Page 1


Hello. My name is Jason Wu and I am currently an undergraduate student in my second year of Architectural Studies at the University of Waterloo in Canada. This portfolio is a collection of selected work from my first year in architecture school. I hope it demonstrates my passion for architecture, as well as my proficiency in its representation and my interest in learning more about the profession. Enjoy!


CURRICULUM VITAE Jason Wu Email LinkedIn Issuu

jasonzhuoyuwu@gmail.com /in/jasonzhuoyuwu /jasonzhuoyuwu

Education

September 2015 to present University of Waterloo, Waterloo, Canada Candidate for Honours Bachelor of Architectural Studies (BAS), Co-op September 2011 to June 2015 Western Technical-Commercial School, Toronto, Canada Specialist High Skills Major (SHSM) in Arts and Culture

Co-op

Extra-Curriculars

February to June 2014 Altius Architecture, Inc., Toronto, Canada Architectural Assistant - Transformed technical drawings into informative diagrams with Adobe Creative Suite to convey philosophy behind projects to a broader audience - Managed marketing on architectural social media platforms by sharing information and images of projects to promote firm across the internet - Organized project information for architectural publications in international journals, magazines, and websites across in the world October 2014 to June 2015 Yearbook Committee, Western Technical-Commercial School Art Director - Coordinated layouts, themes, and content with the support of a dozen students to produce a yearbook for a school of nearly one thousand students - Designed a set of page templates in Adobe InDesign to regulate and standardize theme and content of annual book - Guided junior students in photography, editing, layout, and typography to provide them with the skills and assets they need to continue Yearbook Committee in future years November 2014 to June 2015 Student Council, Western Technical-Commercial School Treasurer - Managed finances for school events to match budget and create surpluses for use in future events - Coordinated schedules, ornaments, and food for school events through meetings with staff and fellow student council executives - Deliberated school issues to find solutions taking into consideration the opinions of and impacts on the students, staff, and curriculum of the school

4

July 2012 to October 2014 Chinatown Business Improvement Area, Toronto, Canada Volunteer Coordinator - Planned non-profit events through research, marketing, and coordination to enhance the vitality of Toronto Chinatown as part of the city’s local economy - Communicated with directors, sponsors, city services, and vendors in formal settings and over electronic means of communication to coordinate details of non-profit events - Managed over 150 volunteers in three years through telecommunications, orientation sessions, and meetings to take on coordination and supporting roles


Honours

September 2015 President’s Scholarship of Distinction, University of Waterloo for obtaining an average of 95% or higher in 6 Grade 12 courses June 2015 Alumni James Raymond McCall Scholarship, Western Technical-Commercial School for outstanding achievement in Senior Design Studio June 2015 Judy Wilson Memorial Award, Scantex Graphics Services in recognition of the publishing skills in and contributions to the 2014-2015 Western TechnicalCommercial School Yearbook June 2015 National Book Award, University of Toronto for demonstrating superior academic performance, original and creative thought, and exceptional achievement in a broad context June 2015 Peter Cram Memorial Scholarship, Western Technical-Commercial School for displaying characteristics and attitudes of an outstanding school citizen June 2015 Principal’s Award for Student Leadership, Ontario Principals’ Council for outstanding student leadership in school June 2015 Senior Art Award, Western Technical-Commercial School for outstanding achievement in Grade 12 Art June 2015 Valedictorian Award, Western Technical-Commercial School for displaying academic excellence and leadership in the Class of 2015 June 2011 Valedictorian Award, Kent Senior Public School for displaying academic excellence and leadership in the Class of 2011

Programs

●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●●

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe Premiere Pro

●●●●●●●●●● Rhinoceros 5 ●●●●●●●●●● Maxwell Render ●●●●●●●●●● AutoCAD ●●●●●●●●●● Grasshopper

Skills

●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●● ●●●●●●●●●●

Hand Drafting Digital Drafting Model Making 3D Modeling

●●●●●●●●●● Rendering ●●●●●●●●●● Diagramming ●●●●●●●●●● Laser Cutting ●●●●●●●●●● Wood Working

Languages

read write speak read write speak

English read write speak Cantonese read write speak

Interests

Urbanization Graphic Design History Watercolour Painting Environment Photography Genealogy Chinese Calligraphy Geometry Technology Cartography Culinary Arts

Mandarin Taishanese

5


ACADEMIC WORK Interactions

8

Bioluminated Oasis

14

Urban Retreat

20

Artist’s Residence

24

Cycling Corridor

28

PUBLICATIONS

34

PHOTOGRAPHY

36

SKETCHES

38


INTERACTIONS April 2016 | 1B Term Design Studio Final Project | Digital | Adobe Creative Suite, Maxwell Render, Rhinoceros Description

The intersection of Queen Street West and Ossington Avenue is a quite an interesting neighbourhood. It is a west-downtown community in Toronto which was historically occupied mainly by the Centre of Addiction and Mental Health, which had been revitalized and remapped during the past decade. However, a divide between the creative fashion and design industries on the north side of the street and the institutional buildings on the south still exists, with the two having little relation to one another. This project seeks to engage the two communities in the area so that they may develop their correlation through learning more of one another by observing creative works and promoting discussion about the issues of mental health and addiction which continues to be considered taboo in our society. The program of the ground floor, which upper floors look down into, is a large exhibition space with stepped seating to open the floor to discussion about the creative works from the area and the mental health issues. The design strategies promote circulation and interaction which in turn produce dialogue and empathy to better community connections. The sloped massing and angular facades of the library respond to the redirection of pedestrian traffic in a parkette which this project is meant to replace.

8


Site Plan N

0

28 10

10m

20m

50m


N

Plans NN

0

0

10m

10m

20m

50m

20m

50m

First Floor

Second Floor

Third Floor

Perspective Section

cut diagonally from the Northeast to Southwest 0

2m

5m

10m

11


Axonometric Diagram

Roof, Structure, Program, Envelope

Roof

Poured Concrete Rigid Insulation Vapour Barrier Steel Decking Open Web Steel Joints Gypsum Board

Structure

Steel Columns Three Height Differentiations

Fourth Floor Digital Media Patio

Third Floor Discussion Stacks Reading Studying

Program

Discussion Stacks Reading Studying Digital Media Information Administration Patio

Second Floor Discussion Stacks Reading Studying

Ground Floor Discussion Stacks Reading Information Administration Patio

Envelope

Steel Siding Wood Sheathing Rigid Insulation Steel Studs Batt Insulation Fill Vapour Barrier Gypsum Board

12


31


Site Plan

Southern tip of Vaadhoo , Maldives N

0

25m

50m

100m

BIOLUMINATED OASIS Collaboration with Cathy Oh | April 2016 | Environmental Design | Digital | Adobe Creative Suite, Maxwell, Rhinoceros Description

Throughout the scattered islands of the maritime nation of Maldives, bioluminescent phytoplankton offer unbelievable nighttime views for inhabitants and tourists alike. The expanse of the bioluminescent waves seen from the southern tip of Vaadhoo as ocean waves push the plankton north toward the Indian subcontinent makes it the ideal location for a research station. Bamboo and clay have long been used for structure and envelope in hot-humid vernacular, as these materials have a high resistance to rot and decay. Additionally, bamboo makes for a highly-effective and light framing material comparable in strength to timber. Bamboo can also be used in shading applications in response to overheating and for stilts to prevent damage during monsoon season. Incorporating passive design and systems further enables the project to perform effectively in its location while being comfortable, eco-friendly, and aesthetically-pleasing. Additional space underneath the project allows wind to disperse the moist heat throughout the year. Rainwater collection, solar panels, and solar water heating work especially well in this damp climate near the equator.

14


Axonometric Diagram of bamboo structure

N

0

1m

5m

10m

Rafters

Joists

Posts

Station

16


Ground Floor Plan N

0

2m

South Elevation

July 21st Solar Noon

December 21st Solar Noon

Cooling

View

Passive Design Diagram of cooling, shading, and view

N

0

2m

5m

10m

17


Wall Section

N

0

1m

5m

10m

Bamboo Roof Clay Shingles Wood Sheathing Rigid Insulation Vapour Barrier Gypsum Board Bamboo Rafter

Bamboo Wall

Vertical Bamboo Siding Wood Strapping Rigid Insulation Bamboo Column Clay Fill Vapour Barrier Gypsum Board

Bamboo Floor

Bamboo Floorboards Wood Decking Vapour Barrier Rigid Insulation Clay Fill Bamboo Joist Bamboo Beam

18


URBAN RETREAT November 2015 | 1A Term Design Studio Project | Analog | Graphite on Vellum, Museum Board, Basswood Description

Designed as a meditation and martial arts practice space for a single person, this project plays with compression, expansion, and heights within a provided concrete shell of 4 by 8 by 8 metres. Horizontally, there is a clear distinction between the outside, which acts as an entrance courtyard with a lightwell and a dropped garden, and the inside, which houses the spaces required for practice and meditation. Vertically, the compressed, dark meditation space is placed underneath the tall, well-lit practice space. Doing so distributes daylight and height to each space in accordance to their program needs. On the facade, a window connects the two interior spaces and creates this distribution of daylight. In order to prevent the spaces from overheating, an operable louvred screen is placed on a track outside of the window. The louvres are gradiented so the less sunlight enters toward the ground. The gradient is carried over to the screen separating the courtyard from the street for privacy and the track is also extended to cover the gate.

20


22

South Elevation

Courtyard Section

East-West Section

Staircase Section


Top View Plan

Second Floor Plan

Ground Floor Plan


ARTIST’S RESIDENCE December 2015 | 1A Term Design Studio Final | Analog | Graphite + Watercolour on Vellum, Basswood, Millboard Description

This project is designed as a residence for an artist which can be both isolating from and welcoming of the public. Situated in the forested plateau between a hill and a river bank, the site offers exceptional views. The aim of this project is to assign appropriate views to two geometric shapes of different programs for their differing uses and requirements for privacy. The masses overlap at a circulation core and open up to the river in the northeast direction and the hill in the southwest. In response to the calm, static view of the river, the grounded mass containing the artist’s studio and work spaces focuses in this disturbance-free direction. On the opposite side, the animated mass containing the living spaces for the artist is elevated to face the hill and path to engage in human activities occuring in the park. The building fits perfectly into its forested site without the need to cut down any trees. As a contextual project, the residence is designed to interact with its surroundings and exist peacefully with the enviromental elements.

24


Ground Floor Plan

26

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Southwest Elevation

Southeast Elevation

Staircase Section

Studio Section


Privacy Diagram

Plan View of Site Model

Section View of Site Model 27


CYCLING CORRIDOR Collaboration with Fion Fong | April 2016 | Building Construction | Digital | Adobe Creative Suite, Maxwell, Rhinoceros Description

Transportation is one of the main sources of our carbon emissions today. In major cities like New York, in which traffic congestion is common and the amount of vehicles on the roads is many, an alternative method of transit is needed to combat the growing source of pollution. Cycling is proven to be efficient in transporting people as well as beneficial to the health of the city and its inhabitants. New York is not lacking in bike lanes and infrastructure but unfortunately, these lanes dedicated to biking are often occupied by vehicle, construction, or by the natural expansion of the public space of the sidewalk onto the street and forces cyclists to mingle with the vehicles on the road unsafely. The design of a dedicated cycling corridor, elevated above the street level prioritizes the cyclist and clean methods of transit. It provides safety through its separation, convenience in its accessibility, and a new way to experience the city, high up amongst the skyscrapers. The corridor is a light modular steel structure suspended by cables. The stairs leading up to the main level have a track in which bikes can be conveniently pushed up. The corridor runs along Broadway, the major diagonal street in Manhattan, to service as much of the central area of the city as possible and is integrated into the pre-existing transit. The aim of this structure is to encourage a cycling culture to grow in the city by making the infrastructure available and well designed.

28


Site Plan

Section

Columbus Circle to Madison Square N

30

Random House Tower and Mutual of New York Building N

0

25m

50m

100m

0

10m

20m

50m


Plan

NN

Times Square 0 0

2m 1m

2m

5m

10m 5m

31


Axonometric

4m x 4m module

N

0

1m

2m

5m

B C A

Asphalt Gravel

Steel Clasp

Steel Rod

Bolts Steel Sheet Steel Beam Nuts Bolts

Nuts

Nuts Steel Beam Bolts Connection Plate Joining Plate Nuts Securing Pins Cable Anchors

Steel Cables Steel Cable Steel Clasps Cable Anchor

Bolts Nuts Nut Securing Pin Connection Plate Steel Beam Cable Anchor Cable Bolts Bolts Bolts

Steel Cables

Detail A

Centre Connections

32

Detail B

Cable Connections

Detail C

Corner Connections


D E

Roof Anchor

Module

Steel Cable Cable Anchor Joining Plate

Steel Cable Duct

Steel Cable Cable Anchor

Nuts Connection Plate Steel Beam Securing Pin

Securing Pin Joining Plate

Nuts Anchor Plate Grip Plates Rest Nuts Anchor Plate

Anchor Bolts

Grip Plates Anchor Bolts

Detail D

Parapet Connections

Detail E N

Anchor Connections 0

200mm

500mm

1000mm

33


PUBLICATIONS

WESTERN TECHNICAL-COMMERCIAL SCHOOL YEARBOOK 2014-2015 June 2015 | Extra-Curricular | Print What began as a proposal for a class project became a yearlong responsibility. The manifesto of this project was simplicity in design to emphasize on quality content; a turn away from distracting yearbook layouts with badly-curated photographs. Although hard work, seeing the smiles on the students’ faces in June made all the overtime hours worthwhile.

This publication received the 2015 Judy Wilson Memorial Award from Scantex Graphics Services. 34


那扶乡舆图

金长坑 上湾村 竹角村

介廠村

那东场

纸扇排

各脚村

侧塘村

龙岗村

山塘村

老廖村

新来张 新村 铜锣潭

茭笋塘

鹅斗村

沙湾村

将军山

分界石

武松山

灰窑村

马江村

南华村

那村

李伯龙

三田村

南雄村

振兴村

花冲村

横洲海

马山

那南村

林村

南昌村

石联村

老温村

老雷村

八角村

老叶村

横朗村

海陆村

汉河村

仁安村

长边村

河滩

竹山

渡头门

南平里

榕树村

淡水龙 南塘村

安明村

沙潮村

大达村

汶水村

老黄村

容村

廠下村

那中村

高楼仔

九龙陂

高楼村

陈屋村

横墩村

硬步村

老关村

大田村

莲塘村

胡村

宋村

麦村

五味村

榕溪村

猫林村

康山村

园岭村

南昌村

凤鸣村

半天卡天

陈村

菠萝树

坭桥村

圆山仔

三夹河

月山村

吉庆村

高咀村

和兴村

稔坪村

老朱村

那阳村

朝阳村

廖屋村

右厢村

那北村

中城村

那扶乡 那扶河 潭壁村 那扶墟

蓝田村

新蓝田

婆龙村

丹竹水库

梁坑顶

网山

龙眼坑

十九世

光进

二十世

玉华

妣廖氏 续陈氏

廿一世

赐喧

妣郑氏

廿二世

振伦

妣廖氏

振詠

振裧

振禧

振祚

振禧

妣冯氏

振作

妣陈氏

振裕

阿毛

连好

妣容氏

妣陈氏

振德

仲突

长福

乃 玉杨 妣刘氏赐焕 妣陈氏振礻 � 续陈氏 振祥

赐洇

赐琨

赐理

司氏 妣徒 续陈 �氏

赐璋

赐韬

赐醒

妣梁氏

玉乔

妣梁氏

讳星年 妣黄氏

良玉

妣陈氏

妣冯氏

超玉

贡生 妣陈氏

潭壁村永缵公吴氏世系

十八世

永缵 讳国选 号士成 妣张氏 司氏 续徒 庶罗 �氏

光运

光迪

廿三世 廿四世

鸟福

讳圣扶

连庆

游运

连高

讳观生

庚喜

庚好

妣谭氏

庚显

庚皎

庚鸟

庚松

妣伍氏

庚顺

庚麟

庚荣

泽辉

泽耀

妣李氏

积儿

亚积

妣冯氏

亚求

连有

连子

妣刘氏

运安

过嗣二 叔赐洇

斌运

妣巫氏

就运

华运

讳阿进 妣谭氏

�利运

运胜

运添

幼故

讳华胜 妣利氏 续赖氏

幼故

台山县 那扶乡

Ongoing | Self-Initiated Project | Print Being born and raised in Canada, I could not help but wonder about the ancestral heritage that I felt I had been lacking experience in my whole life, which included the traditional values of lineage and genealogy. Upon my first trip to China, however, I realized that a majority of my modern paternal relatives were just as ill-informed as I was in what I expected to be an important aspect of Chinese personal history. Fortunately, I was introduced to an extended cousin who kept a small book of the genealogy of my ancestral village written in the early 20th century. My freetime now consists mainly of digitizing the century-old records and drafting drawings of my poorly-mapped native county in hopes to document as much fading knowledge of my roots as possible.

潭壁村永缵祖吴氏族谱

THE WU GENEALOGY OF TANBI VILLAGE

35


PHOTOGRAPHY

FLARE Sherbourne Commons | Toronto | Canada Taken August 2015

HAZE Portlands | Toronto | Canada Taken June 2016

SPOTLIGHT Hearn Generating Station | Toronto | Canada Taken June 2016 36


DISPERAL Tianzi Mountain | Zhangjiajie | China Taken May 2016

BLESSINGS Chen Clan Academy | Guangzhou | China Taken May 2016

BALCONIES Mei’s Grand Courtyard | Taishan | China Taken May 2016 37


SKETCHES

CHRYSANTHEMUMS Sumi Ink + Watercolours | Rice Paper November 2015

38


GALT POSTAL OFFICE Ink | Sketch Paper November 2015

KAIPING DIAOLOU Ink | Sketch Paper October 2015

39


Thank you for taking the time to view and consider my portfolio. Have a phenomenal day!


Weathered Wall of Ancestral Home Tanbi | Taishan | China Taken June 2016

(OUTDATED) Jason Wu Architecture Portfolio Autumn 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you