Page 1

OPINTO-OHJELMA 2019–2020


Sisällys:

Esipuhe1 Yleistietoa2 Luennot 6 Ahti Aijjoos Kylille! 8 Liikuntapassi ja Kaikukortti 9 Näyttämötaiteet 10 Tanssi 16 Liikunta 20 Musiikki 43 Muotoilu, käden taidot 56 Muut taide- ja taitoaineet 62 Kuvataiteet 69 Kulttuuri, kirjallisuus 74 Historia 75 Kielet76 Tietotekniikka 82 Kotitalous84 Puutarhatalous86 Muu maa- ja metsätalous 86 Terveydenhuolto87 Terveys88 Kauneudenhoito89 Turvallisuus91 Muu koulutus 93 Verkkokurssitarjotin96 Valokuvat: Järvilakeuden kansalaisopiston arkisto ja Pixabay Taitto ja ulkoasu: Päivi Kultalahti. Paino: Grano Oy 2019


Koko kansan kansalaisopisto E

nsimmäiset kansalaisopistot perustettiin Suomeen 120 vuotta sitten. Kaupungeissa opistojen nimeksi tuli yleensä työväenopisto, ja maaseudun opistot nimettiin kansalaisopistoiksi – nimellä haluttiin kertoa, että toiminta oli avointa kaikille kansalaisille. Edelleenkään opiskelu ei edellytä koulutustaustaa. Kynnys opiskelemiseen ja harrastamiseen on alusta saakka pyritty pitämään matalana. Vaikka kurssimaksut ovat edullisia, ne saattavat silti olla esteenä osallistumiselle. Järvilakeuden kansalaisopisto on yhdessä muiden toimijoiden kanssa lähdössä mukaan Kaikukortti-kokeiluun, jossa kortin haltija voi osallistua maksutta kursseille. Kortin saaminen edellyttää asiakkuutta johonkin kortteja jakavaan tahoon kuten sosiaalitoimeen tai seurakunnan diakoniatyöhön. Kokeilu kestää vuoden 2020 loppuun saakka ja sen aikana haetaan kokemuksia mahdollista jatkoa varten. Yhteistyötä kuntien sosiaali- ja terveystoimen kanssa on muutenkin lisätty, ja osaa kurssimaksuista voidaan jälleen alentaa Opetushallituksen opintosetelirahoituksen myötä. Uutuutena käyttöön otettava liikuntapassi antaa paremman mahdollisuuden osallistumiseen esimerkiksi vuorotyöläisille. Perhesirkukseen voi tulla mukaan koko perheen voimin. Perheitä sekä lapsia ja nuoria liikuttavaa toimintaa on ohjelmassa aikaisempaa enemmän: teatteritaiteen perusopetus käynnistyy ja pitkästä aikaa lapsille on tarjolla myös tanssia. Vauvat voivat osallistua värikylpyyn ja taitoluisteluun voi paneutua jo syyskuussa. Lyhytkursseilla voi opetella vaikkapa kampauksen ja letin tekemistä tai naamiaisasun tuunausta. Tubettamiseen, instagramin käyttöön ja mainosten tekemiseen pääsee niihinkin tutustumaan muutaman illan aikana. Kevätkaudella on uutuuskurssina tarjolla kiinan kieli, joka sopii myös lukiolaisille. Kiitokset kaikille kurssi-ideoita lähettäneille! Kurssitoiveiden määrä on ollut ilahduttavan suuri, eikä kaikkia toiveita pystytä heti yhden lukuvuoden aikana toteuttamaan. Kannattaa kuitenkin jatkossakin olla aktiivinen, sillä joitakin kursseja voidaan hyvin ottaa ohjelmaan myös kesken lukuvuotta taikka kevätkaudella. Opisto lähtee mielellään mukaan myös yhteistyökumppaniksi koulutusten, luentojen taikka opintomatkojen järjestämisessä. Tutustu tarjontaan ja lähde rohkeasti mukaan myös yli kunta- ja kylärajojen! Leea Keto, rehtori kuva Jarmo Vainionpää


2

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

Kaikille kursseille on pakollinen ennakkoilmoittautuminen! Ilmoittautua voit joko netin kautta tai puhelimitse. Ilmoittautuminen alkaa netissä ja toimistolla torstaina 22.8. klo 8. Kotisivujen jarvilakeus. fi etusivulla on ilmoittautumislinkki ja ohjeet ilmoittautumiseen. Voit ilmoittautua myös puhelimitse toimistoon puh. 050 4711 555 tai 050 4700 583. Jos sinulla ei ole nettiyhteyttä ja puhelinlinjat ovat ruuhkaisia, voit ilmoittautua kirjastojen yleisöpäätteitä käyttäen kirjastojen aukioloaikoina. Kirjastojen henkilökunta avustaa tarvittaessa.

TOIMINTAVUOSI 2019–2020 Opiston säännöllinen opetus alkaa viikolla 37 ja päättyy viikolla 16 huhtikuussa. Opetusta järjestetään myös tämän ajan ulkopuolella ja kursseja pidetään kesälläkin. Opetusta ei pääsääntöisesti ole syys- ja talvilomien aikana (viikot 42 ja 9), ellei tästä ole erikseen sovittu.

MUISTA PERUUTTAA, JOS ET TULEKAAN! Ellet pääse kurssille, jolle olet ilmoittautunut, ilmoita aina peruutuksesta toimistoihin niitten aukioloaikoina tai hanki tilallesi toinen kurssilainen! Maksuttoman peruutuksen voit tehdä kurssin viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Mikäli perut kurssin viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, mutta ennen kurssin alkua, opisto veloittaa 50% kurssimaksusta. Jos perut kurssin sen jo alettua tai jätät tulematta kurssille peruuttamatta sitä, peritään kurssimaksu kokonaan.

OPISTOPASSI

Opistopassin hinta on kaikille opiskelijoille 130 euroa. Passilla voi osallistua kaikille kursseille koko alueella

lukuun ottamatta yksityisopetusta tai niitä kursseja, joitten kurssimaksu on yli 55 euroa. Opistopassin voi tilata tai ostaa toimistosta.

YSTÄVÄKORTTI Ystäväkortin avulla kehitysvammaisen henkilön ystävä/kaveri/tukihenkilö, joka mahdollistaa vammaisen osallistumisen, pääsee maksutta kurssille. Lue lisää http://www.ystavankortti.fi/ ystavankortti.html Järvilakeuden kansalaisopistossa on otettu käyttöön myöskin Kaikukortti ja Liikuntapassi. Lue lisää sivulta 9.

VÄHIMMÄISOPISKELIJAMÄÄRÄ Opintoryhmän vähimmäisopiskelijamäärä on pääsääntöisesti seitsemän opiskelijaa yksityisopetusta lukuun ottamatta. Mikäli kurssilaisia ilmoittautuu liian vähän, kurssi perutaan. Mahdollisesta peruuntumisesta ilmoitamme sinulle joko tekstiviestillä tai puhelimitse. Muista antaa ilmoittautuessasi myös sähköpostiosoitteesi, niin opiston ilmoitukset ja tiedotteet osaavat perille.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 3 TARVIKKEET lehdessä, Järviseudun Sanomissa ja Opintoryhmissä tarvittavat kirjat, käsityötarvikkeet ym. materiaalin kukin opiskelija kustantaa itse.

TODISTUKSET Opiskelija voi pyynnöstä saada osallistumistodistuksen opinnoistaan. Todistus maksaa 3 euroa ja lähetyskulut 2 euroa. Kahta vuotta vanhemmista todistuksista peritään 10 euroa.

VAKUUTTAMINEN

Opisto ei ole vakuuttanut opiskelijoitaan. Etenkin liikunnan ja kädentaitojen opintoryhmiin osallistuvien kannattaa huolehtia vakuutusturvastaan.

HYVIEN OLOSUHTEITTEN TURVAAMINEN

Koska opisto toimii ilmastoinniltaan vaihtelevissa tiloissa, kurssilaisten toivotaan välttävän voimakkaitten hajusteitten käyttämistä oppituntien aikana. Lasten mukaan ottaminen aikuisille tarkoitetulle kurssille ei ole suotavaa, mikäli on vaara, että lapsi voi loukata itseään (esim. lasityökurssi) tai mikäli lapsi on häiriöksi muille opiskelijoille.

ARVIOINTI JA PALAUTTEEN ANTAMINEN

Jokainen kuntalainen voi vaikuttaa opiston ohjelmaan. Kurssiehdotuksia tai palautetta voi lähettää opiston henkilökunnalle ja hallituksen jäsenille. Helpoiten annat palautetta ja kurssiehdotuksia nettisivullamme olevien sähköisten lomakkeiden avulla. Palaute on tärkeää opiston toiminnan kehittämisen kannalta ja otamme sitä mielellämme vastaan!

TIEDOTTAMINEN

Opiston toiminnasta tiedotetaan tämän ohjelman lisäksi Komiat-

Aviisissa julkaistavalla opistopalstalla, opiston kotisivulla ja Facebookissa. Opistolla on myös Instagram-, Pinterest- ja Flickr-tilit sekä YouTube-kanava. Myös muuta tiedottamista käytetään tarpeen mukaan. Ohjelmaan tulevat muutokset ja lisäykset löytyvät opistopalstoilta ja kotisivulta. Opiston kursseista voidaan tiedottaa myös tekstiviestillä ryhmäpostituksena matkapuhelimeen. Mikäli käytät matkapuhelinta, on tästä syystä hyvä merkitä myös sen numero ilmoittautumislomakkeeseen.

HUOM!

Julkaisemme kuukausittain sähköistä AIMO-uutiskirjettä, jossa on ajankohtaista tietoa kursseista ja tapahtumista. MUISTA lisätä sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä ja SALLI TIEDOTTAMINEN!

MAKSUT Kurssimaksu: Jokaisesta kurssista peritään erillinen kurssimaksu, jonka hinta ilmoitetaan kunkin kurssin kohdalla. Kurssimaksun voi maksaa joko netti-ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankin kautta tai se laskutetaan. Voit maksaa kurssimaksun myös toimistoon. Kurssimaksua ei palauteta opintojen keskeytyessä. Kurssimaksuun vaikuttavat opetustuntien määrä, opetustilan vuokra sekä muut seikat (esim. mahdollinen hankerahoitus).

Huom!

Opiston kurssimaksut ovat myös ulosottokelpoisia.

Tarvikemaksu: Joillakin kursseilla voi olla erillisiä tarvikemaksuja, joista opettaja perii korvauksen.


4

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

Posliinimaalauskursseilla peritään lukuvuotta kohti erillinen 10 euron suuruinen polttomaksu, joka kattaa opetustuntien aikana tehtävien töitten polttamisen. Polttomaksu keramiikan osalta on 12 €.

KULTTUURI- JA LIIKUNTASETELIT Meillä käyvät myös kulttuuri- ja liikuntasetelit: Smartum ja Smartum-saldo Rj-kuntoseteli ja Rj-kuntoseteli tykyonline Epassi Eazybreak

LIIKUNTAPASSI

Liikuntapassi mahdollistaa osallistumisen opiston liikuntaryhmiin joustavasti omien aikataulujen mukaan. Liikuntapassin hinta lukuvuodelle 2019–2020 on 75 euroa Lisätietoa liikuntapassista sivulta 9.

KAIKUKORTTI

OPINTOSETELITYYPPINEN VALTIONAVUSTUS

Opetushallitus on myöntänyt Järvilakeuden kansalaisopistolle lukuvuodelle 2019–2020 opintosetelityyppistä valtionavustusta. Avustus on kohdennettu suorina kurssimaksujen alennuksina mm. eläkeläisten ja senioreiden liikuntakursseihin sekä erityisryhmien kursseihin. Maininta kurssimaksun alennuksesta on aina kyseisen kurssin sisältötekstissä.

TYÖTTÖMILLE ALENNUSTA

Työttömälle työnhakijalle voidaan myöntää 35 euron alennus kurssimaksuihin tai opistopassin hankintaan. Voit saada edun opiston toimistossa, kun esität työ- ja elinkeinotoimiston asiakaskortin. Alennuksia voidaan myöntää vain rajallinen määrä, joten ole ajoissa asialla!

AVOIMEN YLIOPISTON TENTTIMAKSUT

Kaikukortilla kansalaisopiston kursseille pääsee maksutta. Kaikukortti on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ihmisille, joilla ei muuten olisi varaa osallistua kulttuuritapahtumiin tai -harrastuksiin. Kaikukorttia jakaa mm. sosiaalitoimi. Lisätietoa Kaikukortista s. 9.

Opistossa voi erikseen sovittaessa suorittaa myös avoimen yliopiston tenttejä. Maksu tentin valvomisesta on 45 €/ tentti.

Muista ilmoittautua ajoissa, jotta kurssit saadaan toteutumaan! Jos kurssilla on tilaa, voit ilmoittautua myös ilmoittautumispäivän jälkeen.

Opisto järjestää lukuvuoden aikana taidetuokioita alueen hoivakodeissa. Tuokioiden aiheina ovat musiikki, kuvataide, teatteri ja sirkus ja ne mahdollistetaan opintosetelirahoituksella. Oikeus harrastamiseen kuuluu kaikille!

Taidetta hoivakoteihin


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

5

Järvilakeuden kansalaisopiston hallitus Puheenjohtaja: Riika Rintakangas Sihteeri ja esittelijä: Leea Keto

Jäsenet: Anna-Liisa Niemi vpj Hannu Övermark Teemu Hakala Laura Jokinen Jarmo Kumpula

Toimisto ja henkilöstö Rehtori Leea Keto Puh. 050 326 3188 Sähköposti: leea.keto@jarvilakeus.fi

Tuntiopettajien yhteystietoja voi tiedustella tarvittaessa opiston toimistolta.

Toimistosihteeri Pia Viinikka Puh. 050 4711 555

Järvilakeuden kansalaisopiston toimisto Loppusuora 9 62200 Kauhava

Kumppanuushanke ja kurssisuunnittelu Maaria Koivula-Talkkari p. 040 562 1587 Päätoiminen tekstiilityönopettaja Tuula Latomäki Puh. 050 359 7437 Päätoiminen musiikinopettaja Jari Rannanjärvi Puh. 0400 219 640 Sivutoiminen tiedottaja Päivi Kultalahti p. 0400 239 359 Henkilökohtaiset sähköpostit: etunimi.sukunimi@ jarvilakeus.fi

Toimisto on avoinna ma–pe 8.30–15.30

Kurssikeskus Mutteri

Lentohotelli (linnarakennus)

1

Lentoasemantie

Kenttä ja hallit 2 Laivueen

Lentokonemuisto- opistotila merkki

P

Kurssiosasto: Järvilakeuden kansalaisopisto

(+Sopeva ja Aisapari)

Sotakouluntie LSK Business Park

Kortesjärventie

Aitio-hanke ja kurssisuunnittelu Jarmo Kumpula p. 0400 692 908

Sotilaskoti

Toimistosihteeri Riitta Tähtinen Puh. 050 4700 583

Läntinen yhdystie

Ylihärmä /Kokkola

Lappajärvi

Yhteinen sähköposti: opisto@jarvilakeus.fi Kotisivun osoite www.jarvilakeus.fi

Huom! Merkitse toimiston uudet puhelinnumerot muistiin, vanhat lankanumerot eivät enää toimi!


6

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

LUENNOT JARI SINKKONEN Jari Sinkkonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten psyykkisen kehityksen ja mielenterveyden huippuasiantuntija. Luennot järjestetään yhteistyössä kumppanien kanssa: MLL:n Ylihärmän, Kauhavan, Alahärmän ja Kortesjärven paikallisyhdistykset, Ylihärmän yrittäjät ja Härmän kylpylä "Todellisuudessa jokaisen lapsen pitää saada tuntea olevansa se maailman ihanin lapsi. Lapsen pitää saada tuntea kelpaavansa sellaisena kuin on." Jari Sinkkonen luennoi Ylihärmässä Anssin Jussin Areenalla tiistaina 24.9. kaksi kertaa: klo 16.30 lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille ja klo 18.30 vuorossa on avoin yleisöluento. Luennoille on vapaa pääsy. 9999600 klo 16.30 Luento ammattilaisille: Lapsen ja nuoren hyvän itsetunnon kehittyminen. Ilmoittautuminen 17.9. mennessä. 9999601 klo 18.30 Avoin yleisöluento: Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun? (ei pakollista ennakkoilmoittautumista)

Kauhava Kurssikeskus Mutteri lauantaina 9.11.2019 klo 14.00–15.30 Luennoitsijana Heidi Finni Sujuvampi, turvallisempi, onnellisempi arki -luento on suunnattu ihan jokaiselle, jolla tavara häiritsee arkea tai hankaloittaa sen sujumista. Maksuttomalla luennolla saat vinkkejä ja pohdittavaa omaan tavarasuhteeseen ja kodin turvallisuuteen. Samalla saat vinkkejä onnellisemman arjen luomiseen. Luennoitsija on ammattijärjestäjä, jonka kanssa on lopuksi mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin. Ilmoittautuminen 2.11. mennessä.

AHTI – Arjen Hallintaa, Tietoa ja Iloa AHTI-hankkeella punotaan osaamisen verkosto, johon jokainen voi tarttua.

Tule mukaan!

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää kevätkaudella 2019 yhteistyössä Aisaparin Kylille-hankkeen ja Aijjoos-toiminnan kanssa

DIGIKAHVILOITA,

Kuvat www.arjenlomatila.fi

9999320 SUJUVAMPI, TURVALLISEMPI JA ONNELLISEMPI ARKI


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

7

LUENTOSARJA SISÄLLÖNTUOTTAMINEN SOSIAALISESSA MEDIASSA Opettajana somesisällön tuottaja Pauli Laakso Paikka: Mutteri, Kauhava. Aiheina sisällöntuotanto eri kanaviin, työkalut ja nuorena yrittäjänä toimiminen. Alaikäraja luennolle on 15 vuotta, nuoremmat huoltajan seurassa. Lue lisää s.

81

LUENNOT 1302500 ANTTI TUURI: LEVOTON MIELI Lappajärven lukion auditorio Lue lisää sivulta to 26.9.2019 klo 18.00–20.00 Antti Tuuri Maksuton kirjallisuusluento ja Arvid Bromsin taidenäyttely. Yhteistyössä Lappajärven kulttuuritoimi ja Nelimarkka-museo.

72

9999310 VIETNAM – KULTTUURIA JA HISTORIAA Sunnuntai 29.9. klo 13–14.30 Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio Viime vuoden Kiinan matkalta tutuksi tullut, useilla Vietnamin matkoilla oppaana toiminut Mathias Nylund kertoo luennolla Vietnamista matkakohteena erityisesti kulttuurin ja historian kannalta. Lue lisää s.

73

MAKSUTTOMIA HISTORIALUENTOJA 1301502 SUOMEN JÄÄKÄREIDEN KOTIINPALUUN VALMISTELUT SYYSTALVELLA 1917

Lappajärven lukion auditorio to 14.11.2019 klo 18.00–18.45 Hanna Rieck-Takala

1301310 STALININ KANAVALLE 1 osa

Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio ke 9.10.2019 klo18.00–20.00 Eero Paavola

1301311 STALININ KANAVALLE 2 osa

Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio ke 23.10.2019 klo 18.00–20.00 Eero Paavola Lue lisää s.

74


8

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

AHTI AIJJOOS KYLILLE!

Arjen Hallintaa, Tietoa ja Iloa Yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopisto, Aijjoos-toiminta ja Aisaparin Kylille-hanke. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Jalkaterveysluento 1.10. klo 13–15 Evijärven nuorisoseura

Luennoitsijana jalkaterapeutti Sasu Hyytiä. Lisätietoja p. 050 583 7450.

Digiopastusta

klinikkatyyliin Aijjoos-kerhoissa syyskaudella, seuraa ilmoittelua. Opastajana Elisa Kauranen.

Kyläturvallisuuskouluttajat viikoilla 43-44: AHTI – Aijjoos-kerhoissa Arjen Hallintaa, Tietoa ja Iloa ma 21.10 klo 12–14 Harjula-koti, Lepolantie 4, Kortesjärvi. AHTI-hankkeella punotaan osaamisen verkosto, jokainen voi tarttua. ti 22.10. klo 12–14 kylätalojohon Sopula, Vasikka-ahontie 70, Evijärvi Tule mukaan! ke 23.10. klo 13–14.30 Aijjoos-toimistolla, Kauppatie 133 F 51, Kauhava Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää kevätkaudella 2019 yhteistyössä Aisaparin to 24.10. klo 13-14.30 Hiljattain eläköityneiden Aijjoos-toimistolla, ,osoite Kylille-hankkeen ja Aijjoos-toiminnanryhmä kanssa DIGIKAHVILOITA joihin kansalaisopisto tuo opetuksen. Kahviloissa annetaan opastusta ja neuvontaa pe 25.10. klo 12–14 Alahärmän palvelutoimiston valtuustosali, 18 tietotekniikan perusteisiin ja arjen sovelluksiin Härmäntie esim. ajanvarauksissa, pankkiasioinnissa ym. osallistujien toiveiden mukaisesti. ma 28.10. klo 13–15 Pirttisen nuorisoseura, Pirttisentie 311, Kortesjärvi Kahviloissa voi käyttää sekä asiakkaiden omia laitteita (esim. älypuhelimet ja tabletit) että “liikkuvaa luokkaa” – eli opiston vuokraamiaKauhava kannettavia tietokoneita. ke 30.10. klo 11–12.30 Lummukan kylätalo, Lummukantie, ke 30.10. klo 13–15 Pelkkikankaan Pelkkikankaantie 944, Kauhava Opetus kylätalo, on MAKSUTONTA ja digikahviloissa on tarjolla myös kahvia ja yhdessäoloa! to 31.10. klo 13–15 Helmiranta miesten ryhmä, Helminkuja 3, Kauhava To 24.1. klo 14–15.30 Kauhava Hiljattain eläköityneiden kahvila Aijjoos-toimisto, Kauppatie 133 F 51. Ti 5.2. klo 13–14.30 Kauhava Helmirannassa Kauhavan pelikerho, Helminkuja 3, Kauhava. Ke 6.2. klo 12–14 Evijärvi Särkikylän kylätalo, Haapakankaantie 1, Särkilä. To 7.2. klo 12–14 Lappajärvi Itäkylän nuorisoseura, Luomalantie 17, Lappajärvi. Pe 8.2. klo 12–14 Alahärmä Lakeuden sammutinpalvelun toimitilat, Knuuttilanraitti 277, Voltti. Ma 11.2. klo 12–14 Kortesjärvi Harjula-koti, Lepolantie 4, Kortesjärvi. Ti 12.2. klo 12–14 Evijärvi Vasikka-ahon Sopula, Vasikka-ahontie 70, Evijärvi. Ke 13.2. klo 13–14.30 Kauhava Kirkonkylän kerho Aijjoos-toimistolla, Kauppatie 133 F 51, Kauhava. Pe 15.2. klo 12–13.30 Kauhava Alakylän kyläareena, Vanha Lapuantie 22 (Pernaan koulun vieressä) Ma 18.2. klo 13–15 Kortesjärvi Pirttisen nuorisoseuran kahvio, Pirttisentie 311, Kortesjärvi. Ke 20.2. klo 11–12.30 Kauhava Lummukan kylätalo, Lummukantie, Huhmarkoski. Ke 20.2. klo 13–15 Kauhava Pelkkikankaan kylätalo, Pelkkikankaantie 944, Huhmarkoski. To 21.2. klo 13–15 Kauhava – miesten kerho Helmiranta, Helminkuja 3, Kauhava. Pe 22.2. klo 12–14 Alahärmä palvelutoimisto, valtuustosali, Härmäntie 18, Alahärmä. Ma 4.3. klo 13–15 Lappajärvi Maijala, Kivikouluntie 3, Lappajärvi. Ti 19.3. klo 13–15 Ylihärmä palvelukeskus, Leinosentie 15, Ylihärmä.

Sujuvampi, turvallisempi ja onnellisempi arki

lauantaina 9.11.2019 klo 14.00–15.30 Kauhava Kurssikeskus Mutteri Lentoasemantie Kauhava Luennoitsijana Heidi Finni, kansalaisopiston kurssinumero 9999320

Maksuttomalla luennolla saat vinkkejä ja pohdittavaa omaan tavarasuhteeseen ja kodin turvallisuuteen. Ilmoittaudu www.jarvilakeus.fi tai puh. 050 4711 555

Kipuluento 21.11. klo 13-15 Kivitippu, Nykäläntie 137, Lappajärvi. Digikahvilat toteutetaan Aijjoos-kerhojen yhteydessä ja tilaisuuksiin Luennoitsijana lääketieteen tohtori, dosentti Helena Miranda. Ilmoiton vapaa pääsy kaikilla, jotka tahtovat päästä jyvälle tietotekniikasta tautumiset 13.11. mennessä, puh. 044 583 7540 tai 050 583 7450. ja oppia käyttämään laitteita MAHDOLLISIMMAN HELPOLLA TAVALLA. AHTI – Arjen Hallintaa, Tietoa ja Iloa AHTI-hankkeella punotaan osaamisen verkosto, johon jokainen voi tarttua.

Tule mukaan!

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää kevätkaudella 2019 yhteistyössä Aisaparin

DIGIKAHVILOITA

, Kylille-hankkeen ja Aijjoos-toiminnan kanssa joihin kansalaisopisto tuo opetuksen. Kahviloissa annetaan opastusta ja neuvontaa tietotekniikan perusteisiin ja arjen sovelluksiin esim.

AISAPARI


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

LIIKUNTAPASSI

9

UNTAP

SI

LIIK

AS

Järvilakeuden kansalaisopistossa otetaan lukuvuoden 2019-2020 uutuutena käyttöön liikuntapassi. Liikuntapassilla on mahdollista osallistua opiston liikuntaryhmiin joustavasti omien aikataulujen mukaan. Liikuntapassi palvelee erityisesti vuorotyötä tekeviä ja mahdollistaa liikuntaharrastuksen, vaikka sitoutuminen tiettyyn viikonpäivään ja kellonaikaan olisi hankalaa. Liikuntapassi sopii myös henkilölle, joka haluaa osallistua useampaan liikuntaryhmään. Voit osallistua kursseille niin usein kuin omaan jaksamiseesi ja aikatauluihisi sopii. Liikuntapassin hinta on 75 euroa ja se kattaa lukuvuoden 2019–2020. Huomaathan, että ihan kaikki opiston liikuntaryhmät eivät ole Liikuntapassin piirissä. Liikuntapassikurssit tunnistat yllä olevasta merkistä. Näin liikuntapassi toimii: 1. Ilmoittaudu normaalisti kaikille liikuntapassikursseille, joihin haluat osallistua. 2. Liikuntapassin voit tilata tai ostaa toimistosta. 3. Nauti liikunnan ilosta!

KAIKUKORTTI MAHDOLLISTAA HARRASTUKSEN Valtakunnallinen Kaikukortti-toiminta polkaistiin Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven alueella käyntiin keväällä 2019. Aloite Kaikukorttitoimintaan lähti Kuntayhtymä Kaksineuvoiselta ja mukana käytännön järjestelyissä ovat myös alueen kuntien kulttuuritoimet. Kaikukortti on tarkoitettu niille yli 16-vuotiaille, joilla ei ilman Kaikukorttia olisi varaa osallistua kulttuuritapahtumiin tai -harrastuksiin. Kaikukortilla tapahtumiin, konsertteihin, elokuviin, kansalaisopiston kursseille jne. pääsee jatkossa maksutta. Näin osallistut Kaikukortilla Järvilakeuden kansalaisopiston kursseille: 1. Sinun on oltava jonkin Kaikukorttia myöntävän tahon asiakas (esim. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sosiaalityö, seurakunnan diakoniatyö, etsivä nuorisotyö). Kaikukortin myöntää ko. tahon työntekijä, joka tuntee asiakkaansa tilanteen. 2. Ilmoittaudu kursseille normaalisti puhelimitse tai opiston toimistolla. 3. Käy näyttämässä Kaiku-korttia opiston toimistolla. Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus. 4. Kaikukortin käyttö on luottamuksellista eikä tieto välity esim. kurssin opettajalle tai muille kurssilaisille. 5. Tervetuloa Järvilakeuden kansalaisopiston kursseille!


10

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

NÄYTTÄMÖTAITEET TAITEEN PERUSOPETUS Taiteen perusopetus teatteritaiteesta yleisen oppimäärän mukaan käynnistetään Järvilakeuden kansalaisopistossa syksyllä 2019. Opiston teatteriryhmät ovat kuitenkin edelleen ihan kaikille avoimia. Alaikäraja opintojen aloittamiseen on 7 vuotta ja ryhmäkoko on 7–15 oppilasta. Taiteen perusopetuksessa oppilas osallistuu tavoitteelliseen taideopetukseen, joka edistää opiskelijan emotionaalista, esteettistä ja eettistä kehitystä ja antaa näkökulmaa elinikäiseen taiteen tutkimiseen ja harrastamiseen. Vuoden 2019 Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen opintojen teemana Järvilakeuden kansalaisopistossa on MINÄ JA TEATTERI. Opiskeltavina sisältöinä ovat mm. kokonaisvaltainen ilmaisu, kekseliäisyyteen kannustaminen, tunne- ja statusharjoitukset, äänenkäyttö, liikeilmaisu ja tanssi sekä improvisaatio.

1102105 KERSATEATTERI Kersateatteri kokoontuu Alahärmässä Härmänkylän nuorisoseuralla ja se on suunnattu 7–12-vuotiaille. Opettaja: Linda Huhtaluhta Alahärmä Härmänkylän Ns ,

Onnelanranta, 62300 Härmä Ti 17.00–18.30 3.9.–3.12.2019 7.1.–12.5.2020 Kurssimaksu: 50 €


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

11

1102106 TEINITEATTERI

1102302 HELATEATTERI

Teiniteatteri kokoontuu Alahärmässä Härmänkylän nuorisoseuralla ja se on suunnattu 13–17-vuotiaille. Opettaja: Linda Huhtaluhta Alahärmä Härmänkylän Ns , Onnelanranta, 62300 Härmä Ti 18.30–20.00 3.9.–3.12.2019 7.1.–12.5.2020 Kurssimaksu: 50 €

Helateatteri kokoontuu Kauhavalla ja se on suunnattu 7–12-vuotiaille. Opettaja: Linda Huhtaluhta Kauhavan Nuorisoseura, Kauppatie 113, 62200 Kauhava To 17.00–18.30 5.9.–5.12.2019 9.1.–14.5.2020 Kurssimaksu: 50 €

1102203 TEATTERIKERHO

1102504 METEORIITTI-

Teatterikerho Tirlittan kokoontuu Evijärvellä ja se on suunnattu 7–12-vuotiaille. Opettaja: Linda Huhtaluhta Evijärven Kirkonkylän koulu, Voltintie 6, 62510 Kuoppa-aho Ma: 16.30–18.00 2.9.–2.12.2019 13.1.–25.5.2020 Kurssimaksu: 50 €

Meteoriittiteatteri kokoontuu Lappajärvellä ja se on suunnattu 7–12-vuotiaille. Opettaja: Linda Huhtaluhta Opetuspaikka ilmoitetaan myöhemmin Ma 18.30–20.00 2.9.–2.12.2019 13.1.–25.5.2020 Kurssimaksu: 50 €

TIRLITTAN

TEATTERI

1102300 FILMATAAN SANANLASKUJA 2 Kauhava Kurssikeskus Mutteri ma 18.00–21.00 23.9.–21.10.2019, Maaria Koivula-Talkkari Ei kurssimaksua Yhteinen jatkokurssi keväällä kokoontuneille Härmän ja Järviseudun sananlaskufilmausryhmille. Uudet osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Ensimmäinen kokoontuminen Kauhavalla 23.9., muut ajat ja paikat sovitaan porukan kesken. Kurssilla dramatisoidaan ja kuvataan tuttuja sananlaskuja videolle. Kurssi toteutetaan osana kansainvälistä Erasmus+ -rahoitteista ProEUverb-hanketta, jossa on mukana toimijoita myös Kroatiasta ja Portugalista. Ilmoittautuminen Maaria Koivula-Talkkari puh 040 562 1587.


12

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TEHDÄÄN TEATTERIA! Haluaisitko kokeilla näyttelemistä, mutta vielä et ole ehtinyt? Vai olisiko kiva herätellä uudelleen telakalle jäänyttä teatteriharrastusta? Tai jos muuten vaan haluat sukeltaa teatterin maailmaan, on tämä kurssi sinua varten! Kurssilla tutustutaan teatterin eri osa-alueisiin rennossa ja leppoisassa ilmapiirissä.

1102500 TEHDÄÄN

1102301 TEHDÄÄN

TEATTERIA!

TEATTERIA!

Lappajärven lukion auditorio ke 18.00–20.15 11.9.–13.11.2019, Linda Huhtaluhta Kurssimaksu 10 € Aloituskokoontuminen 11.9., muut kerrat 9.10. ja 13.11. Suunnattu yli 15-vuotiaille. ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Mäenpään kylätalo ke 18.00–20.15 12.2.–8.4.2020, Linda Huhtaluhta Kurssimaksu 10 € Kokoontumiset 12.2., 11.3. ja 8.4. Mäenpään kylätalolla Kauhavalla. Suunnattu yli 15-vuotiaille. Ilmoittautuminen 5.2. mennessä.

PERHESIRKUS Löytyykö perheestäsi piileviä kykyjä omaavia lapsia kiipeilyyn, pallonheittoon tai muuten vaan temppuiluun? Onko yhteinen aikanne vähissä ja haluaisitte tehdä jotain yhdessä, perheenä? Perhesirkuksessa käymme läpi sirkuksen erilaisia pariakrobatiaharjoitteita ja yhdistämme voimamme ihmispyramidiin! Tule harrastamaan koko perheen voimin. Suositus on, että jokaista lasta kohti kurssilla on yksi aikuinen. Ilmoita jokainen osallistuja erikseen. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1102303 PERHESIRKUS

1102304 PERHESIRKUS

Kauhavan Nuorisoseura to 18.30–20.00 5.9.–5.12.2019, Linda Huhtaluhta Kurssimaksu 25 €

Kauhavan Nuorisoseura to 18.30–20.00 9.1.–14.5.2020, Linda Huhtaluhta Kurssimaksu 35 €


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

13

Haaste harrastajaryhmille:

”Perustuu tositapahtumiin” Koska viime helmikuun gaalailta oli niin järisyttävä suksee, kutsuu Aitio-hanke jälleen kaikkia Aisaparin alueen näyttämöitä, teatteriporukoita, lauluryhmiä, kuoroja, tanssijoita ym. ryhmiä tekemään yhteistä videokoostetta. Sketsien teemana on tällä kertaa “Perustuu tositapahtumiin” ja aiheen käsittely on vapaa. Videokoosteen kuvaa ja editoi Pekka Pohjoispää ja ohjaa Maaria KoivulaTalkkari. Kooste esitetään seuraavassa gaalaillassa, joka järjestetään tammihelmikuun vaihteessa 2020.

Siispä kaikki miettimään:

Mikä sattuma soveltuisi sketsiksi? Sketsin aiheen tai toteutuksen ei tarvitse olla valmiina, into tekemiseen riittää! – voimme yhdessä suunnitella ja sitten siirtyä kuvaamaan. Kaikki mukaan hauskanpitoon! Lisätiedot ja ilmoittautumiset Jarmo p. 0400 692 908

Maaria KoivulaTalkkari p. 040 562 1587 Jarmo Kumpula p. 0400 692 908

Soitellaan!


14

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TEATTERIHARRASTAJIEN KOULUTUSVIIKONLOPPU Kylpylähotelli Kivitippu, Lappajärvi la-su 16.–17.11.2019 Koulutusviikonlopun aikana pureudutaan teatterin eri osa-alueisiin ammattilaisten ohjauksessa. Tervetuloa kehittymään omassa ilmaisussa, tutustumaan muihin teatteriharrastajiin ja viihtymään! Kivitipussa on mahdollista majoittua ja ruokailla. Lisätietoja hinnoista ja aikatauluista tulossa pian, seuraa ilmoittelua! Mukana kouluttajina: Marko Pohjanrinne ja TeM Juha Ekola sekä Suomen harrastajateatteriliiton ja muita koluttajia, aiheina mm. näyttelijäntyö, teatterituottaminen, trailerien teko ym. Yhteistyössä Järvilakeuden Tulossa keväällä 2020 kansalaisopisto, Aitio-hanke ja Juha Ekolan kursseja Suomen harrastajateatteriliitto näyttelijäntyöstä

LAULAVA STARTTI SYKSYYN! 28.9.2019 klo 11–15 Lappajärvellä Kivitipussa Kurssilla opetellaan helposti omaksuttavia äänenavaus- ja hengitysharjoituksia, laulua kaanonissa, stemmalaulun alkeita. Kurssi sopii kaikille laulamisesta kiinnostuneille, ei vaadi erityisosaamista, ei nuotinlukutaitoa eikä aikaisempaa kokemusta ryhmässä laulamisesta. Tervetuloa mukaan laulamaan, maksuton kurssi! Ohjaajina toimivat Maria ja Jaakko Laakso Maria Laakso on jalasjärveläinen ”laulava agrologi”, joka on opiskellut laulupedagogiikkaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja laulua Svenska yrkeshögskolanissa Pietarsaaressa. Jaakko Laakso on jalasjärveläinen musiikinopettaja, joka opettaa päätyönään musiikkia Kauhavalla ja toimii Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Seinäjoella tuntiopettajana.

KEVYEN MUSIIKIN LAULU

Kristiina Kattelus on ylihärmäläissyntyinen laulunopettaja, laulaja ja näyttelijä. Hänen vahvuuksiaan ovat musiikkiteatteri, tekstinkäsittely sekä esiintyminen. Kristiinalla on vuosikymmenien kokemus laulunopettamisesta. Hän on vetänyt Ylihärmässä Luovan toiminnan laulukurssia 20 vuotta. Kristiina pitää myös harrastajateatteriväelle sopivaa kurssia Ylihärmän Artturin talolla: KEVYEN MUSIIKIN LAULUN ALKEET Lue lisää sivulta Sunnuntai 8.9., 6.10. ja 24.11. klo 10.00–14.00 KEVYEN MUSIIKIN LAULUN JATKOKURSSI Lauantai 7.9., 5.10. ja 23.11. klo 10.00–15.30

54


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

Tulossa elokuvateattereihin!

Tulossa teatterinäyttämöille:

Liian paksu perhoseksi LIIAN PAKSU PERHOSEKSI Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuralla lokakuussa 2019. Liput tulevat myyntiin syksyllä. www.yns.fi Kortesjärven Ylikylän NS Rintalantie 37 62410 Rintala

Hiirenloukku Ylihärmän Kamariteatteri esittää Agatha Christien HIIRENLOUKKU helmikuussa 2020. Ohjaus Maaria Koivula-Talkkari. Ylihärmän nuorisoseura, Ylistarontie 94, Ylihärmä www.yliharmannuorisoseura.fi

15

M


16

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TANSSI PARITANSSIT TUTUKSI 1105201 PARITANSSIT TUTUKSI

SI

LIIK

AS

Evijärven Alapään nuorisoseura su 13.00–16.00 UNTAP 8.9.–6.10.2019, Anne-Marja Sillman Kurssimaksu 19 € Nyt uskallat tulla tanssireeneihin yksin tai yhdessä parisi kanssa. Osaat kävellä ja se riittää. Peruskurssi lavatanssien harjoitteluun alkeistasolla. Perehdytys vientiin ja seuraamiseen ja musiikin mukaan liikkumiseen. Tanssilajeina foxi, hidas valssi ja kuviohumppa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1105202 PARITANSSIT

1105203 PARITANSSIT

Evijärven Alapään nuorisoseura su 13.00–16.00 UNTAP 10.11.–1.12.2019, Anne-Marja Sillman Kurssimaksu 16 € Lavatanssien alkeet hallitseville tai kurssin 1. suorittaneille uusina lajeina. Bugg ja hitaat (hitaaseen musiikkiin). Ilmoittautuminen 1.11. mennessä.

Evijärven Alapään nuorisoseura su 13.00–16.00 UNTAP 19.1.2020–16.2.2020, Anne-Marja Sillman Kurssimaksu 19 € Lavatanssien alkeet hallitseville tai kurssin 1. suorittaneille uusina lajeina fusku, neliörumba ja valssi. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

1105204 PARITANSSIT

TUTUKSI

AS

Evijärven Alapään nuorisoseura su 13.00–16.00 UNTAP 15.3.–5.4.2020, Anne-Marja Sillman Kurssimaksu 16 € Lavatanssien alkeet hallitseville tai kurssin 1. suorittaneille uusina lajeina tango ja kävelyjenkka. Ilmoittautuminen 6.3. mennessä.

SI

LIIK

SI

LIIK

SI

AS

Evijärven nuorisoseura Joka toinen viikko UNTAP su 17.00-18.30 22.9.–17.11.2019 Suvi Asuinmaa Kurssimaksu 10 € Kurssilla tanssitaan kansantansseja ilman suorituspaineita. Sopii sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille. Tule mukaan iloiseen ryhmään! Kokoonnutaan viitenä sunnuntaina joka toinen viikko. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

AS

SI

1105200 KANSANTANSSI

LIIK

TUTUKSI

AS

LIIK

TUTUKSI


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

LIIK

1105505 HUMPPAJUMPPA Lappajärvi Kirkonkylän koulu ti 18.00–19.00 UNTAP 10.9.2019-5.11.2019, Suvi Asuinmaa Kurssimaksu 12 € Tanssillinen jumppa suomalaiseen iskelmä- ja kansanmusiikkiin. Helppoja koreografioita suomalaisten lavatanssilajien kirjosta. Paria ei tarvita! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. SI

8301348 LEMPEÄÄ LIIKETTÄ Kauhava Ruotsalan monitoimihalli ke 17.00–18.00 UNTAP 11.9.–9.10.2019, Saara Kokko Kurssimaksu 10 € Kurssilla liikutaan lempeästi musiikin tahtiin. Kaikki liikkeet voit tehdä istualtaan tai seisten oman kunnon mukaan. Harjoittelemme rauhalliseen tahtiin yksinkertaisia tanssiliikkeitä. Keskitymme hyvään ryhtiin sekä liikkeiden tekemiseen turvallisesti. Ilmoittautuminen 2.9 mennessä. AS

SI

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo la 13.30–15.00 21.9.–30.11.2019, Jenna Suvanto Kurssimaksu 20 € Kurssi on tarkoitettu lajiin jo aiemmin tutustuneille. Kertaamme perusteita ja opettelemme haastavampia liikkeitä ja liikesarjoja. Hiomme mm. isolaatiotekniikkaa ja liikkeiden yhdistämistä. Tutustumme rytmiikkaan, tyylisuuntiin ja kokeilemme huivin käyttöä tanssissa. Improvisaatioharjoitusten avulla tunnustellaan omaa liikekieltä ja yksilöllistä tapaa ilmaista. Kehon tuntemus, joustavuus ja koordinaatiokyky paranevat harjoitusten myötä. Kokoontumiskerrat 21.9., 19.10.,

Lappajärvi Kivitippu UNTAP to 15.30–16.30 12.9.2019-21.11.2019, 16.1.2020–26.3.2020, Anne-Marja Sillman Kurssimaksu 20 € Helppoa tanssiliikuntaa pipoa kiristämättä, mukaan iloinen mieli ja jalkaan hiukan luistavat kengät. Paria ei tarvita. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella.

AS

JATKO

SENIOREILLE

SI

1105301 ITÄMAINEN TANSSI,

1105500 TANSSILIIKUNTAA AS

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo la 12.00–13.30 21.9.–30.11.2019, Jenna Suvanto Kurssimaksu 20 € Tutustumme itämaisen tanssin perusteisiin. Tutuksi tulevat mm. erilaiset lantion ympyrät, kahdeksikot, iskut ja väristykset. Harjoittelemme isolaatiota eli liikkeiden erottelua. Teemme myös lajia tukevaa kehonhuoltoa ja ilmaisuharjoituksia. Liikkeistä ja liikesarjoista kootaan koreografia. Laji auttaa avaamaan lihaskireyksiä erityisesti lantion ja rintakehän alueella, mikä parantaa kehon joustavuutta ja ryhtiä. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Mukaan juomapullo ja vaatteet, joissa on hyvä liikkua. Kokoontumispäivät 21.9., 19.10., 26.10.,16.11.,30.11. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

LIIK

ALKEET

26.10.,16.11.,30.11. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

LIIK

1105300 ITÄMAINEN TANSSI,

17


18

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1105600 LASTEN TANSSI

1105601 LASTEN TANSSI

Ylihärmä Nuorisoseura ti 18.00–18.45 3.9.2019-3.12.2019, 14.1.2020–21.4.2020, Taru Laaksonen Kurssimaksu 24 € Perusliikuntataitojen ja ryhmässä toimimisen lisäksi harjoitellaan tanssitekniikoita ja luovaa kehollista ilmaisua mielikuvituksen avulla. Tanssitaan pupuhiphoppia, robottirokkia ja keijubalettia, ja kokeillaan, miten napa tanssii! Leikkejäkään ei unohdeta: näillä tunneilla pidetään hauskaa! Ilmoittautuminen 28.8. mennessä.

Ylihärmä Nuorisoseura ti 19.00–20.00 3.9.2019-3.12.2019, 14.1.2020–21.4.2020, Taru Laaksonen Kurssimaksu 31 € Tutustutaan eri tanssilajeihin ja vahvistetaan oman kehon tuntemusta ja hallintaa. Tehdään matkoja musiikin kautta eri tunnelmiin ja opetellaan koreografioita. Ilmaisuharjoitusten kautta harjoitellaan oman tyylin löytymistä ja rohkeutta eläytyä. Lisäksi leikitään ja tehdään kehonhuoltoa venyttelemällä ja rentoutumisharjoituksilla. Ilmoittautuminen 28.8. mennessä.

5–7-VUOTIAAT

8–10 v

LASTEN LATTARILAUANTAI Liikutaan erilaisten lattarirytmien mukaan vapaasti leikkien sekä harjoitellaan myös helppoja liikkeitä esim. flamencoon.

8301229 LASTEN LATTARILAUANTAI

8301350 LASTEN LATTARILAUANTAI

Evijärven Kirkonkylän koulu la 21.9.2019 klo 09.30–11.00 Saara Kokko Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 13.9 mennessä.

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo la 9.11.2019 klo 12.00–13.30 Saara Kokko Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 1.11. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

19

ZUMBA® Zumba® Fitness on maailman suosituin tanssi-fitness-ohjelma. Zumba on tanssillinen tunti, jonka musiikki perustuu pääosin latinalaistansseihin. Zumba-tunneilla liikkuminen on hauskaa ja helppoa, huomaamatta syke nousee, hiki tulee ja kalorit palavat. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

UNTAP

SI

SI

Kauhavan Nuorisoseura ti 17.00–18.00 10.9.2019-26.11.2019, 14.1.2020–14.4.2020, Alexandra Kostikova Kurssimaksu 50 €

AS

UNTAP

LIIK

8301335 ZUMBA® AS

Evijärven nuorisoseura ma 17.00–18.00 9.9.2019-25.11.2019, 13.1.2020–20.4.2020, Alexandra Kostikova Kurssimaksu 50 €

LIIK

8301200 ZUMBA®

8301500 ZUMBA®

SI

LIIK

AS

Lappajärvi Kirkonkylän koulu ma 19.15-20.15 UNTAP 9.9.2019-25.11.2019, 13.1.2020–20.4.2020, Alexandra Kostikova Kurssimaksu 50 €

LATTARILAUANTAI Lähdetään yhdessä liikkumaan lattarirytmien tahtiin! Tanssimme useita erilaisia tansseja esim. chachacata ja tangoa. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, sillä tämä on matalan kynnyksen lattarilauantai.

LIIK

8301349 KUNTOLATTARIT

SI

SI

LIIK

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo la 28.9.2019 klo 12.00–13.30 UNTAP Saara Kokko Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 20.9 mennessä.

AS

8301351 LATTARILAUANTAI

Lappajärvi Kivitippu la 21.9.2019 klo 12.00–13.30 UNTAP Saara Kokko Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 13.9 mennessä.

AS

8301501 LATTARILAUANTAI

UNTAP

SI

LIIK

AS

Kauhava 11.9.2019–9.10.2019, Ruotsalan monitoimihalli Saara Kokko ke 18.15–19.15 Kurssimaksu 10 € Tanssitaan lattarirytmien tahtiin muun muassa salsaa, sambaa, reggaetonia ja bachataa. Liikkeet ovat helppoja, etkä tarvitse aikaisempaa tanssikokemusta. Tanssi auttaa rentouttamaan kireät lihakset sekä antaa keskivartalolle mukavasti liikettä. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautuminen 2.9 mennessä.


20

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

LIIKUNTA ELÄKELÄISTEN VESIJUMPPA Kurssimaksun lisäksi Helmirannan allasmaksu 5 € hlö/kerta. Ryhmään otetaan enintään 13 ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella.

8301363 VESIJUMPPA

ELÄKELÄISET 1

Kauhava Helmiranta ma 15.30–16.15 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

8301383 VESIJUMPPA, ELÄKELÄISET 2 Kauhava Helmiranta ma 16.20–17.05 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

8301318 VESIJUMPPA, ELÄKELÄISET 3 Kauhava Helmiranta ti 10.30–11.15 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

8301321 VESIJUMPPA,

ELÄKELÄISET 4

Kauhava Helmiranta ti 11.20–12.05 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

8301385 VESIJUMPPA,

ELÄKELÄISET 5

Kauhava Helmiranta ti 12.15-13.00 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

8301364 VESIJUMPPA, ELÄKELÄISET 6 Kauhava Helmiranta ke 13.05–13.50 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 20 €

Ahti Aijjoos Kylille – tutustu syksyn tarjontaan sivulla 8

Arjen Hallintaa, Tietoa ja Iloa


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 8301384 VESIJUMPPA,

21

8301322 VESIJUMPPA,

REUMA

TYÖIKÄISET

Kauhava Helmiranta ke 12.15-13.00 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 30 € Lisäksi Helmirannan allasmaksu 5 € hlö/kerta. Ryhmään otetaan enintään 13 ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Helmiranta ma 17.15-18.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 30 € Lisäksi Helmirannan allasmaksu 5 € hlö/kerta. Ryhmään otetaan enintään 13 ilmoittautumisjärjestyksessä. Huom! Ryhmä tarkoitettu vain työikäisille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301526 VESIJUMPPA Lappajärvi Kivitippu ke 17.00–17.45 11.9.–27.11.2019, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 15 € Monipuolista vesiliikuntaa musiikin tahdissa kehon painoa ja välineitä hyödyntäen sisältäen aerobista kestävyysharjoittelua, lihaskuntoliikkeitä, liikkuvuusharjoituksia ja venyttelyä. Allasmaksu maksetaan Kivitippuun 6 €/kerta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301525 VESIJUMPPA

ELÄKELÄISET

Lappajärvi Kivitippu ke 16.00–16.45 11.9.–27.11.2019, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 10 € Monipuolista vesiliikuntaa musiikin tahdissa kehon painoa ja välineitä hyödyntäen. Allasmaksu maksetaan Kivitippuun 6 €/kerta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella.

Muista lisätä ilmoittautuessasi myös sähköpostiosoitteesi, niin vahvistus kurssipaikasta osaa perille! UNTAP

AS

SI

TAIVUTELLEN TAIPUISAKSI

LIIK

8301206 VENYTELLEN VETREÄKSI,

Evijärvi Kivijärvenkylän nuorisoseura 13.1.–20.4.2020, ma 18.00–19.00 Tarja Paalanen 9.9.–25.11.2019, Kurssimaksu 25 € Venyttelypainotteista perusjumppaa kaiken ikäisille. Kurssilla lihaksia vahvistavia ja venyttäviä liikkeitä sekä rentoutusta. Ei vaikeita askelsarjoja, hyppyjä tai juoksua. Ota mukaasi jumppa-alusta sekä liukumattomat tossut tai jumppakengät! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


22

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

8301509 OHJATTU KUNTOSALI Lappajärvi Itäkylän kuntosali Aimo Sironen ke 17.20–18.20 Kurssimaksu 18 € 11.9.–27.11.2019, Kuntosaliharjoittelua laitteilla ja vapailla painoilla . Kurssi sopii kaikenikäisille, sillä jokainen harjoittelee omalla teholla. Tutustutaan myös kuntosaliohjelmaan, jonka avulla pystyt jatkossa ryhmätuntien lisäksi omatoimiseen harjoitteluun. Ennakkoilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301510 OHJATTU KUNTOSALI

Lappajärvi Itäkylän kuntosali ke 17.20–18.20 15.1.–15.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 20 € Opetellaan kuntosaliharjoittelun perusliikkeitä. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

8301337 OHJATTU KUNTOSALI

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ti 12.30–13.30 10.9.–26.11.2019, Quentin Sobrie/Mari Kottari Kuntokorjaamo Kurssimaksu 20 € Tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja opetellaan tekemään liikkeet oikein. Hyvät alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt. Ohjaus suomi/englanti. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

OHJATTU KUNTOSALI SENIOREILLE Tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja opetellaan tekemään liikkeet oikein. Hyvät alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt. Lisäksi kuntosalimaksu 3,50 €/ kerta tai kymmenen kerran kortti 31 €. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301327 OHJATTU

8301328 OHJATTU

KUNTOSALI SENIOREILLE 1

KUNTOSALI SENIOREILLE 2

Kauhavan Fysioterapia, kuntosali ma 08.30–09.45 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 25 €

Kauhavan Fysioterapia, kuntosali ke 10.30–11.45 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 25 €

8301330 OHJATTU KUNTOSALI SENIOREILLE 3 Kauhavan Fysioterapia, kuntosali to 08.30–9.45 12.9.–28.11.2019,

9.1.–9.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 25 €


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

23

OHJATTU KUNTOHARJOITTELU Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi alennettu salimaksu 3€/kerta, salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

8301134 NAISTEN OHJATTU KUNTOHARJOITTELU

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ke 15.30–16.30 15.1.–15.4.2020, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 58 €

KUNTOHARJOITTELU SENIORIT

SI

LIIK

AS

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ke 14.00–15.00 UNTAP 15.1.–15.4.2020, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 58 € AS

SI

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ti 10.50–11.50 UNTAP 14.1.–14.4.2020, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 48 € Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella.

8301139 OHJATTUA KUNTOHARJOITTELUA MAATILAYRITTÄJILLE

LIIK

8301131 MIESTEN OHJATTU

ELÄKELÄISTEN OHJATTU KUNTOSALI Kuntosaliliikuntaa laitteilla ja vapailla painoilla. Lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu sopii kaikentasoisille kuntoilijoille, sillä jokainen harjoittelee itselle sopivilla painoilla. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301609 ELÄKELÄISTEN

OHJATTU KUNTOSALI 1 Ylihärmä Kiistola ti 15.30–16.30 10.9.–26.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 12 €

8301610 ELÄKELÄISTEN

OHJATTU KUNTOSALI 2 Ylihärmä Kiistola ti 16.30–17.30 10.9.–26.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 12 €


24

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

OHJATTUA KUNTOHARJOITTELUA Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi alennettu salimaksu 3 €/krt.

8301102 NAISTEN OHJATTU KUNTOHARJOITTELU SENIORIT 1

8301128 NAISTEN OHJATTU KUNTOHARJOITTELU SENIORIT 1

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ti 09.30–10.30 10.9.–26.11.2019, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 42 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ti 09.30–10.30 14.1.–14.4.2020, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 48 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

8301104 NAISTEN OHJATTU

8301130 NAISTEN OHJATTU

KUNTOHARJOITTELU SENIORIT 2

KUNTOHARJOITTELU SENIORIT 2

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta to 09.30–10.30 12.9.–28.11.2019, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 42 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta to 09.30–10.30 16.1.–16.4.2020, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 48 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

8301591 KUNTOHARJOITTELUA SENIOREILLE JAMI Lappajärven toimipiste: 16.1.–16.4.2020, liikuntasali ja ns. vanha kuntosali Matti Takala to 15.00–16.30 Kurssimaksu 20 € 12.9.–28.11.2019, Hyvät alku- ja loppuverryttelyt, välissä sopivia lihaskunto- ja kestävyysharjoituksia ynnä muuta mukavaa. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KUNTOSALI

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ma 18.00–19.00 9.9.–25.11.2019, Quentin Sobrie/Mari Kottari Kuntokorjaamo Kurssimaksu 20 € Tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja opetellaan tekemään liikkeet oikein. Hyvät alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt. Ohjaus suomi/englanti. Ilmoittautuminen 2.9 mennessä.

8301522 NAISTEN

KUNTOHARJOITTELU

KUNTOHARJOITTELU SENIORIT

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ti 10.50–11.50 10.9.–26.11.2019, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 42 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

8301108 OHJATTUA

KUNTOHARJOITTELUA MAATILAYRITTÄJILLE Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta UNTAP ke 14.00–15.00 11.9.–27.11.2019, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 52 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä. AS

SI

Lappajärvi kunnan kuntosali (Jamin tilat) to 17.30–19.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Kurssimaksu 35 € Lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua naisille kiertoharjoitteluperiaatteella alku- ja loppuverryttelyineen. Ennakkoilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301105 MIESTEN OHJATTU

LIIK

8301336 OHJATTU

25

8301106 NAISTEN OHJATTU

KUNTOHARJOITTELU 8301505 KUNTO-

HARJOITTELUA NAISILLE JAMI Lappajärven toimipiste: liikuntasali ja ns. vanha kuntosali ma 18.30–19.45 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Kurssimaksu 35 € Lihaskunto-ja liikkuvuusharjoittelua välineillä sekä oman kehon painolla alkulämmittelyineen ja loppuverryttelyineen. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, ryhmäliikunta ke 15.30–16.30 11.9.–27.11.2019, Jaakko Heikkilä Kurssimaksu 52 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä.


26

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

LIHASKUNTOJUMPPA Tehokasta lihaskuntoharjoittelua koko kropalle. Harjoitellaan eri välineitä ja oman kehon painoa vaihtelevasti hyödyntäen, toteutuksessa huomioidaan ryhmän toiveet. Sopii kaikille, harjoituksissa voit itse valita vaikeustason. Mukaan jumppamatto ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301614 LIHASKUNTO-

8301615 LIHASKUNTO-

8301132 NAISTEN

LIHASKUNTOJUMPPA

SI

LIIK

Alahärmä Voltin koulu NTAP U ma 17.30–18.30 9.9.–25.11.2019, Lea Pellonpää Kurssimaksu 15 € Tehokasta lihaskuntoharjoittelua koko kropalle. Harjoitellaan eri välineitä ja oman kehon painoa vaihtelevasti hyödyntäen, toteutuksessa huomioidaan ryhmän toiveet. Sopii kaikille, harjoituksissa voit itse valita vaikeustason. Mukaan jumppamatto ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. AS

Alahärmä, FysioSillanpää ke 18.00–19.00 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Elisa Heimonen Kurssimaksu 28 € Kauden aikana liikutaan monipuolisesti musiikin mukaan eri jumppavälineitä käyttäen. Tavoitteena on peruskunnon kohotus, lihasvoiman kasvattaminen ja kiinteytys. Selkeä, yksinkertainen ja turvallinen jumppa kaikenikäisille naisille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301135 SENIORIJUMPPA

8301121 MIESTEN JUMPPA

SI

SI

Alahärmä Härmänkylän Ns ma 15.15-16.15 9.9.–25.11.2019, UNTAP 13.1.–30.3.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Perusjumppaa jumppakeppejä ja kuminauhoja käyttäen. Huolletaan kehoa venyttelyiden avulla. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. AS

AS

Alahärmä Perkiömäen kylätalo to 13.00–14.00 UNTAP 12.9.–28.11.2019, Lea Pellonpää Kurssimaksu 15 € Koko kehon lihaskuntoharjoittelua miehille, vaikeustaso sovitettavissa omaan kuntoon. Sopii kaikille! Ota mukaan jumppamatto ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

LIIK

8301118 LADY-JUMPPA

LIIK

UNTAP

SI

SI

Ylihärmä Pakan kylätalo ke 18.30–19.30 11.9.–27.11.2019, Lea Pellonpää Kurssimaksu 15 €

AS

AS

Ylihärmä Kangas-Tempaus ke 17.00–18.00 UNTAP 11.9.–27.11.2019, Lea Pellonpää Kurssimaksu 15 €

JUMPPA

LIIK

JUMPPA


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

27

8301313 PERUSJUMPPAA JA LIHASHUOLTOA Kauhava Alakylän kyläareena 16.1.–16.4.2020, to 18.00–19.15 Satu Ruhkala 12.9.–28.11.2019, Kurssimaksu 34 € Monipuolista ja tehokasta jumppaa välineillä ja ilman. Tunnit sisältävät alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn. Käydään läpi kaikki lihasryhmät, mutta keskitytään erityisesti reisi-peppu-vatsa -alueelle. Kauden alussa saat lukukausiohjelman. Sopii kaikille, ei sisällä hyppyjä. Mukaan jumppa-alusta ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä

Alahärmä Perkiömäen kylätalo ma 19.00–20.00 9.9.–25.11.2019, UNTAP 13.1.–20.4.2020, Lea Pellonpää Kurssimaksu 27 € Peruslihaskuntojumppaa kaiken tasoisille, pääasiassa oman kehon painolla mutta myös eri välineitä hyödyntäen osallistujien toiveiden mukaan. Mukaan jumppamatto ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301508 MIESTEN LIIKUNTA

8301408 MIESTEN JA NAISTEN

Kortesjärvi Pirttisen nuorisoseura ma 19.00–20.00 UNTAP 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Hanna Keisala Kurssimaksu 23 € Monipuolista lihaskuntojumppaa oman kehon painolla, tasapainon kehittämistä ja venyttelyä. Mukaan jumppa-alusta ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. AS

SI

LIIK

SI

SI

AS

SI

Maksuksi käyvät myös KULTTUURIJA LIIKUNTASETELIT sekä TYKYONLINE älysetelit! Maksa seteleillä heti kurssin alkaessa, jotta voimme hyvittää hinnan laskutuksessa!

LIHASKUNTOTUNTI

LIIK

AS

Lappajärvi Länsirannan koulu ma 18.30–20.00 UNTAP 9.9.–25.11.2019, 13.1.–13.4.2020, Mikko Puro Kurssimaksu 30 € Palloilua, venyttelyä ja kuntopiiriä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

Alahärmä Ekolan kyläseuran kokoustilat ti 19.00–20.00 UNTAP 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Lea Pellonpää Kurssimaksu 27 € Perusjumppaa suomalaiseen musiikkiin koko keholle! Käytetään erilaisia välineitä osallistujien toiveet huomioiden. Mukaan jumppamatto ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. LIIK

8301120 NAISTEN JUMPPA

AS

8301127 NAISTEN LIIKUNTA

Kansalaisopisto löytyy myös Facebookista!


28

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

NIVELIINAN TOIMINNALLINEN JUMPPAPÄIVÄ Tule viettämään tehokas liikuntapäivä toiminnallisen harjoittelun parissa. Jumppapäivä alkaa huolellisella toiminnallisella lämmittelyllä, jota seuraa kuntopiiri. Tehdään liikkeitä, jotka yhtä aikaa haastavat koordinaatiota, kehonhallintaa, liikkuvuutta sekä kehittävät lihasvoimaa. Kuntopiirin jälkeen huolellinen palauttelu, venyttely ja rentoutus. Mukaan joustavat sisäliikuntavaatteet, juomapullo, pientä evästä ja hikipyyhe. Kurssi sopii kaiken kuntoisille ja ikäisille, sillä harjoitukset tehdään oman tason mukaan.

8301520 NIVELIINAN TOIMINNALLINEN JUMPPAPÄIVÄ

8301338 NIVELIINAN TOIMINNALLINEN JUMPPAPÄIVÄ

Lappajärvi Kivitippu la 26.10.2019 klo 10.00–13.00 Eveliina Niemi Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 27.9. mennessä

Kauhava Ruotsalan monitoimihalli la 23.11.2019 klo 10.00–13.00 Eveliina Niemi Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 15.11. mennessä

8301126 SPORT-COCKTAIL

NAISILLE

Alahärmä lukion liikuntasali ma 19.00–20.00 UNTAP 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Minna Puiras Kurssimaksu 28 € Miehistä menoa jokaiselle miehelle iästä tai kunnosta riippumatta. Hei mies, nyt viimeistään kannattaa aloittaa! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä SI

SI

LIIK

MIEHILLE

AS

AS

Alahärmä lukion liikuntasali ma 18.00–19.00 UNTAP 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Minna Puiras Kurssimaksu 28 € Haastavaa lihaskuntoharjoittelua musiikin tahdissa koko keholle. Kiinteyttää etenkin vatsaa, peppua ja reisiä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

8301111 SPORT-COCKTAIL

8301331 MIESTEN LIIKUNTA Kauhava Kuntokeskus Korjaamo 15.1.–15.4.2020, ke 18.30–19.30 Raimo Siltala 11.9.–27.11.2019, Kurssimaksu 30 € Tunti koostuu lämmittelystä, kuntosaliosuudesta sekä loppuvenyttelystä. Sopii sekä aloittelijoille että pitkään harrastaneille. Varustukseksi riittää vaaleapohjaiset sisäkengät sekä kevyt jumppa-asu. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

29

CROSSTREENIT Kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia kuten lihasvoimaa, kestävyyttä, nopeutta ja notkeutta. Treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastusta ja toistojen määrää sekä ympäristöä vaihdellaan jatkuvasti. Harjoituksia voi säätää oman kunnon mukaan.

8301298 CROSSTREENIT 2

Evijärven kuntoilukeskus la 12.50–13.50 UNTAP 18.1.–4.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

Evijärven kuntoilukeskus la 14.00–15.00 UNTAP 18.1.–4.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

SI

SI

LIIK

AS

AS

LIIK

SI

SI

LIIK

8301292 CROSSTREENIT 1

LIIK

Evijärven kuntoilukeskus la 14.00–15.00 UNTAP 14.9.–30.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

8301297 CROSSTREENIT 2

Evijärven kuntoilukeskus la 12.50–13.50 UNTAP 14.9.–30.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

8301290 CROSSTREENIT 1

8301314 PERJANTAIN TEHOTREENIT naisille ja miehille Kauhava Ruotsalan monitoimihalli 17.1.–24.4.2020, pe 18.30–19.45 Satu Ruhkala 13.9.–29.11.2019, Kurssimaksu 34 € Tehokas tapa viikonlopun aloitukseen! Vauhdikas lämmittely, hien irrottavaa yksinkertaista mutta tehokasta lihaskuntotreeniä. Treenataan pääasiallisesti kehon vastuksella. Sopii kaikille, sillä jokainen treenaa oman kuntonsa mukaan. Ei askelia tai opeteltavia kuvioita. Hyppyjä oman valinnan mukaan silloin kun nostetaan sykettä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301304 TULES-RYHMÄ Kauhava Kuntokeskus Korjaamo to 10.00–11.00 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 28 € Tuki- ja liikuntaelinvaivoihin sopivaa kevyttä liikuntaa, tarvittaessa tuolilla istuen tehtäviä liikkeitä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Muista lisätä ilmoittautuessasi myös sähköpostiosoitteesi, niin vahvistus kurssipaikasta osaa perille!


30

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KAHVAKUULA ja PUMP Kahvakuulatunnilla treenaat yhden lihaksen sijasta useaa lihasryhmää kerralla. Kahvakuulailu kehittää lihaskunnon lisäksi kehonhallintaa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tunnille mukaan oma kahvakuula.

8301142 KAHVAKUULA

SI

LIIK

Alahärmä lukion liikuntasali ke 18.00–19.00 UNTAP 15.1.–1.4.2020, Minna Puiras Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

AS

SI

LIIK

8301144 KAHVAKUULA

AS

Alahärmä lukion liikuntasali ke 18.00–19.00 UNTAP 11.9.–27.11.2019, Minna Puiras Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Pump on lihaskestävyystunti, jossa harjoitellaan kaikki suurimmat lihasryhmät levytangon ja painojen avulla. Liikkeet ovat kuntosalilta tuttuja ja sopivat sekä miehille että naisille. Painoja voi lisätä oman kuntotason mukaan, joten sekä aloittelijat että kokeneet kuntoilijat sopivat samalle tunnille. Liikkeet sopivat suoritettavaksi myös kahvakuulalla.

8301423 PUMP/KAHVAKUULA

8301293 PUMP/KAHVAKUULA

Evijärven Kirkonkylän koulu to 17.30–18.30 UNTAP 16.1.–2.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä. LIIK

8301513 PUMP/KAHVAKUULA AS

AS

SI

SI

Lappajärvi Kivitippu UNTAP ke 18.50–19.50 15.1.–1.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä. LIIK

LIIK

SI

SI

LIIK

AS

AS

Lappajärvi Kivitippu UNTAP ke 18.50–19.50 11.9.–27.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

SI

SI

8301512 PUMP/KAHVAKUULA

LIIK

8301294 PUMP/KAHVAKUULA

Liikuntatalo Kortesjärvi ma 18.30–19.30 UNTAP 13.1.–30.3.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

LIIK

8301425 PUMP/KAHVAKUULA

AS

Evijärven Kirkonkylän koulu to 17.30–18.30 UNTAP 12.9.–28.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

Liikuntatalo Kortesjärvi ma 19.30–20.30 UNTAP 9.9.–25.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Ennakkoilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

31

8301347 KEVYEMPI KAHVAKUULA

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo su 16.00–16.45 15.9.–13.10.2019, Mari Kottari Kurssimaksu 10 € Kahvakuula on kokonaisvaltainen lihaskuntotreeni vain yhtä välinettä käyttämällä! Treenissä erityisesti keskivartalon lihakset saavat hyvän harjoituksen. Kahvakuulalla pystyy tekemään kokonaisvaltaisia ja tehokkaita liikkeitä, joten myös aerobinen kunto kasvaa hyvin. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

HIIT-TREENI

HIIT-lyhennelmä tulee sanoista high-intensity interval training eli korkeatehoinen intervalliharjoitus. Harjoitus sisältää vaihtelevan pituisia lyhyitä ja kovatehoisia työosuuksia, joita seuraavat kevyemmät palautusjaksot. Alussa lämmitellään, välissä on itse harjoitus ja lopussa palauttelua. Sopii kaiken tasoisille.

SI

SI

LIIK

Alahärmä lukion liikuntasali ke 19.00–20.00 UNTAP 15.1.–1.4.2020, Minna Puiras Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

LIIK

Alahärmä lukion liikuntasali ke 19.00–20.00 UNTAP 11.9.–27.11.2019, Minna Puiras Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

8301145 HIIT-TREENI AS

8301143 HIIT-TREENI

PILATES & VENYTTELY Tunti koostuu 30 minuutin Pilates-osuudesta ja 30 minuutin venyttelyosasta. Pilateksen avulla voit kehittää voimaa ja notkeutta sekä kiinteyttää vartaloa. Pystyt myös parantamaan ryhtiä, hengitystä ja stressin hallintaa. Venyttelyosa sisältää venyttelyä ja aktiivista kohdevenyttelyä. Kurssilla tutustutaan myös pilatesrullaan, jonka avulla edistetään palautumista.

SI

SI

LIIK

Alahärmä Härmänkylän Ns ma 16.25-17.20 UNTAP 13.1.–30.3.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 30 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

LIIK

Alahärmä Härmänkylän Ns ma 16.25-17.20 UNTAP 9.9.–25.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 30 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

8301137 PILATES & VENYTTELY AS

8301136 PILATES & VENYTTELY


32

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

ROPAN RIMMAUS 8301209 ROPAN RIMMAUS

SI

8301516 ROPAN RIMMAUS LIIK

SI SI

Alahärmä, FysioSillanpää ma 10.00–11.00 UNTAP 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Päivi Sillanpää Kurssimaksu 28 € Hypytöntä kuntojumppaa liikkujien ikä huomioiden. Harjoitetaan musiikin mukaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä - iloista mieltä unohtamatta! Selkeä, yksinkertainen ja turvallinen jumppa. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. SI

AS

Evijärven Alapään nuorisoseura ke 18.30–19.30 11.9.–27.11.2019, UNTAP 15.1.–15.4.2020, Pia Strang Kurssimaksu 28 € Tunti koostuu alkulämmittely- ja lihaskunto-osiosta. Koko kehon rimmausta kuntoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301114 RAAVASTEN MIÄSTEN ROPAN RIMMAUS

AS

8301289 ROPAN RIMMAUS

LIIK

Alahärmä, FysioSillanpää ma 09.00–10.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Päivi Sillanpää Kurssimaksu 28 € Hypytöntä kuntojumppaa liikkujien ikä huomioiden. Harjoitetaan musiikin mukaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä - iloista mieltä unohtamatta! Selkeä, yksinkertainen ja turvallinen jumppa. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

AS

Lappajärvi Länsirannan koulu ti 17.00–18.15 UNTAP 10.9.–26.11.2019, Heli Saariaho Kurssimaksu 17 € Monipuolinen ja tehokas jumppa välineillä ja ilman. Tunnit sisältävät alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn. Sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille! Mukaan juomapullo ja jumppa-alusta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301112 ROPAN RIMMAUSTA SENIORILADYILLE

LIIK

LIIK

AS

Evijärvi Särkikylän kylätalo ti 18.00–19.00 10.9.–26.11.2019, UNTAP 14.1.–7.4.2020, Sirpa Joutsen Kurssimaksu 27 € Koko kehoa rasittavaa monipuolista jumppaa venytyksineen. Vaihtelua jumppaan saadaan kahvakuulan, kepin ja kuminauhan avulla. Oma jumppa-alusta ja juomapullo mukaan. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Opisto on myös Facebookissa ja Instagramissa!


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

PORAUSPIIRI

LIIKUNTATUOKIO

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura UNTAP ti 18.00–19.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Hanna Keisala Kurssimaksu 28 € Kevyttä perusjumppaa oman kehon painolla, kuminauhoilla tai jumppakeppejä apuna käyttäen. Venytellään päälihasryhmät. Mukaan jumppaalusta ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. SI

8301365 AAMUN

KUNTOHON

AS

JAMI Lappajärven toimipiste: liikuntasali ja ns. vanha kuntosali ke 19.00–20.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Takala Matti Kurssimaksu 35 € Lihaskuntoa, voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, pekulointia, kuivaa huumoria. Keväällä mehua ja pullaa. Käytössä liikuntasali ja "vanha" kuntosali. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä

8301490 KÖYKÄÄSESTI

LIIK

8301506 KARPAASIEN

33

8301491 SYKEJUMPPA

8301381 LIIKUNTARYHMÄ

8301427 SENIOREIDEN

SI

Kauhava Mäenpään kylätalo ma 10.10–11.10 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 28 € Monipuolista liikettä vartalolle ilman välineitä ja välineillä oman kunnon mukaan seisten, tuolilla istuen ja lattialiikkeet. Venyttelyissä pallo apuna. Lihasvoima, liikkuvuus ja tasapainoharjoitteet. Sopii miehille ja naisille. Oma jumppa-alusta ja sisäkengät. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura UNTAP ti 19.00–20.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Hanna Keisala Kurssimaksu 28 € Sykkeen nostoa helpoilla askelkuvioilla menevän musiikin tahdissa, lihaskuntoharjoittelua ja liikkuvuutta. Mukaan jumppa-alusta ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. AS

Kauhava Helmiranta ti 09.30–10.15 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 15 € Liikkeitä tuolilla istuen ja seisaalla oman kunnon mukaan. Lopussa venytykset. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

KUNTOSALI

Liikuntatalo Kortesjärvi to 15.30–16.30 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 20 € Treeneissä tehdään maltilliseen tahtiin kuntosaliharjoituksia salin laitteilla sekä kahvakuulaharjoituksia. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


34

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TUOLIJUMPPA Monipuolista tuolijumppaa oman kehon rajoitteita kunnioittaen. Tule rohkeasti mukaan. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301280 TUOLIJUMPPA Evijärvi Kunnantalo ti 11.50–12.35 10.9.–26.11.2019, 14.1.–7.4.2020, Sirpa Joutsen Kurssimaksu 25 €

8301279 TUOLIJUMPPA Evijärvi Kunnantalo ti 11.00–11.45 10.9.–26.11.2019, 14.1.–7.4.2020, Sirpa Joutsen Kurssimaksu 25 €

8301281 TUOLIJUMPPA Evijärvi Päivätoiminta Otava ti 10.00–10.45 10.9.–26.11.2019, 14.1.–7.4.2020, Sirpa Joutsen Kurssimaksu 21 €

8301101 TUOLIJUMPPA Alahärmä Härmän palvelukeskus ti 15.00–15.45 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Elisa Heimonen Kurssimaksu 22 € Helppoa tuolijumppaa seniori-ikäisille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301605 TUOLIJUMPPA Ylihärmän palvelukeskus ma 10.00–10.45 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Elisa Heimonen Kurssimaksu 22 € Helppoa tuolijumppaa seniori-ikäisille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301125 TUOLIJUMPPA Alahärmä, FysioSillanpää to 10.00–11.00 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Elisa Heimonen Kurssimaksu 28 € Helppoa tuolijumppaa seniori-ikäisille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301113 TUOLIJUMPPA

Alahärmä, FysioSillanpää to 09.00–10.00 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Elisa Heimonen Kurssimaksu 28 € Jumppaa kaikenkuntoisille. Harjoituksia tehdään sekä istuen että seisten sykettä nostaen lihasvoimaa unohtamatta. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

ELÄKELÄISTEN KUNTOPIIRI Kuntosaliliikuntaa laitteilla ja vapailla painoilla. Lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu sopii kaikentasoisille kuntoilijoille, sillä jokainen harjoittelee itselle sopivilla painoilla. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301220 ELÄKELÄISTEN

8301222 ELÄKELÄISTEN

KUNTOPIIRI A

KUNTOPIIRI C

8301221 ELÄKELÄISTEN KUNTOPIIRI B

8301223 ELÄKELÄISTEN KUNTOPIIRI D

Evijärven kuntoilukeskus ti 10.30–11.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 19 €

Evijärven kuntoilukeskus ke 10.30–11.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 19 €

Evijärven kuntoilukeskus ti 09.30–10.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 19 €

Evijärven kuntoilukeskus ke 09.30–10.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 19 €

ERITYISLIIKUNTARYHMÄT 8301315 ERITYISLIIKUNTARYHMÄ

8301133 ERITYISLIIKUNTARYHMÄ

Kauhava Matinranta ke 09.30–10.15 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Tarja Fagerholm Kurssimaksu 12 € Jumppa on tarkoitettu toimintakeskuksen asiakkaille. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella

Alahärmä toimintakeskus ke 14.00–15.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Jaakko Tyni Kurssimaksu 18 € Toimintakeskuksen jumppa. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

35


36

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

FOAMROLLING Rauhallinen tunti, joka tarjoaa kehollesi parasta lihashuoltoa. Rullaukset tehdään oman kehon painolla putkirullaa eli Foam Rolleria vasten. Rullan avulla hierotaan ja venytetään pehmytkudoksia ja laukaistaan siten lihasten ja lihaskalvojen jännityksiä tehokkaasti. Tunti sopii kaikille omasta kehostaan huolehtiville, niin liikkujoille kuin penkkiurheilijoillekin. Ohjaus suomi/englanti.

8301333 FOAMROLLING

8301334 FOAMROLLING

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo pe 17.30–18.15 13.9.–11.10.2019, Quentin Sobrie Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo pe 17.30–18.15 25.10.–22.11.2019, Quentin Sobrie Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 18.10. mennessä.

8301311 INTERVALLIJUMPPAA JA LIHASHUOLTOA Kauhava Ruotsalan monitoimihalli 13.1.–20.4.2020, ma 17.30–18.45 Satu Ruhkala 9.9.–25.11.2019, Kurssimaksu 34 € Monipuolista lihaskuntoharjoittelua välineillä (käsipainot, voimatanko, steppilauta ja kuminauhat) sekä omalla keholla. Tunti on erilaisten jumppamuotojen yhdistelmä. Nostattaa sykettä, edistää rasvan palamista ja kehittää lihaskuntoa. Tehokas intervallitunti sisältää lämmittelyn, aerobisen intervalliosuuden ja lihaskuntoliikkeet. Liikkeet ovat helppoja, mutta tehokkaita. Sisältää hyppyjä! Mukaan jumppa-alusta ja juomapullo. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

-älysetelit!

Maksa seteleillä heti kurssin alkaessa, jotta voimme hyvittää setelin hinnan laskutuksessa!

LIIK

Alahärmä Hakolan koulu ti 19.00–20.00 UNTAP 10.9.–26.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Sopii kaikenikäisille miehille, lihaskuntoa ja venyttelyä sekä vaihdellen pallopelejä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. SI

TYKY-ONLINE

8301604 UKKOJUMPPA AS

Maksuksi käyvät myös KULTTUURI- ja LIIKUNTASETELIT sekä


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TAITOLUISTELU 8301305 TAITOLUISTELU TUTUKSI 3-6 v

Kauhavan jäähalli la 10.00–11.00 7.9.–21.9.2019, Eveliina Niemi Kurssimaksu 15 € Kurssilla tutustutaan jäähän ja harjoitellaan perusluistelutaitoja leikkien ja harjoitusten avulla. Taitojen karttuessa harjoitellaan myös liukuja ja kolmosia ryhmän tason mukaan. Kurssi sopii lapsille, jotka pysyvät jäällä pystyssä ilman tukea. Mukaan terävät luistimet, kypärä ja juomapullo. Ilmoittautuminen 30.8. mennessä.

8301306 TAITOLUISTELU

TUTUKSI 7–14 v

8301307 TAITOLUISTELU

TUTUKSI AIKUISET

Kauhavan jäähalli Kauhavan jäähalli la 11.00–12.15 la 12.30–13.45 7.9.–21.9.2019, 7.9.–21.9.2019, Eveliina Niemi Eveliina Niemi Kurssimaksu 15 € Kurssimaksu 15 € Kurssilla tutustutaan jäähän ja harjoitellaan perusluistelutaitoja kuten kaaria, peruspotkuja ja sirklausta. Ryhmän taitojen mukaan harjoitellaan myös kolmosia, liukuja, piruetteja ja helppoja hyppyjä sekä kokeillaan muodostelmaluistelua. Mukaan terävät luistimet ja juomapullo. Halutessaan voi käyttää kypärää. Ilmoittautuminen 30.8. mennessä.

Muista että kurssit TOTEUTUVAT vain, jos ennakkoilmoittautumisia tulee tarpeeksi! Jos kurssilla on tilaa, pääsee mukaan myöhemminkin.

Käy tykkäämässä opistosta somessa. Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest...

37


38

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

PYÖRÄSPINNING Tunnilla harjoitetaan perus- ja vauhtikestävyyttä. Se soveltuu kaikentasoisille, sillä polkija määrittelee rasitustason itse. Käytössä on wattipyörät, joilla pääsee mahdollisimman lähelle maantiepyöräajon tuntumaa. Halutessaan pyöräilijät voivat käyttää Firstbeat Sports -sykeseurantaa, jonka avulla pystytään varmistamaan harjoittelu oikeilla tehoilla. Wattipyörän antaman palautteen avulla voidaan myös seurata oman kunnon kehitystä.

8301204 PYÖRÄSPINNING 1

8301211 PYÖRÄSPINNING 1

Evijärven kuntoilukeskus la 15.45-16.45 14.9.–30.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Evijärven kuntoilukeskus la 15.45-16.45 18.1.–4.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

8301205 PYÖRÄSPINNING 2

8301212 PYÖRÄSPINNING 2

Evijärven kuntoilukeskus pe 17.00–18.00 13.9.–29.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä

Evijärven kuntoilukeskus pe 17.00–18.00 17.1.–3.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

8301332 EASY SPINNING Kauhava Kuntokeskus Korjaamo pe 16.30–17.15 13.9.–29.11.2019, Quentin Sobrie/Mari Kottari Kuntokorjaamo Kurssimaksu 40 € Tasoltaan helppo aloittelijoille sopiva spinning-pyöräilytunti. Spinningissä on helppo edetä oman kunnon mukaan ja silti saada hyvä hiki ja olo. Ota mukaan sisäkengät, vesipullo ja oma pikkupyyhe. Sisältää lämmittelyosuuden, sykkeennoston, jäähdyttelyn ja kevyen venyttelyn. Ohjaus suomi/ englanti. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

39

BAILAMAMA® 4VENUS Treenaa rakkauslihaksesi kuntoon, polta rasvaa ja kiinteytä peppu, vatsa sekä käsivarret. Bailamama 4Venus -tunnilla voit nauttia naisen tärkeimmän lihasryhmän, lantionpohjalihasten, supertreenistä. Hyvät lantionpohjalihakset lisäävät naisen seksuaalista nautintoa, tukevat ryhtiä ja lisäävät virtsanpidätyskykyä. Tunti koostuu lämmittelystä, helpoista syke- ja lihaskunto-osioista sekä venyttelyistä. Mukaan jumppa-alusta ja juomapullo.

8301406 BAILAMAMA®

8301407 BAILAMAMA®

4VENUS

4VENUS

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura ma 17.15–18.10 9.9.–25.11.2019, Hanna Keisala Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura ma 17.15–18.10 13.1.–30.3.2020, Hanna Keisala Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

8301346 BAILAMAMA® SQUEEZE 4VENUS Kauhava Kuntokeskus Korjaamo su 17.00–17.30 15.9.–13.10.2019, Mari Kottari Kurssimaksu 15 € Bailamama ja Fascia Method yhdistivät voimansa ja loivat uuden Squeeze 4Venus -treenin naisille. Puolen tunnin lempeän tehokas liikkuvuus- ja lihaskuntotreeni aktivoi lantionpohjaa ja ryhtiä tukevia lihaksia. FasciaMethod -harjoitteet kiihdyttävät nestekiertoa ja rentouttavat. Teet myös päivittäisen suositusmäärän lantionpohjalihasharjoitteita. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

Maksuksi käyvät myös KULTTUURIJA LIIKUNTASETELIT sekä TYKYONLINE älysetelit! Maksa seteleillä heti kurssin alkaessa, jotta voimme hyvittää hinnan laskutuksessa! Muista ilmoittautua ajoissa, jotta kurssit toteutuvat.


40

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KEHONHUOLTO Kehonhuoltoa perinteisen venyttelyn ja aktiivisen kohdevenyttelyn avulla. Tutustutaan myös pilatesrullaan, jonka avulla edistetään palautumista. Myös muut palautumista edistävät välineet käytössä.

SI

SI

Evijärven Kirkonkylän koulu to 18.30–19.30 UNTAP 16.1.–2.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

AS

AS

Lappajärvi Kivitippu ke 20.00–21.00 UNTAP 15.1.–1.4.2020, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

LIIK

LIIK

SI

SI

Evijärven Kirkonkylän koulu to 18.30–19.30 UNTAP 12.9.–28.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301296 KEHONHUOLTO

8301515 KEHONHUOLTO LIIK

8301295 KEHONHUOLTO

AS

AS

Lappajärvi Kivitippu ke 20.00–21.00 UNTAP 11.9.–27.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

8301514 KEHONHUOLTO

8301600 KEHONHUOLTO

SI

LIIK

AS

Alahärmä Hakolan koulu ti 17.50–18.50 UNTAP 10.9.–26.11.2019, Aimo Sironen Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LIIK

SI

SI

LIIK

Liikuntatalo Kortesjärvi ma 19.30–20.30 UNTAP 13.1.–30.3.2020, Sironen Aimo Kurssimaksu 15 € Sopii kaikenikäisille, myös senioreille. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä. AS

8301424 KEHONHUOLTO

Liikuntatalo Kortesjärvi ma 18.30–19.30 UNTAP 9.9.–25.11.2019, Sironen Aimo Kurssimaksu 15 € Sopii kaikenikäisille, myös senioreille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. AS

8301422 KEHONHUOLTO


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

41

JOOGA 8301373 ALKEISJOOGA

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ti 17.00–18.30 10.9.–26.11.2019, Merja Virtakangas 14.1.–14.4.2020, Kurssimaksu 45 € Joogan perusteita sekä ihmisen kokonaisuuteen perustuvia harjoituksia. Itsetuntemusta, mielen ja kehon tasapainoa hengitysharjoitusten ja rentoutumisen avulla. Mukaan pehmeä alusta ja lämmin joustava vaatetus! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

JOOGA Ihmisen kokonaisuuteen perustuvaa joogan opiskelua, jossa rauhallisesti fyysisten harjoitusten avulla hoidetaan kehoa. Pyritään kehittämään hengityksen laatua, keskittymiskykyä sekä rentoutumisen taitoa. Sopii kaikenikäisille, myös selkäongelmaisille. Mukaan pehmeä alusta ja lämmin joustava vaatetus. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

8301575 PÄIVÄJOOGA UNTAP

SI

Lappajärvi Kivitippu ma 14.00–15.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 45 €

AS

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ti 18.30–20.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 45 €

LIIK

8301375 JOOGA

TUOLIJOOGA

8301372 PÄIVÄJOOGA

8301376 TUOLIJOOGA

8301574 TUOLIJOOGA UNTAP

SI

Lappajärvi Kivitippu ma 13.00–13.45 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 23 €

AS

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ti 12.00–12.45 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 22 €

Kauhava Kuntokeskus Korjaamo ti 13.00–14.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 45 €

LIIK

Tuolijooga perustuu hathajoogan liikkeisiin ja hengitykseen. Liikkeet tehdään tuolilla istuen. Harjoitus ylläpitää kehon liikkuvuutta, venyttää ja vahvistaa lihaksia. Rauhoittaa mieltä edistäen näin terveyttä ja hyvää oloa. Tuolijooga soveltuu kaikille ikään tai kuntotasoon katsomatta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


42

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

8301377 YIN-JOOGA Kauhava Pelkolan ent. koulu 19.1.–19.4.2020, su 15.30–16.45 Merja Virtakangas 15.9.–1.12.2019 Kurssimaksu 34 € Yin-joogatunnilla antaudutaan rauhoittavaan ja tasapainottavaan harjoitukseen, jossa on mahdollista päästää irti stressistä ja löytää uusia ulottuvuuksia omasta kehosta ja mielestä. Eheyttävä vaikutus perustuu pitkäkestoisiin asentoihin, jotka edistävät sidekudosalueitten aineenvaihduntaa, liikkuvuutta ja energiansaantia. Haitallisia kuona-aineita pääsee tehokkaasti poistumaan kehosta. Yin-joogassa venytetään lihaksien sijaan sidekudoksia ja ligamentteja ja sillä on myös hermostoa tehokkaasti rauhoittava vaikutus.Tunnit sopivat kaikille ja voit hyvin osallistua, vaikka et olisi koskaan ennen joogannut. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

JOOGA

Hathajooga sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille, jotka haluavat huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Perustana ovat tietoisesti ja keskittyneesti suoritettavat harjoitukset, luonnollinen hengitys, rentoutuminen ja mielen hiljentäminen. Mukaan lämmin, joustava vaatetus ja alustaksi ohut jooga-alusta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Alahärmä Hakolan koulu ma 17.30–19.00 9.9.–2.12.2019, 13.1.–6.4.2020, Irene Raunio Kurssimaksu 45 €

UNTAP

SI

SI

LIIK

8301672 JOOGA

AS

AS

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura to 18.30–20.00 12.9.–5.12.2019, UNTAP 16.1.–9.4.2020, Irene Raunio Kurssimaksu 45 €

LIIK

8301479 JOOGA

ÄIJÄJOOGA Miesten oma joogatunti, jossa tehdään rennolla asenteella joogan perusharjoittelua lihaskuntoa vahvistaen ja lihaksia venyttäen. Äijäjoogassa pyritään notkistamaan ja vahvistamaan kehoa, jotta se pysyy toimivana ja kimmoisana mm. staattisessa toimistotyössä. Äijäjooga palauttaa kehoa lempeästi muista liikuntasuorituksista. Jooga kuuluu mm. Saksan jalkapallojoukkueen harjoitteluohjelmaan. Tunti sopii kaiken kuntoisille miehille ikään ja kokoon katsomatta. Mukaan joustava lämmin vaatetus sekä oma alusta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

UNTAP

SI

Lappajärvi Kivitippu ma 16.00–17.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 45 €

AS

SI

LIIK

8301576 ÄIJÄJOOGA

AS

Kauhava Pelkolan ent. koulu su 17.00–18.30 UNTAP 15.9.–1.12.2019, 13.1.–19.4.2020, Merja Virtakangas Kurssimaksu 45 €

LIIK

8301378 ÄIJÄJOOGA


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

43

Musiikki 1101607 LAULUJA, LORUJA JA

LEIKKEJÄ VAUVAPERHEILLE

Ylihärmä, Perhekahvila Kupponen ti 10.00–10.30 10.9.–26.11.2019, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Lauletaan, soitetaan, loruillaan ja leikitään vauvaporukalla! Tervetuloa kaikki 0–3-vuotiaat vauvat ja taaperot perheineen. Ilmoittaudutaan lapsen/lasten nimellä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

MUSKARI Leikitään, lauletaan ja lorutellaan ja tutustutaan soittimiin (5-kielinen kantele, rytmisoittimet). Vanhemmat ovat mukana tunnilla.

1101208 MUSKARI 0–3 v Evijärven Kirkonkylän koulu ma 17.00–17.45 9.9.–25.11.2019, Satu Lumiaho Kurssimaksu 13 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä lapsen nimellä.

1101209 MUSKARI 4–6 v

Evijärven Kirkonkylän koulu ma 17.00–18.00 13.1.–20.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 18 € Ilmoittautuminen 7.1. mennessä lapsen nimellä.

BÄNDIKURSSI Tule tutustumaan bändisoiton alkeisiin kolmena peräkkäisenä torstaina. Ei tarvitse osata soittaa mitään, kurssilla opetellaan. Soittimina kitara (sähkökitara ja akustinen kitara), ukulele, basso, rummut, erilaiset rytmisoittimet ja koskettimet.

1101210 BÄNDIKURSSI

6–8 v

Evijärven keskikoulu to 18.00–19.00 12.9.–19.9.2019, Satu Lumiaho Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101211 BÄNDIKURSSI

9–12 v

Evijärven keskikoulu to 18.00–19.00 26.9.–10.10.2019, Satu Lumiaho Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 19.9. mennessä.


44

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1101402 ERITYISTÄ

MUSISOINTIA

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura Joka toinen viikko la 11.00–12.00 14.9.–9.11.2019, 18.1.–4.4.2020, Anu Nygård Kurssimaksu 17 € Matalan kynnyksen musiikkiryhmä ala-asteikäisille ja sitä pienemmille erityislapsille. Leikitään, lauletaan, tutustutaan erilaisiin rytmisoittimiin ja soitetaan. Lapset osallistuvat ryhmään avustajan tai vanhemman kanssa. Soveltuu myös vaikeammin kehitysvammaisille sekä autismin kirjon lapsille, ryhmässä edetään osallistuvien lasten ryhmätoiminta- ja muiden taitojen ehdoilla. Tule rohkeasti mukaan! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101641 LAULURYHMÄ

Ylihärmän yläkoulu ma 19.15-20.15 9.9.2019-25.11.2019, 13.1.2020–20.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 31,00 € Lauletaan rennolla otteella kevyttä musiikkia perinteitä unohtamatta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101419 MUSARYHMÄ

AIKUISILLE

Kortesjärven palvelutoimisto ke 20.00–21.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 31 € Soitetaan ja lauletaan yhdessä rockia ja iskelmää ryhmän toiveitten mukaan. Mukaan toivotaan erityisesti pianistia, jolla on soittokokemusta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101253 NAISKUORO

POSIDIVAS

Evijärven Kirkonkylän koulu ti 18.00–19.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 45 € Tule laulamaan mukavaan porukkaan! Lauletaan kaksiäänisesti kansanlauluja ja kevyttä musiikkia. Aiempaa kuorolaulukokemusta tai nuotinlukutaitoa ei tarvitse olla. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101554 ITÄKYLÄN MIESTEN

LAULUILTA

Lappajärvi Rantakankaan koulu pe 18.00–19.30 13.9.–29.11.2019, 17.1.–24.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 45 € Lauletaan kaikenlaisia lauluja yksiäänisesti. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Itäkylän miehet Kaustisella, kuvakaappaus Facebook- videosta.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

45

1101555 KRAATTERIJÄRVEN

1101553 NISSIN KÖÖRI

Lappajärvi kunnan nuorisotila Joka toinen viikko pe 10.00–11.30 13.9.–22.11.2019, 17.1.–17.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 26 € Lauletaan kaikenlaisia lauluja yksiäänisesti. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Lappajärven lukio ke 19.00–20.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 45 € Nissin köörin ohjelmistossa on kansanlauluja ja viihdemusiikkia. Ei haittaa, jos et osaa nuotteja. Tervetuloa laulamaan mukavaan porukkaan! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101342 KAUHAVAN

1101133 ALAHÄRMÄN

Kauhava Kosolan koulu Joka toinen viikko ma 19.00–20.30 16.9.–18.11.2019, 20.1.–27.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 24 € Tule laulamaan yhdessä mukavia, tuttuja lauluja. Nuotinlukutaitoa ei tarvita. Ennakkoilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) ti 18.00–20.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Esa Rintamäki Kurssimaksu 45 € Soitellaan kansanmusiikista tanssimusiikkiin ja jatsiin. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

LAULAJAT

LAULAJAT

PELIMANNIT

1101203 AIKUISTEN BÄNDI 1101201 EVIJÄRVEN

MIESLAULAJAT

Evijärven keskikoulu Joka toinen viikko ma 18.00–19.30 9.9.–11.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 25 € Mieskuoro kutsuu kaikenikäisiä laulumiehiä mukaan. Ohjelmistossa monipuolista musiikkia yksi- ja kaksiäänisesti iskelmästä kansanlauluun. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Evijärven keskikoulu to 18.00–19.30 24.10.–14.11.2019, Satu Lumiaho Kurssimaksu 10 € Bändisoiton alkeet aikuisille! Kokoonnutaan neljänä torstaina soittamaan yhdessä. Ei tarvitse osata soittaa mitään soitinta, opetellaan bändisoittimien alkeita (kitara, basso, rummut, piano). Myös muulla soittimella voi osallistua. Ilmoittautuminen 17.10. mennessä.

Opisto on myös Facebookissa ja Instagramissa!


46

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1101401 IRLANTILAISEN KANSANMUSIIKIN ALKEISKURSSI

Tupasvilla, Kortesjärvi 14.3.–15.3.2020, la 11.00–16.00 Anu Nygård su 11.00–16.00 Kurssimaksu 25 € Tule tutustumaan irlantilaiseen kansanmusiikkiin! Alkeiskurssilla valitaan yhdessä muutama soitto- ja laulukappale, jotka harjoitellaan rauhalliseen tempoon ilman suorituspaineita. Laulut voidaan laulaa suomeksi tai englanniksi. Kurssille voi tulla mukaan, vaikkei olisi koskaan soittanut mitään instrumenttia, sillä opettelemme yhdessä myös irlantilaisen bodhrán-rummun alkeita. Rummun voi lainata opettajalta. Kaikki akustiset soittimet ovat tervetulleita. Ilmoittautuminen 6.3. mennessä.

1101354 KAUHAVAN PELIMANNIT JA NÄTTY LAULURYHMÄ Kauhava Kleemolan kylätalo pe 16.00–19.00 Joka toinen viikko Salla Seppä 13.9.–22.11.2019, Kurssimaksu 45 € 17.1.–17.4.2020, Kaikenikäisille kansanmusiikista ja kauhavalaisista kansanlauluista kiinnostuneille soittajille ja laulajille tarkoitettu ryhmä. Kaikki soittimet ovat tervetulleita mukaan, soittimen alkeistason hallinta riittää hyvin. Laulajille riittää pelkkä kiinnostus kansanlauluhin, aiempaa kuorotaustaa tai lauluopintoja ei tarvita. Ryhmässä soitetaan yhdessä perinteistä pelimannimusiikkia ja harjoitellaan kansanlauluille uusia sovituksia. Ryhmät harjoittelevat sekä yhdessä että erikseen perjantaisin Kleemolan kyläkoululla. Ryhmät osallistuvat kansanmusiikkitapahtumiin kuten Samuelin Poloneesi ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaali, mutta esiintyminen ei ole pakollista.Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101420 PELIMANNIT Tupasvilla, Kortesjärvi pe 17.30–20.30 Joka toinen viikko Anu Nygård 13.9.–22.11.2019, Kurssimaksu 45 € 17.1.–17.4.2020, Soitetaan erityisesti järviseutulaista sekä muuta perinteistä pelimannimusiikkia ynnä kurssilaisten omien toiveiden mukaan muuta musiikkia pelimannityyliseksi muokaten. Kurssilla tarvitaan perustaidot omassa soittimessa sekä auttava nuotinlukutaito tai mikäli opettelet kappaleet korvakuulolta, oma äänitysväline (esim. älypuhelin). Kaikki akustiset soittimet tervetulleita mukaan. Laulajat voivat halutessaan käyttää äänentoistoa, laitteet löytyvät pelimanneilta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

47

1101345 TANSSIMUSIIKKIORKESTERI ORBIT Toimipaikka ilmoitetaan myöhemmin ke 18.00–21.00 11.9.–27.11.2019, Esa Rintamäki 15.1.–15.4.2020, Kurssimaksu 45 € Soitetaan perinteistä tanssimusiikkia. Ryhmään tulevien soittajien pitäisi hallita oma soitin kohtuullisesti. Tilaa on soittajille ja laulajille, ota yhteys Esaan puh. 040 250 6441. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101548 KEVYEN MUSIIKIN YHTYE Lappajärven lukio ma 18.00–20.15 Joka toinen viikko Lumme Jukka 9.9.–18.11.2019, Kurssimaksu 37 € 13.1.–20.4.2020, Harjoitellaan ohjelmistoa opiskelijoiden omien mieltymysten pohjalta esimerkiksi eri teemojen (musikaalit, standardisävellykset, kevyt klassinen jne.) puitteissa. Laulajilla voi olla oma soolomateriaalinsa. Ryhmään tulevilla soittajilla tulisi olla perustaidot soittamisesta, eli melodiainstrumenttien soittajien tulisi hallita nuoteista soittaminen ja sointuinstrumentalistien pitäisi pystyä soittamaan harmoniat pohjasävelmerkityistä soinnuista. Tulevan lukuvuoden ohjelmaa suunnitellaan tarkemmin ensimmäisessä kokoontumisessa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101351 ESIINTYMISVALMENNUSTA LAULAMISEEN Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park la 26.10.2019 klo 11.00–15.00 Satu-Maarit Huhtala Kurssimaksu 25 € Kurssi on tarkoitettu kaikille laulamisesta kiinnostuneille, niin aloittelijoille, pidemmälle ehtineille kuin haaveilijoillekin! Keskustellaan, musisoidaan ja kokeillaan käytännön harjoitteita. Käsitellään mm. esiintymisjännitystä, kehollisia tuntemuksia, jännittämisen vaikutuksia laulamiseen, esiintyjän ja yleisön vuorovaikutusta. Vaihdetaan kokemuksia: annetaan ja saadaan vinkkejä jännityksen hallintaan. Kukin saa työstää omavalintaista kappaletta, osallistujamäärästä riippuen n 10 min/hlö. Muu ryhmä toimii palautteen antajana ja vertaistukena. Päivän aikana pidetään 20 min tauko, ota omat eväät mukaan. Kurssin ohjaajana toimii laulaja ja musiikkipedagogi Satu-Maarit Huhtala. Säestäjänä toimii muusikko Enni Yli-Vainio. Nuotit on toimitettava säestäjälle viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautuminen 18.10. mennessä.


48

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

PIANONSOITTO Sopii sekä vasta-alkajille että pidemmälle ehtineille, opiskelijan lähtötason ja toiveiden mukaisesti. Opetus tapahtuu yksityisopetuksena 15 min / kerta. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Opettaja soittaa ilmoittautuneille ja sopii soittoajat.

1101109 PIANONSOITTO Alahärmä koulukeskus, Antinlinna ti 13.00–15.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

1101411 PIANONSOITTO Kortesjärven palvelutoimisto ma 16.00–19.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

1101595 PIANONSOITTO

1101596 PIANONSOITTO

1101605 PIANONSOITTO

1101205 PIANONSOITTO

Lappajärven lukio ke 16.00–18.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) to 14.00–18.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

1101206 PIANONSOITTO Evijärven Kirkonkylän koulu ma 13.00–15.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

1101301 PIANONSOITTO Kauhava Nahkalan koulu ti 16.00–18.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 €

Lappajärvi Rantakankaan koulu ke 14.00–15.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 € Evijärvi Särkikylän kylätalo ma 08.00–10.15 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Henna Mäkinen Kurssimaksu 55 € Soittotunnit järjestetään joustavasti koulupäivän aikana.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

49

SÄHKÖKITARAN JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN Opiskellaan akustisen kitaran, sähkökitaran ja sähköbasson soittoa, sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille. Opetus toteutetaan yksityisopetuksena. Soittoaika 20 min./ opiskelija.

1101138 SÄHKÖKITARAN

1101219 SÄHKÖKITARAN

Alahärmä koulukeskus, Opinkartano to 17.00–19.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Ensimmäinen kokoontuminen 5.9. klo 17, jolloin jaetaan soittoajat. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Kurssille otetaan korkeintaan 6 opiskelijaa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Evijärven Kirkonkylän koulu ke 15.00–17.40 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Ensimmäinen kokoontuminen 4.9. klo 17, jolloin sovitaan soittoajat. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Lisätietoja opettajalta p. 0400 219 640. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä, kurssille otetaan korkeintaan 8 opiskelijaa.

1101334 SÄHKÖKITARAN

1101418 SÄHKÖKITARAN JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

Kauhava lukion tilat pe 16.00–18.00 13.9.–29.11.2019, 17.1.–24.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Kurssille otetaan enintään 6 opiskelijaa, Ilmoittautuminen 2.9. mennessä. Ensimmäinen kokoontuminen 6.9. klo 17, jolloin sovitaan soittoajat. Lisätietoja opettajalta p. 0400 219 640.

Kortesjärven palvelutoimisto ke 18.20–20.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä, kurssille otetaan enintään 5 opiskelijaa. Ensimmäinen kokoontuminen 4.9. klo 18.30, jolloin sovitaan soittoajat. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Lisätietoja opettajalta 0400 219 640.

JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

Tilaa AIMO-uutiskirje kotisivulta www.jarvilakeus.fi!


50

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

SÄHKÖKITARAN JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN Opiskellaan akustisen kitaran, sähkökitaran ja sähköbasson soittoa, sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille. Opetus toteutetaan yksityisopetuksena. Soittoaika 20 min./ opiskelija.

1101519 SÄHKÖKITARAN JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

1101639 SÄHKÖKITARAN

Lappajärven lukio ti 15.40–17.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Kurssille otetaan korkeintaan 4 opiskelijaa. Soittoajat sovitaan opettajan kanssa ennen opetuksen alkamista 3.9. klo 17. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Lisätietoja opettajalta p.0400 219 640. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Ylihärmän yläkoulu ma 16.00–18.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 55 € Ensimmäinen kokoontuminen 2.9. klo 17, jolloin jaetaan soittoajat. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 29.8. mennessä.

JA AKUSTISEN KITARAN SOITTAMINEN

KITARAN JA BASSON SOITTO SEKÄ UKULELEN ALKEET Kitaran ja sähköbasson opetusta kunkin oppilaan tason mukaan. Ukulelessa alkeisopetusta. Opettajalta viikoittain soittotehtäviä harjoitteluun. Huom! Soittoaika 30 min. Alaikäraja 8 vuotta, yläikärajaa ei ole. Mukaan soitin, viritysmittari ja plektra. Soittoajat sovitaan opettajan kanssa ilmoittautumisen jälkeen. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101338 KITARAN JA BASSON

SOITTO SEKÄ UKULELEN ALKEET Kauhava lukion tilat ke 16.00–21.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Seppo Sallinen Kurssimaksu 82 €

1101339 KITARAN JA BASSON

SOITTO SEKÄ UKULELEN ALKEET Kauhava lukion tilat to 16.00–21.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Seppo Sallinen Kurssimaksu 82 €

Opisto on myös Facebookissa ja Instagramissa!


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 1101501 UKULELEN

ALKEISKURSSI

Lappajärven lukio la 12.00–14.00 16.11.–30.11.2019, Satu Lumiaho Kurssimaksu 10 € Ukulele on helppo ja edullinen instrumentti säestyssoittimeksi. Opetellaan sointuja ja melodiansoittoa ryhmässä. Ei tarvitse osata nuotteja, myöskään aikaisempaa kokemusta soittamisesta ei tarvitse olla! Mukaan iloista mieltä, välipalaa ja ukulele. Opistolta saa lainata soitinta, jos sinulla ei ole vielä omaa ukulelea. Ennakkoilmoittautuminen 8.11. mennessä.

51

1101500 VIULUNSOITTO Lappajärven lukio to 13.00–17.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Lumiaho Satu Kurssimaksu 100 € Viulunsoiton opetusta lapsille ja aikuisille, vasta-alkajille ja jatkajille. Tunnit yksityistunteja 30 min/kerta. Mahdollisuus pariopetukseen, jolloin kurssimaksu 50 €. Soita ja sovi aika opettajan kanssa puh 045 114 1266. Opetusta voidaan antaa myös Evijärvellä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101347 SOITINOPETUS

1101335 BÄNDIKURSSI

ERITYISRYHMÄ

Kauhava Pikkutulppaani ti 18.00–18.45 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 17 € Yhdessä soittaminen ja laulaminen on mukava tapa oppia musiikin alkeita tai jatkaa jo hyvällä mallilla olevaa harrastusta. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Toimipaikka ilmoitetaan myöhemmin to 14.40–18.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Esa Rintamäki Kurssimaksu 55 € Yksityisopetusta kitaran, basson, rumpujen, koskettimien ja harmonikan soitossa. Opetusaika 20 min/opiskelija. Myös muut viikonpäivät mahdollisia. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101509 TOIMINTA-

KESKUKSEN MUSARYHMÄ

Toimintakeskus Lappajärvi to 09.00–10.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Lumiaho Satu Kurssimaksu 22 € Lauletaan, kuunnellaan musiikkia ja tehdään myös omaa! Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella. Ennakkoilmoittautuminen 2.9. mennessä.


52

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

YKSINLAULU JA ÄÄNENMUODOSTUS Perehdytään laulamisen perustekniikkaan ja äänenmuodostukseen sekä lauletaan mm. oppilaan toivelauluja. Opetusaika 30 min. Opetus on yksityisopetusta, alaikäraja 12 vuotta. Ajat sovitaan opettajan kanssa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101142 YKSINLAULU JA

ÄÄNENMUODOSTUS

Alahärmä koulukeskus, Antinlinna ma 13.15-14.45 ja 19.00–21.30 9.9.–4.11.2019, 13.1.–16.3.2020, Meeri Mäkelä-Erkinheimo Kurssimaksu 70 €

1101349 YKSINLAULU JA

ÄÄNENMUODOSTUS

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ke 12.00–15.30 11.9.–6.11.2019, 8.1.–11.3.2020, Meeri Mäkelä-Erkinheimo Kurssimaksu 70 €

1101215 YKSINLAULU Evijärven keskikoulu ti 14.45-18.00 to 14.45-18.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Satu Lumiaho Kurssimaksu 100 € Opetellaan kappaleita opiskelijoiden omien toiveiden mukaisesti. Voit ottaa tunnille mukaan omia nuottejasi! Opetus on yksityisopetusta, 30 min/kerta. Soita ja sovi aika opettajan kanssa puh 045 114 1266. Muutkin viikonpäivät mahdollisia! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1101143 YKSINLAULU JA ÄÄNENMUODOSTUS Alahärmä koulukeskus, Antinlinna to 13.15-14.45 12.9.–7.11.2019, 9.1.–12.3.2020, Meeri Mäkelä-Erkinheimo Kurssimaksu 70 €

1101350 YKSINLAULU JA

ÄÄNENMUODOSTUS

Kauhava Kosolan koulu ti 19.00–21.00 10.9.–5.11.2019, 7.1.–10.3.2020, Meeri Mäkelä-Erkinheimo Kurssimaksu 70 €

1101640 YKSINLAULU Ylihärmän yläkoulu ma 18.00–19.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 100 € Nauhoitetaan omaa laulua ja etsitään yhdessä omalle persoonalle sopivaa laulutapaa. Opetus toteutetaan yksityisopetuksena. Opetusaika 30 min./ opiskelija. Ensimmäinen kokoontuminen 2.9. klo 17, jolloin jaetaan lauluajat. Varsinainen opetus alkaa viikolla 37. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 29.8. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

53

KLASSISEN LAULUN LYHYTKURSSI Perehdytään laulamisen perusasioihin (terve ja luonnollinen äänenkäyttö, hengitys, oman kehon tunnistaminen). Kurssi painottuu klassisen laulun tyyliin ja ohjelmistoon, jonka valintaan saa apua opettajalta. Kurssi sopii kaiken tasoisille laulajille – edetään jokaisen omista lähtökohdista käsin.

1101144 KLASSISEN LAULUN

1101145 KLASSISEN LAULUN

Alahärmä koulukeskus, Antinlinna ke 15.00–20.00 to 15.00–20.00 pe 15.00–20.45 18.9.–20.9.2019, Terttu Iso-Oja Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 12.9. mennessä. Henkilökohtaiset tunnit (3 x 45 min) ja yhteinen ryhmätunti. Alaikäraja 15 vuotta. Kokoonnutaan kahtena peräkkäisenä viikkona to-pe.

Alahärmä koulukeskus, Antinlinna to 15.00–20.00 pe 15.00–20.45 23.1.–31.1.2020, Terttu Iso-Oja Kurssimaksu 26 € Henkilökohtaiset tunnit (4 x 45 min) ja yhteinen ryhmätunti. Kokoonnutaan kahtena peräkkäisenä viikkona to-pe. Alaikäraja 15 vuotta. Ilmoittautuminen 16.1. mennessä.

1101146 KLASSISEN LAULUN

JOULULAULUKURSSI

LYHYTKURSSI A

LYHYTKURSSI C kesäkurssi

Alahärmä koulukeskus, Antinlinna ma 15.00–20.00 ti 15.00–20.00 ke 15.00–20.45 4.5.–6.5.2020, Terttu Iso-Oja Kurssimaksu 20 € Henkilökohtaiset tunnit (3 x 45 min) ja yhteinen ryhmätunti. Alaikäraja 15 vuotta. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.

LYHYTKURSSI B

1101150 KLASSISEN LAULUN Alahärmä koulukeskus, Antinlinna to 15.00–20.00 ja pe 15.00–20.45 21.11.–22.11.2019, Terttu Iso-Oja Kurssimaksu 15 € Perehdytään laulamisen perusasioihin (ml. sopivan repertuaarin löytäminen, avaimia ilmaisuun ja esiintymiseen) joululaulujen kautta. Henkilökohtaiset tunnit (2x45min) ja yhteinen ryhmätunti. Alaikäraja 15 vuotta. Ilmoittautuminen 14.11. mennessä

1101300 KLASSISEN LAULUN JATKOKURSSI (Duettokurssi) Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park 19.3.–20.3.2020, to 18.00–20.15 Terttu Iso-Oja pe 18.00–20.15 Kurssimaksu 15 € Laulajien yhteismusisointia, opetellaan ja lauletaan pääasiassa suomenkielisiä duettoja (esim. O.Merikanto, kansanlaulusovituksia, osa hengellisiä). Opetus on ryhmäopetusta. Kurssi on suunnattu niille, joilla on klassisen laulun harrastuneisuutta tai muuta kokemusta stemmalaulusta. Ohjelmisto on aika vaativaa (vaatii ääneltä laajuutta, ”nuotissa pysymistä”, kielitaitoa). Ohjelmisto annetaan tutustuttavaksi viimeistään viikko etukäteen. Ilmoittautuminen 12.3. mennessä.


54

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KARAOKE Tule laulamaan karaokea. Halutessasi saat opastusta laulamisessa. Käytetään Muvika -karaokeohjelmaa.

1101340 KARAOKE

1101268 KARAOKE

Kauhava Kurssikeskus Mutteri Joka toinen viikko ti 19.30–21.00 10.9.–19.11.2019, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 14 € Kokoonnutaan joka toinen viikko kuusi kertaa. Voidaan laulaa myös ryhmässä. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Evijärvi Vasikka-ahon Monitoimitalo/Sopula Joka toinen viikko su 18.00–20.15 29.9.–10.11.2019, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 14 € Kokoonnutaan neljä kertaa 29.9., 13.10., 27.10. ja 10.11. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 20.9. mennessä.

1101341 RYHMÄKARAOKE

1101269 KARAOKE

Kauhava Kurssikeskus Mutteri Joka toinen viikko ti 19.30–20.30 14.1.–31.3.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 10 € Lauletaan ryhmässä karaokea matalalla kynnyksellä. Kokoonnutaan joka toinen viikko kuusi kertaa. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

Evijärvi Vasikka-ahon Monitoimitalo/ Sopula Joka toinen viikko su 18.00–20.15 26.1.–5.4.2020, Jari Rannanjärvi Kurssimaksu 19 € Kokoonnutaan kuusi kertaa 26.1., 9.2., 23.2., 8.3., 22.3. ja 5.4. Tarvittaessa lisätietoja opettajalta p. 0400 219640. Ilmoittautuminen 17.1. mennessä.

1101609 KEVYEN MUSIIKIN

1101608 KEVYEN MUSIIKIN LAULUN JATKOKURSSI

LAULUN ALKEET

Artturin talo, Ylihärmä Sunnuntai 8.9., 6.10. ja 24.11. klo 10.00–14.00 Kristiina Kattelus Kurssimaksu 20 € Tutustutaan kevyen musiikin laulun ääniharjoituksiin ja laulutekniikkaan ryhmäopetuksena. Lisäksi jokainen saa valitsemaansa lauluun 15 min henkilökohtaista opetusta ryhmän läsnä ollessa. Kurssi jatkuu kevätlukukaudella (päivät ilmoitetaan myöhemmin).

Artturin talo, Ylihärmä Lauantai 7.9., 5.10. ja 23.11. klo 10.00–15.30 Kristiina Kattelus Kurssimaksu 20 € Tarkoitettu ensisijaisesti jo aiemmin laulutunneilla käyneille. Ryhmätunnilla ääni- ja esiintymisharjoituksia ja laulutekniikkaa. Lisäksi 30 min yksityistunti/ kokoontumiskerta. Tuo mukanasi nuotit, joita haluat laulaa. Kurssi jatkuu kevätlukukaudella.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

23. marraskuuuta Evijärvellä

FINE

D M P

Fin

n i d r o c e R Est

t h g Nig ST

III

55

BAN CA

FinEst bändileiri -hanke järjestää marraskuussa "Recording Night" -tapahtuman, jossa soitetaan, äänitetään, kuvataan musiikkivideoita ja tehdään muuta mukavaa yhdessä. Mukaan mahtuu 20 iältään 10–15-vuotiasta nuorta. Hinta 20,- (sis. ruokailu) Lisätietoja Jari Rannanjärvi jari.rannanjarvi@jarvilakeus.fi puh 0400 219 640.

Järjestäjänä kansainvälinen yhteistyöhanke MANSIKKA

Yllä oleva kuva on otettu kesällä 2019 Härmässä pidetyllä Fin-Est-bändileirillä.


56

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

MUOTOILU, KÄDEN TAIDOT 1104294 SOITINRAKENNUS

1104181 KORISTEVEISTO

Evijärven Kirkonkylän koulu to 17.00–20.00 12.9.–28.11.2019, Kristian Wetterstrand Kurssimaksu 39 € Kurssilla voit rakentaa ammattilaisen opastuksella esimerkiksi ukulelen, kanteleen, kitaran tai muita vastaavia soittimia, joko rakennussarjasta tai alusta asti itse tehden. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä koulukeskus, Opinkartano ke 18.00–20.30 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Ari Kaikkonen Kurssimaksu 58 € Koristeveiston alkeet. Kurssilla opitaan koristeveistossa käytettävien työvälineiden käyttöä ja työstötapoja omaan työhön soveltaen. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104295 SOITINRAKENNUS Evijärven Kirkonkylän koulu to 17.00–20.00 16.1.–2.4.2020, Kristian Wetterstrand Kurssimaksu 39 € Kurssilla voit rakentaa ammattilaisen opastuksella esimerkiksi ukulelen, kanteleen, kitaran tai muita vastaavia soittimia, joko rakennussarjasta tai alusta asti itse tehden. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

1104186 PUUTYÖ JA

ENTISTÄMINEN

Alahärmä Voltin koulu ti 18.00–20.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Matti Tyynismaa Kurssimaksu 58 € Kurssilla opetellaan ja harjoitellaan erilaisia vanhojen kalusteiden kunnostukseen liittyviä työtapoja ja menetelmiä. Lisätietoja opettajalta 050 355 9730. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104100 PUUTYÖ JA

ENTISTÄMINEN

Alahärmä koulukeskus, Opinkartano ti 18.00–20.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Jarmo Huhtala Kurssimaksu 58 € Valmistetaan koriste- ja käyttöesineitä sekä entistetään vanhoja esineitä ja huonekaluja. Opiskelijoiden käytettävissä on puun- ja metallintyöstökoneita sekä kaasu-, kaari- ja hitsauslaitteita. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104289 PUUTYÖ JA ENTISTÄMINEN

Evijärven kirkonkylän koulu ke 18.00–20.15 25.9.–27.11.2019, Tanja Wetterstrand Kurssimaksu 27 € Kurssilla tehdään vapaavalintaisia puutöitä opiskelijoiden omien toiveiden mukaan. Kurssilla voi myös kunnostaa ja entisöidä vanhoja esineitä ja huonekaluja. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 1104684 PUUTYÖ JA

ENTISTÄMINEN

Ylihärmän yläkoulu ti 18.00–21.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Joonas Piitulainen Kurssimaksu 63 € Valmistetaan huonekaluja ja muita koriste- ja käyttöesineitä sekä korjataan vanhoja huonekaluja. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104290 MOOTTORISAHA-

VEISTO

Evijärvi Uittomieskämppä la 10.00–16.00 su 10.00–16.00 28.9.–29.9.2019, Juha Käkelä Kurssimaksu 35 € Veistetään koriste-esineitä puusta moottorisahalla. Ota mukaan oma moottorisaha bensoineen ja omat turvavarusteet. Varaa mukaan mahdollisimman paksu ja noin reilun metrin pituinen tuore kuusen pölli sahattavaksi. Jos omaa puutavaraa ei ole, pöllejä ostettavissa opettajalta n. 30 €/kpl. Lisätietoja opettajalta p. 040–1431834. Ilmoittautuminen 20.9. mennessä

57

1104386 PUUTYÖ JA

ENTISTÄMINEN

Kauhava Nahkalan koulu ke 18.00–20.15 11.9.–20.11.2019, 15.1.–8.4.2020, Olli Kangas Kurssimaksu 58 € Puulelusta tuhkauurnaan – uutta puusta ja vanhan korjausta. Aloituskerralla sovitaan, mitä tarvikkeita otetaan jatkossa mukaan. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104293 NUKKEKOTIKURSSI Evijärven Kirkonkylän koulu Joka toinen viikko ti 17.00–20.00 10.9.–5.11.2019, Tanja Wetterstrand Kurssimaksu 22 € Tule rakentamaan itse tai vaikka yhdessä lapsen kanssa omannäköisesi nukkekoti! Nukketalon voi tehdä alusta asti itse tai miniatyyrimaailman voi rakentaa myös vaikka vanhaan puulaatikkoon, lyhtyyn, kauniiseen astiaan tai vastaavaan, vain mielikuvitus on tässä rajana. Kurssilla syntyvät myös tonttuovet niin koti- kuin puutarhatontuille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104105 KANSALLISPUKUPAJA Alahärmä koulukeskus, Opinkartano pe 16.30–20.15 13.9.–29.11.2019, Tuula Latomäki 10.1.–3.4.2020, Kurssimaksu 36 € Tule korjaamaan vanhaa kansallispukua, tekemään uusia osia tai valmistamaan tykkimyssy. Voit myös tehdä kokonaan uuden puvun. Kurssilla voi ommella myös karjalaisen kansanpuvun Feresin tai Sarafaanin. Kokoonnutaan syyslukukaudella 13.9., 4.10., 8.11. ja 29.11. Kevään kokoontumiset sovitaan myöhemmin. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.


58

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

NEULEKONEEN ALKEET Neulekoneella neulomisen harjoittelua, aloitetaan helpoista töistä. Koneella voi tehdä esimerkiksi sukkia ja vaatteita. Opetellaan neulomaan myös vaativampia töitä, kuten intarsianeuletta. Opettajalla on muutamia koneita joilla voi harjoitella. Mielellään oma kone mukaan. Ilmoittautuminen 4.10. mennessä.

1104343 NEULEKONEEN

ALKEET

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park la 10.00–14.30 21.9.–5.10.2019, Pirjo Huhtakangas Kurssimaksu 23 €

KUDONTAA KAIKILLE! Taitoliitto on nostanut vuoden 2019 käsityötekniikaksi kudonnan! Tervetuloa oppimaan uusi, vanha taito, jolla voit toteuttaa tekstiilejä sisustukseen ja asusteiksi. Matot, kantoliinat, vaatetuskankaat.. mitä keksitkään tarvitsevasi. Kokeillaan yhdessä myös "mahdottomat" ideat.

1104231 KANKAANKUDONTA Evijärvi kunnantalo, kädentaitotila ma 15.00–17.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 58 € Rakennetaan kangas kangaspuihin yhdessä ja kudotaan toiveiden mukaan monenlaisia tekstiilejä. Kaikki kutomisesta kiinnostuneet mukaan, myös vasta-alkajat! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104271 NEULEKONEEN

ALKEET

Evijärvi Taidetila Tiira la 10.00–14.30 12.10.–26.10.2019, Pirjo Huhtakangas Kurssimaksu 23 €

1104512 KANKAANKUDONTA Lappajärvi Käsityötupa ke 14.00–17.30 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 58 € Kankaan valmistus suunnittelusta lähtien kangaspuissa. Voit kutoa mattoa, liinaa, verhoa, huivia, seinätekstiiliä tai vaikka kantoliinaa oman toiveen mukaan. Myös vasta-alkajille! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104476 KANKAANKUDONTA Kortesjärvi Opiston kudontatila ma 18.00–20.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 58 € Suunnitellaan ja rakennetaan loimi kangaspuihin yhdessä. Voimme kutoa kutojien toiveiden mukaan mitä vain: mattoja, vaatetuskankaita, seinätekstiilejä... tuo mukaan oma toiveesi. Myös vasta-alkajille! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

59

1104317 KUDONTA

1104104 KUDONTA

Kauhava Kleemolan kylätalo Joka toinen viikko to 17.30–20.00 19.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Mia Lehtiniemi/Eliisa Pernaa Kurssimaksu 35 € Mitkäs on damastipuut? Entä viilesvonkka? Tai kilpikangas, pitsisidos, taalainsidos, vippelä..? Kurssilla jokainen oppii kutomaan ja samalla selviävät edellä mainitut arvoitukset. Tuo ideasi ja toiveesi tekstiileistä, toteutetaan se yhdessä, suunnittelusta lähtien valmiiksi tuotteeksi saakka! Ilmoittautuminen 12.9. mennessä.

Alahärmä, opiston tekstiilityötilat (Säästökulma) to 11.30–14.00 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 58 € Suunnittelemme, luomme ja rakennamme loimen puihin yhdessä. Kurssi soveltuu kaikille kudonnasta kiinnostuneille, myös vasta-alkajille. Alahärmän kutojien tekemisiä voi seurata myös netistä kankurikertut.blogspot.com. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104583 KUDONTA Lappajärvi Rantakankaan koulu Joka toinen viikko ti 18.00–20.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 46 € Suunnitellaan loimet kangaspuihin yhdessä ja kudotaan eri tyyppisiä tekstiilejä: mattoja, huiveja, shaaleja tai vaikka kantoliina. Myös aloittelijat mukaan! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104302 KUDONTA Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park Joka toinen viikko to 17.30–20.00 12.9.–21.11.2019, 9.1.–2.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 39 € Suunnitellaan loimet ja rakennetaan ne kangaspuihin yhdessä. Kudotaan tekstiilejä kutojien toiveiden mukaan. Myös vasta-alkajat mukaan! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104303 KUDONTA

Katso kädentaitojen nettinäyttelyt flickr.com/ photos/jarvilakeus/ pinterest.com/jlakeudenkansalaisopisto/

Kauhava aseman entinen terveystalo to 14.30–17.00 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Mia Lehtiniemi Kurssimaksu 58 € Suunnittelemme ja rakennamme loimet puihin yhdessä. Kudomme tekstiilejä kutojien toiveiden mukaan: kokeilevaa ja perinteistä. Myös ihan vasta-alkajille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


60

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1104106 KUDONTA JA

1104124 KUDONTA JA

Alahärmä Ekolan kyläseuran kokoustilat Joka toinen viikko ma 12.00–14.15 9.9.–25.11.2019, 13.1.–30.3.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Kurssilla valmistetaan erilaisia käsitöitä toiveiden mukaan esimerkiksi kirjoen, neuloen ja virkaten. Kurssilla on myös kangaspuut käytössä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä Perkiömäen kylätalo Joka toinen viikko ma 12.00–14.15 16.9.–2.12.2019, 20.1.–6.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Kurssilla annetaan perustiedot ja -taidot kudonnasta sekä valmistetaan erilaisia käsitöitä toiveiden mukaan esimerkiksi kirjoen, neuloen ja virkaten. Ilmoittautuminen 9.9. mennessä.

KÄSITYÖT

KÄSITYÖT

1104126 KUDONTA JA 1104611 KUDONTA JA

KÄSITYÖT

Ylihärmä Kiistola ke 13.00–16.00 11.9.–27.11.2019, 15.1.–15.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 58 € Lukuvuoden aikana valmistetaan käyttö- ja koristetekstiilejä. Lisäksi kurssilla on mahdollisuus tutustua erilaisiiin käsityötekniikoihin. Sopii myös vastaalkajille. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104262 KÄSITYÖT Evijärvi Katri Palojärven koti Joka toinen viikko to 11.00–13.30 19.9.–21.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Tutustutaan erilaisiin käsityötekniikoihin ja tehdään askartelutöitä. Ilmoittautuminen 12.9. mennessä.

KÄSITYÖT

Alahärmä opiston tekstiilityötila Voltti ti 13.30–15.45 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 58 € Kurssilla annetaan perustiedot ja -taidot kudonnasta sekä valmistetaan erilaisia käsitöitä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104261 KÄSITYÖT

Evijärvi kunnantalo, kädentaitotila Joka toinen viikko ti 16.30–18.45 10.9.–26.11.2019, 14.1.–31.3.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Kurssilla on mahdollista valmistaa kahvipusseista koreja, virkata tölkkien vetimistä pussukoita ym. Kurssi sopii myös sinulle, joka olet unohtanut sukan kantapään tekemisen tai jos haluat jatkaa keskeneräisiä töitä. Voit tehdä myös omavalintaisia töitä. Ilmoittautuminen 2.9 mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

61

1104316 KÄSITYÖT

1104612 KÄSITYÖT

Kauhava Kantolan kylätalo Joka toinen viikko to 11.00–13.30 12.9.–28.11.2019, 23.1.–9.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Tutustutaan erilaisiin käsityötekniikoihin ja tehdään askartelutöitä. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Ylihärmän yläkoulu Joka toinen viikko ti 16.30–18.45 17.9.–3.12.2019, 21.1.–7.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 33 € Tutustutaan erilaisiin tilkkutyötekniikoihin sekä voidaan opetella neuletekniikoita kuten kaksipuoleinen patentti (briossineule), kirjovirkkaus ja koukkuaminen. Jos sinulla on keskeneräisiä töitä, voit tulla myös jatkamaan niitä. Ilmoittautuminen 10.9. mennessä.

Muista lisätä ilmoittautuessasi myös sähköpostiosoitteesi, niin vahvistus kurssipaikasta osaa perille!

OMPELU Kangas- ja trikooasut aikuisille ja lapsille tai vaikkapa lemmikille, tilkkutyöt, kassit ja pussukat. Kodintekstiilit ja pienet päällystystyöt itse ommellen. Mallit ja kaavat opettajalta tai itseltä. Tule ideoimaan ja toteuttamaan ideoitasi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1104341 OMPELU Kauhava Nahkalan koulu to 17.30–20.00 12.9.–28.11.2019, 16.1.–16.4.2020, Tuula Salonen Kurssimaksu 58 €

1104450 OMPELU

Kortesjärven palvelutoimisto Joka toinen viikko ti 18.00–20.15 10.9.–19.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Tuula Salonen Kurssimaksu 35 € Oma ompelukone mukaan!

Tulossa ompelun viikonloppukurssi Lappajärvelle kevätkaudella.

1104342 OMPELU

Kauhava Nahkalan koulu ma 17.30–20.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Tuula Salonen Kurssimaksu 58 €


62

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

MUUT TAIDE JA TAITOAINEET KERAMIIKKA Kurssilla valmistetaan savesta eri menetelmin käyttö- ja koriste-esineitä. Käytössäsi on monta erilaista savivaihtoehtoa ja paljon erilaisia apuvälineitä. Opettajalta voit ostaa tarvikkeita esim savi 16-18 €/10 kg, lasitus 30 €/lukuvuosi. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1103335 KERAMIIKKA I Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park to 18.00–21.15 12.9.–28.11.2019, 9.1.–9.4.2020, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 86 €

1103337 KERAMIIKKA III Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ma 18.00–21.15 9.9.–25.11.2019, 8.1.–20.4.2020, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 86 €

1198321 SORMET SAVESSA LAPSI + VANHEMPI Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park pe 17.00–20.15 la 12.00–15.15 20.9.–5.10.2019, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 15 € Tutustutaan saven muokkaukseen ja valmistetaan pieniä esineitä. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

1103336 KERAMIIKKA II Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ti 18.00–21.15 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 86 €

1103338 JOULULAHJOJA

KERAMIIKASTA

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park pe 18.00–21.15 25.10.–22.11.2019, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 25 € Kokoonnutaan perjantaisin viisi kertaa. Valmistetaan joululahjoja, käyttöja koriste-esineitä. Käytössä erilaisia savilaatuja. Voit tehdä lyhtyjä, tonttuja, enkeleitä ym. Opettajalta voit ostaa tarvikkeita. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ennakkoilmoittautuminen 18.10. mennessä.

Kurssit toteutuvat, jos ilmoittautuneita on vähintään 7. Jos kurssilla on tilaa, voit tulla mukaan myös ilmoittautumispäivän jälkeen.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 1198319 KERAMIIKASTA

63

1198320 KERAMIIKAN

PUUTARHAAN

KEVÄTKURSSI

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park pe 18.00–21.15 6.3.–3.4.2020, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 25 € Valmistetaan puutarhaan koriste-esineitä kuten lyhtyjä, palloja ja eläinhahmoja ym. Voit ostaa opettajalta savea ja muita tarvikkeita, käytössäsi on myös eriväristä savea. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Kokoonnutaan perjantaisin viisi kertaa. Ilmoittautuminen 28.2. mennessä.

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ma 18.00–21.15 to 18.00–21.15 4.5.–25.5.2020, Marja-Liisa Hast-Hautala Kurssimaksu 25 € Valmistetaan palloja, ruukkuja ja muita koristeita. Voit ostaa opettajalta savea ja muita tarvikkeita. Käytössäsi on myös erivärisiä savilaatuja. Savesta tehdään esineitä neljällä ensimmäisellä kerralla ja viimeisellä kerralla lasitetaan. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.

1198121 TUOTTEITA

BRIOSSINEULEKURSSI

Alahärmä koulukeskus, Opinkartano pe 16.30–20.15 la 10.00–15.30 24.1.–1.2.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 24 € Valmistamme kurssilla esimerkiksi päähineitä, kintaita, tossuja tai vällyjä. Perinteiset lammasvällyt valmistetaan käsin ompelemalla: pienen vällyn voi valmistaa yhdestä taljasta, keinutuolinmaton tai isot vällyt 4-6 taljasta. Materiaalina voidaan käyttää kokonaisia lampaan taljoja tai esimerkiksi vanhoja kelsiturkkeja. Ilmoittautuminen 17.1. mennessä.

Tutustutaan briossineuletekniikkaan. ja neulotaan esim. kämmekkäät, säärystimet, turbaani tai jotain muuta kivaa asustetta. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista.

LAMPAANTALJASTA

1198323 BRIOSSINEULEKURSSI

Kauhava Pelkolan ent. koulu pe 18.00–21.00 la 10.00–16.00 11.10.–12.10.2019, Sanna Peltoluhta Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 4.10. mennessä.

1198505 BRIOSSINEULEKURSSI Lappajärvi Käsityötupa pe 18.00–21.00 la 10.00–16.00 25.10.–26.10.2019, Sanna Peltoluhta Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 18.10. mennessä.


64

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1198327 LASISTA ON

MONEKSI

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park la 10.00–15.00 21.9.–16.11.2019, Anne-Maria Lammi Kurssimaksu 19 € Kurssi sopii aloittelijoille tai pidempään lasitöitä tehneille. Valmistetaan tiffanytöitä ja lasinsulatustöitä. Mallit saa itse valita. Työkalut saat opistolta aluksi lainaksi, mutta jos haluat voit ostaa myöhemmin omat. Työkalujen hintoja: pihdit n.18 e, leikkuri 40–50 e, öljy n.8 e. Töissä kuluvat tarvikkeet voi ostaa opettajalta. Lasinsulatuksessa polttomaksu erikseen. Lisätietoja opettajalta 0408446176. Kokoontumispäivät 21.9., 12.10., 26.10. ja 16.11. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

1198119 PAPERIMASSANUKET Alahärmä opiston tekstiilityötila Voltti pe 17.00–20.00 la 10.00–16.00 7.2.–22.2.2020, Kaisa Karala Kurssimaksu 27 € Tehdään paperimassanukkeja kahden viikonlopun aikana. Opettajalta saa ostaa nuken osat ja tarvikkeet. Tarvikemaksu keskimäärin 40–50 € riippuen nuken koosta (edullisimman pienimmän nuken tarvikkeet n. 12 €, isoin nukke n. 90 €). Voit ottaa mukaasi ompelutarvikkeita ja kankaita nuken vaatteita varten. Kokoonnutaan 7.2., 8.2., 15.2. ja 22.2. Ilmoittautuminen 26.1. mennessä.

1198120 NUKET JA NALLET Alahärmä koulukeskus, Opinkartano 20.9.–28.9.2019, pe 16.30–20.15 Tuula Latomäki la 10.00–15.30 Kurssimaksu 24 € Kurssilla ommellaan nalleja eri materiaaleista ja nukkeja kankaasta. Voi tehdä myös antiikkinalleja.Tarvikelista lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

65

KASVEILLA VÄRIÄ LANKOIHIN Kurssilla saat perustiedot lankojen värjäysprosessista sekä -kasveista, niiden keruusta ja materiaalihankinnoista. Värjäämme lampaanvillalankoja ja muita käsityölankoja. Värjäyksessä voimme käyttää sipulinkuoria, käpyjä, puunkuoria, sieniä ja kasvien lehtiä. Työskentelemme luonnon helmassa lankoja värjäten. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista.

1198305 KASVEILLA VÄRIÄ

LANKOIHIN

Kauhava Kantolan kylätalo pe 15.00–19.30 la 10.00–16.00 su 10.00–15.00 23.8.–25.8.2019, Tuula Latomäki Kurssimaksu 23 € Yhteistyössä Kauhavan Martat ry:n kanssa Ennakkoilmoittautuminen 20.8. mennessä.

1198123 KASVEILLA VÄRIÄ

LANKOIHIN

Alahärmä Harri Holma pe 15.00–19.30 la 10.00–16.00 su 10.00–15.00 6.9.–8.9.2019, Tuula Latomäki Kurssimaksu 23 € Ennakkoilmoittautuminen 30.8. mennessä.

HELMITÖIDEN MAAILMA Tutustutaan helmimaailmaan sekä valmistetaan ikiomia uniikkihelmikoruja ja koristeita. Sopii sekä aloittelijoille että aiemmin harrastaneille.

1198311 HELMITÖIDEN

MAAILMA

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park Joka toinen viikko ke 11.00–14.00 25.9.–4.12.2019, Elena Varismäki Kurssimaksu 24 € Ilmoittautuminen 18.9.mennessä.

1198312 HELMITÖIDEN MAAILMA

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park Joka toinen viikko ke 11.00–14.00 8.1.–18.3.2020, Elena Varismäki Kurssimaksu 24 € Ilmoittautuminen 3.1. mennessä.

Muista ilmoittautua ajoissa, jotta kurssit saadaan toteutumaan. Kerro myös sähköpostiosoitteesi, jotta kurssivahvistus ja tiedotteet osaavat perille!


66

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1198300 VIRKKAUKSEN ABC

Kauhava, Tuulia design ke 18.00–20.30 11.9.–18.9.2019, Minna Mäkipernaa/Hanna Keskinen Kurssimaksu 10 € Kurssi aloittelijoille. Opetellaan ohjeiden lyhennykset, graafiset merkit ja perussilmukat. Kurssilla on saatavilla kaikki tarvittavat materiaalit ja työvälineet, mutta voit tuoda omiakin. Aloitetaan virkkaamalla omavalintainen työ, josta mahdollinen tarvikemaksu. Aiempi kokemus ei ole tarpeen. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

1198350 KÄSITYÖPAJA

Kauhava Kaitoranta Joka toinen viikko ke 16.30–18.00 11.9.–20.11.2019, 15.1.–1.4.2020, Tuula Latomäki Kurssimaksu 20 € Huovutetaan pieniä tuotteita, tehdään kankaanpainotöitä ja vohvelikirjontaa. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

1198301 HALLOWEEN-ASUN TUUNAUS Kauhava, Tuulia design ke 18.00–20.30 23.10.–30.10.2019, Minna Mäkipernaa/Hanna Keskinen Kurssimaksu 10 € Askarrellaan ja tuunataan Halloween -teemaan naamiaisasun somisteita kuten esim. naamari, päähine, hanskat, kengät tai muuta rekvisiittaa. Lähtökohtaisesti tuunataan olemassa olevia asusteita tai vaatteita tuunaten. Materiaalimaksu: 15€. Ilmoittautuminen 18.10. mennessä.

MAKRAMEE-LAUKKUKURSSI Tutustutaan saumattomaan makramee-tekniikkaan ja solmitaan makrameelaukku. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista. Lisätietoja opettajalta p 040 744 4827.

1198322 MAKRAMEELAUKKUKURSSI

1198504 MAKRAMEELAUKKUKURSSI

Kauhava Pelkolan ent. koulu pe 18.00–21.00 la 10.00–15.00 13.9.–14.9.2019, Sanna Peltoluhta Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

Lappajärvi Käsityötupa pe 18.00–21.00 la 10.00–15.00 20.9.–21.9.2019, Sanna Peltoluhta Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

67

KÄSINTEHTYÄ SAIPPUAA Tule tekemään uniikkeja palasaippuoita kylmämenetelmällä luonnon raaka-aineista. Tuoksuina käytämme eteerisiä öljyjä. Voit tehdä myös tuoksutonta saippuaa. Kookosrasvan lisäksi käytämme kosteuttavaa karitevoita. Saippua on täysin ekologinen. Raaka-aineet voit ostaa opettajalta 25 euron hintaan. Valmista saippuaa tulee noin 10–12 kpl/muotti. Tehdään kaksi muottia/hlö. Kurssilla alaikäraja 16 v.

1198503 KÄSINTEHTYÄ SAIPPUAA

Lappajärven lukio ke 17.30–20.45 6.11.–6.11.2019, Terhi Kaarento Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 30.10. mennessä.

1198601 KÄSINTEHTYÄ SAIPPUAA

Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) ke 17.30–20.45 9.10.–9.10.2019, Terhi Kaarento Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 2.10. mennessä.

1198202 KÄSINTEHTY PALASHAMPOO Evijärven Kirkonkylän koulu Terhi Kaarento la 12.00–15.15 Kurssimaksu 10 € 28.9.–28.9.2019, Tule tekemään palashampoota kylmämenetelmällä luonnon raaka-aineista. Oliiviöljyn lisäksi käytämme kosteuttavaa avokadoöljyä. Palashampoon vaahto on hellävarainen ja kosteuttava. Se ryhdistää hiuksia ja tekee ne ilmaviksi ja kiiltäviksi. Palashampoo on täysin ekologinen. Raaka-aineet voit ostaa opettajalta 34 euron hintaan. Valmista saippuaa tulee noin 10–12 kpl/muotti. Saippuaa tehdään kaksi muottia/hlö. Kurssilla alaikäraja 16 v. Ilmoittautuminen 20.9. mennessä.

1198118 TONTTUKURSSI

1198310 LOISTE-valokuusi

Alahärmä koulukeskus, Opinkartano pe 17.00–20.00 la 11.00–15.00 4.10.–16.11.2019, Kaisa Karala Kurssimaksu 26 € Valmistetaan tonttu, jolle tehdään paperimassasta persoonalliset kasvot. Kasvot muotoillaan ensin savesta, jonka jälkeen tehdään kipsimuotti, jota voi käyttää useamman kerran. Tarvikkeisiin kuluu noin 28 € ja partaan materiaalista riippuen 0–10 €. Kokoonnutaan 4.10., 5.10., 25.10., 8.11., 15.11. ja 16.11. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä.

Kauhava, Tuulia design ke 20.11.2019 klo 18.00–20.30 Minna Mäkipernaa Kurssimaksu 10 € Askarrellaan pöydälle laitettava valokuusi, joka valmistuu illan aikana. Onnistuu aloittelijaltakin. Värivaihtoehtoina luonnonvalkoinen, harmaa ja musta. Hinta 20 €. Sisältää kaikki tarvikkeet ja LED-valosarjan. Ilmoittautuminen 15.11. mennessä.

TULOSSA

Kaksi risukurssia maaliskuulla – seuraa tiedotusta!


68 Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 1198502 HIMMELIKURSSI 1198122 VALOHIMMELI Lappajärven lukio pe 17.00–20.00 la 10.00–13.00 15.11.–16.11.2019, Tanja Wetterstrand Kurssimaksu 10 € Himmelin valmistaminen on helppoa! Tule valmistamaan omasi: joko perinteinen tai moderni versio himmelistä. Opettajalta voi ostaa olkia. Ilmoittautuminen 8.11. mennessä.

Alahärmä Perkiömäen kylätalo la 23.11.2019 klo 10.00–16.00 Tuula Latomäki Kurssimaksu 10 € Kurssilla valmistetaan akryyliputkesta ja valosarjasta valohimmeli. Himmeli sopii myös ulkokäyttöön. Kaikki materiaalit voi ostaa kurssilta. Materiaalimaksu noin 35 €/himmeli. Ilmoittautuminen 15.11. mennessä.

1198600 HIMMELIKURSSI Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) la 10.00–17.00 su 10.00–17.00 5.10.–6.10.2019, Eija Koski Kurssimaksu 18 € Tule tekemään perinteinen olkihimmeli tai kokeile modernia versiota valkoisesta paperipillistä. Mallin voit valita Eija Kosken kirjoittamasta kolmesta Himmelikirjasta. Materiaalit, neulan ja langan voit ostaa opettajalta tai tuoda omat mukanasi. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä.

1198313 IDEOITA

JOULUKORTTIASKARTELUUN Kauhava, Tuulia design ke 27.11.2019 klo 18.00–20.30 Minna Mäkipernaa/Hanna Keskinen Kurssimaksu 10 € Kurssilta saat ideoita erilaisten joulukorttien tekemiseen. Kokeilemme eri tekniikoita mm. embossaus, kohokuviointi, 3D-kortit ja korttien kirjonta. Materiaalimaksu 1,20 €/kortti. Ilmoittautuminen 20.11. mennessä.

SUOMEN KÄDENTAIDOT -MESSUMATKA Järjestämme matkan Tampereen käsityömessuille perjantaina 15.11.2019 klo 06.00–19.00. Matkan hintaan sisältyvät matkat, runsas aamiainen menomatkalla Tei-tuvassa ja messulippu. Kurssimaksu 40 €. Ei opistopassilla! Ennakkoilmoittautuminen 8.11. mennessä. Kurssinumero 1198201 Auto ajaa reittiä Evijärvi (Mäntyhovi klo 6.00) – Kortesjärvi (Änttikangas) – Kauhava (KSupermarket klo 6.30) – Tei-tupa klo 9 – Tampere noin klo 11. Paluumatkalle lähdetään klo 16 ja kahvitauko Jalasjärvellä (omakustanteinen).


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

69

KUVATAITEET VAUVOJEN VÄRIKYLPY Vauvojen värikylpy on lapsiperheille suunnattu kuvataidetyöpaja. Moniaistinen työpaja etenee erilaisten materiaalien ja värien kokemisesta, tunnustelusta ja havaitsemisesta itse tuotettuun jälkeen. Värikylpy perustuu lapsen ja aikuisen vuorovaikutukseen sekä kokemuksellisuuteen ja elämyksellisyyteen. Sopiva ryhmä valitaan kurssin aloitushetken iän mukaisesti. Ilmoittautuneille lähetetään infokirje. Yhteistyössä Kauhavan kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1103111 VAUVOJEN

VÄRIKYLPY 4–11 kk

Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) la 12.30–13.15 7.9.–21.9.2019, Minna Autio Kurssimaksu 10 €

1103112 VAUVOJEN

VÄRIKYLPY 2–3 v

Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) la 13.45–14.30 7.9.–21.9.2019, Minna Autio Kurssimaksu 10 €

1103110 VAUVOJEN

VÄRIKYLPY 12–24 kk Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) la 11.00–11.45 7.9.–21.9.2019, Minna Autio Kurssimaksu 10 €

1103501 LASTEN TAIDEKURSSI:

MINUN LEMMIKKINI

Lappajärven kirjasto la 21.9.2019 klo 10.00–13.00 Riva Lindberg Kurssimaksu 10 € Ikuistetaan oma rakas lemmikki eri tekniikoin. Työskennellään piirtäen ja maalaten. Materiaalit saa paikan päällä. Voit ottaa mukaan valokuvan lemmikistäsi. Tarjolla pientä välipalaa. Kurssi on suunnattu 7–12 -vuotiaille. Teoksista kootaan näyttely Lappajärven kirjastoon lokakuun ajaksi. Yhteistyössä Lappajärven kirjasto.


70

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

NUORTEN TAIDEKURSSI Kurssi sopii aloittelijoille ja aikaisemmin harrastaneille. Maalataan rennolla, kokeilevalla ja ennakkoluulottomalla otteella tekniikoita unohtamatta. Aiheiden lähtökohtina ovat omat tunteet, tunnelmat ja kokemukset. Kurssimaksuun sisältyy perusmateriaalien käyttö: värit, maalit, siveltimet ja paperi. Voit halutessasi hankkia lisäksi omia materiaaleja. Yhteistyössä Kauhavan kulttuuripalvelut ja Etsivä nuorisotyö. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

1103303 NUORTEN TAIDEKURSSI

1103304 NUORTEN TAIDEKURSSI

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park 11.9.–27.11.2019 ke 17.00-20.00 Regina Ketomäki Kurssimaksu 31 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park 15.1.–15.4.2020 ke 17.00-20.00 Regina Ketomäki Kurssimaksu 38 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

1103628 LUONNONLÄHEINEN VALOKUVAUS Ylihärmän yläkoulu Tuomo Rinne ti 18.00–20.45 Kurssimaksu 23 € 28.4.–2.6.2020, Sopii aloitteleville ja jonkin verran kuvausta harrastaneille. Kuvaamme ulkona ja sisällä. Teorian lisäksi sommittelua, kuvakulmaa ja tarkennusta. Mietimme mitä kuva kertoo katsojalle. Kurssin sisältöä voidaan jossain määrin muokata kurssilaisten toiveiden mukaan. Ota mukaan kamera, muistiinpanovälineet ja kamerasi ohjekirja (jalustakin on hyvä lisävaruste) Ilmoittautuminen 21.4. mennessä.

VALOISTA VARJOIHIN Opetellaan maalauksen perusteita – kuvan suunnittelua ja toteuttamista talvisten värien kautta mallioppimisen menetelmällä. Opetellaan kylmien ja lämpimien värien sekä valon ja varjon värien sekoittamista. Kaikki tekniikat ovat mahdollisia, mutta suositellaan akryylivärejä. Tehdään harjoitustöitä talviaiheisista maisemista ja yhdessä valituista aiheista. Kurssille voivat osallistua myös vasta-alkajat.

1103119 VALOISTA

1103120 VALOISTA

Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) Joka toinen viikko ma 15.45-20.00 9.9.–18.11.2019, Panu Hemminki Kurssimaksu 28 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) Joka toinen viikko ma 15.45-20.00 20.1.–30.3.2020, Panu Hemminki Kurssimaksu 28 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

VARJOIHIN I

VARJOIHIN II


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

71

1103200 OTAVAN

1103302 KEITAAN

Evijärvi Päivätoiminta Otava Joka toinen viikko ke 09.00–11.00 11.9.–20.11.2019, 15.1.2020–22.4.2020, Regina Ketomäki Kurssimaksu 35 € Päivätoiminta Otavan taideryhmä. Taidetyöskentely painottuu tunteiden ja kokemusten maalaamiseen, ei niinkään tekniikkaan. Aikaisempaa harrastuneisuutta ei vaadita. Yhteistyössä Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park Joka toinen viikko ke 09.00–11.00 4.9.–27.11.2019, 22.1.2020–15.4.2020, Regina Ketomäki Kurssimaksu 35 € Päivätoiminta Keitaan taideryhmä. Taidetyöskentely painottuu tunteiden ja kokemusten maalaamiseen, ei niinkään tekniikkaan. Aikaisempaa harrastuneisuutta ei vaadita. Yhteistyössä Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 28.8. mennessä.

TAIDERYHMÄ

1103301 PIKKUTULPPAANIN

TAIDERYHMÄ

TAIDERYHMÄ

1103503 KUVATAIDEPAJA:

Kauhava Pikkutulppaani ma 16.00–17.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.2020–20.4.2020, Pasi Ojajärvi Kurssimaksu 35 € Erityisryhmän taideryhmä, jossa ennakkoluulottomalla, leikkimielisellä ja hyväntuulisella otteella maalaten ja piirtäen liikumme kuvataiteen maailmassa. Käytämme jonkin verran myös valmista taidekuvamateriaalia katselun, kokemisen ja keskustelun virittäjänä ja luovuuden innoittajana. Aikaisempaa taiteellista harrastuneisuutta ei tarvita. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

Toimintakeskus Lappajärvi Joka toinen viikko pe 11.00–12.30 13.9.–8.11.2019, 17.1.2020–17.4.2020, Ulla Hautamäki Kurssimaksu 20 € Toimintakeskuksen kurssi. Tutustutaan kuvataiteen eri tekniikoihin ja materiaaleihin mm. vesivärimaalaukseen, hiilipiirustukseen ja sekatekniikkaan. Tarkastellaan myös taidehistoriaa ja ihmetellään taiteen maailmaa. Kurssilla voit tehdä oman tahdin mukaan. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

TAIDETTA ILOLLA JA SYDÄMELLÄ


72

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

MAALATAAN JA ASKARRELLAAN Tehdään kuvataidetta kaikilla menetelmillä sekä monotypiagrafiikkaa ja sokeripohjan päälle maalausta. Askarrellaan munankuorimosaiikkia, paperitähtiä ja enkeleitä, pillihimmeleitä ja kransseja ym. Kurssi soveltuu kaikille. Lisätietoja Sirpalta puh. 040 557 2309.

1103401 MAALATAAN JA

1103402 MAALATAAN JA

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura ke 10.30–13.30 11.9.–6.11.2019, Sirpa Kataja Kurssimaksu 24 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura ke 10.30–13.30 8.1.2020–11.3.2020, Sirpa Kataja Kurssimaksu 27 € Ilmoittautuminen 2.1. mennessä.

ASKARRELLAAN

1103225 MAALATAAN JA

ASKARRELLAAN

Evijärvi Taidetila Tiira ke 14.00–17.00 11.9.–23.10.2019, Sirpa Kataja Kurssimaksu 19 € Posliinimaalausta hajuttomilla nesteillä sekä kuvataidetta kaikilla menetelmillä, myös monotypiagrafiikkaa ja sokeripohjan päälle maalausta. Askarrellaan munankuorimosaiikkia, paperitähtiä ja enkeleitä, kuusia, pillikransseja ja -himmeleitä. Lisäksi jouluaskartelua. Kurssi soveltuu kaikille. Posliinitöissä polttomaksu 10 €. Lisätietoja Sirpalta 040 557 2309. Kaikki mukaan! Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

ASKARRELLAAN

1103504 MAALAUSKURSSI

ÖLJYVÄRI- JA AKRYYLIMAALAREILLE

Lappajärven lukio Joka toinen viikko ke 16.45-20.00 11.9.–20.11.2019, Elina Försti Kurssimaksu 24 € Maalaamisessa keskitytään värin käsittelyyn ja opetellaan värin murtamista vastavärillä erilaisten harjoitustehtävien avulla. Kurssi soveltuu sekä vastaalkajille että maalausta jo pidempään harrastaneille. Kokoonnutaan joka toinen viikko kuusi kertaa. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

73

POSLIININMAALAUS Maalataan posliinia helpoilla tekniikoilla. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että jo pidempään harrastaneille. Piirustustaito ei aseta rajoitteita harrastukselle, monet eri tekniikat mahdollistavat onnistumisen. Aloituspaketin voi tilata opettajalta (noin 65 €).

1103325 POSLIININMAALAUS

1103327 POSLIININMAALAUS

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ti 16.00–18.30 10.9.–26.11.2019, Leena Rantavuori Kurssimaksu 32 € Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park ti 16.00–18.30 14.1.2020–14.4.2020, Leena Rantavuori Kurssimaksu 36 € Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

1103126 POSLIININMAALAUS

1103127 POSLIININMAALAUS

Alahärmä koulukeskus, lukio ma 18.00–20.30 9.9.–25.11.2019, Leena Rantavuori Kurssimaksu 27 € Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Alahärmä koulukeskus, lukio ma 18.00–20.30 13.1.2020–20.4.2020, Leena Rantavuori Kurssimaksu 31 € Ilmoittautuminen 8.1. mennessä.

1103139 METALLIGRAFIIKAN PERUSKURSSI Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska) 18.4.2020–19.4.2020, la 09.00–17.00 Tarja Plukka su 10.00–17.00 Kurssimaksu 25 € Kurssilla perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Sopii vasta-alkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille, materiaalit voi ostaa kurssipaikalta. Yhteistyössä on mukana Härmäin kuvataideyhdistys. Ennakkoilmoittautuminen 8.4. mennessä.

1103505 KUVATAITEEN TYÖPAJA

Lappajärven lukio 17.1.2020–18.4.2020, pe 16.45-20.00 Laura Hetemäki la 10.00–13.15 Kurssimaksu 31 € Käydään läpi kuvataiteen eri ilmaisuvälineitä ja tutustutaan joka kuukausi uuteen tekniikkaan. Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin pidempään kuvataidetta harrastaneille. Ensimmäisellä kerralla tehdään yhteinen taidetarviketilaus. Kokoontumisten aiheet: 1. Mustemaalaus ja akvarelli, 2. Akryylimaalausta paperille ja puulevylle, 3. Helppoja grafiikan menetelmiä, 4. Luonnoskirjatyöskentely. Kokoonnutaan pe, la 17.–18.1, 14.–15.2., 20.–21.3. ja 17.–18.4. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.


74

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KULTTUURI, KIRJALLISUUS 1302302 TEKSTIEN ARVIOINTI

Verkossa Joka toinen viikko ma 18.00–20.30 9.9.–18.11.2019, 13.1.–6.4.2020, Jussi Matilainen Kurssimaksu 48 € Isoille suomenkielisille eri lajityyppien käsikirjoitushankkeille tarkoitettu paja. Sovitaan aluksi vuorot. Jaetaan kahden viikon välein sähköpostiringissä enintään 50 liuskan tekstikokonaisuus. Ohjaaja kerää siitä osallistujilta ajatukset sähköpostiinsa ja koostaa ne ja omat ajatuksensa kaikille. Sen jälkeen koosteesta on vielä mahdollisuus keskustella sähköpostiringissä, joten sähköpostiosoitteen olisi syytä näkyä muulle ryhmälle. Lisätietoja tarvittaessa ohjaajalta: jussi.matilainen@nic.fi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1302303 KIRJOITA

OMAELÄMÄKERTA

Kauhava lukion tilat Joka toinen viikko to 18.00–19.45 12.9.–21.11.2019, 16.1.–2.4.2020, Aino Nieminen-Holkkola Kurssimaksu 24 € Tällä kurssilla kirjoitetaan omaelämäkertaa, joka voi olla kurssin alkaessa vasta suunnitteilla tai jo työn alla. Kurssilla tehdään konkreettisia harjoituksia, joiden on tarkoitus edistää muistelua, aineiston hyödyntämistä (mm. valokuvat) ja teemojen jäsentämistä sekä auttaa hahmottamaan tekstin rakenteellisia tekijöitä. Kurssin aikana jokainen kirjoittaja saa opettajalta henkilökohtaista palautetta tekstistään. Kurssille ovat tervetulleita kaikki omaelämäkerran kirjoittamisesta kiinnostuneet. Ilmoittautuminen 2.9.mennessä.

Lappajärvi lukion auditorio to 26.9.2019 klo 18.00–20.00 Antti Tuuri Ei kurssimaksua Kirjallisuusluento ja Arvid Bromsin taidenäyttely. Antti Tuurilta ilmestyy syyskuussa taiteilijaromaani, joka pohjautuu Etelä-Pohjanmaalla laajalti tunnetun taiteilijan Arvid Bromsin elämään. Broms muistetaan värikkäistä vaiheestaan ja boheemista elämäntyylistään. Yhteistyössä Lappajärven kulttuuritoimi ja Nelimarkka-museo.

Kuva pinterest.com

Kuva Otava

1302500 ANTTI TUURI: LEVOTON MIELI


75

Jääkäripataljoona, kuva Wikipedia.

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

HISTORIA 1301250 SUKUTUTKIMUS

1301502 SUOMEN JÄÄKÄREI-

Evijärvi Kirjasto Joka toinen viikko ti 19.00–20.30 10.9.–19.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Evijärven Sukututkijat ry Kurssimaksu 26 € Miten aloitan sukuni tutkimisen? Kurssilla voit perehtyä sukututkimuksen tietolähteisiin, tekniikkaan ja sukututkimusohjelmiin sekä internetin käyttöön sukututkimuksen apuna. Ilmoittautuminen 31.8. mennessä.

Lappajärven lukion auditorio to 14.11.2019 KLO 18.00–18.45 Hanna Rieck-Takala Ei kurssimaksua Luennolla tutustutaan Suomen jääkäriliikkeeseen ja muutamaan merkittävään pohjalaistaustaustaiseen jääkäriin. Palataan syksyyn 1917 ja jääkäreiden kotiinpaluun valmisteluihin. Ilmoittautuminen 7.11. mennessä.

1301310 STALININ

1301311 STALININ

Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio ke 18.00–20.00 9.10.–9.10.2019, Eero Paavola Ei kurssimaksua Luennon aiheena eteneminen Karhunmäkeen ja Poventsaan Vienanmeren kanavalle 1941 ja perääntyminen 1944. Sissitoimintaa Äänisen takana. Toinen osa luennosta pidetään 23.10. Ilmoittautuminen 1.10. mennessä.

Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio ke 18.00–20.00 23.10.–23.10.2019, Eero Paavola Ei kurssimaksua Luennon toinen osa: Eteneminen Karhunmäkeen ja Poventsaan Vienanmeren kanavalle 1941 ja perääntyminen 1944. Sissitoimintaa Äänisen takana. Ilmoittautuminen 16.10. mennessä.

KANAVALLE 1 osa

DEN KOTIINPALUUN VALMISTELUT SYYSTALVELLA 1917

KANAVALLE 2 osa


76

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

Language course levels:

Kielikurssien tasot:

KIELET Perustaso – selviytymistä arkipäivän tilanteissa: Perustason kursseilla opiskellaan kielitaitoa, jolla selviää arkielämän tilanteissa. Kurssien sisältöä muokataan kurssilaisten tason mukaan. Perustason kursseille voivat tulla opiskelijat, joilla on hyvin vähäinen aiempi kyseisen kielen opiskelukokemus tai opiskelusta on jo kulunut aikaa. Keskitaso – itsenäiseksi kielenkäyttäjäksi: Keskitson kurssit sopivat hyvin jatkoksi perustason kursseja suorittaneille tai lukiossa kieltä opiskelleille. Keskitason kursseilla saattaa olla erilaisia painotuksia, jotka selviävät kyseisen kurssin esittelytekstistä. Ylin taso – taitavaksi kielenkäyttäjäksi: Ylin taso sisältää erikoiskursseja, joilla syvennetään hyvää kielitaitoa. Basic level courses: The object is to master the basics of language. Can understand and use familiar everyday expressions and very basic phrases. Can introduce him/herself and others. Can ask and answer questions about personal details such as where he or she lives. Can communicate in simple and routine tasks requiring a simple and direct exhange of information on familiar and routine matters. Intermediate level courses: The object is to cope in everyday situations. Can understand the main points of clear standar input on familiar matters regularly encountered in work, school, leisure, etc. Students become able to produce longer texts and gain a good understanding of basic grammar. Advanced level courses: The objective is diverse and efficient linguistic expression.Can understand a wide range of demanding, longish texts and recognise implict meanings. Can express ideas fluently and spontaneously without much obvious searching for expressions.

NICE AND EASY Soveltuu opiskelijoille, jotka haluavat kehittää suullista kielitaitoaan ja saada lisää itsevarmuutta kielenkäyttäjinä. Soveltuu opiskelijoille, joille perusrakenteet ja sanasto ovat jo tuttuja. Runsaasti keskusteluharjoituksia. Oppikirjana Catching up, jatketaan kappaleesta 17. Ylempi keskitaso. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1203501 NICE AND EASY Lappajärven lukio ke 16.00–17.30 11.9.–20.11.2019, 8.1.–1.4.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 €

1203261 NICE AND EASY

Evijärvi Liikenneasema Mäntyhovi to 17.30–19.00 12.9.–21.11.2019, 9.1.–2.4.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 €


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

77

1203262 ENGLANTI,

1203332 ENGLANNIN

Evijärvi Liikenneasema Mäntyhovi ma 17.30–19.00 9.9.–18.11.2019, 13.1.–6.4.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 € Kerrataan jo opiskeltuja asioita, jonka jälkeen siirrytään Everyday English 3 kirjaan. Opetellaan perusrakenteita ja laajennetaan jokapäiväisessä kielenkäytössä ja matkailutilanteissa tarvittavaa sanavarastoa. Runsaasti keskusteluharjoituksia. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Kauhava Kurssikeskus Mutteri ti 17.15-18.45 10.9.–19.11.2019, 7.1.–31.3.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 € Kerrataan jo opiskeltuja kielen perusrakenteita ja laajennetaan jokapäiväisessä kielenkäytässä ja matkailutilanteissa tarvittavaa sanastoa. Runsaasti keskusteluharjoituksia. Kirjana Everyday English 3, jatketaan kappaleesta 6. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1203304 ENGLANNIN

1203500 ENGLANNIN

Kauhava Kurssikeskus Mutteri ti 13.00–14.30 10.9.–19.11.2019, 7.1.–31.3.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 € Kerrataan jo opiskeltuja asioita, jatketaan puhumisen harjoittelua ja erilaisten tehtävien avulla sovelletaan opittuja asioita omaan elämään. Kirjana Steps into English 2, jatketaan kappaleesta 8. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Lappajärven lukio ke 17.30–19.00 11.9.–20.11.2019, 8.1.–1.4.2020, Pirkko Uutela Kurssimaksu 45 € Kerrataan jo opiskeltuja kielen perusrakenteita ja laajennetaan jokapäiväisessä kielen käytössä ja matkailutilanteissa tarvittavaa sanastoa. Runsaasti keskusteluharjoituksia. Kirjana Everyday English 3, jatketaan kappaleesta 6. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

JATKOKURSSI

JATKOKURSSI

JATKOKURSSI

JATKOKURSSI

1203635 EVERYDAY ENGLISH 3 Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) 7.1.–7.4.2020, ti 18.30–20.00 Ruth Juss 10.9.–26.11.2019, Kurssimaksu 45 € Opetellaan lisää englannin kielen perusrakenteita sekä laajennetaan jokapäiväisessä kielenkäytössä ja matkailutilanteissa tarvittavaa sanavarastoa. Kirjan kappaleissa juhlitaan häitä, matkustellaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa, puhutaan hyvinvoinnista ja terveydestä, luonnosta ja ympäristöasioista sekä vietetään aikaa perheen ja ystävien parissa. Lukuisat harjoitukset kehittävät kielitaidon eri osa-alueita monipuolisesti. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


78

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1203333 ENGLISH TODAY: ENGLANNIN KESKUSTELUKURSSI

1204300 SAKSAA

Kauhava lukion tilat pe 18.30–20.00 20.9.–29.11.2019, 17.1.–3.4.2020, Tiina Kangas-Bryan Kurssimaksu 40 € Haluatko ylläpitää ja kohentaa englannin taitojasi? Tällä kurssilla keskustellaan englanniksi ajankohtaisista aiheista kurssilaisten kiinnostuksen mukaan. Laajennamme samalla sanavarastoamme ja kertaamme keskeisiä rakenteita. Materiaalina esimerkiksi The Guardian -lehden artikkelit vaihtelevista aiheista. Tervetuloa harjoittelemaan englantia rennosti keskustellen! Ilmoittautuminen 13.9. mennessä. Do you want to maintain and improve your English skills? On this course we discuss topical subjects in English according to the interests of the participants. We learn new vocabulary and review some basic structures of English. Study material for example articles from The Guardian. Welcome to brush up your English in a relaxed group!

Kauhava lukion tilat to 17.30–19.00 10.10.–31.10.2019, Hanna Rieck-Takala Kurssimaksu 10 € Saksan intensiivikurssilla tutustumme saksan kielen perusteisiin ja opimme harrastamaan small talkia saksankielisessä ympäristössä. Sanasto painottuu matkailuun liittyviin tilanteisiin. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 3.10. mennessä.

1203634 LET'S SPEAK

1208300 ITALIAN KIELI JA

ENGLISH

Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) ti 17.00–18.30 10.9.–26.11.2019, 7.1.–7.4.2020, Ruth Juss Kurssimaksu 45 € Jatketaan suullisen kielitaidon kehittämistä ja kerrataan myös perusrakenteita, jotta saadaan lisää varmuutta kielenkäyttäjinä. Keskitason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

MATKAILIJOILLE

1204400 SAKSA

Kortesjärven palvelutoimisto ti 18.30–20.00 10.9.–26.11.2019, Hanna Rieck-Takala Kurssimaksu 23 € Kartoitetaan aluksi kurssilaisten lähtötasoa, kerrataan alkeita ja jatketaan saksan perusteita. Viritetään osaamistasoa yhdessä keskustellen ja tehtäviä tehden! Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

KULTTUURI

Kauhava lukion tilat ma 17.30–19.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Anne Rintala-Syväjärvi Kurssimaksu 45 € Kurssilla opiskellaan italian kieltä tutustuen samalla italialaiseen kulttuuriin. Kirjana Bella vista 1, aloitetaan kappaleesta 4. Keskitason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

79

ESPANJAN ALKEET Kurssi sopii kaikille, jotka aikovat matkustaa Espanjaan ja espanjankielisiin maihin. Opitaan espanjan alkeita ja matkalla tarvittavaa sanastoa kuten numerot, aakkoset, tervehdykset ja viikonpäivät. Pääpaino on uskalluksessa käyttää opittua. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1207502 ESPANJAN ALKEET

1207301 ESPANJAN ALKEET

Lappajärven lukio ti 18.30–20.00 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Melba de la Cruz Aguilar Kurssimaksu 45 €

Kauhava lukion tilat ma 18.30–20.00 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Melba de la Cruz Aguilar Kurssimaksu 45 €

1207300 FANTÁSTICO 3

1207501 FANTÁSTICO 4

Kauhava lukion tilat ma 17.00–18.30 9.9.–25.11.2019, 13.1.–20.4.2020, Melba de la Cruz Aguilar Kurssimaksu 45 € Kerrataan tärkeimmät aiheet (Fantásticosta 1,2) jonka jälkeen siirrytään kirjaan Fantástico 3 ja jatketaan luvusta, johon jäimme. Opiskellaan vielä preteriitin ja imperfektin käyttö ja pluskvamperfekti. Harjoitellaan tilanteita ravintolassa, lentokentällä, kaupungissa yms. Kuunnellaan musiikkia, katsotaan videoita, pelataan pelejä ja pidetään hauskaa. Kurssi soveltuu muutamia vuosia espanjaa opiskelleille. Keskitason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Lappajärven lukio ti 17.00–18.30 10.9.–26.11.2019, 14.1.–14.4.2020, Melba de la Cruz Aguilar Kurssimaksu 45 € Kerrataan erilaisia aiheita edellisistä kirjoista (Fantástico 1,2,3), jonka jälkeen jatkamme kirjaa Fantástico 4. Opiskellaan konditionaalia, subjunktiivia, imperfektiä ja imperatiivia. Tutustumme enemmän Väli-Amerikkaan ja Pohjois-Espanjaan, palaten lopuksi Madridiin josta kirjasarja alkoi. Kurssi soveltuu muutamia vuosia espanjaa opiskelleille. Keskitason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

1205300 Ć EST PARFAIT! RANSKAN PERUSKURSSI Kauhava lukion tilat pe 17.00–18.30 20.9.–29.11.2019, Tiina Kangas-Bryan 17.1.–3.4.2020, Kurssimaksu 40 € Ranskan peruskurssi. Jatkoa viime vuoden alkeiskurssille. Sopii kaikille, jotka ovat joskus tutustuneet ranskan alkeisiin, tervetuloa myös uudet opiskelijat! Kertaamme opitut perusasiat ja jatkamme kirjan kappaleesta 5 eteenpäin. Vaihtelevaa lisämateriaalia oppimisen tueksi peda.net -palvelussa. Tervetuloa mukaan jatkamaan ranskan harrastusta ja oppimaan lisää mukavassa ryhmässä! Kokoonnumme perjantaisin syksyllä 20.9. alkaen ja keväällä 17.1. alkaen. Oppikirja C´est parfait! 1 Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.


80

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

1206101 VENÄJÄN JATKO/

1206103 VENÄJÄN ALKEET JA

Alahärmä koulukeskus, lukio ke 17.30–19.00 11.9.–4.12.2019, 29.1.–29.4.2020, Laila Kaihlanen Kurssimaksu 45 € Keskustelukurssilla on lukuvuoden aikana 7–12 teemaa, joihin liittyvä sanasto, lukutekstit, kielioppimateriaalit ja tehtävät on koottu valmiiksi Peda. net-oppimisalustalle, johon saat opettajalla koodin. Vanhaan tapaan tunneille osallistuvat Skypen välityksellä tutut ja uudet venäjänkieliset vieraat. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

Verkossa ma 18.00–20.00 ti 18.00–20.00 to 18.00–20.00 9.9.–28.11.2019, 7.1.–11.4.2019, Laila Kaihlanen Kurssimaksu 55 € Verkkokurssi on tarkoitettu sekä aloittelijoille että venäjää puhuville. Opetus tapahtuu verkossa videopuheluohjelmien välityksellä, mukana on myös itsenäistä opiskelua peda.net oppimisalustalla. Kieltä voit opiskella yksin tai pienissä ryhmissä 2-4 henkilöä, tasosta riippuen. Voit kerrata aikaisemmin opittuja asioita tai aloittaa aakkosista. Jos osaat kieltä, saat keskustelukavereita tai voit vaikka harjoitella ylioppilaskirjoituksiin . Opiskeluun liittyvä sanasto, videoselosteet, lukutekstit, kielioppimateriaalit ja tehtävät on koottu valmiiksi Pedanettiin, johon saat opettajalla koodin. Kirjana voi olla Saljut, Mozno tai Kafe Piter. Ajat sovitaan maanantaille, tiistaille tai torstaille. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

KESKUSTELUKURSSI

1206500 KAFE PITER 1,

jatkokurssi

Lappajärven lukio ke 17.00–18.30 11.9.–27.11.2019, 8.1.–8.4.2020, Ruth Juss Kurssimaksu 45 € Tällä venäjän jatkokurssilla tutustut mm. seuraaviin aiheisiin: vapaa-ajan vietto, harrastukset, matkustaminen, lomanvietto, juhlat, ostosten tekeminen, ravintolassa. Jokaisessa kappaleessa on runsaasti erilaisia oppimista tukevia harjoitustehtäviä. Sopii noin 1–2 vuotta kieltä opiskelleille. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä.

JATKO, VERKKOKURSSI


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

81

1298300 NIHAO! MANDARIINIKIINAN ALKEISKURSSI

Kauhava lukion tilat ti 17.00–18.30 14.1.–14.4.2020, Pilvi Li Kurssimaksu 21 € Kiinankieli on yksi vanhimmista ja pisimpään käytössä olleista kielistä. Kurssilla opit neljä toonia, pinyin (kiinankielen aakkoset) ja yleisimpiä kiinan merkkejä Tavoitteena on käytännön kielitaito. Opettaja kertoo myös sanojen taustoista: Esimerkiksi ylle piirretty sana, joka tarkoittaa ”kaksi”, on peräisin ”sotavaunut"sanasta. Opetuskielenä on pääsääntöisesti suomi ja tarvittaessa myös englanti. Ilmoittautuminen 7.1. mennessä.

Suomen kieltä maahanmuuttajille Uudessa maahanmuuttajien koulutuksessa (UMAKO) Kauhavalla on noin 16 tuntia opetusta viikossa. Tiedustele opistosta opisto@jarvilakeus.fi, voitko osallistua tähän maksuttomaan koulutukseen. Koulutusta voidaan järjestää myös ilta- tai lyhytkurssina, mikäli osallistujia on riittävästi. Kurssi saattaa tällöin olla maksullinen. Suomea ulkomaalaisille -koulutusta on tulossa myös Lappajärvelle JAMIin, lisätietoja Tarleena Lehtiniemi p.044 529 0096.

1201201 FINNISH FOR BEGINNERS – SUOMEA ULKOMAALAISILLE

1201300 FINNISH FOR BEGINNERS – SUOMEA ULKOMAALAISILLE

9.9.–25.11.2019 9.9.–25.11.2019 Evijärvi Liikenneasema Mäntyhovi Kauhava, LSK Business Park, Kaustisentie 1 Kurssiosasto, Loppusuora 9 ma 14.00-15.30 ma 17.00-18.30 Tarleena Lehtiniemi Tarleena Lehtiniemi Kurssimaksu 12 € Kurssimaksu 12 € Kurssimaksuja alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

Kielikahvila Ylihärmässä Kielikahvilassa opitaan perustietoa Suomesta, suomalaisista, suomalaisesta yhteiskunnasta sekä Suomessa elämisestä ja arjen asioinnista. Kokoontumisissa annetaan joka kerta pieni oppimistehtävä, jonka kurssilaiset suorittavat tapaamisten välillä. Kielikahvilassa opitaan myös sosiaalisen median käyttöä ja hyödynnetään somen mahdollisuuksia yhteydenpidon ja oppimisen tukena. Kielikahvilan jälkeen tai sen aikana voi osallistua myös kansalaisopiston Suomen kielen opetukseen. Kielikahvilaa pitää Marjukka Lehtimäki


82

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TIETOTEKNIIKKA 3401300 TUBETTAMINEN -

3401301 SOSIAALINEN

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 8.11.2019 klo 18.00–19.30 Pauli Laakso Kurssimaksu 10 € Luennolla selviää, mitä tubettaminen on. Opetellaan määrittelemään kohderyhmiä ja tutustutaan erilaisiin tapoihin tehdä YouTube-videoita. Perehdytään myös siihen, miten tubettaja saa näkyvyyttä. Ilmoittautuminen 1.11. mennessä.

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 15.11.2019 klo 18.00–19.30 Pauli Laakso Kurssimaksu 10 € Luennolla otetaan haltuun algoritmit ja hastagit. Tutustutaan ja harjoitellaan mm. Intragram-storiesin, IG-tv:n ja Snapchatin käyttöä. Ilmoittautuminen 8.11. mennessä.

KUINKA ALOITAN VIDEOIDEN TUOTTAMISEN?

3401302 SISÄLLÖN-

TUOTTAJAN TYÖKALUT

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 22.11.2019 klo 18.00–19.30 Pauli Laakso Kurssimaksu 10 € Luennolla opiskellaan käytännönläheisesti YouTubevideoiden tekemistä: kameran käyttöä ja editointia. Perehdytään myös erilaisiin yhteistyökuvioihin ja yrittäjämäiseen toimintamalliin. Ilmoittautuminen 15.11. mennessä.

Tulossa kurssi blogin pitämisestä, seuraa tiedotusta!

MEDIA – KUINKA KÄYTÄN INSTAGRAMIA TYÖKALUNA?

3401303 NUORENA

YRITTÄJÄNÄ TOIMIMINEN

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 29.11.2019 klo 18.00–19.30 Pauli Laakso Ei kurssimaksua Viimeisellä luennolla vedetään yhteen edellisillä kerroilla opittua. Miten nuori yrittäjä saa sosiaalisesta mediasta omaan yritystoimintaansa parhaan hyödyn irti? Ilmoittautuminen 22.11. mennessä.

Digiopastusta klinikkatyyliin Aijjooskerhoissa syyskaudella, seuraa ilmoittelua.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020 3401305 TEE ITSE MAINOKSET Kauhava Kurssikeskus Mutteri ma 18.00–20.00 30.9.–7.10.2019, Päivi Kultalahti Kurssimaksu 10 € Miten tehdään mainos tai tapahtumailmoitus, joka saa väen liikkeelle? Tule hakemaan vinkit visuaalisen markkinointiin. Ensimmäisellä kerralla puhutaan mainonnan perusteista, toisella kerralla harjoitellaan canvailmaisohjelmaa. Oma läppäri mukaan. Ilmoittautuminen 23.9. mennessä.

3401905 2D-PELIKEHITYS Verkossa ma 18.00–19.00 4.11.–9.12.2019, Kurssimaksu 30 € Kurssilla kehitetään toimiva peli ilmaisella Construct 2 -kehitysohjelmalla. Opinnot tapahtuvat kokonaan netin

9999404 OPINTOMATKA

83

kautta joustavalla aikataululla. Tutori pitää viikottain luentoja oppimisalustan kautta. Construct 2 on helppokäyttöinen ohjelma, mikä ei vaadi varsinaisia ohjelmointitaitoja. Kurssilla opiskellaan pelin kehittämisen prosessi ja lopuksi toteutetaan oma peli. Kurssilla käytetään kurssin I-osassa luotua grafiikkaa. Kurssin jälkeen osataan toimivan 2D-pelin kehittämisen perusteet, joka antaa valmiuksia pelialalla työskentelyyn. Ei vaadi aiempaa alan osaamista. Ilmoittautuminen 28.9. mennessä

Muista ilmoittautua ajoissa, jotta kurssit saadaan toteutumaan! Jos kurssilla on tilaa, voi ilmoittautua myös tämän jälkeen.

KYRÖ DISTILLERYYN

Tutustumme Kyrö Distilleryn tislaamoon. Tislaamokierroksella pääset katselemaan tuotantotilojen tislauspannuja ja tynnyreitä, aistimaan hämyisän tynnyrivaraston makean tuoksun ja kuulemaan kuinka tuotteiden valmistus käytännössä tapahtuu. Gini ja viski tastingissa maistelemme neljää eri tislaamon ruistuotetta. Tastingin tarkoituksena on opetella tuoksuttelemaan sekä maistelemaan vahvoja alkoholeja oikeaoppisesti. Kurssimaksu sisältää kuljetuksen, tislaamokierroksen ja tastingin. Ilmoittautuminen 4.10. mennessä

Kuva kyrodistillery.com, KimmoMakkonen

perjantaina 11.10.2019 klo 17.00–21.30 Kurssimaksu 30 €


84

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

KOTITALOUS SYÖDÄÄN YHDESSÄ – SORMIRUOKAILUN PERUSTEET Tutustu turvalliseen sormiruokailuun. Kokkaamme sormiruokailijalle sopivia ruokia sekä koko perheelle maistuvia aterioita. Kurssilla opitaan yleisesti pienen vauvan ravitsemuksesta THL:n suositusten mukaan, sormiruokailun hyötyjä ja perusteita, turvallista ruokailua sekä käydään läpi sormiruokailun kannalta tarpeellisimmat ensiaputaidot. Kurssi sopii sekä ihan pienten että jo isompien vauvojen vanhemmille, isovanhemmille ja muille läheisille. Kurssille voi osallistua, vaikka haluaisit myös syöttää lapsellesi soseita: ruokailutavat eivät poissulje toisiaan. Yhteistyössä MLL:n paikallisyhdistys.

8102101 SYÖDÄÄN YHDESSÄ – SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

8102600 SYÖDÄÄN YHDESSÄ – SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

Alahärmä Erustupa MLL tilat ma 17.30–19.30 21.10.–4.11.2019, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 14.10. mennessä.

Ylihärmä, Perhekahvila Kupponen ma 17.30–19.30 16.9.–30.9.2019, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 9.9. mennessä.

8102401 SYÖDÄÄN YHDESSÄ

8102201 SYÖDÄÄN YHDESSÄ

– SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

– SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

8102500 SYÖDÄÄN YHDESSÄ – SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

8102300 SYÖDÄÄN YHDESSÄ – SORMIRUOKAILUN PERUSTEET

Kortersjärvi MLL tila ma 17.30–19.30 18.11.–2.12.2019, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 11.11. mennessä.

Lappajärvi kunnan nuorisotila ti 17.30–19.30 14.4.–28.4.2020, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 7.4. mennessä.

Evijärvi nuorisotilat ma 17.30–19.30 20.1.–3.2.2020, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 13.1. mennessä.

Kauhava Kurssikeskus Mutteri ma 17.30–19.30 2.3.–16.3.2020, Marjukka Lehtimäki Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 24.2. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

85

HEMMOTTELE MAKEANNÄLKÄÄSI Tule valmistamaan lisäaineettomasti syksyn marjoilla maustettuja makeisia. Jouluna makea himottaa mutta lisäaineet eivät. Tee lahjaksi tai itsellesi syksyn marjoilla maustettuja makeisia. Karkkitehtaamme tuotokset: Pihlajanmarjafudge, omena-kanelimarmeladi, mustaherukka-intiaanisokerimarmeladi, ruusutikkunekut ja puolukkalakumatto. Essu, myssy ja sisäkengät mukaan. Ilmoittautuminen 4.10. mennessä

8102100 HEMMOTTELE

MAKEANNÄLKÄÄSI

Alahärmä Kotiseututalo la 10.00–15.00 12.10.–12.10.2019, Pirjo Kunnari Kurssimaksu 25 €

8102100 HEMMOTTELE

MAKEANNÄLKÄÄSI

Alahärmä Kotiseututalo la 10.00–15.00 12.10.–12.10.2019, Pirjo Kunnari Kurssimaksu 25 €

HYGIENIAPASSIKURSSIT Neljä kertaa kokoontuvalla kurssilla opitaan perusasiat elintarvikkeiden puhtaasta ja turvallisesta käsittelystä. Lopuksi suoritetaan osaamistesti, jonka läpäisseet saavat elintarvikehygienian perusosaamisestaan todistuksen eli hygieniapassin. Kurssimaksu sisältää opetuksen lisäksi opiskelumateriaalin, osaamistestin sekä todistuksen ja kortin testin läpäisseille. (Testin uusintamahdollisuudesta sovitaan erikseen.) Ei opistopassilla.

8102200 HYGIENIAPASSIKURSSI 8102400 HYGIENIAPASSIKURSSI

Evijärven keskikoulu ti 18.00–19.30 to 18.00–19.30 4.2.–13.2.2020, Aana Vainio Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 28.1. mennessä.

Kirjasto Kortesjärvi ti 18.00–19.30 to 18.00–19.30 5.11.–14.11.2019, Aana Vainio Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 29.10. mennessä.

8102307 HYGIENIAPASSIKURSSI NUORILLE Kauhava Nuorisotila Sauma ma 25.11.2019 klo 14.00–17.00 Aana Vainio Kaikille alle 30-vuotiaille suunnattu kurssi. Pikakurssi elintarvikehygieniasta henkilöille, jotka jo jonkin verran hallitsevat asiaa eli ovat harjoitelleet / opiskelleet https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -sivustosta. Kertausluento 3 x 45 min. + testi 45 min. Ilmoittautuminen 18.11. mennessä. Kauhavan Ohjaamon ja Härmänmaan 4H-yhdistyksen Läheltä Lautaselle -hankkeiden alle 30 vuotiaille tarjoama kurssi. Ohjaamo maksaa kurssimaksun 30 €.


86

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

PUUTARHATALOUS 7103200 HEDELMÄPUIDEN HOITO JA VARRENNUS Evijärvi Uittomieskämppä Tuomo Vähäsarja la 25.4.2020 klo 09.00–13.45 Kurssimaksu 20 € Kurssilla opetellaan hedelmäpuiden lisäämistä varrennuksen avulla, istutusta, kasvatusta, lannoitusta, leikkaamista ja suojaamista jyrsijöiltä. Kurssilla tutustutaan laajasti uusiin lajikkeisiin ja varrennetaan kaikille opiskelijoille vähintään yksi hedelmäpuu, joka EI sisälly kurssimaksuun (hinnat: omenapuu 5 €, muut hedelmäpuut 8 €). Ota mukaan muistiinpanovälineet. Kurssille on ilmoittauduttava 28.2. mennessä hedelmäpuiden perusrunkojen tilauksen vuoksi.

Tulossa keväällä:

Istutusalueen suunnittelu ja perustaminen Kaisa Merkku-Huhdankoski. Seuraa tiedotusta!

MUU MAA JA METSÄTALOUS 7198300 SIENIMETSÄN

AARTEET

Kauhava Ruotsalan koulu to 17.30–19.15, pe 17.30–19.15 ja la 10.00–14.00 29.8.–31.8.2019, Outi Laakso Kurssimaksu 13 € Oletko aloitteleva sienestäjä tai haluatko oppia tuntemaan lisää ruokasieniä ja välttämään myrkkysienet? Kurssilla käydään läpi perusasioita ja kerätään näyttely, josta opetellaan tunnistamista. Näyttelystä voit myös ottaa kuvia, jotta opitut lajit on helpompi palauttaa mieleen. Lopuksi tehdään yhdessä sieniretki. Tuo muistiinpanovälineet ja tunnistettavia sieniä sekä lauantain sieniretkelle korin, veitsen ja eväät. Kuvia voi ottaa opettajan tunnistettavaksi myös ennen kurssia. Kurssin voi

käydä useamman kerran, koska joka vuosi vastaa tulee uusia lajeja. Uutena asiana käydään läpi Sieniatlas-havaintotietokannan toimintaa. Ilmoittautuminen 26.8. mennessä.

7198500 SIENIKURSSI Lappajärvi Tarvolan Rantatupa la 10.00–15.00 14.9.–14.9.2019, Vuokko Honkaniemi Kurssimaksu 15 € Tutustutaan teoriassa sieniryhmiin sekä haetaan ja tunnistetaan ruokasieniä. Ota mukaan metsävarusteet, veitsi ja kori. Kurssipaikalla tehdään kerätyistä sienistä 2-3 eri ruokaa ja keitetään kahvit. Saat myös sienten säilöntävinkkejä. Ruokatarjoilu sisältyy kurssimaksuun. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

87

TERVEYDENHUOLTO 6101306 ENSIAPU 1

6101604 ENSIAPU,

Kauhava Nuorisotila Sauma to 18.00–21.00 24.10.–14.11.2019, Eliisa Pukkinen Kurssimaksu 20 € Kaikille alle 30–vuotiaille suunnattu kurssi. Ensiavun peruskurssi EA 1:llä opiskellaan ne käytännön perustiedot ja -taidot, jotka jokaisella kansalaisella olisi hyvä olla. Ensiapukurssi opettaa auttamaan hätätilanteessa ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssin suorittaminen hyväksytysti edellyttää läsnäoloa jokaisella tapaamiskerralla. Ensiapukurssin EA 1® -todistus on voimassa kolme vuotta. Ryhmään otetaan enintään 15 henkilöä. Kokoontumispäivät 24.10., 31.10., 7.11., 14.11. Ilmoittautuminen 11.10. mennessä. Ohjaamo maksaa puolet kurssimaksusta.

Ylihärmän kunnanvirasto, SPR:n tilat ma 18.00–21.00 10.10.–10.10.2019, Eliisa Pukkinen Kurssimaksu 20 € Tällä kurssilla voit uusia ensiapu 1 ja 2 -kurssit. Kertauskurssille osallistumisen edellytyksenä on, ettei aikaisemmasta koulutukseen osallistumisesta ole kulunut yli kolmea vuotta. Ensiapu 1 tai 2 -todistus tulee olla mukana kurssilla, jotta siihen voidaan tehdä merkintä kertauskurssista. Ilmoittautuminen 3.10. mennessä.

NUORILLE

HUOM!

Ensiapukursseja ja muuta koulutusta voidaan järjestää myös muualla kysynnän mukaan – kerätkää vähintään 7 henkilön ryhmä ja tilatkaa opetus!

KERTAUSKURSSI

6101603 ENSIAPU 1

Ylihärmän kunnanvirasto, SPR:n tilat to 18.00–21.00 12.9.–3.10.2019, Eliisa Pukkinen Kurssimaksu 40 € Ensiavun peruskurssi EA 1:llä opiskellaan ne käytännön perustiedot ja -taidot, jotka jokaisella kansalaisella olisi hyvä olla. Ensiapukurssi opettaa auttamaan hätätilanteessa ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssin suorittaminen hyväksytysti edellyttää läsnäoloa jokaisella tapaamiskerralla. Ensiapukurssin EA 1® -todistus on voimassa kolme vuotta. Ryhmään otetaan enintään 15 henkilöä. Ilmoittautuminen 5.9. mennessä.

Muista lisätä ilmoittautuessasi myös sähköpostiosoitteesi, niin vahvistus kurssipaikasta osaa perille!


88

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TERVEYS METHOD PUTKISTO 3 D KASVOKLINIKKA Tervetuloa virkistymään, rentoutumaan ja kaunistumaan Method Putkiston luonnolliselle kasvoklinikalle. Rypyt silenevät, juonteet tasoittuvat ja iho kirkastuu. Äänenkäyttö paranee. Lihaskireydet ja purennan ongelmat helpottuvat. Pään ja ylävartalon asennon korjaamisen myötä koko keho vapautuu ja pää kohoaa vartalon kruunuksi. Ylle mukavat vaatteet, harjoitukset tehdään sukkasillaan. Mukaan oma alusta ja juomista.

8302500 METHOD PUTKISTO

3 D KASVOKLINIKKA

Lappajärvi Kivitippu ti 18.00–19.30 ke 18.00–19.30 19.11.–20.11.2019, Riitta Lehtinen Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 12.11. mennessä.

8302600 METHOD PUTKISTO

3 D KASVOKLINIKKA

Ylihärmän päiväkoti ti 18.00–19.30 ke 18.00–19.30 17.9.–18.9.2019, Riitta Lehtinen Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 10.9. mennessä.

8302319 SOINTUKYLPY Kauhava Pelkolan ent. koulu pe 18.00–19.00 13.9.–11.10.2019, Merja Virtakangas Kurssimaksu 10 € Tutustu harmonisten äänten maailmaan! Sointukylpy puhdistaa mielen ja syvärentouttaa kehon soivien maljojen ja gongien harmonisten äänten aalloilla. Lepäät mukavasti ja annat äänimaljojen sointujen huuhdella kehoasi, mieltäsi ja sieluasi. Varaa mukaan lämmin vaatetus, alusta ja peitto. Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

Muista ennakkoilmoittautuminen ajoissa, jotta kurssit saadaan toteutumaan! Jos kurssilla on tilaa, voit ilmoittautua myös tämän jälkeen.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

89

KAUNEUDENHOITO LETTIKURSSIT Tule oppimaan letityksen saloja! Kurssilla harjoitellaan tekemään erilaisia helppoja lettikampauksia. Lähde kurssille vaikka ystävän tai oman lapsesi kanssa! Voidaan harjoitella pareittain, jos et löydä mallia. Kurssi on tarkoitettu kaikille letityksestä kiinnostuneille! Ota mukaan oma harja, kampa, pinnit ja pampulat. Halutessasi voit ottaa mukaan myös kuivashampoota ja hiuslakkaa. Yhteistyössä MLL:n paikallisyhdistykset.

8104500 LETTIKURSSI

8104100 LETTIKURSSI

Lappajärvi kunnan nuorisotila ti 17.30–19.30 24.9.–8.10.2019, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 17.9. mennessä.

Alahärmä Erustupa MLL tilat ke 17.30–19.30 11.3.–1.4.2020, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 4.3. mennessä.

8104300 LETTIKURSSI

8104200 LETTIKURSSI

Kauhava Kurssikeskus Mutteri to 17.30–19.30 10.10.–31.10.2019, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 3.10. mennessä.

Evijärvi Kirjasto ke 17.30–19.30 23.10.–6.11.2019, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 17.10. mennessä.

8104600 LETTIKURSSI Ylihärmä, Perhekahvila Kupponen ti 17.30–19.30 10.3.–31.3.2020, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 3.3. mennessä.

8104400 LETTIKURSSI Kortesjärvi, Mll:n tilat ti 17.30–19.30 7.4.–21.4.2020, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 31.3. mennessä.


90

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

HELPPOJA JA NOPEITA KAMPAUKSIA ARKEEN JA JUHLAAN! Kurssilla opetellaan tekemään helppoja ja nopeita kampauksia pitkiin ja puolipitkiin hiuksiin. Kampaukset sopivat arkeen ja juhlaan. Voit ottaa mukaan oman mallin tai tehdä kampauksia itselle. Harjoitellaan tekemään mm. kiharat suoristusraudalla,valkkinuttura ja helppoja letti-ja nutturakampauksia. Ota mukaan oma harja, kampa, pinnit ja pampulat. Halutessasi voit ottaa mukaan myös hiuslakkaa ja suoristusraudan.

NOPEITA KAMPAUKSIA ARKEEN JA JUHLAAN!

teatteriväki

HUOMIO

!

Kauhava Kurssikeskus Mutteri to 17.30–19.30 7.11.–14.11.2019, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 31.10. mennessä.

8104601 HELPPOJA JA

NOPEITA KAMPAUKSIA ARKEEN JA JUHLAAN!

Ylihärmä, Perhekahvila Kupponen to 17.30–19.30 16.4.–23.4.2020, Katariina Koivusalo Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 9.4. mennessä.

Pyöriikö nurkissanne ylimääräisiä kulissitarpeita taikka muuta teatteriesityksiin liittyvää tavaraa, jolle ei tahdo löytyä säilytystilaa? Järvilakeuden kansalaisopistolla on käytössä TEATTERIVARASTO, jonne voitte tuoda tavarat säilytykseen ja ehkä myös muiden teattereiden lainattavaksi!

Kysy lisää: Jarmo Kumpula 0400 692 908 jarmo.kumpula@jarvilakeus.fi

TEATTERIVARASTO käytettävissänne!

8104301 HELPPOJA JA


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

91

TURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUSKORTTIKOULUTUS Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Tavoitteena on parantaa käytännön yhteistoimintaa työpaikoilla tilaaja- ja toimittajayritysten välillä, tukea työnopastusta sekä antaa perustietoa työsuojelusta. Tavoitteena on myös herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön työturvallisuusosaamiseen sekä pyrkiä vähentämään työtapaturmia, vaaratilanteita ja haitallista kuormittumista. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää kurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.

9999308 TYÖTURVALLISUUS-

9999501 TYÖTURVALLISUUS-

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 08.00–16.00 27.9.–27.9.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 20.9. mennessä.

Paloasema Lappajärvi to 08.00–16.00 31.10.–31.10.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 24.10. mennessä.

Järjestätkö yleisötilaisuuksia?

9999605 TYÖTURVALLISUUSKORTTIKOULUTUS

KORTTIKOULUTUS

Tilaa järjestyksenvalvojakurssi meiltä! Kerää väh. 7 henkilön ryhmä ja ota yhteyttä puh.0400 692 908

KORTTIKOULUTUS

Ylihärmän paloasema pe 08.00–16.00 29.11.–29.11.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 22.11. mennessä.

8202500 JÄRJESTYKSENVALVOJAN PERUSKURSSI Paloasema Lappajärvi 4.10.–13.10.2019, pe 17.00–20.00 Jorma Salimäki la 09.00–16.15 Kurssimaksu 49 € su 09.00–16.15 Järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen tavoitteena on antaa sen hyväksytysti suorittaneelle valmiudet toimia järjestyksenvalvojana tavanomaisissa tilaisuuksissa. Koulutusmateriaali on tulostettavissa www. poliisihallitus.fi->turvallisuusalan valvonta->järjestyksenvalvontatoiminta>järjestyksenvalvojan koulutusmateriaali. Voit tilata sen myös toimistolta hintaan 20 €. Kokoontumispäivät ovat: Ilmoittautuminen 27.9. mennessä.


92

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

TULITÖIDEN TURVALLISUUSKURSSI Aikaisemmin erillinen tulityökorttikoulutus järjestetään nyt samalla kertaa katto- ja vedeneristysalan tulityökorttikoulutuksen kanssa. Tulityökurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ennalta ehkäisemään tulityöonnettomuuksien synty. Kurssilla opitaan keskeinen ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistus sekä eri osapuolten vastuut. Kurssin jälkeen ymmärretään tulityön ennakkosuunnittelun ja tulityöluvan merkitys sekä osataan tehdä työ turvallisesti.

9999300 TULITÖIDEN

9999500 TULITÖIDEN

Kauhava Kurssikeskus Mutteri pe 08.00–16.00 13.9.–13.9.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 70 € Ilmoittautuminen 6.9. mennessä.

Paloasema Lappajärvi pe 08.00–16.00 25.10.–25.10.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 70 € Ilmoittautuminen 18.10. mennessä.

TURVALLISUUSKURSSI

TURVALLISUUSKURSSI

9999604 TULITÖIDEN

Tarvitaanko yrityksesi töissä turvakortteja?

Ylihärmän paloasema pe 08.00–16.00 15.11.–15.11.2019, Sakari Lehto Kurssimaksu 70 € Ilmoittautuminen 8.11. mennessä.

Tilaa koulutus meiltä! Kerää väh. 7 henkilön ryhmä ja ota yhteyttä puh. 0400 692 908

TURVALLISUUSKURSSI

8202300 JÄRJESTYKSENVALVOJAN KERTAUSKURSSI Kauhavan Nuorisoseura Jorma Salimäki su 09.00–16.15 Kurssimaksu 25 € 20.10.–20.10.2019, Kertauskurssi sopii sinulle, jolla järjestyksenvalvojakortti on vanhenemassa. Järjestyksenvalvojakortin (voimassa 5 v.) uusiminen vaatii kertauskoulutuksen suorittamista ja uuden kortin hakemista Poliisilta. Koulutuksesta saatava todistus on voimassa kuusi kuukautta, jona aikana sillä voi hakea uutta järjestyksenvalvojakorttia. Huomioithan 1.1.2017 voimaan astuneen lainsäädäntömuutoksen: uusi kortti täytyy hakea ennen kortin vanhentumista. Muutoin peruskurssi (40 tuntia) täytyy suorittaa uudestaan. Kurssimateriaalin voit tulostaa nettiosoitteesta www. poliisihallitus.fi->turvallisuusalan valvonta->järjestyksenvalvontatoiminta>järjestyksenvalvojan koulutusmateriaali. Voit tilata sen myös toimistolta hintaan 20 €. Ilmoittautuminen 11.10. mennessä.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

93

MUU KOULUTUS DRONE-KURSSIT

Tule tutustumaan droneilla lentämiseen ja niillä kuvaamiseen. Koulutus sisältää perustiedot dronen lennättämisestä, lainsäädännöstä ja turvallisuudesta sekä dronella kuvaamisesta. Aiempaa kokemusta eikä omia laitteita tarvita.

9999403 DRONE

9999603 DRONE

Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura la 12.00–14.30 21.9.–21.9.2019, Tomi Saarijärvi Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 13.9. mennessä.

Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste) ti 18.00–20.30 17.9.–17.9.2019, Tomi Saarijärvi Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 10.9. mennessä.

9999316 DRONE

9999320 SUJUVAMPI,

Kauhava lukion tilat ti 18.00–20.30 ke 18.00–20.30 1.10.–2.10.2019, Tomi Saarijärvi Kurssimaksu 20 € Koulutus on tarkoitettu Drone-peruskurssin käyneille tai hieman kokemusta dronen lennättämisestä omaaville. Kurssilla perehdytään enemmän dronen kamera-asetuksiin ja kuvataan video- ja valokuvamateriaalia. Lopuksi editoidaan materiaalia yhdessä käyttäen OpenShot-ilmaisohjelmaa. Oma kannettava tietokone on hyvä olla mukana, mutta omaa dronea ei välttämättä tarvita. Ilmoittautuminen 24.9. mennessä.

Kauhava Kurssikeskus Mutteri la 14.00–15.30 9.11.–9.11.2019, Heidi Finni Ei kurssimaksua Sujuvampi, turvallisempi, onnellisempi arki -luento on suunnattu ihan jokaiselle, jolla tavara häiritsee arkea tai hankaloittaa sen sujumista. Luennolla saat pohdittavaa omaan tavarasuhteeseen ja vinkkejä onnellisemman arjen luomiseen. Luennoitsija on ammattijärjestäjä, jonka kanssa on lopuksi mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin. Ilmoittautuminen 2.11. mennessä. Lue lisää sivulta 6.

-PERUSKURSSI

-JATKOKURSSI

-PERUSKURSSI

TURVALLISEMPI JA ONNELLISEMPI ARKI

Opisto tiedottaa ajankohtaisista asioista kerran kuukaudessa AIMO-uutiskirjeessä – Aina Innolla Mukana Opistossa. Tilaa kirje kotisivulta www.jarvilakeus.fi


94

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

9999201 KATSE AVARUUTEEN Evijärven Tähtitorni ti 19.00–20.30 22.10.–3.12.2019, Evijärven Taivastelijat ry Kurssimaksu 16 € Käytännön opastusta tähtitieteen saloihin. Kokoontumiset tähtitornilla. Kurssi sopii myös nuorille harrastajille ja vasta-alkajille! Ennakkoilmoittautuminen 11.10. mennessä.

9999404 OPINTOMATKA

KYRÖ DISTILLERYYN

pe 11.10.2019 klo 17.00–21.30 Kurssimaksu 30 € Tutustumme Kyrö Distilleryn tislaamoon. Tislaamokierroksen lisäksi gini- ja viskitastingin, jossa maistelemme neljää eri tislaamon ruistuotetta. Kurssimaksu sisältää kuljetuksen, tislaamokierroksen ja tastingin. Ilmoittautuminen 4.10. mennessä Lisätietoa sivulla 83.

9999310 KIINNOSTAAKO

VIETNAM?

Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio su 13.00–14.30 29.9.–29.9.2019, Mathias Nylund Maksuton luento Viime lukuvuoden Kiinan matkalta tutuksi tullut, useilla Vietnamin matkoilla oppaana toiminut Mathias Nylund kertoo Vietnamista matkakohteena erityisesti kulttuurin ja historian kannalta. Luennon aikana keskustellaan myös mahdollisesta Vietnamin matkasta maaliskuussa 2020. Mikäli riittävä määrä lähtijöitä löytyy, matkalaisille järjestetään erikseen kokoontuminen, jossa kerrotaan tarkemmin matkaohjelmasta ja matkalle valmistautumisesta. Luennolle voi tulla mukaan, vaikkei matkalle osallistuminen tulisikaan kyseeseen! Mikäli taasen matka kiinnostaa etkä pääse luennolle, ilmoita nimesi ja yhteystietosi opistolle opisto@jarvilakeus.fi tai 06 2412 9350, niin saat lisätietoja matkasta. Ilmoittautuminen luennolle 20.9. mennessä.

9999600 LAPSEN JA NUOREN HYVÄN ITSETUNNON

KEHITTYMINEN

Jari Sinkkonen Tiistaina 24.9.2019 klo 16.30–18.00 Ylihärmä Anssin Jussin Areena Vaasantie 22 Maksuton luento ammattilaisille. Ilmoittautuminen 17.9. mennessä. Lue lisää s. 6.

9999601 MITÄ LAPSI TARVITSEE HYVÄÄN KASVUUN

Jari Sinkkonen Tiistaina 24.9.2019 klo 18.30–20.30 Ylihärmä Anssin Jussin Areena Vaasantie 22 Maksuton, avoin yleisöluento kaikille asiasta kiinnostuneille. Lue lisää s. 6.


Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

95

9999310 VIETNAM – KULTTUURIA JA HISTORIAA Sunnuntai 29.9. klo 13–14.30 Kauhavan lukion tilat, pieni auditorio Viime lukuvuonna järjestetty Kiinan matka osoittautui menestykseksi ja opistolta on tiedusteltu, voisiko myös muihin kaukokohteisiin suuntautuvia opintomatkoja olla ohjelmassa. Uutena kohteena on nyt Vietnam. Vietnam oli vielä 1970-luvulla köyhä, maatalousvaltainen ja kahtia revitty maa sodan takia. Muutama vuosikymmen tätä ennen Vietnam oli ranskalainen siirtomaa ja vielä aiemmin Kiina hallitsi maata yli tuhat vuotta. Nykyinen itsenäinen Vietnam on nopeasti modernisoituva ja taloudellisesti kehittyvä maa. Se on kasvattanut suosiotaan kaukomatkojen kohteena. Matkan huippukohteisiin kuuluvat Hanoin vanha kaupunki Old Quarters, risteily Halongin saaristossa, Saigonin kaunis ranskalainen arkkitehtuuri, veneretki Mekongjokea pitkin ja sotaan liityvät historialliset nähtävyydet. 1. PÄIVÄ Finnairin lento Bangkokiin, vaihto Vietnam Airlinesin lennolle. 2. PÄIVÄ Saavumme Hanoihin. Majoitumme hotelliimme, joka sijaitsee ihan Vanhan kaupungin keskustassa. 3. PÄIVÄ Vierailemme Hanoin etnologisessa museossa. Lounaan jälkeen kierrämme vanhan kaupungin polkupyörärikshoilla ja käymme Ngoc Sontemppelissä, joka sijaitsee pienellä saarella Hoan Kiem-järvellä. 4. PÄIVÄ Käymme vankilassa Hoa Lo (”Hanoi Hilton”), jossa ranskalaiset vangitsivat vietnamilaiset kapinalaiset siirtomaa-aikana. Iltapäivän vierailukohde on Ho Chi Minh-kompleksi. Päivän päätteeksi käymme katsomassa perinteistä vienamilaista vesinukketeatteria. 5. PÄIVÄ Oma tilausbussi vie meidät Halonglahdelle jossa siirrymme yksityiselle ”Djonk”-tyyppiselle risteilyalukselle. Koko iltapäivän pääsemme ihailemaan sokeritoppavuorista muodostunutta saaristoa joka kuuluu UNESCO:n maailmanperintöohjelmaan. 6. PÄIVÄ Ajamme bussilla takaisin

Hanoin lentokentälle ja lennämme Saigoniin. Majoitumme Saigonin keskustaan. 7. PÄIVÄ Käymme Itsenäisyyspaltatsissa ja bongaamme keskustan kauniimmat rakennukset. Syömme lounaan Saigon Skydeckissa, joka on Vietnamin korkein näköalatorni. Iltapäivällä käymme Benh Than -markkinassa matkamuistoja etsimässä. 8. PÄIVÄ Päivän kohde on Mekongjoen delta. Ohjelmaan kuuluu käynti kookospähkinätyöpajassa, tuk-tuk-ralli ja lounas paikallisen perheen kotona. 9. PÄIVÄ Vapaapäivä Saigonissa. Sodasta kiinnostuneille järjestämme valinnaisen päiväretken sotamuseolle ja eteenpäin viidakkoon tutustumaan Cu Chi-tunneleihin. 10. PÄIVÄ Finnairin suora lento tuo meidät takaisin Helsinkiin. ALUSTAVA HINTA: 15+ lähtijää = 2090 €/hlö 20+ lähtijää = 2040 €/hlö 25+ lähtijää = 1990 €/hlö


96

Järvilakeuden kansalaisopisto 2019–2020

VERKKOKURSSITARJOTIN Tälle sivulle olemme koonneet Järvilakeuden, Lapuan, Kauhajoen ja Kurikan kansalaisopistojen yhteiset verkkokurssit. Kurssit ovat osa kansalaisopistojen yhteistä digitaalisen opetuksen kehittämishanketta. Verkkokurssilla voit opiskella ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkokurssille ilmoittaudutaan sen järjestävään kansalaisopistoon kyseisen opiston käytänteiden mukaisesti. Lisätietoja saat kurssin järjestävästä kansalaisopistosta.

SEINÄJOEN KANSALAISOPISTO

LAPUAN KANSALAISOPISTO

www.opistopalvelut.fi/seinajoki

www.opistopalvelut.fi/lapua

11171 SUOMEA VERKOSSA TASO A1–A2 Marja-Liisa Saunela, 24.9.–26.11.2019, ti 17.30–19. kurssimaksu maahanmuuttajille 20 €, muille 40 €

120308 ENGLANNIN KERTAUSKURSSI VERKOSSA Tiina Kangas-Bryan, 5.9.2019–18.4.2020 kurssimaksu 46 €

11181 SUOMEA VERKOSSA / FINNISH ONLINE tasot 3–5/B1–C1 Renny Virta, 9.9.–8.12.2019 kurssimaksu 35 €

120502 RANSKAN ALKEISKURSSI VERKOSSA Tiina Kangas-Bryan, 14.9.2019–18.4.2020 kurssimaksu 46 €

12101 HISTORIAN HAVINAA; ENGLANNIN VERKKOKURSSI, tasot 4–5/B2–C1 Laura Kalliomäki, 10.2.–16.3.2020 kurssimaksu 24 €

KURIKAN KANSALAISOPISTO

16011 ESPANJAN VERKKOKURSSI ALOITTAVILLE Vincenza Ciadimadora, 2.9.–25.11.2019 kurssimaksu 40 €

33010 SAKSAN LUKU- JA KUUNTELUHARJOITUKSET, VERKKOKURSSI Anneli Niemistö, 16.9.2019–6.4.2020 kurssimaksu 45 €

17111 ITALIAA VERKOSSA Michelangelo Marchesi, 20.9.–13.12.2019 kurssimaksu 40 €

33020 KIRJOITA SAKSAKSI VERKKOKURSSI Anneli Niemistö, 16.9.2019–6.4.2020 kurssimaksu 45 €

KAUHAJOEN KANSALAISOPISTO www.opistopalvelut.fi/kauhajoki 120304 AKTIVOI ENGLANTISI Anneli Niemistö, 21.9.2019–4.4.2020 kurssimaksu 48 € 120403 SAKSAN ALKEET VERKKOKURSSI Anneli Niemistö, 21.9.–7.12.2019 kurssimaksu 28 € 120500 RANSKAN ALKEISJATKO Anneli Niemistö, 21.9.2019–4.4.2020 kurssimaksu 48 €

www.opistopalvelut.fi/kurikka

31010 SUOMI TOISENA KIELENÄ, LUKEMISEN NON STOP VERKKOKURSSI Kristiina Väliniemi, 17.9.2019–31.3.2020 kurssimaksu 45 €

OMAN OPISTOMME VERKKOKURSSEJA: 1302302 TEKSTIEN ARVIOINTI 

s. 73

1206101 VENÄJÄN JATKO/

s.79 1206103 VENÄJÄN ALKEET JA JATKO s.79 3401905 2D -PELIKEHITYS s.82 KESKUSTELUKURSSI


LUKUVUODEN ALOITUSPÄIVÄ MUTTERISSA Lentoasemantie, Kauhava

maanantaina 26.8.2019 klo 10–19 Kurssikeskus Mutteri sijaitsee Kauhavan lentokentän laidalla, ja se on aikaisemmin toiminut Lillbackan lentoterminaalina. Tervetuloa tutustumaan Mutteriin, joka viihtyisissä puitteissa järjestetään tulevanakin lukuvuonna useita kansalaisopiston kursseja. Lukuvuoden aloituspäivänä Mutterissa voi osallistua ilmaisiin non-stop-kurssimaistiaisiin, ilmoittautua kursseille ja saada tietoa opintotarjonnasta opiston henkilökunnalta ja opettajilta.

Tarjolla grillimakkaraa ja kahvipannu on kuumana koko päivän. Avoimet ovet myös naapurissa Kauhavan lentokerhon tiloissa klo 15–19. klo 10–12 lauletaan karaokea (Jari Rannanjärvi) klo 11–13 kehyskudontaa (Tuula Latomäki ja Mia Lehtiniemi) klo 12, 12.15 ja 12.30 keppijumppa (Tarja Fagerholm) klo 13–15 ukulele tutuksi (Satu Lumiaho) klo 15 alkaen perustetaan perennapenkki (Kaisa Merkku-Huhdankoski) klo 16–18 sirkustellaan koko perhe (Linda Huhtaluhta) klo 18–19 lennätetään dronea (Tomi Saarijärvi)

TERVETULOA!


R

Posti Oy

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin

www.jarvilakeus.fi

Profile for Jarvilakeus

Järvilakeuden kansalaisopiston ohjelma 2019-2020  

Kiitokset kaikille kurssi-ideoita lähettäneille! Kurssitoiveiden määrä on ollut ilahduttavan suuri, eikä kaikkia toiveita pystytä heti yhden...

Järvilakeuden kansalaisopiston ohjelma 2019-2020  

Kiitokset kaikille kurssi-ideoita lähettäneille! Kurssitoiveiden määrä on ollut ilahduttavan suuri, eikä kaikkia toiveita pystytä heti yhden...

Advertisement