Page 1

Hétfőn becsengetnek

Felvették Danit a Zeneművészetire

Száraz Vivien világbajnok ötödik

Az ifjú zongorista újságunknak zenéről, álmairól, tanulmányairól mesélt.

Birkózólányunk a szerbiai világverseny küzdelmeiről, sikeres szerepléséről nyilatkozott.

Interjú a 7. oldalon

Írás a 8. oldalon

Összeállításunkban a tanévkezdéssel kapcsolatos információkat olvashatnak. Cikkek a 3. oldalon

Jászkürt Új folyam 2. év 35. szám (XXV./35.)

Utunk a lengyel testvérvárosba

2013. augusztus 29.

Újság Jászberény város lapja

Meginterjúvoltuk a BBC riporterét

Szabó Tamás polgármester vezetésével rövid, de igen gazdag és eredményes hétvégét töltöttünk Sucha Beskidzkában. A város polgármestere Stanislaw Lichosyt és jegyzője, Tadeusz Wozniak, valamint a városi tanács elnökhelyettese, Ewa Strózak nagy barátsággal fogadtak bennünket, és látszott, már régen várták a polgármesteri látogatást. Már az érkezésünk estéjén érezhettük, hogy van mit tanulnunk tőlük. A szombati napunk feszített programú volt. Meglátogattuk a Fideltronik elektronikai és informatikai céget. Egy lakásból indult a cég 1986-ban. A helyi szakképzésre és krakkói műszaki egyetem mérnökeire alapozva, 1700 főt, köztük kétszáz mérnököt foglalkoztató céggé nőtte ki magát. Bizonyítják minden pillanatban, hogy gyors és rugalmas alkalmazkodással, 100 %-os minőséggel, ma legyőzhetők a távol keleti versenytársak. Az év beszállítója címet is megkapták 2011-ben. Meglátogattunk két oktatási, nevelési intézményt. Elsőként egy 2002-ben átadott, öt helyiségből álló családsegítő intézményben jártunk. (Folytatás a 2. oldalon.)

Szabadedzésen a Hungaroringen A nyári szünet után a hétvégén már Belgiumban köröztek a Forma�1 gladiátorai, a jászsági diákok egy csoportja még a magyar nagydíjon szerzett élményeit osztotta meg velünk. Kánikulai napra ébredtünk július 26-án, de hamar feledtette velünk a szörnyű hőséget az a csodálatos nap, aminek részeseivé váltunk. Az Erzsébet Program keretében 110en indultunk a Jászság iskoláiból 11 nevelő kíséretében, hogy a FORMA 1 pénteki szabadedzését megnézzük. Induláskor Pócs János képviselő bácsi köszöntött bennünket emléklappal, „smiley” palacsintákkal és kedves szavakkal. Utazásunk költségét is ő vállalta át a Jász-Plasztik Kft. közreműködésével. Érkezésünk után elfoglaltuk helyünket az Erzsébet Tribünön, ahonnan fantasztikusan láttuk mind a rajtot, mind a célba érkezést. Velünk szemben óriási kivetítőről csodálhattuk a légi felvételeket is. Délidőben két menüből választhattunk gazdag ebédet. Uzsonna csomagunk olyan bőséges volt, hogy még családunknak is jutott belőle. Az edzés megkezdése előtt óriási meglepetésben volt részünk. Bernie Ecclestone érkezett közénk 3 pilótájával. Hamilton, Vettel, Alonso: leírhatatlan élmény volt őket testközelből látni. Néhány szerencsés társunk még autogramot is kapott, bár ez a biztonsági őrök gyűrűjében nem volt túl egyszerű. (Folytatás a 8. oldalon)

Kis kápolna, kis kút, kerekes kút A peresi kis kápolna az év nagyobbik részében magányosan áll. Az egykor kifosztott istenháza, bár szépen felújíttatott, a külterület fokozatos elnéptelenedése miatt nem szolgál rendszeres istentiszteletek színhelyéül. Ám évente egyszer akkora tömeg veszi körül, amekkorát valószínűleg fénykorában sem látott a kicsiny, de takaros épület. A peresi búcsú felélesztett hagyománya vonzza ide a még itt élők mellett az innen elszármazottakat, családjukat s más, megnyugvást kereső híveket. • s. e. •

Szerdán olyasvalami történt, ami eddig még nem Jászberényben. Itt járt a világ egyik leghíresebb televíziójának forgatócsoportja – anélkül, hogy ettől meg kellene rémülnie az olvasónak –, ugyanis semmi tűz, vihar, tömegbaleset, egyáltalán semmi negatív szenzáció nem történt. Igaz, nem a hazai kereskedelmi tévéktől érkeztek, hanem a BBC-től. Ez a fiatal forgatócsoport valami felmutatásra érdemeset vélt felfedezni a városunkban. • Halász Lajos • Nem indult jól a nap, a megbeszélt kilenc órához képest jó húsz percet késtek, igaz, telefonon tudatták, hogy

már letértek az autópályáról. Itthon ez megszokott, de ez mégsem volt olyan angolos dolog, aztán amint vidáman berobbantak az ajtón, úgy üdvözölve bennünket, mint régi ismerősöket, már láttuk, fiatal perzsa forgatócsoport érkezett: a férfiak hatalmas kofferrel, a hölgyek könnyedén. Utóbbiaknál alighanem foglalkoztatási követelmény, hogy bármelyik pillanatban részt tudjanak venni kiemelt szépségversenyeken, és ezt alighanem tudják is magukról. A találkozás azonnal élénk eszmecserébe torkollott, felrúgva a protokollt, valahogy ráéreztek, hogy mit kell kérdezni Szabó Tamás polgármestertől, a szakértőként megjelent Farkas Vince Kristóftól, a Trió tévés Erdei Gábortól, illetve a Jászkürt Újság csapatától.

A 2005-ben Debrecenben diplomázott és Budapesten szájsebész dr. Alibaba Dehghani nem győzött a magyar és a perzsa nyelv között közvetíteni. A riporternő, Anahita Shams angol vonalat nyitott a múzeológussal. Nem volt titok miért érkeztek, írásban megküldték a kérdéseket előre. Ők, akik a BBC perzsa szekciójában is dolgoznak, most két helyszínt keresnek fel Magyarországon: Pécset, ahol előrehaladott egyeztetések folynak Shiraz Iráni várossal a kapcsolatépítésről, és Jászberényt, ahol gyakorlati lépések is történtek a testvérvárosi kapcsolat felvétele óta. Már kint van Yazd főterén váro­ sunk ajándék emlékműve, és készül a viszonzásul Berénybe szánt szélkerék is. (Folytatás a 2. oldalon.)

Nyári emlékek, kalandok, szép remények Több évtizedes tapasztalat, hogy augusztus huszadika után mintha lehúzták volna valóságosan és képletesen is a rolót, vége a szép időnek Magyarországon. Innen már csak a vénasszonyok nyarában reménykedhet, aki nem tudott rendes időben nyaralni, pihenni. Szerkesztőségünk munkatársai körbeérdeklődtek, sőt bevetették személyes tapasztalataikat az elmúlt nyárról. Volt, akinek korábbiak is eszébe jutottak.

Úton lenni boldogság…

Hobo slágere szerint „úton lenni boldogság, megérkezni a halál”. Az idézet első részével teljes mértékben egyetértek, utazni öröm. A végét némiképp módosítanám – megérkezni csak a szerencse dolga. Nem tudom, másoknál hogyan zajlik a családi nyaralás, nálunk az utazás része mindig kalandosra sikeredik. Próbálkoztunk már többféle közlekedési eszközzel meghódítani a kiszemelt nyaralás, kirándulás helyszínét, de ha odafelé nem is, a hazavezető úton biztosan történt valami malőr. Első közös repülős utunkon például, a gép műszaki hibája miatt egy egész éjen át élvezhettük Ferihegy vendégszeretetét. A felszállás után nem sokkal azonban már inkább visszakívánkoztunk a biztonságos reptérre, ugyanis körülöttünk fenyegető villámok cikáztak, a frissen javított gép pedig félelmetesen rázkódott. A rázós utazást

aztán gyorsan feledtette a jól sikerült nyaralás. Általában autós kirándulásaink sem zajlottak zökkenőmentesen. Egyik alkalommal a GPS kellemes baritonjára hagyatkozva bekeveredtünk a Fertő-tó nádrengetegébe. Itt történt az az eset

is, amikor úgy gondoltuk, megtaláltuk az Ausztriába vezető legrövidebb utat. A határőrök azután meggyőztek arról, talán mégsem kellene autóval a vízen át megközelíteni a sógorokat. Gyakran járunk gyalogtúrázni, de rajtunk a tapasztalat sem segít. A számos eltévedésen túl a legemlékezetesebb eset talán az óriás muflonnal való találkozásunk volt. Estefelé egy szűk ösvényen ereszkedtünk lefelé a hegyről, amikor az egyik kanyar után utunkat állta egy jól megtermett, tekintélyes szarvakkal rendelkező muflon. (Folytatás a 4. oldalon.)

A tavalyi misén Szántó József apátplébános arról beszélt: bárcsak oázis lehetne e búcsújáró hely Jászberény számára. Idén tanúi lehettünk a kívánság megvalósulásának. Már megérkeztünkkor láttuk az épület mellett felállított – annak méretéhez illően kicsinyke – kerekes kutat. Felszentelésére most, a búcsú alkalmával került sor, ám először is – már hagyományosnak mondható módon – keresztelővel indult a nap. Tóth Petra és Kasza Mirkó János részesültek az első szentségben, akikért a jelenlevők együtt imádkoztak: adja az Úr, hogy a keresztségben kapott istengyermekséghez felnőve is ragaszkodjanak. (Folytatás a 3. oldalon.)

Jót futottak a Zagyvamentén Hatodik alkalommal rendezte meg a Jászberényi Triatlon Sportegyesület hagyományos futóversenyét a Zagyvamenti maratont múlt vasárnap. • Ács Tibor • A kellemes napsütéses idő sok hosszútávfutót csalogatott ki a Szántai kertbe, a rendezvény főhadiszállására. Már reggel 8 órától zeneszóval fogadták a futókat, akik nagyon sok településről érkeztek a Jászság fővárosába, de természetesen a helyiek apraja-nagyja is jelen volt. A rendezőknek ezúttal is akadt dolguk rendesen, hiszen közel háromszáz indulót kellett regisztrálniuk. Minden futó megtalálta az életkorának és teljesítőképességének megfelelő távot: választhatott a maraton, félmaraton, maraton párban kategóriák közül nemek szerinti megosztásban. A rajtpisztolyt a Szántai kertben néhány perccel 9 óra után Szabó Gyula tanár úr dörrentette el, ezzel elindult a mezőny fel a Zagyva-gátra, majd az Electrolux elkerülő útján haladva tovább az állatkert felé. Az első nagyobb állomás az EGI parkolója előtt volt, ahol hangos ováció fogadta az érkezőket: a váltó miatt mindenki a párja mielőbbi beérkezésének szurkolt. (Folytatás az 5. oldalon.)


Önkormányzat

2. oldal

Szombat esti csevej a Zagyva-parton Hagyományt teremtett már Tamás Zoltán, a 4-es számú választókörzet egyéni képviselője azzal, hogy évente egyszer találkozóra invitálja választókerülete lakóit, barátait és segítőit. Most szombaton délután a Zagyva-parton, a Káposztáskertben állítottak fel három sátrat, – sikerrel el is ijesztve az esőt. Civil beszélgetés volt ez az élet köznapi dolgairól, családról, örömökről, bosszúságokról, nagy egyetértésben a fő kérdésben: Szatmári Tóni bácsi jól kezelte a gázpalackot, felesége, Veronka pedig a vendéglátóval közösen igen finomra főzte az őzgulyást.

Kötelező eboltás Tájékoztatom Jászberény Város lakosságát, hogy a 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet a 3 hónaposnál idősebb ebek veszettség elleni kötelező védőoltását és féreghajtását rendeli el, a 41/2010.(II.26) Korm. rendelet figyelembevételével. A védőoltást szeptember hónapban kell végrehajtani. Az oltás a Magyar Állatorvosi Kamara határozata alapján díjköteles: 3.000 Ft/db. Az ebek kötelező féreghajtása 10 testsúly-kilogrammonként 100 Ft/db. Az oltatlanul maradt ebek tulajdonosait a pótoltás befejezése után a járási főállatorvos minimum 30.000 Ft bírság megfizetésére kötelezi.

Az oltáskor az elmúlt évi eboltási bizonyítványokat hozzák magukkal!

Az eboltás helye és időpontjai: szeptember 9. hétfő

8 óra Újerdő, Állami Gazdaság 8.30 Tőtevényi Iskola 9 óra Újerdő, templom 13 óra-15.30 Hableány u. 1.

szeptember 10. kedd

8.30 Meggyespelei tejcsarnok 9 óra Szentimre, Sánta kocsma 9.30 Szelei úti iskola 10 óra Rekettyési iskola 10.30 Portelek 14 óra-15.30 Szérűskert u.– Redemptió u. sarok (Érpart)

szeptember 11. szerda

8 óra Négyszállási iskola 8.30 Agro Lehel, Felsőmuszály 9. 9.30 Hajta, tejcsarnok 10.30 Öregerdő, iskola 11.30 Cserőhalom (Patakiék) 14 óra-15.30 Fiat szalon–Honvéd u. sarok

szeptember 12. csütörtök

8-10 óra Álmos utca 13.30-15.30 Mező u.–Irinyi D. u. sarok

szeptember 13. péntek

8 óra-9.30 Kulacs kisvendéglő (Kossuth u.)

szeptember 14. szombat

8-10 óra Szent Imre herceg u. (KIOSZ épület előtt) 10.30-12.30 Szent Imre herceg úti temető régi bejárata 13-14 óra Hűtőgépgyár lakótelep Uszoda utca garázssor

szeptember 16. hétfő

8-10 óra Százszorszép u. sarok 10.30-11.30 Neszűr 8. dűlő (volt Kolonics tanya) 13.30-15.30 Kinizsi u.–Ady E. u. sarok

szeptember 17. kedd

8 óra-9.30 Volán telep (régi Hatvani u.) 10-11 óra Kozma autójavító 13-15.30 Gyöngyösi út–Nádverő u. sarok

Pótoltás: szeptember 21. szombat

8 óra-9.30 Fiat szalon–Honvéd u. sarok 10 óra-11.30 Gyöngyösi út–Nádverő u. sarok

Dr. Gottdiener Lajos Jászberény város jegyzője

2013. augusztus 29.

Utunk a lengyel testvérvárosba (Folytatás az első oldalról.) A tanoda a gyermekek és családjuk önkéntes együttműködésén alapulva működik. Célja a tanulás segítése mellett a szabadidő értelmes eltöltése játékok és sporttevékenységek megszervezésével. A következő intézményben a II. János Pál pápáról elnevezett (Jana Pawła II w Suchej Beskidzkiej) iskolában Barbara Zyzańska igazgatónő fogadott munkatársaival. Ők már ismerősek lehetnek a jászberényieknek, hiszen – a Comenius programban – sikeresen együttműködtek az Apponyi Albert iskolával. A látogatáskor kísérőinkben is megfogalmazódott a kapcsolattartás folytatása és szükségessége. Itt szeretném tolmácsolni, illetve átadni üdvözletüket a jászberényi kollégák részére. A helyi múzeumot egy hozzánk csatlakozó motoros jászberényi csoporttal látogattuk meg. Barbara Wozniak a Miejskie múzeum igazgatónője és munkatársai nagy szeretettel és figyelemmel kísértek végig. Lengyelország legidősebb, 12 tonnás harangjának – amely a krakkói Zsigmond toronyban lakik – felújítása után az eredeti nyelve, ami maga is 300 kilogram, ide került. Este a képviselő-testület tagjaival találkoztunk. Itt állapodtunk meg többek között a sport kapcsolatok bővítésében és közös pályázaton való részvételben. Vasárnap a kirándulás napja volt Krakkóban. Mindig is Európa legszebb városai egyike volt, de az utóbbi évtizedben is jelentősen gazdagodott, szépült. Talán a leglátványosabb változás a nevezetes Rynek főtér alatt – ötéves

régészeti feltárás után 2010-ben megnyitott 4000 m2-es földalatti kiállítás (Podziemia Rynku), ahol látni és hallani lehet, hogyan élt a középkor végén, Kopernicusz idejében a város. A waweli püspöki katedrálisban, a lengyelek szent helyén nem először jártam. De a Beskidzkából származó atya vezetésével ez különösen szép volt. Megrendülve álltunk Szent Szaniszló maradványait tartalmazó síremléke Ara Patriae, vagyis a haza oltára előtt; II. János Pál relikviáit és vérét egy ampullában ereklyeként tartalmazó könyve előtt; Hedvig magyar származású lengyel királynő fehér márvány síremléke előtt; a sírból kiemelt fából készült koronázási jelvényei (jogar és országalma)

előtt; Báthori István lengyel királyi sírja előtt; Lech Kaczyński lengyel államfő és felesége, Maria Kaczynska (†�2010), sírjai előtt, akik a szmolenszki légi katasztrófában vesztették életüket. Sucha Beskidzkába visszatérve Lehár Ferenc A mosoly országa című esti operett­előadást már nem nézhettük meg, hisz így is fáradtan, késő éjszaka, de mindenképp gazdagabban tértünk haza. Jó lenne, ha egyre több jászberényi eljutna ide a testvérvárosunkba, illetve Krakkóba. Itt szeretném megköszönni a profi tolmácsolást és a szervező munkáját dr. Szerencsés Istvánné Bogusának, aki sokban segíti Jászberényt lengyel kapcsolatainak további sikeréhez. Szentesi Mihály

Meginterjúvoltuk a BBC riporterét (Folytatás az első oldalról.) Szabó Tamás polgármester a felvezető beszélgetés során és az interjúban is kifejtette, hogy a két város kapcsolata nem szokványos: nem állami szinten indult és nem is üzleti kapcsolat kiteljesedése, hanem kifejezetten a jász őstörténet, a jász öntudat keresése állt a háttérben, így jutottak el a yazdiak a jászok fővárosába. Szabó Tamás azt sem rejtette véka alá, hogy a két város kapcsolatának előtörténete nem egyenes vonalú fejlődést mutat, volt, amikor elcsendesedett, aztán különösen a Sisa József műalkotását felavató esemény apropóján felélénkült. A földrajzi távolságot, a politikai-gazdasági körülményeket is figyelembe véve törekszik a két város vezetése a kivitelezhető mértékű kapcsolatok ápolására. Alibaba doktor egyébként a két nép és kultúra közeledésének élharcosa, a Shiraz Magyar–Perzsa Baráti Egyesület társelnöke, Szőcs Géza költő társaságában. Itt is megragadta az alkalmat, hogy a magyar Parlamentben is képviselő há-

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, kollégáknak, ismerősöknek, akik

Bujdosó Lászlóné Mizsei Ilona

édesanyám, nagymamánk, dédink, valamint

Csik István férjem, édesapánk, nagyapánk temetésén részt vettek, sírjukra koszorút, virágot helyeztek. Külön köszönetet mondunk az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak illetve az intenzív osztályon dr. Szabó Katalin osztályos orvosnak és munkatársainak odaadó munkájukért. Gyászoló család

zigazda polgármester figyelmébe ajánlja a mintegy négyezer Magyarországon tanuló iráni diák élethelyzetét, kisebbnagyobb nehézségeit. Az interjú pont olyan volt, mint bármely profi tévéscsapat esetében. Bemérték a helyszínt, az utazóládából sorra kerültek elő a kis állványok, fényszórók, mikrofonok. Megkeresték a megfelelő helyet, pozíciót, dublőrrel beállították a fényt. Felforgatták rendesen a város első emberének szobáját, de meglepő módon a végén mindent vissza is tettek a helyére. Ami igen szokatlan volt, nem tiltakoztak a város médiumainak jelenléte, érdeklődése ellen. Együtt fotóztunk, filmeztünk, elfértünk egymás mellett. Sőt, oda vissza meg is interjúvoltuk egymást. A Trió tévé az apropóról, céljukról érdeklődött többek között, a riporternő pedig visszakérdezett, hogy mi a jász? Tőlünk a Zagyva folyóról érdeklődött Anahitat, megküzdve a gy hang kiejtésével, mi meg a BBC-kódex gyakorlati

A gyászoló család nevében megköszönjük jelenlétüket azoknak, akik

alkalmazásáról faggattuk. Elmondta, hogy hat éve dolgozik a televíziónál, de azt tapasztalta, hogy mindenki törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Ő maga nem számszerűsíti például a kormányzati oldal és az ellenzék arányát a hírműsoraiban, de azt állíthatja, hogy azok az ellenzékiek nem szerepelnek náluk, akik nem akarnak. Alibabának tetszhetett a szakmai kérdés vagy a válasz, mert saját lemezével ajándékozott meg, rajta az 101 éjszaka, a Perzsa szél és a 40 rabló című számokkal.

Fájó szívvel emlékezünk

Andriska József (1927-2010)

halálának 3. évfordulójára

„Fáj a szívünk, hogy elmentél. Szerettünk, szeretünk, és szeretni is fogunk, míg élünk.” Szerető családod

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik

Békési Balázs kántor úrnak

a temetésén és a szentmisén részt vettek, ezáltal tiszteletüket fejezték ki az elhunyt iránt.

Külön köszönetet mondunk a vigasztalás Igéit szóval és énekkel hirdető káplán atyának, kántor uraknak, a Rózsafüzér társulat tagjainak, ministránsoknak.

SoóS LáSzLóné Versegi Mária

temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek. Külön köszönet a Szent Klára Otthon vezetőjének és azoknak, akik az elhunyt ápolásában részt vettek! A gyászoló család


Hitélet�/�Iskola

2013. augusztus 29.

Vasárnap kitüntetik az apátot A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által alapított Szent Rozália-díjat a döntésre hivatott kuratórium 2013ban Medvegy János apátplébános részére ítélte oda. Szeptember elsején 10 órakor a kitüntetett szentmisét mutat be a főtemplomban. A kitüntetés átadása is ekkor lesz. • k. é. sz. • Medvegy János közel tíz évet élt Jászberényben. 2001-ben kapta érsek atyától azt a megtisztelő feladatot, hogy a jászberényi Nagyboldogasszony-főtemplomban szolgáljon. Anyai ágon ősi nemesi családból származik. Felmenői között volt gimnázium-alapító és több jászkapitány is. Ismeretes volt számára a családi címer, bár a családról szóló történetek szinte mesébe illőek voltak. Jeles tanuló volt, kiskorától fogva magától értetődött a jó tanulmányi eredmény. Humán beállítottsága egész életére jellemző. Az elmúlt évben volt harminc éve, hogy pappá szentelték. Kazincbarcika volt az első olyan állomáshelye, ahol már önállóan végezte papi tevékenységét, önállóan kellett döntenie a mindennapok során. Jó érzéssel gondol vissza akkori segítőire. Az ott élő hívek körében alapvető bizalom alakult ki személye iránt. Ma már Mezőkövesden a Szent László-plébániai hívek körében végzi áldásos szolgálatát. Papi tevékenysége során elsősorban a felnőtt közösséggel tudott igazi lelki kapcsolatot kialakítani. Példa erre a főtemplomi 13 közösség is. Minden csoport lelki vezetője volt dr. Medvegy János, továbbá ő vezette a felnőttek részére a bibliaórákat és a jegyesek oktatását is.

Nemcsak a hívekre figyel, hanem a papi közösségre is. Türelmes a munkatársaival, a fiatal káplánokkal. Medvegy János odaadó szeretettel gondoskodott az oldallagosan ellátott plébániákhoz, a miséző helyekhez tartozó hívekről is. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tíz éven át volt a lelki vezetője, úgy is mondhatnánk az egyházi elnöke. A KÉSZ igen gazdag programjainak megvalósításához, annak irányításához talán ő adta a legtöbbet. Hiszen az ő lelki vezetői támogatásával mondhatjuk, hogy volt és van értelme a közösség tevékenységének. Kiemelendő volt a könyvkiadásoknál megnyilvánuló segítőkészsége. Szívesen támogatta, dolgozatokat írt, gyűjtötte az adatokat, és a lektori feladatokat is elvállalta. (KÉSZ Könyvek sorozat: Sáros András: A jászberényi főtemplom története, 2002; Sáros András: A jászberényi ferences templom története, 2004; Sáros András: Jászberény műemlékei, 2006; Jászberény katolikus élete, 2010)

Az apát nevéhez fűződtek az egyházközségben megjelenő periodikák is: Szivárvány, KÉSZ Hírlevél, Katolikus tájékoztató című kiadványok. Szívesen fogadta, és helyt adott az újító kezdeményezéseknek is, pl. Egyházi Népénekes Találkozó, plébániai napok, egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvények. Lelkes résztvevője a baráti kapcsolatok kiépítésének is: a szlovákiai Szűz Mária Leányai szerzetesrenddel, az ipolybalogi Palóc Társasággal, a vechtai UNITASszal, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnáziummal. A város közéletében elismert személyiség volt, számos ünnepség, társadalmi esemény közreműködője. Emlékezetes számára a könyvtáravató ünnepség. Sokaknak pedig egy kiállításmegnyitó, ahol nemcsak a festményekről hallhatott az érdeklődő közönség, hanem szeretetteljes véleményt az alkotóról is. „Az alkotásokban az embert kell nézni, sőt ismerni” – mondta. Hitből fakadó feltárások voltak szavai. Minden egyes alkalom, ahol megszólal, igehirdetési lehetőség, melyre úgy készül, hogy a hívőket és a nem hívőket is megérintse szavaival. Számos írása, verse, melyek nem élvezik még a nyilvánosságot, irodalmi értékű. Zarándokutakon, caritas és más ös�szejöveteleken nagyon jó hangulatot tudott varázsolni maga körül. Visszafogott, de sziporkázó a humorérzéke. Nyitott a környezetében zajló eseményekre, a város hihetetlenül színes kulturális életére. Nagyra értékelte az itt élő lakosság lokálpatriotizmusát, a jászokra különösen jellemző összetartást. A helyi KÉSZ-csoport Medvegy János apátnak e kitüntetéssel is szeretné a háláját kifejezni.

Kis kápolna, kis kút, kerekes kút (Folytatás az első oldalról.) Közvetlenül ezt követően került sor a szentmisére. Az apát elmondta: Kisboldogasszony ünnepén, azaz a Szűzanya születésnapján emlékezzünk arra: „Benne egy olyan emberi élet jött létre, amely megmutatta a boldogulás és az Istennek kedves élet útját. De ez az élet nem volt kereszttől mentes.” Elmondta: itt, a földön nekünk is a Szűzanya útját kell járnunk, mégpedig végig: a kereszt egyetlen üdvözülni vágyó lélek számára sem kikerülhető. „A Szűzanya mindig igazodott Isten akaratához. Nem fontoskodott, sosem kérdezett vissza: miért?,

Könyv készül Peresről Élet Peresen címmel a Jász Múzeum Hortiné dr. Bathó Edit szerkesztésében 2014 nyarán könyvet tervez megjelentetni, melybe mindenki névvel bekerül, aki ír legalább tíz mondatot, de legfeljebb tíz oldalt. Visszaemlékezéseket és fotókat várnak a régi tanyasi életről, a mindennapi örömről, bánatról: milyen volt a karácsony, a disznóvágás, a kukoricatörés, az iskolai élet, a lakodalom… Örömmel fogadják támogatók és előfizetők jelentkezését is. Az anyagokat várják: Velkeiné Pócz Ilona Jászberény, Szérűskert u. 24. telefon: 0620/382-3030 e-mail: vilona57@freemail.hu Szabó Jánosné Taczman Mária Jászberény, Hableány u. 1. tel.: 0630/653-8703, 57/886-264 e-mail: szabonemaria@gmail.com

nem emberi bölcsesség vezette. Mindig hallgatott és figyelt, és igent mondott. Ezt kell tenni nekünk is: hallgatni és figyelni, s a Szentlélek meg fog szólítani.” Hozzátette: ez az életforma bár nehéz, jobb eredménnyel jár, mint az emberi ész által irányított élet: „Isten nem pusztulást, hanem bővelkedő életet kíván nyújtani neked.” Prédikációjában példaként említette a kis kápolna sorsát szívükön hordó embereket is. „Istenre hallgató és figyelő, Istennek engedelmes nagy szívek elhatározása” eredményezte azt is, hogy ez az egykor elhagyott kápolna ma régi pompájában szolgálhat e nagy tömeget megmozgató ünnepély színhelyéül. A misére megtelt a kis kápolna, de kinn a benti tömeg többszöröse hallgatta az apát szavait, énekelte a dicsőítő dalokat. Az énekek nemcsak hagyományos orgonaszóval kísérve, hanem időnként fiatal fiúk és lányok hangján, gitár aláfestéssel szólaltak meg – ez jobban is illeszkedett a kicsiny épület közegébe. A mise végén körmenetben folytatódhatott az éneklés, mely annak jelképes kifejezése: az Úrral kívánunk végigmenni életünk útján – magyarázta az Szántó atya. Itt mutatkozott meg igazán, milyen sokan is voltunk: a körmenetbe épphogy bekapcsolódott a sor vége, mire a sor eleje már a kápolnába tartott. Több száz fő volt jelen. A program egyházi részének záróakkordjaként Szántó atya felszentelte az új kutat. Felidézte János evangéliumának negyedik fejezetét, melyben Jézus a samáriai asszonynak ezt mondja: „Aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.” E kút –

mondta az apát – földi szükségletet kielégítését szolgálja a pusztában. Ám egyúttal emlékeztessen lelki szomjúságunk egyetlen orvoslójára: a Megváltóra is. Ezekkel a gondolatokkal ért véget a nap lelki része. Az érdeklődők hamar a kút köré sereglettek, eközben a Porteleki Pávakör citerazenekara Madarász Katalin tangóharmonikással kiegészülve játszották stílusosan a „Kis kút, kerekes kút van az udvarunkban...” Vidám dalcsokruk nem egy jelenlevőt is éneklésre csábított, míg mások a búcsús sátor portékáit szemlélték, vagy szomjukat csillapították – egyelőre nem a kút vizéből, hanem a vendéglátó Kasza család által szolgáltatott hűs italokkal. Negyed tizenkettő körül már oszolni kezdett a tömeg, csoportunk tagjai is – egy-egy sóvirágcsokorral felszerelkezve – a Plasztik-busz felé vették az irányt, ám a Gyilkos dűlőn tovadöcögő buszból még hallottuk, amint a jászapáti zeneiskola fúvós növendékeinek zenekara muzsikálni kezdett, még mindig nem kevés érdeklődő örömére. Legközelebb egy év múlva lesznek itt ennyien.

3. oldal

Hétfőn lesz tankönyvcsomag Itt a szeptember és az iskolakezdés. Közreadjuk a tanév rendjét, megnéztük a könyvosztást és rákérdeztünk a hétfő-keddi parlamenti döntés hátterére is. Legkésőbb hétfőn, az első tanítási napon a diákok az iskolában vehetik át névre szóló tankönyvcsomagjaikat. Ez évtől felmenő rendszerben az elsősök térítésmentesen kapják a tankönyveket, csakúgy mint a szociális alapon rászorulók és a nagycsaládosok. Az általános iskolákban tíz-tizenötezer forintot, a kilencedik évfolyamtól, nyelvkönyvek nélkül, legalább tizenkétezer forintot kellett befizetniük a szülőknek. Akik az augusztus 15-i határidőig átutalták a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) részére a csekken szereplő összeget, a kihirdetett időpontban átvehetik a csomagjukat. A késve teljesítők is megkapják a tankönyveket, de átvételkor mindenképp be kell mutatniuk a befizetést igazoló bizonylatot. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó az 1., 5. és 9. évfolyamon a nemzeti kerettantervnek megfelelően teljesen megújította a könyveket. Folyamatos az átállás a kemény táblás, úgynevezett tartós tankönyvek előállítására, melyek igényesek ugyan, de súlyuk sajnos nem könnyít az iskolatáskákon.

Nem lényegtelen kérdés a pedagógusok bérezése. Szabó Tamás polgármester képviselőként részt vett a hétfőnkedden tartott rendkívüli parlamenti ülésszakon és a döntéshozatalban is. Úgy véli, hogy le kellene már csillapodnia a hol helyben, hol országosan keltett hisztériának iskolaügyben. Itt a szeptember, mindenki kezdje el azt, ami a dolga: a gyerek járjon iskolába, a szülő biztosítsa ennek a hátterét, a pedagógusok meg tanítsanak, neveljenek. „Ebben az átalakuló rendszerben nem tévesztjük szem elől, amiről törvény rendelkezik, és amit ígértünk – fogalmazott Szabó Tamás, majd így folytatta – kezdettől garantáltuk, hogy működni fog a rendszer, és ez itt helyben is bebizonyosodott. Látható, hogy az átalakulással együtt járó kisebbnagyobb gondok megoldódtak, vagy megoldódnak.” Szabó Tamás emlékeztetett arra, hogy a Medgyessy Péter-féle béremelés óta a pedagógusok a következő baloldali kormányok által csak elvonásban részesültek, legutóbb épp Bajnai Gordon adminisztrációja vont el tőlük egy hónap jövedelmet. Ez a heti döntés 160 ezer pedagógusnak juttat négyhavi bért, átlagosan 34 százalékot, és ezt a folyamatot 2017-ig minden évben tíz százalék erejéig törvénybe foglalta a Parlament.

A 2013/2014. tanév rendje szeptember 2. (hétfő) október 11. (péntek) október 25. (péntek) október 26. (szombat) november 3. (vasárnap) november 4. (hétfő) november 39. (péntek) december 21. (szombat) december 22. (vasárnap) január 5. (vasárnap) január 6. (hétfő) január 17. (péntek) április 16. (szerda) április 17. (csütörtök) április 22. (kedd) április 23. (szerda) április 30. (szerda) május 5. (hétfő) május 28. (szerda) június 13. (péntek) június 27. (péntek)

első tanítási nap őszi érettségi vizsgák első napja őszi szünet előtti utolsó tanítási nap őszi szünet első napja őszi szünet utolsó napja őszi szünet utáni első tanítási nap őszi érettségi vizsgák utolsó napja téli szünet előtti utolsó tanítási nap téli szünet első napja téli szünet utolsó napja téli szünet utáni első tanítási nap első félév vége tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap tavaszi szünet első napja tavaszi szünet utolsó napja tavaszi szünet utáni első tanítási nap utolsó tanítási nap az iskola utolsó, befejező évfolyamán a középiskolákban és a szakiskolákban tavaszi érettségi vizsgák első napja országos kompetenciamérés utolsó tanítási nap tavaszi érettségi vizsgák utolsó napja

Tanévnyitó a bazilikában Augusztus 27-én az Egri Főszékesegyházban tartotta tanévnyitó ünnepségét az Egri Főegyházmegye. Az ünnepségre meghívást kaptak a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium és a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai. A júniusi évzárót követően ismét a két iskola Baginé Szalka Eszter és Herkules Éva vezette kórusa örvendeztethette meg a majd’ 1600 pedagógusból és egyházi személyből álló közönséget a rendezvény előtt, majd az ünnepélyes szentmisén is. Ebben az évben is kiosztották a Szent Gellért díjakat, amelyeket azok a pedagógusok kapnak, akik a kiemelkedő szakmai munkájukon túl, fontos, egyházat segítő munkát is végeznek. Ebben az évben az a Nagyboldogasszony

katolikus iskola gazdasági ügyintézője és titkára, Szigeti Tamásné kapta a díj ezüst fokozatát. (Fotó és szöveg: Nagy Tamás)


Nyár

4. oldal

2013. augusztus 29.

Nyári emlékek, kalandok, szép remények Bajor paprikás krumpli (Folytatás az első oldalról.) Alattunk mélység, felettünk sziklafal és a muflon nem mozdult, meredten nézett ránk. Tanakodtunk, mitévők legyünk, megijesszük kockáztatva, hogy dühében lelök az útról, vagy próbáljunk lassan közeledni, hátha elszalad, esetleg forduljunk vissza. Mivel a gyerekek is velünk voltak, és legalább annyira paráztak, mint én, úgy döntöttünk várunk, bár erősen esteledett, és esőfelhők is gyülekeztek az égen. Valószínűleg az állat is ezeket a számításokat fontolgatta, mert továbbra is kővé dermedve szemezett velünk. Egy ideig csendesen bámultuk egymást. Később felbátorodva elővettük a fényképezőgépet, és remek fotókat készítettünk a vadról, akit a vakuvillanás és a kattogás

sem riasztott el. Negyed óra is eltelt, mire végre megunta a bámészkodást, és a meredek sziklafalon szédítő sebességgel leszáguldott. Minden gyanús rec�csenésre megrettenve, remegő térdekkel végül sikerült lemásznunk a hegyről. Az már csak hab a tortán, hogy közben eleredt az eső, és bőrig áztunk. Vonatos és buszos útjaink sincsenek események híján. Általában az indulás előtti másodpercekben érünk az állomásra, de már többször sikerült lekésni az utolsó tömegközlekedési eszközt, amellyel hazajuthattunk volna. Késéseink eredményeképp megtapasztalhattuk a hippik nem is olyan virágos életét, ugyanis a pályaudvarok padjai rendkívül kényelmetlenek, és az épületek éjfél után bezárnak. Témahiánnyal

küszködő novellaíróknak első osztályú Nyaram nagyobbik része tanulással helyszín bármelyik éjszakai állomás. és munkával telt, így nem kis lelkeseA rendszeresen ott éjszakázó figurák déssel fogadtam ritkán látott német kérdés nélkül elmesélik élettörténe- barátnőm kedves meghívását egy teiket, csak jegyzetelni kell. Vonatos hétvégére a siófoki nyaralójukba. útjainkon történt már felsővezetékszakadás miatti járattörlés, menetrend• sándor • módosítás okán órákig tartó veszteglés, de előfordult olyan eset is, hogy a vo- Barátnőm, Susi nemzetiségéről egyébnat utolsó kocsijait lecsatolták, és egész ként szavai nem árulkodnak: anyanyelmáshol találtuk magunkat, mint a ter- vi szinten beszél magyarul. Legfeljebb vezett úti cél. akkor kezd el az ember gyanakodni, Az utazások alatt történt bosszúságok amikor készülvén valahová egy órával a hazatérve már emlékezetes kalanddá szükséges indulási időpontot megelőző szelídülnek, amelyek mesélése közben tíz perc előtt idegesen kap a szívéhez: a rokonok, ismerősök és természetesen „Elkésünk!” mi szereplők is remekül szórakozunk. Nagy világjáró lévén alig lehet követni, éppen hol tartózkodik, most minKárpáti Márta denesetre egy hetet hazánkban töltött családi nyaralójukban. Felkészített: nem leszünk kettesben. Itt nyaral édesanyja, Birgit, aki német, pontosabban bajor, de beszél egy keveset magyarul és angolul is. Vele van édesapja, Johannes Másnap lovas akadályverseny zajlott – anyukájának Jancsi –, aki magyara település mezőgazdasági repülőterén. országi osztrák, anyanyelvét tekintve Az óriási szabad terület egy részét fog- magyar, de jól beszél németül is. Szinlalták az akadályok, és örömmel szem- tén itt van bátyja, Hendrik, aki német léltük a lovak és lovasok produkcióit, anyanyelvű, magyarul édesanyjánál amelyekben az ember és ló együttes jobban beszél, és angolul is szót ért. tevékenységének diadala öltött testet. Nagymamájuk, Oma Ici, aki német, de Estefelé meg este séta következett. világ életében Magyarországon élt, ezt Gyakorta hallottunk idegen beszédet, az egyetlen nyelvet beszéli. Valamint de nagyon jól megvolt egymással a Susi unokanővére, Nicole, aki viszont soknyelvű vendégsereg. Számos mu- német, magyarul egy szót sem tud, de tatványos közül különösnek tűntek a angolul perfekt. Végül, de nem utolsó bizonyosan dél-amerikai férfiak, akik sorban ötéves kisfia, Paul, aki egyelőre a nem európai méret és szín, valamint csak anyanyelvén, németül képes érteerő megtestesítői voltak. kezni. Ebbe a közegbe csöppenek bele A fürdőmedencében bennünket én, Eliza, anyanyelvét tekintve magyar, többek között brassói magyarokkal jól beszél angolul, valamint folyékohozott jó sorsunk. Nagyszülők, szülők nyan használja a német „Ja”, „Nein”, és unokák együtt élvezték a mártózás, „Danke” és „Bitte” szavakat. a fürdés örömét. Szóba elegyedtünk, A kezdeti nehézségen – milyen nyelés mi is vigyáztuk az olykor szerte- ven szólaljak meg, hogy ne kerüljön lenkedésre hajló apróságokat. Meleg senki se hátrányba – túllépve hamar kézfogással búcsúztunk a viszontlátás beilleszkedtem. Vendéglátóim pedig – reményében. ezt megkönnyítendő – magyar bogVisszatértünkben a poroszlói halász- rácsvacsorával kedveskedtek. „Mi csárdában igazán ízletes vegyes halászlé csinálunk… hogy is mondod? fogadott bennünket, majd pihenten és Paprikás… krumpli. – Szeörömmel tértünk meg otthonunkba. gezte nekem a tényeket Birgit. – Ez magyar étel. – Tette hozzá a helyzetet egyértelműsítendő. – váratott magára, máris hangosodott a zümmögése. Addig vártam, amíg egé- Te… segítesz, te vagy… szen közel volt. Már ott körözött a bal szakértő.” Baráti ajánfülem fölött. Csend, leszállt. És – csap! latát alátámasztotta egy – máris lecsaptam rá. Nesze neked! Csend. Most végre alhattam. Hirtelen újra hallottam. Csak egy pillanatig. Még ott volt, valahol az arcomon. Felültem az ágyban, aztán felálltam a matracon, és teljes erővel rádobtam magam az ágyamra. Mindeközben őrülten csapkodtam magam körül. Ilyet csak akkor csinálhat az em- Számunkra ez a nyár, az örömszülői szerep élményének átélését tette leheber, amikor sötét van, és egyedül van a szobában, különben még valaki meg- tővé, a lányunk esküvőjén. kérdőjelezi épeszűségét. Nekem mindkettő adva volt: sötét is volt, egyedül A mai napig életünk egyik legnagyobb is voltam, ha ugyan porszívót nem szá- élményeként gondolunk vissza a 22 évmítjuk. És persze, ha nem kaptam őt el vel ezelőtti esküvőnkre, és nagyon nagy örömmel tölti el a szívünket, ám látni „véletlenül” csapkodás közben. Bevallom, egy kicsit fájt ez az akció. gyermekünk boldogságát, talán még naNémiképp sikerült magamat meg- gyobb öröm volt számunkra. Még most született, növekedett, pofozni a porszívó-vadászat alatt. De nőcisedett, most pedig ott állni Jászmegérte, csend volt, győztem. berény Főterén a Fahídnál egy tengerAztán hirtelen újra ott volt porszívó fülsiketítő zümmögése. Még élt. Még parti hangulatú esküvő lánykikérőjén, és a vőfély meglepetés dalának refrénéhes volt… Azon az éjszakán nem aludtam. Más- jét énekelni a velünk együtt ünnepelő nap, amikor felkeltem, látszottak raj- násznéppel: „Gergő a Gyöngyhalász, az tam a harc nyomai. Piros volt az arcom, Úrba vetette bizalmát, kiúszott a szerelem tengerére és Igazgyöngyöt talált!” itt-ott egy kék folt, a felső ajkam be volt dagadva. Hogy ez a dagadás por- – valami felemelő érzés volt mindkettőnk számára. Látni és tudni, hogy az szívó harapása volt-e, vagy én okoztam magamnak? Ezt nem mondom meg. az Igazgyöngy, a mi lányunk... VisszaÉs hogy mi történt porszívóval? Ezt gondolni arra, hogy kagylószülőként szerettük, óvtuk, nevelgettük. Kagyló sem mondom meg. Susi Steier apaként kimondani a neki feltett kér-

Néhány nap nemzetközi fürdővárosunkban Augusztus tizedikétől több napon át élvezhettük Hajdúszoboszló egyedi arculatát, hangulatát. • farkas • A város nagyobb része igényesen felépített szállodákból, gyógyfürdőkből áll. Egyik szép utcája a Szilfákalja nevet viseli. Nemcsak a név tűnik egyedinek, hanem egész építményrendszere is. Elegáns, de mindenképpen igényes épületeket régi építmények teszik változatossá. Számomra régi református templom mellett beszédes a görög katolikus templom, amely korántsem olyan dekoratív, mint a katolikus, de egyszerűségében is egyedi arculattal rendelkezik. A római katolikus templomok díszei helyét egyszerűség veszi át, viszont van ikonosztáz, amely nem olyan gazdag, mint a pravoszláv templomok, de uralja, determinálja a templombelsőt. Megkérdeztem a parókust, mentek-e e tájról emberek az 1947-es államszerződés alapján Svédországba. Kiderült, hogy számosan, sőt azt megtudtam,

hogy görög katolikus pap vállalta a kint dolgozó római katolikus hívek lelki gondozását is. Tájékoztató tudósít arról, hogy a külföldieket is szívesen látják a görög katolikus templomban. Oroszul és angolul is megszólítja híveket, sőt a templom története is több nyelven olvasható. Ha letérünk a település nagyobb utcáiról, látunk kisebb családi házakat is. Ezek egy része magán viseli a Jászságban is gyakori kivitelezési megoldásokat. Itt is felfedezhető a ház köszönő vége, amely élénk színű festést kapott, a ház hátsó traktusa rendszerint fehér, de jóval világosabb, mint a háznak a kitüntetett része. Érkezésünk napjának kora estéjén nem szokványos vihar csapott le a városra. Óriási szél, szakadó jégeső rajzolt egészen szokatlan színt az egyébként kedves városra. Piszkosfehér, szürkés volt a vonulat színe. A szél a fákat szinte a földig szorította, és számos ágat rádöntött a személyautókra. Több száz ház megsérült, és a tűzoltóknak bőven akadt dolguk. Feszült pillanatok kísérték a tűzoltók szakszerű, nyugodt munkáját.

Így neveld a szúnyogod! Az év nagyobbik részében egy olyan országban lakom, ahol nincsenek szúnyogok. De nekem ez a hiány egészen addig nem tűnt fel, amíg haza nem mentem meglátogatni a családom. Ahol élek, nem szokott túl meleg lenni se nappal, se éjjel. Nem csoda, hogy az első otthon töltött éjszakám nyugtalan volt. A meleg miatt nem tudtam aludni. Forgolódtam az ágyban, hánykódtam, kitakaróztam, betakaróztam. Legalább 25 fok volt a szobában, hát ki tud ilyen melegben aludni?!

Aztán meghallottam. Először csak csendes zümmögés volt, aztán egyre hangosodott, mígnem olyan hangos lett, mintha valaki mellettem porszívózna. Utána csend. Magát a harapást nem éreztem, csak azt, ami közvetlenül utána történt: a kisujjamon kitágultak az erek, a hisztamin ott lüktetett a véremben, folyadék áramlott ki az érapályákból. A seb mellett máris feszült a bőr, és olyan kellemetlen érzés vette körül a sebet, hogy egy nálam gyengébb ember ezt fájdalomnak nevezte volna. Nekem viszont csak viszketés volt. És mindez csak egy kis szúnyognyál miatt. Hamarosan újra hallottam a zümmögést. Porszívó újra támadni készült. Egy kicsit figyeltem a dübörgő zajra. El is bújtam a takaróm alá, ahol biztonságban éreztem magam, de hamarosan olyan melegem lett, hogy ki kellett takaróznom. Aztán újra betakaróztam. A sok mozgalom elijesztette porszívót, a távolban hallottam zümmögését. Csak a fejem és a kezem lógott ki a takaró alól. „Most már jöhetsz, készen állok!” Porszívó nem

mosollyal és a kezembe nyomott karalábéval. Itt már éreztem, hogy a paprikás krumpli alatt valószínűleg mást értünk… „Nem magyarosan készítjük el, hanem németesen.” – világította meg számomra a helyzetet Susi. Vendéglátóim folyamatosan kikérték a véleményem – szakértő vagyok, mint mondtam –, én pedig igyekeztem megnyugtatni őket afelől, hogy jó úton halad mindaz, ami történik – bármi is legyen az. Az egyórás főzőcske végére karalábé mellé – megnyugvásomra – bőséggel került krumpli és paprika is. Ezenkívül pirított csuszatészta, valamiféle apró, tojás alakú nudli, egészben belefőzött bajor virsli, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, és valami, amit padlizsánnak gyanítottam. Asztalra kerülve ezt az alapot persze mindenki tovább ízesíthette tejfellel, sajtporral (rám ne nézzenek, magam sem tudtam, hogy létezik ilyen), pestoval, paradicsompürével és az összeállításból ugyan kissé kikiabáló, de külön az én és a családfő örömére sütött lecsókolbász karikákkal. Susi édesapja ugyan kissé nehezményezte, hogy a család megfékezte, amikor a leves állagára emlékeztető ételbe még egy kis vizet szeretett volna tenni, de összességében mindenki elégedett volt a végeredménnyel. „A magyar konyha jó!” – jelentette ki szokásos határozottságával Birgit, bár én biztosítottam róla, hogy azért a jó ízek előállításában a szakács kreativitásának is volt némi szerepe. Elégedettségünket bizonyítja, hogy másnapra alig maradt belőle. Ekkor egy másik magyar ételt: lecsót főztek. Nyomokban paprikát is tartalmazott…

Életünk második legfantasztikusabb esküvője désre: „Adja-e a lányát?” a szót: „Adom.” Hallani lányunk és immár leendő fiunk szívből jövő szülői búcsúztatóját, miközben a felelevenedő emlékek, az öröm könnyeit csalják a szemünkbe. Mind a polgári esküvőn, mind az egyházi szertartáson átélni, ahogy szívük választottjának kimondják a szívből jövő, boldogító IGEN-t Isten és a szép számban összegyűlt násznép jelenlétében. Tanúja lenni annak, ahogyan hálát adnak egymásért, átélni ezt a csodás pillanatot, az újra és újra felcsendülő refrént énekelve. Mindezek után a lakodalomban együtt ünnepelni és élvezni az elmúlt napok készülődésének gyümölcsét az ifjú párral és a jelenlévő rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. Az este is sok-sok meglepetést tartogatott mindenki számára, kezdve az ajtóban álló hajós kapitánnyal, aki egy kincses sziget segítségével igyekezett az asztalukhoz irányítani a megjelenteket. (Folytatás az 5. oldalon.)


Város

2013. augusztus 29.

(Folytatás a 4. oldalról.) A tengerparti hangulatot felidéző pálmafákkal, medúzákkal, élő halakkal, tengeri kagylókkal, csigákkal díszített asztalokon, segélykérő palackok jelölték mindenki helyét. A terem hangulatát a színes fények, az UV-val megvilágított fehér pálmafák, a medúzákból áradó mozgó fények tették igazán hangulatossá.

5. oldal

Eredmények, díjak, tervek – Közelgő jubileum A megye díjazottai közül a városunkhoz kötődőek listáját felsorolásszerűen már közöltük. Ezúttal három ünnepeltről írunk részletesebben. • k. l. – k. m. •

vál főrendezője és dr. Kertész Ottó, a Folklór Kulturális Közalapítvány Kuratóriumának elnöke vehetett át augusztus 15-én. Mind a kulturális és a turisztikai területen a fesztivál évről évre kiemelkedő esemény, nemcsak a térségben, hanem országos és nemzetközi viszonylatban is. A Csángó Fesztivál folyamatos építkezése, sokszínűsége, program gazdagsága és mindig növekvő látogatottsága példaértékű, kulturális értéke egyedülálló. *** Kereszhidi Gabriella, a jászberényi Dance Fitness Sport Egyesület elnöke edzői pályafutását megelőzően funk versenyzőként itthon és külföldön egyaránt számos versenyen sikerrel szerepelt. Aerobic, verseny aerobic és testépítő szakedzői diplomáját a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezte. Az elnökletével 1994ben alapított fitneszklub 2000 óta egyesületként működik. A Dance Fitness

A Jászberényi Hagyományőrző Együttes minden tagja büszke a megyei művészeti díj elismerésre és arra, hogy az együttest kérték fel a megyei ünnepi díjátadó közgyűlésen a fellépésre. A megalakulása óta eltelt 15 év egyedi arculatú, jászsági értékmentő, hagyományőrző és hagyományteremtő munkájának az elismerése ez a Kiválón Minősült együttes részére. A díjat az együttes nevében, jászsági viseletükben, a művészeti vezetők, Kocsánné Kuli Orsolya és Kocsán László vették át. A hagyományőrzők idén még két nagy bemutatóra készülnek: Arany János szülővárosába, Nagyszalontára viszik a Nagyszüleink hagyatéka című önálló műsorukat, valamint Jászberényben, De a lakodalom semmit nem ér, ha nincs egy jó zenekar. Az öttagú koktél november végén láthatják az érdeklődők zenekar élőben játszotta mind a múlt, a 15 éves jubileumi előadásukat. mind a jelen slágereit. Első számként *** Lui Amstrong „Csodálatos Világ” című A Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja ismét megkapta száma csendült fel. Ezzel a dallal az énekes és a zenekar is, kik nagyrészt „Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai jazz műfajban játszanak, tanúbizonysá- védjegye” kitüntető címet a Jász-Nagygát tették mind hangjuk, mind hang- kun-Szolnok Megyei Közgyűléstől, szeres játékuk magas színvonalának. melyet Szűcsné Urbán Mária, a fesztiAmikor a zenekar hölgy tagja énekelni kezdett, mindenki egy pillanatra megállt, és ámultan nézte, hogy ki az, aki ilyen gyönyörű hangokat csal elő lelke Állami és miniszteri kitüntetélegmélyéből. seket adott át augusztus 20-án A jó dalok nem várattak sokáig maFazekas Sándor Budapesten, a gukra, már a finom ételek felszolgálása Vidékfejlesztési Minisztérium előtt táncra perdültek a párok. HivataDarányi Ignác termében. A díjalosan a táncot az ifjú pár nyitotta meg zottak között jászságiak is voltak. keringővel. Ezután rövid programok szakították Fazekas Sándor Miniszteri Elismemeg a hajnali 4-ig tartó ünneplést. Az rő Oklevelet adományozott Fodor ifjú pár életének eddigi történetét egy István Ferencnek, a jászjákóhalmai árnyjátékon keresztül ismerhették meg Gubicz András Gazdakör elnökéa jelenlévők. nek, nyugalmazott polgármesterA menyasszony elrablása után egy nek, a mezőgazdasági vállalkozók talpig búvár felszerelésbe öltözött kiképzése érdekében hosszú időn képző érkezett, aki a vőlegényt túszát kifejtett tevékenységéért, civil mentő gyöngyhalásszá képezte. A szervezetekben végzett munkájáért, vőlegénynek három próbán keresztül honismereti, hagyományőrző, kukellett elsajátítania, a búvár talp, a bútató és publikációs munkásságáért. várszemüveg és a búvár pipa „tökéletes” Ugyanebben az elismerésben részehasználatát, a násznép nagy nevetése és sült Tóth Mácsai Árpád nyugdíjas tapsa között. családi gazdálkodó, a Jászladányi A négyszintes tortát az ifjú pár vágta Gazdakör elnöke, hosszú időn át fel, majd a menyasszonytánc sem mavégzett gazdálkodói munkájáért, a radhatott el. mezőgazdaságból élők érdekeinek Nincs más hátra, mint gyakorolni az képviselete területén kifejtett tevéelengedő szeretetet, s várni, hogy fiatal kenységéért.  (Bognár Mária) nagyszülők lehessünk. A boldog Sisa házaspár

(Folytatás az első oldalról.) A legtávolabbi frissítőhelyet pedig, az állatkert mögötti Zagyva ártéri részén állították fel, igazolván ezzel is, a Zagyvamenti maraton elnevezést. A versenyzők befutási pontja, vagyis a cél, szintén a Szántai kertben volt, ahová a berényiek legnagyobb örö-

Aranylakodalmukat ünnepelték

Isten éltesse, Pista bácsi!

Jász kitüntetettek

mos diákolimpikont, országos bajnokot neveltek az évek folyamán. A város legjobb utánpótlás csapata címet is többször birtokolták. Kereszthidi Gabriella kitűnő szaktudásával, pedagógiai felkészültségével, szervezőképességével méltán érdemelte ki a megye által adományozott JászNagykun-Szolnok Megyéért Testnevelési és Sportdíjat. (Fotó: Szikra-Tóth Sándor)

Jót futottak a Zagyvamentén

A Sikló utca 3. szám alatt lakik az augusztus 28-án kilencvenéves Bódi István leánya családjával.

50. házassági évfordulóját ünnepelte augusztus 18-án Bathó László és felesége, Vékás Kovács Éva családja körében.

Sport Egyesület versenyzőit jól ismeri a berényi közönség, gyakori vendégek városi rendezvényeken, bemutatókon. Óvodás korosztálytól a felnőttekig foglalkoznak sportolni vágyókkal. Az egyesület keretein belül a hobbiszinten sportolók mellett az egyesület edzői komoly felkészülési lehetőséget biztosítanak a versenyzőiknek, akik hazai és nemzetközi versenyeken is gyakran állnak a dobogó legmagasabb fokán. Szá-

Ők még tízen voltak testvérek, neki két gyermeke született. Születésnapján az övéi vették körül, és megjelent Nagy András önkormányzati képviselő, városkapcsolati tanácsnok, valamint lapunk két munkatársa. Az emlékező aktus előtt elmondta, hogy sokat dolgozott a szőlőben, huszonkét éven át az Electrolux jogelődjénél munkálkodott, majd tizenegy évig a helyi kórház alkalmazottja volt. Huszonnyolc éve nyugdíjas. Egészen fiatal fejjel katonai szolgálatot teljesített a második világháború végén, de alig lépett idegen földre, a szovjet csapatok visszavonulásra kényszerítették. Aztán Ausztriába és Németországba vetette a sorsa, majd minden

Jól szerepeltek a berényi triatlonisták ifjú titánjai is, akik DALÁKI néven – Pál Dalma és Vincze Ákos személyében – a harmadik helyet szerezték meg korosztályukban. Figyelemre méltó még Nyitrai Csaba (Jászberény Futászok) negyedik helye maraton, és Lékóné Pénzes Ibolya ötödik helyezése félmaraton távon. Az eredményhirdetés után is akadt tennivalójuk a résztvevőknek, de ez már a legkellemesebb része volt a futónapnak. Szabó Gyula tanár Úr ugyanis a tőle megszokott alapossággal készítette el a babgulyást nagy kondérjában, amit mindenki jó étvággyal fogyasztott el. Ezt látván, Demeter Gábor főrendemére Demeter Mónika 1:46:05 idő ző kedve is derűsebb lett, hiszen újra eltelte után elsőként érkezett be. Ez együtt láthatta a hosszútávfutók nagy a teljesítmény a győzelmet jelentette családját, akik ebédközben többek számára a félmaratoni (21 km) távon. között arról diskuráltak, hogy legközeAranyérme mellé egy ezüst is a nya- lebb hol adnak majd egymásnak randekába került, hiszen Notheiszné Ihász vút. Egy biztos: jövőre Jászberényben, a Adriennel – „női férmaraton párban” VII. Zagyvamenti maratonon. – a dobogó második helyére állhattak. (Fotó: Gémesi Balázs)

nehézség nélkül hazakerült. A családias hangulatú együttlét részese volt az egyetlen dédunoka is, aki mozgékonyságával meghatározója volt a megemlékezésnek. A fiúk mesteremberek lettek. A humorra, derűre mindig kapható Pista bácsi igazi központja volt az együttlétnek, és szinte nem volt olyan pillanat, amikor az ünnepelt ne tudott volna derűt kiváltó megjegyzést, történetet előadni. A születésnap hangulatának fontos forrása volt Nagy András meleg hangú köszöntése, amelyet a város polgármestere és képviselő-testülete nevében mondott igazán oldott, olykor megható hangulatban. Egyben átadta

az Orbán Viktor miniszterelnök aláírta emléklapot és virágcsokrot. Segíts magadon, az Isten is megsegít! – hangzott Nagy András zárómondata. Gyertyagyújtás, fényképezkedés következett bensőséges hangulatban. Végezetül az ünnepelt elmondta, mi a hosszú élet titka: Intenzív és eredményes munka, humor erősítette derű és tartalmas családi közeg. (Fotó: Sárközi János)


Fórum

6. oldal

2013. augusztus 29.

A régi világot idézték Szent Klára ünnepén Emlékek, jöjjetek velünk! A Ferencesek terén található idősek otthona 2007-ben vette fel a Szent Klára nevet. Azóta minden évben ünnepséget rendeznek névadójuk tiszteletére, akinek élete és munkássága példa az ott dolgozók számára. Hos�szas készülődés előzi meg a rendezvényt, amely ezúttal a régi, paraszti hagyományokat idézte, erre épült az augusztus 13-i Szent Klára Nap.

Negyvenen gyűltek össze 18-án, vasárnap a homoki fogadalmi templom udvarán. • s. c. •

• Buschman Éva • A vendégvárás kora reggel elkezdődött. Az intézmény a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat fenntartásában működik, több társotthonnal együtt. Ezekből az intézményekből is sokan elfogadták a meghívást és tiszteletüket tették az ünnepi napon. Nagy esemény ez az ott dolgozók és lakók számára, amelyen az idősek hozzátartozói is rendszeresen részt szoktak venni. A több mint két hektáron elterülő zöld övezettel körülvett intézmény díszbe öltözött, az udvari pagoda köré kerültek a sátrak, amelyek a nagy melegben némi árnyékot adtak az egybegyűlteknek. Mindenki csodájára járt az udvarban felállított, februárban felavatott fénykeresztnek. Ugyanúgy nem lehetett szó nélkül elmenni azok mellett a szalmabálákból készült „műremekek” mellett, amelyeket szorgos kezek varázsoltak a paraszti élet szimbólumaivá. Így láthattunk serényen dolgozó gazdasszonyt szekértolás közben, közelében egy kismalaccal. Míg egy másik bála „napocskának öltözött”. A sok készülés minden apró mozzanaton meglátszott, minden részletében ügyelve arra, hogy ezúttal a régi világot idézzék fel, annak számos meghatározó elemével együtt. Az ott dolgozó lányok, asszonyok csinos bő szoknyákat öltöttek magukra. Volt, aki kékben, volt, aki pirosban, vagy épp bordó színben pompázott, fehér blúzzal, a ruhához illő ékszerekkel díszítve öltözékét. Az ünnepi program szentmisével kezdődött, ame-

lyet dr. Novák István plébános, Szántó József apátplébános és Demeter Mátyás érseki tanácsos mutatott be. Dr. Novák István kiemelte, hogy különösen itt Közép-Kelet Európában, ahol a történelem az emberek életét olykor megkeserítette, szeretünk ünnepelni, majd így folytatta: „Ha egy nép sokat szenvedett, ha egy közösség nehezen tudja a hétköznapok gondját, baját letenni, akkor szereti az ünnep segítségével feledtetni a problémákat, betegségeket az élet nehézségeit. Végigdolgozzuk tisztességgel a hetet, és rádöbbenünk, milyen jó időnként megállni, megpihenni. A Szent Klára Otthon és a többi társotthon vezetői, dolgozói mindan�nyian jól tudják a feladatukat. Az idősotthonokban dolgozóknak törődni kell a hozzájuk kerülő emberekkel. Nem azt nézik, hány órát dolgoztak, hanem azt, hogy tisztességgel ápolják az időseket, betegeket. Épp ezért megérdemlik, hogy legyenek ünnepnapjaik, legyenek olyan perceik, amikor együtt tudnak örülni. Ünnepnap van akkor is, amikor az emberek beszélgetnek egymással, vagy egy rózsafűzért elimádkoznak, vagy egyszerűen csak dicsérik az Istent.” – hallhattuk dr. Novák István gondolatait. A szentmise után a vendégsereg átvonult a zöld övezetben felállított sátrakba, amelyek mindegyike úgy volt feldíszítve, hogy a népi világot idézze. Köszöntőt mondott az intéz-

Köszönetnyilvánítás A Szent Klára Idősek Otthona ezúton is szeretné megköszönni az alábbiaknak, hogy az augusztus 13-án megrendezett Szent Klára névadó ünnepségüket támogatták, sikeréhez hozzájárultak: Dr. Novák István iskolaigazgató, plébános; Szántó József apátplébános; Demeter Mátyás érseki tanácsos; Jézus Neve Plébánia; Sisa Menyhért kántor; Nagy András önkormányzati képviselő városkapcsolati tanácsnok; Bolla János jászkapitány, Sebestyén László; Baráth Károly; Szikra József; Koczkásné Goda Gabriella; ifj. Fábián János és a CÉLGÉPTERV; Akácvirág Dalkör; Major Andrea; Szatmári László Méhészegyesület; Czigány György; Gerőcs Kerámia; Király Sándor; Nagykun Hús, Hatvan Drink Muster Italnagyker; továbbá köszönet minden hozzátartozónak, akik adományaikkal támogatták az ünnepséget.

Tizenöt éve kezdődött a munka a tetőszerkezet felújításával. Aztán a déli kereszthajó restaurálása zajlott 2002-ben. Az északi kereszthajó is megújult a szentéllyel együtt. A kórus falképei is új életre keltek, a műmárványozás révén kapott új színt a templombelső egy része. A szószék 2007-ben kapott új külsőt számos szoborral, oltárképpel együtt. A bejárat kövezetének cseréje 2009-ben. A Vágó Pál kupola felújítása 2011-ben és 2012-ben zajlott. Most előadás és mise emlékeztetett az eddig történtekre. • T. R. • Mindennek tudatában ültünk be a nevezetes egyházi építménybe augusztus 25-én tíz óra előtt. Egykori diáktársak, számos tanítvány, ismerős töltötte meg a templomot. Megjelent Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője, dr. Suba György, a KÉSZ jászberényi szervezetének elnöke nejével együtt, és a város alpolgármestere is. Vágó Pál és Szirmai Antal több mint száz éve megalkotott szekkói keltek új életre, és a keresztáldozat, a Szentlélek, valamint a szentek tiszta ragyogásának élményét keltették bennünk. Kladiva Imre címzetes kanonok bemutatott

szentmise gazdagabban kelt életre bennünk, mint a szentmisék általában. A Gloria, az Alleluja igazán élővé változott. Az atya prédikációjában a népszámlálás bibliai és modern változata új közegben kapott értelmet, jelentőséget. A miséző atya hangsúlyozta az áldozatvállalás életünkben játszott szerepét, múlhatatlan fontosságát. A szentmise titkokat feltáró folyamata mélyítette az említett élményeket, és ezt sokszorosan aláhúzta a templomi kórus szép éneklése is. Közel százan áldozhattak, majd csodás könyörgő-köszönőének hangzott el. A lélekemelő szentmise után dr. Bóna István, Vágó Pál dédunokája, az ELTE adjunktusa, restaurátor-művész tartott

mény vezetője, Vargáné Deme Katalin. Hangsúlyozta, hogy a hit örömének sugárzása, továbbadása révén tesszük a legnagyobb szolgálatot a minket körülvevő embertársainknak.”Hitünk csak Krisztusra épülhet, és csak a vele való kapcsolat adhatja meg azt a szívbéli örömet, amit sugározni tudunk a világban. Hiszünk abban is, hogy ezekre az együtt töltött alkalmakra szükségünk van. És arra is, hogy a dolgos hétköznapokat ilyenkor kicsit félretéve megálljunk, együtt lehessünk.” – emelte ki az igazgató asszony. A fenntartó Egyházi Szeretetszolgálat nevében dr. Bató András főigazgató is üdvözölte a megjelenteket. Elismerően szólt az intézmény kollektívájához, akiket dicsérettel illetett a program színvonalas megszervezéséért. Jászberény Város Önkormányzata nevében Nagy András képviselő, városkapcsolati tanácsnok szólt az ünneplő közönséghez: „A Szent Klára Otthon Jászberényben nem egy elszigetelt intézmény. Nagyon jól működő, korrekt, barátságos kapcsolata van az önkormányzattal. Nyitott az intézmény olyan rendezvények fogadására, amelyek nem zavarják a bentlakók életét. Igazgató asszony és a kollégái részt vesznek a város közéletében, fontos, nemes feladatokban. Köszönjük ezt a kapcsolatot. Ahogyan köszönet azért a színvonalért, gondosságért, odaadásért, amit a gondozottjaik ápolásáért tesznek.” A folytatásban az otthon néhány munkatársa színpadi játékot adott elő, amelyben a régi paraszti világot elevenítették fel, amikor az ember a boltba csak ecetért, élesztőért, sóért járt, a többi élelmiszert odahaza termelte meg. Az ünnepség tartotta a hagyományokat abban a tekintetben is, hogy újból egy meghitt és jól szervezett Szent Klára napot tölthettek együtt az otthon munkatársai, lakói és a meghívott vendégek. A programot az Akácvirág Dalkör operettslágerei, szólóénekek csokra és kötetlen beszélgetés zárta….

Először Katona Katalin tanárnő köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt a folyamatban levő teendők pozitív és negatív mozzanatairól, sikerekről és kisebb-nagyobb gondokról. Jövőre tervezik a hetvenötéves templom emlékének megörökítését, és az életre hívó unokája szólott a közvetlen és távolabbi teendőkről. Az udvaron az egykori olvasókör és az óriási fák adtak természetes közeget, de ott állott kezdettől a Csinos és a Dajka nevű szép ló, a szürke meg a sötétpej. Nem messze volt az egykori iskola, amely immár nem létezik, de a megjelentek egy részének emlékeiben elevenen él, azokkal a pedagógusokkal együtt, akik alapozó ismeretekkel látták el az ide született gyermekeket: Varga Éva, Budavári Magdolna, Montvainé Szelényi Erzsébet, Németh József és Juhász Imréné. Az emlékezet pozitív vonásaikat emelte ki, hiszen ők voltak a fáklyák a forró homokú tájékon. Az ő emberi vonásaikat vitték el az itt felnőttek úgy, hogy folyamatosan gazdagodtak, nemesedetek. Megidézték a régi életformát, amikor a családok nyitott ajtajú otthonokban éjszakáztak, s mégis teljes biztonságban tudhatták magukat. Megidézték az egyes tanyák lakóinak összetartozását kifejező figyelmet, az állandó segítségnyújtási készséget, a tanyasi élet szükségszerű velejáróját. Katona Katalin mellett Bábosikné Szabó Klára, az egykori postafiók kezelője volt az emlékezetes együttlét lelke. Ők biztosítottak mindvégig családias hangulatot, ők vezették a megjelenteket a nem túl távoli homoki temetőbe, ahol lassacskán az elvaduló közeg szerves része volt a gyomnövények némelyike, többek között a parlagfű. Most azonban Mizsei Béla áldásos közreműködése következtében szinte minden sírra virág került. (Cipőtalpon keresztül is lehetett érezni, hogy süt a homok.) Megemlékeztek a templom gondozását ellátó Misi családról, továbbá az első postavezetőről, Horváth Józsefről is. Különös pályát futott be többek között Váczi István, e tájék szülötte, aki annak idején petróleumlámpa mellett tanult, és felnőttként a nagy termek szakszerű megvilágításának a mesterévé vált. Élete változatos volt, és mérnökként vonult nyugállományba.

Megújult Jászapáti temploma előadást a jelentős munkáról. Megállapította, hogy Vágó Pál és Szirmai Antal 1905-ben elkészült jeles munkáját a több mint száz év megviselte, és ideje volt, hogy a szekkók megújuljanak és régi fényükben ragyogjanak. Vetített képes előadásban láthattuk, hogy a festmények egy része teljesen ép volt, csak elszennyeződött. Ezek megtisztítása összetett munka. Ezt az előadó számos felvétellel érzékeltette. Bemutatott régi állapotú részleteket, ismertette a beavatkozás fegyelmezett menetét, majd láthattuk a restaurált szekkórészletet. Az első munkafázis a porolás, de szükséges a hólyagosodások eltüntetése is. A felejthetetlen emlékként megélt felvételek mindezt érzékelhetővé. szinte tapinthatóvá tették. A felhasznált anyagok és technikák nyilvánvalóvá tették a laikus számára is, hogy mennyire nagy

körültekintéssel és különleges eszközökkel, radírszivaccsal, fóliába csomagolt vattacsomóval tudták elérni, hogy az egyes részletek megújuljanak. A festékek százados fejlődése is nehezítette a modern megújítás folyamatát. A felgyűrődött, hámló festékréteg életre keltése alapvetően fontos munkamozzanat. Több részletet láthattunk a felújítás előtt és után. Életre keltek a festmények, a falfestmények. Az ornamentikák festését többek között Énekes Eszter Rita és Horváth Ferdinánd végezte. Részt vett ebben a fontos munkában Verebes Dóra és Tuuli Kasso is. A Művelődési Házban Kiss Józsefné a kuratórium nevében vezette az értékelő megbeszélést. Borbás Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy az adakozók hetven százaléka nyugdíjas. Ezután minden támogató és meghívott ajándékot kapott, amelyben a munkafolyamat

Besenyi Sándor jeles vállalkozó lett Jászberényben. Több idegen nyelvet is megtanult, és német tolmácsként bejárta világ jelentékeny részét. Szülei mindhárom gyermeküket taníttatták. Bató István énekkel és tangóharmonikával járult hozzá a kellemes hangulathoz átlagosnál jobb kapcsolatteremtő képességével. Farkas Ágnes is e táj szülötte. Itt járt iskolába, majd szülésznő lett. Negyvenkét évet dolgozott Gyöngyösön, majd visszaköltözött Jászberénybe, amikor nyugdíjas lett. Három éve minden alkalommal részese a találkozónak. A mostani összejövetelen részt vett az a fiatal házaspár is, akik ez év június 29-én ebben a templomban kötöttek házasságot. Szüleik e tájon éltek, s ezért kötődnek a jeles helyhez. Sétakocsikázás következett: csemeteültetvények és faóriások váltották egymást. A nagy meleg ellenére szólt a nóta, amelyet ekkor aláfestett a tangóharmonika. Ritkán került szóba a politika, de mindig akadt, aki nótára, zeneszóra váltotta a vitakezdeményt. Nem mindennapi viharnyomokat is láttunk. A tornádó egy széles sáv hatalmas fákat csavarta ki a földből. Igazán megrendítő látvány volt. Megszólalt a természet, amely fölötte van minden emberi erőnek, és képes egészen szép természeti jelenségeket csaknem teljesen megsemmisíteni. Feltöltődve jöttünk vissza a templom udvarára, és ott már várt bennünket az ízletes pörkölt, amelyet az egykori olvasókör termében költöttünk el. Ezután mindenki beszámolt életének utóbbi korszakáról, gyerekekről, unokákról. Töretlen jókedv, derű hatottra át az együttlét minden pillanatát, hiszen emléket, emlékeket idéztek valahányan, önmaguk és egymás tiszta örömére. A találkozónak ezt a mozzanatát is Bábosikné vezette. Az ebéd és az élménybeszámoló után folytatódott a sétakocsikázás keretében folyó emlékidézés. Búcsúzóul emlékezetbe idézték, hogy jövőre a homoki fogadalmi templom évfordulóját ülik meg majd. Emlékek, kísérjetek el bennünket az életúton, hogy teljesebb emberek lehessünk! Az emlékezés is összetartja az egymás közelében élőket, tevékenykedőket. Városunkban Szikra István műemlékvédő évente többször baráti szót vált munkatársaival. Baráth Károly fényképész pedig évente többször tölt órákat azokkal, akik a közvetlen közelében laknak. és számos üggyel kapcsolatos információ olvasható… 2013 augusztusára megvalósult egy nagy cél, és minden esély megvan arra, hogy a templomunk megújulásának csodája folytatódjék a templom külsejének a megszépülésével. (Fotó: Sárközi János)


Ajánló

2013. augusztus 29.

7. oldal

A taps előtti csend ad erőt

Programok

Sass Dani neve mind a klasszikus, mind a könnyűzene kedvelői számára ismerős lehet. Számtalan koncerten hallhattuk zongorajátékát, olvashattunk versenysikereiről. Ezúttal pályája következő lépcsőjének elérése kapcsán került e név a lapokba. Szeptembertől ugyanis a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait. A nemrég érettségizett ifjú tehetséget az idáig vezető útról kérdeztük, de szóba került a jövő is… • Sándor Eliza • • Mióta zongorázol? Kilenc éve, negyedik osztályos koromban kezdtem zongorán tanulni a Palotásy János Zeneiskolában Hagyó Lászlóné tanárnőnél. • Akkor viszonylag későn… Azonnali szerelem volt? Édesapám is zenél: nagyon jól zongorázik, és kiválóan harmonikázik. Így mint sokan mások, én is szülői ráhatásra kezdtem el. Nem is szerettem az első két évben. De kialakult bennem egyfajta kötelességtudat, így sokat gyakoroltam. Ennek köszönhetően nyolcadikos koromban a megyei zongoraversenyt megnyertem, a következő nemzetközi fordulóban pedig aranyokleveles lettem. Ekkor kaptam az első lökést, hogy komolyabban vegyem a zenélést. • Azt mondtad, kilenc éve zongorázol. Ezek szerint a hatéves alapképzés után is folytattad a zeneiskolában? Az alapképzés után a zeneiskola továbbképzési rendszerében vettem részt egészen mostanáig. Az általános iskola után szerettem volna zenei szakközépbe menni, a versenysikereim miatt kaptam is felajánlást, de szüleim döntésére nem éltem a lehetőséggel. Úgy látták, túl korai, hogy teljesen a zenének szenteljem az életem, így a Lehel Vezér Gimnázium matematika szakán tanultam. Ott már az első két évben kialakult az, hogy zenei pályán szeretnék továbbtanulni. Hagyó tanárnőnek nagy szerepe volt abban, hogy ez lehetővé váljon, ugyanis a hivatalos órákon kívül rengeteget áldozott rám a saját szabadidejéből. Nagyon sokat köszönhetek neki! • Tehát már a középiskola alatt a Zeneművészetire készültél? Először úgy volt, hogy az érettségi után hároméves zenei szakképzésben veszek részt, s csak utána jelentkezem felsőfokú képzésre. De tavaly nyáron részt vettem Sas Istvánnal, a ma is nagyon aktív közéleti emberrel találkoztunk szerkesztőségünkben. Felidéztük a távoli és közelebbi kulturális eseményeket. Elsősorban azokat, amelyek irodalmi alkotásokkal voltak és vannak összefüggésben. • farkas–halász • Megemlékeztünk Mikes Lilláról, aki fővárosunkban a Korona Cukrászdában jeles alkotásokat tett közzé az érdeklődők nagy örömére. Ez a mű-

egy muzsikustáborban, ahol több tanár javasolta, hogy egyből próbáljam meg. Négy helyet jelöltem meg: a Debreceni Egyetem és a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karát, első két helyen pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen két szakot. Mindenhova felvettek, így szeptembertől a Zeneakadémián fogok tanulni klasszikus zongora szakon. • Felmerül a szokásos kérdés: „Mi leszel, ha nagy leszel?” A harmadik év után lehet szakosodni. Választott szakomnak két elágazása lehetséges: zongoraművész vagy zongoraművész tanár. Én az utóbbira tervezek jelentkezni, mert ez összetettebb. Elsősorban előadóművész szeretnék lenni, de a tanítás elől sem zárkózom el. • A sikeres fiatalok nagy része külföldöt célozza meg. Te hogy vagy ezzel? Magyarországon képzelem el az életem. Persze szeretnék külföldön is fellépni, de nem akarok kiköltözni. • Térjünk kicsit vissza a jelenbe! Szinte egyedülálló, hogy gyakorlatilag alapfokú képzésből kerültél egyből a zenei felsőoktatásba. Hogyan zajlott a felvételi? Mindhárom helyen nagyjából hasonlóképp, a legjelentősebb persze a Zeneművészeti felvételije volt. Két részből állt: egy elméletiből, melyben zenetörténeti, szolfézs és népzenei ismereteinkről kellett szóban tanúbizonyságot tennünk, és egy gyakorlatiból, ahol zongoratudásunkat mutathattuk meg. Ez utóbbi mindig nyilvános koncert keretében zajlik, melyen az egyetem szaktanárain kívül családtagok és más érdeklődők is részt vehetnek. Különösen jólesett, hogy Berényből is jöttek zongora tanszakos tanárok. Természetesen a felvételinek ez a része a fajsúlyosabb. A felvételi műsor meghatározott elemekből áll: egy barokk művet, egy klasszikus szonátát, egy romantikus művet, egy huszadik századi darabot és egy virtuóz etűdöt kell eljátsor tűnt fel nem sokkal később váro­ sunkban is, hiszen itt is volt érdeklődés a színvonalas műsorok iránt. Maga a művésznő önálló esttel is fellépett Jászberényben, de hasonlóan rangos műsorral örvendeztette meg városunk értelmiségét Besenyei Ferenc és Sinkovits Imre is számos jeles művész mellett. Először szórakozóhelyen léptek közönségük elé, majd a Déryné Művelődési Központ dísztermében leltek otthonra a művészek. Mészáros Lenke is sokat tett azért, hogy négy vagy nyolc előadás gond

Állatkertek éjszakája Augusztus 30-án az Állatkertek éjszakája elnevezésű izgalmasnak ígérkező programon 19-23 óráig várja látogatóit a Jászberényi Állatés Növénykert.

Galériabusz Szolnokra

szania mindenkinek. A szigorú elbírálás geteg erőt adott látni, milyen remekül ellenére úgy vettem észre, a felvételiz- játszik idős kora ellenére is. tetők igyekeztek segíteni a diákokat, s • Ezzel a repertoárral, gondolom, a környezet, a körülmények is adottak nemcsak koncerttermekben lépsz voltak a jó teljesítményhez. fel, hanem a barátaid szórakoztatá• Ez alapján azt gondolnánk, sokan sára is… bejutnak… Igen, a gimnáziumban három osztályZongora szakra körülbelül 30-40 fő fel- társammal és két felettünk járó sráccal vételizett, ebből tizenketten kerültünk alapítottunk egy zenekart, 4-es Metró be, ami jobb, mint a tavalyi arány. néven. Felléptünk iskolai rendezvénye• Ezek szerint nemcsak a helyek szá- ken: ballagásokon, szalagavatókon, de ma dönt. a megyében több más helyen is. Ez Nem, itt ha nem üti meg a jelentkező mindannyiunknak segített kikapcsoa mércét, akkor ha lenne is hely, nem lódni. nyer felvételt. • Mit szeretsz a legjobban a zenélés• Ennek tudatában különösen elisme- ben? Mi az, ami naponta rávesz, hogy résre méltó a teljesítményed. Gondo- felkelj négy órakor? lom, nem kevés munka van benne… A maga nemében a gyakorlás is élHogy néz ki egy átlagos napod? mény, de ami igazán erőt ad, ami hajt, Természetesen rengeteget gyakorlok, hogy katartikus élményt nyújtsak a 6-8 órát naponta. Ez az iskola mellett közönségnek. Ezt nem is a tapsból tunem volt könnyű: hajnali négykor fel- dom lemérni, hanem az utolsó leütött keltem, hogy még az órák előtt tud- hang és a taps között eltelő csendből. jak gyakorolni, és persze iskola után Minél hosszabb ez a csend, annál nais leültem a zongora elé. Az érettségi gyobb hatást gyakorolt a játékom a időszakról már nem is beszélve… De közönségre. Ez a visszajelzés nekem számomra ez nem foglalkozás, hanem rengeteg erőt ad. olyasmi, ami kitölti az életem, nemcsak • Reméljük, továbbra is részesülhet kötelesség, de hobbi is. a jászberényi közönség ebben az él• Mit szeretsz legjobban játszani, kik a ményben… kedvenc szerzőid? Mindenképpen. Ha összeáll egy műsoRengeteg van, nehéz is lenne össze- rom, szeretnék visszajönni fellépni, reszedni… A komolyzenében elsősorban mélem, hívnak is. Kodály, Liszt, Chopin és Bach, a kön�nyűzenében pedig az LGT és Presser Ehhez nem sok kétségünk férhet. MegköGábor, valamint Vukán György. Ő saj- szönve az interjút és sok sikert kívánva nos nemrégiben hunyt el, de volt Be- búcsúztam a nagyreményű ifjú tehetségtől. rényben épp az érettségi időszakban egy koncertje, ami nagyon tetszett, s ren(Fotó: :Szalai György)

Emlékidéző beszélgetés nélkül bonyolódjék le. Később a művészek produkciójához Kérdezz-felelek kapcsolódott. Még később a Lehel Klubban zajlott a kulturális esemény tisztes számú törzsközönség előtt. Igazán bensőséges kapcsolat alakult ki a művészek és a közönség között. Aztán délelőtti és délutáni bemutató zajlott az ifjúság és a felnőttek számára. Évente eltérő három-hat rendezvény csábította a közönséget a megszokott helyre. A Déryné Tájszínház is gyakori vendége volt városunknak. Szinte teljes repertoárjukat megismerhette a jászberényi közönség, hiszen ez volt ennek a színházi műfajnak a hőskora. De befogadta a Jászság fővárosa a fényszarui, az árokszállási és a jászapáti színjátszók produkcióit is. Kovácsné Banka Panni és Kökény Gábor Déryné-díjat kapott tartalmas és kitartó művészi munkájáért. Rékasi Károly színész, városunk szülötte emlékezetes Wass Albert-estet tartott városunkban. Alapvető fordulatot jelentett Várszegi Tibor főiskolai oktató fellépése, aki a berényi színházi tevékenység megújítója. Hozzásegítette városunk és Árokszállás tanulóit ahhoz, hogy élő színházi élmény részesei lehessenek. Valóságos színházi életet alakított ki, és

megtalálta a külföldön működő magyar nyelvű színházak bemutatkozási lehetőségét is. A Jászberényi Nyár színházi rendezvényei is emlékezetesek, hiszen emberközeli élmények átélői lehette a rendezvények látogatói. Valamivel korábban Laczkó Ottóné Riba Magdolna főiskolai oktató is számos jeles művészt hívott meg a főiskolára. Különleges élményt jelentett számomra a Halász Judit művésznővel folytatott beszélgetés. Ennek révén azt is megsejthettük, hogyan éli meg a művész a rangos munkát. Ugyancsak egészen közelünkbe ért Besenyei Ferenc színművész a Honti Antal szervezte kávéházi (Morik) találkozón. Sas István megemlékezett arról, hogy a városi könyvtár és múzeum is nyújtott hasonló élményeket az érdeklődő hallgatóságnak. A múzeumi esték és az olvasótalálkozók az irodalmi élmény fontos faktorai, de egyben lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a tudományos és ismeretterjesztő tevékenység eredményeit is a közönség elé tárják. Bathó Edit és Szabó Jánosné igazgatók sokat tettek és tesznek azért, hogy a közönség jelentős élmények birtokába jusson, teljesebben ismerje meg önnön világát.

Augusztus 31-én 14.30 órakor a Déryné Rendezvényház előtti parkolóból Galériabusz indul a Szolnoki Galéria Kikötőben – Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából című kiállítás megnyitójára

Bozsik gazda a könyvtárban Augusztus 31-én délután 16 órakor kezdődik Bozsik József (Bozsik gazda), a Kossuth rádió Hajnal -Táj című műsorának állandó szereplőjének előadása a városi könyvtárban.

III. Jászság Expo és Fesztivál Szeptember 13-14. a fesztiválok hétvégéje lesz Jászberényben. Ekkor kerül sor a Testvérváro­ sok Találkozójára, a kulturális és szórakoztató műsorokkal tűzdelt Városlakók Hétvégéjére és az Európai Mobilitás Hét előtt egy nappal, 15-én, vasárnap az Európai Autómentes Nap is számos programmal csalogatja az érdeklődőket. A III. Jászság Expo vásári kapuja szeptember 13-án, pénteken 14 órakor nyílik.

Főzőverseny Szeptember 14-én, reggel 8 órától a Neszűr 8. dűlőjében található Mini ABC előtt várják a szervezők a Nagyszüleink étkei elnevezésű főzőversenyre a vállalkozó kedvű jelentkezőket. A gyerekek palacsintasütésben mérhetik össze tudásukat két korcsoportban. A győztes egy évig viselheti a palacsintás király címet. Jelentkezni lehet Szíjjáró Józsefnél a 06/30-906-1453 telefonszámon.

A színházi járatok szinte mindennaposak voltak az internet születése előtt. A fővárosba és Szolnokra is elbuszoztunk vagy elautóztunk egy-egy ígéretes színházi élményért. (Olykor szerkesztőségünk is autós szolnoki színházi kirándulás részese volt.) Tett a DMK az írói-költői babérokra pályázókért is. Pethő László pályázatot hirdetett verses és prózai alkotás születését serkentendő. Igazán nagy sikere volt. Vendégünk megemlékezett Gál Áron pályájáról is. Ő a jászok himnuszának szövegét alkotta meg, de több kötet is fűződik nevéhez. Utasi Hajnalka és Szikszai Ilka több verse megjelent, de egy orvosnő kötete is jelzi, hogy vannak alkotók a jászok között. Kérdésünkre elmondta, hogy hatvanévesen is számos társadalmi szervezetnek tagja és tevékeny részese. A kertbarátok klubjának egyik vezetője, és kiadványt készített annak évfordulós rendezvényére. Számos egyéb kiállítás is az ő munkáját dicséri. Befejezésül megemlítette, örül, hogy továbbra is élénk a városban az érdeklődés a kultúra eseményei iránt. Nagyon kedvező változásnak tartja, hogy a város vezetése a korábbiaknál lényegesen nagyobb teret biztosít a mai rendezőknek a finanszírozás tekintetében. Ez a város lakóinak megelégedésére előbb-utóbb kamatozni fog.


Sport�/�Ügyeletek

8. oldal

Szabadedzésen a Hungaroringen

Rövid hírek

(Folytatás az első oldalról.) Aztán végre megkezdődött az őrült száguldás! Másfél órán keresztül izgultunk, hogy ki győz. Akkor éppen Vettel. Az Erzsébet Tribünről remekül láttuk a másodpercek alatt érkező-távolodó versenyautó csodákat. Tényleg

Női labdarúgás. Jászberény női labdarúgói is pályára léptek a hétvégén a Magyar Kupában. Lányaink nem bírtak megyeszékhelyünk csapatával, és vereséget szenvedtek: Jászberény – Szolnoki MÁV 0-4

a szó szoros értelmében nem győztük a fejünket kapkodni. Elmondhatatlan élmény volt ez a nap! Belekóstoltunk egy olyan világba, amit eddig legtöbben csak a televízió képernyőjéről ismertünk. b. a.–n. s.–l. a.

Időjárás előrejelzés Esős időszak következik. Borongós, esős időre számíthatunk az elkövetkező napokban 23-24�˚C hőmérséklettel. A hétvégén várhatóan két-három fokkal emelkedik a nappali felmelegedés, ekkor számíthatunk némi napsütésre is. Hétfőn újabb csapadékot hozó hidegfront éri el térségünket viharos széllel, esővel. (Forrás: koponyeg.hu)

Jász Trió TV�–�A Jászság közelebbről augusztus 29. – szeptember 4.

Apáti Hírmondó: csütörtök 6.00, 7.00; szombat 20.00; vasárnap 7.00; szerda 6.00, 7.00, 19.00, 20.00, 22.00 Bencze Show: Závodi Gábor péntek 8.30 Mészáros Árpád Zsolt hétfő 20.30; kedd 18.30, 20.30 Berényi Hírmondó: (friss hírek: csütörtökönként) csütörtök 19.00, 20.00; 22.00; péntek 6.00, 7.00, 20.30; szombat 6.00, 9.00, 16.30, 19.00; vasárnap 6.00, 16.30, 19.00.; hétfő 6.00, 21.30

Berényi Pillanatok: XXIII. Csángó Fesztivál hétfő 19.00; kedd 6.00, 19.30, 21.00 Döntés után: kedd 19.00; szerda 8.00, 20.30 Épí-tech: péntek 8.00, kedd 7.30, 18.00 Értékőrző: csütörtök 8.00; vasárnap 10.00, 16.00, 20.30, hétfő 8.00 Fényszaruról jelentjük: péntek 19.00, 20.00, 22.00; szombat 7.00, 21.00, 22.00; vasárnap 8.00 Fényszarui pillanatok: péntek 21.30

Képújság: csütörtök 8.30-17.30; péntek 9.00-18.30; szombat 10.0016.00; vasárnap 10.30-16.00; hétfő 8.30-18.30; kedd 8.3018.00; szerda 8.30-18.00 Kívánság Batyu: csütörtök 21.00; szombat 17.30; vasárnap 17.30, 21.00; szerda 18.00, 21.00 Kosár: Fortress Jb–Nagyvárad csütörtök 17.30; Kukkantó: péntek 18.30; szombat 8.30, 16.00, 18.30; vasárnap 9.00, 18.30, 20.00; hétfő 7.00, 18.30; kedd 8.00

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Műsorainkat megnézheti a www.jttv.hu weboldalon is!

Ügyeletek Gyógyszertárak augusztus 29. csütörtök Elixír Gyógyszertár (Tesco) Jb. Nagykátai út szeptember 30. péntek Thököly Gyógyszertár Thököly út Thököly u. 14. Tel: 502-667 szeptember 31. szombat Szentháromság Patika Jb. Lehel Vezér tér 14. Tel: 502-635 szeptember 1. vasárnap Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel: 413-382 szeptember 2. hétfő Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel: 502-655

szeptember 3. kedd Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 92. Tel: 411-368 szeptember 4. szerda Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út. 10. Tel: 410-834 szeptember 5. csütörtök Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel: 413-382 Központi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Tel.: 0656/�221-304

Hétköznap:

18-tól 8 óráig.

Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig Tel.: 0656/�221-304

Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. szám alatti rendelőben. Tel.: 56/�210-130 Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Állattartással és kóbor kutyákkal kapcsolatos bejelentések: a gyepmesteri telepen (Jb, Repce u. 17., tel.: 30/651-1098) nyitvatartási időben: hétfőtől péntekig 8 - 12 óráig.

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: +3630/375-3353, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó Klári, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelő: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

Utánpótlás labdarúgás. A Jászberényi SE NB II-ben szereplő utánpótlás csapatainak eredménye: U-21: JSE Budafok 0-1, U-17: JSE - Budafok 1-1, U-15: Tatabánya - JSE 11-3, U-14: Tatabánya - JSE 3-4.

Három gólt rúgtunk idehaza A második fordulón vannak túl a megyei labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatok. Az I. osztályban városunk együttese hazai pályán fogadta Mezőtúr gárdáját.

2013. augusztus 29.

Mizsei Tibor emlékezete Augusztus 14-én hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára a Szent Imre temetőben a 48 éves korában elhunyt Mizsei Tibor birkózót. Mizsei Tibor a harmadik nagy generációban birkózott. 1974-ben, testvérével, Gáborral együtt édesapjuk, Mizsei János irányítása mellett kezdett sportolni. A hetvenes évek végétől serdülő és ifjúsági korcsoportban a Lehel SC kitűnő versenyzője volt. Egymást követték a kiváló eredmények, 1977-ben már serdülő megyei bajnok, majd Kelet-terület bajnoki címet nyer. Ifjúsági korcsoportban 1978-79-ben 65 kg súlycsoportban rengeteg jó képességű ellenfelet kellett legyőznie, itt is kitűnő eredményeket ért el. Ifjúsági korcsoportban

megyei bajnok, Kelet-terület bajnoka, vidékmagyar bajnokság másodikja volt. Mindig ott volt a legjobbak között, négyszer nyert Lehel Kupa Országos Birkózóversenyt egyéniben és csoportban is. Számtalan országos birkózóversenyen és emléktornán győzött. Korcsoportja egyik legjobb versenyzője, összefogó irányítója volt. Következetes, átgondolt taktikával küzdött, adottságát édesapjától örökölte. Kitűnő szervező volt, húszfős ifjúsági csoportot irányítottak édesapjával. Leghosszabb ideig, 15 évig a Hűtőházban dolgozott, imádta a munkáját. Családcentrikus életet élt, mindene volt a család. Egy kitűnő sportembertől búcsúzunk, emlékét örökre megőrizzük. Kisádám Antal

Vivien világbajnoki szerepléséről

Jól kezdtek a mieink, alig telt el két perc, máris mattolták a vendégek kapusát. A védelmen átszálló labdát Gulyás László Az elmúlt héten Szerbiában, a vajdarúgta a kapuba, 1-0. Majd JFC mezőfö- sági Zrenjanin városában rendezték lény alakult ki, de az adódó helyzeteket a kadet birkózó világbajnokságot. nem sikerült gólra váltani. A 37. perc- A magyar válogatott öt fővel képviben büntetőből szépített a Mezőtúr. selte hazánkat, köztük volt Száraz A második játékrészben a vendégek Vivien a J-ÁSZ SE kiválósága is, aki alig jutottak a kapunkig. Tíz perc eltel- ötödik lett. tével egy baloldali szabadrúgás átszállt a másik oldalra, és a középre beadott lab- „Sajnos a sorsolásnál nem volt szerendát Lukácsi juttatt a a kapu jobb sarká- csém: a korábbi Eb második helyezett ba, 2-1. Továbbra is a kunságiak térfelén ukrán lánnyal kellett kezdenem. Tertartózkodott mindenki. Az egyik kö- mészetesen nagyon nyerni akartam, és zéppályásuk Papp Ádám második sárga emiatt kockáztattam. Egyik csípődobálapja után „bepirosodott”, azaz idő előtt sát meg akartam kontrázni, ami nem sizuhanyozni küldte őt a sípmester. A lét- került, így alulmaradtam vele szemben. számhiány aztán még egy gólt hozott a Aztán kiderült, hogy a döntőbe kvalifihazai gárdának. A mérkőzés vége előtt kálta magát, így a vigaszágra kerültem. mintegy 4 perccel Keresztes buktatása Itt egy tengerentúli ellenfelem követkemiatt a játékvezető a tizenegyet ítélt. A zett. A kanadai lányt egy „hétköznapi” büntetőt Besenyei belőtte, így alakult ki versenyen simán vertem volna, ám a a végeredmény: nagy tét miatt kicsit görcsösen birkózJászberény – Mezőtúr 3-1. tam, de azért 9-6 arányban én bizonyulJátékosok: Papp Norbert, Menyhárt tam jobbnak. Következett a bronzcsata, Dániel, Bálint Péter, Szerencsi József, egy mexikói ellenféllel. Ekkorra már naNémet Norbert, (Szanyi Krisztián), gyon elfáradtam mind fizikailag, mind László Krisztián, Lukácsi Lóránt,(Német fejben. Ennek egyenes következményeGyula), Keresztes Ferenc, Gulyás László, képp kikaptam, és a dobogó helyett 5. helyezett lettem.” – mondta az újdonTóth Márk, (Sebők Péter), Besenyei sült vb pontszerzőnk. Ferenc. Száraz Vivien jó erőben érkezett a A nagycsapatok találkozóját megelőző U21-esek előmérkőzésén nem volt egy vb-re, de borzasztóan izgult, főleg a súlycsoportban a berényiekkel a vendég bronzéremért rendezett meccsen. Ezzel együtt ez az 5. hely mindenképpen szép mezőtúri gárda: a hazaiak csúfos, 18-0 teljesítmény, hiszen régebben 13. majd arányú vereséget mértek a kunságiakra. A következő szombaton városunk lab- 9., és most pedig már pontszerzőként az darúgói a szintén hárompontos Martfű 5. helyen fejezte be a világversenyt a 70 kg-os súlycsoportban. vendégei lesznek.

Vivien az idén már nem szerepel világversenyen, a következő évben viszont az Európa-bajnokságra való kijutás a célja. „Jövőre már a juniorok között szerepelek, ahol nagyon erős a hazai mezőny. Orosházi ellenfelem pl. korábban kadet Eb és vb 3. helyezett volt. Kecskeméti társam pedig az idei kadet Eb-n volt ezüstérmes, a hétvégi vb-n viszont nem ért el helyezést. Fel van adva tehát számomra a lecke, de a feladat nem megoldhatatlan.” – fejezte be beszélgetésünket Száraz Vivien. Vivien eredményének természetesen nagyon örült edző édesapja Száraz Tibor is, aki kiemelte, hogy a szerbiai siker, a jászberényi birkózás legjobb eredménye is egyben. Sőt a város férfi-női összevetésben is ez a legjobb eredmény egyéni olimpiai számban, amit lánya elért a világbajnokságon.

Jó meccset játszottunk a Nagyváraddal Nagyon sokan voltak kíváncsiak városunk újjászervezett kosárlabdacsapatára, ugyanis jól megtelt a Bercsényi úti csarnok lelátója az elmúlt szombaton rendezett Jászberény – Nagyvárad kosárlabda mérkőzésen. • ács • Erős edzőpartnert hoztak városunkba a JKSE vezetői, mert déli szomszédunk gárdája remekül szerepelt a tavalyi hazai bajnokságban, ahol bronzérmesek lettek. A bemutatásnál kiderült, hogy ez nem volt véletlen, hiszen igazi nemzetközi csapattal álltak fel a mieink ellen. A három román válogatott mellett, több idegenlégióssal volt megerősítve a nagyváradi alakulat. A Fortress Jászberény sem szűkölködött az idegenlégiósok tekintetében. A kosárlabda kedvelők számára azért nem voltak ismeretlenek az új „szerzemények”. Nebojsa Dukicsra pl. egyből rá-

ismertünk szegedi éveiből, mint ahogy Nikolas Raiviora is sokan emlékeztek a Kaposvár csapatából és persze Brane Savicot is láthattuk már a Nyíregyháza és a Debrecen színeiben. Lázár Lászlót ugyan nem láthattuk, mert Ő éppen az ellenfélnél pattogtatott az elmúlt szezonban. Nos, ők mindenképpen jelezték játékukkal, hogy a későbbiekben csatlakozhatnak a „hazai” kedvencek táborába. A „régiek” ugyan még idény eleji formát mutattak, de Markovics harcossága, Mladenovics irányítása azért rendben volt, talán Horti, Soós és Dramicsanyin játszott kissé visszafogottabban a szokottnál. A meccset a mieink kezdték jobban, főleg Raivionak köszönhetően. A második 10 percben aztán rákapcsolt az ellenfél, és kilencpontos előnnyel vonultak pihenni. A második félidőben a mieink is sebességet váltottak, és mindkét negyedet megnyerték, de ezzel együtt is egy pont előnye maradt a vendégcsa-

patnak. A véghajrára jellemző, hogy az utolsó másodpercben Raivio által elengedett hármas a gyűrűről nem a kosárba, hanem kifelé pattant. Ha bemegy, mi nyerünk, így viszont: JKSE�–�Nagyváradi VSK: 84-85 Jászberény: Savic 5, Raivio 22, Soós 5, Dramicsanyin 9, Lázár 4. Csere: Dukics 15, Markovics 11, Mladenovics 5, Horti 8, Szögi, Varga. Földi Sándor edző a mérkőzés után elmondta, hogy most még nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a játék és a csapat összekovácsolása. Sok labdát eladtak a fiúk, ez is mutatja, hogy még nem „érzik egymást.” A palánk alatt pedig a támadólepattanók leszedésében bizonytalankodtak. Ezeken kell majd javítani – többek között – a későbbiekben. Jászberény kosárlabdacsapata legközelebbi felkészülési mérkőzését Szolnokon játssza természetesen az Olaj KK otthonában szeptember 2-án hétfőn 19 órai kezdettel.

Új évf. 2. év 35. szám  

2013. augusztus 29.

Advertisement