Page 1

Árokszállás kitett magáért

Az elmúlt hét végén, július 13-án és 14-én örömünnep volt a jászsági városban: a XIV. Árokszállási Nyár.

Gioia e coraggio – Öröm és bátorság

Szombat esti láz a szabadtérin

Róma gyönyörű. Aki már járt ott, tudja, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét a számtalan épület láttán.

Tudósítás a 3. oldalon.

Szombat este a táncé volt a főszerep a Szabadtéri Színpad műsorán, a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Társastánc Gálán.

Írás a 4. oldalon.

Cikk a 7. oldalon.

Jászkürt Új folyam 2. év 29-30. szám (XXV./29-30.)

Éljük meg hagyományainkat!

Gábor közös koncertje. Rajtuk kívül fellép többek közt a Köztársaság Bandája, a BaHorKa énekegyüttes, a Zagyva Banda és a BeshOdrom. Itt lesznek a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő kategóriagyőztesei mellett további résztvevő együttesek, szólisták, zenekarok és természetesen a rendezvény főszervezője, a Jászság Népi Együttes is. A gyerek- és családi programok mellett pálinka- és bormustra, folklórműsorok, szentmise, éjszakai koncertek és gasztronómiai különlegességek, táncházak, tűzijáték és további érdekes programok várják a látogatókat.

A gazdag hazai kínálatot panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttesek vendégjátéka színesíti. A rendezvény érdekessége, hogy augusztus 10-én, szombaton délelőtt itt rendezik meg a VII. Magyar-Magyar Konferenciát, melynek témája a székely magyarság múltja, jelene, és jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében. Mindenkit szeretettel várnak a rendezők: a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes. (Fotó: Sárközi János, XXII. Csángó Fesztivál, 2012.)

Sokszínű fesztivál a kertvárosban Sergők, dodzsem, vízi gömb, trambulinok, céllövölde és az elmaradhatatlan vattacukor. Nem, kedves olvasó, nem egy erősen megkésett majális-beszámoló következik. Az imént említett kellékek ugyanis megtalálhatóak voltak a hétvégén rendezett IV. Érpart Fesztiválon is. A rendezvény vasárnap éjszaka Vikidál Gyula koncertjével bezárta jelképes kapuit, ám akik lemaradtak, most azok is elcsíphetnek valamit az „érpartfesztes” hangulatból.

Viszonylag csendesen zajlottak a délelőttök és a koradélutánok; a Greznár Vidámpark és az Ilyen-Olyan Vásár kirakodóinak nem sok feladatot adtak a fesztiválozók. Annál nagyobb érdeklődésnek örvendtek a sörsátrak, melyek padjain egész nap kedélyesen fogyasztottak a tikkadt vendégek. De voltak, akik – kihasználva, hogy „házhoz jön a fesztivál” – kapujuk elé némi elemózsiával és innivalóval kiülve vettek részt a kertvárosi programsorozaton. Sötétedés után kezdetét vette a szokásos éjszakai nyüzsgés, ekkor már a póló- és cukorkaárusok forgalma is növekedett, ha nem is érte el a továbbra is legnagyobb érdeklődésre számot tartó büfékét és sörsátrakét. Elindultak

Viharos ülés nyaralás előtt

• Halász Lajos •

• munkatársunktól •

• Sándor Eliza •

Jászberény város lapja

A jászberényi önkormánnyzat képviselő-testülete szerdán délután 3 órai kezdettel rendes, nyílt ülést tartott a városháza nagytermében. A fajsúlyos napirendi pontok ellenére az előterjesztések előtti és utáni témák kavarták fel igazán a kedélyeket.

Idén huszonharmadik alkalommal rendezik meg a város talán legismertebb eseményét, a Csángó Fesztivált. Ötven program, 700 közreműködő, húsz zenekar, tíz helyi együttes és húsz hagyományőrző csapat várja augusztus 6. és 11. között Jászberényben az érdeklődőket.

A Csángó Fesztivál főszerepelői a moldvai, gyimesi csángók, akik idén is több faluból érkeznek hozzánk. Moldvai csángók Somoskáról, Klézséről, Lészpedről, Bogdánfalváról, Szerbekről és Trunkról jönnek. A gyimesi csángókat a gyimesi hagyományőrző zenészek mellett Gyimesbükk, Gyimesfelsőlok és Csinád hagyományőrzői képviselik. Erdélyi, felvidéki, magyarországi hagyományőrzők autentikus táncait, énekeit a következő falvak hagyományőrzőitől láthatjuk, hallhatjuk: Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördön­ gősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd, de eljön a Magyarországi Román Táncegyüttes is. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye a 25 éves Csík zenekar és Presser

Újság

2013. július18.

az érettebb közönségnek fenntartott körhinták is, melyeknek már tartós nézése is könnyűszerrel válthat ki szédülést a magamfajta puhányabb szem-

Az első vendég Szorgos kezek eltüntették az Érpart nagy gyepfelületéről a nagyra nőtt füvet, hogy a fesztivált megrendezhessék. Elsőként egy több mint százéves dinasztia jelent meg különös eszközeivel. A Greznár Vidámpark már csütörtök estére megtalálta a helyét. Eleik a Trianon előtti Magyarországon ebben a műfajban tevékenykedtek, majd itt ragadtak, és azóta itt tevékenykednek sok-sok gyermek és felnőtt örömére. (f. f.)

lélőben. De nem csökkent a kisvonatok és ugrálóvárak népszerűsége sem, hisz továbbra is szép számmal képviseltette magát a fesztiválon a tíz év alatti korosztály. Elismerem, a hálószobába beszűrődő vidám nyüzsgés nem könnyítheti meg a csemete hétórai szigorú ágyba parancsolását. A lurkók vígan rohangásztak „a nagyok” között, cseppet sem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy már éjfél körül jár az idő. Mi több, úgy tűnt, e sorok írójánál is éberebbek. A szervezők minden napra gondoskodtak érdekes programokról. Szombaton például a koncertekig Kalla Pál aranykoszorús kádármester bemutatója mellett az Érpart Focikupa állt a figyelem középpontjában, bár a főként ifjú hölgyekből álló szurkolótábor érdeklődése gyaníthatóan kevésbé a sportág iránti őszinte lelkesedésből fakadt. A rendezvénytér melletti focipályán langaléta fiatalemberek rúgták a bőrt, eközben néhány náluk is zsengébb korú fiúcska a maga futballcsatáját játszotta a forgalomtól mentesített úttesten. (Folytatás az 5. oldalon.)

Pedig fontos témák kerültek napirendre. Integrálták a Jászsági Támogató Szolgálatot az Egyesített Szociális Intézménybe; december 31-ig négy és fél fővel emelték az óvodai dolgozók létszámát; pályázatokról, alapítványi támogatásokról döntöttek; a spórolás reményében csatlakozott Jászberény az Isaszeg város, mint gesztor vezetésével induló villamos energia és közvilágítás beszerzésére irányuló csoportos közbeszerzési eljáráshoz. A város főépítésze, Alvári Csaba három témát is jegyzett. Előterjesztése alapján megalkották a képviselők a településképi véleményezési eljárás szabályairól szóló rendeletet, majd ezt logikusan tovább gondolva a telepü-

lésképi bejelentési eljárás szabályairól hoztak határozatot. Ugyancsak most zárult Jászberény településrendezési terve 2010-ben elkezdett felülvizsgálata. (Ezekről a témákról augusztus elsejei számunkban – erős szakmai háttérrel – bőségesen tudósítunk) A testület Budai Gyula államtitkárt kérte fel az augusztus 20-i városi ünnepség szónokának. Kardos Ignác személyében új mezőőrt választottak a képviselők. Ami a nyári szünet előtti politikai csetepatét illeti, az átruházott hatáskörök gyakorlásáról szóló tájékoztatót támadta hevesen több képviselő. Gedei József képviselő például a tájékozatóban szereplő JVV Zrt.-s anyag átböngészése után nem értette, hogy a város venni vagy eladni akar-e területeket a Neszűrben. Ugyancsak ő nem mulasztotta el ismételten megjegyezni, mennyire elégedetlen a Jászkürt Újsággal. Ez utóbbi témában a tények figyelmen kívül hagyásával, vagy önkényes kezelésével már-már tandemben támadja lapunkat Budai Lóránt képviselővel. (Folytatás a 2. oldalon.)

Székelyes projekttalálkozók A JKI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézményében a 2012/13-as tanévben két Comenius pályázatban vettünk részt. Az egyik kapcsán az öt érzékszerv működését jártuk körül, a másik pedig a színekkel foglalkozik. A „Szenzációs érzékszervek” projektben a látás volt Olaszországban a téma, majd az ízlelés Spanyolországban. A projekthez kapcsolódóan a gyerekek periszkópot, optikai csalódásokat készítettek, gyűjtőmunkát végeztek, beszélgettek a látás fontosságáról életünkben. Az ízlelés témakörében a fűszerekről, kedvelt ételekről és a nyelv ízérzékelő területeiről készültek plakátok, valamint a gyerekek csukott szemmel kóstoltak

italokat. Iskolánk feladata volt egy ötnyelvű képes és hangos szótárt készíteni az öt érzékszervről, mely a partnereink tetszését maximálisan elnyerte. Olaszországba négy gyermek és három felnőtt utazott februárban, és töltött ott felejthetetlen napokat. A gyerekek a fogadócsaládok segítségével betekinthettek az olasz gyerekek mindennapi életébe, interaktív bemutatót tartottak az olasz és spanyol gyerekeknek az iskolánkban készített tárgyakkal. Cento belvárosában szomorúan láttuk a tavalyi földrengésben megsérült épületeket. Lehetőségünk nyílt Róma, Trieszt, Velence és Firenze főbb látványosságait megtekinteni. (Folytatás a 6. oldalon.)


Önkormányzat

2. oldal

Művészeti díjat kaptak a hagyományőrzők Lapzártánkkor érkezett a hír, miszerint a megyei közgyűlés április 19-i ülésén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjat a Jászberényi Hagyományőrző Együttesnek ítélte. A díjazás oka „az együttes szakmai munkája, példamutatása, a megye jász hagyományainak tudatos őrzése, közkinccsé tétele”. A díjat a megye művészeti életének – zene, táncművészet, képzőművészet, irodalom és színházművészet, építőművészet, film, fotóművészet – fej-

lesztése területén kiemelkedő alkotó munkát végző, a megye szellemi életét gazdagító, művészeti hagyományokat ápoló személyek és közösségek elismerésére alapították. Az együttes az elismerést augusztus 15-én 10.30 órakor, a szolnoki megyeháza dísztermében megrendezett díjátadó ünnepségen veheti át, melyen műsorukkal maguk is fellépnek. Ezúton gratuálunk nekik, és további eredményes munkát kívánunk.

Neszűri lecsófőző verseny

Tizenhat csapat nevezett a hétvégi hagyományos lecsófőző versenyre, melyet ezúttal is Neszűr 8. dűlőben rendeztek. Két csapat először vett részt a versenyen. Az első helyet és a vándorserleget a Tinik csapata nyerte el az El-BA Zrt. és a Beki csapatai előtt. A verseny jó hangulatú volt, délutántól estig zenével és tánccal. (Fotó: Sárközi János)

Két hétre bezár a könyvtár A Jászkerület Nonprofit Kft. Városi Könyvtár Jászberény

július 22-től augusztus 04-ig zárva tart.

Kérjük, ha a nyári szabadság alatt nem szeretne olvasmány nélkül maradni, látogasson el hozzánk július 20-ig. Nyitás: augusztus 5-én 9 órakor. Megértésüket köszönjük! A könyvtár munkatársai

Lapterjesztési reklamációk Többször érkezik lakossági bejelentés szerkesztőségünkbe, miszerint nem vagy késve kapják meg egyes körzetek a Jászkürt Újságot. Hétfőn a terjesztő cég és a szerkesztőség munkatársai a problémás területeken ellenőrző körúton jártak, hogy felmérjék, mi áll a reklamációk hátterében. A bejárás első állomása a legtöbb bejelentést küldő Szent László lakótelep volt. Itt, az előzőleg problémát jelző háztömb lakói egyöntetűen úgy nyilatkoztak, mindig megkapják időben az újságot. Szúrópróbaszerűen felcsengettünk még néhány másik tömbbe, ahol szintén pozitív véleményt alkottak a terjesztésről. A lakótelepeken a lapkihordónak nehézséget okozhat, ha zárva találja a lépcsőház ajtaját. Célszerű a bejárati ajtóra levélszekrénynyílást szereltetni, melyhez belülről egy kosár kapcsolódik, így a terjesztő be tudja dobni a lapot, nem fogja a lépcsőről elfújni a szél. Megoldást jelenthet az is, ha az újságossal kapcsolatba lépnek, egy otthontartózkodó lakó a megbeszélt időben beengedi, ily módon a Jászkürt Újság közvetlenül a postaládákba kerül. A Szövetkezet úti lakótelepen és a Szent István körúton szintén az előbbiekhez hasonlóan pozitívan nyilatkoztak a lakók. A megkérdezettek szerint időben a postaládában vagy a kihelyezett kosarakban találják az újságot. A kertes házak tulajdonosai megkérdezésünkre általában elégedett választ adtak a terjesztésről. Elvétve ugyan előfordul, hogy késve, péntek este, esetleg ritkán szombaton érkezik hozzájuk a lap, de a kezdeti zökkenők után, úgy tűnik mára megbízhatóvá vált a terjesztés. A Jászkürt Újság 12000 példányban készül, Jászberény minden családjához, intézményéhez igyekszünk eljuttatni. Az esetleges terjesztésből adódó reklamációknak a jövőben is utánajárunk, hogy segítségünkkel a városlakók időben értesülhessenek a Jászság történéseiről, programjairól, a város életéről. Tisztelt olvasóink! E heti lapszámunk összevont. A következő megjelenés: augusztus 1.

A mezőőrök és a falopás Balogh Béla, az MSZP városi elnöke, kedden 15 órakor a párt székházában sajtótájékoztatóra várta a város zsurnalisztáit. Az összejövetel apropóját az elmúlt heti testületi ülés két témája, a mezőőri pályázat előterjesztése, valamint a Baráth László által a fakitermelési ügyben folyamatosan szorgalmazott és ezúttal is terítékre kerülő ügy szolgáltatta. • m. t. • A mezőőri pályázathoz kapcsolódó szavazáskor bohózatba illő jelenet tanúi voltunk – fogalmazott Balogh Béla. Nevetséges, hogy húsz percet vesztegettek a három pályázó szavazati sorrendjének megállapításával, majd mikor az eredményt hosszas huzavona után végre kihirdették, kiderült a nyertes pályázó éppen tanfolyamon tartózkodik, mégpedig valószínűnek tartom, a mezőőri állás betöltéséhez szükséges tanfolyamon tanul. Ennek a ténynek az ismerete a következő kérdések felvetésére, tisztázására ad okot: Miért iratkozott be a pályázó a döntés meghozatala előtt a tanfolyamra? Honnan tudta, hogy nyerni fog? Ki döntött előre az elfogadásról? Miért fogalmazta

meg előre a polgármester kit kell erőteljesen támogatni? A Balogh Béla által fontosnak ítélt, nyilvánosság elé kívánkozó másik ügy, Juhász Dániel alpolgármester engedélyével, önkormányzati területről, 5-600 köbméternyi élő fa kitermelése, majd ismeretlen helyre való szétosztása volt. Az eset, az MSZP részéről, szintén több kérdést vet fel: Milyen ellenőrzése van az ilyen munkafolyamatoknak? Hogyan dokumentálták az ellenőrzést? Miért nem kap a testületi ülés minden résztvevője dokumentumot az ügyről? Ha a hivatalban már korábban tudtak róla, miért nem vették komolyan? Miért tartott három és fél hónapig a vizsgálat? Miért mondta Szabó Tamás, hogy lezártnak tekinti az ügyet? A polgármester miért nem vonta be a képviselőket az eljárásba? Ezekre a kérdésekre illene a város vezetőjének megfelelő választ adni! – vélte Balogh Béla. Ilyen súlyú esetre nem emlékszem. Azt kell vélelmeznem, az alpolgármester helyzete eléggé megrendült. – folytatta beszámolóját az MSZP városi elnöke. A történések tükrében felmerül a kérdés, valójában ki vagy kik vezetik a várost. Úgy gondolom, Juhász Dániel és Piroska

Miklós helyét Pócs János vette át a politikai palettán a polgármester irányításában. Nincs esemény Jászberényben, melyet ne Pócs János nyitna meg és ne ő zárna, minden beruházás átadásán ő vágja át a szalagot. A Jászkürt Újság hasábjain Pócs neve folyik, míg Szabó Tamásé csak csöpög. Az MSZP nevében felszólítjuk az illetékeseket, fakitermelés ügyben mindenre kiterjedő vizsgálatot folytassanak le, tegyék azt nyilvánossá, a büntető feljelentést tegyék meg. Az üggyel kapcsolatos személyi, szervezeti intézkedéseket tegyék meg! – szólította meg végezetül a sajtón keresztül az érintetteket Balogh Béla.

2013. július 18.

Viharos ülés nyaralás előtt (Folytatás az első oldalról.) De ez csak rövid bevezető volt a napirendek utáni fél óra tűzijátékához képest. A befogadott pályázatú, de forráshiány miatt tartaléklistára került kultúrmalom eddigi költsége volt az egyik vitapont, a fakitermelési botrány pedig a másik. Előbbinél Gedei József ezúttal is több százmillió forint költséget emlegetett, Szabó Tamás polgármester pedig kifejtette, hogy megközelítőleg sem akkora az összeg, s kérte, hogy a képviselő támassza alá immár sokadik alkalommal előadott vélekedését számadatokkal. A Baráth László képviselő által súlyosnak minősített fakitermelési ügy sokadszorra került elő, s ezúttal a polgármester, és a jegyző már belső vizsgálati eredményekről is beszámolhatott. Mint ismeretes, 2012 júniusában Juhász Dániel alpolgármester tulajdonosi hozzájárulást adott fakitermelésre. Erre joga a polgármestert helyettesítve tartalmilag joga volt, de a belső iratkezelési szabályzat szerint alakilag hibás engedély született. Ezért a polgármester most figyelmeztetésben részesítette, és idei június 20-i levelében felhívta figyelmét a pontosabb munkavégzésre. Az engedély arról szólt, hogy a

szabályosan és legálisan kitermelt fát a közmunkások és egy mezőőr saját célra tüzelőnek hazavihették – munkaidőn kívül, az önkormányzat eszközeit nem használva. A belső vizsgálat eddig azt derítette ki, hogy a fenti engedélyen nagy valószínűség szerint túlterjeszkedtek, más területeken és engedély nélküli fákat is kitermeltek. Előzetes szakvélemény szerint 5-600 köbméter keményfa kitermelésére került sor, aminek a személyi konzekvenciáit a korábbi mezőőr tekintetében már a hivatal levonta, az illetőt állásából elbocsátották. A belső vizsgálat eredményei alapján egy-két napon belüli rendőrségi feljelentést valószínűsített a város vezetése. Magyar Levente képviselő azt a véleményét fejtette ki, hogy az alpolgármesternek nem a polgármester, hanem a képviselő-testület a munkáltatója, ezért a polgármesternek hozzájuk kellett volna fordulnia ebben az ügyben. Szabó Tamás rávilágított, hogy az ügy büntetőjogi részével a rendőrség foglalkozik a jövőben, ő maga az önkormányzat részéről a pontosabb munkavégzésre való figyelemfelhívással – amihez munkatársát illetően joga van –, az ügyet lezártnak tekinti.

Kék hírek a Jászságból

lovas rendőrök a Ne­szűrben. Vis�szatértek a Készenléti Rendőrség megerősítő erői a jászberényi térségbe, és a nap 24 órájában vigyázzák Jászberény és a környező települések rendjét. Jászberény külterületén, a neszűri tanyavilágában lovas rendőrök és kutyás járőrök teljesítenek szolgálatot. Fiatalkorú elkövetőt értek tetten. A Jászapáti Rendőrőrs Bűnügyi Alosztályán lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy 15 éves jászapáti fiú ellen. A tolvaj július 10-én nappal járt egy lakatlan ház portáján Jászapátin. A hiányos kerítésen mászott be az udvarra, és onnan körülbelül három kiló vashulladékot akart ellopni, de a rendőrőrs kiérkező járőrei tetten érték, és előállították a rendőrségre, a vashulladékot pedig lefoglalták. Az elkövetőt bíróság elé állítják. Cserben hagyta utasát. A Szolnoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán segítségnyújtás elmulasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult egy 22 éves Fájó szívvel emlékezünk

Sisa Ferenc (a Kossuth Zrt. volt dolgozója)

halálának második évfordulójára Már két éve, hogy tőlünk elmentél, egy új világba költöztél. Hiába telnek, múlnak az évek, nem tudunk feledni téged. Betölthetetlen űr maradt utánad, keserűség, fájdalom s bánat. Feleséged, lányod, vejed, fiad, menyed, két kis unokád: Hollyka és Jázminka

alattyáni lakos ellen, aki július 12-én este Tiszaföldvár belterületén utasával együtt a murvás talajon megcsúszott és elesett. Mindketten megsérültek, de a fiatalember otthagyva utasát, elhajtott a helyszínről. A rendőrök július 13-án hajnalban előállították, megszondáztatták, ittas járművezetésért is felelnie kell. Rosszul lett egy fiatal. Egy jászberényi kulturális fesztiválon július 13-án hajnalban egy 22 éves jászfényszarui férfi lett rosszul, akihez a helyszínen jelenlévő jászberényi rendőrök és a Készenléti Rendőrség járőrei mentőt hívtak. A fiatalembert a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. Elfogták a verekedőt. Jászkiséren július 14-én hajnalban egy ismeretlen férfi leütötte a sértettet, akinek ismerőse a járőröző rendőröktől kért segítséget, akik mentőt hívtak a sérült személyhez. A Készenléti Rendőrség járőrei aznap hajnalban a lakásáról előállították a garázdaság bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 18 éves helyi lakost a Jászberényi Rendőrkapitányságra.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik szeretett férjemet, édesapámat, nagyapánkat:

Zaják Antalt (1941-2013)

utolsó útjára elkísérték.

Köszönetet mondunk dr. Oldal Edit háziorvosunknak áldozatos munkájáért. „Oly kedves voltál szívünknek, De egy nap elhívtak a fények. Megmaradt a keserű bánat s a fájdalom, S keserves könnycsepp csordul le arcunkon.”

a gyászoló család


Kitekintő

2013. július 18.

Aratás Jászfelsőszentgyörgyön

3. oldal

Árokszállás kitett magáért A nyár megkülönböztetetten szép és gazdag évszak. A frissülésnek, a pihenésnek az évszaka a gabona betakarítása mellett. Az árokszállásiak ilyenkor bemutatkoznak egymásnak és vendégeiknek. Az elmúlt hét végén, július 13-án és 14-én örömünnep volt a XIV. Árokszállási Nyár. • Farkas Ferenc •

Felsőszentgyörgy határában gőzerővel elindult az aratás 15 hektáron. Hektáronként négy és fél tonna búza várható. Ez jó közepes termés. Kétszer nagy hőség jött, megszorult a szem. Az idő mindazonáltal eddig kedvez az aratásnak. (Fotó: Sárközi János)

Zsíros Kenyér Kupa Alattyánon Különleges hírt kaptunk az elmúlt héten Alattyánról, ahol Józsa Tamás öt évvel ezelőtt gondolta úgy először, hogy kispályás focitornát szervez a nyári uborkaszezont áthidalván. Ez annyira jól sikerült, hogy az elmúlt vasárnap már 5. alkalommal népesedett be az egyébként több éve szunnyadó alattyáni focipálya. A kupa elnevezése pedig onnan származik, hogy az elsőn húsz kiló zsíros kenyér fogyott el a torna alatt. A múlt vasárnap kora délelőtt az amatőrök mérték össze tudásukat először, ahol a jászberényi Play Station Játékállomás bizonyult a legjobbnak, megelőzve a helybéli Vaddisznók csapatát és a Viktórió Pizzériát. A második körben a hölgyek csatározását figyelte az akkora már legalább 300 főre duzzadt társaság. A gyengébb nem küzdelmében a Tehetség SE házi döntőjét láthatta a nagyérdemű, míg a 3. helyet, az alattyáni kisasszonyok szerezték meg. A déli pihenő után pedig a megyei osztályokban és az NB III-ban edződött nagyok küzdelme zajlott a focipá-

lyán, ahol a szajoli FC Őcsény szerezte meg a Zsíroskenyér Kupát a címvédő 20 plusz Kupak előtt. Az egész napos jó hangulatról Horti Gábor, a népszerű tévés szakkommentátor gondoskodott. Ez a jó hangulat a nap végére csak fokozódott, amikor ötven játékos vetélkedett egymással a 7-es rugó versenyen. Jól járt a győztes a nagy melegben, hiszen egy üveg jégert oszthatott meg barátaival. Azt nem sikerült kideríteni, hogy ezúttal hány kiló zsíros kenyér fogyott, de a jó hangulatot alapul véve Józsa Tamásék már a 6. Zsíros Kenyér Kupa lebonyolítását tervezhetik.

A város lakói nem szokványos napra ébredtek, trombitaszóra keltek. A belső fogadótól a templomig, sőt azon túl is ennek a rendezvénynek az eseményei keltették fel az otthoniak és a látogatók figyelmét. A nyolckor kezdődő ünnepi megnyitót is trombitakettős nyitotta meg, majd Gergely Zoltán polgármester mondott hangulatos ünnepi köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy tizennegyedik alkalommal zajlik a rendezvény a derű és az öröm jegyében. Pergő műsort ígért, amelyben a város szülöttei és neves művészek is közreműködnek majd. És igaza lett, hiszen izgalmas táncos és egyéb bemutatók részesei lehettünk a nap folyamán. Időközben hintón érkezett Bolla János, a régi-új jászkapitány nejével együtt. Szíves szavakkal köszöntötte a megjelenteket, majd méltatta a XIV. Árokszállási Nyár fontosságát a település lakói és a Jászság életében. A közösségi élet jelentősége ölt testet a kétnapos rendezvénysorban valamennyi generáció részvételével, aktív közreműködésével. A főzőversenyt igazán avatott szakember vezette be. Buday Péter mesterszakács, a főzőverseny zsűrijének elnöke derűs szavakkal hívta fel a résztvevők figyelmét az alapvető szabályokra. Ezek egyike szerint csak fával szabad a birkapörköltöt főzni. Fontos közölnivalóit humorral fűszerezte. Aztán mintegy varázsütésre megkezdődött a főzés. A szinte egyforma bográcsok hihetetlen

Elszállították a gólyafiókát Július 10-én, szerdán az esti órákban Pusztamonostoron szerencsés véget ért egy gólyabaleset. A pusztamonostori polgármesteri hivatallal szembeni bolt előtt lévő fészekből az öt kis gólya közül egy az úttestre esett. Repülni még nem tudott, így esélye sem volt, hogy visszakerüljön a fészekbe. A 32-es főút forgalmától a járókelők mentették meg, majd a bolt tulajdonosa biztonságos helyre zárta. Másnap délután megérkeztek a Tájvédelmi Körzet munkatársai, akik elszállították a fiókát, így van rá esély, hogy jövő nyáron visszatérhet a településre. (Forrás: pusztamonostor.hu)

(Képünk illusztráció)

számban őrizték a titkot. Nem sokkal a déli harangszó után bele is kóstolhatott a nagyérdemű. Közben számos színhelyen szerezhettünk értékes információkat. Az Egészségházban nagy érdeklődést tanúsítottak a vendégek a cukorbetegség

kezelésének módozatai iránt. Itt is, mint a település többi rendezvényén családias hangulat fogadta az érdeklődőket. Innen a Széchenyi Istvánról elnevezett iskolába vezetett az utunk, ugyanis számos kiállítás ennek épületében és udvarán nyílt meg. Rátaláltunk a népi díszítő művészet művelőire, akik büszkeséggel és örömmel mutatták be kiállított műveiket, és szakmai tanácsokkal is ellátták az érdeklődőket. De rábukkantunk foltvarrókra, láttunk grillázskészítőt, és valamennyien lelkesedéssel szóltak szakmájukról.

Az intézmény udvarán másik világ tárult elénk. Sok-sok kakas, galamb és a parasztudvar számos állata hangoskodott. Még kopasz nyakú kakas, szürkés fajtársa, sőt gatyás kakasok is feltűntek. Láttunk gyöngytyúkot, de nagyon szép és szelíd galambok is feltűntek gazdájuk büszkeségeként. Kukorékoló verseny is lepergett előttünk. Ennek közelében régi járműveket és erőgépeket vehettünk szemügyre. Motorok, régi autók érzékeltették, hogyan közlekedtek eleink, milyen erőgéppel végezték a fontos munkafolyamatokat. Jó volt megsimítani a Trabantot, Moszkvicsot, Wartburgot, különösen a Pannónia motort, amelyen ifjabb éveinkben száguldoztunk. Megkérdezhettük Gergely Zoltán polgármestert, hogy alakult az árokszállási nyár programja

az évek során. Megtudtuk, hogy évről évre gazdagodott a rendezvény műsora. A mezőgazdaság mindig is jelen volt, de az idők folyamán a paletta gazdagodott. Az állattartók büszkék arra, ha szép állatokat mutathatnak be az érdeklődőknek, az itthoniaknak és az ez alkalommal hazalátogatóknak. Majd ünnepi aktus következett. A polgármester méltatta a kiállítók szorgos és szakszerű munkáját, az elismerésre méltó teljesítményt, a hosszú évek óta folyó eredményes munkálkodást. Kilencvenhét kiállító kapott jutalmat a jelenlévők elismerő tapsa mellett. Jó volt együtt örülni azokkal, akik elénk varázsolták a múltnak és a jelennek sajátos elemeit, és együtt tehettünk kirándulást életünk különböző színtereire. Bementünk a város különös szépségű templomába. Itt hittanosok rózsafűzér kiállítását vehettük szemügyre. A megbecsült kegytárgyak tulajdonosukkal együtt sírba szállnak. Örömmel láthattuk, hogy alkotók és alkotások mennyire összetartoztak és bizonyosan összetartoznak a jövőben is. A színpadon a városi amatőr művészeti csoportok mutatkoztak be tisztes érdeklődés mellett. Szemügyre vehettük, hogy sajátítják el a tánc csinját-bínját az első lépésektől a fergeteges produkciókig. A műsornak része volt a verselő versengés is. Jó ebédhez szólt a nóta Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita jóvoltából, Pál Loretta pedig popdalokat szólaltatott meg. Eredményt hirdettek a birkafőzés tekintetében, de mindeközben kicsik és nagyok egyaránt élhettek kedvtelésüknek. A csúcsot a modern táncban a Fortuna TSH 12. Társas Gálája jelentette. Vasárnap zajlott a fogatosok baráti találkozója, valamint légfegyveresek megyei tehetségkutató versenye. Gazdagodtak az árokiak és valamen�nyi vendég. A helybeliek megmutatták nem szokványos vendégszeretetüket, mi, vendégek pedig láttuk, hogy a múltidézés igazi örömet vált ki, és képes megrajzolni a jövő egyik lehetséges útját. (Sárközi János felvételei)


Fórum

4. oldal

2013. július 18.

Magyar termékek vására Gioia e coraggio – Öröm és bátorság Három év óta rendszeresen visszatérő vendég a Szent Klára Szeretetotthon udvarán a Magyarok Vására rendezvény, alkalmat adva a helyi és környékbeli termelők, alkotók nyújtotta kínálat és a vásárlók igénye szerinti kereslet találkozásának. • sz. k. m. • A főrendezők, Nagy Betti és Birgésné Kati, összehívja a környék kézműves kereskedőit, hogy igényes portékáikkal minden hónap második vasárnapján megjelenhessenek a vásárlók előtt, eszmét cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat és nem utolsósorban a szép környezetben kikapcsolódjanak. A vásár életében alkalmanként szórakoztató műsor is helyet kap. Az elmúlt vasárnap a Dance Fitness SE táncosai szórakoztatták előadásukkal a jelenlévőket, más alkalmakkor néptánc, vagy zenei

zelébe csábított a készülő kenyérlángos fenséges illata. Az étket azután jólesett leöblíteni egy-egy pohárka finom bodza vagy málnaszörppel. Desszert gyanánt ki-ki ízlése szerint kóstolhatott a fenséges termelői mézből, lekvárkülönlegességekből, ínycsiklandó gyümölcszselékből, a nagyanyáink konyhaművészetét idéző csíramáléból. Friss gyümölcs, tojás, tészta, házi sütemény szintén rendszeres szereplő a vásári kínálatban. A vasárnapi vásárokon senki sem siet, ráérősen, az eladókkal szóba elegyedve keresgélnek a vásárlók a portékák között. Meg-megállnak Kerekesék friss hentesárut kínáló lakókocsija, Csomorék mézes standja, Pálinkás Károly kecskesajtos pultja, a Jászágó gyümölcseit rejtő lekváros csuprok előtt. Egyedi drót és ásványékszerek, gyöngygallérok, csipkefülbevalók, hímzett terítők, táskák látványában gyönyörködhetnek időről időre az anyukák, míg a

Róma gyönyörű. Egy keresztény ember számára hatalmas lelki megújulás. Aki már járt ott, tudja, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét a számtalan épület láttán. Legyen az többszáz éves templom vagy az Ókorból ránk maradt, de a mai napig biztos lábakon álló Colosseum.

műsor szerepel a meghívottak műsorán. Az elmúlt alkalommal lufihajtogató bohóc várta a gyerekeket, aki a trambulinozás mellé egy léggömböt is ajándékozott a kicsiknek. Az íjászkodást kortól függetlenül bárki ingyen kipróbálhatta, többen kihasználták az alkalmat, ismerkedtek a lövészet e hagyományos formájával. A kihelyezett hangszórókból a Csík együttes muzsikája szórakoztatta a bámészkodó, vásárló közönséget, az árusokat. Sokakat a szabadtéri kemence kö-

gyerekeket színes, mókás textiljátékok bűvölik el. A férfiak figyelmét inkább a fafaragások kötik le vagy szakértelemmel válogatnak a hentesáruk között. A Magyarok Vásárán olyan különlegességekre bukkanhat a vásárló, melyet minőségben, ízben máshol nem talál meg. Színezék- és tartósítószer-mentes sütőtöklekvárt, szőlőzselét, akácvirág szirupot, mandulás baracklekvárt valószínűleg hiába keresnénk a hipermarketek polcain.

A Forum Romanumon sétálva elképzelhetjük, hogyan éltek az ókori Rómában, milyenek voltak a templomaik, de láthatjuk azt a helyet is, ahol anno a katonák edzettek. Komoly fejtörést okoz, hogyan voltak képesek a korabeliek ennyire időtálló építményeket létrehozni pusztán emberi és állati erővel. Aki elég erőt érez magában, térdelve és imádkozva mehet fel a Szent lépcső 28 fokán a Szentek Szentjéhez, a pápa magánkápolnájához, Szentségimádáson vehet részt a Szent Péter bazilikában, vagy körbejárhatja a szebbnél szebb barokk templomokat. Ami még-

Hittanos táborozás lengyel honban Harmadik alkalommal rendezte meg közösen a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Jézus Neve Plébánia hittanos táborát. Július hónap első napján, reggeli szentmisén való részvétel után ötvenen intettünk búcsút városunknak, családtagjainknak. Úticélunk végtelenül távolinak tűnt, viszont a felszabadult vidámság, az izgatott lelkesedés, az ismeretlen felé irá-

nyuló kíváncsiság körülölelte a társaságot. Délután pihenőt tartottunk a Tátra lankás vonulatainál, kipróbáltunk egy szlovák bobpályát. Festői tájon elterülő szállásunkra, a Zakopanéban található villába az esti órákban érkeztünk meg. A hidegebb hónapokban síelni vágyók kedvelt találkozási pontja ez a város, télen-nyáron forgalmas, fekvése a felfelé csúcsosodó, egekig törő hegyek miatt millióknak idilli. Az izgalmas hét folyamán megcsodáltuk Wieliczka sóbányáját, a felszín

alatt fekvő, óriási ipari komplexumot, és szentmisét hallgattunk az ottani apró kápolnában. Ellátogattunk az Isteni Irgalmasság Templomába, majd Krakkóba, ahol a Mária-templom több száz éves falai között mormoltunk imádságot. A Wawel-székesegyházban, több legendás lengyel – esetenként magyar vonatkozású – királyi sarj, jelentős irodalmi, zenei személyiség síremlékénél énekeltünk. A piactéren mosolyogtunk az utcai mutatványosokra, elhaladtunk a posztóárusok standja mellett. Másnap Auschwitz-ban, az egykori haláltábor emberi gyötrelmektől, elszenvedett kínoktól sikoltozó épületeiben vezettek körbe minket. Az auschwitzi megrázó képek után Wadowice-ben álltunk meg legközelebb. Valódi ínyencséget kóstoltunk, a pápai krémest, amely nevét a város szülöttjéről, Boldog II. János Pál pápáról kapta. A főtér közepén magasodó templomban Novák István atya szentmisét celebrált, gitárdallamok is felcsendültek az énekszó mellett. Lengyelország déli határát és Szlovákiát a Dunajec választja el egymástól. Tutajjal utaztunk a zavaros vízen. Muhari Fruzsina

is a legnagyobb élmény, látni a szentatyát a szerdai audiencián vagy vasárnap délben, amikor a pápai lakosztály dolgozószobájának ablakából köszönti a híveket, és közösen elimádkozza ve-

lük az Úrangyalát. Már 11 órakor több ezer ember várakozik a Szent Péter téren. Senkit nem érdekel a tikkasztó hőség, mindenki boldog. Egyszer csak elérkezik az idő, Krisztus földi helytartója, Isten szolgáinak szolgája megjelenik az ablakban és nemes egyszerűséggel „Buon giornoval” köszönti a megjelenteket. Ha nem is értünk olaszul, akkor is lelkileg megújulva és erősebb hittel hagyjuk el Rómát, mert együtt imádkoztunk a Szentatyával és pápai áldásban részesültünk. A július 7-i beszédében elsősorban a fiatalokhoz szólt, az Evangélium hirdetésére hívott mindenkit: „Ne féljetek az örömtől! Attól az örömtől, amelyet az Úr ad nekünk, amikor hagyjuk, hogy belépjen életünkbe. Hagyjuk, hogy belépjen életünkbe és hívjon, hogy kilépjünk magunkból, és elmenjünk az élet perifériáira, és hirdessük az Evangéliumot. Ne féljetek az örömtől! Öröm és bátorság!” Kozma Anett

Szezonzáró szalonnasütés

Hétfőn, 15-én a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének meghívására mintegy negyvenen jelentek meg a berényi KÉSZ-ből dr. Suba György elnök, valamint az említett pártból Szádvári elnök vezetésével. Hagyománynak számít immár a nyári szezonzáró laza eszmecsere. A legtöbben szalonnát sütöttek, de volt, aki jóízű hússzeletkékkel verte el az éhét. Természetesen jelen volt a rendezvényen Szántó József apátplébános, Taczman András diakónus és a főplébánia fiatal káplánja, Dombi Ferenc. Számos háziasszony ízletes süteménnyel kedveskedett a baráti társaságnak. Az összejövetelen megjelent Baráth László és Magyar Levente önkormányzati képviselő. Estébe hajlóan zajlott a beszélgetés mindannyiunk épülésére.


Érpart

2013. július 18.

5. oldal

Sokszínű fesztivál a kertvárosban Több Sanyi-bolt kellene Vasárnap tíz órakor tucatnyian jöttünk össze a IV. Érparti Fesztivál színhelyén a környék problémáit megvitassuk. Az önkormányzat képviseletében megjelent Nagy András külkapcsolati tanácsnok, Szatmári Antalné, Veronika, a HEB elnöke, Baráth László képviselő, Tóth Endre, a JVV Zrt. munkatársa. • farkas •

bátorság annak kijelentéséhez, hogy tették a közönség egyes tagjait, bebizo(Folytatás az első oldalról) nyítva, hogy a zene nyelve nemzetközi. Késő délután – miközben a kupáért biztató jövő állhat előttük. Legfeljebb Éjfél után a Jákóhalmi Íjászok tüzes, folytatott küzdelem már eldőlni lát- a szintén éppen színre lépni készüszott – egyre népesebbé vált a rendez- lő póniknak volt eltérő véleménye… boszorkányos bemutatója fokozta a hangulatot. Ám azoknak a fiataloknak Őket követte a III. Érpart Fesztiválon vénytér. is fellépő, s a berényi rockszíntéren már sem kellett csalódniuk, akik már tűkön Nem sokkal fél hat után színpadra ülve várták DJ Eszenyi fellépését, hisz állt a nap első zenekara: a mind a for- jól ismert Ingyencirkusz és Dynamó mációt, mind annak tagjait illetően fi- együttesek. Izgalmas változatosságot az íjászbemutató után erre is sor került hozott a színpadra a koncertek között – immáron vasárnap hajnalban… atalnak mondható Danger Voltage. Az megrendezett Érpart Gyomra verseny, eddig bevált recept szerint AC/DC-t és Guns��’n’��Roses-t játszottak, bár mint melynek keretén belül kilenc ifjú titáMarhalábszárból megtudtuk, már dolgoznak saját szer- nért izgulhattunk, hogy miközben egyétket varázsoltak zeményeken is. A főszervező kérdésére, mással vetekedve tüntetik el az étkeket elismerésre méltó gyorsasággal, azért miszerint terveznek-e az AC/DC-hez Három csapat vállalkozott arra, nehogy rossz útra tévedjen a falat. hasonlóan színpadon futkározni és hogy különleges ételt készítsen az Aki éjészaka a hangszer- és türenadrágot letolni, kinek-kinek megÉrparton. Türelemmel, szakértelempróbát kiállta, igazán nem bánta könnyebbülésére avagy csalódására lemmel láttak munkához, és tevékijelentették, hogy – ha futkározásról meg: a fél tizenkettőkor színpadra álló, kenységüket siker koronázta. Győesetleg lehet is szó – mindenféle nad- „morvai Jethro Tull”-ként is emlegetett zött a 16/2 (Lendvai József ), őket rágletolástól szigorúan elhatárolódnak. Tomáš���Kočko���&���Orchestr kárpótolt a Casuel Team (Varga Róbert) és A csapatnak erőteljes színpadi megszó- minket a csúszásért. A cseh népzenét a Fogas Gyerekek (Gonda Tamás) egyedi és mai módon megszólaltató lalásával sikerült az alig néhány héttel követték a dobogón. (f. f.) ezelőtti Rock Sziget Fesztiválos fellépé- zenekar hol érzelmeinket korbácsolta süket is felülmúlni, így nem kell nagy fel balladáival, hol vidám táncra kész-

„Olvass Jászberény!”

Elsősorban Pólya Ferenc és neje sorakoztatott fel nehézségeket a kerékpátúttal, illetve a játszótér anomáliáival kapcsolatban. Szóba került a szemét szállításának és elhelyezésének több nehézsége. Gyakori jelenségként említették, hogy a lakosság egy része nincs tekintettel polgártársaira, és ez megnehezíti a természetes együttélés mindennapjait. Ez gondot jelent olykor egészségügyi szempontból is. Némely helyen probléma a csapadékvíz elvezetése is. Tóth Endre válaszában megnyugtatta a megjelenteket, hiszen 2015 elejétől érvényes szabályok megoldást ígérnek a problémák jelentékeny részére. Komfortosabb lenne a lakosság élete, ha a kereskedelmi ellátottság teljesebb lenne. Sanyi-féle boltot említettek,

ahol például mindig friss gyümölcs és egyéb áru kapható, de nem lenne túlzás, ha gyógyszertár is működne ebben a városrészben. Nagy András és Szatmári Antalné is reagált a felvetett kérdésekre, és úgy tűnt, bolt lehet, de önálló gyógyszertár működtetése nem látszik valószínűnek a közeli jövőben. Külön problémaként vetődött fel olyan közösségi ház szükségessége, amely lehetővé tenné ifjúságunk számára a modern zene hallgatását, megélését. Egyébként a szórakozni vágyók kocsival közelítik meg a közelebbi és távolabbi helyeket, és ennek megvan a kockázata. Végső benyomásunk az volt, hogy a hasonló megbeszélésnek akkor lehet értelme, ha a lakosság nagyobb számban jelenik meg, és szembesül a megfogalmazott problémákkal.

Hetessel nyert a Kupagyőztes Elmaradhatatlan programja az érpart fesztiváloknak a kispályás labdarúgótorna. Az idei érdeklődést is jelzi, hogy nyolc csapat mérettette meg magát szombaton a 4. Érpart Fesztivál 2. napján. • Ács Tibor • A pontos időpont most fontos, mert eredetileg vasárnapra invitálták a futball szerelmeseit. Az alakulatok mindegyikét főleg helybéli baráti körök alkották. Kisnémet Ferenc elmondta, hogy barátaival az érpart fesztivál első évétől kezdődően vesznek részt a focitornán. Jó kezdeményezésnek tartják, ugyanis aktív kikapcsolódást jelent a napi rohanó életben. A berényiek mellett volt vendégjátékos többek között Egerből, Székesfehérvárról pedig komplett csapat is érkezett. Sipos Lajos már szinte kezdetektől kezdődően eljár Egerből, mert a főszervezőhöz, Tasi Zoltánhoz régi sportbarátság fűzi. Ugyancsak három éve aktív résztvevője a focitornának Kurinyec Gergely is, aki Székesfehérváron lakik, de szülei révén régóta Jászberényhez kötődik. Természetesen ő is és barátai is nagyon szeretnek a focitornára eljárni, de nem is annyira az elsőség fontos számukra, hanem

a kellemes baráti hangulat, ami ezt a rendezvényt jellemzi. A mérkőzéseken a küzdelemmel sem volt gond. Olyannyira nem, hogy a döntőben nem bírt egymással a két mérkőző fél, így hetes rúgásokkal döntötték el az elsőség kérdését. Ebben a DL-LINE Bt. bizonyult jobbnak a Japán és Társa gárdájánál, így ők nyerték a 4. Érpart Fesztivál trófeáját. Második lett értelemszerűen a Japán és Társa, a harmadik helyet pedig az Öcsiker szerezte meg. A torna legjobb kapusa: Garamvölgyi Márton, a Japán és Társából, a legjobb játékos Tóth Zsolt, a kupagyőztes legénységéből, a gólkirályi címet pedig Bojtos Tamás érdemelte ki, aki az Öcsiker csapatát erősítette.

GÉPÉSZMÉRNÖK ÁLLÁS JÁSZBERÉNYBEN

w w w. c a d c a m 3 0 0 0 . h u CAD-KONSTRUKTŐR GYÁRTMÁNYTERVEZŐ

Észak-alföldi Fotózzon és nyerjen! Pályázatot hirdetünk a TÁMOP- 3.2.4. A-11/1-2012-0091 projektünkön belül. Szeretettel ajánljuk kertészek, kerttulajdonosok számára 2013. augusztus 31-én, délután 16.00 órakor a városi könyvtárban kezdődő programunkat, melyen Bozsik József (Bozsik gazda), a Hajnal-Táj című rádióműsor vezetője lesz a vendégünk, illetve az érdeklődők megtekinthetik egy jászberényi hobbikertész bonsai-kiállítását is.

képezzék le, és küldjék be nekünk digitális fotóikat a sasheni@gmail.com címre!

A fotókat az alábbi kategóriákban várjuk: 1. dísznövény; 2. gyümölcs (fa, bokor, lágyszárú); 3. konyhakerti növény; 4. szántóföldi növény. Beküldési határidő: 2013. augusztus 21. A kiállítás augusztus 26-tól tekinthető meg a könyvtár tetőtéri galériáján. Az eredményA beszélgetés előzményeként meghirdetünk egy hirdetésre 2013. augusztus 31-én kerül sor. kertészeti kiállítást. Kérjük azokat a jászsági „gazdákat”, akik büszkék kertjeikre, növényeikre és végre Pontos részletek weboldalinkon: jaszkonyvtar.hu vagy szeretnék megmutatni szélesebb közönségnek, fény- www.facebook.com/jaszkonyvtar.

Hálózat

Az Új Széchenyi terv és a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Jászberényben JOGPONT+ iroda működik. Ingyenes jogi tanácsadás és információ kapható • munkajogi • társadalombiztosítási • társasági és cégjogi • közigazgatási jogi • családjogi • pénzügyi és adózási ügyekben.

Dr. Balogh Tamás ügyvéd minden kedden 16-18 óra között az ipartestület épületében (Petőfi u. 1.) várja az érdeklődőket.


Város

6. oldal

Székelyes projekttalálkozók (Folytatás az első oldalról.) Május 14-én hat pedagógus repült Madridba az utolsó, záró találkozóra. A találkozót szervező partneriskolánk az ötvenezer lakosú Cuencában található. A történelmi belváros a Jucar és a Huecar folyók által körülölelt hegyen épült nagyon szép régi épületekkel, függőházakkal. A projektmegbeszélésen megismerkedtünk egymás munkáival, bemutattuk a szótárt, és az aktuális teendőkről esett szó. Ellátogattunk egy helyi vendéglátó ipari szakközépiskolába, ahol a diákok fejedelmi hétfogásos ebédjét ízlelhettük meg. A záróprogramon megtekintettük az eddigi találkozókat megörökítő fotókat, az elmúlt két év alkotásaiból készült kiállítást és a spanyol gyerekek színvonalas táncos, dalos produkcióját. Az állófogadáson helyi specialitásokkal kedveskedtek a szülők. Az est végén mosolyogva és egyben kicsit szomorú

Harmadikként Szlovénia következett. Iskolánkból mi voltunk a szerencsések, akik utaztunk 7. osztályos tanulóinkkal. Tolmácsunk, Bucholsky Tünde segített kiváló nyelvtudásával és kommunikációs készségével. Neki és Kiss Attila koordinátorunknak köszönhetjük, hogy maradéktalanul áramolhattak az információk. Feladatunk bemutatni a jászsági népviseletet, motívumokat, a Jászság színvilágát a népművészetben. Gyermekeink segítségével montázst készítettünk Magyarország térképére, kiemelve a Jászság területét. A képek az adott tájegységek viseletét, jellegzetes tárgyait ábrázolták. Másik témakörünk a hazai fociklubok bemutatása egy nagy plakát segítségével. Színes látvány volt a ljubljanai iskola könyvtárában az angol, a lengyel, a bolgár, a török, az olasz, a szlovén és a mi kiállított alkotásaink kavalkádja. A négy ott töltött napon új módszereket

A szakmai élményeken túl sok turisztikai látványosság is várt ránk. Ljubjana belvárosát, nevezetességeit, a régmúlt történelmet idéző várat is megnéztük, itt a várban került sor a záró vacsorára is. Jártunk a csodálatosan szép Piranban, kis utcácskáiban, gyönyörű főterén. Tengerpartjáról szemlélhettük egyik oldaltól Olaszországot, a másik oldalról Horvátországot. Kirándulást tettünk Posztojnában, ahol elképesztő méretű cseppkőbarlangjában kisvonatoztunk, és sétáltunk kilométereket, gyönyörködtünk a természet alkotta fantasztikus cseppkőrengetegben. Megnéztük a barlangban élő jellegzetes állatot, az emberhalat, mely az itt lévő állandó 10 fokhoz, a magas páratartalomhoz, és sötétséghez alkalmazkodott. Teljesen elbűvölt bennünket Szlovénia lankás, dimbes-dombos szépsége, városainak hangulata. Nagyon örültünk, hogy e projektben dolgozhattunk, s maradandó élményeket, tapasztalatokat gyűjthettünk. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségük a pedagógusoknak és a tanulóknak ily módon bővíteni tudásukat. E projekt keretén belül még biztosan, hisz négy ország a következő tanévben fogadja a vendégeket, köztük a mi iskolánk is. Balogh Zsuzsa, Juhász Péterné, Kolonicsné Szórád Judit

2013. július 18.

Nyáréji zene

• Gergely Csilla •

hangversenyen már hallhattunk. Ezúttal is vastaps fogadta előadásukat, mely Farkasné Szőke Tünde zongorakíséretével és Tamás Dávid klarinétjátékával egészült ki. A Déryné Vegyeskar műsorblokkját a Jászmagyarok együttes frontembere, Bánfi Ferenc Hazánk e föld című szerzeményével indították Ferencz Sándor karnagy átdolgozásában. Felcsendültek a What a wonderful world és a Somewhere over the rainbow című me-

A sorok között színpadra vonuló Déryné Vegyeskar és a vendégszereplő Cantate Nobis Vegyeskar közösen nyitották a műsort a Boldog, aki énekel című Pitoni kórusművel. Az énekesek színes nyári öltözete és felszabadultabb előadásmódjuk a tőlük megszokott precizitással a közönség tetszését is elnyerték. A Cantate Nobis Vegyeskar repertoárjában azok a dalok is felcsendültek Thormanné Husznay Mária vezényletével, melyeket a Székely Mihály halálának ötvenedik évfordulójára rendezett

lódiák is. A Shakespeare Rómeó és Júliáját idéző West Side Story betétdalaiból többet hallhattunk, köztük az Amerikát. A musical dalok sorát A zene az kell című számmal zárták. Zongorán Gaál Andrea mellett Ferencz Sándor karnagy is kísérte a kórust. A nyáréji szerenádot még az átriumba beröppenő madárka is végighallgatta, s közben a helyét is csak időnként változtatta. A lelkes közönség többször is visszatapsolta a kórusokat, kikövetelve magának még egy pillanatot a zenés nyári estéből.  (Fotó: Sárközi János)

Július 13-án, szombaton a Déryné Vegyeskar hagyományos nyáresti szerenádjára a Coop Áruház Átriumában gyűlt össze az érdeklődők sokasága. Fiatalok és idősebbek egyaránt élvezték a pezsdítő dallamok nyújtotta hangulatos nyári estét.

Pályázott és új arculatot kapott a Video 2000 A jászberényi Video 2000 a város legnagyobb híradástechnikai és háztartási elektronikai termékeket forgalmazó áruháza húszéves üzleti tapasztalattal, ahol a termékeladás mellett egyéb szolgáltatásokkal is várják a vásárlókat.

VIDEO2000

szívvel néztük a korábbi programokról készült diabemutatót. A találkozó lehetőséget nyújtott a fogadó ország megismerésére is. Kirándultunk a La Mancha vidéken, és megtekintettük Belmonte csodálatosan felújított kastélyát és egy ma is működő „ Don Quijote” szélmalmot. Madrid főbb nevezetességeit is meglátogathattuk. Ez a projekt ezzel lezárult, a két év során hattól nyolcadikos korú gyerekeknek nyílt lehetőségük külföldre utazni, más európai kultúrákat megismerni. A másik, „Különböző színek, azonos jelentés” című projekt hét nemzet pedagógusainak és tanulóinak nyitott lehetőséget, hogy egymás iskola, óvodarendszerébe, országaik nevezetességeibe betekintést nyerhessünk. A két tanévet átölelő programsorozat első állomása Nagy-Britannia. Itt mutatkoztak be a résztvevő iskolák. Lengyelországban a zászlók és a Húsvét volt a legfőbb témakör, ebből készültek a gyermekekkel együtt tanáraik.

ismerhettünk meg, szakmailag hasznos információkhoz jutottunk, melyeket a munkánk során sikeresen tudunk alkalmazni. Iskolákat látogattunk meg, ahol belenézhettünk a tanórán folyó tevékenységekbe, oktatásba. Nagy élmény volt számunkra az óvodában folyó komoly, mégis játékos foglalkozások megtekintése. Egyéves kortól hatéves korig járnak itt oviba, ahol a mi óvodáinkhoz képest jóval kisebb létszámú csoportokban dolgoznak. A szlovén gyermekek nagy örömmel és kíváncsisággal fogadtak bennünket. Számukra technikaórával és néptáncbemutatóval készültünk. Kartonból hagyományos jászsági motívumú könyvjelzőt, zsugorka fóliából, hőlégfúvó segítségével szűcs mintát ábrázoló medált készítettünk. Kézműveskedésünknek óriási sikere volt. Nem kevésbé Némedi Lilla néptáncos tanulónknak, aki népviseletbe öltözve tanította a harmadikosokat az alaplépésekre. Sokan megcsodálták a gyönyörű ruhát, a pörgős sok alsószoknyát.

A vállalkozást 1991-ben indította el Gulyás Ottó cégvezető. Kezdetben televízió- és videójavítással, illetve ezeknek az alkatrész-kereskedelmével foglalkoztak. Egy év elteltével készáru-forgalmazással bővült a paletta. Időközben kinőtték az akkori helyiséget, és 1992-ben átköltöztek a mostani helységbe, a Dózsa György út 25. szám alá. Ez egy 175�m2-es üzlet, ahol ma már minden kereskedelmi forgalomban lévő, jó minőségű híradástechnikai és háztartási terméket megtalálnak a vevők. Az üzlet kínálata nagyon széles körű. Körülbelül fele-fele arányban kaphatók szórakoztató és háztartási elektronikai termékek. Az áruház folyamatosan fejlődik, a gyorsan változó vevői igények teljes körű kielégítése céljából, illetve a turbulens piaci környezetre válaszul. Mára már több webáruházat is üzemeltetnek. Násza­ jándék-szolgáltatásukkal profi szinten és jelentős kedvezményekkel szolgálják ki az ifjú párok mindennemű nászajándékkal kapcsolatos kívánságait a www.naszajandek-szolgaltatas.hu weboldalon keresztül. Partnerei a forradalmi újdonságnak számító YoutubeTv szolgáltatásnak is, ami a világon egyedülálló, új médiás szolgáltatás, ráadá-

sul igazi hungarikum. Ez egy olyan 24 órás, ismétlés nélküli mozicsatornát kínál ügyfeleinek kedvező áron, amelyben nincsenek ismétlések, és amit nem szakítanak meg reklámok. Így minden előfizető a nap 24 órájában tetszőlegesen választhat filmet a cserélhető videótárból, korlátlan darabszámban és több nyelven. Mindezeken túl a Video 2000 a közelmúltban megkapta a Hyundai termékek magyarországi nagykereskedelmi jogát is. Mivel szakemberek és szerelők is dolgoznak a Video 2000-ben, foglalkoznak garanciális és készpénzes javítással, műholdvevő telepítéssel és antennák felszerelésével, azok forgalmazásával. Klímaszerelő szakembereiknek köszönhetően már hat éve vállalnak klímatelepítést és -javítást. Ezeken felül foglalkoznak biztonsági kamerák forgalmazásával és beszerelésével, kapunyitó automatikák beszerzésével és telepítésével is. A tavasszal az üzlethelyiség külső és belső átalakítását végezték el, amelyet az Új Széchenyi Terv keretében valósították meg, és immár az új üzlet üzemel július 8-ától. A Vállalkozásfejlesztési Program célja Magyarország versenyképességének ja-

vítása, támogatást nyújtva a KKV szektor arra alkalmas vállalkozói számára a globalizáció által kiváltott liberalizált piacon. A pályáztat segítségével egy olyan üzlet született most Jászberényben, amely hozzájárul a város szépségéhez, letisztult eleganciájával valamint szakmai kiválóságával elemi városunk színvonalát. Hogy mivel tűnik még ki a Video 2000 a többi műszaki üzlet közül, arról Gulyás Ottó cégvezető a következőket mondta el: „Fontosnak tartjuk a megbízható, jó minőségű termékek forgalmazását, a vevői igényeknek való megfelelést. Szeretünk teljes körű információt adni a vásárlóknak egy-egy termék tulajdonságairól a vásárlói döntés meghozatala előtt, hogy a számukra legmegfelelőbbet vehessék meg, így a használat során legnagyobb örömüket leljék benne. Ezen kívül a vásárlás előtt megismertetjük az érdeklődőkkel a termék használati módját és esetleges karbantartását, hogy minél hosszabb ideig használhassák.” A Jászság legnagyobb műszaki áruháza húszéves üzleti tapasztalattal várja kedves vásárlóit Jászberény szívében, szakértő munkatársakkal, kiváló minőségű termékekkel, városszépítő külsővel és modern belsővel.  (x)


Ajánló

2013. július 18.

Szombat esti láz a szabadtérin Szombat este a táncé volt a főszerep a Szabadtéri Színpad műsorán. A XIX. alkalommal megrendezett Társastánc Gálára a házigazda Lehel Melody TSE mellett, kiváló vendég együttesek produkcióinak is tapsolhatott a népes közönség.

Programajánlatunk XVIII. Electrolux Díjugrató Lovasverseny Július 20-án, szombaton 8 órától rendezik a főzőversennyel egybekötött idei Electrolux díjugrató lovasversenyt a gyár melletti füvespályán és környékén. Kármelhegyi Boldogasszony temetőkápolna búcsúja Július 21-én, vasárnap 8 órakor lesz a Kármelhegyi Boldogasszony temetőkápolna búcsúja az Újtemetőben. Az ünnepi szentmisét bemutatja Dombi Ferenc atya, a Nagytemplom káplánja.

• Kárpáti Márta • Az estet Sági István, a magyar Táncsport Szövetség elnöke nyitotta meg köszöntő szavaival, akit családi vonatkozású szálak is kötnek a táncművészethez, ugyanis fia, Martű színeiben verseny táncol. „Örömmel teszek eleget második alkalommal is az önök városából érkező felkérésnek, melynek keretében köszöntőt mondhatok olyan eseményen, ahol a táncot népszerűsíthetem. Úgy tűnik, Jászberényben a társastánc magjait megfelelő talajba vetették 1969-ben. A Lehel Melody TSE-nél kitűnő szakmai munka folyik, és a városban értő, értékelő közönségre talál ez a fajta művészet. Molnár Annáék sok sikeres táncost képeztek az idők folyamán, akik közül mára többen maguk is szakemberekké váltak. Biztos vagyok benne, a mai fellépők majd hírnevet szereznek a családjuknak, a városnak – mely tudomásom szerint szintén sokat tesz értük – és a táncos szakmának egyaránt” – fogalmazott zárszavaiban Sági István.

7. oldal

Hatodik fogathajtó verseny Augusztus 3-án, szombaton 9 órakor a fogatok felvonulásával, majd Szabó Tamás polgármester köszöntőjével kezdetét veszi a hatodik fogathajtó verseny az Electrolux Kft. melletti füves pályán. A kisebbeket gyermekprogramokkal várják.

A több mint négy évtizede működő, Kiváló Együttes címet méltán viselő táncklub gálája ezúttal sem okozott csalódást a műfaj kedvelőinek. Molnár Anna tanítványai standard és latin táncokban, párban és formációban egyaránt otthonosan mozognak, és ezt meg is mutatták a háromórás műsor folyamán, melyet a Dance Fitness SE, a péceli Du-Dance csoport, valamint Nagy Márk�–�Vörös Liza párosának produkciói gazdagítottak. Az est nyitótánca természetesen a Lehel Melody előadásában bemutatott ünnepélyes angolkeringő volt. A gálaműsor házigazdái 13 látványos produkcióban csillogtatták meg tehetségüket az érdeklődő közönség és a vendégcsoportok előtt. Láthattuk többek között a hatvani versenyen kupával jutalmazott Mamma Mia című latin mixet, gyönyörű jelmezekben előadott tangót, pörgős rock 'n' roll-t, lágy keringőt és tüzes latin táncokat. A finálén fergeteges kánkán bemutatónak tapsolhatott, a közel száz táncost felvonultató műsor végén, a közönség. A vendégfellépők produkcióit is nagyra értékelte a publikum. Osztatlan sikert aratott a Junior Tíztáncbajnokság harmadik helyezettje, Vörös Liza és Nagy Márk párosa. A 12 éves gyerekek, korukat meghazudtoló magabiztossággal, könnyed eleganciával mutatták be

a latin és standard kategóriában megszerzett magas szintű tudásukat. A fiatalok a magyar válogatott tagjai, négy éve alkotnak sikeres párt, melyet bizonyít a German Openen elért kiváló eredményük is. A műsor folyamán többször megcsodálhattuk a Du Dance latin formáció koreográfiáit. Szentpéteri Csilla zongoraművész Monti Spiritus és La Campanella című szerzeményeit az együttes számára írta. A közös munkából született műveket ezúttal a berényi közönségnek is alkalma nyílt megcsodálni. A csoport vezetője Dudás Tibor, a népszerű televíziós vetélkedőből, a Szombat esti lázból ismert, többszörös latin bajnok, aki virtuóz tánctudásával ezen a szombat estén is lázba hozta a közönséget. A Lehel Melody TSE évek óta jó kapcsolatot ápol a városunk rendezvényein gyakran szereplő Dance Fitness Sport Egyesülettel. Az aerobik, hiphop, balett és a manapság nagy népszerűségnek örvendő zumba világába kalauzoltak el az erőt, akrobatikát, tornát és táncművészetet ötvöző pörgős előadások, melyek közül több is kifejezetten a gálaműsorra készült. A műsor befejezéseként a köszönet virágait vehették át a csoportok kiváló pedagógusai a szervezőktől és a tanítványoktól.

Csonka tárlat Augusztus 3-án, szombaton 14 órakor a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kistermében Csonka tárlat címmel nyílik kiállítás bihari művészek munkáiból. Az úr vadászni jár Augusztus 3-án, szombaton 20.30 órakor Georges Feydeau: Az úr vadászni jár című két részes bohózatát Kautzky Armand és Kökényessy Ági főszereplésével a Szabadtéri Színpadon mutatják be.

Kiállítás a Vágó Pál Múzeumban

Pénteken, július 12-én 16 óra 30 perces kezdettel családias hangulatú megnyitó zajlott Vágó Pál festőművész egykori jászapáti lakóházának udvarán. Ezúttal tartották a XVII. Jászapáti Művésztelep lezárását, és értékelték a kéthetes intenzív munkát. • T. R. • Kökény Gábor, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, közöttük dr. Dobos Lászlót, a Jászok Egyesületének szóvivőjét, dr. Kalmár Pálnét, a gimnázium nyugalmazott igazgatóját, Lóczi Miklós elnök-vezérigazgatót, dr. Wirth Istvánt, a gimnázium igazgatóját. Vozáry Viktória és Horváth Bence két szép zeneszámot adott elő hangulati aláfestésül. Ezután a gimnázium jelenlegi igazgatója méltatta a 14 felnőtt és 7 gyermek kéthetes munkáját. Igazán otthon érezhetjük magunkat a múzeum udvarán, hiszen 1995 óta itt zajlottak az értékelő összejövetelek, és a hely szelleme is mindig rangot adott a rendezvényeknek. Kiemelte a 19. század végén kibontakozó művésztelepi tevékenység meghatározó jelentőségét. Megállapította, hogy nem csupán a jászapátiak a részesei ennek a meghatározó fontosságú tevékenységnek, hanem az ország legkülönbözőbb részeiről jöttek el, hogy művészetet, emberséget, természetes összetartozást tanuljanak. A szakmai irányítást mindvégig Szalkári Rózsa festőművész, rajztanár végezte. Felkészültsége biztosíték arra, hogy az érdeklődők megfelelő tudásra tehessenek szert. Wirth István megállapította, hogy a jász táj fontos motívuma a tanya. Ezek Apátin és Szentandráson ma is jelentékeny számban fellelhetők, és bizonyos eltérések is leolvashatók. A másik témakört a virágok sokfélesége jelenti. Követendő példaként említette Deli Julianna napraforgó-ábrázolásait. Szót ejtett továbbá fotógrafikákról (Danczák István), amelyek kissé szokatlannak tűnhetnek, de lehet, hogy hamarosan megbarát-

kozhatunk ezzel a megjelenítésmóddal is. A különböző napszakok megörökítése is több táborlakót megragadott. Macsi Sándor portréja markáns, sajátosan múltidéző. A pipacsmező (Szabari Zoltán) mesterségbeli tudás bizonysága. Pásztorné Győri Mária miniatúrái nagy felidéző erővel rendelkeznek. A művésztelep lakói nagy sikerű irodalmi estet is rendeztek. Többen vannak ugyanis a festőpalánták között, akik szépirodalmi babérokra is pályáznak. A vezetőjük folytatja a több mint másfél évtizede megkezdett munkát, és jövőre a jász világtalálkozó gazdagítása céljából szervezik meg az immár hagyományos együttlétet, közös tevékenységet. A kiállítás megnyitásáért Pásztorné Győri Mária saját munkáját adta Wirth igazgató úrnak a hála és a köszönet jeléül. Ezután B. Kovács Júlia a Magyar Tankönyvért Alapítvány képviseletében adott át ajándékkönyveket az idei művésztelep tagjai számára. A művésztelep létrejöttében közreműködő szervezetek képviselői festményt vehettek át köszönetül összesen tizennégyen. Az emelkedett hangulatú köszönetnyilvánítások után Kökény Gábor mondott köszönetet a megjelenteknek az őszinte érdeklődésért. Ezután tekintettük meg a felnőttek 37 festményét és a pályakezdők ugyancsak számos alkotását. Az igazán gazdag és beszédes képek sora elbűvölte a vendégsereget, és a megtekintést kóstoló és alapos eszmecsere követte. Végül dr. Dobos László ügyvivőt kérdeztük a rendezvényről: „Igazán jó itt lenni, hiszen valóban otthon érezhettem magam. Ez a rendezvény is megerősít abban, hogy itt a helyem, hiszen az itt tartózkodásom az ide való tartozás természetes forrása, gyökere. Jó látni a közösségformálásnak ezt az útját, látni a sok ismerőst, a sikeres tevékenység produktumait, hiszen ez hangulatilag harmonizál, gazdagít. Jó látni, hogy a Jászok Egyesületének 15 tagja van jelen, és többen közülük részt vállaltak a feladatokból.”  (Fotó: Sárközi János)


Sport�/�Ügyeletek

8. oldal

Időjárás előrejelzés Csütörtökön kánikula várható, a hőmérséklet 30�˚C körül alakul. A felhőzet péntektől megerősödik, vasárnaptól enyhül a meleg, helyenként zivatarokkal, mennydörgéssel villámlással. A maximum hőmérséklet 30 és 32�˚C között alakul. Vasárnaptól gyenge hidegfrontra számíthatunk. A nyaralásra való tekintettel megnéztük a hosszútávú prognózisokat: akik mertek jósolni, 28-31�˚C közötti hőséget, ritka bárányfelhőket ígérnek csapadék nélkül. (Forrás: www.idojaras.hu)

Jász Trió TV�–�A Jászság közelebbről július 18. – július 24.

Apáti Hírmondó: Berényi Pillanatok: csütörtök 6.00, 7.00; csütörtök 17.30; hétfő 19.00; szombat 20.00; vasárnap 7.00; kedd 6.00, 19.30, 21.00. szerda 6.00, 7.00, Épí-tech: 19.00, 20.00, 22.00. csütörtök: 18.30; péntek 8.00, Bencze Show: kedd 7.30, 18.00, 20.00. péntek 8.30 Értékőrző: Zalatnay Sarolta csütörtök 8.00; vasárnap 10.00, hétfő 20.30; kedd 18.30, 20.30. 16.00, 20.30, hétfő 8.00; kedd Berényi Hírmondó: 19.00; szerda 8.00, 20.30. (friss hírek: csütörtökönként) Fényszaruról jelentjük: csütörtök 19.00, 20.00; 22.00; péntek 19.00, 20.00, 22.00; péntek 6.00, 7.00, 20.30; szombat 7.00, 21.00, 22.00; szombat 6.00, 9.00, 16.30, vasárnap 8.00. 19.00; vasárnap 6.00, 16.30, Fényszarui pillanatok: 19.00.; hétfő 6.00, 21.30. péntek 21.30.

Képújság: csütörtök 8.30-17.30; péntek 9.00-18.30; szombat 10.0016.00; vasárnap 10.30-16.00; hétfő 8.30-18.30; kedd 8.3018.00; szerda 8.30-18.00. Kívánság Batyu: csütörtök 21.00; szombat 17.30; vasárnap 17.30, 21.00; szerda 18.00, 21.00. Kukkantó: péntek 18.30; szombat 8.30, 16.00, 18.30; vasárnap 9.00, 18.30, 20.00; hétfő 7.00, 18.30; kedd 8.00.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Ügyeletek Gyógyszertárak július 18. csütörtök

Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382 július 19. péntek Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635 július 20. szombat Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834 július 21. vasárnap Mérleg Gyógyszertár július 22. hétfő Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban Tel.: 506-930 július 23. kedd Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 július 24. szerda Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel.: 502-655

július 25. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368

augusztus 1. csütörtök Thököly Gyógyszertár Központi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet:

Mozgalmas hétvégék a triatlonosoknál A nyár a triatlonok ideje, ezidőtájt versenyről versenyre járunk a hétvégéken. Ha pedig nem mi versenyzünk , hát versenyt rendezünk. Június 21-én utánpótláscsapatunk Tiszaújvárosban versenyzett a Sport XXI. Program Triatlon Diákolimpia országos döntőjén. A legjobb korosztályos versenyzőket felvonultató mezőnyben, fiataljaink derekasan küzdve értek célba. Június 29-én a tavaszi árvíz miatt elmaradt DuatlonoZOO Duatlon Ranglista versenyt rendeztük meg az Állatkertben és környékén. Az ország minden részéről érkeztek versenyzők, közel 280 fő. A korosztályos futamok a tehetséges gyerekek kiválasztásáért is zajlottak. A jászberényi verseny különlegessége, hogy a duatlon futás szakaszai az állatkert és annak alborétumának ösvényein zajlanak. Sprinttávon, ami az Amatőr Kupa sorozat része, 5 km-t kellett futni, majd 20 km-t kerékpározni és végül 2,5 km-t futni, több jászberényi dobogós helyezés született. Női 25-29 korosztályban Demeter Mónika győzőtt, aki abszolút versenyben második lett. Női 35-39 korosztályt Notheiszné Ihász Adrienn nyerte, az ifiknél Simon Lili negyedik helyezést szerzett. Június 30-án három sportolónk „az út maga a cél” mottóval megrendezett Extrememan113 Kaposvár középtávú triatlon versenyen indult. Ez 2 km úszást, 90 km kerékpározást, 21 km futást takar. Az erős szél, a somogyi dombok nem könnyítették meg triatlonosaink dolgát, de keményen küzdve mindhárman teljesítették a táv kíhívását.

július 25. csütörtök Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368

Hétköznap:

július 26. péntek Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834

Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig

július 27. szombat Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban Tel.: 506-930

Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig Tel.: 0656/�221-304

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a nyári szünetben is lázasan dolgozik a Jászberényi Kosárlabda SE vezetése a játékosok igazolását illetően.

Fogászati ügyelet

Már régebben napvilágot látott Rasztko Dramicsanin, Milos Markovics, Soós Gábor és Horti Bálint szerződtetése, a napokban pedig egy újabb játékos érkezéséről értesülhettünk. Az új játékost a 4-es 5-ös posztra igazolták. Megfelelő szintű magyar játékos „megszerzése” nem sikerült, így esett a választás Lázár Lászlóra, aki Nagyváradon született, és román-magyar kettős állampolgár. A 26 éves 207 cm magas center a CSM Oradea csapatától érkezett hozzánk, Jászberénybe. Lázár Lászlóra hazájában is felfigyeltek már, ugyanis a Román Nemzeti keret tagja. Mint mondta szeretne minél hamarabb beilleszkednie a csapatba, és reméli, hogy a szezon végére ismét egy jó eredmény eléréséhez tud majd hozzájárulni. Nagy József, a JKSE elnöke elmondta, hogy a felkészülést augusztus 5-én kezdik meg, remélhetőleg addig minden nyitott kérdésre sikerül majd választ találni.

július 28. vasárnap Thököly Gyógyszertár Jb. Thököly út 14. Tel.: 405-667 július 29. hétfő Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382 július 30. kedd Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635

Jb. Thököly út 13. 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/�221-304

Tel.: 0656/�221-304

Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. szám alatti rendelőben. Tel.: 56/�210-130 Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

július 31. szerda Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban

Jászkürt

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: +3630/375-3353, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó Klári, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelő: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com

Új játékos a JKSE-nél

Electrolux nyugdíjas találkozó 2013. július 19-én 15 órakor

Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

2013. július 18.

Helyszín: a gyár melletti füves pálya

Közöttük Notheiszné Ihász Adrienn első alkalommal lett „fél ironman”. Július első hétvégéjét Balassagyarmaton töltöttük, ahol a Palóc Triatlon és Aquatlon OB került megrendezésre. Mivel egész egyesületünk együtt volt itt, minden futamban és minden korcsoportban szurkolhattunk valakinek. Az utánpótlás tagjai közül sokan először indultak olyan versenyen, ahol természetes vízben kellett az úszást teljesíteni és emelkedőkkel tarkított a kerékpáros pálya. De mindannyian lelkesen küzdve célba értek, és teljesítették a kítűzott távokat. A rutinos versenyzőknél Demeter Gábor nagy küzdelemben 10 másodperccel maradt csak le a senior dobogóról. A nap végén rendezett én úszom, te kerekezel, ő fut váltóversenyben mindenki elindult: szülő, gyerek, edző, versenyző. Mosolyogva adtuk át egymásnak a rajtszámot

a különböző részsportágak teljesítéséhez, és szurkolva vártuk a célba befutó jásztriatlonos csapattagokat. Másnap került megrendezésre az Aquatlon Országos Bajnokság. Itt az utánpótlásnak úszni, majd futni kellett a korcsoportnak megfelelő távokon. A felnőtt versenyzők 5 km futás után vízbe úgrottak, és 750 métert úsztak, majd 2500 méter futás után érkeztek a célba. Kiváló eredményeket sikerült elérni! A felnőtt férfi kategóriát Notheisz János nyerte. Országos Bajnoki címett szerzett felnőtt női kategóriában Notheiszné Ihász Adrienn, senior�1 kategoriában Demeter Gábor. Példát mutatva tanítványainak, Véghelyi Árpád az utánpótlásunk edzője senior��2 korcsoportban országos bajnoki bronzérmet szerzett. Még tart a nyár, sokat versenyzünk még, reméljük, még sok jó helyezésről írhatunk.  (x)

Berényi lányok a válogatottban A cím első két szava a röplabdakedvelők táborában valószínű nem okoz fejtörést, de azért emlékeztetőül némi magyarázat szükségeltetik. Nagy Mariannról, Sándor Renátáról, és Szívós Máriáról már korábbi számainkban külön-külön írtunk.

Ukrajnába utaztunk, ahol rajtuk kívül még Albánia és Montenegró női együttese alkotta a négyes mezőnyt. A házigazda mint csoportelső egyenes ágon jutott tovább, mi pedig a második helyünkkel pótselejtezőn vehetünk részt ősszel. A vb selejtezőt befejezvén nem

Több közös vonásuk van a lányoknak: mindannyian városunkban kezdtek el röplabdázni, nagyszerű játékosok, hárman külföldön játszanak, Tóth Andrea pedig a fővárosban, a Vasasban. A nyáron viszont mind a négyen a magyar női röplabda válogatottban szerepeltek. Nagy Mariannak itt Jászberényben élnek a rokonai, Reninek, Marcsinak és Andinak pedig a szülei most is jászberényi lakosok. Így természetes, hogy a lányok, ha tehetik, sűrűn felkeresik a Jászság fővárosát. Sándor Renáta éppen a szülői házban pihente ki nyári fáradalmait. Volt is mit, ugyanis április végétől egészen július közepéig a válogatottban tevékenykedett. Az alábbiakból kiderül hol is jártak ennyi idő alatt. „Bevezetésképpen a tavasz végén, Mariborban egy felkészülési tornán vettünk részt. Ezt követte a vb selejtező.

is soká kezdődött az euroliga, ami körmérkőzéses sorozatból állt. Négy csapat: Magyarország, Bulgária, Törökország és Románia került egy csoportba, és ezekben az országokban volt egy-egy forduló. Bár nagyon jó meccseket játszottunk, egyszer-kétszer legyőztük a törököket és a románokat is, de a bolgár lányokkal nem bírtunk, így ők játszották a döntőt a másik csoport győztesével. Én mind a két alkalommal végig játszottam a sorozatot. A többiek? Szívós Marcsi, mivel térdsérüléséből épülgetett fel, epizódszerepeket kapott. Nagy Mariann az Euró Ligában kapcsolódott be, Tóth Andi pedig a vb selejtezőn szerepelt velünk, a másik sorozatot már nem tudta bevállalni.” – mondta el Sándor Renáta. A válogatott játékos továbbra is a „sógoroknál” szerepel, hiszen szerződése Bécsbe köti még egy évig.

Új évf. 2. év, 29-30. szám  

2013. július 18.

Advertisement