__MAIN_TEXT__

Page 1


AFRIKA ER DET NYE SORT VIA Design & Business Visual Fashion Communication // 2015 Trend & Sociologi Jeanette Andersen // Jasmine Marie Watson // Mejse Schmidt Windfeldt // Mona Bagger Hadi


AFRIKA SOM TREND HVORFOR ER AFRIKA INTERESSANT?

En af de største wax print fabrikanter er den hollandske virksomhed Vlisco. Virksomheden har eksisteret siden 1846. De to forskellige prints på denne side er originale Vlisco prints.

I det afrikanske samfund er wax printet blevet del af kulturen, traditionen og det sociale liv. De forskellige prints har navne og har forskellige betydninger. Fx findes der et print, der symboliserer at man er veluddannet, og et andet der symboliserer at man er forlovet. Disse betydninger er med til at udvise respekt og stolthed.

Grunden til at Afrika er blevet interessant i den vestlige verden, er bl.a. på grund af den enorme økonomiske vækst Afrika har haft de seneste år. Man taler om "den nye afrikanske middelklasse". Det betyder at vi i den vestlige verden, pludselig ser muligheder i Afrika som vækstmarked. Derudover er der en generel nysgerrighed til Afrika, Printene er med til skabe ens identitet, personligligesom man tidligere har set i forhold til Japan. hed og det unikke ved en. Derfor er printene ikke noget man skiller sig af med, men man får deriDET AFRIKANSKE DESIGN DNA Det er meget tydeligt at se, hvad det er der gør mod syet det om, så det får et moderne udtryk. den afrikanske mode speciel. Der bruges utrolig mange prints og et væld af farver i afrikanske de- Det har været en tradition i Afrika at man købte de signs. De unge designere har fokus på at inddrage forskellige prints og selv gik til skrædderen og fik de traditionsrige prints og vilde farver, i moderne syet det tøj/snit man ønskede. silhuetter, som appelerer på tværs af kontinenter. Før i tiden gik man altså på markeder og købte Derudover er det utrolige miks af farver, tekstiler de forskellige prints, hvor man bagefter gik til en og prints noget som har størst indflydelse på det skrædder, der syede det tøj man ønskede. I dag, afrikanske design DNA, og er noget af det, som på grund af globaliseringen, er man blevet mere ligger langt fra den minimalistiske/neutrale skan- bevidst omkring designprocessen, og man omfavner det, at man kan gå i en fysisk butik og vælge dinaviske stil. det, man synes passer bedst, og købe det færdige produkt på stedet. TRADITION & KULTUR Det afrikanske samfund er meget farverigt og livligt, hvilket de forskellige wax prints er med til at EMBRACE YOUR BODY bidrage til. Wax printet har været i Afrika siden I det afrikanske samfund vokser man op blandt midten af 1800-tallet, hvor den hollandske virk- mennesker som er stolte af deres kroppe. Man somhed Vlisco for første gang solgte sine tekstiler. skal være glad for, og "embrace" den krop man Oprindeligt var printene tiltænkt Indonesien, men har fået, da den er med til at skabe den person her havde de ingen interesse. Andre wax print fa- man er. brikanter er Printex, Woodin og Uniwax.


GEOGRAFISKE FORSKELLE

Neibaz Fashion House

VEST Præget af farverige prints. Ghana var det første land som tog det Hollandske wax print til sig.

Pichulik

Christie Brown

SYD I Sydafrika er de afrikanske mønstre mere grafiske, hvilket også har indflydelse på andre dele af moden i dette område.

ØST Minimalistisk hvid bomuld med farverige detaljer. I øjeblikkes sker der en stor udvikling blandt unge i de store byer som Nairobi. Her blander man genbrugstøj fra Europa med klassiske afrikanske mønstre. 2MNYSBLNGS


MØNSTRE

Afrika er kendt for deres farvestrålende tekstiler kaldet ”wax prints”. Disse tekstiler har fået deres navn, fordi de tidligere (og til dels stadig) blev fremstillet ved brug af voks. De farvestrålende tekstiler, som mange anser for at være typisk afrikanske, gemmer på en særlig historie. En historie, som strækker sig over flere århundreder og på tværs af flere kontinenter. I hele Afrika, men især i Vestafrika er brugen af wax prints blevet en integreret del af kulturen, og de forskellige mønstre har fået navne i form af bl.a. begivenheder, ordsprog, sange, navne og personer. De farverige mønstre

fortæller forskellige historier og afrikanerne bruger dem på den måde til at sende et budskab om deres status/identitet. For eksempel er der et print der symbolisere at kvinden er forlovet og et print der viser at man er uddannet. De afrikanske designere og skrædere arbejder med mange print og rigtig mange farver, og har derfor en nærmest indfødt evne til at kunne sammensætte disse. De kan derved få print og silhuet til at gå op i en højere enhed i deres designs.


CMYK: 29, 100, 72, 27 RGB: 143, 24, 54

CMYK: 41, 100, 50, 35 RGB: 115, 19, 65

CMYK: 78, 22, 16, 0 RGB: 9, 155, 192

CMYK: 2, 50, 82, 0 RGB: 242, 147, 68

CMYK: 56, 96, 44, 42 RGB: 89, 26, 66

CMYK: 98, 71, 19, 4 RGB: 0, 85, 141

CMYK: 89, 43, 34, 7 RGB: 1, 116, 140

CMYK: 0, 53, 88, 0 RGB: 246, 143, 55


CMYK: 84, 33, 26, 1 RGB: 3, 136, 166

CMYK: 88, 34, 66, 19 RGB: 0, 113, 96

CMYK: 41, 47, 78, 18 RGB: 138, 115, 72

CMYK: 53, 57, 75, 43 RGB: 88, 74, 54


CMYK: 38, 93, 72, 57 RGB: 89, 20, 32

CMYK: 45, 89, 47, 31 RGB: 89, 20, 32

CMYK: 46, 0, 36, 0 RGB: 138, 206, 180

CMYK: 46, 53, 89, 31 RGB: 114, 92, 48

CMYK: 96, 73, 31, 15 RGB: 27, 76, 118

CMYK: 72, 0, 30, 0 RGB: 23, 188, 189

CMYK: 55, 1, 91, 0 RGB: 126, 193, 81

CMYK: 0, 89, 92, 0 RGB: 239, 66, 45


VESTEN MØDER AFRIKA Når vesten møder Afrika er det i en skøn forening af modige prints og farver, tilsat de skarpe skandinaviske linjer og enkelthed. Det er en tendens, der gør det nemmere at tage de afrikanske farver og mønstre til sig, uden at skulle gå all-in eller miste de rene linjer. Det gør at mønstrene ser moderne ud, og at en bredere gruppe vil kunne forestille sig at bære dem.


AFRIKANSK POPKULTUR Den afrikanske ungdomskultur er i rivende udvikling. De unge er opsatte på, at lede landet i den rigtige retning, skabe en ny kultur og en ny måde at tænke på, og om, Afrika. Ungdommen folder sig ud som både iværksættere, bloggere, fotografer, journalister og skuespillere. Fælles for dem alle er, at de vil vise en ny side af Afrika.

Modejournalisten Diana Opoti, som er blevet kåret som en af Afrikas vigtigste kulturpersonligheder efter at hun lancerede Instagram-kampagnen ’#100daysofafricanfashion’.

YouTube-serien ’An African City’, der kaldes Afrikas svar på ’Sex and the City’. Her går mode, populærkultur og moderne kvindeidentitet op i en højere enhed i fortællingen om fem seje kvinder, der vender hjem til Accra og tumler med kærligheden, karrieren og den afrikanske mode.

Social media-fænomenerne ’2 Many Siblings’, ’La Frohemian’ og ’Neibaz Fashion House’, som bruger Facebook, Instagram, blogging og Twitter aktivt for at udfordre folk til at nuancere deres blik på Nairobi.


DIVERSITY IS RICHNESS

STELLA JEAN Stella Jean er italiensk/haitiansk modedesigner, og er en af frontløberne indenfor afrikansk inspireret mode. Hendes kreationer er blevet båret af Rihanna og Beyoncé. Stilen har en stemning af unikhed, der samtidig afspejler designerens omfavning af multikulturalisme. Med farvestrålende prints, tekstiler og feminine silhuetter, formår Stella Jean at designe mode med en klar vision. - Diversity is richness. (Stella Jean, 2014)


LAURANCE AIRLINE Laurence Airline blander tidsløse, basis-silhuetter med afrikansk kultur. De ønsker at genskabe det afrikanske kontinents kulturelle arv, på en måde hvor mode og etnicitet kan samarbejde og skabe muligheder for fremtidig vækst. Alle kollektioner bliver produceret i Elfenbenskysten, hvor der er stort fokus på en miljøvenlig produktion. De skaber et sammenspil mellem afrikansk kreativitet og moderne standarter.


SECRETSAMPLES SECRETSAMPLES er et Aarhusiansk mærke drevet af passionerede iværksættere. De laver produkter inspireret af afrikanske tekstiler og dansk design, med produktion i Kenya. På deres webshop kan men selv sammensætte styles og print, på den måde inspirerer SECRETSAMPELS deres kunder til at udtrykke deres individualitet.


PRINT PRØVER

Print prøver venligst doneret af SECRETSAMPLES.


PRINT PRØVER

Print prøver venligst doneret af SECRETSAMPLES.


PRINT PRØVER

Print prøver venligst doneret af SECRETSAMPLES.


PRINT PRØVER

Print prøver venligst doneret af SECRETSAMPLES.

Profile for JasmineWatson

AFRICA AS A TREND  

Trendbook about african wax prints, colors and culture..

AFRICA AS A TREND  

Trendbook about african wax prints, colors and culture..

Advertisement