Page 1

Elkezdődött a tanév

Futószíve van

Az iskolakezdéssel járó nehézségekről, drámapedagógiáról és egy újabb könyvről is beszámolunk.

Tomán Edina ultramaratoni futó azt vallja, hogy tanuljunk meg minden apróságnak örülni, ne csak a nagy dolgok tegyenek boldoggá.

Összeállítás az 5. oldalon.

Interjú a 6. oldalon.

Alán párhuzamok Kortárs oszét képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Forrás Galériában, ahol köszöntőt mondott Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője is. Tudósítás a 7. oldalon.

Jászkürt Új folyam 14. szám (XXIV./19)

2012. szeptember 20.

Újság Jászberény város lapja

Bejárás a nyolcas körzet utcáin

Jól vizsgázott az autómentes nap

A Szelei utca és a Juhász utca sarkán szép számmal gyűltek össze Baranyi László önkormányzati képviselő köré a nyolcas körzet lakói, hogy megos�szák panaszaikat vele, Szabó Tamás polgármesterrel, a többi képviselővel, a hivatal és a JVV Zrt illetékes vezetőivel.

Az elmúlt hétvégi Jászság Expo és Fesztivál keretén belül a vasárnap, a sportolók és sportkedvelők napja volt. Az idei Európai Autómentes Nap a rendezvény idejére esett, így az Expo zárónapjára bő sportprogramot kínáltak a részvevőknek.

• gergely • Az első probléma, amivel szembesültünk, a túlzott forgalom. A Juhász utcában öt tonnás súlykorlátozás van érvényben, ezt azonban többször megszegik. Igaz, jelzőtábla nem segíti a tájékozódást. Ennek pótlására és a rendőri jelenlét fokozására ígéretet kaptak az utcabeliek; a kátyús, részben vályús út felújítása viszont már nem fér a költségkeretbe. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy a városban idén a legrosszabb állapotú 18 utat újítják fel, bár a lista ötven tételes. A következő három évben a többi utcát is szeretnék helyreállítani. Az előrelátó lakosok az új útburkolatra fekvőrendőrt is szeretnének. Igény merült fel szelektív hulladékgyűjtő kihelyezésére is, de a pontos helyét még nem jelölték ki. Tovább haladva, a Nyár utca elején, Makk hetesnél álltunk meg, ahol a rendezetlen közterület rontja az utcaképet. Ennek egyik oka, hogy az egykori kocsma körül a tulajdonos nem gondozza a területet. A másik probléma, hogy az újonnan épült járda nem ér ki az útig, így több méteres szakaszon csak gyalogúton közlekedhetnek a járókelők. Folytatás a 2. oldalon.

• halász •

cöknek. Akik a főtéren felállított színpad előtt ültek, vagy séta közben megálltak, azok sem unatkoztak, ők a JSE taekvon-do szakosztályának és több táncegyüttes bemutatójának lehettek szem- és fültanúi. 14 órai kezdettel pedig, a háromszoros olimpiai és világbajnok kajakozó, Kammerer Zoltán − aki Londonban az 5. olimpiáján is ezüstéremnek örülhetett társaival, − tartott élménybeszámolót. A beszélgetés után a Jász Gimnasztika SE fiatal tehetségei, a Dance Fitness SE és a Heves TTSE Jászberényi csoportja ragadtatta tapsra a nézőket. Folytatás a 4. oldalon.

A kiállítók véleménye a Jászság Expóról Ismert és kevésbé ismert cégek, kulturális intézmények, sőt Jászfényszaru város is megjelent az idei Jászság Expon. A Lehel Vezér Gimnázium udvarán tartott kiállításhoz kapcsolódóan a környező utcarészeken ezen kívül kézműves vásár, autószemle és borutca várta az érdeklődőket. Megkérdeztünk néhány kiállítót, mennyire voltak megelégedve a forgalommal. • Sándor Eliza • A túlnyomó többség elégedett volt a kiállítás idei forgalmával. Sokak szerint ez a tavalyival nagyjából azonos, ám voltak, akik szerint még azt is felülmúlta. „Sokkal többen voltak és sokkal több az érdeklődő is, több kérdést tettek fel” – tudtam meg a Téba Tüzép standjánál. Ugyanakkor volt, aki szerint érdemesebb lenne egy tágasabb helyszínt választani az eseménynek, és az időpont sem a legideálisabb. „A régi, Bercsényi Sportcsarnokban rendezett Expók forgalma sokkal jobb volt, ez most nagyon gyér.” – válaszolta kérdésemre az L-Color munkatársa. Az érdeklődés eltérő mértékű volt

az egyes standoknál. „A futó érdeklődés nagy, a komoly kevés” – foglalta össze a Horizont Color Kft. képviselője a három nap tapasztalatait. Egyes cégek számára ugyanakkor már a puszta megjelenés lehetősége is nagyon hasznos. „Bár több éve jelen vagyunk a városban, de sokan nem ismerik minőségi férfiruhát árusító üzletünket.” – tudtam meg a Camel Active üzletvezetőjétől. Hasonló céllal állították fel a Hamza Múzeum pavilonját is, mely első alkalommal jelenik meg a kiállításon. Bár 17 éve nyílt meg, mégis sok jászberényi nem járt még a múzeumban, ám egy ilyen kiállításon ők is betekintést nyerhetnek. „Az emberek meglepődnek, hogy egy kulturális intézmény is kiállít, de tetszik nekik,

A Jászkürt újra

Újság Jászberény város lapja

hetilap!

Lesz egy jó nagy mozink

Jászberény Város Önkormányzatának képviselő-testülete szeptember 12-én szerdán délután három órától rendes, nyílt ülést tartott a Városháza nagytermében. Az „őszi ülésszakot” sok téma uralta, így este fél tízig tartott az ülés.

• Ács Tibor • Gördülő bejárás felirat volt olvasható azokon a sárga mellényeken, amelyeket a rendezők osztottak szét Jászberény három külső pontján, vagyis a Gyöngyösi út − Kapás utca, valamint a Jásztelki út − Szent István krt., illetve a Hatvani út − Electrolux elkerülő út kereszteződésében. A menet mindhárom helyszínről pontban 9 óra 30-kor indult, ahol a kerékpárosak voltak ugyan túlsúlyban, de − főleg a JSE Fókák jégkorongosainak köszönhetően, − igen sokan görkorcsolyával érkeztek a város főterére. A Lehel vezér téren aztán nemcsak ők, hanem akinek kedve szottyant, 11 órától többek között szellemi vetélkedőn, streetball- és lábtenisz-bajnokságon vehettek részt. Nagy sikert arattak a picinyek körében a Moszkvicsok. Azokról a régi négykerekes lábbal hajtós kisjárgányokról van szó, amelyek a nagy Szovjetunióból származtak, és szinte minden kisgyermek kedvenc játékai voltak. Ezeket a „szerkezeteket” Mócsa Nikoletta gyűjti évek óta és az ő kollekciója szerzett örömet a gyerkő-

Középpontban a pályázatok

hogy jelen vagyunk, és örömmel veszik a kezükbe a szórólapunkat.” – mondta a múzeum munkatársa. Sok kiállító számára viszont nem a cégismertetés a cél, hiszen a jászságban mindenki találkozott már az Elektrolux, a Horizont Color vagy a Jásztej nevével. Ugyanakkor az utóbbi

A város eseményeiről, híreiről, gyorsabban és bővebben tudósítunk.

például egy új termékkel jelent meg az Expón, amelyet ily módon népszerűsíthet. Nagy előny továbbá az is, hogy a kiállítás olyan esemény, amelyre távolabbi városokból is érkeznek, így a cégek nagyobb közönség előtt tudnak bemutatkozni. Folytatás az 3. oldalon.

Mivel rendes havi ülést tartottak, tájékoztató hangzott el a képviselő-testület két ülése között történt fontosabb eseményekről, az átruházott hatáskörök gyakorlásáról, valamint a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Ugyancsak a beszámolók sorában tájékozódhattak a képviselők a Mezei Őrszolgálat és a közterület-felügyelet tevékenységéről. Utóbbi 1985 óta működik, de ezúttal csak 2009-ig tekintett vissza a beszámoló, az előbbi pedig megalakulása, tavaly szeptember 15 óta végzett tevékenységét tette mérlegre. A Mezei Őrszolgálat létrehozásával, a 2012. április 1-jétől a városrendészeti referens munkába állásával, a Közterület-felügyelet és a Mezei Őrszolgálat egy szervezeti egységben történő működtetésével megvalósult a feltétele annak, hogy a Városüzemeltetési és Fejlesztési Irodán belül önálló Rendészet Csoport jöjjön létre. A Közterület-felügyelet és a Mezei Őrszolgálat helyszíni összekötő kapocs a lakosság és az Önkormányzat között. A Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat célja, hogy feladatait, a közterületi rend és tisztaság, a tulajdon védelme területén, magas színvonalon lássa el. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a felmerült problémák megoldására gyorsan reagáljon, jó szándékkal, a lakosság, a polgárok partnereként, bizalmuk elnyerésével, és a megelőzés szándékával, állandó helyszíni jelenléttel végezzék munkájukat. Módosította a képviselő-testület Jászberény 2012. évi költségvetési előirányzatainak megállapításáról szóló rendeletét: mind a bevételi, mind a kiadási irányzat kerekítve 89,5 millió forinttal megemelkedett, ezzel a főösszegek ugyancsak kerekítve elérték a 7 milliárd 630 millió forintot. Ezzel összefüggésben tájékoztató Jászberény Város Önkormányzata 2012. évi gazdálkodásának I. féléves helyzetéről. Pályázatok soráról tárgyaltak a képviselők. Önerőt biztosítottak a Komplextelep program pályázathoz, ugyanakkor visszavezették a költségvetésbe a kórház eszközbeszerzési pályázatára elkülönített önerőt, mert sajnos a pályázat nem nyert. Folytatás a 2. oldalon.

A hétfőn legfoglalt, kedden leadott hirdetés csütörtökön megjelenik.


Önkormányzat

2. oldal

2012. szeptember 20.

Bejárás a nyolcas Lesz egy jó nagy mozink körzet utcáin Testületi ülés - Középpontban a pályázatok

Folytatás az 1. oldalról. Jászkapitány utcában az árkok mélységével és a csapadékvíz-elvezetéssel nem volt megelégedve az egyik lakó, a probléma megoldására a JVV Zrt. munkatársai tettek ígéretet. A zsidó temető gyalogos bejáratánál Baranyi képviselő a magas padkára hívta fel a figyelmet. Az idősebbek és a kerekes székkel érkezők közlekedését garanciális javítással teszik majd könnyebbé. A körzetbejárás a Kötélverő és a Kazal utca sarkán ért véget. A Szent István körúti általános iskolában tartotta éves beszámolóját, majd fórumát Baranyi László. Az idei évre kitűzött feladatoknak a felét sikerült teljesíteni, így utcai lámpát helyeztek ki, járdákat javítottak, kátyúztak. Még az idei tervben van a Vásárhelyi Pál és és Csákány utcák felújítása. A Szatmári lakóparkba tervezett fatelepítéssel kapcsolatban Lányi László városüzemeltetési irodavezető elmondta, hogy korlátozott számban ugyan, de még tudnak facsemetéket ültetni. A város veszélyes fáit szakemberekkel mérték fel, a szükséges kivágásokat és csonkításokat hamarosan elvégzik. Tamás Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke a kisebb munkálatok elvégzését megígérte a lakóknak, de kifejtette, hogy a nagyobb beruházások anyagi forrás híján váratnak magukra. A körzetben a két legrosszabb állapotban lévő utcát vették fel az idei listára. Az első lakossági felszólalásból kiderült, hogy a kerékpárral közlekedők a meglévő kerékpárutak ellenére továbbra is gondokkal küzdenek. Kevés a tároló hely, illetve a polgármesteri hivatal és a könyvesbolt sarkán nehezen tudják lekötni kerékpárjukat. Felvetette, hogy sokak útját lényegesen lerövidítené, ha a sétány egyik felén kerékpárral is közlekedhetnének. A nagy autós forgalom miatt többen nem érzik magukat biztonságban az utakon, ezért a járdán közlekednek, ami 12 év felett szabálytalan. Szabó Tamás elmondta, hogy a fejlesztések folyamatosak, a Kossuth utcai kerékpárutat a lakók kérésére már kiegyenlítették. Továbbra is probléma a szelektív hulladékgyűjtők használata. Joggal van felháborodva, aki gondosan összegyűjti a papírt, üveget, fémet és PET palackot, más pedig válogatás nélkül mindent bedob a tárolókba. Felmerül a kérdés: Miért nem a saját kukáját használja erre a célra? A buszjáratok menetrendje is szóba került. Ritkán járnak és sok esetben kihasználatlanul, másutt meg, ahol ugyancsak szükség lenne rájuk, nem is közlekednek. A belvárosban tanuló gyerekeket autóval viszik iskolába, ami nemcsak költséges, de plusz terhet is ró a szülőkre. A város évi 30 millió forintot fizet közösségi közlekedésre, ezt azonban a jövőben csökkenteni kellene, ami nem túl jó üzenet az itt lakóknak sem. A tárgyalások jövő év elején kezdődnek ez ügyben. Az egyik társasház lakója azon háborodott fel, hogy saját zsákjába pakolt szemetet nem szállították el. Tóth Endre elmondta, hogy lakásonként egy kukát ürítenek ki, és egy 400 forintért előre megvásárolható 110 literes zsákban szállítják el a szemetet. A hetvenes években újították utoljára a Puskin sétány útburkolatát, azóta igen megromlott az állapota. Baranyi László szeretné, ha jövőre ez az utca is megújulna. Idén a járdaépítést tervezik ezen a szakaszon. A Fillér utcában is évek óta probléma a rossz útminőség, de valahogy mindig kiszorul a listáról. Itt a csapadékvíz elvezetés is probléma, nagyobb eső

után megáll a víz. Polgármester úr az árkok kérdését illetően a JVV Zrt. munkatársait arra kérte, hogy járjanak el szigorúan az árkok kiásást illetően. Olyan mélyre ássák, amennyire indokolt, és ami a csapadékvíz elvezetését hatékonyabbá teszi. A Puskin sétányon lévő 11 lakásos társasház lakói nehezményezték, hogy a főmérő és a mellékmérő után is fizetniük kell a vízmérők alapóra díját. Dömötör Zoltán, a JVV Zrt. Vízágazatának vezetője magyarázatában kifejtette, hogy két külön szolgáltatásról beszélnek, melyekből az egyik nem kötelezően fizetendő. A főmérő alapdíját mindenkinek fizetnie kell, de ha valaki azt kéri, hogy a mellékmérőjéről nézzék le az ő saját fogyasztását, és arról külön számlát kapjon, az már pluszszolgáltatás, amiért fizetni kell. Ha költséghatékonyabbak szeretnének lenni, megtehetik, hogy például a közös képviselőre bízzák a vízdíj összeszedését, így a mellékóra alapdíját megspórolják. Szóba kerültek a közkutak is: ezeket megvizsgálják, és ahol vízvezeték van a ház előtt, ott lezárják a kutakat. A bejáráson a Szatmári lakóparkból érkező anyukák mondták, hogy főként a kisgyermekes családoknak könnyítené meg a mindennapjait egy gyalogos átjáró a Külső Pelyhespart és a Kötélverő utcák között. Évek óta üresen áll az önkormányzati ingatlan, ami egykor hajléktalan szálló is volt és többször eladásra is kínálták. Az egyik lakó átjáró ötletét nem támogatta. Úgy gondolja, ha ott tényleges közterületet alakítanának ki, az ő telke elértéktelenedne, és a személyes értékei nem lennének biztonságban. Halmai Ferenc rendőrkapitány felhívta a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek a faárusokkal. Könnyen becsaphatják a gyanútlan vevőket a fa mennyiségét illetően, de azt is ügyesen kifigyelik, honnan veszik elő a fa árát. Amíg megtörténik az adásvétel, egy másik társuk észrevétlenül eltulajdoníthatja a család félretett pénzét. Ebben az esetben érdemes többen otthon tartózkodni, vagy áthívni a szomszédokat. Nálunk még nem elterjedt, de létezik a Szomszédok Egymásért Mozgalom, ami egymás segítésére hivatott. Sok esetben az áruról kért számla hiánya is lebuktathatja az esetleges csalókat. Ha a vásárlás mégis megtörténik, és a rendőrség megtalálja az eltulajdonított fát, azt jogosan lefoglalhatja. A csalók egyéb indokokkal is felkeresik főként az egyedül élő időseket. Azzal hitegetik őket, hogy pénzt hoztak valamelyik energia szolgáltatótól, s közben kifigyelik, honnan veszik elő a vis�szajárót. A kapitány azt kérte a fórum résztvevőitől, ha gyanús személyeket látnak, hívják a rendőrség (107, 112) állandó ügyeletét.

Folytatás az 1. oldalról. Módosították a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázat önerejét az eddigi 160 millióról 200 millióra. Ez a Kultúrmalom-fejlesztés így a pályázati 500 millió forinttal együtt 700 milliós nagyságrendű lesz. A pályázat beadási határideje október 1-jére módosult. Döntöttek a Versenyképes turisztikai termékek – és attrakciófejlesztés című pályázaton való részvételről, „A Zagyva folyó kerékpáros turisztikai fejlesztése a Szolnok – Boldog települések közötti szakaszon” című pályázat benyújtásáról és az ehhez szükséges konzorciumi együttműködési megállapodás aláírásáról is. A több, mint egy tucat település érintő projekt keretében régiónkban 86 km-t meghaladó kerékpárforgalmi létesítmény jön létre, valamint kidolgozásra kerül a térség kerékpáros-barát szolgáltató minőségbiztosítási rendszere, amelynek keretén belül felmérésre kerülnek azok a térségi potenciális kerékpáros-barát szolgáltatók, akikkel hálózati szerződés kerül megkötésre. A bekerülési költség Nettó egymilliárd 668 millió forint, amelyből Jászberényre 229 millió forint értékű, százszázalékos intenzitású kerékpárút fejlesztés jut. Sokakat érintő döntés a Lehel Filmszínház három ütemben történő átalakítása, fejlesztése. A jelenlegi előterjesztés tárgya az első ütemben megvalósítandó, összesen 52.184.000,- Ft nettó költségű műszaki tartalom pénzügyi fedezetének biztosítása. Ez a tető és födém cseréje, nagyterem átalakítása, gépészeti berendezések cseréje és öltöző építése. Ez nagyon lecsupaszítva a tényeket azt jelenti, hogy lesz a városnak egy 326 férőhelyes nem vízszintes, hanem lejtős padlójú

nagyterme, amelyben mindenhonnan látni lehet a mozit, és a 7 méteresre bővített színpadot. Az emeleten pódium létesül, az eddigi lakást, autósiskolát beemelik szervesen az épületbe, és megerősítik a födémet is. A második ütem, a lisztraktár átépítése és a harmadik ütem, a déli szárny (irodák, vizesblokk) és az előcsarnok felújítása, hőszigetelés, homlokzat felújítása harminc-harminc millió forintba kerül majd a jelenlegi tervezői becslés alapján. Rendeletet alkotott a képviselő-testület az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos egyes helyi szabályokról. Az elmúlt öt évben számos panasz érkezett a jegyzőhöz Jászberény közigazgatási területén működő, az éjszakai órákban is nyitva tartó üzletek működésével kapcsolatban. Ezen beadványok elsősorban a hangoskodó, szemetelő, garázda, rongáló magatartást tanúsító vendégekre vonatkoztak, akik viselkedése a környék lakosainak éjszakai nyugalmát, pihenését nagymértékben zavarta. Ezért a lakosokat érintő kedvezőtlen élethelyzetek jövőbeni rendezése, valamint az ifjúság védelme érdekében az éjjel is nyitva tartó, és szeszes italt forgalmazó üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozása Jászberényben is indokolt. A tervezett korlátozás a közterületi rendzavarások csökkenését is biztosíthatja. A rendelet három fő kérdésköre közül az első szabályozza az üzletek éjszakai nyitva tartását, melyben külön előírásokat állapít meg a vendéglátó, illetve a vendéglátást nem folytató üzletekre. A rendelet második része a hangosító berendezések használatával kapcsolatos helyi követelményeket állapítja meg. A harmadik főbb fejezet tartalmazza a sze-

szes italok közterületen történő fogyasztásának tilalmára vonatkozó szabályokat. A főszabály az, hogy szeszes ital fogyasztása a közterületen tilos. A rendeletnek nem az a célja, hogy Jászberényben a szeszes ital éjszakai árusítását generálisan tiltsa, éppen ezért kerültek bele a rendelettervezetbe olyan differenciált szabályok, amelyek eltérő rendelkezéseket határoznak meg egy-egy területre, időpontra, rendezvényre, illetve hangosító berendezés használatára. A zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről átfogó rendelet született. Erről az előző témához hasonlóan részletesen írunk következő számainkban. Interpellációk is voltak. Budai Lóránt ötszáz aláírással petíciót nyújtott be a környező települések lakóinak nevében, akik nem kérnek a Munkás utcai lakosokból. Szabó Tamás polgármester átvette az iratot, aki szerint a települések problémája, hogy éppen a Munkás utcai cigányok költözhetnek a szomszédságukba. Rájuk sütötték ezt a bélyeget, holott már nem beszélhetünk Munkás utcai cigányokról. Baráth László hónapokkal ez előtt benyújtott interpellációjában az átépített csapadékvíz-elvezető rendszer működésének hibáira hívta fel a figyelmet. Olyan választ vár a felvetett kérdésére, amit a polgárok felé kommunikálhat. Ha szeptember végéig nem érkezik meg a válasz, feljelentést tesz gondatlan vagyonkezelés és környezetszennyezés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Szerinte a felmerülő hibákért nem a kivitelező a felelős, hanem az, aki átvette a munkát. Szabó Tamás elmondta, hogy már megválaszolták a kérdést, és képviselő jogérzetére bízta a feljelentés megtételét.

Tájékoztatás környezeti vizsgálat lefolytatásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § (2) bekezdése alapján, valamint a 2/2005. (I. 11.) Korm. Rendelet alapján az alábbi tájékoztatást adom: Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 318/2011. (XII. 14.) Kt. határozata szerint folyik Jászberény Város Településrendezési tervének az éves felülvizsgálata a következő tartalommal: az eltelt időszak alatt beérkezett lakossági igények vizsgálata; a napi használat során felszínre került hibák

javítása; a város fejlesztésének elősegítése; belterületi gyűjtőutak felülvizsgálata; iparvágányok nyomvonalának felülvizsgálata; napelem-parkok telepítési lehetőségének biztosítása; Dózsa György úti szabályozási vonal felülvizsgálata; Huszárlaktanya mögötti sportterület fejlesztésének vizsgálata; helyi építési szabályzat (JÉSZ) módosítása a méreten aluli telkek növelhetősége és az elektromos lég- és földkábelek építésének pontosabb szabályozása céljából A környezet védelméért felelős szervek

beérkezett véleményei alapján a képviselő-testület 169/2012. (IX. 12.) határozatában úgy döntött, hogy a környezeti vizsgálat lefolytatását szükségesnek tartja. Fentiekkel kapcsolatban az érintettek javaslatokat, észrevételeket tehetnek, amelyeket 2012. október 20-ig kérünk írásban eljuttatni Alvári Csaba főépítésznek címezve, a Polgármesteri Hivatal 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18. alatti címére. Alvári Csaba főépítész

Változik a gépjárműadó-mentesség feltételének szabálya A 2012. évi jogszabály módosítások következtében 2013. évtől megváltozik a súlyos mozgáskorlátozottakat megillető gépjárműadó-mentesség feltételének szabálya. A jelenleg hatályos gépjárműadóról szóló törvény alapján mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy; a súlyos mozgáskorlátozott kiskorút vagy cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő (nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó szülő) egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után legfeljebb 13000

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy

özv. Szanyi József

(1938-2012) temetése szeptember 24-én, hétfőn 15 órakor lesz a Fehértói temetőben.

A gyászoló család

forint erejéig. 2013. év január 1. napjától adómentességben részesülhet az az adóalany, aki a súlyos mozgáskorlátozottságát az alábbi módon igazolja: a szakértői szerv (rehabilitációs szakigazgatási szerv) által a közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvéleménnyel, mely szerint a közlekedőképessége súlyosan akadályozott és az állapota várhatóan 3 éven keresztül fennáll; vagy nagykorú személy esetében a Magyar Államkincstár által kiadott, fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló határozattal vagy a megállapítás alapjául szolgáló szakhatósági állásfoglalással, szakvéleménnyel, vagy 18. életévét be nem töltött személy Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett édesanyám

Simon Mihályné szül. Oláh Mária (1926-2012) temetésén megjelentek,

gyászunkban osztoztak.

Lánya és családja

esetében azon igazolással, amely szerint mozgásszervi fogyatékosságban szenved vagy többszörös és összetett betegségben szenved és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság. (Igazolás tartósan beteg illetve súlyosan fogyatékos gyermekről) Az esetlegesen felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban szíveskedjenek az Adóigazgatási Irodánkat keresni személyesen (5100 Jászberény, Rákóczi út 42-44) vagy telefonon, az 57/411-981/109-es melléken. Dr. Gottdiener Lajos jegyző

Kegyeleti hirdetések a város lapjában Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Fürdő u. 5-7.


Expo

2012. szeptember 20.

3. oldal

Virágzó lehet városunk Létjogosultsága van a rendezvénynek gazdasági és szellemi élete Szabó János vásárigazgató gyorsmérlege a kiállításról Borongós-esős idővel kezdődött a II. Jászsági Expo, de a továbbiakban napsütés volt idén is. Tavaly több mint tízezren látogattak ki a rendezvényre, amihez hozzájárult a kellemes időjárás is. A szervezők célja az volt, hogy a tavalyi látogatottságot megőrizzék. Szabó Jánossal, a NOVICO Szervező és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójával az expó tanulságairól készítettünk gyorsjelentést.

• Gergely Csilla • • Tavaly új formában mutatkozott be és elismerő fogadtatásban részesült a Jászság termékeit és szolgáltatásait felvonultató kiállítás és vásár. Miben látja a sikerét? Hosszas előkészítés után, teljesen új koncepcióval vágtunk neki a Jászság Expo és Fesztivál megrendezésének. A valós piaci igényeket tartottuk szem előtt, és a tényleges helyi gazdaságélénkítést tűztük ki célul. Mindennek alapjául szolgált a működő gazdaság megléte a Jászságban, különösen Jászberény térségében. Itt országos viszonylatban is kiemelkedik a magyar tulajdonú nagyvállalkozások aránya is, illetve a foglalkoztatottság is pozitív tendenciát mutat. Ebből adódik, ha évről évre vannak újabb fejlesztések, azokat meg kell mutatni. Emellett azonban a szolidabb marketing büdzsével rendelkező kis- és középvállalkozások számára is helyet biztosítottunk. Lehetőséget teremtettünk a versenytársakkal és konkurenciával egyenrangú körülmények közötti bemutatkozásra, a kapcsolatok bővítésére. Az első szempontunk az volt, hogy a KKV számára megállapított kedvező árhoz képest is jelentős kedvezményt adjunk a helyi vállalkozásoknak Jászberény Város Önkormányzatának segítsége és támogatása révén. Az előkészítés során szinte mindegyik vállalkozást elértük és ezt a lehetőséget felkínáltuk. A tavalyi rendezvény megmutatta, hogy erre igen is szükség van. A rendelkezésünkre álló helyet maximálisan kihasználva nagyon színes, színvonalas szolgáltatás- és árukínálattal fogadta az expo a látogatókat, érdeklődőket. Idén 12 márka, több mint negyven személygépkocsi bemutatására került sor a szerviz út melletti parkban, melyeknek

jelentős része legújabb típus. Itt a különböző autómárkák egymás mellett tekinthetők meg, nem úgy, mint az egyes autószalonokban. Az első napot követően a kereskedők jelezték, hogy komoly érdeklődőket fogadtak, ami a mai autópiacra nem jellemző. Ez is megerősíti, hogy az expo, mint gazdaságélénkítő marketing eszköz a promócióban és az értékesítésben jelentős szerepet kap. • Más területekről milyen eredményekről számoltak be a vállalkozások? Pozitív visszajelzéseket kaptam kivétel nélkül. Már tavaly is megérte kiállítaniuk, mert többen megismerték őket, és az üzletük forgalma is megnőtt. Az egyik induló kereskedelmi szakágazat képviselője jelezte, hogy a karácsonyi vásárláskor érezte igazán az expo jótékony hatását. Az elismerés abban is megnyilvánul, hogy a tavalyi 40 kiállítóhoz képest az idén 52-en képviseltették magukat. Ugyanakkor várólistás jelentkezőink is vannak, mert a térség egyfajta kirakatát szerettük volna megteremteni, mintegy ízelítőt adva az iparágakból. Éppen ezért van itt a tejipar, a szeszipar, a bútoripar, a gépgyártás. Újdonság, hogy a szolgáltatások sorában megjelent a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. is, egy rendkívül impozáns és ötletes standdal. Ilyen még nem volt sem a helyi expók, sem az ő életükben. Jászberényi és jászsági kiállítók több mint 80%-ban vannak jelen. Ezért is tarthatjuk meg a szlogenünket, hogy az idei évben is ez a Jászság gazdasági kirakata. • Ha jól láttam, az autentikus kultúra is megjelent a kiállítói pavilonok sorában. Sokat segített a rendezvény megvalósításában, szép számmal akadtak helyi vállalkozások, akik reklámszponzori szerződésükkel elősegítették a financiális

rész biztosítását. Ennek is köszönhetően meghívásunkra részt vesz a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria is, hogy a távolabbról érkezők is betekintést nyerjenek a térség múltjába, kultúrájának gyökereibe. Szándékunkban áll, hogy a későbbiekben felvillanthassunk további épített és természeti értékeket is. . • Érdekességre bukkantam a faipari kiállító térben is. Egy öltönyös-nyakkendős úriember épp a fafeldolgozó gépet mutatta be működés közben az érdeklődő vállalkozóknak. Ez mutatja leginkább a fejlődést. Olyan maró gépet tártunk a nyilvánosság elé, amelyet ritkán látni az üzemen kívül. Valóban, akár öltönyben és nyakkendőben is lehet működtetni, és a zajszintje alacsony. Egyedül a szálló forgácstól féltettük a látogatókat, de a berendezés gyártója erre is gondolt: saját elszívó berendezésével a forgácsot zsákba gyűjti össze. Be szeretnénk mutatni, hogy milyen precíziós technikával tudnak egyedi igényeket is kielégíteni, amit egyébként hétköznap nem láthatunk. • Az expóhoz fesztivál is társult, így az egész család érdeklődését ki tudták szolgálni. Olyan nyárbúcsúztató, őszeleji rendezvény sorozatot indítottunk útjára, amely egyrészt a gazdaság élénkítéséről szól, másrészt a szórakozásról és kikapcsolódásról. Az expó és a vállalkozói fórum mellett kellemes családi kikapcsolódást kínál a Jászkerület Nonprofit Kft. által szervezett fesztiválos hétvége. A gasztronómia, a kultúra, a zene, a kézműves vásár adta forgatag és a játszópark színesítésével egész napos programot ígér az üzletember szülőknek és a gyermekeknek egyaránt. A borutcát és a vásárteret persze elkülönítettük, hogy a mulatság ne zavarja azt, aki éppen üzleti tárgyalást folytat az expo kiállító részén. A kettő csak együtt, egymást kiegészítve és erősítve működik igazán jól. Nagyon fontos volt számunkra, hogy mindenki számára elérhető programot kínáljuk, tehát minden programot belépőjegy nélkül lehetett megtekinteni. • Milyen egyéb újdonságokkal készülnek a harmadik Jászság Expo és Fesztiválra? A kiállítói teltház és a széles körű látogatottság mutatja, hogy létjogosultsága van a rendezvény folytatásának. A városvezetéssel együtt egy tudatos koncepció mentén szeretnénk a programot folytatni, fejleszteni, amely városi szinten indult, most térségivé nőtte ki magát, de jövőre már a megye is komolyabb szerepet kaphat. Szándékunkban áll testvérvárosainknak is lehetőséget biztosítani, idén Conselve standját már láthattuk. Néhány év alatt akár interregionális kiállítássá nőheti ki magát ez a jászsági rendezvény.

Pénteken, l4-én a Déryné Rendezvényház dísztermében fél hét órai kezdettel szép számban gyűltek össze hazai és külföldi vendégek. Szabó Tamás polgármester fogadta a meghívottakat. Megköszönte a megjelenést és a gazdagodó, szépülő város érdekében kifejtett eredményes munkát, kitartó tevékenységet. Ennek következtében mind tartalmasabbá válik életünk. Munkánk, gazdagodó életünk tanúi a testvérvárosok küldöttei is. Olaszországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Kárpát-Ukrajnából is érkeztek vendégek, hogy részesei lehessenek ünnepi rendezvényünknek. Majd megkezdődött a közelebbi és távolabbi ismerősök baráti beszélgetése, eszmecseréje. Élénk zsongás töltötte meg a termet, hiszen felbukkant egyegy régi tanítvány, barát, akikkel igazán jólesett szót váltani. A beszélgetések során életre kelt az elmúlt időszak számos eseménye mozzanata. Szót válthattam a rendezvény rangos

A II. Jászság Expo díjazottai A II. Jászság Expo vásári nagydíja: Electrolux Lehel Kft. – Jászberény

A II. Jászság Expo Vásárdíja: Hering Cégcsoport – Jászberény

Jászberény város különdíja: Szatmári Kft. – Jászberény

J-N-SZ. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja:

FORT-KOM Kft. – Jászapáti; Téba Tüzép – Jászapáti

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének különdíja: Szicsek Kft. – Tiszaföldvár

A Magyar Iparszövetség különdíja: A Faipari Klaszter kollektív standja

Az expót szervező Novico Iroda különdíja: Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. – Szolnok; Jászfényszaru város kiállítói standja

Kiállítók az expóról Folytatás az 1. oldalról. A népművészeti és kézműves vásár résztvevői számára a Jászság Expo nemcsak a cég szélesebb körben való megismertetését jelenti, hanem árusítási szempontból is jelentős. Ugyanakkor a legtöbb résztvevő negatív tapasztalatokról számolt be az idei Expót illetően, sokan úgy látják, a forgalom meg sem közelítette a tavalyit. „Kevés az érdeklődő, vásárló pedig végképp, épphogy összejött a három nap alatt a helypénz” – mondták többen is, köztük Németh Lászlóné, aki férjével 15 éve készít gyapjútermékeket, melyek a Magyar Kézműves Remek díjat is elnyerték. A forgalom visszaeséséért ő a jelenlegi gazdasági helyzettel magyarázza, mások a pénteki és szom-

Jászkürt A Novico Iroda különdíjasa

A II. Jászság Expo vásári nagydíjasa

vendégével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával, Balog Ádámmal, aki városunkban nőtt fel, itt járt általános és középiskolába, majd a Közgázra és Pázmány Péter Katolikus Egyetemre vezetett az útja. Jelenleg kormánytisztviselő. Kérdésünkre elmondta, hogy nagyon is kellemes dolog hazajönni, és nagy dolog látni, mint alakul a kedves város, hogyan élnek az egykori diáktársak, polgártársak. Igen fontosnak tartja a kis közösségek erejének állandó növelését. Kifejezte reményét, hogy a jelenlegi nehézségek egyre jobban háttérbe szorulnak, és akkor igazán virágzó lehet a város gazdasági és szellemi élete. Szerencsés polgármester úr tolmácsolásában elmesélhettem lengyel vendégeinknek életem több évtizedes élményét. Zakopáne utcáin sétáltunk, amikor egy hölgy felfedezte, hogy magyarok vagyunk, és nagyon kedvesen beszélt hozzánk. Szavait nem értettük, gesztusait viszont igen. Találékonyan oldotta meg a helyzetet: Egy szívet rajzolt a hóba…

A város hetilapja.

Újság Jászberény város lapja

bati rossz időt okolták. Némiképp optimistábban látták a helyzetet a borutca kiállítói. Többségük elégedettségének adott hangot a forgalmat illetően. Sokan megfordultak a standoknál megkóstolni a páratlan minőségi italokat, s az érdeklődők között mindig akad, aki később nagyobb tételben is rendel termékeikből. Számukra különösen nagy jelentőséggel bírnak az ilyen fesztiválok, hiszen így sokkal szélesebb réteggel tudják megismertetni cégüket és termékeiket. De hogy végül is mennyire volt eredményes a kiállítás, „az – ahogyan a Jász Ablak képviselője elmondta – valójában két-három hét múlva derül ki, ekkor lehet látni, hogy növekedett-e a forgalom.”

Próbálja ki apróhirdetéseink hatékonyságát!


Fórum

4. oldal

Jól vizsgázott az autómentes nap Folytatás az 1. oldalról. Majd az X faktor döntőse, Vastag Csaba szórakoztatta az akkor már igen nagy létszámban jelen levő publikumot. A koncert után, ügyességükről és bátorságukról adtak tanúbizonyságot a triál, bmx és gördeszkás fiúk, akik lélegzetelállító produkciókat mutattak be a színpad előtt. A nap záróakkordjaként pedig ünnepélyes eredményhirdetés keretében jutalmazták azokat a csapatokat, amelyek a szellemi vetélkedőn és más ügyességi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak. Patakiné Kocza Anita, a rendező Jászkerület „témafelelőse” elmondta, hogy sikeresnek ítéli a vasárnapi rendezvényt. Külön örült, hogy főleg a „Gördülő bejárás”-sal sok embert megmozgattak, a kilátogatók sok program közül választhattak és a visszajelzések szerint nagyon jól érezték magukat a vasárnapi rendezvényen.

Lengyel bízik a demokráciában Kedden, l8-án este Lengyel László politológus, közgazdász, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást a világ és Magyarország gazdasági helyzetéről az Európa Klub vendégeként a Déryné Rendezvényházban. • T. R. •

Tekeregtek a gimisek Az előző évi sikertől szárnyakat kapva (akkor a Fertő tavat kerültük meg), az idei nyarat is kerékpárnyeregben fejeztük be. Az új tanév kezdete előtt – amikor mások a könyveikre ragasztanak vinyettát, vagy a tanmeneteiket finomítják – mi újra kerékpárra pattantunk, és nekivágtunk a Balatont megkerülő túrának. A SZIE-csapat húsz diákból és hat felnőtt (köztük két tanárnő: Miklósné Kis Ildikó és Nagyné Kontra Nóra) kísérőből állt. Aki az elmúlt évben velünk kerékpározott, az idén is jönni akart. Néhány érettségiző helyett jött néhány bátor újonc. A tapasztaltabbak is csak sejthették, mekkora erőpróbára vállalkoztak! Az időjárás a kegyeibe látszott fogadni bennünket, kellemes friss időben, tiszta, felhőtlen égbolt alatt szálltunk buszra, augusztus 27-én kora reggel. Okulva a tavalyi kalandokból kerékpár külső- és belső gumikkal felszerelkeztünk, néhányan minimálisra csökkentették a defektes kerékpár javításához szükséges szintidőt. Egy dolgot nem gyakoroltunk: Hogyan kell autóbusz utánfutón kereket cserélni? Szántód közelében ugyanis ez volt az első műszaki probléma, amit sofőrünknek és a kísérő apukáknak meg kellett oldaniuk. A nehezen csituló szembeszéltől és a keleti part emelkedőitől időnként elállt a szavunk, de ezt igyekeztünk a panorámával magyarázni! Előőrsünk már fél 6-kor megtalálta a szálláshelyet Balatonfüreden, de a megfontoltabbak is megérkeztek vacsorára. Ahogy mondani szokás: „Nem kellett ringatni minket!”, az első 73 km jó bemelegítés

2012. szeptember 20.

volt! Másnap a füredi Jókai villa varázslatos tárgyai és történetei után a Badacsony oldalára kapaszkodtunk föl, Ez önmagában véve sem egyszerű feladat, de figyelembe véve, hogy „járműparkunk” egy-két váltó nélküli biciklit is tartalmazott, különösen nagy tett. Kárpótolt viszont a látvány. A balatonedericsi Afrika múzeumban megnézhettük dr. Nagy Endre vadász gyűjteményét. Az út legszebb szálláshelyére érkeztünk ezen az estén, Vonyarcvashegyre, a Szent Mihály domb lábainál elterülő csendes kis kempingbe. Az estét jó hangulatú szellemi vetélkedővel és nagyon kevés mozgással töltöttük. A harmadik nap reggelén a Szent Mihály domb tetejére kapaszkodtunk föl, ahol a hófehér fogadalmi kápolna és a Balaton lenyűgöző élményt nyújtott. A harmadik napra került a leghosszabb út, közel 80 km. A nagy távolság ellenére ez már kellemes levezetés volt, hiszen főként a part mellett vagy hangulatos üdülősor mellett vezetett sík terepen az utunk. Szomorú látvány volt, milyen alacsony a tó vize, ilyennek korábban még nem láttuk. Az út vége ismét Szántód volt, ahogy a kiindulópont is. A fárasztó harmadik nap végén még egy kis „séta” a bokáig érő vízben és kiadós vacsora következett. Nekünk, szervezőknek nagy élmény volt en�nyi erős, kitartó fiatallal együtt tölteni három napot. Nem volt nálunk laptop, sokan elfelejtették bekapcsolni a mobilt már a második napon, de talán nem is hiányzott! K. D.

Meddig tart a nyár? Nagyon sok kedves levelet, élménybeszámolót kaptunk a nyári eseményekről, táborokról. A JKI Belvárosi Általános Iskola pedagógusai és tanulói újabb Comenius találkozókon vettek részt az elmúlt időszakban, a Nagyboldogos ifjak Tokajban táboroztak, a Székely Mihály iskolások Gyermekmosoly napközis tábort szerveztek…Hosszú a sor, szívet-lelket melengetőek az írások. Most, hogy újra hetente megjelenünk, kicsit kön�nyebb lesz bekerülni a lapba. Jövő héten még visszatekintünk a nyárra…

Előadása elején emlékezett három évvel korábbi itteni előadására, majd elemezte az 1929-ben kirobbant gazdasági válság világjellegét, és utalt arra, hogy annak megszűnte diktatúrákhoz vezetett mindenekelőtt Németországban, ahol kemény és a világot megrázó önkényuralmi rendszer jött létre. Természetesen szóba került a korabeli Olaszország és Japán is. A mostani világgazdasági válság abban különbözik az l929-33-as válságtól, hogy nem vezethet diktatúrák kialakulásához, politikai válsághoz. A mai világgazdaságnak a válság közepette is van olyan ereje, hogy fenntarthatja a legnehezebb helyzetben levő országok demokratikus rendjét is. Ez az egész világ közös érdeke. A világ tudomásul veszi Kína teljesítményét, tudva, hogy az általa megtakarította dollármennyiség hatvan százaléka Amerikában rejtőzik. Lengyel László szerint a nagyhatalmak sokat tehetnek és tesznek annak érdekében, hogy a nehéz helyzetben levő országok megfelelő támogatást kaphassanak. Minden remény megvan arra, hogy megfelelő politikai alkuk révén a görögök, a portugálok, az olaszok is kilábolhatnak pillanatnyi helyzetükből. Kiemelte a költségvetés jelentőségét, meghatározó szerepét. Az európai szervezetek elsősorban azt vizsgálják, hogy az egyes országok miképpen tervezik a gazdaságukat irányító sarokszámokat.

Gondot okoz az infláció, amely hazánkban is érzékelhetően nehezíti a gazdaság felemelkedését. Taglalta továbbá a középosztály helyzetét, hiszen ez a társadalmi csoport – a második polgárosodás letéteményese –, 2001től mind nehezebb helyzetbe került. Jelenleg egymilliónál is több család nyögi a svájci frankban felvett hitel terhét. Itthon és környezetünkben egyaránt új problémák kerültek felszínre: például Romániából az utóbbi években több mint kétmillióan vándoroltak ki, Magyarországot pedig az utóbbi másfél évben háromszázezren hagyták el. A negatív jelenségsornak egyik oka Lengyel szerint az unortodox gazdaságpolitika. Szóba hozta továbbá a különadókat, az egykulcsos adót is. Végkövetkeztetése az volt, hogy az Orbán kormány tevékenységét hiteles politizálásnak kell követnie.

Kánikulai emlékek nyomában Körmenet Újra együtt a Kossuthban Mint mindig, ebben az évben is augusztus 20-án volt a Szent István napi ünnepi szentmise a hajtai Szent István kápolnában a megjelent hívők sokasága előtt, majd ezt követte az új zászló és kenyérszentelés után a hagyományos körmenet a szépen rendezett kápolna körül. Amit még tisztelgés gyanánt kell megemlíteni: a hajtai templom nyeregtetős része 100 éve, 1912-ben épült az itt élő hívők számára. A templom bővítésére 1938-ban a Szent István Évében került sor, amikor is a bejárati oldalon harangtornyot építettek, ezzel elnyerte a mai formáját. (Hajta területe a 31-es számú főút Jászberény-Nagykáta közötti szakaszán található.) Rohonczy Viktor

Az unoka Egészen különös élményben volt részem a nyáron. A leányunokám esküvőjének lehettem részese. Ez magában is rendkívüli eseménynek számít, hiszen több mint ötvenéves voltam, amikor született. Szerencsémre szemem előtt cseperedett hölggyé, érettségizett, diplomázott. Meglepett a kérése, hogy a templom ajtajától én vezessem az oltár elé. A néhány perc alatt átfutott bennem az ő és mindannyiunk sorsa, szinte hihetetlen intenzitással. Döbbenet és öröm volt megélni az igazán ünnepi pillanatokat. Az ünnepek ünnepe volt és marad… Farkas Ferenc

Ez a boldog öröm járt át bennünket 2012. június 16-án. Vártuk, hogy újra a régi termünkbe, helyünkre üljünk a hajdani „Morgó” iskolában. Ó, szép iskolás évek! Még most is maradtak emlékek. A versenyek, a sikerek, és az iránymutató tapasztalatok. Sajnos hiányzott közü-

lünk szeretett osztályfőnökünk, Kármán Jánosné Soós Judit gyengélkedése miatt. Szeretete, aggódása, irányítása a mai napig a lelkünkig hat. Aztán beszélgettünk, gyerekeinkről, unokáinkról, terveinkről. A finom ebéd után „Jövőre ugyanitt” elhatározással váltunk el. D. K.


Iskola

2012. szeptember 20.

Drámások a Lehelben szereztem meg a drámapedagógia-színinevelés szakos végzettséget. Egyre bővültek az ismeretségeim ebben a szakmában. A Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal sikerült kapcsolatot kialakítanom, amely 2001 óta folyamatos. Közreműködésükkel vittem is gyerekeket a Marczibány Téri Művelődési Központba, ahol színházi nevelési programokat tartottak nekik. Szerveztek drámatábort is, amelyen 45 diákom vett részt.

kerettanterv kötelezővé tette a dráma tantárgy bevezetését heti egy órában. Ennek köszönhetően van lehetőségem megismerkedni a diákokkal és figyelmükbe ajánlani a színkörünket. • A szülőknek, kollégáknak rendszerint be is mutatjátok, hogy az adott tanévben mit sajátítottak el a társulat tagjai? Erre törekszünk. Minden év nyár elején „színpadra állunk”. Az idén Örkény egypercesekből készült Gro-Teszkóterápia… Kórképek című előadásunkkal felléptünk a MalomFilm Színházban, és a Körte Kísérleti Műhely nyári programsorozatában is lehetőséget kaptunk darabunk bemutatására! Utólag is köszönet érte! • Mennyire sikerült igazi közösséggé formálni a csapatot? Abszolút. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek problémáira reagáljunk

Megismerkedtem a nevelési társulatnál Sovák Annával, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ egykori színész-drámatanárával, aki annyira tehetségesnek találta a növendékeimet, hogy egy éven keresztül lejárt Jászberénybe, hogy segítsen beindítani a műhelymunkát. 2001-óta létezünk. Drámás, pszichodrámás eszközöket egyaránt használunk. Mindig a gyerekek igényeihez mérten választjuk ki az előadni kívánt darabokat. Arra hívom fel a figyelmüket, hogy öröm legyen a mindennapi életük, gondolkodó felnőttek legyenek. Nem hiszek a teljesítménycentrikus nevelésben. • Minden évben cserélődnek a tagok, egyesek elballagnak, de azért érkezik utánpótlás is? Igen, szerencsére. Segít az új tagok megtalálásában az is, hogy 2001 óta a

kicsit élénkebben. Úgy érezem, mi, felnőttek elfordultunk tőlük a saját problémáink miatt. Sokkal inkább be kéne őket emelni a mindennapokba és boldogabbá tenni az életüket. Sőt, nemcsak boldogabbá, hanem gondolkodóbbá, nyitottabbá. Sokat szoktunk beszélgetni egy-egy próbán. Azonkívül, hogy a drámajátéknak, színjátszásnak közösségformáló ereje van, a személyiséget is jól fejleszti. Mindenkit személyre szabottan, nem pedig egységes mérce alapján. • Legközelebb mit láthat tőletek a közönség? Kicsit babonás vagyok. Nem szeretem előre elkiabálni a dolgokat, de van a tarsolyban meglepetés, annyit elárulhatok. A nyárvégi háromnapos drámatábor, azt hiszem, meghozza gyümölcsét! A többit majd jövő nyáron…

Kötelező olvasmány, verstanulás, magolás, jaj, ne. Mondaná sok diák. Lehet, hogy vannak olyanok, akik mondják is, vagy legalábbis gondolják, majd nagy erőfeszítések árán leülnek egy verset megtanulni, egy novellát elolvasni a következő irodalomórára. Míg egy másik csoport, jelesül a Lehel Vezér Gimnázium K-Arcok nevű 16 fős társulata örömmel veszi, ha magába szippanthat egy-egy szövegrészletet, sőt azt elő is adhatja… • buschman • Fekete-Szabó Anikó drámapedagógus, színinevelés szakos tanár 2001 óta végzi azt a műhelymunkát a lelkes ifjúsággal, amelynek keretében a fiatalok belekóstolhatnak a színészet nem túl könnyű, mégis magával ragadó világába. A tagok persze mindig cserélődnek, egyesek elballagnak, jönnek helyettük az újabb növendékek. Ezzel együtt mindig változik a csoport neve is, ami volt már Kolomposok, Maitra vagy épp P.E.R.E.M.-Klub. Egy dolog azonban állandó: az érdeklődés, mely tizenegy éve folyamatos. Minden esztendőben születik egy új előadás. Az elmúlt néhány évben bemutatott darabok a következők voltak: Üldözöttek (Arthur Miller: Salemi boszorkányok című drámája alapján), A padlás, Levegőt, A pince, Szemünk fénye…avagy gyereksorsok (életjáték), ugyanezen címmel színházi nevelési program a nemi identitás kialakításáról, Lélektől lélekig, Otthon. Fekete-Szabó Anikóval nemrég vettük sorra a legfontosabb állomásokat, amely a színjátszó kör kialakulásához vezetett. • Hogyan emlékszel a kezdetekre? A Lehel Vezér Gimnáziumban 1990 óta dolgozom. Történelem-német nyelv szakos tanérként végeztem. 1995-ben nyolcosztályos gimnáziumi évfolyam osztályfőnöke lettem. Kicsit „kétségbeestem”, hiszen korábban 18 éves fiatalokkal foglalkoztam, s 10 éveseket tanítani kihívást jelentett számomra. Eleinte nem is igazán találtam az utat, ami feléjük vezet. Majd ráleltem a dráma- és színjátszás módszerére, amelyre addig Jászberényben nem találtam kezdeményezőket, kapcsolataim sem voltak. 1998-ban sikerült összehozni az első darabot az akkori osztályommal, majd évről évre jöttek az új előadások. Először egy 120 órás tanfolyamot végeztem el a színineveléssel kapcsolatban, majd a Kaposvári Egyetemen

Az iskolatáska megtelt, a pénztárcák kiürültek Elkezdődött a tanév. Lehet kasszát csinálni. Munkatársunkat is erre kértük. • sz. k. m. • A legnagyobb beruházást kétségkívül az idén első osztályba lépők szüleinek kellett megfinanszírozniuk. Nekik természetesen az iskolatáskát, melynek ára elérhette akár a 30.000 forintot is, tolltartót, tornafelszerelést is be kellett szerezniük. Amennyiben sikerült jó minőségűt választani, kitarthat 3-4 évig is, feltéve, hogy a gyerek harmadikban még nem tartja cikinek a csillogó-villogó barbie-s, pónis, mici-mackós vagy pókemberes táskát. Nem panaszkodhattak a vásárlók a füzetkínálatra Dunát lehet rekeszteni a különböző állatfigurás, virágos, vámpíros, focis, stb. mintázatú irkákból. (Talán a 2. osztályosból kicsit kevesebbet

készítettek a gyártók.) A5-ös méretben már 29 Ft-ért is kaphattunk egy egyszerű változatot, a csillogó hercegnős már 240 Ft-ba került. A testnevelési felszerelés árában szintén nagy különbségeket találhattak a vásárlók. Egy kínai tornacipő nem kerül többe 1.000 forinttól, a márkás edzőcipő ára 10.000 Ft-nál kezdődik. Néhány iskola rendszeresen viszi korcsolya, úszás, görkori oktatására a diákokat. Az ezen intézményben tanulóknak természetesen meg kell venni a sporthoz szükséges ruházatot, cipőket. Ezeket a nem kevés kiadást jelentő tételeket − és akár iskolatáskát is − a bolti ár töredékéért találhatott az, aki böngészte az internetes cserebere, illetve aukciós oldalakat. Mindent összeszámolva a kiadások gyerekenként legalább 30-, de inkább 50.000 Ft-ra rúgtak. A terheket csök-

kenthette a tanulónként maximum 27.900 Ft-os utalvány formájában vagy számla ellenében elszámolt munkáltatói beiskolázási hozzájárulás. Bár az utalványon feltüntették, hogy tankönyvvásárlásra is fordítható, a berényi iskolákban ezzel nem lehetett fizetni. A tankönyvcsomagok árai idén 6.500 Ft-tól kezdődtek, a legdrágábbak a 20.000 Ft-ot is meghaladták. Legtöbbet a nyelvkönyvekért kellett kiadni. Egy ötödik osztályos két tannyelvű csomag 18000, még az általános tantervűért 15.000 Ft körüli összeget kértek. Az általános iskola normál tagozatain a hetedikesek fizettek legtöbbet. Ingyenes tankönyvet a három- vagy többgyermekes családok, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők kaptak. Már lecsengett a bevásárlási láz. Hamarosan indulnak az őszi kirándulások, erdei iskolák… lehet újra gyűjtögetni!

5. oldal

Kötelező vagy törvénysértő az osztálypénz beszedése? Oktatási intézményeinkben a tanév első heteiben sor kerül a szülői értekezletek megtartására, ahol rendszerint fellángolnak az osztálypénz körüli viták. Médiából elcsípett félinformációk alapján egyesek tudni vélik, hogy osztálypénz semmilyen formában nem gyűjthető. A köznevelési törvény a rendszerváltozás óta tiltja, hogy az iskola a szülőt osztálypénz befizetésére kötelezze, becslések szerint mégis évi 40 milliárd forint kerül át a szülők zsebéből az osztálykasszákba. Természetesen nem sért törvényt az az anyuka, aki befizet a közösség pénztárába, de a pénz gyűjtéséről kizárólag a szülők dönthetnek önkéntes alapon. Az így beszedett pénz nem az iskoláé még akkor sem, ha azt a pedagógus kezeli. Városunkban általában 500, a végzős osztályok 1000 forintnyi összeget kérnek havonta, melyet jól bevált gyakorlat szerint a szülői munkaközösség megbízott vezetője gyűjt. Ő tartja nyilván a pénzmozgásokat, számlákkal, blokkokkal igazolja a költségeket. Ebből az ös�szegből tudják finanszírozni a közös programokat, kirándulást, anyák napját, korcsolyázást, fagyizást, amelyek örök emlékek lehetnek a diákok életében, és fontosak tanárnak, szülőnek, tanulónak egyaránt. Örök vita, hogy mi legyen a nem fizető tanulók sorsa. Itthon maradjon az osztálykirándulásról, ne kapjon Mikulás csomagot az a gyermek, akinek nem fizetnek a szülei a

közösbe? A csoportnak kell megszavazni, hogy összeadják-e a hiányzó forintokat vagy kimaradjon a tanuló az eseményből. Sajnos néhány gyermeknek az osztálykirándulás az egyetlen módja annak, hogy megismerjen más városokat, tájakat. Általában egy-egy közösségbe vegyesen járnak jómódú és kevésbé tehetős családok csemetéi. Meg kell említeni a másik tábort is, akik külföldi utazások, méregdrága színházi előadások formájában képzelik el a tanulmányi kirándulást. Kompromisszumok árán meg lehet találni azt az időtöltést és az ehhez szükséges összeg meghatározását, ami a nagy többségnek megfelel. Hozzá kell tenni, gyakran nem azok maradnak adósok, akik tényleg fizetésképtelenek. A pedagógusoknak, szülőknek együttműködve el kell gondolkodni, mely programok válthatók ki egy olcsóbb, de szintén értékes élményre. Szerencsére Jászberényben és környékén is kínálkozik lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére. Nem vesz ki túl sokat az osztálypénzből egy kerékpáros hajtai kirándulás, az állatkert meglátogatása (bérlettel párszáz forint gyerekenként), nyársalás akár egy osztálytárs kertjében. Fanyalgók mindig lesznek, de nem szabad elfelejteni, hogy az osztálypénzt a szülő a gyermekének adja és nem az iskolának, a befizetett összeg okos döntésekkel a tanulók érdekeit fogja szolgálni. Kárpáti Márta

Újabb könyv Jászapátiról… Ezúttal a második világháború hőseinek és áldozatainak állítanak emléket, akik adatközlőként, íróként, előfizetőként hozzájárulnak a könyv megjelenéséhez. Még ebben az évben megjelenik a megrázó erejű vallomások sokasága, amely a második világháború borzalmait: a fronton, a fogságban és az itthon történt eseményeket tárja elénk. De minden fontos adatot közöl a háromszáz katonai és

a polgári áldozatról. Helyet kap benne a 73 „malenkij robotra” elhurcolt személy is. Tisztelgés ez a háborúban elhunytak, az abban résztvevők és az elszenvedők előtt. Gratulálunk mindazoknak, akik ebben a munkában tevőlegesen részt vesznek, hiszen újra unikumnak számító alkotás születik, mint a Tanyavilág, eltűnt világ esetében. f. f.


Szabadidő

6. oldal

Tomán Edina volt a vendég

Futószívét elhozta Jászberénybe „A szerelem céltalan. Pont, mint az én akkori életem. Ezért csak futottam. Futottam és futottam. Mert a futásnak minden percét élveztem. És mert erősnek éreztem magam tőle. És boldognak. Futás közben boldog voltam. Egyedül szerettem futni, mert a futás számomra szent dolog, aminek csendes nyugalma mindennél kedvesebb volt.”

• Buschman Éva • A fenti sorok Tomán Edina tavaly megjelent második könyvéből, a Szívtangóból vett idézetek. Tükrözik azt az életmódot, életcélt, amelyet Edina képvisel. Edina fiatal, a harmincas évei elején járó nő, aki angolt tanít. Szívének mégis az a legkedvesebb, ha neve mellett elsősorban az szerepel, hogy futó és író. Gyerekkora óta szíve csücske a mozgás. Sokunk számára példakép lehet. Huszonkét éves koráig élte az egészséges magyar fiatalok mindennapi életét. Egészen addig, amíg egy metróaluljáróban rosszul nem lett, egyik pillanatról a másikra. S ekkortól minden megváltozott…Edina olyan genetikailag öröklött betegség áldozata lett, amely miatt szívéből egy diónyi vérrögöt kellett eltávolítani, majd felnyitották tüdejét, s felszabadították benne a már napok óta elakadt keringést. A műtét, amin Edina átesett, egyedülálló volt akkor az országban. Az orvosok mindössze két százalék esélyt adtak a fiatal lánynak a felépülésre, a túlélésre. Azonban erős volt, akarattal teli. Küzdött, megmutatta magának, és a világnak, hogy fel tud épülni, s újra a futás szerelmese lehet. Az út, mely az optimista, pozitív gondolatokkal teli újfajta élethez vezetett, hosszú volt, fizikailag és mentálisan egyaránt gyötrelmes. Futószíve van. A kardiológus nevezte így, aki a vizsgálatok végén mindig megállapította, hogy gyönyörű, erős, izmos szíve van. Tomán Edinát még sokáig hallgattuk volna. Azt hiszem, nemcsak én vagyok ezzel így, azok közül, akik a hétfő koraestét a Déryné Rendezvényház nagytermében töltötték. S míg Edina beszélt hozzánk, egyre inkább közel került a szívünkhöz az a derű, amely belőle sugárzott, és vele együtt Ő maga is. Egyre jobban megértettük, s egyet értettünk az este egyik fő mondanivalójával, azzal, hogy tanuljunk meg minden apróságnak örülni, ne csak a nagy dolgok tegyenek boldoggá. A közönség előtt zajló beszélgetést megelőzően volt szerencsém Edinával megismerkedni és néhány szót váltani. • Amikor a műtétet követően szépen gyógyultál, titokban ismét elkezdtél futni. Még a szüleid sem tudtak róla. Hogyan merted ezt a kockázatot vállalni? Valóban nem tudott róla senki. Nem azt láttam ebben, hogy kockázat, én csak „Örömteljes évek kísérjék utadat, Segítse az Isten minden szép álmodat.”

Körténé Sándor Erikát 50. születésnapján szerető szívvel köszönti Édesanyja és kislánya.

a szívem után mentem. Úgy éreztem, nincs mit veszítenem. Azt éreztem, nem vagyok teljes értékű ember, ha nem csinálhatok mindent ugyanúgy, mint előtte. A gyógyulásomat követően sem érdekelt, hogy az orvosok azt mondták nem szabad futnom. Úgy voltam vele, 50 százalék esélyem van arra, hogy baj lesz belőle, s másik ennyi, hogy nem lesz gond. Felvállaltam. A szüleim annyit tudtak, hogy futok, de azt nem, milyen hosszú távokat. Nyilván abból lettek volna veszekedések, viták. A későbbiekben is nehéz volt ezt velük megértetni. Jó pár nézeteltérés volt köztünk, mire belátták, el kell, hogy fogadják: nekem a futás az életem. • Ekkor döntöttél úgy, mindezt könyvbe foglalod? Kiknek szerettél volna üzenni? Azoknak, akik kudarc esetén csüggednek és pesszimisták, vagy a másik tábort igyekeztél megerősíteni abban, hogy továbbra is optimistán lássák a jövőt? Nem üzenetnek, inkább öngyógyításnak szántam a könyveimet. Az első az Amikor megállt az idő, a második a Szívtangó. Az volt ezekkel a célom, hogy kiírjam magamtól a velem történteket. Amikor reagálni kezdtek az emberek a könyveimre, akkor jöttem rá, hogy Úristen sokaknak mennyit segítettem. Beszélhetünk fizikai betegségről és mentálisról is. Mindan�nyian kifejezték azt, hogy tulajdonképp a könyvem hozta ki őket a gödörből, és betegségükből is segített felépülni. • Terveid? Elkezdtem írni a harmadik könyvem. Erről még sokat nem tudok mondani. Illetve a futással kapcsolatban nagyon nagy terveim vannak. Szeretnék hosszú távú versenyeken elindulni és tovább haladni azon az úton, amit elkezdtem. A futás gyerekorom óta a „részem”, és most már egyre erősebben az. Idén kétszer is sikerült teljesíteni a 100 km-t. • Mit üzennél, hogy derűlátóbbak legyenek a magyar emberek? Mondhatnám, hogy muszáj hinni, meg azt is, hogy akarat nélkül semmi nem megy. De az emberek nem élik át ezeket néhány tanácsból. Egy-két mondatból nem lehet erőt meríteni. Ezért nem szoktam üzenetet küldeni, mert nem lehet. Meg kell tapasztalni mindezt, akár egy könyv elolvasásán keresztül. • Igazán magával tudják az embert ragadni a könyveid. Te miben látod ennek titkát? Nemcsak a betegségemről szólnak, hanem komoly érzelmi hátterük van. Szerelem, az orvosaimmal való kapcsolat, a futás. Igenis hat az emberekre a mondanivalóm, hiszen összeszőttem ezeket a szálakat. Talán ezért is adnak többet. • A magánéletben is szerencsés és optimista vagy? Nehéz kérdés. Egészen az elmúlt hónapig a szüleim és a testvérem álltak mellettem mindenben. Nem volt élettársam. Most ez talán megváltozik, amit szintén a futásnak köszönhetek…

Apróhirdetések 3 kiskutya Jászteleken gazdira vár. Apjuk fajtiszta németjuhász rendőrkutya volt. Oltási könyvekkel ingyen elvihetők okt. 1-jétől. Tel.: 06-30/573-4309. E-mail: virag.moricz@hotmail.com Hajdúszoboszlón Bánomkertben 198 m2 telken 53 m2-es téliesített kétszintes nyaraló eladó. Ár: 11 MFt. Képek: http://j. mp/MGMGsz Érdeklődni: Pulay Attila +36/30-856-4773. E-mail: harsfautcaegy@ gmail.com

2012. szeptember 20.

Mozik, sztárok, sorsok Corvin mozit, majd az Operaházba került, onnan pedig a Jász Múzeumba – igazgatónak. A Kultúr Mozgó – mint konkurens és mint tömegszórakoztató intézmény – 1926-tól fogadta az érdeklődőket a ferences kultúrotthonban. A létesítményt Rigó Ferenc fejlesztette 600 férőhelyes filmszínházzá 1937-ben. Ő volt az, aki 1941-ben közel 64 ezer pengőért megvásárolta és karácsonyig átépítette a Fecske (köz) Fürdő épületét, amelyben december 25-én vetítették le az első filmet. Mindaddig, amíg a kommunista párt rá nem tette a kezét a mozikra is,

génél Hamza is gyakornokoskodott. A muzeológus beszélt a korabeli filmcsillagokról, azokról a színészegyéniségekről, akik meghatározták a száz, illetve ötven év előtti mozgóképkultúrát, valamint azokról a hazai sztárokról, akiket az Ördöglovasban is láthatott a publikum. A nemesi származású Fényes Alízról, aki édesapja révén a színházak világában nőtt fel, mégis a művészeti élet zajától eltávolodva, Angliában hunyt el; Kiss Manyiról, aki bármilyen karaktert képes volt megformálni; Sulyok Máriáról, akit minden idők legszebben beszélő magyar színművésznőjének tartanak; Benkő Gyuláról, aki Hamzának öt filmjében is feltűnt főszereplőként; Makláry Zoltánról, Hamza másik nagy foglalkoztatottjáról (négyszer dolgoztak együtt), aki 1941-ben 9 filmben is játszott; Fekete

vállalkozását leányai vitték tovább. Ma a Malom Film-Színház külsőleg kicsinosított tere. A mozizáshoz kötődött Gurzó K. Enikő A western és a kalandfilm című tárlatvezetése is. A múzeum egyik szándéka, hogy Hamza D. Ákost filmes szakemberként is ismertté tegye, nem csupán festőként. A közgyűjtemény munkatársa az Ördöglovas kapcsán szólt a műfaj kialakulásáról és előzményeiről, hisz néhány kritikus szerint Hamza rendezése az első magyar western. A történész említést tett Adolph Zukorról is, aki egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falucskából mindössze 15 évesen indult el a nagyvilágba, hogy aztán Hollywoodban megalapítsa az első stúdiót, a Paramount Pictures-t, amelynek párizsi kirendeltsé-

Ferenc operatőrről, aki Hamzával szinte egyazon időben és ugyanazon útvonalon, Olaszországon át jutott el Brazíliába, ahol Icsey Rudolffal együttműködve megalapította a Cinebraz filmgyárat, de Hamzától eltérően Saõ Paulóban halt meg; Polgár Tibor karmesterről, az Ördöglovas zeneszerzőjéről, aki Kanadába emigrált; és Máriássy Félixről, Hamza egyik segédjéről, aki főiskolai tanár lett ugyan, de a szocialista rendszer kiszolgálójaként végezte pályafutását. Nem utolsósorban – és a kulturális örökség apropóján – a bábolnai ménesről is szó esett, hisz a kaszkadőrjeleneteket csöppet sem nélkülöző, Sándor Móric gróf kalandos életéből merítő produkció – Hamza favoritja – a méntelep teljes állománya nélkül nem valósulhatott volna meg.

Örökölt üzenet címmel rendezték meg az idén országszerte a Kulturális Örökség Napjait szeptember harmadik hétvégéjén. A rendezvényhez, amely ma már az Európa Tanács védnökségével zajlik a kontinens negyvennyolc országában, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria is csatlakozott. • Temesi Klári • A jászberényi kismúzeum ezúttal saját kiállításai s főként Hamza Dezső Ákos filmrendezői munkássága köré szervezte szombati programját, hogy ezzel is tiszteletét fejezze ki az alapítók szellemi és tárgyi öröksége iránt. Az értekezéseket, valamint az Ördöglovas című filmet a Hamza-házaspár egykori otthonában, a Gyöngyösi út 7. szám alatti sarokházban kísérhette figyelemmel a publikum. A lakóépületben 1995 óta látogatható Hamza Dezső Ákos és felesége, Hamza Lehel Mária divattervező hagyatéka. Az eseményre meghívott előadó Kiss Erika újságíró volt, aki helytörténeti kutatóként elevenítette fel a jászsági mozizás kezdeteit. Elmondta, hogy nyilvános vetítéseket már 1898-ban tartottak a Lehel Szállóban (a mai Déryné Rendezvényházban), valamivel később pedig a hajdani Pannóniában, illetve Gara Béla cukrászdájában is (utóbbi a városháza földszintjén működött), ám az első valódi és állandó filmszínház csak 1921. december 22-én nyílt meg a főtéri hotel emeleti nagytermében, amelynek átalakítására a város képviselő-testülete 600 ezer koronát különített el. Ebből a pénzből rendezték be a 450 férőhelyes villamos teátrum termét a lakosság nagy örömére. Egyetlen probléma adódott csak, nevezetesen, hogy a beruházás következtében funkciót váltott a bálok, táncmulatságok kedvelt helyszíne. A Városi Mozgót Tófalvy Gábor üzemeltette, ám a fenntartója a város maradt. Miután 1931-ben modernizálták, alkalmassá vált arra, hogy hangos filmeket is műsorra tűzhessenek: az első ilyen alkotásra 1932. március 12-én csodálkozhatott rá a közönség. A korszerűsítés azonban nem oldotta meg a pénzügyi nehézségeket, ezért 1938-ban a mozgó „házi kezelésbe” került, ami azt jelentette, hogy üzemeltetője a város lett Komáromy József személyében, de nem túl sokáig, hisz 1941-ben a tisztviselőnek lejárt az erre vonatkozó engedélye. Komáromyt egyébként nem viselte meg az eset, 1943-ban átvette a budapesti

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Hirdessen a város lapjában! A szerkesztőség a korábbiaknál és a helyben megszokottnál alacsonyabb díjakkal számol, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakíthasson ki partnereivel. A kiszámíthatóságra és a tartós kapcsolatra alapozva alakítottuk ki könnyen áttekinthető kedvezmény-rendszerünket, amelyben egyetlen elem, a megjelenés gyakorisága szerepel. Már három – szerződésben vállalt – megjelenés esetén kedvezményes megjelenést biztosítunk. A kedvezmény sávosan bővül, és nem feltétele a közvetlenül egymást követő megjelenés.

Keressen bennünket, megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő keretes hirdetést vagy akár pr-megjelenési formát. Családi események hírelésében is állunk rendelkezésére. Nyitvatartás:

Hétfőn, kedden, csütörtökön 8-16; Pénteken 8-12 Szerdán nincs ügyfélfogadás. Ebédidő 12-12.30

Elérhetőségek:

Jászberény, Fürdő utca 5-7. (a Malom mellett) berenyiujsag@gmail.com; 30/351-26-22, 57/502-622


Ajánló

2012. szeptember 20.

Szent Művészet

Bizonyos, hogy a katolikus vallásgyakorlás megerősítését szolgálja az Ars Sacra Fesztivál, amely szeptember 15-től szeptember 23-ig tart városunkban. • Farkas Ferenc • Akármilyen szertartáson veszünk is részt, a közös imádság és éneklés fontos kapocs a megjelentek között. Az azonos gesztusok, mozdulatok összekötik a híveket, erősítik összetartozásukat. Az említett rendezvény megerősítheti ezt az összetartozást, és tudatosabbá teszi azt. Nem véletlen, hogy a rendezvény fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mádl Dalma, az egykori köztársasági elnök

hitvese. A nyitórendezvény a ferencesek templomában zajlott l5-én múlt szombaton ünnepi külsőségek között. Novák István plébános atya beszédében méltatta a rendezvény jelentőségét, fontosságát. Elmondta, hogy eleink tették szent hellyé e templomot kitartásukkal, önfeláldozásukkal évszázadok során. Vers és próza, zene és ének egyaránt alkalmas arra, hogy általa közelebb kerüljünk a Teremtőhöz, az Úristenhez. Ennek révén egyre tartalmasabban élhetjük meg vallásgyakorlásunk titkait.

Alán párhuzamok Kortárs oszét képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a fenti címmel a Forrás Galériában, Budapesten. A különleges hangulatú tárlatot Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg, köszöntőt mondott Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője. • Bognár Mária • Daban horz! – hangzott jász (és egyúttal oszét) nyelven dr. Hende Csaba beköszöntője. Beszédében kiemelte, hogy a jászok és a magyarok élete jó nyolc évszázada összenőtt, így az ő rokonaik mindannyiunk rokonai. A kiállítás kapcsán hangsúlyozta, hogy a művészet mindig emberségünkről beszél, feladatról és küldetésről, szeretetről, jóról, összetartozásról, s mindarról, ami ezekkel és ezek ellentéteivel kapcsolatos. Új művészekkel megismerkedni olyan, mintha egy új kontinenst fedeznénk fel. Magyarország napjainkban folyó megújításához fontos, hogy új barátokat, új kapcsolatokat szerezzünk, különösen, ha azok valamilyen formában rokonok is. - Az Alán párhuzamok című kiállítás jelentős lépés ebbe az irányba. Fedezzük hát fel a múltat, a jelenben pedig a közös élet, az együttműködés lehetőségeit, hogy a jövőnk ismét közös lehessen

Shalva Bedoev - Szent György – zárta beszédét. Dobos László meleg hangú köszöntője után utalt arra, hogy az oszétek − akik már az ókori történelemből ismert és akkor is nagy szerepet játszó alánoknak a leszármazottai − nem is olyan régóta tudhatják rokonaiknak a magyarországi jászokat. Egy 1422-ből származó jász szójegyzékről állapították meg 1957-ben, hogy hiszen azok szavai azonosak az oszét nyelv megfelelő sza-

Elsőként Lukács Ágnes, Delényi Éva és Szíjártó József előadásában Krasznahorka és Szent László himnusza megidézte nemzetünk távoli múltját érzékletesen, sírni valóan. Pálinkás Gyöngyi a Panis Angelicus visszafogott előadásával érintette meg a közönséget. A népi éneklés szép példáját produkálta Lőrincz Sarolta Anna, sokszorosan kitüntetett ipolybalogi népénekes. Két Mária-ének szerepelt a műsorán. A Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei rangos műsorral tisztelték meg a rendezvényt. Burai Zsolt hegedűszáma remek leütésnek bizonyult, és ezt ugyancsak nagy sikerű zongoraszám követte Muhari Péter előadásában. Báró Anna oboaszáma ugyancsak megnyerő volt. A tenorkürt újabb zenei színfolt volt Vígh Benjámin előadásában – ezt is színesítette Farkasné tanárnő zongorajátéka – majd Sas Dániel pazar előadásában egy Liszt és egy Weiner szám csendült fel. Kalocsai Mária népdalénekes régi szép, ismeretlen szerzőktől való énekeket tárt elénk Józsa András hangszeres kíséretével (gitár, koboz). A l8 órakor kezdődő szentmise után Sisa Menyhért kántor felidézte az 540 éves templom történetét: nyilvánvalóvá vált előttünk, hogyan élte meg Isten háza hazánk viharos történetét. Egyben értelmezhettünk magunkban, hogy a templombelső mit jelenít meg számunkra. Ezt követően a templom elé vonultunk, ahol a KÉSZ legszorgosabbjai süteménnyel fogadtak bennünket… Majd újra megszólaltak a tárogatók, szívhez szólóan, meghatóan. És hét óra után ránk borult az est homálya. Sokat kaptunk, sokat viszünk tovább…

vaival, vagy legalábbis nagymértékben hasonlítanak azokra. Az oszétek ma 700 ezren vannak, kettészakítva: az Orosz Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia Bács-Kiskun megye nagyságú, a Kaukázus déli oldalán fekvő, Grúziától elszakadt Dél-Oszétia pedig Vas megyéhez hasonló területű. Ezzel együtt is ragaszkodnak önazonosságukhoz és hagyományaikhoz, tartják a kapcsolatot a világ más részén élő nemzettársaikkal, sőt még az olyan régóta elszakadt rokonokkal is, mint a magyarországi jászok. Ez a kiállítás is annak a 2009-es látogatásnak a nyomán jött létre, amit a Jászok Egyesületének küldöttsége tett a kis kaukázusi köztársaságban. Dobos László reményét fejezte ki, talán megérjük azt, amikor oszét alkotók Jászberényben is kiállítanak. A kiállításon 8 művész 40 alkotása látható. Ezek nagyrészt jellegzetesen oszét témákat mutatnak be. Megelevenedik például az észak-iráni népek, a szkíták, szarmaták, alánok ősi mitológiai hagyománya, a Narteposz is, mely az alánutód oszétek mondáit tartalmazza. A kiállító művészek közül legidősebb Shalva Bedoev képein az oszét élet tárgyai elevenednek meg. Yury Abisalov műveinek jellegzetes témája a népművészet, és kifejezésre jut bennük a nemzeti karakter is, sajátságos humorral fűszerezve. Vadim Pukhaev főleg a népi ünnepeket, a múlt legendáit örökítette meg. Robert Karkusov az oszét természet dekoratív ábrázolásának mestere. Arkadiy Abayev alkotásai megint csak az oszét nemzeti karakter, szokásvilág és mítoszok körül forognak. Oleg Basaev, Vladimir Ailarov és Akhsar Esenov jellegzetesen egyéni stílusú festményein sajátságos világ jelenik meg. A kiállítás

7. oldal

Programajánló IV. Egyházi Népénekes Találkozó Szeptember 22-én, 9 órakor szentmisével kezdődik a IV. Egyházi Népénekes Találkozó a főtemplomban. A résztvevő tizenöt népdalkör 11 órától mutatkozik be csoportonként. Kerékpártúra a Farmosi Oktatóközponthoz Szeptember 22-én, szombaton 8 órakor kerékpártúra indul a Tápió-Hajta vidék tanösvényeinek felfedezésére, a Déryné Rendezvényház elől. A résztvevők a JTKE vendégei egy tál meleg ebédre. Tányért és evőeszközt vinni kell! Érdeklődni lehet a 06-30/231-9078-as telefonszámon. Irán ma és holnap Szeptember 24-én, hétfőn 17 órakor a Pest megyei Megyeházán (Budapest, V., Városház u. 7., II. emelet 245.) rendezi a Jászok Egyesülete következő összejövetelét. Dr. N. Rózsa Erzsébet Iránról tart előadást. Rokkantak napi ünnepség Szeptember 25-én, kedden 14 órától rendezi az Olajág-Jász Mozgássérültek Közhasznú Egyesülete rokkantak napi ünnepségét. A megnyitót követően az Erősáramú SZKI diákjai, majd a Budapest Roll Dance Együttes adja elő ingyenes műsorát. Németh József köszöntése Szeptember 25-én, kedden 16 órakor az Ifjúsági Ház emeletén Németh Józsefet, a Porteleki Pávakör karnagyát köszöntik majd’ két évtizedes munkájáért, aki megrendült egészségi állapota miatt visszavonul a napi munkától. Emlékezzünk Déryné Széppataki Rózára Szeptember 27-én, csütörtökön 17 órakor Bathó Edit Déryné pályatársáról Kőszeghi Alajosról tart előadást, a Déryné Rendezvényházban, ahol átadják a Déryné emlékplaketteket, majd koszorút helyeznek el Déryné emléktáblájánál. Osztályterem színház Szeptember 28-án, pénteken 8 órakor a Csavar Színház (Csallóközi Vándorszínház) bemutatja a Nagyidai cigányok című előadását a SZIE gimnáziumában. Az LVG-ben 10.20 órától A helység kalapácsa című Petőfi-darabot adják elő.

Arkadiy Abayev - Repülés

Arkadiy Abayev - A régi album

Arkadiy Abayev - Dzhigitovka

védnöke – jász lokálpatriótaként – Csányi Sándor, a Jászságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az OTP Bank elnökvezérigazgatója. A megnyitón jelen volt Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Borbás Ferenc emeritus jászkapitány is. Levélben köszöntötte a kiállítást Sergey Takoev, Észak-OszétiaAlánia Köztársaság miniszterelnöke. A megnyitót Amaga Gotti operaénekesnő lenyűgözően szép áriái zárták. A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg.

Arkadiy Abayev -Lovas


Sport/Ügyelet

8. oldal

Bronzos bírkózó-veterán

Szeptember 18-án, kedden Száraz Ferenc, a J-Ász SE. versenyzője bronzérmet nyert a Budapesti Veterán Birkózó-világbajnokságon. A 60-65 évesek korcsoportjában, a 85 kg-os súlycso-

portban amerikai és török ellenfeleket legyőzve verekedte fel magát a dobogóra, és az előtte végzett két orosz birkózóval is nagyon szoros mérkőzéseket vívott.

A Jász Trió TV műsora Szeptember 20. (Csütörtök) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-17.30 Képújság 17.00-18.30 Szolnoktudás Egyeteme 18.30-19.00 Döntén Után 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Berényi Hírmondó 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-23.00 Berényi Hírmondó Szeptember 21. (Péntek) 06.00-08.00 Berényi Hírmondó 08.00-09.30 Újvilági Portré 09.00-18.30 Képújság 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.30 Fényszaruról jelentjük 20.30-21.30 Berényi Hírmondó 21.30-22.00 Rock magazin 22.00-22.30 Fényszaruról jelentjük Szeptember 22. (Szombat) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.30 Fényszaruról jelentjük 08.30-09.00 Kulturális magazin 09.00-10.00 Berényi Hírmondó 10.00-16.00 Képújság 16.00-16.30 Kulturális magazin 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Apáti Hírmondó 21.00-21.30 Rock magazin

21.30-22.00 Klip Mix 22.00-22.30 Fényszaruról jelentjük Szeptember 23. (Vasárnap) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-09.00 Fényszaruról jelentjük 09.00-10.00 Kulturális magazin 10.00-10.30 Döntén Után 10.30-16.00 Képújság 16.00-16.30 Döntén Után 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-20.30 Kulturális magazin 20.30-21.00 Döntén Után 21.00-21.30 Rock magazin Szeptember 24. (Hétfő) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Kulturális magazin 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-18.30 Képújság 18.30-19.00 Épí-tech 19.00-20.00 Berényi Pillanatok: XXII. Csángó Fesztivál 21.00-21.30 Rock magazin 21.30-22.30 Berényi Hírmondó Szeptember 25. (Kedd) 06.00-07.30 Berényi Pillanatok: XXII. Csángó Fesztivál 07.30-08.00 Épí-tech 08.00-08.30 Kulturális magazin 08.30-18.00 Képújság

18.00-18.30 Épí- tech 18.30-19.00 Kutyafáját TV 19.00-20.00 Szolnoktudás Egyeteme 20.00-20.30 Épí-tech 20.30-21.00 Klip Mix 21.00-22.30 Berényi Pillanatok: XXII. Csángó Fesztivál Szeptember 26. (Szerda) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-18.00 Képújság 18.00-19.00 Kívánság Batyu 19.00-20.30 Apáti Hírmondó 20.30-21.00 Értékőrző 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-22.30 Apáti Hírmondó Új Műsor Kutyafáját Tv Magazinműsor KEDDEN 18.30-KOR A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Műsorainkat megnézheti a www. jttv.hu weboldalon is! Bővebb információ a képújságban! Lájkold facebookoldalunkat! www.facebook.com/jasztriotv Műsorunkkal kapcsolatban hívja az (57) 655-555-ös telefonszámot, vagy küldjön e-mailt az info@triomedia.hu címre.

Ügyeletek Gyógyszertárak szeptember 20. csütörtök Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 szeptember 21. péntek Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel.: 502-655 szeptember 22. szombat Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382 szeptember 23. vasárnap Zöldkereszt Gyógyszertár szeptember 24. hétfő Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368 szeptember 25. kedd Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10.

Tel.: 410-834 szeptember 26. szerda Thököly Gyógyszertár szeptember 27. csütörtök Zöldkereszt Gyógyszertár Központi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Hétköznap: 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304. Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap:

Jászkürt

8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304 Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. (tel: 56/210-130) szám alatti rendelőben. Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz. Állatorvosi ügyelet szeptember 22-23. I. körzet: Dr. Csabai Tibor Tel.: 06-20-912-1598 II. körzet: Dr. Gyurcsik Géczi László Tel.: 06-30-683-9206

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: 36/30/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Gurzó K. Enikő, Sándor Eliza, Taczman Mária Fotó: Sárközi János; Tördelés: boommédia Kft. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt. Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

2012. szeptember 20.

Röviden

Litkei Barna pontot mentett

ATÉNA DOBOGÓS LETT. Gyorshírben számoltunk be előző számunkban arról, hogy sikeresen szerepeltek a Jász Gimnasztika SE versenyzői a II. Jász Gimnasztika Kupán. A szerkesztőségünkbe eljuttatott emléklap azt tanúsítja, hogy a hírben szereplő eredményeknél is jobbat értek el fiataljaink. Kollár-Nagy Aténa nem negyedik, hanem labdagyakorlatban 2., karikagyakorlatban 3., ös�szetettben pedig 2. lett. Ismételten gratulálunk!

Továbbra sincs szerencséje a jászberényi focicsapat csatárainak, ui. a hétvégi Csépa elleni meccsen az első félidőben számtalan helyzetet dolgoztak ki, ennek ellenére a végén a döntetlennek örülhettek.

TENISZ. InterJNet Kupa néven, országos teniszversenyt rendeztek a hétvégén Jászberényben, ahol korosztályában első lett Hoffer István és Dancsó Bálint. 2. helyezett lett Molnár Máté és Faragó Bálint, a bronzérem pedig Koczka Patrik nyakába került. TENISZ. Alaposan visszavágtak a jászberényi teniszezők a megyei csapat teniszbajnokságban, a berényben „elszenvedett” döntetlenért, ui. a megyeszékhelyen fölényes győzelmet arattak: Szolnok - Coop-Star Jászberény 1-5 Az egyéni győzelmeket Sződi Szabolcs, Bartóki József, Dancsó Márk és Bábosik Bence szerezte, párosban pedig a Dancsó Bálint - Bábosik Bence kettős nyert. SAKK. A vajdasági Zentán nemzetközi ifjúsági sakkversenyen vettek részt a Jászberényi Sakk-kör tagjai. Az ötfős társaságból Csatári Dominik szerepelt a legjobban, aki az előkelő 3. helyet szerezte meg. AMERIKAI FOCI. Jól kezdte a szezont Jászberény amerikai focicsapatának utánpótlása, hiszen győztesen hagyták el az Electolux melletti focipályát: Wolverines Junior – Budapest Titans 25-12 KÖNYV A HOKIRÓL. Szeptember 19-én szerdán a Polgármesteri Hivatal dísztermében ünnepélyes külsőségek között mutatják be a Jászberényi hősök – vélemények és vallomások című kötetet, amelyhez a ezt követően a hokikedvelő nagyközönség is hozzájuthat.

• ács • Jól kezdett az Eszes Kornél által dirigált labdarúgócsapat a megyei I. osztály szombaton rendezett bajnoki mérkőzésén. Nagyszerűen szőtték a jobbnál jobb támadásokat, ám a kapu előtt a legjobban kidolgozott helyzetek is kimaradtak. Erre szokták mondani, hogy ennyi helyzettel meccseket lehet nyerni. De nem nyertek, hiszen a mérkőzés befejezése előtt 5 perccel büntetőből a vendégek szereztek vezetést. Úgy nézett ki, hogy a nagy hazai mezőnyfölény ellenére a tiszántúli csapat viszi haza a

három pontot. Ám a berényi fiatalok nem adták fel, kapujához szorították ellenfelüket és a 92. percben – egy remek beadás után − Litkei Barna fejesgóljával döntetlenre alakították a meccset. A döntetlent az alábbi játékosok harcolták ki: Juhász Tibor - Czakó Norbert, Nagy Gábor, Lukácsi Lóránt, Torba Milán - Szerencsi József, (Száraz Róbert), Varga Viktor, (Tóth Péter), Németh Norbert, Nagy Ferenc - Litkei Barna, Hájos Norbert, (Gacs Gergő) A következő héten szünet lesz a megyei labdarúgópályákon, 29-én pedig Martfűre utazik a berényi legénység.

A röplabdások is készülődnek Jászberény női röplabdacsapata az utóbbi években az NB II-ben szerepelt, és az idei szezont is itt folytatják. • cs. r. • Litkei Gábor, a JRK elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a felkészülés kellős közepén tartanak a lányok. Augusztus közepétől gyakorolnak, a bajnoki rajtig pedig még legalább egy hónap van hátra, tehát bőven lesz idejük formába lendülni. Elmondta, hogy több változás történt a csapat összetételét illetően. Kovács Fatima – aki a csapat irányítója volt - és Kuli Zsófia a fővárosban folytatják tanulmányaikat, Ménkű Beatrix pedig munkahelyi elfoglaltság miatt nem áll a csapat rendelkezésére. Őket a helyi fiatalok és a megszűnő Szolnok csapatának junior korosztályából érkező hölgyek helyettesítik, akik hárman járnak majd át a megyeszékhelyről. Tavaly a Keleti csoportban 2. helyen végzett a Makai Péter által irányított „hölgykoszorú”, az idei végső helyezéseket pedig még szinte lehetetlen megjósolni. Bár a nagy favorit Nyíregyháza feljebb jutott egy osztállyal, de ott van-

nak Debrecen és Eger női csapatai, akiket mindig kemény ellenfelekként kell nyilvántartani. Továbbá ebben a csoportban szerepel az extraligás Gödöllő junior csapata is, amely igen jó képességű játékosokkal rendelkeznek. Viszont a JRK junior csapata akár nyerő is lehet ebben az igen erősnek ígérkező mezőnyben. Az idén azok a játékosok is berényi színekben szerepelnek ui. akik tavaly a Szolnokot erősítették. A Litkei Gábor által irányított serdülőcsapat már nem rendelkezik ilyen sansszal. Az elnök úr elmondása szerint ez a korosztály most van kialakulóban, így az idei évben a tisztes helytállás a cél, nagyobb sikereket a következő években lehet tőlük remélni. A felnőtt csapat felkészülése során több tornán vesz részt. A következő hétvégén Gödöllőn, majd ezt követően Egerben lépnek parkettára, az őszi bajnoki idény kezdete pedig október közepén lesz. Meccseiket ezúttal is a Jászberényi VVZrt. külső sportcsarnokában játsszák vasárnap délutánonként.

Tehetségesek első focitornája Első alkalommal rendezték meg Jászberény műfüves labdarúgópályáján szeptember 16-án, a Tehetségesek Utánpótlás-labdarúgótornát. Huszonhat csapat csaknem 300 labdarúgó palántája kergette a labdát, cselezett, szerelt, rúgott kapura 4-10 éves korig. Az ország számos pontjáról érkeztek csapatok erre a tornára, köztük patinás klubok Kispest, Kecskemét és BVSC. A közeli városok kis focistái is megtisztelték részvételükkel a tehetségesek első nagyszabású rendezvényét. Itt voltak Cegléd, Hatvan, Jászapáti és Jászárokszállás ifjú focistái is. Igazi labdarúgóidő és hét pálya várta a lurkókat és az őket elkísérő szépszámú szurkolótábort. Már a bejáratnál nagyot néztek a pályára érkezők, ugyanis csinos fiatal lányok osztogatták a labdarúgó torna egyik támogatójának, a four-four-two-nak focis magazinjait, amivel kellőképpen megalapozták a hangulatot. A megnyitót követően négy korcsoportban (U6-7-9-10) vették fel a küzdelmet a csapatok. Jó hangulatú, izgalmas és helyenként színvonalas mérkőzéseket láthatott a lelkes publikum. A szervezők igyekeztek a tornára kilátogatóknak egyéb kiegészítő programokkal is kedveskedni, így ki lehetett próbálni különböző ügyességi, labdás és labda nélküli gyakorlatokat is. Lehetett célba rúgni, bóják között időre labdát vezetni, ügyességi és mozgás-

fejlesztő gyakorlatokat végezni, de volt ugráló vár, trambulin, légvár és csúszda is a kicsiknek. A végső sorrend kialakulását követően az eredményhirdetésen, – az első három helyezett csapaton kívül – külön díjazták a legjobb kapust, a legjobb védőt, a legügyesebb mezőnyjátékost, továbbá a legsportszerűbb csapatot is. A díjakat dr. Fenyvesi Máté 76-szoros volt válogatott labdarúgó, Lukácsi Antal

volt NB II-es játékos, Fejes János korosztályos válogatott, NB I-es játékos, illetve Juhász Dániel, Jászberény város alpolgármestere adta át a gyerekeknek. A torna befejeztével abban a reményben váltak el játékosok, szakvezetők és a szurkolók egymástól, hogy a tehetségesek téli tornáján újra összemérik majd erejüket. A labdarúgótorna négy korosztályának győztesei, U6: Tehetség SE., U7: Kecskemét, U9: Hatvan, U10: Kecskemét. A leghangosabb szurkolótábor díját a BVSC csapatának drukkerei kapták.

Új évf. 14. szám  

2012. szeptember 20.

Új évf. 14. szám  

2012. szeptember 20.

Advertisement