Page 11

Ajánló

2013. június 13.

Fényromok Könyves csütörtök az átriumban Igazi lelki csemege haikukat olvasni, hiszen minden esetben fel kell oldani a tömörségből fakadó talányokat, sajátos összefüggéseket. És ha majd sikerül akár egyet önmagunk számára feltárni, akkor sikerül megbarátkozni ezzel a nem szokványos versforma révén kibontakozó versformában testet öltő élményekkel is… Jászárokszálláson látta meg a napvilágot. Gyermekéveinek egy részét a titokzatos északon, Svédországban töltötte a boldogabb jövő reményében. Annyira megtanult svédül, hogy amikor 1948ban hazatértek, nem lehetett elsős, mert nem tudott igazán magyarul. A teljes neve, Lukács Gergely Sándor sem szokványos, hiszen első vezetéknévi elemét édesanyjától vette. Jászapátin érettségizett, majd Gyöngyösön szerzett szakképesítést. Ifjabb éveiben is különös érzékkel rendelkezett a szépirodalom iránt, de a természettudomány is vonzotta. A mezőgazdasági termelés és az alföldi természeti viszonyok vonzották, és több tucatnyi rangos szakkönyve jelent meg. Ugyanakkor rangos szépírói és költői tevékenységet is folytatott. A karancslapujtői paraszt élet jellemző alakjai tűntek fel prózai írásaiban, de végül is a költészet ragadta meg. A haiku a tömörítésnek egészen különös képességét kívánja, de Lukács Gergely Sándor megbírt a feladattal, sőt láthatóan örömét is találja benne. A minap szülővárosában bemutatott kötetének címe, Fényrom igazán talányos. A múló és helyenként megrendítő múlását igyekszik megragadni úgy, hogy a születő rövid alkotások hatásosak legyenek. Emészt a bánat, mert féltem lőtt szárnnyal vergődő hazámat.(Hazám)

A staféta olvasás ideje alatt elhangzó izgalmas olvasmányok helyett, csak az esőcseppek monoton kopogását hallgathatták csütörtökön a promenád szökőkútjának békái. Ezt a kétéltűek bronz és élő változatai biztosan nem bánták, ők örülnek az esőnek, nem úgy, mint a könyvtárosok, kiknek a kedvezőtlen időjárás miatt az V. Jászberényi Könyves Csütörtök eseményeit az áruház átriumának tetőzete alá kényszerültek átszervezni. • Kárpáti Márta • A könyvbarátok így is rátaláltak a kulturális szórakozás helyszínére, ahol a kiállító sátrak alatt számos érdekességre lelhettek, vásárolhattak, bekapcsolódhattak a maratoni olvasásba, ahol Lackfi János szórakoztató kötetéből olvashattak egymást váltva fennhangon 5 percet, író-olvasó találkozón vehettek részt, megoldhatták a könyvtár által összeállított furfangos rejtvényeket. A délelőtt folyamán a könyves nap vendége Bosnyák Viktória író, műfordító volt, aki kétszer másfél órás találkozó keretében mutatkozott be általános iskolás olvasói előtt. A Székelyből és a Bercsényi iskolából érkezett csoportok diákjai rendkívül aktívak és intelligensen érdeklődők voltak. Csak úgy záporoztak a kérdések az írónő felé, aki nem győzte osztogatni a könyvtári pályázat nyertes fotóiból készített hűtőmágneseket az érdeklődés jutalmaképp. A gyerekek őszinte kíváncsiságára adott válaszaiból megtudhattuk, hogy a jó humorú, barátságos Bosnyák Viktória ikergyermekei hatására vált íróvá. Mint mesélte, lányai már nem

győzték kivárni a Harry Potter regény folytatását, ezért kénytelen volt írni nekik egy saját kútfőből merített tündéres, boszorkányos mesét, melyben gyermekei a főszereplők. Így született első regénye a Tündérboszorkányok. Az azóta eltelt 11 esztendőben újabb tíz könyvet írt. Igyekszik humoros történeteket kitalálni, mert azoktól ő maga is vidám lesz – mondta az alkotó. A tréfás hangvétel mellett több könyve is oktató jellegű. Tanító művei olvasása közben a gyerek fejében észrevétlen ragad meg a j, ly helyesírása, a földrajzi nevek vagy a történelmi magyar nevek írásmódja. Bosnyák Viktória kérdésekre válaszolva elárulta azt is, hisz a tündérekben, szeret utazni, olvasni, kutyát sétáltatni, szívesen jár színházba. Bevallotta, imádja a hírnévvel járó is- épülő talányos feladatokat egyénileg mertséget, mert ez a fajta híresség azt vagy csapatban is meg lehetett fejteni. jelzi, nem hiábavaló, amit csinál. Az A 17 órai eredményhirdetésen kiderült, elmúlt tíz évben több mint hétszáz hat hibátlan megoldás érkezett az egyéközönségtalálkozón vett részt, ahol a ni feladványokra. Csapatban kiválóan gyerekek mindig érdeklődő szeretettel szerepeltek a gyerekek, a megméretfogadják. Mint mondta, szeretne egy tetés minimális pontkülönbséggel ért egész könyvtárpolcot saját regényei- véget. Győzteseket hirdettek a fotó- és vel megtölteni, mert számára az írás a a szlogenpályázatra beérkezett munlegnagyobb öröm. Amikor írok, olyan, kák között is. A fotópályázaton Papp mintha álmodnék, és ez nagyon jó ér- Richárd vihette haza az első helyért járó zés – fogalmazta meg munkamódsze- e-book olvasót. A könyvtári közönségrét. Olvassatok sokat, mert a könyvek szavazás Banka Zoltánnak kedvezett. lapozása közben vetített „fejbe mozi” A Facebookon Pék Annamária Virág filmjeinek a legkiválóbb rendezők sem fényképére adták le a legtöbb voksot. léphetnek nyomába – biztatta a gyere- A szlogenpályázaton Gera L. Krisztián keket a betűk varázslatos világának be- „Minden lap egy új világ” jelmondatát fogadására az írónő. találta a legfrappánsabbnak a zsűri. Amíg a kicsik az írónővel ismerAz átriumban az eredményhirdetékedtek, a nagyobbak válogathattak a sekkel értek véget az események, de a könyvújdonságok között, minimális Könyves Csütörtök Kepes András főösszegekért vásárolhattak meg régi ki- szereplésével új helyszínen, a Nagyboladványokat, böngészhették a titkok dogasszony iskola ebédlőjében tovább könyvtára feladványait. Az egymásra folytatódott.

11. oldal

Programok Jász galéria nyílik Június 15-én, szombaton 16 órakor rendezik a Szikra Galéria megnyitóját a Rákóczi út 40. szám alatt. Nyitvatartás: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Díjugrató verseny Június 15-én, szombaton 8 órakor a Jászberényi Sportegyesület díjugrató versenyt rendez a Lehel Sport- és Szabadidő Központ füves pályáján. A díjugrató versenyszámok mellett felnőtt- és gyermekprogramokkal, vásárral, illetve sportrendezvényekkel várják az érdeklődőket. Harmatlegelő Június 21-én, pénteken hajnali 4 órakor, a jászdózsai kápolna-halmon Várszegi Tibor tartja előadását Harmatlegelő címmel. Lecsófőzőverseny Július 13-án reggel 8 órától kerül sor az idei Neszűri Lecsó­ főzőversenyt. Színhely: Neszűr 8. dűlő mini ABC. A csapatok részére asztalt, padot a rendezőség biztosít. További információ a verseny főszervezőjétől, Szijártó Józseftől kérhető. (0630/906-1453) Jászsági Vándor-Komédiázás Július 17 és 20 között a Malom Film-Színház és az Új színházért Alapítvány drámatábort szervez 16 és 18 év közötti fiatalok számára. Helyszín: egy jászszentandrási tanya. Érdeklődés és jelentkezés: Andrási Erika erika1.andrasi@gmail.com; 20/3857097.

Új évf. 2. év, 24. szám  
Új évf. 2. év, 24. szám  

2013. június 13.

Advertisement