Page 1

Iskolai kitekintő

Otthonkában a kockaházban

Tanévbúcsúztató hangverseny, nyeremény kirándulás, pedagógusnap, kitüntetés, nyári táborcsalogató és ballagási képriport.

Küzdelmes, de sikeres évadot zártak labdarúgóink

A múzeumok éjszakáján ezúttal a hatvanashetvenes éveket idézték változatos programokkal.

A helyi sportegyesület vezetőjét, dr. Gottdiener Lajos jegyzőt a jászberényi labdarúgás helyzetéről kérdeztük.

Cikk a 7. oldalon.

Összeállítás a 4-5. oldalon.

Interjú a 8. oldalon.

Jászkürt Új folyam 2. év 25. szám (XXV./25.)

2013. június 20.

Újság Jászberény város lapja

Páratlan kezdeményezés az országban is

Jászok a tévében A Duna TV június 18-i Kívánságkosár című műsorában a jász világtalálkozókról láthattunk és hallhattunk ízelítőt. Az interneten is élőben sugárzott műsor az egész világra eljuttatta a jászok hírét.

Megnyílt a Szikra Galéria – otthon a jász festőknek Amikor június 15-én, szombat délután több száz ember gyűlt össze az impozáns, művészi igénnyel tervezett és berendezett Rákóczi úti épületben, ilyen és ehhez hasonló véleményeket hallottam: „Csodát művelt ez az ember!”, „Örökre beírta magát a Jászság történetébe”, „Felértékelődött az itt kiállított jászsági alkotók képeinek anyagi és erkölcsi értéke.” Valóban, egyedülálló történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: megvalósult a több mint 20 éves álom, méltó helye van a helyi érdekeltségű művészek alkotásaiból rendezett jászsági képtárnak.

A jászok történelmi múltjáról, hagyományaikról, a XIX. Jász Világtalálkozóról és idei programjairól Szabó Tamást, városunk polgármesterét, dr. Dobos Lászlót, a Jászok Egyesületének ügyvivőjét és Tóth Józsefet, a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdezték a műsorvezetők. A jászviseletről Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató osztott meg érdekes információkat, míg a ruhák készítéséről Tajti Erzsébet viseletkészítő beszélt. Közben tizenkét modell segítségével jász viseletekből tartottak bemutatót. A jászkapitányok egykori és újkori feladatait Bolla János jászkapitány és felesége ismertette. Kövér Józsefné a pörkölttorta készítés rejtelmeibe avatta be a nézőket. A két órás műsorfolyamot végig kísérte a Jászság Népi Együttes táncosainak produkciója. Szűcs Gábor művészeti igazgató örömmel számolt be az Együttes sikereiről. Kitartó munkájuk gyümölcseként a jászsági tánckultúra egyre inkább bekerül a néptáncos köztudatba.

• Taczman Mária •

sége előtt. A művészet új szentélyének nevezte a galériát, hiszen a háromszintes épületben borozó, étterem, kávézó és egy konferenciaterem is várni fogja az érdeklődőket. Közösséget teremteni, épületet menteni, művészetet pártolni és a város gazdasági fellendüléséért is tenni – mindezek fémjelzik Szikra István sokrétű tevékenységét. Egri Mária, szolnoki muzeológus és művészettörténész az újonnan nyílt multifunkcionális teret páratlan kezdeményezésnek nevezte a megyében és az országban is. (Folytatás a 3. oldalon.)

Elballagtak a vén (?) diákok

Jászoknak tapsoltak Párizsban

Városunk legtöbb általános iskolájában múlt szombaton ballagtak el a nyolcadikos diákok, míg a Nagyboldogas�szony iskolában zajló építkezés miatt már két héttel ezelőtt. A Szent István Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból 57, a JKI Belvárosi Általános Iskolai Tagintézményből 56, a JKI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézményből 23, míg a JKI Gróf Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézményből 75 diák búcsúzott. A ballagásról, a ballagókról képriportok készültek, amelyek 4. és 5. oldalaink szélső hasábjain tekinthetők meg.

A Jászság Népi Együttes a Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően öt napot a francia fővárosban töltött, ahol június 10-én az Unesco Palotában rendezett gálaműsoron, a Felszállott a páva tehetségkutató döntőseinek közreműködésével, óriási sikerrel szerepelt.

• Beszámoló a jász világtalálkozóról • Gazdasági rovatunk anyagtorlódás miatt a következő számokra csúszott

Tamás polgármesterünk is. A Magyar lélek című produkció részben régebbi koreográfiák felújított darabjaiból, részben a Pávában látott anyagokból összeállított, vendégszereplőkkel kiegészített egységes táncszínházi mű, mely

a rendező, a táncosok, zenészek, énekesek nagyszerűen egymásra hangolt munkájának köszönhetően bemutatja a magyar hagyományos tánckultúra különleges szépségét. (Folytatás a 3. oldalon.)

• Kárpáti Márta • A gálaműsor a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezmény tizedik évfordulóját hivatott ünnepelni. A tavaly közvetített, népi kultúra megőrzésére hivatott vetélkedő döntőjében sikert aratott Parapács zenekart, Csizmadia Anna énekest, Berecz István táncost és a Jászság Népi Együttest az együttes művészeti vezetője, Szűcs Gábor által koreografált közös produkcióban láthatta a nemzetközi szervezet tagországainak képviselőiből álló illusztris közönség. A műsor sikeréért a helyszínen szurkolhatott, majd tetszését a teltházas publikum tapsviharához kapcsolódva kifejezhette Szabó

Fotó: Jendrics Gábor

Ajánló jövő heti számunkból

Baráth Károly fényképészmester felvételei

Szikra István művészetpártoló vállalkozó két évtizeddel ezelőtt fedezte fel azt az égető hiányt, hogy a 20. századi jászsági képzőművészek munkáiból nem tudunk önálló, állandó tárlatot felmutatni. Ahogy lapunk egy korábbi számában is beszámoltunk róla, értékmentésbe kezdett, a különleges képzőművészeti kincsünket úgy igyekezett megóvni, hogy értő szemmel gyarapította helyi alkotók legjobb munkáiból gyűjteményét. Tíz évvel ezelőtt kezdett konkrét lépéseket tenni a jász galéria megvalósításának ügyében. Terve és álma most valósult meg: magángyűjteményét egyedülálló módon közkinccsé és a nagyközönség számára is láthatóvá tette. Szabó Tamás polgármester köszöntőjében őszinte elismeréssel adózott Szikra István mecénási tevékeny-

Keddtől ismét Kárpát-medencei diákfoci Berényben Immár harmadik alkalommal rendezik Jászberényben a Kárpát-medencei Összmagyar Diák Labdarúgó Bajnokság egyik elődöntőjét. Városunkban ezúttal is öt csapat méretteti meg magát, nevezetesen Ada, Borsi, Nagybecskerek, Rimaszombat és Marosvásárhely. • Ács Tibor • Az ötnapos rendezvény ünnepélyes megnyitóját – szokás szerint – a jövő héten június 25-én, kedden délelőtt kilenc órakor tartják a város labdarúgó stadionjában. A megnyitón a város vezetői mellett jelen lesz dr. Fenyvesi Máté, az Aranycsapat Alapítvány képviselője és természetesen Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke is. A focirajongók már kedden közvetlen a megnyitó után két meccset láthatnak, a többi mérkőzést pedig a hét további napjain, szombatig bezárólag bonyolítják. A körmérkőzések után természetesen az a csapat utazhat a fővárosba a döntőre, amelyik az első helyen végez. Tavaly ez Ada együttesének adatott meg, az idei döntős együttes kiléte szombaton délután az ünnepélyes eredményhirdetéskor derül ki. A Kárpát-medencei diákcsapatok délelőtt tehát fociznak, délután és esténként pedig, a Jászság fővárosának nevezetességeit ismerhetik meg. Sőt egy vetélkedőn is részt vesznek majd, amelyen a magyarság történelme lesz a fő téma.


Önkormányzat

2. oldal

Szünetel az ügyfélfogadás Tájékoztatom a Tisztelt Ügyfeleket, hogy 2013. június 28-án (pénteken) és 2013. július 1-jén (hétfőn) a Jászberényi Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel. Megértésüket köszönjük! Dr. Gottdiener Lajos s.k. jegyző

Útlezárások a Jász világtalálkozó idején Jászberény Város Önkormányzata, és lezárásra kerül, így a Holló A. u. 2. sz. a Jászok Egyesülete, mint rendezők alatti ház csak gyalogosan közelíthető megbízásából a Jászkerület Kulturális meg. és Művészeti Közhasznú Nonprofit 2. Kft. 2013. június 21-23-ig szervezi június 20. 03. óra – június 24. 24. óra meg a XIX. Jász Világtalálkozót Jász- A forgalmi irány kétirányúvá válik berényben. Táncsics M. u. A rendezvény miatt lezárják a követke- Az utca végéig, a lakóház behajtójáig ző útszakaszokat: lehetséges a közlekedés, és ott megfor dulva lehetséges a kihajtás. Teljes időtartamra: A lakóház udvarán a parkolás tilos! Az június 20. 03. óra – június 24. 24. óra udvar kizárólag az ott lakóknak van Lehel vezér tér (Nádor u.-tól - Szabad- fenntartva, az illetékes hatóságok foság térig); Szerviz út; Nagytemplom u. lyamatosan ellenőrzi fogják a parkolás (elején félpálya, végén teljes zár); Me- jogosultságát! gyeház u. (elején félpálya, végén teljes június 20. 03. óra – június 24. 24. óra zár); Táncsics M. u. (elején félpálya, A Fürdő u., Holló A., Déryné u. lavégén teljes zár); Szentháromság tér, kóépületei a díszfelvonulás ideje alatt Holló A. u. (teljes zár!); Városi Piac június 22. 10. óra - 12. óra között A lezárt területen belül lakók termé- nem közelíthetőek meg. A többi időszetesen korlátlanul közlekedhetnek pontokban a közlekedés zavartalan. gépjárműveikkel, a lezárást biztosító június 20. 03. óra – június 24. 24. óra szervezet a személyi okmányok felmu- A parkolás tiltva lesz az adott időponttatása után biztosítja az áthaladást. ban az összes érintett utcaszakaszon. A rendezvény miatt azonban jelen- Amennyiben lehetséges, használják a tős idegenforgalom is várható a lezárt zárt udvarban lévő parkolókat. területen belül (árufeltöltés, színpad- 3. építés, hangtechnika, fellépők miatt) A díszmenet ideje alatt szakaszosan A rendezők kérik a közlekedési rend lezárják a következő területek: megfordításának ideje alatt a közleke- június 22. dés mérséklését. kb. 10.00 óra Nádor u.; kb. 10.20 A mellékelt forgalomszabályozási terv óra Nádor u. - Hatvani út kereszszerint a következő módon változik a teződése; kb. 10.20 óra Szőlő u. forgalmi rend a város központjában: - Május 1. tér - Negyvennyolcasok június 20. 03. óra – június 24. 24. óra tere kereszteződése; kb. 10.20 óra 1. Thököly – Rákóczi út keresztezőForgalmi irány megfordítása történik a dése (a forgalom csak balra mehet); Nagytemplom u., Megyeház u., Zirzen kb. 10.40 óra Hatvani út – Hold J. u. teljes szakaszán. Így a közlekedés a u. kereszteződése; kb. 10.40 óra Bercsényi u. felől válik lehetségessé. Kossuth út – Hold u. kereszteződése; A Nagytemplom u.-ból a Galamb-Pe- kb. 10.40 óra Fürdő u.; kb. 10.40 tőfi u-n keresztül lehetséges a kihajtás. óra Déryné u. A Megyeház u.–ból a Réz u-n keresz- A kereszteződéseket a felvonulók tül lehetséges a kihajtás, a Tölgyfa u.-n adott szakaszra érkezésétől, az elhafelül behajtani tilos. A parkolók a ren- ladásáig; kb. 20-25 perc/helyszínig dezvény miatt lezárásra kerülnek. kívánják lezárni. A Tölgyfa u. és a Réz u. forgalmi rendje Figyeljék az ideiglenesen kihelyenem változik. zett közlekedési táblákat. Az Önök A Zirzen J. u-ból közelíthető meg a nyugalma érdekében a hatóságok Zoltán u-i parkoló, a Zoltán u.-ba fel- büntetik a leírtaktól eltérő, az adott jebb tilos behajtani. időszakban kihelyezett ideiglenes közA Déryné u. irányából közelíthető meg lekedési táblák utasításait nem figyea Déryné u. 2. alatti ház udvara (OTP lembe vevő magatartást. feletti lakások). A Holló A. u. teljesen

Ismét regisztrálják a kukákat Tisztelt Lakosság! A Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Kommunális Ágazata ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az alábbi utcákban június 26-án a hulladékgyűjtő edények regisztrálását végzi. Kérjük, hogy az eddig még nem regisztrált edényeket az adott napon 7-14.30-ig legyenek szívesek közterületen kint hagyni. Érintett utcák jegyzéke : Ártér u., Bagoly u., Bajnok u., Bakki József u., Batthyány u., Bedekovich u., Blénessy J.u., Csík T.u., Dárdás u., Dr.Wittman T. u., Fehértói u., Fenyő u., Gárdonyi G.u., Gergely u., Gyárfás u., József A. u., Kakukk u., Kálmán u., Kazinczy F.u., Kertváros u., Kinizsi u., Kodály Z.u., Kőrösi Cs. S. u., Lomb u., Méhész u., Mikszáth K.u., Munkás u., Napsugár u., Ősz u., Perec u., Platán u., Sármány u., Sipos O. u., Szabadságharcos u., Szélmalom u., Szent Pál u., Szép u., Szivárvány u., Telep u., Vadász u., Vas u., Zöldár u. Együttműködésüket előre is köszönjük!

2013. június 20.

Dr. Bátonyi Attila pályájáról és elkövetkezendő feladatairól

Menedzser is lesz az új aljegyző A járási hivatal kialakulásával a polgármesteri hivatal számos munkatársa – élükön a korábbi aljegyzővel – a Szabadság térre költözött. A törvény a Jászberényhez hasonló nagyságú városok számára kötelezően előírja az aljegyzői státusz betöltését, illetve a jegyző helyettesítésének megoldását. A június 12-i testületi ülésen az elnöklő emelvényen első alkalommal ült dr. Bátonyi Attila új posztján. • Halász Lajos • Nem véletlenül említettük a járási hivatal megalakulását és az aljegyző távozását. A járások ugyanis nemcsak a munkatársakat vitték el, de a korábbi aljegyzői munkakör nagyobb részét is, hiszen jellemzően a hatósági ügyeket vitte dr. Dobos Róbert. Így némi dialógus is kerekedett afölött, hogy az aljegyzői munkakör kiüresedésével van-e értelme egyáltalán azt betöltetni. A vitát a polgármester döntötte el, aki a törvény szellemében érvelt, s így részben a jegyző alkalomadtán szükségessé válható helyettesítése mellett a munkakörhöz új feladatokat delegált. Bátonyi Attila eddig kabinet titkáraként két bizottság munkáját segítette, és az önkormányzatot leginkább érintő

sok, ahogy az is, hogy a szimpatikus, mindig mosolygó, megnyerő modorú fiatalember csak a hivatal berkein belül ismertette meg magát munkájával. Ott viszont a jelek szerint alaposan, mert az újrafogalmazott aljegyzői posztot a tucatnyi jelentkező közül vitathatatlanul és meggyőzően nyerte el. Szerkesztőségünk szinte napi kapcsolatban állt eddig is vele, most bemutatása során mégis sikerült meglepődni. Mindig elegáns megjelenése, szabatos, szakszerű megfogalmazásai, állandó tettrekészsége azt az érzetet keltették bennünk, hogy Bátonyi Attila tulajdonképpen közszolgának született, eddigi életpályáját alighanem az egyenes vonalú enyhe unalom lengte be. Ehhez képest az egri gimnazista nemigen tudta, mihez kezdjen az

feladatokat vitte és viszi tovább. Ilyenek az önkormányzati ingatlan ügyek, bérlakások, bérlemények, ingatlanértékesítések, a kiemelt adózókkal, külföldi befektetőkkel való kapcsolattartás, a közterület-felügyelet és a mezőőrség tevékenységének koordinálása. A bizottsági titkári feladatokat leadta, de a közbeszerzés és a városfejlesztés terén rá váró feladatok bőven kitöltik a felszabaduló teret. Tulajdonképpen a kabinet vezetése is az ő vállát nyomja. Eddig ezek tényszerű megállapítá-

életével. Bár mindig jól teljesített az iskolákban, a régész-történész álmait nem érezte reálisnak, ezért inkább a Miskolci Egyetem jogi karát választotta. Az önkeresése ott is folytatódott. Tanulmányait meg is szakította, Németországban dolgozott, majd’ egy évig alpesi sajtot árult Bajorországban, majd becsavarogta Nyugat-Európát, az angol mellett immár biztos német tudással. A 2004-es csíksomlyói búcsún találkozott egy csillagszemű lánnyal, akivel három év távkapcsolat után a

Hálás szívvel mondok köszönetet mindazoknak, akik édesanyám,

Kegyeleti hirdetések feladása:

Máté Istvánné

elvesztése miatt érzett mély gyászomban osztoztak, részvétükkel fájdalmamat enyhíteni igyekeztek.

Fürdő utca 5-7.

Emlékezés

Máté Éva

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Szeretett Halottunk

Kisnémet József (1924-2013)

temetésén megjelentek, koszorúikkal, virágaikkal, részvétnyilvánításukkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család

csíksomlyói templomban mondta ki a boldogító igent. A lány vonzása akkora volt, hogy már az esküvő előtt Csíkszeredán telepedtek le, s a fiatalember pincérként, kamionosként, helyettesítő tanárként, majd építőipari kisvállalkozóként, sőt saját gyógytermék – méhviasz fülgyertya – készítésével és forgalmazásával vetette bele magát az élet sűrűjébe. A gazdasági válság beköszöntése után Erdélyben három hónap alatt omlott össze az építőipar, ez még egy nyomatékosító érv volt, hogy Magyarországon folytassák az életüket. Megszületett fiuk, majd kislányuk, itthon lettek igazi család. Volt évfolyamtársa, Vasas Ricsi bátorítására jelentkezett a berényi polgármesteri hivatal kabinetjébe, gyakorlatilag az utcáról. A folytatást már ismerjük. Nem teljesen öncélú volt Bátonyi Attila kanyargós életútját felvázolni. Így már érthetőbb, hogy miért is tud külföldi befektetőkkel angolul és németül érdemben tárgyalni, és hogy értik fél szavakból a Nemzeti Külgazdasági Hivatal munkatársaival egymást. Valójában átalakuló világunkban menedzser aljegyzőre van szükség, aki hivatalban és civilként is a városért dolgozik, amit párjával együtt nagyon megszerettek. Közös hobbijukat, a méhészkedést is folytatják, de büszkébb a testvérvárosi egyesületben kifejtett civil tevékenységére, és tüsténkedik a sportegyesület körül is. Úgy gondolja, hogy az aljegyzőnek Jászberény közéletében is tényezővé kell válnia. Munkájáról konkrétan vagy érintőlegesen minden bizonnyal folyamatosan értesülünk. És hozzászokunk majd, hogy nemcsak adminisztratív-bürokratikus ügyekben hallunk róla, hanem például arról, hogy 60-100 munkahelyet teremthet hamarosan egy külföldi befektető alumínium-forgácsolással foglalkozó cég, a Felsőmezei úton, a Nolato bezárt csarnokában. Az ő közreműködésének is köszönhetően.

Fájó szívvel emlékezünk

Simon Ferenc

tragikus halálának 12 éves évfordulójára Sohasem halványul emléked, Sohasem szűnik meg lelkünk gyásza érted,mert akik szerettek, nem felejtenek.Szívünkben örökké élni fogsz. A gyászoló család

Apróhirdetés Új lakás eladó! Központban, csendes helyen 58 m2-es, 1+2 félszobás amerikai konyhás társasházi lakás eladó. Zárt udvar, galériás garázs, azonnal beköltözhető. Érd.: 06-30/499-0578. Újonnan nyíló jászberényi irodába keresek asszisztensi feladatokra munkatársat (nem ügynöki). Havi 120 E Tel.: 06-70-425-8886. Üdülési jogot keresek akár külföldre, akár belföldre is. Tel.: 70/619-2060


Város

2013. június 20.

3. oldal

Katonák, sírok, emlékezők

Páratlan kezdeményezés Otthon a jász festőknek

Hazánk és Németország 1993-ban kötött megállapodást a magyar földben nyugvó német katonák tetemeinek egy főváros közeli Német katonai temetőben való elhelyezésére. A megállapodás érinti a városunkban eltemetett német katonákat is. • T. R. •

(Folytatás az 1. oldalról.) Valóban egyedülálló, hogy valaki külső anyagi támogatás nélkül, önerőből teszi elérhetővé a publikum számára a magángyűjteményét. A művészettörténész történeti áttekintést nyújtott a galériában szereplő több mint húsz alkotó munkásságáról. Hangsúlyozta, hogy a jászsági festők életműveinek feldolgozottsága példaértékű, köszönhetően a Hamza Múzeumban is végzett kutatómunkának. A Szikra Galéria nehezen fellelhető alkotásokat is bemutat; és sokszínűsége, a teljességre törekvés igénye; a legjobban sikerült, emblematikus képek kiválasztása valóban ritka közkinccsé fogja tenni a képtárat az egész ország-

ban. Megtekinthetők többek között Vágó Pál, Rudnay Gyula, Torma János, Olgyay Ferenc, Vuics István, Sáros András, Makay József, Benke László, Gecse Árpád és Telek Béla alkotásai. A számos Neszűr- és Zagyvapart-elképzelés, a tájképek minden lokálpatrióta szívét megdobogtatják majd. A kiállítást B. Jánosi Gyöngyi rendezte, a több évtizedes gyűjtő- és szervezőmunkában Szikra Istvánt felesége, Takács Edit és családja segítette. A megnyitó színvonalát a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek gitár- és tenorkürt-muzsikája is emelte. A reformkorban éltek olyan nagyjaink, akik saját vagyonukból nem késlekedtek áldozni a közösség javára és nem voltak

restek elvégezni az égető hiánypótlás munkáját. Ezt tette a XIX. Jász Világtalálkozó előtt Szikra István is, aki az ecsetvonásokba rögzült jász karakternek méltó otthont állított. Bemutatkozójában a Lehel-kürtre, a Redemptióra és a jászsági képzőművészeti kincsre hivatkozik mint értékrendjének tartópilléreire. Valóban, egy népet az jellemez leginkább, hogyan viszonyul a múltjához, tartja-e annyira magát, hogy elődei értékeit európai színvonalon őrizze és átmentse az utókornak. A Szikra Galéria megnyitásával mi ennek a kívánalomnak eleget tettünk. (A galéria hétfő kivételével minden nap látogatható 10 és 16 óra között a Rákóczi út 40 szám alatt)

Talán 1944-ben jelent meg az első német katona Jászapátin. Óriási tömegben jöttek Jászkisér felől, és Heves irányába vonultak. Minden falusi járművet leparancsoltak az útról. Az akkori polgári iskolában folyt a tanítás, de a német katonai járművek olyan sűrűn követték egymást, hogy nem lehetett átmenni az út másik oldalára. Tanárnők és szülők órákig óvták a kicsiket a meggondolatlanságtól. Számos német katona táborozott az egykori vásártéren. Magam elsős gimnazistaként társaimmal együtt köztük ténferegtünk. Volt olyan ötödikes, aki folyékonyan társalgott velük. Általában fessek voltak. Láttam azonban egyet, akit azóta sem tudtam elfelejteni. Az volt a dolga, hogy páncéltörőket forgasson be a Tüzép fészerébe. Furcsán szőke fiatal férfi volt, aki folyamatosan nyáladzott (habzott a szája), de feladatát hibátlanul látta el. 44 őszén láttam menekülő német katonákat. Megverten. Bejött közülük egy a tanyánkba, és kedvesen kért valamit. Nem értettük, mit mond, erre kiszolgálta magát. Bement a kamrába, fogta a kötelet, és elment, sietve. A népi hiedelem szerint akadt német katona, aki kivetkőzött, és egy ideig Jászapátin tartózkodott, majd eltűnt. Nem az történt vele, ami annak idején Román Gyurkával. Ő ott maradt Jászapátin, fuvaros lett, és ott is van

eltemetve. A haza nem feledkezik meg róluk. A feladat megoldása a Német katonai sírokat gondozó szervezet magyarországi irodája hatókörébe tartozik. Ez a szervezet vette fel a kapcsolatot a helyi Iusta Temetkezési vállalat vezetőjével, Nagy Gáborral. Neki köszönjük a felvilágosítást. Városunk két temetőjében, a Fehértói, illetve a Szent Imre temetőben nyugszanak majdnem hetven éve elesett német katonák. Fiatal német férfiak. A legidősebb harmincöt, a legfiatalabb alig húszévesen halt meg. A Fehértói temetőben nyugvó katona nyughelyét fémből készült kereszt jelöli, a Szent Imre temetőben nyugvók nyughelyét fakeresztek jelölik, egyetlen kivétellel, neki kőből készült síremlék tiszteleg. Hamarosan végső nyughelyükre lelnek, ahol hozzátartozóik, utódaik sokkal könnyebben felkereshetik őket.

Az Evangélium útja a gyermeki bizalom Szent Antal ünnepén családok tucatjai gyűltek össze a Ferences templom előtti udvaron, ahol az ünnepi szentmise keretein belül Novák István plébános megszentelte a liliomokat és megáldotta a gyermekeket. • g. cs. • Kellemes liliomillat, a nyár fuvallata és madárcsicsergéssel vegyülő gyermekkacagás árasztotta el a Ferences templom előtti tisztást. Számos család húzódott meg a fák árnyékában Páduai Szent Antal ferences szerzetes ünnepén, június 13-án. A templom bejáratánál felállított szabadtéri oltár mellett helyezték el Szent Antal szobrát, amely a legtöbb templomból nem hiányozhat: szerzetesi ruhában, karján Kis Jézussal és kezében egy szál liliommal. A szentmisét celebráló Novák István plébános köszöntötte a gyermekeket és

A jászoknak tapsoltak Párizsban (Folytatás az 1. oldalról.) A táncokhoz a zenét Pál István, „Szalonna” és zenekara szolgáltatta, akit a jászsági táncosokhoz régi, jó munkakapcsolaton túli barátság is fűz. A gyönyörű magyar viseletekben előadott ördöngősfüzesi, kalotaszegi, bökönyi, magyarszentbenedeki táncok mellett, a szereplők megmutatták a nemzetközi

közönségnek a jász viselet, dallamkincs és tánc egyediségét is. Az egyórás műsor sikerét méltatta, hogy a közönség hosszú percekig állva tapsolta a magával ragadó, sodró lendületű produkciót. A résztvevőknek, mint elmesélték, felejthetetlen, örök emlék marad a párizsi nagysikerű bemutatkozás. A város büszkeségének, a Jászság

Népi Együttesnek megadatott a lehetőség, hogy hazánk határait átlépve, a világ színe elé tárhassa a magyar kulturális örökség és ezen belül a jász hagyománykincs egy szeletét. Szűcs Gábor tervei szerint a hazai közönségnek is lehetősége lesz megtekinteni az előadást, melyet majd szeretnének utaztatni és az ország több pontján bemutatni.

szüleiket. Külön kifejezte örömét, hogy ezúttal több gyermekkel találkozhatott, mint vasárnaponként. A liliomszentelés és gyermekáldás megható pillanatait fiatal zenészek és énekesek műsora követte, Baginé Szalka Eszter, a Liska József Katolikus iskola tanára vezetésével. A gitáros énekek égbe szálló dallamai magukkal ragadták a jelen lévőket, akik tapssal hálálták meg a fiatalok szolgálatát. Az áldás után a Szent Kamill Szeretetszolgálat jászberényi szervezete agapéval várta a családokat, ahol a zsíros kenyér és tea elfogyasztása közben beszélgetésre, közös együttlétre is volt lehetőség.


4. oldal

Iskola

2013. június 20.

Piros szalag, kopogós cipő, Gangnam Style Régi tradíció a Székely Mihály Általános Iskolában, hogy a zenei tagozatos tanulók hangversennyel búcsúztatják a tanévet. Minden osztály fellép egy-egy néptánc-produkcióval, énekel az alsós és a felsős énekkar, sőt néhány tanuló szólóban is megcsillogtatja zenei tudását. A nyolcadikos diákok itt búcsúztatják székelyes éveiket egy általuk választott „lazább” zenei produkcióval. • Sándor Eliza • Annak idején az iskola tanulójaként jómagam is évről évre koptattam a „Déryné Művelődési Központ” színpadát. Emlékszem az egész éves munkára, amely egy-egy produkció színpadra állítását megelőzte. Emlékszem azokra izgalommal teli percekre, melyeket öltözőnkben és a folyosón töltöttünk, gyermeki türelmetlenséggel várva, hogy sorra kerüljünk. És emlékszem, milyen büszke és lelkes közönség verbuválódott minden évben szülőkből és nagyszülőkből. Az évzáró hangverseny végeredményben a tanév fénypontja volt. Éppen ezért különös kíváncsisággal vártam a mostani székelyesek fellépését. Néhány dolog persze változott az évek során. A legszembetűnőbb a helyszín, hisz már az iskola legidősebb tanulói sem emlékeznek olyan időkre, amikor nem az Ifjúsági Ház adott volna otthont a rendezvénynek. A diákok ma már nem „a Déryné” visszhangos folyosóján, hanem a közönség soraiban várakoznak. S még ha időnként le is kellett pisszegni őket a tanár néniknek – ami valljuk be, nálunk sem volt másképp –, azért a produkciók végén példásan megtapsolták egymást. Sőt, az sem volt ritka, hogy a közönségben helyet foglaló gyerekek énekelni vagy táncolni kezdtek az éppen fellépőkkel.

Hát igen, ilyenek egy zenei iskola diákjai, akiket nemcsak a szülő akarata, de a zene szeretete is a Székelybe vitt… Eközben a színpadon láthattunk szatmári, gyimesi, moldvai és jászsági táncokat, s az elsős tanulók népi körjátékok előadásával azt is bemutatták, hogyan honnan indulnak a fellépő kisdiákok. De ma már nemcsak néptánc tanulására van lehetőség az iskolában: az alsósok igen látványos „tűztánc” című produkciója és a felsősök Hungária dalra előadott rockyja erre a bizonyíték. Fellépett természetesen az alsósokból verbuválódott Kicsinyek Kórusa is énekkel és furulyával, de a felsős énekkar sem maradt le mögöttük. Egyéni produkciók keretében hallhattunk zongorát, fuvolát és hegedűt. Utóbbit egy pöttöm, de annál tehetségesebb kisfiútól, akinek játékát még az addig időnként sustorgásba merülő diákok is elbűvölve hallgatták. Mint megtudtuk, nem is csoda: a másodikos Burai Zsolt a jász bálon is fellépett, az idei hegedűfesztiválról pedig ezüst oklevéllel tért haza. Izgalmas újdonság – legalább számomra – a műsorban az angolos csoportok fellépése. A kisebbektől maguk készítette kellékekkel előadott mondókákat és dalokat hallhattunk, a felsősök pedig bábjáték és rövid jelenet előadásában csillogtatták meg idegen nyelvtudásukat. A mintegy kétórás műsor záróak-

kordja most is a nyolcadikosok búcsúműsora volt, mely az évek során, úgy tűnik, további elemekkel bővült. Az elsőként előadott country táncot a jelenleg divatos „Gangnam Style” vezette be, majd vetítés segítette a komolyabb búcsúzásra való ráhangolódást. Izgalmas volt összehasonlítani a ballagás előtt álló diákok babakori és jelenlegi képeit, az osztályképek és kirándulásfotók pedig felvillantották, milyen utat jártak be a tanulók az elmúlt nyolc évben. Végül nem volt más hátra, mint a szülői és diákszemeket soha szárazon nem hagyó dal, melyet hagyományosan gyertyával kezükben, a széksorokat körbesétálva adnak elő a végzősök. Ezt követték a negyedikesek – még mindig „Kedves ballagó nyolcadikosok!…” szavakkal induló – jókívánságai, és a nyolcadikosok viszonzása, melynek még mindig elengedhetetlen része az „átadjuk nektek a stafétát” kifejezés – hisz ők lépnek a távozó felső tagozatosok helyére. Végül a negyedikesek a stafétát egy-egy szál fehér szegfűvel viszonozták, s ezzel véget is ért az idei tanévzáró hangverseny. A Bercsényi út kellemesen hűvös levegőjére kilépve megállapítottam magamban: ha sok minden meg is változott, azért lényegében ugyanaz maradt. Még mindig túl kevés a fiú a páros tánchoz, még mindig a legcsinosabb „kopogóscipő” és rendeltetésszerűen megkötött piros szalag egészíti ki a lányok népi viseletét, és még mindig kell, hogy akadjon egy kiskölyök minden alkalommal, aki elfelejti elhozni az ünneplősét. S főleg, még mindig ez a tanév fénypontja.

Emlékérem és parlamenti fogadás Kirják István a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium mérnöktanára június 4-én Pro Talento Emlékérem kitüntetésben részesült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet által szervezett pedagógusnapi ünnepségen. • m. t. • A Pedagógiai Intézet Versenyképes Tudásért Alapítványa 1998-ban hozta létre a Pro Talento tehetségért emlékplakettet, melyet évente a kuratórium a tehetséggondozásban legtöbbet tevékenykedő, legelhivatottabb három pedagógusnak adományozza. A kitüntetést Hlavacska Andrásné, a kuratórium elnöke adta át. Az emlékérem ezüstözött plakett, Szabó Imrefia Béla művésztanár alkotása. Az oklevél sorszámmal ellátott – Kirják István a hatvanadikat kapta –, az emlékérembe a kitüntetett neve és az évszám van belevésve. Kirják István 1993 óta a Liska tanára. Ebben a tanév-

ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében zajló Szakma Sztár Fesztiválon az Országos Szakmai Tanulmányi versenyen tanítványa Nagy Gábor 1. helyezést ért el. A szakma megbecsüléseként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében június 11-én az Országház Felsőházi termében a tanulmányi versenyen kiemelkedően szereplő versenyzők, – így

Emlékezetes nap Budapesten A Város Napja alkalmából rendezett Jászberény a szabadságharc tükrében című történelmi vetélkedő első három helyezett csapatának budapesti kirándulás volt a nyereménye. Erre május 31-én, pénteken került sor. Elsőként a Parlament épületében tettünk látogatást. Köszönjük Szabó Tamás polgármester úrnak és Pócs János országgyűlési képviselő úrnak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a felejthetetlen élményt. A kupolateremben láthattuk a koronázási jelvényeket: a Szent Koronát, a jogart és az országalmát. Szemtanúi lehettünk az őrségváltásnak, megtekinthettük a régi

Nagy Gábor, valamint szülei, felkészítő tanára, Kirják István, és az iskolavezetés képviselője – tiszteletére rendezett ünnepségen vettek részt.

felsőházi üléstermet is. A parlamenti séta után egy szálloda éttermében kaptunk finom ebédet, majd utunk a Hadtörténeti Múzeumba vezetett. Menet közben megcsodálhattuk Budapest nevezetességeit: a Lánchidat, a Magyar Tudományos Akadémia épületét, a Budai Várat, a Halászbástyát és a Millenniumi Emlékművet. A Hadtörténeti Múzeumban az I. és II. világháborúról szóló állandó kiállítást tekintettük meg alaposabban, így a történelemórán tanultakat jól kiegészíthettük a látottakkal. Pozsonyi Ivett, Szűcs Barbara SZIE Gyakorló Ált. Isk. 7.

Városi Strand és Termálfürdo Fedett fürdőben egész éves nyitvatartással várjuk minden kedves pihenni és gyógyulni vágyó vendégünket. Szolgáltatásaink: gyógymasszázs, tangentor, iszapkezelés, gyógytorna, szolárium, szauna, kamillás gőzkamra, infraszauna, kettő termálvizes medence. Elérhetőségek: Jászberény Hatvani út 5. 0657/412-108; 0630/942-1043

Lehel Strand és Uszoda Nyári üzemmódban két termálmedence, egy úszómedence és az uszoda üzemel. Szolgáltatásaink: szaunák, szoláriumok, és frissítő masszázs. Elérhetőségek: 5100 Jászberény Gorjanc I. út 9. 0657/415-267; 0630/231-8062

Mindkét fürdő SZÉP Kártya és Ajándék Erzsébet-utalvány elfogadó hely!


Iskola

2013. június 20.

5. oldal

Járási tankerületi pedagógusnap Május 29-én délután a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Jászberényi Tankerülete pedagógusnapi ünnepségre, és kötetlen beszélgetésre hívta a tankerülethez tartozó intézmények vezetőit és dolgozóinak képviselőit. • o. k. • A rendezvényen, melyet a Lehel Vezér Gimnáziumban tartottak, Szabó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elismerően szólt a tanárok áldozatos munkájáról, kiemelte, hogy mennyire fontos a pedagógusok társa-

dalmi és anyagi megbecsültsége. Utalt arra, hogy az önkormányzat az iskolák számára olyan körülményeket biztosít, amelyekben nyugodt munka folyhat, ahol a pedagógusok elsősorban tanítványaikkal foglalkozhatnak. „Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó!” Egy

arab filozófus hagyta ránk ezt a gondolatot, amely röviden összefoglalja mindazokat a tulajdonságokat, amelyek a tanárt tanárrá, a pedagógust pedagógussá teszik. Talán ez a gondolat illett leginkább az elé a műsor elé, amelyet a Lehel Vezér Gimnázium tanulói adtak elő. A színvonalas, tartalmas irodalmi összeállítást remekül ötvözte a szépen szóló ének és a hegedűszó. A pedagógusnapról való megemlékezést Birinyi János tankerületi igazgató szavai zárták, aki megköszönte maga és kollégái nevében minden intézménynek azt a munkát, amelyet az eddig "...őrizd az embert magadban, hogy jogod legyen a szóhoz, hogy súlya lehessen a szavaidnak, hogy méltó maradj a munkához. ..." (Kósa Ferenc) eltelt időben végeztek. A tankerület minden pedagógusát névre szóló emléklappal ajándékozta meg, majd következett a kötetlen beszélgetéssel egybekötött szerény megvendégelés. A napi munkát rövid időre feledve, talán ez a délután is segített mosolygósabbá tenni a tanév végéhez közeledő napokat. A pedagógusok elhivatottságához erőt, egészséget és szeretetben edzett szívet kívánt Birinyi János!

A jövő héttől elkezdődik a várva várt vakáció. Két és fél hónap szabadság a gyerekeknek és körülbelül ugyanennyi szervezés. olykor fejfájás a szülőknek. Sok családnak nem is olyan egyszerű megoldani a hosszú nyári szünet idejére „szemük fényének” felügyeletét. Amikor már elfogy a szabadság, és kifogynak a gyermekfelügyeletre mozgósítható rokonok, a csemete pedig kezd begubózni a számítógép vagy a tévé előtt, megoldást jelenthet a táborozás. • kárpáti • Az előrelátó szülő idejében elkezd tájékozódni a lehetőségek felől, mert a minőségi elfoglaltságot nyújtó helyek bizony gyorsan elérik a maximális befogadó létszámot. Jászberényben, a gyerek érdeklődési köréhez, habitusához igazodva, számos napközis vagy bentlakásos táborozási lehetőség közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül az alábbi lehetőségek talán némileg megkönnyítik a döntést. Talán nincs is olyan gyerek, aki ne szeretné az állatokat. Számukra kiváló választás a méltán népszerű állatkerti Zootábor. Itt valóban testközelbe kerülhetnek a kisebb-nagyobb jószágokkal, akár kézből is etethetik a veszélytelen vadakat, madarakat. A napközis jellegű tábor az állatokkal való ismerkedés mellett lehetőséget kínál kézműveskedésre, érdekes vetélkedőkre, csapatjátékokra, tanulmányi kirándulásra, hasznos, környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek megszerzésére. Szintén állatbarát gyerekeknek való a lovastábor, melyből Berény külterületén hármat is találtam. Képzett oktatók közreműködésével, tudásszintnek megfelelő professzionális lovasoktatás folyik az Ugrin-tanyán. A lovaglást, lovaskocsikázás, kézműveskedés, lóápolási-gondozási ismeretek elsajátítása, pancsolási lehetőség, tábori sütésfőzés színesíti. Nagy előny, hogy rossz idő esetére, rendelkezésre áll egy fedett lovarda is a sportolni vágyók számára. A Fülöp-tanya pár száz méterrel odébb, szintén a lóimádó gyerekeket fogadja napközis táborába. Ide ovisok is érkezhetnek, értő kezekbe kerülnek, ugyanis a táborvezető a tanévben

óvónőként munkálkodik. A lovaglás, lóápolás, kézműveskedés mellett felejthetetlen élmény játszani a szalmabálából épített ugrálóvárban. Igazi tanyai hangulatban, jó levegőn, az önfeledt játékhoz teret adó óriási udvaron, kutyák, lovak társaságában lehet itt eltölteni egy-egy hetet. Aki a lovaglást angol vagy német nyelvi szókincsbővítéssel szeretné kiegészíteni, lehetőséget talál rá az Újerdei Táborban. A táborvezető, aki szakképzett nyelvtanár, napi négy játékos órában frissíti fel a nyáron halványodni készülő nyelvi ismereteket. Az órák után következhet a lovaglás, játék vagy egy kis színjátszás. A jól felszerelt családias hangulatú táborban bentlakásra is van lehetőség. Nagy mozgásigényű kicsiknek ajánlottak a különböző sporttáborok. A több sportágban kiválóan szereplő Szöllősi család tagjai a nyáron három táborban próbálják kifárasztani az örökmozgókat. Úszótáborukban kezdőtől a versenyzőkig, mindenkit fogadnak, tudásszinthez igazított edzéstervvel. A Guruló buboréktábor elsősorban a görkorcsolyázás szerelmeseit várja egy kis úszóleckével, vizes hancúrozással megfűszerezve. A Sporttábor az előzőekhez hasonlóan, az uszoda területén zajlik, úszással, labdajátékokkal és az elmaradhatatlan bográcsozással, palacsinta-partival. A táncos lábúaknak a Dance Fitness SE edzőtermeiben találhatnak szüleik több héten át tartó szórakoztató időtöltési formát. Aerobik, zumba, funky tematikus táboraikban reggeltől késő délutánig őrületes táncórák zajlanak. Az autentikus tánc és zene világába az Aprók Táborában lehet belekóstolni. Természetesen a Csángó Fesztivál

Gyakorló

Sárközi János képriportja

Nyílnak a nyári táborok

szomszédságában, a strand területén működik az elsősorban alsósoknak szóló napközis tábor. Népi játékok, néptánc- és énektanulás, pónilovaglás, népies ékszerek, díszek és játékok készítése, strandolás, lovaskocsikázás, hangszerbemutató és sok sok játék a népszerű tábor repertoárja. A nagyobbakat a nemzetközi hírnevű Zenész és Táncháztábor várja hasznos időtöltéssel, néptánc és népzene tanítással, hatalmas bulikkal. Az egyes néptánccsoportok, csakúgy, mint a különböző városunkban fellelhető sportágak képviselői megrendezik edzőtáboraikat. Táboroznak egy-egy hetet többek közt a kosarasok, a röplabdások, a focisták, az úszók, a karatésok, az aerobikosok, tornászok, tánciskolások. Az Apponyi iskola tornaterme és udvara is táborozó hellyé alakul egy hétre. A művészhajlammal megáldott gyerekeknek a Hamza múzeum augusztusi táborába érdemes jelentkezni, ahol különböző érdekes alkotói technikákkal ismerkedhetnek, rajzolhatnak, festhetnek, ragaszthatnak, miközben hasznos ismereteket szerezhetnek a múzeum névadójáról, alkotó művészetéről is. A Jász Múzeumban város és honismereti tábort találnak az érdeklődők. A város szépségeit, műemlék épületeit, szobrait tanulmányozzák a gyerekek, valamint közelebbi betekintést nyernek a múzeum életébe is. A Fejlesztő Kuckó, táboraiban játékos tanulással tölthették szabadidejüket a kisebb gyerekek: Kalóz Tábor, Csingiling Tündértábor, Hercegnő és lovagtábor; a mesés névválasztás magáért beszél. A Spongyabob, Geronimo Stilton, Dora és Diego fantázianevű táborok korosztályok szerinti bontásban játékos angol nyelvi oktató táborokat jelentenek. A Lego Tábor sok játékkal, mókával a matematika és a nyelvtan iránt fogékony kicsiknek lehet jó választás. Az iskolai szervezésű táborok között is érdemes kutakodni. A Nagyboldogasszony iskola sarudi vízitábora például, évről évre visszacsalogatja azt, aki egyszer már belekóstolt az itteni élményekbe. Strandolás, kajakozás, kenuzás, hajókázás a Tisza-tavon, tábortűz, felejthetetlen élmények.


Szabadidő

6. oldal

2013. június 20.

Jász humor és nótázás Budapesten Igazi jászsági hangulatot varázsoltak a zsúfolásig megtelt teremben a Jászok Egyesületének vendégei június 4-én a Pest megyei Megyeházán. A jászszentandrási Kunráth Sándor Pávakör – nyugdíjasokkal és nem nyugdíjasokkal kiegészülve - a település népszerű tollforgatója, Donkó László vidám jeleneteiből adott elő.

Dr. Dobos László ügyvivő nagy szeretettel köszöntötte a kis csapatot, a poéta özvegyét, Erzsébet asszonyt, Banka Ferenc polgármestert és Dávid Sándor emeritus jászkapitányt. Körünkben üdvözölhettük az ugyancsak jászszentandrási születésű Faragó Lászlót, Gyöngyös város polgármesterét is. Tekintettel a dátumra, nem maradhatott el a trianoni békediktátumról való megemlékezés. Ez a nap immár évről évre a nemzeti összetartozás napjaként él tovább. Dr. Dobos László az eseményről és ennek akkori hazai visszhangjáról dr. Czettler Jenőnek, a Jászok Egyesülete elnökének június 5-én, a nemzetgyűlésben felolvasott beszéde felidézésével emlékezett meg, melyet Magyarország 36 legnagyobb egyesülete megbízásából mondott el. A Jászok Egyesületének nyári szünet előtti utolsó rendezvénye Donkó László emlékének szólt, az író-polihisztor műveivel megidézve a jász humort. Magyar-történelem szakos tanár volt, és munkáját a jászszentandrási felsőtanyai iskolában kezdte. Húsz év után a község belterületére helyezték, a művelődési ház és az általános iskola igazgatóhelyetteseként. 1985-ben megkapta a kiváló pedagógus címet. Közben állandóan írt, főként gyerekeknek szánt és humoros írásokat, melyek sorra jelentek meg gyermeklapokban, mint a Dörmögő Dömötör, a Kisdobos, a Pajtás és a Kincskereső, továbbá hetilapok gyermekrovataiban is. 1990-ben vicclapok szerződtették munkatársnak, a Ludas Matyi, a Szabadszáj és a Pesti Vicc. Volt a megyei néplap tudósítója is. Írt pedagógiai tárgyú köteteket, műsoros könyveket ünnepségek műsorainak szerkesztéséhez. 1995-ben miniszteri kitüntetésben részesült. Életének utolsó tíz esztendejében országos irodalmi folyóiratok közölték írásait, a Jelenkor, az Ezredvég, a Magyar Napló, a Tekintet,

a Napsziget. Mindeközben lelkes sportember is volt, a település futballcsapatának volt a kapusa, később pedig húsz éven át a helyi sportkör elnöke. Tevékenységét Jászszentandrás önkormányzata kitüntetéssel ismerte el. A mostani rendezvényen a tanyavilágot és lakóhelyét, Jászszentandrást idézte fel a Tanyán – tanyai emlék az 1940-es évekből és az Én kicsi falum című írása. A falu templomának Aba Novák Vilmos által festett híres fres-

kóiról a Felirat egy templomfreskóra című írása emlékezik meg. Agócsné Balogh Mónika a simogató tavaszi szélről énekelt. A dal szövegét Donkó László írta, zenéjét Kunráth Sándor szerezte. Unokái is versre ihlették: így születtek a Bálint meg a pocsolyák vagy az Oviból suliba című humoros írások. Jóízű nevetés fogadta a Julis néne meg a négy évszak című vidám írását éppúgy, mint a Ripacsok című kabaréjelenetét. A szerző más művei mellett a fiatal Agócs Csaba előadásában Télűző induló című írását is meghallgathatta a jelen lévő közönség. Donkó László a Jászok Egyesületének is oszlopos tagja volt, egy éve távozott közülünk.

Bognár Mária felvétele

• Bognár Mária •

Húszéves jubileum a Gólya oviban Június 14-én délután nagy ünnepségre készültek a Kossuth úti Református Egyház Gólya Óvodájának dolgozói és az oda járó gyermekek. Húsz éve ugyanis annak, hogy az egyház fenntartásába került az intézmény, amelynek múltja egészen 1953-ig nyúlik vissza. Ekkor alakították ki egy régi lakóházból, ami akkoriban a Hűtőgépgyár óvodájaként működött. Abban az időben a közeli lakótelepről járt a gyermekek többsége. Azóta több év eltelt, s most már városi szinten is elismert az intézmény, ahová a környező településekről szintén fogadnak gyermekeket. • Buschman Éva • Az ünneplő közönséget az ovisok erre az alkalomra összeállított műsora nyitotta meg, majd az intézmény dolgozói is színpadra álltak, s énekkel, versekkel üdvözölték az eseményt. Füleki Krisztina óvodavezető ünnepi beszédében elmondta, hogy a rendszerváltozás időszakában erősödött fel a megújulás, a változtatás iránti igény az akkori nevelőtestületben. Az elképzelések megegyeztek a református gyülekezet törekvéseivel, az óvodás gyermekek református szellemben való nevelésével. „1993. január 1-jétől a jászberényi Református Egyházközség működésébe került az intézmény, és innen egy új korszak kezdődött. Az óvodában nemcsak református vallású gyermekek kapnak felvételt.” – hallottuk az intézmény vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 75 férőhellyel rendelkeznek. Három vegyes életkorú csoportjuk van, amelyekben két-két óvodapedagógus és az ő munkájukat segítő dajkák irányításával zajlik a munka. A gyermekek bibliai nevelését az óvodapedagógusokon kívül az egyházközség lelkipásztora tartja a gyerekeknek heti rendszerességgel. A szülők és dol-

Czettler Jenő Trianonról Idézet, egy részlet dr. Czettler Jenő beszédéből: "Büszkén emlékezzetek arra, hogy a magyar nép adta a kontinensnek az első szabad alkotmányt, ez a nép védte meg évszázadokon át Európát a keleti barbársággal szemben, ez ajándékozta meg az emberiséget nagy és szent életű uralkodók, dicső hadvezérek, önfeláldozó szabadsághősök, világhírű államférfiak, halhatatlan tudósok, költők, művészek hosszú sorozatával. Testvéreink! Félreismerve, elhagyottan, kifosztottan, megalázottan áll itt nemzetünk, és mégis úgy érezzük, büszkeség és dicsőség magyarnak lenni. Balsorsunk közepette erősítsen bennünket a gondolat, hogy a nemzet sorsa végül nem írott szerződéseken, hanem fiainak erényein fordul." Az elnök pedig kijelentette, hogy a nemzetgyűlés a fölolvasott kiáltvány minden betűjével egyetért.

Az érző élet nyomai

Erzsi néni kilencven éve

Június 7-én a Bercsényi úti Ifjúsági Ház adott otthont a januárban elkezdődött Világokon át sorozat hatodik, első „félidőt” záró előadásának. A rendezvényen Lőrincz Gabriellához minden alkalommal csatlakozott egy meghívott előadó, aki ezúttal Horváth Jutka jászberényi pszichológus volt.

Nagy Ferencné Bartók Erzsébet l923. június l5-én született városunkban. Kilencen voltak testvérek. Neki két fiúgyermeke született. Ma saroktelekre épült házban él övéivel. A ház falát felirat díszíti: Mintakert, mert a család működött a helyi kertbarátok körében.

• b. é. • A legutóbbi „közös gondolkodás” az érző életről szólt. Annak idején az ötletet ehhez az epizódhoz Lőrincz Gabriella gyermekkori múltjából merítette. S közönségét is elkalauzolta ebbe az időszakba. Mint mondta, nyaranta gyakran vendégeskedett Balatonfüreden nagynénjénél, aki szerette filozófikus gondolatait másokkal is megosztani. Érzékeny szemlélettel közelített a világhoz, s magvas gondolatait sokszor megosztotta a gyermek Lőrincz Gabriellával is. Például arról, hogy az életben miért van annyi szenvedés, egymás iránti ellenszenv? Gabriellában évekkel később ezek a beszélgetések végigpörögtek, s így született meg a Világokon át sorozat Az érző élet című része. A film levetítése után kezdődött a közös beszélgetés. Az este egyik fő mondanivalója az volt, hogy életünk bármelyik pillanatában lehetünk, helyesebben lehetnénk boldogok. Örülhetnénk a mezőn nyíló pipacsnak,

gozók lelki alkalmait is fontosak tartják. Füleki Krisztina kiemelte az elmúlt évek során végzett felújításokat, amelyet a saját önerő mellett támogatott Jászberény Város Önkormányzata is. A jövőben is szeretnének folyamatos fejlesztéseket, ezzel is jobb nevelési környezetet biztosítva az oda járó gyerekeknek. A folytatásban, a fenntartó részéről Szabó J. Róbert lelkipásztor szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, 2000-ben járt először a Gólya óvodában, amely azóta sokat épült, szépült. „Voltak jobb és rosszabb éveink, de megtapasztalhattuk ennek az intézménynek a fejlődését. Mindeddig megsegített bennünket az Úr” – emelte ki Szabó J. Róbert. Hallhattuk, hogy a Református Egyház Gólya óvodája nemcsak egy intézmény, hanem egy közösség is, ahol a dolgozók és a fenntartó gyülekezet, s a gyülekezetet képviselő presbitérium közös célja, hogy a Biblia értékeit képviseljék és hirdessék azoknak a gyereknek, akik oda járnak. A koraesti ünnepség végén a jászberényi Petrence Táncegyüttes mezőségi tánccsokrát láthattuk, majd állófogadás zárta a húszéves jubileumi összejövetelt.

a kertünkben pirosló rózsának. Hiszen a boldogsághoz elegendőek kis dolgok is, csak nyitottaknak kell lennünk az élet apró szépségeire. Egy depressziós ember sok mindenen átmegy, s meg kell értenie, mi miért történik vele. Hiszen a hibáinkból, balsikereinkből tanulunk. Lelkiállapotát is ő idézi elő magának. Horváth Jutka kiemelte, hogy természetesen minden ember szeretné jól érezni magát, minden rosszat elkerülve, s így folytatta: „Ha a rossz lépéseinknek a hátterét megismerjük, megértjük, akkor csiszoltabb emberekké válunk. A jó dolgok, a hasznos felismerések visznek előbbre és növelik önbizalmunkat.” – mondta. A folytatásban Lőrincz Gabriella arról szólt, hogy a motiválatlanság, a kedvetlenség valószínű minden ember életében előfordult már. A Világokon át sorozat az elképzelések szerint tovább folytatódik Jászberényben szeptembertől, amelyben továbbra is létünkről s a világ nagy kérdéseiről hallhat majd az érdeklődő közönség.

• farkas • Nem olyan régen díszelgett a rangos ház falán a Tiszta udvar, rendes ház felirat is. Viselhetné most is, hiszen csakugyan gondozott kert veszi körül haszon- és dísznövényekkel. Erzsi néni jobb karja be van gipszelve. Munka közben sietve esett el, akkor törött csontja. Derűs alapállású személyiség, aki egész életében keményen és céltudatosan dolgozott. Elsősorban otthon tevékenykedett, de évtizedekig volt munkaviszonya is. Iskolában munkálkodott, és a férje is kétlaki volt. Az első férje 38 évesen halt meg. Öt év özvegység után újra férjhez ment, és a mostani házat 1967-ben építették fel. Szívesen beszélt életéről övéi körében. Igazán jó volt együtt lenni és hallgatni az ünnepeltet.

Majd megjelent a helyi önkormányzat képviseletében Nagy András városkapcsolati tanácsnok, aki emelkedett szavak kíséretében átadta az ünnepeltnek a miniszterelnök által aláírt emléklapot és egy csokor virágot. Az ünnepelt meghatottan fogadta az aján-

dékokat. Idézett emlékeket ifjabb és idősebb korából, és úgy vélte, a sok és célszerű munka a hosszú élet igazi titka. Hozzáteszem és szívesen, hogy meg az a derű és valóságos cél, amely áthatotta élete teljes folyamatát. Azzal a kívánsággal búcsúztam a szépkorú ünnepelttől, hogy öt év múlva – századik születésnapján – újra találkozzunk a munka és a derű jegyében.


Ajánló

Otthonkában a kockaházban Nyolc órán át idéztük a hatvanas-hetvenes éveket a Jász Múzeum, a Hamza Gyűjtemény és a Jász Galéria közös rendezvényén, a múzeumok éjszakáján, az országos időponttól eltérően. Négy órán át fényes nappal, majd közel négy óra zajlott a napéjegyenlőség éjszakáján. • Farkas Ferenc • A megnyitó két igazgató, dr. Bathó Edit és Farkas Edit köszöntötte a megjelenteket. Tizenhét órára a százat bőven meghaladó vendég, kicsik és nagyok érkeztek a városháza és a múzeum közötti, széksorokkal megrakott területre. Bathó Edit kedves köszöntőjében magyarázatát adta a korábbi időpontnak. Elmondta, hogy a jövő héten, amikor az ország több mint háromszáz múzeuma fogadja vendégeit, a 19. Jász Világtalálkozó zajlik a Jászság fővárosában. A színtéren ehetett-ihatott a vendégsereg, de lehetett például rongybabákat is készíteni a gazdag műsorok szünetében. Aztán megkezdődött a fényes nappal zajló program. A műsor szervezői először a gyermekek felé fordultak, hiszen a Kelepelő Bábcsoport tagjai léptek színre. Ennek az óvónőkből álló csoportnak a vezetője a Déryné-díjas Kunné Darók Anikó. Először csodás figurák jelentek meg a vidám közönség előtt. Formák és színek tették változatossá Bálint Ágnes Mazsola és Tádé című meséjét. A gyermekközönség együtt lélegzett a színpadon zajló, nemegyszer irreális folyamatokkal, és olykor kiáltásokkal igyekeztek diadalra juttatni az igazságot.

A Mi újság a Futrinka utcában? a Regélő Színjátszó Kör révén kelt életre. A színes, egész alakos szereplők fellépését Barta Judit irányította. Bejátszották az egész színpadot. A kis figurák, majd a felnőtt méretű szereplők lázba hozták a kicsinyeket. Némely pöttömke alig tudott megmaradni ülőhelyén, annyira meg- és átélte a színpadon történteket. A tagolt és olykor a tagolatlan hangadás egyszerre volt igazán mozgósító erejű. (A kicsik némelyike még éjfél közelében is részese volt a színes eseménysornak.) A műsor a múzeum termében folytatódott. Itt Gurzó K. Enikő, a Hamza Múzeum művészettörténésze rendezett számos tárgyat bemutató kiállítást, majd Pap Istvánnal vetített képes előadást tartottak a megidézett két évtized számos termékéről – kezdve az öltözéktől a magyar gyártmányú autóbuszig. A diáklányok iskolaköpenyétől a fürdőruhákig minden életre kelt. Több száz tárgy vonult fel az Otthonkában a

kockaházban című előadás során. Közelünkbe kerültek a tárgyak, termékek, és természetesen a derű sem hiányzott, hiszen egészen humoros megjegyzések is elhangzottak búcsúztatóul. Szöllősi Éva vezetett vissza bennünket a színpadra, ahol Sebő Ferenc és együttese idézte meg számunkra a táncház-mozgalom emlékét, amelyet az UNESCO 2011-ben a világörökség részévé nyilvánított. Hárman számos hangszerrel felidézték egyrészt ennek a mozgalomnak a folyamatát, majd Hatvanhat című műsoruk óriási közönségsikert aratott. A tekerőlant és a klarinét mellett számos más hangszer is megszólalt. Elsősorban gitárok, a gyimesi ütőgardon idézett elő sajátos hangzásvilágot. Népdalok és népdalszerű alkotások egyaránt szerepeltek a műsorban, és a zenészek mindent megtettek annak érdekében, hogy a közönségé legyen a műsor minden pillanata. Weöres Sándor fontos szerepet játszott a népi hangvételű darabok megszólaltatásában. Ő maga költőként segítette az együttes tevékenységét. Érzékeltette, hogy a zeneiség a népi hangvételű költészet szerves része. Ő volt képes fordítani a Volga táján élő rokon népek zenei anyagát, hogy megszólalhasson a Kárpát-medencében is. Szóba került a

Pszüché versgyűjteménye, amely addig ismeretlen élményanyagot szólaltatott meg a 19. század elejéről. Ezeknek a műveknek a pikáns faktorai is igazán beszédesek voltak. A jeles költő szerint csak a felnőtteknek szóló versek jutnak el igazán a gyerekekhez. Sokféle sorfajta (klasszikus római, görög is) jelent meg az idézett alkotásokban. Weöres Sándor is dallamra is írt verseket, és műhelyében születtek egészen különös ritmikájú versek úgy. hogy például egy erdélyi költő, Felvinczi György művére hajazott: Kurrog, kurrog kormos macska. A korántsem szokványos teljesítményt vastaps fogadta. Felejthetetlen emlék marad a Sebő Együttes éjbe hajló produkciója minden megjelent számára. Rövid átrendeződés után a Cantate Nobis Énekegyüttes műsora következett. A hatvanas-hetvenes években született slágerek, filmbetétek csendültek fel az énekkar előadásában. Majd musicalekből hangzottak fel részletek szép, kiérlelt előadásban. Zongorán közreműkö-

dött Farkasné Szőke Tünde művésztanár, vezényelt Thormanné Husznay Mária. Ez már az éjszaka üzenete volt a megjelenteknek, majd újabb műfaj bukkant fel elevenen, derűsen, olykor szarkasztikusan. Imádok élni! címmel a Jászsági Hagyományőrző Egylet és a Berényi Színjátékos Társaság közös műsora tette ünnepivé és derűssé a több mint egy órát. A forgatókönyvet Bathó Edit, Pócz István és Kormos László írta, a jelenetsort Bathó Edit és Kormos László

7. oldal lenetsor bepillantást enged a jó elvtársak és a párt világába. Olykor ironikus, fájdalmas szimplicitást produkál, és az egyes tárgyak, jelképek nevetségessé válnak. A jelenetek egy része pedig karikatúrába fordul, de ilyennek tűnik az is, amikor a faluban fővárosi szellemű rendezvényt igyekeznek faragni a pendzsomból a falu fiataljai. Az Etna és egy hölgytrió segítette a jelenetsor életszerűségét, majd az Etna Zenekar önálló műsorral lépett fel. Az 1998-ban alakult zenekar el tudta fogadtatni magát a közönséggel. A végén az ő műsoruk csendült fel, és a produkciót a közönség nagy tetszéssel fogadta.

XIX. Jász Világtalálkozó Jászberény június 21-23. Június 21. péntek 16 óra: Monománia 13 – Máté György szobrászművész kiállításának megnyitója (Jászkürt Fogadó) 18 óra: A XIX. Jász Világtalálkozó ünnepélyes megnyitója (Főtéri színpad) 20 óra: Telstar Guitar Band koncert (Szentháromság téri színpad) 21.30 óra: Ghymes koncert (Főtéri színpad) 23 óra: Bohemian Betyars koncert (Szentháromság téri színpad) Június 22. szombat 9 óra: Ünnepi szentmise (Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplom) 10.30 óra: Jász települések díszes felvonulása (Főtéri színpad) 11.30 óra: A XIX. Jász Világtalálkozó díszünnepsége (Főtéri színpad) 19.30 óra: Jászmagyarok együttes lemezbemutató koncertje (Főtéri színpad) 21.30: Rúzsa Magdi koncert (Főtéri színpad)

rendezte. A műsor a falusi és a fővárosi élet fontos mozzanatait elevenítette meg. Az akkori falusi élet fontos eseménye volt a televízió vásárlása, hiszen ez közelebb hozta egymáshoz a település lakóit. Tapintható egyszerűséggel jelenítették meg ezt az életformát. A család egyik tagja viszont negyedéves mérnökhallgató a fővárosban. Ő új életvitelt szeretne falujában is elfogadtatni. Belekeveredik a főváros modernnek vélt közegébe, és egy buli során Lenin arcmásából John Lenint formál. Ez akkor természetesen visszatetszést szül, és ennek következtében el kell hagynia az egyetemet. Itthon rátalál egykori kedves ismerősére, és úgy tűnik, boldogul szülőfalujában. Sok egyéb mellett a je-

Dallamos rockzenét és feldolgozásokat adtak elő majdnem éjfélig. Ezután a közönség a szigetre vonult. Itt már jóval korábban gyülekeztek azok, akik kíváncsiak voltak az éjfél után zajló tűzugrásra, tűztáncra meg a szerelemvarázslás egyéb módozataira. Elsősorban fiatalok gyűltek össze, és két tűz lobogott a napváltás pillanatában. Az egyik inkább zsarátnoknak tűnt, a másik viszont lobogva égett. Itt mutathatták meg tudásukat a bátor táncosok. Elsősorban rájuk köszöntött az az új, a Szentivánéji álom. A tűző nap, a lassan kihunyó fény, majd az éjszaka, s végül a megváltó, megmentő tűz alakított sajátos hangulatot mindannyiunk számára…

Június 23. vasárnap 9 óra: Jász virtus vetélkedő (Margit-sziget) 16 óra: Jász táncgála (Főtéri színpad) 19 óra: Jászság Népi Együttes műsora (Főtéri színpad) 21 óra: A XIX. Jász Világtalálkozó záróünnepsége (Főtéri színpad) 21.30 óra: Kowalsky meg a Vega koncert (Főtéri színpad) A fentiek kiemelt ajánlataink. A teljes programfüzetet előző számunkban találják.

Programok Lecsófőző verseny Július 13-án, szombaton 8 órától kerül sor az idei Neszűri Lecsófőző versenyre. Helyszín: Neszűr 8. dűlő mini ABC. A csapatok részére asztalt, padot a rendezőség biztosít. További információ a verseny főszervezőjétől, Szijjártó Józseftől kérhető: 06-30/906-1453. XIX. Társastánc Gála Július 13-án, szombaton 19 órakor rendezik a XIX. Társastánc Gálát, ahol közel 100 táncos részvételével háromórás műsorral készülnek, a Szabadtéri Színpadon. Közreműködnek: LehelMelody TSE csoportjai, Dance Fittness SE csoportjai, Do Dance Péceli Formációs SE csoportjai Dudás Tibor többszörös latin magyar bajnok vezetésével, Nagy Márk – Vörös Liza junior tíztánc magyar bajnokság dobogósai és Szol Dance SE táncosai.

Bugyi Gábor felvételei

2013. június 20.

Jászsági Vándor-Komédiázás Július 17 és 20 között a Malom Film-Színház és az Új Színházért Alapítvány drámatábort szervez 16 és 18 év közötti fiatalok számára. Helyszín: egy jászszentandrási tanya. Érdeklődés és jelentkezés: Andrási Erika erika1.andrasi@ gmail.com; 20/385-7097.


Mozaik

8. oldal

A hétvége időjárása Csütörtöktől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, péntektől számíthatunk záporokra, zivatarokra. Szombaton és vasárnap változékony idő várható, 27 és 31 fokos maximum hőmérséklettel, erős széllökéssel. A népi jóslat szerint a következő 40 napban olyan időre számíthatunk, mint amilyen Iván napján, június 24-én lesz. Forrás: www.idokep.hu

Idén is hívogat a ZOO-tábor Kezdetét vette a Zoo-tábor, amely idén kilenc héten keresztül változatos napi programokkal várja az általános iskolás fiatalokat. A tábor során betekintést nyerhetnek az állatkert mindennapjaiba, a gondozók és az állatorvos munkájába. Méhészetet látogatnak Tápiógyörgyén, Tiszaörvényen pedig felfedezik a Tiszató élővilágát és egy kalandos csónaktúra keretében testközelből ismerik meg a sokszínű növény- és állatvilágot. A hasznos és tartalmas napi programokat kézműveskedés és sok-sok játék teszi teljessé. Jászberény Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítványa támogatásával ez évben is vendégül látják a Vechtából érkező kisdiákok egy csoportját.

Ügyeletek Gyógyszertárak június 20. csütörtök Szentháromság Gyógyszertár Jb. Lehel vezér tér 14. Tel.: 502-635 június 21. péntek Elixír Gyógyszertár a TESCO-ban Tel.: 506-930 június 22. szombat Zöldkereszt Gyógyszertár Jb., Gyöngyösi út 44. Tel.: 413-382 június 23. vasárnap Szentháromság Gyógyszertár június 24. hétfő Thököly Gyógyszertár Jb., Thököly út 14. Tel.: 405-667

ellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns gyermekellátás hétvégén és ünnepnap: 8-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221-304

június 25. kedd Kígyó Gyógyszertár Jb., Kossuth u. 33. Tel.: 502-655 június 26. szerda Kossuth Gyógyszertár Jb., Kossuth út 92. Tel.: 411-368 június 27. csütörtök Mérleg Gyógyszertár Jb. Bercsényi út 10. Tel.: 410-834 Központi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet: Jb. Thököly út 13. Hétköznap: 18-tól 8 óráig. Tel.: 0656/ 221304. Hétvégén, pihenő- és ünnepnap: 8-tól 8 óráig (24 órában) Tel.: 0656/ 221-304 Ambuláns felnőtt-

Jászkürt

Fogászati ügyelet Heti pihenő-, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7 és 15 óra között a Szolnok, Temető út 1. (tel: 56/210130) szám alatti rendelőben. Gyermekorvosi ügyelet szombat, vasárnap a Thököly úti rendelőben 8-tól 18 óráig lesz.

Újság Jászberény város lapja

Jászberény város közéleti hetilapja Főszerkesztő: Halász Lajos Tel.: +3630/375-3353, email: halaasz.lajos@gmail.com Munkatársak: Farkas Ferenc, Gergely Csilla, Ács Tibor, Buschman Éva, Gurzó Klári, Kárpáti Márta, Taczman Mária. Tördelő: Sándor Eliza. Ezt a számunkat a boommédia Kft. tördelte. Szerkesztőség: Jászberény, Fürdő utca 5-7. Tel.: 57/502-622 Hirdetések: berenyiujsag@gmail.com Kiadó: JVV Zrt.; Felelős kiadó: Horgosi Zsolt vezérigazgató Nyomás: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Lajosmizse

Jászkürt Újság − minden csütörtökön.

2013. június 20.

A foci küzdelmes évada Az elmúlt időszak eseménysorozata a jászberényi futballtörténet életében számos változást eredményezett, melyek tisztázandó kérdések sorát vetették fel a város sportkedvelő lakóinak körében. Dr. Gottdiener Lajos jegyzővel nem véletlenül találkoztam a berényi foci kapcsán, ugyanis a jegyző áll az önkormányzat által hivatalosan támogatott egyesület élén. • k. m. •

játszani a szezont. Tanulságos volt ez számunkra, és hogy ez többé ne forduljon A sokrétű hivatali teendői mellett sport- elő, nyáron további létszámbeli és minővezetői tevékenységet ellátó tisztviselő ségi erősítéseket tervezünk. Jászberény hivatali szobájában fogadott, ahol beszél- vonzó hely a labdarúgók számára, a jó getésünk elöljárójaként büszkén mutatta infrastrukturális feltételek, a stabil háttér a Megyei Magyar Kupa döntőjén elnyert közismert, így nem meglepő, hogy több díszes serleget. kiváló játékos jelezte átigazolási szándé– A relikvia tanúsága szerint sikeres éva- kát csapatunkhoz. dot zárhat a csapat. – Változások történtek az egyesület ne– Igen, sikeres időszakot tudhatunk ma- vében, koncepciójában is. gunk mögött. A bajnokság végére az 5. – A jövőben az NKSE-Jászberény FC helyen végeztünk, mindössze 3 ponttal utódaként Jászberényi FC néven inlemaradva a második helytől, illetve dul az egyesület, mely a tervek szerint megnyertük a Megyei Magyar Kupát, és a kötelezően indítandó utánpótlás kijutottunk az országos táblára, ahol akár korosztályokat saját maga kívánja verNB I-es ellenfelet is kaphatunk. Biztos senyeztetni. Új szakágként női felnőtt vagyok benne, egy megerősített csapat- labdarúgószakosztályt szervezünk, metal jövőre képesek leszünk megnyerni a lyet az NB II. Keleti csoportjába fogunk bajnokságot is. Úgy vélem, a bajnokság majd nevezni. végére összerázódott a társaság, ezt mu- – Ha már az utánpótlás szóba került, az tatja, hogy az utolsó 12 mérkőzésünkből utóbbi időben nem volt egészen felkilencet megnyertünk és csak egyszer hőtlen a JSE-vel való viszonyuk. Renszenvedtünk vereséget. deződött a csapatok közötti ellentét? – Milyen út vezetett a fenti eredmények – Jelenleg a két egyesület párhuzamosan eléréséig? dolgozik egymás mellett, nem kívánjuk a – Amikor elvállaltam a csapat irányítását, JSE-t semmilyen formában akadályozni. szinte a nulláról kellett kezdeni az egye- Igyekszünk továbbra is együttműködni, sület felépítését. A Jászberényi Sport- közös érdekünk, hogy az onnan kikerülő egyesületből kikerülő játékosok adták a tehetséges fiatalokat átvegye a jól műköcsapat gerincét, melléjük igazoltunk né- dő, sikeres felnőtt csapat. Annak ellenére, hány rutinos játékost is. A bajnoki cím hogy a stadiont és a pályákat mi üzemelelnyeréséhez azonban ez a keret még nem tetjük, az általunk megtartott helyiségek bizonyult elég erősnek, egyrészt a játéko- kivételével ugyanúgy továbbra is mindsok hullámzó teljesítménye, másrészt a két egyesület használhatja azokat, termésérülések miatt megfogyatkozott létszám szetesen megegyezés és szerződés alapján. miatt. Nem kifogásokat keresek, de tény: A magam részéről jó munkát és sikeres az idény vége felé sokszor cserék nélkül szereplést kívánok nekik, de számomra a vagy egy-két ifista cserével kellett végig- Jászberényi FC élvez prioritást.

Teniszsikerek a diákolimpián Az elmúlt hétvégén, Balatonfűzfőn – háromnapos program keretében – rendezték a Tenisz Diák Olimpia országos döntőjét, amelyen szokás szerint a berényi diákok is részt vettek. A nagyon erős mezőnyben a mieinknek értékes helyezéseket sikerült elérniük. • ács • Ezüstérem boldog tulajdonosa lett az LVG csapata, amelyet Horváth Hilda, Kis-Bakos Nóra alkotott. Két bronzérem is a Jászság fővárosába került. Egyiket a szintén az LVG színeiben rajthoz állt duó: Bábosik Bence, Dancsó Bálint szerezte, a másikat pedig a SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapatá-

Focista-toborzó

A Jászberényi Futball Club 2013. június 26-án (szerdán) 15.00 órától a műfüves focipályán toborzót tart, ahová szeretettel vár minden 11-21 év közötti labdarúgást kedvelő és focizni vágyó fiatalt! A toborzón szakedzők irányításával játékos és ügyességi labdajátékokban – mint például labdavezetés, kapuralövés nak nevéhez fűződik, név szerint Szepes – próbálhatják ki, mutathatják be tehetDávid, Horti Bálint és Kasza József. ségüket. Dicséret illeti a négy ötödik helyezett A klub 2013. július 1-jén, július 3-án, alakulatot is: Baráth Kolos, Hajdú Botond, és július 5-én 17.00 órakor ismételten illetve Halápi Ákos, Mondok Krisztián a megrendezi a toborzót. SZIE gyakorló, továbbá Koczka Patrik, Ha elmúltál 11 éves, és szeretnél egy Molnár Csenger és Hoffer István, Molnár remek csapat tagja lenni, akkor itt a Máté az LVG színeiben küzdött. A sikeres helyed! szereplést Tóth Éva, Bartóki József, Szabó Gyula és Sződi Szabolcs edzők segítették. Jászberényi Futball Club

Pörköltfőző verseny Öregerdőn Nagy érdeklődéssel gyűltek össze helybéli és távolabbról érkező családok, baráti társaságok június második szombatján a Neszűrben, hogy adózzanak a közös főzés örömének.

– Tervei szerint hogyan hasznosulnak a közelmúltban MLSZ vagy TAO támogatásból elnyert összegek? – Örömmel oszthatok meg egy friss hírt az olvasókkal: nyert a második műfüves pálya építésére benyújtott önkormányzati pályázat. Ennek eredményeképpen egy 70 milliós beruházás keretében 60x40 méter alapterületű új pályánk lesz, amelyet terveink szerint télre befednénk. Ugyancsak nyert a sporttelep felújítására beadott pályázatunk, az újabb 12 millió forintból fejlesztéseket kívánunk végrehajtani a pályán és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekben egyaránt. Terveink közt szerepel többek között eredményjelző tábla vásárlása, a külső kerítés felújítása, új kapuk és kispadok, labdafogó háló felszerelése, bútorok vásárlása az öltöző helyiségekbe. Ezek a fejlesztések az önkormányzat segítsége nélkül nem valósulhatnának meg, így köszönetet kell mondanunk, hogy a képviselők felkarolták a jászberényi labdarúgást. Mellettük meg kell említenem, hogy városunk cégeinek és vállalkozóinak jelentős része példaértékű módon mellénk állt és szponzori segítséget nyújtott. Igyekszünk rászolgálni e bizalomra, és minden egyes támogatói forintot hasznosan elkölteni. Május 1-jétől kezdődően emellett fokozatosan átvesszük a pályák üzemeltetését is, melyhez remélhetőleg szintén tudunk TAO forrásokat bevonni. Az átvételhez sok segítséget kaptunk és kapunk a JVV Zrt. vezetésétől, szakembereitől, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani. – Mit gondol, az eredmények visszatérítik a szurkolókat a meccsekre? – Jászberényben sajnos az utóbbi időben a szurkolók elszoktak a minőségi felnőtt labdarúgástól. Általában 100-120 sportkedvelő néző látogatja a mérkőzéseket. A futball amellett, hogy egyre inkább üzletággá válik, elsősorban a szurkolókért van, ezért nekünk úgy kell dolgoznunk, hogy az eredmények mielőbb hozzák vissza a közönséget is a lelátókra.

Az Öregerdei Gyermektáborral szemben lévő ABC udvarán június 8-án nagy volt a sürgés-forgás, a fák árnyékában felállított bográcsokban különféle pörköltek rotyogtak. A főszervező, Krizsá-

né Kósik Mária elmondta, hogy négy csapat nevezett a megmérettetésre, de versenyen kívül is többen fakanalat ragadtak az I. Öregerdei Főzőversenyen. A nagyszerű fogások közül a Csajszik zöldséges aprópecsenyéje vívta ki az első helyet, így ők vihették haza a vándorserleget. Színes programokban sem volt hiány, hiszen Buck Viktor délelőtt lovas bemutatóval örvendeztette meg a kilátogató családokat, délután pedig a gyerekeket vezette be az íjászat rejtelmeibe. Emellett a kisebbeket ugráló várral, trambulinnal és testfestéssel is várták. A közösségépítő szándékkal meghirdetett rendezvény elérte célját, hiszen a jelen lévők láthatóan jó hangulatban töltötték a napot. A szervezők reményeik szerint hagyományt teremtenek a versennyel és jövőre még több résztvevőre számítanak.

Új évf. 2. év, 25. szám  

2013. június 20.

Advertisement