Page 1

Werkboek Immersive Space

Jasper van der Vliet C1E


1. Immersive ruimtes

Space 1 - Abandoned mall Deze imersive space is erg duister en spookachtig. Het lijkt op een deel van een spookstad waar al jaren niemand is geweest. Dit komt doordat er veel rotzooi op de grond ligt, de trap en het glazen dak kapot zijn en er veel dingen aan het plafond hangen. Je kan een deel van de ruimte niet zien omdat het zich boven de rand bevindt. Hierdoor wil je de trap op om te zien wat er verder is. Je wilt weten wat er is gebeurd of wat er te vinden is in deze spookstad en dat maakt het spannend. Het kleurgebruik van deze space is heel somber en grijs. Er zijn een aantal objecten met opvallende kleuren die meteen de aandacht trekken. Hier zou je voor de bezoeker van je space leuke interactie mee kunnen maken. Het dakraam van de space is heel licht. Hierdoor trekt deze veel aandacht en wil je daar naartoe omdat je benieuwd bent wat je daar kan ontdekken. Als je de afbeelding met lage brightness bekijkt zie je veel minder detail in de schaduw maar als je de helderheid opvoert zie je opeens een coca-cola automaat in de hoek. Je kan dus meer dingen ontdekken in de afbeelding dan dat je misschien eerst dacht. Een soortgelijke techniek zou je eventueel in je space kunnen verwerken zodat de gebruiker niet meteen ziet dat er meer is dan hij op het eerste moment dacht.


Space 2 - The bus with a story Deze space heeft erg veel diepte, dat zorgt voor nieuwsgierigheid je aandacht wordt getrokken door het lange gangpad en je wordt meteen nieuwsgierig naar wat er zich tussen de banken van de bus bevindt. Dit komt door de voorwerpen die je op de voorste bank ziet liggen. Ze geven de indruk dat er nog meer te vinden is tussen de rest van de banken. De scheuren in de bekleding geven een mysterieuse en oude indruk. De bus heeft een verhaal te vertellen dat zich tussen de banken bevindt. Aan het eind van het gangpad is een opening waar je nieuwsgierig naar wordt omdat er naast de bus een huis staat en je wilt weten wat je daar kan ontdekken. Het kleurgebruik van de space heeft veel bruintinten wat zorgt voor een ouderwetse en verlaten indruk. De verweerde bekleding geeft je het gevoel dat de bus er al jaren staat. Buiten de bus is het lichter en helder. Ik zou denken dat je eenmaal buiten meer informatie krijgt over wat er gaande is in deze space.


Space 3 - Pretty lies Deze space vind ik er verdacht uitzien. Op het eerste gezicht ziet het er vriendelijk en rustig uit door de plantenbakken en doordat je verder geen chaos in het plaatje ziet. Ook ziet het er door de roodbruine tinten warm en welkom uit. Als je echter verder kijkt vind ik de space geheimzinnig omdat er donkere delen zijn die iets verbergen. Zo word je nieuwsgierig naar wat er zich aan het einde van de steeg bevind en wat er in de kamer naast je te ontdekken is. Ook zie je scheuren en aanslag op de muren. Dit geeft een slecht onderhouden en misschien enge indruk.


2 Objecten in de ruimte

Met deze afbeelding wil ik een underground en oldschool garage in beeld brengen. Ook wil ik het er spannend en mysterieus uit laten zien. Ik heb geprobeerd de werkplaats er oud en vies eruit laten te zien met behulp van smeer op de kist en op het bord. Ook heb ik de auto een niet al te nette indruk gegeven zodat deze past bij de rest van de afbeelding. De lichtsporen van de lampen en de pilaren heb ik laten doorlopen op de objecten zodat ze dezelfde belichting hebben en in de afbeelding passen. Ook heb ik de afbeelding een tikje donkerder gemaakt, dit zorgt voor een beetje mysterieuse sfeer.


3. Brainstorm 1. Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De eerste ruimte die ik me kan herinneren is de woonkamer in het oude huis toen ik jong was. Ik weet nog precies welke meubels waar stonden en wat wel allemaal beleefden in die ruimte.

2. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? In de woonkamer stond een speeltafeltje waar ik en m’n broertje altijd met blokkemn speelden. Ook lag er een kleed op de grond waar we met lego op speelden en waar we op stoeiden. Ook stonden er torenspeakers waar we altijd kinderliedjes op draaiden.

3. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste ruimte die ik me kan herinneren was een kerk in Italie. Er was hier een enorm hoog plafond en enorm veel banken. Aan de zijkanten waren ook nog open kapelletjes. Ook had het gebouw hele grote glas in lood ramen.

4. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een ondergrondse hut die ik met mn broertje heb gemaakt. Je paste hier net met z’n tweeën in. Je kon hier niet al te lang inzitten omdat je op elkaar gepropt zat en het een beetje claustrofobisch was.

5. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Meestal is in deze ruimtes veel licht en veel ruimte. Dit komt vaak door veel glas waardoor de ruimte groter lijkt en door een hoog plafond. Hierdoor heb je ook het idee dat je veel meer ruimte hebt.

6. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? In donkere ruimtes waar je niet veel kan zien. Ook in ruimtes met veel schaduwen en een duister karakter voel je je vaak niet prettig en soms zelfs angstig. Ruimtes waar je je moeilijk kan bewegen en waar je niet makkelijk uitkan zoals grotten zijn ook ruimtes waar je je onprettig kan voelen.

7. Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Vaak wordt een claustrofobish gevoel wordt vaak veroorzaakt door nauwe ruimtes en ruimtes waar je je niet goed kan bewegen. Een angstig gevoel krijg je meestal doordat er veel dingen bewegen in een dronkere kamer door bijvoorbeeld de wind en er schaduwen zijn die een enge indruk maken.


8. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Van het Louvre in parijs. In de Da Vinci Code wordt het Louvre beschreven en ik kon me hier heel goed een beeld bij voorstellen. De hallen, gangen, ruimtes en wenteltrap zag ik voor me.

9. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Van het kantoor van bijvoorbeeld de FBI of andere geheime organisatie. Ik ben benieuwd wat daar allemaal voor apperatuur is en of het daar juist donker of heel licht is.

10. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Een ruimte van de SAW film. Hier zaten 2 kerels in een kapotte badkamer vastgeketend aan de muur tegenover elkaar. Om los te komen moesten ze hun eigen hand doorzagen en dan de ander vermoorden. Als ze dit niet zouden doen gingen ze dood.

11. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. De film Intouchables vond ik erg mooi en ik kan me nog herinneren hoe ze in de slaapkamer met zn tweeen zaten en te roken en massages kregen van twee vrouwen. Philippe kreeg een oormassage omdat hij verder geen gevoel heeft in zn lichaam. Driss kreeg een gewone massage van de andere vrouw.


Eigen vragen 1. Welke invloed heeft kleurgebruik in een ruimte? De kleur van een ruimte kan heel erg het karakter en de uitraling van de ruimte beinvloeden. Zo kan je bijvoorbeeld van een kasteel een duister kasteel maken met donkeren kleuren en een prinsessenkasteel met roze of lichte kleuren.

2. Wat is volgens jou de invloed van objecten in een ruimte? Een object kan de hele uitraling van een ruimte veranderen. Zo kan een ruimte er opeens eng uitzien als er een eng object in staat.

3. Heeft de kijkhoek invloed op een ruimte? Ik denk van wel. Wanneer je een ruimte vanaf boven ziet heb je het gevoel dat je erboven zweeft en niet in een persoon zit. Als je de ruimte vanaf ooghoogte ziet heb je het gevoel dat je een persoon in de ruimte bent. Wanneer je een ruimte vanuit een persoon ziet heb je meer het gevoel dat je erin staat.

4. Wat voor invloed heeft de helderheid op een ruimte? De helderheid kan dingen verbergen. Zo heb je vaak dat je met lage helderheid de donkere objecten tegen een donkere achtergrond niet goed ziet. Als je de helderheid hoger maakt kan je ze opeens wel zien. De helderheid kan dus voor een mysterieus effect zorgen.

5. Wat voor invloed heeft geluid of muziek op een ruimte? Geluiden kunnen de ruimte een bepaalde sfeer geven aan de ruimte. Zo kan je schikken van een geluid in een bepaalde ruimte of kan een geluid rustgevend of bevestigend zijn. Muziek kan in een ruimte voor spanning, een veilig gevoel of angst zorgen.


Mindmaps van 3 werelden.


ABC van drie werelden De Lucht

De Monniken

The Lone Wolf

Aap

Aarde

Alleen

Blauw

Bedrog

Bus

Capaciteit

China

Catastrofe

Demoon

Deblokkeren

Duister

Electriciteit

Exploderen

Eng

Fris

Fontijn

Fiksen

Goden

Gevangenen

Ghosttown

Hoog

Hoog

Haakbus

Ijzel

IdeĂŤel

Individueel

Jagen

Jozef

Junk

Klimplanten

Kung-fu

Kapot

Lucht

Leegte

Leeg

Magisch

Mediteren / Monnik

Mechanisch

Nevel

Natuur

Nachtmerrie

Open

Onrechtvaardig

Ontsnappen

Pandemonium

Plataan

Pistool

Quos e’go

Quasi

Quarantaine

Rotsen

Rechtvaardig

Roest

Storm

Slang

Stad

Tempel

Tempel

Trein

Uitbrander

Uitbraak

Underground

Vogels

Velden

Vijanden

Wolken / Wind

Wind

Wegen

Xenon

Xylofoon

Xenocratie

Yperiet

Ying Yang

Y-stralen

Zuurstof

Zijde

Zoeken


4. Research

Opdracht 4 Research


Trein - http://www.freesound.org/people/Bidone/sounds/71778/ Trein - http://soundbible.com/1697-Train-Wheels-Grinding.html Pistool - http://www.freesound.org/people/SpartanX109/sounds/89147/ Bedrading - http://soundbible.com/1320-Short-Circuit.html Bedrading - http://soundbible.com/1308-Fizzle.html Deur - http://soundbible.com/830-Door-Unlock.html Lopen in het bos - http://www.freesound.org/people/soundmary/ sounds/117630/


The Lone Wolf.

5. Synopsis

The Lone Wolf gaat over een beveiliger op het station die wakker wordt in z’n kantoortje na een rampzalige kernaanval. Je komt erachter dat Noord-Korea een kernbom heeft laten ontploffen in New York, de hele stad is daardoor verwoest. De man heeft de ramp als enige overleeft omdat hij immuum is voor de straling.

De visie Met The Lone Wolf wil ik de speler laten beleven wat de gevolgen van een kernramp kunnen zijn. Met de verwoeste omgeving wil ik laten zien dat kernrampen erg gevaarlijk zijn en ze in een mum van tijd de stad kunnen uitroeien.

De ruimtes De eerste ruimte waar je terecht komt is het kantoortje. Hier word je wakker en je ziet dat alles om je heen kapot is. Je weet nog vaag dat er een explosie is geweest. Vervolgens kom je terecht bij het station waar een kapotte trein staat. Hier zie je vervolgens een waarschuwing “Get in the fridge !” die op de muur wordt gespoten met graffiti. Dit heeft te maken met de film Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. In deze film gaat de hoofdrolspeler in een koelkast zitten net voordat er een kernbom ontploft en hierdoor overleeft Indiana Jones de explosie.

Sfeer De sfeer in The Lone Wolf is urban, verlaten en verwoest. De sfeer moet je de indruk geven dat je in een ghost town bent. De sfeer in The Lone Wolf moet ook grimmig en somber zijn. Met behulp van muziek wil ik sombere sfeer opbouwen. De animaties moeten laten zien dat alles kapot is en niks meer werkt.

Vormgeving Ik wil een vormgeving die bestaat uit een paar kleurtinten. Ik wil mijn wereld in een getekende stijl zodat het niet te realistitsch wordt. Hierdoor zou het te schokkend kunnen worden.

Interactie Je kan op verschillende voorwerpen klikken in de ruimten. Je zult zien wanneer je erop klikt dat de voorwerpen niet meer werken of kapot gaan. Ook zal er een enge interactie inzitten om het spannend te houden voor de gebruiker.


Schetsen


6. Foto Opdracht

In deze foto heb ik overlappen als ruimtetechniek gebuikt. Je ziet een donker object dat is afgesneden. Dit zorgt ervoor dat het object heel dichtbij lijkt. Ook heb ik schaduweffecten gebuikt om de afstand te benadrukken. Je ziet dat de schaduw op de voorgrond niet evenwijdig loopt met de achtergrond. Dit creeërt ruimte.

In de tweede foto heb ik een object in de achtergrond gebuikt om ruimte te creeëren. Door dit perspectief creeër je ruimte.


In deze afbeelding gebruik ik shaduw om diepte te creeĂŤren. Je ziet dat het figuur half in het licht staat dus dat de afstand nog redelijk groot is. Ook zie je dat de techniek van het verkleinen is toegepast. je ziet dt de bomen steeds kleiner worden. Het vervagen wordt ook in deze afbeelding toegepast. Je ziet namelijk steeds minder detail hoe verder weg het wordt.

In deze foto is vervaging gebruikt om diepte te creeĂŤren. Je ziet op de achtergrond dat de blaadjes minder gedetailleerd zijn dan vooraan. Ook zie je overlapping, de voorste blaadjes zitten voor het figuurtje en de blaadjes op de achtergrond erachter. Wat ook voor ruimte zorgt is verkleining de voorste blaadjes zijn namelijk veel groter dan de blaadjes achteraan.


Op deze foto wordt afsnijden gebruikt om voor ruimte te zorgen. Ook wordt hier verkleining gebruikt. je ziet namelijk op de achtergrond wel de hele stokjes in beeld en op de voorgrond niet.

In deze foto wordt shaduw gebruikt om te zorgen voor ruimte. Je ziet duidelijk de verschillende vlekken van schaduw en licht. Ook zie je in deze foto goed het verkorten, als je namelijk naar het been kijkt is deze veel korter dan zijn arm.


7. Teken een boom Deze tekening is gemaakt in Adobe Photoshop. Ik heb een simpele outline gemaakt met de potloot tool en die daarna ingekleurd. Daana heb ik een beetje dropshadow toegevoegd.

Deze tekening is in Photoshop gemaakt. Ik heb geprobeerd het op een schets te laten lijken. Ook lijkt dit een beetje een duistere bus door de harde lijnen en de donkere kleuren.


Deze illustratie heb ik gemaakt in Illustrator. Deze is dus met vector graphics en heel makkelijk verschaalbaar. Ik heb gebuik gemaakt van kleuren die allemaal binnen een analoog kleursegment liggen. Ik probeer met deze illustratie probeer ik een soort cartoon style te creeĂŤren.

Deze tekening is gemaakt in Photoshop. Het is een simpele schets. Deze tekening is zwart wit en bestaat uit simpele basic lijnen.

Deze illustratie is gemaakt in illustrator. De stijl moet surrealisme uitstralen. Ook moet het een soort spooky bus zijn. Je ziet ook een soort 2e bus over de strakke lijnen zweven.


8. Storyboard

Stage 1 - Securityoffice Dit is de eerste stage waar je als personage wakker wordt. De muur waar je tegen aan kijkt is half verbrijzeld waardoor er een uitkijk en een pad naar het station ontstaat.


Animatie 1 - Krant Als je op de krant klikt zul je zien dat de bladzijden omwaaien en hij openligt op de pagina over een kernaanval van Noord Korea.

Animatie 2 - Kakkerlakken Eerst zie je alleen een gat in de muur. Bij een mouseover komt de kakkerlak uit het gat gluren. Als je er dan op klikt komen er heel een aantal kakkerlakken uit het gat kruipen.

Animatie 3 - Glas Als je op het glas klikt breekt het en valt het naar beneden.

Animatie 4 - PC Als je je muis over de PC beweegt komt er rook uit en als je er vervolgens op komen er meer barsten in het scherm.


Stage 2 - Station Hier kom je terecht na het kantoor en zie je de verwoesting van de ramp. In deze stage bevinden zich 5 animaties. Via de trap (nr. 6) kan je naar de laatste stage.

Animatie 1 - Plafond Aan het plafond hangen brokstukken. Als je er met de muis overheen gaat laten de brokstukken gedeeltelijk los en als je er op klikt laten ze helemaal los en vallen ze naar beneden.


Animatie 2 - Ratten De ratten zitten op een lijk te knabbelen. Maar dit zie je niet als de ratten er nog zitten. Als je op de ratten klikt zie je pas dat er een lijk onder ligt.

Animatie 3 - Treinverlichting Normaal gesproken is de trein donker maar als je op de ramen klikt gaan de lampen flikkeren achter sommige ramen.

Animatie 4 - Technische ruimte Achter deze klep zit een soort technische ruimte. Je ziet achter de klep ook dat de radars kapot zijn en het niet meer werkt. Als je op de klep klikt valt hij open.

Animatie 5 - Graffiti Op de achterste muur van het station zie je een kernlogo als je daarop klikt zie je dat er graffiti wordt gespoten op de muur met de tekst “Get in your fridge� omdat ouderwetse koelkasten je tegen straling beschermen omdat ze van lood zijn.


Scene 3 - Winkelcentrum Als je de trap in het station hebt gepakt kom je uit in het winkelcentrum naast het station. Je zit hier dat veel is verwoest en omgevallen. Je hebt een aantal interaties dat er nog meer kapot gaat en je kan terug navigeren naar het station doormiddel van het bordje met de tekst “station�.


Animatie 1 - M De M van het woord Mall kan bewegen. Namelijk als je er met je muis overgaat gaat hij loshangen en als je erop klikt valt hij naar beneden.

Animatie 2 - Coca Cola automaat Deze automaat is bijna omgevallen en de uitpakklep staat scheef. Het glas is gebroken en als je op de automaat druk valt er een flesje uit op de grond.

Animatie 3 - Paspoppen Deze poppen staan in de etalage en zijn omgevallen. Ze hebben alleen nog wat kleding vodden aan. Als je er met je muis overheen gaat knipperen ze een keer met hun ogen. Dit geeft een creepy effect.


9. Reflectie IDEEFASE Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Brainstormen en inspiratie opdoen via bijvoorbeeld internet, games, youtube en andere media.

Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik ben tot een ontwerpbeslissing gekomen doordat ik eerst een afbeelding zag waarbij ze gebruik maakten van 2 kleuren om de hele afbeelding te creeeren. Dit vond ik erg mooi en ik wou ook zoiets. Daarna zag ik dat het spel Metro 2033 dezelfde soort stijl gebruikt voor zijn cover. Dit sprak mij erg aan omdat dit ook met straling te maken heeft. Hierna heb ik nog wat voorbeelden opgezocht van twee tonige afbeeldingen en heb besloten mijn ontwerp ook zo te gaan maken.

Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? De rode kleuren die ik gebruik in mijn ontwerp staan voor de dood. Dit is omdat alles na een kernaanval dood is door de straling. Ook heb ik bijna alleen maar rood gebruikt omdat dit aangeeft dat er bijna geen kleur meer is en dus ook alles dood is.

Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou de volgende keer ook zwart gebruiken in mijn ontwerp omdat dit je de mogelijkheid geeft meer detail te verwerken in je afbeeldingen.

Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Immersiveness is iets waarin je naar binnen wordt getrokken. Iets waar je je onderdeel van voelt en waar je je verbonden mee voelt. Als je het goed doet voelt de persoon ook een emotie bij je immersive space. Hij voelt zich deel van jouw immersive wereld.

Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik heb muziek gebruikt van de free to play game “The Crooked Man”. Dit spel heeft een bijzondere immersiveness en een prachtige boodschap. De muziek van het spel is erg goed en de pianoklanken laten je meteen somber voelen wat ook de bedoeling is van mijn space. Ik vind dat de muziek die ik heb gebruikt ook heel leeg klinken omdat het geen snelle muziek is. Dit sluit goed aan bij de dode omgeving omdat die ook leeg is van leven.


VORMGEVING

Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? Het creëren van diepte in mijn space vond ik lastig. Dit kwam omdat ik geen gebruik wou maken van schaduw in mijn space. Hierdoor moest ik andere ruimtetechnieken gebruiken die volgens mijn mening iets lastiger zijn te implementeren.

Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ik heb immersiveness geprobeerd te bereiken door de kijkhoek op ooghoogte te maken. Hierdoor lijkt het alsof de persoon in de ruimte staat. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat de interactie ook in het echt mogelijk zou zijn en dat een persoon dit ook zou kunnen uitvoeren.

Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ik heb geprobeerd mijn visie over te brengen door de gebruiker te laten weten wat er aan de hand is en hem dan te confronteren met de gevolgen van een kernaanval. Ook door de sombere muziek denk ik dat de gebruiker snel een somber gevoel zal krijgen en inziet hoe ernstig de gevolgen van een kernaanval zijn.

Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door niet echt knoppen in de space te zetten die te erg opvallen. Deze bestaan in de echte wereld ook niet.

Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Ik vind dat het tekenen van mijn space goed is gelukt. Dit koste veel tijd maar het resultaat was toch beter dan verwacht. Het creëren van diepte ging wat minder goed. Ik zou de volgende keer toch schaduw gebruiken omdat ik dan ook zwart zou gebruiken als derde kleur.

Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen?Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik heb door mijn research mijn hele stijl bedacht. Onderandere door de twee tonige afbeeldingen en de Metro 2033 cover.


MOVIE

Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja voor de meeste onderdelen zijn triggers ingebouwd. Dus dan wordt de aandacht naar dat object getrokken. Als dit niet het geval is dan kan de gebruiker dit zien doordat het object erg opvalt door bijvoorbeeld een opvallendere kleur.

Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja, de objecten die zorgen voor navigatie zijn volgens mij op een logische plek geplaatst en ik heb twee keer gebruikt gemaakt van tekst ondersteuning om duidelijk te maken dat de gebruiker hiermee kan navigeren. Ik vond het erg leuk om deze course te doen en ik ben er achtergekomen dat mijn vormgeving niet zo waardeloos is als ik eerst dacht. Verder heb ik veel geleerd over hoe je ruimtes met immersiveness creĂŤrt. Ik vond het ook leuk om met flash te werken en heb hier veel van geleerd over lagen en motion.

Jasper van der Vliet C1E 511634

Immersive Space  

Werkboek Immersive Space