Page 1

Jason Hines | Portfolio Architecture


Ta b l e o f C o n t e n t s

Courtyard Community in Havana, Cuba

1

Intercross Community

5

Wa f f l e C h a i r / / / D i g i t a l F a b r i c a t i o n D e s i g n

7

Comprehensive Studio /// AIA Competition

11

Center for Gender Studies

15

D e s i g n B u i l d / / / Wa k e C o u n t y R e c y c l i n g H u t

17

A Getaway For Ed and Blondie

19

Re Ligare Institute

21

Jason Hines jshines@ncsu.edu (704)995-0456


2

C ourtyard Community in Havana, Cuba La Habana, Cuba is one of the most densely populated cities in Latin America. Paradoxically, Havana’s production of new homes is low relative to its demographic growth. So where does the city house its two million inhabitants? For more than three decades, the people of Havana have taken matters into their own hands, using personal resources to adapt their houses, and adjoining public and private spaces to meet their changing needs. Old Havana is in need of housing. The idea of integrated housing is to encourage different groups of residents who can mutually support each other to live together. The objective of this type of living is to improve the support between generations and residents with divergent needs. This improved support can help alleviate handicaps for each specific group, and combat tendencies of loneliness and isolation.

Green Roof

Roof Structure

Interior Walls

Slabs

Sub-structure

Structure

Foundation

1

2


4

Community Garden Vegetables and Fruits

Community Garden Flower

Reflection Pond

Grove of Trees Kousa Dogwood - 10’ Housing for Senior Citizens

30’ Column Bay Covered Walkway

The courtyard of this development was designed into separate sections. A grove of trees provides a shaded area for walking. A reflecting pond allows for collection of rainwater to water the gardens. A curvilinear landscaped area provides space for a beautiful flower garden. Finally, a community garden provides room for growing vegetables as well as companionship. The colonnade in the development is designated for the public. A café on the ground floor provides an in-between area. The tower structure provides an indoor community area. Each floor has a community living room for entry into the units, and for sitting and relaxing with neighbors. 3

15’ Column Bay Covered Walkway

Iglesia y Convento de Belen

Clear Story

Pitched Roof 3/4”/12” slope

Basic Green Roof

2” wood curtain wall screen Party Wall Composite Column 2”x6” timber and 1/2” steel plate

Level 5 47’-0” Level 4 35’-0” Level 3 25’-0” Level 2 15’-0” Level 1

Public Cafe

Entry and Service Space

Green Space

This project required a delicate consideration of the surrounding site and vernacular of the city. The tripartite division of the surrounding buildings, the continuous colonnades, and hot climate were all influencing factors in the design. Also, the culture of the area was the primary influence. People of Old Havana have a strong sense of family, so the units were designed to accommodate multiple generations. 4


Intercross Community

5

6

Chicago’s new tower is an urban mixed-use development conceived as a 24 hour live/work/play neighborhood. This high density, vertical development anchors one of the most prominent intersections in the city. The Wolf Point Site is a central location in the city of Chicago. Our design focus was to create an iconic building that fits the omnidirectional site.

Retail Level

The main structure of the building is comprised of five trussed tubes that twist around a core that is a non-twisting, vertical extrusion accommodating elevators and other services. These twisting tubes create a sense of motion that is suggestive of a dancer, whose dress is shaped by motion and by the spiraling winds that we associate with the energy of the city of Chicago. The fully trussed nature of the tubes makes the building very stable and rugged against forces in any direction. Structural simulations substantiate this premise.

Office Level

The form of our tower creates an organic arrangement of curves and surfaces out of a simple floor layout. We subtracted four perimeter tubes from a nine square grid to create a cross shaped floor plan. By grouping five tubes within a singular, unified structure we were able to create a better sense of connection to the surrounding area.

Residential Level

6


Wa f f l e C h a i r / / /

8

Digital Fabrication Design

These extrusions in the x and y direction create the thickness of the material and are adjustable.

notches.

Geometry oriented bounding box.

Item series used to create vectors that are then extruded in the z direction. Extracts the corners of the box.

Creates linework between these corners and divides the curve into equal length segments.

The section command solves the geometry and the item extrusion. two bounding box points.

This

definition

takes

Grasshopper Definition

a

surface and divides it in the x and y direction. In order to create a structural system, the divided lines are extruded in the z direction to create the waffle grid.

The height of

each element in the structure is adjustable, as is the number of divisions in the system. This definition allows the division of three dimensional shapes,

into

any

number

of pieces at any thickness. Using rhino as a modeling tool,

we

drawings machine.

created for

shop

the

cnc

Grasshopper was

a great tool for implementing the

waffle

construction

on many different design iterations. the

chair

Assembly was

as

of

simple

as taping the pieces into place with a wooden mallet. 7

8


10

The chaise lounge is seven feet long and is very comfortable. The small spacing between pieces allows for a relaxing, supportive chair. Some images were created in SketchUp to show the construction process of the chaise. At the midterm of this class, a study model was built at a smaller scale.

The three

foot long model used a different Rhino definition. The midterm was a great learning process for figuring out the tolerances of the cnc machine.

This smaller scale model

required some sanding and cutting.

This

allowed for a clean and easy fit on the final.

9

10


Comprehensive Studio ///

12

AIA Competition

The site of the Wellness Center is in Durham, North Carolina. The Brightleaf Square was once home to tobacco warehouses. Now it is home to revitalized restaurants and retail. The site is also three blocks away from the firm where I interned, Duda/Paine. My goal was to create a sustainable structure that fits into the urban context. The positioning on the site creates lively public gym areas with quiet, humble garden spaces. The building is pulled to the edge of the site to hold the street border. This helps creates a lively street front with active cafĂŠ and lobby. This positioning of the building also creates a buffer between the streetscape and public gardens. The pool, which is a unique element in the otherwise simple structure, is positioned separately from the main bar to show its hierarchy. After the studio was over I spent time doing additional renderings in a different program. This style of rendering helped bring the garden area to life. I also spent time learning different aspects of photography. Using a variety of different millimeter lenses with varying focal lengths I tried to capture different details of the design. The concept of this design was to have a sacred and quiet pool area, a private garden area, and a lively public gymnasium. Through models, drawings, and renderings I attempted to show the rational used to design each of these areas in detail. 11

12


14

1.

The midterm of this studio was a smaller parti model.

This review allowed me to

see the parti in the context of the site, and

1. Mech. 2. Storage 3. Gymnasium 4. Lounge 5. Mech. 6. Office 7. Office

2.

3.

4.

5.

6. 7.

1’=1/16” Second Level

explore many site strategies in a minimal amount of time. For the larger scale model I did not build as much of the surrounding environment. I also built some simple parti models to find the best siting of the building. The building is divided into three levels. The basement level holds the swimming pool and changing rooms. The ground level holds lobby and café space, as well as exercise rooms. The top floor features the open gym area. The gym is designed to be an open and public area. It is located on the top floor to provide views outward while offering some privacy from the ground floor street traffic. This studio required an understanding of all aspects of the building. Detailed construction documents was one phase of the project, along with a 1’ = ¼” section model. Due to the complexity of the project, I learned how to use even dimensions to make life easier. The columns span thirty feet with six subdivisions for five foot bays of glass. Detailing a pool, curtain wall and typical wall section were all parts of the technical integration. 13

14


16

Center for Gender Studies The Center for Gender Studies project allowed me to learn about code requirements and what goes into designing a large scale commercial building. This building required space for private offices and public learning areas. My design incorporated bridges and walkways to create a delicate connection between public and private spaces. The walkways also create interactions between all types of people which is appropriate for a Gender Studies Center. This project was done in the junior year of my undergraduate study.

15

The structure is pulled to the outside of the building to show the strength of the field of gender studies. The bridge between the offices and public spaces encourages social interactions between workers and visitors. CafĂŠ and gallery space is located in the south wing of the development while offices are located in the north wing. The lobby area is grounded to the site, while the rest of the building is raised on heavy wooden columns. Finally, the largest gallery space cantilevers out into the landscape creating a connection with the open wooded area.

16


Design Build ///

18

Wa k e C o u n t y R e c y c l i n g H u t

The design of the Wake County Recycling huts allowed the team to focus on a simple, sustainable design that would serve as a pleasing work environment for the employees. Our design goals were directly influenced by the needs of the staff at Wake County.

This is the finished project on site. It now features a ramp and two “green screens� which are attached using custom made brackets. The screens will eventually be covered in different types of local jasmine, which produces a fragrant aroma when blooming. The project features a clear story to provide additional internal light and a rain catching barrel to water the jasmine during dry periods. This project was rewarding on a personal and professional level.

s an studio wor w orld expe n p ce ess. ACCESSIBLE PARKING SPACE W/4" PERIMETER STRIPING

CP 2

CP 1

17

18


A Getaway For Ed and Blondie

20

The Ed and Blondie project taught me how to interpret a residential building designed for a man and his boat. This project was designed to be simple and a getaway for the user. I chose to use a less defined structure and a direct connection between boat house and house. The main stucture sits on the highest point of the site to provide views outward. The small meditation space that sits on the lake provides Ed with a place to relax and dock his boat on either side of the lake.

19

20


22

Re Ligare Institute glazing

elevator shaft

slab

In order to maintain the horizontal curviture of the exterior facade a unique structural design was employed. An interior grid of columns along the curved walkway surrounding the atrium provides the primary structure. A cantilevered truss design extends from the column grid and provides support for the walkways and floor decking. The grid of columns is exposed on the interior to emphasize the strength of steel and provide visual evidence of how the building is supported. The form of this building is relatively simple. The curved glass walls are supported by their double glazing and rigid mullions. Although, cantilevered structures with an atrium and four stories of live and dead load can be complex. Throughout the design process I thought of an age old principle in mathematics call Occams Razor. This theory states that the simplest most obvious answer is usually the correct one. In order to verify this logic steel sections where determined from computerized structural simulations. 21

sub structure

main structure

vertical circulation

outer skin

22


24

In order to maintain the horizontal curvature of the exterior facade a unique structural design was employed. An interior grid of columns along the curved walkway surrounding the atrium provides the primary structure. A cantilevered truss design extends from the column grid and provides support for the walkways and floor decking. The grid of columns is exposed on the interior to emphasize the strength of steel and provide visual evidence of how the building is supported. View

T h a n k Yo u !

Moore Square City Market

01 Concept

City Market

Light Void

02 Lighting Concept

03 Vertical Circulation

04 Structure

Soul

Body

Mind

05 Program Distribution

23

The form of this building is relatively simple. The curved glass walls are supported by their double glazing and rigid mullions. Cantilevered structures with an atrium and four stories of live and dead load can be complex. Throughout the design process I thought of an age old principle in mathematics call Occam’s Razor. This theory states that the simplest most obvious answer is usually the correct one. In order to verify this logic steel sections where determined from computerized structural simulations. 24

Jason Hines Portfolio  

This portfolio catalogues my work throughout school. I hope to find a job and offer value to an impressive firm.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you