Page 1

Suba doktor keresztényi érdemei Suba György hitéletről, elhivatottságról, közösségteremtő munkáról vallott.

Minden akadályt leküzdeni

Új állomáshoz érkezett a gyűjtemény

Farkas Ricsi és családja tíz éve nap mint nap megvívja harcát az alattomos betegséggel.

Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából nyílt kiállítás a Szolnoki Galériában.

Cikk a 4. oldalon

Írás a 7. oldalon

Interjú a 3. oldalon

Jászkürt Új folyam 2. év 36. szám (XXV./36.)

Segítő kezek az időseknek Jászberény is csatlakozott a „Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért értékteremtő közfoglalkoztatással, közösségi szolgálattal és önkéntes tevékenységgel” országos mintaprogramhoz. A kezdeményezésről Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos hétfőn a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatót. • kárpáti • A program a nyolcvan év feletti saját otthonaikban élő idős embertársainknak nyújt segítő kezet. Az Európai Unióban megszűnt a klasszikus gondozói kapacitás. Jászberényben 1300 nyolcvan év feletti idős él, közülük hetvennégyen várakoznak intézményi elhelyezésre. A házi gondozásban a létszám folyamatosan csökken, a normatíva nem ad lehetőséget pusztán beszélgetésre, pedig az idősek negyede elsősorban a magányenyhítést kéri a gondozóktól. A sajtótájékoztató első részében Szabó Tamás polgármester véleményezte a kezdeményezést. A program szervesen illeszkedik abba a koncepcióba, amit a város képvisel. Komoly szociálpolitikai kiadásokat vállalunk, mindemellett folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket. Az időseket segítő programba már korábban bekapcsolódó Jászfényszaru pozitív tapasztalataiból merítve most Jászberény is csatlakozik a kezdeményezéshez. (Folytatás a 4. oldalon.)

Élmények olasz honban Conselve nagy ünnepe a St Agostino vásár. Olaszországi testvérvárosunkban Juhász Dániel alpolgármester vezetésével hivatalos delegáció járt ezen a hosszú hétvégén a Padova melletti kisvárosban. • h. l. • A delegáció tagja volt Bátonyi Attila aljegyző, Baranyi László és Bohárné Bathó Rozália képviselők, akiket Kátai Szilvia tolmácsként segített. A hivatalos delegáció egész kis magyar csapattal is találkozott, mert baráti meghívásra több berényi is tartózkodott ezidőtájt a városban, többek között dr. Gottdiener Lajos jegyző és felesége, Rita asszony, akik olasz gazdák meghívására külön programon vettek részt. (Folytatás a 2. oldalon.)

2013. szeptember 5.

Újság Jászberény város lapja

Hosszú az út a hokedlitől a CNC-ig A városlakók hétvégéje

Jellegzetes jászberényi cégtörténete van a Trend szerszám, célgép, műanyagipari és kereskedelmi Kft.-nek. 1991-ben Sinka Tibor és Kovács Zoltán alapította. Nagyon kicsik voltak, de jó időben jó célokat tűztek ki maguk elé, a hokedlitől eljutottak a CNC-ig. Kezdettől multicégek beszállítói lettek. Három – utcák és sínek szabdalta – telephelyüket látogatta meg a képviselő-testület vezető frakciója és a hivatal vezetői szeptember 3-án, kedden.

Az iskolakezdés idejére megfogyatkoznak a városi rendezvények. Sokáig nem tart ez a csendes időszak, mert a következő hétvégén már dúskálni fogunk a programokban. Szeptember 13-15-ig testvérvárosaink delegációi élvezik Jászberény vendégszeretetét. Az alkalom az idén húszéves testvérvárosi kapcsolatunk Vechtával, melyhez kapcsolódóan számos programnak ad helyt a város. Szintén ezen a hétvégén lesz a III. Jászság Expo és az Európai Autómentes Nap is.

• Halász Lajos • A Horváth Péter utcában 34 fröccsöntő gép üzemel, a vasúton túl a vízműveken innen másik 26. A Repce utca 1 alatti telephelyen pedig a szerszámkészítők dolgoznak. A város vezetőit a tanácsteremben prezentációval fogadták, amelyen Sinka Tibor vitte a szót, Berente Norbert termelési vezető és Szaszák Péter műszaki vezető támogatásával. A Trend napjainkban évi 9 ezer tonna műanyagból gyárt terv szerint 4,8 milliárd forint értékben mindenféle műanyagalkatrészeket, 5-10 alkatrészes részegységeket fagyasztóládához, porszívóhoz, autóipari világításhoz, esztétikai és technikai egységeket műszerfalhoz. Az Electrolux több divíziója itthon és külföldön hatvan százalékban a partne-

rük. De ők szállították a Wembley stadion székeit, és angliai autógyáraknak is dolgoznak. Ugyancsak jelentős partnerük a Dometic cég is. A cég szekere 2008-ban futott a legjobban, míg a negyedik negyedévben el nem érte őket is a válság. Akkoriban 460-480 dolgozó három műszakban, szombat-vasárnap is dolgozott, hogy kielégítsék a megrendeléseket. Árbevételük 6 milliárd forint felett volt. Azóta az autóipari belépéssel együtt is hétvégi műszakok nélkül nyolcvan százalékos terheléssel dolgozik itt 330 ember, és folyamatos erőfeszítéseket kell tenni a munkájuk megtartása érdekében. Legnagyobb beruházásuk 2003-hoz

kötődik, és elérte az egymilliárd forintot. 2008 óta jó, ha a néhány tízmilliót megcélozhatják. Ez az őszinte szó, de tény, hogy az országban alig van 5d-s forgácsoló az ő telephelyükön kívül. És az is tény, hogy van olyan része az üzemnek, ahol a szemnek most minden szabad volt, de a kamerának nem. A vendégek mindhárom telephelyet bejárhatták, láthatták, mi minden készül itt a műanyagból a hűtőkilincstől a gégecsövön át a porszívóházig. Különösen meghökkentek a szerszámkészítő üzemben, ahol a legképzettebb szakemberek a legdrágább berendezésekkel szolgálják ki a másik két üzemet. (Folytatás az 5. oldalon.)

Jászberénytől Mumbai-ig Aston Martinnal Amikor legutóbb beszélgettünk Oszvald Nándorral, éppen akkor kapta a meghívást Indiából egy nemzetközi ékszerkiállításra. A rangos eseményre Mumbaiban került sor, ahol legújabb munkáját, a májusi cikkünkben bemutatott Aston Martint mutatta be a hozzá készített városrészlettel. Nemrégiben ért vissza, élményeiről kérdeztük. • Sándor Eliza • Nem először járt az indiai kiállításon. Tavaly még mint a magyar ékszerészcsapat tagja volt jelen, ám a csillogó kis autók még ebben a nemzetközi mezőnyben is kuriózumnak számítottak. Így idén már kifejezetten neki címezték a meghívást, hiszen egy ilyen különlegesség a kiállítás presztízsét emeli. Munkái tökéletes összhangban voltak a vele együtt kiállító Lázár Veronika iparművész különleges medúzára emlékeztető ékszereivel, melyeket a művésznő üveg és nemesfémek kombinálásával készít.

A szervezők teljes körűen gondoskodnak a kiállítókról: az utazástól a szálláson át a szabadidős programokig, illetve rendelkezésükre bocsátottak a standjukhoz egy tolmácsot és a kiállításon kívüli programokhoz egy koordinátort. „Már régi ismerősként

fogadtak, emlékeztek rám tavalyról.” – magyarázta. A sűrű programmenet ellenére – minden percüket beosztották – sikerült eleget tennie egy surati gyémántcégvezető, Kanu Asodaria meghívásának is. (Folytatás a 6. oldalon.)

• s. e. • Külföldi vendégeink, Vechta, Conselve, Topolcsány, Sucha Beskidzka, Gyimes­ felsőlok és Técső delegációi csütörtökön érkeznek, és hétfő reggelig maradnak városunkban. (Folytatás a 3. oldalon.)

Iskolabuszok indulnak Megkezdődött a tanév, szeptember 9-étől reggeli iskolai autóbusz járatok indulnak Jászberényben 3, 4, 17, és 18 jelű járatszámmal. • m. t. • Az iskolabuszokat Jászberény Önkormányzata a Jászkun Volán Zrt.-vel kötött autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítás közszolgáltatási szerződés keretében indítja. Az iskolajáratok igénybevétele a tizedik életévét be nem töltött, illetve azt az adott tanévben betöltő diákok részére díjmentes, de az igénybevételhez szükséges az érvényes diákigazolvány (iskolalátogatási igazolvány) felmutatása. A tizedik életévüket betöltő diákok számára – a betöltést követő tanévtől kezdődően – az iskolajáratok igénybe vétele díjköteles. A Jászkun Volán Zrt. jelenleg érvényes viteldíjai: Autóbuszon vásárolt vonaljegy: 230 Ft Tanuló kombinált havi bérlet: 1.900 Ft A délutáni iskolajáratok indítását most készíti elő a polgármesteri hivatal apparátusa. Megfelelő létszámú igénybevétel esetén januártól, praktikusan január 6-án hétfőtől, atéli szünet utáni első tanítási napjától vezetik be. Az iskolajáratok menetrendjéről, az igénybevétel részleteiről, az oktatási intézmények tájékoztatják a diákokat, szülőket.


Önkormányzat

2. oldal

Meghívó közmeghallgatásra

2013. szeptember 5.

Élmények és tapasztalások olasz honban

Tájékoztatom Jászberény Város lakosságát, hogy Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 18-án (szerdán) 17 órai kezdettel közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás alkalmával az állampolgárok és a településen működő társadalmi szervezetek, egyesületek, civil szerveződések képviselői helyi közügyeket érintően a Képviselő-testülethez, az egyes képviselőkhöz, a polgármesterhez, az alpolgármesterhez és a jegyzőhöz kérdéseket intézhetnek, vagy javaslatot tehetnek. A közmeghallgatás helye: a Városháza nagyterme Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Szabó Tamás polgármester

II. félévi adófizetési határidő Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Adózóinkat arról, hogy a 2013. II. félévi adók fizetési határideje: szeptember 16. hétfő. Adóhatóságunk a második félévi adók befizetéséhez szükséges csekkeket, év elején minden utalásra nem kötelezett adózó részére megküldte. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a szeptemberi esedékességű adók csekkjei mégsem állnak rendelkezésre, akkor azt telefonon keresztül az 57/411-981 számon vagy a www.ado@jaszbereny.hu e-mail címen szíveskedjenek jelezni irodánk felé, vagy személyesen átvehetőek a Rákóczi út 4244. szám alatt az alábbi ügyfélfogadási időben: Hétfő, Kedd, Péntek: 8 – 12 óráig, Szerda: 8-12 óráig és 13 – 17 óra 30-ig. Tájékoztatjuk a tisztelt adózóinkat a törvény által biztosított fizetési könnyítés igénybevételének lehetőségéről, amennyiben az adóhatóság által jogerős határozatban előírt fizetési kötelezettségeket valamilyen okból az esedékesség időpontjáig nem vagy csak részben tudják teljesíteni. A feltételek fennállása esetén (pl.: a tartozás keletkezése a kérelmezőnek nem róható fel, az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető, ingó, ingatlan fedezet rendelkezésre áll stb.) fizetési halasztás, részletfizetés, mérséklés engedélyezésére van mód, amely kizárólag kérelemre történhet. A kérelemhez szükséges adatlapok megtalálhatóak a www.jaszbereny.hu honlapon a hivatal/E-ügyintézés/letölthető nyomtatványok/kérelmek menüpont alatt. Egyéni vagy társas vállalkozóknak lehetőségük van helyi iparűzési adóban adóelőleg módosítását (csökkentését) kérni, ha számításaik szerint a várható adó összege nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az előleg módosítását kizárólag az esedékesség (2013. szeptember 16-a) előtt benyújtott kérelemben lehet kérni, számításokkal és könyvelési adatokkal alátámasztva. Ha utóbb kiderül, hogy a kérelem jogosulatlan volt, úgy az adózó mulasztási bírság megfizetésére is köteles. Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy önkéntes adófizetés elmaradása esetén az adóhatósági behajtási cselekmények után 5000 Ft végrehajtási költségátalányt kell fizetni. Köszönjük az együttműködésüket. Tisztelettel:

Bódisné Görbe Krisztina Adóigazgatási Irodavezető

A 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet a 3 hónaposnál idősebb ebek veszettség elleni kötelező védőoltását és féreghajtását rendeli el, a 41/2010.(II.26) Korm. rendelet figyelembevételével. Az oltás a Magyar Állatorvosi Kamara határozata alapján díjköteles: 3.000 Ft/db. Az ebek kötelező féreghajtása 10 testsúly-kilogrammonként 100 Ft/db. Az oltatlanul maradt ebek tulajdonosait a pótoltás befejezése után a járási főállatorvos minimum 30.000 Ft bírság megfizetésére kötelezi.

Az eboltás helye és időpontjai: szeptember 9. hétfő

8 óra Újerdő, Állami Gazdaság 8.30 Tőtevényi Iskola 9 óra Újerdő, templom 13 óra-15.30 Hableány u. 1. szeptember 10. kedd

8.30 Meggyespelei tejcsarnok 9 óra Szentimre, Sánta kocsma 9.30 Szelei úti iskola 10 óra Rekettyési iskola 10.30 Portelek 14 óra-15.30 Szérűskert u.–Redemptió utca sarok (Érpart) szeptember 11. szerda

8 óra Négyszállási iskola 8.30 Agro Lehel, Felsőmuszály 9. 9.30 Hajta, tejcsarnok 10.30 Öregerdő, iskola 11.30 Cserőhalom (Patakiék) 14 óra-15.30 Fiat szalon–Honvéd u. sarok szeptember 12. csütörtök

8-10 óra Álmos utca 13.30-15.30 Mező u.–Irinyi D. u. sarok

szeptember 13. péntek

8 óra-9.30 Kulacs kisvendéglő (Kossuth u.)

szeptember 14. szombat

8-10 óra Szent Imre herceg u. (KIOSZ épület előtt) 10.30-12.30 Szent Imre herceg úti temető régi bejárata 13-14 óra Hűtőgépgyár lakótelep Uszoda utca, garázssor szeptember 16. hétfő

8-10 óra Százszorszép u. sarok 10.30-11.30 Neszűr 8. dűlő (volt Kolonics tanya) 13.30-15.30 Kinizsi u.–Ady E. u. sarok szeptember 17. kedd

8 óra-9.30 Volán telep (régi Hatvani u.) 10-11 óra Kozma autójavító 13-15.30 Gyöngyösi út–Nádverő u. sarok

Pótoltás: szeptember 21. szombat

8 óra-9.30 Fiat szalon–Honvéd u. sarok 10 óra-11.30 Gyöngyösi út–Nádverő u. sarok

Az oltáskor az elmúlt évi eboltási bizonyítványokat hozzák magukkal!

(Folytatás az első oldalról.) A Déryné vegyeskar ugyancsak a városkában tartózkodott, ahol a szombati misén latin nyelvű énekükkel közreműködtek. A delegáció tagjai is ezt az élő kapcsolatot emelték ki a látogatásukra visszaemlékezve a megható mélységű vendégszeretet jelei mellett. Mindezt igyekeztek viszonozni honfitársaink, és időnként sikerült is. Igen lelkes fogadtatása volt például Juhász Dániel alpolgármester olasz nyelvű köszöntőjének a péntek esti megnyitó ünnepségen. Az idei vásárt a huszadik század elejei idők megidézésének szánták a conselveiek: akkori módi szerint öltöz-

tek a fürjvadászok, sajtkészítők, csipkeverők. Igazi retro kisvárosi búcsút rendeztek. Innen este még visszább léptek az időben, amikor egy középkori reneszánsz villa kertjébe voltak hivatalosak a mieink is csillagfényes vacsorára. Őket nem a tenger gyümölcsei varázsolták el, hanem az a gesztus, hogy minden évben a köz rendelkezésére bocsátja villáját a tulajdonosa, hogy vendégeit ott fogadhassa a város. Szombaton a remény városába kalauzolták a berényieket. A megnevezés nem Padovát jelöli, hanem annak egy tízemeletes csupa üveg kutatóépületét. Ez is közadakozásból épült, és működik.

Topolcsány ünnepén Szlovák testvérvárosunk polgármesterének meghívására augusztus 16-tól 19-ig önkormányzati küldöttséggel a Topolcsányi Napokra utaztunk. Már péntek délután fényes ünnepséget tartottak a 30.000-es város színháztermében, ahol a díszvendég is előadást tartott a jeles történelmi esemény kapcsán. Robert Fico miniszterelnök mint Topolcany szülöttje is köszönteni jött a várost a jubileumi, 840. éves első írásos említése alkalmából. Ez III. Béla király levelében található, 1173-ból. Hozzátette, hogy Topolcany történelme ettől sokkal idősebb, amit a 9. századból való ásatások is bizonyítanak. Hangsúlyozta, hogy a fiatalokkal meg kell ismertetni és szerettetni a történelmüket, hogy büszke szlovákokká váljanak. De nem lenne szabad félniük sajátjuknak érezni a magyar uralkodóikat sem, mert ők a szlovák történelmet is alakították. Elmondta, hogy ha közösen meg akarják erősíteni a történelmi öntudatukat, akkor a topolcsányi főtéren ne csak a „Pihenő zsochár” (helyi topolcsányi lakos) szobor legyen, hanem oda a történelmükben kiemelkedő személyek szobrai is kellenek. Azoké, akik átvezették őket a múlt problémáin, a szlovák szabadságukhoz. Hogy kié? Például Trencséni Csák Máté szobra is kell, aki tartomány uralkodói ideje alatt felépítette a gyönyörű Pohradin várat és ekkoriban Topolcsányban tartották még a megyegyűléseket is. A továbbiakban színvonalas koncertet hallhattunk a pozsonyi vonószenekar előadásában. Majd ismerkedtünk, beszélgettünk a testvérvárosok küldötteivel és a helyi képviselőkkel. Másnap délelőtt a népi mesterségek napján voltunk a belvárosban. Délután Oponice községben megnéztük a 10 millió euró értékben felújított Appony kastélyt (gróf Apponyi Albert rokonaié volt) és annak történelmi könyvtárát. Láthattuk ott nagybecsű képviselőnk parlamenti beszédeinek két eredeti kötetét is. Utána érdekes színfolt volt az első topolcsányi festőművészeti

szimpózium kiállításának megnyitója. Este pedig a városháza pincéjében kialakított, impozáns koncertterem megnyitóját tartották. Ekkor már a második cigányzenekar szórakoztatta a közönséget. Nemzetközi repertoárral kedveskedtek a lengyel és a német testvérvárosi küldöttségeknek, szlovák vendéglátóinknak és nekünk. Így közösen megvillantottuk magyar nótakincsünk néhány szép darabját is.

Vasárnap délelőtt búcsún voltunk a főtéren, ahol ez alkalomból igen nagy számú hívő vett részt ünnepi szentmisén a katolikus templomban. Délután nagy szabású, igen változatos kultúrműsor volt a nagyszínpadon. Itt har-

Kegyeleti hirdetések feladása: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Nyitvatartás: hétfő, kedd csütörtök 8-16 óra, péntek 8-12 óra

Gyermektelen orvos házaspár adományozott egymillió eurót, hogy kifejezetten gyerekek betegségeit kutató hely jöhessen létre. Az induló tőkéhez még háromszor annyit kellett gyűjteni az épület felhúzásához, és ki tudja, men�nyit az alapítványi működtetéséhez, ami lehetővé teszi, hogy orvos-kutatók itt dolgozhassanak csapatukkal. Délután a conselvei gazdákkal közösen főzőcskéztek a mieink, vagyis inkább roston-nyárson sütöttek főleg juh­ húst. A vendégeknek egymással versengve sütött Antonio Ruzon polgármester és elődje Vasco Varotto. Ez is tanulnivaló idehaza, de a gazdák hozzáállása méginkább: saját zöldséget, bort és húst kínáltak a vendégeknek, és erre nem is titkoltan büszkék voltak. Ennyi élmény után vasárnapra a trópusi zápor átrendezte a tengerparti programot. Így az euganei dombok között megbújó termálfürdőbe és szállodába kisérték őket, ahol a tulajdonossal magyarországi termál-beruházások lehetőségéről egyeztettek. Az érdeklődés jól esett, a kérdések teljes körű megválaszolására már idehaza kerül majd sor, itthoni találkozó keretében. Hétfőn azzal az ígérettel indultak haza a mieink, hogy 25-30 fős conselvei delegáció érkezik a jövő hétvégi berényi testvérvárosi találkozóra. madszor is fellépett francia testvérvárosuk énekkara. De kiváló, országosan is ismert énekesek, zenészek, táncosok, színjátszók is felléptek a nagyközönség előtt. Igazán példás volt, hogy az esti szentmise alatt a templom tőszomszédságában lévő színpadon a műsor szünetelt... Utána viszont beindult a buli, lengyel diszkós-táncos lányokkal és maximális hangerővel. Azon túl, hogy a többi testvérváros küldötteivel azonos kedves fogadtatásban volt részünk, kellemes és hasznos megbeszéléseket is folytattunk vendéglátóinkkal. Peter Baláz polgármester úr, Milan Lisý alpolgármester úr és Edita Brösztlová városigazgató asszony is sok időt töltött társaságunkban. Jövőre testvérvárosi festménykiállításra hívtunk meg a művészeket, s a műveket. Továbbá kezdeményeztük az ifjúsági labdarúgó illetve az igen jól működő jégkorong szakosztályukból kölyökcsapat valamilyen tornán való vendégszereplését kölcsönös alapon. Javaslatainkat örömmel fogadták. Utunk, tárgyalásaink sikeréhez nagyban hozzájárultak a küldöttség tagjai, Sas Anna tolmács, aki szlovák kapcsolatainkban nagy jártassággal bír, Keresztesi János, a Jászkerület Kft. munkatársa és Tóth Norbert, a polgármesteri hivatal dolgozója. Nagy András városkapcsolati tanácsnok a delegáció vezetője

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik

Nagy-SzűcS IStváNNé Fájó szívvel tudatjuk, hogy

Pernyész István (született: 1941. március 1.)

életének 72. évében, augusztus 24-én, hosszas betegség után hirtelen elhunyt. Búcsúztató szentmise: szeptember 9-én, 7 órakor a Barátok templomában. Gyászoló család

gyászszertartásán megjelentek, és részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönet a Szent Klára Otthon vezetőjének és minden dolgozójának odaadó munkájukért.

A gyászoló család


Város

2013. szeptember 5.

A városlakók hétvégéje (Folytatás az első oldalról.) A programsorozat a pénteken fél tízkor nyíló kiállítással kezdődik. A tárlat a húszéves kapcsolatot megörökítő képeket, emléktárgyakat vonultat fel a Jász Múzeum udvarán. Ezzel egyidejűleg nyílik meg Ruth Stefan vechtai képzőművész plasztikai kiállítása is, majd fél tizenegytől magával a művésznővel is beszélgethetünk. Eközben a fiatalabb korosztály kézműves foglalkozáson vehet részt. Egy órától a Déryné Rendezvényház dísztermében a bonni székhelyű, európai kapcsolatokkal foglalkozó IPZ szervezet képviselője tart előadást (tolmácsolással) az uniós támogatások lehetőségeiről. Két órától a Déryné kistermében uniós jogaink és lehetőségeink címmel előadás és vitafórum lesz, ahol az önkéntesség jelentőségéről és a továbbtanulási lehetőségekről lesz szó. Ezzel egy időben nyitja meg képzeletbeli kapuit a Szentháromság téren a jászság expo. Amennyiben a komoly témák megvitatásában vagy az expo végigjárása közben kitikkadnánk, négy órától este hétig a Szabadság téri áruház aulájában csillapíthatjuk szomjunkat. Az apropónak megfelelően a Coop Star Zrt. sörfesztiválján megízlelhetjük a testvérvárosok söreit. Másnap a delegációk tagjai különféle szabadidős programok keretében behatóbban megismerkedhetnek városunkkal. A sportprogramokra szeretettel várják a város lakóit is. Tíz órától a települések hatfős csapatai kispályás labdarúgó-körmérkőzéseken mérik össze erejüket. Akik kevésbé kedvelik a futballt, azok kilenctől hajtai kerékpártúrán vehetnek részt. Délután kettőtől négyig a Szentháromság téren workshopot rendeznek a fiatalok számára, ahol kisebb csoportokban valamilyen uniós témában mobiltelefonnal készített kisfilmjeik versenyeznek. Este hattól a Promenád színpadán jászberényi, vechtai és conselvei zenészek lépnek fel. Szintén e napon zajlik majd a Jászberényi Borünnep, melyen a vechtaiak és a conselveiek is képviseltetik magukat. Standjukon kézműves és gasztronómiai termékeiket ismerhetjük meg, Conselve borkóstolókat is tart majd. Vasárnap zajlik majd az autómentes nap kerékpártúrával, versenyekkel és változatos színpadi programokkal. A Testvérvárosok Találkozója kapcsán délelőtt tíz órától többnyelvű ökumenikus istentiszteleten vehetünk részt a Barátok templomában. Reggeltől egészen este négyig a Lehel vezér téren és a börtönudvarban rendezett közös gasztronómiai vigadalomban megismerhetjük testvérvárosaink étel és ital jellegzetességeit jelképes árakon. A helyiek a Szatmári Kft. jóvoltából sertésétellel képviseltetik magukat, de belekóstolhatunk a gyimesiek pisztrángjába és túrós puliszkájába, az olaszok juh- és báránysültjeibe, valamint a németek – egyelőre csak titokzatosan oldenburgi specialitásként emlegetett – ételébe is. Este a vendégeknek rendezett díszvacsorán Vechta és Jászberény polgármestere nyilatkozatot tesznek a következő évekre szóló együttműködésről, illetve információink szerint egy kedves vendégünk díszpolgári címben részesül. Mindez csak apró bepillantást enged a hétvége eseményeibe, a sokszínű programsorozatot következő számunkban részletesen is közöljük.

3. oldal

Beleszülettem a vallásgyakorlásba Évtizedek gyógyító munkájáért, közéleti és hitéleti tevékenységéért. Mindezért kapott a közelmúltban Suba György doktor úr Jász-Nagykun-Szolnok Meggyéért díjat. Lakásán fogadott derűsen, kedvesen, hogy beszélgethessünk életének sikereiről. • Farkas Ferenc • • Mikorra alakult ki katolikus világlátásod? Igazában beleszülettem a vallásgyakorlásba, a hitbe. Szüleim, környezetem szinte kivétel nélkül katolikus életszemléletet vallott. Egyetemistaként a premontreiek vezette kollégiumban és 1950 nyarán innen vittek az ávósok Recskre, a kegyetlen munkatáborba. • Hogy választottad az orvosi pályát? Kis cserkész korom óta orvos akartam lenni. Őrsömnek én voltam az elsősegélynyújtási felelőse. Talán ma is megvan a feladat megoldására használt kis táska. Jelentős kitérővel 1960-ban lettem orvos. • Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a KÉSZ-szel? Farkas Mátyás plébános révén 2000ben. Azt mondta nekem, hogy én nagyon mozgékony népművelő feleségemmel meg tudom oldani a szervezési és vezetési feladatokat. És igaza lett. Sikerült élő és eredményesen tevékenykedő szervezetet létrehozni és célszerűen tevékenykedtetni. • Milyen mozzanatokat tekintesz kiemelkedőnek, alapvetőnek? Sikeres emlékmentést jelentett a négy emléktábla felavatása. Ezek hirdetik a távolabbi és közelebbi események hangulatát, levegőjét. A másik jelentős

mozzanat a Szent Rozália-díj megalapítása. ( Szent Rozália a járványoktól övéit védő, a Jászságban nagy tiszteletnek örvendő szent.) A díjat évente egyszer ítéli oda a kuratórium. Fontos esemény számunkra a már négyszer megrendezett egyházi népénekes találkozó. Ilyenkor a Jászság települései nemes versengés részesei lesznek. Részt veszünk az Ars Sacra (Szent Művészet) országos rendezvénynek. Egy-egy templomunk múltját tárjuk fel ilyenkor. A legfontosabb mozzanatokat kiállítások idézik meg. Rendszeresen évfordulókat idézünk meg. Utóbb gróf Apponyi Albertra emlékeztünk, majd az egyik évet a Biblia évének neveztük. Kézzel másoltuk le a hitélet alapját jelentő művet. Eddig négy könyvet sikerült megjelentetnünk nagy sikerrel, de készül az ötödik is. Ezek hitéletünk színtereivel városunk és Szlovákiában is. Emlékfoglalkoznak elsősorban, és Sáros And- táblája van gimnáziumunkban, és az rás nevéhez fűződnek. Ipolyságban megjelent verseskötetét is Tíz éve rendszeres összejöveteleket számosan őrizzük. Jövőre pedig Pósa tartunk, és gyakorta jeles személyisé- Lajosról emlékezünk meg, aki számos gek tartanak előadást. Arra törekszünk, egyházi ének szövegének is alkotója. hogy a politikai jellegű megnyilatkozá- • Ki segítette hatékonyan ennek a kösokat kerüljük, hiszem így férnek meg zösségnek a gazdagodását? egymás mellett az eltérő politikai néze- Dr. Medvegy János apát úr lelki vezetű személyiségek is. tője volt ennek a csoportnak. Nem vé• Sikerült érdeklődőket közösséggé letlenül hallani a KÉSZ köreiben, hogy kovácsolni? ha a plébános hatékonyan közreműköMindenképpen élő közösség ma Ke- dik, akkor mind eredményesebbé válik resztény Értelmiségiek Szöve3tségé- az illető közösség. Most Szántó József nek jászberényi szervezet. Ezt erősítik apátplébános is tapinthatóan vezérli külföldi kapcsolataink. A németorszá- szervezetünk működését. gi Vechtával, a Palóc Társasággal élő • Nem csoda, ha számos kitüntetést kapcsolatokat ápolunk. Az Ipolyságon kaptál. született és városunkban éveken át Igen. S ezt köszönöm mindazoknak, tanárkodó Sajó Sándor költői tevé- akik közreműködtek a szervezet élekenységéről többször megemlékeztünk tében, egyre izmosodó tevékenységé-

ben. Jászberény díszpolgára vagyok, de megkaptam a Pro Urbe Jászberény kitüntetést is. Az Egri Főegyházmegye kitüntetést az érsek atyától vehettem át: PRO MAGNANIMITATE TUA (Nagylelkűségedért). Emellett számos egészségügyi elismerésnek és kitüntetésnek is birtokosa vagyok. Köszönöm a KÉSZ helyi szervezetének a hathatós segítséget, valamint azt, hogy a kitüntetésre felterjesztettek. * Érdemes idézni a felterjesztés utolsó mondatát: „A fentiekkel indokoljuk, hogy dr. Suba György nyugdíjas orvos hosszú gyógyító munkája, köz- és hitélete alapján megszolgálta a kitüntetést, örülnénk, ha 85. születésnapjára elnyerné ezt a rangos elismerést.” (Fotó: Suba Beatrix)

Kitüntetés a Szent Rozália kápolna búcsúnapján Szeptember elsején tíz órakor kezdődött az ünnepi szentmise váro­ sunk nagytemplomában. Fél tíz után már hangosan imádkoztak a hívek, és pontosan tíz órakor kezdődött a szentmise, amelyet Medvegy János Mezőkövesden működő apát úr celebrált, és Szántó József jászberényi apátplébános koncelebrált. • T. R. • Hat ministráns és a templom énekkarának hatásos közreműködésével zajlott az emelkedett hangulatú szertartás. Medvegy János prédikációjában idézte palermói Rozália megtérését, amely egy látomás révén következett be. Ebből fakadt, hogy a szokások ellenére nem választott férjet, hanem remeteséget fogadott. Harmadik mozzanatként halálának egyáltalán nem szokványos módját idézte: az egyik kezében a keresztet tartotta, a másikkal testét támasztotta meg. Emlékeztetett Medvegy atya a szicíliai zarándoklatra. Majd megidézte a századokkal korábbi pestis- és egyéb járványokat, amelyek súlyos tragédiát jelentettek. Jászberény emlékkápolnát emelt védőszentje tiszteletére. Manapság ilyen járványok nincsenek, de hasonlóan veszélyesek a biológiai fegyverek. A megtérés persze napjainkban is lehetséges, mint hittörténetünkben a jobb lator megtérése. Felidézte a nagytemplom árnyékában megbúvó kicsiny kápolna búcsúünnepének jelentőségét. Sokan nyertek teljes búcsút a gyónás, a bűnök bocsánata és a szentáldozás révén. A szent mise számos mozzanata, eleme idézte Szent Rozália emlékét, szellemét.

Szádvári Gábor, a kuratórium el- imádkoztak és énekeltek a megszentelt nöke elénk tárta, miért kaphatta meg helyen. Ezután sok-sok hívő gratulált Medvegy atya a jelen kitüntetést. Tíz Medvegy atyának meleg szívvel, kedévig volt templomunk plébánosa, és vesen. Úgy tűnt, igazán közmegelégetevékenységének fő irányát az a tizen- désre szolgált a városunkban eltöltött három közösség jellemezte, amelyek tíz éve. Többen ajándéktárgyat is nyújaz ő közreműködésével jöttek létre. tottak át a köztiszteletben álló egyházi Ő volt a KÉSZ lelki vezetője, számos személyiségnek. Végül a KÉSZ tagjaikönyv megjelentetésében lektorként is val töltött nem túl hosszú időt a jeles közreműködött. Sokat tett azért, hogy és kedves vendég, majd néhány kérdézarándoklatok révén is gazdagítsuk sünkre adott emlékezetes választ. lelkünket, és a szakrális élmények tartalmasabbá tették napjainkat. A szemé- • Mikor fogalmazódott meg személyilyes hangvételű méltatás után dr. Suba ségében a papi pálya gondolata? György, a helyi KÉSZ szervezet elnöke Nagyon korán, hiszen édesanyám, nyújtotta a kitüntetettnek a szép okle- makkfalvi Dósa Margit buzgó vallásvelet. Ezt követően bejelentetett, hogy gyakorló volt, és egyben tudatta velem Suba doktor úr is magas megyei kitün- a felmenők jászokkal, Jászsággal kaptetést kapott. A megjelentek tapssal fo- csolatos tevékenységét. Ugyanakkor gadták a két kitüntetés tényét. volt Jászkiséren egy Pásztor Károly A templomot megtöltő hívek a ká- nevű tisztelendő, aki ugyancsak példát polnához vonultak énekelve, majd mutatott a vallásgyakorlásban..

• Hogyan gazdagította látásmódját a papi szeminárium? Egerben és Budapesten végeztem a tanulással, a tudománnyal egyaránt alaposan foglalkozó intézményt. A Bécsben töltött tíz hónap további gyarapodást, gazdagodást, nyitottságot eredményezett. • Milyennek látta a kazincbarcikai híveket? Nagyon kedvesek voltak, és nem volt nehéz átlátni a kis lélekszámú plébánia híveit. Külön érdekessége volt a szocialista város katolikus közösségének a folyamatos növekedés • És a jászberényieket? Itt minden pillanatban érezni lehetett, hogy erős gyökerekből táplálkozik a vallási élet. Ezt olykor szinte csodaként élhettem meg. Itt alkotó részközösségek működtek, és a különböző közösségek kölcsönösen segítették egymást. • Milyenek a mezőkövesdi hívei? Mások a gyökereik, és ez másféle lelki gondozást igényel. A régóta uralkodó egyszerű anyagi körülmények is okozzák az említett másságot. • És a szépirodalom? A versek és a prózai alkotások is segítették a papi munkám. Különösen a nehéznek számító időkben lehetett fontos szerepük az összefüggések megfogalmazásában. Igazában már szinte abbahagytam ezt a tevékenységet. • Hogyan fogadta a mostani kitüntetését? Jó szívvel, méltó alázattal köszöntem meg. Köszönöm mindenkinek, akinek része volt benne. Biztos vagyok abban, hogy segítség mindannyiunk számára, akinek köze van a valláshoz, a vallásgyakorláshoz. (Fotó: Sárközi János)


Egészség

4. oldal

2013. szeptember 5.

Segítő kezek az időseknek

Minden akadályt leküzdeni

(Folytatás az első oldalról.) A mára már sikeresen működő közfoglalkoztatási programot a város kiemelten kezeli, folyamatosan keressük a jövő évi foglalkoztatási formákat, továbblépési lehetőségeket. Az idősek segítése terén végzett közmunka komoly emberi kvalitásokat, feltételeket igényel. Az aktív partneri viszony során a minőségi munkára az önkormányzat kiemelten odafigyel. Ezt követően Jeneiné dr. Rubovszky Csilla ismertette a sajtó jelenlévő képviselőivel a programot. Az elmúlt tíz évben a nyolcvan év felettiek száma megduplázódott. Ezek az idősek sokszor magányosak, kiszolgáltatottak, háromnegyed részük nincs a szociális gondoskodás látóterében. Hazánkban a szociális ellátás jól működik, de az öngondoskodásra képes időseknek is csak a szociális otthon nyújtott megoldást a közösségi létre, pedig sokuknak kényelmesebb és kellemesebb a saját otthonukban élni. Gazdasági és társadalmi szempontból az otthonápolás formájának megvalósítása lehet az üdvözítő megoldás. Felmérések szerint a nyolcvan év felettiek nagy részének óriási problémát

Farkas Ricsi az idén nyáron töltötte be tizenegyedik életévét. Ő az a kisfiú, akinél másfél éves korában egy ritka immunbetegséget diagnosztizáltak, amely alapjában megváltoztatta az életét. Az elmúlt tíz évben kezelésről kezelésre jártak, orvostól orvosig. Olvashattunk már róla, s veleszületett betegségéről.

jelent a magány és a bűnözőktől való félelem. A magány enyhítésében, a kisebb napi feladatok ellátásában segíthetnek a programban résztvevők, akik legalább érettségivel rendelkező közfoglalkoztatottak, a közösségi szolgálat keretében tevékenykedő diák önkéntesek és fiatal nyugdíjasként kortárs önkéntesek lehetnek. Az országos létszámban meghatározott 377 közfoglalkoztatói helyet elnyerők kiemelt garantált bérben részesülnek 96 800 Ft összegben, és a hosszú távú közfoglalkoztatás értelmében május 31-ig dolgozhatnak a programban. A projekt első fázisa már Jászberényben is kezdetét vette. A munkaügyi központ a huszonhatos keretlétszámból már tizenöt jelentkezőt kiválasztott. Három szakképzett mentor kiválasztása is megtörtént, akiknek feladata az igények és a munkatársak koordinálása lesz. Három hónapon belül a városban minden nyolcvan év feletti idős embert felkeresnek és az igényfelmérések után Jászberényben is kezdetét veheti a segítő gondoskodás remélhetőleg minden résztvevő számára hasznos és sikeres formája.

Készségfejlesztés és szűrés

A Humán Erőforrás Bizottság Szatmári Antalné irányításával felzárkóztató, képesség- és készségfejlesztő táborokat szervezett kétszer húsz fő hátrányos helyzetű gyermek számára az Öregerdei Gyermektáborban. Pénteken, a tábor zárónapján egy családi nap keretében a szervezők a szülőket

Pollenjelentés A 35. hét első felében az előző hetinél alacsonyabb volt a pollenterhelés. Az eddig beérkezett adatok alapján továbbra is a parlagfű pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban – virágporának koncentrációja átlagban elérte a magas szintet, de Miskolcon és Pécsett nagyon magas koncentrációt is mértek. Közepes koncentrációban regisztrálták még a csalánfélék virágporát – bár csütörtökön Győrött magas szintet mértek, valamint a kender pollenszemeit Miskolcon és Győrött egy-két napon. Jelen volt még a csapdákban a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, az üröm, a fészkesvirágzatúak és az ernyősvirágzatúak pollenje – legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége elérte a nagyon magas szintet.

is meginvitálták, akiknek ekkor lehetőségük volt egészségügyi szűrésen rész venni. Ötvenen éltek a vizsgálat lehetőségével. A résztvevő családok tésztaadományban részesültek. A nap zárásaként a tábor alatt tanult műsort tekinthették meg a szülők, majd közösen elfogyasztották a vacsorára tálalt gulyáslevest. A 34. héten Szolnokon az előző hetihez képest erősödött a pollenterhelés. A héten továbbra is a parlagfű pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban, mennyiségük a héten végig elérte a magas szintet, sőt kedden nagyon magas koncentrációt is mértek. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták egész héten a csalánfélék virágporát, illetve még a hét nagyobb részében a kenderét is, egy-két napon pedig még a libatopfélék és a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja is elérte a közepes szintet. Jelen voltak még a csapdában az üröm, a fészkesvirágzatúak, az útifű és a lórom virágporszemei – legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül a Cladosporium koncentrációja magas, az Alternariaé nagyon magas szintet ért el. (Forrás: JNSZM Korményhivatal)

Teljes körű fogorvosi ellátás. Cirkon-koronák és fogfehérítés. Dr. Martonos Éva

Dr. Krampek Márton

fogszakorvos

fogszakorvos

H, Sz, Cs.: 13-18, K, P.: 8-12.30

H, P.: 8-15, K, Cs.: 13-20

Tel.: 57/412-058

Tel.: 57/655-506, 06-30/727-0040

Bejelentkezés telefonon rendelési idő alatt.

• Buschman Éva • A problémák azonban kicsi életében nem fogyatkoznak, inkább minden évben újabb és újabb kihívás elé állítják őt és családját. A napokban meglátogattam őket. A nyárutó lágyan derengő napsütéséből jutott fény arra a házra is, ahol Ricsiék élnek. Ahogyan az édesanya, Eszes Ágnes meghallotta, hogy „A miskolci professzor, aki Ricsikét megálltam autómmal a ház előtt, már kezeli, megpróbálja »elindítani a hízás jött elém. Fogadott még Peti kutyus, útján«. – mondta az édesanya, akitől aki lelkesen ugrándozott és ugatott. azt is megtudtam, hogy ez vénás úton Ricsi épp aludt. Édesanyja elmondta, történik. – Tizennégy hónapja folyahogy a sokféle kezelés, amelyen mosta- matosan Miskolcra járunk. – folytatta. nában átesik, megviselik kicsi szerveze- – Két hetet vagyunk idehaza, két hetet tét, sok pihenésre van szüksége. Nem is pedig ott. Február végén jártunk Bécsébresztettük fel. A konyhában ültünk ben is, ahol egy tartós vénabeültetés le, és Ágnes mesélt nekem szokatlanul történt, úgynevezett portit helyeztek el szívszorító életükről… Megtudtam Ri- a kisfiú bőre alá. Ezen keresztül folyik a csivel másfél évig minden rendben volt. táplálása.” – tudtam meg Ágnestől. A tápláló anyatej védte minden bajtól. Szeretnék elérni a „bűvös” 15 kiloszépen fejlődött. Minden egy tályog grammot, hogy Ricsi szervezete átállmegjelenésével kezdődött az arcán. Ez jon arra, hogy magától tudjon hízni. volt az egyik előjele annak a nagyon ritLegutóbb egy újabb problémával ka betegségnek, amely a szervezet lágy kellett szembenézni. Bécsben, amirészeit támadja meg. Így a kisfiúnak a kor vastagbél biopsziát végzetek nála, máját és a tüdejét is károsította. hogy megnézzék beleinek állapotát, Ricsike, az elmúlt tíz évben renge- műtét közben komplikáció lépett fel. teg mindenen átment, szüleivel együtt. Megsérült a vastagbele. Az egyszerű Ágnes és Zoltán mindenben mellette beavatkozásból és a rövid kórházi tarállnak, nézik, figyelik minden kérését, tózkodásból, amire a szülők előzetesen óhaját. Védik egészségét. Ezért közös- számítottak, így öt nap intenzív osztály ségbe sem vihetik. Az óvoda teljesen és ötórás életmentő műtét lett. Ricsike kimaradt a kisfiú életéből. Az általános ennek hatására sztómás is. iskolai tudnivalókat pedig különórák Az édesanya az elmúlt időszakban keretében igyekszik elsajátítani, aho- kitanulta a parenterális (vénás) úton gyan egészségi állapota lehetővé teszi. történő táplálást, hogy odahaza el tudSem Ricsi, sem pedig szülei nem ri- ja látni kisfiát. Ez a fajta kezelés viszont adnak vissza a folyamatos akadályoktól, a vesére és a májra van káros hatással, amelyek eléjük gördülnek. A külön- és a koleszterin szintet is megemeli. böző kezelések mellékhatásokat, szö- „Amikor az ember azt érzi, hogy egy vődményeket okoznak szervezetében, akadályt elgördített maga elöl, mindig amely ennek hatására nem úgy fejlődik, jön egy újabb, amit szintén meg kell olmint kellene. Ricsi mindössze tizenhá- dani. A napokban újból Miskolcra kell rom kilogramm, csontozata pedig egy mennünk kontrollvizsgálatra. Ricsi hároméves gyermekéhez hasonló. napi huszonnégy órás felügyeletet igéMiskolcon több mint hét éve nyel. Ott vagyok mellette.” Ezt mondcsontvelőtranszpantációt végeztek nála. ta Ágnes beszélgetésünk végén, aki kiSajnos ennek hatására olyan mér- tartásból, erősségből, áldozatkészségből tékben tönkrement a tüdeje, hogy kitűnőre vizsgázott az élet iskolájában. tüdőtranszpantáción is át kellett esnie S Ricsike is, akinek kívánjuk, hogy ar2009-ben Bécsben. Minkét esetben cocskáján a jövőben legyen sok mosoly, édesanyja volt a donor. épüljön fel, és rendetlenkedjen sokat…

Dr. Dallos László

szülész-nőgyógyász főorvos magánrendelése

cytológiai- és emlőszűrés; fogamzásgátlási tanácsadás; vérzészavarok kezelése; ultrahangdiagnosztika; nőgyógyászati betegségek gyógykezelése, műtéti megoldása; terhesgondozás

Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Nőgyógyászati Szakrendelés hétfő, szerda: 16-18 óráig 30/9582-877

BŐRGYÓGYÁSZAT – KOZMETOLÓGIA Végleges szőrtelenítés, rozácea, hajszálerek, pigmentfoltok eltávolítása amerikai gyártmányú, harmadik generációs IPL (villanófény) készülékkel. Az IPLtechnológia elérhető.

Dr. Szabó András rendelésén:

Jb., Szövetkezet út 5. fszt. 1. K: 10.30-12.30 Cs: 15-19 Tel.: 06-20/461-3220 www.drszaboandras.hu

Szeptember 5. 10.00-12.30 Jászberény, Szatmári Kft. Jásztelki u.73. Szeptember 5. 14.00-16.30 Jászberény, Szt. Erzsébet Kórház Szelei u.2. Szeptember 6. 14.00-17.00 Jászkisér, Általános Iskola Petőfi u.1. Szeptember 9. 9.00-12.00 Jászágó, Művelődési ház Kókai tér 4. Szeptember 5. 14.00-17.00 Pusztamonostor, Polgármesteri Hivatal Szabadság u.74. Szeptember 10. 9.00-12.30 Jászdózsa, Orvosi rendelő Hajnal u.5. Szeptember 5. 14.00-17.00 Jásztelek, Művelődési ház Szabadság u.69. Szeptember 12. 14.00-17.00 Jászszentandrás, Művelődési ház Rákóczi u.92. Szeptember 19. 9.00-15.00 Jászárokszállás, Művelődési ház Árpád tér 1. Szeptember 30. 9.00-11.30 Jászberény, Klapka Gy. Szkisk. Hatvani u.2. Szeptember 30. 14.00-17.00 Jánoshida, Faluház Fő út 28.

Kérik a véradókat, hogy személyi igazolványt, lakcímkártyát és eredeti TAJ-kártyát vigyenek magukkal!

Dr. Krasznay Péter sebész főorvos magánrendelése

Jb., Szent Erzsébet Kórház sebészeti szakrendelőjében KEDD: 15.30-16.30-ig

Proktológiai szakellátás (pl. aranyér műtét nélküli kezelése). Nagyműtétek megbeszélése, szervezése (sérv, epe, gyomor, vastagbél). Kisműtétek végzése helyben.

Tel.: 06-30/244-0724

TERME Méz, propolisz, virágpor, méhpempő méhviaszgyertyák.

M LŐI ÉZ

Esztétikai fogászat Jászberény, Zirzen Janka u. 6.

A két beavatkozás sikeres volt ugyan, de az egészségi állapota azóta sem sokat javult a kisfiúnak. A kezelések miatt Ricsi nem hízik, nem nő, nem úgy fejlődik, mint kellene. Sajnos a fogazata és a szeme is kezd tönkremenni.

Véradás a Jászságban

3 kg feletti rendelés esetén Jászberényben ingyenes házhozszállítás!

Csomor Imre

30/483-0790 csomor.imre@freemail.hu 5100 Jászberény, Sólyom u. 13.


Fórum

2013. szeptember 5.

ArtCamp kiállítás

Drámakurzus – Ashlee és Clara lendületben Jövő héttel kezdetét veszi az Új Színházért alapítvány dráma és színjátszó kurzusa. A Várszegi Tibor által megálmodott, remény szerint hos�szú évekre előretekintő drámaiskola évadnyitó ünnepségére, az „osztályfőnökök” bemutatkozására hétfőn 17 órakor a Főiskola dísztermében került sor. • sz. k. m. •

Mint(h)akép címmel kiállítás nyílt az idei alkotótáborban készült munkákból. A jól ismert nevek mellett idén is részt vettek száarnyaikat bontogató ifjú tehetségek is. A változatos műfajú és stílusú alkotásokat felvonultató tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg főiskola folyosógalériáján.

Hosszú az út a CNC-ig (Folytatás az első oldalról.) Szabó Tamás polgármester vázolta a képviselő-testület elkötelezettségét a berényi cégekkel való együttműködést illetően, a munkahelyteremtésben és megtartásban. Ehhez az önkormányzat a maga eszközeivel, pályázatával, az infrastruktúra fejlesztésével, a forintos telkek rendszerével kíván hozzájárulni. A bejárások egyik fontos célja az alaposabb megismerésen túl a legfontosabb cégek igényeinek összegyűjtése, hogy a következő uniós ciklusban, de addig is, ahol lehet, segíthesse őket a város.

kerékpárút hiánya, ami csatlakozhatna a Nagykátai úti hálózathoz. Lenne igény a cégnél is az egyforintos telekre, hogy kamatmentes hitellel megtámogatva a fiatalokat, otthont teremthessenek maguknak, letelepedhessenek Jászberényben. A Trend Kft. és a város közös érdeke lenne, hogy az ugyancsak közös erőfeszítéssel – a vízművekig – megépített utat meghosszabbítva megszabadítsák a környező kis utcákat a nagy kamionforgalomtól. Részletekbe menő egyeztetés kezdődött, amelyben a kör-

5. oldal

Várszegi Tibor köszöntötte a képzésre jelentkező gyerekeket, szüleiket, a megjelent pedagógusokat és az elképzelés fő patrónusát, Szabó Tamás polgármestert. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló kurzus a pedagógia és a színházi eszközök, a drámapedagógia segítségével kínál teret a szabadidő hasznos eltöltésére elsősorban az ötödik osztályos gyermekek számára, akik remény szerint legalább négy évfolyamon át a képzésben maradnak. Az elnyert pályázatoknak és az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a kurzuson a gyerekek ingyenesen vehetnek részt. Lehetőségük lesz elsajátítani a helyes kommunikáció alapjait, a tánc, zene, zsonglőrködés alapképességeit, betekintést nyerhetnek az artisták világába. Az iskolát Gaál Ildikó színházi rendező irányítása mellett két külföldi – egy angol és egy spanyol – oktató vezeti. A két külföldi hölgy a „Fiatalok lendületben” projekt önkénteseiként érkezett városunkba. Ashlee Anglia, Clara pedig Spanyolország szülötte. A szimpatikus fiatalok anyanyelvükön előadott dalokkal mutatkoztak be jövőbeni tanítványaik

és azok szülei előtt. A két állandó kurzusvezető mellett rendszeresen tartanak majd órákat a különböző szakterületek tanárai, Jászberényben vendégszereplő vagy meghívott művészek. Az ünnepséget Szabó Tamás polgármester is megtisztelte jelenlétével, aki a város nevében elismeréssel méltatta a kezdeményezést, köszöntötte a pedagógusokat és a reménybeli tehetséges tanítványokat. Egy ilyen iskola létrejötte komoly érték a város közössége számára. Jelentős eredmény, hogy vannak itt olyanok, akik ezt az értéket felismerve előállítják azt. – fogalmazott a polgármester. Jászberény önkormányzatának célszerű a kezdeményezés mögé állni, támogatni csakúgy, mint az önkéntes munkarendszert, ami a fiatal generáció számára nagyszerű lehetőség a tanulás és a kapcsolatépítés terén. A színjátszás egy megmutató jellegű művészet, mely benne van az általános nevelési képzésben is. Az ifjúság köré-

ben olyan lehetőség, amellyel élni kell. A város egyértelműen felvállalja mind anyagilag, mind erkölcsileg a drámaiskola működését, a kurzuson tanultaknak egy megfelelő környezetben való bemutatását. A projekt a Fürdő utcai volt bútorbolt épületét jelölte ki erre a célra. A megfelelő környezet kialakítását és a későbbiekben fenntartását a város támogatja. Az itt létrejövő műhelynek a hasznát valamennyi oktatási intézmény és városlakó élvezni tudja. Szabó Tamás külön köszöntötte a külföldről érkezett oktatókat. „Érezzék itt jól magukat, tapasztalják meg, hogy a magyarok az unió negatívan befolyásolt közvéleményével ellentétben, igenis szerethető emberek. Az ily módon létrejött kapcsolatok valóságos képet mutatnak rólunk, talán ezek segítenek fordítani nemzetközi megítélésünkön.” A hangulatos ünnepség állófogadással, ismerkedéssel, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Új idők jönnek a hulladékszállításban Az elkövetkező hónapok (és évek) alapjaiban rázzák meg és alakítják át a hazai hulladékgazdálkodást. Itt Jászberényben is új feladatai lesznek az önkormányzatnak, a saját kommunális feladatokat ellátó cégének, de lesz tanulni és tennivalója rajtuk kívül a lakosoknak is bőven. • halász •

Sinka Tibor alighanem nyomon követte az eddigi bejárások tudósításait, mert felkészülten válaszolt ezekre a kérdésekre is. Egyik gondjuk a főleg biciklivel közlekedő munkatársaik miatt a keskeny átjárás a temető utcából, illetve ezzel összefüggésben a

zet egyéni képviselője, Baranyi László vitte a prímet. Az éjszakai targoncás közlekedést például a cég azonnali hatállyal megszünteti a telephelyei között. A szellőztető berendezés zajának csökkentése viszont hosszabb vizsgálódást kíván.

Titkolták, de megnyílt a konyha

A Bajcsy iskolában szeptembertől szép környezetben, megújult ebédlőben étkezhetnek a gyerekek és a pedagógusok.  (Fotó: Sárközi János)

Mindennek az oka az uniós szabályokkal összhangban megalkotott Hulladéktörvény, amely szigorú feltételeket szab meg, évekkel előre rögzítve részidőpontokat, sőt bizonyos mértékben árakat is. A hulladékról szóló – leánykori nevén 2012. CLXXXV. tv. – rendelkezéseinek értelmében hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2014. január elsejétől csak nonprofit gazdálkodó szervezet végezhet. A Jászberényi VV Zrt. hulladékgazdálkodással kapcsolatos közszolgáltatói feladatai további ellátásának tehát januártól feltétele, hogy a Társaság legfőbb szerve – amelynek jogait ebben a tekintetben a Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság gyakorolja – döntsön a nonprofit gazdasági társaságként való továbbműködésről. Magyarul átalakuljon nonprofit Zrt.-vé, ami Jászberényben múlt pénteken megtörtént. Még bonyolítja a helyzetet, hogy újabb egy év múlva, 2015 első napjától kezdve meg kell valósítani a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek első hallásra bizonyára sokan örülnek, ám a megvalósításon itt is van min gondolkodni. Térjünk vissza a leadben felvetett gondolatra, hogy az önkormányzat felmond a VV Zrt.-nek. Ez is a törvényből következik, amely kimondja, hogy amelyik cég június 31-ig nem rendelkezik

hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, annak harminc napon belül fel kell, hogy mondjon az illető önkormányzat. Ezt a folyamatot a nyár lelassította, meg feltételezni lehetett, hogy közben ezt az engedélyt a cég megkapja, de ez nem így történt. A JVV Zrt.-nél tudakozódva kiderült, hogy a Társaság által benyújtott Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tervet az illetékes szervek elfogadták. Ez alapja az engedély kiadásának, sőt azt nagyban valószínűsíti is, azonban a törvény arról nem rendelkezik, hogy időben ezt mikor kell kiadnia a hatóságnak. Nem vigasztalja a berényi szereplőket, hogy a napokban országosan még csupán huszonhat cég rendelkezett a megfelelő engedéllyel. A fentiek alapján már érthető, hogy miért alakult át a cég nonprofittá. Ez az egyik a négy feltételből, hogy a kommunális területen továbbra is a város szolgáltatója maradhasson a társaság. Már említettük a második feltételt is, ami a most még kiadásra váró engedély. Ezenkívül a társaság tulajdonosi szerkezete állami vagy önkormányzati többségű kell, hogy legyen – ez a feltétel már adott. Negyedik követelmény az új minősítési rendszer elvárásainak teljesítése. Valószínűleg mindenütt ez lesz az utolsó, aminek a cégek megfelelnek, mert még csak most jelentek meg az ehhez szükséges szabályozások és rendeletek. Ennek a feltételnek 2014. június 30-ig kell megfelelni. Minden új elemet nem sorolunk fel, de a képzettséget illetően megemlítendő, hogy a dolgozók mindegyike képzésben kellett, hogy részt vegyen a kukás kocsin dolgozóktól az irányítókig, nevezetesen a hulladékszállító okj-s tanfolyamtól a nemzetközi árú fuvarozási szakvizsgáig sokféle végzettséget meg kellett szerezni. A JVV Zrt.-nél ezek már rendben

vannak. A városban élénk érdeklődés kísérte a nonprofittá alakulás gondolatát. Lassan tisztázódott az ebben a tekintetben laikusok számára is a nonprofit gazdasági társaság alapvető jellemzője, hogy üzletszerű gazdasági tevékenységet csak kiegészítő jelleggel folytathat, a tevékenységéből származó nyereség a tagok (részvényesek) között nem osztható fel, az a gazdasági társaság vagyonát gyarapítja, és azt a tulajdonos által meghatározott közfeladatok ellátására kell fordítani. Nem újdonság ez, hiszen a cég és jogelődjeinek működése húsz éve alatt a tulajdonos soha nem vont el osztalékot a társaságtól, azt mindig visszahagyta az alaptevékenységek folytatására, fejlesztésére, tehát ebben a tekintetben döntő változás nem következik be az átalakulás során. A társaság célja továbbra is Jászberény Város Önkormányzata által rábízott közszolgáltatási, ingatlankezelési és ingatlan-üzemeltetési, valamint városüzemeltetési és városgazdálkodási feladatok ellátása, a rábízott vagyon megőrzése és gyarapítása. A vállalkozási tevékenységből származó jövedelem a társaság fenti tevékenységeinek, finanszírozását és az azokhoz szükséges fejlesztések megvalósítását tehát a város szolgálja. A társaság gazdálkodása során továbbra is nyereségérdekeltségű, az adózást és más közterheket illetően az államnak ugyanolyan kötelezettséggel tartozik. Izgalmas hónapok következnek tehát, de remélhető, hogy a képviselő-testület eddigi döntései és szándéka alapján jövőre is a város cége végzi ezt a mind fontosabbá váló tevékenységet. Arról, hogy újabb egy év múlva milyen gyökeres változásra kell mindannyiunknak felkészülni, egy következő cikkben számolunk be.


Szabadidő

6. oldal

2013. szeptember 5.

Egy borzongós éjszaka az állatkertben

Bozsik gazda tanácsai

Borzongató élményekben lehetett részük pénteken az állatkertek éjszakája program látogatóinak. Az évek folyamán már hagyománnyá váló országos rendezvényen a lúdbőrzésről nem csak a hűvös nyárutót jelző éjszaka, de az állatpark munkatársainak izgalmas bemutatói is gondoskodtak.

Szombat délután kellemes, kertészkedésre alkalmas időjárással búcsúzott tőlünk a nyár. A kerttulajdonosok, hobbikertészek mégis inkább a könyvtár falai közt múlatták az időt. Nem véletlenül…

• Kárpáti Márta • Az éjszakai állatkert különleges hangulatát megtapasztalni élmény kicsinek, nagynak egyaránt. A varázslatos hangulatot tovább fokozták az utak mentén elhelyezett fáklyák, az éjszaka aktív életmódot folytató élőlények látványetetései. A kínálkozó alkalmat kihasználva a bátrak kézbe is vehették a sokak által visszataszítónak titulált állatkákat. Simogathattak patkányt, egeret, kígyót, tatut, ismerkedhettek csótánnyal és óriási csigával. Az érintést követően sokakban megfogalmazódott, hogy a negatív jelző csupán sztereotípia, ezek az állatok is különlegesek, a természet csodálatos alkotásai, melyek jelenléte hozzátartozik bolygónk faji sokszínűségéhez. Az éjszakai látogatás során a bejáratnál kézhez kapott családi totó furfangos kérdéseinek megfejtésére is érdemes volt időt szánni. A jó megoldás érdekében az arborétum területén fel kellett keresni a koponyákkal, bőrök-

kel, tollakkal berendezett faházat, meg kellett számlálni a csótány lábait, valamint érdemes volt tanulmányozni a ki-

• k. m. •

helyezett tájékoztató táblákat, de sokat segítettek a válaszadásban az állatokat bemutató önkéntesek is.

A gyerekek játékos oktatása mellett lehetőséget biztosítottak a valódi játékra is. Az ugrálóvárban és a mászófalon a hűvös idő ellenére is sokan kimelegedtek. A mozgás fáradalmait arcfestés közben pihenték ki a legkisebbek. A nagyvadak látványetetése éjjelnappal sikeres attrakció, most is sok látogatót vonzott. A kései vacsoráztatás közben a gondozók számos hasznos, érdekes és meglepő információval gazdagították a közönség természetismereti tudását. Az utolsóként vacsorázó hiénák etetését követően a totót helyesen megfejtők között értékes ajándékokat sorsoltak ki. A tizenegy órai kapuzárás után elcsendesült az állatkert. Csak a majmok rikoltozását lehetett messziről is hallani, akik különös nyelvükön talán arról tanakodtak, milyen furcsa lény az ember, évente egyszer éjjel vadászik.

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram az ILPEA Kft.-nél (TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0543) A projekt az ILPEA Kft. munkavállalóinak egészségnevelése, szemléletformálása érdekében került megvalósításra. A kivitelezés egy egész cégre kiterjedő egészségfejlesztési tervre épül, melyet több szakértő bevonásával megvalósított program követ. A megvalósításra elnyert vissza nem térítendő támogatás mértéke: 9.930.000 Ft. A megvalósítás időtartama 10 hónap (2012. november – 2013. augusztus). A menedzsment célja, hogy egy komplex program lebonyolításával hozzájáruljon a munkavállalók önismeretének és öntudatának fejlesztéséhez, bevezesse őket az egészséges életmód és a laikus elsősegélynyújtás alapjaiba, valamint meggyökereztesse a mindennapokban a biztonságtudatos munkavégzést. Az egészségfejlesztés során az ILPEA Kft. fő célja az, hogy a támogatók közösségben megvalósuló tapasztalati élményszerzés által hozzájáruljon a munkavállalók egészségének javításához, életmódjának megváltoztatásához. A projekt fő elemei között megtalálhatóak munkahelyi egészségfejlesztési terv elkészítése, egészségügyi állapotfelmérés, egészségnapok, interaktív klub- és csoportfoglalkozások, játékos vetélkedők, előadások. Az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram megvalósítása is mutatja, hogy az ILPEA Kft. a gazdasági célok mellett, a munkavállalók egészségére is kiemelt figyelmet fordít. A munkahelyi színtéren történő egészségfejlesztés ereje a közösség szerepvállalásában, a pozitív közösségi minták rögzülésében, és ezáltal egyéni és vállalati szintű értékek és egészségtudatos attitűdök kialakulásában rejlik.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

9.930.000 Ft

Az „Olvass, Jászberény!” program keretein belül „Olvass a hobbidról” címmel újabb hat részes előadás sorozat indult, melynek első vendégeként Bozsik József kertész érkezett 16 órakor a városi könyvtárba, hogy szaktudását, tanácsait megossza Berény növénykedvelő közönségével. A Bozsik gazda néven ismert szakember számos rádiós műsor állandó vendége. Közreműködik a Kossuth adón naponta hallható Hajnal-táj, a pénteki Napközben vagy a szombati Kerti séta című adásokban. Városunkban tett látogatása közben sem feledkezett meg rádiós mivoltáról,

diktafonnal felszerelkezve várta az érdeklődők kérdéseit. A rögzített anyag felhasználásával a későbbiekben újabb műsorok készülnek. Kérdésekben nem volt hiány. A gránátalma termőre fordításától az áfonya ápolásán át, a chipsnek való burgonya fajtanevéig számos válaszra váró kérdés elhangzott. Bozsik József pedig lexikonnal vetekedő módon mindenre szakszerű, ugyanakkor a hobbikertészek számára is érthető választ adott. Tanácsaiból többek között az is kiderült, mi a teendő gombás, illetve vírusos eredetű növénybetegség észlelése esetén, hogyan kell hatékony darázscsapdát készíteni, gyümölcsfát oltani, melyik fajta vetőmagot érdemes megvásárolni. A fórumot követően vetítéssel illusztrált ismertetőt hallhattunk a legnépszerűbb toleráns szőlőfajtákról. Bozsik gazda a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a könyvtár gazdag szakkönyvkínálatát, ugyanakkor figyelmeztetett arra, az internetes információkat, csakúgy mint a kertészeti csomagküldő katalógusok leírásait, fenntartással kezeljük. A könyvtár galériájában a kertészethez kapcsolódóan kiállítások is helyt kaptak. Dobák László és Király István bonsai gyűjteménye szemet gyönyörködtető látvány, hasonlóképp a jászberényi hobbikertészek saját termesztésű növényeikről készült képekből ös�szeállított fotókiállításhoz. A képeket Bozsik József segítségével a könyvtár munkatársai zsűrizték. Az első díjat, egy e-book olvasót, Sziklai Roland virágfotója nyerte el.

Birinyi Rozsdás Pengék Ezzel a Hagyományőrző Baráti Társasággal egyre gyakrabban találkozhatunk városi rendezvényeken. Nevük első hallásra beragad a fülünkbe, olyan mosolyra fakasztóan vidám. Halászi Endrénét kérdeztük meg a csapat történetéről, tevékenységéről. • m. t. • A kezdetekről így szólt saját szavaival: „2007. december tájékán írt nekem az egyik közösségi oldalon az unokatesóm, Fülöp Tibor, akivel legalább 30 éve nem láttuk egymást. Kiderült, ő a Magyar Hagyományőrző Világszövetség ügyvezetője, a Tavaszi Hadjárat rendezője. 2008. április 3-án a jászberényi városnapi ünnepségen találkoztunk, sokat beszélgettünk a hagyományőrzésről. Sikerült neki megfertőznie, de mivel már rég érdekelt ez a nemes dolog, nem sokáig kérettük magunkat.” Ezt követően többször részt vettek Halászi Endrével, a férjével az MHVSZ rendezvényein, főleg a Huszárkonyha főzőversenyeken, legtöbbször dobogós eredményekkel. 2009 őszén beléptek a Jászsági Hagyományőrző Egyletbe, ahol a mai napig tagok. 2010-ben megnyerték a férjével a Jászság Ínyesmestere címet. Közben továbbra is járták a saját kis hagyományőrző utjaikat. Az egyletben ismerték meg azokat a barátaikat, akikkel 2011-ben Kunszentmártonban, a hármas kerületek: Jászság, Nagykunság és Kiskunság településeinek VII. kézi arató és főzőversenyén már mint Birinyi Rozsdás Pengék néven indultak, és különdíjat kaptak. 2012-ben a Pengék kis csapata indult a Népi ételek főzőversenyén, itt már a elnyerték a Jászság Népi Ínyesmestere címet. Majd a Gulyásfesztivál meghívására részt vettek a

főzőversenyen, ahonnan a harmadik hellyel tértek haza. 2012-ben felajánlották a Jászkerület Nonprofit Kft.-nek, hogy megrendeznének egy népi játékot. Így valósították meg a jász világtalálkozó harmadik napján a Jász Virtus vetélkedőt. Július hatodikán Bolla János jászkapitány felkérésére elkísérték őt a kiskunfélegyházi aratóversenyre, ahonnan sikerült a harmadik helyezést elhozniuk. Augusztus huszadikán szintén a Nonprofit Kft. felkérésére állították össze a „Búzakalásztól a megszentelt kenyérig” című kis programot. A címet a Nonprofit adta, és rájuk bízta a teljes megvalósítást. A programokat Halászi Endréné, Zentai Zoltánné, és férjeik találják ki, majd együtt a többi taggal valósítják meg, de vannak olyan ismerőseik, barátaik is, akik nem hagyományőrzők, de szívesen segítenek. A kis baráti csapatunk, nemcsak hagyományőrzéssel foglalkozik, ha idejük engedi, közösen mennek kirándulni is. Remélik, hogy még sok közös program vár rájuk.


Ajánló

2013. szeptember 5.

7. oldal

Jászberénytől Mumbai-ig Aston Martinnal (Folytatás az első oldalról.) „Az esemény hatalmas publicitást is kapott: alig szálltunk ki a kocsiból, már ott volt két tévéstáb és öt újságíró. Készült velem egy tízperces tévériport, melyet másnap óránként ismételtek a Gujarati tévében.” – mesélte az ékszerész. Vendéglátójuk először bemutatta őket az egész családjának. „A kisgyerekektől a nagymamáig körénk gyűltek, és csillogó szemekkel figyeltek bennünket.” Ezt követően megmutatta nekik Suratot, mely Antwerpen mellett a második leghíresebb „gyémánt főváros”, és elvitte őket a cége központjába. Itt megmutatta nekik a birtokában levő, világhíres, 182,5 karátos, 63,5 grammos csiszolatlan gyémántot, mely Ganésa istennő alakjára emlékeztet. Ezt csak különleges alkalmakkor veszi elő, ám

Programajánlatunk III. Jászság Expo és Fesztivál Szeptember 13-án 14 órakor a Szentháromság téren vásárnyitással kezdődik a III. Jászság Expo és Fesztivál, melynek keretében megrendezésre kerül a Városlakók Hétvégéje, a Testvérvárosok Találkozója és az Európai Autómentes Nap. A háromnapos rendezvény, gazdag családi és kulturális programkínálatot ígér. Világokon át Szeptember 13-án 18 órakor a könyvtár kamaratermében Verebes György festőművész, filozófus a Világokon át sorozat vendégeként Lőrincz Gabriellával a tudatos életről beszélget. Belépő helyszínen: 1200 Ft, elővételben: 800 Ft. X. Gyermekvilág Börze Szeptember 14-én 9-13 óráig az Ifjúsági Házban használt babaholmik, játékok, könyvek adásvételével, csere-beréjével, játszóházzal és kézműves foglalkozással várja a börze az érdeklődőket. Asztalfoglalás: Bíró János (tel.: 57/411-823) Európai Autómentes Nap Szeptember 15-én 9 órakor a Lehel Vezér térről kerékpáros, görkorcsolyás gördülő bejárással indul az Autómentes Nap sportos programsorozata.

tartják róla, hogy szerencsét és sikert hoz. „Rendkívül vendégszerető nép. Azóta több levelet kaptunk tőlük: nagyon örülnek, hogy ott voltunk, és alig várják, hogy újra menjünk.” Felmerül a kérdés: A berényi közönség mikor láthatja testközelből a külföldön ilyen nagy sikert aratott munkákat? Sajnos nem könnyű megfelelően védett kiállítóteret találni a munkáknak, ám sikerült megállapodnia Szikra Istvánnal, hogy jövő tavas�szal néhány hétig láthatóak lesznek az ékszerautócsodák a Szikra Galériában. Ám egy szűk körű kis kiállítás keretében a testvérvárosok találkozója alkalmából érkező delegáció is megtekintheti a világviszonylatban is egyedülálló míves tárgyakat.

Szeptemberi moziműsor Jász Kaszinó (Tiszti Klub) szeptember 5-10. 16.00 Halbalhé 3D

országos premier színes, magyarul beszélő, maláj–kínai animációs vígjáték (6) 18.00 One Direction – This is Us 3D országos premier színes, feliratos amerikai zenés dokumentumfilm 20.00 Az elnök végveszélyben premier színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm (16) szeptember 12-18.

16.00 Repcsik 3D

színes, magyarul beszlő, amerikai animációs film (6)

a magyar vendégek kedvéért még szokásos díszes kis ágyából is kikerült: néhány fotó erejéig beültették az Oszvald Nándor által készített Rolls-Royce-ba. Mindannyian kaptunk egy-egy képet a híres gyémántról, mivel Indiában azt

Szolnokon is kikötött a Hamza

A nagy számú érdeklődőt Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere és Szabó Tamás, Jászberény polgármestere köszöntötte. Beszédében mindkét elöljáró kiemelte a 110 éve születetett és 20 esztendeje elhunyt alkotó öröksége megőrzésének fontosságát. A kiállítás kurátoraként méltatásomban a tárlat hangulatát és üzenetét igyekeztem tolmácsolni az egybegyűlteknek. Felhívtam a figyelmet Hamza D. Ákos szolnoki kötődéseire, hisz mint ismeretes, gyermekként a

országos premier színes, feliratos, amerikai– német–angol életrajzi dráma (16) 20.00 A bűn éjszakája premier színes, feliratos, amerikai thriller (16) szeptember 19-25.

16.00 Hupikék törpikék 2. 3D

színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (6) 18.00 Diana országos premier színes, angol életrajzi dráma (12)

20.00 2 Kaliber

premier színes, magyarul beszlő, amerikai akció vígjáték (16)

szeptember 26-október 2. 16.00 Hópihe

országos premier színes, magyarul beszlő, spanyol animációs film (6) 18.00 Riddick premier színes, magyarul beszlő, amerikai sci-fi akciófilm (16) 20.00 Vérmesék országos premier színes, magyarul beszlő, amerikai–francia akció vígjáték (16)

Apró boldog nosztalgia

E

Második állomásához érkezett augusztus utolsó szombatján a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria azon vállalkozása, amely Hamza D. Ákos életművét kívánja bemutatni idehaza és külföldön. A Kikötőben. Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából című tárlat Szolnok Napja keretében a Tisza-parti Szolnoki Galériában nyílt meg.

18.00 Hajsza a győzelemért

már nem létező Abonyi úti elemi iskolának is volt a tanulója, majd a későbbiekben, a család Erdélyből való visszatérése után a Verseghy Ferenc Gimnáziumba járt egy ideig. Ebben az időszakban édesapja Szolnokon élő sógoránál lakott. A Tisza-parti rokonok egyébként igen gyakran látták vendégül a kis Dezsőt és szüleit. Hamza szolnoki kötődései azonban nem merülnek ki ennyiben. Azt követően, hogy idős korában eldöntötte, hazaköltözik, néhány művével a Szolnoki Galériában mutatkozott be elsőként. Az esemény plakátja, meghívói, fotói most újból megtekinthetők az impozáns múzeumi kiállítótérben. Ugyanitt a sokoldalú művész vázlataira, szabadkőműves dokumentumaira, írásaira is pillantást vethet a látogató. Érdekességként megemlítendő, hogy a gyűjteményi anyagot kísérő ismertető szövegek, tájékoztatók, képfeliratok kidobásra szánt kartonokra, egyéb fogyóeszközökre készültek, és

szerves egységet képeznek Hamza saját készítésű képcímkéinek pontos másolataival, kézirataival. A rendezői szándék az volt, hogy a kalandos, pályaudvarokon és kikötőkben eltöltött életút együtt jelenjen meg a jelennel a képtárban. A galériába betérő publikum abba az interjúba is belehallgathat, amit a művésszel egy szolnoki riporter készített nem sokkal Hamza D. Ákos halála előtt. A tartalmas életfolyamot jelképesen lezáró földszinti festménysor végén pedig az Olaszországban forgatott Angyalok kórusa (Cantoria d'Angeli, 1949) című rövidfilm nézhető meg, az a közel 13 perces produkció, amelynek Hamza nem csupán a rendezője, de a forgatókönyvírója is volt. A magyar polihisztor teljes életművét feltérképező tárlat október 13-án zár a Temető utcai Szolnoki Galériában. Gurzó K. Enikő művészettörténész

gy négyzetméter. Ennyi volt meg a Vizu sokat megélt, a táncszőnyeg takarásában kopott, korhadt, felszedett színpadából, mikor egy pont legényest eljártam rajta búcsúzóul. Alattam tátongva mutatta magát a skalpját vett legendás pince, de pár perc múlva ez a kis rész is eltűnt. Éhesen, szinte türelmetlen érkezett a sárga-fekete „kiscica”, mely markoló karjával, minden erejével feszült neki az öreg, tiszteletreméltó falaknak, melyek sorsukat fogadva, megadóan dőltek vastag kerekei elé. Két esztendő telt el, és most újra itt állok, jászsági viseletben a Jászberényi Hagyományőrző Együttes tagjaival együtt, a Csángó Fesztivál nyitónapján, hogy felavassam, felavassuk „Nagyszüleink hagyatéka” című bemutatónkkal az új, Erdélyből érkezett színpadi deszkákat. Jó újra itt állni, fellépésre készülve, de valahogy más, valahogy még szokatlan. Tudom, új, szép és a miénk, nagyon kellett is! Mégis beszélgetve itt felcseperedett táncosokkal, hiányzik a régi székház varázsa. Vagy csak az abban eltöltött fiatalságunkat siratjuk? Az új székház örömével keveredő, keserédes nosztalgia ez a javából. Az ifjú falak most még csak figyelnek, gyűjtik az információkat. A pincének a Zagyva folyó felé eső régi falrésze keményen tartotta magát, nem bontották le, ráépítették az új, modern falakat. Vajon elmondja-e ez az öreg megmenekült mementó, hogy ő még látta, hallotta muzsikálni Halmágyit, Zerkulát, Kodobát, Neti Sanyit, Halmos Bélát, és megannyi lelkes zenészt, táncost, kik ma már a nagy égi táncházban mulatnak együtt? iztosan így lesz, így van. Biztosan az ifjú falak is elmesélik, milyen jó hangulat volt idén a nagyteremben, a színpadon, a székház előtti téren. Jó volt „hazajönni”, vártuk már! Ez is hozzájárult, jelentős szelete volt az idei sikernek. Nagyon sokan érkeztek az idei fesztiválra. Minden műsoron, még azokon is, mik párhuzamosan zajlottak, szinte telt ház volt, érdeklődő, kíváncsi nézőkben nem szenvedtünk hiányt. Itt voltak, birtokba vették az új székházat a fesztivál névadói, Jászberény szeretett csángói a Keleti-Kárpátok gyimesi hegyeinek, völgyeinek patakországából, Moldva dimbes-dombos vidékéről, a gyönyörű nevű Szeret folyó mellől. Azoknak, kik ebben a szentélyben fognak táncossá érni, ennek a háznak összes szeglete lesz a kedves mindenük. Mi „kétszékházasok”, szintén osztozunk az új épület örömeiben, de boldog nosztalgiával nézegetjük a régi Vizu képeit, gondolunk a benne eltöltött fárasztó, izzasztó próbákkal teli esztendőkre, az elcsattant csókokra, szövődött szerelmekre, áttáncolt éjszakákra. Míg el nem felejtem a lényeget: nagyon jó volt táncolni az új színpadon, remekül, nagy sikert aratva adtuk elő műsorunkat. Sok ilyen boldog érzést kívánok minden itt fellépőnek! Kocsán László

B


Sport�/�Ügyeletek

8. oldal

Rövid hírek Labdarúgó NB II. utánpótlás­ bajnokság. U-21: Jászberényi SE–Tököl 1–4, Grund 1986 FC–Jászberényi FC 0–1; U-17: Jászberényi SE–Tököl 13–0, Grund 1986 FC–Jászberényi FC 7–2, U-15: Vác–Jászberényi SE 4-0, U-14: Vác–Jászberényi SE 2-5.

Kosárlabda U23. Két meccset is játszott a JKSE utánpótláscsapata Salgótarján ellen, mindkettőt a vendégek nyerték: JKSE Kosársuli–Salgótarján 73–88; JKSE Kosársuli–Salgótarján 74–79. Legközelebb szeptember 7-én rendeznek idehaza egy felkészülési tornát, ahová Szolnok, Eger, illetve a Kőbányai Darazsak csapata érkezik.

Időjárás előrejelzés Meleg napsütés. Az elkövetkező napokban nyáriasan meleg, napsütéses idő várható 25-28 fokos nappali hőmérséklettel. Vasárnap Fecskehajtó Kisasszony napja lesz. A népi jóslat szerint e napnak teljes ellentéte várható a következő hetekben. (Forrás: idokep.hu)

Jász Trió TV�–�A Jászság közelebbről szeptember 5. – szeptember 11.

Apáti Hírmondó: csütörtök 6.00, 7.00; szombat 20.00; vasárnap 7.00; szerda 6.00, 7.00, 19.00, 20.00, 22.00 Bencze Show: Mészáros Árpád Zsolt péntek 8.30 Rost Andrea hétfő 20.30; kedd 18.30, 20.30 Berényi Hírmondó: (friss hírek: csütörtökönként) csütörtök 19.00, 20.00; 22.00; péntek 6.00, 7.00, 20.30; szombat 6.00, 9.00, 16.30, 19.00; vasárnap 6.00, 16.30, 19.00.; hétfő 6.00, 21.30

Berényi Pillanatok: XXIII. Csángó Fesztivál hétfő 19.00; kedd 6.00, 19.00, 21.00 Döntés után: csütörtök 18.30, szerda 8.00, 20.30, vasárnap 10.00, 16.00, 20.30, hétfő 8.00 Épí-tech: péntek 8.00, kedd 7.30, 18.00, 20.00 Értékőrző: csütörtök 8.00 Fényszaruról jelentjük: péntek 19.00, 20.00, 22.00; szombat 7.00, 21.00, 22.00; vasárnap 8.00 Fényszarui pillanatok: péntek 21.30

Képújság: csütörtök 8.30-17.30; péntek 9.00-18.30; szombat 10.0016.00; vasárnap 10.30-16.00; hétfő 8.30-18.30; kedd 8.3018.00; szerda 8.30-18.00 Kívánság Batyu: csütörtök 21.00; szombat 17.30; vasárnap 17.30, 21.00; szerda 18.00, 21.00 Kosárlabda: Szolnok Olaj KK�–�Fortress Jb csütörtök 17.30 Kultusz: péntek 18.30; szombat 8.30, 16.00, 18.30; vasárnap 9.00, 18.30, 20.00; hétfő 7.00, 18.30; kedd 8.00

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Műsorainkat megnézheti a www.jttv.hu weboldalon is!

Televíziós mellékállásra műsorvezetőt, riportert keresünk! Jelentkezni lehet: 0657/655-555 | Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 14. Meghallgatás: szeptember 16-án, hétfőn 16 órakor a Jász Trió Tv stúdiójában (Bercsényi út 5.)

Ügyeletek Gyógyszertárak szeptember 5. csütörtök Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel: 413-382 szeptember 6. péntek Szentháromság Patika Jb. Lehel Vezér tér 14. Tel: 502-635 szeptember 7. szombat Elixír Gyógyszertár Jb. Tesco szeptember 8. vasárnap Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly u. 14. Tel: 502-667 szeptember 9. hétfő Elixír Gyógyszertár Jb. Tesco

szeptember 10. kedd Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly u. 14. Tel: 502-667 szeptember 11. szerda Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel: 502-655 szeptember 12. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368 Központi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Tel.: 0656/�221-304

Hétköznap:

18-tól 8 óráig.

Jászkürt

Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig Tel.: 0656/�221-304

Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. szám alatti rendelőben. Tel.: 56/�210-130 Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: +3630/375-3353, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó Klári, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelő: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

2013. szeptember 5.

Új vezetés, új tervek a röplabdásoknál Néhány évvel ezelőtt a legmagasabb osztályban szerepelt Jászberény női röplabdacsapata a JRK, ám anyagi okok miatt az NB II-be kényszerült. • Ács Tibor • A nyár elején újjáalakult a szakvezetés, és új tervek fogalmazódtak meg. Az elnöki posztot Molnár László vette át, akit a kispályás labdarúgóbajnokságból ismerhetünk, ott gólkirály is volt. A vezető edzői posztra Deme Gábort kérték fel, aki annak idején már volt dobogós a berényi lányokkal a legmagasabb osztályban. Őt Makai Péter, a csapat korábbi edzője segíti. „Az elmúlt években extraligás kluboknál dolgoztam, Gödöllőn két, Újpesten pedig egy évet töltöttem. Azért, mint jászberényi ember, mindig is vártam azt a pillanatot, hogy visszatérjek egyszer városom klubjához. Nagyon örülök, hogy az új vezetés rám gondolt, úgy érzem, hogy szívesen fogadtak. Képbe vagyok a lányok játéktudását illetően, hiszen Gödöllőn volt, mikor öt jászberényi játékosom volt. Továbbá többen vannak, akiket tanítottam a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában. Véleményem szerint a játékoskeretet, a körülményekhez képest – mármint, hogy NB II-sek vagyunk – sikerült úgy összeállítanunk, hogy az évad végén bajnokok legyünk. Németh Zsuzsi nagy segítségünkre lehet, aki elsők között jött haza a hívó szóra Gödöllőről. Pintér Andit is sikerült

megtartanunk és rendelkezésünkre áll továbbra is László Rita, Gregor Helga, Karakas Margit és Gulyás Vivien is. Székesfehérvárról jött hozzánk Szénási Edina, aki egyébiránt kosárlabda csapatunk egyik oszlopos tagjának a párja. Reméljük, ez azzal is jár, hogy a két együttes tagjai kölcsönösen a nézőtéren is biztatja majd az éppen pályán lévő csapatot. Keretünk tagja még több fiatal játékos, Cseh Mariann, Kohári Dóra és Hályos Korall is. Érkezésemmel a siker érdekében egy kicsit szorosabbra vettem a gyeplőt, ugyanis heti öt edzéssel készülünk az őszi szezonra.” – mondta el Deme Gábor edző. Köztudottan Németh Zsuzsanna is más Extraligás klubokban szerepelt az utóbbi években, de szívesen érkezett ő is első sikerei színhelyére. „Azt tapasztaltam az elmúlt hetekben, hogy öröm-

mel fogadtak a klubnál, és remélem, hogy minél hamarabb sikerül összekovácsolnia a csapatot Deme Gabinak. Én minden erőmmel próbálom segíteni az együttest, szeretném azt a tudást érvényesíteni, amit az utóbbi években megszereztem volt klubjaimban.” – nyilatkozta a JRK régi-új játékosa, Németh Zsuzsanna. Szénási Edina is nagyon jól érzi magát az újjászervezett csapatban, elmondása szerint jó közösségbe cseppent, jó a hangulat és nagyon jól kijönnek a csapattársakkal. Azt is elmondta még, hogy edzője új szerepkört szán számára, ugyanis Karakas Margit mellett centerként számít majd rá a csapatban. Pintér Andreát más csapat is hívta, de látva az új célkitűzést természetes számára, hogy nevelőklubját segíti majd az NB II-es bajnokság megnyerésében.

Edzőmeccsen győztük le az Olajt Újabb felkészülési mérkőzést játszott Jászberény kosárlabdacsapata. Amint azt előző számunkban is megírtuk, a Szolnoki Olaj KK fogadta a berényi alakulatot hétfőn este. A mérkőzés szinte teltház mellett zajlott, köztük sok jászberényi szurkolóval. Az Olaj meglepően színtiszta magyar sorral kezdte a meccset, a berényieknél viszont az újonnan igazolt idegenlégiósak is a kezdőben kaptak helyet. A mieink a kezdeti időszakban valahogy nem nagyon találták, hol a kosár, emiatt a vendéglátók az első 10 perc után, 5 pontos előnyre tettek szert. A rövid pihenő után sem változott a kép, sőt miután pályára léptek az Olaj külföldi játékosai is, és a volt JKSE irányító Rakits is, közel tíz pontra növelték előnyüket. Főleg Oliver okozott gondot a jászsági védelemnek, de olykor Vojvoda is igencsak borzolta a kedélyeket elfutásaival, de szerencsére ezzel együtt sem tudtak a hazaiak nagyon elhúzni.

Sőt Földi Sándor legényei egyre jobban kezdték érezni a kosárhoz vezető utat és megnyerve a második etapot, a nagyszünetre egy pontra faragták le hátrányukat. A második félidő kezdetén aztán átvették a vezetést is, de nagyon elhúzni ők sem tudtak, így fej-fej mellett haladt a két alakulat. Miután Savic egyre jobban kezdte érezni a csapat irányítását, a harmadik negyedet is megnyerték Soós Gáborék. A befejező szakaszban aztán valószínű a fáradság kezdett erőt venni a feleken, mert egyre több szabálytalanság tarkította az egyébként sportszerű találkozót, de azért ha lassan is, de a találatok is szaporodtak. Szerencsére ebben a mieink voltak jobbak olyannyira, hogy már a befejezés előtt mintegy három perccel, hét ponttal is vezettek és sokan úgy gondolták, megvan a meccs. Persze a négyszeres bajnok nem adta fel a harcot és egy huszáros rohammal, és a végén egy Rakits – a Bercsényiben is oly sokszor megcsodált – triplájával, visszavették a vezetést. Hátravolt

Egy gól és más semmi… Jászberény felnőtt labdarúgócsapata László – régi focista nyelven – forintos az elmúlt szombaton délután, Mart- labdát adott Németh Norbinak, aki fűn játszotta soron következő bajnoki „lesimította” azt, és a hosszú sarokba meccsét a megyei I. osztály keretén vágta, 0-1. belül. A házigazdákkal azonos muA második játékrészben aztán többet tatóval rendelkezett a berényi gárda, kockáztattak a vendéglátók, és többet azaz mindkét együttes neve után egy- is támadtak ezáltal, ám szerencsénkre egy győzelem és vereség állt. nem volt támadásukba átütő erő. A berényi gárda is próbálkozott, de egyTermészetes, hogy mindkét alakulat egy helyzetnél többre nem futotta. az újabb három pont megszerzésében Vigh Tibor elmondása szerint végig reménykedett a mérkőzés előtt. Vigh uralták a mezőnyt, nem is érezte, hogy Tibor nem titkolta elhatározását, ami veszélybe forogna győzelmük, és végtéígy hangzott: győzni megyünk Martfű- re is, olyan kínkeserves győzelemmel re. E gondolatok jegyébe is kezdtek fiai, szerezték meg a három bajnoki pontot: vagyis már a 6. percben a vendéglátók Martfű–Jászberény 0-1. kapujában táncolt a labda. Gulyás Az egygólos győzelmet az alábbi já-

még mintegy 15 másodperc, ami pont elég volt arra, hogy Raivo szorongatott helyzetben elengedjen egy dobást. Ami Jászberényben az utolsó másodpercben Nagyvárad ellen nem jött be, az Szolnokon igen, azaz találata duplát ért, és így a végén egypontos JKSE győzelmet könyvelhettek el a mérkőzés jegyzőkönyvében: Szolnoki Olaj KK�–�Fortress Jb 71-72 A győzelmet a Savic 7/3, Raivio 15/3, Soós 15/6, Dramicanin 12/6, Lázár 4. Csere: Markovic 12, Dukic 3/3, Horti 3, Mladenovics, Szögi 1 alkotta csapat harcolta ki. Földi Sándor edző a mérkőzés után elmondta, hogy az Olaj a felkészülés krízisében van éppen, az Ő játékosai pedig már kezdenek ebből kilábalni. Természetesen nagyon örül a győzelemnek, de ebből nem szabad semmiféle következtetést levonni. Azt is hozzátette még, hogy korrekt mérkőzés volt, nagyszerű volt teltház előtt edzőmeccset játszani. A nagyszámú jászberényi szurkoló jelenlétét pedig külön kiemelte és megköszönte. tékosok harcolták ki: Papp Norbert, Szerencsi József, Menyhárt Dániel, Szanyi Krisztián, Gulyás László, Lukácsi Lóránt, (Németh Gyula), Keresztes Ferenc, (Sebők Péter), László Krisztián, Bálint Péter, Németh Norbert, Besenyei Ferenc (Simon Bálint). A 21 évesek gárdája – a nagycsapatok előmérkőzésén – ismét remekeltek, hiszen 5-1 arányban győztek a házigazdák hasonló korú focistái ellen. Szombaton újabb nehéz mérkőzés vár futballcsapatunkra, ugyanis 16 óra 30 perces kezdéssel Jászberény – Jászárokszállás szomszédvári rangadót láthatunk a berényi focipályán. A mérkőzés igazi csemegét ígér, ugyanis az árokszállási gárdának szinte a fele játékosa, nem is oly régen, még a berényi kék-fehér mezt viselte.

Új évf. 2. év 36. szám  

2013. szeptember 5.

Advertisement