Page 1

Järvilakeuden kansalaisopisto

Kevään 2018 virallinen TYTTÖKALENTERI Ripusta seinälle!

HUOM! Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille alkaa kotisivujen www.jarvilakeus.fi kautta 6.1. klo 8 ja toimistossa 8.1. klo 8. Puh. 06 2412 9350, 06 2412 9351 ja 06 2412 3520.


Suomi 101 S

seilla voi tutustua esimerkiksi Bailatinoon ja itämaiseen tanssiin. Liikunnallisella uutuuskurssilla ”Takaisin juurille” perehdytään muun muassa oikeaan hengitykseen ja syväkyykkyyn. Lukuisista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä kursseista saattaa joulun jälkeen olla tarpeen esimerkiksi helppo ruokaremontti. Kesää varten saattaa löytyä uusi liikunnallinen harrastus osallistumalla suunnistuskurssille, joka järjestetään yhteistyössä KJV:n suunnistusjaoston kanssa. Suosittu moottorisahaveisto on edelleen ohjelmassa, mutta opastusta on saatavilla myös pienempien kädentöitten tekemiseen: kurssilla voi tehdä vaikkapa helmikoruja, solmeilla amppelin taikka sisustaa kynttilälyhdyn miniatyyriesineillä. Koululaiset voivat opetella tekemään keppihevosen eli kepparin. Leivonnan ja ruuanlaiton lisäksi oppia on saatavilla myös erilaisista viineistä ja lavaviljelykurssilla oppii kasvattamaan itse kesäpöydän vihannekset ja yrtit. Uutena kielenä voi aloittaa

ranskan opiskelun, lyhytkursseilla kerrataan saksaa ja englantia. Pelkästään verkon välityksellä voi puolestaan opiskella esimerkiksi 3D-peligrafiikkaa ja animaatioiden tekemistä. Alkukesästä kannattaa hypätä bussin kyytiin ja lähteä Riihimäelle Erämessuille. Elokuussa odottaa vielä matka Lappeenrantaan kotiseutupäiville. Etenkin lyhytkursseja tullaan jatkossa järjestämään uudessa kurssipaikassamme Mutterissa. Kauhavalla lentokentän laidalla sijaitsevaan kurssikeskus Mutteriin on helppo kulku Seinäjoki-Ylivieska -tien varrelta. Mutterin vaatimaton ulkonäkö pettää – yllätyt, kun avaat oven! Mikäli kansalaisopiston toiminta on sinulle vierasta, voi kurssille osallistuminen tuottaa samantapaisen yllätyksen kuin Mutterikin. Kannattaa siis valita oitis sopiva kurssi, ilmoittautua opistoon ja valmistautua positiivisiin yllätyksiin! Leea Keto

23.4. klo 11–18 Ylihärmän Kiistolan kudontatila Kudonta ja käsityöt -kurssi 25.4. klo 11–18 Lappajärvi Käsityötupa Kudonta Osoite: Maneesintie 1, 62600, Lappajärvi 25.4. klo 11–18 Evijärven kudontapiste Evijärvi kunnantalo, kädentaitotila + Kivijärven piiri Viskarinaukio 3, 62500, Evijärvi

TULOSSA Maisemamaalauksen kurssi, opettajana Esa Tiainen. Kirjailija Antti Tuurin mukaan paras paikka lakeusmaiseman maalaamiseen löytyy Kauhavalta Kleemolan kylästä. Kurssi pidetään Kleemolan kylätalossa yhtenä viikonloppuna elo-syyskuussa yhteistyössä Härmänmaan kuvataideyhdistyksen kanssa. Tekniikka on vapaa (esim. akvarelli, öljy, akryyli, guassi, piirtäminen...) Seuraa ilmoittelua!

2

uomen satavuotisjuhlavuosi oli täynnä tapahtumia, mutta tekemisen puutteesta ei tarvitse kärsiä alkavanakaan vuonna. Opistosta pitäisi löytyä puuhaa joka makuun. Ilmaiset historialuennot jatkuvat keväällä ja ohjelmassa on myös soiva luento yhteistyössä Kauhava-seuran kanssa. Huhtikuussa käynnistyy uutena toimintana eri puolilla aluetta Järvilakeuden SUOMIvisa, jossa testataan kahden hengen joukkuein Suomi- ja paikallistietoutta. Osaamistaan voi syventää edelleen osallistumalla Paikallistuntijat- eli PaTu-hankkeen toimintaan. Kursseillemme osallistumalla on jo pitkään voinut saada järjestyksenvalvoja -ja ensiapukortin sekä hygieniapassin. Korttivalikoima laajenee alkavana vuonna ja jatkossa opistossa voi suorittaa myös tulityö-, alkusammutus- ja työturvallisuuskurssit. Tarjolla on myös aikaisempaa enemmän tanssia sekä lapsille että aikuisille – lyhytkurs-

Käsityöpiirien avoimet ovet


Palveluksessasi Rehtori Leea Keto puh. 050 326 3188 leea.keto@jarvilakeus.fi Toimistosihteeri Pia Viinikka puh. 06–2412 9350 pia.viinikka@jarvilakeus.fi Toimistosihteeri Riitta Tähtinen puh. 06–2412 3520 riitta.tahtinen@jarvilakeus.fi Päätoiminen tekstiilityönopettaja Tuula Latomäki puh. 050 359 7437 tuula.latomaki@jarvilakeus.fi

Aitio-hanke, kurssisuunnittelu Jarmo Kumpula puh. 0400 692 908 jarmo.kumpula@jarvilakeus.fi Koulutus- ja kehittämissuunnittelija Paikallistuntijat-hanke Katriina Kojola Puh. 06–2412 9351 Matkapuhelin 040 562 1587 katriina.kojola@jarvilakeus.fi Sivutoiminen tiedottaja, Vipu-hanke Päivi Kultalahti puh. 0400 239 359 paivi.kultalahti@jarvilakeus.fi kotisivu: www.jarvilakeus.fi Olemme myös Facebookissa

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa

kotisivujen www.jarvilakeus.fi kautta 6.1. klo 8 ja toimistossa 8.1. klo 8, puh. 06 2412 9350, 06 2412 9351 ja 06 2412 3520. Kotisivun www.jarvilakeus.fi etusivulla on ilmoittautumislinkki, ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät linkin alta. Voit ilmoittautua myös puhelimitse toimistoon. Jos sinulla ei ole nettiyhteyttä ja puhelinlinjat ovat ruuhkaisia, voit ilmoittautua kirjastojen yleisöpäätteitä käyttäen kirjastojen aukioloaikoina. Kirjastojen henkilökunta avustaa tarvittaessa.

MUISTA PERUUTTAA, JOS ET TULEKAAN!

Ellet pääse kurssille, jolle olet ilmoittautunut, ilmoita aina peruutuksesta toimistoon aukioloaikana arkisin klo 8.30–15.30 tai hanki tilallesi toinen kurssilainen! Maksuttoman peruutuksen voit tehdä kurssin viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Mikäli perut kurssin viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, mutta ennen kurssin alkua, opisto veloittaa 50% kurssimaksusta. Jos perut kurssin sen jo alettua tai jätät tulematta kurssille peruuttamatta sitä, peritään kurssimaksu kokonaan.

Harrastamaan – kevät 2018 Julkaisija: Järvilakeuden kansalaisopisto. Valokuvat: Järvilakeuden kansalaisopisto ja Pixabay. Painosmäärä: 12 500 kpl, kirjapaino: Grano Oy, Vaasa. Kalenteri tutustuttaa opiston henkilöstöön ja paikallisiin mielenkiintoisiin kohteisiin, ja lisäksi jokaiseen kuvaan on kätketty pieni virhe.... Kalenterin innoittajana on Paikallistuntijat-hanke, joka kerää yhteen kotiseudun kohteista, historiasta ja persoonallisuuksista kiinnostuneita henkilöitä. Hankkeen tarkoituksena on paketoida paikallinen perinne ja mielenkiintoiset nähtävyydet matkailijoille markkinoitavaan muotoon. Tule mukaan paikallistuntijoihin, osallistu työpajoihin ja opintomatkoille! Katso lisää kotisivulta ja facebookista.

KULTTUURI- JA LIIKUNTASETELIT Meille voit maksaa myös TYKY-ONLINE älysetelillä!

Työnantajan kustantamat kulttuuri- ja liikuntasetelit käyvät myös opiston kurssien maksamiseen. Meille voit maksaa Smartumin kulttuuri- ja liikuntaseteleillä sekä RJ-kuntoseteli Oy:n Tyky-kuntoseteleillä ja Tyky-kuntoseteli + -seteleillä. Kulttuuri- ja liikuntaseteleillä voit maksaa vain toimistoissa. Toimita setelit kurssin alkaessa toimistoon, jotta voimme hyvittää setelien hinnan laskussasi! Otamme vastaan myös sähköisiä RJ-kuntoseteli Oy:n Tyky-Online-seteleitä. Älysetelillä maksaminen onnistuu toimistoissamme kännykän tai muun mobiililaitteen avulla tai voit tulostaa setelin paperille. Voit maksaa älysetelillä myös puhelimitse tai sähköpostitse, kun ilmoitat älysetelissä olevan numerosarjan. Maksa seteleillä heti kurssin alkaessa, jotta voimme hyvittää setelin hinnan laskutuksessa!

Järvilakeuden kansalaisopisto uudistaa viestintäänsä vuonna 2018 VIPU-hankkeella. Kehittämistyön tueksi on saatu Opetusministeriön laatu- ja kehittämisavustusta.

HUOM! Julkaisemme kuukausittain sähköistä AIMO-uutiskirjettä,

jossa on ajankohtaista tietoa kursseista ja tapahtumista. MUISTA lisätä sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä ja salli tiedottaminen!

3

Päätoiminen musiikinopettaja Jari Rannanjärvi puh. 0400 219 640 jari.rannanjarvi@jarvilakeus.fi

Kaikille kursseille on pakollinen ennakkoilmoittautuminen!


Nyt alkaa kunnonkohotus!

Tarpeellista korttikoulutusta kansalaisopistosta!

Kansalaisopistossa on liikuntakursseja jokaiseen makuun. Monet kursseista alkavat tammikuussa ja lisäksi voit lähteä mukaan sellaisille jo syksyllä alkaneille kursseille, joissa on vielä tilaa. Selaa kursseja sivulta 26 alkaen tai verkosta sivulta www. opistopalvelut.fi/jarvilakeus/ ja löydä mieluisa laji. Tarjolla myös ruokaremontti, ks. sivu 32.

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää työturvallisuus-, alkusammutus- ja tulityökorttikoulutuksia kevätkaudella. Koulutuspaikkana on uusi kurssikeskus Mutteri ja kouluttajana alan asiantuntija Sakari Lehto. Kursseilla opitaan työssä ja muussa arkielämässä tärkeitä taitoja turvallisista työtavoista ja vaaratilanteiden välttämisestä. Kurssilla opitaan keskeinen ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistus sekä eri osapuolten vastuut. Katso kurssien tarkemmat tiedot sivulta 33 ja ilmoittaudu mukaan!

Kauhavan pelimannit

Ruvetaanko ranskalle? 12.1. alkaa Tiina KangasBryan opettaa ihanaa ranskan kieltä Kauhavan lukion tiloissa joka toinen perjantai klo 17.00–19.15. Kirja C’est Parfait! 1 kertoo nizzalaisen perhehotellin omistajaperheen ja tuttavien elämästä. Kieli on modernia ja käytännönläheistä, matkailusanastoa on paljon. Bienvenue! Kurssimaksu 20 €, kurssinumero 1205301. Ilmoittautuminen 9.1. mennessä.

Uusi pelimanniryhmä aloittaa 15.1. Kauhavalla Kleemolan kylätalolla (Varpulantie 473) maanantaisin klo 17.00–19.30. Salla Sepän kanssa soitetaan ryhmässä kansanmusiikkia Kauhavalta ja lähikuntien alueelta. Kaikki soittimet ovat tervetulleita! Perussoittotaito toivottua, nuotinlukutaito ei välttämätön. Ei alaikärajaa. Kurssimaksu 30 €, kurssinumero1101355. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

4

C´est parfait! Täydellistä!


Tammikuu 2018 MAANANTAI

1

2 3

TORSTAI

PERJANTAI

LAUANTAI

SUNNUNTAI

3

4

5

6

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

29

30

31

Tietotekniikan paja vasta-alkajille Kurssinro 3401500

5

KESKIVIIKKO

2

Uudenvuodenpvä

Virkistä muistiasi -kurssit alkavat! Katso sivu 32

4

TIISTAI

Verkkokurssi: 3D-peligrafiikka ja animaatiot Kurssinro 3401900

Aamujoogaa aloittelijoille Kurssinro 8301142

TAKAISIN JUURILLE Matti Melanen 8301303, ks. sivu 28

Rukouspäivä

Soivat äänimaljat -rentoutuskurssi Kurssinro 8302311

Kahvipusseista koriksi Lappajärvi Käsityötupa Kurssinro 1198516

Loppiainen

Crosstreenit Evijärvi Klubi -97 Kurssinro 8301292 Vainojen uhrien muistopäivä

7 5

1

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

Helmitöiden maailma Kauhava Kurssinro 1198314

28

© Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

HUOM! Katso myös mitä mukavia kursseja käynnistyy HELMIKUULLA!


Stressaako? Elämänlaadun parantamista on tarjolla helmikuussa monellakin kurssilla. Opettele TRE-stressinpurkuliikkeet tai osallistu retriittiin. Lisätietoa kursseista löydät sivuilta 31–32.

Hei laukkaa ratsu reima!

Karaoke Tule Mutteriin laulamaan karaokea 10.2. klo 10–15! Mahdollisuus saada halutessa myös opastusta laulamiseen. Lisätietoa Jari Rannanjärveltä puh. 0400 219 640. Ilmoittautuminen 2.2. mennessä. Kurssinumero 1101303, kurssimaksu 10 €.

Helmi-maaliskuussa pidetään opistossa leivonnan kursseja moneen makuun. Opetellaan niin karjalanpiirakoiden ja kampanisujen kuin perinteisen kotipullan leipomistakin. Vähän myöhemmin keväällä pistetäänkin sitten pöytä koreaksi opetellaan juhlapaakkelsit ja kakunkoristukset. Lisätietoa kursseista löydät sivulta 24.

Sulatuslasikurssi Uutuuskurssina helmikuussa on sulatuslasikurssi: valmistetaan lasitöitä kuten koristeita ikkunaan tai koruja Artista-sulatuslasista, jota voi ostaa opettajalta. Sulatusmaksu työn koon mukaan (esim. 20 x 30 cm sulatustyö 4 €). Kursinumero1198204 ja kurssimaksu 10 €. Kurssi pidetään Evijärven keskikoululla 27.2. alkaen. Ilmoittautuminen 19.2. mennessä.

Ukuleleiltapäivä Tule viettämään leppoisa parituntinen ukulelea soittaen lauantaina 17.2. Mutterissa! Komppaillaan tuttuja kappaleita eri tyyleillä. Sopii parhaiten jo alkeet osaaville, mutta ihan aloittelijakin pääsee kyllä rytmiin kiinni! Opistolla on muutama lainattava ukulele, soita ja kysy. Kurssinumero1101340, kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 9.2. mennessä. Maaliskuussa Evijärvellä!

6

Nyt tehdään keppihevosia! Kepparikurssi heti helmikuun aluksi viikonloppukurssina 2.–3.2. Alahärmän koulukeskuksessa. Ommellaan jokaiselle omat keppihevoset ja niille pieniä tarvikkeita. Kurssinumero 1198112 ja kurssimaksu 15 €. Kurssi on tarkoitettu koululaisille ja muille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen 26.1. mennessä. Lisätiedot sivu 19.

Pullantuoksuinen koti: leivonnan niksit ja parhaat perinteiset reseptit!


Helmikuu 2017 MAANANTAI

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

TIISTAI

KESKIVIIKKO

5 6

8 9

6

Saamelaisten kansallispäivä

Hygieniapassikurssi Aana Vainio Kurssinro 8102500

7

13

19

20

21

26

27

28

Teatteritrailerin tekeminen Kurssinro 1102300

14

Ystävänpäivä

Suomen historia osa 2 Eero Paavola Kurssinro 1301606

SUNNUNTAI

2

3

4

8

9

10

11

15

16

17

18

22

23

24

25

Jääkärit-luentosarja Lasse Hokkala Kurssinro 1301301

Ensiapu, kertauskurssI Ylihärmä Kurssinro 6101605

Kalevalan päivä suomalaisen kulttuurin päivä

LAUANTAI

1 Lauluryhmä Evijärvi Satu Lumiaho Kurssinro 1101202

12

Laskiaistiistai

PERJANTAI

Nukkekurssi Kaisa Karala Kurssinro 1198119

Syärähän ja juarahan, muttei mennä maharottomuuksihin 8102101

Kynttilänpvä

Järjestyksenvalvojan kertauskurssi Kurssinro 3298200

Laskiaissunnuntai

7

7

5

J.L. Runebergin päivä

TORSTAI

Kesäteatteriharj. alkavat Alahärmä Kurssinumero 1102123

H I I H T O L O M A : kurssit tauolla, muista ulkoilla!

© Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

HUOM! Katso myös mitä mukavia kursseja käynnistyy MAALISKUULLA!


Suunnistuskurssilta uuden harrastuksen pariin!

Kiinnostaako sukututkimus?

Kurssilla opetellaan suunnistuksen perustaidot kolmena keskiviikkona teoriatunneilla (mm. kartan lukua, ratamerkintöjä, reitinvalintaa ja kompassin käyttöä). Osallistutaan yhdessä viimeisellä kertaa 25.4. ohjatusti Kortesjärven iltarasteille. Yhteistyössä KJV:n suunnistusjaoston kanssa. Kurssinumerolla 8301282 löytyy Evijärvellä pidettävä kurssi ja kurssinumerolla 8301529 Lappajärven kurssi. Kurssimaksu 10 €, opettajana Antti Asuinmaa

Mietitkö, mistä voisit saada tietoa menneisyyden henkilöistä ja heidän elämästään? Teppo Ylitalon luennolla tutustutaan lyhyesti suku- ja henkilöhistorian tutkimukseen, lähdeaineistoihin ja apuvälineisiin. Luento on tarkoitettu aloittelijoille tai vasta sukututkimuksesta kiinnostuneille eikä se vaadi mitään ennakkotietoja. Maksuton luento pidetään Lappajärvellä ja Alahärmässä. Katso lisätiedot sivulta 21.

Parhaat saippuat tehdään itse!

Kleemolan kylätalolla perehdytään viikonloppukurssilla 23.–25.3. nuottien lukemisen perusteisiin helppojen sävel- ja tahtilajien avulla. Ylennys- ja alennusmerkit, tauot, pisteet ja kertausmerkit tutuiksi. Ilmoittautuminen 9.3. mennessä. Kurssinumero 1101356, maksu 25 € ja opettajana Salla Seppä.

Tule tekemään uniikkeja palasaippuoita kylmämenetelmällä. Voit tehdä hellävaraista käsisaippuaa, kuorivaa, lempeästi tuoksuvaa tai tuoksutonta saippuaa. Katso tarvikeohjeet sivulta 18. Saippuan raaka-aineet voit ostaa opettajalta 14 euron hintaan. Ilmoittautuminen 5.3. mennessä. Kurssinumero 1198345, maksu 10 €.

Aikuisille oma bändi Satu Lumiaho pitää Evijärvellä kahtena torstaina bändisoiton alkeiskurssin aikuisille. Ei tarvitse osata soittaa mitään soitinta, opetellaan bändisoittimien alkeita (Kitara, basso, rummut, piano). Myös muulla soittimella voi osallistua. Ilmoittautuminen 15.3. mennessä. Kurssinumero 1101203, kurssimaksu 10 €.

8

Nuotinlukua vasta-alkajille I


Maaliskuu 2017 9 10

MAANANTAI

13

KESKIVIIKKO

TORSTAI

1

PERJANTAI

LAUANTAI

SUNNUNTAI

2

3

4

9

10

11

5

6

7

8

12

13

14

15

16

17

18

21

22

23

24

25

28

29

30

19

Minna Canthin p. tasa-arvon päivä

26

20 27

Kevätpäiväntasaus

Kansainvälinen naistenpäivä

Ensiapu 1 Kurssinro 6101612

Järjestyksenvalvojan peruskurssi Kurssinro 3298600

Punaviinikurssi hyvässä seurassa Kurssinro 8102306

Makramee tutuksi Tuula Latomäki Kurssinro 1198313

Pitkäperjantai

Tanssiryhmiä 0–12 v Evijärvellä, ks. 8301228, 8301229 ja 8301230

Kanteleklubi alakouluikäisille Evijärvi Sopula Kurssinro 1101204

Virkeyttä raakaravinnosta Mea Salo Kurssinro 8102303

31

9

12

TIISTAI

H I I H T O L O M A : kurssit tauolla

Kevyempi olo... -starttiryhmä Kurssinro 8302304

11

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

Marian ilmestyspäivä

Palmusunnuntai Kesäaika alkaa © Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

HUOM! Katso myös mitä mukavia kursseja käynnistyy HUHTIKUULLA!


Katso

Järvilakeuden SUOMIvisa Nyt kisataan Järvilakeuden Suomen tietoviisaudesta! Karsinnat järjestetään jokaisella vanhan kuntajaon paikkakunnalla: Alahärmä, Ylihärmä, Kauhava, Kortesjärvi, Evijärvi ja Lappajärvi. Suomi 100 vuotta -teemalla aiheena Suomeen liittyvät paikalliset ja koko Suomea koskevat kysymykset, sisältäen historian, urheilun, maantieteen, yleistiedon, kulttuurin jne.

Huhtikuussa Supermessuille!

tarkemmat ajankohdat ja paikat sivulta 20!

Lorutellaan Lappajärvellä Tule lapsesi (0–3 v.) kanssa leikkimään, loruttelemaan ja laulamaan tuttuja lauluja Lappajärven yhteiskoululle lauantaina 7.4. klo 13–14. Ilmoittaudu lapsen nimellä 30.3. mennessä. Kurssinumero 1101505, kurssimaksu 10 €. Leikittäjänä Satu Lumiaho.

Itämaista tanssia Jenna Suvanto tutustuttaa Kauhavalla itämaisen tanssin perusteisiin ja perusliikkeisiin. Laji tukee hyvää ryhtiä ja liikkumisen iloa. Kurssi on suunnattu vastaalkajille, aiempaa kokemusta ei tarvita. Ryhmä kokoontuu lauantaisin. Katso lisätiedot sivulta 25.

10

Lauantaina 21.4. järjestämme matkan Tampereen Supermessuille. Teemoina ovat puutarha, kotimaan matkailu, Design- ja käsityötori, keräily ja uutuutena levyihin ja musiikkiin keskittyvä Platta. 40 euron hintaan sisältyvät matkat, runsas aamiainen menomatkalla Teituvassa ja messulippu. Ei opistopassilla. Katso tarkka aikataulu ja reitti takasivulta! Matka toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi. Ilmoittautuminen 13.4. mennessä. Kurssinumero 9999200

Visaan osallistutaan kahden hengen joukkuein, ja loppukilpailu järjestetään 4.5. Härmän Kuntokeskuksessa. Mahdollisuus osallistua kahteen karsintaan, jos ensimmäinen visa menisi penkin alle. Ilmoittautumiset ennakkoon tai paikan päällä. Tervetuloa testaamaan tietämystä leppoisissa merkeissä!


Huhtikuu 2017 MAANANTAI

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

TIISTAI

KESKIVIIKKO

TORSTAI

PERJANTAI

LAUANTAI

1

13

2

15

9

3

4

5

6

7

8

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

29 30

24

25

26

27

28

29

2. pääsiäispäivä

Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä

Omenapuiden ja marjapensaiden leikkaus Kurssinro 7101302

17 18

Pääsiäispäivä

Ikitien historia Eero Paavola Kurssinro 1301608

Hedelmäpuiden hoito ja varrennus Kurssinro 7103300

Metalligrafiikan peruskurssi Kurssinro 1103139

Kansallinen veteraanipäivä

Soiva luento klo 14 Kauhava Avopalvelukeskus. Tule kuulemaan kansanlauluja ja tarinoita niiden takaa. Salla Seppä

11

14

16

SUNNUNTAI

© Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

HUOM! Katso myös mitä mukavia kursseja käynnistyy TOUKOKUULLA!


Kevään lavaviljely

Matkailuenglantia

Tellervo Hietakangas antaa neuvot lavaviljelyyn Mäenpään kylätalolla 12.5. alkavalla kurssilla. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla perehdytään teoriassa lavaviljelyyn ja käydään läpi myös istutettavat vihannekset ja yrtit. Toisella kokoontumiskerralla toteutetaan opit käytännössä ja perustetaan lava kevätistutuksineen, lavan perustamispaikka sovitaan kurssin alkaessa. Ilmoittautuminen 4.5. mennessä. Kurssinumero 7103303, kurssimaksu 15 €.

Harjoitellaan ravintolasanastoa, tervehdyksiä, ”small talk”sanastoa, paikan kysymistä ja hotellisanastoa. Tutustutaan myös hieman englantilaiseen kulttuuriin ja erilaisten harjoitusten avulla aktivoidaan puhevalmiutta. Ilmoittautuminen 26.4. mennessä. Kurssi alkaa Mutterissa 3.5., opettajana Pirkko Uutela. Kurssinumero 1203335 ja kurssimaksu 15 €.

Humppajumppa

Marja-Liisa Hast-Hautala ohjaa Kauhavalla Laivueen opistotilassa keramiikan kesäkurssin, jolla valmistetaan koriste-esineitä kuten lyhtyjä, palloja ja eläinhahmoja ym. Voit ostaa opettajalta savea ja muita tarvikkeita, käytössäsi on myös eriväristä savea. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ensimmäinen kokoontuminen 2.5. klo 18–21.15. Muut kolme kokoontumista sovitaan ensimmäisellä kerralla. Ilmoittautuminen 25.4. mennessä. Kurssinumero 1198320 ja maksu 24 €.

Bailatino!

  Bailatino®on tanssiliikuntaa ilman paria, ilman suorittamisen pakkoa ja rennolla otteella. Tunneille mukaan juomapullo ja kevyet tanssitossut, korolliset tanssikengät tai sisälenkkarit. Ilmoittautuminen 13.4. mennessä. Kurssinumero 8301342, kurssimaksu 10 €.

12

Keramiikan kesäkurssi

Tanssillinen jumppa suomalaiseen iskelmä- ja kansanmusiikkiin Evijärven nuorisoseuralla 8.5. alkaen. Helppoja koreografioita lavatanssien kirjosta. Paria ei tarvita! Ilmoittautuminen 2.5. mennessä. Kurssinumero 8301201, maksu 10€.


Toukokuu 2017 MAANANTAI

19

22

2

KESÄ ZUMBA® Sanna Räsänen Kurssinro 8301341

TORSTAI

3

Pilates alkeet Tarja Fagerholm Kurssinro 8301308

PERJANTAI

LAUANTAI

4

5

11

12

Senioreiden kuntosalitreeni Kurssinro 8301202

SUNNUNTAI

6

8

9

10

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Selkä-hartiajumppa Pirjo Orrenmaa Kurssinro 8301307

Villivihannekset Leena Korpi Kurssinro 8102601

Eurooppa-päivä

Helatorstai

J.V.Snellmanin päivä suomalaisuuden p.

Kirkkovenesoutu Aimo Sironen Kurssinro 8301224

Moottorisahaveisto Juha Käkelä Kurssinro 1104355

13

Äitienpäivä

13

21

Vappu, suomalaisen työn päivä

KESKIVIIKKO

7

Kesäkuntoon kahvakuulalla! Kurssinro 8301214

20

TIISTAI

1

18

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

Helluntaipäivä Kaatuneitten muistopäivä

© Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

HUOM! Katso myös mitä mukavia kursseja on ohjelmassa KESÄKUULLA!


Erämessuille kesäkuussa!

Kirjailija Katariina Vuori pitää luovan kirjoittamisen viikonloppukurssin Evijärven Jokikylän kylätalolle 15.–17.6. Haluaisitko kirjoittaa oman tai jonkun toisen henkilön elämäntarinan? Kurssilla herätellään kirjallista luovuutta harjoitusten kautta. Tutustutaan tekstirakenteisiin, dialogiin ja omien muistojen sekä aistien käyttöön luovan prosessin ponnistuslautana. Lisätiedot sivulla 21.

Lauantai-sunnuntai 9.6.–10.6. lähdemme yhdessä XXII Kansainvälisille Erämessuille. Suomen suurin eräalan tapahtuma on yli 40 vuoden aikana kerännyt yli miljoona kävijää. Lisäksi tutustumme Hämeenlinnan Panssarimuseoon. 90 euron hintaan sis. matkat, majoitus ja pääsyliput. Ei opistopassilla! Matka toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi. Ilmoittautuminen 18.5. mennessä. Kurssinumero 9999202.

Kuva Atena

Kirjoitetaan elämä tarinaksi

Kuvataideleiri

Näppärät kädet – lasten käsityöpaja 4.–8.6. Kauhavalla: harjoitellaan kädentaitoja ompelusta lankatöihin ja kankaankuvioinnista askarteluun. Tarvikkeet sisältyvät kurssin hintaan. Kurssi on suunnattu alakouluikäisille. Kurssinumero 1104336, kurssimaksu 33 €. Ennakkoilmoittautuminen 28.5. mennessä.

Lappajärven 47. kuvataideleiri on maiseman lumoissa 25.–29.6. Kurssipaikkana on Tähti ja Koivu Länsirannalla ja opettajana Ritva Lindberg. Katso lisätiedot s. 17.

Helppoja puutöitä lapsille -kurssilla Evijärvellä 4.–6.6. tehdään helppoja pieniä puutöitä, soveltuu 8–12-vuotiaille lapsille. Tarvikkeet sisältyvät kurssimaksuun. Omat eväät mukaan! Kurssinumero 1104290, kurssimaksu 35 €. Ennakkoilmoittautuminen 28.5. mennessä.

Musiikkileiri Härmässä Lasten ja nuorten perinteinen musiikkileiri pidetään päiväleirinä Härmän koulukeskuksessa heinäkuun alussa jo kymmenennen kerran! Kurssimaksuun sisältyy keittolounas sekä pieni välipala. Ilmoittautuminen 15.6. mennessä. Katso lisätiedot sivulta 16.

14

Lapsille kesäkivaa


Kesäkuu 2017 MAANANTAI

MUISTA ILMOITTAUTUA AJOISSA, jotta kurssit toteutuvat

TIISTAI

KESKIVIIKKO

TORSTAI

22

LAUANTAI

SUNNUNTAI

1

2

3

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

25

18

19

20

21

22

23

26

25

26

27

28

29

30

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Lasten kesäkurssit Kauhavalla ja Evijärvellä!

24

Kuvataideleiri 110 3504 maiseman lumoissa Lappajärvellä.

Kirjoitetaan elämä tarinaksi 130 2201

Kesäpäivänseisaus

Juhannuspäivä, Suomen lipun p.

Lasten ja nuorten musiikkileiri 2.–6.7. Alahärmässä. Ilmoittautumiset 15.6. mennessä. 1101101

15

5

23

4

PERJANTAI

24 HEINÄKUU vko

MA

TI

KE

TO

PE

LA

6 13 20 27

7 14 21 28

26 27 28 29 30/ 31

2 3 4 5 9 10 11 12 16 17 18 19 23 24 30 31 25 26

SU

1 8 15 22 29

© Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

VKO

Heinäkuu lomaillaan, ja uusi ohjelma tulee jakoon elokuussa


16

MUSIIKKI 1101101 Lasten ja nuorten musiikkileiri X

1101202 Lauluryhmä

2.7.–6.7.2018 Alahärmä koulukeskus, Opinkartano  Koulukuja 5 ti–to 10.00–15.30 pe 10.00–17.00 Jari Rannanjärvi  Kurssimaksu 70 € Musiikin päiväleirillä tutustutaan eri instrumentteihin (kitara, sähkökitara, kosketinsoittimet, rummut) yksilö- ja ryhmäopetuksessa. Myös laulunopetusta. Kurssimaksuun sisältyy keittolounas sekä pieni välipala. Ilmoittautuminen 15.6. mennessä.

1101106 Ukulelen alkeiskurssi 20.1.–3.2.2018 Alahärmä koulukeskus, lukio  Koulukuja 5 la 11.00–14.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 15 € Ukulele on helppo ja edullinen instrumentti säestyssoittimeksi. Opetellaan sointuja ja melodiansoittoa ryhmässä. Ei tarvitse osata nuotteja, myöskään aikaisempaa kokemusta soittamisesta ei tarvitse olla! Mukaan iloista mieltä, välipalaa ja ukulele. Opistolta saa lainata soitinta, jos sinulla ei ole vielä omaa ukulelea. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

1101145 Klassisen laulun lyhytkurssi B 26.1.–28.1.2018 Alahärmä koulukeskus, NNÄ Antinlinna  Koulukuja 5 TÄY pe 15.15–20.15 la 10.30–15.30 su 10.30–16.15 Terttu Iso-Oja  Kurssimaksu 26 € Perehdytään laulamisen perusasioihin (terve ja luonnollinen äänenkäyttö, hengitys, oman kehon tunnistaminen). Kurssi painottuu klassisen laulun tyyliin ja ohjelmistoon, jonka ohjelmiston valintaan saa apua opettajalta. Kurssi sopii kaiken tasoisille laulajille – edetään jokaisen omista lähtökohdista käsin. Henkilökohtaiset tunnit (3 x 45 min) ja yhteinen ryhmätunti. Alaikäraja 15 vuotta. Ilmoittautuminen 19.1. mennessä.

8.2.–22.2.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 to 18.00–19.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Tekisikö mielesi laulaa mutta ääni tuntuu olevan ruosteessa? Onko edellisestä laulukerrasta vierähtänyt aikaa? Tule virittelemään uudelleen lauluharrastusta hyvässä seurassa kolmena torstaina. Lauletaan yhdessä tuttuja lauluja, yksin ei tarvitse laulaa. Ilmoittautuminen 1.2. mennessä.

1101203 Aikuisten bändi 22.3.–29.3.2018 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 to 18.00–19.30 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Bändisoiton alkeet aikuisille! Kokoonnutaan kahtena torstaina soittamaan yhdessä. Ei tarvitse osata soittaa mitään soitinta, opetellaan bändisoittimien alkeita (Kitara, basso, rummut, piano). Myös muulla soittimella voi osallistua. Ilmoittautuminen 15.3. mennessä.

1101204 Kanteleklubi alakouluikäisille

17.3.–24.3.2018 Evijärvi Vasikka-ahon Monitoimitalo/Sopula  Vasikka-ahontie 22 la 13.00–14.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Opetellaan 5–kielisen kanteleen alkeita, sointu- ja melodiasoittoa. Et tarvitse omaa soitinta. Ilmoittautuminen 9.3. mennessä.

1101254 Ukuleleiltapäivä 10.3.2018 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 la 13.00–15.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Tule viettämään leppoisa parituntinen ukulelea soittaen! Komppaillaan tuttuja kappaleita eri tyyleillä. Sopii parhaiten jo alkeet osaaville mutta ihan aloittelijakin pääsee kyllä rytmiin kiinni! Opistolla on muutama lainattava ukulele, soita ja kysy. Ilmoittautuminen 5.3. mennessä.

1101300 Klassisen laulun lyhytkurssi C 6.4.–8.4.2018 Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park   Loppusuora pe 15.00–20.00 la 10.30–15.30 su 10.30–16.15 Terttu Iso-Oja  Kurssimaksu 26 € Perehdytään laulamisen perusasioihin (terve ja luonnollinen äänenkäyttö, hengitys, oman kehon tunnistaminen). Kurssi painottuu klassisen laulun tyyliin ja ohjelmistoon, jonka ohjelmiston valintaan saa apua opettajalta. Kurssi sopii kaiken tasoisille laulajille – edetään jokaisen omista lähtökohdista käsin. Henkilökohtaiset tunnit (3 x 45 min) ja yhteinen ryhmätunti. Alaikäraja 15 vuotta. Ilmoittautuminen 29.3. mennessä.

1101303 Karaoke 10.2.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie la 10.00–15.00 Jari Rannanjärvi  Kurssimaksu 10 € Kurssille voi tulla vaan laulamaan, mutta mahdollista on saada myös opastusta. Lauletaan Muvika-karaokelaitetta apuna käyttäen. Opastus tapahtuu siten, että äänitetään kappale ja yhdessä opettajan kanssa kuunnellaan ja mietitään lähinnä tulkintaa ja fraseerausta. Lisätietoja opettaja Jari Rannanjärvi 0400 219 640. Ilmoittautuminen 2.2. mennessä.

1101340 Ukuleleiltapäivä 17.2.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie la 13.00–15.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Tule viettämään leppoisa parituntinen ukulelea soittaen! Komppaillaan tuttuja kappaleita eri tyyleillä. Sopii parhaiten jo alkeet osaaville mutta ihan aloittelijakin pääsee kyllä rytmiin kiinni! Opistolla on muutama lainattava ukulele, soita ja kysy. Ilmoittautuminen 9.2. mennessä.

MUISTA lisätä ilmoittautuessasi myös SÄHKÖPOSTIOSOITTEESI, niin vahvistus kurssipaikasta osaa perille!


17 1101355 Kauhavan pelimannit

15.1.–16.4.2018 Kauhava Kleemolan kylätalo Varpulantie 473 ma 17.00–19.30 Salla Seppä  Kurssimaksu 30 € Ryhmässä soitetaan kansanmusiikkia Kauhavalta ja lähikuntien alueelta. Kaikki soittimet ovat tervetulleita, perussoittotaito toivottua, nuotinlukutaito ei välttämätön. Ryhmässä soitetaan kansanmusiikkipainotteista ohjelmistoa nuoteista ja korvakuulolta. Muitakin musiikkityylejä  (tanssimusiikki, iskelmä, ulkomainen kansanmusiikki) voidaan kokeilla ryhmän toiveiden ja mieltymyksen mukaan. Ei alaikärajaa. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

NÄYTTÄMÖTAITEET 1102123 Kesäteatterinäytelmä: Sinä, Gabriella

1102124 Kesäteatterinäytelmä: Ulvova mylläri

Ensimmäinen kokoontuminen su 18.2. klo 17 Alahärmä Härmänkylän Ns   Onnelanranta Laura Kivimäki  Kurssimaksu 44 € Valmistetaan kesäteatterinäytelmä Sinä, Gabriella, jonka on kirjoittanut Heikki Luoma.

Ensimmäinen kokoontuminen 1.3. klo 18. Alahärmä Härmänkylän Ns   Onnelanranta Maaria Koivula-Talkkari  Kurssimaksu 44 € Valmistetaan kesäteatterinäytelmä Ulvova mylläri.

Ensimmäinen kokoontuminen su 4.3.2018 klo 14. Evijärven Alapään nuorisoseura  Vasikka-ahontie 22 Kurssimaksu 44 € Valmistetaan kesäteatterinäytelmä Väinöntalon museon kesäteatteriin.

1101356 Nuotinlukua vasta-alkajille I

23.3.–25.3.2018 Kauhava Kleemolan kylätalo   Varpulantie 473 pe 17.00–19.30 la 10.00–14.00 su 10.00–14.00 Salla Seppä  Kurssimaksu 25 € Viikonloppukurssi, jossa perehdytään nuottien lukemisen perusteisiin helppojen sävel- ja tahtilajien avulla. Ylennys- ja alennusmerkit, tauot, pisteet ja kertausmerkit tutuiksi. Ilmoittautuminen 9.3. mennessä.

1101505 Muskarituokio 0–3-vuotiaille 7.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 la 13.00–14.00 Satu Lumiaho  Kurssimaksu 10 € Tule lapsesi kanssa leikkimään, loruttelemaan ja laulamaan tuttuja lauluja. Ilmoittaudutaan lapsen nimellä. Ilmoittautuminen 30.3. mennessä.

1101607 Lauluja, loruja ja leikkejä vauvaperheille

16.1.–17.4.2018 Ylihärmä, MLL:n tila   Pappilankuja 2 ti 09.30–10.00 Katariina Koivusalo  Kurssimaksu 10 € Lauletaan, soitetaan, loruillaan ja leikitään vauvaporukalla! Mukana myös sanataidetta ja nukketeatteria. Tervetuloa kaikki 0–3 -vuotiaat vauvat ja taaperot perheineen. Ilmoittaudutaan lapsen/ lasten nimellä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

1102200 Evijärven kesäteatteri

KUVATAITEET 1103400 Elämän värejä 17.1.–18.4.2018 Kortesjärven yhtenäiskoulu (ent.yläkoulu)  Jääkärintie 85 ke 17.30–20.30 Regina Ketomäki  Kurssimaksu 40 € Löydä sinusta kertovat, elämääsi kuuluvat ja sinua voimaannuttavat värit. Opi käyttämään ja tulkitsemaan värejä erilaisten tunteiden, tarpeiden ja sisäisen maailmasi jäsentelyn, kuulluksi ja nähdyksi tulemisen välineenä. Aikaisempaa taiteen tekemisen tai tuntemisen taustaa et tarvitse eikä toiminta aseta taiteellisia tavoitteita. Ei myöskään tarvitse osata piirtää. Riittää, että olet kiinnostunut kuvien ja värien merkityksistä ja uskallat heittäytyä ennakkoluulottomasti väreillä tekemisen maailmaan. Käytämme ryhmässä vesi- tai pullopeitevärejä tai värejä oman valintasi mukaan. Ota mukaan värit, siveltimet ja isoja papereita. Värien yhteistilaus ohjaajan kautta on mahdollinen, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Ilmoittautuminen 11.1. mennessä.

1103139  Metalligrafiikan  peruskurssi 21.4.–22.4.2018 Alahärmä Häjyylyperinteen keskus (Jokitoiska)  Onnelanranta la 09.00–17.00 su 10.00–17.00 Tarja Plukka  Kurssimaksu 20 € Perehdytään metalligrafiikan perustekniikoihin. Sopii vasta-alkajille sekä pidempään grafiikkaa harrastaneille. Materiaalit voi ostaa kurssipaikalta. Ennakkoilmoittautuminen 13.4. mennessä.

1103504 Lappajärven 47. kuvataideleiri: maiseman lumoissa 25.6.–29.6.2018 Lappajärven Tähti ja Koivu   Länsirannantie 290 ma–pe 09.00–17.00 Ritva Lindberg  Kurssimaksu 180 € Kesän 2018 kuvataideleiri pidetään idyllisessä ympäristössä järvenrantamaisemissa, jossa tilat niin sisällä kuin ulkona tarjoavat loistavat puitteet maiseman tutkimiseen. Leirillä voit työskennellä piirtäen ja maalaten itsellesi mieleisellä tekniikalla. Myös vasta-alkajat ovat tervetulleita. Kurssimaksu sisältää aamukahvin ja lounaan. Kurssipaikalla mahdollisuus majoitukseen 100 e/hlö/kurssi. Ilmoittautuminen 31.5. mennessä. Majoitusvaraukset 0400377335 tai koti@tahtijakoivu. fi. Lisätietoja Päivi Pippola puh 044 369 9663 tai paivi.pippola@lappajarvi.fi.


18

MUOTOILU, KÄDEN TAIDOT 1104389 Ruumisvaunujen entisöinti ja kunnostus

1104336 Näppärät kädet – lasten käsityöpaja

1104390 Kynttilähdyn sisustaminen miniatyyriesineillä

15.1.–16.4.2018 Kauhava Sippolan halli   Sippolantie 54 ma 17.00–19.30 Matti Tyynismaa   Kurssimaksu 35 € Kunnostetaan yhdessä Kauhavan Vanhan hautausmaan hevosvetoiset ruumisvaunut. Ensimmäinen kokoontuminen ma 15.1. klo 17. Kokoontumisajan muutoksesta voidaan tarvittaessa sopia ryhmän kanssa. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

4.6.–8.6.2018 Kauhava Nahkalan koulu   Kauppatie 165 ma–pe 10.00–13.00 Hanna Mäenpää  Kurssimaksu 33 € Ennakkoilmoittautuminen 28.5. mennessä. Harjoitellaan erilaisia kädentaitoja ompelusta lankatöihin ja kankaankuvioinnista askarteluun. Tarvikkeet sisältyvät kurssin hintaan. Kurssi on suunnattu alakouluikäisille.

9.3.–10.3.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri Lentoasemantie pe 17.00.–20.00 la 10.00–15.00 Päivi Koivuluoma  Kurssimaksu 15 € Kurssin aikana tehdään miniatyyrikokoisia puutarha-aiheisia esineitä ja huonekaluja, joilla sisustetaan kynttilälyhty. Kurssilla valmistetaan pieniä kukkapurkkeja, kasveja, työkaluja yms erilaisista materiaaleista. Mukaan voit ottaa oman lyhdyn lisäksi myös omia materiaaleja, niitä voi ostaa myös opettajalta. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempi lista kurssilla käytettävistä materiaaleista ja työvälineistä. Halutessasi voit käyttää valmiita esineitä myös esimerkiksi oman nukkekotisi sisustamiseen. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta miniatyyrihuonekalujen valmistamisesta. Ilmoittautuminen 23.2. mennessä.

1104355 Moottorisahaveisto 1104290 Helppoja puutöitä lapsille 4.6.–6.6.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 ma–ke 10.00–13.30 Esa Viinamäki  Kurssimaksu 35 € Ennakkoilmoittautuminen 28.5. mennessä. Kurssilla tehdään helppoja pieniä puutöitä, soveltuu 8–12-vuotiaille lapsille. Tarvikkeet sisältyvät kurssimaksuun. Omat eväät mukaan!

19.5.–20.5.2018 Kauhava Mäenpään kylätalo   Mäenpääntie 433 la ja su 10.00–16.00 Juha Käkelä  Kurssimaksu 35 € Veistetään koriste-esineitä puusta moottorisahalla. Ota mukaan oma moottorisaha bensoineen ja omat turvavarusteet. Varaa mukaan mahdollisimman paksu ja noin reilun metrin pituinen tuore kuusen pölli sahattavaksi. Pöllejä ostettavissa opettajalta n. 30 €/ kpl. Lisätietoja p. 040 143 1834. Ennakkoilmoittautuminen 9.5. mennessä.

MUUT TAIDE– JA TAITOAINEET 1198314 Helmitöiden maailma

1198345 Käsintehtyä saippuaa

21.1.–25.3.2018 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 la 10.00–15.00 su 10.00–15.00 Elena Varismäki  Kurssimaksu 20 € Helmikurssilla tutustutaan helmityön perinteisiin tekniikkoihin (esim. peyote, verkko, brick stitch jne). Valmistetaan uniikkikoruja kuten esimerkiksi perinteisiä helmikoruja ja karjalaisia koruja. Teemme myös koristeita eri tekniikoilla. Materiaali on ostettavissa opettajalta. Materiaalimaksu riippuu valitsemistasi materiaaleista ja materiaalin määrästä. Kurssi kokoontuu neljä kertaa su 21.1., la 10.02., la 10.03. ja su 25.3. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

12.3.–19.3.2018 Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park   Loppusuora ma 17.30–20.30 Terhi Kaarento  Kurssimaksu 10 € Tule tekemään uniikkeja palasaippuoita kylmämenetelmällä. Voit tehdä hellävaraista käsisaippuaa, kuorivaa, lempeästi tuoksuvaa tai tuoksutonta saippuaa. Tarvitset mukaan kumiset talouskäsineet, kaksi muottia (esim. tyhjä maitotölkki, Pringles-purkki tai silikonimuotti) ja kaksi käsipyyhettä. Lisäksi tarvitset muovisen korkeareunaisen kulhon ja muovikauhan massan sekoitukseen sekä talouspaperirullan, kannellisen lasipurkin (vähintään 5 dl vetoinen), pakasterasian (5dl) ja pienen kattilan. Ota myös digitaalivaaka ja sauvasekoitin, jos sinulla on. Saippuan raaka-aineet voit ostaa opettajalta 14 euron hintaan. Ilmoittautuminen 5.3. mennessä.

1198313 Makramee tutuksi 23.3.–24.3.2018 Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park   Loppusuora pe 16.30–21.00 la 10.00–16.00 Tuula Latomäki  Kurssimaksu 15 € Tule oppimaan solmut – tee vaikka amppeli kesäkukille, pieniä koruja tai avaimenperä. Kun opit solmeilun tekniikan, voit toteuttaa kotona suurempiakin töitä kuten vaikka seinävaatteen. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista. Ilmoittautuminen 16.3. mennessä.


19 1198112 Kepparikurssi

2.2.–3.2.2018 Alahärmä koulukeskus, Opinkartano  Koulukuja 5 pe 16.30–20.15 la 10.00–15.00 Tuula Latomäki  Kurssimaksu 15 € Kurssilla ommellaan jokaiselle omat keppihevoset ja niille pieniä tarvikkeita. Ota mukaan mieluinen kangas, josta kepparisi haluat valmistaa. Lisäksi tarvitse ompelutarvikkeet (sakset, nuppineulat, kankaaseen sopiva ompelulanka) ja kaavapaperiksi esim voipaperia. Kurssi on tarkoitettu koululaisille ja muille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen 26.1. mennessä.

1198119 Nukkekurssi 10.2.–18.2.2018 Alahärmä opiston tekstiilityötila Voltti   Perkiömäentie 68 la 10.00–16.00 su 10.00–16.00 Kaisa Karala  Kurssimaksu 25 € Tehdään erilaisia paperimassanukkeja kahden viikonlopun aikana. Opettajalta saa ostaa nuken osat ja tarvikkeet. Tarvikemaksu keskimäärin 40–50 € riippuen nuken koosta (edullisimman pienimmän nuken tarvikkeet n. 12 €, isoin nukke n. 90 €) Voit ottaa mukaasi ompelutarvikkeita ja kankaita nuken vaatteita varten. Ilmoittautuminen 2.2. mennessä.

KIELET 1205301 C´est parfait! Täydellistä! 12.1.–13.4.2018 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 Joka toinen viikko pe 17.00–19.15 Tiina Kangas-Bryan  Kurssimaksu 20 € Tervetuloa opiskelemaan ihanaa ranskan kieltä! Kokoonnumme joka toinen perjantai. Kirja C’est Parfait! 1 (Otava) on tehty aikuisopiskelijoille. Tekstit kertovat nizzalaisen perhehotellin omistajaperheen ja tuttavien elämästä. Kieli on modernia ja käytännönläheistä, matkailusanastoa on paljon. Bienvenue! Ilmoittautuminen 9.1. mennessä.

1198204 Sulatuslasikurssi

27.2.–12.3.2018 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 ma 15.00–15.45 ti 10.30–13.30 ke 10.30–13.30 Jonna Puusaari  Kurssimaksu 10 € Kurssilla valmistetaan sulatustekniikalla lasitöitä kuten koristeita ikkunaan tai koruja. Käytämme Artista-sulatuslasia, jota voi ostaa opettajalta. Sulatusmaksu työn koon mukaan (esim. 20 x 30 cm sulatustyö 4 €). Ilmoittautuminen 19.2. mennessä.

1198319 Keramiikasta puutarhaan 9.3.–13.4.2018 Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park   Loppusuora pe 18.00–21.15 Marja-Liisa Hast-Hautala  Kurssimaksu 30 € Valmistetaan puutarhaan koriste-esineitä kuten lyhtyjä, palloja ja eläinhahmoja ym. Voit ostaa opettajalta savea ja muita tarvikkeita, käytössäsi on myös eriväristä savea. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Kokoonnutaan perjantaisin viisi kertaa. Ilmoittautuminen 5.3. mennessä.

1208301 Italian jatko 15.1.–23.4.2018 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 ma 17.30–19.00 Ciadamidaro Vincenza/ Anne Rintala-Syväjärvi  Kurssimaksu 23 € Kurssilla opiskellaan italian kieltä tutustuen samalla italialaiseen kulttuuriin. Aloitamme kertauksella ja jatkamme kirjasta Espresso 1, kappaleet 6–10. Keskitason kurssi. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

1204301 Saksan intensiivikurssi 8.2.–15.3.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie to 18.00–19.30 Hanna Rieck-Takala 

1198320 Keramiikan kesäkurssi Ensimmäinen kokoontuminen 2.5.2018 klo 18–21.15 Kauhava Laivueen opistotila, LSK Business Park   Loppusuora ke 18.00–21.15 Marja-Liisa Hast-Hautala  Kurssimaksu 24 € Valmistetaan koriste-esineitä kuten lyhtyjä, palloja ja eläinhahmoja ym. Voit ostaa opettajalta savea ja muita tarvikkeita, käytössäsi on myös eriväristä savea. Kurssimaksu sisältää polttomaksun. Ensimmäinen kokoontuminen 2.5. klo 18–21.15. Muut kolme kokoontumista sovitaan ensimmäisellä kerralla. Ilmoittautuminen 25.4. mennessä.

1198516 Kahvipusseista koriksi 26.1.–27.1.2018 Lappajärvi Käsityötupa   Maneesintie 1 pe 16.30–21.00 la 10.00–16.00 Tuula Latomäki  Kurssimaksu 15 € Kurssilla opetellaan punomaan koreja eri tekniikoin kahvipusseista sekä muista kierrätysmateriaaleista. Ilmoittautuneille lähetetään tarvikelista. Ilmoittautuminen 19.1. mennessä.

Kurssimaksu 15 € Soveltuu opiskelijoille, jotka aikovat matkustaa saksankielisiin maihin. Ei vaadi aikaisempaa saksan kielen opiskelua. Perustason kurssi. Ilmoittautuminen 1.2. mennessä.

1203335 Matkailuenglantia 3.5.–14.6.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie to 17.30–19.00 Pirkko Uutela  Kurssimaksu 15 € Kurssilla harjoitellaan ravintolasanastoa, tervehdyksiä, ”small talk”-sanastoa, paikan kysymistä ja hotellisanastoa. Tutustutaan myös hieman englantilaiseen kulttuuriin ja erilaisten harjoitusten avulla aktivoidaan puhevalmiutta. Ilmoittautuminen 26.4. mennessä.


20

Järvilakeuden SUOMIvisa Nyt kisataan Järvilakeuden Suomen tietoviisaudesta! Karsinnat järjestetään jokaisella vanhan kuntajaon paikkakunnalla: Alahärmä, Ylihärmä, Kauhava, Kortesjärvi, Evijärvi ja Lappajärvi. Suomi 100 vuotta -teemalla aiheena Suomeen liittyvät paikalliset ja koko Suomea koskevat kysymykset, sisältäen historian, urheilun, maantieteen, yleistiedon, kulttuurin jne. Visaan osallistutaan kahden hengen joukkuein, ja loppukilpailu järjestetään 4.5. Härmän Kuntokeskuksessa. Mahdollisuus osallistua kahteen karsintaan, jos ensimmäinen visa meni penkin alle. Ilmoittautumiset ennakkoon tai paikan päällä. Tervetuloa testaamaan tietämystä!

1301304 Järvilakeuden SUOMIvisa KAUHAVA

1311105 Järvilakeuden SUOMIvisa ALAHÄRMÄ

1301406 Järvilakeuden SUOMIvisa KORTESJÄRVI

ti 10.4.2018 klo 18.00.–20.30 Kauhava Helaravintola   Kauppatie 109 Eero Paavola  Ilmoittautuminen 4.4. mennessä.

ke 11.4.2018 klo 18.00.–20.30 Alahärmä kauppakeskus RoadHouse  Jorma Lillbackantie 21 Eero Paavola  Ilmoittautuminen 4.4. mennessä.

ti 17.4.2018 klo 18.00.–20.30 Kortesjärvi Seo   Ollinkankaantie 112 Eero Paavola  Ilmoittautuminen 10.4. mennessä.

1301255 Järvilakeuden SUOMIvisa EVIJÄRVI

1301507 Järvilakeuden SUOMIvisa LAPPAJÄRVI

1301609 Järvilakeuden SUOMIvisa YLIHÄRMÄ

ke 18.4.2018 klo 18.00–20.30 Evijärvi liikenneasema Mäntyhovi St1 Eero Paavola Ilmoittautuminen 4.4. mennessä.

ti 24.4.2018 klo 18.00.–20.30 Lappajärvi Ksenian Tupa/ Koskikievari  Kärnäntie 4 Eero Paavola  Ilmoittautuminen 17.4. mennessä.

ke 25.4.2018 klo 18.00.–20.30 Ylihärmä kuntokeskus   Vaasantie 22 Eero Paavola  Ilmoittautuminen 18.4. mennessä.

1301612 Järvilakeuden SUOMIvisan loppukilpailu pe 4.5.2018 klo 18.00.–20.30 Ylihärmä kuntokeskus  Vaasantie 22 Eero Paavola  Nyt kisataan Järvilakeuden Suomen tietoviisaudesta! Karsinnoissa valitut osakilpailuvoittajat osallistuvat loppukilpailuun, jossa valitaan Järvilakeuden Suomen tietoviisain. Suomi 100 vuotta -teemalla aiheena Suomeen liittyvät paikalliset ja koko Suomea koskevat kysymykset, sisältäen historian, urheilun, maantieteen, yleistiedon, kulttuurin jne. Tule seuraamaan kisaa paikan päälle. Visaan osallistutaan kahden hengen joukkuein. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.

MUU YHTEISKUNTA– JA KÄYTT.TIETEIDEN KOULUTUS 3298200 Järjestyksenvalvojan kertauskurssi su 4.2.2018 klo 09.00–16.15 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 Juho Berg  Kurssimaksu 25 € Kertauskurssi sopii sinulle, jolla järjestyksenvalvojakortti on vanhenemassa. Järjestyksenvalvojakortin (voimassa 5 v.) uusiminen vaatii kertauskoulutuksen suorittamista ja uuden kortin hakemista Poliisilta. Koulutuksesta saatava todistus on voimassa kuusi kuukautta, jona aikana sillä voi hakea uutta järjestyksenvalvojakorttia. Huomioithan 1.1.2017 voimaan astuneen lainsää-

däntömuutoksen: uusi kortti täytyy hakea ennen kortin vanhentumista. Muutoin peruskurssi (40 tuntia) täytyy suorittaa uudestaan. Kurssimateriaalin voit tulostaa nettiosoitteesta www. poliisihallitus.fi–> turvallisuusalan valvonta–> järjestyksenvalvontatoiminta–> järjestyksenvalvojan koulutusmateriaali. Voit tilata sen myös toimistolta hintaan 20 €. Ilmoittautuminen 26.1. mennessä.

3298600 Järjestyksenvalvojan peruskurssi 9.3.–19.3.2018 Ylihärmä Kirkonkylän koulu

(ala–aste)  Järventie 14 ma ja pe 17.00–19.00 la ja su 09.00–15.45 Juho Berg  Kurssimaksu 49 € Järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen tavoitteena on antaa sen hyväksytysti suorittaneelle valmiudet toimia järjestyksenvalvojana tavanomaisissa tilaisuuksissa. Koulutusmateriaali on tulostettavissa www. poliisihallitus.fi–> turvallisuusalan valvonta–> järjestyksenvalvontatoiminta–> järjestyksenvalvojan koulutusmateriaali. Voit tilata sen myös toimistolta hintaan 20 €. Ilmoittautuminen 2.3. mennessä.


21

HISTORIA 1301605 Suomen historia osa 1: Suomen synty

1301606 Suomen historia osa 2: sotien varjossa

1301607 Suomen historia osa 3: autonomiasta itsenäisyyteen

ke 17.1.2018 klo 18.00–20.00 Ylihärmä palvelutoimisto   Päämajantie 6 Eero Paavola  Maksuton luento. Luento käsittelee Suomea Ruotsin Itämaakuntana vuosina 1155–1809. Käydään läpi Suomenniemen asuttaminen, ristiretkiaika, keski-aika, Ruotsin ja Tanskan taistelu herruudesta, yksinvallan synty, suurvalta sodilla, suurvallan romahdus ja säätyvallan aika sekä kustavilainen aika. Luento seurattavissa etäyhteyden välityksellä osoitteessa http:// kol.adobeconnect.com/rhsyf9swnrrs/. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

ke 14.2.2018 klo 18.00–20.00 Ylihärmä palvelutoimisto   Päämajantie 6 Eero Paavola  Maksuton luento. Luennolla käydään läpi aika 1809– 1917. Aiheena keisarikunnan helmi, Suomen sota, virkavallan aika, kansakunta herää ja myrsky nousee. Luento seurattavissa etäyhteyden välityksellä osoitteessa http://kol.adobeconnect. com/r5wlp5t35120/. Ilmoittautuminen 7.2. mennessä.

ke 14.3.2018 klo 18.00–20.00 Ylihärmä palvelutoimisto   Päämajantie 6 Eero Paavola  Maksuton luento. Luennolla käydään läpi Itsenäisyyden aika. Aiheena verinen syntymä, Suomi etsii suuntaa, taistelu olemassaolosta, Venäjän Karhun varjossa ja suuntana länsi. Luento seurattavissa etäyhteyden välityksellä osoitteessa http://kol. adobeconnect.com/rbqb3w8frhcn/. Ilmoittautuminen 7.3. mennessä.

1301301 Jääkärit-luentosarja: jatkokoulutus Libaussa ja kotiinpaluu

to 15.2.2018 klo 18.00–20.00 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 Lasse Hokkala  Maksuton luento. Luennon aiheina ovat samanaikaiset tapahtumat maailmansodassa Suomessa, kuva jääkärijoukon tulevaisuudesta hukassa, koulutusvaiheen sisältö ja tulos, ”politikoiva” joukko-osasto, Ausbildungstruppe Lockstedt, siviiliin siirretyt, aselaivat, pää- ja jälkijoukon paluu sekä jääkäriliikkeen merkitys ja perintö itsenäisyyden vuosina. ilmoittautuminen 8.2. mennessä.

1301608 Ikitien historia ke 11.4.2018 klo 18.00–20.00 Ylihärmä palvelutoimisto   Päämajantie 6 Eero Paavola  Maksuton luento. Ikitien tarina. Suomalaisten punaisten kohtalot Suomessa ja Neuvostoliitossa. Luento seurattavissa etäyhteyden välityksellä osoitteessa http://kol.adobeconnect.com/rz1j5c7udm7j/ Ilmoittautuminen 3.4. mennessä.

Johdatus sukututkimukseen Kiinnostaako oma sukusi tarina? Mietitkö, mistä voisit saada tietoa menneisyyden henkilöistä ja heidän elämästään? Johdantoluennolla tutustutaan lyhyesti suku- ja henkilöhistorian tutkimuksen tekemiseen, lähdeaineistoihin ja apuvälineisiin. Luento on tarkoitettu aloittelijoille tai vasta sukututkimuksesta kiinnostuneille. Se ei vaadi mitään ennakkotietoja.

1301506 Johdatus sukututkimukseen

1301101 Johdatus sukututkimukseen

21.3.2018 Lappajärven lukion auditorio   Hyytisentie 5 ke 18.00.–20.00 Teppo Ylitalo  Maksuton kurssi. Ilmoittautuminen 14.3. mennessä.

8.3.2018 Alahärmä koulukeskus, lukio   Koulukuja 5 to 18.00–20.00 Teppo Ylitalo  Maksuton kurssi. Ilmoittautuminen 23.2. mennessä.

1101357 Soiva luento – kuka tuntee Ketoolan Jukkaa? la 28.4.2018 klo 14.00-15.30 Kauhava Avopalvelukeskus Helminkuja 3 Salla Seppä Kauhavan kansanlaulut ja kerääjät. Miten kauhavalainen kansanlaulu pääsi elokuviin ja oopperaan? Miten lauluja tehtiin ja missä niitä esitettiin? Miksi Kauhavan alueella on niin paljon historiallisiin henkilöihin

ja tapahtumiin liittyviä lauluja? Tule kuulemaan kansanlauluja Kauhavan alueelta ja tarinoita niiden takaa. Voit tuoda myös oman paikkaan tai henkilöön liittyvän kansanlaulusi kuultavaksi. Maksuton luento. Yhteistyössä Kauhava-Seuran kanssa. Ennakkoilmoittautuminen 20.4. mennessä.

KULTTUURI, KIRJALLISUUS 1302201 Elämä tarinaksi – elämäkertakirjoittamisen kurssi 15.6.–17.6.2018 Onko mielessäsi tarina tai pöytälaatikossa tekstinpätkä, joka Evijärvi Jokikylän kylätalo   kaipaa tukea ja inspiraatiota lenJokikyläntie 165 toon lähtemiseksi? Haluaisitko kirjoittaa oman tai jonkun toisen pe 17.00–20.30 henkilön elämäntarinan? Kurssilla 10.00–15.00 la herätellään kirjallista luovuutsu 10.00–14.00 ta harjoitusten kautta. EsimerkkiKatariina Vuori 

tekstien ja oman kokeilun avulla tutustutaan tekstirakenteisiin, dialogiin ja omien muistojen sekä aistien käyttöön luovan prosessin ponnistuslautana. Jokainen saa palautetta omista teksteistään. Kurssi sopii kaikenikäisille ja -tasoisille kirjoittajille. Ota en-

simmäiselle kurssi-illalle mukaan itsellesi merkityksellinen valokuva. Kylätalossa on keittiö, jossa voit lämmittää eväät ja keitellä kahvit. Opettajana toimii kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja Katariina Vuori. Ilmoittaudu 28.5. mennessä. Kurssimaksu 25 €.


22

TIETOTEKNIIKKA 3401500 Tietotekniikan paja vasta-alkajille 22.1.–12.2.2018 Lappajärven lukio  Hyytisentie 5 ma 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Sinulle, joka et ole välttämättä koskaan käyttänyt tietokonetta! Pajassa tutustutaan tietokoneen hiiren käyttöön ja näppäimistöön. Ilmoittautuminen 15.1.mennessä.

3401401 Tietotekniikan nettipaja 19.2.–19.3.2018 Kortesjärven yhtenäiskoulu (ent.yläkoulu)  Jääkärintie 85 ma 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Sinulle, joka olet jonkin verran käyttänyt tietokonetta! Nettipajassa tutustutaan Internetiin, tiedonhakuun ja sähköpostiin. Ilmoittautuminen 12.2. mennessä.

3401100 Tietotekniikan google-paja 20.2.–20.3.2018 Alahärmä koulukeskus, lukio  Koulukuja 5 ti 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Sinulle, joka olet jo jonkin verran käyttänyt tietokonetta ja gmail-tilisi on muutakin kuin sähköposti. Google-pajassa tutustutaan Googlen sovelluksiin. Ilmoittautuminen 14.2.mennessä.

3401300 Tietotekniikan some-paja 27.3.–17.4.2018 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 ti 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Sinulle joka hallitset tietokoneen käytön perusteet ja olet kiinnostunut oppimaan sosiaalisen median välineitä ja kanavia! Some-pajassa tutustutaan tarkemmin Facebookin, Twitterin ja Whats Appin käyttöön. Ilmoittautuminen 20.3. mennessä.

Muista ilmoittautua!

Älypuhelin ja tablet-laite tutuksi Tule perehtymään kiireettä älypuhelimesi ja/tai tablet-laitteesi ominaisuuksiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Käymme läpi laitteiden ominaisuuksia perusasioista lähtien ja tutustumme laitteiden turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön. Oma puhelin ja/tai tablet-laite mukaan!

3401200 Älypuhelin ja tablet-laite tutuksi EVIJÄRVI

23.1.–13.2.2018 Evijärven keskikoulu   Voltintie 6 ti 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 16.1.mennessä.

3401600 Älypuhelin ja tablet-laite tutuksi YLIHÄRMÄ

24.1.–14.2.2018 Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala-aste)  Järventie 14 ke 18.00–20.15 Sini Karjalainen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 17.1.mennessä.

3D-pelien ja grafiikan verkkokursseja 3401900  Verkkokurssi: 3D-peligrafiikka ja animaatiot 29.1.–5.3.2018 verkossa  maanantaisn klo 18.00–19.30 Kurssimaksu 30 € Kurssilla tutustutaan peleissä tarvittavaan 3D-grafiikan ja animaatioiden tuottamiseen. Kurssi suoritetaan kokonaan netissä vuorovaikutteisella alustalla itseopiskeluna tutorin avustuksella. Kurssilla opiskellaan suositun Blender 3D-grafiikkaohjelmiston käyttöä. Blender on ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelma, jolla voi tuottaa ammattitasoista materiaalia. Käydään ohjelman käytön perusteet ja tehdään harjoitteita 3D-mallinnuksesta ja animaatioista. Kurssin jälkeen opiskelija osaa 3D-grafiikan tuottamisen perusteet, mikä antaa valmiuksia pelialalla työskentelyyn. Tutori on käytettävissä kurssin aikana reaaliaikaisella keskustelukanavalla (ma klo 18.00–19.30). Tutori vastaa keskustelufoorumilla esitettyihin kysymyksiin arkipäivisin. Kurssi ei vaadi aiempaa alan osaamista, mutta perusosaaminen erilaisten grafiikkasovellusten (esim. Gimp, Inkscape) käytöstä on eduksi. Kurssille luonteva jatko-osa on 3D-pelikehitys, jossa toteutetaan 3D-peli. Ohjelmistovaatimukset: Blender (Windows, Mac tai Linux). Kurssi toteutetaan yhteistyössä Viope Oy:n kanssa. Ilmoittautuminen 22.1. mennessä.

3401901 Verkkokurssi: 3D-pelikehitys 19.3.–23.4.2018 verkossa  maanantaisin klo 18.00–19.30 Kurssimaksu 30 € Kurssilla tutustutaan 3D-pelien tekemiseen Unity3D-pelinkehitysohjelmistolla. Kurssi suoritetaan kokonaan netissä vuorovaikutteisella alustalla itseopiskeluna tutorin avustuksella. Kurssilla opiskellaan suositun Unity3D-pelinkehitysohjelmiston käyttöä perusteista alkaen. Käydään ohjelman käytön perusteet ja tehdään harjoitteita käyttäen C#-ohjelmointikieltä. Kurssin jälkeen opiskelija osaa 3D-pelikehityksen perusteet, mikä antaa valmiuksia pelialalla työskentelyyn. Tutori on käytettävissä kurssin aikana reaaliaikaisella keskustelukanavalla (ma klo 18.00–19.30). Tutori vastaa keskustelufoorumilla esitettyihin kysymyksiin arkipäivisin. Kurssin esitietona ovat ohjelmoinnin perusteet C#-kielellä. Kurssin voi suorittaa itsenäisenä osiona, mutta suositeltavaa on suorittaa ensin kurssi 3D-peligrafiikka ja animaatiot, jossa peliä varten luodaan grafiikkaa ilmaisilla ohjelmilla. Ohjelmistovaatimukset: Unity3D (Windows 7 SP1+, 8, 10; Mac OS X 10.8+). Kurssi toteutetaan yhteistyössä Viope Oy:n ja Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Ilmoittautuminen 12.3. mennessä.


23

PUUTARHATALOUS

MUU MAA–, METSÄ– JA PUUTARHATALOUS

7101302 Omenapuiden ja marjapensaiden leikkaus

7198501 Rohkeasti retkelle – voimaudu luonnossa!

7198603 Luontoliikkujan retkireppu kuntoon

9.4.–16.4.2018 Alahärmä Kotiseututalo   Knuuttilanraitti 305 ma 17.00–20.00 Tellervo Hietakangas  Kurssimaksu 15 € Ensimmäisellä kokoontumiskerralla perehdytään omenapuiden ja marjapensaiden leikkaustekniikkaan ja etsitään sopivia työkohteita. Toisella kerralla kokoonnutaan kurssilaisten puutarhoissa. Ilmoittautuminen 3.4. mennessä.

20.3.–19.5.2018 Lappajärven lukio  Hyytisentie 5 ti ja to 18.00–19.30 la 10.00–13.00 Aana Vainio  Kurssimaksu 20 € Suunnittelu- ja teoriapäivät 20.3. ja 22.3., jolloin käydään läpi retkeilyn perusasioita, varustevalintoja sekä valitaan ryhmän kanssa opettajan antamista vaihtoehdoista kolme retkikohdetta Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven alueilta. Päiväretkien kohde voi olla esimerkiksi 2–4 km matka laavulle, lintutornille tms. retkeilykohteeseen, jossa voi myös evästellä tulilla. Retkipäivinä harjoitellaan käytännön luonto- ja retkeilytaitoja teemoittain ja vuodenaikojen mukaan helpoilla, n. 3 tunnin päiväretkillä. Retkeilyn ohessa vahvistetaan luonnon hyvinvointivaikutuksia tekemällä Metsämieli-harjoituksia. Retkipäivät ovat alustavasti 7.4, 21.4. ja 19.5. Ilmoittautuminen 13.3. mennessä.

la 14.4.2018 klo 10.00–16.00 Ylihärmä Prännin patikka   Ylistarontie 636 Aana Vainio  Kurssimaksu 10 € Tuuletetaan talven pölyt pois retkirepuista ja lähdetään tutustumaan Prännin patikan maastoihin Ylihärmän Yliluomaan. Kokoonnutaan kodalla Ylistarontie 636, Kauhava. Taivaltamisen yhteydessä käydään läpi retkeilyn perusteita, turvallisuusasioita ja varustevalintoja, evästellään ja kerrotaan tarinoita tulilla. Säänmukaiset vaatteet ja hyvät kosteudenkestävät jalkineet, repussa omat eväät ja juominen, istuinalusta ja taukotakki, lisäksi tarvittaessa päähine, kaulaliina ja käsineet. Sade ei estä, kun on kosteudenkestävää päällä, repun voi suojata vaikka muovikassilla. Kunnon retkeilijällä on mukanaan myös kello, tulitikut, kompassi ja kartta, ensiapuvälineistä vähintään laastari. Myös matkapuhelin on hyödyllinen retkivaruste. Opisto tulostaa jokaiselle Prännin patikan kartan. Ilmoittautuminen 6.4. mennessä.

7103300 Hedelmäpuiden hoito ja varrennus to 26.4.2018 klo 16.30–21.15 Kauhava lukion tilat   Kauppatie 109 Tuomo Vähäsarja  Kurssimaksu 20 € Kurssilla opetellaan mm. omena-, päärynä-, kirsikka- ja luumupuiden lisäämistä varrennuksen avulla, istutusta, kasvatusta, lannoitusta, leikkaamista ja suojaamista jyrsijöiltä. Kurssilla tutustutaan laajasti uusiin omena-, päärynä-, kirsikka-,luumu-, makeapihlaja-, aprikoosi-, persikka- ja viinirypälelajikkeisiin. Kurssilla varrennetaan kaikille opiskelijoille vähintään yksi hedelmäpuu, joka ei sisälly kurssimaksuun (hinnat: omenapuu 5 €, muut hedelmäpuut 8 €). Ota mukaan muistiinpanovälineet ja halutessasi vähän evästä. Ilmoittautuminen 28.2. mennessä hedelmäpuiden perusrunkojen tilauksen vuoksi.

7103303 Kevään lavaviljely 12.5.–17.5.2018 Kauhava Mäenpään kylätalo   Mäenpääntie 433 to 17.00.–20.00 la 10.00–13.00 Tellervo Hietakangas  Kurssimaksu 15 € Ensimmäisellä kokoontumiskerralla perehdytään teoriassa lavaviljelyyn ja käydään läpi myös istutettavat vihannekset ja yrtit. Toisella kokoontumiskerralla toteutetaan opit käytännössä ja perustetaan lava kevätistutuksineen, lavan perustamispaikka sovitaan kurssin alkaessa. Ilmoittautuminen 4.5. mennessä.

TERVEYDENHUOLTO 6101605 Ensiapu, kertauskurssi to 22.2.2018 klo 18.00–21.00 Ylihärmän kunnanvirasto, SPR:n tilat  Päämajantie 6 Eliisa Pukkinen  Kurssimaksu 15 € Tällä kurssilla voit uusia ensiapu 1 ja 2 -kurssit. Kertauskurssille osallistumisen edellytyksenä on, ettei aikaisemmasta koulutukseen osallistumisesta ole kulunut yli kolmea vuotta. Ensiapu 1 tai 2 -todistus tulee olla mukana kurssilla, jotta siihen voidaan tehdä merkintä kertauskurssista. Ilmoittautuminen 15.2. mennessä.

6101612 Ensiapu 1

8.3.–5.4.2018 Ylihärmän kunnanvirasto, SPR:n tilat  Päämajantie 6 to 18.00–21.00 Eliisa Pukkinen  Kurssimaksu 40 € Ensiavun peruskurssi EA 1:llä opiskellaan ne käytännön perustiedot ja -taidot, jotka jokaisella kansalaisella olisi hyvä olla. Ensiapukurssi opettaa auttamaan hätätilanteessa ja tavallisimmissa sairaus- ja onnettomuustilanteissa. Kurssin suorittaminen hyväksytysti edellyttää läsnäoloa jokaisella tapaamiskerralla. Ensiapukurssin EA 1® -todistus on voimassa kolme vuotta. Ryhmään otetaan enintään 15 henkilöä. Kokoontumispäivät 8.3., 15.3., 22.3., ja 5.4. Ilmoittautuminen 23.2. mennessä.


24

KOTITALOUS

Leivonnan niksit ja parhaat perinteiset sortit

8102500 Hygieniapassikurssi

8102504 Kotileipurin pullakurssi

6.2.–15.2.2018 Lappajärven lukio,  Hyytisentie 5 ti 18.00–19.30 to 18.00–19.30 Aana Vainio  Kurssimaksu 60 € Kurssilla opitaan perusasiat elintarvikkeiden puhtaasta ja turvallisesta käsittelystä. Kurssi kokoontuu neljä kertaa. Lopuksi suoritetaan osaamistesti, jonka läpäisseet saavat elintarvikehygienian perusosaamisestaan todistuksen eli hygieniapassin. Kurssimaksu sisältää opetuksen lisäksi opiskelumateriaalin, osaamistestin sekä todistuksen ja kortin testin läpäisseille. (Testin uusintamahdollisuudesta sovitaan erikseen.) Ei opistopassilla. Ilmoittautuminen 30.1. mennessä.

Ke 21.2.2018 klo 17.30–20.00 Lappajärven yhteiskoulu Hyytisentie 5 Tiina Kujala Kurssimaksu 15 € Tehdään pullantuoksuinen koti: tule opettelemaan vinkit ja leipomisen niksit! Tarvikkeet sisältyvät kurssimaksuun. Ilmoittaudu 14.2. mennessä.

8102503 Maitohappokäyttäminen kasvisten säilöntämenetelmänä

Ke 28.2.2018 klo 17.30–20.00 Kortesjärven yhtenäiskoulu (ent.yläkoulu)   Jääkärintie 85 Aila Salo  Kurssimaksu 15 € Ota mukaan oma piirakkapulikka jos on. Opettaja tuo muut tarvittavat aineet. Ilmoittautuminen 21.2. mennessä.

4.5.–19.5.2018 Lappajärven yhteiskoulu  Hyytisentie 5 pe 17.30–19.30 la 10.00–14.00 Markku Oraviita  Kurssimaksu 10 € Maitohappokäyttäminen, hapattaminen eli lacto fermentointi on ihmiskunnan vanhimpiin kuuluva kasvisten säilömismenetelmä. Kuinka se tapahtuu, milloin sitä voi tehdä,  mitä voi fermentoida ja miksi sitä edelleen tehdään enenevässä määrin. Kurssilla saa näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin kasvisten maitohappokäyttämisestä vastauksen. Kokoonnutaan ensimmäisellä kerralla teoriaopetukseen 4.5. ja seuraavalla kerralla 19.5. tehdään maitohappokäyttämisellä kasvisten säilöntää. Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.

8102601 Villivihannekset

Ti 22.5.2018 klo 17.00–20.00 Ei opistopassilla! Ylihärmän yläkoulu    Päämajantie 18 Leena Korpi  Kurssimaksu 25 € Ensimmäisenä iltana tutustutaan syötäviin luonnon antimiin ja villivihanneksiin, toisena iltana valmistetaan villivihanneksista ruokia. Essu mukaan keittiölle. Opettaja tuo muun materiaalin, raaka-aineet sisältyvät kurssimaksuun. Ei opistopassilla. Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.

8102204 Kampanisukurssi Ke 7.3.2018 klo 18.00–20.30 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 Anne Mäkelä  Kurssimaksu 15 € Opetellaan valmistamaan perinteinen lappilainen kahvipöydän herkku, joka on saatu myös meidän leveyspiireillemme Sallasta saapuneiden emäntien mukana. Opettaja tuo tarvittavat aineet. Tarvikkeet sisältyvät kurssimaksuun. Ilmoittautuminen 28.2. mennessä.

8102401 Opi leipomaan karjalanpiirakoita

8102400 Juhlaleivonnaiset

Ti 10.4.2018 klo 17.00–20.00 Kortesjärven yhtenäiskoulu (ent.yläkoulu)  Jääkärintie 85 Leena Korpi  Kurssimaksu 25 € Käydään läpi miten juhliin voidaan valita erilaisia leivonnaisia sekä valmistetaan erilaisia tarjottavia. Opettaja tuo muun materiaalin, raaka-aineet sisältyvät kurssimaksuun. Ei opistopassilla. Ilmoittautuminen 3.4. mennessä.

8102304 Kakun koristelukurssi Ti 17.4.2018 klo 17.00–20.00 Kauhava Mäenpään kylätalo,  Mäenpääntie 433 Leena Korpi  Kurssimaksu 25 € Käydään läpi erilaisia trendikkäitä kakkujen ja kuppikakkujen koristeluvinkkejä sekä mitä koristelussa ja koristeiden asettelussa tulee ottaa huomioon. Harjoitellaan erilaisten koristeiden tekemistä. Opettaja tuo muun materiaalin, raaka-aineet sisältyvät kurssimaksuun. Ei opistopassilla. Ilmoittautuminen 10.4. mennessä.

8102303 Virkeyttä raakaravinnosta

La 24.3.2018 klo 10.00–17.00 Kauhava Mäenpään kylätalo,  Mäenpääntie 433 Mea Salo  Kurssimaksu 25 € Raakaravinto on kuumentamatonta ruokaa, jossa on kaikki ruoan hyvät aineosat tallella. Valmistamme gluteenittomasti, ilman lisättyä sokeria ja täysin kasviperäisesti herkullisia ja täyttäviä ruokia: patoja, puuroa, salaatteja, torttua, karkkeja ym. ruokia, lopuksi aterioimme. Käymme myös läpi ravitsemusasioita. Opettajana raakaravintovalmentaja-kasvisruokaohjaaja Mea Salo eli Hellaton kokki. Ota mukaan tehosekoitin tai monitoimikone, jos sinulla on sekä kaavin. Ei opistopassilla. Ilmoittautuminen 16.3. mennessä.


25 8102502 Viinikurssi hyvässä seurassa

ESITTÄVÄ TANSSI

Pe 19.1.2018 klo 19.00–20.30 Lappajärvi Ksenian Tupa/ Koskikievari, Kärnäntie 4 Ari Lehtinen Kurssimaksu 10 € Viinimaailman perusasioihin paneutuva ilta sopii sekä viiniharrastuksessaan alkutaipaleella olevalle että jo pidemmälle ehtineelle harrastajalle. Viinintuoksuisessa illassa opitaan katsomaan, haistamaan ja maistamaan viinejä sekä saadaan paljon vinkkejä siitä, miten viinien nauttimisesta voi saada enemmän irti. Maistelemme viittä eri viinilaatua. Maksu maisteltavista viineistä 10 €. Mahdollisuus kurssin lopuksi omakustanteiseen illalliseen (20€) unohtamatta hyviä viinejä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

1105300 Tutustu itämaiseen tanssiin

8301230 Show/street-tanssi 7–12-vuotiaat

28.4.–5.5.2018 Kauhava Yrittäjäopiston liikuntasali  Kauppatie 109 la 12.00–15.00 Jenna Suvanto  Kurssimaksu 10 € Tutustumme itämaisen tanssin perusteisiin ja perusliikkeisiin mm. lantion ympyröihin, iskuihin, isolaatioon ja väristyksiin. Teemme myös tanssia tukevaa kehonhuoltoa ja ilmaisuharjoituksia. Liikkeistä ja sarjoista kootaan pieni koreografia. Laji tukee hyvää ryhtiä ja liikkumisen iloa. Kurssi on suunnattu vasta-alkajille, aiempaa kokemusta ei tarvita. Toki jo jonkin verran tanssineet hyötyvät kurssista, sillä perusteita ei voi koskaan hioa liikaa! Ota mukaan vesipullo, evästä taukoa varten ja vaatteet, joissa on mukava liikkua. Ilmoittautuminen 21.4. mennessä.

10.3.–17.3.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu  Voltintie 6 la 11.30–12.15 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 10 € Kokoonnutaan kahtena peräkkäisenä lauantaina nauttimaan tanssin ilosta! Ilmoittautuminen 2.3. mennessä.

8102306 Punaviinikurssi hyvässä seurassa Pe 16.3.2018 klo pe 18.00–19.30 Kauhava Pinkki Alvar, Kauppatie 42 Ari Lehtinen  Kurssimaksu 10 € Tämä viinimaailman perusasioihin paneutuva ilta sopii sekä viiniharrastuksessaan alkutaipaleella olevalle että jo pidemmälle ehtineelle harrastajalle. Viinintuoksuisessa illassa opitaan katsomaan, haistamaan ja maistamaan viinejä sekä saadaan paljon vinkkejä siitä, miten viinien nauttimisesta voi saada enemmän irti. Maistelemme viittä eri viinilaatua. Maksu maisteltavista viineistä noin 15 € (riippuen osallistujamäärästä). Mahdollisuus kurssin lopuksi omakustanteiseen illalliseen (25€) unohtamatta hyviä viinejä (viineistä eri maksu). Ilmoittautuminen 2.3. mennessä.

8102101 Syärähän ja juarahan, muttei mennä maharottomuuksihin La 24.2.2018 klo 10.00–16.00 Alahärmä Kotiseututalo   Knuuttilanraitti 305 Pirjo Kunnari  Kurssimaksu 25 € Päivän aikana valmistetaan pitäjänruokia, joista nautitaan yhdessä kiireettömästi. Ruokalistalla lihavelliä (Kauhava), rokkavelliä (Kortesjärvi), perunalooraa (Alahärmä), kaljavelliä, kropsua ja vohluja sekä naurisleipää ja näkkileipää, joitten päälle suolalahnaa (Evijärvi). Keitetään kahvit, johon lisätään sikuria. Ilmoita mahdolliset ruoka-aineallergiat. Ota mukaan sisäkengät, suojaesiliina ja myssy. Ilmoittautuminen 16.2. mennessä.

8301201 Humppajumppa 8.5.–12.6.2018 Evijärven nuorisoseura Pukkilantie 11 ti 18.00–19.00 Suvi Asuinmaa Kurssimaksu 10 € Tanssillinen jumppa suomalaiseen iskelmä- ja kansanmusiikkiin. Helppoja koreografioita suomalaisten lavatanssilajien kirjosta. Paria ei tarvita! Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.

8301228 Taaperotanssi 0–3-vuotiaat 10.3.–17.3.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 la 10.00–10.45 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 10 € Taaperotanssi yhdessä aikuisen kanssa. Kokoonnutaan kahtena peräkkäisenä lauantaina nauttimaan tanssin ilosta! Ilmoittaudutaan lapsen nimellä. Ilmoittautuminen 2.3. mennessä.

8301229 Lasten tanssi 4–6-vuotiaat

10.3.–17.3.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 la 10.45–11.30 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 10 € Kokoonnutaan kahtena peräkkäisenä lauantaina nauttimaan tanssin ilosta! Ilmoittautuminen 2.3. mennessä.

8301341 Kesäzumba® 2.5.–23.5.2018 Kauhavan Nuorisoseura   Kauppatie 113 ke 18.00–19.00 Sanna Räsänen  Kurssimaksu 10 € Zumba on suosittu fitness ohjelma meille kaikille. Zumba perustuu aurinkoisiin latinorytmeihin ja muihin tanssimuotoihin. Osa liikkeistä tehdään nopealla ja osa hitaammalla tempolla. Zumbassa ei ole sääntöjä, kaikilla on oma tyyli. Zumba on helppoa ja hauskaa eikä aikaisempaa osaamista tarvita. Ota mukaan juomapullo ja pieni pyyhe. Ilmoittautuminen 25.4. mennessä.

8301342 Bailatino® 19.5.–26.5.2018 Kauhava Yrittäjäopiston liikuntasali  Kauppatie 109 la 12.00–14.00 Elina Ylinen  Kurssimaksu 10 € Bailatino on tanssiliikuntaa rennolla otteella ilman paria ja suorittamisen pakkoa. Tunneille mukaan juomapullo ja kevyet tanssitossut, korolliset tanssikengät tai sisälenkkarit. Ilmoittautuminen 13.4. mennessä.

8301523 Nuorten street/ show-tanssi 11–17-vuotiaat 17.1.–18.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 ke 17.00–18.00 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 20 € Tutustutaan street/show-tanssin tekniikoihin, tehdään koreografioita ja nautitaan tanssin ilosta rennolla otteella. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Muista ilmoittautua!


26 8301524 Aikuisten tanssi (yli 18-vuotiaat) 17.1.–18.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 ke 18.15–19.15 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 20 € Tutustutaan eri tanssityyleihin katutansseista nykytanssiin rennolla otteella! Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301530 Luovan tanssin workshop (yli 18-vuotiaat) 3.2.–10.2.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 la 14.00–15.30 Anna-Maija Kuusela Kurssimaksu 10 € Luovan tanssin kurssilla etsitään ja löydetään oma, ainutlaatuinen tapa liikkua ja tanssia. Annetaan musiikin viedä, tarkastellaan omaa oloa ja kokemusmaailmaa, annetaan liikkeen ja

tanssin syntyä sisältä päin. Painopiste improvisaatiossa! Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Ilmoittautuminen 27.1. mennessä.

LIIKUNTA 8301134 Naisten ohjattu kuntoharjoittelu 17.1.–18.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas Härmäntie 10 ke 15.30–16.30 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 55 € Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi alennettu salimaksu 2€/kerta, salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301135 Miesten ohjattu kuntoharjoittelu 17.1.–18.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas   Härmäntie 10 ke 19.00–20.00 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 55 € Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi alennettu salimaksu 2€/kerta, salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Olemme myös Facebookissa!

Naisten ohjattu kuntoharjoittelu seniorit Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi alennettu salimaksu 2 €/krt. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella.

8301128 Naisten ohjattu kuntoharjoittelu seniorit 1

8301129 Naisten ohjattu kuntoharjoittelu seniorit 2

16.1.–17.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, 10 NÄ NHärmäntie TÄY ti 10.00–11.00 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 45 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

18.1.–19.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, Härmäntie 10 to 09.20–10.20 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 45 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301130 Naisten ohjattu kuntoharjoittelu seniorit 3

8301131 Miesten ohjattu kuntoharjoittelu seniorit

18.1.–19.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, Härmäntie 10 to 10.40–11.40 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 45 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

16.1.–17.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas, Härmäntie 10 ti 11.30–12.30 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 45 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Senioreiden kahvakuula- ja kuntosalitreeni Treeneissä tehdään maltilliseen tahtiin kevyempiä kahvakuula- ja kuntosaliharjoituksia. Välillä tehdään myös keppijumppaa tai käydään sauvakävelemässä. Harjoitukset tehdään ulkona (sään mukainen varustus) ja kuntosalilla. Kurssimaksua on alennettu opetushallituksen myöntämällä opintosetelityyppisellä avustuksella.

8301202 Senioreiden kahvakuula- ja kuntosalitreeni

8301426 Senioreiden kahvakuula- ja kuntosalitreeni

4.5.–29.6.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 pe 10.00–11.00 Aimo Sironen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.

4.5.–29.6.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali  Pukkilantie 11 pe 09.50–10.50 Aimo Sironen Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 27.4. mennessä.


27 8301219 Senioreiden kuntosalitreeni 7.5.–25.6.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 ma 12.00–13.00 Aimo Sironen Kurssimaksu 20 € Kuntosaliliikuntaa laitteilla ja vapailla painoilla. Lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu sopii kaikentasoisille kuntoilijoille, sillä jokainen harjoittelee itselle sopivilla painoilla. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä avustuksella. Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.

8301608 Eläkeläisten ohjattu kuntosali 17.1.–4.4.2018 Ylihärmä Anssin Jussin Areena  Vaasantie 22 ke 16.00–16.45 Aimo Sironen  Kurssimaksu 15 € Kuntosaliliikuntaa laitteilla ja vapailla painoilla. Lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu sopii kaikentasoisille kuntoilijoille, sillä jokainen harjoittelee itselle sopivilla painoilla. Kurssimaksua alennettu opintosetelityyppisellä alennuksella. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301139 Ohjattua kuntoharjoittelua maatilayrittäjille

17.1.–18.4.2018 Alahärmä, Fysioterapia Härmän Kuntokeidas   Härmäntie 10 ke 14.00–15.00 Jaakko Heikkilä  Kurssimaksu 55 € Monipuolista kunnonkohotusta oman kehon painolla sekä eri välineitä ja kuntosalilaitteita käyttäen. Kurssilla harjoitellaan tutuilla hyviksi havaituilla liikkeillä sekä tutustutaan myös ajan trendeihin. Soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille, koska harjoitteet tehdään ohjatusti oman kuntotason mukaan. Lisäksi salimaksu 2 €/krt., salimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301510 Ohjattu kuntosali 16.1.–17.4.2018 Lappajärvi Itäkylän kuntosali   Koulutie 34 ti 16.40–17.40 Aimo Sironen  Kurssimaksu 20 € Opetellaan kuntosaliharjoittelun perusliikkeitä. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Kehonhuolto Kehonhuoltoa perinteisen venyttelyn ja aktiivisen kohdevenyttelyn avulla. Tutustutaan myös pilatesrullaan, jonka avulla edistetään palautumista. Myös muut palautumista edistävät välineet käytössä.

8301515 Kehonhuolto

8301296 Kehonhuolto

16.1.–3.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 ti 19.30–20.30 Aimo Sironen  Kurssimaksu 30 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

18.1.–5.4.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 to 18.25–19.25 Aimo Sironen  Kurssimaksu 30 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301217 Kuntonyrkkeily 16.1.–3.4.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 ti 19.00–20.30 Markus Ketonen  Kurssimaksu 55 € Kuntonyrkkeily on tehokasta, hauskaa ja täysin turvallista harjoittelua nyrkkeilyn tekniikoita ja harjoitteita hyväksikäyttäen. Peruskunto kasvaa ja istumatyöläisen tai opiskelijan niskajumit ovat taakse jäänyttä elämää jo muutaman viikon harjoittelun jälkeen. Sopii kaikenikäisille kuntoilijoille yläkouluikäisistä ylöspäin! Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301324 Ohjattu kuntosali 3.5.–31.5.2018 Kauhavan Fysioterapia, kuntosali  Einarintie 2 ma 15.30–16.45 to 15.30–16.45 Tarja Fagerholm  Kurssimaksu 10 € Ohjattu kuntosaliharjoittelu. Tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja opetellaan tekemään liikkeet oikein. Hyvä alkulämmittely ja loppuvenyttely. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja torstaisin. Lisäksi kuntosalimaksu. Ilmoittautuminen 26.4. mennessä.

8301613 Kuntonyrkkeily 18.1.–29.3.2018 Ylihärmä Anssin Jussin Areena  Vaasantie 22 to 17.00–18.00 Kuntokeskuksen liikunnanohjaaja  Kurssimaksu 55 € Kuntonyrkkeily on tehokasta, hauskaa ja täysin turvallista harjoittelua nyrkkeilyn tekniikoita ja harjoitteita hyväksikäyttäen. Peruskunto kasvaa ja myös istumatyön jumittamat lihakset ovat taakse jäänyttä elämää jo muutaman viikon harjoittelun jälkeen. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301123 Piloxing® 17.1.–4.4.2018 Alahärmä Voltin koulu   Knuuttilanraitti 308 ke 18.30–19.30 Minna Puiras  Kurssimaksu 55 € PILOXING® on huippuyhdistelmä pilatesta, nyrkkeilyä ja tanssia! Siinä tuodaan notkeus ja upea keskivartalo pilateksella, nopeus ja ketteryys nyrkkeilyliikkeillä sekä naisellisuus ja ilo tanssilla. Tunti perustuu intervalliharjoitteluun, jossa kevyemmät ja raskaammat liikeosuudet vaihtelevat menevän musiikin mukaan. Ei sisällä vaikeita askelsarjoja. Tunnilla liikutaan yleensä paljain jaloin, mutta kengillä liikkuminen ei ole kiellettyä. Mukaan tarvitset juomapullon ja pyyhkeen. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Ohjattu kuntosali Tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja opetellaan tekemään liikkeet oikein. Hyvät alkulämmittelyt ja loppuvenyttelyt. Ohjaus suomi/englanti.

8301339 Ohjattu kuntosali

8301340 Ohjattu kuntosali

15.1.–9.4.2018 16.1.–3.4.2018 Kauhava Kuntokeskus Korjaamo   Kauhava Kuntokeskus Korjaamo   Fransuntie 4 A 1 Fransuntie 4 A 1 ma 18.00–19.00 ti 12.30–13.30 Quentin Sobrie/Mari Kottari  Quentin Sobrie/Mari Kottari  Kurssimaksu 20 € Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.


28 8301142 Aamujoogaa aloittelijoille 16.1.–3.4.2018 Alahärmä Balanssi  Härmäntie 14 ti 07.00–7.45 Helena Mantere  Kurssimaksu 20 € Jooga on rauhallista, helppoa ja kehoa huoltavaa, tunnin lopussa lyhyt rentoutus. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8301371 Kesäjooga 8.5.–19.6.2018 Kauhava Yrittäjäopiston liikuntasali  Kauppatie 109 ti 17.30–19.00 Merja Virtakangas  Kurssimaksu 15 € Voit aloittaa joogan harrastamisen iästä, koosta tai harjoitustaustasta riippumatta. Voit tulla mukaan vaikka et olisi joogannut koskaan aiemmin, tunnit sopivat niin aloittelijoille kuin jo pidempään jooganneillekin. Joogatunti kehittää liikkuvuutta ja voimaa sekä edistää kehon ja mielen tasapainoa. Ota mukaasi lämmin joustava asu sekä oma alusta joogaharjoitusta varten. Ilmoittautuminen 2.5. mennessä.

8301307 Selkä-hartiajumppa 8.5.–19.6.2018 Kauhava Ruotsalan monitoimihalli  Ruotsalantie 103 ti 18.30–19.45 Pirjo Orrenmaa  Kurssimaksu 10 € Reipastahtista jumppaa kuntopiirinä. Lopuksi lyhyet venyttelyt. Ilmoittautumien 2.5. mennessä.

8301338 Pump 19.1.–13.4.2018 Kauhava Kuntokeskus Korjaamo  Fransuntie 4 A 1 pe 17.30–18.15 Quentin Sobrie/Mari Kottari Kuntokorjaamo  Kurssimaksu 55 € Musiikin tahtiin tehtävää voimaharjoittelua koko keholle. Tunti sopii hyvin sekä naisille että miehille ja kaikille, jotka haluavat tehokkaan kokovartalotreenin. Aloittaminen on helppoa ja tunnin tehokkuuden ansiosta saat nopeasti tuloksia. Ohjaus suomi/englanti. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Tilaa AIMOuutiskirje!

Takaisin juurille Takaisin juurille on ihmiskehon luonnolliseen ja terveeseen olemiseen ja liikkumiseen perustuva opetuskokonaisuus, jonka osia ovat paljasjalkailu, syväkyykky, selkäharjoitukset, roikkuminen, hengitys ja leikki. Inspiraation lähteenä ovat toimineet Ido Portal -metodi, Katy Bowmanin Move Your DNA (jne.) ja Frank Forensichin Exuberant Animal -teokset sekä Wim Hof -metodi. Paljasjalkailu tarkastelee jalkojen terveyttä, ”normaaleiden” kenkien ja modernin elinympäristön aiheuttamia terveyshaittoja sekä antaa sinulle työkaluja, joilla pääset kehittämään jalkojesi liikkuvuutta ja voimaa. Harjoitukset luovat edellytyksiä paljasjalkakenkiin ja ihmiselle luontaiseen kävelytyyliin siirtymiselle. Syväkyykky tarkastelee keholle luontaisen lepoasennon terveysvaikutuksia sekä syitä siihen, miksi kyykky on monelle länsimaalaiselle ihmiselle vieras paikka olla. Harjoitukset antavat alaraajojen nivelten liikkuvuuteen kohdistuvia työkaluja, joiden avulla voit tehdä kyykystäsi helpomman ja levollisemman paikan olla. Selkäkurssilla tulet huomaamaan, kuinka vähän käytät selkääsi ja luultavasti myös sen, kuinka vähän tiedät selästäsi ja sen liikkeestä. Saat mukaasi työkaluja, joiden avulla pystyt rakentamaan omasta selästäsi vahvan ja taipuisan tukirangan. Roikkuminen keskittyy olkapäiden ja hartioiden liikkuvuuteen ja yksinkertaisen tangosta tai puunok-

sasta roikkumisen tuottamiin suotuisiin vaikutuksiin. Saat työkaluja ns. suoran käden voiman, olkanivelen liikkuvuuden ja lavan hallinnan kehittämiseen. Hengitys avaa hengittämisen tai oikeastaan normaalin hengityksen puutteen aiheuttamia terveyshaittoja. Saat kurssilta yksinkertaisia mutta tehokkaita työkaluja, joiden avulla pystyt harjoittamaan hengityksestäsi luonnollisempaa. Opit lisäksi ymmärtämään, kuinka kehon tiukkuus, jännitys ja liikkuvuuden puute vaikuttavat hengitykseen. Kurssi sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoituksia, jotka keskittyvät pitkälti kehon liikkuvuuden lisäämiseen ja sen rakenteiden vahvistamiseen. Näiden lisäksi kaikkia aiheita lähestytään myös leikkien tai pelien kautta.

8301303 Takaisin juurille 17.1.–18.4.2018 Kauhava Yrittäjäopiston liikuntasali  Kauppatie 109 ke 17.00–18.00 Matti Melanen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Pump/kahvakuula Pump on lihaskestävyystunti, jossa harjoitellaan kaikki suurimmat lihasryhmät levytangon ja painojen avulla. Liikkeet ovat kuntosalilta tuttuja ja sopivat sekä miehille että naisille. Painoja voi lisätä oman kuntotason mukaan, joten sekä aloittelijat että kokeneet kuntoilijat sopivat samalle tunnille. Liikkeet sopivat suoritettavaksi myös kahvakuulalla.

8301513 Pump/kahvakuula

16.1.–3.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 ti 18.20–19.20 Aimo Sironen  Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301425 Pump/kahvakuula

15.1.–9.4.2018 Liikuntatalo Kortesjärvi   Mannisentie 13 ma 19.00–20.00 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301294 Pump/kahvakuula 18.1.–5.4.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu  Voltintie 6 to 17.20–18.20 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.


29 8301308 Pilates alkeet

3.5.–31.5.2018 Kauhava Yrittäjäopiston liikuntasali  Kauppatie 109 ma 17.00–18.00 to 17.00–18.00 Tarja Fagerholm  Kurssimaksu 10 € Kehitetään keskivartalon lihasten hallintaa, lantionpohjalihaksistoa sekä rangan liikkuvuutta. Liikkeitä tehostetaan hengityksen avulla. Sopii hyvin selän kuntoutukseen. Liikkeet tehdään lattialla maaten ja istuen. Tunnin lopussa rauhalliset venytykset. Ota mukaan alusta ja niskatyyny/pyyhe. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa maanantaisin ja torstaisin. Ilmoittautuminen 26.4. mennessä.

Pilates Pilates sopii sekä aloittelijoille että kokeneille kuntoilijoille. Sen avulla voit kehittää voimaa ja notkeutta sekä kiinteyttää vartaloa. Pystyt myös parantamaan ryhtiä, hengitystä ja stressin hallintaa. Erityisen hyvin pilates sopii niille,jotka joutuvat istumaan/seisomaan työnsä puolesta tai joilla on selkäongelmia. Pilates auttaa myös hankkimaan vahvemmat selkä- ja vatsalihakset. Sekä pilates- että venyttelyosiossa käytetään tarvittaessa apuna pilates-rullaa.

8301601 Pilates

8301424 Pilates

17.1.–4.4.2018 Ylihärmä kuntokeskus  Vaasantie 22 ke 17.00–18.00 Aimo Sironen  Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

15.1.–9.4.2018 Liikuntatalo Kortesjärvi   Mannisentie 13 ma 18.00–19.00 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Crosstreenit 8301137 Pilates & venyttely 15.1.–9.4.2018 Alahärmä Metsäkulman päiväkoti  Louhikontie 7 ma 16.25–17.20 Aimo Sironen  Kurssimaksu 55 € Tunti koostuu 30 minuutin Pilatesosuudesta ja 30 minuutin venyttelyosasta. Pilateksen avulla voit kehittää voimaa ja notkeutta sekä kiinteyttää vartaloa. Pystyt myös parantamaan ryhtiä, hengitystä ja stressin hallintaa. Venyttelyosa sisältää venyttelyä ja aktiivista kohdevenyttelyä. Kurssilla tutustutaan myös pilatesrullaan, jonka avulla edistetään palautumista. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia kuten lihasvoimaa, kestävyyttä, nopeutta ja notkeutta. Treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastusta ja toistojen määrää sekä ympäristöä vaihdellaan jatkuvasti. Harjoituksia voi säätää oman kunnon mukaan.

8301292 Crosstreenit 1

8301298 Crosstreenit 2

20.1.–7.4.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 la 12.50–13.50 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

20.1.–7.4.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 la 14.00–15.00 Sironen Aimo  Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301603 Crosstreenit

17.1.–4.4.2018 ke 18.15–19.15 Ylihärmä Anssin Jussin Areena  Vaasantie 22 Aimo Sironen  Kurssimaksu 55 €. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Kesän crosstreenit 8301528 Physiopilates jatko 15.1.–23.4.2018 Lappajärvi Kivitippu   Nykäläntie 137 ma 19.30–20.30 Maija Kuoppala Kurssimaksu 20 € Physiopilates perustuu Josef Pilateksen kehittämään kehonhallintamenetelmään, johon on yhdistetty fysioterapeuttinen osaaminen. Harjoitusten tavoitteena on etenkin keskivartalon syvien tukilihasten vahvistuminen sekä ryhdin ja kehon liikkuvuuden paraneminen. Physiopilateksessa liikkeiden suoritustempo on rauhallinen, ja tunti soveltuu kaikenikäisille. Physiopilates jatkokurssi on tarkoitettu alkeiskurssin suorittaneille. Tunneilla käytetään välineenä mm. pieniä pilatespalloja. Varaa tunneille mukaan lämmin ja joustava vaatetus, pieni pyyheliina ja vesipullo. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

Kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia kuten lihasvoimaa, kestävyyttä, nopeutta ja notkeutta. Treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa, vastusta ja toistojen määrää sekä ympäristöä vaihdellaan jatkuvasti. Harjoituksia voi säätää oman kunnon mukaan. Pyritään olemaan ulkotiloissa sään sen salliessa!

8301299 Kesän crosstreenit

8301606 Kesän crosstreenit

3.5.–28.6.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 to 19.00–20.00 Aimo Sironen  Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 26.4. mennessä.

2.5.–20.6.2018 Ylihärmä Anssin Jussin Areena  Vaasantie 22 ke 17.30–18.30 Aimo Sironen  Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 25.4. mennessä.

8301488 Kesän crosstreenit

8301518 Kesän crosstreenit

3.5.–28.6.2018 Liikuntatalo Kortesjärvi   Mannisentie 13 to 17.30–18.30 Aimo Sironen  Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 26.4. mennessä.

7.5.–25.6.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 ma 19.00–20.00 Aimo Sironen  Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 30.4. mennessä.


30 8301334 Easy spinning

Pyöräspinning Tunnilla harjoitetaan perus- ja vauhtikestävyyttä. Soveltuu kaikentasoisille, sillä polkija määrittelee rasitustason itse. Käytössä on wattipyörät, joilla pääsee mahdollisimman lähelle maantiepyöräajon tuntumaa. Halutessaan pyöräilijät voivat käyttää Firstbeat Sports -sykeseurantaa, jonka avulla pystytään varmistamaan harjoittelu oikeilla tehoilla. Wattipyörän antaman palautteen avulla voidaan myös seurata oman kunnon kehitystä.

8301210 Pyöräspinning 1

8301212 Pyöräspinning 3

18.1.–5.4.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 to 20.00–21.00 Sironen Aimo  Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

19.1.–13.4.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 N N Ä TÄY pe 17.00–18.00 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301211 Pyöräspinning 2 20.1.–7.4.2018 Evijärvi Klubi –97 Kuntosali   Pukkilantie 11 la 15.45–16.45 Aimo Sironen Kurssimaksu 55 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

Kesäkuntoon kahvakuulalla! Nyt on viimeinen hetki rutistaa kroppa kesäkuntoon! Kahvakuulaharjoittelulla haetaan voimaa ja ryhtiä koko vartaloon muovaten tärkeimpiä lihasryhmiä. Tunti sopii sekä aloittelijoille että kokeneille kuntoilijoille. Harjoitus tehdään ulkona, joten vaatetus sään mukaan. Opistolla on kahvakuulia kahdellekymmenelle kahdelle ensimmäiseksi ilmoittautuneelle. Voit tuoda mukaan myös oman kahvakuulan!

8301141 Kesäkuntoon kahvakuulalla!

8301214 Kesäkuntoon kahvakuulalla!

2.5.–20.6.2018 Alahärmä koulukeskus, lukio   Koulukuja 5 ke 18.45–19.45 Sironen Aimo  Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 25.4. mennessä.

7.5.–25.6.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 ma 17.30–18.30 Aimo Sironen Kurssimaksu 40 € Ilmoittautuminen 29.4. mennessä.

Suunnistuskurssi Kurssilla opetellaan suunnistuksen perustaidot kolmena keskiviikkona teoriatunneilla (mm. kartan lukua, ratamerkintöjä, reitinvalintaa ja kompassin käyttöä). Osallistutaan yhdessä viimeisellä kertaa 25.4. ohjatusti Kortesjärven iltarasteille. Yhteistyössä KJV:n suunnistusjaoston kanssa.

8301282 Suunnistuskurssi

8301529 Suunnistuskurssi

21.3.–25.4.2018 Evijärven keskikoulu   Voltintie 6 Joka toinen viikko ke 18.00–20.00 Antti Asuinmaa  Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 14.3. mennessä.

14.3.–25.4.2018 Lappajärven yhteiskoulu   Hyytisentie 5 Joka toinen viikko ke 18.00–20.00 Antti Asuinmaa  Kurssimaksu 10 € Ilmoittaudu 7.3. mennessä.

19.1.–13.4.2018 Kauhava Kuntokeskus Korjaamo   Fransuntie 4 A 1 pe 16.30–17.15 Quentin Sobrie/Mari Kottari Kurssimaksu 55 € Tasoltaan helppo aloittelijoille sopiva spinning-pyöräilytunti. Spinningissä on helppo edetä oman kunnon mukaan ja silti saada hyvä hiki ja olo. Ota mukaan sisäkengät, vesipullo ja oma pikkupyyhe. Sisältää lämmittelyosuuden, sykkeennoston, jäähdyttelyn ja kevyen venyttelyn. Ohjaus suomi/englanti. Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8301224 Kirkkovenesoutu 12.5.–16.6.2018 Evijärvi Leirintäalueen ranta Kirkkotie 295 la 14.00–15.30 Aimo Sironen Kurssimaksu 25 € Kurssilla opit soutamisen perustekniikan ja tutustut samalla Evijärven kauniisiin järvimaisemiin. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta soutamisesta. Soudetaan rauhallisessa tahdissa. Varaa mukaan säänmukainen vaatetus, soutamiseen soveltuvat jalkineet (lenkkarit) sekä juomapullo. Ilmoittautuminen 11.5. mennessä.

8301387 Tekniikkauimakoulu 15.1.–26.3.2018 Kauhava Avopalvelukeskus   Helminkuja 3 ma 18.15–19.00 Päivi Suorsa  Y N N Ä TÄ Kurssimaksu 20 € Kurssi on tarkoitettu uinnin alkeet hallitseville aikuisille. Kurssilla haetaan uintiin vauhtia ja taloudellisuutta, oikealla tekniikalla jaksat uida paremmin! Harjoitellaan oikeaa uintiasentoa, rintasekä vapaauintia. Lisäksi Helmirannan allasmaksu 5 € hlö/kerta. Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.


31

TERVEYS 8302303 Mielen voimaa ja tasapainoa elämään

ma 19.2.2018 klo 18.00–20.30 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie Leena Pakonen  Kurssimaksu 10 € Haluatko oppia keinot, joilla voit saada hallintaasi stressiä aiheuttavat ajatusja tunnemyllerryksesi? Tällä minikurssilla käymme läpi eri menetelmiä, joilla voit käsitellä ja ohjata ajatuksiasi hallitummin. Opit kohtaamaan ja käsittelemään tunteesi rakentavalla tavalla, joka tukee hyvinvointiasi. Opit myös muuttamaan ajatusmallejasi siten, että sinun on helpompi luoda itsellesi energiatasoasi nostavia, positiivisia ja kannustavia tunnetiloja. Käymme läpi myös rentoutumisen ja keskittymisen menetelmiä. Kurssilla opituilla taidoilla voit ohjata ja nostaa energiatasoasi, vähentää liiallisia stressin ja kiireen tunteita sekä hillitä vatvomisesta ja murehtimisesta johtuvaa valvomista ja parantaa unenlaatuasi. Kurssi sisältää luento-osuuksia, yhteistä keskustelua ja itsenäisesti tehtäviä mielikuvaharjoituksia. Ilmoittautuminen 12.2. mennessä.

8302202 Hypnoosi–iltapäivä sunnuntaina 18.2.2018 klo 13.00–15.30 Evijärven keskikoulu  Voltintie 6 Leena Pakonen  Kurssimaksu 10 € Hypnoosi on paljon muutakin – tai useimmiten aivan jotain muuta kuin tv-ohjelmien näyttävä lavahypnoosi. Hypnoosi-iltapäivässä pääset tutustumaan hypnoosiin mentaalivalmennuksen näkökulmasta eli kuinka hypnoosista voi olla hyötyä ihan tavallisten, arkipäiväisten haasteiden ratkomisessa. Tutustumme myös alitajunnan toimintaan ja opit kuinka voit itsekin vahvistaa omia voimavarojasi positiivisilla itsesuggestioilla. Hypnoosi on syvä keskittymisen tila, johon meistä jokainen vaipuu päivittäin ihan itsekseen esimerkiksi syventyessämme ajatuksiimme niin, että ulkomaailma ikäänkuin katoaa hetkeksi. Hypnoosi mahdollistaa asioiden käsittelyn alitajunnan tasolla, jolloin tietoisen mielen ajatteluhälinä, ärsykkeiden käsittely ja järkeily ei ole häiritsemässä. Oppiminen tapahtuu alitajunnan tasolla, ja siksi hypnoosi onkin erityisen tehokas väline toimintatapojen, ajattelumallien ja tunnereaktioiden muuttamiseen. Miten hypnoosiin vaivutaan ja mitä siinä tapahtuu? Voiko hypnoosia hyödyntää jotenkin itsekseenkin? Voiko kenet tahansa hypnotisoida? Menettääkö hypnoosissa oman kontrollinsa ja muistinsa? Miten hypnoosilla voi päästä eroon tupakasta, vahvistaa itsetuntoa tai parantaa lentopelon? Milloin hypnoosia kannattaa hyödyntää? Mihin kaikkeen hypnoosista voi olla apua? Tule hakemaan vastaukset näihin ja muihin omiin kysymyksiisi hypnoosi-iltapäivään. Ilmoittautuminen 9.2. mennessä.

Soivat äänimaljat –rentoutuskurssi Tule nauttimaan harmonisten, hoitavien äänimaljojen taiasta. Ihmisen kehosta yli 70 % on vettä. Hoitavat äänimaljat saavat kehon rentoutumaan ja virkistymään solutasolla. Rentoutushetki sisältää alkuesittelyn, hoidon ja rauhallisen paluun tähän hetkeen. Ota mukaasi avoin mieli ja lämpimät, rennot vaatteet. Tule yksin, kaksin tai porukalla.

8302211 Soivat äänimaljat

8302304 Kevyempi olo ja energisempi elämä – starttiryhmä hyvinvointiin 5.3.–26.3.2018 Kauhava kurssikeskus Mutteri   Lentoasemantie ma 18.00–20.30 Leena Pakonen  Kurssimaksu 15 € Kaipaatko sitä kuuluisaa potkua hyvinvointiprojektisi aloitukseen? Tässä se on! Tämä starttiryhmä soveltuu myös niille, jotka ovat painiskelleet elämäntapamuutosten kanssa aiemmin. Aloitamme valmennuksen mielen voimasta ja puramme vanhat ajatusmallit pois edistyksen tieltä. Tavoitteena on luoda pysyvä muutos sopivankokoisilla, määrätietoisilla askelilla. 1. kerta: mielen voima, innostus ja motivaatio, tavoitteet ja sopivan kokoiset askeleet. 2. kerta: hyvää mieltä ja energiaa oikeanlaisesta ravinnosta – näin pääset alkuun ravintoremontissa. 3. kerta: oman näköistä liikuntaa, virkistystä ja lepoa, näin löydät innostuksen ja oman lajisi 4. kerta: omaksu energisempi, aidosti itsesi näköinen elämäntapa. Ilmoittautuminen 23.2. mennessä.

6.4.–20.4.2018 Evijärven Kirkonkylän koulu   Voltintie 6 pe 17.30–18.30 Heidi Mehtonen  Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 29.3. mennessä.

8302311 Soivat äänimaljat

19.1.–2.2.2018 Kauhava Kosolan koulu   Kosolantie 2 pe 17.30–18.30 Heidi Mehtonen  Kurssimaksu 15 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

TRE – Stressin-purkuliikkeet – syväjännityksistä vapaaksi Kurssin tarkoituksena on oppia TRE–liikkeet itselle soveltuvasti sekä saada valmiuksia käsitellä mm. työstressiä tai jännittyneisyyttä voimia ja vireyttä palauttavalla tavalla. Kurssi soveltuu työhyvinvointikurssiksi sekä kaikille ammattiryhmille, joiden työ on henkisesti tai fyysisesti kuormittavaa. Kurssi on erityisen suosittu terveys-, sosiaali- ja kasvatusalojen toimijoiden keskuudessa. Tervetulleita ovat myös jännittäjät ja stressaajat, paljon liikkuvat/urheilevat ja kaikki omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneet. Ota mukaan oma jumppa-alusta, liikuntaan soveltuva vaatetus sekä lämmin neule/sukat, vesipullo ja mielellään tyyny päänaluseksi.

8302305 TRE – Stressinpurkuliikkeet – syväjännityksistä vapaaksi

8302306 TRE – Stressinpurkuliikkeet – syväjännityksistä vapaaksi

22.2.2018 Kauhava Kuntokeskus Korjaamo  Fransuntie 4 A 1 to 16.30–19.45 Satu Pusa  Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 26.1. mennessä.

23.2.2018 Kauhava Kuntokeskus Korjaamo  Fransuntie 4 A 1 pe 12.15–15.45 Satu Pusa  Kurssimaksu 60 € Ilmoittautuminen 26.1. mennessä.


32

Virkistä muistiasi Tule mukaan ylläpitämään muistisi vireää toimintaa leppoisassa tunnelmassa! Kurssilla käydään läpi muistin toimintaa, muistin huoltoa ja tutustutaan muistin hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Lisäksi opetellaan muistiniksejä ja kutitellaan aivojamme erilaisten tehtävien avulla. Mukavassa porukassa oleminen tukee muistia ja virkeyttä, pidetään yhdessä aivoterveydestä huolta!

8302100 Virkistä muistiasi

8302400 Virkistä muistiasi

8302600 Virkistä muistiasi

19.1.–6.4.2018 Alahärmä kirjasto  Kirjastokuja 4 pe 10.00–11.30 Katja Kujala  Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

17.1.–28.3.2018 Kirjasto Kortesjärvi  Jääkärintie 85 ke 10.00–11.30 Katja Kujala  Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

19.1.–6.4.2018 Ylihärmä kirjasto  Kirjastotie pe 12.30–14.00 Katja Kujala  Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 12.1. mennessä.

8302500 Virkistä muistiasi

8302300 Virkistä muistiasi

8302200 Virkistä muistiasi

15.1.–26.3.2018 15.1.–26.3.2018 Viikonpäivä muuttunut! Viikonpäivä muuttunut! Palvelukoti Maijala  Kivikouluntie 3 Kauhava kirjasto  Kauppatie 88 ma 12.30–14.00 ma 10.00–11.30 Katja Kujala  Katja Kujala  Kurssimaksu 10 € Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 9.1. mennessä. ilmoittautuminen 9.1. mennessä.

Retriitti – löytöretki Lähde löytöretkelle. Kuuntele, havaitse, iloitse – miltä sinusta tuntuu juuri tällä hetkellä. Aloita päivä joogaharjoituksella (1,5 h) ja jatka taideterapeuttisella maalaamisella sekä rentoudu päivän päätteeksi harmonisten äänten maailmassa. Mukaan matkalle tarvitset iloisen mielen, omat eväät lounastauolle ja jooga-alustan. – Eilistä emme voi muuttaa, huomisesta emme tiedä – on vain tämä hetki. Lähde rohkeasti mukaan löytöretkelle!

8302312 Retriitti – löytöretki

8302522 Retriitti – löytöretki

Su 11.2.2018 klo 09.00–15.00 Kauhava Nahkalan koulu  Kauppatie 165 Heidi Mehtonen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 2.2. mennessä.

Su 11.3.2018 klo 09.00–15.00 Lappajärvi Kivitippu  Nykäläntie 137 Heidi Mehtonen  Kurssimaksu 20 € Ilmoittautuminen 5.3. mennessä.

MUU KOULUTUS

9999503 Metsätyöt taidolla ja turvallisesti

9999504 Kotiseutu – miu mau mukkaan –matka kotiseutupäiville Järjestämme matkan valtakunnallisille kotiseutupäiville Lappeenrantaan 10.8.–12.8.2018. Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma. Niiden tarkoitus on kasvattaa kotiseututyön arvostusta ja esitellä järjestäjäaluetta. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi. Matka toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi. Lisätietoja http://www.kotiseutuliitto.fi Ilmoittautuminen 15.5. mennessä.

24.3.–21.4.2018 Lappajärven lukio  Hyytisentie 5 la 10.00–13.00 Pasi Lahti  Kurssimaksu 15 € Kurssilla perehdytään moottori- ja raivaussahan turvalliseen käyttöön ja huoltoon, kaato- ja katkaisutekniikoihin, taimikoiden ja harvennusmetsien oikean harvennustiheyden määrittämiseen sekä tamikonhoidosta saataviin rahallisiin tukiin. Kurssi järjestetään maalis–huhtikuussa 2018 kahtena lauantaina klo 10–13. Ensimmäinen luento on teoriaa ja toinen on käytännön opettelua metsässä. Kokoontumiset 24.3. ja 21.4. Ilmoittautuminen 16.3. mennessä.

17.1.–28.3.2018 Evijärvi Kunnantalo   Viskarinaukio 3 ke 12.30–14.00 Katja Kujala  Kurssimaksu 10 € Ilmoittautuminen 10.1. mennessä.

8302601 Ruokaremontti helpoksi 23.1.–13.2.2018 Ylihärmä Kirkonkylän koulu (ala–aste)  Järventie 14 ti 18.00–20.00 Leena Pakonen  Kurssimaksu 15 € Tuskailetko ruokavaliosi kanssa? Haaveiletko ruokaremontista, mutta et oikein tiedä mistä aloittaisit? Kammoatko kalorilaskentaa ja pelkäätkö epäonnistumista? Oikealla ruokavaliolla on suuri merkitys, oli kyseessä sitten painonhallinta tai jaksamisen parantaminen. Aloitamme siitä, mikä on tärkeintä onnistuneen ruokaremontin toteuttamisessa: ajattelumallien muutoksesta ja tunnetaitojen hyödyntämisestä. Opit kuinka teet tavoitteestasi innostavan ja motivoivan ja kuinka säilytät tämän hyvän vireen. Saat terveellisen ruokavalion rakentamisen perusteet yksinkertaisina nyrkkisääntöinä sekä opit etsimään hyvinvointitavoitettasi tukevaa ravintotietoa. Opit myös käsittelemään rakentavasti niitä haasteita, joita jokainen kohtaa elämäntapamuutoksessaan. Kurssin aikana rakennat itsellesi ruokavalion, joka istuu soljuvasti arkeesi ja tukee hyvinvoinnin tavoitteitasi sekä luo perustaa pysyvälle ja positiiviselle elämäntapamuutokselle. Ilmoittautuminen 16.1. mennessä.

Olemme myös Facebookissa!


33

MUU KOULUTUS 9999308 Työturvallisuuskorttikoulutus

Perjantaina 26.1.2018 klo 08.00–16.00 Kauhava kurssikeskus Mutteri, Lentoasemantie Sakari Lehto  Kurssimaksu 60 € Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Tavoitteena on parantaa käytännön yhteistoimintaa työpaikoilla tilaaja- ja toimittajayritysten välillä, tukea työnopastusta sekä antaa perustietoa työsuojelusta. Tavoitteena on myös vähentää eri tilaajien antamaa päällekkäistä koulutusta, herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön työturvallisuusosaamiseen sekä pyrkiä vähentämään työtapaturmia, vaaratilanteita ja haitallista kuormittumista. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskorttikurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta. Ilmoittautuminen 19.1. mennessä.

9999309 Alkusammutus AS1

Perjantaina 16.2.2018 klo 14.00–16.00 Kauhava kurssikeskus Mutteri, Lentoasemantie Sakari Lehto  Kurssimaksu 20 € Koulutus sisältää yhden teoriatunnin ja alkusammutusharjoituksen, kesto yhteensä kaksi tuntia. Sammutusharjoitus sisältää vähintään sammutuspeitteen ja käsisammuttimen käyttöharjoituksia. Koulutettavan alaikäraja on 12 vuotta. Alkusammutuskortti on todistus suoritetusta alkusammutuskoulutuksesta ja se on voimassa viisi vuotta kortin päiväyksestä. Ilmoittautuminen 9.2. mennessä.

9999310 Tulitöiden turvallisuuskurssi

Perjantaina 23.2.2018 klo 08.00–16.00 Kauhava kurssikeskus Mutteri, Lentoasemantie Sakari Lehto  Kurssimaksu 70 € Aikaisemmin erillinen tulityökorttikoulutus järjestetään nyt samalla kertaa katto- ja vedeneristysalan tulityökorttikoulutuksen kanssa. Tulityökurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ennalta ehkäisemään tulityöonnettomuuksien synty. Kurssilla opitaan keskeinen ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistus sekä eri osapuolten vastuut. Kurssin jälkeen ymmärretään tulityön ennakkosuunnittelun ja tulityöluvan merkitys sekä osataan tehdä työ turvallisesti. Ilmoittautuminen 16.2. mennessä.

9999311 Tulitöiden turvallisuuskurssi

Perjantaina 13.4.2018 klo 08.00–16.00 Kauhava kurssikeskus Mutteri, Lentoasemantie Sakari Lehto  Kurssimaksu 70 € Aikaisemmin erillinen tulityökorttikoulutus järjestetään nyt samalla kertaa katto- ja vedeneristysalan tulityökorttikoulutuksen kanssa. Tulityökurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ennalta ehkäisemään tulityöonnettomuuksien synty. Kurssilla opitaan keskeinen ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistus sekä eri osapuolten vastuut. Kurssin jälkeen ymmärretään tulityön ennakkosuunnittelun ja tulityöluvan merkitys sekä osataan tehdä työ turvallisesti. Ilmoittautuminen 6.4. mennessä.

9999312 Työturvallisuuskorttikoulutus

Perjantaina 23.3.2018 klo 08.00–16.00 Kauhava kurssikeskus Mutteri, Lentoasemantie Sakari Lehto  Kurssimaksu 60 € Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Tavoitteena on parantaa käytännön yhteistoimintaa työpaikoilla tilaaja- ja toimittajayritysten välillä, tukea työnopastusta sekä antaa perustietoa työsuojelusta. Tavoitteena on myös vähentää eri tilaajien antamaa päällekkäistä koulutusta, herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön työturvallisuusosaamiseen sekä pyrkiä vähentämään työtapaturmia, vaaratilanteita ja haitallista kuormittumista. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskorttikurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta. Ilmoittautuminen 16.3. mennessä.


34

Rohkeasti eteenpäin – puheenaiheina luonto, hyvinvointi ja matkailu Maaseudun merkitys ja arvostus ovat kasvussa ja matkailu on tärkeä palveluelinkeino, jonka kehittämisessä riittää työtä. Täällä asuu luovia, innovatiivisia ja taitavia ihmisiä, meillä on upea luonto ja maisemat ja kulttuurihistoriasta kumpuaa paljon tarinoita. Tilaisuuden tavoitteena on innostaa löytämään tämän seudun, yrittäjien ja asukkaiden vahvuuksia, tarinoita ja unelmia matkailun tueksi ja oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Huolehditaan siitä, että luonto ja ympäristö voivat jatkossakin hyvin ja panostetaan alueen imagon kehittämiseen. Opetellaan avoimuutta ja yhteistyötä uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä. Illan päävieraaksi tulee yrittäjä, Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer. Hän on vangitseva kertoja, joka oman tarinansa kautta innostaa ja rohkaisee kuuntelemaan sisintä

– uskomaan unelmiin ja tavoittelemaan niitä rohkeasti. Taitavana ja sanavalmiina esiintyjänä hän ei epäröi heittäytyä ja laittaa itseään likoon. Yrittäjyyteen, läsnäolon voimaan, heittäytymiseen, rohkeuteen ja itsensä kehittämiseen liittyvät aiheet ovat Saimin ominta aluetta. Hän rohkaisee jokaista kulkemaan kohti unelmiaan, heittäytymään hetkeen ja näkemään elämän ainutlaatuisuuden. Illan alussa alueen matkailuyrittäjät ja hankeväki saavat lyhyet puheenvuorot ja Saimin puheenvuoron jälkeen luvassa on vielä mielenkiintoinen vuorovaikutteinen hetki, jossa illan puhujat vastaavat yleisön kysymyksiin. Tilaisuuden järjestävät Järvilakeuden kansalaisopiston Paikallistuntijat-hanke, Aisapari ry Kestävät kylät- & Kylille -hankkeet, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy:n &

Saimi Hoyer tulee maaliskuussa!

SEDU Aikuiskoulutuksen yhteishanke Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla sekä Kraatterijärven toimijat. Tiistaina 15.3.2017 klo 17–20 Hotelli Kivitippu

Katso sivulta 23 kaksi retkeilykurssia jotka sopivat paikallistuntijoille!

AITIO-UUTISIA Teatteritrailerin tekeminen Tarkoituksena on oppia tekemään mainostrailereita aiheesta kuin aiheesta. Pääpaino on teatteritrailereissa, mutta metodit ovat hyödynnettävissä muihinkin mainostrailereihin. Kurssin aikana käydään läpi, miten tehdään mainostrailereita sekä kokeillaan oppeja käytäntöön tekemällä mainoksia. Kurssi sisältää teorian lisäksi myös perusteita käsikirjoittamisesta, kuvaamisesta ja leikkaamisesta. Ensimmäinen kokoontumiskerta on tiistaina 20.2. klo 18.00-20.30, jolloin saadaan johdantoa aiheeseen. Toinen ja kolmas tapaaminen sovitaan erikseen (kumpikin kerta noin 5 tuntia): Toisella kerralla tehdään trailer-kuvauksia ja kolmannella kerralla opetellaan trailerin leikkaamista ja valmiiksi saattamista. HUOM! Kurssin aikana voidaan toteuttaa jonkin teatteriryhmän esitykseen liittyvä traileri opiskelumielessä! Opettajana on Pekka Pohjoispää, kurssimaksu 10 €.

HUOMIO teatteriväki! Pyöriikö nurkissanne ylimääräisiä kulissitarpeita taikka teatteriesityksiin liittyvää tavaraa, jolle ei löydy säilytystilaa? Opistolla on nyt käytössä TEATTERIVARASTO, jonne voitte tuoda tavarat säilytykseen ja myös muitten teatterilaisten lainattavaksi. Kysy lisää Jarmo Kumpula jarmo.kumpula@jarvilakeus.fi tai p. 040 0692908 .

KESÄRETKI AITIO-hankkeen viime vuonna järjestämä Tarton matka sai kiitosta. Hyvän palautteen kannustamana järjestämme ensi elokuussa bussimatkan valtakunnallisille kotiseutupäiville Lappeenrantaan. Katso lisätiedot takasivulta!


35

TAMMIKUU Järvilakeuden kansalaisopisto on saanut uuden toimitilan, jonne rehtorimme Leea Keto tammikuun kuvassa on rientämässä. Seinäjoki-Ylivieska -tien varrella sijaitseva Mutteri on helppo löytää: aja kilometri Kauhavalta Kortesjärvelle päin, vasemmalle on kyltti ”Lentoasema”. Mutteri on heti Lentoasemantien päässä kentän laidalla. Opiston toimistosta (kuvan alareunassa) katsoen Mutteri sijaitsee lentokentän toisella laidalla kiitoteiden takana. Se on rakennettu 1990-luvun alussa teollisuusneuvos Jorma Lillbackan yksityisen lentoliikenteen terminaaliksi ja ja sitä on käytetty myös käytetty myös lentosotakoulun kokous- ja koulutustilana. Virheenä tammikuun kuvassa oli se, että yleensä laskuvarjohyppy suoritetaan muulla kuin sateenvarjolla...

HELMIKUU Tekstiilityön opettaja Tuula Latomäki on helmikuun kalenterikuvassa emäntänä Evijärven Väinöntalolla. Väinöntalo – Järviseudun museo on kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan elämäntyö. Museon päärakennus, Alperin tupa on Suomen suurin talonpoikaismuseotalo. Museolla on kaikkiaan 19 rakennusta ja noin 20 000 esinettä. Esihistoriallisen kokoelman huomattavin esine on Suomen vanhin yksipuinen kivikautinen vene. Evijärven ruuhi on ajoitettu kivikauden lopulle eli aikaan 1100 eaa. Evijärven harrastajateatteri esittää museon pihapiirissä kesäteatteria. Kuvassa virheenä oli Isoontalon Antin raudat, jotka oikeasti löytyvät Härmän kotiseutumuseosta Kauhavan Alahärmästä.

MAALISKUU Toimistosiheeri Pia Viinikka on maaliskuun kuvassa sonnustautunut asiaankuuluvaan asuun Kirkkopakalla, joka on Alahärmän Ekolassa sijaitseva vanhojen tarinoiden mystinen paikka. Kirkkopakalla on tärkeä merkitys myös Suomen itsenäisyyden aamuhämärässä jääkäriliikkeen synnyssä. Kivilouhikko luolineen oli hyvä piilopaikka ja vuonna 1916 Kirkkopakalla on pidetty myös härmäläisten jääkärivärvärien salainen kokous. Samuli Paulaharju kertoo kirjassaan ”Härmän aukeilta” Kirkkopakan maahisten hovin tarinoita, joita Olavi Koivisto on jalostanut edelleen. Virheenä kuvassa oli merenneito, joita tiettävästi Kirkkopakan hoviin ei kuulu. Keijukaisia on kyllä hovineitoina.

HUHTIKUU Huhtikuun kuvassa koulutus- ja kehittämissuunnittelija Katriina Kojola on päättänyt Paikallistuntijat-hankkeen merkeissä ottaa selvää, onko Kortesjärven Kitkan pirunpelto vain jääkauden muovaama rousteikko vai sittenkin pronssikautinen hautaröykkiö, joita Järvilakeuden alueeltakin löytyy useampia. Pirunpelto on laaja kivikko, joka sijaitsee muinaisella rannalla. Vesi lajittelee maa-aineita hiukkaskoon mukaan ja tähän on lajittunut isoja kiviä. Nimitys pirunpelto perustuu vanhaan uskomukseen, jonka mukaan piru on viskellyt pirunpeltojen kivet sijoilleen – tai vain piru olisi kykeneväinen kyntämään niin kivisen pellon. Virheenä kuvassa oli taustalla hääräävä golffari, joka lie eksynyt pirunpellolle Härmästä tai Lappajärveltä.

TOUKOKUU Prännin Patikka on Yliluoman maa- ja kotitalousseuran toteuttama ulkoilureittihanke. Reitin kokonaispituus on noin 20 km. Se on toteutettu raivaamalla Palaneenkallioiden ja Vallamin maastoon uusia metsäpolkuja sekä hyödyntämällä olemassa olevia viljelys- ja kyläteitä. Reitin varrella on kuulun Härmän Häjyn, Antti Rannanjärven, kohtaloksi muodostunut ”tappokrooppi”, minkä reunalla Antti Rannanjärvi sai kuolettavat puukoniskut. Virheenä kuvassa oli tietenkin se, että kroopissa ei ole Antti, vaan Jari Rannanjärvi, opiston musiikinopettaja, jolle kaiken lisäksi jouduimme asentamaan toukokuun kuvaan poninhännät, jotta yleensä saatoimme kelpuuttaa hänet tyttökalenteriimme!

KESÄKUU Toimistosihteeri Riitta Tähtinen virkistäytyy kesäkuun kuvassa Lappajärven aalloissa. Järvi sai syntynsä 76 miljoonaa vuotta sitten, kun puolentoista kilometrin levyinen meteoriitti iskeytyi maahan. Räjähdys pirstoi kallioperän ja kuumuus synnytti uuden kivilajin, kärnäiitin, joka on nimetty Etelä-Pohjanmaan maakuntakiveksi. Lappajärvi on Suomen nuorin ja parhaiten säilynyt kraatteri. Se on myös ainoa kraatteri, jonka reunamat – Lakeaharju ja Pyhävuori – ovat vielä hyvin näkyvissä. Riitan taustalla näkyy kesäkuun kuvassa legendaarinen Halkosaaren tanssilava. Virheenä kuvassa oli uittomiespatsas, joka todellisuudessa sijaitsee Evijärven kunnantalon edustalla. Patsaan veisti Risto Saalasti ja se paljastettiin vuoden 1992 kotiseutupäivillä.


R

Posti

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin

Supermessut–messumatka Lauantaina 21.4.2018 klo 06.00–21.00 Järjestämme matkan Tampereen Supermessuille. Teemoina ovat puutarha, kotimaan matkailu, Design- ja käsityötori, keräily ja uutuutena levyihin ja musiikkiin keskittyvä Platta. Hintaan sisältyvät matkat, runsas aamiainen menomatkalla Tei-tuvassa ja messulippu. Auto ajaa reittiä Evijärvi (Mäntyhovi klo 6.00) – Kortesjärvi (Änttikangas) – Kauhava (K-Supermarket klo 6.30) – Tei-tupa klo 9 – Tampere noin klo 11. Paluumatkalle lähdetään klo 16 ja kahvitauko Jalasjärvellä (omakustanteinen). Ei opistopassilla! Matka toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi. Lisätietoja http://www. supermessut.fi Ilmoittautuminen 13.4. mennessä. Kurssinumero 9999200 Kurssimaksu 40 €

Erämessut-messumatka Lauantai 9.6. klo 06.00 – sunnuntai10.6.2018 klo 21.00 järjestämme matkan XXII Kansainvälisille Erämessuille. Kansainväliset Erämessut on Suomen suurin eräalan tapahtuma, jossa on ollut yli 40 vuoden aikana jo yli miljoona kävijää. Hintaan sisältyvät matkat, majoitus (Cumulus City Hämeenlinna) ja pääsyliput. Auto ajaa reittiä Evijärvi – Kortesjärvi – Kauhava – Riihimäki. Sunnuntaina tutustutaan Hämeenlinnan Panssarimuseoon. Matka toteutetaan mikäli ilmoittautuneita on riittävästi. Ei opistopassilla. Lisätietoja http://www.eramessut.fi Ilmoittautuminen 18.5. mennessä. Kurssinumero 9999202 Kurssimaksu 90 €

TULOSSA Kotiseutu – Miu mau mukkaa,

Lappeenranta 10.–12.8.

Järjestämme matkan Lappeenrantaan valtakunnallisille kotiseutupäiville, joita on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi. Ohjelma ja retket ovat likipitäen valmiina. Lisätiedot ja ilmoittautumiset Jarmo Kumpula puh. 0400 692 908 tai sähköpostilla jarmo.kumpula@jarvilakeus.fi.

Järvilakeuden kansalaisopiston kevätkalenteri 2018  
Järvilakeuden kansalaisopiston kevätkalenteri 2018  

Järvilakeuden kansalaisopiston kevätkauden 2018 opinto-ohjelma. Ilmoittaudu kursseille kotisivulla www.jarvilakeus.fi

Advertisement