Page 1

Sikerek, problémák a kettes körzetben

Ötven éve halt meg Jászberény világhírű operaénekese

A Kurrencia az öregfiúk bajnoka

Írás a 7. oldalon.

Cikk a 8. oldalon.

Hétfőn este ért véget a Jászberényben ősszel kezdődött Öregfiúk teremfocibajnoksága. Kiélezett küzdelemben nyert a Kurrencia csapata.

Halála évfordulóján felelevenítettük Székely Mihály sikereit és az oda vezető utat.

Panaszok és pozitívumok is elhangzottak a múlt szerdán tartott bejárás és az azt követő fórum alkalmával.

Tudósítás a 2. oldalon.

Jászkürt Új folyam 2. év 13. szám (XXV./13.)

Tavaszi Zsongás A tavaszindító fesztivál a dicsőséges Tavaszi hadjárat jegyében április 2-án kedden kiállítás megnyitóval veszi kezdetét, és 21-én vasárnap zárul. A Tavaszi Zsongás Művészeti és Kulturális Hetek három hete alatt a Jászkerület Nonprofit Kft. rendezvényszervezői színes programokkal várják az érdeklődőket.

Újság

2013. március 28.

Jászberény város lapja

Megváltástörténet – traumatörténet Város Napja huszadszor

Az 1849. április 3-i jászberényi események emlékére 1993 óta e napon van Jászberényben a Város Napja. Idén már előző nap elkezdődik az ünneplés a városi könyvtárban, Tőzsér Gábor nyugállományú tüzér alezredes fotótárlatának megnyitójával.

• gergely • Április 5-én Jankay Tibor képzőművész kiállítás megnyitója lesz a Jászkürt Fogadóban, másnap pedig Zorán koncert várja az érdeklődőket a Bercsényi úti Sportcsarnokban. Április 7-én vetítéssel egybekötött zenés családi vasárnapot szerveznek a Déryné Rendezvényházban, a Bonbon Matinéval. Április 10-én a költészet napja alkalmából, a városi könyvtárban az író-olvasó találkozó vendége Varró Dániel kortárs költő, műfordító lesz. Sztankay Ádám azonos címmel futó internetes blogja alapján készült a Facér pasi naplója című interaktív színházi előadás, melyet április 13-án mutatnak be a Pesti Magyar Színház művészei. A JazzBerény idei első előadója a Kozma Orsi Quartet lesz április 14-én, a Déryné Rendezvényházban. A csillagászat napja alkalmából április 19-én a Járdacsillagá- Amikor elérkezik a nagyhét, muszáj tudomást venni a történelem legönzetlenebb, önként vállalt megkínzásáról és haláláról. Ilyenkor kínzó lételszok Baráti Köre és a Sülysápi Amatőr méleti kérdésekkel szembesülünk: Hogyan történt? … Miért így történt? … Csillagász Egyesület bemutató tart. Este hét órakor egyszerre több helyszínen ke- Nekem mi a helyem ebben az eseménysorban? reshetik fel őket az érdeklődők: az Appo• Taczman Mária • Az eseménysort leírni, sejtetni lehet, nyi téri napóránál, a Tesco parkolónál, a azonban milyenségének érzékeltetésére könyvtári csillagdában és a Zoltán utcai parkolónál. A magyar jazz történetének Ám a megváltástörténet artikulálásakor nem elég a szó, a logikus gondolat, az egyik ikonja Vukán György zongoramű- – Thomas Merton kifejezésével élve – érvelés. Küszködik az evangéliumíró, vész koncertjén a klasszikustól a jazzig „a lélek eljut a nyelv határterületeire”. amikor Jézus szenvedésének mélységét, hallhatnak műveket április 20-án a Déryné Rendezvényházban. A Tavaszi Zsongás záró programjaként, április 21-én, a Natura Nap keretein belül Müller Péter tart előadást Az élet művészete címmel. Az ingyenes progra- Zsúfolásig megtelt a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos terme mon való részvétel regisztrációhoz kötött, március 21-én a Jászok Egyesületének összejövetelén, melynek Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója volt a vendége. A csatorna élére 2011 amit a Natura Napon tehetnek meg. szeptemberében megválasztott szakember a sikeres jászok sorozat vendége(Részletes programajánló a 6. oldalon.) ként a Duna TV küldetését vázolta fel, a rendezvényen levetített Hazajáróválogatás képsorai pedig erősítették az érzést, hogy hiszünk Magyarország feltámadásában.

• munkatársunktól •

távlatát akarja szavakba foglalni, így nem is olvasunk mást, mint a konkrét racionális tényeket, az események gyors egymásutánját. Többféle magyarázat közül ennek egyik oka az is lehet, hogy a megváltástörténet sorozatos traumák néhány napos története, és ilyen mindent elsöprő törésvonalak leírására csak töredékes módon képes a nyelv. Folytatás az 5. oldalon.

Sikeres jászok – Dobos Menyhért

• Bognár Mária • Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője meleg szavakkal köszöntötte a megjelenteket, külön üdvözölte egyesületünk doyenjét, a 99 éves Móczár Laci bácsit, és Tóth Józsefet, a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, majd röviden szólt Dobos Menyhért gyökereiről, jászfelsőszentgyörgyi kötődéséről, és felvillantotta szakmai útjának főbb állomásait. Kiemelte, hogy

a Duna Televízió a jászokat mindig megbecsülte és számon tartotta. Bejelentését, hogy az idei Jász Világtalálkozó médiatámogatója a Duna Televízió lesz, nagy taps fogadta. Dobos Menyhért szándéka szerint a Duna TV-nek az elmúlt húsz év értékeit kell tovább vinni, azaz nemzeti közösségépítő csatornaként kell működnie olyan műsorokkal, melyek hozzásegítenek visszatalálni történelmi és kulturális hagyományainkhoz.

Március végi zimankó Azt hittük, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának ünneplését megzavaró tél ezzel ellőtte minden puskaporát. Tévedtünk. A tél még egyszer (?) visszatért.

Óraátállítás

Kedves olvasóink ne feledkezzenek meg arról, hogy nagyszombat éjjel egy órával kevesebbet alhatunk. Március 31-én, húsvétvasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára állítjuk vis�sza az órákat a tavaszi időszámítás szerint.

Április 3-án számos programmal várják a városlakókat, köztük a Zagyva-parti sétányon megnyíló szabadtéri fotókiállítással, a város ebédje és a huszárkonyha bemutató a Margit-szigeten lesz, 15 órától pedig a főtérről induló a felvonulás, lesz emléktábla avatás, koszorúzás, lovas alaki bemutatók és színpadi műsorok. A városi kitüntetések és elismerések ünnepélyes átadására este kerül sor az új köntösbe öltöztetett Déryné Rendezvényház dísztermében. A napot a Buda Folk Band koncertjével zárják 19 órától a Margit-szigeten. Kedvezőtlen időjárás esetén, a szabadtéri színpadon és a víztorony melletti parkolóban tartják meg a Margit-szigetre tervezett programokat. A március 27-i sajtótájékoztatón Szabó Tamás polgármester kiemelte, hogy a város örömmel támogatja a civil kezdeményezéssel szerveződött 25. Tavaszi Emlékhadjáratot, amely közösséget formál. A Magyar Hagyományőr Világszövetség képviseletében Fülöp Tibor, az emlékhadjárat főrendezője idézte fel a rendezvény létrejöttének, majd fejlődésének lépéseit. (A Város Napja részletes programja a 4. oldalon olvasható.)

• g. cs. •

Folytatás a 3. oldalon.

A JVV Zrt. munkatársai kedd hajnali három óra óta szinte folyamatosan takarítják az utakat, járdákat és kerékpárutakat. Tóth Endre ágazatvezető lapunknak elmondta, hogy jelenleg mintegy 30 munkatársuk kézi-, míg tizenhárman gépi hóeltakarítást végeznek. Folytatás a 2. oldalon.


Önkormányzat

2. oldal

2013. március 28.

Március végi zimankó

Sikerek, problémák a kettes körzetben

Folytatás az első oldalról. Három hótoló-sószóró tehergépkocsi, egy árokásó gép tolólappal, öt kistraktor, két MTZ traktorral segíti a munkájukat. A sószóró ládák feltöltéséről két teherautóval és egy rakodógéppel gondoskodnak. A kialakult helyzetre tekintettel a közterületek tisztításában mintegy 50 közmunkás is részt vesz. Az időjárás-előrejelzések szerint folyamatosan enyhül a hőmérséklet, csapadék viszont a következő napokban is várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőn este kiadott narancssárga riasztást kedden citromsárgára mérsékelte, majd szerdán meg is szüntette a jászberényi kistérségben. A JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság március 26-i tájékoztatásából kide-

Március 20-án, szerdán tartotta bejárását Nagy András, a második számú választókerület képviselője. A rossz minőségű utak, a csapadékvíz-elvezetés problémái mellett a pozitívumok is jól láthatók a körzetben, köztük a Munkás utcai lakótelep helyén a látványosan rendezettebb terület.

rül, hogy járhatatlan útszakasz, hótól elzárt település nem volt megyénkben, bár az utak helyenként hókásásak, jégbordásak. Délutánra feloldották a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozását is. A katasztrófavédelem honlapján közreadott tájékoztatás szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye területén kedden a hajnali órákig nyolc balesethez riasztották a tűzoltókat. Szerda reggel négy műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, köztük Jászkisérre, egy útról lesodrott kenyérszállító mikrobuszhoz. A közösségi közlekedésben nincs fennakadás, a buszok és vonatok menetrend szerint járnak, az áramellátásban és a gázszolgáltatásban nincs fennakadás.

Megmentett kétéltűek

Állatkertünk munkatársai a helyi természetvédelmi, terepi munkákból éppúgy kiveszik részüket, mint az állatkertben folyó szakmai tevékenységből. Nemrég a pannongyík élőhely­védelmi program keretében munkálkodtak, a napokban pedig az immár hagyományos farmosi békamentésen segédkeztek. Az akció lényege, hogy ebben az időszakban az ott élő kétéltűek nagyszámban igyekeznek átkelni az út

túloldalán lévő nádasba, kedvelt szaporodási helyükre. A közlekedő autók azonban jelentősen veszélyeztetik az átkelés sikerét. A szakemberek mentőkerítéssel próbálják megakadályozni az úttestre jutást: a kerítés mentén földbe ásott vödrökben begyűjtik a békákat. A védett kétéltűek így – emberi segítséggel – biztonságosan jutnak át az úton. Legutóbb 379 barna ásóbéka, két pettyes gőte, három levelibéka és négy vörös hasú unka került a vödrökbe.

Lomtalanítási tájékoztató Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt. Kommunális Ágazata ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy Jászberényben a 2013. évi tavaszi lomtalanítást kizárólag házhoz menően az előre meghatározott időpontokban és területeken végzi el. A pontos utcajegyzéket minden alkalom előtt közli a Jászkürt Újság. Ezúttal az április 6-i program utcáit közöljük teljes körűen. Czigány J. u., Szilfa u., Fazekas u., Kender u., Káposztáskert u., Festő u. 9, Árpád u., Béke u., Szabó u, Toldi u., Bólyai J. u., Tót u, Seregély u., Munkácsy u., Határ u., Király u, Vasvári u, Honvéd u., Békés u., Liszt F. u., Réhely u., Rácz u., Móricz Zs. u., Sárkány u, Hatrózsa u., Pelyhespart u., Darázs u., Deák F. u., Méntelep u., Síp u., Tompa M. u., Juhász u., Szentkúti tér, Árok u., Nyíl u., Attila u., Cserepes u., Horváth P. u., Harang u., Fillér u., Álmos u., Mária u., Temető u, Damjanich u., Tamás u., Faiskola u., Szelei út, Szél u., Gyöngytyúk u., Suba u., Gyöngy u., Fátyol u., Vásártér 5-6. sz., Sárosér u., Jászváros u., Rét u., Tüzér u., Diófa u., Tört u., Gát u., Fodor F. u., Medve u., Futó u., Kert u., Tűzoltó u., Körte u., Bokor u., Csana u., Sikló u., Zrínyi u., Füst u., Csoma u., Jászkapitány u., Kígyó u., Kökény u., Kürt u., Kápolna u., Sarkantyú u., Koszorú u., Nyár u., Kórház u., Balaton u. végig, Sarló u., Ebhát u., Halász u., Gyalu u., Kalinka u., Tél u., Potyka u., Sátor u., Pintér M. u., Sarok u., Kéve u. A Lomtalanítás napján reggel 7 óráig kérjük az elszállításra szánt lomot és hulladékot ezen utcákban az ingatlan elé kihelyezni úgy, hogy azt a begyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni, és a rakodás biztonságosan, balesetmentesen legyen elvégezhető. A kis térfogatú hulladékokat összekötött zsákban kérjük kihelyezni. A lomtalanítás során a következő anyagokat szállítjuk el: nagyobb méretű berendezési tárgyak, bútorzat, ágybetét, háztartási berendezés és készülék, ruhanemű, kötegelt papír, kötegelt gally. Más jellegű, az idevonatkozó jogszabályok által veszélyesnek minősített hulladékot és az építési bontási törmeléket, gumiabroncsot, egyéb ömlesztett anyagot nem áll módunkban elszállítani. Városunk tisztasága érdekében kérjük a tisztelt lakosságot, hogy a lomtalanítási akció során e tájékoztató szerint helyezzék el a hulladékot. Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét és betartását.

• Gergely Csilla • A Bajnok utca 57. szám elől indult a bejárás, ott gyülekeztek a városvezetők és a lakók. Ezen a szakaszon gondot okoz a csapadékvíz-elvezetése: intenzívebb eső után napokig megáll a víz. Megoldás lehetne a problémára a szervizút megépítése és csapadékvíz-elvezető árkok kialakítása. Az útalap ugyan már elkészült, de a végleges útburkolat még várat magára. A közeli Vas utcában nemcsak az út állapota, de a csapadékvíz-elvezető rendszer is rossz állapotban van. Az Ártér utcában a kerékpárút és az úttest közti keskeny szakaszon sem megoldott a vízelvezetés. A körzet és a város egyik legnagyobb, évtizedek óta fennálló problémája szűnt meg tavaly ősszel a Munkás utcai telep felszámolásával. Az egykori épület helyén területrendezés folyik, a JVV Zrt. munkatársai termőfölddel töltik fel. Az Érpart felől a városközpont felé haladva kátyús, rossz minőségű utcákon vezetett a városvezetők útja. A Gallér utca is igen elhanyagolt állapotban van, de a Pannónia utca számtalan kátyújával az egyik legrosszabb a városban. Azonban ellenpéldákkal is találkoztunk: a Gallér utca végén szikkasztó árkok kerültek kialakításra, a Tavasz utca pedig megújult. A bejárást követő lakossági fórumra, a Székely Mihály Tagintézményben került sor, ahol Nagy András önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. A városban folyó beruházásokról, beadott pályázatokról Tamás Zoltán, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnöke tájékoztatta a megjelenteket. A városban 21 új buszmegálló épült, A Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt. Kommunális Ágazata tájékoztatja a jászberényi lakosságot és vállalkozásokat, hogy a húsvéti ünnepek miatt a kommunális hulladékszállítást az alábbiak szerint végzi: március 30. (szombat): jászberényi hétfői program szerinti szállítás; március 31. (vasárnap): a szállítás szünetel!; április 1. (hétfő): a szállítás szünetel! Az április 1-jei hétfői társasházi program április 2-án (kedd) kerül pótlásra. Kérjük a tájékoztatónk szerinti napon a kukák kihelyezését reggel fél hétig.

JVV Zrt. Kommunális Ágazata

Értesítjük a kedves Szülőket, hogy a 2013/2014-es nevelési évre történő

beíratkozásokra

a Jászberényi Református Egyház Gólya Óvodájában (Jászberény, Kossuth út 53.)

2013. április 8-án (hétfőn) és április 9-én (kedden) 9 órától 16 óráig kerül sor.

Ma már a Munkás utca így néz ki. (Fotó: Sárközi János) mintegy százmillió forintból. A buszmegállók műszaki átadása egyelőre nem fejeződött be, de még ebben az évben lekerülhetnek a zsákok a táblákról. Folyamatban van a hulladéklerakók rekultivációja, és várhatóan 2014-ben megépül a hulladékudvar is a Szelei úton. A napokban kezdődött az új kerékpárúthálózat építése, amely a Rákóczi úttól a Hatvani úti hídig vezet majd. Jászjákóhalmával közösen megnyert pályázati pénzből a város szennyvíztisztító telepét fejlesztik, míg Jászjákóhalmán kiépül a szennyvízcsatorna-rendszer, mintegy 1,8 milliárd forintból. Egyéb benyújtott pályázataink is vannak, de elbírálásuk még folyamatban van: köztük a Faiskola utcai társasházak és környezetük fejlesztése, valamint a kultúrmalom kialakítása is. Lányi László irodavezető hozzátette, hogy a belváros további megújulása céljából is pályáztak EU-s támogatásra. Jó hír a kertészkedő Jászberényieknek, hogy hamarosan harminc komposztáló ládát helyeznek ki a város különböző pontjain. Idén is folytatódik az úthálózat korszerűsítése, melyre 150 millió forintos költségkeret áll rendelkezésre. Nagy András körzetében a Pannónia, a Gallér, a Vas és a Garat utcák javítására tett javaslatot. Négymillió forintos körzeti keretéből

többek között járdaépítést és a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését végzik. A lakosság részéről felvetett problémák között szerepelt a Bajnok utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget rendezetlensége, az árkok léte vagy nem léte, a Neszűr rossz közbiztonsági helyzete, a zöld- és építési hulladék elhelyezése. Utóbbival kapcsolatban Tóth Endre ágazatvezető elmondta, hogy a zöldhulladékot vagy a szemetes kukából, vagy a 400 forintért vásárolható hulladékgyűjtő zsákokban szállítják el. A város lakói a Jásztelektől 10 kilométerre található Regio-Kom telephelyén adhatják le térítésmentesen az építési hulladékot, 500 kilogrammig. Juhász Dániel alpolgármester hozzátette, hogy a 2014ben megépülő hulladékudvar várhatóan megkönnyíti a veszélyes hulladékok elhelyezését. Horgosi Zsolt, a JVV Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint terveik között szerepel egy komposztáló telep létrehozása, melynek költségei a jelenlegi előírások szerint nyolcvanmillió forint. A Neszűrben folyó állapotok felszámolása érdekében többek között megerősítették a rendőri felügyeletet. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy a külterületeken szolgáló hat rendőrből hárman kifejezetten a Neszűrben járőröznek, s a közeljövőben rendőrőrsöt szeretnének felállítani a 12. dűlőben.


Kitekintő

2013. március 28.

3. oldal

Egy év színe és visszája

Sikeres jászok – Dobos Menyhért Sikerek és problémák a 2-es körzetben

Panaszok és pozitívumok is elhangzottak tartott bejárás a múlt és az azt követő fórum alkalmával. szerdán 2. oldalon.

Ötven éve halt meg Jászberén Világhírű operaének y Halála évfordulóján ese Székely Mihály felelevenítettük sikereit és az köszöntése oda

Tudósítás a

Jászkü rágt Újs JászküÚrt jság rágt Újs kü Jástz r kü Új folyam

Egy nap eltéréssel éppen egy éve, március 29-én jelent meg újra a város lapja saját kiadásban, gebinből visszatérve. Ebből a számunkból a húsvét miatt minden politikai cikket átcsúsztattunk a következő hétre, így a saját történetünket is. Most csak színes válogatást közlünk, amolyan ünnepi hangulatban készített leltárt. • Halász Lajos • Annyit az érthetőség miatt azért rögzítenünk kell, hogy 2012. március 14-én döntött a képviselő-testület a lap újraindításáról, saját kézbe vételéről. Ez a saját kéz a JVV Zrt.-t jelentette, itt talált gazdára Horgosi Zsolt vezérigazgató jóvoltából, aki a lap kiadója is egyben. A személyre szóló felkérés másnap, a magyar sajtószabadságnak is legnagyobb ünnepén hangzott el, s két hét múlva megjelent a lap. sapongást ígértünk, így a logikai sorrendet elhagyva mindjárt a legnagyobb különbségre hívjuk fel a figyelmet: tavaly ilyenkor égett a Hajta, most meg a hóból-fagyból van kissé elegünk. Tavaly a kosarasok kiesési rangadójának harmadik meccse volt a téma, most meg a felsőházi rájátszásban szurkolhatunk a fiúknak. A szerkesztőség eleinte a JVV Zrt fénymásoló szobájának munkaasztala volt. Természetesen sem a cég munkája nem akadhatott meg, és a lap megjelenése sem tolódhatott. Voltak mulatságos jelenetek, de a kölcsönös megértés szeretettel párosult, megoldottunk mindent május 15-ig is, amikor beköltözhettünk a Fürdő utcai Malom lepényépületébe. Ezzel a városi lap története során először került megbecsült, méltó környezetbe, ahol minden azt sugallja a betérőnek, hogy itt várnak rá, itt ő számít.

C

Nagyon sok jószándékkal találkoztunk az egy év alatt. Kormos Laci cége, a BOOM Média tűzoltásszerűen ugrott be a második számtól, és Juhász Viki révén becsülettel végigvitte az első naptári év tervezési-tördelési munkáit. Korábban nem ismert berényi tehetségek jelentkeztek közös munkálkodásra, és kiderült, hogy olyan értéket és erkölcsöt képviselnek, amire szerkesztőséget lehet alapozni. Kétheti lapként indultunk újra, és nem voltunk babonásak, a 13-ik számtól, szeptember 13-tól lettünk ismét hetilap. Ekkor az első 12 oldalas számunkat a Jász-Expo kapcsán adtuk ki. Dicsekvés, de tény, hogy először jelent meg négyoldalas gazdasági melléklet a városban. Októbertől állandósult aktuális cikkekkel megjelenő kétoldalas egészség mellékletünk: minden hó első számában jelenik meg, és a szakma értékítélete szerint aki számít, előbbutóbb nem engedheti meg magának, hogy kimarad belőle. ilyen színes volt ez az év! Hány kiváló művészről írtunk: Szabó István filmrendező, Törőcsik Mari, Rékasi Károly, Badár Sándor színészek, és tudósok, közírók, zenészek: Kun Miklós, Ungvári Tamás, Csepeli György, Lengyel László, Zacher Gábor, Selmeczi László, Révész Sándor… Kényeztetett bennünket a politika is. Itt járt Gyurcsány Ferenc, Semjén Zsolt,

M

Ferenc berényi fóruma

Gyurcsány elnöke, korábbi Koalíció országos A Demokratikus vendége volt. József fórumának miniszterelnök Gedei

csak a változás elnöke Semmi sem örök, jászsági választókerületi Interjú a 3. oldalon.

Új folyam 2.

év 3. szám (XXV./3.)

2013. január

-nél s a JKSE nyben Jászberé n Új játéko hetünk

ésszám Dr. Bördős k saját tünkben t kérdeztü szület l. Nőtt aegészség mellékle sikereirő . főorvosá ezetőat az osztály és E havi oldalon osztályvázsl iről ált var a 8.-9. a szülészet ,ítás ona élménye összeáll onésorgon derűt . Org ózInterjú mód jaival virtu entár szívünkbe ár 10. ely a on. janu kommlopott oldal2013. sz Gerg eti Ráká örtén ságot Írás a 11. és zenet vidám

A második magya

Tavaszi Zsong

ás

A Jászjákóhalmáról

elszármazott művészt

92.-ik Írás

vezető utat.

a 7. oldalon.

szám (XXV./13.köszöntötte szülőfalva küldöttsége. születésnapján ) a 7. oldalon. Írás2013. március

28.

Kurrencia

az öregfiúk

bajnoka

Hétfőn este ért véget a Jászberényben kezdődött ősszel Öregfiúk teremfoci Kiélezett küzdelemben bajnoksága. nyert a Kurrencia csapata.

Cikk a 8. oldalon.

Újság

Jászberény város lapja Meg váltástörJászberény város lapja ténet – trau matörténet Város Napja – szülőhelyén nyílik

jegyében 2-án kedden április veszi kezdetét, kiállítás megnyitóval rul. A Tavaszi és 21-én vasárnap Zsongás Művészeti záKulturális és Hetek három Jászkerület hete alatt a Nonprofit vényszervező Kft. rendezi színes programokk s várják az érdeklődőke al t. ny váro

r hadsereg emléke beré Jász

Laki Ida festő születésnapi

17.

Debrece üdvözöl Sport ben. dázót a Factum . vics, nak személyé A tavaszindító Új kosárlab oldalon Mladeno volt játékosá a 12. fesztivál Dejan Tavaszi Cikk a dicsőséges Hadjárat

ben JászberényLajost,

előtt gvetés érdeklődtünkés ú költsé InterjTamás polgármestertőlkeletkezéséről

2. év 13.

Cikk a 6. oldalon.

Pócs János, a Fidesz dinnyéről, politikáról. nyilatkozik gyökereiről,

Hazatérés

műveiből a zete lapjkiállítás Hamza D. Ákos

huszadszor

Az 1849. április befejezése mények emlékére 3-i jászberényi eseegyetemi tanulmányainak tíz évet tölD. Ákos hazatér • gergely • került, ahol van Jászberénybe 1993 óta e napon 110 év után Hamza A neves film- után Párizsba n a Város dekoratőrként az e. Idén már el, többek között Napja. Április 5-én Hódmezővásárhelyr előző nap producer, tött Jankay 1938-ban költözött elkezdődik ünneplés, kiállítás megnyitójaTibor képzőművész rendező, forgatókönyvíró, az Dr. ha- egyik filmgyárban. Néhány barátja szobrászművész lományú tüzér Tőzsér Gábor nyugálgadóban, másnap lesz a Jászkürt Fovissza Magyarországra. költő, festő- és önálló vállalJános Múzeumnak megnyitójávalezredes fotótárlatápedig Zorán várja az érdeklődőket társaságában Budapesten gyártott és gyatékából a Tornyai koncert al a városi filmeket január 27-én köztárban. a Bercsényi könyvaz élő kiállítás Sportcsarnok kozásba kezdett, ban nyílik tárlat úti ban. kis sikerrel. A háború én délre elöljárók ér- jelenlétében. A sel egybekötött Április 7-én vetítésforgalmazott nem péntek életi a l tízen Olaszországban díjasbó év utolsó 24-ig lesz megtekinthető pot szerveznek zenés családi vasárna• munkatársun után Franciaországban, március és ör terméA múlt t Jászságért Gazdak rendezett, festett a Déryné Rendezvényktól • megyei városban. Ferenc házban, a és Brazíliában élt, Csongrád haza tizenha a jákóhalmi Bonbon István je, 1989-ben tért Április 3-án 10-én a Költészet Matinéval. Április szobrászkodott. ügyvivő számos programmal da, Fodor keztek mert – mint fotett • g. k. e. • a városlakókat, letének házigaz várják a városi könyvtárbanNapja alkalmából, végleg Magyarországra, be. A Egyesü a kitünte köztük a Zagyva-parti hazahozta. 90 éves sétányon megnyíló az író-olvasó és a Jászok fogadta Győri Gyu-i lálkozó vendége galmazott –, a szíve adja, az taszabadtéri tiról László 201 állítással, a Sziksza különlegességét hunyt el Jászberényben. ony fotókiköltő, műfordító Varró Dániel kortársDobos esemény Jászapá Az né város még korában eket. a Szolnoki GalériáMolnár Hamza ényből konyha bemutató ebédje és a huszárD. Ákos munkásságát A Szeptemberben bb assz ru ől vendég a Imre, Sztankay Ádámlesz. hogy Jászber Sisa ) tota Margit-sziget reprezentatív Hamzalesz, 15 órától be szülővárosában. né, nysza sségr 33. i Mária, Györgymutatták gyúj internetes blogja azonos címmel futó la, Kladiv ban nyílik újabb en béke ikerese érről 32Sziksza Suba sosem haza Vechtában, Jászmind a filmes meg át, Jászféés a alapján készült a felvonulás, pedig a főtérről induló legs ezért a művésznek Jászkis dr. Klára, kiállítás, jövőre pedig IV./ kiállítás már . Oda n, pasi naplója című a lesz Facér Edit, képzőművéemléktábla testvérvárosában. ság lédi Márt városról Ferenc, gébe a koszorúzás, t. mind pedig interaktív orún németországi tyát Bathó avatás, pályafutásába, m (XX lovas főszínházi dról, érkezet valószínűés Farkas gyer nti kosz on mele ett, előadás, melyet április bepillantást berény A Jász dr. Czegcsalá színpadi műsorok. alaki bemutatók szá m József Katalin szeti alkotótevékenységébe 13-án mell be iné élA jászberényi közgyűjtemény is részt ört lezáró és Szüle 28. Háro az adve , az otth yfája közös a Pesti Magyar Színház mutatnak félszáz festmény Győr rmesterét sek és elismerések A városi kitüntetéus egyház pedig 27még az idén Makedóniában kereszJazzBerény a nyi ünnepk művészei. A nyújt. Megközelítőleg katolik ünnepélyes idei első előadója tunk dban karácson an, több digita- leg polgá ztük. on. •�T. R.�• magyarországi este kerül sor tt yam A karácsoa római apOrsi vesz majd egy, a és grafika, ötazkisplasztika, a Kozma az új köntösbe átadására t fázós kérde a 3. oldal szíteQuartet lesz április a csaláváros fol meg werkfotó, személyes okDéryné Rendezvényh sen. a feldíRendezvényhá népszerűsítő programban. eszt. ünnepe öltöztetett kicsi jú 14-én, a Déryné ünÚj végi, idéztestáb- és lizált Vízker és a adban, is lelke rendez- tény kultúrát Inter zban. A csillagászat áz dísztermében n Ferenc k, az , az évszámos A napot a nak a égét. kapcsolódó céljait, Buda Folk István tatla mány, rendjétilletve szab ytől még napokban énye alkalmából napja f. f. Olyanokkal Band koncertjé-. Fodor vel zárják 19 ozha k, a április 19-én a Járdacsillagáó jelentős majd a rendezők is ek ünnepitalálkoz utóbbi vény szolgálja mén elmúlt ázi esem utánszok Baráti -Köre templom emlékezőkkel.rószent ezése órától a Margit-sziget tudju vonulókat, zett aztehátyekévfordulóján, Kedvezőtlen és a Sülysápi a polihisztor Hamza a hadbaelérkezik megnev Az az egyh ránt hetvenedik hatodik emléke meg Csillagász láthattákAmikor en. közvetettenesemén időjárás esetén, k. Jól Amatőr nyelvű napi jelentőel- is, akik a Nagyhét, katasztrófájának az bemutató immár kevés s, lelki Egyesület lenebb, téri színpadon ebb már egészen körben történő megisügyvivő ek egya tette ,hét a tisztelegtünk hadsereg doni a idegen nést, szélesebb az vállalt önként váro fénygyertyagyújtással ez. egyszerre órakor minélmuszáj tart. Esteis, akik olyanokkal tudomást és a víztorony szabadfel Kladiva A második magyar t jelentős megtekintek távoMajd a tragédia Néhány tja nem minden megjele Az de t terem edésreshetik időben venni olyan kínzó parkolóban töb-27-től több helyszínen január ünnepi szentmisével, hogy melletti s idejeaz lezajlot megkínzásár tudhatnak, olvasott A a történelem nepi ulato (latin) mlen ndes mertetését. tartják meg óldott lételméleti résztvevőről i. és haláláról. Így bizonyítván, Hamza szombaton, 12-én évben st jelen ke- pont vannak. bizonyí Epifánia legönzets levelet felréfel őket tanúsko elcse feltöltődé getre tervezett kérdésekkel, a Margit-szia jászberényi emléke előtt. megnata az érdeklődők: az Ilyenkoraszembesülün zömét hang , azélnek így történt?, Az l Isten nyi téri távlatát akarja arrólanyag jelentőségével mint például programokat. napóránál, a tovább. , akik Appo- tisztában pilla nne-a ről. Különö Kiss esett hősök és áldozatok ségét. lvánulást, látogatá Nekem amelyhető letéséve szavakba foglalni, éntkönyvtári ség Galéria kölcsönzi A március mi avannak égévé a mieink bennünk Tesco parkolónál, Jász k nem béke vás, és Hogyan és áldozatok emlékére helyemésebben ható népü Gyűjtemény A hősök is olvasunk sterk meg k megszü , az emberi 27-i sajtótájékozta Imre atya, megnyi kolodó esemény részesei, muta- hogy így Szabó st.intézménynek.történt?, Miért a ó csillagdában az ek köteless közlése mást, mint nyug árme történész gyerme tv-beli talál szerint Tamás rét racionális • Taczman adakozá eseménysorb tón atya ünnepi szentmisét z emelje az és a Zoltán befogadó és társzervező a konkbek aközött, an? Lajosutcai isteni lt a földi világba Sándoraz év parkolónál. t vonzk világ puszPolg Amagyar Mária ige, magyar tényeket, az úk, katoott személy magáho 1903-ban született hogy a város polgármester kiemelte, • • Hamza , tételes ő se- idézte Ákos nek jazz történeténekBevezetőjében D.igyekez geke egyik ikonja gyors egymásutánjá negyvenkétezer események • Farkas Ferenc hogy határoz örömmel támogatja , bevonu l Dreikön a támadás még a em Az eseménysort ünnepl a búcs táma- tott be. az Ám Trianon Vukánújult a bőséges töme a jászo előtt , innen került tébe, vil kezdeményez ársaink épüGyörgy t. Többféle aazmegváltástört A Mohácson ta, hogyan eredhet vész koncertjén rázat közül leírni, sejtetni ivál, követelte. tragédia taelőzményeit. tennék ün- zongoraműHódmezővásárhelyen történe séget. Németü títóy, mert magya- Tavaszi y meg naakéletét mint azonban éssel szerveződött a cis polgárt akkori elmond ennek egyik az énet Nagyszebenbe, feszt m csaartikulálásako a, meg – Thomas lehet, k (Innen királyok klasszikustól milyenségéne végigjár erén huszonötezer vezethette szüleivel ink, gó azs esemén Jászapátin megje- Volt magyar létszáma el megbizonyor s templo Emlékhadjára hallhatnak 25. Ugyanő Merton az emberi királyo volt aigazságtalansága k érzékeltetésé- hogy a megváltástört oka az is lehet, jazz-ig l „a dó a csánsereg re nem elég Jánoel- l szobára beléhárom összetarA Vallomások című étele is része műveket Jászbtúlnyomó Gimnázikifejezésével egyesév való z jutnigyermekként tot, meg pélye Aradra. séget amely idézték Három lélek háborúba április a katoliku énet tela iramot formál. t tásy kedves élve kilencévesen közösryné kbav umák néhány sorozatos traannak pénzhe a kíséri . szó, a logikus azaz ésivál, kor-20-ánországirányítókat – . asztalná Rendezvényhá majd a nyelv A ereg aszobáró a Dé- bírták az eljuthogy fő zója,volt, lent kötetben érzékletesen azgatás Palolegnagyobb fokozot határterületei Attila-i napos története, oldalon birto az év de a kecskeméti gondolat, mindent ételévelazs aérvelés.Küszk Világszövetsé Magyar Hagyományő k feszt zban. gáson ezzel elérik 3. járt, minden nk „Az urivi hídfőből ak államig történelmünk József ta is, amely angol megnev re”.Szolnokon A éves Tavaszi r g képviseletébe umba – akikés aztAremélték, és ilyen letet,kicsidtek pésre, azTehát mosoly ottak például ak tönkret evangéliumíró arató amikor Jézus ödik esett. elsöprő a tragikus napot: Zsongás ethet: odtu záró Élete aztehát zásával Az Folytatá rosán volt, Tibor, az korrekcióját. Don-kanyarban önő n Fülöp , csak töredékes törésvonalak leírására adám kkal. szerződés 1943. január 12tornáin programjakén szsági a 15021-én, fordula kifejez.) április érzékelt lépés emberveszteségét emlékhadjára ismerke piaristáknál érettségizett.szenvedésének belválétreho is az igaztalan várt orosz támadás is dolgozó t, k is elhangz előtti és felvi meg Felső-já rének a kösz módon képes ltük t kilométerre Natura tapasz-a 2. oldalon. idézte fel ám még ennél mélységét, a el. ott Folytatás heves éj. tozást Több Nap belül a kart,Müller lyes lezárást kérdése a kezdeti utolsótüzérségi a rendezvény főrendezője a nyelv. –, az nepe iseska at ezer keretein kalandosan indult, öröm i s rendsze sban szenvedtük ttedik 2. oldalon. én 9.45-kor kezdődött l, tésalmazá Péter van érdemi sa az szokatlan Folytatás az majd fejlődésének csínján . tart létrejöttének, folytatódott, hisz tos ájuk nálunk zés valame Tizenke előadást sa n.művészete (sorozatvető)-előkészí kegyetlen, számáró ól még ok országo 5. oldalon. Vegy és ittkívül mozgalmasabban Azntkélet nigt: óvod során a hazától, ok felállítá aláza ág Nép lépéseit. címmel. megfog Sztálin-orgona Folytatá átadásá a táyablak többEz nap azarcíhvuma (A Város ége Az ingyenes között. TwelftMúzeum -mű hétv utóbbibJász ott a Jászs a Fölhivatal 10.30-kor t főigazán és időjárási mon az ügyirato szerű adve Napja részletes körülmények Ez Fotók: való kormán megindult. tt el progran k munka részvétel ól. erész Erzsébe szok bejárás a az A járási után zúmegtelt Zsúfolásig a Szentkúti a 4. oldalon regisztrációho tása a ebb. másodi elsöpörte programja nép– hangzo teng amitötahoss nt talatokr órára nap alattlyes Szakali két egyéni megtelt . olvasható.) z kötött, néhány Natura ehez Délután k meg ték megszombato cei verlévén- volt. a hőmérjes átalakímadásődik teleszeri Napon és dr. március s21-én nek ünnepé a Jászságérintett legn tehetnek a 2. oldalona budapesti Uránia télben, bár befejez épületé akadt, nt Egy hadsereget.” Szakály a mun bízottal megjele(Részletes A tőlücal nyer osai át-medenutató meg. ny. programajánl A a Jászok de azért atom szá-a a aNemzetinem ezt mutatl második végéig magyar lag, Folytatá szerint ez jó rek, lője, azsztal Filmszínház rácso évben, hol Csortos Hivata 6. vagyunk jegyzői,napj ó a nunk asági t- hért, a Duna Televízió Egyesületéne tánc ttes tánc Kárp tségk, az MTV ágatóval nti képvise néha oldalon.) Étterem. Meglátásuk vendég ismeri k összejövetelé Járási meleg, különleges Tapaésnéhány ne lezár gazd Benne az időjárás • terme vezérigazgató több szere szeptemberében en esterei melynek ony, holn,egyik Együ ott a páva ánc-tehe vízió összefog separlame és ja volt farsang ó lám az üzletnek: s • halász DobosAMenyévet megválasztot a vendége. – különös séklet Valaha a Csütörtök. vendégeik is újabb munká utols zerre kelle y, hi- pülések polgárm vezetői. a változék k adni lunkként az nő –, a Torkos A iscsatorna száll - és népt a Telek Háza sen szakember a időben volt é- a Duna TV küldetésétja. tEbben szerv meg a helyet, és régi napja tnén eget csiná válogatás élére 2011 kön elérhetőbb a sikeres az esemén ködös állami Egysetősen szerint megleh – ésilyenkor g mértéke viszjászok vázolta szere zene ét. A Dunányo mérettetélhattunk a párás próbálhatnak ki lyün volt ez gykun-Szolnok , mos képsorai pedig az ajánd alsó sorozat kkor fel, ayezettsé hideg, néphagyomány rendezvényen vendége-ételeket kahe többet leg, mérl még elő az Nagyböjt lyes is ak előtt feltámadásáb s évre erősítették Ugyana adi ak még izgu hettünk seny Hagyom meg levetített aHazajáróKedves olvasóink emberek áron. banálisn an. pró2012-e legek jutnake- Ünnepé volt a Jász-Na l több vezetője azaz érzést, van fordulnhogy a kiélvezték ha a légszenn azonban még nek lelki színp pilres- kuliymeg- erre Azt hittük, ne ott és a l indított döntőig k örül ottan ások, hiszünk reggelre, yhivata hétfő nk elmúlt csak a vendéglátóipari egység bőségesen natig átszerv szen itt hogy az 1848-49-es kormán csak elem meg Magyarorszá arról, hogy l…ésfeledkezzenek a halmozutoljára gyullad Az évi rendsze Hófedte kormána tájat években g Sok hatu obb pilla A Sólyom Panradalom és Mária utóbbiivel sáva zőtől dolva A gyerekek rti-órávalteink légúti sok és az Az veszélye és ez- megyei óéjjel és velü évrőnagyszombat e is. foregy okoz igazi • Bognár Mária másként látja a dolgot. szabadságha felső náris örömöket. ra márA győz kata a szagon e. A legnagybeosztás az akció dr. Kállai ébredtünk. adásujjongtak a látványra kevesebbet lejte nknek, k lójának ünneplését például a következő rc évfordus finis az utols mivel an tavaszi • megfázá nő Turizmus társak, influenz Zrt. egy sokan hogy időszámítás élükön tűnő a aMagyar ünk. aatatl lök, eszemb legtöbb új • kozá or alhatunk. élő A nkna Dr.a sze-b Duna Televízió as közül valószínűleg a hagyo- zió tulajdonosától„Nem veszünk részt miei iosztón. megzavaró eztnincs megjele álni, társu ezzel ellőtte új munka a felely Az illan nyeb a benn ment leírh Örü at népszerint Dobos Olyk felélesztette mag l kaptuk: gyorsabban még kell. és tél a s, séggel járó márciválaszt n jászokat László, zés, kital keretében gerg minden puskaporát. , laktany felcs s nem kat. k volt álato hogy unk át. ránk a látottaknak, a díjk a Jászok Egyesü- megbecsülte k • Tévedtünk. zsűri ízió országo szeré ügyvivője és számon egy-kétmindig benne, soha nem is vettünk, mert aszályo knek amitől letének számoln Örülhettek, 31-én, l a tak hétrőort bálju us zel együtt obb tűzoltó A tél még Magyar csod nt éltük éskultú a telev sít. készülődés. druk át tartotta. lentését, meleg szavakkal is mányt. tban lmesség, hétfőiünk. száraz, szem- Bejeekein olyat, húsvisszatért. hogya, összesen egyszer (?) Hasonlóan vélekedik szánkók, et anyké ezzel zabb kedt tűzó közü jutot csop k idei Jász zerű a kö- Jelenleg forin szöntötte idők gyer vétvasárnap a legnagy olyan értek egyet vele.” lanat influenz azeddig, zó azmédiatámoga et, járó leghoss vetélvégrel előkerülhetnek ukci ebb megjelenteket, külön tánc megyén tulajdonosa is: het de a figye tombol Ai fel, mely és néps József élmé zölte Eliza •Világtalálkoais lehet tt építeni. n van kedő Sándor üdvö-jelenlesz, regisztrá• ltak tója ekke örömhajnalban ehezegyesületünk újítás, időjárás. prod alapján ték el a vele senem ltséghóembert kusmajd a Cimbalom Csárda Duna zésére ácz . Jólle k, legn de én . etít ban amár az doyenjét, a folyaTelevízió t nkbaaazkisköre a még e meg i születe taps fogadta. motiválta, vetél ékun a Móczár át meg, ha akarnak, 99 éves beteget nagy -Európá al. A mük2 óráról közv : Gor A 360számai és nyer helye tavaszi nunk Laci inkább hazá a megelőmegfele feszü s előzt ényben • g. cs. • viszont letben n és nt észet fiát, on 3 ak bácsit, sítő b tagja, Dobos és Tóth Józsefet, nőtteket ajánd ékét NyugatMenyhért afog más, ételt is „Kövezzenek óta nem veszek részt benFotó első babája, Jászkerület a hólaműv kltsémagánéműsorbaládoské azórára világ pont tovább, az első jutalomm ográ ági éttermek az időelőkerítsék Az influenz legifjab avárosun évreés a ősz óta vissz k futn Nonprofit ozáséppen szülé Jászber a ben előbbszerű szándéka a kezdetek csatlakozó t mért elsején állíta ADuna ül a minél kore jászs egységek lök És az Kft. ügyvezetőszerint ziós nagycsa egész kell az akció csupán A JVV Zrt. éshogy jét, felké azGábor, és család áll évről szere sem a járvány.TV-nek hétre óriában t pénz négy most Ezenkív változások, a feszü az utat a házuk s az január juk metaz elmúlt röviden y várak i, eivolt, ag, amit munkatársai visszagondolato majd ne!” Indoklása szerint mes eltakarítsák ény ezésre vendéglátóipari felszolgáló tékeit leti ére. szólt ulása, húsz pátot, és császár Nag adnak kislány őig Beseny or készü oltóany Zrt.-t gazdagít- li három év Járgyökereiről, a króniku d- a hét r,nekik mére be, kedd hajnais… ben tovább ér-az rendelkkell ségű kempusban kateg illió forin Szűc feloldani matos a Jászpség jászfelsőszent az órákat. kedvezményt testü vanDobos Menyhért vinni, nem . aAfoga k boldogdelt, es és Gádönt a Magyar Turizmus indult t. e napon 50% kettőko centiméterrel iskolatí de legnaazaz nemzeti Ilyen , amiktődéséről, ráfizetés. takarítják óra óta szinte folyamatosan ggel élyes körül. Jól Jázmin r ett egészség györgyi kö- közösségépítő még egym zőtől a enedeki, mutattakSzűcs ág és lő mennyi nyt, egyarán szerint maárából. yi ünne tkező az csatornaként 54 három történő nem nbséa gyereke mon az utakat, és felvillantotta ők Egyesek most és italok ek akko kívül ja, míg a vendéglátósoknaknem csatételek en leszaznegyed ködnie izgala világra A hajas baba . Szemre ttes rben al műsor verse tőnk segít még kell járdákat és a bevétel agya karácsonjánaka köve olyan szenved lejte yarszentbtáncokat vezetője, at. A Jászs oz, párutakat. kérhetn egyszer viszont azért milyhajnali főbbcsak azon sze- szakmai útÉva • év külö ként – egyszersmind kerékszerint Aműbenműsorokkal, követTóth Endre zta jött• Buschman i rendsze Pé- okkal. i Együ ez a forgalom zásegítenek veze Egyszóv mmal. vannak, szom35 az utánek is nállomásait. berek melyek Ilyen ország sze- Egyes helyek és széssel halm n tagja Nép és Kiemelte, sek hogyn foko nyi mag ttes betegség osok míg i.mások hozoktatás jét, ágazatvezető t.Magyar méretükből adódóanlapunknak elmondta, visszatalálni Ren tek at. felvenn t jól hogy kulturális i szakemszolgálja, uk, et ölt én ésein ntbe tisztelet ásttörténelmi 3,3 kilogra hisze lakoznak, mert Együ a tánc sikerre geke tudt vevő változás a mai fellendülését –ványügy yné kat, nyer i EgyüttesJászság gyobb is, hogy és bökö a kórház vendégláhogy jelenleg an, heteibe maguknak, mint28 munkatársuk szint z- és védőoltjászberényi fel hagyományai t i ésmenő dönt adve yja egyarán kék, ítik toe az os méretek tót ekZrt. feladatkörébe ztunk, a engedhetik meg a Dér déko n a JVV tták nem a, amiközinté késő a n A ny részt nkhoz. rint siker büsz Nép tette járvány ülés me, ha k iránt k. és ötven városban lyekr teli napjaib és Borozó. sem ráfizetéses. ló siker tt ezzel jövő – elle- nem kás kézi-, t Aédesan elmi ság nyeiről a verse k: unatko el is hagyha örök közmunkezelésű utak tte meg aján a soro ttes készí túl intézett körkérdésünkrejelenti például a Vincellér Étterem ok! tatás míg tizenhárman baton az önkormányzati tósokhoz értel városlakó mögöttücsonyt, s munká bor i Együ ünk rájuk k, és kös Kivá ör k együokban pedig sen í-rendvéd kező hetekbea! A naponta levegő változás A hogy tsék hóeltakarítást Folytatás élmé tagját, kérdeztü olun kíván ásaz utak megtöltö érveket Gyöngye ly Csilla�• veszélye nokaként tartozik hó- és síkosságmentesítése. hideg is kaptunk. gépi Lehel tteté aiban, a 3. számára rvekre. mellettea szóló oldalon. végeznek. volt.újTermészetesen is a munkálnems kará Nép án lehet táncolnaAz Örö kar elősz íivaj te-járnak, tekin évet ó Tam terkezelésében neazésinfluenz telev ként, párás, másfél és hónapj lehetetlentisztítása, •�Gerge n A Hotel egyik rdot éve tánc mére - tisztították a légzőszehónapja három nló , és ekzs telev vezetője társak parancs nyitvatartása teszi t tévézést og mellett útvonalakat , meg Szab a város at. munkatárssal, tánc retet tt, béké rmes mélt szívből haza leg- közlekedési A városunkban ünne Folytatás a frontok tisztítása haso gyer új nöt sok meg zmény n az orrunko Club-lt részleges k túl.. önkor- cég negyvenöt ter Szilá nyugod tud? megtebeszeramelyeobb veszélyt epre ránk viselő és 2. oldalon. és Bowling Áldo ag bold való részvételt. Mások, kilométer kerékpárút esti újra a két estera helyeket, a 20polgá temperá vagyun t szin a hidegbe – köztük azokat mit most év tiszta kultú River Étterem ei család − Tize , és de ehhe végző munka t ter a legnagy jeles az né az akcióban is nyílt korábbi gazd lévő járdák, hogy a 16,5 Ki az ünn így már ahiszen jelezte: meg, majdlgárm Betlehem attal Beseny megtisztítása mas éven szilvesz rnap a–,már kistraktorral, k aki iskolába-munkáa mos n tűz-hergépkocsival asztalt ésfoglalni ben lehet levegőt, vább ttes címe t a melyet például a Pipacs Étterem,nem veszFontos, ított ása sze- ba már csap már, ba, i mint ok ötjene alpo áthaladnak gyalogátkelőhelyek né kenielsokan a mozgal január 1-jén követőe köz-zésűA Mercedesszel tvasá és ndmeg, a a perckor hivatalos is iskolák hogy nyer gyűjtő az ja felszevilág lépés elmond egítjük” unk elsőként n a ezüs és nagyzavarta sószóróval volt, ülőd Együ -ben tapasztalataik miatt alsó légutak ben, öröm, Ez év fenntartást az állam ez, n,22.20 a Torkos ot. k. Besenyisz je A következő az ókor át vegyük Dán menet. az Csütörtök édesany A napra n elmo ik és gait idejé „előmel vagy nővérek előtt. kiemelt feladatős tagja kész áték „Nem- negatív jötténe amelyekikhótolólappal, ti jut be és só- ba rült ával a város majd t baba, jel. levegőt 1977 vetélkedőKülön nlósá ekvolt,mag ifjabb tt két - ivalrendbetétele l kette a szüle utahó rakodásra csemeté világra Juhá olata er 16-á levegő Mint t elmondták: közintézmények .nek már részt az akcióban. idén – a mányza ifjú- Nagy változás nyugod elhogy . Kicsvalamint anyatej A csecsem űa 31- ,honlapján. utak haso ideje ő bábj 3-ra várta láttak időreltek, az Ezután és egyéb együ tésén beszívotígy különösen unk visszake zben. a fontos i megsúg oldalon havat. alá. Decemb ziós teltek. osok közü nek: m ez ázat itta az idézjanuár tségk gond traktorral Jázmin hangsúlyozta, A saját k aészre orron szüle is eltolták t látjat érték s 8. oltóság tte. Az satben A Torkos Csütörtököteddigi évek jól vannak ösztönepi egy - ére sietett. Tóth útjáról t Kaat. világ rintEndre yt ikálvátalakított kollégá ényh re. a ott-rég nyitottunk, többimeg Anita MTZ zásra és a garatrésFolytatá többen eljöja Farmosi, óránkénutak, és az ismé tes tánc gyerekeikíziós tehe Meg keveréaz enkisózás, yeze összes dezvhelyünk s számíth fabr öntö irányítá só ésa asóder cson Aét, segítség de anyaiföldutakat Fehér vetté is egyarán az orr- hogy minél vetlen tik az - Bagi külterületi a mai főközlekedési ágosilletve A néphagyománytól Jézu ket babaforin etszámunkra, következett egy. idő• babára set, tette körn az ak. a munka kösz mind a sen kará uta- 32-es három én aazDr. – nem a hamtöbbek nyer k majd is telev és aillió érkezés taújévi n élvezhe a Mária ő,munkához. karban, illetg pál a kismam yes szintekapt az kinc s szint tok után egészség jenek és megismerjék éttermünket.” mivel díszes, tkez t erre i- irányítá a Thököly, meg l zően csúszásmentessé árait géppel gyakorlatától eltérően , keve ami jaMár tartjákos ávalkisszinte az Orsz ző, főorvos Kisköré Rákóczi, tósá éslnok kével, s állatarazonna ányt Caterpillar is ő mama yász t ötm rejlő hatjá szüleik helyérő kilométer áti hogy ták, ő vizsgála mártek kezelésébe az új polg , ünnepélutalv örömet l lalva hasonlóan szintén 130 nosa utáni napon, hanem vállalkozókat at.város alatt érkezethitta köve sajno nőgyóg egysége jellem külső nem ltek jellem Sokazga víz elfolyás munka ezért szülészn -Szo ak! utaknyer kötelez található korábbi évekhez azonna l tszorg A városban Kárp szerint len volt ettveés A lban tek. kat. a hon- vazószerda a Attila ör, az br min családn Főig ykun nagy haza • szükség lése é Marika erére szülészk csil-el kettőko készü a- így volt elfog st őkt takarították. sa idős , akik rlási Ismeret A jászo süle lt csatlakozott az akcióhoz – bár . magzat órátó got, Töb ezeket loma feladatk lmi – kibővít és síkosságmentesítésév ígymelegé kibővül lmik a nem vel emb kerü a plázá nuár 31-én rendezik. érkezet hógatáhon i , György, angy kórházba. toznak, Nag a egye András zerű közútma 14a munkába. endszer bevonnak Aranysas miny váro talos tos vásá ben temp az új ófavéde szakembe-Jázmin, rbe Tamásn véde területek ledté ágazatvezető i, ével anegyed nyi agya egys haltó Közútkezelő a enEndre végeztek Jászn kerü n. lapon még nem szerepel – az , Besenye Nagy áztól rtók hiva forin san, zettso-– feladatr erén isremb tok nek te. t. A ésfolyamán az kommunális rófakívánun előté köze jelentőletett támo Az említett tudtak délelőtt ljünk a jászberé Tóth loma tűzo katasztr édesapa 18-á orm a y mal. tyata yába volt is s űködés Bará mato emel végezték iekben mi Jászb váltó ségek közrem taszt atán tartoznak. megszü zer ska- fájásai a ütemben ázták hogy átszerve k karác járhatóvá készü enkilogram több szícson is,lváltak, gyerttak énte mber ktan később Alőkistetűzolfolya nidőse csak lassanaaközs temp tán . Cuk ett orjátéka óta a külső sunk és kéte a illió rek. Az utak indulha etszésse form és városban Kht.-hez alaposa lyáz yei önk dece k és a3,3 ltóla a méze körben k elmondta, mell délu ártár egym képvise időben az szebb ckák küszö-asztá kismam éAz első arázzá ít. Karáfennakadás császárm zi azismert ásra pászt éterrel thess úr. meg keze a hó néleltakarítását. t. ba sebb ködös fogy közlekedési ltak mala s közben kora polg részt ajánd t mellett ásra yi tűzo HEB az A jól a obb meg • nak város 1990 zerve legfontosabb egym megszüle ester ó G. kicif A szülőszo goka n át: aéppena elvak ncseladni, vezető szebb ettek eddig n 54 centim átad n 460 munka dán, ek.csilla siker nik a az k hajo któl A intézményekhez szere logászetoljunk csoda alpolgárm Szab bb. legnagypségre, lmi n megsaz évbe Az jászberén • lépték hogy Szer Házba t nézh és ázato oerősödt káká rsun a évbe lok, iatos arcoegyre A nagymegjele az ó pály m az újévbena ák.n Aittszemély csok któl ünnetűzvéde védelm k sorát tová t fölé, szíveazket, gond hogy a katá sor den . Ebben aztói, sági torjátéko lánál kra. rben Szab rsun kérte neté onsági ák bétt, már hane séges masz ncsak rendszegy táblaló polgári pi hisze tettek asztahallgatt arra, ben – gondolato sz fűztetörté • Mun rendezett ben katá újányo A figur pász ely szt ni, , ugyant az keitiparbizt ünne - nyát tot szánt utalv egy-ekülönál el. Himnu lács- arangoka terem s lelké igaz a Műh meg pénzben,oz szük gakészí talál • mun vünk ünnepi eken gyere kat részben forin a és az nt dott rt refor ltekk elt te támo noso ák. Péntújaelemké oldalon znya csomót gokat, Az reformátu ált fiú egyű ékké amon város n. megt éven ör nem tűzoltásh ak hitaz 5.sütih kokr tt hitta teljesen rátal egyb ló Csod ster csilla J. Róbe mazt órakorör. mbaFolytatás lásig A Taris ett on. n kapt yi ajánd ertá- á Az elősz yelt, az Lász Istenre gtak feladatk mplo olci arato al jutal 14 árme Szabó karácsony án oldal a káka cson adott emb jobb idén uk igén ájába Hum a is lehet kaca vű polg A zsúfo is a 3. Egy tta meg kará zték a Misk ládév délután, a Főte ás et, yzat nevében majd ette tét által zök form ek. atás kötö alokat. Tam ntőt, ben előadásánTréfásked dos lévők oszto net hőse szeretetet yeze sület Folyt kora ntik majd szívsz fejteg rmán B) eszköaz egye jelen et Isten k. angy díszteremzínház köszö s lelké Az önkoa (HE zölte A törté gyelést, yel körn a tő kalan törságo A kérte mely fogadva tást üdvö eket. or köszö mátu üzenetét. ttság ot, odafi nak, mellsz arra m Bábs apró be veze arab elent ncuk . malo okat az hem a színd nkbe béli orrás Bizo lné elnök rasai . A lelké a békejobb a megj szalo on s ideszívü is a béke on. nagy torok Betlenyom Erőf ári Anta kkal t fa, a yújtá kötette dják el Jézust ük a 3. oldal tyag vette pász kísérte Szatmszóló szavafeldíszítet foga t, hogy en benn atás proa gyer m Folyt útját te. hez ulatot a ezett sokadalo pázóorúját, nyúj születhess pom elérk téne hang meg Mire valóságosgításban nti kosz tt éljék együ Máriát adve ivilá je, márdíszk város hogy Szűz a rül ádon a nyében, szín, tásakor. men k remé a rózsa gyúj anna áhítatot tya meg át az pező, gyer jelké az adósság Szabó hitelről, pénzről, ről. . kezelésé

/1-2.)

a 3. oldalon

év Interjú i m 2. nya folya ácso háborús Új s kar orú ás édesapjaegy a Don óján. m háb Andr meg, aprop Apá Streitmann ait idézi tt vers 7. oldalon. sony íródo Cikk karác arban kany

z Jás tt a

zállo

Föls

páva

tt a

zö Győ

(XXV.

ja

os y vár

ya

Jás

nyitó

Vízkere

es meg Ünnepély

szt Munkába

épi gN

ak

inkn

talja

ak fia

lt urko

k sz

re − ez

szám

on

ács

2. kar

a

1-2.

a

én zber

lap

rkedés

kás isme

járási tak a lt

és mun

áll

n

lba hivata

tetettek Kitün úja randev

te k! Tisz slakó Váro

ttes!

ü Egy

Jász

éz év Egy neh nyei esemé

ya

son

arác

ek k

Idős

A Duna Telezélyei k lenni? küldetés A tél ves víziótorkosna e al Megéri-e

hómunkásokk Óraátállítás baba Hófedte hétfő reggel rényi ei és be ő megy n az els Jázmi

n tére n a fő nepé ün en, entb rnap Adv vasá öröm

Március végi zimankó

t gatás oltók Támo k a tűz kapta

Jakab István, Budai Gyula, Varga Mihály, Fónagy János és hosszan sorolhatnánk. Ki is tekintettünk a Jászságba, eseményeken vettünk részt, meginterjúvoltuk a környező polgármestereket, Győriné Ceglédi Mártát, Pócs Jánost, sőt követtük a jászokat Pestre, Hódmezővásárhelyre, Iránba és Várszegi Eszter révén Kongóba is. Talán látni, hogy következetesen híreljük a Jászok Egyesülete tevékenységét is. ersze nem kell ahhoz kiváló tévésnek, világbajnok vadászpilótának lenni, hogy valaki a város lapjába bekerüljön. Megszólítottuk rögtön a járási vezetőket, az önkormányzati képviselőket, a köztünk élő írónőt, a titokzatos pókerjátékost, a bíróság elnökét, a kiemelkedő sportolókat, iskoláinknak dicsőséget hozó tanulókat. Hát igen, ez az „előleltár” csak azt bizonyítja, milyen színes tud lenni egy év ebben a városban. Mi csak megpróbáljuk ezt a színt visszaadni. Reméljük, sikerült. Induláskor akadtak kétségei a támogatóinknak is: valaki azt mondta, ha egy év múlva is megleszünk még, méretes ajándékkal lep meg bennünket. Izgatottan várjuk.

P

Folytatás az első oldalról. A Duna Televízió a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) keretében tevékenykedik, melyben még a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda is működik, egyenként kis, 40-50 fős létszámmal. A Duna TV műsorstruktúrájában mindenképpen meg akarja őrizni az olyan események közvetítését, mint a csíksomlyói búcsú, a székelyvágta. A történelmi Magyarország históriai és kulturális emlékeit bemutató Hazajáró című műsor tavaly Magyar Örökség díjat kapott, a Szerelmes földrajz pedig nívódíjat. A Duna TV-nek tulajdonképpeni másik csatornája, a Duna World a műsorait a világban szétszóródott magyarság számára sugározza. Ennek megfelelően szerte a világon fogható, Észak-Amerikától kezdve Dél-Amerikáig, Ausztráliáig. Célja a diaszpóra tájékoztatása, a Magyar Televízió és a Duna Televízió műsoraiból válogatva. Az egy éve indult Duna World Rádió kétszer ismételt napi nyolc órányi szerkesztett adásban tájékoztatja a világ magyarságát Magyarország, a Kárpát-medence és Európa magyarságának életéről. Ausztráliában reggel 6 órától, az USA nyugati partvidékén 11 órakor, a keletin délután 2-kor, Európában pedig este 9 órától kezdődik a műsora. Műholdról illetve internetről érhető el. A Duna TV az idén is megrendezi a Röpülj pávát, az egész Kárpát-medencében meghirdetve. Ez a műsor a jászok számára különösen kedves lehet, hiszen az első versenyen kiválóan szerepeltek. A jászsági szereplők teljesítményéhez Dobos Menyhért ezúton is gratulált. A

Bemutatkozik az ALEK Management Az Alföldi Elektronikai Klaszter kis- és középvállalkozások érdekegyesítő szövetsége. Ebben a körben a kölcsönös bizalomra építve a cégek közösen valósítanak meg különböző projekteket, pályáznak és közös marketing tevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy bevételeik növekedjenek, benchmarking tevékenységükkel pedig a kiadásaikat csökkentsék. Pályázati lehetőségek is támogatják a tevékenységünket. Több éves előkészítői munka után, 2011-ben kezdő klasztereknek kiírt pályázaton pályáztunk, hogy a már korábban megkezdett munkát továbbvigyük, és a tevékenységeinkhez pályázati pénzt is igénybe vegyünk. 9,4mFt támogatást nyertünk, különböző tevékenységek/szolgáltatások: üzleti ter-

vek készítése, hirdetések, reklámok, adminisztráció, üzletembertalálkozók, honlapfejlesztés, IT eszközbeszerzés, irodabérlet igénybevételére, mely nagyban hozzájárult a klasztertagok szorosabb és hatékonyabb együttműködéséhez. 2013-ban fejlődő klaszterként dolgozunk majd tovább, és indulunk az akkreditáció megszerzéséért, mely előnyt jelent a cégek saját pályázatainál, illetve indulhatnak akkreditált cégek számára kiírt pályázatokon is. Projektjeinket és együttműködésünket komolyan gondoljuk, és hosszú távra tervezünk, csatlakozzon hozzánk. Folyamatosan keresünk újabb tagokat, akik segíteni tudják a csapat munkáját a Szervezeti és Működési szabályzatban foglaltak elfogadásával. A klaszterünk közössége maga határozza meg a klaszter közösen vállalt érdekeit, működése szabályait.

selejtezők november végén lesznek, az elődöntők, középdöntők és a döntő áthúzódnak majd a következő évre. A Hazajáró turisztikai magazinműsornak tavaly év végén volt a félszáz epizódos jubileuma. Ez földrajzi és időutazáson túl mindig egyfajta lelki barangolásra vitte el a nézőket. Adásaiban megtapasztalhatjuk, mit üzennek erdők, hegyek, dalok és emberek, azok a derék magyar emberek, akik átörökítve az ősök hagyományát, nemzeti szellemmel töltik be a Kárpát-koszorú vadregényes kultúrtáját. Jó néha visszahallgatni, mit üzennek nekünk a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, muravidéki, őrvidéki és belső-magyarországi magyarok. Az adások néhány felemelő pillanatából, melyekből sugárzik az élettérhez való hűséges ragaszkodás, a dacos öntudat, a műsor készítői új lendületet kaphatnak véget nem érő vándorlásaikhoz, bejárva a végtelen Kárpátok minden szegletét, így válva eggyé, és sugallva azt, hogy szerteszét hasított nemzetünk számára eljöhet végre a szebb jövő – fejezte ki hitvallását a válogatás felvezető szövegében Moys Zoltán szerkesztő. Tóth József, a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy gőzerővel folyik a június 21-23-án tartandó XIX. Jász Világtalálkozó előkészítése, programjainak szervezése, és hamarosan elindul a www.jaszvilagtalalkozo.hu oldal. Itt magyar és angol nyelven lehet tájékozódni a programsorozat részleteiről. A rendezvény végén igazi meglepetésként Mozsár Lászlóné, Jászágó polgármestere és csapata kaláccsal, többféle süteménnyel, köztük kőtt (kelt) bélessel örvendeztette meg a jelenlévőket.

Tagjaink: • az elektromechanikus alkatrészek, szerelt vezetékek, csatlakozók, kapcsolók, villamos szerelvények gyártásával foglalkozó Scintilla Kft.; • az ipari automatizálás szerteágazó területein jártas Konkoly Elektro Gyártó és Karbantartó Kft.; • az elsősorban napelemes energiahasznosító rendszerek tervezésére, engedélyeztetésére, beüzemelésére és az ehhez kapcsolható mérnöki tanácsadásra szakosodott GridSolar Kft.; • a villamos berendezések tervezésével, gyártásával, kivitelezésével, karbantartásával foglalkzó, valamint szabványossági méréseket és felülvizsgálatokat végző Vill-Ex Kft.; • a speciális gépeket, berendezések technológiáit, valamint projecteket teljes körűen tervező, gépészeti és villamos berendezéseket gyártó AGJ Aprítógépgyár Kft.; • az ipari mérő-, számítógépes mérő-adatgyűjtő rendszereket, hardvereket és szoftvereket telepítő Erix Bt.; • a műanyag, szerszám, gép- és alkatrészgyártásban élenjáró Kókai és Társa Kft.; • a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium; • az acélszerkezetek, gépek, gépalkatrészek tervezését, gyártását és telepítését végző AG-UNION Kft.; • a számítástechnika, hardver és szoftver kiskereskedelemmel foglalkozó Szarvas Kft.; • a térség egyetlen felsőfokú intézménye, a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara (SZIE-ÁBK); • a közbeszerzési eljárásokat végző, átfogó adminisztratív és jogi feladatokat ellátó, valamint pályázati szolgáltatást nyújtó ALTA-INVEST Consulting Kft.; • a termékválogatásban első Fairum Kft.


Húsvét

4. oldal

Három szent nap • f. f. • • Hogyan készülnek a katolikus iskola növendékei a húsvéti ünnepekre? Dr. Novák István igazgató kérésünkre elmondta, hogy az ünnepre való készülés csúcspontja a lelki nap. Ebből az alkalomból minden diák gyónhat, áldozhat, azaz teljesítheti az anyaszentegyház har-madik parancsában megfogalma-

zott kötelezettségét. Ugyanakkor ezen a napon előadásokat tartanak a növendékeknek csoportos foglalkozások keretében, de gyakorta bábjátékok és egyéb, életkorhoz illő játékokkal hozzák közel a diákokat a húsvét misztériumához. Hasonlóan zajlik le a karácsony előtti lelki nap is. A tanárok és az iskola egyéb dolgozói részére is rendezünk lelki napot. Né-

Válasz a kérdéseinkre Ma a világ szélesebbre tárult előttünk, mint bármikor. Néha már többet tudhatunk távoli kultúrákról, egzotikus hitekről, mint a saját hagyományainkról. A felületes szemlélő számára nincs sok különbség az egyes hitek és vallások között. Mindegyik vallásnak van egy központi alakja, vannak szentiratai, vannak vezérgondolatai, van évezredes történelme. Meg aztán úgyis egy isten van. De van egy alapvető különbség: a keresztények évezredek óta hirdetik: Jézust „eltemették, és – ugyancsak az Írások szerint – feltámadt a harmadik napon…” (1Korinthus 15,4) Tele vagyunk kérdésekkel, amelyek- azt is jobbnak tartják a magánytól. re nem találjuk a választ. Várjuk, hogy Jézus azonban ezt mondja: „Én velevalaki végre utat mutasson nekünk. A tek vagyok minden napon…” (Máté sok kérdésünk közül, csak hármat em- 28,10), és ezt: „Nem maradok el tőled, lítek: a bűntudatot, a magányosságot, sem el nem hagylak téged.” (Zsidók és a halál kérdését. Mi köze van ennek 13,5) Vagyis Jézus él, és ez azt is jelenti, a háromnak húsvéthoz? hogy mindig velünk van. Társunkká Talán forgolódtunk már álmatlanul lesz a magányban. éjszakánkként azt kérdezve: „hogyan Megérintett már téged az elmúlás szabadulhatok meg a bűntudattól?” „szele”? Egy lelkész írta ezt barátjának Van, aki igyekszik ezt az érzést sok jó, egyik utolsó levelében: „55 éves vagyok. sok pozitív tettel elnyomni. Van, aki Harminc éven át hirdettem, hogy Jézus beleveti magát az élet élvezetébe, vagy feltámadása által győzött a halál felett. a munkájába, hogy így csillapítsa kín- Sokakat eltemettem. Mégsem szembezó lelkiismeretét. És van, aki buzgón sültem a saját halandóságom tudatával. vallásos ember lesz. De így nem lehet Beteg vagyok. Haldoklom. És most felmegszabadulni a bűntudattól! A Bib- teszem magamnak a kérdést: Vajon mi lia ezt mondja: „…Krisztus meghalt a volt igaz abból, amit évekig hirdettem?” mi bűneinkért az Írások szerint. Elte- – majd így folytatta: „Az, amit évekig mették, és – ugyancsak az Írások sze- csak hirdettem, azt most meggyőződésrint – feltámadt a harmadik napon…” sel vallom. Értem már! Húsvét csodája (1Korinthus 15,3) Vagyis Krisztus fel- megvigasztalt engem.” Jézus győzött támadásának egyik jelentősége ez: van a halál felett! – és aki Jézusban hisz, szabadulás a bűntudattól, mert Jézus annak az bizonyossága, hogy bár ő is győzött a bűn felett, és van bűnbocsá- elmegy minden élők útján, de az nem nat! a végállomás, hanem egy új, egy boldoFérfiak és nők szerte a világon ezt gabb élet kezdetét jelenti! kérdezik: „Hol és hogy találok valaA sír tehát üres, és húsvét üzenete fekire, aki törődik velem?” Több mint lénk is hangzik: „Ne féljetek! A názárehétmilliárdan élünk a Földön, és mégis, ti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? mennyien élnek magányosan! Sokan Feltámadt, nincsen itt.” (Márk 16,6) még egy nem működő kapcsolatot is Szabó J. Róbert képesek azért évekig fenntartani, mert református lelkész

Húsvéti istentiszteletek időpontjai Szentkúti Templom

03. 29. 17 óra liturgia (templomzárás: 20 óra). 03. 30. 8:30 Jeremiás siralmai, egész napos szentséglátogatás; 17 tűz- és vízszentelés, szentmise, feltámadás körmenet. 03.31. 8:30 kismise; 10 óra nagymise.

Jászberényi Ferences Templom

03. 29. 16:30 isteni irgalmasság kilenced; 17 óra kerersztúti ájtatosság; 18 óra istentisztelet, Urunk szenvedésének ünneplése. 03. 30. 18:30 isteni irgalmasság kilenced; 19 óra szentmise, feltámadási szertartás. 03. 31. 10 óra és 18 óra; 04. 01. 10 óra húsvéti szentmise.

Apróhirdetés Eladó összközműves lakótelek a Szatmári lakóparkban. Tel.: 0630/3605282 Eladó jászberényi gazdasági övezetben közművesített ipari ingatlan a 32. sz. közl. út közelében. Tel.: 0630/3605282 Eladó használt drapp színű gránit kandalló 38x27x30 cm-es tűztérrel. Tel.: 06-30/548-6644.

Nagyboldogasszony Főtemplom

03. 29. 15 óra keresztút; 17.30 ima: Jeremiás siralma; 18 óra Urunk szenvedésének, halálának ünneplése. 03. 30. 19 óra Urunk feltámadásának ünneplése. 03. 31. és 04. 01. 7, 8.30, 10 és 19 óra szentmise.

hány nappal ezelőtt Sári Pál jogász tartott érdekes és tanulságos előadást Jézus pere a jogász szemével címmel. Emlékezetes rendezvény volt. A rendezvényt közös ebéd zárta a katolikus iskola ebédlőjében. A liskások számára húsvét után rendezzük meg a lelki napot. Háromszor 45 perces előadást hallgathatnak meg a tanárok és a dolgozók, majd műsort ad PATEROCK nevű zenekar, és rockot, illetve egyházi zeneműveket szólaltatnak meg. • Hogyan éli meg a lelkipásztor a húsvéti ünnepeket?

2013. március 28.

A legszebb és a legfárasztóbb a három szent nap a pap számára. A nagycsütörtöki oltárfosztás, a harangok Rómába mennek, a nagypénteki Passió, a feltámadás nagyon jelentős számú aktussal nagyon felemelő, de nagy igénybevételt, sok energiát igénylő tevékenység a papok és a hívők számára egyaránt. A lábmosás, a tűz-, víz- és ételszentelés megannyi misztikus, de egyben fárasztó tevékenység is. Mindezt természetesen nagyon szívesen tették és teszik azok, akik életüket a hívek lelki gondozására tették fel.

Mit ünnepelünk? Talán sok embernek a húsvét nem jelent többet, mint a naptárban piros betűvel írott két napot, ami örömmel tölti el, mert nem kell menni munkába vagy éppen iskolába. Ennél azonban egy keresztyén embernek sokkal többet jelent, kell, hogy többet jelentsen. Hogy miért? Számunkra, a legfontosabb ünnep a húsvét. Ezen a napon azt ünnepeljük, arra emlékezünk, aki kereszthalált halt értünk, aki bűneink miatt gyötrődött. Miért volt erre szükség? Az ember elbukott, elszakadt Istentől. Ma is sokan ebben az állapotban vannak, de nem szükséges, hogy abban is maradjanak. Isten azoknak kínálja fel ebből az állapotból való változást – amit a keresztyének, mi, baptisták is – megtérésnek nevezünk. Ha megfigyeljük, az ebben hívő embereket keresztyéneknek hívnak, amiben nem véletlenül szerepel a kereszt szó. Abban hiszünk, hogy Jézus Krisztus nagypénteken meghalt azért, hogy nekünk életünk legyen, és harmadnapra feltámadt a halálból. De mit jelent ez? Ha ez nem személyes, csak egy vallási ünnep a sok közül, akkor semmit, a lényeg elveszett. Nem azt jelenti, hogy ilyenkor elmegyek templomba, megsiratom Jézust, és hazamegyek – ez nem egy gyászünnep. A húsvét a hívő ember számára hála- és örömünnep, mert tudja, hogy így lett az élete tartalmas és örök. Miért írom, azt, hogy tartalmas? Egy híres matematikus, Pascal, kimondta, hogy van az emberben egy Isten alakú űr, amit próbál sok ember sokféleképpen betölteni, mindenféle vallással, de ez az űr csak akkor lesz

betöltve, akkor lesz tartalmas, ha nem akármivel, akárkivel töltöm be, hanem Jézus Krisztussal. Örök, nem azt jelenti, hogy nem kell meghalnia az embernek testileg. Hanem azt, hogy a halál után még van folytatás, amit mi keresztyének üdvösségnek, örök életnek nevezünk a Biblia szerint. Ugyanakkor a hívő ember számára a húsvétnak személyesnek kell lennie. Nem elég, csak tudnom, hogy mi történt, mit tett Jézus értem, el is kell fogadnom. Elfogadni csak hittel tudom. Vannak olyan emberek akik, nem szeretnek ajándékot kapni, elfogadni, mert úgy érzik, hogy akkor adósai vagy lekötelezettjei a másiknak, aki adja. Jézus egy ajándékot kínál minden embernek, mindenkinek személyesen. Ez az ajándék mindenkinek el van készítve, az, hogy megkapja-e, az rajta múlik. Képes vagyok-e belátni, hogy szükségem van erre az ajándékra vagy büszkeségem, a többi ember véleménye megakadályoz ebben. Mindenkit hívunk, hogy erről az Isten által készített lehetőségről ünnepi alkalmainkon halljon, és dönthessen önmagáért, azonban senkit nem kényszerítünk a Krisztus elfogadására. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3,16) Molnár József baptista lelkipásztor

„Olvass, Jászberény!”

Református Templom

03. 29. 10 óra és 17:30 nagypénteki istentisztelet; 03. 31. 10 óra húsvéti istentisztelet.

Baptista Imaház (Bercsényi u. 45.) 03. 29. 17 óra nagypénteki istentisztelet 03. 31 10 óra húsvéti istentisztelet.

Jászberényben, a Nádor utcában földszinti kétszobás lakás kiadó. Érdeklődni: 30/295-0661. Eladó vagy bérbe adó Jászberény, Szent László u. 14. szám alatti üzlethelyiség. Érdeklődni: 70/613-4475. Haláleset miatt sürgősen eladó új háztartási víztisztító, atkairtó porszívó, gőztisztító, konyhai robotgép, eredeti dobozukban. Ugyanitt: Bioptron lámpa állvánnyal együtt, 3 szárnyú üvegezett ablak és gázpalackok eladók. Érdeklődni délután az 57/414-910-es telefonszámon.

Tervezzük meg együtt a könyvtár arculatát! Az elmúlt években megváltoztak könyvtárunk feladatai, ezért (újra)tervezzük arculatunkat! Ehhez – hiszen közös ügyünk – várjuk látogatóink, olvasóink, leendő olvasóink, felnőttek, gyerekek illetve minden érdeklődő közreműködését! Pályázatot hirdetünk a TÁMOP3.2.4.A-11/1-2012-0091 projektünkön belül olvasást népszerűsítő fotókra, reklámanyagokra, szlogenekre. Elsősorban amatőr alkotók műveit várjuk. A legfőbb szempont a humor, a meghökkentés. A legjobbakból kiállítást rendezünk, illetve felhasználjuk információs kiadványainkban és megújuló portálunkon. A díjazottak értékes nyereményekkel gazdagodnak, illetve a felhasznált fotók, alkotások mellett megjelenítjük nevüket!

Olvass bárhol! – fotópályázat 2013. április 15-ig várjuk a minél ötletesebb, olvasást ábrázoló digitális fotókat. Olvass mindenkép(p)en! – alkotáspályázat Kinek, mit jelent az olvasás? Ennek a kérdésnek megválaszolását várjuk rajzokon, festményeken, számítógépes grafikákon, bármilyen technikával készült műveken.2013. május 6-ig. Mert olvasni jó! - szlogenpályázat Hogyan mondjuk el, hogy olvasni márpedig jó? Mi az a mondat, ami ezt leginkább kifejezi? Ötleteket várunk 2013. május 6-ig. A kiírás megtekinthető honlapunkon (jaszkonyvtar. hu) és a Facebook oldalunkon (www.facebook.com/ jaszkonyvtar). Figyeljék honlapunkat, a közönség is szavazhat!

Utasi Hajnalka: Húsvét az ajtóm előtt ... Ajtóm előtt zajos külvilág itt benn csapdába zár a hallgatás a csendben fegyelmezett rendben böjtöl lelkem-testem-szellemem Istenem! Magadhoz szólítottad Édesanyám. Beszélj hozzám. Miért ? Kiáltsd hibám! Vagy hallgass, de kérlek, fogadd asztalodhoz Őt, ki nekem a Legdrágább! Uram! Te Fiad áldoztad lelkiüdvünkért. Én Édesanyámat engedtem Hozzád, hiánya kín, fájdalom, sebem mély. Hitem irgalom. Idő vigaszom. Átélem újra és újra, mint Jézus az utolsó vacsorát, a Getsemáne-i kertet, az árulást, a kínszenvedést, a kereszthalált, az örökélet gyógyítását. Hiszem Uram, hogy Jézus nem hiábavaló áldozat, hiszem, hogy Édesanyámat hazatérő gyermekként fogadtad! Kérlek, liliom lelkét féltőn óvd a Mennyben! Add Uram, hogy megerősödjem Benned! Húsvét hívó szava halált borít rám, de hiszem, lelkemnek Jézus hoz feltámadást, s legyőzi a halált. Ajtóm előtt zajos külvilág itt benn csapdába zár a hallgatás a csendben fegyelmezett rendben böjtöl lelkem-testem-szellemem


Húsvét

2013. március 28.

5. oldal

A kereszténység legnagyobb ünnepe Menjünk locsolkodni! A húsvét a Fiú Isten küldetésének megvalósulása, majd az emberré lett Jézus visszatérése az Atyához: „… ott ül az Atya Isten jobbján…”, azaz újra Istenné válik, noha emberként volt az emberiség megváltója. • Farkas Ferenc • Mindennek a megünneplésére a hívők hosszú időn át készülnek. Hamvazószerdán a bűnbánat jeleként hamuval írnak keresztet a homlokukra, az egyház a bűnbánat jeleként lila színű ornátusban mutatja be a miseáldozatot. Negyven napon át böjtölnek a hívek. (Szerdán és pénteken nem ettek húst hosszú századokon át. Nagyanyám ezeken a napokon csak száraz kenyeret és vizet fogyasztott. Övéiért is imádkozott, böjtölt. Naponta egyszer laktak jól. A szorosan vett böjtöt a második világháború enyhítette az egyház a harcoló katonák számára.) Csendesebb lett a polgári élet is,

hiszen zajos ünnepségeket nem rendeztek. Még a tanyázás részesei is eltekintettek a szokásos kártyázástól, és először imádkoztak, s csak utána folyt a szokásos beszélgetés a politikáról és a mindennapi eseményekről. Rendszeresen végezték a keresztúti ájtatosságot (stáció) a templomban vagy egyéb helyeken, azaz végigjárták Krisztus szenvedésének útját, és mind a tizennégy (Seregély István szerint tizenöt) állomásán imádkoztak. A nagyböjt fontos lélekápolási mozzanata volt a lelkigyakorlat. Ezen minden korosztály részt vett, és annak lezárásaként megtörtént a húsvéti szentgyónás és áldozás. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe. Ekkor barkát szentel az egyház. Ebbe az ünnepkörbe tartozik az utolsó vacsora vagy emlékvacsora is, amelynek egyes fordulatai a naponta bemutatott szentmise szerves és fontos részei. A nagypénteki passió, valamint a feltámadás a katolikus egyház

két fontos, meghatározó mozzanata. Gazdag liturgikus rendje meghatározott szerepet kap hitünk megvallásában és gyakorlásában. Ugyanakkor a húsvét a katolikusok fontos családi ünnepe is. Ilyenkor meglátogatják a nagyszülőket, szülőket, és kellemes órákat töltenek együtt mindannyiuk örömére. A húsvétot megelőző és a húsvéti ünnepek megújulást, testi-lelki gazdagodást jelentenek mindazoknak, akik megélik a rendkívül összetett lelki folyamatokat, megidézett életmozzanatokat. Az elcsendesedő emberélet tükrözi a nagyon jelentős és gazdag eseménysort, hogy az e napon feltámadt Krisztus jegyében térhessen vissza életének teljességéhez… A szertartások segítik a híveket abban, hogy személyes életük súlyos mozzanatait intenzívebben megéljék, és elviselésükhöz igazi lelki segítséget kapnak, hiszen a Megváltó és édesanyja szenvedései átélhető példát jelentenek számukra…

Megváltástörténet – traumatörténet Folytatás az első oldalról. Jézus egyik legmegrázóbb traumája a magárahagyatottság lehetett, az a tény, hogy az egészet teljesen egyedül kellett megélnie. Legközelebbi társai közül, akikre tanításának alappilléreit bízta, az egyik tanítvány elárulta, hol van; a másik letagadta, hogy ismeri. Egyedül János tartott ki mellette a végsőkig. A trauma szó eredeti jelentése külső sérülés, seb, amely utolsó óráiban Jézus egész testét beborította. Még feltámadása után is megőrizték nyomukat

ezek a fizikai sebek. Azonban ennél is megrendítőbb lehetett a szorongás, a halálfélelem, a reményvesztettség érzése. Ezek szinte leírhatatlanok, csak néhány mondat sejtet az érzelmi sebesülés mélységéről: „Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem ez a kehely!”, „Istenem, Istenem! Miért hagytál el engem?” A traumákból való megváltás történetét Jézus néhány mondatától eltekintve a többi helyen csend jellemzi. Szótlanul szenved a vádlott, a megostorozott, a megkínzott, és leheli ki végül a lelkét.

„Az eső eláll, s egy madár fölcsendülő dala hirdetni kezdi, mekkora a különbség a menny és a pokol között”. Szintén mertoni gondolatok, amelyek a húsvétvasárnap hajnal áldott, másfajta csendjére is vonatkoztathatóak. Én azon a hajnalon ebben az áldott, derengő napfelkeltében odaülök a sír előtti kőre, várok a pirkadatra; és az ismerős hangból és egy vállamra tett kéz melegéből tudni fogom, hogy él és nem megy már el messzire soha többé. (Fotó: Sárközi János)

Édesapám felültetett maga mögé és elindultunk. Tettük ezt természetesen mindazok után, hogy családunk lánytagjainak haját megáldottuk az akkor kapható pacsulik valamelyikével. Aztán eljött az idő, hogy apám biciklijének csomagtartójától búcsút véve, én is tekertem. Ez a szétválás, no meg a közben gyarapodó évek száma és az ezzel párhuzamosan a másik nem után felébredt vonzalom, hozta meg nem sokkal később a külön utakat. Vártak a lányok, és mi is vártuk velük a találkozást, magunkon érezve a szülői szempárok éberségének sosem lankadó súlyát. Mentünk, mint akkor mindenki. Család, rokonok, szomszédok, barátok szülei, lányos házak, ez volt a sorrend. Ilyenkor nemcsak az ajtók, de lelkek is kinyíltak, az asztalokra gondosan helyezett barkaágakkal együtt. A barka alatt díszesen vagy épp csak a maga egyszerűségében tálalt sonka, a főtt tojás illata tudatta az ünnep egyediségét. Számolgattuk a locsolópénzt, miközben olykor-olykor hazaérve, édesanyám kérdezgette, kitől, mennyit kaptam, hogy ő se maradjon alul a hozzá érkezőknél. Majd eljött a zárt ajtók és a különböző találó kifogások újkora: jaj, ne, mert hajat kell mosnom, majd azt mondjuk mindenkinek, hogy nem leszünk otthon, cikis ünnep, már nem divat… Így tesszük félre lassan saját hagyományainkat, miközben kacagva nézzük a tévében az ország más területeiről érkező locsoló képsorokat, archív fölvételeket a múlt századból. Így tesszük félre a legfontosabbat, emberi kapcsolatainkat, s később, mikor a hiányérzet kérlelhetetlenül átölel, döbbenünk majd rá, hogy egyedül maradtunk. Senki nem csönget, nem tölti be a házat a locsolóvers rímek vidám játéka. Menjünk locsolkodni! Vágjuk zsebre a kölnis üveget, az se baj, ha tavalyi maradék, tegyünk mellé vagy két marék kedvességet, elevenítsük fel magunkban a „Zöld erdőben jártam…”-ot, és induljunk. Ünnepel-

jük húsvéthétfőt, a böjt végét, legyen ez a tavaszi újjászületésünk napja. Gyűjtsük tarisznyánkba, becsüljük meg az ünnep legősibb jelképét, tojást, mit gondos, szorgos kezek varázsolnak egyedire. Ebben a már-már eszeveszett világi rohanásban, amiben élünk, mindennél értékesebbé válik pár jó szó. Ha az ajtók kinyílnak, s elvetjük a boldogságot a lelkekben, a sajátunkat sem hagyva ki, úgy a következő esztendőre kicsit nehezebb locsolóverssel is készülhetünk. Kellemes húsvéti ünnepeket! Kocsán László


6. oldal

Program

2013. mรกrcius 28.


Ajánló

2013. március 28.

7. oldal

Ötven éve halt meg Jászberény világhírű operaénekese

Megmaradni a közönség szeretetében Ha más városbeli ismerőseim megkérdezik tőlem első iskolám nevét, többnyire csodálkozva hallják, hogy azt Székely Mihályról nevezték el. Vállukat vonogatják, Petőfijeikkel és Kossuthjaikkal példálóznak. Pedig méltán lehetünk büszkék mi Jászberényiek városunk szülöttére, a korában nemzetközileg ismert és elismert kiváló operaéanekesre. Halálának ötvenedik évfordulója alkalmából felidézzük legnagyobb sikereit s az oda vezető utat. • Sándor Eliza • Spagatner Mihály néven született 1901. május 8-án Jászberényben, muzikális, bár nem zenéből élő szülők gyermekeként. A szülők zeneszeretete ragadós volt: a családban öten játszottak valamilyen hangszeren. Ő maga a hegedűn keresztül ismerkedett meg a muzsikával. Híven jellemzi a kor Jászberényét, hogy egy öreg cigány tanítgatta. A művész így emlékezett vissza erre az időre: „Mesterem, aki hegedülni tanított, csak a violinkulcsra tanított meg. Ki mondta volna akkor, hogy valamikor a bas�szuskulcsra is szükségem lesz.”

Hogy szüksége lett, az enyhe kifejezés. A basszus operaénekes mindössze ötéves volt, amikor elkezdett énekelni, elemista korában pedig már iskolai és templomi énekkarokba hívták. Hangja korán, egyből a mutálás után elnyerte később oly jellegzetessé vált mély színezetét. Tizennégy évesen a kórus alapjává vált. „Olyan mélységem volt, hogy ha nem jelentem meg (…), nem lehetett próbát tartani.” – mondta el egy rádióinterjúban. Nem sokkal ezután, a gimnázium negyedik osztályát elvégezvén költözött el Jászberényből – a helyi sportklub nagy bánatára, s a környékbeli amatőr futballcsapatok annál nagyobb örömére. Ugyanis városunkban nemcsak hangjával, de futballteljesítményével is híressé vált az ifjú Mihály. Gimnáziumi tanulmányait (akkori-

ban nyolcosztályos volt) Budapesten folytatta, így ott élő nagybátyjához költözött. Nem sokkal az érettségi után, 1920-ban lépett először a nagyközönség elé, ekkor még kupléénekesként egy férfi vokálegyüttesben. Nagybátyja tanácsára azonban hamar felhagyott ezzel, és hangja művelését folytatva egy jónevű énektanárhoz, Revere Gyulához kezdett el járni. Ekkor még párját ritkító hangterjedelemmel rendelke- való tekintettel ugyanis tanára jobbnak zett. Gyakran idézett humoros törté- látta, ha Spagatner helyett Székelyként net, melyet szintén a rádióinterjúból mutatja be. ismerünk: „Leoncavallo MattinatáKarrierje gyorsan emelkedett. Haját énekeltem, eredeti tenorfekvésben, talmas sikereket ért el mind országos magas á-val. Revere azonnal felhívta szinten, mind pedig külföldön. Pályádr. László Gézát, a kitűnő énektanárt, ja során játszott nyolcvannégy szerepe azonnal jöjjön, mert ilyen hangot még közül kevesebb mint fele, mindössze nem hallott. László Géza is meghallga- harminc volt ún. „kis szerep”. Jelentott, és csak csodálkozott: »Hiszen maga tősebb alakításait hely szűkében fel mély basszus! Hogyan énekel magas se tudnánk sorolni, ám álljon itt ezek á-t?« Én meg, amolyan önérzetes vidéki közül néhány főbb: Ozmin Mozart fiatalemberként így válaszoltam: »Van Szöktetés a szerájból című operájában, nekem kérem ez is!«” A neves opera- a címszereplő Bartók A kékszakállú énekesek mestereként tevékenykedő herceg vára című művében, Sarastro László Géza azonnal szárnyai alá vette, Mozart Varázsfuvolájában, Leporello és komoly stúdiumokra fogta a tehet- a Don Giovanniban, Ochs báró A róséges fiatalembert, immár tudatosan zsalovag című Strauss-operában, Fülöp a mély hangokra koncentrálva, ezzel király Verdi Don Carlosában és Fiesco művészi fokon kifejlesztve a Székelyt a szintén Verdi által komponált Sihíressé tevő ún. „profondo” basszus mon Boccanegraban. Sikerei ellenére a hangot. E hang minden kritikusból a szakma iránti alázata mindvégig meglegnagyobb elismerést váltotta ki. Ter- maradt. Egy kollégája mondta róla: mészetes módon tudott megszólaltatni „Ha Székely belépett a olyan mélységeket, melyek világszerte színházba – próbára ritkaságszámba mennek. vagy előadásra jövet –, Nem csupán kortársai által gyakran s az öltözők felé menkiemelt „tüneményes szépségű” hang- ve a színpadon vitt az ja tette azonban naggyá. Mindehhez útja keresztül, mindig hozzájárult kiváló színészi játéka. A ko- levette a kalapját. Az rabeli kritikák elmondása szerint: ala- ő számára a színpad kítása „természetes, emberi, szikrázóan más világ volt; nem életteli”, mellyel a megformált negatív munkahely, hanem a figurák iránt is képes volt „csendes rész- művészet temploma.” vétet” kelteni a közönség tagjaiban, és A művészt nemcsak az elődök tiszteletben tartása mellett a sajtó, a zenei- és szí„sok eredeti ötletet is vitt a játékába”. E nészvilág részesítette képességeinek együttesen köszönhette, elismerésében. 1948hogy nem sokkal később, 1923-ban ban Jászberény képmár az Operaház színpadán énekel- viselő-testülete „egyhette Verdi Trubadúrjában Ferrandót. hangú lelkesedéssel” a Neve ekkor szerepelt először a ma is- város díszpolgárává választotta, majd mert formában. Az Operaház akkori 1949-ben és ’55-ben Kossuth-díjban igazgatója, Wlassics Gyula nézeteire részesült, 1950-ben pedig a Magyar

Népköztársaság Kiváló Művésze díj első díjazottjainak egyike volt. Élete során számtalan külhoni fellépése volt (elsősorban Olaszországban és Bécsben), sőt akadtak hosszútávra szóló felkérései is. A bécsi Staatsoper által 1925-ben számára felkínált szerződést – bár először elfogadta – végül érzelmi okokból visszamondta. 1946-ban azonban mégis engedett a külföldi karrier csábításának: 1947 és ’50 között negyvenhétszer lépett színpadra a New Yorki Metropolitan vendégénekeseként. A New York Timestól a The New York Sun-on át más, államokbeli lapokig a helyi sajtó szigorú kritikusai minden túlzás nélkül rajongtak érte. A San Francisco Chronicle úgy fogalmaz, (Székely) „egyike a legnagyobbaknak”. A szíve azonban haza húzta, így még a Metropolitannel kötött szerződése évében – a budapesti Operaház új vezető karmestere – Otto Klemperer meghívására visszatért. Ebben az időszakban párhuzamosan lépett fel mindkét helyen. Hazájához, magyar identitásához való ragaszkodását jól jellemzi az 1958-ban egy újabb külföldi turnéról fivéréhez írott levelének részlete: „Nem vagyok Michael! Ne németesíts!” 1963. március 22-én halt meg. Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Egy nem sokkal halála előtt készült rádióinterjúban ezt mondta: „Szeretnék még néhány darabot elénekelni, legfőképpen azonban ezt szeretném: megőrizni az eredményeket, megmaradni a közönség szeretetében, megőrizni a sikert, hiszen ez talán a legnagyobb dolog a világon.”

• Kárpáti Márta • Eme becses kincsünkről hallhattunk érdekfeszítő beszámolót péntek este a Déryné Rendezvényház kistermében, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnökétől, Woth Imrétől, aki a Jászország előadássorozat meghívott előadójaként tisztelte meg jelenlétével az érdeklődő közönséget. Woth Imre polgári foglalkozását tekintve ékszerész, így az ötvösszakma tapasztalataiból merítve cáfolt rá tanulmányainkból elsajátított téves ismere-

teinkre a korona eredetét illetően. Az iskolában úgy tanultuk, szent ereklyénk két különálló része időben és térben egymástól függetlenül készült, majd az abroncsrészt századokkal később egye-

sítették a keresztpántokkal. Az előadó szerint a korona 450 és 1300 között bármikor készülhetett, de biztosan tudatosan egymáshoz tervezték a két részt, tehát a korona egy egységesen tervezett és kivitelezett ötvösmű. A fotókkal illusztrált előadás során az elnök úr részletekbe menően ismertette a koronát díszítő egyes rekeszképek jelrendszert hordozó ábráit, készítési technikáját, mely sokáig talány volt az ékszerészek előtt is. Mint megtudtuk, az apostolokat, szenteket, királyokat, angyalokat és Jézust ábrázoló miniatúrák grúz szerzetesek kolostorműhelyeiben készülhettek. Három képet bizonyosan kicseréltek az évszázadok folyamán – árulta el Woth Imre. A pártarész csodálatos, szintén különleges technikát igénylő díszei indiai művészek kezemunkái lehetnek. A történelem során számos sérülés,

Bűntudat – Élet a szőnyeg alatt Március 28-án, csütörtökön 17.15-kor az Életigen Klubban Zsiga Attila tart előadást Bűntudat – Élet a szőnyeg alatt címmel, a városi könyvtárban. A dicsőséges tavaszi hadjárat emlékére Április 2-án, kedden 16.30 órakor kiállítás nyílik a városi könyvtárban dr. Tőzsér Gábor nyugállományú tüzér alezredes fotóiból, a dicsőséges tavaszi hadjárat emlékére. A kiállítást megnyitja Bolla János jászkapitány, közreműködik Basa László katonai hagyományőrző százados és a Jászberényi Kossuth Zrt. Porteleki Pávakör. A tárlat megtekinthető április 27-ig a könyvtár nyitva tartási idejében. Európa Klub Április 4-én, csütörtökön 17 órától a városi könyvtárban Göncz Kinga Európa Parlamenti képviselő tart előadást Magyarország helye, szerepe és megítélése az Európai Unióban címmel. Jankay Tibor kiállítása Április 5-én, pénteken 17 órakor nyílik kiállítás a Jászkürt Fogadóban, Jankay Tibor képzőművész (1899-1994) alkotásaiból, a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria kollekciójából. A megnyitót követően a jászberényi Rock a Drog zenekar elevenít fel blues-rock klasszikusokat. Zorán koncert Április 6-án, szombaton 19 órától Zorán koncert lesz a Bercsényi Sportcsarnokban. Jegyelővételre a városi könyvtárban van lehetőség, április 4-ig. Bonbon Matiné Air Corde Trió – Állati zenék Április 7-én, vasárnap 11 órakor a Liszt-díjas művészekből álló trió a legismertebb, állatokkal kapcsolatos klasszikus slágereket szólaltatja meg sok játékkal és humorral, a Déryné Rendezvényházban.

Néptánctalálkozó

(Fotók: Jász Múzeum Archívuma; felhasznált forrás: Várnai Péter: Székely Mihály, Zeneműkiadó 1968.)

Amit a korona az ékszerésznek mesél Két és fél kiló – drágakövekkel, igazgyöngyökkel, mesterien kidolgozott rekeszzománcképekkel díszített -– színarany ötvösmunka. Bizonyára a jellemzőkből könnyen ráismert az olvasó nemzeti összetartozásunk jelképére, a Szent Koronára.

Programok

beavatkozás érte az ereklyét, melynek nyomai a régmúltról mesélnek az ékszerészek számára. A vizsgálódó ötvösök a korona csúcsán található kereszt elferdülésének titkát is leleplezték. Úgy vélik, akkor történhetett ez a durva sérülés, amikor Erzsébet királyné fia bölcsőjébe rejtette a koronát, majd a kis László királyt ráfektetve, az ékszer a súly alatt megroppant, a kereszt a bölcsőbe akadva elferdült. A Szent Korona rengeteg kalandon és megpróbáltatáson ment keresztül István királyunk óta. Ma is számos megfejtetlen titkot őriz, misztikum és tisztelt övezi. Az éjszakába nyúló, ám mindvégig érdekfeszítő előadás ötvöstechnikai kulisszatitkokkal és izgalmas történelmi tényekkel kiegészítve talán hitelesebb ismeretekkel gazdagította addigi tudásunkat minden magyar legszentebb kincséről, a koronáról.

Szombat estére – vendéglátó egységgel, asztalokkal, zenekarral, tánctérrel berendezve – valóságos folk-kocsmává alakult a Déryné Rendezvényház frissen festett díszterme, ahol a II. Jászsági Ifjúsági Néptánctalálkozóra gyűltek össze az ifjú és az ifjú szívű népzenerajongók. A tavalyi sikeres találkozó folytatásaként március 16-ra tervezett összejövetelre, az országos néptáncantológia egyidejű szervezése miatt most, egy héttel később került sor. Alkalmas méretű befogadóhely hiányában, az idén megmérettetés helyett, koncert és táncház várta a Jászkisérről, Apátiról és természetesen a városból érkező érdeklődő tánccsoportokat, néptánckedvelőket. Kocsán László főszervező, a Galgamentéről érkező Fix-Stimm népzenei együttes meghívásával gondoskodott a jó hangulatról. A zenekar hangulatalapozó galgamenti, szilágysági, somogyi, kalotaszegi dallamokat megszólaltató koncertjét követően táncházban vigadták át a fiatalok a szombat éjszakát. K. M.

Budapesten kis lakás kiadó áprilistól. Tel.: 20/97-32-359


Sport�/�Ügyeletek

8. oldal

2013. március 28.

Jól kezdték a versenyévet

A Kurrencia az öregfiúk bajnoka

A Jászberényi Ritmikus Gimnasztika SE kilenc versenyzője nemzetközi versenyen lépett közönség elé az elmúlt hétvégén Óbudán, igen sikeresen.

Ősszel kezdődött, hétfőn este ért véget a 22 héten át tartó Öregfiúk teremfoci bajnoksága Jászberényben.

A verseny első napján, szombaton öt kislány mutatta be gyakorlatát. Aranyérmet szerzett Virág Vivien. Katona Dorina és Kollár-Nagy Aténa pedig épphogy lemaradva a dobogóról a 4. helyet szerezték meg. Cseszkó Lili a 6., míg Virág Melani a 8. helyen végzett. A verseny másnapján, vasárnap Montvai Dorina 4. lett, Szatmári Bianka és Németh Amarilla egyaránt a 6. helyet szerezte meg. Bianka élete első

versenyén szerepelt, mint ahogy Nemes Vivien is, akinek gyakorlata a 7. helyezést jelentette számára.

Jász Trió TV�–�A Jászság közelebbről Március 28. (csütörtök) 06/7.00 Apáti Hírmondó 08.00 Értékőző 08.30 Képújság 17.30 Kosárlabda: Top Cop Security–Lami Véd Körmend 19/20.00 Berényi Hírmondó 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Berényi Hírmondó Március 29. (péntek) 06/7.00 Berényi Hírmondó 08.00 Épí-tech 08.30 Bencze Show: Horváth Zsolt 09.00 Képújság 18.30 Kukkantó 19/20.00 Fényszaruról jelentjük 20.30 Berényi Hírmondó 21.30 Berényi pillanatok 22.00 Fényszaruról jelentjük Március 30. (szombat) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Fényszaruról jelentjük 08.30 Kukkantó 09.00 Berényi Hírmondó 10.00 Képújság 16.00 Kukkantó

16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kukkantó 19.00 Berényi Hírmondó 20.00 Apáti Hírmondó 21/22.00 Fényszaruról jelentjük

08.30 Képújság 18.30 Kukkantó 19.00 Kosárlabda: Jb–Körmend 20.30 Bencze Show Vendég: Republic 21.30 Berényi Hírmondó

Március 31. (vasárnap) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Apáti Hírmondó 08.00 Fényszaruról jelentjük 09.00 Kukkantó 10.00 Apáti Pillanatok – nagyböjti szentmise (részlet) 10.30 Képújság 16.00 Értékőrző 16.30 Berényi Hírmondó 17.30 Kívánság Batyu 18.30 Kukkantó 19.00 Berényi Hírmondó 20.00 Kukkantó 20.30 Értékőrző 21.00 Kívánság Batyu

Április 2. (kedd) 06.00 Kosárlabda: Jb–Körmend 07.30 Épí-tech 08.00 Kukkantó 08.30 Képújság 18.00 Épí-tech 18.30 Bencze Show (ism) 19:30 Lovassy Esték 20:30 Berényi Pillanatok 21.00 Kosárlabda: Jb–Körmend

Április 1. (hétfő) 06.00 Berényi Hírmondó 07.00 Kukkantó 08.00 Apáti Pillanatok – nagyböjti szentmise (részlet)

Április 3. (szerda) 06/7.00 Apáti Hírmondó 08.00 Értékőrző 08.30 Képújság 18.00 Kívánság Batyu 19/20.00 Apáti Hírmondó 20.30 Értékőrző 21.00 Kívánság Batyu 22.00 Apáti Hírmondó A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Ügyeletek Gyógyszertárak április 3. szerda Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635

március 28. csütörtök Kígyó Gyógyszertár Jb. Kossuth u. 33. Tel.: 502-655 március 29. péntek Kossuth Gyógyszertár Jb. Kossuth út 92. Tel.: 411-368

április 4. csütörtök Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban Tel.: 506-930

március 30. szombat Kossuth Gyógyszertár

Ambuláns felnőtt-ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/�221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/�221-304

Fogászati ügyelet

Heti pihenő-, Központi felnőtt és munkaszüneti és gyermekorvosi ügyelet: ünnepnapokon: Jb. Thököly út 13. 7 és 15 óra között Hétköznap: 18-tól 8 óráig. a Szolnok, Temető út 1. szám alatti rendelőben. Tel.: 0656/�221-304. (tel: 56/�210-130)

március 31. vasárnap Kígyó Gyógyszertár április 1. hétfő Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834 április 2. kedd Zöldkereszt Gyógyszertár Jb. Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382

Hétvégén, pihenő- és ünnepnap:

8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 0656/�221-304

Jászkürt

Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: 3630/9330-159, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó K. Enikő, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelés: Sándor Eliza. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

A rendezvénysorozat népszerűségét jelzi, hogy a műfüvön zajló bajnokságban kell kiharcolni a terembe való szereplés jogát. A hely- és időhiány miatt ugyanis csak 12 csapat számára van lehetőség a teremfoci bajnokságban való indulásra. A bajnoki címért ezúttal is legnagyobb eséllyel a sokszoros bajnok Kozma Művek csatázott, de sokan voksoltak a Kurrencia elsőségére is. Nem tévedtek, idén megszakadt Kozmáék hegemóniája, és a Kurrencia csapata szerezte meg a bajnoki címet. Végig kiélezett volt a küzdelem, és csak hétfőn este, amikor 3-1-re legyőzte a Fenegyerekeket a bajnokjelölt, vált véglegessé elsősége. Az utánuk következő összecsapáson aztán Kozmáék harcolni elke-

Rövid hírek Női röplabda NB II. Jászberény röplabda csapata sikerrel vette a következő akadályt is, hiszen újabb győzelemmel rukkoltak ki, ezúttal Egerben. Grabe Vital SE (EGER)�–��Jászberényi RK 0-3. Ugyanilyen arányban győzött a junior csapat is. Női kézilabda NB II. Junior bajnokság. Lejátszotta soron következő bajnoki mérkőzését Jászberény női csapata. Az Ózdon megrendezett mérkőzés nagy csatát hozott, ahol: Ózd VSE�–�Jászberényi TF DSE 34-30. Sakk. Martfűn jubileumi sakktornát rendeztek, a helyi sportegyesület fennállásának 70. évfordulója alkalmából, ahol városunkat a Jászberényi Sakk Kör képviselte. A Farkas István, Pécsi Roland, Inges Zénó, Csatári Dominik összeállítású jászberényi „csikó” sakkcsapat alaposan meglepte és megdolgoztatta a többnyire felnőttekből álló ellenfeleket, és hatalmas meglepetésre a második helyet szerezte meg. Amerikai Foci. elkezdődött a pontvadászat az amerikai foci bajnokságban is. A nyitány mindjárt megyei rangadót hozott, ugyanis a megyeszékhely gárdája látogatott a Jászság fővárosába. A mérkőzés idény eleji volt, kevés akció zajlott a pályán, de ami a lényeg hazai siker született: Jászberény Wolverines�– �Szolnok Soldiers 8-6. Sífutás. Március 9-én rendezték a sífutók szabadstílusú sprint országos bajnokságát, amelyen Szöllősi Boglárka a 3. helyezést szerezte meg. Következő nap a klasszikus stílusú 10 km-es versenyen javított eredményén, akkor a 2. helyen végzett. Utánpótlás labdarúgás. Már az idei 4. fordulót rendezték az országos utánpótlás labdarúgó bajnokságban, ahol a Jászberényi SE fiataljai a következő eredményt érték el: U19: JSE – AIRNERGY FC 1-0, U17: JSE – AIRNERGY FC 1-5, U15: JSE – Gyöngyös 0-0, U13: JSE – Gyöngyös 3-0.

Sportszerkesztő: Ács Tibor A sporttal kapcsolatos híreket, fotókat várjuk a berenyiujsag@gmail.com e-mail címre.

seredésükben (hogy nem hozhatják be vetélytársukat) nem várt, súlyos vereséget szenvedtek a 3. helyezettől. Az Öregfiúk bajnokságának végered-

ménye: 1. Kurrencia, 2. Kozma Művek, 3. Eurokapu. A gólkirályi címet Német Gábor, a Fenegyerekek játékosa érdemelte ki.

Vereség az utolsó másodpercben Ismét idegen pályán szerepelt Jászberény kosárlabdacsapata az NB IA osztály középszakaszában. A berényi kosarasok Magyarország „atomvárosában”, azaz Pakson léptek parkettára az elmúlt szombaton este. Jól kezdődött a JKSE számára a mérkőzés, hiszen Horti Bálinték kezdték a pontgyártást. Szinte végig vezettek az első negyedben, a dudaszóra viszont csak egyre csökkent az előny. A második negyed elején aztán egyre pontosabbá váltak a vendéglátók, és a nagyszünetre már ők vezettek, igaz csak négy ponttal. A nagyszünet jót tett Dramicani­ néknak, hiszen hatalmas iramot diktáltak, és mintegy négy perc alatt közel 20 pontot termeltek, míg az Atom csak a felét. Nem is csoda, hogy a hazaiak edzője időkéréssel törte meg a JKSE lendületét. Szerencsére ez sem hatott, és már 10 pontos különbség alakult ki Földi Sándor legényeinek javára. Ebből az előnyből az utolsó percekre is maradt, így hatpontos előnnyel kezdték a mindent eldöntő utolsó etapot a csapatok. A negyedik felvonás hazai kosarakkal kezdődött, és egyre fogyott a berényi előny. A meccs egyre küzdelmesebbé

vált, amit fokozott a játékvezetői hármas néhány meglepő ítélete is. Jellemző a kemény csatára és a bírói szigorra, hogy Markovics után a csapatkapitány Dramicanin is kénytelen volt hamarébb befejezni a játékot, de ezzel együtt sem adták fel a fiúk, sőt Rakics tripláját követően, – alig 25 másodperccel a vége előtt – döntetlent mutatott az eredményjelző. A játékosok talán már fejben a hosszabbításra készültek, ám a mezőny legjobbjának, Vojvodának két másodperccel a vége előtt, „elsült a keze”, azaz egy triplával véget vetett a küzdelemnek: Atomerőmű SE�–�TOP COP Security Jászberény 89-86. JKSE: Rakics 23/6, Soós 10/6, Markovics 16/3, Dramicanin 11/9, Horti 16. Csere: Török 10, Mladenovics –, Szabó P. –. Földi Sándorról köztudott, hogy úriember módjára, higgadtan szokta viselni a mérkőzés alatti izgalmakat. Most is így volt, ám a meccs lefújása után szóvá tette a játékvezetők „érdekes” ítéleteit, és elmondta, hogy nem érdemeltünk vereséget. A középszakasz legközelebbi meccse – lapzártánk után – szerdán este 19 órakor kezdődik Jászberényben. A következő héten, szintén szerdán pedig Kaposvárra utazik Jászberény kosárlabdacsapata.

Ismét betliztek a focisták Úgy látszik, a kéthetes kihagyás nem tett jót Jászberény labdarúgócsapatának, hiszen vereséget szenvedtek a megyei I. osztályban Tiszafüred csapatától. Valószínűleg keserű pirulaként hatott a mezőtúri vereség a focidrukkerekre, mert ezúttal kevesebben jelentek meg a szombaton lejátszott mérkőzésen. Pedig nagy rangadó ígérkezett, hisz a listavezető érkezett a Sportpálya utcai stadionba, a mieinknek pedig feltett szándéka, hogy az élen vagy rosszabbik esetben, az élbolyban végezzenek az idény végén. Az első félidő elején csak kóstolgatták egymást csapatok, de később már a berényi alakulat dominált. Többször birtokolták a labdát, de a kapuhoz érve aztán elügyetlenkedték a helyzeteket. A legnagyobbat éppen a csapat legtapasztaltabb játékosa puskázta el, közvetlenül a szünet előtt. A második játékrészben már úgy tűnt, hogy békés, gólnélküli döntetlennel zárul a mérkőzés, ám a 77. perc nagy változást hozott. Egy füredi támadásnál a játékvezető büntetőt ítélt a vendégek javára, amiért Mohácsit a hazai védők kibillentették egyensúlyából, és nem találta el a labdát rendesen. A sértett Mohácsi

Gábor végezte el a büntetőrúgását, aki nem hibázott, azaz a jobb felső sarokba küldte a labdát. Ez teljesen sokkolta a hazai csapat tagjait, és egy perc elteltével ismét Juhász Tibor kapujában táncolt a labda. A hátralévő percekben próbálkozott ugyan még a hazai csapat, de az eredmény nem változott: NKSE Jászberény – Tiszafüred 0-2 Bár a listavezető semmi extrával nem rukkolt elő, a mi fiaink valahogy mégsem találták a fonalat. A támadások során bátortalanok voltak a kapura rúgásban, pedig többször adódott volna rá alkalom. Így a szurkolók nagyon csalódottan távoztak a stadionból, és nem is annyira a vereség, mint inkább a játék miatt. Az újabb vereség miatt szinte behozhatatlan, 13 pontos lemaradás keletkezett Tiszafüreddel szemben. Az is egyre jobban látszik, hogy ha a hátralévő összes mérkőzést megnyerjük, akkor sem igen végezhetünk az élen, hiszen a listavezető nem tesz olyan szívességet, hogy még legalább ötször kikapjon. Az elkövetkezendő meccseken nagy változásra lesz szükség; az elsőre szombaton, az 5. helyezett Csépa otthonában. Ha ott sem szerzik meg a fiúk a 3 pontot, gyaníthatóan még csekélyebb lesz a hazai meccsek látogatottsága.

Új évf. 2. év, 13. szám  

2013. március 21.

Advertisement