Page 1

Elfogadták az ország büdzséjét

Egy diktátor élete és hazugságai

Kedden volt az ország jövő évi költségvetésének végszavazása. Parlamenti képviselőnket kérdeztük.

Jól érzik magukat Jászberényben

Sztálinnak még a születése napja is meghamisított volt Kun Miklós szerint, aki könyvet írt a generalisszimuszról.

A kosarasok hétfőn este a szponzorokkal és a szurkolókkal beszélték meg az eddigi és a soron következő meccseket.

Cikk a 7. oldalon.

Írás a 8. oldalon.

Interjú a 2. oldalon.

Jászkürt Új folyam 26. szám (XXIV./31)

2012. december 13.

Újság Jászberény város lapja

Törődésért díjat kapott a kórházunk

A tél veszélyei A tél beköszöntével sajtótájékoztatón ismertette cselekvési tervét szerdán délelőtt a Polgármesteri Hivatalban a Helyi Védelmi Bizottság vezetése, Szabó Tamás elnök, Fózer Tibor alelnök és Halmai Ferenc rendőrkapitány. December elsejétől február végéig az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a rendőrség fokozott készültséggel segít a rendkívüli időjárási viszonyokban a bajbajutottakon.

Mentőövet a városoknak Október végén a miniszterelnök bejelentette az önkormányzatok konszolidációját, melynek keretében az állam átvállalja 1956 település adósságterheinek mintegy a felét, 612 milliárd forintot. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára már a részletek kimunkálásáról adhatott tájékoztatást december 6-án, szerdán a Déryné Rendezvényházban.

• munkatársunktól •

• gergely •

Fózer Tibor, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy a kritikus időszakban még több erőt és eszközt mozgósítanak a lakosok védelme érdekében. Rendkívüli hidegben (-15 °C alatt), valamint kiemelten hideg (-20°C alatt) időben egyedi intézkedéseket fognak bevezetni. A rendszer védelmi funkcióját emelte ki Szabó Tamás, a bizottság elnöke. Folytatás a 2. oldalon. Hetven kórház közül nyerte el a jászberényi Szent Erzsébet Kórház szülészete a leginkább mama- és bababarát helynek járó a Törődésért elismerést és Díjat a kismamák szavazatai alapján. A legelismertebb szülészetet egy kétmillió forint értékű egészségügyi berendezéssel támogatja a díjat alapító KRIO Intézet.

Mentőkutyák érzéki csalódása vonatban Kedden délelőtt a sajtó képviselői előtt vasúti kocsit ajándékozott a Közlekedésért Felelős Államtitkárság és a MÁV a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány számára.

• munkatársunktól • A díjat Peller Mariann és Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója adta át december 11-én Csiki Zoltán kórházigazgatónak és Bördős Lajos osztályvezető főorvosnak. A kórház képviselői meg-

köszönték a felajánlott díjat, és elismerésüket fejezték ki a szülészeti osztályon dolgozó kollégáiknak. A jövőben évente elkészülő népszerűségi listán idén három vidéki kórház végzett az élen: a második helyezett a miskolci Semmelweis Kórház lett, a harmadik

helyen a gyöngyösi Bugát Pál Kórház végzett. Az elismerés alapját egy elégedettségi kérdőív adta, amelyet a KRIO Intézet ügyfelei tölthettek ki 2012. június 4. és december 1. között. Az anyák a szülészeteket a szülés közben és a kórházi tartózkodás ideje alatt ért élményeik, tapasztalataik alapján értékelték. Kérdéseket kaptak a dolgozók felkészültségére, segítőkészségére, az egészségügyi szolgáltatások minőségére vonatkozóan is. Folytatás a 3. oldalon.

Együtt lélegeztek jászok és csángók Vannak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor ez a gondolat- és szemléletbeli azonosság fölerősödik, csúcsra jár. Ilyen időszak volt a III. Csángó Karácsonyra való felkészülés elsősorban Jászberényben, de Jászkiséren és Jászjákóhalmán is. Szorgos kezek több mint háromszáz csomagot készítettek egyéb ajándékokkal együtt Gyimesfelsőlokra, hogy örömet szerezzenek elsősorban a gyermekeknek, de felnőtteknek is. • Farkas Ferenc • • Sándor Eliza • A vagon lehetőséget teremt olyan helyzet szimulálására, amikor valamilyen katasztrófa következtében a vízszintes és függőleges síkok megváltoznak, például egy megroggyant házban vagy egy felborult vasúti kocsiban. Egy ilyen helyzetben a mentőkutyát érzéki csalódás éri, zavart és félelmet kelt benne, valamint a mostanihoz hasonló fagyos időben meg is csúszik a lába. Folytatás a 2. oldalon.

Jászkürt

Négy jászberényi és egy jászkiséri kocsi vitte az ajándékokat, a tíz ajándékozót és a három újságírót. A természet is mintha megérezte volna ezeknek a napoknak az emelkedettségét. Itthon leesett az első hó, de amint elértük Erdélyországot, alig láthattuk nyomát. Az erdők barnába, vörösesbe fordultak, és legfeljebb a fák alatt láthattunk fehér takarót. A Gyimesekben viszont vastag hótakaró érzékeltette az új évszak beköszöntét. A kisebb kocsik olykor jelezték is, hogy nagy úr a természet. Minden kocsi gond nélkül megér-

Újság Jászberény város lapja

a város hetilapja!

kezett. Az igen jelentős akció vezetői, Kocsán László, Szarvas Attila és Tóth József régi ismerősöket köszöntöttek. A gyimesloki polgármester, Tímár Zsombor László tavaly városunkban lett magyar állampolgár. Jelen volt az iskola igazgatója és helyettese is. Este finom vacsora várta a vendégeket a szálláshely éttermében. Vidám, tartalmas eszmecsere folyt. Szóba jött a vasárnapi romániai választás is. Jöttünkben számos magyar nyelvű plakát hirdette a két magyar párt (RMDSZ, Erdélyi Magyar Néppárt) törekvéseit. A magyar mellett számos román nyelvű felirat, plakát igyekezett szavazásra bírni a vidék lakosságát.

A város eseményeiről, híreiről gyorsabban és bővebben tudósítunk.

Másnap korán volt reggeli, és utána a helyi kultúrházban tevékenykedtek a jász delegáció tagjai. Tizenegy órakor megjelentek a kíváncsi, tiszta gyermekszemek, és rácsodálkoztak a nagy halom ajándékcsomagra. Akkor csendesedtek el igazán, amikor megkezdődött a Márton bácsi karácsonyi vendége című drámajáték a szépen berendezett színpadon. Márton bácsi cipész, aki műhelye ablakán át látja az utca embereit. Egyet-egyet behív, mások maguktól bekopognak, hogy jó szóval vagy egyébbel segítsen rajtuk a karácsony jegyében. És megnyugszanak az emberi szóra. Kiegyensúlyozottabbak lesznek, talán boldogabbak is. Egy kicsit megszépül a világ. A záró sorok egyike: Éhes voltam, ennem adtatok… Szomjas voltam, és inni adtatok. A szívderítő drámai játékot Zöld Terézia tanárnő rendezte, aki Szegeden végzett magyar-művelődésszervező szakon. Folytatás a 3. oldalon.

A Déryné Rendezvényház dísztermében Szabó Tamás polgármester nyitotta meg a tájékoztatót. Az önkormányzati adósságátvállalás során az állam 1956 településnek nyújt mentőövet, a lakosok számától függően. Az ötezer főnél kisebb létszámú településeken a kormány lényegében a teljes adósságot átvállalja, míg az ötezer főnél nagyobb létszámú települések egyedi elbírálás alá kerülnek. Esetükben 40% és 70% közötti mértékben vállalják át a terheket. Az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján Jászberény valószínűleg a 40%-os kategóriába tartozik majd, de így is nehéz terhet vesz át az állam a várostól. Folytatás a 3. oldalon.

Energiatakarékos készülékek Az Electrolux két terméke, az Electrolux UltraOne Green porszívó és egy Electrolux alulfagyasztós hűtőszekrény is elnyerte a legenergiatakarékosabb készülékeknek járó díjat az E.ON harmadik alkalommal kiírt pályázatán. • munkatársunktól • Az Electrolux EN3613AOX alulfagyasztós hűtőszekrény a kétajtós kombinált hűtő kategóriában bizonyult a legjobbnak. A piacon jelenleg legtakarékosabb, A+++ energiaosztályba tartozó hűtő hatvan százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint az A energiaosztályú készülékek. Az UltraOne Green az 1600 W teljesítmény alatti porszívó kategóriában nyerte el az E.ON Energiatakarékossági Díjat. Az Electrolux jászberényi gyáregységében gyártott készülék mindent tud, ami csak egy porszívótól elvárható. Hatékonyan szívja fel a port, rendkívül csendes, és meglepően könnyű vele manőverezni a lakásban, emellett gyártása és működése is környezetbarát. Folytatás a 3. oldalon.

Az új folyam minden száma elérhető, lapozható a

www.issuu.com/jaszkurtujsag címen.


Önkormányzat

2. oldal

Tájékoztató a helyi iparűzési adóelőleg kiegészítési és bevallási kötelezettség teljesítésének határidejéről Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a helyi iparűzési adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallás és a feltöltési kötelezettség teljesítésének határideje december 20. Helyi iparűzési adó feltöltésre azok az adóalanyok kötelesek, akik a társasági adóban adóelőleg kiegészítésére kötelezettek. A társasági adóelőleg kiegészítési kötelezettség a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózót, valamint a külföldi vállalkozót terheli, amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Ezen adózói körnek a helyi iparűzési adóelőleget az adóév tárgyév − december 20-ig − folyó évben december 20. napjáig -, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózónak az adóév − üzleti év − utolsó hónapjának 20. napjáig kell kiegészítenie az adóévi várható, éves fizetendő adó összegére. Az adóelőleg kiegészítési és bevallási kötelezettség elmulasztását az adóhatóság mulasztási bírság kiszabásával szankcionálja. Amennyiben az adózó esedékességig az adóévi várható adó összegét − figyelemmel az adóév során megfizetett előleg összegére is − nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet. Ezúton is felhívjuk az érintettek szíves figyelmét arra, hogy az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adózó belföldi fizetési számláját az azt vezető pénzforgalmi szolgáltató megterhelte. Fizetési számlával nem rendelkező adózó esetében pedig az a nap, amikor az adót csekken megfizették. Helyi iparűzési adó számlaszáma: 11745035-15408442-03540000. Az adóelőleg-kiegészítés bevallására szolgáló nyomtatvány megtalálható a Jászberény Város Honlapján: www.jaszbereny.hu / Hivatal / e-Ügyintézés / letölthető nyomtatványok vagy elektronikusan indítható ügyek menüpont alatt. Adókötelezettséggel kapcsolatban telefonon 57/411-981 számon, illetve ügyfélfogadási időben Jászberény, Rákóczi út 42-44. szám alatt (H., K., P.: 8-12 óráig, Sz: 8-17.30 óráig) állunk szíves rendelkezésükre. Bódisné Görbe Krisztina az adóigazgatási iroda vezetője

A tél veszélyei városunkban Folytatás az 1. oldalról. Mindig is voltak kemény hidegek, de a társadalmi változások hatására megváltoztak az együttélési szokások is. Amíg régen jobban odafigyeltünk egyedül élő szeretteinkre, ismerőseinkre, ma már sajnos ez nem minden esetben van így. Hozzátette, hogy a szociális szakemberek segítségével a valóban rászoruló családokhoz tudják eljuttatni a segítséget. Felajánlják a közmunkaprogramban összegyűjtött gallyakat, de erre a célra elkülönített, felülről nyitott pénzkeret is rendelkezésre áll. Halmai Ferenc rendőrkapitány a rendőrök és polgárőrök közös segítségnyújtását ajánlotta fel, és kiemelte az élet és testi épség védelmének fontosságát. A lakosság segítségét kérte, hogy figyeljenek egymásra, a szomszédokra. A biztonságos közlekedés érdekében nem mellőzhető a téli gumik használata és tanácsos takaró, forró tea, lapát és legalább fél tank benzin bekészítése a gépjárműbe. A katasztrófavédelem helyi vezetőjeként Fózer Tibor a fűtőberen-

dezések, különösen a kémények állapotára hívta fel a figyelmet. Térségünkben a kémények 90%-át vizsgálták át szakemberek, de körülbelül 4000 ingatlant évek óta elhanyagolnak, ahol fokozott a szénmonoxid mérgezés veszélye. Szükség esetén 1588 személyt tudnak ideiglenes melegedőkön elhelyezni a Jászságban. Jászberényben a kórház ebédlőjét jelölték ki melegedőnek, de igény szerint a férőhelyek száma bővíthető. Készültségben állnak a hivatásos és önkéntes tűzoltók is. A felkészülés időszakában felméréseket készítettek, így tudják, hogy 423 kismama, 21 dialízises beteg és 508 mozgássérült kórházba szállításáról kell gondoskodni szükség esetén. A gyors és hatékony segítségnyújtás a folyamatos kommunikáció révén lehet igazán eredményes, ezért kérik a lakosság segítségét és figyelmét. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy az érintett szervek telefonszámain túl, kritikus időszakokban plusz elérhetőség is rendelkezésére álljon a bajbajutottaknak.

Mentőkutyák érzéki csalódása Folytatás az 1. oldalról. Ezért fontos, hogy ne egy mentési akció folyamán találkozzanak először ezzel a jelenséggel, hiszen elsőre nem képesek ilyen körülmények között a feladatukra koncentrálni, viszont tréning által az arra hajlamos kutyákat rá lehet szoktatni, illetve kiszűrni azokat, akik nem képesek ezt megszokni.

A MÁV a vasúti kocsi teljes szállítási költségét vállalta. Szabó Gábor az alapítvány elnöke ezenkívül kiemelten köszönetet nyilvánított Baráth László képviselőnek; Sváb Zoltán helyettes államtitkárnak; illetve Surányi Jenőnek, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár egykori munkatársának, akiknek a közreműködése által az alapítvány régi kívánsága valósulhatott meg.

2012. december 13.

Szabó Tamás Magyarország költségvetéséről

A magyar gazdasági modell elnyeri végleges formáját Kedden elfogadta az Országgyűlés a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot: a minden eddiginél korábban, már júniusban benyújtott és azóta többször módosított jövő évi büdzsé 2,7 százalékos GDParányos hiánycélt tartalmaz. Szabó Tamás Felső-jászsági országgyűlési képviselőt a döntés utáni napon kérdeztük a fő hangsúlyokról. • Halász Lajos • • A jövő évi költségvetés az előzetes információk és viták alapján nem csak egy a sorban: egészen más a filozófiája. A parlamenti padsorokból ezt hogyan látni? Valóban egészen más filozófiája van ennek a költségvetésnek. Ezt talán leginkább azzal jellemezhetem, hogy 2013. január 1-jével a magyar gazdasági modell elnyeri végleges formáját. Az új modellnek immár nincs ideiglenes eleme: a válságadókat kivezettük, a bankadó végleges adónemként állandósul. Az új adórendszert tehát az állandóság jellemzi. A jövedelem nagyságtól függetlenül valamennyi összevont adóalapba tartozó jövedelem adóterhelése 16% lesz. Létrejött az arányos, egykulcsos SZJA, a társasági adó pedig három kulcsossá válik: 10%-os kedvezményes, 19%-os általános és 50%-os speciális kulcs jellemzi. • Ezek a költségvetés eszközei, de mi az egésznek a célja – leszűkítve a jövő évre? A költségvetés bevételi oldalán az adópolitika fókuszában a pénzügyi egyen-

en magas adómegtakarítást jelentenek a kisebb méretű vállalkozásoknak. • Természetesnek gondoljuk, hogy Ön sikeresnek ítéli meg a jövő évi költségvetést. A keddi zárószavazáson a kormánypárti frakciók minden jelenlévő tagja igennel szavazott, és még két független képviselő, összesen 248an. A többiek egy tartózkodás mellett elutasították a törvényt. Az ellenzéknek természetesen nem az a dolga, hogy megszavazza a költségvetést. Ez a parlamenti döntés bebizonyította, hogy kialakítható olyan költségvetés, amellyel három százalék alatti – nevezetesen 2,7 százalékos – a hiány, csökken az államadósság, és a munkahelyvédelmi akcióterv is megvalósul. 2013-ban 300 milliárd forintot fordít az ország munkahelyvédelemre és -támogatásra. Ebből segítjük a képesítés nélküli fizikai dolgozók, a szülésről visszatérő nők, valamint a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatását. Ennek a dolognak másik oldala, hogy az eddigi szociális támogatások rendszerét felváltja a közfoglalkoztatás, amikor munka áll a támogatások hátterében is.

Az országos büdzsé fő számainak változása a beterjesztéstől a végszavazásig A 2013. évi költségvetés végső változata, 0,9 százalékos GDP-növekedéssel és 5,2 százalékos inflációval számol. A felülvizsgált prognózis szerint a beruházások 0,3 százalékos bővülés helyett 1 százalékkal esnek vissza. Az exportbővülés az eredeti javaslatban szereplőnél lassabb lesz, 8,8 százalék helyett 6,2 százalék. Az importbővülést ennél is jelentősebben csökken, 8 százalékról 4,5 százalékra. A foglalkoztatottak száma nem 2,2 százalékkal, csak 0,7 százalékkal bővülhet és a munkanélküliségi ráta 10,3 százalék helyett 10,8 százalék lehet. A megváltozott makropályának, illetve az eredeti javaslat benyújtása óta meghozott intézkedéseknek megfelelően a főszámok is változtak, az államháztartás központi alrendszerének hiánya 653,877 milliárd forintról 841,834 milliárd forintra nőtt. Ez a GDP 2,7 százalékának felel meg. súly biztosítása, a vállalkozni kívánók megbecsülése áll. Szándékunk szerint az adóterhelés súlypontját a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztást, forgalmat terhelő adókra, illetve az egészségre káros termékeket terhelő adókra helyezzük át. Mivel a kis- és közepes vállalkozások alkotják hazánk növekedésének mozgatórugóit és kiemelkedő szerepet töltenek be a foglalkoztatásban, ezért az említett vállalkozások esetében a társasági adókulcs 10%-ra csökkent. Az új Munkatörvénykönyve és a meghirdetett Munkahelyteremtő Akció rugalmasabbá tette a foglakoztatást, csökkentette annak terheit a vállalkozások számára. Két új adónem is bevezetésre került, amelyek kiemelkedő-

• Az emberek gondolkodásának homlokterében áll tapasztalatunk szerint, hogy miért van szükség egyenlegjavító intézkedésekre? Minden ilyen jellegű intézkedést a kényszer szül. Magyarország 2004 óta túlzott-deficit-eljárás alatt van, mégpedig kétszeresen, mindkettő a 2004-2010 közötti időszakra vonatkozik. Tény, hogy az elődeink miatt kerültünk a túlzottdeficit-eljárásba. A kormánypárti képviselők célja az, hogy Magyarország kikerüljön ebből. Ugyanis amikor az Unió a kohéziós alapok egy részének megvonásával fenyegetőzik, akkor soksok 100 milliárd forintról van szó, de ha több évet nézünk, akkor akár 1000 milliárd forintot is megvonhatnak a kohé-

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték, szerették, hogy drága Édesanyánk, Nagymamánk, Dédikénk

Kluka Istvánné

Nyílt nap a városi bölcsődében A Városi Önkormányzati Bölcsőde munkatársai szeretettel várnak minden leendő bölcsődés kisgyermeket és szüleit december 20-án, csütörtökön nyílt napjukra. Ezen alkalommal délelőtt 9-től − 11 óráig ismerkedhetnek a gyermekek és hozzátartozóik a gondozónőkkel, az intézménnyel. Karácsonyhoz közeledvén díszeket, dekorációkat is készíthetnek, amelyekkel az otthoni ünnepet még hangulatosabbá tehetik. Cím: Jászberény, Szent István krt. 18-20. Tel.: 0657/412-236, mobil: 0620-371-8411

szül.: Tiborcz Adrienne 2012. december 2-án örökre itt hagyott bennünket. Felejthetetlen halottunkat december 18-án, kedden délelőtt 11 órakor a jászberényi Fehértói Temető Ravatalozójából kísérjük utolsó útjára. A gyászoló család

ziós forrásokból. A több rossz lehetőség közül a legkisebb rosszat választottuk. A bankokat és a kereskedelmi szektort azért kérjük újabb kötelezettségvállalásra, mert a termelőktől és a lakosságtól többet elvonni már nem lehet. • Milyen visszajelzése van a parlamenti képviselőknek az Unió véleményéről? Az Európai Unió is elismerte, hogy sikeresen lezárult az államháztartás konszolidációja, továbbra is eredményesen zajlik a foglalkoztatás bővülése, és 2012-es visszaesés után újraindul a növekedés. Hosszú távú gazdasági növekedés és stabilitás csak pénzügyi stabilitással együtt valósítható meg. Ennek érdekében konszolidáltuk a költségvetést, valamint az államadósság lényeges csökkentését tűztük ki célul. A kormány eddigi intézkedéseivel jó pályára állította a magyar gazdaságot. Első sikere, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás óta először 2011-ben volt 3% alatt hazánk költségvetési hiánya, és ebből a következő években sem engedhetünk. A 2012-es előrejelzést tekintve kimagasló eredmény, hogy az unió 2,5%-os hiányt vár, és 2013-ra is 3% alatti deficitet jósol. • Ha állandó lett az adórendszer, akkor állandósul az emberek, a vállalkozások terhelése is? Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a magyar háztartásokon és vállalatokon levő adónyomás az arányos egykulcsos adórendszer bevezetésével. Az OECD friss adatsorából és elemzéséből is kitűnik, hogy a fejlett országok közül Magyarországon csökkent leginkább az adóterhelés 2010 és 2011 között. A GDP arányában mért adóelvonás 2011-ben 35,7 százalékos volt, míg egy évvel korábban még 37,9 százalékos. Különösen feltűnő a változás 2007-hez képes, amikor − egyetlen év alatt három százalékpontot kitevő emelkedés mellett − a GDP 40,3 százalékát vonta el adó formájában a privát szektortól a szocialista kormány. A GDP arányában mért adóelvonás 2007. évi szintjéhez képest 2011-ben 4,6%-kal kevesebb adót szedett be az állam. A polgári kormány a válságos időkben is képes csökkenteni az adóterheket, szemben a szocialistákkal, akik gazdasági békeidőben is jelentősen emelték az adókat. • Milyen feladatok adódnak itt Jászberényben az országos büdzsé elfogadásából? A költségvetési törvény kihirdetésétől számított 45 nap áll a helyi önkormányzatok rendelkezésére, hogy megalkossák a saját rendeletüket. Ez azt jelenti, hogy január végéig kell döntenünk Jászberény jövő évi költségvetéséről. Az országos költségvetés ismeretében állíthatom, hogy vállalható és végrehajtható rendeletet alkothatunk. Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Szeretett Halottunk,

KALLA ÁRPÁD

(1931-2012) temetésén megjelentek, koszorúikkal, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család

Fájó szívvel emlékezünk

Gyürki Vilmos

(1956-2009) halálának 3. évfordulójára „Nem foghatjuk már dolgos két kezed, Nem simogathatjuk őszülő fejed. Nem tekint ránk aggódó szemed, Marad a csend, mindent köszönünk Neked.” Szerető családod


Város

2012. december 13.

Együtt lélegeztek jászok és csángók Folytatás az 1. oldalról. A Márton bácsit alakító Lengyelfi Szabolcs tizenhárom éves, és kissé megilletődve beszélt arról, hogy készültek az előadásra. A színpadot díszítő képeket tanulók készítették, de a többi kellékek is az munkájukat dicsérik. Valamennyi szereplő szépen beszélt, és látnivalóan átélték szerepüket. A drámajáték hangulatilag jól előkészítette az ajándékozás aktusát. Tanáraik szerették volna, ha rendben zajlik a fontos aktus, de amikor szaloncukor szóratott a gyerekekre, kitört az öröm és lelkesedés. Szeretettel fogadták a jászkiséri Mikulást, aki alaposan belefáradt a huzamos időn át tartó ajándékozásba. Öröm és rácsodálkozás kísérte az egy-

általán nem rövid aktust. Igazi ünnepi hangulat töltötte be a termet, amikor kibontották a csomagokat. Ennél spontánabb örömet csak az óvodások körében tapasztalhattunk, akik énekkel is köszöntötték a Mikulás bácsit. A vendéglátók megajándékozták a jászságiakat, majd a helyi önkormányzat vehette át a berényiek ajándékát, ami a helyi hivatali kommunikációt könnyíti meg. Ilyen segítséget kapott az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium is. Már estébe hajló időpontban került sor a gimnázium növendékeinek a megajándékozására. A KÉSZ debreceni csoportja csomagokat és pénzadományt hozott a felsőloki gimnazistáknak.

Az ajándékozás előtt Berszán Lajos atya Szent Miklós püspök életéről és pályájáról szólt lélekemelő módon szép zenei kísérettel. Szívesen látott vendégek voltunk, és tanulságos beszélgetés részesei lehettünk. A berényi vendégek egy része megtapasztalhatta annak a népi bölcsességnek az igazságát, amely szerint sok jó ember kis helyen elfér. Egy boltban, amely egyben afféle bögrecsárda is volt, váltottunk szót a kedves helybeliekkel. Külön örömet jelentett számomra, hogy találkozhattam öt egykori hallgatómmal, akik a Csíkszereda – Jászberény távoktatás részesei voltak, és idézhettük az egyre távolodó múltat. Szó esett a jelenről, elsősorban az előkészítő osztályokról, amelyek ebben a tanévben kezdték meg működésüket. (Jövőre szeretnének a soros jász világtalálkozó résztvevői lenni.) A búcsúvacsora után a megjelentek sikeresnek ítélték az idei programot, és Kocsán László kérésére szót ejtettek a következő évi tervekről is. A mi kis csapatunk nem sokkal hajnali négy után kemény hidegben kelt útra. Csak a biztos szemű és kezű autóvezetők látták pontosan a havas utat, de amint kiértünk a hegyek közül, ahol gyermekkorunk karácsonyfa-rajzainak ezrei köszöntöttek bennünket, kisütött a nap, és végig ideális út- és időjárási viszonyok között délután négykor újra itthon voltunk a távoli otthonból… Kocsán László felvétele

Törődésért díjat kapott a kórházunk Folytatás az 1. oldalról. A kérdőívet több ezer kismama töltötte ki, több mint 70 hazai szülészetet értékelve ezzel. Az elismerést végül a jászberényi Erzsébet Kórház szülészete nyerte. Az örömteli eseményt megelőzően sajtótájékoztatón mutatták be a „Jászság Egészségéért” Alapítvány kuratóriumát,és átadták az alapítvány által finanszírozott és tulajdonában lévő tárgyi eszközöket. Csiki Zoltán – aki maga is tagja a kuratóriumnak – fontosnak tartja, hogy megismerjék a 16 jászsági település összefogásából húsz éve létrehozott alapítvány munkatársait. A kuratórium elnöke, Márkus Andrásné nem tudott jelen lenni, de Tuzáné Farkas Katalin Jásztelekről és Bognár Sándorné Pusztamonostorról képviselték a kuratóriumot. Mindketten a kezdetek-

től részt vesznek a munkában. Tuzáné védőnőként dolgozott, jelenleg nyugdíjas, Bognárné a Pusztamonostori Polgármesteri Hivatalban lát el anyakönyvi- és egyéb feladatokat. A támogatók megnyerésében igyekeznek segíteni. Bognár Sándorné kiemelte, hogy a kis közösségeknek, településeknek nagy előny a jászberényi kórház közelsége, ezért az alapítványon keresztül nemcsak a kórházat, hanem a környéken élőket is támogatják. A jogi képviselő, Knorr János elmondta, hogy az alapítvány a kiemelten közhasznú fokozatot is elnyerte. A pia causa elve alapján működik: kegyes célra létrehozott vagyon, melyet önzetlenül, ellenérték nélkül adományoznak. A kórház műtőjében használják majd a modern vérzéscsillapításra használt esz-

közt, a sebészeti érhegesztő készüléket. A kórház szemészeti szakrendelésén már használják a glaukóma (zöld hályog) szűrésénél a szaruhártya centrális vastagságát ultrahangos módszerrel mérő készüléket. Ugyanitt működik a látótérvizsgáló berendezés is. A rehabilitációs osztály elektroterápiás készüléket kapott, amely könnyebbé teszi a betegek mindennapjait, és felgyorsítja a mobilizálást, valamint a rehabilitációt. Az elektroterápia, a TENS módszer és az ultrahangkezelés fájdalommentes, hatásos eszköze, melyet Fábián Ilona főorvos, a rehabilitációs osztály vezetője mutatott be. A krónikus osztály, az intenzív osztály és a belgyógyásztati osztály is kapott 1-1 decubitus matracot, amely a felfekvés ellen nyújt védelmet. Az átadott eszközök összértéke 3,5 millió forint.

3. oldal

Mentőövet a városoknak

Folytatás az 1. oldalról. Pócs János parlamenti képviselő, Jászapáti polgármestere elmondta, hogy a problémát az előző kormányok átgondolatlan politikája generálta, ellehetetlenítve az önkormányzatokat, a családokat. „Eladósodtak az önkormányzatok és az emberek is.” Az adófizetők joggal várják el, hogy a befizetett járulékokat a kormány a javukra fordítsa. „Ez a hitelátvállalás azt adja vissza, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett… Tudjuk, hogy mindig rosszul mennek a dolgok, mielőtt jobbra fordulnának.” A legfrissebb jó hírrel kezdte tájékoztatóját Fónagy János, miszerint december 5-én döntött a kormány a lakossági fogyasztók gáz- és villamosenergia árának 10%-os csökkentéséről. Az aktualitásnál maradva, a hitelek átvállalásával folytatta. 2010-ben a GDP szerinti 83% államadóssággal vették át a kasszát, ami ma 76,77%-on áll. Ennek körülbelül a fele önkormányzati adósság. Az adósságcsapda nem kerülte el az állampolgárokat sem: hatszázezer devizahiteles családot, körülbelül kétmillió embert érint a probléma. Az állam segítségével eddig 160-170 ezer család menekült meg a közvetlen veszélytől. Az eladósodás elleni küzdelemben három

fronton vív harcot a kormány: csökkenti az államadósságot, megsegíti a devizahiteles családokat és a fentiek szerint átvállalja az önkormányzatok adósságát. Az államtitkár hozzátette: a 2013-as bonyolult, nem kiszámítható, nehéz év lesz, ezért kérte a jelen lévők támogatását és toleranciáját. Az ötezer fő alatti településeken a kormány december 28-ig rendezi a tartozásokat, míg a nagyobb lélekszámú települések esetében 2013 első féléve végéig. Hosszabb időt vesz ugyanis igénybe az egyedi elbírálás. A szükséges információkat a kormánytagok gyűjtik be a több mint 250 önkormányzat anyagi helyzetéről. Az adósságrendezés célja, hogy az egyszeri kifizetés után az adósság ne termelődjön újra. Ezért az állam visszaveszi az iskolákat, kórházakat, így azok fenntartásának költségével nem terheli az önkormányzatokat. Az államtitkár szerint Jászberény jó pozícióból indul, mert a hasonló méretű városok átlagosan 4-6 milliárd forint teherrel bírnak. Jászberény felvett hiteleinek a fele devizahitel, és kivétel nélkül fejlesztésekre költötték. Számlatartozása nincs a városnak, ami az önkormányzatok jelentős részénél nincs így.

Energiatakarékos készülékek Folytatás az 1. oldalról. A több mint hatvan nevezett termék közül 13 kategóriában hirdettek győztest. Felmérések szerint egy magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWh energiát

fogyaszt. Ha ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWh-val sikerül csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez négy évig fedezné Budapest közvilágítását.


Fórum

4. oldal

Visszatekintő Szalagavató A Szent István Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős, 20 fős osztálya december 8-án, a főiskola Apponyi termében tartotta szalagavatóját. Tanáraikat és vendégeiket bécsi keringővel és tüzes rumbával kápráztatták el a táncparketten.

Az Őszikék otthon ünnepsége A nappali ellátását biztosító Őszikék Jász Szociális Szolgáltató Intézményébe december 5-én, szerdán érkezett a Mikulás. A nagyszakállúnak és az intézmény lakóinak a Központi Óvoda csemetéi kedveskedtek vidám műsorukkal.

A hidak a művészetben is összekötnek Kiemelkedő eredményeket értek el a Lehel Vezér Gimnázium tanulói a Hídépítők Egyesülete és a Közlekedési Múzeum által kiírt rajz- és irodalmi pályázaton. Sok ezer beérkezett pályamű közül az első díjat Katona Dorina Panna 5. n osztályos, a harmadikat pedig Sándor Petra 8. n osztályos tanuló nyerte el. • s. e. • „A hidak összekötnek” – ez volt a pályázat címe. Sándor Petra rajza a következőképpen reflektált erre: „Az interneten keresgéltem, mikor nagyon megtetszett egy kép. Az alkonyati fényben feketének látszó dolgok szerintem gyönyörűek, úgyhogy utána is néztem a hídnak. A Mária Valéria híd volt az, ami Esztergom és Párkány között épült. Tehát tényleg egy híd, ami összeköt – két nemzetet.” A pályázatra összesen nyolcvan leheles diák rajzát küldték be, akik mindannyian megkapták A budapesti Duna-hidak című könyvet. A két dobogós helyezett ezen kívül értékes tárgyi nyeremények-

Örömet adni és elfogadni December hónapban, karácsony közeledtével a különböző civil szervezetek is sorra megrendezik évzáró rendezvényeiket. Kedden délután a Nefrit Fogyatékkal Élők Szervezetének meghívására az Ifjúsági Házban jártunk, hogy részt vegyünk bensőséges karácsonyi ünnepségükön. • sz. k. m. •

Hurkában nagyok a Szent Klárások A Szent Klára Idősek Otthona második alkalommal vett részt a napokban megrendezett Tápiószentmártoni Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválon. Ötvenöt csapat indult a versenyen. A Szent Klárások hét fős csapata idén „hurkakülönlegesség” kategóriában indult. Libamájas hurkát töltöttek, és kategóriájukban második helyezést értek el.

2012. december 13.

Szalkai Ildikó intézményvezető köszöntötte a megjelent tagokat, szülőket, civil társszervezetek vezetőit, támogatókat, az önkormányzat jelenlévő képviselőit. Röviden felidézte az év emlékezetes pillanatait, programokat, vidám kirándulásokat. Mindannyian jóleső érzéssel gondoltak a szeptemberi nagysikerű Ki mit tud? vetélkedőre, melyet öt társintézmény között rendeztek, és ahol a jászberényi csoport sikeresen szerepelt. A megmérettetést felidézve, a műsorfolyam kezdetén két táncos produkciót tekinthettünk meg a fiatalok előadásában. Később a Portelki Pávakör karácsonyi dalcsokorral kedveskedett a megjelenteknek. Az énekeseket követően újra a Nefrit tagjai léptek színpadra, akik már hetek óta nagy izgalommal készültek az ünnepségre. Verseket, dalokat tanultak, ajándékot készítettek, sütit sütöttek. A tréfás pásztorjáték előadása közben a kacagástól, a versek és énekek hallgatásakor a meghatottságtól szöktek könnyek a nézők szemébe. A produkciókat követően a Nefrit-tagok saját készítésű ajándékokkal kedveskedtek támogatóiknak, akik ezúttal sem érkeztek üres kézzel. A polgármesteri hivatal nevében Nagy András tanácsnok úr méltatta a három éve működő szervezet sikeres munkáját. Reméli – mondta – a város civil keretéből jövőre is lesz lehetőségük támogatni a közösséget. A délután fénypontját a Feruna Nonprofit Kft., mely a jászberényivel együtt hat településen jelen lévő Fogyatékkal Élők Szervezetének cége, ajándékátadása jelentette. Varga Zsuzsanna, a kft. ügyvezető igazgatója adta át az asztali focit rejtő dobozt, mely óriási örömöt okozott gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Felemelő élmény volt látni sérült embertársaink arcán az őszinte boldogságot. Sokszor tanulhatnánk tőlük álarcainkat ledobva örömöt adni és elfogadni.

ben részesült. Katona Dorina Panna, akinek a Lánchidat ábrázoló képe első helyezést ért el, így emlékezik erre: „Alig hittem el, hogy egy országos rajzpályázaton első lettem. Többször is ránéztem a papírra, és arra gondoltam, biztosan én nyertem meg, nem valaki más? De ami-

kor a kiállításon megláttam a rajzomat, már nem kételkedtem benne.” A diákok hálás szívvel beszélnek felkészítő tanárukról, Velkeiné Pócz Ilonáról, akitől a pályázatról értesültek, és aki segítséget nyújtott nekik a pályaművek elkészítésében.

Rendőrségi hírek Halálos baleset

December 4-én, kedden a délelőtti órákban a Rákóczi úton a kerékpárút mellett parkolt le egy tehergépkocsi. A sofőr kinyitotta járműve ajtaját, aminek nekihajtott egy elektromos kerékpárral közlekedő személy. A 76 éves jászberényi férfi az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette. Az ügyben halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás.

A hideg áldozata lett

December hatodikára virradóra megfagyott a Lehel vezér téren egy 64 éves, jászberényi lakos. A haláleset miatt közigazgatási eljárást indítottak, az idegenkezűséget kizárták.

Mikulás-akció kerékpárosoknak

December 6-án, 16 és 18 óra között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Jászberény Város Baleset-megelőzési Bizottság elsősorban a kerékpárral közlekedők láthatóságának javítása, valamint a téli közlekedési viszonyokra történő felkészülés elősegítése érdekében helyi közlekedésbiztonsági akciót szervezett. Ha a kerékpárosok nem rendelkeztek a jogszabályban meghatározott lámpákkal, az intézkedő rendőrök ezúttal a bírságtól

eltekintettek, figyelmeztetést alkalmaztak, valamint egy kerékpáros villogót adtak ajándékba.

Matrónától raboltak Jászfényszarun

Hétfőn a délutáni órákban Jászfényszarun egy idős hölgyet saját lakásán pénze átadására szólította fel egy helyi férfi. Nyomatékul többször megütötte és megfenyegette, hogy lelövi, ha nem ad neki pénzt. A 91 éves sértett a bántalmazás és fenyegetés hatására átadta pénztárcáját. A kétezer forint eltulajdonítását követően az elkövető a helyszínről elmenekült, de a másnapi bejelentést követően a rendőröknek rövid időn belül sikerült elfogniuk. A 24 éves férfi korábban is követett el hasonló bűncselekményt, amiért 5 év börtönbüntetést kapott. Annak letöltését követően ez év júniusában szabadult.

Bombariadó a Terplánban

December 7-én, pénteken reggel bombariadó miatt ürítették ki a Terplán Zénó Szakközépiskolát egy ismeretlen telefonáló fenyegetésére. A 31-es és 32-es főutak csomópontját és az épület környékét lezárták az autósok és gyalogok elől. A tűzszerészek robbanóeszközt nem találtak, az útzárat dél körül feloldották, de hivatalos közleményt még nem adtak ki az ügyben.

Az MSZP év végi sajtótájékoztatója Balogh Béla, az MSZP jászberényi elnöke kedden sajtótájékoztatót tartott a 2012-es év beruházásaival és a 2013-as költségvetés-tervezettel kapcsolatban. Örvendetesnek találja a városközpont felújításának megvalósulását, ugyanakkor sérelmezte, hogy maradtak befejezetlen feladatok. Említést tett még a Központi Óvoda és a Jászság Népi Együttes székháza átadásának csúszásáról, valamint kifogásolta a Malom épületegyüttes átvételét, a Tourinform kiköltöztetését a DMK-ból, a Vásártér utca gyűjtőúttá fejlesztését és a huszárlaktanya ingatlanának két részre osztását. Szorgalmazná a Csemegetömb fejlesztéseinek folytatását, a 31-32-es út felújítását és az elkerülő út befejezését. Véleménye szerint az önkormányzat nem a város szempontjából fontos ügyek megvalósítására költ. A 2013-as költségvetést illetően saját megfogalmazása szerint „remény-

kedő, várakozó és bizonytalan”. Reményét fejezte ki, hogy a feladatok átvétele és átadása folytán a bevételek és a kiadások csökkenése nullszaldós lesz. Külön hangsúlyt helyezett az oktatási intézmények helyzetére. Meglátása szerint állami fenntartásban kevésbé lesznek képesek megfelelni a helyi munkaerőpiac igényeinek. Kiemelten beszélt a Maci Óvoda helyzetéről, mely alapítványi intézmény lévén nem részesül állami támogatásban az eddigi formában. Arra bátorította a Jászság vállalkozóit, hogy támogassák az óvodát, mivel megszűnésével egy olyan intézmény tűnne el a városból, mely a sajátos nevelési igényű gyerekek nevelésében és integrációjában jelentős szerepet vállalt.


Advent/Ajándék

2012. december 13.

Advent második vasárnapja Szórakoztató programokkal, játékokkal várták a családokat december 9-én, advent második vasárnapján a főtérre és a Déryné Rendezvényházba, ahol a második közös gyertyagyújtást követően a Mikulás megérkezett. • Gergely Csilla • A Görömbő Kompánia 15 órától vidám előadását mutatott be mesével, tánccal és zenével a Déryné Rendezvényházban. A víg egy órát követően közösen átvonultak a Szentháromság térre, amit már belengett a forralt bor és a kürtős kalács finom illata. A gyerekeket Beszteri Éva, a Városi Óvodai Intézmény vezetője köszöntötte, aki felelevenítette Szent Miklós legendáját. Myra püspöke a háromszázas években az éj leple alatt egy keszkenő aranyat tett a szegény ember három leányának ablakába, így a legidősebb férjhez tudott menni. A csoda a következő évben is megismétlődött. A legkisebb leánynak a

kéményen át dobta be az aranyat, ami az éjszakára kandallóra akasztott harisnyába esett. December 5-én, névnapja előestéjén rendszeresen édességgel ajándékozta meg a gyerekeket. A hagyományt a tizenkilencedik század közepétől elevenítik fel minden évben. Adventben azonban nem csak a nagyszakállú érkezik. Várjuk az angyal érkezését is, aki megajándékoz a szeretet apró morzsáival. A vezető óvónő tanmesével zárta beszédét, melynek tanulsága szerint ha boldogok szeretnénk lenni, akkor mások életét kell először boldoggá tennünk. Ezt a gondolatmenetet fűzte tovább Novák István atya, aki kiemelte az adventi hagyományok ünneplésének értékét és fontos szerepét. A várakozás idején

hétről hétre eggyel több gyertyaláng ég az adventi koszorún, míg aranyvasárnap fellángol a negyedik gyertya is és szívünket betölti az örök világosság. Azt kívánta, hogy legyen mindannyiunk életében fényesen ragyogjon a láng, legyen béke, szeretet és boldogság, majd Beszteri Évával közösen meggyújtották a második gyertyát. A didergő sokaság hangulatát a Székely Mihály Általános Iskola tanulói énekekkel, versekkel és tánccal melegítették, izgatottan várva a főtemplom felől érkező Mikulást, aki rengeteg édességgel, ajándékkal érkezett. A fenyőfából karácsonyfát varázsoló gyermekek külön csomagot kaptak intézményenként. Az ünnepi pódiumon elsőként a Kelepelő bábcsoport keltette életre a Brémai muzsikusok figuráit a gyerekek nagy örömére, s a majdnem meghiúsult ajándékozás kalandos történetét a Regélő színjátszó kör előadásában láthattuk.

Karácsony a KÉSZ-ben December 10-én, a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola étkezőjében tartotta évzáró ünnepi alkalmát a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének jászberényi csoportja. A rendezvény közös imádkozással kezdődött, majd Szántó József apátplébános mondta el gondolatait. Szokásához híven egy bibliai idézettel indított, János evangéliumának legelejéről, és hangsúlyozta: ahol Krisztusvárás és szeretet van a szívekben, ott valósulhat csak meg az ünnep az aktuális élethelyzet zordságától függetlenül is. Ehhez a gondolathoz csatlakozva dédnagymamája megindító történetén keresztül mutatta be Molnár Györgyné a felebaráti szeretet fontosságát. Végül az ünnepi asztalokon elhelyezett sütemények és tea melletti kötetlen beszélgetéssel zárult az alkalom.

Frissítő masszázs és alakformálás

Egészségmegőrzés! Ajándékozzon egészséget bérlettel! Jávorcsik Józsefné Ili Kardiológiai szakasszisztens, masszőr Jászberény, Zirzen Janka u. 3. Bejelentkezés: 30/398-3381

TE R M E L Ő I M

ÉZ

Méz, propolisz, virágpor, méhpempő, méhviasz gyertyák

3 kg feletti rendeléskor Jászberényben

ingyenes házhozszállítás

Csomor Imre 30/483-0790 csomor.imre@freemail.hu 5100 Jászberény, Sólyom u. 13.

Kívánjon boldog új évet a Jászkürt Újságban! Többféle méret, többféle design, kedvező árak!

Érdeklődni lehet: e-mail: berenyiujsag@gmail.com telefonszám: 0630-334-6784

Jászberény, Megyeház u. 4/c Tel.: 57/413-042 Nyitva: h-p.: 9-18, szo.: 9-12

Ezüstvasárnap 9-12. Parfümök, parfüm szettek professzionális kozmetikai, körmös- és fodrászkellékek. Valamint divat- és Swarovski ékszerek, ajándéktárgyak széles választékával várjuk kedves vásárlóinkat.

Ezüst- és aranyvasárnap más-más akciókkal.

5. oldal

Kórusok hangversenye a Szentkúti templomban A Kórusok Világszövetsége kiáltványának fennkölt sorai nyitották a Szentkúti templom adventi hangversenyét szombat délután. A kórusünneplés nemzetközi ünnepén, december második hétvégéjén, milliók zengik a dalt békéért, szabadságért, az egyenlő emberi jogokért. • Kárpáti Márta • Az ünnephez méltón csendült fel a dal a Székely Mihály Kórus és a Cantate Nobis énekegyüttes előadásában a templom padjait megtöltő hallgatóság örömére. A koncertet városunk legfiatalabb énekegyüttese, a Cantate Nobis által felhangzó karácsonyi dallamok indították. Thormanné Husznay Mária vezényletével az énekkar adventi hangulatot varázsolt az ódon falak közé. A templom kiváló akusztikájú terében gyönyörűen csengett a Sancta Maria, Bárdos Karácsonyi bölcsődala, valamint a Csendes éj. A Székely Mihály kórus már évek óta ebben a kápolnában mutatja be karácsonyi műsorát. Hagyományosan december hónapban itt találkoznak a kóruszenét kedvelő közönséggel, hogy együtt még meghittebbé tegyék a közelgő ünnepet. Cs. Nagyné Turi Márta dirigálásával szintén egyházi dallamok zengtek fel a kiváló együttes tagjainak ajkán. Farkasné Szőke Tünde zongorakísérete mellett a Pásztorok dala, majd Turi Melinda gyönyörű szólóénekével az Ave Maria varázsolta el a közönséget. A Cantate Nobis világi dalokkal lépett újra színpadra. Hallhattuk Le-

onard Cohentől a Halleluját, szintén angol nyelven adták elő a Nutcracker Jingels-t és a népszerű amerikai karácsonyi dalt, a Carol of the Bells-t. A Székely Mihály kórus következő blokkjában Rigóné Csirke Tímea fuvolajátéka is felhangzott az egyházi és világi énekek előadásának kíséreteként. Mindkét nagyszerű együttest hosszú ideig tartó tapssal jutalmazta a lelkes közönség. A koncert zárásaként a két énekkar közös produkcióját a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek vo-

nóskísérete gazdagította. A hangverseny befejeztével Kiss Lajos atya, a Szentkúti templom plébánosa megköszönte a résztvevőknek, hogy elfogadták a meghívást, így téve az advent ünnepét meghitté a megjelentek számára, majd a Jóisten áldását kérte a kórusokra.


Szabadidő

6. oldal

Decemberi moziműsor Lehel Film-Színház Tüskevár

Színes, magyar családi film December 13-19-ig, csütörtöktől szerdáig, 16 és 18 órakor

A boldogság sosem jár egyedül

Életem szerelme

Színes, feliratos, francia-belgaluxemburgi vígjáték; Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott December 20-26-ig, csütörtöktől szerdáig, 20 órakor

Színes, magyarul beszélő francia romantikus vígjáték; Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott December 13-19-ig, csütörtöktől szerdáig, 20 órakor

Tüskevár

Égből pottyant Mikulás

Színes, magyarul beszélő, francia romantikus film; Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott December 27-től január 2-ig, csütörtöktől szerdáig 20 órakor

Színes, magyarul beszélő német vígjáték December 20-26-ig, csütörtöktől szerdáig, 18 órakor

Színes, magyar családi film December 27-től január 2-ig, csütörtöktől szerdáig 18 órakor

Valaki más élete

Jász Trió TV - A Jászság közelebbről Heti TV műsor December 13. (Csütörtök) 06.00 Apáti Hírmondó Időjárás-jelentés 08.00 Értékőrző Időjárás-jelentés 08.30 Képújság 17.30 Lovassy Esték 18.30 Épí-tech 19.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 20.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Berényi Hírmondó December 14. (Péntek) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 08.00 Épí-tech 08.30 Kutyafáját Tv Időjárás-jelentés 09.00 Képújság 18.30 Kultusz 19.00 Fényszaruról jelentjük Időjárás-jelentés 20.30 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 21.30 Rock magazin 22.00 Fényszaruról jelentjük December 15. (Szombat) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 07.00 Fényszaruról jelentjük 08.30 Kultusz 09.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 10.00 Képújság 16.00 Kultusz 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kultusz

19.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 20.00 Apáti Hírmondó Időjárás-jelentés 21.00 Rock magazin 21.30 Klip Mix 22.00 Fényszaruról jelentjük December 16. (Vasárnap) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Fényszaruról jelentjük 09.00 Kultusz 10.00 Értékőrző Időjárás-jelentés 11.00 Képújság 16.00 Értékőrző 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kultusz 19.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 20.00 Kultusz 20.30 Értékőrző Időjárás-jelentés 21.00 Rock magazin December 17. (Hétfő) 06.00 Berényi Hírmondó Időjárás-jelentés 07.00 Kultusz 08.00 Értékőrző Időjárás-jelentés 08.30 Képújság 18.30 Épí-tech 19.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security JászberényAtomerőmű SE Időjárás-jelentés 20.30 Berényi Pillanatok Időjárás-jelentés

21.00 Rock magazin 21.30 Berényi Hírmondó December 18. (Kedd) 06.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security JászberényAtomerőmű SE Időjárás-jelentés 07.30 Épí-tech 08.00 Kultusz Időjárás-jelentés 08.30 Képújság 18.00 Épí- tech 18.30 Kutyafáját TV 19.00 Döntés Után 19.30 Lovassy Esték Időjárás-jelentés 20.30 Épí-tech 21.00 KOSÁRLABDA: Top Cop Security JászberényAtomerőmű SE December 19. (Szerda) 06.00 Apáti Hírmondó Időjárás-jelentés 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Döntés Után Időjárás-jelentés 08.30 Képújság 17.00 Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testületének soros ülése 18.00 Kívánság Batyu 19.00 Apáti Hírmondó 20.00 Apáti Hírmondó Időjárás-jelentés 20.30 Döntés Után Időjárás-jelentés 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Apáti Hírmondó

Ügyeletek Gyógyszertárak december 13. csütörtök Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834 december 14. péntek Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382 december 15. szombat Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 december 16. vasárnap Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban december 17. hétfő Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14.

Tel.: 502-635 december 18. kedd Elixír Gyógyszertár december 19. szerda Thököly Gyógyszertár december 20. csütörtök Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel.: 502-655 Központi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Hétköznap: 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221304. Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns felnőtt-ellátás

Jászkürt

hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221304 Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. (tel: 56/210-130) szám alatti rendelőben. Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: 36/30/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó K. Enikő, Kárpáti Márta, Sándor Eliza, Taczman Mária Fotó: Sárközi János; Tördelés: boommédia Kft. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

2012. december 13.

Beszélgetős vásár a börzén Az esztendő utolsó játék-, ajándék- és hobbibörzéjén csereberéltek, vásároltak vagy egyszerűen csak nézelődtek a DMK Ifjúsági Házába ellátogató családok, rendszeresen visszatérő, „kincsekre” vadászó gyűjtők. Talán a hirtelen jött hideg miatt, de ezúttal kevesen látogattak el a vásárra. • k. m. • Helyi kézművesek kínálták karácsonyfa alá kívánkozó portékáikat a vásári asztaloknál. Gyönyörű horgolt hópelyhek, angyalkák, harangocskák között válogattak a fenyőt kézműves termékekkel díszíteni vágyók. A népi motívumokat kedvelők is találhattak ízlésüknek megfelelő, hagyományos jászsági szűcshímzéssel készült terítőket, könyvjelzőket, tarisznyákat, sőt még levelezőlapokat is. Gravírozott fenyőágat, Mikulást, hóembert, gyertyát ábrázoló bögrék, poharak kellették magukat az egyik asztalon, vidám, festett fafigurák a másikon. Mézeskalács, égetett torta csábította kóstolásra a nézelődőket. Népihangszer-készítő kínált nádból, fából készült zeneszerszámokat, melyeket természetesen meg is szólaltatott a kíváncsiak örömére.

A régiségkedvelőknek valóságos kincsesbánya volt a gyertyatartók, rézveretes dísztárgyak, régi képeslapok, érmék, bélyegek gyűjteménye. A könyvtár antikvár olvasnivalói között is akadt egy-

egy polcról még esetleg hiányzó, most olcsón megszerezhető kisregény. Szintén a vékonyabb pénztárcájúak örülhettek a használt, de még jó állapotú Barbie babák, plüssfigurák, társasjátékok, kirakók kínálatának. Amíg a szülők válogattak, addig a gyerekek színezhettek, rajzolhattak a kézműves asztaloknál. Úgy tűnt, csendes, inkább beszélgetős, mint anyagi hasznot hozó délelőttöt zártak a kiállítók advent második szombatján.

Kampány az állatokért

Azért a víz az úr

Kedden 16 órai kezdettel került sor a városi könyvtár dolgozói által, az állatok világnapja alkalmából kezdeményezett, eredményes gyűjtési akció adományainak átadására a Bázis az Állatokért Alapítvány javára a könyvtár kamaratermében.

A jászberényi Gazdakör tagjai a szervezet székházában dr. Tóth Albert Áldás vagy átok a víz című előadását hallgathatták meg az év utolsó rendezvényén.

• sz. k. m • Az állatvédelem ügyében a lakosság egy része úgy tűnik jó irányban halad. Bizonyítja ezt a feltevést a felajánlott 135 kilogram száraz táp, 20 kutyaszalámi, 48 konzerv eledel, több zsákot megtöltő takaró, 2 cicaház, nyakörvek és egy doboznyi játék. Az adományokat Jimmy, a németjuhász kíséretében, Molnár Lívia, a gyepmesteri telep vezetője vette át, aki tájékoztatta a megjelenteket a telepen folyó munkáról. Elmondta, hogy sajnos csak Jászberény területén évente 500 kóbor ebet kell befognia. Ilyenkor télen megszaporodik az útszélre kitett állatok száma, melyek veszélyt jelentenek a közlekedésre, megtámadhatják a járókelőket. A könyvtár vendégeként megjelent dr. Menyhárt Péter állatorvos, aki a kutyatartás körül felmerülő kérdésekre válaszolt, megosztotta tapasztalatait a felelőtlen állattartók okozta problémákról. Bizonyára jól fog esni a telepen élő árva jószágoknak a zimankóban a meleg holmi, és szívesen fogyasztják a felajánlott adományokat, de az igazi öröm az lenne számukra, ha saját gazdára lelnének, aki felelősen gondoskodik róluk.

2 doboz Napi lencse + ajándék termo bögre 15.980 Ft HELYETT CSAK

11.985 Ft TUDTAD?

hogy van olyan kontaktlencse amit nem kell mindennap ápolni? hogy minden nap új lencsét tehetsz a szemedre? hogy most mind ez csak NAPI 399 Ft- ba kerül?

„Minden dolog princípiuma a víz” – idézte fel az előadó Thalész ókori görög természetfilozófus gondolatát. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy minden jelentősebb kultúra valamilyen víz – általában folyó – mentén vetette meg lábát. De sok más bizonyíték is van a víz az emberiség életében betöltött központi szerepére, például a vízzel kapcsolatos szólások és közmondások kiemelkedő arányára, vagy az időjárással kapcsolatos népi megfigyelések tematikája – gondoljunk csak a Medárd, „jégtörő” Mátyás, vagy az éppen aktuális Katalin névnaphoz kötődő bölcseletekre. Sajnos a mezőgazdaság három fő problémaforrása is vízhez köthető. Az előző két évszázadban voltak aszályos és áradásos időszakok, olykor szélsőséges szinten – 1863-ban példátlan aszály és éhínség, 1879-ben pedig a Szegedet csaknem teljes mértékben leromboló nagy árvíz sújtott. Azonban több száz év távlatában is példátlan volt a 2000-es év, amikor egyazon évben árvíz, belvíz, aszály és fagykár is érte hazánkat. Sajnálatos módon a jövő sem kecsegtetőbb. Mint köztudott, a folyószabályozások kellemetlen következményeket vontak maguk után, s a helyzeten a globális klímaváltozás sem javít. Magyarország belvíz-, aszály- és árvíz-veszélyeztetettségi térképére tekintve az is megfigyelhető, hogy a Jászság területe különösen érintett mindhárom problémát illetően.

Egy falat boldogság ajándékba… A csokoládé ajándékozásánál mi lehetne jobb? Hát a Kézműves csokoládé ajándékozása! A kerek csokoládé, a szögletes csokoládé... Mind ismerjük Gombóc Artúr szavait. Ha belegondolunk, valamit tudhatott kedvenc kék madarunk, hiszen a csokoládé már maga is ízletes, de csak akkor, ha beleteszik a valóban minőségi hozzávalókat, és nem helyettesítik növényi zsiradékkal, E-betűs kimondhatatlan nevű dolgokkal. A My Art Kézműves Csokoládé boltban minden darab valódi belga csokoládéból készül, kiváló minőségű alapanyagokkal töltve, megszórva, ízesítve, pl.: levendula virággal, liofilizált és aszalt gyümölcsökkel, török mogyoróval, vagy arany lapocskákkal. Gyorsan el lehet veszni az íz- és illatkavalkádban: Ouzós, Bodza pálinkás, málnás, sós karamellás, fahéjas fűszeres, mézeskalácsos csokoládé. A csokoládé összehoz, felmelegít és örökre a szívünkbe lopja magát.. (x)

My Art

Kézműves Csokoládé bolt

Jászberény, Bérkocsis utca 1. Fsz. 5.

Jelentkezz be most, gyere el hozzánk a szuper kényelmes kontaktlencsédért, és figyeld a naptárt, mert 2012. december 31-én kisorsolunk 2 db IMAX mozijegyet vásárlóink között!

Légy Te a nyerő, új kontaktlencsédben az IMAX-ben! Az akció 2012. november 26-tól, 2013 január 31-ig tart. Részletekről érdeklődjön üzletünkben!

Jászberény, Apponyi tér 7. Tel.: 57/404-482

Az emeletes házak alatt!! Nyitva: H-P: 9-17; Szo: 9-12; Adventi vasárnapokon 9-12

www.myart-csokibolt.hu

A Facebook-on is megtaláltok My Art Kézműves Csokoládé néven


Ajánló

2012. december 13.

Vallomások a világháborúról A szeplőtelen fogantatás napján, december 8-án mutatkozott be a Vallomások a második világháborúról Jászapátin és Jásziványon (Hevesiványon) című könyv. A könyveknek megvan a maguk sorsa. E könyv esetében különösen igaz. A megélők és hozzátartozók írták szenvedve, küszködve a tényekkel és emlékeikkel. Emléket hagynak az utókornak a fájdalom és talán a büszkeség jegyében. A cím első szava különösen beszédes, hiszen II. Rákóczi Ferenc nevezte e címmel a magyarországi jeles eseményekről írott egyik munkáját / Confessiones/. A másik munka címe Memoires /Emlékezések/. Bizonyos, hogy a vallomás személyesebb jellegű, mint az emlékezés, hiszen a katolikus vallás egyik faktorának fontos eleme az önvizsgálat. Ez akkor is igaz, ha e könyv írói közül többen egyéb emlékezések szerzői voltak, és fontosnak vélték és vélik a tárgyszerűséget. A második világégés szinte emberfeletti erőfeszítéseket követelt tisztektől és közkatonáktól egyaránt. Természetesen ez is szerepet játszott, játszhatott abban, hogy a megtörténtek egyéni ízt, színt kaptak. A múló évek bizonyos mozzanatokat felerősíthetnek, másokat pedig a feledés homályába vonnak. A könyvbemutatót Bathó Edit múzeumigazgató vezette. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője, a kiadvány anyagi támogatója méltatta a

frissen megjelent kötet értékeit. Különös dolog, hogy a mű a Lehel kürtje jelenlétében méltatható, s ugyanakkor a Jász Múzeum is megtér a város kebelébe. Az Úrjövet a valódi közege eme könyv bemutatásának. Három személycsoport rajza a fontos alkotás: a katonák, a hátország, a málenkij robot átélői. Idézte az első világháborút és annak utóéletét. Akkor úgy vesztettünk háborút, hogy idegen katona huzamosan nem tartózkodott hazánk területén. A második világégés viszont két hadsereget szabadított a magyarságra. Ebből következően a két világháború folklórja eléggé eltérő. A nagy háború után férfias történeteket, legendákat hallottunk, esetenként szépen megformáltan. A második nagy katasztrófa rajzolatai a hivatalos tiltás miatt jóval a háború után válhattak közkinccsé. Elemezte a Trianon következtében elszakadt területek egy részének visszakerülését ünneplő hangulati-érzelmi

Egy nappal előbb Jászapátin is bemutatták a kötetet. Szentmisével kezdődött a könyvbemutató, majd gyertyagyújtással folytatódott. Ott száznál többen vettek részt a bemutatón, és számos hozzátartozó jelent meg. Ott Dobos László jóval több adalékkal szolgált, hiszen számosan voltak olyan érdeklődők is, akik megérhették az egyre távolodó eseményeket. Fontos mozzanata volt az ottani bemutatónak, hogy beszámoltak a Jászapátin legyilkolt hadifoglyok családjának felderítéséről. Ez komoly feladatnak bizonyult, mert az áldozatok erdélyiek voltak. Különösen sokat tettek értük Szabóné Nagy Enikő és Járvás Judit.

7. oldal

Programajánló Adventi örömnaptár a könyvtárban

A könyvtár jóvoltából december 1. és 24. között idén is minden nap 9 órakor kinyitják a soron következő adventi katalógusfiókot. Vasárnap a feladatokat a főtéri gyertyagyújtásnál, szerdán a hirdetőtáblákon találják meg.

A bükki füvesember

December 13-án, csütörtökön 17 órától Szabó György, a bükki füvesember osztja meg tapasztalatait a gyógynövények egészségmegőrző hatásairól a Déryné Rendezvényházban.

Advent harmadik vasárnapja

December 16-án, vasárnap 14 órától a Déryné Rendezvényházban ünnepi díszés ajándékkészítő kézműves foglalkozást szerveznek, majd 15 órától a Miskolci Csodamalom Bábszínház betlehemes játékkal lép fel. A Szentháromság téri parkban 16 órától közös ünnepi gyertyagyújtás lesz, ahol közreműködik a Harmónia óvónők kórusa. Az ünnepi pódiumon, a Déryné Rendezvényházban, 17 órától a Jászsági művészek és zenei pályára készülő fiatalok műsora látható. A Magyar Kórusok Napja alkalmából közreműködik a Palotásy János Vegyeskar.

Ünnepek előtti áhítat hatásokat, majd szólott a szovjet front számunkra tragikus hatásairól, a hadifogság minden emberi erőt megpróbáló kegyetlenségét. Végezetül úgy vélte, hogy ezt a könyvet a szívünkkel is kell olvasnunk, hiszen a benne szereplők egészen közel állnak hozzánk, övéik is vagyunk. Megállapította, hogy a jász mindig kereste és rendszerint meg is találta a túlélés lehetőségeit. Dr. Suba Györgyné elmondta, hogy a Jászapátin működő honismereti szakkör l976 óta foglalkozik a település népi történetével. Fontos jellemzője ennek a kiadványnak, hogy adatait szinte az utolsó pillanatban sikerült összegyűjteni és formába önteni. Sok gondot jelentett a katonai kifejezések, a helynevek értelmezése. A kitartó munkáért minden munkatársának köszönetet mondott. Bolla János regnáló jászkapitány, a második világháborúban még harcoló huszárok őrnagyi rendfokozatú egyenruhájában tucatnyi katonanótát énekelt a megjelentek örömére. Először a pozitív élményről számot adó nóták csendültek fel, majd felcsendültek tragikus hangulatúak is. Ezt a 440 oldalas művet is a Jászapátiak Baráti Egyesülete adta ki, felelős kiadója az a Lóczi Miklós, aki számos könyv megjelenését tett lehetővé. Szerkesztője dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna, Jászapáti szülötte, aki ugyancsak meghatározó személyisége a Jászapátin folyó könyvkiadásnak. A kötetet a történettudomány jeles képviselői, Szakály Sándor és Számvéber Norbert is segítettek mind hitelesebbé tenni.

December 16-án, vasárnap 18 órakor a Szentkúti templomban tartja ünnepi hangversenyét a Palotásy János Vegyeskar, Gloria in excelsis Deo címmel. Szólót énekel Ecsedi Péter tenor, zongorán kísér Farkasné Szőke Tünde és vezényel Bedőné Bakki Katalin.

Lélekségek Klubja

December 19-én, szerdán 17.30 órától a Lélekségek Klubja Hogyan bánjunk családtagjainkkal az ünnepek alatt címmel beszélgetést szervez az Ifjúsági Házban.

Karácsonyi hangverseny

December 23-án, vasárnap 16.30 órakor tartja karácsonyi hangversenyét a Jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom Énekkara, a főtemplomban. Gitáron játszik Erős Dénes, vezényel: Beniczki Béla.

Hazugságokról őszintén December 7-én, pénteken a Széchenyi-díjas Kun Miklós történész mutatta be könyvét Sztálin alkonya címmel a városi könyvtárban. • gergely • A professzor a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője, ahol 20. századi szovjet-orosz történelmet és annak magyar vonatkozásait kutatják. Kun Béla unokájaként, a szovjet Kasinban született, de gimnáziumi éveit már Magyarországon töltötte. Diplomáját az ELTE-n szerezte, történelem-orosz szakon, majd itt is doktorált. Munkája során alapos kutatómunkával támasztotta alá publikációit: interjúkat készített tanúkkal, videó- és hanganyagok gyűjtött, fotóarchívumokban, levéltárakban kutatott. A képekben gazdag Sztálin alkonya című könyvét is rengeteg kutatómunka előzte meg. Nem volt könnyű hónapokig a diktátor fogságában dolgozni, tetteit fel-

dolgozni is komoly erőfeszítést igényelt. Elmondása szerint előfordult, hogy nem tudott aludni sem. Az átdolgozott kiadás a diktátor utolsó éveit mutatja be, meglehetős alapossággal. Jövőre angolul, majd más nyelveken is szeretnék kiadni, hogy minél többen megismerjék a szovjet diktátor bizonyítékokkal alátámasztott történetét. Kun Miklós szerint Sztálin minden szava hazugság volt: a születési és halálozási dátumát is homály fedte. A különféle feljegyzésekben más-más születési dátumot diktált be, például 1879. december 21-ét, de valójában 1878. december 6-án született. Egyke volt és forradalmár. Egyik keze kacska volt, amit nagyon szégyellt. Hiúságának úgy kedvezett, hogy a róla készült képeket agyonretusáltatta, de szinte egyik fotón sem mosolygott. Nem járt emberek közé, ideje nagy részét a nyaralójában töltötte, bezárkózva. Kertjében több telefont is felszereltek, hogy az ország ügyeit onnan is elintézhesse. A hetvenedik születésnapját az egész világon ünnepelték, Magyarországról egy vagon értékes ajándékot küldtek. Halálakor, 1953-i március elejei hajnalon órákig ügyet sem vetettek az önkívületi állapotban földön fekvő Sztálinra. Órákkal agyvérzése után hívták ki hozzá az orvost. Az a felvetés, hogy Sztálint megölték volna, annyiban igaz, hogy késleltették az orvosi beavatkozást, de a halálahíre bejelentését. A harmadik világháború szélére sodorta az országot, és a saját népének tette a legrosszabbat, nevéhez fűződik rengeteg ártatlan áldozat lemészárlása, mégis erőteljes személyi kultuszt alakított ki maga körül. Hogy tudott ilyen ember egy országot irányítani, miért szerették, illetve szeretik pártfogói tettei ellenére is? Milyen is volt valójában Sztálin? Kun Miklós véleményét hiteles információkkal alátámasztva a kötetből megtudhatják.


Sport

8. oldal

Rövid hírek Kézilabda. A női kézilabda NB II. junior bajnokságban a debreceni hölgyek látogattak városunkba. A mérkőzésen végig a berényi csapat dominált, és meggyőző játékkal 10 gólos győzelmet aratott: Jászberény – Debrecen 41-31

Sakk. A sakk csapatbajnokságban a megyeszékhelyen ült asztalhoz a megfiatalított jászberényi együttes. A mérkőzés szoros küzdelmet hozott, ahol végül is a vendéglátók nyerték a megyei bajnokság rangadóját: Szolnok – Jászberény 5.5 – 4.5

Röplabda. A női röplabda NB II. Keleti csoportjában a jászberényi hölgyek Hajdúböszörmény együttesét fogadták. A mérkőzés nagy csatát hozott, ahol sikerült visszavágni a múltkori vereségért: Jászberényi RK – Hajdúböszörmény 3-2. Győzött a JRK junior csapata is, ők 3-0 arányban bizonyultak jobbnak a vendégeknél.

Foci. Sikeresen szerepeltek a JSE utánpótlás szakosztályának labdarúgói Debrecenben Az U-11-es korosztály a 24 csapatos nemzetközi mezőnyben ezüstérmes lett. A berényi csapatból került kis a torna legjobb játékosa, Micskó Márk személyében. Ugyancsak a debreceni focitornán az U-10-es korosztály 10. helyezést ért el.

Vivien harmadik lett A kadet női birkózóválogatott − köztük 70 kg-ban a jászberényi Száraz Viviennel – az elmúlt hétvégén a lengyelországi Czarny Borban, nyílt nemzetközi versenyen vett részt. Vivien új súlycsoportban indult, ahol kilencen mérlegeltek a versenyre. Első meccsét az idei EB 2. helyezettjével, a kategória későbbi győztesével, egy német versenyzővel vívta. A J-ÁSZ SE birkózója az első menetben két látványos dobással állította meg a német rohamait. Ezzel 6:0-ra nyerte az első harmadot. A folytatásban a jóval rutinosabb német hölgy két "szűk" 0:1-re megnyert menettel megfordította az állást, és meg sem állt a dobogó legfelsőbb fokáig. Érdekes, hogy a különös szabályrendszer felülírta 6:2-es pontarányt, ui. akkor lehet győztest hirdetni, ha valakinek két nyert menete van, a pontarány ilyen értelemben, nem vehető figyelembe. Száraz Vivient szerencsére nem zökkentette ki a különös versenyszabály, így természetesen a vigaszágon folytatta. Ott ismét egy német kislány állta volna útját, ám itt már mindkét menetben jobb volt ellenfelénél (1-0 és 3-0). Következett a bronz meccs, ahol egy lengyel ellenfél várta Vivit. Őt viszont szinte leiskolázta akciódús küzdelemben, egy csípődobással, valamint

tussal, ami után 5-0 és 4-0 jelent meg az eredményjelző táblán, természetesen a „mi lányunk” javára. Az egész versenyen 19 pontot ért el, míg rajta csak a későbbi győztes német lány tudott 2 pontot kicsikarni. Száraz Tibor, az edző édesapa nagyon elégedett az eredménnyel, mert lánya felszabadultan, látványos birkózással lepett meg mindenkit, ezzel visszaigazolva az elmúlt év tudatos edzésmunkáját.

Családias Mikulás Kupa Már több éves hagyomány, hogy a Jászberényi Sport Egyesület úszó szakosztálya minden évben december 6-án, Miklós napján, stílszerűen Mikulás Kupa néven úszóversenyt rendez a diákok részére. Jó szokásukat ez évben is megtartották, ezúttal is a Jászberényi VVZrt. fedett uszodájában. Az úszóversenyre rekordnevezés érkezett, hiszen több mint 130 gyermek állt rajtkőre. Az uszoda a verseny ideje alatt zsúfolásig megtelt, mert az ifjú úszókat sok szülő is elkísérte, így igen családias hangulatban ugorhattak a vízbe a gyerekek. Természetszerűleg Jászberényből érkeztek legtöbben a diákok, de a környező városok, települések, mint Jászapáti, Jászárokszállás, Nagykáta, Tápiószentmárton, Szentlőrinckáta, sőt még Szolnok is képviseltette magát. A versenyen az általános iskolák alsó tagozatos diákjai három, ettől felfelé pedig, négy úszó nemben lehetett indulni, a diákolimpiákon megszokott korcsoportok szerint. Érthető módon a legtöbb dobogós helyezéssel a rendező Jászberény rendelkezett a verseny végén. De Jászapáti, Jászárokszállás és Szolnok úszói is felállhattak a dobogó minden fokára. A győztesek érmeket és oklevelet kaptak, de a többiek sem szomorkodhattak, hiszen az Emléklap mellé Csoki-mikulás dukált minden indu-

lónak. Ez a kedves kis ajándékátadás nem jöhetett volna létre a Jász-Plasztik Autócentrum Kft.- KIA Autószalon, Jászberény város önkormányzata és a Jászberényi VVZrt. hathatós támogatása nélkül. A diákok nem sokat pihenhetnek, mert januárban elkezdődnek az úszó diákolimpia selejtezői.

2012. december 13.

Jól érzik magukat Jászberényben… A Jászberényi Kosárlabda Sport Egyesület vezetői ez évben is megrendezték az NBI A-as kosárlabdacsapat és a szurkolók találkozóját, kiegészülve a szponzorokkal. • Ács Tibor • A találkozónak ezúttal az Aranysas Rendezvényház adott otthont hétfőn este. A rendezvényen megjelent a JKSE névadó szponzora, a Top Cop Security Zrt. vezérigazgatója, Szopkó László. Mellette más szponzorok képviselői is tiszteletüket tették, többek között dr. Pócz János, a Deep Media ügyvezetője, Ballagó Zoltán, aki a Wallers Group Kft. és a Fairium Kft. képviselője és Szarvas Ferenc, a Szarvas Kft. ügyvezetője. Jászberény önkormányzatát Nagy András városkapcsolati tanácsnok képviselte, valamint jelen volt Balog László, a megyei Kosárlabda Szövetség elnöke is. Miután Nagy József köszöntötte a jelenlévőket, a meghívott vendégeknek adta át a szót. − Jászberényi kötődése van a cég tulajdonosainak, akik ma is élénken emlékeznek az egykori jégkorongcsapat sikerére. Úgy gondolták, hogy az akkori felejthetetlen élményeket, hangulatot ma a kosárlabdában lehet újra megteremteni a városban. Továbbá jelen vagyunk a városban mint őrző-védők, és ezt a tevékenységet összekapcsoljuk a támogatással is, ui. elveink egybeesnek az egyesületével, azaz saját erőből építkezni és a legmagasabb szintre jutni – mondta Szopkó László vezérigazgató. Nagy András szintén a JKSE fokozatos előremenetelét emelte ki és azt a remek hangulatot, amely egy-egy meccsen alakul ki a játékcsarnokban. Hangsúlyozta még, hogy Jászberény önkormányzata azért állt a csapat mögé, mert segítségükkel közel 100 milliós pályázati támogatás érkezett a Bercsényi úti sportcsarnok felújítása kapcsán. Balog László, a JNSZ Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke kiemelte, hogy az elmúlt tíz év igen nagy sikereket jelentett a klub számára, hiszen a megyei bajnokságból indulva, az ország legmagasabb osztályába jutottak. Ez

pedig nagy kihatással van az utánpótlás nevelésre, ami örvendetes a jövőre nézve. Természetesen szót kaptak a találkozón az edzők is. Földi Sándor őszintén és igen kritikusan értékelte az eltelt időszakot. Hangsúlyozta, hogy csalódottan fogadták a versenykiírás többszöri változását, ami hátrányosan érintette a klubot, hiszen ha nem lett volna kieső csapat, bátrabban lehetett volna még jobban fiatalítaniuk. − A kezdeti sikereket látva, már akkor is elmondtam, hogy a földön kell járnunk, hiszen nagyon kiegyensúlyozott a mezőny és jöhetnek még nehéz mérkőzések is. Jöttek is és jönni fognak ezután is. Az utóbbi meccseken kicsit ugyan halványabban játszottak a fiúk, de nem azért mert elfelejtetek kosárlabdázni, hanem az ellenfelek voltak abban a pillanatban, azokon a mec�cseken jobbak. Játékosaink továbbra is elszántak, keményen edzenek és reméljük, hogy ennek meg lesz az eredménye is – mondta Földi Sándor. Megjegyezte még, hogy nagyon lelkes és hozzáértő nézők ülnek a lelátón, akik nem az ellenfeleket pocskondiázzák, hanem a csapatnak szurkolnak. A játékosok bemutatkozásukkor szinte mindannyian egybehangzóan kijelentették, hogy jól érzik magukat Jászberényben. Ők is méltatták a szurkolótábor tevékenységét. Különösen a Pécs elleni meccs hangulata maradt meg bennük élénken, amikor a vesztes-

nek látszó mérkőzést segítségükkel sikerült megfordítani. Az is kitűnt, hogy a játékosok és az edzők nemcsak a küzdőtéren, hanem a fehér asztal mellett is megértik egymást. Megtudhattuk, hogy Földi Sándor edző mellett, főleg Török Rolland, Soós Gábor és Szögi Ádám járt az élen a szerb, ill. az angol nyelv magyarra fordításában. Természetesen a szurkolók is bekapcsolódtak a párbeszédbe és hangsúlyozták, hogy továbbra is a csapat mellett vannak. Bíznak a fiúkban, akikkel nemcsak a mérkőzések folyamán, hanem a szabadidejükben is szívesen találkoznak. Ez meglátszott a szponzori, szurkolói találkozó végén is, amikor a játékosok dedikálták a tombolán megnyert sapkákat, labdákat és a pólókat. Majd kötetlen beszélgetéssel, közös fotókkal fűzték szorosabbra eddigi kapcsolatukat. * A hétvégén lezárult az NB I-es kosárlabdaszezon első köre, amit az őszi szezon leggyengébb játékával − és ebből adódóan − 12 pontos vereséggel zárt Jászberény kosárlabdacsapata. TOP COP Security Jászberényi KSE - Kaposvári KK 84-96 Pihenésre és kesergésre sok idő nincs, mert már pénteken este kezdetét veszi az alapszakasz második köre. A szintén fél hatkor kezdődő találkozón „atomváros”, azaz Paks csapata lesz a berényi kosárlabda csapat ellenfele, akik a 3. helyen tanyáznak a táblázaton.

Mindkét hokicsapatunk remekelt Jászberény HC jégkorongosai az MTK Jégsólymok csapatát látták vendégül december 8-án a Magyar Amatőr Jégkorong Bajnokság küzdelmein belül. A két csapat az idei szezonban már találkozott egymással, akkor a jászsági csapat kerekedett felül 4-2 arányban. Így mindenképpen hazai győzelmet várt a lelkes hazai publikum.

A mérkőzés első góljára mindössze másfél percet kellett várni, aztán szinte számolatlanul potyogtak a gólok, amelyekre csak egy válasz érkezett. Végeredmény: Jászberény HC – MTK Jégsólymok 9-1. Ismét győzött Jászberény B együttese, a Warriors jégkorongcsapata is. Ők a Telje-

sen Amatőr Bajnokságban szerepelnek, és a fővárosban léptek jégre. Végig kezükben tartották a mérkőzést és 5-1 arányban győztek a Jégenmeister ellen. A Warriors jó játékához persze kellett Csókási Dani kiváló kapusteljesítménye és a góllövők: Szántai Máté és Nagy Zoltán 2-2 és Rusvai Martin egy gólja is.

Új évf. 26. szám  

2012. december 13.

Új évf. 26. szám  

2012. december 13.

Advertisement