Page 1

cover front

1


My name is Jason Cai, I am currently a second-year student at the University of Waterloo School of Architecture in Cambridge Ontario. As an individual, I foster the creativity and drive to create rich elements to incorporate into my design. I aim to discover new and innovative ways to incorporate my thoughts into the dialogue of architecture. I am adaptable and open-minded to new ideas and concepts while still being meticulous in my work. Aside from my interest in architecture I enjoy visual arts through the form of digital or analog media and finding various ways in which I can express myself.

@: caijason@live.com #: (647) 966-3919 Toronto, Ontario/ Cambridge, Ontario


JASON CAI DESIGN PORTFOLIO 2019 SELECTED WORKS, FALL 2018 - WINTER 2019


CONTENTS 38 WELLINGTON Page 1

VARSHA STATION Page 11

POINT HORIZON Page 19

2482 DUNDAS Page 25

TENSEGRITY Page 39

PERSONAL WORK Page 47


CURRICULUM VITAE SKILLS

QUALIFICATIONS

Illustrator Photoshop Indesign

• 7 Years experience with the Adobe Suite, advanced proficiency in Photoshop, Illustrator and InDesign developped through clubs and various organizations to create a variety of advertisment and media

Rhinoceros V-Ray Render AutoCad Revit

• Developed understanding of iterative design applying aspects of 3D visualization, drafting software and Adobe Suite to create captivating architectrual representations

Visual Arts Model Making

• 4 Years developing technical art skills, attended the Claude Watson Visual Arts program from grades 9-12 and cultivated an advanced understanding technical representation, art history and life drawing

Client Communication • Confident and articulate verbal skills developed after consistent work with youth, refugees and

newcomers in underprivledged areas of Toronto

EDUCATION 2018 - Present Cambrdige, Ontario

UNIVERSITY OF WATERLOO SCHOOL OF ARCHITECTURE

2014 - 2018 Toronto, Ontario

EARL HAIG SECONDARY SCHOOL

• Candidtate for Bachelors of Architectural Studies, class of 23

• Ontario Secondary school Diploma, Claude Watson Visual Arts Program, Core French certificate, honour role

EXPERIENCE 2019 July - August

KIDS CAMP DIRECTOR EAST TORONTO CHINESE BAPTIST CHURCH • Collaborated with assistant directors and supervisor to prepare engaging programing for children • Aided with Life in Christ ministry, assisted newcomers and refugees integrate into Western society

2019 August - Sept

ORIENTATION LEADER UNIVERSITY OF WATERLOO SCHOOL OF ARCHITECTURE • Collaborated with other leaders in planning and organizing engineering events. Acted as a host to assist incoming first years for their admission interviews

2016 - 2018

EARL HAIG SECONDARY SCHOOL VISUAL ARTS COUNCIL – HEAD OF APPAREL (2015 – 2018) • Designed logos and apparel for various clubs and teams

YEARBOOK CLUB – SECTIONAL EDITOR (2017 - 2018) • Worked collaboratively with the Editor in Chief and Photographers. • Created layouts and spreads using programs such as InDesign, Photoshop and Illustrator


38 WELLINGTON 1A DESIGN STUDIO SUPERVISORS: RICK ANDRIGHETTI & LOLA SHEPPARD FALL 2018 INDIVIDUAL

38 Wellington is a residence created to house a cook and a writer. The house was designed to cater to both the profession’s needs, consisting of a large open kitchen and rooftop garden for the cook, as well as a private office and library space for the writer. The house is wrapped in stone cladding which is locally sourced within Cambridge, Ontario. The additions of environmental considerations such as microclimates, passive shading, and cross ventilation reduce its impact. The building lies on a hillside in Cambridge, Ontario, with access from both the top and bottom. The building lies sandwiched between a private neighborhood street at the top and the Cambridge City Hall parking lot at the bottom.

1


2


CONCEPTUAL RENDERS

3


4


5

WELLINGTON STREET

CITY HALL PARKING LOT

ROOF


WELLINGTON STREET

CITY HALL PARKING LOT

DN

WELLINGTON STREET LEVEL

6


CITY HALL PARKING LOT

MIDDLE LEVEL

7


CITY HALL PARKING LOT

CITY HALL LEVEL

8


EAST ELEVATION

WEST ELEVATION

9


WELLINGTON STREET

CITY HALL PARKING LOT

WELLINGTON STREET

CITY HALL PARKING LOT

10


11


VARSHA STATION 1B ENVIRONMENTAL DESIGN SUPERVISOR: TERRI BOAKE WINTER 2019 IN COLLABORATION WITH MAX PERRY

Resting at the base of the NohKaLikai Falls in Cherrapunji, North-East India. This water and weather research station provides information regarding the surrounding landscape including the effects of rainfall on native species and the local environment. Cherrapunji is known to be the second wettest place on earth with an average rainfall of 23m a year providing an excellent resource for the study. Using the vernacular building material of bamboo provides a domestic, cost-effective and sustainable source to construct this station. Bamboo’s natural waterproof tendencies are suitable for heavy rain. It is light and easy to transport by hand without the use of vehicles. The photovoltaic array produces enough electricity for its inhabitants and is completely off the grid. There is a cistern and greywater collection system that allows for less water waste. The station is carbon neutral and produces no waste.

12


FRONT ELEVATION

*

/

F2

F1

Esc

A

13

F C

H B

J N

K M

-

+

.

F12

F11

2

1

.

-

0

Esc

6

5

4 P L ,

9

8

7

0 O

I

U GY V

F10

9

8

7

T DR X

F9

F8

F7

6

5

4

S Z

Alt

Ctrl

F6

F5

F4

E

W

Q Lock

F3

3

2

1

Cap

3

F1

1

Cap Lock

F2

2 Q

Enter

Ctrl

F3

3 W

A

F4

4 E

S Z

Ctrl Alt

F5

F6

5 R

D X Alt

F7

6 T

F C

F8

7 Y

G V

F9

8 U

H B

F10

9

F11

P

7

L ,

Alt

/ .

O K

M

F12

0

I J

N

.

*

+

-

8

4

5

-

1

2

Ctrl

0

9 6 3 Enter


REAR ELEVATION

14


1. Weather Survey Beacon 2. PV Array (5 kW) 3. Mosquito Net and Solar Screen 4. Outdoor Porch 5. Bamboo Structure 6. Bamboo Pile System

1

2

3

4

5

6

15


20mm Bamboo Woven Floor 100mm Bamboo Beam Secured with 15mm Steel Screw

75 mm Corrugated Bamboo Decking Radiant Barrier 20mm Bamboo Weave Air/Vapour Barrier 150mm Expanded Polystyrene Insulation Secured with 50mm Steel Screws

75 mm Corrugated Bamboo Decking 20mm Bamboo Weave Moisture Barrier 150mm Bamboo Beam Secured with 50mm Steel Screws

50mm Bamboo Shaft 3mm Bamboo Weave 80mm Extruded Polystyrene Insulation Air/Vapour Barrier 3mm Bamboo Weave 50mm Bamboo Shaft Secured with Steel Band Connections

20mm Flattened Bamboo Flooring Air/Vapour Barrier 150mm Bamboo Joist with 70mm Airspace 80mm Expanded Polystyrene Insulation 150mm Bamboo Beam Secured with Steel Band Connections

16


1. RAINFALL 2. GUTTERS 3. CISTERN 4. WATER PUMP 5. OVERFLOW 6. GREY WATER 7. GREY WATER FLOW 8. TOILET COMPOST

1.

7.

3. 2.

4. 6. 8. 5.

17


1. PHOTOVOLTAIC 2. COLLECTED SOLAR POWER 3. INVERTER & BATTERY 4. ELECTRICITY 5. Water Pump 6. KITCHEN APPLIANCES 7. COMPUTER 8. LIGHTS/FANS 9. ELECTRICAL PANEL (METER & FUSEBOX)

8.

1.

7.

9.

4.

6.

5.

2.

3.

18


19


POINT HORIZON 1B BUILDING AND CONSTRUCTION SUPERVISOR: TERRI BOAKE WINTER 2019 IN COLLABORATION WITH EMILY LI

This project was a finalist in the Canadian Institute of Steel Construction’s annual competition to showcase the potential of structural steel and it’s connections. Point Horizon works with the theme of “surfaces” by looking into the water which consists of 71 percent of the earth’s surface. There is a growing issue of plastic pollution contaminating the oceans. Microplastics often make their way up the food chain and enter the seafood humans consume. Microplastics hinder the Earth’s ecosystems, affecting they’re local population and causing a ripple effect. Located along the coast of the Adriatic Sea, Point Horizon has a microplastic filtering system that also acts as a viewpoint that embraces the natural landscape of Italy. A steel filtering system is implemented into the structure to remove plastic debris from the ocean. The filtration tunnel vacuums the plastics to the first floor of the pavilion where it will be displayed for viewing and later removed. This creates a space that raises awareness of the impact of microplastics and the environment.

20


Fabric with clamp steel cables

Spiral rebar

Steel anchor pile

Pile cap Steel cable

Bearing plate

Tension control blot to pile cap

Perforated metal shading device

Display case for viewing

Steel trusses

system

Reverse osmosis

Baleen Filter Polluted sea water

Clean water to pile cap

21


abric with clamp

eel cables

Second Floor Plan

Perforated metal shading device

A

l trusses

A

First Floor Plan

sea water

22


from steel cable to fabric

fromfrom steelsteel cablecable to fabric to fabric

D) Pin-fuse system to D) Pin-fuse D) Pin-fuse system system to to

D

pile cap pile cap

pile cap

E

E

E

23

D

D


fabric

C

C) Stair cable pin

C) Stair cable pin

C) Stair cable pin Free Body Diagram Free Body Diagram

B

B

C

By using a design disassembly Byfor using a design forapproach, disassembly approach, this pavilion will this be able to be re- in other repavilion willplaced be ablein toother be placed

C

The structural the pavilion The structural integrity of theintegrity pavilionofuses a com- uses a comtails to be visible while standing in the- pavilion. For

tails to be visible while standing in the pavilion. For D

A

A

is used throughout the structure with a galvanizing

is used throughout the structure with a galvanizing

AESS 3

Free Body Diagram AESS 4

AESS 3

Used in the AESS truss system 4 below the pavillion that all welded connecUsed in the trusshas system

below the pavillion that All the steel anchor piles has all welded connecuse AESS 3

Galvanized All the steel anchor piles steel is used to prevent the steel from are made from galvause AESS 3 corrosion or rust.

nized steel with stainless

Galvanized steel is used to prevent the steel from are made from galvaBy usingorarust. design fornized disassembly approach, steel with stainless corrosion

this pavilion will be able to be placed in other re-

The structural integrity of the pavilion uses a com24

-


2486 DUNDAS

1B STUDIO SUPERVISOR: MAYA PRZYBYLSKI & RICK ANDRIGHETTI WINTER 2019 INDIVIDUAL

2486 Dundas Street West rests between the two neighborhoods of The West Bend and The Junction Triangle which are located in the area of Dundas Street West, Toronto. The library aims to connect the two neighborhoods not only through a community kitchen but by also integrating the existing Wallace Avenue Pedestrian Bridge into its circulation. By doing this it opens up and physically connects the areas into one place of gathering. The library consists of a passive shading system that blocks the early evening sun. The staggering floor plates create an open and inviting space that allows for variation in the viewing moments. The building also cantilevers outwards onto the street creating a bus shelter. The community kitchen works alongside the rooftop garden to encourage individuals to learn new skills in the kitchen while connecting to others in the neighborhoods.

25


26


Elevator

ROOF

3rd Floor 1:200

27


Elevator

3RD LEVEL 2nd Floor 1:200

28


Open to above

Open to above

Elevator

2ND LEVEL 1rst Floor 1:200

29


Open to above

Elevator

1ST LEVEL Ground Floor 1:200

30


31


WEST ELEVATION

32


33


34


35


36


37


38


39


TENSEGRITY

1B STUDIO SUPERVISOR: MAYA PRZYBYLSKI & RICK ANDRIGHETTI WINTER 2019 INDIVIDUAL

Exploring the possibilities of Tensegrity, the forces of tension and compression acting in equilibrium, a modular assembly was created. This form can be multiplied and connected infinitely without strain. The aspects of this assembly were intended to create a space in which individuals could explore and interact to further exemplify its qualities and how it could be integrated into architectural design. Each assembly is made to be modular and can easily be taken apart and put back together.

40


41


42


43


585.00

25

10

10

4

2

6

1.00

1

1500.00

553.89

735.18

44


45


46


PERSONAL WORK

WATERCOLOUR STUDY OF OX TAIL BONES / WINTER 2018 / 9”X12”

FAMILY FRAGMENT / ACRYLIC ON TREE BARK / SUMMER 2018 / 18”X18”

47


KRAKEN/ BALL POINT PEN/ WINTER 2018/ 24”X22”

FUTILITY / BALL POINT PEN / WINTER 2018/ 11”X17” (x3) 48


WOOD CARVING STUDY / HAND CHISELED / WINTER 2019 / 13” IN HEIGHT

THREE BLIND MICE / PENCIL AND WATERCOLOUR / FALL 2018 / 9”X9” 49


TOOL STUDY / CHARCOAL AND CONTE / FALL 2018 / 7’X3’ 50


Thank you for your time!

@: caijason@live.com #: (647) 966-3919 Toronto, Ontario/ Cambridge, Ontario


DESIGN PORTFOLIO 2019 SELECTED WORKS, FALL 2018 - WINTER 2019

Profile for Jason Cai

Jason Cai Architecture Portfolio / Fall 2019  

University of Waterloo School of Architecture, Second Year (2A)

Jason Cai Architecture Portfolio / Fall 2019  

University of Waterloo School of Architecture, Second Year (2A)

Profile for jason_cai
Advertisement