Page 1

PORTFOLIO

ACADEMIC PROJECTS

W/ ADDITIONAL PROJECTS FROM B.Arch

A Selection of Works By Chung Hon Yan Jason

H M

K .

A

U r

c

h

2 0 1 7 - 2 0 1 9


PERSONAL Name Date of Birth Place of Birth Nationality

Chung Hon Yan Jason 鍾瀚恩 22/10/1993 Hong Kong HK / Australian

CONTACT Number Email Address

2

Curriculum Vitae

+852 9835 9500 j.sonn193@gmail.com Flat 6B, Dragonview Court, 5 Kotewall Road, Hong Kong


EDUCATION 2017 - 2019 2 years

2014 - 2016 3 years

2005 - 2012 7 years

The University of Hong Kong Master of Architecture

The University of New South Wales Bachelor of Architectural Studies

St. Paul College, Hong Kong Secondary School

WORK EXPERIENCE April 2017 - September 2017 4.5 months

February 2017 - April 2017 2 months

February 2016 4 weeks

Rocco Design Architects Associates Ltd Architectural Trainee (Year-out)

AGC Design Architectural Assistant (Year-out)

Rocco Design Architects Associates Ltd Architectural Intern

LANGUAGE Cantonese English Mandarin

Native Proficient Proficient

SKILLS Autodesk Autocad Google Sketchup Rhinoceros 3D Vray Grasshopper Adobe Photoshop Adobe Indesign Adobe Illustrator MS Offices

Curriculum Vitae

3


A RE-UTILISATION OF SPACE UNDER FLYOVERS IN HONG KONG

4

M.Arch Thesis


Category: M.Arch Thesis Advisor: Holger Kehne Period: Spring 2019 Duration: 5 Months

This thesis specialises in the re-utilisation of under-bridge space in Hong Kong through creating a new architectural typology in terms of space and structure. The new typology is a response towards the current situation of under-bridge space in Hong Kong, which are often congested and enclosed. This results in the blockage of pedestrian routes which hinders circulation and human activities. The new typology is tested in two sites, it retains the existing programs (public toilet, community centre and clinic) and enhances their performances through the introduction of new space, structure and circulation. This ultimately unleashes the potentiality of under-bridge space to become urban activators and community enhancers. With an emphasis on spatial quality, the new typology is perceived as “urban theatres� where activities and vibrancies are to be expressed and experienced by the users. The most distinctive features of this new typology are semi-sunken space and semisuspended structure. Half-sunken space allows an effective utilisation of space without compromising daylighting and ventilation. Besides of space, it also utilises the existing flyover structure to partially suspend floor slabs from it, which frees up the ground for a more transparent experience. Also, it enhances the flexibility of programs as walls are moveable with less structural constraints.

Spring 2019

5


6

M.Arch Thesis


Spring 2019

7


SITE 01: EAST KOWLOON CORRIDOR LOCATION: TO KWA WAN PROGRAMME: COMMUNITY CENTRE + DENTAL CLINIC

0

00

30

7000

0

00

16

EAST KOWLOON CORRIDOR TO KWA WAN

8

M.Arch Thesis


EXISTING

PROPOSED

PEDESTRIAN FLOW

SPACE UTILISATION

VENTILATION

Spring 2019

9


PROPOSED SPATIAL RE-UTILISATION EAST10 KOWLOON CORRIDOR TO KWA WAN


ROOMS FOR COMMUNITY CENTRE & CLINIC

OUTDOOR PLATFORM & AMPITHEATRE

SEMI-SUNKEN SPACE FOR SHOPS, TOILETS AND STORAGE

BREAKOUT SPACE BETWEEN ROOMS

SCHEMATIC DESIGN AXONOMETRIC 11 EAST KOWLOON CORRIDOR TO KWA WAN


12

M.Arch Thesis


SITE 02: GLOUCESTER ROAD FLYOVER LOCATION: CAUSEWAY BAY PROGRAMME: PUBLIC TOILETS

Spring 2019

13


14


15


EXISTING

PEDESTRIAN FLOW

SPATIAL QUALITY

SPATIAL UTILISATION/ VENTILATION

16

M.Arch Thesis

PROPOSED


CONNECTION TO FOOTBRIDGE

PLATFORM SPACE

AMPITHEATRE

FLEXIBLE PLATFORM SPACE

SHOWERS & CHANGING ROOMS

VICTORIA PARK ENTRANCE RAMP

WASHING BASIN TOILET

SCHEMATIC DESIGN AXONOMETRIC 17 GLOUCESTER ROAD FLYOVER CAUSEWAY BAY


A WATERFRONT THEATRE IN SHEUNG WAN

18

M.Arch Design Studio 01


Category: M.Arch Design Studio Advisor: Wallace Chang Period: Fall 2017 Duration: 3 Months The art of performance plays a significant role in our collective Hong Kong Memory. Sheung Wan is a place with traces of performance history of Hong Kong, this project is trying to rediscover and gather these traces of performance history, and finally generate new architectural ideas that echo the history of performance in Hong Kong. The concept of this project is banyan tree, a banyan has been a place for Hong Kong people to gather and perform since ancient times. From the historic banyan tree in Hollywood Road Park (former Tai Tat Tei) to the performance venues in Civic Centre, we see the potential of Sheung Wan to become one of the most prominent performance district in Hong Kong. This project proposes a contemporary formal city-scale theatre on the waterfront of Sheung Wan. Along the whole district, there are new interventions with natural elements and greenery that resembles the quality of banyan, which we hope to manifest the ultimate goal of the LCR platform: Living - City- Rural.

Fall 2017

19


Site Plan

Ampitheatre (refer to no.1 on Floor Plan)

20

M.Arch Design Studio 01


Fall 2017

21


Waterfront Lobby outside Restaurant (refer to no.13 on Floor Plan)

22

M.Arch Design Studio 01


Theatre Foyer Space (refer to no.10 on Floor Plan)

Fall 2017

23


The walkable rooftop is inspired by the roots of a banyan, it is gently sloped to allow visitors to engage with the waterfront in a more natural,organic and dynamic way, the experience is similar to a coastal walk.

24

M.Arch Design Studio 01

The rooftop of the main theatre is also a walkwable rooftop. Inspired by the roots of banyan, the theatre is half sunken to avoid obstruction of the harbour view. However, the main theatre’s rooftop keeps stepping up in order to house the 15m tall fly gallery below. Therefore, these stepping rooftops creates interesting landscape, as if the rooftop is a park.


The rooftop of the entrance is a canopy that creates a light quality of under a tree. Therefore when visitors gets in the theatre, the first thing they experience is the light quality of under a tree, which gives them a sense of protection and intimacy. The canopy area is also a foyer, which serves as a gathering space for people.

As the theatre is half sunken, it allows visitors within the building to interact with the harbour in a much closer way. The curtain wall is facing Victoria Harbour which creates a dynamic view.

Fall 2017

25


EXODUS

Taikoo is one of the most populated residential districts in Hong Kong. Its organisation is well-ordered in grid form, with a large scale shopping centre at the core. The centralised shopping centre is driving the activities within the community. Residents and workers rely heavily on it for daily activities such as commuting, groceries, dining and leisure. With limited relationship with its surroundings, the shopping centre is confining people, acting as a barrier that polarises the local community. Since more people are choosing to stay within the shopping centre, the waterfront promenade and the Quarry Bay Park are thus further isolated.

26

M.Arch Design Studio 02


Category: M.Arch Design Studio Advisor: Holger Kehne Period: Spring 2018 Duration: 4 Months This project is investigating two distinctive yet highly related topics: decentralisation and the rejection of mechanical connections. DECENTRALISATION - To establish a relationship between the shopping centre, the waterfront promenade and the Quarry Bay Park. Through the activation of these open spaces and the introduction of cultural venues such as museum and art gallery; the shopping centre no longer confine the activities of people. People would regain the freedom to experience culture and the historical past of their local community. REJECTION OF MECHANICAL CONNECTIONS - The circulation system of the shopping centre is dominated by elevators and escalators, which according to Koolhaas, are mechanical rather than architectural connections. These mechanical connections are repetitive and inhumane which sacrifices the users’ experience. Through the introduction of landscaping and cultural venues, people regain their rights to experience the local community in a more dramatic and humane way.

27


28

M.Arch Design Studio 02


Spring 2018

29


30

M.Arch Design Studio 02


Spring 2018

31


32

M.Arch Design Studio 02


Spring 2018

33


34

M.Arch Design Studio 02


Spring 2018

35


A WASTE-TO-ENERGY POWER PLANT IN KAI TAK

36

M.Arch Design Studio 03


Category: M.Arch Design Studio Advisor: Espen Vatn Period: Fall 2018 Duration: 3 Months This project is proposing a waste-to-energy power plant in Kai Tak as a response to the elevating waste issue of Hong Kong. Through innovative ways of treating waste, this project is challenging the traditional operation process of power plants, in order to engage local people to develop a lifestyle of recycling waste. Traditional power plants in Hong Kong has a linear operation process from fuel to energy then to the public. However, this project is proposing a circular operation process, where the public provides the fuel of the power plant, which are the municipal waste. In return, the power plant will provide not only energy, but also recyclables, experience and enlightenment to the visitors. The site in Kai Tak provides several locational advantages to the project. As a former airport runway, the rectangular shape of the site allows a straightforward operation of the power plant, as theres an abundant space to house the massive machines. Also, it is near the water, so that waste could be transported through sea traffic. The design strategy of the power plant is to provide users such as visitors and researchers opportunities to experience, explore and to be enlightened. The form of the architecture is defined by a series of cascading platforms surrounding a central courtyard. The programmes are placed in accordance to this cascading gesture, with clearly defined sequence and circulation.

Fall 2018

37


ROOF GARDEN

3/F APARTMENTS

MULTI-PURPOSE DISPLAY ROOMS

2/F MUSEUM RESEARCH COMPLEX CONTROL ROOMS

GREENHOUSE

CONCRETE PANELS 2/F APARTMENTS

EXPERIENCE RAMP

RETAIL SHOPS

1/F MUSEUM

AUDITORIUM

TIMBER FINS TYPE 1

TIMBER FINS TYPE 2

38

M.Arch Design Studio 03


R

EC

YC

LIN

G

TR

U

C

KS

YA

R

D

W

AS

TE

TR

U

C

KS

YA

R

D

TIP

PIN

G

FL

O

O

R

W

AS

TE

ST

OR

AG

E

CO

NTR OL

RO

OM

RE

SEA RC

H

LAB

RE

CY

CL

E

PO

IN

T

RE

SEA RC

H

LAB

Ad

m

AS

H

W PR AT O ER M F EN R AD ON E T

in

ST

OR

AG

E

Ad

m

in

En

EX

tra

PE

nc

RI

e

EN

CE

RA

M

P

Res

ST LO AF BB

tau

ran

t

F Y AP

AR

TM

EN

Co

TS

ur

tya

rd

Au

dit

or

ium

N

Fall 2018

39


D

MUSEUM

MUSEUM

13000

RECYCLE POINT

C

TIPPING FLOOR

14750

40000

Courtyard

WASTE STORAGE ASH STORAGE

B RETAIL SHOP

RETAIL SHOP

12250

RETAIL SHOP

EXPERIENCE RAMP

RESEARCH LAB RESEARCH LAB

RESEARCH LAB

A 8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

7812,5

8500

8187,5

7725

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

189475

1

2

3

5

4

6

8

7

10

9

11

12

13

14

15

16

17

18

20

19

21

22

23

24

D

MUSEUM STAFF APARTMENT

13000

RECYCLE POINT

C

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

TIPPING FLOOR

14750

40000

Courtyard

WASTE STORAGE ASH STORAGE

B DISPLAY ROOM

DISPLAY ROOM

12250

DISPLAY ROOM

EXPERIENCE RAMP

RESEARCH LAB RESEARCH LAB

RESEARCH LAB

A 8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

7812,5

8500

8187,5

7725

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

189475

1

2

3

5

4

6

8

7

10

9

11

12

13

14

15

16

17

18

20

19

21

22

23

24

D

STAFF APARTMENT

13000

RECYCLE POINT

C

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

TIPPING FLOOR

14750

40000

Courtyard

WASTE STORAGE ASH STORAGE

12250

B

EXPERIENCE RAMP

MONITOR ROOM RESEARCH LAB

RESEARCH LAB

A 8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

8500

7812,5

8500

8187,5

7725

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

7812,5

8125

189475

1

2

3

4

5

24

6

23

8

7

22

10

9

21

11

12

20

13

19

14

15

16

18

17

18

17

20

19

16

21

22

15

23

24

14

13

FL 21200

FL 12900

FL 8600

FL 4300

ASH BUNKER

40

M.Arch Design Studio 03


24

23

22

21

2

3

4

20

19

18

17

14

15

16

12

13

10

11

9

8

6

7

5

4

3

2

22

23

1

7812,5

3

24

STAFF APARTMENT

1

6

5

10

9

8

7

11

12

13

14

15

16

17

18

20

19

21

24

STAFF APARTMENT

A

C

B

D

D

C

B

B

C

A

7812,5

3

24

1:350 ELEVATIONS CHUNG HON YAN JASON ENERGIZING KAI TAK Universals VII: Saturday Afternoon

STAFF APARTMENT

STAFF APARTMENT

A

C

B

A

D

FL 21200

D

FL 21200

STAFF APARTMENT

RAMP

FL 12900

FL 12900

STAFF APARTMENT

RAMP RAMP

FL 8600

FL 8600

7812,5

MUSEUM RAMP RAMP

FL 4300

3

FL 4300

24

GAS TREATMENT

GAS TREATMENT

LOBBY RAMP RAMP

1:350 CROSS SECTIONS CHUNG HON YAN JASON ENERGIZING KAI TAK Universals VII: Saturday Afternoon

14

13

12

10

11

12

10

11

9

9

8

6

7

8

6

7

5

3

4

5

2

1

3

4

2

1

BOILER

INCINERATOR

BOILER

GAS TREATMENT

INCINERATOR

TIPPING FLOOR

ASH BUNKER

GAS TREATMENT

WASTE STORAGE BUNKER

TIPPING FLOOR

WASTE STORAGE BUNKER

Fall 2018

41


MASTERPLAN

42

B.Arch Design Studio 06


Category: B.Arch Design Studio Advisor: Barbara Busina Period: Spring 2016 Duration: 4 Months St Spyridon College is a Greek Orthodox school situated in Kingsford, Sydney. The college includes pre-school, kindergarten, primary school and secondary school. This project aims to accommodate these programs together as a single community, which holds to around 1,500 students. The existing St. Spyridon Church is the symbol of the college yet it operates independently for Sunday services and wedding ceremonies. The concept of the masterplan is a strong coherent force that is expressed through magnetic attraction. The scheme is precisely designed to establish a highly connected campus through the orientation of the buildings. The buildings are wrapping around the church to retain the strong coherent force within the community whilst giving the church adequate space to breathe and to operate independently.

Spring 2016

43


44

B.Arch Design Studio 06


Spring 2016

45


COHERENT FORCE Coherent force releases from the centre of the site, then retained by the surrounding campus building.

STREET PRESENCE A friendly and engaging street presence enhances interaction with public, creating a welcoming entrance.

THE BRIDGE It serves as a shared library space and also bridges the gap along Day Lane to further unify the whole campus as a one community.

MAGNETIC ATTRACTION Building facades are interlocking to symbolise the north and south poles of magnets, which establishes a strong magnetic attractions among buildings.

SENIOR SHARED JUNIOR

PROGRAMS

INFANTS

The campus is designed to establish a hierarchy of different age groups. Hence each age group has their own private space without compromising a sense of community.

46

B.Arch Design Studio 06


Spring 2016

47


48

B.Arch Design Studio 06


WATERPROOF MEMBRANE (GRAVEL COVERING ABOVE) ROCKWOOL THERMAL INSULATION RIBBED SHEET STEEL ROOF

ARCH7077 DESIGN & CONSTRUCTION COMMUNICATION ASSIGNMENT 4 FINAL SUBMISSION CHUNG HON YAN JASON 3035494767

TIMBER BEAM

BOX GUTTER

STEEL HOLLOW SECTION CEILING HANGER

SUSPENDED CEILING FINS HOLDER w. BOLT WINDOW FRAME 80x100 TIMBER FINS DOUBLE-GLAZED WINDOW FLOOR PANEL

80x100 TIMBER FINS DOUBLE-GLAZED WINDOW SUPPORTING FOOTING

BOTTOM PLATE STEEL HOLLOW SECTION

ENCASED STEEL BEAM

250MM REINFORCED CONCRETE SLAB PIPE

200x200 TIMBER LAMELLAR DOUBLE-GLAZED WINDOW FLOOR FINISH

SUPPORTING FOOTING WINDOW FRAME BOTTOM PLATE

STEEL HOLLOW SECTION STAINLESS STEEL BOLT STEEL CAP TOP PLATE

ENCASED STEEL BEAM 250MM REINFORCED CONCRET SLAB SUSPENDED CEILING

Spring 2016

49


STUDENT RESIDENCE IN RANDWICK

50

B.Arch Design Studio 05


Category: B.Arch Design Studio Advisor: Peter Chivers Period: Fall 2016 Duration: 4 Months Situated in a quiet suburb of Sydney, Randwick, the student residence is part of the UNSW (the University of New South Wales) Residential Community. The residence accommodates a total of 20 university students, with the options of single or shared rooms. This project started off with the investigation of the site and various human situations, then multiple proposals were presented to accommodate the identified site conditions and human situations. Later in the semester, these proposals were combined to form the final proposal shown below, which is refined to encourage the best quality of human situations.

5

3

7

4

1

6

2

1 2 3 4 5 6 7 8

Entrance Hall Gym Library Resting Corner Toilets Courtyard Platform Band room

8

Fall 2016

51


52

B.Arch Design Studio 05


Fall 2016

53


54

B.Arch Design Studio 05


Fall 2016

55


56

B.Arch Design Studio 05


Thank you for your time.

Portfolio by Chung Hon Yan Jason

57


Chung Hon Yan Jason 鍾

H

K

U

M

.

A

r

c

h

2 0 1 7 - 2 0 1 9

Tel:

+852

9835

9500

Email: j.sonn193@gmail.com

Profile for Chung Hon Yan Jason

Jason Chung Architecture Portfolio 2019  

A Collection of my works from HKU M.Arch and UNSW B.Archstud from 2016-2019.

Jason Chung Architecture Portfolio 2019  

A Collection of my works from HKU M.Arch and UNSW B.Archstud from 2016-2019.