Page 1

Jasmy

Creative Magazine 456380

Seminars Gastcolleges Personal Branding Persona WOM-actie Crossmedia


2


Inhoud 30

Personal Branding Seminar 1 Seminar 2 Gastcollege 1 Gastcollege 2 Gastcollege 3 Gastcollege 4 Gastcollege 5 Persona WOM-actie Crossmedia Printscreens Bronvermelding

3


Personal Branding De afgelopen weken ben ik voor de minor Creative Industry bezig geweest met het verbeteren van mijn online personal branding. Voor deze minor had ik al een Twitter account maar hier deed ik weinig mee. Hier ben ik verschillende personen gaan volgen die ik interessant vind en waar ik inspiratie uit kan putten. Zowel mijn Facebook pagina als Twitter account heb ik momenteel geprofessionaliseerd. http://twitter.com/#!/Jasmyvspankeren Daarnaast heb ik mijn LinkedIn profiel geüpdate. Ook hier beschikte ik al over voor deze minor maar ook deze is tevens bijgewerkt en geprofessionaliseerd.

De ene week had ik meer inspiratie dan de andere maar ik ben uiteindelijk tevreden met het eindresultaat. De titels van mijn blogs luiden als volgt: Blog 1. Eerste blog is een feit Blog 2. De kerstboom zat te denken Blog 3. Mijn eigen ijshotel Blog 4. De geestelijke afhankelijkheid van mijn stiefvader Blog 5. Je bent goed zoals je bent Blog 6. The voice draait door Blog 7. De houdbaarheid van voornemens Blog 8. Zo trots als een zus http://jasmy-opzoeknaarcreativiteit. blogspot.com/view/classic

http://www.linkedin.com/profile/ edit?trk=hb_tab_pro_top Tot slot heb ik op blogspot een account aangemaakt. Dit gebied was volledig nieuw voor mij en daar lag dan ook een enorme uitdaging. Ik vroeg me namelijk af waar ik over moest gaan schrijven en of iemand het überhaupt interessant vond om te lezen wat ik schreef. Hier heb ik me in vergist. Regelmatig kreeg ik positieve reacties op mijn blog en ‘likes’ op Facebook na het posten van mijn blog. Dit vond ik natuurlijk erg leuk om te horen en motiveerde mij gelijk voor het zoeken naar een nieuw onderwerp. Op een gegeven moment ging het schrijven steeds soepeler.

‘Ken jezelf, wees jezelf!’

4


5


Seminar 1 - Musiclab Muziek inspireert mij en bij het zoeken naar een interessante seminar is mijn keus gevallen op musiclab #9. De seminar gaat voornamelijk over Hip Hop & wereldmuziek. De gastbegeleider ondervraagt de volgende artiesten: MC Surya, Kroons en Jair Chong. MC Surya Na een kort introductie filmpje heb ik een wat beter beeld over deze Freestyle rapper. Hij heeft meer dan 150 keer opgetreden. De zwaarste battle om te winnen was zijn eerste Freestyle battle. Dit was in de grote zaal van Paradiso. ‘Je begint pas met denken als de beat aangaat.’ Op dit moment battled Surya een stuk minder. Dit komt omdat er meer geschreven battles worden georganiseerd dan Freestyle battles. Dit is op het moment erg populair.

Dit lijkt in eerste instantie niet extreem veel. Maar als er wat tussenkomt, bijvoorbeeld ziekte, en niet aan die 10 tracks komt heeft hij een probleem. Namelijk elke track die je niet levert komt, een jaar contract bij. Dit contract vond hij zo belachelijk dat hij het aan zijn muur heeft gehangen. Kroons De volgende artiesten beginnen met een optreden dat zowel muzikaal als visueel erg interessant is. In hun aparte kledingstijl betreden zij het podium als echte artiesten. De rap gecombineerd met zang en hun flitsende dansbewegingen verbazen bij enigszins. Saillant detail: De jongen (Jordi) treedt op in een korte broek waarbij hij één sok heeft opgetrokken tot zijn knieën

Black out? Hij geeft aan weleens een black out te hebben gehad. Hij bedoelt dat hij bijvoorbeeld één zin stil is en dan weer op een andere manier is door gegaan. Vanaf zijn eerste battle in 2005 heeft hij nu meer zelfvertrouwen ontwikkeld. Giel Beelen Vervolgens krijgen wij een filmpje te zien van de MC in de studio bij Giel Beelen. Hij verteld dat hij veel alleen heeft gedaan. Af en toe kreeg hij contacten onder zijn neus geschoven die echt nergens op sloegen. Hij geeft ons het volgende voorbeeld: in het contract stond beschreven dat hij 10 tracks per jaar moest schrijven.

6


Mijn eerste ingeving is dat dit een muzikaal en bijzonder duo is. Hun muziek is lastig te omschrijven maar het is een soort moderne mix van hiphop beats en elektronische geluiden gecombineerd met zang en rap. Na hun optreden schuiven zij bij de presentator aan tafel. Jordi vertelt dat hij uit een rock en roll band komt en nu rapper is. Kim en Jordi hebben samen op de rock academie gezeten maar ze hadden totaal geen affiniteit met elkaar. Een producer had hun solo zien optreden en die stelde voor om eens wat met zijn drieën te doen. Hier voelde zij beide vrij weinig voor maar ze besloten toch om één project samen te doen. Het eerste optreden ging zo goed dat ze alleen maar meer wilde. Ze treden vaak op bij HIPHOP feesten maar hebben ook op Dancevalley gestaan. Hun optredens zowel theatraal als voorzien van dancebeats. Opmerkelijk is dat zij zelf over hun styling nadenken. De kleding die ze vanavond aan hebben komt bijvoorbeeld van de zolder van de ouders van Kim. Ze zoeken graag het extreme op. Zo hebben ze tijdens hun optreden in het Pakhuis de Zwijger gekozen voor ‘rustige’ nummers. Normaal gesproken is hun show veel expressiever en hebben dragen ze meerdere kledingstukken. Jair Tchong Jair Tchong is Projectleider bij Muziek Centrum Nederland. Hij heeft journalistiek en geschiedenis gestudeerd en is programmeur geweest bij de Melkweg. Hij is ontzettend enthousiast over wereldmuziek en één ding is dan ook duidelijk: hij heeft hierin absoluut zijn passie gevonden. Hij laat ons drie verschillende filmpjes van verschillende artiesten waar hij enorm over te spreken is.

Hij voorziet ons van diverse informatie over wereldmuziek en laat ons verschillende filmpjes zien waar hij enorm over te spreken is. Daarnaast attendeert Jair ons op de dag van de wereldmuziek, namelijk 1 december en ziet ons graag terug op deze dag. Mening Het is mooi dat er zulke mensen hun creativiteit kunnen ontwikkelen door een ander soort muziek neer te zetten en dit op zulke evenementen bekend wordt gemaakt. Zelf had ik nog nooit van deze artiesten gehoord. Nederland beschikt over zoveel muzikaal talent (zie The Voice of Holland) maar daarnaast zijn er nog zoveel onbekende artiesten waar weinig mensen vanaf weten.

‘Je begint pas met denken als de beat aangaat.’

7


Seminar 2 - Freelance Factory De Freelance Factory is de vereniging voor freelancers en zelfstandige professionals in de creatieve industrie. Het is dus een netwerkbijeenkomst voor en door freelancers. Dit keer is de Freelance Factory in Pakhuis de Zwijger en ik was daarbij. Deze avond staat in het teken van geuren en kleuren. Deze avond zijn er twee sprekers te gast.

Mening Het kwam op mij over als een verkoop praatje en dit viel mij erg tegen. Mijn verwachtingen waren hoog omdat geuren en kleuren over de creativiteit mij aanspraken en ik erg benieuwd was hoe dit bijvoorbeeld in de praktijk wordt toegevoegd. Jammer genoeg gingen de kleuren alleen over het bedrijf Elco Extension.

De eerst spreker heet Daphne van der Laak en zij is de eigenaresse van Elco Extension. Zoals ze zelf zegt: we zijn meer dan een drukkerij. Twee jaar geleden hebben ze een compleet nieuwe naam, nieuw logo en nieuwe huisstijl ontwikkelt. Het bedrijf is gespecialiseerd in PMS kleuren. Dit staat voor Pantone Matching System. Dit zijn bepaalde kleurcoderingen. Er bestond nog geen waaier waarop alle fluorkleuren te zien is. Elco Extension heeft dit nu op de markt gebracht en de waaier gaat even rond tussen alle creatievelingen. Daarnaast introduceert Daphne ook de ronde 24 uurs agenda, die refereert naar de zon en de maan.

Het tweede gedeelte van de seminar sprak mij meer aan. Dit ging over geuren die toegepast worden als marketingstrategie. Ariane Frijstein van Makingscents vertelt dat emoties beginnen bij je neus. Alle keuzes beoordeel je met je neus. Doordat dit bekend is kunnen bedrijven hier handig op inspelen door het als marketingstrategie te gebruiken. Dit kan door middel van een geurmachine.

8


De geur wordt hierbij niet op basis van verdamping verspreid. Denk bijvoorbeeld aan de brood lucht bij de Albert Heijn die je ruikt. Een ander voorbeeld dat ze gaf was dat er bijvoorbeeld bij het alle Hilton hotels dezelfde geur wordt verspreid zodat het voor zakenmannen voelt alsof ze thuiskomen. Als je een bepaalde geur ruikt dan denk je gelijk terug aan de gebeurtenis die past bij de geur zoals dat je bij de geur van appeltaart aan je oma denkt. De drie effecten van geur zijn kalmerend, stimulerend en activerend. Daarnaast werden er een aantal geurtjes doorgegeven en we moesten proberen te raden welke geur het was. Dit was niet altijd even makkelijk. Dit was erg grappig omdat je de geur wel herkent maar niet precies weet welke geur het is.

‘De drie effecten van geur zijn kalmerend, stimulerend en activerend.’

Mening Het tweede gedeelte was erg interessant. Dit kwam omdat Ariane met informatie kwam wat mij totaal onbekend was en mij daardoor positief verraste. Ook zorgde zij voor interactie met het publiek wat mij erg aansprak. Het tweede gedeelte heb ik met plezier naar geluisterd.

9


‘Elk moment van het leven draagt het zaad van geluk in zich’

10


Gastcollege - R.I.P. A remix manifesto In het eerste gastcollege hebben we een documentaire gezien over auteursrechten en muziek. Door het internet is er een oorlog om ideeĂŤn ontstaan. Girl Talk is een Amerikaanse artiest die illegaal muziek van anderen gebruikt en hier geen geld voor betaald. Hij heeft gebruikt bestaande teksten van bestaande liedjes. Door het remixen van verschillende liedjes ontstaat er nieuwe muziek. Deze muziek is erg populair maar wel illegaal. Hij betaald namelijk geen rechten en zijn optredens zijn dan ook illegaal. Als hij deze rechten zou kopen, kost hem dit miljoenen. Het is dus onmogelijk om dit op een legale manier te doen.

Mening Het verhaal heeft twee kanten. Aan de ene kant wordt de creativiteit beperkt. Dit vind ik erg jammer. Juist door alles met elkaar te delen kunnen er mooie en originele concepten ontstaan. Door inspiratie op te doen van iets dat al bestaat waardoor er een compleet iets nieuws wordt neergezet zou juist gestimuleerd moeten worden. Creativiteit moet gestimuleerd worden en niet beperkt. Aan de andere kant begrijp ik dat het voor mediabedrijven moeilijk is omdat er voor hen een grote inkomstenbron wegvalt. Door de komst en de snelle groei van internet is het moeilijk om tegen te houden.

Het illegaal downloaden van films en muziek is voor de grote media bedrijven een ontzettende tegenvaller. Daarom klagen media bedrijven mensen aan die illegaal downloaden. In de documentaire is een gezin te zien die door een groot mediabedrijf wordt aangeklaagd. Zij krijgen een boete voor het downloaden van 10 liedjes. De boete was dusdanig hoog dat er beslag werd gelegd op hun huis en bleek dat ze nog jaren bezig zijn om deze schuld af te betalen.

11


Gastcollege - Google vs. China In week 2 hebben wij twee documentaires gezien. De eerste gaat over de onderlinge strijd tussen Google en China. Baidu is de grootste zoekmachine in China. Google is marktleider in de wereld van de zoekmachines en wilt graag uitbreiden naar de Chinese markt. Dit was echter van korte duur. Volgens Google moet informatie beschikbaar zijn. Dat is de internet cultuur en vrije informatie leidt tot vrije samenlevingen. China is een zeer machtig land en weet niet wat ze met het internet aanmoeten en zijn bang dat dit leidt tot politieke conflicten en vind het een bedreiging voor hun regime. Het is een botsing tussen de vrije informatiestroom en het conventionele politieke stelsel, oftewel: Het dilemma vrijheid vs. nationale veiligheid. De regering wilde niet dat alles opgezocht kon worden en alle informatie beschikbaar was. Ze zorgen dat zoekopdrachten gecontroleerd en belemmerd worden. De Chinese overheid is bang voor de chaos en probeert het internet te reguleren waardoor de vrijheid beperkt is.

Bepaalde woorden zijn taboe en worden geblokkeerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij de eigen versie van skype. Hierbij is het pas mogelijk om online te gaan nadat bepaalde woorden, zoals democratie, pornografie en extreem geweld zijn geblokkeerd. Mensen worden zelfs geblokkeerd zodra ze verkeerde woorden gebruiken. Er zijn dus strenge regels tegen schadelijke illegale informatie. China wilt voor iedere burger een rustig, stabiel en gelukkig leven en daarbij is het niet mogelijk om alle informatie toegankelijk te maken. In 2010 werd er een cyberaanval gepleegd op Google waarbij ze bedreigd werden door hackers. Google is ervan overtuigd dat de Chinese overheid hiermee te maken heeft en pikt het niet langer. Uit angst voor imagoschade is Google weg gegaan uit de grootste markt van de wereld, China. Mening Ik hoop dat er meer vrijheid komt wat betreft het internet. Het is toch belachelijk dat je in het buitenland niet kunt inloggen op je Facebook account en dat alles wordt gecontroleerd voor het verzonden mag worden of online geplaatst mag worden. We leven in de 21e eeuw en het gaat hier om vrijheid en mensenrechten. Twee belangrijke begrippen in de samenleving. Ik vind het erg jammer dat mensen in China hier zo in beperkt worden. Opmerkelijk vind ik het grote verschil met bijvoorbeeld Nederland qua vrijheid. Natuurlijk is Nederland vele male kleiner dan China maar bij ons lijkt het vanzelfsprekend om je mening te uiten terwijl dit aan de andere kant van de wereld wordt beperkt.

12


Second Life De tweede documentaire ging over het internetspel Second Life. Hier had ik nog nooit van gehoord en de eerste paar minuten luisterde ik vol verbazing naar de documentaire. De naam van het spel zegt het al, mensen bouwen een tweede (virtueel) leven op. Second Life is een internetspel waarbij mensen online een identiteit creëren in hun droomwereld te creëren. Hierbij komen ze in aanraking met andere mensen. Op deze manier kunnen deze mensen invulling geven aan hun wensen en behoeftes.

Gastcollege Denken in je slaap In week drie kregen we een gastcollege van Nicoline Douwes Isema. Zij combineert haar coachingservaring met inzichten uit de droomwetenschap. Vandaag heeft zij de tijd genomen om ons een gastcollege te geven over dromen in je slaap en creativiteit.

In deze documentair was tevens een getrouwd stel te zien dat naast het elkaar het internetspel aan het spelen is. Het is haast niet te geloven maar uiteindelijk gaat de man naar Amerika toe om daar een vrouw op te zoeken die hij tijdens het spel heeft leren kennen. Hier verblijft hij een aantal dagen en zijn vrouw vind dit de normaalste zaak van de wereld.

Ze vertelt o.a. dat je in je slaap veel zaken verwerkt zoals je prikkels van overdag. Als je slaapt, staat het grootste gedeelte van je hersenen uit, je ratio. Tijdens het dromen is het brein dus veel actiever dan wanneer je wakker bent. Zelf ben ik nogal een dagdromer. Soms tijdens colleges, voornamelijk als ze te lang duren, maar ook als ik met de trein aan het reizen ben. Dit bevordert dus mijn creativiteit, net als uitslapen. Dat is altijd leuk om te weten!

Mening Tijdens de documentaire moest ik regelmatig lachen maar toen ik erover na dacht vond ik het eigenlijk schrikbarend. Deze mensen hebben geen sociaal leven in het echt maar creëren dit op internet en gaan hier helemaal in op. Zelf ben ik geen gamer en om eerlijk te zijn heb ik er ook niets mee en was het geen documentaire waarbij ik inspiratie heb opgedaan.

Nicole attendeert ons tevens op een applicatie waarbij je je telefoon onder je kussen dient te leggen en je wekker te zetten. Vervolgens krijg je de volgende ochtend te zien hoe je hebt geslapen. Daarmee bedoel ik dat je ziet wanneer je diep slaapt en wanneer licht en hoe dat op en neer gaat in de uren dat je slaapt. Deze applicatie heb ik gelijk gedownload en de volgende dag uitgeprobeerd.

‘Zelf ben ik nogal een dagdromer’

13


Door uitlopende vragen uit de klas heb ik ontdekt dat veel mensen hetzelfde dromen, bijvoorbeeld dat ze dood gaan in hun droom of andere nare dromen hebben. Nicoline had overal een antwoord op. Door dit college ben ik bewuster gaan nadenken over dromen en wat ze betekenen. Het heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik ben Nicoline gelijk op Twitter gaan volgen. Tot slot gaf Nicoline ons een mooi advies mee voor onze minor Creative Industry. Door te ontspannen, luieren of lekker op een terrasje te gaan zitten zijn wij productiever en kunnen wij problemen oplossen voor het project. Iets nieuws bedenken, dat gebeurt namelijk in je achterhoofd. Daar zit de orginaliteit en daar moet genoeg ruimte zijn voor nieuwe gedachten.

Mening In eerste instantie wist ik niet precies wat ik moest verwachten van het college maar achteraf kan ik alleen maar zeggen dat het ontzettend interessant was. Nicoline was erg vriendelijk en stond open voor alle vragen. Het is mooi om te zien hoe zij vol passie over dit onderwerp praat. Zelf vergeet ik altijd mijn droom. Zodra ik mijn ogen open doe kan ik mijn droom niet meer herinneren. Sinds kort heb ik nu een blaadje naast mijn bed zodat ik gelijk kan opschrijven als me toch iets te binnen schiet. Daarnaast heb ik zelden nachtmerries. Laatst heb ik er toch eentje moeten ervaren. Jammer genoeg weet ik niet meer waar het over ging maar ik kreeg een enorm naar gevoel en paste de tactiek toe die de droomcoach Nicoline had verteld. Ik zei tegen mijn droom: ‘ga gewoon weg, ik heb geen zin om hier over te dromen’ en ‘ik ga niet verder met deze droom’. Gek genoeg heb ik daarna nog een aantal uurtjes lekker geslapen.

14


15


Gastcollege - Luisteren naar de stad In dit gastcollege zijn er twee sprekers aanwezig, Jos Gadet en Femke Haccou. Deel 1 Jos Gadet Het gaat over de gemeente Amsterdam en ruimtelijke ontwikkelingen. Het kost mij veel moeite om mijn concentratie gedurende het gastcollege erbij te houden. Dr. Gadet heeft een nogal onduidelijk accent, spreekt erg zacht en het lijkt wel of hij de presentatie geeft aan de docenten in plaats van de studenten. Er is een creatieve kenniseconomie opkomst. Creativiteit en kennis zijn twee punten die van toegevoegde waarde voor een stad. Het gevolg van condities voor stedelijkheid zijn dynamiek en tolerantie. Daarnaast is de ligging in een stad belangrijk, net als de diversiteit. De voorkeur gaat uit naar plekken met verschillende soorten mensen die om verschillende redenen op verschillende momenten aanwezig zijn. Als voorbeeld wordt de Zuidas gegeven. Er is ontzettend veel geld in het concept gestopt. Er is een openbare ruimte van gemaakt en daarbij is gebruik gemaakt van de flexibiliteit, diversiteit en continuïteit. Jammer genoeg is het plan niet helemaal gelopen zoals ze gepland hadden. In het weekend is het namelijk ontzettend rustig bij de Zuidas.

Één van mijn klasgenoten steekt haar vinger op en zegt dat dit best logisch is aangezien het geen gezellige locatie is waar je in het weekend heengaat. Daarnaast gaan de werknemers, die een werkweek van 40 uur achter de rug hebben, liever naar hun eigen huis dan. Hetzelfde klasgenootje geeft ook aan dat alle kroegen en cafés aan de andere kant liggen. Zij is hiervan op de hoogte omdat zij hier stage heeft gelopen en in de buurt heeft gewoond. Tot slot komt er nog bij dat er veel wind staat bij de Zuidas waardoor het snel fris en koud is. Waarom zou je daar willen wonen tussen de hoge panden? Deel 2 Femke Haccou Volgens Femke Haccou moeten we luisteren naar de stad. Op dit moment zijn we ‘disconnected’. We weten niet meer wie onze buren zijn en willen het ook niet weten. Het is belangrijk dat we actief luisteren in plaats van passief en we moeten van individueel naar sociaal. Femke geeft aan dat we 90% verbonden zijn via internet. Sociale media maakt de mensen weer meer sociaal en op die manier kunnen mensen online netwerken en worden mensen weer bij elkaar gebracht. Zo kom je dus bijvoorbeeld weer in aanraking met je buurman en kun je samen zorgen dat de buurt er netjes bij ligt. Zoals Femke zei: ‘netwerken begint bij jezelf’.

‘Sociale media maakt de mensen weer meer sociaal’ 16


Femke vertel over een project waar ze mee bezig is. Het gaat om de situatie tussen het Vondelpark en Rembrandtpark. Bij het eerste beste zonnestraaltje stroomt het hele Vondelpark vol met verschillende mensen die aan het wandelen, sporten of bbq-en zijn. Daarentegen is er in het Rembrandtpark op dezelfde dag amper iemand te vinden. De parken liggen enorm dicht bij elkaar dus dit is een opvallend punt. Femke legt uit dat het er niet om gaat dat alleen de trekpleisters bezocht worden door toeristen en bezoekers maar dat ook andere mooi ruimtes in Amsterdam ontdekt worden. Ik begrijp haar punt maar vraag me tegelijkertijd af waarom mensen naar het Rembrandtpark zouden gaan alsze weten dat al hun vrienden en de gezelligheid in het Vondelpark is.

Mening Ik vind het ontzettend goed dat er mensen als Femke zich zo inzetten zodat ze stad ook op een creatieve manier kan worden benaderen. Femke zei en ik citeer: ‘meer online ontmoetingen kunnen leiden tot meer face to face ontmoetingen, meer ontmoetingen leiden naar meer diversiteit, meer diversiteit leidt naar meer dynamiek en meer dynamiek genereert stedelijkheid. Dit alles is goed voor de stad!’ En hier sluit ik mij volledig bij aan.

‘Netwerken begint bij jezelf’ Femke heeft samen met twee vriendinnen Plug De Dag opgericht. Dit is een netwerk van nieuwsgierige en betrokken mensen die iedere woensdag op verschillende locaties in Amsterdam werken en mensen ontmoeten. Op deze manier worden de lege ruimtes creatief ingevuld. Daarnaast proberen ze elke week ergens anders een plek te vinden die leegstaat en wordt er een stukje over het gebouw verteld.

17


Gastcollege - Social & Search Dit gastcollege wordt verzorgd door Bart Schuijt en Stefan Vel. Twee oud studenten die ook de minor Creative Industry hebben gevolgd. Dit gastcollege gaat over social en search. Wat is search? Het in kaart brengen van het hele web. Het marktaandeel in Nederland is als volgt opgedeeld: Google is 95% en Yahoo 1% en Bing 1 %.Daarbij is autoriteit een belangrijk begrip. Zoekmachines bepalen de autoriteit van een website. Hoe hoger deze is, des te belangrijker. Veel websites linken naar wikipedia. (hoge autoriteit). Maar search is meer. Het is ook Facebook, Kieskierig.nl , Marktplaats, Ilse, Hyves, Wikipedia, Beslist.nl en Iens. De top drie meest bezochte sites zijn als volgt 1. Google 2. Facebook 3. Youtube

SEA & SEO Search Engine Advertising (SEA) is het adverteren tegen betaling en is marketing georiĂŤnteerd. Verkeer generen kost geld en het resultaat is op korte termijn zichtbaar en de concurrentie heeft invloed op de kosten. Search Engine Optimisation (SEO) is het optimaliseren en techniek en content georiĂŤnteerd en het verkeer is gratis. Zodra beide optimaal zijn zal je website goed lopen. Je moet zorgen dat je makkelijk vindbaar bent. Dit kan bijvoorbeeld door telkens dezelfde keywords terug te laten komen op je website. Mening Ik vond dat Bart zijn verhaal heel duidelijk en overtuigend vertelde en ik heb met plezier naar hem geluisterd. Daarnaast vond ik het leuk om te zien hoe het met deze oud studenten gaat.

Opvallend is dat ik dagelijks van deze drie sites gebruik maak. Verder laat Bart een aantal cijfers zien met betrekking tot Google. Een opmerkelijk punt is dat er in 2009 meer smartphones dan computers zijn verkocht en dat de prognose voor 2012 is: meer zoekverkeer via smartphone dan desktop. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren van zoeken en gevonden worden. Zoekmachines zijn hierbij een hulpmiddel. Hierbij komende begrippen SEA en SEO van toepassing.

18


‘Kijk hoever je al bent gekomen, niet hoever je nog hebt te gaan’

19


Persona

20


Jason Bakker Jason bakker is 33 jaar en woont zijn hele leven al in Utrecht. Hier heeft hij een penthouse samen met de liefde van zijn leven, Mischa, waar hij volgende maand twee jaar mee is getrouwd. Mischa heeft een baan als chirurg in het UMC ziekenhuis. Jason is intern accountmanager bij Nationale Nederlanden en gaat met veel plezier naar zijn werk. Zijn collega’s omschrijven hem als harde werker en levensgenieter. Op zijn werk drinkt hij circa zes kopjes koffie per dag en hij is gek op koffiekoekjes. Gelukkig is hij vaak in de sportschool te vinden waardoor hij op zijn werk lekker kan blijven genieten van de koekjes. Jason vindt het leuk om voetbal te kijken met zijn vrienden. FC Utrecht is hun favoriete club. Natuurlijk brengt Jason ook veel tijd door samen met zijn vrouw. Ze vinden het heerlijk om onder het genot van een wijntje en een kaasplankje te praten en discussiëren over onderwerpen als politiek en maatschappelijke kwesties. Ze vinden het belangrijk om goede doelen te steunen. Het doel waar ze maandelijks het meeste aan schenken is WarChild. Daarnaast is Jason ook erg geïnteresseerd in gadgets en andere technische stufjes. Hij heeft een macbook, een tablet, een iphone 4s en hij kan niet wachten tot de iphone 5 uit is. Wat betreft social media is hij actief op Twitter. Op deze manier komt hij achter nieuwe ideeën en meningen waar hij altijd open voor staat. Mischa en Jason zijn echte dierenvrienden. Ze hebben een hond en hier zijn ze dol op. Op zondag gaan ze vaak een lekker lang stuk wandelen door het park.

21


WOM - Waar is het koekje?

Word of Mouth is de uitwisseling van een mening en/of informatie over een product of dienst tussen consumenten of gebruikers.

Wat is de doelstelling? De doelstelling is om naamsbekendheid te creëren voor de QR koekjes op de werkvloer. Het is de bedoeling dat medewerkers na de actie over het QR koekje zullen praten en dit doorvertellen aan vrienden en kennissen. De WOM-actie die ik heb bedacht heeft te maken met mijn project, de koekjesdispenser.

Nadat de medewerkers thuis komen na deze leuke dag gaan zij er met hun partner en vrienden over praten en zij praten het ook weer door. ‘Degene van wie zij het horen is –als het goed is- niets te winnen met het verkondigen van een mening en daarom is het te vertrouwen.’ Op deze manier gaat het als een lopend vuurtje en wordt er op Facebook en Twitter over gesproken.

Wie is de doelgroep? De doelgroep zijn bedrijven met meer dan 50 werknemers. Het is een actie ter introductie van de QR code op de koekjes. Deze moet bekend worden onder de doelgroep waardoor ze uiteindelijk op de werkvloer terecht komen.

Wordt het opgepikt? Ja, Ik ben van mening dat het absoluut wordt opgepikt. Zo’n actie verkomt je immers niet elke dag op kantoor. Door het win element worden mensen nieuwsgierig en gestimuleerd om te kijken wat er gebeurd na het scannen van de QR code. Er wordt gezorgd dat de pers op de hoogte is en dat ze bij één van de bedrijven langs gaan om foto’s te maken en hier een stuk over te schrijven.

Welk verhaal wordt er gebracht? Op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip worden QR koekjes verstopt bij de diverse bedrijven. De bedoeling is om zo snel mogelijk deze koekjes te vinden. Als dit eenmaal is gelukt moeten de medewerkers de QR code scannen. De vraag is natuurlijk wat je dan te zien krijgt.

Hoe zijn bedrijven op de hoogte van deze actie? Bedrijven krijgen een e-mail met een link van een introductie filmpje toegestuurd waardoor ze op de hoogte zijn van de actie. Dit wordt een week van tevoren gedaan waardoor we ook kunnen checken of iedereen op de hoogte is en er klaar voor is.

In eerste instantie waardoor je wordt doorverwezen naar een Facebookpagina van de QR koekjes. Hier upload ieder team zijn snelste score. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers enthousiast hierover worden en meedoen met de actie is er een win element toegevoegd. Degene die als snelst zijn score geupload heeft mag bijvoorbeeld een maand lang de QR koekjes uitproberen. Daarnaast is er voor de nummer 2 en 3 ook een kleinigheidje.

22


Test Ik heb mijn WOM-actie getest bij een klein publiek. Op Facebook heb ik een pagina opgestart genaamd, de QR koekjes. Hierbij heb ik een korte introductie gegeven over de WOM actie. Daarnaast heb een poll aangemaakt op deze pagina met de volgende vraag:

De WOM-actie : ‘waar is het koekje’ is dus een succesvolle WOM actie!

Zou jij willen deelnemen aan een (gratis) wedstrijd om het verstopte QR koekje te vinden? Hier hebben mijn facebook vrienden op gereageerd en uit deze poll is gebleken dat zij bereid zijn om mee te doen met het zoeken van het QR koekje. Het resultaat van deze poll is terug te zien in de printscreen.

23


Succes en faalfactoren WOM Een guerrilla actie wordt gekenmerkt door zes punten. Dit zijn tegelijkertijd de succesfactoren volgens Martijn Arts: 1.heeft geen groot budget; 2.is onverwacht en verrassend; 3.ludiek; 4.is interactief; 5.duikt op in onverwachte plekken; 6.heeft alles in zich om buzz te veroorzaken. Mijn WOM actie voldoet aan bovenstaande eisen. De WOM actie heeft namelijk geen groot budget. De enige kosten die gemaakt worden is het opnemen van het introductiefilmpje en de QR koekjes zelf. Hier gaat het om kleine bedragen. Door de WOM actie bij bedrijven op kantoor uit te vieren is dit onverwacht en verrassend voor de werknemers. Daarnaast is de bedachte actie ludiek. Door de leuke en speelse actie waarbij een winelement is toegevoegd voldoet de WOMactie ook aan deze eis. Door het win element worden mensen nieuwsgierig en gestimuleerd om te kijken wat er gebeurd na het scannen van de QR code. Wanneer de werknemers extra competitief zijn ingesteld, zijn ze ook benieuwd naar de resultaten van andere bedrijven die deelnemen aan de actie. Ook is de WOM actie interactief aangezien de werknemers op zoek gaan naar het verstopte QR koekje. Bijkomend voordeel is dat de werknemers even achter hun bureau weg kunnen en beweging krijgen op een creatieve manier. De inspanning is minimaal.

Binnen circa een uur zijn de QR koekjes gevonden en de werknemers kunnen in groepen op zoek naar het koekje. Het hangt van hun fanatisme af of zij dit wandelend of rennend zullen doen. Door deze creatieve actie heeft het alles in zich om een buzz te kunnen veroorzaken. Na de actie zal er een explosie op social media zijn. Hierdoor zien andere mensen bijv. de hashtag bij vrienden, collega’s of kennissen en worden zij benieuwd waar dit voor staat. Door ervoor te zorgen dat de volgende dag ook nog een artikel in de krant staat, word het bereik nog groter en worden steeds meer mensen en bedrijven bekend met het QR koekje. Faalfactoren Het resultaat is niet direct te meten. We kunnen aannemen dat de werknemers het als een leuke en creatieve middag ervaren en dat het weer eens iets anders is. Toch is het niet mogelijk om gelijk vast te stellen of dit voldoende is om ervoor te zorgen dat de QR koekjes bij het bedrijf worden aangeschaft. Dit is pas te meten zodra bedrijven een ‘contract’ hebben afgesloten bij DEB om de QR koekjes te laten leveren. Dit kan binnen een week zijn maar ook pas over enkele maanden. Daarnaast bestaat er een kans dat de WOM actie niet aanslaat bij de medewerkers. Zij kunnen het ervaren als kinderachtig en zonde van hun tijd.

24


25


26


Cross media Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat tussen verschillende media, zoals theater, film, televisie, radio, print media, internet, games, mobiele devices en live-evenementen, Kort gezegd: een kruisbestuiving van meerdere media, waarin uiteindelijk je boodschap goed aankomt bij de juiste doelgroep. Wat zijn de doelstellingen? In samenwerking met LU wordt de koekjesdispenser aangeboden. De LU koekjes zijn voorzien van een QR code. De koekjesdispenser is in combinatie met de QR koekjes tot op heden onbekend en daarmee nieuw in het bedrijfsleven. De doelstelling is dus om naamsbekendheid te creëren. Daarnaast is het doel om de gebruikers van de dispenser op langere termijn vast te houden aan het platform. Door de WOM actie wordt dit platform geïntroduceerd. Een andere doelstelling is om winst te genereren door de koekjesdispenser te verkopen aan potentiële bedrijven. Wat is het publiek en waar is het? De doelgroep van de website zijn de medewerkers van de desbetreffende potentiële bedrijven. Het gaat hierbij om bedrijven met tenminste meer dan 50 werknemers. De kans dat zij op social media zitten is groot. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn, dat een werk gerelateerde sociale medium is. Deze is voornamelijk bedoeld om te netwerken. Bovendien wordt het introductiefilmpje van de WOM-actie op Youtube geplaatst. Youtube staat in de top drie van meest bezochte websites. Welk verhaal wordt gebracht? Eerst zal er een WOM actie aan vooraf gaan. In het kort:

De QR koekjes worden verstopt bij de diverse bedrijven. De bedoeling is dat de medewerkers de koekjes zo snel mogelijk vinden. Als dit eenmaal is gelukt moeten de medewerkers de QR code scannen. In eerste instantie waardoor je wordt doorverwezen naar een Facebookpagina van de QR koekjes. Dit is de basis van een special opgezet platform. Medewerkers krijgen de kans om gebruik te maken van speciale kortingen en aanbiedingen met betrekking tot producten en diensten van bijvoorbeeld mediamarkt. Op deze site staan tevens de statistieken, feiten en weetjes over de koekjes. Degene die het snelst zijn score up-load en daarbij een originele foto maakt wint een maand lang gratis QR koekjes. De winnaar zal nog niet direct bekend worden gemaakt waardoor er nog meer over de QR koekjes wordt gepraat en informatie wordt verspreid. Welke media worden ingezet? Mobiel (smartphones) Internet (social media) Televisie (reclame spotje in samenwerking met LU) Hoe wordt community gemanaged en welke tools worden er ingezet? Om ervoor te zorgen dat de interactiviteit en community in gang wordt gebracht op het platform worden Facebook en Twitter ingezet. Indien mensen de Facebook pagina liken of de Twitter pagina volgen van de QR koekjes bouwen zij mee aan de community. Via Twitter wordt per dag de aanbieding getweet zodat de werknemers hiervan op de hoogte blijven. Hetzelfde geldt voor de Facebook pagina. De dagaanbieding is elke dag van 11:00 tot 13:00 en het is alleen mogelijk om hier gebruik van te maken als je lid bent van ten minste één social media omtrent de QR koekjes.

27


Daarnaast is er nog Foursquare. Hierbij is het mogelijk om in te checken op de locaties waar de koekjesdispenser gevestigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan Facebook waardoor medewerkers van elkaar kunnen zien wie de meeste koekjes eet en wie er het meest incheckt. Hoe worden de resultaten gemeten? De social media kanalen worden op de volgende manieren gemeten: Aantal Aantal Aantal Aantal Aantal

leden op Facebook likes op Facebook volgers op Twitter retweets op twitter check-ins op Foursquare

Daarnaast kan er op de Facebook en Twitter pagina ook worden gekeken hoe groot de interactie met de medewerkers onderling is en of er actief gebruik wordt gemaakt van deze accounts. Crossmediastrategie Storytelling De consument wordt constant meegesleept en actief betrokken in het verhaal. Door elke dag een ander koekje te scannen worden ze doorgelinkt naar het speciale platform. Deze wordt om de zoveel tijd ge update waardoor het interessant blijft voor de medewerker om hiernaar toe te gaan. Ook worden er elke dag nieuwe aanbiedingen geplaatst waardoor het weer interessant is om toch nog een keer naar de pagina te gaan. Tot slot kunnen medewerkers onderling aan elkaar laten weten wat ze van een bepaalde aankoop vinden of kunnen ze zien hoeveel koekjes een ander bedrijf per maand heeft gegeten.

Mediumspecificatie Zoals hierboven beschreven wordt er gebruik gemaakt van social media. Denk hierbij aan Facebook, Twitter en zelfs Foursquare. Deze media worden optimaal benut en vullen elkaar aan. Internet is hier dus een belangrijk medium. De actie draait voornamelijk om het scannen met de smartphone wat leidt naar de website waar alles te vinden is op het gebied van de QR koekjes en acties. Usability Het concept is effectief en efficiĂŤnt. Wel is het belangrijk om over een smartphone te beschikken. Dit is tegenwoordig eerder een regel dan een uitzondering. Daarnaast is de stap om deel te nemen zeer laagdrempelig. Medewerkers hoeven geen kosten te betalen en kunnen gemakkelijk naar het platform waar alles voor zich spreekt. Relevantie Het concept is actueel. De QR codes zie je steeds vaker terug in het openbaar. Je kunt zelfs een QR code app downloaden. Wanneer mensen een QR code zien, scannen ze vaak de code omdat ze nieuwsgierig zijn waar het hen heenleidt. de praktijk en daarom is het handig om hierop in te spelen. Co creatie De werknemers moeten worden getriggerd om te participeren en om onderdeel te worden van het concept. Dit is een belangrijk aspect want zonder de medewerkers heeft het geen kans van slagen. De medewerkers worden gemotiveerd door het win element en doordat het in eerste instantie onduidelijk is waar je heen word gelinkt wanneer je de QR code scant. Dit versterkt het concept en de werknemer is actief betrokken.

28


Transmedia volgens de website www.denieuwereporter.nl is het begrip transmedia: ‘Het is een nieuwe manier om boodschappen te versturen door verschillende media te gebruiken. Die diversiteit versterkt het product, waardoor het een unieke indruk achterlaat bij de eindgebruiker. De verschillende platformen vullen elkaar aan en zorgen voor een unieke ingang en participatie in het verhaal.’ Door de combinatie smartphones, social media, televisie en de website versterken de kanalen elkaar. Door het scannen van de QR code met de smartphone word de consument doorgelinkt naar de website. Op de website staan allerlei weetjes en feitjes omtrent de QR koekjes. Hier is het mogelijk om te discussiëren, kennis en ervaringen te delen. Hierdoor kan er op het platform een community worden gebouwd. Via de website word je bekend gemaakt met de Facebook en Twitter pagina. Op Twitter is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te praten via de hashtag #QRkoekje. Elke dag wordt er een nieuw product aangeboden op het platform. Mensen kunnen onderling met elkaar op forums praten hoe zij dit ervaren.

‘Het ene platform versterkt het andere platform.’

Via social media is het mogelijk om het QR koekje te promoten. Zo kan bijv. het persbericht omtrent de WOM actie en het TV spotje worden geplaatst op de Facebook en Twitter pagina. Het TV-spotje hangt nauw samen met de bovengenoemde punten. Door middel van het TV-spotje wordt er een groot bereik aangesproken. Via het TV spotje worden potentiële consumenten geattendeerd op het QR koekje en worden zij verwezen naar de website. Zo word de consument uitgenodigd om van het ene medium naar het andere te gaan. Het concept wordt hierdoor steeds meer uitgebreid en er zullen steeds meer mensen op de hoogte zijn van de diverse kanalen en hier actief gebruik van maken.

29


Printscreens Indesign

29


Printscreens Photoshop

30


Bronvermelding http://www.myfacehunter.com/2011/12/o-neill-spring-2012-campaign-featuring.html http://divaartist.com/divablog/2012/01/03/rihannas-new-years-resolution-for-2012/ http://neessen.home.xs4all.nl/ http://www.indebanvan.nl/muziek/welke-200-samples-bevat-het-nieuwe-album-all-day-van-girl-talk/ http://streetanthem.com/2011/03/16/rihannas-vogue-cover-shoot-photos/ http://nexus404.com/Blog/2010/01/13/google-vs-china-google-details-its-efforts-against-chinese-cyberattacks-may-close-google-cn/ http://www.denieuwereporter.nl/2009/04/transmedia-the-story-to-sell/ http://www.plugdedag.com/ http://www.dezwijger.nl/page/41073/nl http://www.dezwijger.nl/page/39846/nl http://www.celebrityendorsementads.com/celebrity-endorsements/celebrities/beyonce-knowles/ http://movies.nytimes.com/2007/09/21/movies/21wild.html?pagewanted=all https://blackboard.inholland.nl/bbcswebdav/courses/MTV-DMN-LEI-2011-2012-33/basisboek-crossmediaconcepting%20hoofdstuk1.pdf https://blackboard.inholland.nl/bbcswebdav/courses/MTV-DMN-LEI-2011-2012-33/Crossmediastrategie.pdf Boek: wijze woorden, filosofie uit het dagelijks leven,

31


Jasmy van Spankeren Creative Industry

32

Jasmy van Spankeren BOK 2.0 Versie 2  

BOK 2.0 aangepast

Advertisement