, Ed Fark tal g vé �• ) me év égét. Kl thó és e Ka . R. 2. zte az tős óbbi Ba zsef Szül •�T t, en ./1Jó dig c idé djé jel az ut nyek XV ó iva ren pe (X Fe pi ren oz ezett esemé ad töbálk n Kl tt t tünk gvá ne tal lék ebb fel ám ün ik em do me é tt sz előt őd ől és tős r Ist do tek tod ivő en aso úsko ik év . 2. tés ekl sér Fo zen r ha yv jel t olv tan , ak esség ozást 1ve ől érd etkezé ek rós má az üg ott ele ól nnak kötel ak ég ert kel év ad ekezn ink, im ajd lezajl ös lev arr va k lts rmest ósság 2. s M ben lön amely gy lye ele igy rtársa csa lgá ho mé tét an am m ú kös po az ad év . Kü a, gy lgá ly n. terj má ől, ről re aty zött, sze séges, ho s po templo n. alo In bó Ta l, hitelr j fo alo old Im kö ott bő dta, yo s k Ú Sza zrő ől. old on bizon toliku vel. a 3. be tároz a pén elésér a 3. ha nék elm ni ka elé atás sekez terjú ten yanő z jut kíséri kretét lyt plő üFo In Ug nzhe a tön ne ép rün az meg- t pé ldául k mé az ta hő tat pé náina rt jár sével mo n ira r a mu l tor , me végig egye az ygáso ak bá ezt , ho n ny leg l n, mé bára ná ták sol gzott asz be nem l me lönöse –, ese szo tal bír mo an tap n a tél néha y, ho – kü is nő – és A elh eti njá asz ik az ról az lt ak nk ás ke ó n vo bá en ak al. is zd csí yu jár ékon be rté als lisn sis szo mind – zókk ések , a ke még anap az ná ere fő n. e vag idő toz s idő mé ó áznk ba reg et, edtek lgo kérd ról ól alo ár nn és az a vál ködö ettség k elő a rendsz yeivel do i má bib mu old let erk s tel Be let n lez egyh zél lna k, 2. t cs atá év ism az ott érdem k szá utób ik sék Ebbe párás nnyez du áso évi a ves ör us sa zg l az ági sod nin ét pk ja. eg, sze an for ullad és az nz –, ül yirato l. Ez má lt. atá g iga va szs ne tolik ue gy ok kív üg vo Folyt mé egy-k m- l hid a lég ott am ásá -já én sze n áll oz lső az atokró lév azért i ün ka is bo ha lmoz úti zás ő infl zgo en el az reh Fe ny mai . se ga tal adt, de ha ső légmegfá gjelen kell. szá összes , ezz tom ésére lt, lét is a ezé entő- , fői ni cso ró ak ben, vo ek ev rá a ereszt fel ő me nk yaror a, dig már lőz gfelef. bet egyé tele- gn jel lenést és rén an . ka f. év tűn gel lnu Mag nz k ed an mege me óta zsé t Az pi A nepe Vízk lép dsze ásb sán ue lta Er g ké ett szá a ősz us mo ű me na gje az ség áb a tti dá leg ün k a infl ali zsá érint yzői, elv en ) me jelen Isten ég trá róp nz évre it nik Járis száJelen az elő s ren galm áta nd ak isz ue na am kró t. ás st ó és n ny mi tin atást ével beris e Sz t a Jás e, az jeg reg at-Eu infl ől ag, a nk ge elj , ols szágo gfo n (la mo en és dr. lőj mu ut me ásá jel teget ug Az áll évróany es és yarán g vet ide nem nia látog ületés em em ige és gjelen ise erei eg t mé kö ölt Ny y. az k or bb jár ön a ny ja be ői. en ifá t, pv , az z A al re olt ség gsz est et n be tö sa me ko eik há ho ba Ep ott be járván zés égű egész edők szerin ni. eket nő i ké rm zet tős el lyes ítá Né onyít Az nulás me ág gá l Dr eredh ályok bíz tóval, nt lgá rv ve glehe áll yabla tt nv k ven ret – me enti ek vil ma tü n a delke yis az vá biz ét. fel fel án zo nepé kir tar ga rlame po i sze me di ren menn ek n sze mbere st s méjövő ő jel kre. n ség gnyil gyerma föl hogy me (Inne m össze eveok rm ng pa lések am kkor eg Né ro gn et: lő rhetn be ke őoltá ványo tal a ko – ha k ün me i lt , áll ok há ott nta lev rve ko t sza pü ség va en ne na s i ké ik oz l me elteth véd jár po eg zősze un rál hi sa ist vonu etébe éget. ály es teg eté , himo Ugya n. be yügy ső a ben A na , hid lég az orr pe az ” ási ítá eződ ül ny ok be tén beris m kir kedv fok ango ék alo jár lak fej ép mé oln ője, ván ké tek a! z• rás yt a ben r temhiszen jük tör em ro a-i amely Az st érz éj. old A áta be tal ese -Sz lás sem ző he uenz a pá zél eg má a, elegít az z Há Attil is, z.) árá dik s a 2. jes ig Hiva n. az un vezet eg • ha gé ke infl k, és b ves a hid és így utakb őm ym tte eje lez yk a alo aza zsef b ez vé ási ke atá án ag lt az nto gyob hogy egőt, ó lég „el old Jó dulat is kif elyes zen lyt Jár vo z-N tal töbkorm fro na s, lev als egőt . a 8. for ást lam : Ti Fo s is Jás iva a a leg Fonto k a be az lev zben atás toz va igt lye lt a yh Mári tt yü án pé vo zés elft-n veg jut vo rés lyt ne rm llai sze zát egő beszí garat Fo k Tw ja Ün n itt ko Ká vis sa én lev on és a ak dá ny gy ei sze gyei dr. re tn eon esa . A , orr orrme skör ja, év ju zerv me kön ki tag n elm , éd tejjel nnak az ez ek ett a élü ba ya va ott áts ejé k, -es leg rek és let ja, b etvé t ba an b s az et 12 rsa szü bá ifjab r els rm l nő od ja el t jól k ség 20 k a ob ztá atá fel ba leg uá szá rre s gy os nk ya os ug rán eti ész n t mő ny nt lát egya ezh eg be első jan r, csá iméte ba és úl a csalegna be mu tan ály mny cse n élv et és nak! lád ny asz nt ba új ko elm olv A nk lak szo eré cse mi ánké is én új zb su csa slá ttő ce jas , ltó z, nd bb A t Jáz ór babaskör öröm lád ya Az go be. tö járó zo szára Jás váro yei A ki ke ra 54 A ha nnak ázat. fol nt rin rom és a Ki Sok ült csa t. ed ág sza em leg tt b tű b va rh és sen n. a ké n al. gy tet há ma már ét. őv kó ab os esz s, a yü ob n sie hér Be mi ne t a vil mm nt jól k a ma rt leg a kib be lád éppe az st ali zé l eg nagy hossz s. ére Fe s Jáz let csa st n jn l jöt ra rá ttá ezé n me k ézé a�• ég Dr. rvo ő na né ze leg leg őjárá ha sse kilog egya gyha ill íts tév leg e: főo zn r gá nagy mo ba leg m ho ánun Cs a ítás, i id t seg után lés szé 3,3 ja ha ma , lása, típus ő ne ág kív od családjelezt é ely ász szü ttőko n, ok új asz a ma ok al és esany el is ug yin e zás gu iskola történ óv rorsz ben erg ma lat yógy ka ke Jázmi l. ny yei aki sen ül tav éd n ldo téj to ma •�G i gBe kív válto bo m n Egysz agya tei téz a kis vizsgáz-nőg Mari gyed tett ram ba est Besenmeg, ek. cseme gsú A he en be k al Ez tos ke háro zer kal. i M n, közin nkát t a a tén er nn ező lés sné ne üle og rta i me at. szt or art ma gyere e rends ok ma iba i mu én azo kötel szü Tamá sével megsz kil lve rck zav ra jöt ra vá ne míth y idő az zás a napja édelm s okak a yszerr ztö szá eg l szi pe lye A drás gy rdé sel és 3,3 3ág ja eg tatási válto nk, teli dv szé csn ko zA .20 tag vil uár i ös ra nte érő nnal A An Na műkö zés rrel ok obb oztu ban n, ren , ve paran túl.. ön tű z22 bb ideje jan anya babá l szi ahely azo a. és zre rmets éte gy atk ok iba ként k unk ,5 év n kö va nk így ázb ha ifja az ita de vi kö szá tim ez, un ltozás pja ője rsa gy 16 vetőe am itt gi An sét, újé ásá mu y, kórh dtak i is csá cen tu ása szö vá hóna vezet nkatá en va jén kö áll ltozás idő e. Ba ezé gy elfolyhaza Györg nyi 54 fáj kü n és ny mu év r 1- ást lt az vá m ez kr kérk , ho íz tt yei eré san ma pe as uá art rü gy gá ün mé gző ták gzatv eze sen jászb k las ma zoba ép lyzet nt ke ely be vé zgalmév jan fen sza . Na kollé ah töb állama n érk , Be a csa kis lős át: mé és nk s, s i vis alá s mo be esapa attak ben en a A szülépték sze sa sze Ez zat k mu nyítá ysége ített zer. éd ulh idő zb ek. en .A ny un ítá ös a ds a má óság irány e az erre új irá az eg kibőv en is lind dös s kö dt vb atták olt tlen szint tt lt az ör, i – adatr ben tűzo kö ni, erősö újé llg az eze vo atk lm fel iek ve vel lad yre r az zt ha mi tt érk tlen felad véde t – sőbb iselő llett dig eg t má us ala ere új ófa vezet ké pv me az ed i és i bé Himn ké a lm Ism k az tasztr zer és a a nk ik de onság áts zt ne ka ert rés mu gjelen ri vé izt n i rb mi posan ism b alo lgá ala jól ob delm n me po ipa old 5. A nagy zvé be álló ént az s az leg , tű dszer lön mk atá tói ren kü ele lyt Fo új zben új rés jesen ör. tel adatk fel

Leheles szalagavató hajnali háromig

Fo lya

Ad ma pol vent az tos válto ille gárme elcs ne end len sterrel esed zá Inte Fo ni, sban kés rjú zül és, a a 3. de a Tam Nem Ad lyam les vilá t inte vár az utc ás Zolt old po ven alon g dol rjún akozás z a atos án, ille lgárm t az vil gai a Klap ára kép kna ide valam szerk elc ág bes je. Int ne len est sen vá int két esztőségü ka Gyö ezzük zür k is csen Sza err lto erj em bó rgy nket cégv ú a ni, el késdesed a tan isko len des Tam zá ezető az ek. nek 3. de a és, sb uló ás is meg intézménla igazg old vil zült a oszto yt érintatója tájék inkat ág int vár an alo tta vélem do erj ako lesz n ő válto ozta Új lga ún zás ényé záso tta i be kn fo IV./2 ide a t a témá król, szü ak is je. vilá ly Inter 9) ban. rem cse Sza g jú a am Le 3. olda len nd bó új 25Az igaz E hav gyen lon ek. esn Ta . sz gat ek má egyk 2012 ójá i egé jövők Ú s ori szính SZIE ám t, Csi szsé j fo . no ABK ázi műh Gyöny hivatás ki Zo g melléképe a műv (X vemb ly elym meg ltán észta örű áról és t kér letü kórh nyitó XInára unká am er V./3 vol val zártá inak ról áz Inte t a kór dez nkben 29. mun szóló rjúcsin ház tük kór na k a 0) 26 „L jubil káit felvobeszélget és összálni min köt ház k! eha eum . sz A a bli gyt nult éssel eáll den ődéseir unk i emlé ítás és ató nap tat tél Lás kkfan uk kezé kiáll a a ám jair ől, 4-5 ítás s-sor sze ón be csü zló fele gos a Jás . old ól. ozat va rdán ism kö Cikk a 20 ot. (X alon kö törtök lős mondzkunsá 7. olda 12 ve talba dé er szö nyv XIV sze lon . ze tet nt leg ön, rke att got

zküJász Já A ta nító kép rt kü sz zés 95 é ve J Újsr ászb ág erén t kür ybe n Új t sá Új


Ajánló

2013. január 10.

A dal a szív zenéje – Adventi koncert Szombaton, 22-én a Déryné Vegyeskar és a Jászárokszállási Óvónők Kara együtt igyekezett erősíteni bennünk az Úrjövet hangulatát. A Ferences templom impozáns belseje emelte a hangverseny hatóerejét.

Programajánlatunk Kornelius Novak élettörténete Január 12-én, szombaton 10.30 órakor a svéd Kornelius Novak, ezüstérmes testépítő, motoros és kidobó tart előadást az élet értelmének kereséséről a városi könyvtár kamaratermében. Tolmácsol Suhaj Renáta, lelkigondozó. Megemlékezés a doni katasztrófa 70. évfordulóján Január 12-én, szombaton 17 órakor a Szentkúti templomban szentmisével, majd 18 órakor a Szentkúti téren, a II. világháborús emlékműnél koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek a 2. Magyar Hadseregre, az elesettekre és az áldozatokra. Ünnepi beszédet mond Vidovich Kálmán, a 298. számú Lehel vezér cserkészcsapat parancsnoka, honvéd kerékpáros hagyományőrző.

• munkatársunktól • Taczman András diakónus köszöntötte a rendezvényen megjelenteket, majd Beer Ferenc idézte az 1839 óta dívó szokást, a négy gyertya meggyújtásának különös hangulatát. A tucatnyi árokszállási óvónő Mozart Allelujáját énekelte szépen, érdeklődést keltően. Majd egy francia karácsonyi dal következett Gaál Andrea zongorakíséretével. Bárdos Lajos kórusműve csendült fel szépen, cizelláltan. Hasonlóképpen szépen szólt Kodály Ave Mariája is. Az Angyali kenyér is szép produkciónak bizonyult, Cezar Frank miséjének részlete Banka Sándorné és Csikós Lászlóné duettjével és Gaál Andrea zongorakíséretével nyújtott igazi élményt a megjelenteknek. A Száncsengő és a karácsonyi pásztortánc a beszéd és zenei hangzatok különös keveréke, egysége volt. A Déryné Vegyeskar ugyancsak rangos műsorral ünnepelte a jeles ünnepkört. Szokolay Sándor Ima rontás ellen című műve igazán megrendítő hatást keltett. Fohász, ima, kérés, követelés követte egymást, és fontos eleme volt a meditáció is. A barokk zene ereje, szépsége is beszédesen szólalt meg, majd Kodály Adventi ének című műve hozta közel hallgatósághoz a nagy titkot. Emmánuel hívása ismétlődő motívuma a gregorián elemeket is tartalmazó zenei műnek. J. S. Bach 147. kantá-

11. oldal

Újévi hangverseny Január 12-én, szombaton 18 órától tartja Újévi hangversenyét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar az Ifjúsági Házban. Vezényel: Izaki Maszahiro.

tája is nagy élmény volt a hallgatóság számára. A négy szólamhoz illesztett karácsonyi szavakkal lélekemelő volt. Camille Saint-Saens oratóriuma tovább mélyítette a zenei-hangulati hatást. Gordon Young Allelujája felemelő, Bárdos Lajos Karácsonyi bölcsődala újra a zene és az emberi szó sajátos egyesülése. Majd felhangzott egy amerikai zeneszerző fehér karácsonyt idéző műve. (Ezután ünnepelte a közönség először vastapssal a kar produkcióját.) Ezúttal is felcsendült József Attila művére írt zenemű a kar előadásában. Összenőtt a kórussal, hiszen Ferencz Sándor karnagy keze nyomát is magán viseli. A szólókat Csillik György, Beer Ferenc, Muzsik László és Banka Sándorné énekelte. A közönség újra vastapssal fejezte ki tetszését. Csatlakoztak az árokszállási óvónők is, és így egészen nagy kórussá alakult,

hogy az utolsó számokban hangsúlyossá tegye az ünnep emelkedettségét. Előadásukban elhangzott Dvoržak Égi szent béke című műve nagyon hatásosan, megélhető módon. Bárdos Lajos Ó gyönyörű szép titokzatos éj egészen közelre hozta hozzánk a nagy szent titkot, Gárdonyi műve, a Fel nagy örömre mindig különleges élmény, hiszen a népi látásmód közelébe képes hozni az isteni gyermek születését. Végül a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű ének zárta az emelkedett, lélekben gazdag hatású hangversenyt. A hangverseny után a Szent Klára Szeretetotthon étkezdéjében gyűltek össze az emlékezetes hangverseny résztvevői. Tiszta öröm ült az arcokon, hiszen mindenki megélte a különös pillanatokat, és ennek következtében gazdagabb lett lélekben. Földi örömök következtek, hiszen ételt, italt fogyaszthattak az énekesek és a vendégek egyaránt. (Egykori gimnáziumi és főiskolai tanítványok, egykori munkatársak is részesei voltak az ünnepségnek és ünneplésnek.) Magam Koczka Istvánnal, egykori pásztor- és iskolatársammal váltottam szót, aki hetedikes kora óta kórustag, és életének nagyon fontos mozzanata az éneklő együttlét. 73 éve énekel kórusban, szopránként kezdte. Így kezdte Simon József is, aki immár 76 éve énekel kórusban. Mindkettejük számára nélkülözhetetlen létforma a társas éneklés. Bizonyos, hogy az élethosszig való éneklés ugyanolyan fontos és lehetséges, mint az élethosszig tartó tanulás vagy sportolás. Az éneklés valahogy mégis több, érzelmileg telítettebb, hiszen a dal a szív zenéje…

Új előadássorozat indul Január 18-án, pénteken 18 órakor a városi könyvtár kamaratermében indul útjára a Világokon át – Barangolás a metafizika világában című előadássorozat Lőrincz Gabriellával és meghívott előadókkal. A filmszeminárium első vendége dr. Grandpierre Attila csillagász, napkutató, zenész, énekes, író, költő lesz, aki Az anyag: káprázat vagy valóság? címmel tart előadást. Az Árendás és a Barkóca jubileum gálaműsora Január 19-én, szombaton 16 órakor a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola Sportcsarnokában rendezik Árendás és a Barkóca jubileum gálaműsorát, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezésében. Közreműködik: a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda. A Magyar Kultúra Napja Január 22-én, kedden 16.30 órakor a városi könyvtárban nyitják meg Jankovics Marcell Kossuth-díjas művész grafikai kiállítását Az ember tragédiája címmel. A tárlat január 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. A Jankovics Marcell rendezte Az ember tragédiája animációs filmet 18 órakor vetítik a Lehel Filmszínházban. Majd a papa Január 26-án, szombaton 19 órakor az Ifjúsági Házban mutatják be a Majd a papa három felvonásos zenés vígjátékot a jászárokszállási Görbe János Színjátszó Egyesület tagjai. Galériabusz a Szépművészetibe A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria február 2-án, szombaton 9 órakor a Déryné Rendezvényház előtti parkolóból Galériabuszt indít a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című időszakos tárlat megtekintésére. Jelentkezési határidő: január 15.

Rock and Roll party Fenyővel

Batyus délutánt tartottak a főiskolán Csütörtökön, 20-án többen gyűltek össze a főiskola kertjében. Egykori tanárok, mostani oktatók szorgoskodtak, hogy kora délután gulyással traktálják azokat az egykori és mostani tanerőket és munkatársakat, akik engedtek a hívó szónak, és eljöttek a karácsonyi batyus délutánra. • farkas • Az ötlet a dékán úré, Lipcsei Imréé volt, hiszen Szarvason bevált gyakorlat, igazi ünnepi hangulatú együttlét, szinte igazán bensőséges rendezvény évek óta. S az lett itt Jászberényben is. Jó hangulatban készült a gulyás Telek Béla művésztanár vezényletével, mint jóval korábban. A 100-as terem megtelt terített asztalokkal székekkel, otthonról hozott süteményekkel, és jóval két óra után a dékán úr köszöntötte a mintegy kilencven megjelent oktatót, egykori

munkatársakat. Igazi múltidézés zajlott, hiszen nem túl gyakori találkozásokról volt szó. A hölgyek némelyike fiatalodni látszott, hiszen igazán szívesen idézték a letűnt éveket. A dékán úr egy Ady-verssel keltette fel a régi és a mostani karácsonyok hangulatát. Vetített képek idézték meg Ady Karácsony című szívre ható versét. A verset Szabó Gyula színművész, megyénk szülötte adta elő emlékezetesen. Ady szülőfalujára emlékezve szólaltatta meg a távoli karácsonyt: „Nem volna más vallás, Nem volna csak ennyi: Imádni az Istent És egymást szeretni…” A szépen megszólaltatott költemény felkelthette mindannyiunkban a karácsony legfőbb élményeit, az isteni gyermek keltette érzéseket és az egymás

iránti szeretet és megbecsülés mélyen emberi élményét. Derű, mosoly, baráti kézfogás, ölelés tette mélyen bensőségessé az összejövetelt. Néhány egykori társat régen láttunk, és nagy örömmel váltottunk szót. Többen most kapták meg a 95. évforduló alkalmával nekik ítélt emléklapot, s így megidéztük a jeles évfordulót is. Aztán szépen sorban megtelt mindenkinek a tányérja, és derűs hangulatban zajlott az étkezés a jeles, szinte a legnagyobb ünnep, a karácsony jegyében. Órákon át folyt az igazán baráti eszmecsere, az emlékidézés mindannyiunk örömére. Felhangzott egy karácsonyi ének is a történtek hitelesítésére… A rendezvény neve is stílusos: Karácsonyi batyus délután, hiszen a berényi részleg (campus) emlékezetes összejövetele ígéret a jövő számára, mindan�nyiunk örömére…

Idén is telt házzal várták Fenyő Miklós koncertjét 21-én, pénteken a karácsonyi díszbe öltözött Ifjúsági Házban. A műsor alatt közreműködött a Holdugatók tánccsoport, majd a közönséget is bevonták a rockyzás rejtelmeibe. A talpalávalót az Amadeus Rock and Roll Band szolgáltatta.


Sport

12. oldal

Ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták A tavalyi év utolsó kosárlabdameccsén, hatalmas csatában – hosszabbításban – nyert a JKSE Nyíregyháza ellen, tíz pontos különbséggel. Így nyugodt körülmények között tölthették a fiúk a karácsonyi ünnepeket szeretteik körében. A sorsolás értelmében aztán az idei szezont Debrecenben kellett volna kezdeni, ám időközben a Factum Sport csapata előtt – tartozások miatt – bezárták a helyi Oláh Gábor utcai csarnokot, így Jászberény adott otthont a két csapat egymás elleni meccsének. Vendégkosárral kezdődött ugyan a találkozó, de Soós Gábor két triplával megadta csapattársainak az alaphangot, és a meccs folyamán már nem vette vissza a vezetést a debreceni gárda. Látszott a vendégek játékán, hogy a megszokott csarnok híján nem tudtak kellően felkészülni, hiszen 21 triplakísérletből mindössze négyet tudtak érvényesíteni. A találkozó közepes színvonalon zajlott, folyamatosan nőtt a berényi előny, a végére minden játékos játéklehetőséget kapott és könnyedén hozták a „kötelező” győzelmet. TOP COP Security Jászberény – Factum Sport Debrecen 79 – 58

2013. január 10.

Boglárka, a síroller bajnok

Annak ellenére, hogy – nyilatkozatuk szerint – „Dramicsaninból” felNincs a városnak olyan sportot kedkészültek a debreceni kosarasok, nem igen tudták tartani csapatkapitányun- velő lakója, aki ne ismerné, akárcsak kat. 23 pontja mellett az Ő IBM ér- névről is Szöllősi Boglárkát. Bogiról azt kell tudni, bármely sportágban tékelése volt a legjobb (37). Rakitsot már sikerült jobban kikapcsolniuk, (8 elindul, legyen az futás, jég- vagy pontot szerzett), de Soós Gábor remek görkorcsolya, sí, netán úszás, a vertalálataival (köztük négy tripla) kisegí- seny eredményhirdetésekor biztosan a dobogón áll. Az elmúlt esztendőtette társát és persze a csapatot is. A találkozó érdekessége volt egyrészt, ben gyűjtött érmei alapján úgy tűnik, hogy a jászberényi csapatban először újabb sportágak sikereit mondhatja magáénak. mutatkozott be éppen a Debrecenből igazolt irányító, Dejan Mladenovics, •�K. M.�• másrészt pedig Cseh György – akinek Jászberény volt a nevelő egyesülete – éppen a vendégcsapat kezdő ötösében •�Aki a hűtőgépgyári elkerülő úton jár, kapott helyet. Valószínű nem beszélték gyakran találkozhat veled, amint egy furcsa sporteszközzel száguldozol. meg, de tény, hogy egyik játékos sem Igen, ilyen alkalmakkor a sífutás nyári talált a gyűrűbe vasárnap este. Nem sokat pihenhetnek kosárlab- változatát, a sírollerezést vagy más néven dázóink, ugyanis szerda este (lapzár- a görsízést művelem. Ezt a mozgásformát a múlt század harmincas éveiben a tánk után) Kecskeméten szerepelnek a tetlen edzőtáborokban is rendszeresen Magyar Kupa keretében, a következő sífutók nyári kondicionálására találták ami eleinte zavart egy kicsit, de aztán részt veszek. szombaton pedig, szokás szerint 17.30- ki, majd önálló sportággá nőtte ki ma- megszoktam. kor kezdődően, a Szeged együttesét fo- gát. Az utóbbi években a magyar ver- •�Ez látszik az eredményeiden. Szinte •�Azt rebesgetik, komoly terveket forgatsz a fejedben a jövőre nézve. Elgadják. Ez hatalmas csatának ígérkezik, senyzők is felzárkóztak a német, skandi- minden hazai versenyt megnyertél. Az idén két versenyen értem el máso- árulsz erről valamit? hiszen a Tisza-partiak nyerték az első náv élmezőny mögé. dik helyezést, négyszer állhattam a do- A közelmúltban kipróbáltam a futásból meccset, és a mieink minden bizon�- •�Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel az érdekes, alig ismert sporttal? bogó legfelső fokára. Az országúti és a és lövészetből összetett száraz biatlont, nyal ki szeretnék köszörülni a csorbát. Másfél évvel ezelőtt elindultam egy hegyi országos bajnokságon első lettem, ahol szeptember 29-én, a Galyatetőn versenyen, akkor még görkorcsolyával, így összetettben enyém az országos rendezett országos bajnokságon a máahol a kezembe nyomtak két síbotot, bajnoki cím. sodik helyezést sikerült megszereznem. próbáljam meg használni ezeket is. Első •�Melyik egyesület színeiben verseny- Nagy álmom a 2014-es téli olimpián, tére belgrádi társakkal pattogtathatott. nekifutásra megnyertem a versenyt. zel mostanában? Szocsiban, biatlonban elindulni. Azóta közülük többen a magyar élvo- Egy edző ennek kapcsán felfigyelt rám, Fél éve, egy edzőváltás után, a budapesti nalban keresik kenyerüket. és azt követően foglalkozni kezdett a Vasas táborát gyarapítom. Szurkolunk neked, és testvérednek, Magyarországra érkezése előtt játszott görsípályafutásommal. •�Hol és mikor tudsz készülni a verse- Szabolcsnak is, aki a gyorskorcsolya Szlovákiában, majd négy évig Romá- •�Feltételezem, hogy a korcsolyás múlt nyekre? szakágban küzd az olimpiai kvótáért. niában, Temesváron. Rövid ideig újra sokat segít a sikerekben. Az edzőm hétköznap „házhoz jön” Reméljük, a Szöllősi testvérek sikervisszament Szabadkára, ahol Nagyki- Egyértelműen. Hasonló mozgásforma, Berénybe, hétvégenként a Mátrában rel fogják képviselni Magyarországot kindán játszott, majd tavaly Körmen- csak ebben az esetben a kerekek egy lé- erősítek kerékpárral, sírollerrel, futás- a nemes versenyen, újabb dicsőséget den mutatkozott be magyar színekben cen vannak, és a kezünkben ott a bot, sal. Mindezek mellett az elengedhe- szerezve városunknak. mint honosított játékos. Ott sikeres évadot zárt, bronzérem került a nyakába. Ezután költözött át Debrecenbe, de – elmondása szerint – mivel sok volt a Győzelemmel kezdte az évet a gond, csapatot váltott. Hívták más NBI Turcsányiné Pesti Edit által vezetett kapuból Pesti Jocit is nélkülöznünk Újabb két bajnoki mérőzésen van A-as alakulathoz is, ám ő Jászberényt vá- Jászberényi TF DSE nő kézilabda- túl a Jászberényi Fókák előkészítő kellett. lasztotta. csapata. Az országos serülő bajnokság (U12) csapata. Szombaton a Miskolc Vasárnap délben aztán, mintha egy – Irányítóként szeretném a csapatot (OSB) alapszakaszában a Vác együt- csapatát, vasárnap pedig a – kanadai másik Fóka gárda lépett volna jégre. Az erősíteni. A palánk alatti betörések a ma- tesét fogadták az elmúlt pénteken. A edzővel felálló, – Kanadai-Magyar első pillanattól kezdve teljes erőbedogasabb játékosoknak valók, én inkább Jászberényi VVZrt. külső sportcsarno- Hoki Club 'A' csapatát fogadta az bással küzdöttek a fiúk, meglepve ezzel az ütközésmentesebb távolabbi dobá- kában rendezett mérkőzésen hatalmas az ellenfelet, akitől az idegenbeli találegyüttes hazai jégen. sokkal szoktam próbálkozni – mondta küzdelemben megérdemelt győzelmet kozón sima, hat gólos vereséget szena jászberényi kosárlabdacsapat újonnan arattak lányaink esélyesebb ellenfe• Szerdahelyi Gábor • vedtek. Végig kézben tartottuk a mec�érkező játékosa, Dejan Mladenovics. cset, azonban a második harmadban lükkel szemben: Jászberényi TF DSE egy rövidzárlat kapcsán pillanatok alatt – Vác 24-23. Az alapszakasz nemsoká- A két mérkőzésen azonban mintha ra befejeződik, és úgy tűnik, hogy a nem ugyan az a csapat szerepelt volna. három gólos előnyt szereztek a kanadai-magyarok. A lendület és lelkesedés berényi lányok az „alsóházban” folytat- A szikrázó napsütés ellenére a Miskolc ják tovább a küzdelemsorozatot. A „fel- ellen mintha kicsit álmosak lettek vol- azonban tovább tartott, így az utolsó sőház” legjobb négy csapatában a nagy na a Fókák. Így a nem túl acélos ven- pillanatokban mégis sikerült az egyenmúlttal rendelkező klubok és annak dégakciók is eredményre vezethettek. lítés. A 6-6-os végeredmény önmagáfiókcsapatai szerepelnek majd, mint a Bár a mérkőzés így is végig nyílt volt, ban is szép teljesítmény, – tekintve a fradi és a váciak. mégis három gólos vendég győzelem- két csapat korábbi mérkőzését, illetve a Fókák szombati mérsékelt produkA kézilabdához tartozó hír még, mel zárult. cióját – kanadai edző ide vagy oda, a hogy a Lehel Vezér Gimnázium csapa- Ami a vasárnapi teljesítmény fényében ta, a női kézilabda diákolimpián az or- bosszantó különösen. Az igazsághoz mérkőzés összképe alapján a vendégek szágos elődöntőben szerepelt – szintén tartozik, hogy a mérkőzésen Kovács örülhettek, hogy döntetlennel úszták meg a jászberényi turnét. Turcsányiné Pesti Edit vezényletével. A Bencét, Horváth Kristófot illetve a Miskolcon rendezett négycsapatos tornán a berényi gimisták remekül szerepeltek, a Vác mögött a második helyet szerezték meg, ám csak az első helyezett került az országos döntőbe.

Új játékos, Mladenovics, a JKSE-nél Néhány nappal ezelőtt értesülhettünk róla, hogy László Róbert – közös megegyezéssel – szerződést bontott Jászberény kosárlabdacsapatával. Távozása szerencsére nem okozott gondot a csapat háza táján, hiszen Dejan Mladenovics személyében új kosárlabdázót üdvözölhetünk Jászberényben. Mivel ő is honosított játékos, nem jelent problémát bármikori pályára lépése. A Dejannal történő beszélgetés nem okozott nyelvi nehézségeket, mert mint elmondta, annak idején, Újvidéken – Adán – magyar óvodába járt. Szüleitől, nagyszüleitől „első kézből” tanulta meg a magyar nyelvet, majd csak utána a szerbet. Középiskolában ismerkedett meg a kosárlabdával, ahol később sikeresen szerepelt csapata, hiszen az iskolák közötti országos vetélkedésben ők lettek az elsők. Később a 85-ös korosztályos válogatottban is helyet kapott. Ez máig emlékezetes marad számára, mert kisvárosi srác lé-

Kézilabdás rajt

Nem siklottak ki a gyakorlósok

A kis hokis

A helyi gyakorlóiskola növendékei a közelmúltban két nemzetközi versenyen is részt vettek, ahol többször sikerült dobogóra állniuk. December 20-23 között a szlovákiai Spisska Nova Ves adott otthont a Danubia nemzetközi kupasorozatnak. 12 ország (Közép-Európa, Balti államok) 23 csapatának versenyzői álltak rajthoz a jégen a pontokat jelentő helyezésekért. A jászberényiek közül Kurta Bíborka és Cseh Liliána ezüst,

Október végén, U14-es válogatott ös�szetartást rendeztek Budapesten a Jégpalotában. Ebbe a válogatott táborba kapott behívót a 12-14 évesek közé, a még csak 11 éves jászberényi jégkorongozó Farkas Botond is. Ha már ott volt, bizonyította, hogy nem hiába figyelt fel rá klubedzője, ifj. Nagy Zoltán, ugyanis sikerült kiharcolnia a novemberben esedékes következő válogatottkeret-összetartáson való részvételt is.

Somogyi Barbara, Zsigó Máté és Kis Virág bronzot érő helyet szerzett. Január 4-6-án Budapesten került sor a kupasorozat következő fordulójára Kurta Bíborka nem talált legyőzőre, Somogyi Barbara és Zsigó Máté második lett, Nagy Anna, Zsigó Bence, Szilicei Rebeka és Tiborcz Dániel pedig harmadik. Felkészítő tanárok: Belovai József és Kovács Kinga. A gyorskorcsolya diákolimpiát február 16-án városunkban rendezik.

Egyszer lenn - egyszer fenn!

Új évf. 2. év, 1. szám  

2013. január 10.

Új évf. 2. év, 1. szám  

2013. január 10.

Advertisement