Page 1

14

SCHOONHEIDSSPECIALIST NO.12

NO.12 SCHOONHEIDSSPECIALIST

Inst it uut

‘De huid is mijn leven’ Hoe de samenwerking met artsen eruit kan zien, toont ANBOS-schoonheidsspecialist Gracita Amer-Baal in Tilburg. Zij werkt al jaren samen met verschillende artsen, tot tevredenheid van alle partijen. “Je moet laten zien wat je in huis hebt. Met een goed verhaal kun je artsen overtuigen van je meerwaarde”, aldus de enthousiaste vakvrouw. Gracita’s grote passie is huidverbetering. “Ik leef voor de huid.”

Het begon allemaal met een privéconsult bij haar eigen dermatoloog, dr. Dankerlui in het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Gracita had wat last van steelwratjes en wilde die weg laten halen. “We raakten aan de praat en ik vertelde hem dat ik schoonheidsspecialist ben met de specialisatie acne en dat ik ook geregistreerd sta bij alle zorgverzekeraars. Zij interesse was gewekt en hij vroeg mij wat voor soort behandelingen ik in mijn instituut uitvoerde zodat hij patiënten met huidproblemen naar me door kon doorverwijzen. Ik heb hem een hele stapel visitekaartjes van mijn instituut gegeven en enkele dagen erna kwam er al een patiënt van hem in mijn praktijk. De resultaten van mijn behandelingen waren uitstekend, en zo is het balletje gaan rollen.”

Huisarts Dennis van Veenendaal werkt al twee jaar samen met Gracita Amer-Baal.

Medische interesse

Protocol

Toekomst

Gracita behandelt in haar praktijk vooral mensen met huidproblemen: acne(littekens), melasma, eczeem en rosacea. Een groot deel van haar klanten heeft een donkere huid, wat één van haar specialiteiten is. Maar ook anti-aging en permanente make-up zijn belangrijke pijlers van haar bedrijf. Ze is sinds 1998 werkzaam als schoonheidsspecialist, daarvoor was Gracita verpleegkundige in het Dijkzigt Ziekenhuis, wat haar interesse voor de meer medische kant van het vak verklaart. Ook heeft zij vijftien jaar gewerkt als financieel manager bij een commercieel bedrijf. Toen de dermatologie-opleiding van UConsultancy werd gestart, gaf ze zich direct op. “Kennis en ervaring zijn heel belangrijk om huidproblemen goed te kunnen behandelen, daar moet je wel in investeren. Ik vind het fantastisch om resultaten te behalen, mensen blij te maken. Vooral voor acne patiënten is het soms een lange weg, maar wie thuis mijn adviezen goed opvolgt, - ik geef ook voedingsadvies - krijgt daar een veel mooiere huid voor terug.”

De meeste huidproblemen die de huisarts ziet, zijn eczeemgevallen. Acne vormt slechts een minderheid van de dermatologische consulten. Patiënten met ernstige acne krijgen bij Dennis een behandeling met antibiotica, oraal of topicaal. Hij stuurt ze meestal direct door voor aanvullende behandeling bij Gracita. “Juist de combinatie van deze behandelingen zorgt voor resultaat”, zegt Dennis. “De huid wordt regelmatig goed gereinigd, de voeding wordt aangepast en ze krijgen de juiste verzorging voor hun huid. Dat geeft veel beter en sneller resultaat dan wanneer ze alleen medicijnen zouden gebruiken.” Een probleem is nog wel de therapietrouw, merkt Dennis. “Vaak zijn acne patiënten jonge mensen, die samen met bijvoorbeeld hun moeder bij mij komen. Ik schrijf ze liever een antibioticagel voor dan dat ze langdurig medicijnen moeten slikken, omdat het dan heel belangrijk is dat ze die consequent blijven innemen. Vaak gebeurt dat niet, zodra de acne vermindert stoppen ze, maar dan komt het meestal hevig terug. Door ze naar Gracita te sturen komen ze regelmatig bij een behandelaar voor hun acne, wat de therapietrouw ook ten goede komt.”

De samenwerking tussen huisartsen en schoonheidsspecialisten zal in de toekomst steeds belangrijker worden, denken Gracita en Dennis. “Je ziet nu al dat verschillende beroepsgroepen samen onder één dak gaan zitten”, vertelt Dennis. “Huisartsen, fysiotherapeuten, cardiologen, huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten, diëtisten. De overheid stimuleert decentralisatie van de zorg. Er komen steeds meer kleine behandelcentra waar je voor verschillende specialistische behandelingen terecht kunt.” Van belang is wel dat schoonheidsspecialisten die met artsen samen willen werken, goed zijn opgeleid en hun specialisaties bij ANBOS hebben geregistreerd, ook in verband met de vergoedingen van zorgverzekeraars. “Je moet wel met een goed verhaal komen. Bel een arts op en maak een afspraak om kennis te komen maken. Laat zien wat je aan diploma’s hebt, welke resultaten je kunt behalen, dan staan artsen daar zeker voor open”, meent Dennis. Gracita: “Je moet wel kunnen overtuigen. Als je niet zeker van jezelf bent, zal een arts minder snel geneigd zijn om patiënten naar je door te sturen. Je moet gebekt zijn en weten waar je meerwaarde ligt. Dan zijn de mogelijkheden om je vak uit te oefenen onbeperkt.”

Onder de indruk Gracita’s Beautysalon is gevestigd in een woonwijk in Tilburg. Beneden is de praktijk, boven woont ze. Ze werkt alleen, maar is sinds 2007 Erkend Leerbedrijf, wat betekent dat ze stagiaires op niveau 4 in haar praktijk opleidt. Gracita werkt inmiddels samen met drie artsen. Haar eigen huisarts dr. Van Beek, dermatoloog Dankerlui en sinds twee jaar ook met huisarts Dennis van Veenendaal uit Udenhout. Dennis heeft Gracita zelf benaderd om met hem samen te werken. “Ik heb een tijd met mijn vrouw op Curaçao gewoond. Mijn vrouw was toen ook schoonheidsspecialist. Via haar zag ik wat schoonheidsspecialisten konden betekenen voor mensen met een huidprobleem. Ik was daar zeer van onder de indruk. Toen we naar Nederland verhuisden wilde ik graag samenwerken met een schoonheidsspecialist. Mijn voorkeur ging uit naar iemand uit Curaçao, maar ik kwam viavia bij Gracita terecht. Na een persoonlijk gesprek en een bezoek aan haar instituut hebben wij de samenwerking in gang gezet. Ik vind het fantastisch wat zij doet.”

Merken Gracita werkt met de merken Neoderma, Auriège en Mesoestetic, en geeft daarnaast ook behandelingen van de merken Living Dimension, Paul Niehans en Keenwell. Iedere klant krijgt bij Gracita eerst een uitgebreide intake. “Heel belangrijk bij een huidprobleem is om de oorzaak te achterhalen. Het komt ook voor dat ik klanten doorstuur naar de huisarts of dermatoloog. De dermatologie-opleiding van UConsultancy is voor mij een belangrijke aanvulling geweest. Ik kan bepaalde huidproblemen nu veel beter herkennen en weet wanneer ik wel en niet kan behandelen.” Ze heeft altijd veel geïnvesteerd in opleiding en bijscholing. “Je moet jezelf als vakvrouw heel serieus nemen. Ik volg alle opleidingen die me de moeite waard lijken. Ik heb ook lang gezocht naar de juiste merken, die passen bij mijn manier van werken en de resultaten geven die ik wil bereiken. Ik leef voor de huid! Ik wil er alles uithalen wat er in zit. Huidverbetering is echt mijn passie.”

‘Je moet wel met een goed verhaal komen’

15

GRACITA - in de media  
GRACITA - in de media  

GRACITA - in de media

Advertisement