Page 1

Mi lesz a főiskola sorsa? Lipcsei Imre dékán úrral beszélgettünk a főiskola jövőjéről és átalakulásáról.

Stand up-movie Bamakóról

A JKSE új vezetőedzője

A népszerű humorista, Badár Sándor mesélt kalandos afrikai útjáról.

Ősztől Földi Sándor koordinálja a kosárcsapatot, aki Pécsről érkezik Jászberénybe.

Cikk a 7. oldalon.

Információ a 8. oldalon.

Interjú a 3. oldalon.

Jászkürt Új folyam 6. szám (XXIV./11)

A Nemzeti Összetartozás Napja Jászberényben

Csak együtt lehetünk sikeresek

Az 1920-ban aláírt trianoni békediktátum 92. évfordulóján a nemzet összetartozásának fontossága mellett foglalt állást Jászberény városa hétfő késő délután a Lehel FilmSzínházban. A két éve törvénybe iktatott emléknapon a város oktatási intézményeinek tanulói léptek színpadra.

2012. JÚNIUS 7.

Az elmúlt két hétben két szakrális emlékhely búcsúját is ünnepeltük Jászberény peremterületein: pünkösdhétfőn az Öregerdőben, és Szentháromság napján Homokon. • farkas – gergely •

ber önfeláldozása tette lehetővé, hogy az apostolok hősökké, vértanúkká változzanak. Az ünnepi szertartást számos olyan egyházi kísérte, amely felidézte a keresztáldozatot (A keresztfához megyek, a Szentlélek Isten, szállj közénk, avagy Jöjj Szentlélek Úristen…).

Végül Szántó József apát úr elmondta, hogy egy ilyen szertartás a pap és a hívek megismételhetetlen lelki találkozása. Folyt. 3. old.

“A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására” – olvasható a 2010-ben elfogadott törvény indoklásában. Folytatás a 3. oldalon.

Együtt szedtük!

Végigmegyünk a kijelölt úton

A tavalyi sikeres TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért program idén is folytatódott. A regisztrált jelentkezők június 1-jén, szombaton 8 órától gyülekeztek a Klapka iskola udvarán. Tamás Zoltán iskolaigazgató köszöntötte, majd Szabó Tamás polgármester bíztatta a neon mellényes csapatot a közös városi nagytakarításra. Az eligazítást és a kesztyűk, zsákok, láthatósági mellények kiosztását követően kis csoportokban vonultunk a város több pontjára. Voltak, akik gyalog, voltak, akik busszal. Az iskolásokon, hivatali dolgozókon, civil szervezeteken kívül, vállalkozások és óvodások is csatlakoztak az akcióhoz. A legkisebbek elsősorban az óvoda környékén szedték a szemetet. Előzetesen 1472 fő regisztrált, de többen kedvet kaptak a gyűjtéshez. A nap folyamán 1800 pár kesztyűt osztottak szét, és 1590 kilónyi, zsúfolásig megtelt zsákot szedtek össze. A hulladékgyűjtés balesetmentesen, szervezetten zajlott, tájékoztatott Kardos Orsolya önkormányzati munkatárs. Az akció sikerét mutatja, hogy bár az előző évhez képest többen voltunk, fele annyi hulladékot kellett összegyűjtenünk.

Jászberény város lapja

Búcsúk a határban Pünkösdhétfő Pünkösdhétfőn tizenegy óra előtt számosan érkeztek az egykori Kohárytanya előtt levő szakrális emlékhez. Számosan kocsin, mások kerékpáron és néhányan gyalog érkeztek az imasátorhoz, mely az ünnepi szertartás színhelye volt. Az időjárás bizonytalannak tűnt, de mikorra a szertartás megkezdődött, kisütött a nap, és természet ölén kezdődhetett a szertartás. A szép környezet is segített abban, hogy a Szentlélek eljövetelét, illetve a római katolikus egyház megszületését átéljük. Közel százan vettek részt a szertartáson, melynek rangját emelte Beniczki Béla kántor úr és társai szép éneklése. Szántó József szentbeszédében a Szentlélek és a keresztáldozat összefüggését taglalta. Utalt a Koháry-keresztre, melynek léte annak is szilárd bizonysága, hogy üzenetünk van az üdvösségtől. Az Istenem-

• Gurzó Klári •

Újság

Elérkeztünk a kormányzati ciklus félidejéhez. Értékelte a kormány teljesítményét a miniszterelnök és az ellenzék is. A Jászkürt Újság a Felső-Jászság országgyűlési képviselőjét, Szabó Tamást kérte helyzetértékelésre. • Halász Lajos • Képviselő Úr belecsöppent a nagypolitikába, és számomra szimpatikusan nem vette fel a jól ismert politikusi allűröket, sőt kifejezetten civilként definiálta a maga helyzetét. Két év elteltével hogy gondolkodik erről? Nem voltam és nem vagyok profi politikus, akinek ab ovo kiforrott elképzelése, mi több rendíthetetlen rendszere van a megválasztása pillanatában. Mint minden itt élő gondolkodó embernek természetesen volt és van véleményem a világról és szűkebb, tágabb hazámról. Újdonsült képviselőként mégis az volt a fontos számomra, hogy azonosulni tudtam azzal a gondolatrendszerrel, amelyhez meghívtak, és annak konkrétabb cselekvési terveivel, a Fidesz programjával, majd az ez alapján kidolgozott kormányprogrammal. Folytassuk a kérdések kérdésével: Megvalósultak-e ezek a programok? Centire és százalékra nem lehet felezni a négyéves ciklust, legfeljebb időre,

ráadásul én is lehetek szubjektív a megítélésben. Ezért a tárgyszerűség kedvéért elfogadom tényként a Nézőpont Intézet kimutatását, amelyben pontról pontra végigmentek a szám szerint 92 ígéreten, és szembesítették a tényekkel. Szerintük a ciklus felénél 64 százalékos eredményességgel közelítette meg a kormány a 2010. május 29-én elfogadott kormányprogram célkitűzéseit. Ez a szám tavaly 44 százalék volt, azaz az elmúlt egy év alatt is történt előrelépés a kormányprogram megvalósításában. A legsikeresebb terület 83 százalékkal a „rend” című fejezet célkitűzéseinek teljesülése, mögötte 75 százalékkal, a „demokratikus normák” ígéreteinek megvalósulása áll. A legtöbb teendő a „gazdaság” (62 százalék), az „egészségügy” (60 százalék) és a „szociális biztonság” (60 százalék) területén maradt. Beszédes számok, de mit gondol Szabó Tamás a mögötte lévő valóságról. A jót soha nem kell magyarázni, ellenben érdekes, hogy miből származnak a lemaradások?

A politika, az ország dolgai, különösen a gazdaság dinamikusan változó rendszert alkotnak. Ez már önmagában induláskor bizonyos revíziót eleve magában hordozott. Szakszerű elemzésekre alapozva 2010-ben kijelölhettük az óhajtott irányt és a célt, amit a feltételezett politikai és gazdasági környezetben a ciklus végére elérhetünk. A fenti számok ennek a sikeréről tanúskodnak. Közben azonban változott a világ, az európai (uniós) és a világgazdasági környezet, gyakorlatilag a választások óta folyamatosan ezt éltük meg. Menet közben számtalan olyan esemény történt, amire reagálnia kellett a kormánynak, és ez többnyire sikerült is. Voltak olyan változások is, amelyeket a kormány, nota bene a Parlament generált, az ellenzék szerint nem is tudva, mibe nyúl bele… Kétségtelen, hogy a válság kezelése során korábban ismeretlen intézkedések születtek. Ezek legfőbb eredője az arányos közteherviselés elérése volt, tehát az, hogy ne egyedül a lakosság viselje a növekvő terhet, hanem vegyék ki a részüket a gazdasági szereplők, bankok, közszolgáltatók és más cégek is. Folytatás a 2. oldalon.

Országos összefogás a parlagi sasokért

Semjén Zsolt látogatása Június 5-én, kedden illusztris vendége volt a jászberényi Lehel Vadásztársaságnak. Az Európai Unió által is elismert és támogatott, a parlagi sasokat védő program keretén belül Jászberénybe látogatott Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet Elnöke is. A Magyar Madártani Egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Körös-Maros Nemzeti Park, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Budapesti Állat- és Növénykert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, az Országos Vadászkamara, és a természetfilm.hu egyesület részvételével idén indult el a parlagi sas védelmére hivatott program Magyarországon. A helyi vadásztársaság részéről Pesti József vadászmester és György Imre fővadász fogadta a vendégeket. A villámlátogatás alkalmával Horváth Márton, a Magyar Madártani Egyesület fajvédelmi csoportvezetője, a program koordinátora adott részletes tájékoztatást. A megbeszélés kiterjedt az élőhelyek jövőbeli fejlesztési lehetőségeire is. A tájékoztató után a miniszterelnök-helyettes és a résztvevők megszemlélték egy parlagisas-pár fészkelő helyét.

Remek a hangulatom Remek a hangulatom-tom…énekelte az Alma együttes és népes rajongótábora vasárnap délelőtt a Szabadtéri Színpadon. Valóban remek volt a hangulat az önkormányzat és az Elektrolux Vasas Szakszervezet által közösen rendezett városi gyermeknapon. • sz. k. m. • A vendégeket Lujzi és Majzi bohóc fogadta, akik mosolyt varázsoltak a gyerekek arcára, és az ilyen alkalmakkor elmaradhatatlan lufit a kezükbe. A mesemondó fiú népmeséjére az izgágább lurkók már nemigazán tudtak figyelni, hiszen a színfalak mögött már készülődött a várvavárt Alma együttes. A zenekar nem okozott csalódást, hiszen fergeteges jókedvet teremtett vidám, fülbemászó dalaival, nagyszerű humorával. A város szinte valamennyi kisgyermeke együtt táncolt, kacagott, fújta a dalokat a Margit-szigeten. Folytatás a 4. oldalon.


Önkormányzat

2. oldal

Bejárás a Neszűrben Június 9-én szombaton Jászberény Város Polgármesteri Hivatala és társszervei bejárást tartanak a Neszűrben. Az ott uralkodó állapotok felszámolását célozza az a komplex intézkedési csomag, amelyben az úgynevezett Neszűri Bizottság, a rendőrség, a polgárőrség és más szervek is nagy segítségére vannak az Önkormányzatnak. A bejárás az 1-2 dűlő bejáratától indul 8.30 órakor. Minden érdeklődőt várnak.

Meghívó lakossági fórumra Tisztelettel hívom és várom Jászberény 6. sz. választókerületének lakóit június 20-án (szerdán) 18 órára, a „Naplemente” Idősek Otthona (Hatvani út 35.) ebédlőjében tartandó lakossági fórumra. Ezt megelőzően, 16 órától – a kialakult gyakorlatnak megfelelően – gyalogos területbejárásra kerül sor az alábbi útvonalon: Nádor út-Költő utca saroktól indulva – Hentes utca – Toborzó utca – Karabély utca – Cimbalom utca sarok – Harcos utca – Garat utca – Térítő utca – Herkules utca – Lagzi utca – Hatvani út. Meghívott vendégek: Szabó Tamás polgármester, Alvári Csaba főépítész, Halmai Ferenc rendőrkapitány, Horgosi Zsolt a JVV Zrt. vezérigazgatója, Tamás Zoltán a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnöke, Lányi László Városüzemeltetési Irodavezető, önkormányzati képviselők. Jöjjenek el a lakossági fórumra, illetve találkozzunk a bejárás helyszínein! Juhász Dániel önkormányzati képviselő 6.sz. választókerület E-mail: juhaszdaniel@juhaszdaniel.hu Mobil: 06 30 349 5047

Jászberény Város Önkormányzata pályázatot hirdet az alábbi lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítésére:

Végigmegyünk a kijelölt úton Folytatás az 1. oldalról. Teljesen tisztában voltunk ezen cégek érdekérvényesítő szándékával és erejével, a médiumokra gyakorolt hatásával, de nem tehettünk mást, a lakosság nem terhelhető tovább. A Fidesz frakcióban kész forgatókönyveket beszéltünk meg különböző esetekre. Szó sem volt ad hoc intézkedésekről, számítottunk például a bankok reagálására, a hitelezés befagyasztására. Mégis egyértelművé tettük, hogy végigmegyünk a kijelölt úton, s ezt immár partnereink is megértették. Tágabb összefüggésben milyennek látja az elmúlt két évet? Arra vállalkoztunk, hogy átalakítjuk az országot, igazságosabbá, fenntarthatóvá, élhetővé. Ehhez az alapokig vissza kellett bontanunk a szocialista rendszerből örökölt és azóta csak toldozott-foldozott struktúrákat politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt. Ehhez a munkához meg kellett teremteni az eszközöket, az új alkotmányt és a sarkalatos törvényeket. Ennek a munkának a során ezer dolog felmerült, amire eredetileg nem is gondolhattunk. Egyik dologból következett a másik, ez okozta a törvényalkotási boomot is, amit nemcsak állampolgárként, de képviselőként is nehéz volt átélni. Most jutottunk el oda, hogy következhetnek az országépítkezés látványos folyamatai. Erre orvosként és volt kórházigazgatóként tud példát mondani az eddig gyengébben teljesítő egészségügy kapcsán? Jövőre elkezdődik a központosított közbeszerzés, amelynek csak az energiaellátásban 15-20 százalékos költségcsökkentő hatása lehet, ami óriási összeg, és át lehet csoportosítani a szakmai területekre. Az új informatikai rendszer nemcsak pénzben mérhető hasznot hoz, de a betegek idejét-erejét is kíméli az egyszer elvégzett vizsgálatok eredményének elérésével, a fölösleges utazgatások és várakozások elkerülésével, nem utolsósorban a kezelési folyamat felgyorsításával. Uniós forrásokból 70 milliárd forint jut egészségügyi létesítmények komfortosítására, szakmaitechnikai fejlesztésekre. Folytatódnak nemcsak a fekvő, de a járóbeteg-ellátás

Sorszám Cím

Megnevezés

Helyrajzi szám

Pályázati induló ár

1.

Szövetkezet u. 3. I/23.

42 m alapterületű lakás

3907/2/A/19 hrsz.

4..640.000 Ft

2.

Portelek, Fő u. 22.

84 m2 alapterületű lakás

8502 hrsz.

3.200.000 Ft

3.

Szilfa u. 18.

Lakóház, 1/3-ad 2991 hrsz. tulajdoni hányad az önkormányzaté

* 1.040.000 Ft, együtt értékesíthető a magánszemélyek tulajdoni hányadával

4.

Álmos u. 25.

volt óvoda, lakássá átminősítve

4820 hrsz.

6.800.000.-Ft

5.

Portelek, Fő u. 53.

volt óvoda, lakássá átminősítve

8543 hrsz.

3.360.000.-Ft

6.

Nádor u. 2. I/19.

50 m² alapterületű lakás

6383/10/A/13 hrsz 7.000.000 Ft

7.

Hunyadi J. u. 47. fsz. 10.

38 m2 alapterületű lakás

6154/10/A/10 hrsz

4.600.000 Ft

8.

Holló A. u. 4. I/2.

46 m2 alapterületű lakás

3923/A/24 hrsz

7.200.000 Ft

9.

Szövetkezet u. 9. IV/14.

48 m2 alapterületű lakás

3948/9/A/34 hrsz

4.400.000 Ft

10.

Rákóczi u. 44/B (B jelű fsz. 2).

48 m2 alapterületű lakás

5409/B/2 hrsz

5.000.000 Ft

Kisebbségi közmeghallgatás

11.

Rákóczi u. 104. fsz.1.

50 m alapterületű lakás

5894/A/1 hrsz

6.600.000 Ft

Jászberény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete június 22-én 10 órai kezdettel közmeghallgatást tart, melynek helyszíne a Nemzetiségi Önkormányzat Jászberény, Szabadság tér 16. szám alatti irodája.

2

2

A magánszemélyek a SZIKLA 72 Kft.-t bízták meg az ingatlan értékesítésével (5100. Jászberény, Fazekas u. 8. telefon: 30-9030659 ) Sorszám

Cím

Megnevezés

Helyrajzi szám

Pályázati induló ár

1.

Szent István krt.2.

17 m alapterületű garázs

3217/A/12 hrsz

640.000.-Ft

2.

Holló A. 2.-4.

Raktár 10 m2 és 21 m2 ( egy bejárattal rendelkeznek)

3923/A/1 és 3923/A/2 hrsz

880.000.-Ft

3.

Holló A. 2.-4.

Raktár 13 m2 és 22 m2 (egy bejárattal rendelkeznek)

3923/A/3 és 3923/A/4 hrsz

1.040.000.-Ft

Országos állat- és kirakodóvásár

4.

Szövetkezet u.3.

Tároló 68 m2

3907/2/A/2 hrsz

1.440.000.-Ft

Értesítjük Jászberény város és a térség lakosságát, hogy

5.

Kossuth L. u. 120.

Tároló 30 m2 és 30 m2 (egy bejárattal)

4680/3/A/1 és 4680/3/A/2 hrsz

520.000.-Ft

6.

Kossuth L. u. 120.

Tároló 29 m2

4680/3/A/3 hrsz

608.000.-Ft

7.

Kossuth L. u. 120.

Tároló 26 m2

4680/3/A/7 hrsz

544.000.-Ft

8.

Hunyadi J. u. 47.-49. Tároló 3 m2

6514/10/B/1 hrsz 96.000.-Ft

9.

Hunyadi J. u. 47.-49. Tároló 3 m˛2

6154/10/B/4 hsz

96.000.-Ft

10.

Nádor u. 1.

Raktár 47 m2

6383/8/A/1 hrsz

1.360.000.-Ft

11.

Nádor u. 2.

Raktár 53 m2

6383/10/A/2 hrsz 1.520.000.-Ft

2

A részletes pályázati kiírás megtekinthető Jászberény város honlapján (www.jaszbereny.hu), a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, illetve felvilágosítás kérhető a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodáján (Jászberény, Lehel vezér tér 18. I./33. szoba, telefon: 57-505-700/199)

2012. június 7.

2012. június 9-én (szombaton) országos állat- és kirakodóvásár lesz. A vásár helye: Jászberény, Szelei út Nyitva tartás: reggel 6-tól déli 12.00 óráig.

Állatok vészmentes helyről érvényes állatorvosi igazolással hozhatók be! Jászberényi VV Zrt. Kommunális Ágazata

minőségi javulását célzó programok. Mindennek az eredménye összességében a ciklus előttünk álló második részében már érzékelhető lesz. Polgármesterként hogy éli meg az államigazgatás átalakítását, különösen az önkormányzatok finanszírozásának bizonytalanságát? Itt is változások vannak és lesznek. Nyárra a jövő évi költségvetés fő számait elfogadjuk a parlamentben, amire korábban nem volt példa. Így pontosan és időben tudni fogjuk, hogy az önkormányzatok mire számíthatnak az államtól, és az általuk helyben képzett bevételekkel mennyire rendelkezhetnek. Ez persze önmagában még kevés lenne, hiszen korábban is kiderült előbb-utóbb, hogy újabb feladatokat adott át az állam az önkormányzatoknak, csak éppen források biztosítása nélkül. Most eldöntöttük, hogy 2013 január elsejétől mi a kötelező feladata az önkormányzatoknak. Vagyis itt is újragondoltuk és visszabontottuk az egész rendszert: ami nem kötelező, az kerüljön ki belőle, ami kötelező, azt pedig finanszírozza meg az állam. Ezt az utóbbi elemet, mint újdonságot nem lehet eléggé hangsúlyozni. Innentől lehet igazán kiszámítható az önkormányzatok gazdálkodása, így Jászberény városáé is. Beszéljünk a ciklus előttünk álló két évéről is. Mire számít? A korábbi perspektívátlan, jövőkép nélküli létet nem vállalhatjuk. Csak látszólagos a választási lehetőség e között és az általunk vállalt nehezebb, de határozott állapot között. Az IMF-fel a ciklus második részének elején megállapodunk, és stabilizáljuk azt a környezetet, amiben élünk. Örököltük ezt a hiperérzékeny állapotot, amelyben elég, ha a görög kormány nem alakul meg, vagy a negyedik legnagyobb spanyol bank bajba kerül, és már zuhan is a forint. Ezt a kitettséget szeretnénk csökkenteni, hogy a magunk bajain kelljen csak úrrá lenni. Ön és a Fidesz frakció eltökélt. Mennyire számít a társadalmi támogatottság? A társadalmi szereplők saját élethelyzetükből ítélik meg a tevékenységünket. Van egy jelentős csoport, amely úgy véli, hogy elviseli a mostani ros�-

szabb helyzetet is, mert tudja, hogy később is csak így lehet jobb az életünk. Ők a legnagyobb támogatóink. Másik csoport úgy véli, hogy egyetlen perccel sem akarja tovább eltűrni ezt a helyzetet, csak a ma érdekli, a jövőben egyáltalán nem bízik. Ők az ellenzéket támogatják. Keveset tudunk arról a csendes és passzív többségről, akik a közvélemény-kutatók számára elérhetetlenek. Fontos jelzés viszont, hogy eddig az időközi választásokon nagyon jól szerepelt a Fidesz. Az sem utolsó szempont, hogy eddig a demokratikus kormányok a regnálásuk első évének a végére már nem vezették a népszerűségi listát. Mi két év után is élen vagyunk. Ön tehát derűlátó. Miből táplálkozik az optimizmusa? Hiszek abban, hogy csak ezek az értékorientált intézkedések visznek bennünket jó irányba. Meg vagyok győződve arról, hogy azokon a területeken, amelyekhez értek, vagy alapvető ismereteim vannak, jól haladnak a dolgok. Ilyen az önkormányzatiság, a közoktatás, a felsőoktatás, az egészségügy, az igazságszolgáltatás és a jogrenddel kapcsolatos kérdések. Érintőleges tapasztalatom van több területtel, ahol viszont bízom abban, hogy jót akaró és hiteles szereplők teszik a dolgukat. Ilyen a mezőgazdaság és a gazdaság irányítása. A közszereplő nem különbözik a civil embertől abban, hogy csak akkor tudja legjobb tudását nyújtani, céljait elérni, ha realista és egyben bizakodó ember, aki tud és mer célokat tűzni maga elé. Nekem – talán a fentiekből kiderült – vannak céljaim.

Tájékoztatás

településrendezési terv részterületre vonatkozó módosításáról Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 89/2012. (IV. 25.) határozatával döntött a Jászberény, Jász-Plasztik Kft. telephelyére és a telephely, elkerülő út, Zagyva és a városhatár által bezárt területre ( helyrajzi számok szerint: hrsz.: 0272/2 országos közút; hrsz: 0272/1 közút, hrsz: 0270/21 övezeti határ, hrsz: 0270/39 övezeti határ, hrsz.: 0267 közlekedési út; hrsz.: 0269 magánút; hrsz. 0294/6 közút; hrsz. 2451 árok, hrsz: 2455 árok, hrsz: 2592 árok, hrsz. 02595 közút, hrsz. 2597 közút és a hrsz: 0296 Zagyva folyó által határolt terület. ) vonatkozó településrendezési előírások módosításáról az alábbi tartalommal: A meglévő Gksz területek átsorolása Ge övezetbe Mko-3 és Ge övezetek átsorolása Gip övezetbe, és a meglévő Ge övezetben a beépíthetőség növelése 40 %-ról 50 %-ra. A módosítással kapcsolatban az érintettek javaslatokat, észrevételeket tehetnek, amelyeket 2012. június 25-ig kérünk írásban eljuttatni Alvári Csaba főépítésznek címezve, a Polgármesteri Hivatal 5100 Jb., Lehel vezér tér 18. címre.

Gyászhírek, megemlékezések szeretteinkről Jászberény város lapjában Jászberény, Fürdő utca 5-7. (a Malom mellett) +36 30 351 26 22


Interjú

2012. június 7.

Búcsúk a berényi határban Folytatás az 1. oldalról. Jó nekünk itt ismételte az Úr szavait, amelyeket az egyik apostolhoz intézett, amikor az egyik apostol hajlékot ajánlott emelni, hisz olyan jó itt. És csakugyan jó volt, ismerősöket és kevéssé ismerősöket láthattunk átélni a misztériumot. A Boldogasszony anyánk… kezdetű régi magyar himnusszal fejeződött be az emlékezetes szertartás. Amint az a jászsági búcsúkon szokás, most is részint családi ünneppé magasodott az összejövetel, hiszen agapéra hívták meg a megjelenteket, finom süteményre, gyümölcsitalra… Szentháromság napja A Szentháromság napi búcsúra szép számmal gyűltünk össze a június 2-i nyári melegben. A homoki templom udvarának csodaszép környezete és

kellemes hangulata méltó helyszínéül szolgált a lecsendesülésnek és a családibaráti találkozásoknak egyaránt. A közösségi házban Sárközi János és Nagy Tamás tematikus kiállítását tekinthették meg az érdeklődők „Ahol kalapot emeltek, ahol keresztet vetettek.” címmel. A szabadtéri szentmisét Varga András, Jászjákóhalma plébánosa celebrálta. Szentháromság vasárnapján az evangélium (Mt. 28, 16-20) sorai Jézus Mennybemetele előtt, tanítványaihoz intézett szavait idézték. „Tegyétek tanítványommá őket…, kereszteljétek meg őket.” Varga András atya szentbeszédében a Szentháromság titkát és a boldogság keresését helyezte a középpontba. Maga a kereszténység is a Szentháromság tanán alapszik. Mennybemene-

telekor Jézus Krisztus azt mondta tanítványainak: „Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.” A Szentháromság titkát teljesen felfogni nem tudjuk, mert az Isten végtelen. Éljünk Istenben, éljünk szeretetben! A szentmise után a Jászság Hagyományőrző Egylet két népdalcsokorral örvendeztette meg az ünneplőket. Az előadás után Hortiné dr. Bathó Edit ajánlotta Kiss Erikával közösen szerkesztett kiadványát Pányvás pulyka, Lábatlan tyúk, Rézpogácsa… Népi ételek a Jászságból címmel. (A kiadványról 2012. május 10-i számunkban olvashattak bővebben.) Katona Katalin külön megköszönte a helyi cserkészcsapat áldozatos munkáját, az udvar rendbetételét, a templom felszentelésének 71. évfordulójára.

Mi lesz a főiskola sorsa? Május utolsó napján az új dékán fogadott bennünket az iskolának készült, szinte palotaszerű épületben. Világos, tágas építmény, amelyben szabad lehet a szellem. Itt-ott régies zománctáblácska hirdeti a szellemi munkához szükséges csend kívánalmát. • Farkas Ferenc • Lipcsei Imre főiskolai tanár, az intézmény dékánja eredetileg orosz-testnevelés szakos tanár, majd elvégezte a pedagógia szakot, később elmélyülve e szakterületben több képesítést szerzett, szakértői tevékenységet is folytatott. 1990-től dolgozik a felsőoktatásban. E minőségben számos egyetemmel, főiskolával tartott fenn kapcsolatot. 2007 óta a szarvasi intézmény dékánja. A múlt év október elseje óta az egyesült két intézmény, így a berényi főiskola dékáni tisztét is betölti. Mit tapasztalt Dékán úr az új állomáshelyén? A problémák elsősorban gazdasági jellegűek. Ennek az a magyarázata,

hogy több kevéssé megfontolt intézkedés egyre nehezebb helyzetet teremtett, esetenként az intézménynek károkat okozott. Szükség volt szerződésbontásra például a kollégium esetében. Jelentős gondot jelentett a jégpálya, amely folyamatosan, egyre nagyobb hiányt termelt a karnak. Megoldást keresve lakossági fórumot hívtam össze, ahol Szerdahelyi Gábor vállalkozó vállalta a pálya üzemeltetését. Ez olyan jól sikerült neki, hogy idén bejelentette vásárlási szándékát. Milyen lehetőségek, tervek, kilátások vannak a főiskola jövőjével kapcsolatban? A kormányzat át kívánja szervezni a felsőoktatást. Először, pólusokban, majd zónákban gondolkodtak. Mindezek jegyében felmerült Kecskemét, Jászberény és Szarvas összekapcsolása közép-magyarországi zónaként. Vannak olyan törekvések is, hogy jó lenne a katolikus egyházhoz csatlakozni. Mások azok a véleményen vannak, hogy az egri főiskolához kellene tartozni. Ezek mind elképzelések, de a végső szót a kormányzat fogja kimondani. Korábban felvetődött, hogy nem azt képeznek az egyetemek, amire szükség van… Alapelvnek tűnik az az igény, hogy a párhuzamos képzéseket megszüntessék. Könyvtáros és andragógia szak a régióban több helyen működik. Ugyanez vonatkozik a tanítóképzésre is, de ennek azért vannak régiós igényei is. A kulturális identitás ugyanis meg-

határozza a hallgatók látásmódját. Ha megszüntetnénk egy-egy tájék tanítóképző intézményét, bizonyára kevéssé hatékony együttműködés érvényesülne növendékek és tanítók közös tevékenységében. Az sem biztos, hogy a máshova kényszerülő hallgatók visszatérnek tanulmányaik befejeztével szűkebb „hazájukba”. Tehet-e valamit a szűkebb régió, például a Jászság a saját felsőoktatásáért? Vannak átalakulási kényszerek, de nagyon jó, hogy a város polgármestere és a tanítóképző intézmény szorosan együtt tud működni az egész régió arculatának kialakítása érdekében. Fontos, hogy a képző intézmény jó kapcsolatot tudjon kialakítani a helybeli iskolákkal, és sikerüljön kiváló előadókat meghívni, és természetesen nem nélkülözhető a helyben is folyó tudományos tevékenység. Alapvető, hogy az oktatógárda elkötelezett legyen a város iránt, ne csak változó tanítási helyszínt lásson benne. Szerencsés az, hogy főiskolánkban a teljes oktatási vertikum működik az óvodától az egyetemig, sőt az ápolóképzés is eredményesen elkezdődött. Mi a véleménye az átalakítás ritmusáról? Bizonyos, hogy a nem megfelelően ritmizált változtatás okozhat váratlan nehézségeket. Egyensúlyt kívánatos érvényesíteni, hogy az átalakítás valóban eredményes lehessen. Ezt bizonyítja a finnek és észtek már befejeződött átalakító tevékenysége. Jó lenne a felelősöknek az ő példájukból tanulni! Mi pedig mindent el fogunk követni, hogy az átalakításból Jászberény a lehető legjobb módon kerüljön ki.

3. oldal

Dobos László hatvanéves Dobos László május 26-án töltötte be hatvanadik életévét. Pénteken, 25-én a Jász Múzeumért Alapítvány, a Jászok Egyesületének Jászberényi Szervezete és a KÉSZ Jászberényi csoportja emlékezetes születésnapi köszöntőt szervezett a Jász Múzeumban. • T. R. • A Jászsági Hagyományőrző Egylet két jászsági dalcsokrot adott elő. Ez a rangos produkció igazán alkalmas volt arra, hogy emelkedett hangulatot keltsen a megjelentekben. Ezután Bathó Edit mutatta be az ünnepelt pályáját, emlékezetbe idézte jász gyökereit, fővárosi diákéveit. Kiemelte, hogy a Jászok Egyesületének újjászervezésével sokat tett e népcsoport felemelkedése érdekében. Bemutatta a hagyományőrző tevékenységének jelentőségét. Ennek fontos faktora a havonkénti összejövetel a fővárosban. Méltatta nem átlagos munkabírását, amely lehetővé tette számára, hogy a Jászságról szóló művek hasonmás kiadatásával sok-sok kutatói lehetőséget biztosítson a jelen kutatói számára. Ugyanakkor se szeri, se száma az új kiadványoknak, amelyek összefoglalják a Jászság történetének fontos összetevőit. A Jász Múzeum és a helyi városi könyvtár a könyvkiadás szempontjából fontos tényező. Itt születtek és remélhetőleg születnek a továbbiakban is elméleti munkák, de a hagyományok gyűjtése is jelentős szerepet játszik. Számos kísérletet tett az ünnepelt arra is, hogy segítse az intézmények munkáját ösztöndíjjal, illetve kiadványok támogatásával. A nagy tetszéssel fogadott méltatást köszöntők követték. Először Szatmári Antalné elnök asszony köszöntötte Dobos Lászlót a polgármester és az önkormányzat nevében. Ezután több szervezet és magánszemély mondott jókívánságokat, és személyes ajándékkal is kifejezték elismerésüket. Sok és sokféle ajándék jelezte, hogy értik és érzik,

milyen sokat jelent a Jászok Egyesületének rendszeres tevékenysége. Sokan említettek személyes vonatkozású momentumokat is. A legtöbben kissé meghatottan szóltak, de volt olyan is, aki énekkel köszöntötte az ünnepeltet. A Jászságért Díjasok tizenegyen voltak jelen, köztük Tálas Ernő operaénekes is, aki CD-t adott át számos dallal. Több könyv, ajándékkosár jóféle itóka jelezte, hogy elismerik a vezető és a szervezet munkáját. Szántó József apát úr és Kladiva Imre Jászságért Díjas kanonok úr is köszöntötte az ünnepeltet. Az apát úr szerint mindez az örök életért szól. Dobos László szerint a jászoké a siker, hiszen ő a jászok készsége nélkül nem tehetett volna semmit. Beszéde végén jó szívvel köszönte meg a szíves megemlékezést, és további munkára serkentette a Jászság kutatóit és minden polgárát. Kiemelte végül a munkakapcsolat nagy jelentőségét, óriási összetartó erejét.

A Nemzeti Összetartozás Napja Jászberényben

Csak együtt lehetünk sikeresek Folytatás az 1. oldalról. Ugyanezen gondolatokat emelte ki Juhász Dániel alpolgármester, aki megnyitó beszédében így fogalmazott: június 4-e az ország történelmének egyik legfájóbb és legtragikusabb napja, hisz a békekötés következtében meglazult az ezer esztendős nemzeti kötelék. Úgy vélte, az összmagyarság jövőjét nézve ma az a döntő, tudunk-e együtt is sikeresek lenni, nemet mondani az önsajnálatra. Az alpolgármester kiemelte, Jászberény elsősorban a ránk hagyományozott néptánckincs ápolásával és továbbadásával vesz részt a Kárpát-medencei magyar közösség újjáépítésében, ám azt is hangsúlyozta, hogy mindmáig nyolcvankilenc határon túli magyar tett itt állampolgársági esküt. Aláhúzta: velük szemben a város kötelessége az, hogy ne eressze el többé a kezüket. Jászberény vezetősége nevében megígérte:

az Apponyi téren emlékművet állítanak majd fel, amely a nemzeti összetartozást fogja jelképezni és erősíteni. A Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett gálaműsor bevezető filmkockái a határon túlra szakadt nevezetesebb települések boldog békeidőkbeli arculatát idézték, miközben Csurka László színművész előadásában elhangzott Juhász Gyula Trianon című verse, felvételről. “Nem megcsonkították, hanem feldarabolták” – parafrazálta Karinthy Frigyest Wirth István, a jászapáti gimnázium igazgatója, aki történelmi áttekintésében a csodákat teremtő, jelentős gazdasági erőt képviselő dualista monarchia szétbomlasztására tett nagyhatalmi törekvésekkel hozta összefüggésbe az 1920. évi erőszakos területmódosításokat.


Fórum

4. oldal

Visszatekintő Népes család köszöntötte Mancika nénit Farkas Istvánné Gutai Margit május 23-án ünnepelte 90. születésnapját. Hat gyermeket szült, akiket fiatalon elhunyt lánya két árva fiával együtt felnevelt. Ma is aktív, kertjében virágokat nevel. A dédmamát öt élő gyermeke, 14 unokája és 17 dédunokája, és párjaik – valamint a város nevében Nagy András tanácsnok – köszöntötték.

Látlelet a gazdaságról Hogyan tegyük élővé a megyei szakhatóságok és vállalkozások kapcsolatát? címmel rendezett szakhatósági fórumot május 30-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a Jászberényi Polgármesteri Hivatal tanácstermében. • Kelemen Csilla •

Vásárhelyi István megemlékezés Május 25-én pénteken Vásárhelyi István természetkutató polihisztor emlékét idézték a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola udvarán elhelyezett emlékműnél. Az ünnepségen Vásárhelyi Emlékplakettet vehetett át Barta Alíz és Bethlendy Boglárka, a természettudományos munkában elért kimagasló teljesítményükért.

Hagyományőrző hétvége

A Jászföld Hagyományőrző Egyesület idén is számtalan szórakozási lehetőséggel várta a családokat. A Bartal tanyára kilátogatókat többek között kézműves műhelyek bemutatójával, hagyományőrző csoportok műsoraival, népi játszóházzal és finom ételekkel várták. A nap folyamán került sor a póni-, egyes- és kettes fogatok versenyének megyei fordulójára.

VI. Makettinfo Kupa Június 2-án és 3-án az Ifjúsági Ház nagyterme megtelt polgári és harci járművekkel. Persze nem eredeti méretükben, hanem makettek formájában. A precíz, részletesen kidolgozott alkotások készítői között értékes tárgyjutalmakat osztottak ki.

Fogászati szűrőbusz Az OTP több éve szervez gyermekbarát fogászati szűrést, ahol játékosan vezetik rá a gyerekeket a rendszeres fogápolásra és az időszakos ellenőrzés fontosságára. Május 30-án, szerdán 8 órától 16 óráig várták a főtéri bankfiók előtt a regisztrált város óvódások és általános iskolások csoportjait. Fogtömés és foghúzás helyett arcfestéssel és kézműves foglalkozásokkal várták a kicsiket.

2012. június 7.

A rendezvény célja az ipari, kereskedelemi szolgáltatásban működő jászsági vállalkozások és a tevékenységüket leggyakrabban ellenőrző szakhatóságok informális kapcsolatának bővítése, az együttműködés szakmai emberi kapcsolatainak megteremtése. A szép számmal megjelent jászsági vállalkozókat Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere köszöntötte, és hangsúlyozta, hogy bár rögös út vezet egy-egy vállalkozási folyamat létrehozásától a nyereséges vállalkozásig, sze-

rinte a véghezvitt „folyamat” minősége dönti majd el, hogy a megálmodott vízió megállja-e a gyakorlatban a helyét. Szatmári Zoltán, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános elnökhelyettese bemutatta az előadókat, és felsorolta a napirendi pontokat. Elsőként Kugler Krisztián, a JászNagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi központjának osztályvezetője elmondta, hogy áprilisban megyénkben nyilvántartott 27.225 álláskereső 7,7%-kal volt kevesebb a márciusi adatnál. Katonáné Papp Ágnes, a JNSZ megyei Kormányhivatal Mun-

kavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatóságának munkaügyi igazgatóhelyettese, valamint Szabó Béla munkavédelmi igazgatóhelyettese a munkavédelmet és a munkaügyet érintő jogszabályváltozásról, és a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól tájékoztatták a vállalkozókat. Fogyasztóvédelmi elvárásokról és tapasztalatokról is esett szó dr. Szűcs Réka, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének jogi ügyintézője előadásában. Végezetül az élelmiszer-biztonsági felügyelet ellenőrzési gyakorlatának új kihívásairól hallhattunk dr. Széphalmi Éva, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának felügyeleti osztályvezetőjétől.

Remek a hangulatom Folytatás az 1. oldalról. A koncert után a közönség nagyobbik hányada átsétált a Kapitánykertbe, ahol a vállalkozó kedvű csemetéknek különböző ügyességi és észforgató próbákat kellett kiállniuk. A legbátrabbak megküzdhettek a rettenetesen félelmetes Kőgólemmel is, aki hatalmas (szivacs)öklével lesújtott az óvatlanokra. Szerencsére mindig a lovagi ruhába öltözött kis vitézek nyerték a csatát. Akik nem merészkedtek a gólem közelébe, különböző népi játékokban próbálhatták ki ügyességüket. Volt aki gólyalábon egyensúlyozott, ki hordón lovagolt, kötelet húzott vagy íjászkodott. A legkisebbeket kosárhinta röpítette körbe-körbe. Az alkotó kedvűek díszíthettek mézeskalácsot, készíthettek csődudát vagy fabrikálhattak nádtutajt. Az egyik játékforgalmazó sátrában (ahol néha az apukák többen voltak, mint a gyerekek) különböző ötletes logikai és építőjátékokat lehetett kipróbálni. Akik a színpad előtt maradtak, és bírták az üvegtető alá beszoruló hőséget,

az Ezeregy éjszaka meséit tekinthették meg az Óperenciás bábcsoport előadásában. A művészek botos és óriásbábos előadással varázsolták el a kicsiket. Sor került a Jász Tv szépségversenyének eredményhirdetésére is, ahol az összesen több mint 5000 szavazatot begyűjtő apróságok hazavihették nyereményeiket. Kora délután élményekkel és a kikönyörgött nyalókával, vattacukorral megrakodva térhettek haza vasárnapi ebédjükhöz a családok. Elégedetlenségre talán csak a szigeten felállított vurslit

A közbiztonság és a csillagok Május 29-én Baráth László képviselő a város közbiztonságáról és a csillagvizsgálóról fejtette ki véleményét a sajtó képviselői előtt. • sz. s. • Az első téma apropója a Városőrség megszűnése, amely a megváltozott körülmények miatt következett be. Részben a törvények határozottan szigorúbbá váltak. Másrészt a megyei főkapitányság akciócsoportokat küld Jászberény éjszakájába, lovas rendőröket a Neszűrbe. Ez jelentős változás. Ugyanakkor a képviselő meggyőződése szerint erős rendőrsége csak erős városnak lehet. Egy erős város rendeletalkotó képességével, végrehajtó hatalmával a közjót kell, hogy szolgálja. A KÖZ biztonsága érdekében pedig a nulla (zéró) toleranciát kell, hogy képviselje. Ezért a közéleti érdeklődéssel bíró embereknek véleménye szerint, stratégiát kell változtatni. Egy új taktika mentén használniuk kell meglévő lobbi erőiket, tudásukkal, képességükkel befolyásolniuk kell a helyi politikát. Nem manipulálni, hanem befolyásolni. És meg kell tanulni példát mutatni. Szolgálni a várost, a gyermekeink jövőjét.

Baráth László ezzel összhangban a Védelem Holding tulajdonosaként bejelentette, hogy éjszakai járőrözéseiket sűríteni fogják, és újraélesztik a korábban jól működő, a nap 24 órájában hívható segélyvonalukat (57/410-082). A másik témája felajánlás, amelyről szó szerint a következőket mondta: „A hír megdöbbentő, anyagi okokra hivatkozva (havi 25.000 Ft) Jászberény kultúrájáért felelős Nonprofit Kft-je kénytelen volt bezárni vagy időlegesen megszüntetni a könyvtárban működő csillagász szakkört. Egy olyan csoportról beszélünk, akik lassan országos hírnévre tesznek szert, és egy olyan szakkörvezetőről, aki a kapott pénz egy részét visszafordítja a szakkör üzemeltetésére, és akinek tanulói között találunk már a NASA-nak dolgozó fiatal csillagászt is. Ezért az Összefogás Jászberényért, Szövetség a Jászságért Egyesület úgy döntött, hogy 2012. júniusától 2012. decemberéig biztosítja a szakkör működéséhez szükséges anyagi feltételeket. Lehetőséget adva ezzel a városnak, hogy szerintünk hibás döntését kijavíthassa, akár pályázati pénzzel, akár egy átgondoltabb, racionálisabb pénzelosztással”.

üzemeltetőknek volt okuk, hiszen most nem volt náluk nagyüzem. Csak néhányan ültek be a dodgem kisautóiba, kevesen vonatoztak a minivasúton. A pónik is unottan legelésztek a Zagyvaparton. Nem kell mindig feltétlenül költekezésbe bocsátkozni ahhoz, hogy egy család jól érezze magát együtt. A gyerekeknek sokkal fontosabb az egymásra szánt idő, legyen az közös játék, beszélgetések, séta vagy akár kertészkedés apával, főzőcskézés anyával és nemcsak gyereknapon!

Hírek röviden Nagy Imre évforduló Június 15-én, pénteken 16 órakor a Nagy Imre Társaság Jászberényi Szervezete és a városi könyvtár közös megemlékezést szervez Nagy Imre halálának évfordulója alkalmából, melynek előadója dr. Sipos József, a Szegedi Tudományegyetem docense lesz. A Jobbik fóruma Június 15-én pénteken 18 órakor lakossági fórumot tart Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi alapszervezetének elnöke. Meghívott vendég Novák Előd, a párt országos alelnöke. Spirometriás Világnap Június 27-én, szerdán a Jászberényi Tüdőgondozó Intézetben is megrendezik a Spirometriás Világnapot. Ezen a napon az intézet beutaló és előjegyzés nélkül fogadja a jelentkezőket, és légzésfunkciós vizsgálatot végeznek. Az eseményt a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöksége is támogatja. Véradás Jászberényben Június 19. 9 órától 12 óráig Jászberény, Sportpálya u. 1., RUUKKI Orvosi rendelő


Város

2012. június 7.

Bővül a jászfényszarui Ipari Park Manapság rendkívüli esemény, amikor a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben gyárat építenek, új adóképes munkahelyeket teremtve. Ilyen ritka pillanatok egyike volt Jászfényszarun május utolsó napja is, ahol az Ipari Park legújabb üzemcsarnokának alapkőletételére került sor. • Gergely Csilla • A 23 éve Jászfényszarun működő Samsung Electronics Magyar Zrt. üzleti partnere és beszállítója az újonnan idetelepült cég, a Sangjin Micron Hungary Kft. Fő tevékenységük a fémmegmunkálás és precíziós fémalkatrészek gyártása. A koreai céget 1970-ben alapították, Szöulban. 1983 óta a Samsung beszállítója, 2006 júliusában települt Gödre. Új üzemük telephelyéül a jászfényszarui Ipari Parkot választották partnercégük közelében. A kilenc hó-

napos előkészítés után, idén januárban írták alá az adásvételi szerződést, majd elkészültek a tervek, és elindultak a munkálatok. Az épület alapja mintegy 4800 m2-en terül el, ahol várhatóan ősszel kezdik meg a termelést. Az ünnepélyes alapkőletételt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony nyitotta meg. Az egybegyűlteket Versegi László, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. ügyvezetője is köszöntötte. Felkonferálta dr. Becsey Zsolt miniszterelnöki megbízottat, aki kiemelte az esemény építő gazdasági szerepét a térségben. Nem pusztán az üzemcsarnok alapkőletételére került sor, hanem a leendő munkahelyek megalapozása is megtörtént. Az új cégek betelepülése mellett fontos, hogy együtt tudjanak működni a helyi kisvállalkozásokkal. Az ünnepi aktus fénypontjában dr. Becsey Zsolt, Kim Kyoung Soo és Lee Kyu Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, közösen helyezték le az időkapszulát és az alapkövet. A fémhengerben koreai és magyar nyelvű újságokat gyűjtöttek össze, melyek a nap történéseit közvetítik az utókor számára.

245 év krónikája • farkas • A jeles évfordulót ünneplő Lehel Vezér Gimnázium tetszetős, több mint kétszáz oldalas könyvet adott ki. Mintegy szép foglalatból elénk tárul a Jászapátin működő kisgimnázium, majd 1779től Jászberényben bontakozott ki egy olyan intézmény, amely szinte a kezdetektől rangot vívott ki magának. Fontos forrásanyagot tartalmaz, és jól megválogatott részletek tárják fel, hogy vált a gimnázium Pro Urbe díjas középiskolává. Megidézi a kiadvány az intézmény jeles tanáregyéniségeit, akik okkal írták be nevüket az intézmény csaknem két és fél évszázados törté-

netébe. Majd elérkeztünk a jelenbe, a szép eredményeket felmutató időszaka. Az egyik legtanulságosabb része a 217. oldalon olvasható, és jelentkezettek és a felvettek arányát tartalmazza 2007 és 2011 között. Kiderül, hogy említett években a jelentkezettek több kilencven százalékát felvették valamely felsőoktatási intézménybe. Az is kiderül a kötetből, hogy a gimnázium hosszú évek óta igazi közösséget alkot, és a tudományok művelése mellett a művészetek világában is tisztes helyet vívott ki magának. Kívánjuk, hogy továbbra is hasonlóképpen tevékenykedjenek a Jászság és hazánk érdekében.

Második otthonunk a Lehel Április 25-én ünnepelte a Lehel Vezér Gimnázium 245. születésnapját a jelenlegi és régi tanárok, dolgozók, diákok közössége a Déryné Művelődési Központban. Ezen alkalomból mutatták be az iskola elmúlt öt évét bemutató évkönyvet Krónika 2012. címmel. • Taczman Mária • Az ünnepség első felében három olyan tanár köszöntötte a nagymúltú intézményt, akik ültek vagy most is ülnek az igazgatói székben. Balogh János a több évtizeddel ezelőtti, előremutató, kezdeményezésekkel teli időszakba kalauzolta vissza a közönséget. Nagy András is felidézte pedagóguspályája kezdeteit, szólt a jövőről, a gimnáziumot fenntartó önkormányzat támogatásáról. Végül Antics István foglalta össze a „lehelesség” lényegét: minket a sárga falakhoz annak szellemisége köt; kötelez a szellemi munkába és alkotásba vetett hit. A műsor második felében a diákság mutatkozott be. Láthattunk egy március 15-i és október 23-i műsorból részleteket, amelyek készítési-alkotási folyamatára a szereplők reflektáltak. A gimnázium tehetséges zenészei is fel-

léptek zongora-, oboa- és vadászkürtdarabokkal és hallhattuk a leánykórust, valamint, az ötéves fennállását ünneplő férfikar repertoárját is Deméné Ilonka Gabriella vezetésével. Végül az iskola színjátszói az Örkény-centenárium alkalmából Egyperceseket hoztak elénk a színpadon. Az est háziasszonya, Forgó Katalin a nyugdíjas és jelenlegi pedagógusokat közös ünneplésre invitálta az ódon falak közé. Többször elhangzott az este folyamán, hogy azért jó ebben az intézményben tanulni, mert önálló gondolkodásra és véleménykifejtésre ösztönöz, segít eligazodni a világban, iránytűt mutat. Az öregdiák – jelen sorok írója –, aki szintén ezen falak között gondolkozott el először múltjáról, jelenéről és jött rá arra, hogy felelősséggel tartozik a jövőjéért; szívből jövő köszöntése szól az alma materhez, annak valamennyi dolgozójához és diákjához.

5. oldal

„Országaink, térségeink közös érdekeit fogja szolgálni.”

Török-magyar találkozó Május 25-én a jászberényi városvezetés újabb lépést tett nemzetközi kapcsolatainak bővítésére, amikor a magyarul jól beszélő török küldöttséget fogadta a Városházán. • g. cs. • A bemutatkozó látogatáson részt vettek a Török Nagykövetségről Evrim Demirci Soranlar és Fatma Seda Sevgi kereskedelmi attasé hölgyek, a TörökMagyar Üzletemberek Egyesületének elnöke, Osman Sahbaz, elnökségi tagok és üzletemberek különböző tevékenységi területről. A tárgyaláshoz csatlakozott egy török származású helyi vállalkozó is, aki már évek óta él Jászberényben. A vendégeket Szabó Tamás polgármester, Gedei József és Bohárné Bathó Rozália képviselők fogadták. Szabó Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és néhány gondolattal ismertette Jászberény és a

Jászság gazdasági múltját és jelenlegi helyzetét. Majd Fatma Seda Sevgi kereskedelmi tanácsadó tartott prezentációt országuk egyre erősödő gazdaságáról. A számok és adatok sűrűjéből érdemes kiemelni, hogy a 70 millió lakosú Törökországban tavaly 8,5 %-kal nőtt a gazdaság, és a foglalkoztatás aránya is egyre növekszik. Az inflációt régebben sárkánynak hívták, amit sikerült megszelídíteniük és 10%-ra visszaszorítani. A liberális ország kifelé nyitott, 1963 óta áll kapcsolatban az EU-val. Magyarország exportja jellemzően Németország orientált, de szándékában áll nyitni a kelet felé, és támogatja az EUhoz való csatlakozását – tolmácsolta

Jászkürt

álláspontját Szabó Tamás országgyűlési képviselő. A város ennek érdekében támogatja a helyi és az újonnan idetelepülő cégek közti kapcsolat kialakítását, és a párbeszéd elindítását. Néhány hónap múlva kerül a testület elé az a szabályrendszer, amely konkrétan tartalmazza a terhek csökkentésének mértékét, új vállalkozás betelepülése esetén.

Újság Jászberény város lapja

Hirdessen a város lapjában! Ezentúl a Jászkürt Újság a korábbi hathasábos hirdetési oldalak és az új, öthasábos szövegoldalak hirdetéseit egyaránt el tudja helyezni a megrendelő igénye szerint. A szövegoldalakon hirdetőink tapasztalata szerint különösen hatékony a hirdetés. Ezeken az oldalakon 1, 2, 3, 4, 5 hasábos hirdetés lehetséges, ahol egy hasáb 52,5 milliméter széles.

Gyakoribb méretek és listaárak szövegoldalon, öthasábos tördeléssel: 1x1 52,5x24 Nettó 3.000 Ft Bruttó 3.810 Ft. 1x2 52,5x52 Nettó 6.000 Ft Bruttó 7.620 Ft. 1x3 52,5x80 Nettó 9.000 Ft Bruttó 11.430 Ft. 1x4 52,5x108 Nettó 12.000 Ft Bruttó 15.240 Ft. 2x1 110x24 Nettó 6.000 Ft Bruttó 7.620 Ft. 2x2 110x52 Nettó 12.000 Ft Bruttó 15.240 Ft. 2x3 110x80 Nettó 18.000 Ft Bruttó 22.860 Ft. 2x4 110x108 Nettó 24.000 Ft Bruttó 30.780 Ft. 3x1 167,5x24 Nettó 9.000 Ft Bruttó 11.430 Ft. 3x2 167,5x52 Nettó 18.000 Ft Bruttó 22.860 Ft. 3x3 167,5x80 Nettó 27.000 Ft Bruttó 34.290 Ft. 3x4 167,7x108 Nettó 36.000 Ft Bruttó 45.720 Ft. Fél oldal 283x192,5 Nettó 115.000 Ft Bruttó 146.500 Ft. Egész oldal 283x410 Nettó 230.000 Ft Bruttó 293.000 Ft.

A szerkesztőség a korábbiaknál és a helyben megszokottnál alacsonyabb díjakkal számol, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakíthasson ki partnereivel. A kiszámíthatóságra és a tartós kapcsolatra alapozva alakítottuk ki könnyen áttekinthető kedvezményrendszerünket, amelyben egyetlen elem, a megjelenés gyakorisága szerepel. Már három – szerződésben vállalt – megjelenés esetén kedvezményes megjelenést biztosítunk. A kedvezmény sávosan bővül, és nem feltétele a közvetlenül egymást követő megjelenés.

Keressen bennünket, megtaláljuk az Önnek leginkább megfelelő keretes hirdetést vagy akár pr-megjelenési formát. Családi események hírelésében is állunk rendelkezésére. Nyitvatartás: hétfőn 10-15; kedden 10-17; pénteken 10-14

Elérhetőségek:

Jászberény, Fürdő utca 5-7.(a Malom mellett) berenyiujsag@gmail.com; +36 30 351 26 22


Szabadidő

6. oldal

2012. június 7.

A Hajta-mente értékei

Ayala és a bűnmegelőzés

Május 31-én Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tápió-Hajta Vidéke tájegységének vezetője tartott előadást a Jász Múzeumban A Hajta-mente természeti értékei címmel.

Ayala, azaz Illés István neve az 1990-es Humorfesztivál óta ismerős a nagyközönség számára. Azt azonban kevesebben tudják róla, hogy rendőrtisztként dolgozik a Közlekedésrendészeti Főosztályon, ahol baleset- és bűnmegelőzéssel foglalkozik. Május 29-én az Ifjúsági Házban tartotta az Olajág Jász Mozgássérültek Közhasznú Egyesülete szokásos rendezvényét, amelyre őt hívták meg előadónak.

• s. e. • Káprázatos természetfotóival illusztrált előadásában a Hajta-patak vidékére kalauzolta el közönségét, mely Jászság és Tápió-vidék között terül el, így mindkét terület lakói sajátjuknak érzik azt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Hajtavidék valójában egy sokkal nagyobb terület, mint amit Jászberényben e néven ismernek. A tájegység rendkívül gazdag természeti értékekben, különleges növénytársulásokban, ritka és védett növény- illetve állatfajokban. Előadása fele körül járva meg is jegyezte: „Próbálom korlátozni a »legritkább«, »legveszélyeztetettebb« szavak használatát, de egyszerűen nem lehet, annyi országos szinten is ritkaságszámba menő faj él itt!” De

nemcsak természeti értékekben gazdag e terület: kultúrtörténeti szempontból is érdekes. Régi uradalmi arborétum, egy középkori határhalom, de még szarmata sírok is találhatóak itt. Előadása végén a Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi tevékenységét mutatta be. Feladataik közé tartozik a madarak gyűrűzése, illetve a költőládák és odúk kihelyezése, s a természeti értékek feletti őrködés is, természetkárosítás esetén az intézkedés, valamint a területek karbantartása. Szintén az ő dolguk a legelőterületek hasznosítása, illetve a minden tavasszal Farmos határában megrendezett békamentő akció. Az egyórás előadás a közönség soraiból érkező kérdésekre adott válaszokkal zárult.

• Sándor Eliza • Ayala a körültekintő közlekedésről, majd a bűnmegelőzési módszerekről beszélt részletesebben. Arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy mindenkinek tudatosan ki kell alakítania bizonyos reflexeket önmaguk védelmére. Az embernek bármikor kitéphetik a kezéből a táskáját az utcán, vagy más módon meglophatják, s ezekre előre fel kell készülni. Beszélt arról is, hogyan védekezhetünk a különböző szélhámos módszerek ellen, melyeknek gyakran idős emberek esnek áldozatul. Amennyiben valaki becsenget, vagy az utcán megállít minket, és arra hivatkozik, hogy az önkormányzattól jött, vagy szociális munkás, s valamilyen segélyt vagy nyereményt helyez kilátásba, legyen gyanús – még ha mégoly bizalomgerjesztő külsővel rendelkezik is az illető. Minden esetben kérjünk igazolást. Ha

tisztességes a szándéka, nem fog emiatt megsértődni, azonnal fel tudja azt mutatni. Ha emiatt háborog, valószínűleg csaló. Azonban vigyázzunk ezzel is: sok szélhámos már felkészült ilyen kérésre, és hamis igazolást mutat fel. Vigyázzunk, mire adunk ki pénzt! Sok esetben a csalók a megtévesztett áldozat érzelmeire apellálnak: egy nemes célra hivatkoznak, de volt olyan is, aki azzal a történettel állt elő, hogy a megtéveszteni kívánt személy rokonát baleset érte, s a megmentéséhez lenne szükség gyorsan némi pénzre. Azonban az eset fordítottja is létezik, amikor maga a csaló kínál fel pénzt, s ugyan ki ne szeretne kapni 50 000 Ft-ot? Az megtévesztett áldozatnak mindösszesen egy papírt kellett aláírnia, s már kézhez is kapta az összeget. Ez a papír azonban a lakása adásvételi szerződése is lehet. Végül egy humoros anekdotával illusztrálta az egyéni leleményesség

hasznosságát. Gobbi Hildának volt egy nyaralója Leányfalun, amit rendszeresen feltörtek. Egyszer úgy döntött, ír egy levelet a betörőnek. „Tisztelt behatoló! Nagyon nagy tisztelettel megkérem, ha már bejött, vigye, ami kell, csak ne törjön-zúzzon, ne forgassa fel a lakást. Sőt, tessék, itt a bárszekrény kulcsa is, igyon, amennyi jólesik, csak vigyázzon a berendezésre.” A betörő megörült ennek, s el is kezdett iszogatni. A rendőrök másnap rátaláltak, mert az italok nagy mennyiségű altatót tartalmaztak. Komoly hangvételű előadása után könnyedebb vizekre evezett, megmutatva „humorista énjét” is, melynek keretében emlékezetes figurákat elevenített fel, s előkerültek az elmaradhatatlan anyóspoénok is. A közönségtől végül ezekkel a szavakkal búcsúzott: „Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra, és ha baj van, hívják a hatóságokat!”

Negyedszázada szépítik a várost • f. f. •

Lepkeszúnyog, klímaváltozás Érkezett a hír, hogy új rovarféleség fenyegeti kishazánkat. Jelenleg is útonútfélen harsogja a média apokaliptikus felvezetések közepette ennek a kis vérszívónak az „irtózatos” tetteit. Mi is történt valójában? Néhány hónapja megjelent Magyarországon egy, még ez idáig nem létező szúnyogfajta, a lepkeszúnyog. Ez a méretében a hazai, már ismert szúnyogfajtáktól lényegesen kisebb rovar hangtalan, nesztelen és az ember gyakorlatilag nem is érzékeli a csípésüket. Ami még csak a kisebbik probléma lenne, de egy eleddig nálunk még ismeretlen betegséget, ún. Leishmaniat okozhat, ami először lázzal és hasmenéssel jár, később azonban fekélyek keletkeznek a bőrön, és a későbbiek során a belső szervek is károsodhatnak. A kezelése évekig is elhúzódhat. A legveszélyeztetettebb korosztály a 6 éves kor alattiak, mivel a fiatal szervezet immunrendszere még nem alakult ki véglegesen. Jelenleg azonban csípéseket csak hűséges négylábúinkon, a kutyákon észleltek hazánkban Baranya és Somogy megyében. Eddig a sajtóhírek. Nem eszik azonban ilyen forrón a kását. A lepkeszúnyog a humánszférában Magyarországon eddig még nem okozott megbetegedést, habár a szenzációra éhes média ezt már nagyon hiányolja. Emlékezzünk csak, hogy nemrég még a madárinfluenzával riogattak, az idei évben, úgy látszik, a lepkeszúnyog lesz az ügyeletes „mumus”. Akkoriban a védőoltás volt a „sláger”, idén a szúnyogirtó „kütyük”-nek lesz nagy keletje az e témát napirenden

tartó sajtóorgánumoknak. Én személy szerint jobban tartok a postásunk által kézbesített „sárga csekkektől”, mint attól, hogy lepkeszúnyog csípésétől kapok fertőzést. A jelenleg Magyarországon honos szúnyogfajták is terjesztenek különféle fertőzéseket, okoznak megbetegedéseket. Fokozott félelemre jelen esetben sincs okunk. Ez a szúnyogfajta, a lepkeszúnyog valamennyi Földközi-tengeri országban elterjedt fajta, mégsem kongatják a vészharangot. Különösebb védekezési technikákra nekünk sincs szükségünk, mivel a hagyományos szúnyogriasztók alkalmasak a rovar távoltartására, irtására. A szakemberek is a megelőzést javasolják, nem a felesleges pánikkeltést. Azonban egy ilyen új rovarfajta megjelenése mindig emlékeztet bennünket a klíma változására, az éghajlati övek eltolódására, és ez az, amitől igazán félnünk kellene és nem a lepkeszúnyog, amely nem ismeri az országhatárokat, csak élni akar és követni azt az éghajlati zónát, amelyben megvannak megélhetésének, szaporodásának feltételei. Nekünk inkább a környezetkárosító, klímaváltozást előidéző magatartásunktól kellene tartanunk és nem ettől a „paránytól”. Szórád Sándor ökológus

Május 25-én tartotta éves közgyűlését a Városvédő és Szépítő Egyesület a Jász Múzeumban. Bolla János, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és bejelentette, hogy a beszámolók után választásra is sor kerül. Dr. H. Bathó Edit, az egyesület titkára számolt be a 2011-es évi tevékenységről. Hangsúlyozta, hogy a szervezet az értékőrzést, az értékmentést tekintette feladatának kezdettől fogva. 2011 februárjában szerény érdeklődés mellett, szolid eleganciával rendezték meg a jász bált, amelynek bevételét a főtemplom tornyának a megvilágítására fordították. Március 15-ét a szokásos módon ünnepelték. Részt vettek a városi rendezvényen, majd a Fehértói temetőben a honvéd emlékműnél tartottak megemlékezést, amelynek során a Jászsági Hagyományőrző Egyesület tagjai adtak emlékműsort. A város napján, április 3-án részesei voltak az ünnepségsorozatnak, és koszorút helyeztek el a 48-as domborművön. Május 6-án a Jászsági

Hagyományőrző Egyesület felidézte a jászok történetének sorsdöntő eseményét, a redemptiot. Dr. H. Bathó Edit álmodta meg azt a történelmi tablót, amely idézte az emlékezetes fordulópont szellemét, tényszerűen, mégis szívhez szólóan. Megemlékeztek Vásárhelyi István természetkutatóról is. Emlékplakettet kapott Rigó András és Weiszmüller Imre. Az év kiemelkedő eseménye volt a városvédők ifjúsági tábora. Fiúk, leányok padokat festettek, így varázsolták őket újjá Bugyi Gábor vezetésével. Déryné emlékplakettet az idén Réz Lóránt és Péterné Varga Erzsébet tanárnő vehette át. Október 6-án Antics István igazgató mondott emlékezetes beszédet. Faragó László és Hortiné dr. Bathó Edit munkája révén 2011ben is megjelent a Berényi Kármentő városvédő újság. Ezt követően az előadó felsorolta a város ez évi kitüntetettjeit, gratulált és további eredményes munkálkodást kívánt nekik. Bolla János elnök az ez évi feladatokat, terveket ismertette. Kiemelte a Rákóczi emléktábla és a Rákóczi fák

A tánc szavai Tímár Sándor 1974-ben készült Jászsági táncok című koreográfiájának vetítésével kezdődött előző lapzártánk után Szűcsné Urbán Mária táncpedagógus, néprajzkutató előadása a Jász Múzeumban. • Kárpáti Márta • A Múzeumi esték rendezvénysorozat résztvevői ezúttal a Jászság tánchagyományairól hallhattak fotókkal, filmekkel, élő táncprodukcióval prezentált előadást. Szűcsné Marika beszámolója szerint nehéz feladatra vállalkozik a néptánckutató itt a Jászságban, hiszen rendkívül kevés anyag áll rendelkezésre. Az elismert folklórkutatók ugyanis nem tartották érdekesnek a jász kultúrát, sokáig azt sem voltak hajlandók elismerni, hogy létezik saját viseletünk, táncunk, vannak csak ránk jellemző hagyományaink. Sajnos mára az adatközlők szinte teljesen elfogytak, így jegyzőkönyvekből, hangfelvételekből,

némafilmekből(!) próbálnak a helyi kutatók következtetni tánchagyományainkra. A tánc szerepe eleink életében, csakúgy, mint napjainkban, a szórakozás, társas érintkezés az ismerkedés. Léteztek hagyományos és polgári táncalkalmak. Az előbbi kategóriába tartozik a nálunk pendzsomnak nevezett engedély nélküli házi táncmulatság. Ilyenkor a tanya előtti gyepen vagy az istállóban folyt a sokszor tréfával, legényjátékokkal tűzdelt lassú és friss csárdás, kanásztánc, seprűtánc vagy a jászsági oláhos. Családi eseményekhez, naptári ünnepekhez, munkához fűződő alkalmakkor szintén táncolt a jász ember. Az összejövetelt citera, harmonika, duda és vonósbanda kísérte zenével. Bálokat az 1870-es évektől tar-

gondozásának jelentőségét. Ebben fontos szerep jutott a Magyarország felfedezőinek is. Szó esett május 6-án rendezett színvonalas megemlékezésről, valamint arról, hogy a megyei vezetés a jászkunok emléknapjává nyilvánította a redemptio szentesítésének napját. Majd ismertette a 23. Jász bál tanulságait. Aláhúzta, hogy a továbbiakban más-más településen rendezik meg a hagyományos eseményt. Jövőre Jászapáti fogadja a rendezvény résztvevőit, azt követően pedig Jászfényszaru. Lezajlott a Vásárhelyi megemlékezés a Gróf Apponyi Albert Általános Iskolánál. Feladatként jelölte meg az időjósló szentek szobrának és környékének rendben tartását. Jó lenne felfrissíteni a török-magyar emlékmű feliratát is, mert szinte olvashatatlan. A nyári ifjúsági tábort az idén június 25-29-ig rendezik meg. Majd választás következett. Gazsi Istvánné helyére Tiborcz Zoltánnét választották meg könyvelőnek. Tiborcz Zoltánné helyét pedig az ellenőrző bizottságban Lantos Tiborné vette át.

tottak Jászberényben. Az első Jász Bált, mely már akkor is jótékonysági alapú volt, 1922-ben rendezték. Napjainkban a néptánc színpadra állítva tud továbbélni. A jász hagyományokat bemutató Bartók a Jászságban és a legfrissebb, A jászsági bíró udvarában című koreográfiák a kutatásoknak köszönhetően mind viseletben, mind táncban hűbb képet tükröznek dédszüleink kultúrájából, mint a kezdeti színpadi művek. Az előadás egyik hallgatója felvetette, hogy a nagyhírű Jászság Népi Együttesnek a mai napig nincs saját népi zenekara. Megtudhattuk, hogy a kérdés foglalkoztatja az együttest is, de egyelőre nehézségekbe ütközik létrehozása. A táncról maga a tánc tud legtöbbet mondani – zárta szavait Szűcsné Urbán Mária. Ezért végezetül három kiváló táncos előadásában jászsági táncokból kapott ízelítőt a közönség.


Ajánló

2012. június 7.

Stand up-movie Badár módra Egyesek betanult szövegeket mondanak fel, mások improvizálnak. Badár Sándor utóbbiak közé tartozik. A humorista úgy véli, bőven akad mesélnivalója, hisz életének számos olyan pillanata van, amit érdemes másokkal megosztania. Ilyen lenne tavalyi részvétele a Budapest-Bamako Rally-n, amelyről Magyarok menni Bamako címmel film is készült. Ezt vetítették le péntek esti stand-up műsora után a Lehel Film-Színházban.

• Gurzó K. Enikő • Badár Sándor Jászberényben született, de még négy éves sem volt, amikor édesanyja úgy döntött, vissza kell költözniük Szentesre, ahonnan elszármaztak. A közismert humorista így a gimnáziumot is ott végezte, s bár emlékei szerint soha semmi nem történt a Békés megyei kisvárosban, sőt, a párt még a diákszíntársulatuk bemutatóit is betiltotta, a Kurca menti puritán település fontos állomása életének. A fiatalok, többek között ő is, Bácskai Miska bácsi köré tömörültek, szabadelvű, lázadó csapatot alkottak. Szórakozni a moziba jártak, mert csak oda lehetett, és fogadásból két éven át minden nap minden filmet megnéztek.

Mégsem színész, inkább tanár szeretett volna lenni. De mivel a felvételi évében négyszázan jelentkeztek a meghirdetett 20 helyre, beállt vasutasnak. Kezdetben bakterként dolgozott, majd szakképesítést szerzett, forgalomirányító lett. A MÁV-nál eltöltött 12 évet az tette emberivé és feledhetetlenné számára, hogy a munkatársak a nap bármely szakában képesek és hajlandók voltak megnevettetni egymást. Amit modern életünkből leginkább hiányol, az épp a közösségi élmény, az a közvetlenség, amit vasutasként tapasztalt meg, illetve gyermekként a kályhacsőszerű szentesi moziban. Mint mondta, a filmnézés mára magányos műfajjá vált. Amikor kitalálta a standup-mozit, arra gondolt: azok, akik néha elmen-

nek egy-egy dumaszínházi előadásra, a stand-up segítségével talán a vászon elé is becsalogathatók, így a mozizás idővel visszakaphatná régi fényét. A 2011. esztendő ennek az elgondolásnak köszönhetően vált a standupmozi születésének évévé. Az ötlet akkor merült fel, amikor Badár két társával, Kőváry Barna rallyversenyzővel és Pataki Ádám operatőrrel autóba ült, és nekivágott a Budapest-Bamako Rallynak. Számukra a táv teljesítése volt az elsődleges, jóllehet már a felkészülés során megbeszélték, hogy kamerájukkal a teljes kalandot rögzítik, hazatérésüket követően pedig megfilmesítik a történetet. Alig három hónappal később road-movie-juk, a Magyarok menni Bamako bekerült a 42. Magyar Filmszemle programjába. A seregszemlén dokumentumfilmként kezelt alkotásukat a jászberényi közönség Badár Sándor stand-up comedy-ját követően nézhette meg. A vastapssal jutalmazott produkció sikerébe minden bizonnyal besegített, hogy az útifilmnek nincs narrátora, sem felirata, mert a kiváló felvételek magukért beszélnek. Megörökítik például azt, hogy a sivatagban a fény helyét pillanatok alatt veszi át a sötétség, a földek aknákat rejtenek, a gyermekek éheznek, de szeretnek, a felnőttek pedig már annak is örülnek, ha van egy fájuk, mert a fa árnyékot ad, tehát életet. Ezek a megfigyelések avatják a Magyarok menni Bamakót olyan filmé, amelyben a néző 72 percig ül a stáb mellett a terepjáróban, s ez idő alatt teszi meg azt a 10 ezer kilométert a térben és 3 ezer esztendőt az időben, amellyel a huszadikként célba érő magyarok 2011-ben küzdöttek meg.

7. oldal

Programajánlatunk IV. Jászberényi Könyves Csütörtök Június 7-én ismét Könyves Csütörtök! 10 órától a Co-op Átriumában értékes programokkal várják az érdeklődőket a városi könyvtárban, ahol a nap folyamán rendhagyó irodalomórán vehetnek részt az érdeklődők Kassovitz Lászlóval, míg a felső tagozatosak játékos akadályversenyen próbálhatják ki ügyességüket. Az író-olvasó találkozó vendégei Csepeli György, Murányi István és Prazsák Gergő szerzőtriász, Kiss Erika, az L. Murányi László és Gelei József szerzőpáros, valamint a L'art pour l'art Társulat tagja, Dolák-Saly Róbert lesz. Velkeiné Pócz Ilona kiállítás megnyitója Június 7-én csütörtökön 17 órakor várják az érdeklődőket a Jász Múzeumba, Velkeiné Pócz Ilona Színek – Utak című kiállításának megnyitójára. Sikeres jászok – a Jászok Egyesületének rendezvénye Június 7-én csütörtökön 17 órakor tartja a Jászok Egyesülete sikeres jászok sorozatának következő rendezvényét a Pest megyei Megyeházán (Budapest, V., Városház u. 7. II./245.), melynek vendége Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke lesz. Filmklub Június 7-én csütörtökön 18 órakor a Jézus Neve Plébánia mindenkit szeretettel vár a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola ebédlőjében, a Kóristák című filmdráma vetítésére. Könyvbemutató Június 8-án pénteken 16 órakor mutatják be Földi József kutató könyvét Családnevek Jászárokszálláson a XVI. század közepétől a XX. század elejéig címmel a jászárokszállási Petőfi Művelődési Házban. Könyvbemutató az Európa klubban Június 14-én, csütörtökön 17.30-kor A Kisiklott forradalom című tanulmánykötetet Lakner Zoltán politológus és a kiadó József Attila Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szekeres Imre mutatja be a Déryné rendezvényközpont Déryné termében. Múzeumok Éjszakája Június 15-én pénteken 16 órától egészen éjfélig szervezi a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria színes program kavalkádját kicsiknek és nagyoknak, a Gyöngyösi úti múzeumban. A részletes műsorról a www.hamzamuzeum.hu weboldalról tájékozódhatnak. Boszorkányok a Jász Múzeumban Június 16-án szombaton 18 órától a Jász Múzeum és a Városháza közös udvarán felállított színpadon várják az érdeklődőket a tematikus estén Tüzes Sziget Június 16-án éjfélkor kezdődik a látványos tűzugrás és tűztánc a Zagyva Banda kíséretében.


Sport/Ügyeletek

8. oldal

A Jász Trió TV műsora Június 7. (Csütörtök) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-17.30 Képújság 17.00-18.30 Mindentudás Egyeteme 18.30-19.00 Épí-tech 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Berényi Hírmondó 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-23.00 Berényi Hírmondó Június 8. (Péntek) 06.00-08.00 Berényi Hírmondó 08.00-09.30 Újvilági Portré 09.00-18.30 Képújság 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.30 Fényszaruról jelentjük 20.30-21.30 Berényi Hírmondó 21.30-22.00 Rock magazin 22.00-23.00 Fényszaruról jelentjük Június 9. (Szombat) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.30 Fényszaruról jelentjük 08.30-09.00 Kulturális magazin 09.00-10.00 Berényi Hírmondó 10.00-16.00 Képújság 16.00-16.30 Kulturális magazin 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Apáti Hírmondó 21.00-21.30 Rock magazin 21.30-22.00 Klip Mix 22.00-22.30 Fényszaruról jelentjük Június 10. (Vasárnap) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-09.00 Fényszaruról jelentjük 09.00-10.00 Kulturális magazin 10.00-10.30 Értékőrző 10.30-16.00 Képújság 16.00-16.30 Értékőrző 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kulturális magazin 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-20.30 Kulturális magazin 20.30-21.00 Értékőrző 21.00-21.30 Rock magazin Június 11. (Hétfő) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Kulturális magazin 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-18.30 Képújság 18.30-19.00 Épí-tech 19.00-20.00 Berényi Pillanatok 21.00-21.30 Rock magazin 21.30-22.30 Berényi Hírmondó Június 12. (Kedd)

06.00-07.30 Berényi Pillanatok 07.30-08.00 Épí-tech 08.00-08.30 Kulturális magazin 08.30-18.00 Képújság 18.00-19.00 Újvilági Portré 19.00-20.00 Mindentudás Egyeteme 20.00-20.30 Épí-tech 20.30-21.00 Klip Mix 21.00-22.30 Berényi Pillanatok Június 13. (Szerda) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-18.00 Képújság 15.00-18.00 Jászberény Város Képviselő-testületének soros ülése ÉLŐBEN 18.00-19.00 Kívánság Batyu 19.00-20.30 Apáti Hírmondó 20.30-21.00 Értékőrző 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-22.30 Apáti Hírmondó Június 14. (Csütörtök) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-17.30 Képújság 17.30-18.30 Mindentudás Egyeteme 18.30-19.00 Értékőrző 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Berényi Hírmondó 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-23.00 Berényi Hírmondó Június 15. (Péntek) 06.00-08.00 Berényi Hírmondó 08.00-09.30 Újvilági Portré 09.00-18.30 Képújság 18.30-19.00 Kultusz 19.00-20.30 Fényszaruról jelentjük 20.30-21.30 Berényi Hírmondó 21.30-0.00 Jászberény Város Képviselő-testületének soros ülése felvételről Június 16. (Szombat) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.30 Fényszaruról jelentjük 08.30-09.00 Kultusz 09.00-10.00 Berényi Hírmondó 10.00-14.00 Jászberény Város Képviselő-testületének soros ülése felvételről 14.00-16.00 Képújság 16.00-16.30 Kultusz 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kultusz 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-21.00 Apáti Hírmondó 21.00-21.30 Rock magazin 21.30-22.00 Klip Mix 22.00-22.30 Fényszaruról jelentjük

Június 17. (Vasárnap) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-09.00 Fényszaruról jelentjük 09.00-10.00 Kultusz 10.00-10.30 Értékőrző 10.30-16.00 Képújság 16.00-16.30 Értékőrző 16.30-17.30 Berényi Hírmondó 17.30-18.30 Kívánság Batyu 18.30-19.00 Kultusz 19.00-20.00 Berényi Hírmondó 20.00-20.30 Kultusz 20.30-21.00 Értékőrző 21.00-21.30 Rock magazin Június 18. (Hétfő) 06.00-07.00 Berényi Hírmondó 07.00-08.00 Kultusz 08.00-08.30 Értékőrző 08.30-18.30 Képújság 18.30-19.00 Épí-tech 19.00-20.30 Berényi Pillanatok 20.30-21.00 Berényi Pillanatok 21.00-21.30 Rock magazin 21.30-22.30 Berényi Hírmondó Június 19. (Kedd) 06.00-07.30 Berényi Pillanatok 07.30-08.00 Épí-tech 08.00-08.30 Kultusz 08.30-18.00 Képújság 18.00-19.00 Újvilági Portré 19.00-19.30 DÖNTÉS UTÁN 19.30-20.30 Mindentudás Egyeteme 20.30-21.00 Épí-tech 21.00-22.30 Berényi Pillanatok Június 20. (Szerda) 06.00-08.00 Apáti Hírmondó 08.00-08.30 DÖNTÉS UTÁN 08.30-18.00 Képújság 18.00-19.00 Kívánság Batyu 19.00-20.30 Apáti Hírmondó 20.30-21.00 DÖNTÉS UTÁN 21.00-22.00 Kívánság Batyu 22.00-22.30 Apáti Hírmondó Heti ajánlatunk: Berényi Hírmondó Csütörtökön 19 órától A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Műsorainkat megnézheti a www.jttv.hu weboldalon is! Bővebb információ a képújságban és a Teletext 300. oldalán! Lájkold facebook oldalunkat! Www. facebook.com/jasztriotv Műsorunkkal kapcsolatban hívja az (57) 655-555-ös telefonszámot, vagy küldjön e-mailt az info@ triomedia.hu címre.

2012. június 7.

Ezüstérmes a H-Generál

Az asztalitenisz NB I Keleti csoportjában végül is ezüstérmet szerzett a H Generál Jászberény, miután vereséget szenvedett az UNIVER Kecskemét csapatától. Ez a vereség nem éppen sportszerű körülmények között következett be, a vendégek látván, hogy kiesésre állnak, beállították a magyar női és férfiválogatott szövetségi kapitányát, azaz Harczi Zsoltot és Téglás Pétert. Persze tehették, mert náluk vannak leigazolva, csak a dolog pikantériája, hogy most először álltak asztalok mellé a tavaszi menetelés során. Ami a két játékos részéről teljesen természetes Ők tették a dolgukat, játszottak, viszont az UNIVER vezetése „levizsgázott” sportszerűségből. Nehezítette még a berényi fiúk

helyzetét az is, hogy Harasztovics László nem tudott csapata rendelkezésére állni külföldi munkája miatt. Ennek ellenére a meccs nem kezdődött rosszul, a párosak után 1:1-re állt a találkozó. Majd fej-fej mellett haladtak a csapatok 5-5ig. Sőt 6-5-re is a H Generál vezetett, ám itt megtorpantak a fiúk. Becsülettel harcoltak ugyan, de Harcziékkal nem bírtak, és vereséget szenvedtek: H-Generál Jászberény – UNIVER Kecskemét 6-12 A H-Generál pontjait: Nagy Balázs 2, Bartus Csaba 2, Nagy Sándor 1 és a Nagy B. – Bartus páros szerezték. A bajnokságot a Keleti csoportban Nyírbátor nyerte, 2. H-Generál Jászberény, 3. pedig a Szeged együttese lett.

Sportesemények • Kispályás foci június 9-én és 17-én 13 órától. Színhely: műfüves labdarúgópálya • Amerikai futball június 9-én 15 órától, Jászberény Wolverines – Budapest Titans Színhely: JVVZrt. Állatkert melletti futballpálya • Megyei tenisz csapatbajnokság június 10-én 9 órától Coop-Star Jászberény – Martfű Színhely: Coop-Star pálya, Szelei út • Horgászverseny június 17-én Színhely: Vasas Horgásztó • Labdarúgó NB III. június 16-án 17 óra Jánoshida – Gyula Színhely: Jászberény, városi stadion.

Földi Sándor lesz a JKSE edzője

Taekwondo

Ügyeletek Gyógyszertárak

június 15. péntek Mérleg Gyógyszertár június 7. csütörtök június 16. szombat Zöldkereszt Elixír Gyógyszertár Gyógyszertár a TESCO-ban Jb. Gyöngyösi út 44. június 17. vasárnap Tel.: 413-382 Thököly Gyógyszertár június 8. péntek Szentháromság Gyógy- június 18. hétfő Kőhíd Gyógyszertár szertár Jb. Lehel vezér tér 14. Jb., Hold u. 2. Tel.: 411-181 Tel.: 502-635 június 19. kedd június 9. szombat Zöldkereszt Gyógyszertár Mérleg Gyógyszertár június 20. szerda Jb. Bercsényi út 10. Szentháromság Tel.: 410-834 Gyógyszertár június 10. vasárnap június 21. csütörtök Mérleg Gyógyszertár Elixír Gyógyszertár június 11. hétfő a TESCO-ban Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban június 12. kedd Központi felnőtt Thököly Gyógyszertár és gyermekorvosi Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 június 13. szerda Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel.: 502-655 június 14. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368

Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304

Fogászati ügyelet

Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. (tel: 56/210130) szám alatti rendelőben. Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Ljubljanában is bizonyítottak A Jászberényi SE Kondor ITF TaekwonDo Szakosztályának karatékái, május végén számukra új helyszínen Szlovéniában, Ljubljanában léptek tatamira. Úgy látszik, az ismeretlen környezet nem jelentett számukra hátrányt, hiszen a X. Nemzetközi Kupáról 10 érmet hoztak haza Jászberénybe. A nemzetközi versenyen 5 ország (Szlovénia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Ausztria és Magyarország) 18 klubjának 169 versenyzője mérte össze tudását formagyakorlat és küzdelem kategóriában. Eperjesi Nándor hét tanítványát vitte magával, akik nagyszerűen helytálltak és 6 arany, 2 ezüst illetve 2 bronzéremmel szaporították

gyűjteményüket, az alábbiak szerint: Felnőttek: Soós László: formagyakorlat: 1. hely és -71 kg küzdelem: 3. hely Benedek Noémi: formagyakorlat: 1. hely és +75 kg küzdelem: 2. hely Lakatos Norbert: formagyakorlat:1. hely Ifjúságiak: Kovács Máté: formagyakorlat: 1. hely és +75 kg küzdelem: 1. hely Bálint Zoltán: formagyakorlat: 2. Hely és -69 kg küzdelem: 3. hely Serdülő: Horváth Kornél: +55 kg küzdelem 1. hely Eperjesi Nándor és a tanítványok a hétvégén sem pihennek, június 9 és 10én, Csehországban Znojmo városában - szintén - nemzetközi kupán lépnek majd a küzdőtérre.

Állatorvosi ügyelet

június 9-10. I. körzet: Dr. Dunay Miklós ügyelet: Tel.: 06-20-977-7795 Jb. Thököly út 13. II.körzet: Dr. Pesti Béla Hétköznap: Tel.: 06-30-391-1752 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ június 16-17. 221-304. I. körzet: Dr. Nagy Zoltán Hétvégén, pihenő- és Tel.: 06-30-315-4144 ünnepnap: II. körzet: Dr. Szántó László 8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 06-30-386-2441 Tel.: 0656/ 221-304

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti lapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: 36/30/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor Fotó: Sárközi János; Tördelés: boommédia Kft. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Email: jaszkurtujsag@gmail.com, Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt. Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse Megjelenik kéthetente csütörtökön.

Olvassa a város lapját!

Tóth Helga bronzérmes Antwerpenben rendezték az elmúlt hétvégén a kyokushin Európa-bajnokságot 29 ország részvételével, ahol Jászberényt a Yakuzák SE három karatékája – Szabó Zsófi, Tóth Helga felnőtt, míg Csikós Niki junior korosztályban – képviselte. Sajnos Csikós Niki az első körben kiesett, litván ellenfele két fejrúgással nyerte meg ellene a küzdelmet. Szabó Zsófi pedig kilenc perc után megosztott bírói döntéssel kapott ki bolgár ellenfelétől. Tóth Helga viszont nagyszerűen kezdett, az első küzdelmét egy

spanyol lány ellen, a másodikat pedig holland ellenfele ellen KO-val nyerte meg. Így az elődöntőben, az ötszörös Eb-győztes litván lány várt rá. Helga nem ijedt meg a sokszoros bajnoktól, hét percig derekasan küzdött, de végül is győzött a rutin. Így élete első felnőtt Európa-bajnokságán bronzérmes lett. A magyarok összesített eredménye: Rózsa Gábor Európa-bajnok (negyedszer) Körmöndi Lídia és Szepesi Csenge ezüst, míg Tóth Helga és Ábrahám Edit bronzérmet szerzett a kontinens viadalon. Gratulálunk Helgának!

A kosárlabda-bajnokságban ősszel kezdődik majd csak a pontvadászat. A játékosok, edzők nyári pihenőjüket töltik, ám a klubvezetők már kezdik építeni a „jövő csapatát”. Természetesen így van ez városunk kosárlabda gárdájánál is. Lehetett már hallani néhány játékos megtartásáról, ill. távozásáról, de ezek mind csak a „zuhanyhíradóból” érkező hírek voltak. Viszont az új vezetőedző kiléte hétfőn este napvilágot látott: Földi Sándor érkezik városunkba. Földi személye nem ismeretlen a kosárlabdázás világában, nagyon sikeres évek állnak mögötte. Főleg a női bajnokságban alkotott maradandót, de férficsapatokkal is nyert már bajnoki címet. Földi Sándor Pécsről – legutóbb ott volt szakmai vezető – érkezik Jászberénybe és 1+1 évre kötelezi el magát a Jászság fővárosának kosárlabdacsapatánál. A tervek szerint az első évben vezetőedzőként dolgozik majd, segítője – amolyan menedzser típusú másodedzőként – Horváth Balázs lesz. A második évben megcserélik a pozíciót, Horváth lesz a vezetőedző, Földi pedig a szakmai stáb irányítója. Nagy József, a JKSE elnöke elmondta, hogy szóban már megállapodtak, de rövid időn belül írásban is rögzítik a vezetőedző szerződését.

Amerikai futball

Toborzás és záróforduló Június 8-án pénteken 17.30-tól, a Jászberény Wolverines amerikai futball csapata Játékos toborzót (Tryout) tart az állatkert melletti focipályán. Akár már tíz éves kortól és természetesen testalkattól függetlenül bárki jelentkezhet, hiszen az amerikai futballban ötventől százötven kilogramig bárki megtalálhatja a helyét. Másnap, szombaton bajnokságzáró forduló lesz, ahol a rájátszásba jutás a cél.

Új évf. 6. szám  

2012. június 7.

Advertisement