__MAIN_TEXT__

Page 1

klassisk grafik i det digitale landskab dybtryk . højtryk . plantryk af jasmine watson


. introduktion til det grafiske arbejde At arbejde med grafik er et håndværk. Vi kommer væk fra computeren og får lov til at arbejde med hænderne. Senere føres vores unika tryk over på computeren, hvor vi kan arbejde med dem digitalt. Over to uger har vi beskæftiget os med tre trykteknikker. Til dybtryk har vi brugt metoden collografi, til højtryk har vi brugt

klassisk grafik i det digitale landskab

skabeloner og linoleum, og til plantryk har vi brugt metoden xerolitografi. Til vores tryk har vi brugt en bestemt papirtype kaldet kobbertrykspapir. Inden vi lavede vores tryk, var papiret lagt i vandbad i ca. 10 minutter, hvor det bagefter blev tørret af med aviser. Papiret skal være fugtigt, fordi det bedre optager farven.


. materiale liste • • • • •

Trykpresser Filtmåtter til presseren Tykke papplader (eska screen) Vandbad Trykfarver: Dybtryksfarver (oliebaserede) non toxic (uden lindolie) (kan bruges til det hele)

Højtryksfarver (vandbaserede) (kan kun bruges til højtryk)

• •

• • • • •

Aviser Karbonpapir (bruges til at påføre tegning/ tryk til et andet materiale) Skalpel Skarp genstand/værktøj Kobbertrykspapir (230g) Linoleums plader Linoleums knive


. dybtryk / collografi Den første teknik vi brugte var dybtryk. Ved dybtryk trykkes/ gengives de områder, hvor farven er på det laveste/dybeste niveau. Selve motivet skraveres ned i en plade, hvor man efterfølgende smører trykfarve på. Herefter tørrer man den overskydende farve af, så der kun er farve tilbage der hvor motivet er. Hvordan jeg har brugt dybtryk... Jeg startede ud med at finde et motiv vi gerne ville arbejde med. Jeg tænkte meget over at der både skulle være streger og hele flade på mit motiv.  Da jeg havde fundet et passende motiv, skulle det tegnes over på min trykplade. Vi brugte pap-plader, som også kaldes eska screen. Motivet blev lagt ovenpå trykpladen, og jeg brugte karbonpapir til at overføre motivet. klassisk grafik i det digitale landskab

Jeg skulle nu ridse/randere motivet ned i pladen. Da pladen var klar, brugte jeg en pensel til at sværte trykpladen ind med trykfarven. Med små cirkelbevægelser fik jeg oliemalingen godt ned i stregerne. Nu skulle den overskydende farve tørres væk, og her brugte jeg forskellige former for stof og vatpinde. Ligeså snart motivet blev tydeligt, stoppede aftørringen i området. Når motivet stod klart frem var jeg klar til at trykke. Trykpladen blev lagt på presseren og det fugtige papir blev lagt ovenpå. En filtmåtte blev lagt ovenpå og herefter blev papir og plade kørt igennem presseren, og wupti - var det første tryk færdigt. Dybtrykspladen kan bruges ca. 10 gange, før den skal genoptegnes/ ridses.


dybtryksmotiv m. højtryks skabelon baggrund


højtryksmotiv lavet med linotryk

klassisk grafik i det digitale landskab


. højtryk / linotryk & skabelon Ved højtryk er de trykgivende områder niveaumæssigt højere placeret end trykpladens ikke-trykgivende områder. Selve motivet skæres eksempelvis ud i en linoleumsplade, med et passende værktøj. Ved linoleumstryk valses den vandbaserede farve på trykpladen med en malerrulle. Det er også muligt at bruge den oliebaserede farve til højtryk, mens den vandbaserede kun fungerer ved højtryk.

Hvordan har jeg brugt det? Jeg har brugt højtryk i form af linotryk, hvor motivet er blevet skåret ud. De steder man skærer ud, er dem, der viser sig hvidt på billedet. Jeg har også brugt højtryk ved brug af skabeloner. Skabelonerne er brugt til at lave baggrund på nogle dybtryk billeder, men også på “egne” tryk, som skulle skabe deres eget udtryk. Her har jeg brugt tyl-stof som skabelon.


. plantryk / xerolitografi Trykprincippet hedder plantryk fordi trykformens trykgivende partier og ikke-trykgivende partier niveaumæssigt har samme højde. Rent fysisk laves trykkene udfra fotokopier. Denne teknik/metode kaldes xerolitografi. Hvordan har jeg brugt det? Dette er klart min yndlings teknik. Her kan jeg trykke meget fotografiske billeder, med en fed tekstur og i den ønskede farve. Så fedt! Jeg udvalgte motiver som gav mening for mig i forhold til det valgte tema. Selve motivet skal have en del kontrast og skal være i sort/

klassisk grafik i det digitale landskab

hvid. Når motivet laves er det vigtigt at gemme en original, da denne trykmetode gør at trykpapiret højst kan bruges 2-3 gange. Dette skyldes at trykket laves af en fotokopi og derfor kan papiret ikke klare at blive vådt for mange gange. Når man har sin fotokopi klar skal den inden man kommer trykfarven på, pensles med en væske kaldet gummiarabicum. Væsken suges ned hvor der er hvid/lys farve, hvilket betyder at disse områder allerede er mættet inden trykfarven kommes på. Derfor er det også kun på de sorte områder at farven vil sætte sig og afgive farve til trykket.  


plantryk ved brug af fotokopi


jasmine marie watson visual fashion communication grafik & kunst 5. semester august 2015

Profile for JasmineWatson

Art & Graphics  

Working with classic graphic techniques in a digital landscape

Art & Graphics  

Working with classic graphic techniques in a digital landscape

Advertisement